[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 11 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate vineri, 11 ianuarie 2013 15:11 0 comentarii


Fuga de Băsescu ia amploare (Jurnalul Naţional)
Revoluţia docţilor, cum am numit eu mişcarea judecătorilor, unică în felul ei, nesperată, se petrece cu armele subtile ale legii şi nu cu sticle Molotov sau spargeri de geamuri, cum fac, la revoltă, păturile de jos. Judecătorii vor să dea jos dănileţii dintre ei care i-au compromis prin slugărnicie, partizanat politic şi mârlănii făptuite cu şi în favoarea arendaşului din Deal. E o mişcare de jos în sus care se propagă iute, pe sârmele electrice ale gândului, scrie Lucian Avramescu în Jurnalul Naţional.

Prezentarea premierului Ponta: starea naţiunii este gri, bugetul e în ceaţă (Adevărul)
Premierul Victor Ponta cunoaşte în detaliu pe ce va cheltui statul banii publici, dar nu explică de unde va face Guvernul rost de aceşti bani în 2013, susţine Adevărul. Cifrele prezentate ieri de Victor Ponta arată că la bugetul de stat vom avea venituri de 46 de miliarde de euro şi cheltuieli de 49 de miliarde de euro în acest an, rezultând un deficit de trei miliarde de euro.

Noua 'echitate bugetară" a României, în viziunea Guvernului Ponta (România Liberă)
Premierul Victor Ponta a prezentat aseară ceea ce el a numit 'o nouă filozofie bugetară" şi a arătat structura noului buget şi cifrele care îl susţin. Potrivit lui Ponta, noutatea pe care o aduce bugetul pe 2013 este înlocuirea austerităţii bugetare promovată de guvernarea PDL cu o nouă 'echitate" bazată pe o mai bună colectare a fondurilor, afirmă România Liberă.

Bugetul pe 2013: Cheltuielile sociale sunt în grafic, nu şi cele de dezvoltare (Evenimentul Zilei)
Premierul Victor Ponta a susţinut ieri un discurs despre starea naţiunii, în cadrul căruia a prezentat şi elemente legate de proiectul de buget pe 2013. Chiar dacă, în urmă cu doar o zi, premierul promitea că va prezenta Bugetul de stat pe 2013 pe înţelesul tuturor, argumentând că este o "chestiune ezoterică", el nu şi-a îndeplinit promisiunea, scrie Evenimentul Zilei.

Datoria publică a României, 51 miliarde de euro (Cotidianul)
Premierul Victor Ponta a prezentat joi, la Palatul Victoria, într-o conferinţă de presă "starea naţiunii", în fapt situaţia datoriilor acumulate şi banii din bugetul pe 2013, scrie Cotidianul. Proiectul de buget pentru anul 2013 a fost construit pe un PIB calculat la aproape 140 miliarde euro şi un curs valutar de 4,5 lei/euro, un PIB mai mare decât anul trecut.

Ponta a prezentat bugetul pe anul acesta. "În 2013 România va avea un PIB de circa 140 de miliarde de euro" ( Jurnalul Naţional)
Victor Ponta a prezentat detaliat bugetul pentru 2013 şi cheltuielile anticipate, în cadrul unei conferinţe. Jurnalul Naţional publică punctele cheie din prezentarea premierului.

Ponta vrea să-i arate poporului pe cei care au primit despăgubiri pentru imobilele naţionalizate 'şi prin ce ţări se află' (Gândul)
România a achitat în total 5 miliarde de euro drept despăgubiri pentru terenuri şi construcţii naţionalizate, în baza Legii 247/2005, la care se adaugă restituirile în natură, a anunţat joi Victor Ponta, la conferinţa de prezentare a "stării naţiunii". Prezent în cursul serii la postul RTV, premierul a precizat că 80 la sută din această sumă de 5 miliarde "a plecat în străinătate", în sensul că cei mai mulţi beneficiari nu locuiesc în România, relatează Gândul.

PNL pregăteşte o mare surpriză - partidul lui Antonescu se mută în altă familie. 'Decizia e ca şi luată' (Gândul)
Mutare surprinzătoare a partidului lui Crin Antonescu. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Gândul că în 2013 partidul se va afilia familiei popularilor europeni (PPE), decizia urmând să fie luată în forurile statutare ale partidului. "Decizia este ca şi luată. PNL va deveni în acest an membru al Partidului Popular European", au precizat sursele.

Analişti: economia nu poate să suporte încă o taxă (Evenimentul Zilei)
Noua strategie a guvernului, care pare a fi aceea de a creşte numărul de taxe, ar împovăra economia care nu a reuşit să îşi revină din criză, spun analiştii citaţi de Evenimentul Zilei. De la promisiuni că vom avea scăderi de TVA, de impozit pe profit, de CAS-uri, am ajuns la o situaţie contrară: iminenţa introducerii cel puţin a unui nou impozit. Acesta va avea un dublu efect: creşterea nivelului de fiscalizare a mediului privat, dar şi a numărului de taxe.

Motoarele industriei au frânat anul trecut (Ziarul Financiar)
Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a dat semne de oboseală spre finalul anului trecut, iar unii analişti iau în considerare scenariul revenirii PIB în teritoriul negativ în 2012 şi o creştere economică modestă, de 1-1,5%, în 2013, scrie Ziarul Financiar.

Ştirea anului: România renunţă la austeritate. Ţinta lui 2013, revenirea la PIB-ul de dinainte de criză (Jurnalul Naţional)
Principala idee care stă la baza proiectului de buget pentru 2013 este renunţarea la ajustarea deficitului bugetar folosind modelul austerităţii, care a condus la o stare de subdezvoltare economică şi a generat inechităţi sociale, afirmă Jurnalul Naţional.

2013, cel mai dificil an pentru guvernarea USL (Puterea)
Anul 2013 se prefigurează ca un câmp minat din punct de vedere economic. Printre problemele ce să ridică la orizont se numără liberalizarea preţurilor la energie, restituirea salariilor bugetarilor şi plata împrumutului către FMI. Totodată, pentru companii, multitudinea modificărilor legislative prefigurată pentru anul acesta va reprezenta un nou obstacol în lupta pentru supravieţuire, susţine Puterea.

Creierele României vor să se întoarcă acasă (România Liberă)
Întoarcerea în ţară a tinerilor români specializaţi în diverse domenii, în străinătate, a fost un subiect pus din nou în discuţie cu ocazia premiilor acordate celor mai buni studenţi ai noştri care studiază peste hotare. O problemă încă nerezolvată, a remarcat Sebastian Burduja, fondatorul Ligii Studenţilor Români în Străinătate, consultant al Băncii Mondiale şi absolvent al universităţilor Standford şi Harvard, potrivit ziarului România Liberă.

Spitalul, punctul nevralgic din Sănătate (Curierul Naţional)
Problema actuală a sistemului este că oamenii recurg la medic doar când se îmbolnăvesc şi se duc direct la spital. Fondurile consumate în spitale sunt foarte mari şi doar prin punerea unui accent mai mare pe medicina de familie şi ambulatoriu s-ar face economii enorme, scrie Curierul Naţional. Noul ministru al Sănătăţii vrea să evalueze starea de sănătate a populaţiei şi să pună accent pe prevenţie pentru a reechilibra sistemul.

Preşedintele CSM, Oana Hăineală, despre scandalul fără precedent din magistratură: "Alegerea mea a deranjat anumiţi politicieni" (Evenimentul Zilei)
Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt-Hăineală, a acordat în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei un interviu în care vorbeşte despre punctul fierbinte al actualităţii: bătălia pentru controlul asupra Justiţiei.

Cristian Mungiu a ratat nominalizarea la Oscar. Află ce filme şi ce actori au intrat în cursă (România Liberă)
"După dealuri", filmul regizorului român Cristian Mungiu, nu a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film străin". Filmele nominalizate la această categorie sunt Amour (Austria), Kon-Tiki (Norvegia), No (Chile), A Royal Affair (Danemarca) şi War Witch (Canada), notează România Liberă.

Prăpădul fotbalului românesc (Puterea)
Fotbalul păstorit de Mircea Sandu şi Mitică Dragomir este în colaps financiar. Echipe de mare tradiţie, ca Rapid şi Dinamo, se zbat din greu sănu moară. George Copos a deschis deja procedura de insolvenţă, riscând participarea echipei în cupele europene în următorii ani, în timp ce în curtea roş-albilor, acţionarii se mănâncăîntre ei, iar jucătorii sunt neplătiţi de luni bune, scrie Puterea.

Pentru Ungaria poate fi mai rău: depunctare! ť Organizaţia FARE consideră că sancţiunea FIFA a fost prea blîndă (Gazeta Sporturilor)
Sepp Blatter a declarat săptămîna trecută că "depunctarea e măsura cuvenită în cazuri de rasism şi discriminare", iar maghiarii au fost pedepsiţi chiar pentru antisemitism. Federaţia vecină aşteaptă rezultatul Comisiei de Apel, dar nu există precedente recente în care sancţiunile să fi fost anulate!, scrie Gazeta Sporturilor.

Ştefan Bănică Jr. şi Andreea Marin divorţează. Scandalurile care au şubrezit căsătoria celor doi (Adevărul)
Chiar dacă Andreea Marin a declarat că niciodată nu au existat divergenţe între ei, au fost două momente în care relaţia celor doi a fost pusă în dificultate. Însă, cei doi au încercat să arate lumii că relaţia lor este una perfectă, iar anunţul divorţului a zguduit lumea mondenă, scrie Adevărul.
Continuare......

Revista Presei 10 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate joi, 10 ianuarie 2013 14:02 0 comentarii


Profitorii războiului dintre magistraţi (Evenimentul Zilei)
Mizele reale ale seismului cu epicentru în Consiliul Superior al Magistraturii stau în birourile unor procurori, dar nu au nicio legătură cu principiile în numele cărora se duce, doar declarativ, acest război. Când un sistem este răvăşit de lupte interne, profită toţi cei care au interesul ca acest sistem să nu funcţioneze foarte bine. Declarativ, miza războiului din magistratură este 'reforma sistemului judiciar' şi modificarea statutului de magistraţi al procurorilor, scrie Mălin Bot în Evenimentul Zilei.

Cine sunt, ce studii şi ce experienţă de muncă au secretarii de stat din Guvernul Ponta (Ziarul Financiar)
Trei viceprim-miniştri (dintre care doar doi cu portofoliu), 17 miniştri cu portofoliu, 9 miniştri delegaţi şi 60 de secretari de stat - fiecare dintre ei cu câte o echipă de consilieri - aşa arată, în linii mari, structura guvernului Ponta. Ziarul Financiar a făcut o analiză a CV-urilor celor 37 de secretari de stat numiţi până în prezent în ministerele din guvernul Ponta, deşi premierul nu a dat încă hotărâri de guvern cu toate nominalizările celor care vor ocupa această funcţie. Secretarii de stat dintr-un minister reprezintă echivalentul managerilor din linia I dintr-o companie privată prin prisma puterii de decizie şi de aceea este importantă pregătirea lor în plan educaţional, dar şi profesional.

Ponta: Primarii care nu indexează taxele cu 16% nu primesc banii respectivi de la buget (Jurnalul Naţional)
Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de Guvern, că Executivul va adopta în cursul acestei zile ordonanţa privind taxele locale. Premierul a spus că acestea vor putea rămâne la nivelul anului 2012 sau vor putea fi mărite, în funcţie de decizia autorităţilor locale, susţine Jurnalul Naţional.

Miniştrii USL, puşi să scoată bani din piatră seacă (Evenimentul Zilei)
Chiar dacă proiectul de buget pentru 2013 a fost secretizat, guvernanţii au spus până acum suficient de multe încât să ne putem da seama cu aproximaţie la ce ne putem aştepta. Ceea ce se ştie până acum este că 2013 este cel mai greu an pentru USL şi că, aşa cum premierul a declarat recent, trebuie găsite câteva miliarde de lei pentru a asigura plata pensiilor şi salariilor bugetarilor, afirmă Evenimentul Zilei.

Cum arată în realitate 'marea tăiere' a lui Ponta în cabinetele guvernamentale (Gândul)
În ton cu promisiunile electorale, guvernul a oficializat astăzi restructurarea la nivelul cabinetelor de demnitari: consilieri, secretari personali şi directori de cabinete ai miniştrilor sau secretarilor de stat. Marea tăiere anunţată entuziast de premierul Victor Ponta se dovedeşte a fi însă destul de mică: din calculele Gândul, reducerea în cabinetele guvernamentale ar fi de numai 30 de posturi, mai puţin de 7% faţă de câte au existat în guvernul Ponta 1.

Ce se ascunde în spatele reducerilor de personal din Guvern: reformă administrativă sau instaurarea clientelei de partid? (România Liberă)
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, după şedinţa de guvern, că numărul de posturi de conducere în cadrul ministerelor se va reduce, până la sfârşitul lunii martie toţi miniştrii trebuind să vină cu propuneri de reorganizare a instituţiilor pe care le conduc, scrie România Liberă. Restricţiile anunţate de Dragnea par calibrate pentru necesităţile unui buget auster în condiţiile unui Cabinet de 28 de membri, dar pot ascunde o veritabilă epurare politică.

Crin Antonescu făcut trădător şi antioccidental !!! (Cotidianul)
Andrei Chiliman reia limbajul din vară a lui Traian Băsescu într-un interviu acordat unui site cunoscut ca fiind mai mult decât apropiat Cotrocenilor. Simplă coincidenţă? Pe 7 ianuarie a apărut şi schiţa unei platforme liberal-conservatoare, susţine Cotidianul.

Deputaţii nu vor mai sta la hotel şi vor avea diurne reduse (Cronica Română)
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a întâlnit, miercuri, cu liderii de grup, la reuniune stabilindu-se o serie de propuneri de economisire, printre care eliminarea cazării la hotel, diminuarea sau tăierea diurnelor şi nedecontarea benzinei, care vor fi negociate joi cu Finanţele, scrie Cronica Română.

'Creşterile de taxe sunt imposibile. Singura posibilitate este de reducere a cheltuielilor' (Ziarul Financiar)
Noul consilier economic al lui Victor Ponta spune că a refuzat maşina cu şofer de la Guvern fiindcă el este pentru raţionalizarea cheltuielilor. Cristian Socol este conferenţiar universitar la ASE Bucureşti, catedra de economie. Socol i-a prezentat premierului un plan de zece măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare în urma experienţei observate în zece ţări astfel încât bugetul de stat să fie alocat eficient, afirmă Ziarul Financiar.

De ce nu vrea nimeni să cumpere acţiuni la companiile de stat (România Liberă)
În economia românească e greu să trăieşti, dar nici să mori nu e uşor! Lichidările, dizolvările se lungesc cu anii. Din cele 640 de companii unde Autoritatea mai deţine participaţii (în principal minoritare), mai bine de 300 sunt în lichidare, insolvenţă sau dizolvare. Nu vă gândiţi doar la efectele crizei-acum cinci ani, numărul societăţilor cu probleme se apropia de 500. Iar dacă la scheletele din dulap stăm bine, numărul firmelor viabile, privatizabile din portofoliul AVAS a scăzut cu puţin peste 100, dovadă că oferta de 'retail" din economia românească nu prea atrage, susţine România Liberă.

De ce se moare în taberele din România (Adevărul)
Eleva de 13 ani care a căzut marţi seară de la etajul 3 a murit ieri-dimineaţă. Tânăra se afla în tabără la Buşteni. În ultimii trei ani, zeci de copii au murit sau au fost răniţi în taberele din România. În ultimii ani, două eleve au murit înecate într-o tabără de la Eforie, un elev a sfârşit tot înecat într-o excursie la Băile Felix, o elevă care se întorcea dintr-o excursie de pe Valea Prahovei a murit după ce a căzut din tren, iar acestea sunt doar câteva dintre cazurile cele mai mediatizate, afirmă Adevărul.

Se întâmplă în România! Reportaj din spitalul în care medicii "şi-au cusut" buzunarele (Evenimentul Zilei)
Acum zece ani, prin saloane colcăiau gândacii, iar seringile se fierbeau şi se refoloseau. Astăzi, totul sclipeşte de curăţenie şi niciun bolnav nu e pus să-şi cumpere singur medicamentele, cu atât mai puţin să dea şpagă, relatează Evenimentul Zilei.

Cine a scris scenariul scandalului din CSM. Care sunt mizele bătăliei pentru conducerea Consiliului (Gândul)
De aproape o săptămână procurorii şi judecătorii aşteaptă deznodământul scandalului de la Consiliul Superior al Magistraturii. Alegerea noului preşedinte al CSM, în premieră un procuror, este contestată de Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor. Procurorul Oana Hăineală este în schimb susţinută de procurorii de la Braşov, susţine Gândul. În paralel, câteva instanţe din ţară au demarat procedurile de revocarea din CSM a judecătorului Cristi Danileţ şi a fostului preşedinte Alina Ghica.

Vrajbă între magistraţi în urma alegerilor din CSM (Adevărul)
Scandalul declanşat în Justiţie de alegerea unui procuror în funcţia de şef al CSM nu s-a stins. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului a fost amânată, scrie Adevărul. Şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui CSM, s-a amânat din lipsă de cvorum.

Năstase stă să iasă (Puterea)
Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen, după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit perioada de timp după care fostul premierpoate fi eliberat. Judecătoria Sectorului 4 a înregistrat, ieri, cererea de eliberare înainte de termen şi a stabilit ca dosarul să fie judecat în 12 februarie, însă avocaţii fostului premier consideră că termenul este prea lung şi cer schimbarea acestuia, afirmă Puterea.

Document uluitor ataşat de şeful ANI la dosarul de judecată cu Mircea Badea (Jurnalul Naţional)
Jurnalul Naţional a publicat, în exclusivitate şi integral, plângerea formulată de şeful Agenţiei Naţionale de Integritate către instanţă, privind încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale, prin ironiile repetate, făcute de Mircea Badea la Antena 3, de-a lungul timpului, în cadrul emisiunilor "În Gura Presei" şi "Sinteza Zilei". Badea a comentat acuzaţiile din dosarul intentat de către Horia Georgescu, precizând că nu l-a făcut niciodată "onanist" pe seful ANI, doar i-a spus că e ANIst, adică lucrează la ANI.

Ce şanse are "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, să fie primul film românesc nominalizat la Oscar (Gândul)
Filmul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, ar putea fi nominalizat la Premiile Oscar 2013, după ce a reuşit să ajungă într-o etapă preliminară a competiţiei. Filmologul Cristian Tudor Popescu, senior editor Gândul, şi criticul de film Irina Margareta Nistor arată că şansele ar putea fi de partea României în acest an.

"Nu renunţăm! Facem iad!" - Vulcan maghiar după ce FIFA a decis că Ungaria-România se joacă fără spectatori (Gazeta Sporturilor)
FIFA a anunţat marţi că Ungaria-România (Budapesta, 22 martie) din preliminariile CM 2014 se dispută fără spectatori, după scandările antisemite ale fanilor maghiari la un "amical" cu Israel (august 2012). Federaţia maghiară a făcut apel, care trebuie soluţionat în maximum 30 de zile, dar politicienii radicali şi presa pun presiune, scrie Gazeta Sporturilor.

Maghiarii au venit cu o propunere unică în istoria relaţiilor cu România: "Ce-ar fi să facem asta cu ei?" (Pro Sport)
Forţaţi de criză, conducătorii implicaţi în fotbalul european au început să caute soluţii pentru salvarea celui mai iubit sport. Olandezii şi belgienii au dat startul, cu o idee revoluţionară: contopirea celor două campionate, scrie Pro Sport. Site-ul sport.hir24.hu scrie despre ce ar însemna o eventuală ligă comună româno-maghiară.
Continuare......

Revista Presei 9 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate miercuri, 9 ianuarie 2013 11:39 0 comentarii
Deprecierea, ca alternativă la austeritate (Cotidianul)
Viaţa, UE şi FMI obligă guvernul de la Bucureşti, care dorea iniţial să spună "adio" austerităţii, să adopte totuşi un buget numit "disciplinat", dar care în mod sigur nu este doar pe gustul domnului Hollande, ci şi pe gustul doamnei Merkel. Să ne reamintim că, timp de o vară, subiectul suspendării preşedintelui devenise sinonim şi cu sfârşitul austerităţii. Chiar dacă, la nivel european, familiile politice apar doar în viziunea politicienilor de la periferia continentului, invocarea lor este la Bucureşti - în absenţa altor argumente concludente - mereu o sursă de legitimitate, scrie Radu Golban în Cotidianul.

Ce va anunţa joi premierul Victor Ponta într-o 'conferinţă extraordinară' (Gândul)
Premierul Victor Ponta urmează să prezinte joi, în cadrul unei conferinţe de presă, elemente legate de bugetul de stat pe 2013, care se vor constitui într-o "stare a naţiunii", respectiv situaţia datoriilor acumulate şi proiectele care vor putea fi duse la îndeplinire în următorii patru ani, scrie Gândul.

USL îşi trimite garnitura a doua la Bucureşti (România Liberă)
După ce nesperat de mulţi lideri ai USL au ajuns în Parlament, partidele din alianţa de guvernare caută să numească politicienii de pe banca de rezerve în posturi de secretar de stat ori şefi de agenţii, susţine România Liberă.

Tăriceanu scapă de mânia lui Antonescu (Evenimentul Zilei)
Călin Popescu Tăriceanu va scăpa, după toate probabilităţile, de excluderea din PNL, au declarat pentru EVZ surse din formaţiunea liberală. Crin Antonescu nu a reuşit să obţină suficient sprijin în PNL pentru a-l mazili pe fostul premier. Şeful PNL va trebui să se mulţumească cu excluderea lui Andrei Chiliman, primarul sectorului 1, Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, Ludovic Orban, deputat PNL, şi Vlad Moisescu, fost preşedinte al PNL sector 1, susţine Evenimentul Zilei.

Scandal în PRM pe banii de la Bruxelles (Adevărul)
Locul lăsat liber de Gigi Becali în Parlamentul European (PE) a declanşat un conflict între liderul PRM Corneliu Vadim Tudor şi pictorul Eugen Mihăescu, miza fiind salariul de europarlamentr de circa 7.000 de euro, susţine Adevărul. Conform legii, când un post de europarlamentar devine vacant, locul este ocupat de următorul candidat de pe lista partidului.

Impozitul forfetar. Cine îl va plăti şi cum va fi calculat (Gândul)
Proprietarii de pensiuni, de hoteluri, de baruri sau de restaurante, dar şi cei care deţin saloane de înfrumuseţare, spălătorii auto sau ateliere de croitorie şi de încălţăminte ar putea fi nevoiţi să plătească, în curând, impozit forfetar, potrivit declaraţiilor făcute de Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, notează Gândul.

Dobânzile la lei au ajuns din nou duble faţă de euro (Ziarul Financiar)
Dobânda anuală efectivă medie la creditele în lei pentru achiziţia de locuinţe a urcat la 8,6% pe an la sfârşitul lunii noiembrie, fiind în creştere cu peste 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul din urmă cu şase luni. Comparativ, costul efectiv al unui împrumut în euro este de 4,8% pe an, scrie Ziarul Financiar.

Un raport al FMI recunoaşte că a greşit atunci când a recomandat guvernelor europene ajustări ( Jurnalul Naţional)
După mai mulţi ani în care a insistat asupra beneficiilor austerităţii în combaterea efectelor economice, Fondul Monetar Internaţional face, chiar fără să îşi asume în mod deschis asta, primii paşi înapoi. Într-un raport publicat pe site-ul FMI, economistul şef al Fondului, Olivier Blanchard (foto, centru), recunoşte prima dată eroarea comisă de organismul internaţional atunci când a recomandat guvernelor europene ajustări fără să prevadă că austeritatea va afecta grav creşterea economică, notează Jurnalul Naţional.

Cele patru nebuloase care îi sperie pe români (Evenimentul Zilei)
Foamea de bani a guvernului ar putea aduce elemente surpriză în bugetul pe 2013, care să crească şi mai mult povara de pe umerii mediului de afaceri. Şefii de patronate au solicitat să se întâlnească cu premierul pe tema noului buget, înainte de vizita FMI, afirmă Evenimentul Zilei. Lipsa unui buget pentru anul în curs sperie mediul de afaceri. Patronii nu ştiu ce impozite să ia în calcul pentru 2013. Nu ştiu dacă vor plăti impozit pe profit sau forfetar.

Turismul la negru, faţa nevăzută a unui an de excepţie (România Liberă)
Dacă din punct de vedere al numărului de turişti şi implicit, al încasărilor, sezonul estival de anul trecut a fost catalogat de către hotelieri drept unul de excepţie, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre partea mai puţin vizibilă a turismului constănţean, activităţile la negru şi la limita legalităţii, notează România Liberă.

Incinerare sau înhumare? (Jurnalul Naţional)
Ne-a fost dat să alegem cum să ne trăim viaţa şi să decidem ce se va întâmpla cu trupul nostru după moarte. Şi pentru că avem acest drept, nu putem să judecăm opţiunea altora în această problemă, scrie Jurnalul Naţional. Este, totuşi, interesant ce gândesc personalităţile despre momentul fundamental al trecerii noastre trupeşti dincolo.

Război politic între procurori şi judecători. Alegerea vicepreşedintelui CSM, boicotată pentru a doua săptămână (Puterea)
Scandalul alegerii noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se prelungeşte. Şedinţa pentru alegerea vicepreşedintelui instituţiei, stabilită pentru astăzi, la ora 15.00, va fi cel mai probabil amânată pentru săptămâna viitoare, pentru că nu toţi membrii CSM pot fi prezenţi, unii dintre ei având cereri de concediu aprobate înainte de sărbători. Unele informaţii din zona justiţiei sugerează că, de fapt, şedinţa de astăzi este boicotată de acei membri ai CSM care se opun actualei conduceri, notează Puterea.

Pentru revocarea incomozilor din CSM, USL i-a aruncat şi pe baronii locali în războiul de subordonare a Justiţiei (România Liberă)
Gruparea ministrului Justitiei, Mona Pivniceu, va boicota miercuri, ca si vinerea trecuta, alegerea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, castigand astfel timp pentru organizarea revocarii Oanei Haineala, presedintele nou ales al CSM , a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet, candidati la vicepresedintie, partizani activi ai independentei Justitiei, afirmă România Liberă.

Ce l-a făcut pe ministrul Stroe să exclame: 'Nu mă aşteptam ca în Poliţie să existe o asemenea golănie' (Gândul)
Şeful IPJ Olt Ion Voicu a fost schimbat din funcţie. Comisarul şef de poliţie Mihai Pruteanu, director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a fost desemnat să îndeplinească atribuţiile funcţiei de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, anunţă IGPR. Pruteanu a fost instalat la conducerea IPJ Olt, în locul lui Ion Voicu, prin dispoziţie a inspectorului general al Poliţiei Române, Petre Tobă, precizează Gândul.

Tupeu de colaborator al Securităţii. Andrei Marga şi-a pus nepoata şefă la ICR (Evenimentul Zilei)
Eunicia Maria Trif, nepoata lui Andrei Marga, a fost numită în funcţia de secretar general adjunct al Institutului Cultural Român (ICR). Cu toate acestea, Marga respinge acuzaţiile de nepotism, fără a putea explica însă cum s-a întâmplat acest lucru, scrie Evenimentul Zilei.

Românul care schimbă ierarhiile: s-a transferat la AS Roma şi devine unic în istoria fotbalului din ţara noastră (Pro Sport)
AS Roma cumpără români pe bandă rulantă. Andrei Ţugui, un mijlocaş de 16 ani de la LPS Banatul este ultimul jucător din ţara noastră luat de formaţia italiană, anunţă Pro Sport.

Fără spectatori cu Ungaria! ť România va juca în faţa tribunelor goale cel mai important meci din preliminariile CM 2014 (Gazeta Sporturilor)
Veşti bune înainte de partida cu Ungaria, "şocul" decisiv în drumul către Rio! "Tricolorii" au primit ajutor neaşteptat, cu două luni şi jumătate înainte de întîlnirea de la Budapesta. Ieri, Comitetul de Disciplină al FIFA a decis ca "naţionala" vecină să joace următorul meci de "acasă" fără spectatori! Mai mult, federaţia maghiară a primit o amendă de 40.000 de franci elveţieni, notează Gazeta Sporturilor.

Reacţii dure faţă de ştirea falsă de la RTV (Adevărul)
Jurnalişti cu experienţă s-au arătat indignaţi de faptul că anumite instituţii media ar fi putut inventa o ştire pentru a face o audienţă cât mai mare în urma decesului lui Sergiu Nicolaescu. Ziarul 'Adevărul' a dezvăluit ieri că există mari suspiciuni cu privire la veridicitatea unei informaţii apărute în exclusivitate la România TV, informaţia fiind apoi preluată şi de alte instituţii media, şi anume că un presupus fiu al lui Sergiu Nicolaescu ar fi cerut în instanţă oprirea incinerării regizorului şi revendicarea paternităţii.
Sursa: Agerpres
Continuare......