[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 14 februarie 2013

Posted by PressUpdate joi, 14 februarie 2013 15:04 0 comentarii


Romgaz dă cea mai importantă ştire de realpolitik românesc (Adevărul)
În ţara telespectatorilor fericiţi - etichetă inspirată, propusă de Vasile Dâncu - veştile cu adevărat importante se rezumă la scatoalce politice şi chiloţăreală mondenă, scrie Remus Ştefureac în Adevărul.

CCR: Legea bugetului de stat pe 2013, constituţională (Jurnalul Naţional)
Legea bugetului de stat pe 2013 a fost declarată constituţională de judecătorii Curţii Constituţionale a României, care au respins ca neîntemeiată sesizarea Partidului Democrat Liberal privind actul normativ. În urma deciziei, actul normativ va fi transmis preşedintelui în vederea promulgării, scrie Jurnalul Naţional.

Noul statut al senatorilor şi deputaţilor: reguli speciale pentru parlamentarii incompatibili. PDL atacă legea la Curtea Constituţională (Gândul)
Parlamentarii au păstrat în statutul senatorilor şi deputaţilor prevederile criticate de preşedintele Traian Băsescu în cererea de reexaminare şi, mai mult, au introdus un articol care le instituie aleşilor un statut special în privinţa incompatibilităţilor. Astfel, chiar dacă legea ANI prevede că o decizie de incompatibiliate poate fi contestată în 15 zile, dacă nu rămâne definitivă, atrăgând pierderea mandatului, parlamentarii au decis că în cazul lor termenul să fie de 45 de zile de la luarea la cunoştinţă. Termenul curge la primirea sub semnătură a raportului de evaluare al ANI sau, dacă cel vizat refuză primirea prin anunţul făcut de preşedintele Camerei din care face parte. O asemenea prevedere însă poate prelungi, teoretic, termenul de contestare, în condiţiile în care parlamentarul nu este găsit şi nu se poate considera astfel că a refuzat să primească înştiinţarea de incompatibilitate, notează Gândul.

Ponta: Parlamentarii care nu atacă decizia ANI de incompatibilitate în 45 zile îşi pierd mandatul (România Liberă)
Parlamentarii în cazul cărora Agenţia Naţională de Integritate (ANI) va emite o decizie de incompatibilitate îşi vor pierde mandatul chiar şi în lipsa unei hotărâri judecătoreşti, dacă nu vor ataca în instanţă decizia ANI în noul termen, extins de la 15 la 45 de zile, a declarat premierul Ponta, scrie România Liberă.

Renate Weber: 'Restricţiile de muncă pentru români nu pot fi prelungite după 1 ianuarie 2014!' (Jurnalul Naţional)
Sunt românii respinşi pe piaţa forţei de muncă din UE pentru că nu dau rezultate bune? Angajatorii ar spune că nu! S-a creat o imagine negativă a lucrătorilor români din cauza discursurilor populiste şi naţionaliste ale membrilor diverselor guverne, cu ocazia campaniilor electorale? Cine are de pierdut şi cine are de câştigat din plecarea specialiştilor români la muncă, în străinătate? La aceste întrebări au încercat să răspundă astăzi mai mulţi specialişti, cu ocazia dezbaterii pe tema 'Şase ani de restricţii pentru români pe piaţa muncii din Uniunea Europeană', care a avut loc la Bucureşti, relatează Jurnalul Naţional.

Ponta: Putem rezolva problema politică a Schengen dacă nu mai suntem sabotaţi din ţară (România Liberă)
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că va transmite împreună cu miniştrii de Externe şi Interne o scrisoare către omologii din UE pe tema aderării României la Schengen, informează România Liberă.

Război deschis între taberele din interiorul PDL (Cotidianul)
Anunţul candidaturii lui Udrea la şefia PDL a încins spiritele în partid. Taberele aspirante la conducerea PDL au început să se replieze şi se atacă la scenă deschisă. Până acum, trei tabere sunt vizibile: tabăra lui Blaga, cu susţinători precum Cezar Preda, tabăra lui Udrea, din care fac parte personaje precum Boc şi Falcă, şi tabăra aşa-zişilor intelectuali, cu Monica Macovei şi Cristian Preda în frunte. Pe 23 martie este aşteptată Convenţia Naţională a PDL pentru alegerea unei noi conduceri a partidului, aşa că nici una dintre tabere nu pierde timpul, trecând la atacuri, la scenă deschisă, notează Cotidianul.

Boc: "Viitorul lider al PDL nu va fi neapărat şi candidatul la prezidenţiale" (Evenimentul Zilei)
Viitorul preşedinte al democrat-liberalilor nu va fi neapărat şi candidatul PDL la alegerile prezidenţiale, a declarat fostul lider al PDL, Vasile Blaga, transmite Evenimentul Zilei.

Guvernul va aproba marţi timbrul de mediu auto, prin ordonanţă de urgenţă (Ziarul Financiar)
Timbrul de mediu perceput la înmatricularea maşinilor va fi avizat de Guvern în şedinţa de săptămâna viitoare, programată pentru marţi, prin ordonanţă de urgenţă şi nu printr-un proiect de lege, urmând să fie aplicat imediat cu publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial, a anunţat premierul Ponta, scrie Ziarul Financiar.

Guvernul a aprobat stategia de privatizare a CFR Marfă (Capital)
Guvernul a aprobat miercuri strategia de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă 'CFR Marfă' SA şi mandatul Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia, informează Capital.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, la Interviurile Gândul: 'Am cerut asistenţă de la Uniunea Europeană pentru Roşia Montană' (Gândul)
Exploatarea de la Roşia Montană se află în stand by până când Ministerul Mediului va avea legislaţia clară privind garanţiile financiare, a declarat Rovana Plumb la Interviurile Gândul. Ministrul Mediului a spus că a cerut asistenţă tehnică din partea Uniunii Europene pentru proiectul exploatării aurului din Munţii Apuseni. Rovana Plumb a declarat că decizia privind începerea proiectului Roşia Montană este o decizie pe care o va lua întregul Guvern.

Ponta: Oferta Rompetrol este greu acceptabilă de autorităţile române (Capital)
Kazahii de la grupul Rompetrol au avansat autorităţilor române propunerea lor pentru răscumpărarea acţiunilor de la Rompetrol Rafinare deţinute de stat ca urmare a conversiei obligaţiunilor emise în 2003 şi nerăscumpărate de investitor în septembrie 2010. Doar că oferta KazMunaiGas este 'greu acceptabilă' de stat, conform declaraţiei premierului Victor Ponta, scrie Capital.

Nicolăescu cere sprijinul Franţei în reluarea producţiei de vaccinuri (Adevărul)
Ministrul Sănătăţii a avut o întrevedere cu Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la Bucureşti, solicitându-i sprijinul în elaborarea pachetelor de servicii medicale, precum şi în ceea ce priveşte Institutul Cantacuzino, pentru producţia de vaccinuri, relatează Adevărul.

Ponta vrea patru ore de sport săptămânal în şcoli (Cotidianul)
Premierul i-a solicitat, miercuri, ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, să prezinte, în şedinţa Guvernului, modalitatea de aplicare a unui program care să asigure organizarea a patru ore de sport pe săptămână în şcoli, relatează Cotidianul.

Dan Voiculescu rămâne cu numele de cod 'Felix' pus de Securitate (Adevărul)
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins cererea lui Dan Voiculescu de revizuire a verdictului dat de Curtea Supremă, potrivit căreia a colaborat cu Securitatea. Hotărârea Curţii nu este definitivă, putând fi contestată în 15 zile de la comunicare, informează Adevărul.

Primul Muzeu al Culturii Romilor, inaugurat în Bucureşti (România Liberă)
Primul Muzeu al Culturii Romilor din România va fi inaugurat luni, de la ora 11.00, la Primăria Sectorului 6 din Capitală, evenimentul fiind organizat în contextul Zilei dezrobirii romilor (20 februarie 1856), informează România Liberă.

ONG-urile au protestat la Ministerul Culturii: 'Hala Matache ar fi al doisprezecelea monument din Capitală demolat în ultimii doi ani' (Adevărul)
Mai bine de 40 de persoane au protestat miercuri, în faţa Ministerului Culturii solicitând ministrului să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, pentru că membrii comisiei nu au luat în calcul şi varianta păstrării monumentului în acelaşi loc, informează Adevărul.

"În sfârşit! Un favorit la Ursul de Aur!" (Evenimentul Zilei)
Florin Zamfirescu, actorul care joacă alături de Luminiţa Gheorghiu în 'Poziţia copilului', în regia lui Călin Netzer, spune că, deşi n-a văzut filmul, a ştiut încă din timpul filmărilor că va fi un mare succes, scrie Evenimentul Zilei.

Romgaz intră în asociere cu OMV şi Exxon pentru explotarea gazelor din Marea Neagră, cu o cotă de 10% (Ziarul Financiar)
Romgaz va participa în asociere cu OMV şi Exxon la viitoarele activităţi de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, perimetrul Midia, cu o cotă de 10%, în baza unui acord semnat, miercuri, de către conducerile celor trei companii, informează Ziarul Financiar.

În două pagini A4, este legiferată soarta aurului din România! (Financiarul)
Senatul a aprobat un proiect de lege privind exploatarea resurselor naturale ale României, adică minereurile de orice fel şi resursele cu conţinuturi de metale preţioase (aurul, argintul, platina, osmiul, ruteniul, rhodiul, iridiul şi paladiul), transmite Financiarul.
Sursa: Agerpres
Continuare......

Revista Presei 11 februarie 2013

Posted by PressUpdate luni, 11 februarie 2013 11:17 0 comentarii


Am pierdut ce n-am avut (Gândul)
De două zile, circulă în spaţiul public o idee destul de păguboasă: aceea că europenii care sfârşesc prin a da la Bruxelles mai mult decât li s-ar putea întoarce ne-au pus, din nou, la colţ. Că ne-au tăiat din fondurile "cuvenite" României în următorii şapte ani: nu unul, nu două, ci nouă miliarde de euro, scrie Anca Simina în Gândul.

Stroe: Voi cere vot în Consiliul JAI pentru aderarea României la Schengen (România Liberă)
Ministrul Radu Stroe a declarat, duminică seară, că la Consiliul JAI din martie va cere vot pentru intrarea României în Schengen, într-o declaraţie la Antena 3, relatează România Liberă.

Băsescu: un surogat de preşedinte nu ar fi obţinut mai mult pentru România (Jurnalul Naţional)
Preşedintele Traian Băsescu insistă că România a obţinut foarte mult la Bruxelles, scrie Jurnalul Naţional. 'România este beneficiar net de fonduri europene - 31 de miliarde din contribuţiile cetăţenilor europeni, germani, olandezi, francezi ş.a.m.d.', susţine şeful statului într-o alocuţiune televizată.

Ponta îi dă replica şefului statului: "Traian Băsescu e leu pe Otopeni, iar la Bruxelles este un pisic" (Evenimentul Zilei)
"Dacă dânsul râde de glumele lui e bine", a spus Ponta, referitor la faptul că preşedintele Traian Băsescu a afirmat, ironic, că nu a discutat cu premierul după Consiliul European pentru că acesta ar fi fost plecat în Italia şi "se ocupa cu Berlusconi", transmite Evenimentul Zilei.

Corina Creţu consideră bugetul UE drept 'unul al laşităţii' (Cronica Română)
Bugetul multianual al UE, aprobat de Consiliul European este 'mai degrabă rezultatul laşităţii, al lipsei de viziune şi de încredere în proiectul european', a declarat, duminică, europarlamentarul PSD Corina Creţu, vicepreşedinte al grupului socialist din PE, relatează Cronica Română.

Ponta: Băsescu s-ar bucura ca România să nu intre în Schengen (România Liberă)
Preşedintele Traian Băsescu nu mai are nici legitimitatea şi nici interesul să se bată pentru România, deoarece se află la sfârşit de mandat, păstrând doar mici răutăţi, şi, probabil, s-ar bucura ca România să nu intre în spaţiul Schengen, a declarat, duminică seara, premierul Victor Ponta, informează România Liberă.

Ponta: În mai multe întâlniri cu Mona Pivniceru, Băsescu l-a cerut pe Daniel Morar şef la Parchetul General (Gândul)
În discuţiile cu Mona Pivniceru, preşedintele Traian Băsescu ar fi cerut în mod direct ca la şefia Parchetului General să-i fie propus numele actualului interimar, Daniel Morar, susţine premierul Victor Ponta. Varianta prezidenţială a fost respinsă însă de guvern. Este explicaţia pe care primul-ministru a dat-o în această seară pentru amânarea fără termen a numirilor la vârful Parchetului General şi al DNA, discuţie care durează de mai multe luni, relatează Gândul.

Robert Negoiţă, reales în unanimitate liderul PSD sector 3 (Cronica Română)
Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, a fost reales în unanimitate, duminică, lider al organizaţiei PSD din acest sector, edilul neavând contracandidat, relatează Cronica Română.

Contre în PDL. Cezar Preda îi dă replica Elenei Udrea (Gândul)
Membri PDL nu sunt debusolaţi, aşa cum au afirmat unii lideri ai partidului, a declarat, duminică, prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda, arătând că este vorba de "nişte construcţii de presă, nişte construcţii politice, care vor să arate că partidul stă şi nu intervine", informează Gândul.

Banii de la UE: trebuie să cheltuim într-un an cât am absorbit în ultimii şase (Adevărul)
Cele 40 de miliarde de euro alocate României pentru tronsonul bugetar comunitar 2014-2020 presupun o absorbţie de 5,7 miliarde de euro pe an, exact cât am reuşit să cheltuim din 2007 până în prezent, scrie Adevărul.

În războiul ironiilor preşedinte - premier, pe tema noilor fonduri de la Bruxelles, România se pregăteşte să piardă alte 16 mld. € (Ziarul Financiar)
'Degeaba a obţinut România 22 mld. euro pentru fonduri structurale din bugetul UE pentru 2014-2020, faţă de 20 mld. euro în exerciţiul financiar anterior, dacă va pierde iarăşi trei sferturi. Noroc cu agricultura, notează Ziarul Financiar.

Cum îngrădesc băncile drepturile clienţilor care vor să le dea monede (Capital)
Legea impune băncilor să accepte plăţi cu monede fără nicio restricţie. Deşi Protecţia Consumatorului a aplicat deja amenzi în acest sens, încă există bănci mari care refuză monedele sau taxează suplimentar plăţile, scrie Capital.

Procesatorii români sunt acuzaţi că au transformat pe hârtie carne de cal în carne de vită. Diferenţa de preţ între cele două este de 1,5 euro/kilogram. România exportă carne de cal de 13 mil. euro/an, mai mult decât de vită (Ziarul Financiar)
Grupul agroalimentar Findus şi procesatorul francez Spanghero au declanşat weekendul trecut cel mai mare scandal al începutului de an în industria alimentară europeană după ce britanicii i-au acuzat pe francezi că le-ar fi livrat lasagna ce conţinea carne de cal în timp ce etichetele arătau că acea carne ar fi în realitate de vită, informează Ziarul Financiar.

Cine va fi exceptat de la coplată şi ce se întâmplă cu listele de medicamente şi cu "noua" lege a sănătăţii (Cotidianul)
Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a vorbit sâmbătă seara la Digi24 despre schimbările care ne aşteaptă în sistemul sanitar. Printre acestea coplata, care urmează să intre în vigoare din martie, pacienţi urmând să plătească, la externarea din spital, maximum 10 lei, informează Cotidianul.

Lista neagră a companiilor care fac concedieri în 2013 (Evenimentul Zilei)
Începutul anului a adus nume noi pe lista investitorilor care au anunţat că părăsesc sau renunţă la o parte din afacerile de pe piaţa locală. Câteva mii de oameni rămân fără loc de muncă, în urma restructurărilor, notează Evenimentul Zilei.

Oradea - Protest împotriva exploatării gazelor de şist (Jurnalul Naţional)
Zeci de persoane s-au adunat sâmbătă, 9 februarie, în faţa sediului Prefecturii Bihor pentru a protesta împotriva deciziei Guvernului de a da mână liberă unor companii străine să exploateze gazele de şist din judeţul Bihor. Cei mai mulţi protestatari au răspuns apelului formulat de primarul comunei Sânmartin, Lucian Popuş, de a veni să-şi manifeste indignarea faţă de intenţia autorităţilor de la Bucureşti de a distruge staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai, staţiuni renumite pentru proprietăţile terapeutice ale apei geotermale, notează Jurnalul Naţional.

Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu, lăsate în paragină (Puterea)
Operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu sunt lăsate în paragină. Asta în timp ce sculpturile marelui artist sunt cumpărate de străini cu sume impresionante. Premierul Victor Ponta vrea să le includă în patrimoniul UNESCO, însă acestea au nevoie urgentă de restaurare, mai ales Poarta Sărutului care este plină de fisuri, scrie Puterea.

FOTE 2013, organizat 'Romanian way'. Oficial european: "N-am mai întâlnit niciodată aşa ceva, să te apuci de treabă cu doar o lună înainte" (Gândul)
La 32 de ani după Universiada din 1981, "sora" mai mică a JO, destinată studenţilor, România reintră în circuitul marilor evenimente sportive olimpice, în calitate de gazdă a celei de-a XI-a ediţii a Festivalului Olimpic de Iarnă al Tineretului European - FOTE 2013, transmite Gândul.

Cine a fost de rea-credinţă în scandalul cărnii de cal? (România Liberă)
Scandalul cărnii româneşti de cal ajunse în farfuriile britanice drept carne de vită a implicat mai multe ţări şi companii de anvergură şi riscă să atragă după sine chiar un moratoriu britanic asupra importurilor de carne din UE, scrie România Liberă.

Falsul război pe fondurile europene. Cât a pierdut şi ce a câştigat în realitate România la Bruxelles (Gândul)
Ultimele luni de negocieri au adus României, la Consiliul European de vineri de la Bruxelles, fonduri comunitare pentru următorii şapte ani de 39,88 miliarde de euro. Doar pe hârtie, scrie Gândul.
Sursa: Agerpres
Continuare......