[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 23 aprilie 2010

Posted by PressUpdate vineri, 23 aprilie 2010 12:48 0 comentarii
Sumar
EDITORIAL Sunt sătul de vorbe

POLITIC ANI, între CCR şi CE

Cum pun demnitarii ban pe ban

Ludovic Orban: 'Mi s-a propus să mă înscriu în PD-L'

Videanu se interesează la CE pentru firmele sale

Ce spun foştii colegi despre Gabriel Oprea

Videanu: Angajarea iubitului Elenei Băsescu la Ministerul Economiei a fost o 'eroare'

ECONOMIC Consiliul Concurenţei amendează băncile

'Prima Casă' executată silit pentru neplata ratelor la bancă

Deloitte: Doar 6,7% din oamenii de afaceri din România au o părere bună despre sprijinul guvernamental

Luni, ultima zi pentru depunerea declaraţiilor pe 2009

SOCIAL Administraţia a făcut angajări, industria a disponibilizat

Copiii, victimele conflictului profesori/guvernanţi

La loc comanda: nu se mai taie pensiile militarilor

Calificaţi la un concurs internaţional de informatică, dar nu au bani de drum

Din nou despre importurile de vaccinuri

Ce faci când, după zece ani, te plictiseşti de copil

Natura europeană şi urşii cu ochii arşi cu acid din România

'Turistopitecii' au liber la invadarea Deltei

JUSTIŢIE Gălăţeanul care şi-a înjunghiat şoţia însărcinată, pus în libertate

ANI a sesizat Parchetul în scandalul celulelor stem

Fost deputat, condamnat pentru corupţie

Sinceritatea înduioşază completul

CULTURĂ Ozzy Osbourne va cânta la Bucureşti

SPORT Judo: Alina Dumitru , medaliată cu aur la Europenele de la Viena

Judo: Corina Căprioriu, campioană europeană la categ. 57 kg

Handbal feminin: Finala Ligii Campionilor - O delegaţie a Oltchim vine la Bucureşti

Gimnastică-CE juniori: România, locul 4 în concursul pe echipe

Fotbal: Michel Platini vede Spania, Anglia şi Brazilia favorite la CM2010

Fotbal: Manchester United, în continuare cel mai valoros club

INTERNAŢIONAL AGERPRES Sancţionări pentru contrabandă: poliţiştii români din EULEX părăsesc Kosovo

MB: a doua dezbatere electorală, mai vie, dar mai puţin determinantă

Criză în Belgia: o mie de flamanzi au manifestat în apropiere de Bruxelles, extrema-dreaptă flamandă sărbătoreşte deja 'independenţa'

Nor de cenuşă: aeroportul din Reykjavik închis vineri pentru prima oară

Irak: oleoductul de nord închis după un act de sabotaj

EVENIMENT Silviu Ionescu consideră că e victima unei campanii de denigrare


Continua
EDITORIAL - Sunt sătul de vorbe sus


Puţină lume ştie că regimurile fanariote (pe care de atâtea ori le socotim ca o sursă, măcar metaforică, a nenorocirilor noastre ca popor) au fost regimuri reformatoare. Numai că reformele pe care câţiva domnitori luminaţi s-au străduit să le introducă în amărâtele ţări româneşti au eşuat în ridicol şi lamentabil datorită înapoierii, sărăciei şi corupţiei de aici - scrie Mircea Cărtărescu în Evenimentul zilei.
Până şi reformatorii şi-au pierdut, aici, în scurtă vreme iluziile şi au devenit parte din sistem. S-au mărginit în cele din urmă să jefuiască tot ce era de jefuit şi asta a fost tot. Nimic nou sub soare, deci.
O târâm mai departe cu reformele într-o ţară care se dovedeşte, în esenţă, nereformabilă atâta vreme cât reformele se aplică instituţiilor şi nu ating miezul interior corupt al fiecăruia dintre noi.
- Sunt sătul de vorbe (Evenimentul zilei)


POLITIC - ANI, între CCR şi CE sus


Situaţia Agenţiei Naţionale de Integritate nu poate fi rezolvată prin ordonanţă de urgenţă, aşa cum anunţase guvernul. Judecătorii susţin, în motivarea deciziei prin care au declarat neconstituţionale mai multe prevederi din legea ANI, că acestea pot fi puse în acord cu decizia Curţii doar printr-un proiect de lege. Pe de altă parte, motivarea făcută publică, ieri, de Curte lasă parlamentului, care ar trebuie să analizeze problema, o marjă redusă de manevră în privinţa atribuţiilor - scrie Evenimentul zilei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Bruxelles, după întâlnirea cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, că l-a asigurat pe oficialul UE că România îşi va respecta angajamentele de a avea o agenţie de integritate funcţională, care să-şi atingă obiectivele de a controla averile demnitarilor - scrie Cotidianul.
- 'L-am asigurat pe Barroso că România va avea o agenţie de integritate funcţională' (Cotidianul)
- CCR: Publicarea declaraţiilor de avere şi de interese încalcă dreptul la viaţa privată (Curierul national)
- Judecătorii de la Curtea Constituţională dau interdicţii abuzive guvernului (Curentul)
- Resuscitarea ANI, la mâna parlamentului (Evenimentul zilei)


POLITIC - Cum pun demnitarii ban pe ban sus


În 2009, anul în care România s-a împrumutat de la FMI pentru a plăti pensii şi salarii, mulţi demnitari au făcut colecţii de funcţii la stat, obţinând venituri de zeci sau sute de mii de lei - arată România liberă.
Premierul Emil Boc susţinea la sfârşitul anului 2008 că demnitarii şi funcţionarii de rang înalt nu pot face parte din mai mult de două consilii de administraţie ale societăţilor de stat.Cu toate acestea, declaraţia sa de intenţie nu s-a materializat niciodată.
Hotărârea de Guvern care a urmat totuşi s-a limitat la plafonarea indemnizaţiei de şedinţă în Consiliile de Administraţie ale statului la 1% din salariul directorului. Cumul de funcţii în instituţiile şi companiile statului a rămas neatins, iar veniturile celor abonaţi la prezenţa în conducerea şi consiliile de administraţie ale statului au rămas consistente, după cum demonstrează chiar declaraţiile de interese ale oficialilor.
- Cum câştigă un demnitar 240.000 de lei pe an (Romania libera)


POLITIC - Ludovic Orban: 'Mi s-a propus să mă înscriu în PD-L' sus


Într-un interviu acordat Q Magazine, Ludovic Orban face o evaluare a ultimelor evenimente de pe scena politică, dezvăluind că, după ce a pierdut alegerile desfăşurate la ultimul congres PNL, a primit propunerea să părăsească partidul în favoarea PD-L - scrie Junalul Naţional.
'După congres foarte mulţi m-au curtat să mă duc la PD-L. Foarte mulţi m-au întrebat dacă nu vreau să trec la Partidul Democrat Liberal şi le-am spus că mă jignesc. Le-am spus că dacă ar fi să aleg între calitatea de simplu membru al PNL şi cea de preşedinte al PD-L, aş alege calitatea de simplu membru al Partidului Naţional Liberal. Au fost foarte mulţi care au crezut că dacă la Congres nu au ieşit lucrurile aşa cum am vrut eu, ar fi o ocazie potrivită să mă treacă în vitrina cu trofee.'
- Ludovic Orban: 'Mi s-a propus să mă înscriu în PD-L' (Jurnalul National)


POLITIC - Videanu se interesează la CE pentru firmele sale sus


Ministrul Economiei, Adrian Videanu, i-a transmis comisarului european pentru Dezvoltare Regională, Johaness Hahn, o scrisoare prin care îi cere opinia privind accesarea de fonduri europene de către firma Marmosim, pe care o deţine.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri este autoritatea de management a unui program european de investiţii productive în companii mari, derulat prin Programul Operaţional Sectorial 'Creşterea Competitivităţii Economice' şi la care Marmosim vrea să participe, se arată în scrisoarea respectivă, postată pe site-ul Ministerului Economiei.
Ton Van Lierop, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Dezvoltare Regională, a confirmat primirea scrisorii, menţionând că răspunsul va veni cât mai rapid.
- Videanu îi scrie unui oficial european să întrebe dacă firma sa poate obţine bani europeni (Evenimentul zilei)
- Videanu vrea bani europeni. Şi nu ştie dacă-i compatibil cu marmura (Jurnalul National)


POLITIC - Ce spun foştii colegi despre Gabriel Oprea sus


Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, este unul dintre principalii aliaţi politici ai preşedintelui Băsescu şi ai PD-L. Gabriel Oprea nu a fost întotdeauna un prieten al fostului primar şi al foştilor pedişti. Trecerea sa cu arme şi bagaje în tabăra prezidenţială a ridicat destul de multe semne de întrebare şi a generat nedumeriri - aminteşte Jurnalul Naţional.
Iată ce spunea recent un fost coleg de partid al lui Gabriel Oprea, Dan Mihalache: 'Gabi Oprea a fost înainte de a intra în relaţii foarte bune cu un influent grup de afaceri - şi îl cunoaştem amândoi foarte bine - un ofiţer de intendenţă. Se ocupa de conserve şi chiloţi. După ce şi-a găsit prietenii potriviţi, din patron de cârciumă de pe Trafic Greu a devenit şef de agenţie (sigur la Rezervele Statului, că era interesant), prefect, ministru al Administraţiei Publice şi Internelor.
- Oprea, ministrul Apărării Intereselor Personale (Jurnalul National)


POLITIC - Videanu: Angajarea iubitului Elenei Băsescu la Ministerul Economiei a fost o 'eroare' sus


Ministul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a calificat drept o 'eroare' angajarea logodnicului Elenei Băsescu, Bogdan Ionescu, cunoscut drept Syda, în cadrul ministerului pe care-l conduce - publică Adevărul.
'Este eroarea mea, preşedintele nu are nicio legatură', a declarat Adriean Videanu în cadrul emisiunii Naşul de la B1 TV.
Reamintim că la începutul lunii aprilie, iubitul Elenei Băsescu a renunţat la postul de secretar economic III la Ambasada României de la Paris. Într-un comunicat de presă, Ionescu anunţă că a fost supus unui 'linşaj mediatic' şi că demisionează din funcţia ocupată la Ministerul Economiei.
- Videanu: Angajarea iubitului Elenei Băsescu la Ministerul Economiei a fost o 'eroare' (Adevarul)
- Angajarea lui Syda la Ministerul Economiei, o greşeală (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Consiliul Concurenţei amendează băncile sus


Investigaţia legată de formarea unui cartel pentru creşterea dobânzilor în piaţă s-ar putea încheia în ultima parte a acestui an, anunţă Consiliul Concurenţei. Deja Raiffeisen a fost amendată cu 14 milioane de lei pentru furnizarea de informaţii inexacte în această anchetă - scrie Cotidianul.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei spun că au solicitat informaţii de la zece bănci privind activitatea de tranzacţionare pe piaţa monetară. Suspiciunile se referă la băncile participante la stabilirea indicilor de referinţă ROBID/ ROBOR, în cursul lunii octombrie 2008.
Practic, o majorare a indicilor de referinţă ROBID/ROBOR ducea la o creştere a dobânzilor plătite de românii care au luat credite de la bănci
- Zece bănci, suspectate că i-au furat pe români (Cotidianul)
- Concurenţa va investiga participanţii la licitaţiile trucate (Curierul national)
- Prima investigatie a Concurentei pe piata bancara a adus deja amenzi de 8 mil. euro (Ziarul financiar)


ECONOMIC - 'Prima Casă' executată silit pentru neplata ratelor la bancă sus


La doar nouă luni de la acordarea primului credit prin programul guvernamental 'Prima Casă', Ministerul Finanţelor trebuie să plătească garanţia unui apartament în condiţiile în care un cumpărător nu şi-a mai putut achita ratele către bancă.
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) urmează să facă demersuri pentru recuperarea datoriilor. ANAF poate supune executării silite persoana care nu şi-a mai putut plăti ratele restante 'sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială', în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă.
- 'Prima Casă': Primul restanţier ar putea fi executat silit (Adevarul)


ECONOMIC - Deloitte: Doar 6,7% din oamenii de afaceri din România au o părere bună despre sprijinul guvernamental sus


Încrederea oamenilor de afaceri din România în economie a scăzut în primul trimestru faţă de ultimele trei luni din 2009, potrivit unui sondaj Deloitte, care relevă, printre altele, că doar 6,7% dintre respondenţi au o părere bună despre regimul reglementărilor şi despre sprijinul guvernamental. Totodată, mai mulţi directori executivi români consideră creditarea ca fiind mai greu sau foarte greu de obţinut decât în ultimul trimestru al anului trecut, rezultatele sondajului apropiindu-se mai degrabă de rezultatul din trimestrul al treilea din 2009. În plus, doar 10% dintre companii (faţă de 12,5% în decembrie) anticipează o creştere a numărului de angajaţi în următorul an, iar o treime dintre participanţii la studiu anticipează cheltuieli mai mari, în principal pe echipamente, sisteme IT sau clădiri, se arată în sondajul Deloitte, remis Curierului Naţional.
- Întreprinzătorii către stat: Lăsaţi-ne în pace! (Curierul national)


ECONOMIC - Luni, ultima zi pentru depunerea declaraţiilor pe 2009 sus


Companiile româneşti sau subsidiarele celor din străinătate care nu şi-au definitivat situaţia financiară anuală până pe 25 februarie sunt aşteptate la Fisc până pe 26 aprilie.
Companiile din România şi băncile au termen până luni, 26 aprilie, pentru depunerea declaraţiilor anuale de impozit pe profit şi pentru plata sumei aferente. Data-limită este 25 aprilie, însă, deoarece în 2010 această zi este duminică, termenul s-a extins cu o zi, până luni.
- Luni, ultima zi pentru depunerea declaraţiilor pe 2009 (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Administraţia a făcut angajări, industria a disponibilizat sus


Numărul de angajaţi din administraţia publică a crescut cu 26.000, în timp ce în industrie s-a redus cu 230.000 - informează Ziarul financiar.
Numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu aproape 8% exact la un an de la începerea crizei, an în care Guvernul Boc anunţa disponibilizări, îngheţări de posturi şi concedii fără plată în rândul angajaţilor din sectorul public.
Peste 360.000 de salariaţi români au dispărut din statistici în perioada octombrie 2008- octombrie 2009, în timp ce numărul angajaţilor din administraţia publică a crescut cu mai mult de 26.000, arată date publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică.
- Institutul de Statistica arata ca Guvernul joaca teatru cu restructurarea: Guvernul Boc a facut 26.000 de angajari in administratie in 2009 (Ziarul financiar)
- Campania 'Viză pentru SUA': 12.500 de accesări (Jurnalul National)


SOCIAL - Copiii, victimele conflictului profesori/guvernanţi sus


Greva generală din învăţămant, de ieri, i-a determinat pe părinţi să se revolte, aceştia spunand că 'profesorii fac, în ultimii ani, grevă numai în timpul evaluărilor', citează Curentul.
Aproape 5.000 de elevi din 136 de şcoli nu au susţinut proba de Bacalaureat din cauza grevei profesorilor. Sindicaliştii din Educaţie avertizează că ar putea intra în grevă generală pe termen nelimitat, la sfârşitul lunii mai, dacă autorităţile nu găsesc soluţii pentru rezolvarea problemelor din sistem - anunţă Jurnalul Naţional.
- 'Historia': Un profesor câştiga cât un fotbalist în perioada interbelică (Adevarul)
- Profa de română îşi pipăia elevii (Adevarul)
- Părinţii, supăraţi pe dascălii protestatari (Curentul)
- Profesorii vor bloca anul şcolar (Jurnalul National)


SOCIAL - La loc comanda: nu se mai taie pensiile militarilor sus


Pensiile militare vor rămâne intacte dacă valoarea lor este de până la 3.000 de lei - informează Evenimentul zilei.
Guvernul va scădea doar acele pensii care depăşesc această sumă. Hotărârea a fost luată miercuri seară la guvern, la o întâlnire la care au participat premierul Emil Boc, ministrul apărării, Gabriel Oprea, ministrul muncii, Mihai Şeitan, şi reprezentanţi din structurile de siguranţă naţională, susţin surse prezente la şedinţă.
În urma deciziei, din cele aproape 170.000 de pensii militare, 88% nu vor suferi modificări.
- Boc nu mai taie din pensiile militare (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Calificaţi la un concurs internaţional de informatică, dar nu au bani de drum sus


Pentru ca zece elevi de la Colegiul Naţional de Informatică să meargă la un concurs este nevoie de 25.000 de euro - scrie Cotidianul.
Cei 10 elevi de la Colegiul de Informatică au reuşit să se califice şi anul acesta la American Computer Science League, unul dintre cele mai prestigioase concursuri internaţionale de informatică pentru elevii de liceu. Concursul este foarte important pentru că este recunoscut pe plan internaţional. Diplomele de acolo sunt recunoscute, sunt facultăţi care acceptă studenţii fără examen. Elevii români vor să participe şi pentru a avea ocazia să-i bată pe americani la ei acasă.
Copiii nu-şi permit să ajungă acolo numai cu ajutorul părinţilor, au nevoie de sprijinul firmelor şi al statului.
- 10 elevi nu pot merge la un concurs de informatică în SUA deoarece nu au bani (Cotidianul)


SOCIAL - Din nou despre importurile de vaccinuri sus


Institutul Cantacuzino din Bucureşti a avut ieri cea mai neagră zi a existenţei sale: este parţial închis, iar angajaţii au oprit lucrul. Ministerul Sănătăţii (MS) va importa un milion de doze de vaccin împotriva tuberculozei. Este pentru prima dată când ţara noastră cumpără din import acest ser - informează Adevărul.
Profesor de virusologie la Universitatea Erasmus din Rotterdam, Ab Osterhaus este unul din numele cele mai respectate în domeniu, la nivel mondial. El precizează pentru 'Adevărul' că în multe state ale lumii mai sunt vaccinaţi contra tuberculozei doar copiii imigranţi din zone unde bacilul TBC rămâne prezent.
'Nu înţeleg de ce ar importa cineva de 4-5 ori mai multe vaccinuri decât ar fi necesare. Nu ştiu care ar putea fi motivele pentru o astfel de politică, nu uitaţi că sunt totuşi un om de ştiinţă, nu mă ocup de partea comercială.'
- Ab Osterhaus (specialist): Nu înţeleg de ce ar importa cineva de 5 ori mai multe vaccinuri decât ar fi necesare (Adevarul)
- Interese la fabrica de vaccinuri (Adevarul)
- Salariaţii de la 'Cantacuzino' - revoltaţi că institutul nu poate produce vaccinuri (Curentul)
- Cine este vinovat ca 36.000 de nou-nascuti sunt nevaccinati? (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Ce faci când, după zece ani, te plictiseşti de copil sus


O femeie din Deva îi cere statului să anuleze adopţia încheiată cu zece ani în urmă, pe motiv că a fost 'păcălită' de autorităţi, care i-au declarat sănătoasă fetiţa ce suferă de retard mintal - scrie Evenimentul zilei.
A aflat după un an că fata pe care a adoptat-o nu este perfect sănătoasă, aşa cum au certificat medicii din centrul de plasament, ci suferă de retard psihic şi de autism. A îngrijit-o mai bine de zece ani - timp în care viaţa ei s-a schimbat dramatic - iar acum le cere autorităţilor să anuleze adopţia. Motivul: consideră că a fost 'păcălită' de medici.
- Viaţa, ca un produs defect: vrea să restituie copilul adoptat (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Natura europeană şi urşii cu ochii arşi cu acid din România sus


69 de fotografi au documentat natura sălbatică a Europei în cadrul proiectului 'Wild Wonders of Europe'/'Minunile sălbatice ale Europei'. Printre altele, România a impresionat prin agricultura medievală eco, defrişările din rezervaţii sau urşii cu ochi arşi de acid - scrie România liberă.
Ideea proiectului 'Wild Wonders of Europe'/'Minunile sălbatice ale Europei', dezvăluie cotidianul belgian De Morgen, îi aparţine suedezului Staffan Widstrand, care a adunat 69 de fotografi de pe Bătrânul Continent, pe care i-a trimis în 48 de state: 'Nu am trimis fotografii în propriile lor ţări, ci i-am trimis în locuri pe care nu le cunoşteau prea bine, pentru a avea o privire nouă asupra naturii europene', explică el.
- România pitorească a urşilor cu ochii arşi de acid (Romania libera)


SOCIAL - 'Turistopitecii' au liber la invadarea Deltei sus


Zonele strict protejate din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, interzise ani la rând accesului publicului, sunt deschise pentru turişti. O ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu şi intrată recent în vigoare deschide larg 'porţile' unei lumi extrem de valoroase, rezervată până acum doar oamenilor de ştiinţă - dezvăluie Jurnalul, Naţional.
În Delta Dunării există 18 zone strict protejate, ocupând 60.000 de hectare, aproape 9% din suprafaţa totală a Rezervaţiei. Până de curând, acestea erau închise total accesului publicului, fiind considerate mult prea valoroase şi, în acelaşi timp, prea fragile pentru a fi luate cu asalt de zgomotoşii turişti români. Singurii care puteau intra legal, în baza unui permis special aprobat de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, erau oamenii de ştiinţă şi studenţii diferitelor universităţi.
- Liber în zonele strict protejate din Delta Dunării! (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Gălăţeanul care şi-a înjunghiat şoţia însărcinată, pus în libertate sus


Un bărbat din Galaţi care şi-a mutilat soţia însărcinată în luna a cincea umblă în continuare liber şă-şi terorizeze victima. Acest lucru se întâmplă pentru că agresorul a fost lăsat în libertate de poliţişti şi judecători - explică România liberă.
Elena Oană, în vârstă de 26 de ani, mamă a doi copii, a ajuns în stare foarte gravă la spital după ce a fost atacată cu cuţitul de soţ în locuinţa mamei sale.
Bărbatul a înjunghiat-o mai întâi pe mama ei şi apoi, orbit de furie, a înjunghiat-o şi pe ea. Lama de cuţit i-a secţionat tinerei femei coloana vertebrală.
Potrivit purtătorului de cuvânt al IJP Galaţi, Cristina Tatulici, poliţiştii nu au avut baza legală pentru a-l reţine!
Lăsat în libertate, autorul dublei tentative de omor îşi terorizează soţia cu telefoanele şi chiar a încercat să pătrundă în Secţia de Reanimare, unde aceasta este internată.
- Şi-a înjunghiat soţia însărcinată şi a fost pus în libertate (Romania libera)


JUSTIŢIE - ANI a sesizat Parchetul în scandalul celulelor stem sus


Fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT) riscă până la cinci ani de închisoare, după ce investigaţiile Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) au confirmat dezvăluirile Evenimentului Zilei: dr. Victor Zota s-a aflat în conflict de interese atunci când a autorizat o singură firmă din România, cu care era asociat într-o fundaţie, să stocheze celule stem.
ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, competent să continue ancheta pe latură penală. Inspectorii de Integritate s-au sesizat, la rândul lor, din paginile EVZ, fapt confirmat, ieri, printrun comunicat al instituţiei: 'Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu în urma publicării de către cotidianul ŤEvenimentul zileiť a articolului intitulat ŤMogulul celulelor stemť (...)'.
Victor Zota a fost, între timp, demis din fruntea ANT, fiind, în prezent, medic coordonator la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov.
- Mogulul celulelor stem, la Parchet (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Fost deputat, condamnat pentru corupţie sus


Vasile Savu, fost parlamentar şi fost şef al ortacilor, a fost condamnat pentru corupţie la trei ani de închisoare cu suspendare. Fost şef al Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Vasile Savu trebuie să plătească 50.000 de euro. El a fost condamnat de Judecătoria sectorului 1.
Vasile Savu (50 de ani), fost deputat între 2000 şi 2004 din partea Asociaţiei Macedonenilor din România, a fost trimis în judecată de către DNA în anul 2006. Procurorii anticorupţie au arătat că Savu s-a plimbat în Africa de Sud, în SUA (Las Vegas şi New York), în Elveţia, în Austria şi în Italia pe cheltuiala Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului şi a Confederaţiei Sindicatelor Miniere din România.
În perioada 2002-2003, fostul deputat a decontat peste 1,5 milioane de lei, bani pe care i-a 'aruncat' pe distracţiile sale în mai multe ţări ale lumii. Savu şi-a decontat chiar şi vizitele la cazinourile din New York şi din Las Vegas, biletele de intrare la Planet Hollywood - Times Square, la mai multe muzee şi în parcurile de distracţii din SUA.
- Deputatul Savu şi-a decontat cazinoul din SUA (Adevarul)


JUSTIŢIE - Sinceritatea înduioşază completul sus


Timişoreanul Lorenzo Barabaş, de 27 de ani, a făcut istorie în România câştigând un proces cu cele mai mari branduri din lume, după ce a introdus în ţară de două ori marfă piratată cumpărată din China. Bvlgari, Nokia, Versace, Chanel, Luois Vuitton şi Burberry i-au cerut daune de peste 100.000 de euro - scrie Adevărul.
Procurorii i-au restituit timişoreanului marfa contrafăcută, iar judecătorii au refuzat să-l judece.
Timişoreanul Lorenzo Barabaş este un pionier în procesele pe care marile branduri le poartă în România cu persoanele suspectate că vând produse contrafăcute. El a câştigat procesul cu corporaţii care au afaceri de miliarde de euro, de după ce procurorii şi judecătorii au stabilit că este sincer.
- Românul care a umilit giganţii Nokia, Bvlgari şi Louis Vuitton şi i-a bătut cu marfa piratată adusă din China (Adevarul)


CULTURĂ - Ozzy Osbourne va cânta la Bucureşti sus


Concertul lui Ozzy Osbourne în România, programat la 2 octombrie, a fost confirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către organizatorii Fun Time Productions şi Zone Arena - informează Adevărul.
Minel Stoica, reprezentatul organizatorilor, a declarat că negocierile cu managementul 'naşului heavy metal' au durat o
singură zi.
Show-ul artistului va avea loc la Zone Arena, cel mai nou spaţiu de divertisment din Bucureşti, care include o zonă expoziţională, una de concerte, dar şi spaţii pentru evenimente corporate. Zone Arena va fi inaugurată la 2 mai. Deşi are o capacitate de peste 20.000 de locuri, pentru concertul lui Ozzy vor fi puse în vânzare doar15.000 de bilete, după cum a declarat Dorian Ciubuc, managerul companiei organizatoare.
- O zi de negocieri cu Ozzy Osbourne (Adevarul)


SPORT - Judo: Alina Dumitru , medaliată cu aur la Europenele de la Viena sus


Alina Dumitru a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene de judo de la Viena, în urma victoriei obţinute joi în faţa unguroaicei Eva Csernoviczki, prin ippon, în finala categoriei 48 kg.
În semifinale, Alina Dumitru, campioană olimpică la această categorie, a învins-o prin ippon pe spaniola Oiana Blanco, după ce în turul II dispusese, tot prin ippon, de irlandeza Lisa Kearney, iar în sferturi câştigase, prin yuko, în faţa belgienei Charline van Snick.


SPORT - Judo: Corina Căprioriu, campioană europeană la categ. 57 kg sus


După numai 2 ore de la medalia de aur a Alinei Dumitru la categ. 48 kg (al 6-lea titlu european al campioanei olimpice), delegaţia României a mai repurtat un mare succes la Campionatele europene de judo de la Viena, Corina Căprioriu devenind campioană europeană la categoria 57 kg, în urma victoriei obţinute joi în finală în faţa austriecei Sabrina Filzmoser.
Corina Căprioriu a dominat clar lupta pe tatami, punctând de două ori prin waza-ari şi o dată prin yuko. În semifinale, sportiva româncă s-a impus prin yuko în faţa italiencei Giulia Quintavalle, în această fază a competiţiei ajungând după ce a învins-o prin ippon pe germana Hannah Brueck, iar în sferturi, tot prin ippon, pe sârboaica Jovana Rogic.


SPORT - Handbal feminin: Finala Ligii Campionilor - O delegaţie a Oltchim vine la Bucureşti sus


Vâlcenii vor avea prioritate la biletele pentru meciul-retur al finalei Ligii campionilor la handbal feminin, Oltchim Rm. Vâlcea-Viborg HK (Danemarca), de pe 15 mai, a declarat preşedintele clubului vâlcean, Ion Gavrilescu.
O repartizare a acestor bilete pentru intrarea în Sala Polivalentă din Bucureşti, unde are loc meciul, va fi făcută vineri, când o delegaţie a CS Oltchim Rm. Vâlcea va veni la Bucureşti şi în acest scop.
'Oricum, a spus Ion Gavrilescu, chiar dacă interesul vâlcenilor este enorm, ei bombardându-ne cu faxuri şi mailuri pentru bilete, vom asigura şi bucureştenilor şi celorlalţi amatori circa 1.000 de tichete de intrare, pentru că meciul este pentru toţi iubitorii sportului din România'.
Prima manşă a finalei Ligii campionilor la handbal feminin va avea loc pe 8 mai, de la ora 17,15 (ora României) în Danemarca, iar returul de pe 15 mai din Bucureşti, de la Sala Ioan Kunst-Ghermănescu, este programat de la ora 20,45. Sala din Bucureşti a fost aleasă pentru că forul continental impune la finale arene cu o capacitate mai mare de 5.000 de locuri


SPORT - Gimnastică-CE juniori: România, locul 4 în concursul pe echipe sus


Echipa de juniori a României (Andrei Muntean, Daniel Rădeanu, Andrei Groza, Ioan Nistor şi Adelin Kotrong, antrenor coordonator Augustin Pop) a ocupat locul 4 în ierarhia finală a concursului pe echipe desfăşurat joi în cadrul ediţiei 2010 a Campionatelor Europene de gimnastică artistică de la Birmingham, o performanţă notabilă după locul 10 de la Europenele din 2008.
Medalia de aur a fost cucerită de Marea Britanie cu un total de 254,200 puncte, care şi-a apărat cu uşurinţă titlul de acum 2 ani, urmată de Elveţia (248,525), Franţa (245,375), România (244,500), Germania (244,350), Belgia (242,650), Spania (241,600) şi Italia (241,050). La competiţia juniorilor, afectată de asemenea de norul de cenuşă, participă 127 sportivi din 32 de ţări.
În urma calificărilor, România va avea reprezentanţi în finalele de la individual compus, paralele, sol, inele şi sărituri.


SPORT - Fotbal: Michel Platini vede Spania, Anglia şi Brazilia favorite la CM2010 sus


Preşedintele Uniunii europene de fotbal, Michel Platini, apreciază că Spania, Anglia şi Brazilia sunt 'cei 3 mari favoriţi' pentru a cuceri titlul mondial în 2010 (11 iunie-11 iulie, în Africa de Sud), văzând Franţa calificată, de asemenea, în faza a doua.
'Pentru mine există 3 echipe care sunt deasupra celorlalte: Spania, Anglia şi Brazilia, cu cele mai bune trupe, cei mai buni jucători, jucând cel mai bine', a afirmat Michel Platini într-un interviu acordat Grupuli Hersant Media. 'După, ne putem imagina un al doilea cerc, cu Germania, Italia, Argentina. În ce priveşte Franţa, nu o văd câştigătoare, o văd trecând primul tur. După aceea, francezii vor juca fie cu Argentina, fie cu Nigeria. Echipa Franţei nu este în prezent cea mai bună echipă din lume, nici între primele 3 din lume', a adăugat el.


SPORT - Fotbal: Manchester United, în continuare cel mai valoros club sus


Manchester United a fost desemnat din nou cel mai valoros club de fotbal de către revista Forbes, pentru al 6-lea an consecutiv, precizarea fiind făcută în momentul în care un grup de investitori şi suporteri încearcă să plătească preluarea grupării engleze. Magazinul american specializat în afaceri a evaluat la 1,8 miliarde de dolari Manchester United.
Luând în calcul veniturile, profitabilitatea şi nivelul datoriilor în sezonul 2008-2009, Real Madrid a fost situată pe locul 2, cu o valoare de 1,323 miliarde dolari, Arsenal Londra fiind pe locul 3, cu 1,181 miliarde dolari, aceeaşi ierarhie ca anul trecut.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Sancţionări pentru contrabandă: poliţiştii români din EULEX părăsesc Kosovo sus


Conducerea misiunii juridice a Uniunii Europene în Kosovo /EULEX/ a anunţat joi că România a pus capăt misiunii celor 16 poliţişti ai săi prinşi în flagrant delict de contrabandă de ţigarete şi alcool, transmite AFP. 'EULEX a fost informată astăzi de autorităţile române că misiunea celor 16 jandarmi ai săi s-a terminat', a anunţat misiunea într-un comunicat de presă. Această decizie a fost luată pentru 'a se permite continuarea anchetei în incidentul' care s-a produs marţi la postul de frontieră de la Blace între Kosovo şi Macedonia. Poliţiştii, care se întorceau în România pentru concediu, au fost sancţionaţi de vameşii macedoneni având în posesie cantităţi excesive de alcool şi de ţigarete, a anunţat EULEX. Vameşii macedoneni au anunţat miercuri că ei 'au împiedicat importul ilegal în Macedonia al unei mari cantităţi de ţigarete şi de băuturi alcoolice într-un autobuz înmatriculat în România'. Şoferul şi pasagerii, toţi cetăţeni români angajaţi de EUL EX în Kosovo, au fost acuzaţi de contrabandă, au precizat vameşii macedoneni. UE, dintre care majoritatea celor 27 de membri au recunoscut declaraţia unilaterală de independenţă a Kosovo faţă de Serbia, a desfăşurat circa 2.000 de poliţişti în această ţară în decembrie 2008 pentru a ajuta la asigurarea tranziţiei spre democraţie, adaugă AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - MB: a doua dezbatere electorală, mai vie, dar mai puţin determinantă sus


Mai combativi decât le-a permis prima lor dezbatere televizată în vederea alegerilor, şefii celor trei principale partide britanice au expus argumentele lor asupra Europei, Afganistanului, climatului sau imigraţiei, dar fără ca niciunul să obţină un avantaj determinant, joi seară. Primul ministru Gordon Brown i-a reproşat liderului liberal-democrat că el contribuie la slăbirea Marii Britanii şi şefului conservatorilor David Cameron că vrea să o izoleze în Europa, în timpul celei de-a doua dezbateri axate pe politică externă. Prestaţia lui Nick Clegg, declarat de mass-media învingător al primei dezbateri, a fost foarte aşteptată. Ea a provocat o creştere a popularităţii în sondaje a partidului liberal-democrat /centrist/, tradiţional al treilea partid al vieţii politice britanice. 'Nick, ne lăsaţi slăbiţi şi David, ne lăsaţi izolaţi în Europa', a acuzat Brown, încheind această dezbatere organizată de Sky News la Bristol /sud-vest/, după ce dorise la înce put să aibă o dezbatere asupra substanţei şi nu asupra 'stilului şi relaţiilor publice'. Nu serveşte nimănui 'răspândirea fricii', i-a replicat sigur pe sine Clegg, al cărui partid ar putea servi drept pivot la o coaliţie guvernamentală în ipoteza, foarte probabilă potrivit sondajelor, când niciun partid nu ar câştiga majoritatea absolută la alegeri. De mai multe ori, Clegg şi Brown au părut să formeze o alianţă tacită pentru a denunţa riscul pe care l-ar reprezenta după cum văd ei David Cameron, al cărui partid încearcă să revină la putere după 13 ani de opoziţie, notează AFP. 'Noi suntem mai puternici împreună şi mai slabi separat', a estimat foarte eurofilul Nick Clegg, apărând cu vigoare apartenenţa Regatului Unit la Uniunea Europeană. Lui Cameron, care spunea că vrea 'să fie în Europa, dar nu condus de Europa', Brown i-a răspuns acuzându-l că vrea o 'Mare Britanie lipsită de amploare', izolată de partenerii săi. Printre altele, Clegg nu a putut să se abţină reproşându-l e conservatorilor de a fi părăsit PPE, alianţa de centru-dreapta în Parlamentul European, pentru a se ralia unui mic bloc antifederalist cu partide cehe şi poloneze, o bandă de 'trăsniţi' după cum a estimat el. În timp ce ultimele sondaje i-au readus pe liberali-democraţi la nivelul conservatorilor, presa conservatoare l-a atacat joi pe al 'treilea om' Nick Clegg. The Daily Telegraph a făcut 'dezvăluiri' asupra unor donaţii ale unor oameni de afaceri vărsate direct în contul bancar al lui Nick Clegg şi nu în cel al partidului. În timpul dezbaterilor, Clegg le-a calificat drept 'baliverne'. O jumătate dintre cele cinci sondaje instantanee difuzate imediat după dezbatere îi dădeau lui Clegg şi Cameron aproape egalitatea /respectiv 33,8 la sută şi 32,8 la sută de opinii favorabile/, în faţa lui Brown /27,6 la sută/. 'Gordon a fost chiar mai bun, Nick Clegg a rămas puternic şi David Cameron a făcut mai mult decât să se apere', estima The Guardian în editorialul său. Mai ales, de zbaterea 'a arătat că elanul liberal-democraţilor nu este un accident şi va fi probabil durabil', argumenta cotidianul de centru-stânga.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Criză în Belgia: o mie de flamanzi au manifestat în apropiere de Bruxelles, extrema-dreaptă flamandă sărbătoreşte deja 'independenţa' sus


Cel puţin 1.000 până la 1.500 de naţionalişti flamanzi, potrivit agenţiei Belga, au participat joi la periferia flamandă a Bruxellesului la o 'manifestaţie de urgenţă' în plină criză politică între comunităţile flamandofonă /de limbă neerlandeză ce provine din olandeză n.r./ şi francofonă. Organizatorii au afirmat că au fost 'peste 3.000' la Vilvorde, unul dintre oraşele arondismentului Bruxelles-Hal-Vilvorde, la originea crizei. Un partid-cheie al coaliţiei la putere, flamanzii de la Open VLD, a părăsit guvernul care a prezentat apoi demisia sa după eşecul unor negocieri în vederea modificării drepturilor francofonilor în acest arondisment. În funcţie de cinci luni, guvernul belgian condus de Yves Leterme a prezentat demisia sa joi. Regele Albert al II-lea a decis totuşi să mai aştepte înainte de a accepta sau nu această demisie. Printre altele, extrema-dreaptă naţionalistă flamandă a sărbătorit deja în propria sa manieră 'independenţa' în Parlamentul federal după căderea guvernului belgian. În jur de 30 de aleşi ai partidului de extremă-dreaptă Vlaams Belang, deputaţi şi senatori, au intonat imnul naţionalist al Flandrei, 'Vlaamse Leeuw' /'Leul flamand'/, în acelaşi timp imn regional şi cântec de raliere a separatiştilor regiunii flamandofone din nordul Belgiei. În acelaşi timp, militanţi ai partidului au desfăşurat de la balconul vizitatorilor o banderolă cu sloganul: 'A sosit momentul independenţei'. Banderolele au fost ridicate după câteva minute şi aleşii au fost nevoiţi să părăsească sala, dar vizibil fericiţi pentru 'lovitura' lor mediatică şi foarte simbolică, notează AFP. A fost pentru prima oară când Vlaamse Leeuw a fost cântat într-o adunare federală.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Nor de cenuşă: aeroportul din Reykjavik închis vineri pentru prima oară sus


Aeroportul din Reykjavik va fi închis vineri pentru prima oară după erupţia vulcanului islandez Eyjafjallajökull , al cărui nor de cenuşă practic a paralizat traficul aerian în Europa timp de o săptămână, au anunţat joi responsabili islandezi. Până acum, norul de cenuşă se îndrepta în direcţia est, atingând Marea Britanie, ţările scandinave şi Europa dar scutind capitala islandeză Reykjavik, situată în sud-vestul insulei. 'Se pare că norul de cenuşă va atinge /aeroportul din/ Keflavik care va trebui închis traficului aerian', a declarat Hjordis Gudmundsdottir, purtător de cuvânt al Autorităţii islandeze a aviaţiei civile, citat de AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Irak: oleoductul de nord închis după un act de sabotaj sus


Oleoductul care transportă petrol irakian spre terminalul turc Ceyhan a fost închis joi, după un act de sabotaj care necesită câteva zile de reparaţii, a afirmat un responsabil al Companiei petroliere de nord, la Kirkuk, citat de AFP. 'O explozie teroristă s-a produs la 08,30 /05,30 GMT/ la kilometrul 169, lângă al-Hadhar şi echipele tehnice s-au deplasat pe teren pentru a stinge incendiul', a indicat sursa citată, adăugând că pomparea carburanului spre Ceyhan a fost oprită. Colonelul de poliţie Hossam Eddin Mohammad anunţase că bărbaţi înarmaţi necunoscuţi au acţionat o bombă lângă al-Hadar /140 kilometri de Mosul/, la principalul oleoduct din nordul Irakului. Acest act de sabotaj intervine la două zile după uciderea comandantului Al-Qaida în nordul Irakului Ahmad al-Obeidi, originar din această regiune. Aproape 25% din exporturile de petrol irakiene tranzitează respectiva conductă, devenită ţintă a unei puternice acţiuni teroriste în decembrie anul tr ecut.


EVENIMENT - Silviu Ionescu consideră că e victima unei campanii de denigrare sus


Diplomatul declară că autorităţile din Singapore s-au mai folosit de camere video pentru a-l discredita. El mai acuză faptul că i se interceptau informările către Bucureşti. Silviu Ionescu susţine că în Singapore i se interceptau informările făcute la Bucureşti şi, pentru a fi compromis, în urmă cu trei ani i se înscenase un alt accident rutier.
Anchetat în cazul accidentului rutier din decembrie 2009, din Singapore, în care tânărul Tong Kok Wai (30 de ani) şi-a pierdut viaţa, iar alte două persoane au fost grav rănite, diplomatul Silviu Ionescu (50 de ani) se declară nevinovat. 'Am devenit centrul unei campanii de presă agresivă şi nedreaptă. Nimeni nu a stat să asculte şi ce dovezi am eu. Toţi mă văd gata condamnat', afirmă Ionescu.
Potrivit acestuia, atacurile din Singapore, grupate sub forma unei campanii de denigrare a propriei persoane, ar fi fost comandate' de la nivel înalt'.
- Silviu Ionescu se simte hărţuit de statul Singapore (Adevaru
Continuare......