[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 4 februarie 2011

Posted by PressUpdate vineri, 4 februarie 2011 09:47 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Ponta şi Antonescu, trandafirii şi săgeata

Liberalii şi pesediştii au găsit în sfârşit numele pentru viitoarea mega-Alianţă a Opoziţiei: Uniunea Social-Liberală. Sigla ei va conţine culorile galben şi roşu, plus trandafirii şi săgeata - a aflat ziarul Puterea.
USL nu va avea un organism central de conducere, activitatea sa fiind coordonată în co-preşedinţie de Ponta şi de Antonescu - informează Gândul.
Documentul prin care sunt consfinţite principiile de constituire a alianţei dintre social-democraţi şi liberali a rămas, deocamdată, secret pentru liderii filialelor PSD. Potrivit unor surse social-democrate, preşedintele partidului, Victor Ponta, a decis să nu-l pună la dispoziţia acestora înainte să fie dezbătut în şedinţa conducerii, temându-se că textul va încăpea pe mâna jurnaliştilor.
Proiectul protocolului este cunoscut la acest moment în tabăra social-democrată doar de Victor Ponta şi de Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, susţin sursele citate. Revenit în ţară după o absenţă de două săptămâni, Liviu Dragnea, secretarul general, a aflat abia ieri care sunt prevederile ce vor statua înfiinţarea alianţei - scrie Adevărul.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că viitoarea alianţă dintre social-democraţi, liberali şi conservatori va avea un candidat comun la Capitală, acesta urmând a fi desemnat la momentul respectiv în urma unor analize sociologice - iformează Evenimentul zilei.
Antonescu: Dacă alianţa PNL-PC-PSD pierde parlamentarele sau localele, îmi depun mandatul - titrează România liberă.
- De frica presei, Victor Ponta ţine la fereală protocolul Alianţei PSD-PNL (Adevarul)
- Dragnea: PSD şi PNL vor avea un candidat comun la Bucureşti. Antonescu: Protocolul nu este unul Ribbentrop-Molotov (Evenimentul zilei)
- Antonescu: Dacă alianţa PNL-PC-PSD pierde parlamentarele sau localele, îmi depun mandatul (Romania libera)
- Nunta anului în politica românească: PSD + ACD = USL (Gandul)
- PNL, PSD şi PC au decis. Uniunea Social-Liberală oficializată în Sala Unirii (Puterea)
- Coaliţia PSD-ACD, pe ultimii metri (Jurnalul National)


POLITIC - Adriean Videanu - Boc să aleagă: premier sau preşedinte de partid

Adriean Videanu vorbeşte - într-un interviu acordat ziarului Gândul - despre 'cursa electorală' din interiorul PDL. Fostul ministru nu se declară a fi de partea cuiva, dar susţine schimbarea sistemului din partid, preşedintele formaţiunii să nu mai fie şi premier.
'Vasile Blaga e o opţiune foarte bună pentru conducerea partidului şi în opţiunile care vor fi poate o opţiune. Eu unul l-aş vota cu mare încredere', spune Adriean Videanu.
Deranjat că o candidatură a sa nu este luată în serios de colegii de partid, Sorin Frunzăverde a declarat că intrarea sa în cursa pentru şefia PDL nu este posibillă, ci sigură - informează Evenimentul zilei.
Aleşii democrat-liberali nu vor mai avea voie să participe la emisiuni Tv în timpul programului de lucru, a anunţat vicepreşedintele PDL Cezar Preda. El a susţinut că această decizie nu are nicio legătură cu 'ordinele' trasate de Traian Băsescu, întrucât este 'prea bătrân' să se ghideze după aluziile preşedintelui - scrie Adevărul.
- Cezar Preda, pe urmele lui Blaga: Sunt prea bătrân ca să mă ghidez după înţepăturile lui Traian Băsescu (Adevarul)
- Frunzăverde: Voi candida clar la şefia PDL (Evenimentul zilei)
- Adriean VIDEANU - Boc să aleagă: premier sau preşedinte de partid. Cum se joacă şefia PDL - INTERVIURILE GÂNDUL (Gandul)
- Pedeliştii au primit interdicţie la 'dezbaterile sterile'. Prezenţa la TV, condiţionată de orar (Gandul)


POLITIC - Dan Şova: 'Aberant! Curtea Constituţională a judecat ca o instanţă de contencios'

Magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea, precum şi reprezentantul societăţii civile Victor Alistar au fost eliminaţi din CSM, prin decizia Curţii Constituţionale. Senatul trebuie să anunţe organizarea de noi alegeri pentru aceste locuri.
Judecătorii constituţionali au decretat că Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea au avut mandate întregi de şase ani, iar legea interzice reînoirea lor, şi au constatat că Senatul a greşit când i-a validat ca membri aleşi ai CSM. În privinţa lui Alistar, Curtea Constituţională a acuzat Senatul că nu a ţinut cont de criteriile de incompatibilitate obligatorii şi nici de cele constituţionale, care impun o imagine publică imaculată unui reprezentant al CSM. Alistar nu îndeplinea aceste criterii deoarece Agenţia Naţională de Integritate a descoperit că acesta a ocupat simultan trei funcţii incompatibile: purtător de cuvânt la Agenţia Funcţionarilor Publici, avocat şi director executiv la Transparency Internaţional România. De asemenea, magistraţii constituţionali au amintit că Alistar apare într-un dosar penal la Parchet pentru fals în declaraţia de avere.
Senatorul PSD Dan Şova consideră că decizia Curţii Constituţionale este 'aberantă'. 'Mai întâi de toate, trebuie subliniat că judecătorii Curţii Constituţionale şi-au depăşit competenţa. Avem de-a face cu o încălcare a jurisdicţiei, făcând ceea ce trebuia să facă, de fapt, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Constituţională a judecat ca o instanţă de contencios-administrativ', este de părere senatorul Dan Şova, potrivit ziarului Puterea. Cât despre viitor, el a precizat că încă nu se ştie ce va face Senatul, în condiţiile date.
- Senatul este vinovat pentru noile alegeri de la CSM (Romania libera)
- De ce a decis Curtea Constituţională că noul CSM încalcă legea. Ce spun preşedintele CSM şi şeful Asociaţiei Magistraţilor (Gandul)
- CSM va avea câteva luni patru membri interimari (Puterea)



Continua

EDITORIAL Venea o şpagă pe Siret

POLITIC Ponta şi Antonescu, trandafirii şi săgeata

Adriean Videanu - Boc să aleagă: premier sau preşedinte de partid

Dan Şova: 'Aberant! Curtea Constituţională a judecat ca o instanţă de contencios'

Jeno Szasz: 'Politicienii UDMR s-au curvit la Bucureşti'

ECONOMIC BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25%

Ce pregăteşte Ministerul Finanţelor

Karoly Borbely: Guvernul nu este de acord cu liberalizarea preţurilor gazelor naturale

Guvernul ar dori manageri privaţi în companiile de stat

Ban la ban trage

Ministerul Agriculturii vrea mai multe plante modificate genetic

65 de milioane de euro pentru marcaje rutiere

În doi ani am pierdut patru milioane de turişti. MDRT pregăteşte brandul Dunării

Cine plăteşte pentru frauda cu permise de poluare ?

TAROM a înregistrat pierderi record de 100 milioane de dolari în 2010

SOCIAL Cel mai absurd şantier din ţară

Firmele ''de casă'' ale edililor de sector acuză şoferii pentru gheaţa de pe carosabil

JUSTIŢIE Cât se poate câştiga pe zi într-un PTF

Clubul arestaţilor preventiv

Un inspector vamal a dat şpagă 130.000 de euro ca să ajungă şef

Costul unui proces piedut cu BCR

SPORT Handbal feminin: Anja Andersen, numită antrenoare la Oltchim în locul lui Peter Kovacs

Tenis: România, victorie cu 2-1 în faţa Letoniei, în Fed Cup

Tenis: Horia Tecău, în semifinalele probei de dublu la Zagreb

INTERNAŢIONAL AGERPRES Reuters: Premierul Emil Boc îşi întăreşte controlul asupra coaliţiei de guvernământ, în timp ce opoziţia este indecisă

Egipt: Fraţii musulmani invitaţi să participe la dialog naţional, afirmă vicepreşedintele egiptean

Şapte lideri ai contestatarilor regimului Mubarak au fost arestaţi în Egipt

Opt ziarişti francezi, încarceraţi în Egipt

SUA nu intenţionează să-şi suspende livrările de arme către Egipt

Cinci morţi şi 800 de răniţi, excese 'regretabile' /Bouteflika/

Europarlamentarii, decepţionaţi de Comisia Europeană în privinţa legii ungare a mass-media

EVENIMENT Apostol = Plămădeală /Anania

Arme româneşti în războiul drogurilor din Mexic

MIG-uri în parcuri


-- in detaliu --

EDITORIAL - Venea o şpagă pe Siret sus


O dată la cinci ani e iureş la vamă. Se iau între cinci şi 85 de vameşi şi poliţişti de frontieră, se amestecă bine, se frământă, se lasă la dospit. Ulterior, trei sferturi dintre ei revin pe la vămile care i-au consacrat, se acoperă şi se lasă la răcit. Rămân 'pe foc' aproximativ trei-patru la sută dintre cei amestecaţi iniţial, care s-au băgat în aluat fără ordin.
Iar România spune că face şi că e pregătită, iar dacă ar fi să ne luăm după dotările şi banii cheltuiţi în ultimul an, în vederea securizării graniţei de Est, pe linia Galaţi - Suceava, e foarte posibil să fie aşa. De exemplu, Poliţia de Frontieră Suceava s-a dotat cu sute de autoturisme, de la Audi la Volkswagen, Land Rover Defender cu termoviziune, VW Transporter, Iveco Massif. S-a blindat cu echipamente de supraveghere a frontierei, a pus la punct un subsistem de comunicaţii, în regim TETRA, pentru verificarea persoanelor şi a mijloacelor de transport. La fel, Poliţia de Frontieră Iaşi, care a achiziţionat zeci de VW Passat şi Variant, Audi A4, microbuze 8+1 - VW Transporter, ATV-uri şi autospeciale de supraveghere cu termoviziune tip Land Rover Discovery 4. Punctele de frontieră Vaslui, Botoşani şi Galaţi au beneficiat şi ele de o atare dotare.
Nu se poate spune că poliţiştii de frontieră n-au fost instruiţi şi pregătiţi pe serviciul de graniţă şi despre cum şi cu ce se mănâncă echipamentele de ultimă generaţie.
Şi cu toate astea, frontiera, cu tot cu vamă, e svaiţer. Traficul de droguri, carne vie, ţigări şi arme se face, grupa mare, pe relaţia Moldova, Ucraina - România - restul lumii.
Degeaba se supără preşedintele Traian Băsescu şi anunţă sentenţios, la Strasbourg, c-o să vadă Sarckozy luptă cu corupţia, în România lui februarie, ce n-a văzut Parisul de când e el. Dacă la atât se va reduce groaznica lovitură dată megacontrabandei, pe Siret, atunci mai bine ne lăsăm - apreciază Marian Sultănoiu în Gândul.
- Venea o şpagă pe Siret (Gandul)


POLITIC - Ponta şi Antonescu, trandafirii şi săgeata sus


Liberalii şi pesediştii au găsit în sfârşit numele pentru viitoarea mega-Alianţă a Opoziţiei: Uniunea Social-Liberală. Sigla ei va conţine culorile galben şi roşu, plus trandafirii şi săgeata - a aflat ziarul Puterea.
USL nu va avea un organism central de conducere, activitatea sa fiind coordonată în co-preşedinţie de Ponta şi de Antonescu - informează Gândul.
Documentul prin care sunt consfinţite principiile de constituire a alianţei dintre social-democraţi şi liberali a rămas, deocamdată, secret pentru liderii filialelor PSD. Potrivit unor surse social-democrate, preşedintele partidului, Victor Ponta, a decis să nu-l pună la dispoziţia acestora înainte să fie dezbătut în şedinţa conducerii, temându-se că textul va încăpea pe mâna jurnaliştilor.
Proiectul protocolului este cunoscut la acest moment în tabăra social-democrată doar de Victor Ponta şi de Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, susţin sursele citate. Revenit în ţară după o absenţă de două săptămâni, Liviu Dragnea, secretarul general, a aflat abia ieri care sunt prevederile ce vor statua înfiinţarea alianţei - scrie Adevărul.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că viitoarea alianţă dintre social-democraţi, liberali şi conservatori va avea un candidat comun la Capitală, acesta urmând a fi desemnat la momentul respectiv în urma unor analize sociologice - iformează Evenimentul zilei.
Antonescu: Dacă alianţa PNL-PC-PSD pierde parlamentarele sau localele, îmi depun mandatul - titrează România liberă.
- De frica presei, Victor Ponta ţine la fereală protocolul Alianţei PSD-PNL (Adevarul)
- Dragnea: PSD şi PNL vor avea un candidat comun la Bucureşti. Antonescu: Protocolul nu este unul Ribbentrop-Molotov (Evenimentul zilei)
- Antonescu: Dacă alianţa PNL-PC-PSD pierde parlamentarele sau localele, îmi depun mandatul (Romania libera)
- Nunta anului în politica românească: PSD + ACD = USL (Gandul)
- PNL, PSD şi PC au decis. Uniunea Social-Liberală oficializată în Sala Unirii (Puterea)
- Coaliţia PSD-ACD, pe ultimii metri (Jurnalul National)


POLITIC - Adriean Videanu - Boc să aleagă: premier sau preşedinte de partid sus


Adriean Videanu vorbeşte - într-un interviu acordat ziarului Gândul - despre 'cursa electorală' din interiorul PDL. Fostul ministru nu se declară a fi de partea cuiva, dar susţine schimbarea sistemului din partid, preşedintele formaţiunii să nu mai fie şi premier.
'Vasile Blaga e o opţiune foarte bună pentru conducerea partidului şi în opţiunile care vor fi poate o opţiune. Eu unul l-aş vota cu mare încredere', spune Adriean Videanu.
Deranjat că o candidatură a sa nu este luată în serios de colegii de partid, Sorin Frunzăverde a declarat că intrarea sa în cursa pentru şefia PDL nu este posibillă, ci sigură - informează Evenimentul zilei.
Aleşii democrat-liberali nu vor mai avea voie să participe la emisiuni Tv în timpul programului de lucru, a anunţat vicepreşedintele PDL Cezar Preda. El a susţinut că această decizie nu are nicio legătură cu 'ordinele' trasate de Traian Băsescu, întrucât este 'prea bătrân' să se ghideze după aluziile preşedintelui - scrie Adevărul.
- Cezar Preda, pe urmele lui Blaga: Sunt prea bătrân ca să mă ghidez după înţepăturile lui Traian Băsescu (Adevarul)
- Frunzăverde: Voi candida clar la şefia PDL (Evenimentul zilei)
- Adriean VIDEANU - Boc să aleagă: premier sau preşedinte de partid. Cum se joacă şefia PDL - INTERVIURILE GÂNDUL (Gandul)
- Pedeliştii au primit interdicţie la 'dezbaterile sterile'. Prezenţa la TV, condiţionată de orar (Gandul)


POLITIC - Dan Şova: 'Aberant! Curtea Constituţională a judecat ca o instanţă de contencios' sus


Magistraţii Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea, precum şi reprezentantul societăţii civile Victor Alistar au fost eliminaţi din CSM, prin decizia Curţii Constituţionale. Senatul trebuie să anunţe organizarea de noi alegeri pentru aceste locuri.
Judecătorii constituţionali au decretat că Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu şi Dan Chiujdea au avut mandate întregi de şase ani, iar legea interzice reînoirea lor, şi au constatat că Senatul a greşit când i-a validat ca membri aleşi ai CSM. În privinţa lui Alistar, Curtea Constituţională a acuzat Senatul că nu a ţinut cont de criteriile de incompatibilitate obligatorii şi nici de cele constituţionale, care impun o imagine publică imaculată unui reprezentant al CSM. Alistar nu îndeplinea aceste criterii deoarece Agenţia Naţională de Integritate a descoperit că acesta a ocupat simultan trei funcţii incompatibile: purtător de cuvânt la Agenţia Funcţionarilor Publici, avocat şi director executiv la Transparency Internaţional România. De asemenea, magistraţii constituţionali au amintit că Alistar apare într-un dosar penal la Parchet pentru fals în declaraţia de avere.
Senatorul PSD Dan Şova consideră că decizia Curţii Constituţionale este 'aberantă'. 'Mai întâi de toate, trebuie subliniat că judecătorii Curţii Constituţionale şi-au depăşit competenţa. Avem de-a face cu o încălcare a jurisdicţiei, făcând ceea ce trebuia să facă, de fapt, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Constituţională a judecat ca o instanţă de contencios-administrativ', este de părere senatorul Dan Şova, potrivit ziarului Puterea. Cât despre viitor, el a precizat că încă nu se ştie ce va face Senatul, în condiţiile date.
- Senatul este vinovat pentru noile alegeri de la CSM (Romania libera)
- De ce a decis Curtea Constituţională că noul CSM încalcă legea. Ce spun preşedintele CSM şi şeful Asociaţiei Magistraţilor (Gandul)
- CSM va avea câteva luni patru membri interimari (Puterea)


POLITIC - Jeno Szasz: 'Politicienii UDMR s-au curvit la Bucureşti' sus


Jeno Szasz, preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), propune formarea unei alianţe politice de dreapta în interiorul comunităţii maghiare. Aceasta ar urma să fie compusă din PCM, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Consiliul Naţional Secuiesc. Alianţa ar urma să contracareze monopolul politic al UDMR, din ultimele două decenii. Liderul PCM crede că un dialog politic cu UDMR ar fi posibil dacă noul lider al formaţiunii ar fi Peter Eckstein - Kovacs, pe care îl creditează însă cu şanse mici în competiţia politică din interiorul UDMR.
De aceea Szasz susţine că situaţia din UDMR va rămâne neschimbată după alegerile din interiorul formaţiunii maghiare 'Nu ne e indiferent cine e la conducerea UDMR, dar nu se va schimba nimic cu un preşedinte ca Hunor Kelemen. Este moştenitorul lui Marko Bela, este crescut de el, politic. Eu m-aş uita unde a crescut Kelemen Hunor, cine au fost şi ce au făcut părinţii lui. Mama lui lucra la partid, iar tatăl lui era numărul unu pe plan politic la agricultură. Kelemen Hunor nu a fost crescut creştineşte, nu a frecventat biserica, iar mama lui a dat afară din învăţământ părinţii care şi-au dus copiii la biserică. Cel mai deschis la dialog este Peter Ecktein - Kovacs, dar nu are şanse reale la alegeri' - apreciază pentru România liberă Jeno Szasz.
- Jeno Szasz: 'Politicienii UDMR s-au curvit la Bucureşti' (Romania libera)
- Olosz Gergely: 'Cine are controlul acum în UDMR vrea să-l păstreze' (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% sus


Consiliul de Administraţie al BNR a decis, ieri, să menţină dobânda de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, pentru a şasea şedinţă consecutivă, precum şi ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută la 15% şi, respectiv, 25%.
CA al BNR a reiterat că banca centrală urmăreşte gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar. Banca Naţională nu a mai modificat dobânda de politică monetară de pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. În primele patru şedinţe de politică monetară din 2010, BNR a coborât dobânda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.
- BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% (Curierul national)


ECONOMIC - Ce pregăteşte Ministerul Finanţelor sus


O reducere a TVA în prezent nu este benefică, întrucât nu va conduce la o scădere a preţurilor şi va avea un efect negativ asupra predictibilităţii cadrului fiscal, a declarat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Dan Lazăr, citat de Curierul Naţional.
Economistul ING Bank, Vlad Muscalu, este de acord cu ipoteza conform căreia dacă s-ar diminua TVA în acest moment, impactul asupra preţurilor nu va fi unul semnificativ.
Peste 160 de taxe parafiscale vor fi eliminate sau comasate până la finele anului viitor. Din numărul total de 491 de taxe parafiscale identificate de actualul executiv la începutul guvernării, au mai rămas 263 în prezent, iar numărul acestora va fi redus până la cel mult 100 până la finalul guvernării, a declarat Dan Tudor Lazăr, secretar de stat în Minsterul Finanţelor Publice, citat de Evenimentul zilei.
Ministerul Finanţelor Publice vrea să limiteze numărul de documente depuse de agenţii economici mici şi să crească perioada în care trebuie depuse declaraţiile privind plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale, potrivit secretarului de stat în ministerul de resort Dan Lazăr - scrie cotidianul.ro.
- Vom scăpa de 160 de taxe parafiscale până la sfârşitul lui 2012 (Evenimentul zilei)
- MF vrea să reducă numărul de documente care trebuie depuse de firmele mici (Cotidianul)
- Ce se întâmplă dacă se reduce TVA? (Curierul national)


ECONOMIC - Karoly Borbely: Guvernul nu este de acord cu liberalizarea preţurilor gazelor naturale sus


Guvernul respinge măsura liberalizării preţurilor gazelor naturale, chiar dacă Fondul Monetar Internaţional ar solicita implementarea acestei măsuri, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Karoly Borbely, înainte de întâlnirea cu experţii Fondului Monetar Internaţional, de la Ministerul Finanţelor.
Întrebat dacă FMI a solicitat liberalizarea preţului gazelor naturale, acesta a răspuns: 'Ei pot să ceară, dar Guvernul nu este de acord cu această măsură. Respingem categoric această măsură. Avem un punct de vedere foarte clar. Guvernul nu doreşte niciun fel de liberalizare în momentul de faţă. Este un proiect pe care se discută, trebuie implementat în timp, dar nu spune nimeni că mâine, săptămâna viitoare'.
Secretarul de stat a menţionat că FMI nu a cerut închiderea vreunei societăţi din energie. 'Fondul merge pe ideea de bază, reducerea arieratelor, reducerea implicării statului în acordarea ajutoarelor, atragerea investitorilor străini, atragerea de capital', a adăugat Borbely, citat de Capital.
Acesta a subliniat, de asemenea, că datoriile Companiei Naţionale a Huilei vor fi reeşalonate, în continuare.
Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut. 'Găurile negre' au ajuns la 6,86 miliarde de lei - titrează Puterea.
- Karoly Borbely: Guvernul nu este de acord cu liberalizarea preţurilor gazelor naturale (Capital)
- Guvernul respinge 'categoric' ideea liberalizării preţului la gaze (Cotidianul)
- Datoriile la buget ale companiilor monitorizate de FMI au urcat cu 34% anul trecut. 'Găurile negre' au ajuns la 6,86 miliarde de lei (Puterea)
- Statul, prin firmele sale, datoreaza bugetului 2 mld. , doua treimi din restantele totale (Financiarul)


ECONOMIC - Guvernul ar dori manageri privaţi în companiile de stat sus


Din privatizare, reorganizarea sau lichidarea marilor companii, statul ar putea să finanţeze la costuri mai mici deficitul bugetar. Un astfel de plan de măsuri, recomandat încă de anul trecut de experţii Băncii Mondiale şi pentru care insistă şi FMI, pare să fie acceptat şi de actualii guvernanţi. Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul doreşte să eficientizeze companiile de stat, care în ultimii 20 de ani 'au fost surse de influenţă politică pentru unii sau alţii care s-au aflat la putere'.
Pe lângă introducerea managementului privat la companiile de stat, care 'este un lucru ce se va întâmpla', potrivit declaraţiilor premierului, în cadrul discuţiilor cu FMI s-a insistat şi pe vânzarea de acţiuni minoritare la mai multe companii.
În următorii doi ani, s-ar putea obţine 1,5 miliarde euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat, potrivit estimărilor directorului general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny.
În total, din afacerea privatizării sau vânzării de pachete de acţiuni la companii de stat, Ministerul Economiei şi Ministerul Trasporturilor ar putea atrage 11 miliarde de euro.
Dintre companiile care ar putea fi vândute relativ uşor, în ultima perioadă s-a vorbit des despre cele din domeniul energetic şi transporturi, precum CFR Marfă şi Termocentrale. Nu au lipsit însă nici referirile la Tarom şi Poşta Română.
- Boc caută manageri privaţi (Romania libera)


ECONOMIC - Ban la ban trage sus


Din acest an, CAS-ul angajaţilor nu poate depăşi 1.061 lei, iar al angajatorilor este limitat parţial.
Agajaţii cu salarii foarte mari ar putea fi tentaţi să se întoarcă la formula de plată pe contract de muncă, după plafonarea bazei de calcul a CAS la 5 salarii medii pe economie. Însă variantele PFA sau Microîntreprindere rămân în continuare mai avantajoase.
O persoană va plăti de acum încolo, cu titlul de CAS, cel mult 1.061 de lei, adică 10,5% din cele 5 salarii medii de 2.022 de lei, indiferent de salariul său. In cazul angajatorilor care plătesc 20,8% din salariul brut acordat angajatului, lucrurile se schimbă. Plafonarea nu va funcţiona individual, adică pe fiecare salariu acordat în parte, ci pe fondul de salarii. Legea spune că baza lunară de calcul nu poate depăşi produsul dintre numărul mediu al asiguraţilor din unitatea respectivă şi valoarea a cinci câştiguri salariale medii brute.
- Cum scapă de impozite salariile mari (Romania libera)


ECONOMIC - Ministerul Agriculturii vrea mai multe plante modificate genetic sus


Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, i-a îndemnat pe fermierii clujeni să cultive plante modificate genetic, despre care a spus că reprezintă viitorul alimentaţiei la nivel mondial. Oficialul din Ministerul Agriculturii s-a declarat un fan al plantelor cultivate genetic. El a dat exemplul Braziliei şi al Argentinei care în ultimul deceniu şi-au relansat economia pe baza culturilor de soia modificată genetic, precum şi de proumb modificat genetic, şi a spus că şi românii trebuie să înţeleagă că acesta este viitorul omenirii şi al strategiei alimentare.
El a mai spus că în ţara noastră nu vor fi probleme în ceea ce priveşte contaminarea culturilor bio, deoarece soia modificată genetic are alte arealuri în care poate fi cultivată.
- Ministerul Agriculturii promovează plantele 'monstru' (Romania libera)


ECONOMIC - 65 de milioane de euro pentru marcaje rutiere sus


La începutul lunii ianuarie, Ministerul Transporturilor a anunţat că va investi în DN 1 alte 88 de milioane de euro, din care în jur de 23 de milioane de euro sunt fonduri europene. Celelalte 65 de milioane sunt bani de la buget. Nu mai departe de anul 2005, cu proiecte aprobate şi licitaţii încheiate, CNADNR a pierdut, de această dată bani de la Banca Mondială, tot pe un proiect privind siguranţa traficului pe DN 1.
Milioanele aprobate de curând nu vor fi folosite pentru fluidizarea traficului cu vreo bandă de circulaţie în plus. Fluidizarea traficului pe DN1, 'rezolvată' de alfel cu alte milioane de euro, trece de această dată pe locul doi în favoarea siguranţei - susţine Jurnalul Naţional. Astfel, cum DN 1 aliniază sistematic sute de maşini, iar viteza de deplasare spre staţiunile montane depăşeşte orice bun simţ, Ministerul Transporturilor vrea să se asigure că vom circula mai încet! Practic, în cele 65 de milioane de euro se vor identifica 'punctele negre' de pe DN 1. Compania de drumuri va amenaja astfel în zonele cu probleme intersecţii, scuaruri sau treceri de pietoni.
- 65 de milioane de euro pentru marcaje rutiere (Jurnalul National)


ECONOMIC - În doi ani am pierdut patru milioane de turişti. MDRT pregăteşte brandul Dunării sus


În 2010, gradul de ocupare în unităţile de cazare româneşti a fost mai mic cu 10% decât în 2008, iar numărul turiştilor care au înnoptat s-a redus de la 20 la 16 milioane de persoane. Hotelurile şi pensiunile din România au fost ocupate doar la un sfert din capacitate, după ce în 2008 erau utilizate în proporţie de 35%, arată statisticile oficiale din care preia Adevărul.
Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), vede însă şi o parte pozitivă a acestei realităţi. 'Din datele furnizate de INS rezultă că eforturile noastre de promovare pe plan internaţional încep să dea roade. Astfel, în 2010, comparativ cu 2009, se înregistrează o creştere a numărului de turişti străini de 5,6%, respectiv o creştere a numărului de înnoptări ale turiştilor străini de 3,7%. Pe de altă parte, ca efect al crizei economice, unii români au renunţat la vacanţe în 2010', a declarat pentru Gândul Elena Udrea, ministrul MDRT.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că instituţia pe care o conduce are pregătit un proiect de brand turistic regional pentru Dunăre - potrivit Capital.
Declaraţia a fost făcută, joi, la o conferinţă organizată la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), în cadrul căreia au fost prezentate oficial domeniile prioritare ale Strategiei UE pentru Regiunea Dunării care urmează să fie coordonate de România.
Potrivit ministrului Theodor Baconschi, România va coordona trei din cele 11 domenii prioritare ale Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Acestea sunt transportul fluvial, promovarea culturii şi a turismului şi gestionarea riscurilor de mediu.
- În doi ani am pierdut patru milioane de turişti (Adevarul)
- Udrea are în lucru un nou brand turistic. De data aceasta pentru Dunăre (Capital)
- Câţi turişti a pierdut România în doi ani de criză. Vezi care este explicaţia ministrului Elena Udrea (Gandul)


ECONOMIC - Cine plăteşte pentru frauda cu permise de poluare ? sus


România nu şi-a protejat registrul de permise de poluare şi riscă să-şi piardă credibilitatea la acest capitol. Cea mai mare fraudă cu certificate de emisii poluante ar fi fost 'operată' de hackeri din România.
România trebuie să îşi securizeze registrul de permise de poluare prin care companiile private primesc finanţările europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, altfel riscă să piardă definitiv încrederea pe piaţă, au declarat, pentru 'Adevărul Europa', experţi europeni, după scandalul fraudării unor certificate pentru emisii CO2 care ar fi fost operate de hackeri români.
- Cine plăteşte pentru frauda cu permise de poluare (Adevarul)


ECONOMIC - TAROM a înregistrat pierderi record de 100 milioane de dolari în 2010 sus


După ce în 2009 a 'bifat' pierderi cuprise între 60 şi 80 milioane de dolari, compania TAROM se pregăteşte să anunţe că în 2010 a înregistrat o 'gaură' de aproape 100 milioane de dolari. Pierderile se datorează flotei învechite, a lipsei unui program de restructurare, dar şi unor măsuri de reducere sau comasare a unor curse. De asemenea, operatorul naţional de transport aerian a înregistrat pierderi de zeci de milioane de dolari şi din cauza reluării zborurilor cu păguboasele aeronave Airbus A 310.
PSD a cerut demisia directorului general al companiei TAROM, Ruxandra Brutaru, pentru management defectuos şi decizia de a reintroduce aeronavele Airbus 310, cele două aparate care au produs pierderi anuale de zeci de milioane de dolari.
- TAROM a înregistrat pierderi record de 100 milioane de dolari în 2010. PSD cere demisia directorului companiei aeriene naţionale (Puterea)


SOCIAL - Cel mai absurd şantier din ţară sus


Angajamentele repetate ale foştilor primari generali au avut un singur rezultat: în patru ani, au fost finalizate fix trei străzi din centrul istoric al Bucureştiului. Actuala administraţie plusează şi promite că va reabilita 11 străzi în nici patru luni.
În programul următoarelor săptămâni e trecută şi demararea lucrărilor la o parcare subterană de câteva sute de locuri, la intersecţia străzilor Tonitza şi Franceză. Deasupra, o altă parcare, pentru autobuzele pentru turişti, pe care primarul îi aşteaptă în noul centru vechi. Sorin Oprescu a vorbit şi despre o viitoare piaţetă publică pe locul actualei pieţe Sfântul Anton, din faţa Hanului Manuc, unde vor putea fi organizate spectacole şi concerte. Sorin Oprescu a bifat pe lista de promisiuni şi reabilitarea faţadelor clădirilor pe care le administrează primăria. Mai greu va fi cu cele retrocedate, dar edilul spune că a început deja discuţiile cu proprietarii pentru a-i convinge că această zonă a oraşului are nevoie de o altă faţă.
Ca de obicei, socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă. Miercuri după prânz, când, potrivit promisiunilor primarului, centrul vechi ar fi trebuit să zumzăie de muncitori, picamere şi excavatoare, era linişte. O mâna de muncitori stăteau zgribuliţi pe strada Smârdan, aştepându-şi un coleg. 'Cum să muncim acum? Pe vremea asta? Da, trebuia să lucrăm, dar s-a dat ordin să oprim că au fost -12 grade. Dumneavoastră aţi putea să staţi în frigul ăsta opt ore?', se răţoieşte un muncitor.
- Cel mai absurd şantier din ţară (Romania libera)


SOCIAL - Firmele ''de casă'' ale edililor de sector acuză şoferii pentru gheaţa de pe carosabil sus


Numeroase străzi din Capitală, ce fac legătura cu marile bulevarde, sunt acoperite cu gheaţă de peste 5 centimetri grosime, cu toate că au trecut două săptămâni de la ultima nisoare. Firmele de deszăpezire, angajate de edilii Capitalei, susţin că fie nu au ajuns să intervină pe străzile adiacente marilor bulevarde, fie că materialul antiderapant nu-şi face efectul din cauza temperaturilor scăzute. Firmele 'de casă' ale primăriilor au găsit vinovaţii pentru străzile îngheţate: şoferii care-şi deszăpezesc maşinile.
Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 sunt convinşi însă că toate străzile vor fi deszăpezite până luni.
Nici firma de deszăpezire a deputatului PDL Silviu Prigoană nu şi-a îndeplinit sarcinile în sectorul administrat de colegul de partid Liviu Negoiţă - apreciază Puterea.
În sectorul 6, firma Urban lasă arterele laterale la mila naturii.
În sectorul 4, trotuarele de pe Bulevardul Emil Racoviţă sunt acoperite cu gheaţă de 5 centimetri.
Chiar străzile de acces spre Primăria Sectorului 5 sunt acoperite de gheaţă.
- Primăriile aşteaptă primăvara pentru a deszăpezi toate străzile Capitalei. Firmele ''de casă'' ale edililor de sector acuză şoferii pentru gheaţa de pe carosabil (Puterea)


JUSTIŢIE - Cât se poate câştiga pe zi într-un PTF sus


Peste 60 de poliţişti de frontieră şi vameşi de pe sectorul de graniţă Siret (judeţul Suceava) au fost săltaţi ieri-dimineaţă de mascaţi, sub acuzaţia de contrabandă cu ţigări şi fapte de corupţie.
Poliţiştii au interogat 120 de persoane, iar 60 dintre ele au fost reţinute şi duse, ieri-seară, la audieri la Bucureşti. Ancheta a fost derulată de Ministerul de Interne, sub coordonarea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Siret - scrie Adevărul.
Surse apropiate anchetei au precizat pentru Gândul că poliţiştii de frontieră şi vameşii încasau aproximativ 30 de mii de euro, într-o singură zi, de la cei care introduceau fraudulos în ţară ţigări din Republica Moldova. Membrii reţelei de contrabandă, foloseau serviciile localnicilor, care, având permis de mic trafic, treceau graniţa cu bicicleta, având asupra lor mici cantităţi de ţigări.
Avocaţii unora dintre poliţiştii şi vameşii de la Vama Siret vizaţi în ancheta privind fapte de corupţie de la această instituţie reclamă abuzuri în ancheta procurorilor DNA, întrucât deşi clienţii lor au fost audiaţi, aceştia nici nu au fost reţinuţi, dar nici nu au fost lăsaţi să plece - scrie România liberă.
200 de poliţişti de frontieră sunt vizaţi de procurorii anticorupţie şi ar putea fi reţinuţi în următoarele zile, susţin surse judiciare la care a apelat Evenimentul zilei.
- Abuzuri în anchetele vameşilor de la Siret? (Romania libera)
- O cincime din Poliţia de Frontieră Siret, implicată în traficul cu ţigări. 30.000 de euro primeau zilnic de la contrabandişti (Gandul)
- 25.000 de euro, şpaga pe tură la Vama Siret. 120 de vameşi, poliţiştii de frontieră şi traficanţi, aduşi cu autocarul la DNA Bucureşti (Puterea)
- EFECTUL SCHENGEN: Arestările se extind pe toată frontiera (Evenimentul zilei)
- Traficanţi cu epoleţi (Adevarul)


JUSTIŢIE - Clubul arestaţilor preventiv sus


Cazul lui Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, arestat de tribunal şi eliberat de Curtea de Apel, arată încă o dată imprevizibilitatea justiţiei din România, în special când este vorba de delicata problemă a cercetării în stare de arest preventiv: celebra arestare de 29 de zile.
În unele cazuri, arestarea de 29 de zile înseamnă câteva zile, în altele înseamnă luni de zile iar, adesea, se reduce la reţinerea de 24 de ore. O analiză Gândul a unora dintre cele mai mediatizate cazuri confirmă încă o dată această realitate: Constantin Nicolescu, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Monica Iacob Ridzi, Gheorghe Becali, Gheorghe Falcă, Dinu Patriciu,
Mona Pivniceru, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar şi preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, a declarat pentru Gândul: 'Este o chestiune de viziune asupra manierei în care să fie judecată o persoană. Judecătorul decide. Procurorul este doar o parte în proces, este avocatul statului. Ca orice altă parte, procurorul poate să ceară orice, dar judecătorul decide, echilibrul stă la judecător, care va hotărî dacă persoana trebuie cercetată în libertate - care este starea de normalitate - sau cercetată în stare de arest preventiv'.
- Clubul arestaţilor preventiv aruncă în aer Justiţia română: cât au stat după gratii şi în ce fază li se află dosarul (Gandul)


JUSTIŢIE - Un inspector vamal a dat şpagă 130.000 de euro ca să ajungă şef sus


Procurorii din cadrul DNA - Oradea au cerut arestarea lui Liviu Florian - om de afaceri, acuzat de trafic de influenţă, Ion Savu - om de afaceri, acuzat complicitate la trafic de influenţă, şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu, acuzat de complicitate. În septembrie 2009, Florian Liviu a primit de la o angajată de la Vama Halmeu, cu funcţie de inspector vamal, suma de 130.000 de euro, promiţându-i că va trage sfori la şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi la vicepreşedintele ANAF pentru a-i determina să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Florian Liviu a primit banii, prin intermediul lui Savu Ion. Cumpărătoarea de influenţă a fost delegată în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al şefului ANV în data de 23 septembrie 2009. Banii au fost strânşi de la cămătari şi traficanţi de ţigări. În 2010, la expirarea delegării, indivizii au pretins suma de 300.000 de euro, promiţându-i că va răm âne în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din DGA - scrie Puterea.
- Milionar clujean reţinut pentru trafic de influenţă (Adevarul)
- Milionar din top 300, reţinut pentru trafic de influenţă (Evenimentul zilei)
- Un inspector vamal a dat şpagă 130.000 de euro ca să ajungă şef (Puterea)


JUSTIŢIE - Costul unui proces piedut cu BCR sus


În cazul plăţii cheltuielilor de judecată 'în solidar', dacă grupul nu plăteşte suma, poate fi ales pentru plata întregii sume clientul considerat cel mai solvabil, spun avocaţii.
'Este foarte greu să trăieşti în fiecare zi cu spaima că ţi s-ar putea pune în cârcă o sumă spectaculoasă, 100.000 de lei (circa 23.800 euro). Asta ne îngrozeşte pe toţi', ne-a mărturisit Virginia Carmen Şerban, bugetar, unul dintre cei 88 de clienţi BCR care au dat în judecată banca, nemulţumiţi de condiţiile de creditare. Recent, Tribunalul Bucureşti a decis să respingă cererea grupului de clienţi BCR de a le fi suspendată plata dobânzilor - care reprezintă cea mai mare parte din valoarea ratei lunare - până la soluţia definitivă, obligându-i pe aceştia să plătească în solidar cheltuieli de judecată de 100.000 de lei.
Concret, aceasta înseamnă că, dacă grupul nu plăteşte banii, banca poate revendica întreaga sumă de la oricare dintre cei 88 de clienţi.
- 88 de clienţi care au pierdut un proces cu BCR, îngroziţi că oricare ar putea fi obligat să achite cheltuieli de judecată de 100.000 de lei (Gandul)


SPORT - Handbal feminin: Anja Andersen, numită antrenoare la Oltchim în locul lui Peter Kovacs sus


Fosta internaţională daneză Anja Andersen a fost numită joi antrenoare a echipei Oltchim Rm. Vâlcea, în locul ungurului Peter Kovacs.
''În urma unor întâlniri repetate între conducerea Clubului Sportiv 'Oltchim', sponsorul principal, şi antrenorul Peter Kovacs, s-a ajuns într-un impas, concluzia generală fiind că nu se mai poate continua relaţia contractuală dintre C.S. Oltchim şi Peter Kovacs'', se arată într-un comunicat publicat pe site-ul grupării vâlcene.
Anunţul precizează că părţile au convenit ''pe cale amiabilă'' la rezilierea contractului, începând cu data de 3 februarie 2011, termenii urmând a fi discutaţi zilele următoare. Kovacs preluase echipa vâlceană la începutul sezonului, după ce Radu Voina, selecţionerul echipei naţionale, a renunţat să pregătească şi campioana României.
Andersen preia echipa cu doar câteva zile înainte de meciul cu Buducnost Podgorica, care va avea loc duminică, de la ora 18,00, pe teren propriu, în Liga Campionilor. Ca antrenoare, cea mai mare performanţă a danezei este câştigarea Ligii Campionilor în anii 2004, 2005 şi 2007 cu Slagelse. Ultima echipă pe care a pregătit-o a fost FC Copenhaga. Ca jucătoare, Andersen a câştigat titlul olimpic cu Danemarca în 1996, titlul mondial în 1997 şi două titluri europene, în 1994 şi 1996. În anul 1997 a fost desemnată cea mai bună jucătoare a lumii.
Oltchim a jucat finala Ligii Campionilor în stagiunea trecută, iar acum are ca obiectiv câştigarea competiţiei.


SPORT - Tenis: România, victorie cu 2-1 în faţa Letoniei, în Fed Cup sus


Echipa feminină de tenis a României a învins formaţia Letoniei, joi seara, cu scorul de 2-1, în Grupa D a zonei Euro-africane a competiţiei Fed Cup, ale cărei partide sunt găzduite de oraşul Eilat (Israel).
Monica Niculescu a învins-o în prima partidă de simplu pe Irina Kuzmina, cu 6-4, 6-2, iar apoi Alexandra Dulgheru a dispus cu 6-2, 6-1 de Liga Dekmeijere, pentru ca la dublu Cristina Dinu şi Alexandra Dulgheru să fie învinse de perechea Dekmeijere/Kuzmina cu 4-6, 6-0, 5-7.
România fusese învinsă miercuri de Olanda cu 3-0, iar vineri va întâlni Ungaria, neavând şanse de a se califica mai departe.


SPORT - Tenis: Horia Tecău, în semifinalele probei de dublu la Zagreb sus


Tenismanul român Horia Tecău şi belgianul Dick Norman s-au calificat fără joc în semifinalele probei de dublu din cadrul turneului ATP de la Zagreb, dotat cu premii totale de 398.250 euro, profitând de abandonul francezului Arnaud Clement, accidentat la umăr.
Tecău şi Norman, favoriţii nr. 2 ai probei, trebuiau să joace în sferturi cu perechea Arnaud Clement (Franţa)/Christopher Kas (Germania).
În semifinale, Tecău şi Norman vor înfrunta cuplul suedezo-austriac Simon Aspelin/Julian Knowle (N. 3). Românul şi-a asigurat un cec de 3.150 euro şi 90 de puncte ATP la dublu.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Reuters: Premierul Emil Boc îşi întăreşte controlul asupra coaliţiei de guvernământ, în timp ce opoziţia este indecisă sus


Premierul român Emil Boc şi-a întărit controlul asupra coaliţiei de guvernământ şi a surmontat provocările venite din partea opoziţiei, iar acum are o şanse pentru alegerile parlamentare din 2012, comentează, joi, agenţia Reuters.
Cele trei partide de opoziţie vor semna o alianţă în acest sfârşit de săptămână, însă analiştii consideră că documentul va acoperi doar la suprafaţă diferenţele dintre aceste formaţiuni şi nu va reprezenta nicio ameninţare pentru Boc, cel puţin pe termen scurt, notează agenţia britanică de ştiri.
'Boc are o poziţie fermă şi va rămâne la putere în actuala formulă până în 2012', a declarat pentru Reuters analistul politic Mircea Marian. 'Acest an poate fi unul mai bun în contextul în care economia îşi revine încet în urma măsurilor dure', a adăugat el.
România - al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, care depinde de un împrumut de 20 de miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) - a adoptat măsuri de austeritate care au erodat popularitatea lui Boc, dar nu l-au împiedicat să supravieţuiască unui număr de patru moţiuni de cenzură. Prim-ministrul a reuşit în schimb să consolideze coaliţia de centru prin impunerea unei discipline stricte propriului partid şi prin concesiile făcute eticilor maghiari aliaţi la guvernare, inclusiv o lege care permite învăţământul în limba minorităţilor, reaminteşte Reuters.
Diferenţele mari de voturi cu care Boc a trecut, pe rând, de moţiunile de cenzură sunt un indiciu că, pe viitor, astfel de provocări - singul mijloc de a da jos guvernul - au o şansă mică de reuşită, scrie Reuters.
Analiştii spun că decizia liderului Partidului Social Democrat Victor Ponta de a forma o alianţă cu Partidul Liberal şi Partidul Conservator nu va schimba echilibrul de forţe din parlament şi se va concentra, mai degrabă, pe consolidarea sprijinului pentru alegerile programate la sfârşitul lui 2012. Riscul unei căderi a guvernului a dominat sentimentul pieţelor în cea mai mare parte a lui 2010, iar soliditatea recent găsită ar putea facilita venirea investitorilor, reducerea costurilor împrumuturilor şi întărirea cursului de schimb al leului.
În timp ce angajamentul guvernului faţă de acordul cu FMI a câştigat încrederea investitorilor, Boc trebuie să se asigure că miniştrii săi, câteodată nedisciplinaţi, se menţin pe aceeaşi linie, spune Robert Luke, director general al GED Capital Development, companie de administrare a fondurilor de investiţii de capital privat.
Cifrele arată, în continuare, prost pentru guvern, mai scrie Reuters. Noua alianţă din opoziţie beneficiază de un sprijin de 64% în cel mai recent sondaj de opinie, comparativ cu procentul de doar 15% de care beneficiază democrat-liberalii lui Emil Boc şi ar putea recurge la alte moţiuni de cenzură.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egipt: Fraţii musulmani invitaţi să participe la dialog naţional, afirmă vicepreşedintele egiptean sus


Fraţii musulmani, principala forţă de opoziţie din Egipt, au fost invitaţi să se întâlnească cu noul guvern în cadrul unui dialog naţional cu toate partidele, a anunţat joi vicepreşedintele Omar Suleiman, cerându-le manifestanţilor să părăsească piaţa Tahrir, informează Reuters şi AFP.
'I-am contactat, au fost invitaţi. Ei ezită', a declarat Omar Suleiman într-un interviu la televiziunea publică egipteană. Fostul şef al serviciilor de informaţii egiptene, care tocmai a fost numit vicepreşedinte, a anunţat luni că a fost însărcinat de preşedintele Hosni Moubarak să deschidă imediat un dialog cu opoziţia. Fraţii musulmani, care participă la manifestaţiile anti-Mubarak, sunt o organizaţie oficial interzisă în sfera politică, dar sunt toleraţi în Egipt, unde dispun de influente reţele de ajutor social.
Oficialul egiptean a afirmat că nu intenţionează să candideze la preşedinţie. Totodată, el a declarat că ţara sa a pierdut 'cel puţin un miliard de dolari în turism în ultimele nouă zile' şi un milion de turişti au părăsit ţara în timpul violenţelor.
Vicepreşedintele Egiptului şi-a exprimat părerea că violenţele între manifestanţii favorabili şi cei ostili preşedintelui egiptean Hosni Mubarak sunt rezultatul 'unui complot' plănuit în Egipt sau chiar din străinătate. El a apreciat totodată că apelul mişcării de contestare la plecarea imediată a preşedintelui Hosni Moubarak este un 'apel la haos'.
Opozanţii preşedintelui Mubarak au lansat un apel vineri la mobilizare generală pentru îndepărtarea preşedintelui egiptean, aflat la putere de aproximativ 30 de ani


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Şapte lideri ai contestatarilor regimului Mubarak au fost arestaţi în Egipt sus


Şapte tineri lideri ai contestatarilor regimului din Egipt au fost arestaţi joi de autorităţi după ce avuseseră o întrevedere cu unul din liderii opoziţiei, ex-diplomatul Mohamed ElBaradei, au indicat membri ai familiilor acestora AFP.
Amr Salah, Shadi al-Ghazali, Amr Ezz, Ahmed Duma, Amr Arafat, Mustafa Shauki şi Naser Abdel Hamis, membri ai unor grupuri diferite ale opoziţiei, lansaseră apeluri săptămâna trecută la proteste împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak. Ei au fost arestaţi după ce s-au întâlnit cu ElBaradei la reşedinţa acestuia din Gizeh, în apropierea piramidelor. Tinerii tocmai se aşezaseră la mese într-o cafenea populară din apropierea reşedinţei lui ElBaradei când au fost arestaţi de poliţie, fiind transportaţi spre o destinaţie necunoscută familiilor.
Mohamed ElBaradei, laureat al premiului Nobel pentru pace când conducea Agenţia internaţională a energiei atomice /AIEA/, a revenit la Cairo săptămâna trecută, la puţin timp după declanşarea manifestaţiilor de protest împotriva regimului, şi a preluat conducerea mişcării de contestaţie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Opt ziarişti francezi, încarceraţi în Egipt sus


Opt ziarişti francezi - de la canalele televiziunilor TF1 /privată/ şi France 24 /publică/, precum şi de la cotidianul Le Figaro - au fost arestaţi în Egipt, fiind reţinuţi în continuare joi seara, informează AFP, citând surse din redacţiile respective.
O echipă formată din trei jurnalişti de la TF1 a fost arestată joi dimineaţa în Cairo de civili înarmaţi şi condusă spre o destinaţie necunoscută, a anunţat Catherine Nayl, directoarea informaţiilor acestui canal. 'Avem informaţii fragmentate. La un moment dat, când i-am putut interpela, ei ne-au spus că fuseseră arestaţi şi duşi de oameni care nu sunt în uniforme, civili, înarmaţi până în dinţi, spre un loc pe care nu reuşeau să-l descrie, dar care nu semăna unui comisariat, ci mai degrabă unui vechi hotel', a relatat ea.
Alţi trei ziarişti, de la France 24, au fost arestaţi miercuri seara de agenţi ai 'serviciilor militare de informaţii', joi seara ei aflându-se în continuare în detenţie. 'Autorităţile franceze de la Paris şi Cairo fac tot posibilul pentru a le asigura eliberarea', a indicat joi seara France 24 într-un comunicat.
Cotidianul Le Figaro a indicat că trimisul său special Cyrille Louis a fost arestat la Abu Hamus, localitate situată la 50 km de Alexandria, unde se afla în compania fotoreporterului franco-libanez Paul Assaker. 'Poliţia locală i-a arestat după ce fuseseră reţinuţi de un grup de localnici. Ei au fost deţinuţi în cursul dimineţii la postul de poliţie al oraşului, iar după-amiază au fost transferaţi Securităţii statului, la 10 km de Abu Hamus', a precizat ziarul.
Ziariştii mai multor canale media străine au fost vizaţi în ultimele zile la Cairo de grave violenţe din partea susţinătorilor lui Mubarak, care i-au acuzat că destabilizează regimul. Alţi câţiva au fost arestaţi.
Ministerul francez al Afacerilor Externe a confirmat arestarea ziariştilor de la TF1 şi de la France 24. El a invitat autorităţile egiptene să facă să înceteze 'acţiunile inacceptabile' cărora le sunt victime trimişii canalelor media străine, în special franceze, şi 'să le asigure securitatea'.
Tot joi, canalul de televiziune franco-german Arte a indicat că a rămas fără veşti despre unul dintre ziariştii săi, trimis special la Cairo şi arestat de armata egipteană. Dar în cursul serii aceleiaşi zile, Arte a anunţat punerea lui în libertate.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - SUA nu intenţionează să-şi suspende livrările de arme către Egipt sus


Pentagonul a asigurat joi că nu intenţionează să sisteze livrările de arme către Egipt în lunile următoare, în pofida tulburărilor care agită ţara de peste o săptămână, informează AFP.
Administraţia Obama a afirmat că vrea să reexamineze ajutorul economic şi militar pe care îl acordă regimului preşedintelui Hosnu Mubarak în urma evenimentelor din Egipt, dar nu intenţionează să-i pună capăt, a spus colonelul Dave Lapan, unul dintre purtătorii de cuvânt ai Pentagonului. 'Trebuie făcută diferenţa între suspendare şi reexaminare', a subliniat el, răspunzând astfel alegaţiilor din presa internaţională şi naţională despre eventuala sistare a asistenţei militare americane Egiptului.
Potrivit lui, 'până în prezent armata egipteană a acţionat cu profesionalism şi reţinere' de la declanşarea crizei. 'Situaţia este foarte volatilă şi noi o supraveghem cotidian', a adăugat colonelul.
SUA urmează să livreze în acest început de ani Egiptului piese de schimb pentru avioane F-16, nave de patrulare pentru paza de coastă şi componente ale muniţiilor, a precizat el. În cursul ultimelor trei decenii, SUA au furnizat Egiptului arme şi antrenament militar în valoare de zeci de miliarde de dolari. Sprijinul militar anual al Washingtonului pentru armata egipteană se ridică la 1,3 miliard de dolari.
Armata americană nu are nicio intenţie de a-şi redesfăşura trupele staţionate în Egipt, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Cinci morţi şi 800 de răniţi, excese 'regretabile' /Bouteflika/ sus


În prima sa reacţie publică la incidentele de la începutul lunii ianuarie în Algeria, preşedintele ţării - Abdelaziz Bouteflika - a calificat joi drept 'depăşiri regretabile' faptul că în cursul tulburărilor cinci persoane au fost ucise şi alte circa 800 - rănite, informează AFP.
'Nicio revendicare nu ar autoriza daunele provocate persoanelor şi bunurilor', a estimat şeful statului, citat în comunicatul Consiliului de miniştri. 'Aceste depăşiri sunt regretabile', a spus el.
Potrivit preşedintelui Bouteflika, 'ele survin într-o perioadă când ţara nu a realizat niciodată atât /de mult/ pentru a-şi recupera întârzierile şi a răspunde diverselor aşteptări sociale ale populaţiei'.
Guvernul algerian a lansat anul trecut un ambiţios plan cincinal din care fac parte importante măsuri sociale şi economice.
Agenţia APS a indicat că şeful statului 's-a înclinat în faţa memoriei victimelor recentelor tulburări' înainte de a începe lucrările Consiliului de miniştri 'printr-o examinare a evenimentelor survenite în ţară'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Europarlamentarii, decepţionaţi de Comisia Europeană în privinţa legii ungare a mass-media sus


Comisia Europeană, însărcinată cu examinarea conformităţii legii ungare a mass-media cu prevederile europene, se concentrează doar pe 'aspectele tehnice' şi nu ţine cont de valorile democratice ale UE, au declarat joi mai mulţi europarlamentari, potrivit AFP.
Într-un comunicat transmis de aleşii din intergrupul Media din Parlamentul European, aceştia susţin că în cadrul unei întâlniri cu comisarul european care se ocupă de acest dosar, Neelie Kroes, au constatat că 'toate întrebările adresate de Comisie guvernului ungar sunt focalizate doar pe aspectul tehnic al legii şi nu ţin deloc cont de valorile democratice ale Uniunii'.
O reuniune între experţi ai guvernului ungar şi ai serviciilor comisarului pentru agenda digitală Neelie Kroes este prevăzută luni la Bruxelles.
În opinia eurodeputatului liberal german Jorgo Chatzimarkakis, vicepreşdinte al intergrupului, 'dacă este de înţeles să se înceapă cu problemele tehnice şi juridice, trebui absolut mers mai departe'. 'Munca tehnică trebuie să conducă la o revizuire completă şi democratică a legii fără nicio rezervă', apreciază la rândul său preşedintele intergrupului, francezul Jean-Marie Cavada (PPE).
'Vom rămâne vigilenţi în legătură cu această chestiune, în Ungaria cu siguranţă, dar şi pe întregul continent european', subliniază la rândul lor socialista slovenă Tanja Fajon şi germana Helga Trupel, din partea Verzilor.
O audiere asupra 'situaţiei îngrijorătoare' a libertăţii presei în Europa va fi de asemenea organizată de intergrupul Media la 1 martie în Parlamentul European de la Bruxelles, se mai arată în comunicat.
Criticile faţă de legea ungară privind mass-media, adoptată în decembrie, au umbrit primele săptămâni ale preşedinţiei ungare a UE. Luni, guvernul ungar a răspuns printr-o scrisoare îngrijorărilor exprimate de Comisie faţă de lege, considerată draconică de criticii săi.
Budapesta contestă analiza juridică a Comisiei, conform unei surse apropiate de dosar, însă în acelaşi timp se declară dispusă să facă modificări la sfârşitul discuţiilor tehnice cu serviciile comisarului Neelie Kroes.


EVENIMENT - Apostol = Plămădeală /Anania sus


ÎPS Antonie Plămădeală, 'turnat' la Securitate de Anania în 1964, potrivit CNSAS, i-a întors acestuia 'serviciul' în 1976, după o vizită în Statele Unite ale Americii.
Bartolomeu Anania a fost turnat de 'Apostol' în 1976, pe când se afla în Statele Unite, era arhimandrit şi lucra la Arhiepiscopia Română Ortodoxă de la Detroit.
Anania a scris chiar că, ulterior, a aflat despre faptul că Antonie dă duse o notă la Departamentul Cultelor. Exact acelaşi lucru făcuse şi 'Apostol'.
Cu 12 ani înainte, în 1964, Anania l-ar fi turnat şi el pe Plămădeală cu numele de cod 'Apostol', imediat după ce a fost eliberat din închisoarea de la Aiud şi înainte de a fi trimis de Patriarhul Iustinian în SUA pentru reorganizarea Arhiepiscopiei de acolo.
Deşi pare incredibilă, atribuirea de către Securitate a aceluiaşi nume de cod unor persoane care 's-au turnat' reciproc nu este deloc imposibilă, explică un expert din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru Evenimentul zilei. Aceasta pentru că numele conspirative au fost date fie cu trimitere la mediul din care proveneau informatorii, fie preluau iniţiala numelui sau prenumelui real (în cele mai multe situaţii).
- BLESTEMUL 'APOSTOL': Anania şi Plămădeală s-au turnat cu acelaşi nume de cod (Evenimentul zilei)
- ÎPS Bartolomeu Anania a fost înmormântat în Cripta Ierarhilor (Jurnalul National)


EVENIMENT - Arme româneşti în războiul drogurilor din Mexic sus


Nenumăratele asasinate comise în războialele dintre reţelele mexicane de criminalitate organizată, în ultimii ani, au fost posibile graţie puştilor AK-47 importate în SUA din România
'De încredere, puternice şi chilipituri' - aşa sunt descrise puştile automate AK-47 produse în România, modificate în SUA, şi care au devenit armele preferate pentru cartelurile drogurilor din Mexic, angajate într-un război necrutăţor cu autorităţile federale de la Mexico City, care a lăsat în urmă aproape 15.300 de morţi în 2010, respectiv aproape 35.000 din 2006.
Opinia favorabilă armelor 'made in Romania' reiese dintr-un efort investigativ al ONG-urilor Center for Public Integrity (CPI), Investigative Reporting Workshop (IRW), InSight, FRONTLINE şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI).
Puştile din România sunt exportate ca atare în SUA, unde sunt supuse câtorva modificări care înlătură anumite componente 'militare' şi li se adaugă nişte părţi produse în America. Odată ce sunt transformate în 'arme cu destinaţie sportivă', ele pot fi puse în vânzare. Practic, armele româneşti nu îşi pierd calităţile care le fac foarte populare în rândul baronilor drogurilor din Mexic - scrie Gândul.
- Baronii drogurilor din Mexic se omoară cu arme 'MADE IN ROMANIA'. Cât costă în Statele Unite 'chilipirul AK-47' (Gandul)


EVENIMENT - MIG-uri în parcuri sus


Zece oraşe şi comune din toate colţurile ţării vor avea în curând câte un avion de luptă MIG sau IAR expus la intrarea în localitate sau în parcuri. Primarii acestor localităţi vor primi de la Ministerul Apărării aparatele de zbor dezafectate şi 'curăţate' de dotările militare, conform unui proiect al ministrului Gabriel Oprea afişat pe pagina de internet a ministerului. Listei de primari li se mai adaugă şi un sobor de preoţi pasionaţi de luptele în aer: câte un MIG se va duce în curţile a două biserici din Bacău.
Proiectul de hotărâre de guvern stă pe biroul ministrului Oprea şi e gata să fie trimis premierului la semnat - a aflat Puterea. Din pixul lui Boc vor zbura 17 aparate de luptă dintre care majoritatea, 10 la număr, vor ajunge la consilii locale, două la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi doar cinci se vor duce la aerocluburi sau institute de cercetare tehnică şi aerospaţială.
Ministerul Apărării motivează că a întocmit proiectul ca urmare a interesului manifestat de diverse instituţii care au solicitat avioanele.
- Top Gun de România. Zece primari din ţară primesc câte un avion de luptă. MIG-urile aterizează în parcuri (Puterea)

Continuare......

Revista Presei 3 februarie 2011

Posted by PressUpdate joi, 3 februarie 2011 08:57 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Împotriva cui candidează Blaga

Fostul ministru de Interne Vasile Blaga îşi pregăteşte terenul pentru candidatura la şefia PDL. Conform unor surse din partid, Blaga ar urma să anunţe dacă va candida după Colegiul Director programat pe 19 februarie, fostul ministru fiind, în acest moment, hotărât să participe la cursa pentru funcţia cea mai înaltă din partid.
'Totul se joacă acum în PDL şi se joacă dur. Dacă Blaga va candida, va candida nu împotriva lui Boc, ci a lui Băsescu', a descris situaţia un vicepreşedinte pedelist pentru Gândul.
Blaga îşi anunţase voalat intenţia de a candida încă din octombrie anul trecut, într-un interviu pentru Gândul. 'Dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid, voi candida', spunea atunci fostul ministru de Interne. După înlăturarea sa de la şefia MAI în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema mitingului poliţiştilor, Blaga şi-a pregătit cu grijă candidatura din postura de secretar general al partidului, de unde a avut timp să discute pe îndelete cu şefii de organizaţii şi să încerce să-i atragă de partea sa.


POLITIC - Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană

69 la 68 este raportul de forţe putere - opoziţie în Senatul României la început de sesiune. Omul 'de aur' pe care îl are în plus puterea i-a făcut pe senatorii arcului guvernamental să bată cu pumnul în masa Biroului Permanent şi să ceară majoritate şi în acest for de conducere.
Întrucât, până acum, 'părţile' nu s-au înţeles, urmează ca plenul să decidă miercurea viitoare noua configuraţie a Biroului Permanent al Senatului. Negocierile opoziţiei sunt îngreunate şi de faptul că cei 68 de aleşi pe care-i are nu sunt toţi 'valizi', senatorul Cătălin Voicu fiind în continuare în arest - aminteşte Gândul.
Senatorii PSD şi PNL au cedat majoritatea deţinută în Biroul Permanent, după ce Puterea a contestat grupul PSD pe motiv că structura acestuia s-a schimbat prin plecarea PC la liberali. PDL şi UNPR au readus în prim-plan la negocieri posibilitatea revocării lui Mircea Geoană, propus la şefia Senatului de grupul PSD-PC, dizolvat pe hârtie - scrie Adevărul.
- Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană (Adevarul)
- Opoziţia cedează controlul în conducerea Senatului (Jurnalul National)
- Cine ajunge primul la 69: partidă strânsă putere - opoziţie la Senat (Gandul)


POLITIC - Camerei Deputaţilor: cum a votat Comisia Juridică în cazul Păsat

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat împotriva cererii DNA de arestare a deputatului Dan Păsat. Şeful Comisiei, Daniel Buda (PDL), a anulat abţinerile ca să salveze onoarea partidului - susţine Adevărul. În favoarea cererii DNA de arestare preventivă au votat 10 deputaţi, din 22 prezenţi, opt au fost împotrivă, iar patru s-au abţinut. Cele patru abţineri au fost însă declarate nule.
Potrivit unor surse din comisie, în favoarea arestării au votat opt parlamentari ai Coaliţiei şi doi liberali, PSD a votat împotriva arestării, în timp ce patru deputaţi din Coaliţie s-au abţinut. Totuşi, după ce abţinerile au fost considerate voturi nule, comisia a trimis plenului, care ia decizia finală, recomandarea de aprobare a arestării.
Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a venit personal la şedinţă, flancat de 12 deputaţi ai Coaliţiei. Din partea Opoziţiei au fost prezenţi zece deputaţi. Teoretic, cei 12 deputaţi ai Coaliţiei erau suficienţi pentru aprobarea arestării preventive pentru care era necesară majoritatea simplă.
Deputatul pedelist a obţinut, prin presiuni şi ameninţări asupra unor primari din judeţul Giurgiu, contracte şi bani pentru firma la care este acţionar. Când primarii nu i-au executat dorinţele, Păsat a asmuţit Garda Financiară pe afacerile rudelor acestora - scrie România liberă.
- Deputa?ii juri?ti au votat pentru arestarea PDL-istului Păsat (Evenimentul zilei)
- Nicolescu, eliberat. Păsat, ar putea fi arestat (Puterea)
- Comisia juridică a dat vot favorabil pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Păsat (Curentul)
- Corupţii noştri sunt mai buni. Azi: PDL (Adevarul)
- Păsat a tăiat şi a spânzurat în Giurgiu (documente) (Romania libera)



Continua

EDITORIAL Ponta anunţă răzbunarea ce va veni după Băsescu

POLITIC Împotriva cui candidează Blaga

Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană

Camerei Deputaţilor: cum a votat Comisia Juridică în cazul Păsat

S-ar putea să avem 'ţigani'

Bugetarii vor primi parţial ce li s-a luat în vară

Hăţişul celor 95.000 de acte normative

Udrea nu se vede stea

Guşă lucrează la imaginea lui Vanghelie

Ciuhandu: Dacă Dumnezeu îmi dă un semn, nu voi candida

ECONOMIC Doar 15% dintre contribuabili au certificat digital

Pentru Videanu, listarea Fondului Proprietatea a fost un succes

Cui foloseşte cota de 3%

Productivitatea muncii, la 50% faţă de media UE. Sindicatele: de vină sunt tăierile de salarii

Preţurile caselor din grila notarilor în nemulţumesc pe imobiliari

Oamenii de afaceri se uită spre Bulgaria şi Republica Moldova

Suntem pe locul 7 în UE după capacitatea instalată în energie eoliană

SOCIAL Sindicaliştii: 'Boc a susţinut desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional'

Reforma lui Cseke stârneşte proteste

Şpăgile în spitale. Catalog 2011

Peste 1.000 de poliţişti sancţionaţi disciplinar în 2010

Şeful Poliţiei Rutiere: Este posibil să mărim limita de viteză în România

Cum vor autorităţile să lupte cu maidanezii

De ce stăm rău la scris şi citit

Episcopul Iustinian Chira: 'Clujul trebuie să-şi apere mitropolia'

JUSTIŢIE Constantin Nicolescu va fi cercetat în libertate

Bivolaru, anchetat într-un nou dosar

Vîntu, audiat la spital ca martor în dosarul UCM Reşiţa

Anchetatorii lui Ţundrea, audiaţi la Parchetul General

O ţărancă în Curtea Supremă

INTERNAŢIONAL AGERPRES Schengen/România: Consiliul UE, invitat să transmită datele sale Parlamentului European

Egipt: sute de răniţi şi cel puţin un mort în ciocnirile dintre contestatarii şi susţinătorii lui Mubarak

Starea de urgenţă în Algeria ar putea fi ridicată după 19 ani

Hamas respinge apelul ANP de organizare a alegerilor în Fâşia Gaza

Australia, lovită de cel mai grav ciclon din istoria sa

EVENIMENT Egipt: Ameninţat cu cuţitul, Adelin Petrişor rămâne fără casetă

Un milion de euro pentru firmele sindicatelor

Câte ore munceşte Ciuhodaru pe săptămână

Anca Boagiu dă lucrări unei firme în care a lucrat

Telegondolă portocalie la Vulcan


-- in detaliu --

EDITORIAL - Ponta anunţă răzbunarea ce va veni după Băsescu sus


'Să ştie cei din justiţie care îşi permit să facă jocuri că vor trebui să plătească!', a anunţat, luni, la Piteşti, liderul PSD Bucureşti, Marian Vanghelie.
La doi paşi de el, preşedintele partidului, Victor Ponta, îl aproba şi îl încuraja. 'Când Băsescu nu-i va mai proteja, vor răspunde cu toţi', a fost şi promisiunea lui Ponta - notează Mircea Marian în Evenimentul zilei .
Nu ştim ce vor face PSD, PNL şi PC, atunci când vor ajunge la putere, cu cota unică. Nu ştim ce program economic au, în afară de nişte promisiuni de majorare a pensiilor foştilor generali din Securitate şi armată. Dar liderii social-democraţi ne-au spus clar ce se va întâmpla cu procurorii şi judecătorii care şi-au permis să încerce să-i pedepsească pe corupţii din PSD: vor plăti. Vă mai aduceţi aminte de planul pe care-l pregătise omul lui Vanghelie, senatorul Cătălin Voicu, în cazul în care Geoană ajungea preşedintele României? DNA urma să fie 'purificat', iar ANI era lăsată fără 'forţă juridică'. Şef la DNA urma să fie numit procurorul care instrumentase dosarul 'Flota', Adrian Miclescu. DNA urma să fie desfiinţat prin comasarea cu DIICOT. Iar Voicu însuşi urma să preia Internele, ca să poată aresta.
- Ponta anunţă răzbunarea ce va veni după Băsescu (Evenimentul zilei)


POLITIC - Împotriva cui candidează Blaga sus


Fostul ministru de Interne Vasile Blaga îşi pregăteşte terenul pentru candidatura la şefia PDL. Conform unor surse din partid, Blaga ar urma să anunţe dacă va candida după Colegiul Director programat pe 19 februarie, fostul ministru fiind, în acest moment, hotărât să participe la cursa pentru funcţia cea mai înaltă din partid.
'Totul se joacă acum în PDL şi se joacă dur. Dacă Blaga va candida, va candida nu împotriva lui Boc, ci a lui Băsescu', a descris situaţia un vicepreşedinte pedelist pentru Gândul.
Blaga îşi anunţase voalat intenţia de a candida încă din octombrie anul trecut, într-un interviu pentru Gândul. 'Dacă lucrurile vor evolua spre o tensionare a relaţiilor din partid, voi candida', spunea atunci fostul ministru de Interne. După înlăturarea sa de la şefia MAI în urma disputelor cu preşedintele Traian Băsescu pe tema mitingului poliţiştilor, Blaga şi-a pregătit cu grijă candidatura din postura de secretar general al partidului, de unde a avut timp să discute pe îndelete cu şefii de organizaţii şi să încerce să-i atragă de partea sa.


POLITIC - Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană sus


69 la 68 este raportul de forţe putere - opoziţie în Senatul României la început de sesiune. Omul 'de aur' pe care îl are în plus puterea i-a făcut pe senatorii arcului guvernamental să bată cu pumnul în masa Biroului Permanent şi să ceară majoritate şi în acest for de conducere.
Întrucât, până acum, 'părţile' nu s-au înţeles, urmează ca plenul să decidă miercurea viitoare noua configuraţie a Biroului Permanent al Senatului. Negocierile opoziţiei sunt îngreunate şi de faptul că cei 68 de aleşi pe care-i are nu sunt toţi 'valizi', senatorul Cătălin Voicu fiind în continuare în arest - aminteşte Gândul.
Senatorii PSD şi PNL au cedat majoritatea deţinută în Biroul Permanent, după ce Puterea a contestat grupul PSD pe motiv că structura acestuia s-a schimbat prin plecarea PC la liberali. PDL şi UNPR au readus în prim-plan la negocieri posibilitatea revocării lui Mircea Geoană, propus la şefia Senatului de grupul PSD-PC, dizolvat pe hârtie - scrie Adevărul.
- Opoziţia, şantajată cu scaunul lui Mircea Geoană (Adevarul)
- Opoziţia cedează controlul în conducerea Senatului (Jurnalul National)
- Cine ajunge primul la 69: partidă strânsă putere - opoziţie la Senat (Gandul)


POLITIC - Camerei Deputaţilor: cum a votat Comisia Juridică în cazul Păsat sus


Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a votat împotriva cererii DNA de arestare a deputatului Dan Păsat. Şeful Comisiei, Daniel Buda (PDL), a anulat abţinerile ca să salveze onoarea partidului - susţine Adevărul. În favoarea cererii DNA de arestare preventivă au votat 10 deputaţi, din 22 prezenţi, opt au fost împotrivă, iar patru s-au abţinut. Cele patru abţineri au fost însă declarate nule.
Potrivit unor surse din comisie, în favoarea arestării au votat opt parlamentari ai Coaliţiei şi doi liberali, PSD a votat împotriva arestării, în timp ce patru deputaţi din Coaliţie s-au abţinut. Totuşi, după ce abţinerile au fost considerate voturi nule, comisia a trimis plenului, care ia decizia finală, recomandarea de aprobare a arestării.
Liderul grupului PDL din Cameră, Mircea Toader, a venit personal la şedinţă, flancat de 12 deputaţi ai Coaliţiei. Din partea Opoziţiei au fost prezenţi zece deputaţi. Teoretic, cei 12 deputaţi ai Coaliţiei erau suficienţi pentru aprobarea arestării preventive pentru care era necesară majoritatea simplă.
Deputatul pedelist a obţinut, prin presiuni şi ameninţări asupra unor primari din judeţul Giurgiu, contracte şi bani pentru firma la care este acţionar. Când primarii nu i-au executat dorinţele, Păsat a asmuţit Garda Financiară pe afacerile rudelor acestora - scrie România liberă.
- Deputa?ii juri?ti au votat pentru arestarea PDL-istului Păsat (Evenimentul zilei)
- Nicolescu, eliberat. Păsat, ar putea fi arestat (Puterea)
- Comisia juridică a dat vot favorabil pentru încuviinţarea arestării preventive a lui Păsat (Curentul)
- Corupţii noştri sunt mai buni. Azi: PDL (Adevarul)
- Păsat a tăiat şi a spânzurat în Giurgiu (documente) (Romania libera)


POLITIC - S-ar putea să avem 'ţigani' sus


Iniţiatorul proiectului, Silviu Prigoană, a invocat, în motivaţia propunerii, că denumirea de 'rom' generează confuzie pe plan internaţional - notează România liberă.
Argumente istorice au fost invocate de senatorul PNL Emilian Frâncu, care a explicat colegilor din comisii că ţiganii au venit în România însoţind hoardele tătare, în secolul al XIII-lea, şi că nu ar exista vreo conotaţie negativă pentru termenul de 'ţigan'.
Romii vor ieşi în stradă dacă le va fi schimbată denumirea din 'rom' în 'ţigan'. Iniţiativa deputatului Silviu Prigoană l-a înfuriat pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă - scrie Adevărul.
- Dispută la Senat pe 'rom sau ţigan'. Frâncu: 'Când le-am spus unora romi s-au supărat'. Frunda: Ar fi împotriva interesului României să vorbim de ţigani (Evenimentul zilei)
- Regele Cioabă: 'Romii ies în stradă dacă vor fi numiţi ţigani' (Adevarul)
- De ce s-a votat trecerea de la 'rom' la 'ţigan' (Romania libera)


POLITIC - Bugetarii vor primi parţial ce li s-a luat în vară sus


Premierul Emil Boc a anunţat, miercuri, că începând cu luna februarie toţi bugetarii vor avea pe cardurile de salarii cu 15% mai mult decât în luna anterioară.
'Partea grea a crizei a trecut şi, începând cu luna februarie, se vor aplica o serie de măsuri sociale şi economice', a declarat şeful Executivului.
Totodată, beneficiarii grupelor de pensii I şi II - respectiv 1.541.000 de pensionari - vor primi pensiile mărite, în medie, cu 93 de lei, ca efect al recalculării potrivit noii legi a pensiilor. Boc a precizat că efortul bugetar se ridică la 404 milioane de euro.
Premierul a mai adăugat că, tot în februarie, beneficiarii acestei majorări vor primi şi drepturile aferente lunii ianuarie.
- Guvernul redă bugetarilor, începând cu luna februarie, 15% din salariile reduse (Adevarul)


POLITIC - Hăţişul celor 95.000 de acte normative sus


Frenezia modificărilor legislative din România care exasperează, deopotrivă, cetăţenii şi mediul de afaceri îşi are originea nu doar în nevoia modificărilor legislative de după revoluţie, ci şi în lejeritatea cu care guvernele care s-au perindat în 20 de ani au adoptat ordonanţe de urgenţă. Campion la ordonanţe de urgenţă este Cabinetul fostului premier Mugur Isărescu care, într-un singur an (2000), a emis 297 de ordonanţe de urgenţă, în vreme ce, în acelaşi an, Parlamentul a adoptat 683 de legi - 980 de acte normative, în total. Baza de date a Consiliului Legislativ oferă o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat vreme de 20 de ani în domeniul legiferării. În România sunt acum în vigoare un număr imens de acte normative, individuale şi internaţionale - 95.618 la 28 ianuarie 2010, între care doar 1.958 emise înainte de 1989. Fiecare lege, pe domeniul ei, trebuie respectată pentru că nu există în practica judiciară scuză că nu ai respectat un act normat iv pentru că nu îl cunoşti.
- România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative. Cum scăpăm de 'nebunia' legislativă? (Ziarul financiar)


POLITIC - Udrea nu se vede stea sus


Elena Udrea se exclude dintre 'stelele' PDL despre care preşedintele Traian Băsescu a remarcat că 'stau ascunse', manifestându-şi astfel nemulţumirea că 'greii' democrat-liberalilor, de când au plecat din guvern îi lasă pe cei din eşalonul doi să apere partidul.
'Eu nu sunt o stea. Sigur nu se referea la mine', a spus astăzi Elena Udrea, întrebată cum comentează criticile prezidenţiale.
- Udrea: Eu nu sunt o stea. Sigur preşedintele nu se referea la mine (Evenimentul zilei)


POLITIC - Guşă lucrează la imaginea lui Vanghelie sus


Noul consilier de imagine externă al primarului sectorului 5 i-a aranjat de la A la Z programul întâlnirilor cu oficialii de la Washington şi i-a asigurat inclusiv servicii de traducere în engleză.
Cozmin Guşă a devenit eminenţa cenuşie a lui Marian Vanghelie. Şi traducătorul personal de engleză. Un pas important în cariera sa de strateg politic, de la consilier politic al prezidenţiabilului Mircea Geoană.
Obiectivul lui Guşă este să-l relanseze pe Vanghelie pe orbita politicii mari. Vrea să-i imprime o dimensiune internaţională imaginii primarului de la 5. L-a dus la Washington şi l-a introdus la Casa Albă. Urmează Londra, nu la regină, şi apoi Israel.
Vanghelie ministru de externe? 'Nu mă pasionează, nu sunt din filmul ăsta. Pe mine mă interesează administraţia locală', explică Vanghelie. Nu e niciun secret: Primăria Bucureştiului.
- Guşă, Goagăl-translator pentru Vanghelie (Evenimentul zilei)


POLITIC - Ciuhandu: Dacă Dumnezeu îmi dă un semn, nu voi candida sus


Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că dacă va candida pentru un nou mandat o va face doar pe listele PNŢCD, însă ar prefera să aibă grijă de nepoţi, iar dacă 'Dumnezeu îi va da un semn' s-ar putea să nu mai candideze.
Întrebat dacă va mai candida pentru un nou mandat de primar al Timişoarei, în 2012, Ciuhandu a afirmat că dacă o va face va fi pe listele PNŢCD, însă ar prefera să aibă grijă de nepoţei.
' În cazul în care voi candida, o voi face numai pe listele PNŢCD. Personal, aş prefera să îmi văd de nepoţei şi dacă Dumnezeu îmi dă un semn atunci nu voi candida ', a afirmat Ciuhandu.
- Ciuhandu: Dacă Dumnezeu îmi dă un semn, nu voi candida (Cotidianul)


ECONOMIC - Doar 15% dintre contribuabili au certificat digital sus


Doar 70.000 de firme au achiziţionat până ieri un certificat digital pentru a putea depune online declaraţia unică privind contribuţiile sociale şi impozitul pe venit (112), a declarat vicepreşedintele ANAF, Mihail Gogancea-Vătăşoiu. El a mai precizat că acest procent este mic, având în vedere că există 470.000 de contribuabli care au obligaţia să depună declaraţia unică privind plata contribuţiilor sociale şi impozitului pe venit pe internet până la 1 iulie 2011. Calculul matematic arată că doar 15% dintre contribuabili au achiziţionat până acum certificate digitale, ceea ce ar putea fi totuşi o problemă, având în vedere că există doar trei firme autorizate să ofere certificate digitale, iar ritmul de obţinere este de 200 de certificate pe zi. Un certificat digital costă 50 de euro, dar există şi posibilitatea depunerii mai multor declaraţii cu un singur certificat digital dacă acest lucru este asumat în faţa organelor fiscale.
- Doar 15% dintre contribuabili au certificat digital (Jurnalul National)


ECONOMIC - Pentru Videanu, listarea Fondului Proprietatea a fost un succes sus


În ianuarie, Equity Invest şi-a majorat tranzacţiile la Bursă de 15 ori.
Firma de brokeraj Equity Invest din Bucureşti, la care fostul ministru al economiei Adriean Videanu deţine 24% din acţiuni, a intermediat în ianuarie tranzacţii de 55 mil. lei (13 mil. euro), urcând pe locul 13 în topul brokerilor, în condiţiile în care anul trecut firma a avut un rulaj mediu lunar de 3,5 mil.lei.
În acţionariatul Equity Invest se mai află Raul Doicescu, proprietarul companiei de construcţii Bog'Art, Sida Ionescu, soţia fostului director al FPS Gheorghe 'Bebe' Ionescu, şi Tiberiu Bică-Postelnicu, fost partener al miliardarului Ioan Niculae în acţionariatul Asirom, fiecare cu câte 24% din acţiuni - arată Ziarul financiar.
Videanu nu deţine în nume propriu acţiuni la Fondul Proprietatea, potrivit declaraţiei de avere depuse în septembrie, la încheierea mandatului de ministru. El nu a putut fi contactat pentru comentarii.
- Proprietatea, superafacere pentru brokerii lui Videanu (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Cui foloseşte cota de 3% sus


Exceptie fac intreprinderile mici declarate inactive si care s-au reactivat. Majoritatea microfirmelor au ales pana in 2010 impozitarea pe venit, dupa care au trebuit sa opteze pentru nivelul unic de 16%
Microintreprinderile care anul trecut au platit impozit pe profit de 16% pot reveni la sistemul de impozitare cu 3% a venitului in 2011, au declarat reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Dupa publicarea normelor privind impozitul pe venitul microintreprinderilor, in Codul Fiscal au aparut neclaritati, si anume faptul ca 'microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu (impozitul pe venit de 3% - n.r.) daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor'.
- Teoretic, microintreprinderile puteau trece la cota de 3%. Practic, nu au stiut cum (Financiarul)


ECONOMIC - Productivitatea muncii, la 50% faţă de media UE. Sindicatele: de vină sunt tăierile de salarii sus


Productivitatea muncii a scazut in tarile europene care au aplicat cele mai severe masuri anti-criza, respectiv in Romania, Lituania si Grecia, conform unui studiu realizat de Blocul National Sindical, in cadrul proiectului 'Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca'. Conform cercetarii realizate de sindicalistii si expertii din domeniul cercetarii pietei fortei de munca, productivitatea muncii in Romania se afla aproape la jumatate fata de media europeana, semnificativ mai mica decat in Croatia, Macedonia si Turcia, tari nemembre ale UE.
Nivelul scazut al productivitatii muncii in Romania este o consecinta directa a masurilor de austeritate, concretizate exclusiv in disponibilizari si in reducerea salariilor - scrie Cronica Română.
'Salarii mai mici nu inseamna, asa cum gresit cred unii, productivitate mai mare, ci inseamna pe de o parte un stimulent mai mic pentru munca si implicit scaderea productiei, iar pe de alta parte un consum mai mic si implicit noi disponibilizari si amanarea reluarii cresterii economice. Imediat dupa taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, economia a reintrat in recesiune, desi anterior acestei masuri, in trimestrul II 2010, inregistrase o usoara revenire. Scaderea numarului de salariati nu a facut economia romaneasca mai competitiva ci doar a ajustat costurile de productie', se arata in studiul elaborat de BNS.
- Productivitatea muncii in Romania, la 50% fata de media UE (Cronica Romana)


ECONOMIC - Preţurile caselor din grila notarilor în nemulţumesc pe imobiliari sus


Publicarea grilei notariale pentru 2011 a căzut ca o bombă în piaţa imobiliară. Valorile cuprinse în această grilă ajung să fie chiar şi cu 80% mai mici decât nivelul maxim atins în 2008. Notarii nu ştiu cum s-a întâmplat acest lucru, iar evaluatorii reneagă firmele care au contribuit la realizarea grilei.
'Grila realizată de experţii evaluatori este criteriul după care sunt calculate taxele pe care proprietarii sunt obligaţi să le plătească la stat conform Codului Fiscal şi nu sunt nişte valori minime în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare. Din câte am înţeles, valorile rezultate pentru acest an sunt cauzate de o modificare în metodologia de calcul folosită de cele două firme care se ocupă de această grilă. Valorile stabilite ar trebui să se detaşeze de piaţă şi să nu o influenţeze', a declarat pentru Capital Laura Badiu, purtătorul de cuvânt al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).
- Preţul caselor a scăzut brusc în grila notarilor, fără explicaţii (Capital)
- Piaţa imobilelor de lux a îngheţat de tot (Curierul national)


ECONOMIC - Oamenii de afaceri se uită spre Bulgaria şi Republica Moldova sus


Un pericol pentru economia României, neluat în seamă, este relocarea companiilor în statele vecine, precum Bulgaria şi Republica Moldova, unde găsesc legi fiscale mult mai prietenoase - arată Capital.
Afaceriştii români se uită, de ceva vreme, prin vecini, ca să vadă oportunităţile disponibile. Iar primele locuri descoperite sunt Bulgaria şi Republica Moldova. Situaţiile din cele două ţări sunt foarte diferite, însă avantajele oferite le fac pe amândouă atractive.
În timp ce Bulgaria este o ţară membră UE, de unde producţia poate pleca fără taxe vamale către România sau alte state membre, Republica Moldova este o copie a României de acum 15-20 de ani, cu o economie la început de dezvoltare, adică un moment foarte bun de a începe o investiţie.
- Avantajele fiscale de la vecini atrag tot mai multe firme autohtone (Capital)
- Ambasadorul Rep. Modova: Firme romanesti, va rugam, treceti Prutul! (Bursa)


ECONOMIC - Suntem pe locul 7 în UE după capacitatea instalată în energie eoliană sus


Romania şi-a mărit anul trecut capacitatea instalată în energie eoliană cu 448 MW, la 462 MW, plasandu-se pe poziţia a şaptea în UE după creşterea de volum, însă este în continuare cu mult în urma altor state membre în această privinţă. Astfel, dacă ponderea energiei eoliene în totalul consumului intern este de 24% în Danemarca, 14% în Spania şi Portugalia, circa 10% în Irlanda şi Germania şi 5,3% la nivelul UE, în Romania numai 1,6% din electricitatea folosită provine din centrale eoliene.
Germania are cea mai mare capacitate de producţie de energie eoliană din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmată de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) şi Franţa (5.660 MW).
- Suntem pe locul 7 în UE după capacitatea instalată în energie eoliană (Curentul)


SOCIAL - Sindicaliştii: 'Boc a susţinut desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional' sus


Sindicaliştii spun că premierul Emil Boc a susţinut, în cadrul întâlnirii care a avut loc astăzi la Palatul Victoria, desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional.
Potrivit vicepreşedintelui Blocului Naţional Sindical (BNS), Ion Pisc, în cadrul întâlnirii pe care prim-ministrul a avut-o cu sindicaliştii 's-au modificat câteva virgule în proiectul Codului Muncii'. 'Cred că desfiinţarea contractelor colective de muncă este o prioritate pentru guvern, dar este cea mai proastă soluţie. Varianta eliminării acestora a fost rostită de premierul Emil Boc, până acum fiind anunţată doar de ministrul muncii, Ioan Botiş', a precizat Pisc, citat de Evenimentul zilei.
La rândul său, liderul UGIR-1903, Cezar Corâci, a arătat că, în cadrul întâlnirii, premierul a susţinut că ar trebui să existe contractele de muncă la nivel de ramură, şi nu şi acelea la nivel naţional.
- Sindicaliştii: 'Boc a susţinut desfiinţarea contractelor colective de muncă la nivel naţional' (Evenimentul zilei)
- Boc nu vrea contracte colective de muncă (Jurnalul National)


SOCIAL - Reforma lui Cseke stârneşte proteste sus


Comasarea anunţată de ministrul sănătăţii duce la formarea de spitale-mamut. Managerii nu văd cu ochi buni schimbarea, experţii spun că modelul funcţionează cu succes în alte ţări
Anunţul că aproape 200 de spitale vor fi desfiinţate sau comasate a stârnit reacţii care mai de care mai controversate din toate colţurile ţării - arată Evenimentul zilei.
Profesorul Constantin Ionescu Târgovişte, în calitatea sa de memebru al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, spune că procesul de comasare şi desfiinţare ar fi trebuit să respecte cel puţin două etape. Prima: evaluarea spitalelor conform normelor europene adoptate de comisia de acreditare a spitalelor. A doua: dezbaterea compatibilităţii comasării sau desfiinţării unor unităţi spitaliceşti. Din păcate, Ministerul Sănătăţii le-a sărit pe ambele şi a venit cu propriile propuneri - arată Jurnalul Naţional.
Vrancea: Doar trei spitale vor mai functiona in judet - titrează Cronica Română.
În timp ce doctorii români pleacă în străinătate pentru salarii mai bune, locul lor este luat de cei din Republica Moldova. Medicii de peste Prut spun că la Botoşani sau la Cluj este Occident curat faţă de condiţiile din ţara lor - notează Adevărul.
- Comasarea spitalelor, respinsă de medici şi de primari (Puterea)
- Exodul medicilor: pleacă-ai noştri, vin basarabenii (Adevarul)
- Primarii protestează împotriva transformării spitalelor (Romania libera)
- Vrancea: Doar trei spitale vor mai functiona in judet (Cronica Romana)
- Ministrul Sănătăţii are boală pe unele institute (Jurnalul National)
- Comasarea spitalelor naşte mamuţi (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Şpăgile în spitale. Catalog 2011 sus


Pentru o operaţie pe cord, sumele plătite la negru medicilor pleacă de la 2.000 de lei şi pot depăşi 5.000 de lei. O operaţie la uretră ajunge la 3.000 de lei, iar o cezariană sare de 1.000 de lei.
Femeia stă sprijinită cu spatele de perete şi cu privirea în jos. Din când în când, un zâmbet i se aşază pe chipul înconjurat de un batic asortat la cojocul maro. A venit la Fundeni cu fata căreia urmează să i se monteze un stent la inimă. Soţul e şomer, iar pensia ei e de 400 de lei. S-a interesat pe la asistente şi la medic şi mai mult de 2.000 de lei nu-i poate lăsa doctorului. Alţi 500 lei îi are pregătiţi pentru anestezist. 'Sunt unii care dau şi 50 de milioane de lei vechi. Depinde şi cine se ocupă de operaţie, dar şi ce venituri ai. Fiecare dă cât poate', spune femeia de aproape 60 de ani.
La urologie, tot la Spitalul Fundeni, un bărbat îşi aşteaptă rândul la medic pe culoar. În urmă cu o lună de zile a suferit o operaţie la uretră, pentru care a dat aproape 3.000 de lei. 'Măcar de-ar fi ieşit operaţia bine, dar nu pot să urinez, iar acum trebuie să mă internez din nou şi să fac altă operaţie. Ar trebui să dăm banii la sfârşit, când vedem că operaţia a fost bună', spune bărbatul.
Ioana, o tânără de 29 de ani, a născut anul trecut la Spitalul CF 2 din Capitală. S-a interesat de la celelalte mame câţi bani trebuie să dea. A născut prin cezariană, aşa că a dat 1.300 de lei la medicul care a operat-o, 250 de lei la chirurgul mâna a doua, 250 de lei anestezistului, tot atât neonatologului, 50 de lei asistentei din sala de naştere şi câte 10 lei pentru celelalte asistente, când mai avea nevoie de o injecţie sau de un medicament.
- Şpăgile în spitale. Catalog 2011 (Romania libera)


SOCIAL - Peste 1.000 de poliţişti sancţionaţi disciplinar în 2010 sus


Anul trecut, 47 de poliţişti au comis accidente rutiere în timp ce conduceau sub influenţa băuturilor alcoolice. Datele prezentate de şeful Poliţiei, chestorul Liviu Popa, la bilanţul IGP, arată şi o creştere a numărului de poliţişti cu probleme de disciplină - peste 1000 sancţionaţi în 2010, în timp ce a scăzut numărul de cazuri de corupţie - puţin peste 100.
Peste 200 de poliţişti au fost suspendaţi după ce au fost trimişi în judecată, iar 30 au fost arestaţi anul trecut.
Mai puţin de zece mii de maşini de poliţie există în dotarea forţelor de ordine, mai puţin de jumătate faţă de necesar, a declarat, miercuri, la bilanţul IGP, şeful Poliţiei, chestorul Liviu Popa.
Ministrul de Interne a declarat la bilanţul Poliţiei că oamenii săi şi-au făcut datoria pentru aderarea la Spaţiul Schengen - scrie Gândul.
Numărul rechizitoriilor în dosare de mică corupţie s-a dublat anul trecut, iar dintre cei trimişi în judecată cei mai mulţi sunt poliţişti, a spus, la bilanţul Poliţiei Române, procurorul general Laura Codruţa Kovesi. 'Una dintre explicaţii ar fi o bună colaborare cu DGA (Direcţia Generală Anticorupţie), însă combaterea corupţiei nu a fost eficientă, pentru că poliţiştii nu au fost verificaţi corect la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie. Eu cred că se va crea o percepţie greşită, aceea că poliţiştii sunt cei mai corupţi, aspect care nu reflecă realitatea', a conchis Kovesi, citată De Evenimentul zilei.
Potrivit Codruţei Kovesi, din cele 1.500.000 de dosare aflate pe rolul Parchetelor, peste 80% sunt soluţionate cu ajutorul poliţiştilor.
- 47 de poliţişti beţi au comis accidente anul trecut, peste 1.000 - sancţionaţi pentru indisciplină. Vezi aici bilanţul IGP pe 2010 (Gandul)
- Cel mai tare 'poliţist' de frontieră, câinele Eburg (Evenimentul zilei)
- Anchetă a IJPF Iaşi privind dispariţia a 200.000 de pachete de ţigări confiscate de poliţişti (Romania libera)
- Kovesi: 'Eu cred că se va crea percepţia că poliţiştii sunt cei mai corupţi' (Evenimentul zilei)
- Igaş şi bâlbâiala duty-free (Jurnalul National)


SOCIAL - Şeful Poliţiei Rutiere: Este posibil să mărim limita de viteză în România sus


Soluţia pentru creşterea limitei de viteză pe drumurile din România este dezvoltarea infrastructurii rutiere, afirmă şeful Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, într-un interviu acordat ziarului Gândul.
'Recent, am decis împreună cu autorităţile abilitate creşterea limitelor de viteză în 88 de localităţi la 70 de km/h. În total, în România sunt aproximativ 130 de localităţi unde limita de viteză este de 70 de km/h', spune şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră din IGP.
'Potrivit Convenţiei ONU, valabilă peste tot în lume, în localitate limita de viteză este de 50 de km/h iar pe drumurile naţionale viteza legală maxim admisă este de 90 km/h. Pe drumurile naţionale deschise traficului internaţional limita creşte la 100 de km/h iar pe autostradă limita variază între 120 şi 130 de km/h. Pot exista, însă, variaţii, în funcţie de dotările drumurilor şi deciziile autorităţilor', a precizat Diniţă.
- Şeful Poliţiei Rutiere: Este posibil să mărim limita de viteză în România. Care sunt condiţiile (Gandul)


SOCIAL - Cum vor autorităţile să lupte cu maidanezii sus


Invitat la videochatul gândul , prefectul Capitalei Mihai Atănăsoaei a declarat că, deşi există o legislaţie care permite autorităţilor locale să rezolve problema câinilor fără stăpân, inclusiv prin măsuri extreme (eutanasierea - n.r.), primăriile cedează la presiunea asociaţiilor pentru protecţia animalelor.
Cititorii ziarului Gândul l-au întrebat pe prefect dacă cineva va răspunde pentru moartea femeii sfâşiată de o haită de câini maidanezi. Acesta a răspuns: 'Potrivit legii, Primăria Municipiului Bucureşti are în atribuţii gestionarea câinilor fără stăpân. Cazul este anchetat de Parchet şi serviciul Omoruri şi ar trebui să aşteptăm finalizarea anchetei'.
Întrebat de cititorii ziarului gândul cât ar costa ca bucureştenii să scape de câinii fără stăpân de pe străzi, prefectul a răspuns: '11 lei costă eutanasierea unui câine. Eu consider că aceasta este o măsură fermă, nu radicală. Înmulţiţi 11 lei cu 40.000 de câini şi asta-i suma. În perioada 2006-2009, statul a cheltuit 1,3 milioane de euro cu tratamentul persoanelor muşcate de câini. Cu aceşti bani se puteau construi adăposturi pentru toţi câinii din Bucureşti. Nu au ce să caute câinii pe străzi. Eutanasierea va fi ultima soluţie. Anul trecut 13.000 de persoane au fost agresate de câinii vagabonzi'.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că legislaţia în domeniul câinilor comunitari trebuie modificată, apreciind că ar putea fi implementat sistemul pe care l-a întâlnit în Franţa, unde un câine nerevendicat timp de şapte zile este eutanasiat - publică Puterea.
- Propunere în cazul câinilor comunitari: Eutanasierea celor nerevendicaţi şapte zile (Puterea)
- Maidanezii, test de management picat de autorităţi. Iubiţi şi câinii vagabonzi/Sunt mai cinstiţi şi uneori mai lorzi (Puterea)


SOCIAL - De ce stăm rău la scris şi citit sus


Statistica arată că gradul de alfabetizare din România este de două ori mai redus faţă de media continentală, oricum ajunsă la un nivel îngrijorător. În toată Uniunea Europeană, unul din cinci tineri scrie şi citeşte greu.
Comsia Europeană a început de marţi, 1 februarie, să caute modalităţi pentru creşterea gradului de alfabetizare, atragând atenţia că cititul şi scrisul sunt competenţe esenţiale, fără de care cetăţenii europeni pot rămâne fără slujbă, pot fi marginalizaţi şi pot reprezenta un obstacol în calea creşterii economice.
'La noi, dezbaterea de idei a fost demult înlocuită de încăierările între ciomăgari, iar limbajuil îngrijit e semn al înapoierii. Se poate lupta cu aşa ceva? Putem încerca. Dar, sincer, cred că partida e deja pierdută. Pe când alfabetizaţii sunt tot mai puţini şi mai palizi, analfabeţii plesnesc de sănătate şi vitalitate', spune, pentru romanialibera.ro, scriitorul Mircea Mihăieş, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).
Preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, aminteşte că problema este tot în sălile de clasă. 'Copiii nu asimilează esenţialul. Îi depăşeşte selecţia şcolară. Programa trebuie simplificată, să nu mai fie bazat totul pe memorare. Elevii trebuie să poată utiliza ce învaţă la şcoală', spune Ionel Haiduc.
- România, ţara intelectualilor puţini şi palizi (Romania libera)


SOCIAL - Episcopul Iustinian Chira: 'Clujul trebuie să-şi apere mitropolia' sus


Trupul ÎPS Bartolomeu va fi depus, joi, în cripta ierarhilor, de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar peste sicriu va fi turnat pământ reavăn, adus de la Mănăstirea Nicula, conform dorinţei exprimate în testament de Mitropolitul Clujului - informează Puterea.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat că la înmormântare sunt aşteptate peste 10.000 de persoane. Pentru a primi 'pomana de suflet' pentru miltropolitul trecut la cele veşnice, Mitropolia Clujului va împărţi 12.000 de colaci credincioşilor care vor fi prezenţi la înmormântare - scrie Curentul.
Episcopul de Maramureş şi Satu Mare, PS Iustinian Chira, vorbeşte într-un interviu pentru evz.ro despre cei care 'au gânduri necurate' de a desfiinţa Mitropolia Clujului. PS Iustinian a fost stareţul Mănăstiorii Rohia, unde şi-a trăit ultimii ani din viaţă Nicolae Steinhardt. Apoi, a ocupat funcţia de episcop vicar al Clujului şi în prezent este episcop al Maramureşului şi Sătmarului.
'Clujul este una dintre localităţile care trebuie să îşi apere mitropolia. Nu este niciun pericol pentru că aici este un popor care îşi apără patrimoniul, un popor care îşi va apăra mitropolia', a declarat, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, PS Iustinian Chira.
'Nu te poţi muta din casă în tindă. Nechemaţii şi neîncheiaţii se află în treabă să vorbească. Cei care nu au niciun corespondent cu Dumnezeu. Unii care nu au nicio treabă şi care îşi apără ambiţiile individuale, doar aceştia vorbesc', aapreciază prelatul.
- Episcopul Iustinian Chira: 'Clujul trebuie să-şi apere mitropolia' (Evenimentul zilei)
- Sub pământ reavăn, aşa cum şi-a dorit. ÎPS Bartolomeu va fi înmormântat, joi, în prezenţa a mii de credincioşi (Puterea)
- 12.000 de colaci vor fi împărţiţi pentru 'pomana de suflet' a ÎPS Bartolomeu Anania (Curentul)
- Fotoreportaj: Omagii cu lacrimi, lumânări, rugăciuni, râsete şi vociferări la catafalcul lui IPS Bartolomeu (Adevarul)


JUSTIŢIE - Constantin Nicolescu va fi cercetat în libertate sus


'Dosarul celor de la DNA Piteşti este extrem de şubred, dovezile fiind unele circumstanţiale. Cercetarea lui Nicolescu se poate face şi în stare de libertate. Este cunoscut în oraş ca un om onest, care nu s-ar preta să influenţeze în vreun fel mersul anchetei. În plus, mulţi ani acest om a fost un adevărat simbol pentru administraţia din judeţ, fiind văzut ca un om care a făcut mult bine, nu ca un criminal,' a declarat în faţa magistraţilor Răzvan Rotaru, unul dintre avocaţii lui Constantin Nicolescu, citat de Evenimentul zilei.
Doi dintre cei trei judecători care au analizat recursul lui Constantin Nicolescu sunt catalogaţi în justiţia argeşeană ca adevăraţi 'inchizitori', magistraţi care nu admit foarte uşor recursuri.
- Constantin Nicolescu, preşedintele CJ Argeş, va fi cercetat în libertate (Evenimentul zilei)
- Preşedintele CJ Argeş, cercetat în stare de libertate. Curtea de Apel a admis recursul lui Constantin Nicolescu (Gandul)


JUSTIŢIE - Bivolaru, anchetat într-un nou dosar sus


După trei ani de puşcărie, fostul deputat PDSR, pentru integritatea căruia Adrian Năstase a garantat mergând la Parchet, face afaceri cu carburanţi din spatele unor firme off-shore. Operaţiunile sunt însă investigate de procurori.
Fostul deputat PDSR Gabriel Bivolaru, primul parlamentar condamnat penal, revine spectaculos în vizorul organismelor de control ale statului. Eliberat condiţionat în 2007, după ce în 2004 fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea BRD cu 2.200 miliarde lei vechi, fostul politician social-democrat este protagonistul mai multor dosare instrumentate de Parchetul Tribunalului Constanţa şi cel al Tribunalului Bucureşti. Mai precaut de această dată, Bivolaru îşi derulează afacerile cu combustibil din spatele a două firme off-shore, înregistrate în Insulele Seychelles. Folosindu-se de acest paravan, Gabriel Bivolaru, pentru care Adrian Năstase, Miron Mitrea şi Dan Ioan Popescu s-au deplasat în 1997 la Parchet pentru a-i impresiona pe procurorii care-l anchetau, este suspectat că face tranzacţii ilegale cu motorină, fără plata taxelor la bugetul de stat. Vama a sesizat Poliţia, dosarul fiind în prezent la Parchet - informează România liberă.
Ancheta derulată până acum dezvăluie faptul că implicate, în diferite forme, sunt societatea controlată de Gabriel Bivolaru (Romeco Internaţional), o firmă din Constanţa, care aparţine fostului consilier judeţean PSD Nicolae Dospinescu, (M&D Sea Farers), şi o alta din Slobozia, Texas Grup Oyl.
- Bivolaru revine spectaculos (Romania libera)


JUSTIŢIE - Vîntu, audiat la spital ca martor în dosarul UCM Reşiţa sus


Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost audiat la domiciliu miercuri, în dosarul UCM Reşiţa, informează site-ul e-politic.ro. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) nu a confirmat, dar nici nu a infirmat ştirea publicată de sursa citată. 'Nu putem da relaţii despre acte procedurale, cum ar fi de exemplu audierile de martori.', a declarat pentru Jurnalul Naţional purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan. Surse judiciare ne-au precizat însă că Vîntu a fost într-adevăr audiat ca martor în acest dosar, dar nicidecum la el acasă, ci la spital. S-a întâmplat în urmă cu aproape 10 zile şi nicidecum miercuri. Audierea a fost făcută în conformitate cu normele prevăzute de Codul de procedură legală.
Informaţia privind necesitatea audierii lui Sorin Ovidiu Vîntu ca martor în acest dosar, în care sunt arestaţi doi directori ai UCM Reşiţa, un director din Administraţia Porturilor Constanţa şi un om de afaceri libanez, a fost făcută publică pentru prima oară de procurorul de şedinţă de la judecarea recursurilor împotriva arestării formulate de Adrian Chebuţiu, Adrian Preda, Eugen Bogatu şi Said Baaklini.
- Vîntu, audiat la spital ca martor în dosarul UCM Reşiţa (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Anchetatorii lui Ţundrea, audiaţi la Parchetul General sus


Anchetatorii care l-au pus sub acuzare pe nedrept pe Marcel Ţundrea vor fi chemaţi, în zilele următoare, la Parchetul General pentru a da explicaţii legate de modul în care au derulat cercetările în cazul uciderii, în 1992, a Mioarei Gherasie, în vârstă de 14 ani.
'Vor fi audiaţi şi, în cazul în care se vor confirma bănuielile noastre, ar putea fi cercetaţi pentru neglijenţă în formă agravată', au explicat surse judiciare.
Audierile vor fi făcute de procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică şi de ofiţeri ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, cei care au descoperit, în vara anului trecut, că adevăratul asasin ar fi Gheorghe Avram, un localnic din Pojogeni, vecin al lui Marcel Ţundrea.
De altfel, Ţundrea l-a indicat pe Avram ca fiind cel care a violat-o şi ucis-o pe micuţă încă de la momentul reţinerii sale. Nici ofiţerii care s-au ocupat atunci de anchetă, nici procurorul Ion Diaconescu, din cadrul Parchetului Tribunalului Gorj, cel care a condus investigaţiile, nu l-au ascultat însă - scrie Evenimentul zilei.
Suspectul din 'Dosarul Ţundrea', Gheorghe Avram, a fost arestat preventiv, ieri, de Judecătoria Târgu Cărbuneşti, pentru implicarea în furtul unui autoturism cu care a provocat un accident rutier - informează Puterea.
- Anchetatorii lui Ţundrea, audiaţi la Parchetul General (Evenimentul zilei)
- Suspectul din 'Dosarul Ţundrea' a fost arestat pentru implicare în furtul unui autoturism (Puterea)


JUSTIŢIE - O ţărancă în Curtea Supremă sus


Citaţie emisă la 11 ianuarie 2011. Şpaniuc Lucreţia, cu ultimul domici¬liu în comuna Stulpicani, sat Gemenea, judeţul Suceava, este chemată în această instanţă (n.r. - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), camera P8, completul nr. 1, în ziua de 31 ianuarie 2011, ora 9:00, în calitate de recurent-revizuent, pentru Revizuire Recurs - înşelăciunea (art. 215 CP).'
Femeia de 75 de ani împătureşte cu grijă hârtia ş-o pune înapoi în plic, să nu o piardă.
Deschide mapa de plastic în care ţine actele. Se judecă pentru pădurea ei. Pentru hectarele ră-mase moştenire de la bunul şi de la tatăl ei. Şi de la bunul soţului ei. Se judecă cu statul român până când lem¬nele de-acolo o vor îmbrăca-o spre lumea în care-şi va găsi dreptatea.
- O ţărancă în Curtea Supremă (Jurnalul National)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Schengen/România: Consiliul UE, invitat să transmită datele sale Parlamentului European sus


Liderul grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, i-a cerut preşedintelui Consiliului UE, premierul ungar Viktor Orban, să transmită Parlamentului European raportul grupului de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL) privind gradul de pregătire a României şi Bulgariei în vederea aderării la spaţiul Schengen, informează un comunicat de presă al grupului PPE.
'Grupul PPE speră că, în interesul transparenţei şi al eficienţei, Consiliul va înainta acest document pentru informare Parlamentului European, cât mai curând posibil', a subliniat Joseph Daul, în scrisoarea adresată premierului ungar.
Experţii europeni implicaţi în procesul de evaluare Schengen au adoptat vineri, la Bruxelles, raportul privind implementarea sistemelor SIS/SIRENE în România, dar nu şi raportul similar pentru Bulgaria. Motivul pentru care raportul privind punerea în aplicare a sistemelor SIS/SIRENE în Bulgaria nu a fost încă adoptat a fost acela că autorităţile de la Sofia au furnizat răspunsuri incomplete la unele dintre chestiunile ridicate de experţii europeni. De asemenea, Bulgaria mai are de remediat şi unele probleme la graniţa sa cu Turcia, ce fac obiectul unui alt raport.
Decizia de extindere a spaţiului Schengen va trebui luată în unanimitate de miniştrii de interne din UE (Consiliul JAI). Următoarea reuniune a Consiliului JAI este prevăzută pentru 24 februarie, însă la această reuniune va fi foarte probabil prezentată situaţia actuală (România este pregătită pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar Bulgaria trebuie încă să-şi remedieze problemele), fără a se lua o decizie.
În procedura instituţională pentru extinderea spaţiului Schengen, Parlamentul European este consultat cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi trebuie să îşi exprime opinia luând în considerare datele reale.
Discutarea raportului PE pe această temă, elaborat de eurodeputatul portughez Carlos Coelho, în Comisia de libertăţi civile a PE (LIBE), era prevăzută pentru 3 februarie, dar se pare că joi va avea loc doar un schimb de opinii tocmai din cauza refuzului de până acum al Consiliului UE de a furniza documentele solicitate de eurodeputaţi.
Eurodeputaţii ar dori ca adoptarea raportului Coelho să aibă loc în sesiunea plenară a PE din 14-17 februarie de la Strasbourg, dar acest lucru va depinde de propunerea raportorului de a schimba planificarea iniţială, care era pentru luna aprilie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egipt: sute de răniţi şi cel puţin un mort în ciocnirile dintre contestatarii şi susţinătorii lui Mubarak sus


Piaţa Tahrir din Cairo, care a devenit centrul protestelor împotriva preşedintelui egiptean în ultimele nouă zile, s-a transformat miercuri într-un câmp de bătălie între susţinătorii şi contestatarii lui Hosni Mubarak, violenţele soldându-se cu cel puţin 500 de răniţi, relatează AFP.
Opoziţia a lansat un apel la noi manifestaţii masive vineri pentru a forţa plecarea imediată a lui Mubarak, în ciuda promisiunii preşedintelui de a-şi duce mandatul la sfârşit până în septembrie.
Mobilizaţi cu miile în cursul dimineţii, susţinătorii lui Mubarak au avut ciocniri violente cu contestatarii şefului statului. Ei au aruncat cu blocuri de piatră de pe acoperişurile şi din balcoanele imobilelor din jurul pieţei asupra manifestanţilor.
Confruntarea şi-a făcut simţite efectele până în Muzeul egiptean, care adăposteşte valori inestimabile din Antichitate. Soldaţii au format un lanţ pentru a proteja clădirea, dar în cursul serii două-cocteiluri Molotov au ajuns în curtea muzeului, provocând un incendiu de mică amploare.
Mai devreme susţinătorii lui Mubarak i-au atacat pe manifestanţii antiguvernamentali călare pe cai şi cămile, dar apoi au fost încercuiţi. Cel puţin şase persoane au fost prinse de manifestanţi, apoi lovite şi târâte prin piaţă.
Manifestanţii au aruncat cu pietre unii în alţii şi s-au bătut cu pumnii şi cu beţe în jurul tancurilor armatei, postate la accesul în piaţă. Cu excepţia tirurilor de avertisment de după-amiază, militarii nu au intervenit între cele două tabere.
La căderea nopţii asupra manifestanţilor anti-Mubarak s-a tras cu gaze lacrimogene, deşi nu se ştie cu exactitate cine ar fi făcut acest lucru. Membri ai opoziţiei susţin că printre manifestanţii pro-Mubarak se află poliţişti în civil, o informaţie dezminţită ulterior de Ministerul de Interne.
Corespondentul şi fotoreporterul AFP susţin că au văzut sute de răniţi, mulţi transportaţi pe umeri de camarazii lor. Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii, citat de televiziunea de stat, avansează un bilanţ oficial de 403 răniţi şi un mort, care ar face parte din forţele de securitate.
Medicii voluntari de la moscheea Ibad al-Rahmane, din apropierea pieţei, unde a fost instalat un spital de campanie, au precizat că au primit cel puţin 500 de răniţi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Starea de urgenţă în Algeria ar putea fi ridicată după 19 ani sus


21 de deputaţi algerieni din mai multe formaţiuni politice au depus marţi un proiect de lege în Adunarea Populară Naţională /APN, Camera deputaţilor/ pentru ridicarea stării de urgenţă care este în vigoare în Algeria de 19 ani, informează - miercuri - agenţia APS.
Ameliorarea securităţii 'înlătură orice argument practic pentru menţinerea acestei stări de fapt', argumentează ei.
Ridicarea stării de urgenţă a constituit una dintre revendicările populaţiei în manifestaţia din 22 ianuarie, în centrul capitalei, soldată cu cinci morţi şi 800 de răniţi. Noua Coordonare, regrupare de formaţiuni politice din opoziţie şi din societatea civil, se pregăteşte să defileze în 12 februarie, în centrul Capitalei, în pofida interdicţiei de circulaţie emise de autorităţi sau tocmai de aceea.
În virtutea Constituţiei, o propunere de lege este adoptată dacă emană de la minimum 20 de deputaţi. Aceasta este supusă apoi Consiliului de miniştri, după avizul Consiliului de Stat, iar apoi depusă de şeful guvernului în faţa Parlamentului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Hamas respinge apelul ANP de organizare a alegerilor în Fâşia Gaza sus


Mişcarea rezistenţei islamice /Hamas/, aflată la putere în Fâşia Gaza, a respins miercuri seara recentul apel al al Autorităţii Naţionale Palestiniene /ANP/ de a organiza alegeri locale 'cât mai curând posibil', informează AFP. 'Considerăm că organizarea alegerilor atât timp cât există divizare şi absenţa unui consens /printre palestinieni/ este o procedură invalidă', îşi explică Hamas poziţia într-un comunicat. 'Subliniem că mişcarea noastră nu va participa la această farsă care nu are alt scop decât să deturneze atenţia şi nu va recunoaşte rezultatul acestei proceduri', adaugă organizaţia islamistă. Premierul palestinian Salam Fayyad invitase luni partidele 'să înceapă să reflecteze serios la alegeri generale', după ce acestea au fost amânate sine die. El a dat asigurări că scrutinul local, prevăzut iniţial pentru iulie 2010 şi de asemenea amânat, va avea loc în cursul acestui an, fiind iniţiate deja consultări pentru stabilirea datei. Alegerile sunt oportune 'pentru a pune capăt diviziunii şi a restabili unitatea naţională', a adăugat Fayyad. Hamas contestă legitimitatea preşedintelui ANP, Mahmoud Abbas, al cărui mandat - expirat în ianuarie 2009 - a fost prelungit până la organizarea unui nou scrutin, căutându-se astfel evitarea unui vid instituţional. ANP lansase un apel la organizarea alegerilor generale în 24 ianuarie 2010, dar a trebuit să renunţe momentan la acest demers din cauza refuzului Hamas - învingătoare în scrutinul legislativ din 2006 - de a le organiza în Fâşia Gaza.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Australia, lovită de cel mai grav ciclon din istoria sa sus


Ciclonul Yasi, clasat în categorie maximă, a lovit joi coasta nord-estică a Australiei, iar autorităţile se tem că se confruntă cu cea mai cumplită furtună tropicală din istoria ţării, informează AFP.
Rafalele de vânt ating până la 290 km/h şi smulg acoperişurile caselor, dezrădăcinează arbori şi distrug cabluri electrice, provocând pene de curent la trecerea lor peste statul Queensland. 'Partea destructivă a ciclonului Yasi a început să măture coasta între Innisfail şi Cardwell, provocând valuri imense', a anunţat Biroul meteorologic într-un comunicat.
Furtuna şi-a făcut intrarea pe continentul australian în apropierea plajei situate în centrul unei zone turistice şi agricole, la 180 km de Cairns, în apropiere de Marea Barieră de Coral. Potrivit meteorologilor, ciclonul ar putea bântui cu putere maximă cel puţin patru ore.
În consecinţă, locuitori şi turişti, care au fost invitaţi de autorităţi să nu iasă din case, se ascund în casele şi hotelurile lor ca să scape 'celei mai distrugătoare furtuni în regiune în cursul ultimelor generaţii', după cum a fost calificată de serviciile meteorologice.
Biroul meteorologic a anunţat - miercuri - că intensitatea ciclonului a crescut de la patru la cinci, adică categoria maximă, avertizând împotriva periculozităţii lui. Niciun mort sau rănit nu a fost semnalat încă pentru moment, a declarat şeful guvernului local, Anna Bligh.


EVENIMENT - Egipt: Ameninţat cu cuţitul, Adelin Petrişor rămâne fără casetă sus


Reporterul Adelin Petrişor şi cameramanul care îl însoţea în Egipt au fost opriţi de un grup de civili pe străzile din Cairo şi ameninţaţi cu un cuţit, informează TVR. Cei doi au fost legitimaţi, după care a izbucnit un scandal între grupul de civili egipteni şi translatorul care însoţea echipa de jurnalişti. Acesta a fost acuzat de trădare. Adelin Petrişor a reuşit să sune la Ambasada României din Egipt, incidentul fiind în cele din urmă stins. Cu toate acestea, cameramanul TVR a fost nevoit să predea caseta cu toate materialele filmate, precizează Gândul.
- Reporterul special Adelin Petrişor a fost reţinut şi ameninţat cu cuţitul în Egipt (Adevarul)
- Reporterul Adelin Petrişor, ameninţat cu cuţitul în timpul revoltelor din Egipt (Gandul)


EVENIMENT - Un milion de euro pentru firmele sindicatelor sus


Vorba românească potrivit căreia poţi scoate bani şi din piatră seacă se potriveşte din ce în ce mai puţin majorităţii românilor. Puţinele excepţii sunt de-a dreptul groteşti şi demonstrează încă o dată modul prin care anumite grupuri de interese căpuşează ramurile strategice ale economiei. Un exemplu în acest sens îl reprezintă ultimele contracte încheiate de Enel Energie SA cu două dintre companiile ce aparţin sindicatelor din energie, din acţionariatul uneia dintre ele făcând parte şi deputatul PSD Dumitru Chiriţă. Societăţile în cauză, Sindserv SA şi Alt Univers Company 2002 SA, au încheiat contracte în valoare de peste un milion de euro pentru a dota casieriile Enel din opt judeţe cu mână de lucru. Banii viraţi, astfel, de Enel prin această inginerie reprezintă de patru ori suma pe care instituţia în cauză ar fi suportat-o dacă ar fi angajat direct personal de specialitate - dezvăluie Puterea.
- EXCLUSIV. Sindicaliştii din energie căpuşează sistemul de facturare a curentului electric. Un milion de euro pentru firmele sindicatelor ca să ocupe casieriile Enel (Puterea)


EVENIMENT - Câte ore munceşte Ciuhodaru pe săptămână sus


Noua vedetă a posturilor Realitatea TV şi Antena 3, omniprezentul doctor Tudor Ciuhodaru, fost deputat pesedist, independent, uneperist şi ajuns în cele din urmă pecist, şi-a mai făcut rost de un venit mult peste un salariu mediu, pe langă cele două de deputat şi medic primar la spitalul de urgenţă 'Sf. Ioan' din Iaşi . Concret, este vorba de 41 milioane de lei vechi pe care Ciuhodaru îi încasează lunar, pentru o perioadă de trei ani, ca să cerceteze diverse aspecte medicale în cadrul unei burse postdoctorale finanţate din fonduri europene.
'Bursa de cercetare postdoctorală în valoare de 4100 de lei/lună, pe o perioadă de 31 de luni, este condiţionată de prezenţa în Universitate cu un program flexibil de 40 de ore pe săptămână, reflectat în realizarea indicatorilor Proiectului. În situaţia în care bursierul postdoctoral este salariat al unei instituţii, condiţia de mai sus se aplică în afara programului normal de lucru''.
Ziarul 'Curentul' a făcut o serie de calcule matematice, care au condus însă la nişte concluzii impresionante pentru un om polivalent şi atemporal cum este Ciuhodaru, pentru care cele 24 de ore ale zilei se pare că nu sunt suficiente. La capacitatea sa de de muncă ar trebui inventată ziua de minim 30 de ore muncă pentru a-şi justifica multitudinea de venituri pe care Ciuhodaru le bagă în buzunare în fiecare lună.
- Astărăstoae şi Ciuhodaru fac jonglerii cu fonduri europene pentru cercetare (Curentul)


EVENIMENT - Anca Boagiu dă lucrări unei firme în care a lucrat sus


După cinci luni de la 'înscăunarea' ca ministru al transporturilor, Anca Boagiu a acordat firmei italiene SECoL SpA, la care a lucrat la începutul carierei sale, un contract de peste 31 milioane de euro, ce va fi plătit de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Italienii, care nu au mai primit contracte de reabilitare a drumurilor naţionale de aproape zece ani, au câştigat un lot pentru modernizarea a 37 kilometri din DN 6 Alexandria - Craiova, pentru mai mult de 31 milioane de euro. Surprinzător este faptul că firma unde ministrul Boagiu a fost angajat ca asistent director are sediul chiar în Ministerul Transporturilor.
Surse ministeriale au declarat pentru Puterea că 'omul de încredere' al ministrului Anca Boagiu, Daniela Drăghia, directorul general adjunct pe proiecte cu finanţare externă din Compania Naţională de Autostrăzi, 'şi-a ales pe sprânceană membrii comisiei de licitaţie, dintre vechii colaboratori'.
- Anca Boagiu dă lucrări firmei unde a fost angajată ca secretară. Contract de peste 31 milioane de euro pentru foştii colegi de la SECoL SpA (Puterea)


EVENIMENT - Telegondolă portocalie la Vulcan sus


Viaţa în roz urmează să fie înlocuită cu cea în portocaliu. Toate construcţiile din această ţară primesc o singură culoare, care tinde să devină de rang naţional. Portocaliul devine culoarea oficială a statului român. Vineri se lansează în municipiul Vulcan o telegondolă. Un eveniment similar a mai avut loc în urmă cu şase zile, dar se va repeta pentru ca la momentul festiv să fie prezentă şi ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea. Doamna cu banii a dat aproximativ zece milioane de euro pentru acest proiect şi nu putea să rateze tăierea unei noi panglici. Pe 29 ianuarie, primarul din Vulcan, Gheorghe Ilie, nu a rezistat tentaţiei şi s-a dat cu telegondola portocalie. La eveniment urma să fie prezent iniţial şi ministrul dezvoltării şi turismului, dar a trebuit să îşi amâne participarea deoarece s-a dus la Forumul Hotelierilor, la Mamaia, pentru a se război cu Radu Mazăre. Primarul a adus totuşi copii şi sănii portocalii pentru a vedea cum func ţionează noua instalaţie. Momentul a fost chiar postat pe site-ul de Facebook al Primăriei Municipiului Vulcan. Totul se va repeta pe 4 februarie, dar la altă scară, deoarece acum a confirmat prezenţa şi Elena Udrea.
- Elena Udrea desenează ţara în portocaliu. Special pentru doamna cu banii, telegondola de zece milioane se lansează cu repetiţie (Puterea)

Continuare......