[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 1 martie 2011

Posted by PressUpdate marți, 1 martie 2011 08:54 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Guvernul a adoptat Codul muncii. USL ameninţă cu moţiunea de cenzură, sindicatele cu greva generală

Cu Emil Boc plasat în rolul de sperietoare pentru angajaţi, liderii opoziţiei încearcă să profite electoral din angajarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Moţiunea de cenzură pe care o vor depune în urma asumării reprezintă însă şi primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusă în situaţia de a dovedi că PNL şi PSD îşi pot 'asorta' viziunile doctrinare.
Primii dispuşi la concesii par să fie liberalii - comstată Evenimentul zilei - care punctează la imagine chiar în tabăra PSD-iştilor, cu ajutorul sindicatelor.
'Noi nu avem cum să fim de acord cu asumarea răspunderii pe noul Cod şi să nu atacăm cu o moţiune de cenzură, fiind absolut de acord toate marile centrale sindicale şi aproape toate confederaţiile patronale că nu se poate accepta o lege de asemenea importanţă, băgată pe gât atunci când vrea şi cum vrea domnul Emil Boc', a dat tonul liderul PNL Crin Antonescu.
Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii - titrează Curierul Naţional.
Confederaţiile sindicale au început de ieri protestele la nivel local, iar în ziua în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Codul Muncii, vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii - scrie Jurnalul Naţional. .
- Ultima variantă a Codului Muncii inflamează sindicatele (Jurnalul National)
- Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii (Curierul national)


POLITIC - Voinescu, Macovei şi Preda pot candida la şedia PDL

Conducerea PDL a hotărât ieri să dea posibilitatea membrilor care au vechime mai mică de cinci ani în partid să poată candida la preşedinţia partidului. Sever Voinescu, cel care a primit ieri şi funcţia de purtător de cuvânt al PDL, va profita cel mai probabil de această decizie şi va candida la şefia partidului în echipă cu europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda.
Biroul Permanent Naţional al PLD a eliminat ieri prevederea din statut referitoare la obligativitatea ca viitorii candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului să aibă minimum cinci ani vechime. Propunerea a fost făcută de membrii 'grupului de la Bruxelles', cunoscuţi şi ca reformiştii din interiorul PDL, Sever Voinescu, Cristian Preda şi Monica Macovei. Potrivit europarlamentarului PDL Cristian Preda, unul dintre ei va fi candidat la preşedinţia partidului. Conform unor surse din partid, candidatul reformiştilor va fi cel mai probabil Sever Voinescu, iar Monica Macovei va fi susţinută pentru a fi aleasă preşedinte al Comisiei de integritate. Nu este exclus însă ca acela care va candida şi va elabora moţiune pentru alegeri să fie Cristian Preda. Acesta din urmă a declarat că încă nu s-a hotărât cine va conduce moţiunea. Propunerea derogării de la vechime trebuie să fie aprobată şi de Consiliul Naţional de Coordonare al partidului, care are loc sâmbătă, pentru a fi pusă în aplicare.
- Bătălia pentru şefia PDL. Voinescu, Macovei şi Preda au liber la candidatură (Puterea)
- Gruparea Macovei câştigă teren (Romania libera)
- PDL, aripa 'telectual'', ţinteşte scaunul lui Boc (Jurnalul National)
- Tripleta Macovei-Preda-Voinescu, lăsată să-şi testeze audienţa în PDL (Evenimentul zilei)
- Garda lui Băsescu, liber la şefia PDL (Adevarul)


POLITIC - Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles

Cătălin Ivan, un apropiat al cuplului Daciana - Victor Ponta, a fost uns ieri dimineaţă, într-o şedinţă fulger ţinută în Kiseleff, drept şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European. Instalarea sa în această poziţie vine la scurt timp după ce europarlamentarul Viorica Dăncilă şi-a dat demisia din fruntea delegaţiei, acuzându-l pe Ivan că îi subminează autoritatea.
'Viorica Dăncilă s-a plâns că nu mai poate continua în fruntea delegaţiei, transmiţându-le celor din conducere că există o sciziune în cadrul grupului. Ea i-a indicat pe Corina Creţu şi Cătălin Ivan, printre cei care îi subminează autoritatea', au declarat pentru Puterea surse din conducerea PSD. În cadrul grupului PSD de la Bruxelles există o sciziune între cei din garda veche: Ioan Mircea Paşcu, Adrian Severin, Victor Boştinaru şi cei din noua gardă: Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Corina Creţu. Cei din vechea gardă au cerut să se formeze o comisie care să analizeze problemele apărute între social-democraţii de la Bruxelles. Varianta a fost respinsă însă de preşedintele PSD. Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, a părăsit şedinţa, fiind nemulţumit de soluţia aleasă de Victor Ponta. Liderul pesediştilor a spus că trebuie aleasă o nouă conducere şi i-a întrebat pe cei prezenţi cine vrea să conducă delegaţia partidului la Bruxelles. Singurul care s-a ofe rit a fost Cătălin Ivan, care a câştigat această poziţie, în lipsa unui contracandidat.
- Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles (Puterea)



Continua

EDITORIAL Aga şi şpaga

POLITIC Guvernul a adoptat Codul muncii. USL ameninţă cu moţiunea de cenzură, sindicatele cu greva generală

Voinescu, Macovei şi Preda pot candida la şedia PDL

Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles

Nicolae Manolescu, dat în cercetare la ANI

'Paravanghelie' cu purceluşi de lapte şi pulpe de raţă de ziua primarului de la sectorul 5: 'Vreau să-mi schimb look-ul'

Thorbjorn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei: Sper să prindeţi 'Regina' corupţiei din vămile româneşti

ECONOMIC Blejnar: 'Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie'

Pe câţi bani stă un director de la Finanţe

Câţi drumari se 'bat' pe contractele de construire a 183 km de autostradă

Gunther Wotsch: 'În România se fură 10 milioane de ore de muncă pe zi'

România, cel mai slab turism din UE

SOCIAL Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii

900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei

Primul proces la Tribunalul Ţigănesc: dispută pe cocoşeii bunicii

JUSTIŢIE Patrimoniul Academiei Române - prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat

Ducu Bertzi şi Securitatea

Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică

Vedeta trupei Codu penal - 5 ani de închisoare pentru uciderea unei femei însărcinate

SPORT Fotbal: Caietul de licitaţie pentru cesionarea drepturilor audiovizuale din Liga I poate fi procurat începând cu 3 martie

Fotbal: Mircea Sandu - ''România riscă dezafilierea de la FIFA''

INTERNAŢIONAL AGERPRES 'Poporul meu mă adoră', declară Gaddafi jurnaliştilor străini

Libia: Cameron i se alătură lui Sarkozy pentru un summit european

Susan Rice: Declaraţiile lui Gaddafi despre poporul lui sunt 'delirante

Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene

Japonia: camera inferioară votează un buget record

Discovery: doi astronauţi încheie cu succes prima ieşire orbitală

EVENIMENT Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook

Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi


-- in detaliu --

EDITORIAL - Aga şi şpaga sus


În secolul al XIX-lea, şeful poliţiei se numea, la noi, aga. Azi lui aga i s-au mai adăugat două litere şi domneşte în poliţie.
Oricum, încă de pe vremea împuşcatului, şoferii, profesionişti sau amatori, ştiau: trebuie să ai în permanenţă în buletinul de identitate sau chiar în carnetul de conducere o bancnotă pentru cazul că eşti oprit de un miliţian sau, azi, poliţist. Iar după '90, dacă treceai graniţa într-un autobuz, cineva făcea colecta pentru ca vama să se desfăşoare repede: câte 5 sau 10, când mărci, când dolari, când euro. Asta era, aşa, fără reţea. Reţeaua colecta sumele mari, care se duceau în sus, că acolo forţa de gravitaţie acţionează invers. Furturi mari şi furturi mici, tot furturi în fond. Ca să parafrazez două versuri de Lucian Blaga, 'A fura, aceasta vine/Tare de departe-n mine', încă de pe vremea când poliţistul şef se numea aga, iar şpaga... nu ştiu cum se numea.
Recent - scrie Nicolae Prelipceanu în România liberă - am aflat că sunt scoşi la licitaţie doi câini poliţişti, care şi-au făcut datoria mai mulţi ani. Ne rămâne deci o speranţă: ăştia sigur nu au luat şpagă. Vedeţi că se poate? Avea dreptate scriitorul francez care spunea că de când cunoaşte oamenii a ajuns să iubească animalele.
- Aga şi şpaga (Romania libera)


POLITIC - Guvernul a adoptat Codul muncii. USL ameninţă cu moţiunea de cenzură, sindicatele cu greva generală sus


Cu Emil Boc plasat în rolul de sperietoare pentru angajaţi, liderii opoziţiei încearcă să profite electoral din angajarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Moţiunea de cenzură pe care o vor depune în urma asumării reprezintă însă şi primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusă în situaţia de a dovedi că PNL şi PSD îşi pot 'asorta' viziunile doctrinare.
Primii dispuşi la concesii par să fie liberalii - comstată Evenimentul zilei - care punctează la imagine chiar în tabăra PSD-iştilor, cu ajutorul sindicatelor.
'Noi nu avem cum să fim de acord cu asumarea răspunderii pe noul Cod şi să nu atacăm cu o moţiune de cenzură, fiind absolut de acord toate marile centrale sindicale şi aproape toate confederaţiile patronale că nu se poate accepta o lege de asemenea importanţă, băgată pe gât atunci când vrea şi cum vrea domnul Emil Boc', a dat tonul liderul PNL Crin Antonescu.
Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii - titrează Curierul Naţional.
Confederaţiile sindicale au început de ieri protestele la nivel local, iar în ziua în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Codul Muncii, vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii - scrie Jurnalul Naţional. .
- Ultima variantă a Codului Muncii inflamează sindicatele (Jurnalul National)
- Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii (Curierul national)


POLITIC - Voinescu, Macovei şi Preda pot candida la şedia PDL sus


Conducerea PDL a hotărât ieri să dea posibilitatea membrilor care au vechime mai mică de cinci ani în partid să poată candida la preşedinţia partidului. Sever Voinescu, cel care a primit ieri şi funcţia de purtător de cuvânt al PDL, va profita cel mai probabil de această decizie şi va candida la şefia partidului în echipă cu europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda.
Biroul Permanent Naţional al PLD a eliminat ieri prevederea din statut referitoare la obligativitatea ca viitorii candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului să aibă minimum cinci ani vechime. Propunerea a fost făcută de membrii 'grupului de la Bruxelles', cunoscuţi şi ca reformiştii din interiorul PDL, Sever Voinescu, Cristian Preda şi Monica Macovei. Potrivit europarlamentarului PDL Cristian Preda, unul dintre ei va fi candidat la preşedinţia partidului. Conform unor surse din partid, candidatul reformiştilor va fi cel mai probabil Sever Voinescu, iar Monica Macovei va fi susţinută pentru a fi aleasă preşedinte al Comisiei de integritate. Nu este exclus însă ca acela care va candida şi va elabora moţiune pentru alegeri să fie Cristian Preda. Acesta din urmă a declarat că încă nu s-a hotărât cine va conduce moţiunea. Propunerea derogării de la vechime trebuie să fie aprobată şi de Consiliul Naţional de Coordonare al partidului, care are loc sâmbătă, pentru a fi pusă în aplicare.
- Bătălia pentru şefia PDL. Voinescu, Macovei şi Preda au liber la candidatură (Puterea)
- Gruparea Macovei câştigă teren (Romania libera)
- PDL, aripa 'telectual'', ţinteşte scaunul lui Boc (Jurnalul National)
- Tripleta Macovei-Preda-Voinescu, lăsată să-şi testeze audienţa în PDL (Evenimentul zilei)
- Garda lui Băsescu, liber la şefia PDL (Adevarul)


POLITIC - Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles sus


Cătălin Ivan, un apropiat al cuplului Daciana - Victor Ponta, a fost uns ieri dimineaţă, într-o şedinţă fulger ţinută în Kiseleff, drept şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European. Instalarea sa în această poziţie vine la scurt timp după ce europarlamentarul Viorica Dăncilă şi-a dat demisia din fruntea delegaţiei, acuzându-l pe Ivan că îi subminează autoritatea.
'Viorica Dăncilă s-a plâns că nu mai poate continua în fruntea delegaţiei, transmiţându-le celor din conducere că există o sciziune în cadrul grupului. Ea i-a indicat pe Corina Creţu şi Cătălin Ivan, printre cei care îi subminează autoritatea', au declarat pentru Puterea surse din conducerea PSD. În cadrul grupului PSD de la Bruxelles există o sciziune între cei din garda veche: Ioan Mircea Paşcu, Adrian Severin, Victor Boştinaru şi cei din noua gardă: Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Corina Creţu. Cei din vechea gardă au cerut să se formeze o comisie care să analizeze problemele apărute între social-democraţii de la Bruxelles. Varianta a fost respinsă însă de preşedintele PSD. Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, a părăsit şedinţa, fiind nemulţumit de soluţia aleasă de Victor Ponta. Liderul pesediştilor a spus că trebuie aleasă o nouă conducere şi i-a întrebat pe cei prezenţi cine vrea să conducă delegaţia partidului la Bruxelles. Singurul care s-a ofe rit a fost Cătălin Ivan, care a câştigat această poziţie, în lipsa unui contracandidat.
- Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles (Puterea)


POLITIC - Nicolae Manolescu, dat în cercetare la ANI sus


Criticul şi ambasadorul Manolescu Apolzan Nicolae a fost dat spre cercetarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) după ce jurnalistul Victor Roncea a descoperit că acesta nu şi-a mai depus la MAE nici Declaraţia de Avere, nici cea de Interese, de doi ani de zile.
Mai mult, de când este ambasador al României la UNESCO, Nicolae Manolescu şi soţia sa, Ioana, angajată pe post de Secretar III şi apoi promovată ca Secretar II la Legaţia de la Paris, au cheltuit din banii statului peste 800.000 de euro, fără să facă nimic. Numai chiria reşedinţei personale de la Paris costă nu mai puţin de 11.000 de euro pe lună! Practic, ultima acţiune a României consemnată de UNESCO datează din 2005, cu un an înainte de a deveni Manolescu ambasador. Un calcul sumar ne arata că, pe vremurile acestea de criză, familia Manolescu a încasat 5.333 de pensii şi alocaţii pentru mame cu rezultat 0 (zero) pe plan internaţional. Totodată, deşi Guvernul care l-a instalat pe postul sinecurist pretinde că luptă pentru copii, mame şi pensionari şi a fixat vârsta de pensionare la bărbaţi la 65 de ani, Ministerul de Externe se pare că l-a uitat pe Manolescu la Paris, pentru că acesta are deja 72 de ani. Dar şi multe alte obligaţii. În timp ce este ambasador la Paris, Manol escu conduce şi Uniunea Scriitorilor de la Bucureşti, este şi director al revistei şi Fundaţiei România literară, profesor la Universitate, editor de carte şi colaborator la Radio şi mai multe ziare centrale, de unde încaseaza sume frumuşele.
- Nicolae Manolescu, dat în cercetare la ANI (Cotidianul)


POLITIC - 'Paravanghelie' cu purceluşi de lapte şi pulpe de raţă de ziua primarului de la sectorul 5: 'Vreau să-mi schimb look-ul' sus


Academicieni, sindicalişti, artişti, oameni de sport, ziarişti, politicieni au fost alături de preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, la împlinirea a 43 de ani, din meniu nelipsind purceluşul de lapte, cârnăciorii de casă, afumăturile, şi fasolea bătută, puse la dispoziţie de Mircea Dinescu.
Marian Vanghelie a venit, luni după-amiază, la restaurantul care a găzduit petrecerea de ziua sa, foarte bine dispus, el mărturisind ziarştilor că, la cei 43 de ani, nu a îmbătrânit, ci este mai puternic decât oricând, fiind chiar într-un proces de 'rebranduire'.
'Important e, când apari la televizor, lumea să se uite, să aibă încredere vizavi de ceea ce spui, să fii consecvent, să arăţi într-un fel, să nu te maimuţăreşti şi de aici vin toate de la sine', a adăugat Vanghelie citat de Gândul.
El a arătat că relaţia sa cu preşedintele PSD, Victor Ponta, este una 'corectă', fără a fi şi una de prietenie.
El le-a mai spus jurnaliştilor că a renunţat la 'forma belicoasă' de a exprima lucrurile şi că în acest moment traversează o etapă de 'rebranduire' şi de 'schimbare de look'.
- 'Paravanghelie' cu purceluşi de lapte şi pulpe de raţă de ziua primarului de la sectorul 5: 'Vreau să-mi schimb look-ul' (Gandul)


POLITIC - Thorbjorn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei: Sper să prindeţi 'Regina' corupţiei din vămile româneşti sus


Thorbjorn Jagland speră ca arestările de la punctele de frontieră să fie urmate de acţiuni contra corupţiei la nivel înalt. România transmite un semnal pozitiv Europei cu arestările din vămi, dar combaterea corupţiei nu trebuie să se limiteze la nivelul poliţistului de frontieră, ci să se facă simţită şi la nivel înalt. Este mesajul pe care-l transmite guvernanţilor de la Bucureşti secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
Într-un interviu acordat ziarului 'Adevărul', oficialul spune că vrea să fie sigur că primirea României în Schengen nu duce la o extindere a corupţiei şi criminalităţii organizate.
Totodotă, Jagland admite că un caz Bercea Mondial cu 'prietenii alese' este de neînchipuit în ţara sa, Norvegia.
- Thorbjorn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei: Sper să prindeţi 'Regina' corupţiei din vămile româneşti (Adevarul)


ECONOMIC - Blejnar: 'Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie' sus


Corpul de Control al primului-ministru efectuează o anchetă administrativă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar dacă Parchetul va confirma cel puţin una dintre suspiciunile referitoare la o posibilă implicare a şefului ANAF, Sorin Blejnar, în scandalul corupţiei din vămi, acesta va fi demis, spune premierul Emil Boc.
Blejnar îşi susţine însă nevinovăţia şi a reiterat că nu se gândeşte să se retragă din funcţie, atâta timp cât, spune el, a implementat cu succes declaraţia unică şi a contribuit la combaterea corupţiei: 'Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie'.
Silviu Văduva este noul şef de la vama Bucureşti, anunţă Realitatea Tv, citează Adevărul. Acesta a fost numit în funcţie pentru o perioadă de şase luni printr-un ordin intern al şefului ANAF, Sorin Blejnar.
- Blejnar a numit şef la vama Bucureşti un fost consilier de la Ministerul Muncii (Adevarul)
- Premierul a cerut o anchetă la ANAF, Blejnar spune că nu demisionează (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Pe câţi bani stă un director de la Finanţe sus


Ministrul finanţelor a inclus stimulentele în salariile angajaţilor MFP şi spune că o comisie îi va verifica pe funcţionarii ANAF, după reorganizarea instituţiei.
Reacţii extreme, provocate de liderii sindicali, care au ştirbit imaginea instituţiei. Asta s-a întâmplat de fapt în octombrie anul trecut, la protestul spontan al angajaţilor din Finanţe, spune acum, cu patru luni mai târziu, când s-au calmat spiritele, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Atunci, câteva sute de funcţionari ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ieşit din birouri din cauză că nu îşi primiseră sporurile salariale.
'Sunt oameni care au exagerat, se putea discuta în mod civilizat. Unele persoane s-au dus la extremă prin modul de manifestare şi au fost şi provocate de unii lideri de sindicat', a declarat oficialul, într-un interviu pentru 'Evenimentul zilei'. El consideră că unii lideri de sindicat 'au vrut să-şi facă campanie' la acel protest, în condiţiile în care în MFP 'e o luptă care sindicat să domine'.
În prezent, un director executiv adjunct în MFP şi în structurile Fiscului primeşte un salariu bun faţă de alte sectoare, adică 72 de milioane de lei vechi pe lună, 'are mai mult decât ministrul de finanţe', spune Ialomiţianu.
- Pe câţi bani stă un director de la Finanţe (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Câţi drumari se 'bat' pe contractele de construire a 183 km de autostradă sus


Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a primit până la expirarea termenului-limită peste 60 de oferte, o medie de circa şapte oferte pentru fiecare lot scos la licitaţie pentru proiectarea şi construcţia a unui număr total de 183 km de autostradă pe coridorul IV pan european.
Potrivit unor surse apropiate licitaţiei, oferte au fost depuse atât de companii româneşti, cât şi străine. Printre ofertanţi se numără companii mari precum Strabag, Astaldi, UMB Spedition sau Romstrade.
Cele patru tronsoare de autostradă de pe coridorul IV, care au fost scoase la licitaţie în luna decembrie 2010, sunt Nădlac-Arad (38,8 km), Lugoj-Deva (27,4 km), Timişoara-Lugoj (35,12 km) şi Orăştie-Sibiu (82 km) - informează Capital.
- Câţi drumari se 'bat' pe contractele de construire a 183 km de autostradă (Capital)


ECONOMIC - Gunther Wotsch: 'În România se fură 10 milioane de ore de muncă pe zi' sus


Un om de afaceri romano-german spune ca se iese din criza doar prin constiinta si responsabilitate
Günther Wotsch, presedinte al Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Ardealul de Nord, face o analiza a cauzelor care au impins Romania in criza economica. Intr-un interviu pentru ,,Fin.ro', omul de afaceri vorbeste despre vina politicienilor, viciile din sistem si despre mentalitatea romanilor.
'Romania nu ar fi intrat in criza daca nu s-ar fi bagat singura. Criza proprie are la baza cel putin zece elemente, care au coincis in cele doua-trei luni. Aceste elemente au fost declansate sau puse in evidenta de devalorizarea leului. De exemplu: golirea bugetului de catre Tariceanu, fiscalitatea absolut neadecvata, controalele haotice ale Administratiei Financiare. Daca de exemplu, de pe o factura lipsea o virgula sau un numar de adresa, iti taia dreptul de deducere a TVA.'
- Gunther Wotsch: 'In Romania se fura 10 milioane de ore de munca pe zi' (Financiarul)


ECONOMIC - România, cel mai slab turism din UE sus


În 2010, numărul înnoptărilor în hotelurile din România a scăzut cu 8,7%, acesta fiind cel mai slab rezultat dintre toate ţările Uniunii Europene, arată un buletin al Eurostat, din care preia România liberă.
În schimb, anul trecut, în Bulgaria numărul înnoptărilor a crescut cu 6,6%, în Letonia şi Lituania cu peste 11%, iar în Estonia cu 14,1%. Scăderi ale numărului de cazări au mai înregistrat doar Grecia (-2,3%), Marea Britanie (-2,1%), Slovenia (-1%) şi Italia (0,8%). Pe ansamblul întregii Uniuni Europene numărul de înnoptări s-a majorat cu 2,8%.
România a mai înregistrat un record, în 2010: a avut cel mai mic procent de înnoptări ale non-rezidenţilor (turişti străini), raportat la numărul total al celor care au dormit în hoteluri. Astfel, doar 18% din cei care s-au cazat în hotelurile din România au fost non-rezidenţi, în timp ce în Bulgaria procentul acestora a fost de 70%.
- România, cel mai slab turism din UE: cazările în hoteluri au scăzut cu 8,7% (Romania libera)
- România a avut cea mai mare scădere a numărului de cazări din UE în 2010 (Curierul national)


SOCIAL - Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii sus


Consilierii generali au votat luni bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011. Vizibil redus faţă de 2010, acesta e insuficient pentru acoperirea totală a cheltuielilor pentru Stadionul Naţional din Complexul Lia Manoliu, a planului pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi a reabilitării urbane a râului Dâmboviţa.
După dezbateri de oră şi jumătate, 36 de consilieri PDL, PRM şi PSD au deliberat: Primăria Municipiului Bucureşti are alocat pentru anul în curs un buget de 5,6 miliarde de lei, cu un miliard mai puţin faţă de 2010. Proiectul de buget al municipalităţii a fost acceptat în unanimitate, dar cu aproape 50 de modificări propuse de consilierii generali ai grupului PDL şi strânse într-un amendament.
Cele mai importante modificări aduse proiectului de buget pentru Primăria Capitalei în 2011 au fost legate de obiectivele de investiţii - arată Gândul - fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa.
- Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii (Adevarul)
- Oprescu: Consilierii PDL vor banii destinaţi Stadionului Naţional (Jurnalul National)
- 5,6 miliarde de lei pentru Bucureşti: Pe ce se duc banii Primăriei Generale în 2011. 'Planul Dâmboviţa' şi Naţional Arena vor avea de suferit (Gandul)


SOCIAL - 900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei sus


În ultimele trei decenii aproape 900 de copii au devenit retardaţi deoarece nu au fost diagnosticaţi la timp cu fenilcetonurie, o boală rară care afectează creierul. În mod paradoxal, testul care depistează afecţiunea costă 5 lei şi ar trebui făcut în toate maternităţile.
Fenilcetonuria e o boală genetică rară care se manifestă printr-un deficit enzimatic în metabolismul proteic. Dacă diagnosticarea bolii nu se face în primele trei luni de viaţă, în creierul şi în alte organe ale bebeluşului se acumulează fenil-alanina, care provoacă distrugeri ireversibile. Fenilcetonuria este cea mai ieftin de tratat boală rară, fiind ţinută sub control printr-o dietă strictă, săracă în proteine. Costul substitutului proteic e de 500 de euro pe lună, la care se adaugă preţul făinii, prafului de ou şi al dulciurilor hipoproteice.
- 900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei (Romania libera)


SOCIAL - Primul proces la Tribunalul Ţigănesc: dispută pe cocoşeii bunicii sus


Prima dispută prezentată la Tribunalul Ţigănesc inaugurat ieri la Sibiu a fost între neamurile 'preşedintelui', 'prinţul' Dorin Cioabă. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, zeci de ţigani s-au înghesuit ieri în sala de judecată. Solemnitatea prezidiului nu a impresionat audienţa care s-a certat ca la uşa cortului.
Autointitulatul rege al rromilor Florin Cioabă şi fiul său Dorin au inaugurat, ieri, la Sibiu, primul Tribunal Ţigănesc din România. Aici se va întruni Staborul pentru a judeca, o dată pe lună, încălcări ale obiceiurilor şi tradiţiilor etniei. Curioşi nevoie mare, ţigani din tot judeţul, ba şi din vecinătate, s-au adunat ieri în faţa clădirii unde se va împărţi drep¬¬¬¬tatea după legea rromilor.
Cei şapte membri ai tribunalului, în frunte cu preşedintele aşa-zisei instituţii, Dorin Cioabă, au intrat în sala de judecată, nu înainte de a îmbrăca robe alb-vişinii. 'La noi, haina neagră nu se poartă. De aceea, am ales ca robele juraţilor să fie vişinii, o culoare care nouă ne place foarte mult. E o culoare reprezentativă pentru noi, iar mânecile sunt, parţial, cu alb, simbolizând că juraţii au mâinile nepătate şi că vor face dreptate', a explicat prinţul Cioabă.
Prima cauză judecată a fost un conflict iscat într-o familie apropiată tocmai de întemeietorul tribunalului. În joc este o salbă cu bănuţi din aur, care i-a aparţinut Mariei Mihuţescu, mama defunctului rege Ion Cioabă şi bunica actualului autointitulat rege al rromilor, Florin Cioabă. Unul dintre unchii acestuia din urmă şi cumnatul său se ceartă, acum, pentru ea.
- Primul proces la Tribunalul Ţigănesc: dispută pe cocoşeii bunicii (Adevarul)


JUSTIŢIE - Patrimoniul Academiei Române - prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat sus


3,64 euro/mp - aşa au evaluat 'experţii' imobiliari ai Academiei Române valoarea moşiei Băneasa-Dămăroaia donată de Iosefina Stoicescu. Potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici însă, la momentul vânzării valoarea de circulaţie a terenului în cauză era de 536,25 milioane euro, adică 1300 euro/mp.
Potrivit raportului Curţii de Conturi, patrimoniul Academiei Române a fost astfel prejudiciat cu peste jumătate de miliard de euro. Fapta prezintă indicii că a fost săvârşită cu încălcarea legii penale, instituţia sesizând organele de urmărire şi cercetare penală.
Raportul mai arată că nu au fost rerespectate reglemetărilor contabile aplicabile şi a altor procedee legale cu privire la modul de întocmire a situaţiilor financiare, fiind constatate nereguli privind modul de gestionare şi inventariere a patrimoniului.
- Patrimoniul Academiei Române -prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat (Curentul)


JUSTIŢIE - Ducu Bertzi şi Securitatea sus


În 1988, cantautorul şi-a pus casa la dispoziţia Securităţii pentru a fi folosită de ofiţeri, în perioadele în care acesta mergea la serviciu sau în turnee.
'Subsemnatul Bertzi Alexandru mă angajez să sprijin organele de securitate prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliez. Această colaborare mă angajez să o desfăşor în mod conspirat şi în secret'. Acestea sunt cuvintele scrise de cântăreţul Ducu Bertzi pe 24 aprilie 1988, cuvinte care îl aduc, 23 de ani mai târziu, în faţa instanţei.
Pe baza acordului de folosire a casei sale pentru întâlniri ale ofiţerilor cu informatorii din reţea, Bertzi a primit o notă de constatare a colaborării din partea CNSAS. Verificarea acestuia s-a făcut la cererea EVZ şi, dat fiind verdictul Colegiului, va avea drept consecinţă judecarea cazului de către Curtea de Apel.
- CNSAS: Ducu Bertzi, colaborator al Securităţii. Crin: 'Disperatul de la Cotroceni e doritor să găsească ceva prin PNL' (Gandul)
- Ducu Bertzi lăsa Securitatea acasă când era în turneu (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică sus


Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe, joi, în procesul senatorului Dan Voiculescu contra Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, care a stabilit că preşedintele fondator al Partidului Conservator a colaborat cu fostul organ represiv comunist şi a făcut poliţie politică.
Procesul care durează deja de cinci ani a ajuns la final. Pe 17 februarie, magistraţii instanţei supreme au rămas în pronunţare, chiar la primul termen al recursului declarat de Dan Voiculescu, pentru data de 4 martie, după ce i-au respins acestuia o cerere de amânare a judecăţii. În urmă cu un an, pe 5 februarie, Curtea de Apel Bucureşti, instanţa de fond, i-a respins, în parte, contestaţia senatorului conservator împotriva deciziei CNSAS prin care acesta fusese catalogat drept colaborator al fostei Securităţi. Dintre toate capetele de acuzare formulate împotriva sa de CNSAS, unul singur a rămas, respectiv acela că Dan Voiculescu, sub numele de cod 'Felix', i-a raportat directorului întreprinderii de comerţ exterior al cărei angajat era că un cetăţean austriac îl presa să fugă din ţară.
- 4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică (Puterea)


JUSTIŢIE - Vedeta trupei Codu penal - 5 ani de închisoare pentru uciderea unei femei însărcinate sus


Rapperul Shooby, membru al formaţiei 'Codu Penal', a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Ploieşti la cinci ani de închisoare cu executare, după ce la sfârşitul lunii decembrie 2010, a provocat un accident în care o femeie însărcinată şi-a pierdut viaţa.
Potrivit deciziei din 24 februarie a Judecătoriei Ploieşti, publicată pe portalul instanţelor, Mădălin Gheorghe Ionuţ Drăgan, alias Shobby. Încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi la o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru părăsirea locului accidentului, iar judecătorii au dispus ca rapperul să execute pedeapsa cea mai grea. Pe de altă parte, instanţa a dispus ca Shobby, în solidar cu firma asiguratoare, să le plătească soţului şi fiului minor ai femeii care şi-a pierdut viaţa în accident daune morale şi materiale. Astfel, soţul femeii va primi 10.000 de euro daune materiale şi 20.000 de lei daune morale. De asemenea, cântăreţul a fost obligat să îi plătească fiului acestuia 200 de lei lunar, până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar şi 30.000 de lei cu titlul de daune morale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
- Vedeta trupei Codu penal - 5 ani de închisoare pentru uciderea unei femei însărcinate (Puterea)


SPORT - Fotbal: Caietul de licitaţie pentru cesionarea drepturilor audiovizuale din Liga I poate fi procurat începând cu 3 martie sus


Caietul de licitaţie pentru cesionarea drepturilor audiovizuale ale partidelor din următoarele trei sezoane ale Ligii I (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014) poate fi procurat de pe 3 până pe 10 martie, a anunţat Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), citată de Agerpres.
Caietul de licitaţie poate fi procurat de luni până vineri, de la sediul LPF din Str. Alexandru Vitzu, nr. 2A, sector 5, Bucureşti, România, între orele 10,00 -14,00. Preţul caietului de licitaţie este de 30.000 de euro, la care se adaugă TVA.
Taxa de înscriere la licitaţie este de 5.000 de euro, la care se adaugă TVA. Meciurile de fotbal care formează obiectul drepturilor licitate sunt împărţite în nouă pachete distincte, echilibrate în condiţiile caietului de licitaţie. Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, este de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/sezon competiţional), la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/sezon competiţional), la care se adaugă TVA.
Pentru înscrierea şi participarea la licitaţie este obligatorie cumpărarea caietului de licitaţie. Deschiderea plicurilor cu documentele de participare la licitaţie se va face în faţa ofertanţilor ce se vor prezenta în data de 24 martie, ora 13,00, la sediul LPF.
Licitaţia cu strigare va avea loc în data de 4 aprilie, ora 12,00 la sediul LPF.


SPORT - Fotbal: Mircea Sandu - ''România riscă dezafilierea de la FIFA'' sus


Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a afirmat că forul naţional riscă dezafilierea de la Federaţia internaţională (FIFA) din cauza faptului că Ministerul Sportului a înfiinţat o Comisie de Disciplină care ar trebui să judece suspendările jucătorilor din campionatul intern, fapt care contravine regulamentului FIFA.
'Comisia de Disciplină a ministerului e o prostie. Dacă nu se înţelege că oamenii care fac legi nu trebuie să se implice în sport, FRF va fi dezafiliată. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în Ucraina, care riscă acum suspendarea. Vom sta şi ne vom uita la alţii cum joaca în Europa. Această comisie e făcută degeaba, pentru că ar trebui să decidă dacă un jucător trebuie sau nu suspendat pentru două sau trei etape', a afirmat Sandu la GSP TV.
Preşedintele FRF s-a referit la scandalul datoriei pe care clubul Pandurii o are către Dinamo şi din cauza căruia formaţia gorjeană nu a fost programată la meciul de campionat cu Oţelul. Pandurii are de plătit o datorie de 480.000 de euro altfel riscă să fie retrogradată pentru a doua neprogramare. Marin Condescu, preşedintele clubului din Tg. Jiu, a ameninţat cu instanţele civile, cerând reprogramarea partidei cu Oţelul şi chiar dizolvarea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).
'După orice acţiune în instanţa civilă trebuie să nu se mai poată acţiona în plan sportiv şi invers. Cei care nu vor respecta acest aspect vor fi dezafiliaţi. Vom introduce în statut o prevedere care să lămurească aceste aspecte. Dacă cineva se duce şi câştigă în instanţele civile fără să le sesizeze şi pe cele sportive, cele din urma vor trebui să respecte acele hotărâri', a precizat Mircea Sandu.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - 'Poporul meu mă adoră', declară Gaddafi jurnaliştilor străini sus


'Poporul meu mă adoră. Ei ar muri pentru a mă proteja', a afirmat luni liderul libian Muammar Gaddafi în cursul unei întâlniri la care a participat, între alţii, jurnalista americană Christiane Amanpour de la canalul de televiziune ABC, informează AFP.
Liderul libian a refuzat totodată să recunoască faptul că pe străzile din Tripoli avuseseră loc manifestaţii, a semnalat Christiane Amanpour.
Opoziţia controla, luni, vaste teritorii din Libia, inclusiv principalele câmpuri de petrol. În cea de-a 14-a zi a unei revolte fără precedent care s-a transformat în insurecţie, Muammar Gaddafi şi forţele sale nu mai controlau decât Tripoli şi regiunea sa, adaugă AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Libia: Cameron i se alătură lui Sarkozy pentru un summit european sus


Primul ministru britanic David Cameron s-a asociat cererii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în favoarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene /UE/ pentru a decide o 'strategie comună' asupra crizei libiene, a dat asigurări luni Palatul Elysee, informează AFP.
Sarkozy şi Cameron 'au decis să ceară împreună preşedintelui Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului European pentru ca Uniunea Europeană să adopte măsurile necesare', a declarat preşedinţia franceză la sfârşitul unei convorbiri telefonice luni între cei doi lideri.
În timpul acestei conversaţii, preşedintele francez şi primul ministru britanic de asemenea 'au convenit asupra nevoii urgente a unei acţiuni europene'.
Nicolas Sarkozy a cerut de vineri, în timpul unei deplasări la Ankara, reuniunea Consiliului European şi a repetat această cerere duminică seară în alocuţiunea sa radiotelevizată.
Potrivit unei surse diplomatice, UE se gândeşte la posibilitatea de a convoca un summit extraordinar al liderilor ei 'la sfârşitul săptămânii'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Susan Rice: Declaraţiile lui Gaddafi despre poporul lui sunt 'delirante sus


Declaraţiile liderului libian Muammar Gaddafi despre dragostea poporului lui faţă de el sunt 'delirante' şi arată că el nu este calificat să îşi guverneze ţara, a estimat luni ambasadoarea Statelor Unite la ONU Susan Rice.
Într-o întâlnire luni cu mai multe mijloace de informare, dintre care canalul de televiziune american ABC, colonelul Gaddafi, al cărui regim este zguduit de o contestare fără precedent, a declarat: 'poporul meu mă adoră. Ei mor pentru a mă proteja'.
'Sincer, pare delirant când el vorbeşte şi râde în faţa unui jurnalist străin în timp ce masacrează propriul popor', a declarat jurnaliştilor dna Rice, care a venit să participe la o reuniune dedicată în mare parte acestui dosar la Casa Albă între preşedintele Barack Obama şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon. 'Acest lucru arată punctul de unde el nu mai este calificat să guverneze şi de unde este deconectat de realitate', a mai spus dna Rice în legătură cu Gaddafi.
Acesta din urmă, de asemenea luni, a declarat că Obama este 'un om bun', dar că el este victima 'dezinformării'.
'Declaraţiile pe care le-am auzit din partea lui trebuie să vină de la altcineva', a dat el asigurări, adăugând că 'America nu este poliţia lumii', aminteşte AFP.
Opoziţia controla luni zone întinse în Libia, inclusiv principalele câmpuri petroliere, în timp ce colonelul Gaddafi, la putere de peste 40 de ani, rămânea surd la presiunea internaţională. În a 14-a zi de insurecţie, forţele lui nu mai controlau decât Tripoli şi regiunea sa.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene sus


Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene de la anunţarea sancţiunilor vineri de Casa Albă contra regimului lui Muammar Gaddafi, a declarat luni un înalt responsabil al Trezoreriei la Washington, transmite AFP.
'Treizeci de miliarde de dolari cel puţin au fost blocate în virtutea decretului' semnat vineri de preşedintele Barack Obama, a indicat presei secretarul de stat interimar în Trezorerie însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi informaţii financiare, David Cohen. 'Este cel mai mare fond vreodată îngheţat în virtutea unui program de sancţiuni' în Statele Unite, a precizat Cohen.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Japonia: camera inferioară votează un buget record sus


Camera inferioară a Parlamentului japonez a votat în noaptea de luni spre marţi un buget record pentru anul aprilie 2011 - martie 2012, o lege a finanţelor ce va fi validată chiar dacă Senatul o respinge.
Deputaţii au aprobat suma de 92.400 de miliarde de yeni /825 de miliarde de euro/ propusă de guvernul de centru-stânga al lui Naoto Kan (foto).
Acest text urmează să fie prezentat camerei superioare, controlată din vara anului trecut de opoziţia conservatoare care după toate aparenţele îl va respinge.
Dar chiar şi în acest caz, Constituţia acordă prioritate versiunii adoptate de camera inferioară, dominată de partidul de guvernământ, aminteşte AFP.
Acest vot cu majoritate simplă a fost obţinut de primul ministru, dar Kan va avea totuşi dificultăţi în aprobarea altor legi referitoare la buget.
Aceste texte cer, în schimb, o majoritate de două treimi de deputaţi în a doua lectură, proporţie neatinsă de Partidul Democrat din Japonia /PDJ/ la putere şi aliatul lui, Noul Partid al Poporului.
Una dintre aceste legi ar trebui să permită guvernului să emită noi obligaţiuni, reprezentând peste 40% din valoarea totală a bugetului.
Adoptarea crucială a acestor texte îl obligă pe Kan să caute voturi în rândul opoziţiei care cere dizolvarea camerei inferioare şi noi alegeri legislative.
Primul ministru, numit în iunie, este de asemenea contestat în propriul partid unde unii membri cer plecarea lui, sub pretextul scăderii vertiginoase a popularităţii guvernului în sondaje.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Discovery: doi astronauţi încheie cu succes prima ieşire orbitală sus


Doi astronauţi au încheiat cu succes prima din cele două ieşiri orbitale ale ultimei misiuni a navetei spaţiale Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete americane cuplată de Staţia Spaţială Internaţională /ISS/ de sâmbătă, a anunţat NASA.
Steve Bowen, 47 de ani, şi Alvin Drew, 48 de ani, s-au întors în Staţie la 22.20 GMT, încheind oficial o ieşire în spaţiu de şase ore şi 34 de minute.
A doua ieşire orbitală a misiunii este programată pentru miercuri tot cu aceşti doi astronauţi.
În timpul excursiei lor în spaţiu luni, ei au îndeplinit fără dificultate toate sarcinile prevăzute, menţionează AFP.
Ei au instalat un prelungitor între cele două module americane pentru a permite accesul la o sursă electrică de urgenţă, după instalarea marţi pe modulul american Unity a modulului de marfă multifuncţional Leonardo, livrat de Discovery. Leonardo va fi ataşat permanent de Staţia Spaţială pentru a oferi un volum suplimentar de depozitare sub presiune.
Apoi, ei au detaşat o pompă de amoniac defectă de 362 de kilograme ce fusese înlocuită în august 2010, pentru a o instala cu ajutorul braţului robotic al Staţiei pe o platformă adiacentă de transport de marfă. Pompa va fi adusă înapoi pe Pământ mai târziu.
Cei doi astronauţi au instalat de asemenea un mecanism sub una din camerele ISS permiţând să se facă loc pentru instalarea ulterioară de piese de schimb, acum când structura de depozitare exterioară, Express Logistics Carrier-4, este ataşată de ISS.
În cele din urmă, astronauţii a deschis un cilindru metalic pentru a-l 'umple' cu vid spaţial în vederea unei experienţe a agenţiei spaţiale japoneze.
Flaconul va fi adus înapoi pe Pământ pentru a fi prezentat în expoziţii destinate publicului.


EVENIMENT - Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook sus


Unul dintre cei mai importanţi complici ai lui Nicolae Popa, care ar putea lămuri multe dintre secretele relaţiei acestuia cu Vîntu, de la condiţiile în care a părăsit ţara, în iunie 2000, până la modul în care, pe toată perioada auto-exilului indonezian, a fost alimentat cu fonduri de către Sorin Ovidiu Vîntu, este Carmen Aurelia Popa. Aceasta este persoana alături de care Nicolae Popa a părăsit Romania şi a înfiinţat apoi, în Indonezia, firma PT Caascorm International Trading în conturile căreia au fost virate sume consistente de bani de către ocrotitorul-şef de la Bucureşti, Sorin Ovidiu Vîntu. Deşi Carmen Popa este un martor extrem de util în dosarul favorizării fugii lui Nicolae Popa, care i-a fost atat amant, cat şi partener de afaceri, ea nu apare pe lista martorilor din procesul lui Vîntu pentru că, se pare, nu a fost găsită de către anchetatori. Ei bine, am găsit-o noi undeva unde nu ne-am fi aşteptat: combătand graţios pe reţeaua de socializar e Facebook! Fosta amantă a lui Nicolae Popa apare, culmea!, în lista de prieteni ai fostei soţii a acestuia, Căciulă Anca - mai nou, Anca Arun - dar şi ai fiicei fugarului, Ioana Andreea Popa. Interesant este că, din informaţiile postate pe Facebook, rezultă că fosta amantă Carmen Aurelia Popa se află în Romania, deci poate fi chemată în instanţă, ca martor, pentru clarificări.
- Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook (Curentul)


EVENIMENT - Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi sus


Firma de pază a ginerelui lui Vasile Blaga a încheiat zilele trecute un contract de aproape 50.000 de euro cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, instituţie condusă de un membru PDL.
Direcţia de Finanţe Hunedoara a organizat pe 14 februarie o selecţie de oferte pentru prestări servicii de pază, monitorizare şi intervenţie rapidă, criteriul de atribuire al contractului fiind preţul cel mai mic. Două firme din Deva au prezentat oferte: Hiperion Trans SRL şi Axis Corporate Security SRL. După deschiderea ofertelor, Hiperion Trans a fost descalificată, iar contractul de aproape 200.000 de lei, fără TVA, a fost atribuit firmei Axis Corporate Security, deţinută în proporţie de 50% de ginerele senatorului PDL Vasile Blaga. Firma descalificată a depus contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor pe 23 februarie, susţinând că licitaţia nu s-a desfăşurat tocmai legal. Ieri dimineaţă, conducerea firmei Hiperion Trans şi-a retras subit plângerea. 'Am retras contestaţia deoarece nu era suficient de bine justificată. Am făcut nişte greşeli de calcul al TVA când am depus oferta şi de aceea am fost descalificaţi', a declarat pentru România Liberă d irectorul general al firmei Hiperion, Adriana Colhon. Întrebată dacă oferta firmei Hiperion a fost mai mică decât cea a firmei Axis, Colhon a precizat: 'Da, preţul nostru a fost mai mic'.
- Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi (Romania libera)

Continuare......

Revista Presei 28 februarie 2011

Posted by PressUpdate luni, 28 februarie 2011 09:19 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Ce îşi propune Kelemen Hunor

După aproape 20 de ani de mandat al lui Marko Bela, preluarea frâielor UDMR de către Kelemen Hunor îl plasează pe acesta, dincolo de victoria categorică din Congres, într-o situaţie deloc confortabilă.
Odată cu instalarea în scaunul de preşedinte a început şi numărătoare inversă pentru rezolvarea problemelor Uniunii de care depinde practic menţinerea acesteia pe scena politică de la Bucureşti - scrie Evenimenzul zilei.
Semnarea, săptămâna aceasta, a noului protocol de colaborare cu PDL - restanţă moştenită de la predecesorul său Marko Bela - reprezintă 'prioritatea zero' a noului preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, după cum precizează acesta în interviul acordat ziarului Gândul.
Cu o zi înaintea începerii Congresului, liderii locali ai PSD şi PNL au reuşit să semneze un protocol cu UDMR Bihor. Pe de o parte liderii locali ai USL s-au bucurat că au creat o fisură în UDMR, pe de alta Crin Antonescu şi Victor Ponta au crezut că acest lucru îi va ajuta să convingă UDMR să treacă într-o altă construcţie politică, respectiv a lor.
'Ne bucurăm că suntem primii care au produs o fisură, sperăm să fie o fisură cu urmări, în UDMR. Era nevoie de acest protocol pentru că sperăm ca în acele zone în care erau neînţelegeri, ele să dispară. Cei care conduc ţara azi, adică PDL, condus de Traian Băsescu şi marioneta Emil Boc, trebuie să dispară de pe scena politică. Pentru asta avem nevoie să câştigăm alegerile în fiecare unitate teritorială', a spus, sâmbătă, liderul PSD Bihor, Ioan Mang - citat de România liberă - la o întrunire a aleşilori locali din judeţ cu Antonescu şi Ponta.
- Kelemen preferă un premier politic decât un tehnocrat (Cotidianul)
- Kelemen Hunor, noul preşedinte al maghiarilor, are o iubită de la PSD. Carmen Moldovan, speranţa USL de a scoate UDMR din coaliţia de guvernare (Puterea)
- UDMR lasă Opoziţia cu ochii în soare (Adevarul)
- Cum a devenit UDMR concubina USL (Romania libera)
- Interviu cu noul preşedinte al UDMR. Ce vrea Kelemen să negocieze cu PDL (Gandul)
- Ce a moştenit Kelemen Hunor de la Marko Bela (Evenimentul zilei)
- Autonomia teritorială, următorul obiectiv al UDMR (Jurnalul National)
- Diaconescu: Ponta şi Antonescu au oferit o probă de 'stand-up comedy' (Cotidianul)


POLITIC - PDL-iştii se pregătesc de CNC

Lideri ai PDL s-au reunit, duminică seară, pentru a discuta despre pregătirile pentru consiliul partidului - titrează Ziarul financiar.
Monica Iacob-Ridzi a trimis conducerii PDL cererea de autosuspendare din partid, gest confirmat sâmbătă, la Oradea, de premierul Emil Boc. 'Monica Iacob-Ridzi a înaintat deja spre Biroul Permanent o solicitare de autosuspendare, solicitând să găsim formula statutară pentru a putea să aibă un asemenea statut, ţinând cont de poziţiile recente', a spus Boc. Preşedintele democrat-liberal a adăugat că măsura autosuspendării din partid va fi discutată pe 5 martie, în cadrul CNC, când va fi introdusă 'o prevedere foarte clară că liderii care sunt trimişi în judecată prin rechizitoriul Parchetului vor avea suspendată de drept calitatea de membru PDL' - scrie Puterea.
- Boc confirmă, Ridzi se autosuspendă (Puterea)
- Lideri ai PDL s-au reunit, duminică seară, pentru a discuta despre pregătirile pentru consiliul partidului (Ziarul financiar)


POLITIC - Anastase: Sondajele în care PDL e pe locul trei se referă la 24% din repondenţi; 76% sunt nehotărâţi

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, consideră că sondajele în care PDL este situat pe poziţia a treia în opţiunile electoratului sunt nerelevante, întrucât acestea se referă la doar 24% din cei chestionaţi, restul de 76% fiind nehotărâţi şi aşteptând 'rezultatele guvernării PDL'.
Anastase susţine că sondajele în care PDL este situat pe poziţia a treia în opţiunile electoratului sunt nerelevante în momentul de faţă, în condiţiile în care doar 24% din cei chestionaţi şi-au exprimat o opţiune legat de preferinţele electorale.
'În urma ultimelor sondaje de opinie, am constatat că ceva este în neregulă: PSD pe primul loc, cu un procent rezonabil, PNL pe locul doi, tot cu un procent rezonabil, iar pe locul trei PDL. Aşa că stau şi mă întreb care este logica să se unească locurile unu cu doi să bată locul trei. Şi am găsit răspunsul: aceste sondaje se referă la 24% din repondenţi. Restul de 76% sunt nehotărâţi, pentru că aşteaptă să vadă rezultatele guvernării noastre. De fapt, cei 76% dintre repondenţi, care reprezintă o majoritate covârşitoare, înţeleg că nu este alternativă în momentul de faţă şi sunt dispuşi să vină alături de noi. De aceea, trebuie să înţelegem să ne mobilizăm şi să explicăm populaţiei că succesul în 2012 va fi de partea celor buni şi drepţi', a declarat Roberta Anastase.
- Anastase: Sondajele în care PDL e pe locul trei se referă la 24% din repondenţi; 76% sunt nehotărâţi (Gandul)
- Raluca Turcan: 'PDL va clarifica rapid problema premier tehnocrat sau politic' (Gandul)



Continua

EDITORIAL Kelemen

POLITIC Ce îşi propune Kelemen Hunor

PDL-iştii se pregătesc de CNC

Anastase: Sondajele în care PDL e pe locul trei se referă la 24% din repondenţi; 76% sunt nehotărâţi

Sorin Blejnar, verificat de Corpul de Control al Guvernului

USL lucrează la moţiune

Ion Iliescu nu crede în suspendarea lui Băsescu

Vărul lui Adriean Videanu, contestat după ce a fost ales preşedinte

ECONOMIC Ialomiţianu: 'Top 300', prima ţintă pentru controlul averilor

Analiştii: aprecierea ţiţeiului nu putea veni într-un moment mai prost

Scandal european pentru plaja Sulina

Ariton vrea să încalce directivele europene din energie

Aplicarea amenzilor pentru şoferii fără rovinietă va costa 24 de milioane de euro

Topul ţărilor cu populaţia cea mai obsedată de muncă din lume

SOCIAL 'Stabor Romano' de 200.000 de euro

Lider sindical: M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit

Care sunt cele mai deprimante meserii

Adevărata criză a pensiilor va fi cu cei născuţi în 67 - 69

Şoferi analfabeţi cu carnet de conducere

Cine taie pădurile din România

JUSTIŢIE Ducu Bertzi: ''Vreau să demonstrez judecătorilor că nu am făcut niciodată poliţie politică''. CNSAS îl acuză pe celebrul folkist de colaborare cu Securitatea

CULTURĂ Sit roman transformat în afacere imobiliară

SPORT Futsal: România s-a calificat la turneul final al CE 2012

Fotbal: Birmingham a cucerit Cupa Ligii engleze, 2-1 în finală cu Arsenal

INTERNAŢIONAL AGERPRES Muammar Gaddafi susţine că Libia este 'complet calmă'

David Cameron: 'Este timpul' ca Muammar Gaddafi să plece

Contracte militare: Rusia ar putea pierde 4 miliarde dolari în Libia

Nicolas Sarkozy: Alain Juppe, noul şef al diplomaţiei franceze

Amr Moussa vrea să candideze la preşedinţia Egiptului

Tunisia: Béji Caid Essebsi, numit premier

EVENIMENT Kelemen Hunor dă fără licitaţie 3,6 milioane de euro firmei Aedificia Carpaţi. A doua reconsolidare a Muzeului Naţional de Artă al României

Mărturia Monei din Bolintin: 'Allah este singurul care are dreptul să mă judece'

Războiul Primăriei Slatina cu Bercea Mondial


-- in detaliu --

EDITORIAL - Kelemen sus


Cum era de aşteptat, dl Kelemen Hunor a devenit noul preşedinte al UDMR din primul tur. Dacă alegerea preşedintelui Kelemen a fost fără emoţii, UDMR a fost copleşită de mesaje emoţionante din partea tuturor liderilor de partide prezenţi în păr la Oradea în frunte cu premierul Boc şi preşedinţii USL Antonescu şi Ponta care i-au făcut avansuri insistente, adesea fără perdea.
Până şi sindicatele care anunţaseră că deschid seria protestelor împotriva Codului Muncii chiar la Oradea s-au răzgândit brusc pentru a nu periclita şansele USL la mâna UDMR - scrie Tia Şerbănescu în Curentul. Premierul Boc a strâns şi mai călduros mâna UDMR în pumnul guvernului pledând pentru un contract pe durată nedeterminată: 'am fost împreună la greu, trebuie să fim împreună şi la bine când începe creşterea economică şi putem să culegem roadele câştigând alegerile şi viitoarea guvernare'. Deocamdată roadele nu se văd decât la microscop. Macroscopul ar fi să le vadă şi electoratul, lucru promis de dl Boc la TVR: 'rezultatele se vor vedea în fiecare lună şi la bănişori'. La suta de leişori s-ar vedea şi mai bine.
Dl Antonescu a mulţumit şi el UDMR invitând-o la USL pentru 'un proiect de anvergură' în măsură 'să schimbe situaţia din România nu în 2012 ci în următoarele săptămâni' în timp ce dl Ponta, fitilist, a amintit că dl Boc s-a jurat cândva cu mâna pe Biblie că nu va guverna cu UDMR. De-aia nu-i bine când un politician se jură: îl prinzi cu minciuna-n gură. Dar şi dl Ponta a 'uitat' că PSD s-a opus în 2009 intrării UDMR la guvernare aşa cum a uitat şi că a fost ministru în guvernul Boc pe care-l anatemizează acum.
- Kelemen (Curentul)


POLITIC - Ce îşi propune Kelemen Hunor sus


După aproape 20 de ani de mandat al lui Marko Bela, preluarea frâielor UDMR de către Kelemen Hunor îl plasează pe acesta, dincolo de victoria categorică din Congres, într-o situaţie deloc confortabilă.
Odată cu instalarea în scaunul de preşedinte a început şi numărătoare inversă pentru rezolvarea problemelor Uniunii de care depinde practic menţinerea acesteia pe scena politică de la Bucureşti - scrie Evenimenzul zilei.
Semnarea, săptămâna aceasta, a noului protocol de colaborare cu PDL - restanţă moştenită de la predecesorul său Marko Bela - reprezintă 'prioritatea zero' a noului preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, după cum precizează acesta în interviul acordat ziarului Gândul.
Cu o zi înaintea începerii Congresului, liderii locali ai PSD şi PNL au reuşit să semneze un protocol cu UDMR Bihor. Pe de o parte liderii locali ai USL s-au bucurat că au creat o fisură în UDMR, pe de alta Crin Antonescu şi Victor Ponta au crezut că acest lucru îi va ajuta să convingă UDMR să treacă într-o altă construcţie politică, respectiv a lor.
'Ne bucurăm că suntem primii care au produs o fisură, sperăm să fie o fisură cu urmări, în UDMR. Era nevoie de acest protocol pentru că sperăm ca în acele zone în care erau neînţelegeri, ele să dispară. Cei care conduc ţara azi, adică PDL, condus de Traian Băsescu şi marioneta Emil Boc, trebuie să dispară de pe scena politică. Pentru asta avem nevoie să câştigăm alegerile în fiecare unitate teritorială', a spus, sâmbătă, liderul PSD Bihor, Ioan Mang - citat de România liberă - la o întrunire a aleşilori locali din judeţ cu Antonescu şi Ponta.
- Kelemen preferă un premier politic decât un tehnocrat (Cotidianul)
- Kelemen Hunor, noul preşedinte al maghiarilor, are o iubită de la PSD. Carmen Moldovan, speranţa USL de a scoate UDMR din coaliţia de guvernare (Puterea)
- UDMR lasă Opoziţia cu ochii în soare (Adevarul)
- Cum a devenit UDMR concubina USL (Romania libera)
- Interviu cu noul preşedinte al UDMR. Ce vrea Kelemen să negocieze cu PDL (Gandul)
- Ce a moştenit Kelemen Hunor de la Marko Bela (Evenimentul zilei)
- Autonomia teritorială, următorul obiectiv al UDMR (Jurnalul National)
- Diaconescu: Ponta şi Antonescu au oferit o probă de 'stand-up comedy' (Cotidianul)


POLITIC - PDL-iştii se pregătesc de CNC sus


Lideri ai PDL s-au reunit, duminică seară, pentru a discuta despre pregătirile pentru consiliul partidului - titrează Ziarul financiar.
Monica Iacob-Ridzi a trimis conducerii PDL cererea de autosuspendare din partid, gest confirmat sâmbătă, la Oradea, de premierul Emil Boc. 'Monica Iacob-Ridzi a înaintat deja spre Biroul Permanent o solicitare de autosuspendare, solicitând să găsim formula statutară pentru a putea să aibă un asemenea statut, ţinând cont de poziţiile recente', a spus Boc. Preşedintele democrat-liberal a adăugat că măsura autosuspendării din partid va fi discutată pe 5 martie, în cadrul CNC, când va fi introdusă 'o prevedere foarte clară că liderii care sunt trimişi în judecată prin rechizitoriul Parchetului vor avea suspendată de drept calitatea de membru PDL' - scrie Puterea.
- Boc confirmă, Ridzi se autosuspendă (Puterea)
- Lideri ai PDL s-au reunit, duminică seară, pentru a discuta despre pregătirile pentru consiliul partidului (Ziarul financiar)


POLITIC - Anastase: Sondajele în care PDL e pe locul trei se referă la 24% din repondenţi; 76% sunt nehotărâţi sus


Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, consideră că sondajele în care PDL este situat pe poziţia a treia în opţiunile electoratului sunt nerelevante, întrucât acestea se referă la doar 24% din cei chestionaţi, restul de 76% fiind nehotărâţi şi aşteptând 'rezultatele guvernării PDL'.
Anastase susţine că sondajele în care PDL este situat pe poziţia a treia în opţiunile electoratului sunt nerelevante în momentul de faţă, în condiţiile în care doar 24% din cei chestionaţi şi-au exprimat o opţiune legat de preferinţele electorale.
'În urma ultimelor sondaje de opinie, am constatat că ceva este în neregulă: PSD pe primul loc, cu un procent rezonabil, PNL pe locul doi, tot cu un procent rezonabil, iar pe locul trei PDL. Aşa că stau şi mă întreb care este logica să se unească locurile unu cu doi să bată locul trei. Şi am găsit răspunsul: aceste sondaje se referă la 24% din repondenţi. Restul de 76% sunt nehotărâţi, pentru că aşteaptă să vadă rezultatele guvernării noastre. De fapt, cei 76% dintre repondenţi, care reprezintă o majoritate covârşitoare, înţeleg că nu este alternativă în momentul de faţă şi sunt dispuşi să vină alături de noi. De aceea, trebuie să înţelegem să ne mobilizăm şi să explicăm populaţiei că succesul în 2012 va fi de partea celor buni şi drepţi', a declarat Roberta Anastase.
- Anastase: Sondajele în care PDL e pe locul trei se referă la 24% din repondenţi; 76% sunt nehotărâţi (Gandul)
- Raluca Turcan: 'PDL va clarifica rapid problema premier tehnocrat sau politic' (Gandul)


POLITIC - Sorin Blejnar, verificat de Corpul de Control al Guvernului sus


Consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, a declarat că Şeful ANAF, Sorin Blejnar, este verificat de Corpul de Control al Premierului Emil Boc, ca urmare a scandalului şpăgilor din vămile româneşti - scrie Adevărul.
Recomandarea lui Sorin Blejnar pentru funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Administraţia Fiscală a venit din partea Organizaţiei Judeţene a PDL Arad.
Într-un document prezentat de Antena3, semnat de Gheorghe Seculici, preşedintele PDL Arad, se notifică: 'Organizaţia Judeţeană a PDL Arad, prin prezenta vă face cunoscută susţinerea politică a lui Sorin Blejnar pentru funcţia de Preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administraţie Fiscale din cadrul Ministerul Economiei şi Finanţelor' - citează Jurnalul Naţional..
- Organizaţia PDL Arad l-a recomandat pe Blejnar la şefia ANAF (Jurnalul National)
- Sorin Blejnar, şeful ANAF, este verificat de Corpul de Control al Guvernului (Adevarul)


POLITIC - USL lucrează la moţiune sus


În timp ce premierul Emil Boc se pregăteşte pentru o nouă asumare în faţa Parlamentului, de data acesta pe Codul Muncii, USL îi coace acestuia o nouă moţiune de cenzură. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că reprezentanţi ai PSD şi PNL lucrează deja la textul moţiunii pe care USL o va depune imediat după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii.
Ponta a susţinut că sloganul Executivului cum că noul Cod al Muncii va crea locuri de muncă este unul fals, acesta arătând că în ultimii doi ani s-au pierdut 637.000 de locuri de muncă, iar noul acord cu FMI va mări numărul şomerilor - scrie Jurnalul Naţional.
- Codul Muncii a trecut. Urmează măsuri anticriză (Curierul national)
- USL scrie moţiunea pe Codul Muncii (Jurnalul National)


POLITIC - Ion Iliescu nu crede în suspendarea lui Băsescu sus


Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat la Europa FM că nu crede într-o suspendare a preşedintelui traian Băsescu, şi că, cel mai probabil, vom avea alegeri la termen - scrie Adevărul.
Ion Iliescu nu îşi va mai petrece ziua de naştere - 3 martie - la biroul său din strada Atena, ci a fost invitat să petreacă alături de pesediştii din Capitală. Marian Vanghelie l-a chemat pe preşedintele de onoare să vină în sânul celei mai mari organizaţii a PSD, pentru a arăta că vremurile în care se ameninţau cu excluderea din partid au trecut - crede Puterea.
- Marian Vanghelie, maestru de ceremonii pentru ziua lui Ion Iliescu. Preşedintele PSD Bucureşti i-a luat faţa lui Victor Ponta (Puterea)
- Ion Iliescu despre suspendarea lui Băsescu: Este iluzorie o asemenea chestiune (Adevarul)


POLITIC - Vărul lui Adriean Videanu, contestat după ce a fost ales preşedinte sus


Alegeri cu scandal la organizaţia PDL din Teleorman. Unul dintre prim-vicepreşedinţii formaţiunii a contestat alegerea noului preşedinte. Apropiat al lui Adriean Videanu, Florică Mara acuză intervenţia de la centru în aceste alegeri. El s-a retras din funcţia de prim-vicepreşedinte, rămânând doar membru de partid.
Lucian Militaru a fost ales în fruntea organizaţiei PDL Teleorman. Anunţul a fost făcut chiar de prim-vicepreşedintele Adriean Videanu, văr cu Militaru.
Alegerea sa a declanşat proteste din partea prim-vicepreşedintelui PDL Teleroman, Florică Mara. Apropiat al lui Videanu, Mara a acuzat intervenţia de la centru în aceste alegeri, anunţă Antena3.
Mara susţine că odată cu alegerea noului şef al partidului, PDL va coborî drastic în sondaje.
Drept urmare, Florică Mara şi-a dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte, rămânând doar simplu membru de partid. El este considerat omul lui Adriean Videanu în judeţ şi un important sponsor pentru partid.
Din cauza afacerilor pe care le derulează, Mara a intrat şi în vizorul DIICOT. Fost subprefect, el are o avere de peste şase milioane de euro , după cum au scris de-a lungul timpului jurnaliştii din Teleorman.
A contribuit din plin la campania electorală a lui Traian Băsescu, iar două dintre firmele sale figurează pe lista datornicilor la Fisc.
- Vărul lui Adriean Videanu, contestat după ce a fost ales preşedinte (Cotidianul)


ECONOMIC - Ialomiţianu: 'Top 300', prima ţintă pentru controlul averilor sus


Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor, spune că Fiscul vizează persoanele cu averi mari, care construiesc vile şi îşi cumpără maşini scumpe fără să poată demonstra de unde au banii.
În România eşti cu adevărat bogat atunci când intri în 'Top 300 Capital' al celor mai avuţi români, consideră Gheorghe Ialomiţianu, ministrul finanţelor publice. El a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că 'persoanele care au averi foarte mari şi vor fi prezente în Topul 300 reprezintă grupul ţintă al ANAF' pentru controlul averilor.
A mai precizat că o maşină foarte scumpă achiziţionată în 2011, o casă construită în acest an şi, în general, orice cheltuială reprezintă bază de impozitare după metodele indirecte de control, aprobate de guvern la finele anului trecut. Altfel spus, dacă o persoană cumpără, în 2011, un obiect de lux cu bani pentru care nu poate aduce acte justificative, va plăti un impozit de 16% din costul acelui bun. Chiar dacă noile metode pot fi aplicate de Fisc doar de la 1 ianuarie 2011, nu poate fi vorba de o amnistie fiscală, susţine ministrul Ialomiţianu. Asta deoarece 'toate persoanele care nu au declarat veniturile sunt supuse verificării', indiferent de anul în care le-au dobândit, singura deosebire fiind că, din 2011, autorităţile au instrumente mult mai eficiente, argumentează el.
- Ialomiţianu: 'Top 300', prima ţintă pentru controlul averilor (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Analiştii: aprecierea ţiţeiului nu putea veni într-un moment mai prost sus


Cele mai mari companii petroliere au scumpit în lanţ benzina şi motorina cu 6-9 bani pe litru la sfârşitul săptămânii trecute. Barilul de petrol a ajuns la maximul ultimilor doi ani şi jumătate. Oficial, conform preţurilor de referinţă anunţate de Petrom şi Rompetrol, motorina a depăşit şi ea pragul de 5 lei pe litru, după ce benzina a făcut acest salt încă de la începutul anului.
De la 1 ianuarie şi până în prezent, Petrom a anunţat cinci modificări ale preţurilor la pompă, patru dintre acestea aducând scumpirea carburanţilor. Ultima aplicată de companie a fost şi cea mai mare din 2011, benzina şi motorina scumpindu-se fiecare cu câte 9 bani pe litru.
Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţă, a scumpit tot vineri motorina cu 9 bani pe litru, iar benzina cu 6 bani.
Temerile analiştilor vin ca o completare la cele mai recente declaraţii venite din partea oamenilor importanţi din industria petrolieră locală. Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, spunea recent că orice şoc poate arunca din nou economia în recesiune, iar Constantin Tampiza, fostul director general al Lukoil România, afirma că nu este exclus ca maxime ale barilului, aşa cum au fost cele din 2008, să se repete anul acesta din cauza incidentelor din Africa de Nord.
- Petroliştii au scumpit din nou carburanţii. Analiştii spun că aprecierea ţiţeiului nu putea veni într-un moment mai prost (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Scandal european pentru plaja Sulina sus


Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea are o opinie diferită de a Comisiei Europene în ceea ce priveşte plaja Sulina.
Conform unei scrisori trimise de Comisia Europeană Guvernului României pe 27 ianuarie 2011, ţara noastră trebuie să convingă Uniunea Europeană, până la finele lunii martie, că respectă legislaţia europeană de mediu în privinţa protejării habitatelor periclitate existente pe plaja Sulina. În documentul UE privind declanşarea procedurii de infringement împotriva României trimis Guvernului de comisarul de mediu Janez Potocnik se precizează că 'lucrările efectuate pe plaja Sulina vor avea un efect negativ asupra unui număr de habitate şi specii protejate. Comisia este de părere că evaluarea realizată de autorităţile naţionale nu spulberă îndoielile referitoare la efectele negative majore ale lucrărilor realizate'.
Grigore Baboianu, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a declarat că a decis să efectueze un nou studiu de impact privind investiţia efectuată în plaja Sulina, care vizează introducerea acesteia în circuitul turistic.
Victor Tarhon, preşedinte al CJ Tulcea, şi-a exprimat, în şedinţa Consiliului ştiinţific al ARBDD, iritarea faţă de 'demersurile unor ecologişti ce pun mai presus protejarea volburei şi a scaieţilor decât dezvoltarea turistică a oraşului Sulina'.
- Scandal european pentru plaja Sulina (Romania libera)


ECONOMIC - Ariton vrea să încalce directivele europene din energie sus


Ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat că Transelectrica ar putea fi acţionar la reactoarele 3 şi 4, dacă alte companii nu vor fi interesate. Însă acest lucru ar însemna o încălcare a directivelor europene din energie, care nu permit transportatorilor de electricitate să investească în unităţi de producţie.
În plin haos creat în jurul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, ministrul Economiei, Ion Ariton, vine cu declaraţii halucinante, dovedind lipsa unor cunoştinţe elementare despre sectorul energetic, pe care ar trebui să îl gestioneze, conform fişei postului.
Aceasta într-un moment în care companii din toată lumea sunt cu ochii pe noi, pentru a vedea următoarea mutare a statului în cel mai mare proiect de investiţii din istoria României, de peste patru miliarde de euro.
- Ariton vrea să încalce directivele europene din energie (Adevarul)


ECONOMIC - Aplicarea amenzilor pentru şoferii fără rovinietă va costa 24 de milioane de euro sus


Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va organiza o licitaţie pentru servicii de imprimare şi expediere a proceselor verbale de contravenţie pentru şoferii depistaţi fără rovinietă, valoarea estimativă a contractului fiind de 95 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 24 de milioane de euro).
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România estimează că va încasa în acest an 755,24 milioane de lei din vânzarea rovinietei, după ce în primele 11 luni ale anului trecut a obţinut venituri de 669,73 milioane de lei.
- Aplicarea amenzilor pentru şoferii fără rovinietă va costa 24 de milioane de euro (Puterea)


ECONOMIC - Topul ţărilor cu populaţia cea mai obsedată de muncă din lume sus


Muncitorii cu normă întreagă din majoritatea ţărilor beneficiază de sărbători legale, care se pot transforma în zile de concediu plătit, dar nimeni nu este forţat să utilizeze acest timp. Ipsos Global şi Reuters au realizat un sondaj pe 13.000 de persoane din ţările dezvoltate pentru a vedea cine utilizează cel mai puţin zilele de concediu.
Japonezii sunt cei mai obsedaţi de muncă, doar 33% dintre ei îşi folosesc concediul alocat. Totuşi, Japonia are şi multe sărbători legale, respectiv 16 zile. Populaţia japoneză munceşte anual în jur de 1.714 ore.
În Australia, 47% din populaţie îşi ia zilele libere alocate. Australienii beneficiază de opt sărbători pe an, iar numărul de ore lucrate anual se ridică la 1.690.
Locul trei este ocupat de Africa de Sud, unde doar 47% din populaţia muncitoare se atinge de zilele libere. Aceştia au 12 zile de sărbătoarea, iar angajatorii trebuie să le asigure 21 de zile libere muncitorilor.
Francezii sunt cei mai relaxaţi, deoarece 89% din populaţie îşi foloseşte timpul alocat concediului.
- Topul ţărilor cu populaţia cea mai obsedată de muncă din lume (Ziarul financiar)


SOCIAL - 'Stabor Romano' de 200.000 de euro sus


Dorin Cioabă, fiul autointitulatului rege al rromilor - Florin Cioabă -, inaugurează astăzi primul Stabor Ţigănesc oficial. Lucrările pentru amenajarea sediului au durat mai bine de un an, iar investiţia în 'Palatul de Justiţie' se ridică la peste 200.000 de euro.
Pentru ca totul să iasă perfect, chiar Dorin Cioabă, cel care va fi preşedintele tribunalului, s-a ocupat de toate detaliile. Clădirea instanţei ţigăneşti are trei încăperi, dintre care una va fi sala de judecată. Pentru confortul juraţilor a fost ales un mobilier din lemn de mahon adus din Croaţia.
În Staborul Romano, cauzele se vor judeca după regulile Staborului Ţigănesc, iar preşedintele va lua decizia finală. Printre cei 20 de juraţi se numără şi Florin Cioabă, regele rromilor. 'Magistraţii' vor purta şi robe, ca în orice instanţă care se respectă.
- De azi, rromii au tribunal (Adevarul)


SOCIAL - Lider sindical: M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit sus


Preşedintele celui mai mare sindicat feroviar din România recunoaşte cu detaşare că s-a umplut de bani de când îi conduce pe salariaţii CFR, în mare parte datorită 'nenorocitului de comision'. Într-o confesiune inedită acordată ziarului nostru, Ion Molea mărturiseşte că a închis ochii la jefuirea căilor ferate ca să obţină măriri de salarii pentru angajaţi.
Deşi nu face parte dintre liderii de sindicat care ar trebui să-şi publice averea, Ion Molea, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Feroviare, organizaţie cu 49.000 de membri, nu ascunde faptul că este un om înstărit. El susţine însă că a obţinut averea doar prin muncă.
'Pământul pe care mi-am construit ferma e de la mama mea. A avut aici un hectar şi 45 de ari. Mai am o livadă de un hectar şi 95 de ari, o vacă din rasa Bălţată românească, pe care pot să iau şi 3.000 de lei, două vaci Holstein, care ajung şi la 2.000 de euro bucata. Am doi cai pentru care mi-aş da şi viaţa, crescătorie de găini încălzită, o scroafă gestantă şi una care a fătat. Am 25 de capre şi mai multe oi', enumeră, cu mândrie, Ion Molea.
Pe măsură ce vorbeşte cu reporterii RL, sindicalistul continuă să-şi amintească şi de alte bunuri de valoare pe care le are: 'Am 40 de hectare de pământ arabil. Am avut cinci struţi, dar i-am tăiat, pentru că nu au produs. Am plantat o pădure din banii mei, că am văzut că fondurile europene durează prea mult să le obţii. Şi încă 536 cireşi de pădure care, peste 100 de ani, vor costa 2000 de euro metrul cub de lemn'.
'M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit. Dar am şi eu o întrebare: dacă sunt aşa bogat, de ce nu m-am dus şi eu în concediu în străinătate? Vă răspund tot eu: nu pot să mă rup de animalele astea ale mele. Nu zic că nu îmi permit, dar nu am vrut să mă duc', spune liderul dindical.
- Lider sindical: M-am lins pe degete, dar nu m-am lăcomit (Romania libera)


SOCIAL - Care sunt cele mai deprimante meserii sus


Pentru câţiva norocoşi, serviciul este o permanentă provocare profesională şi o sursă de energie şi sănătate. Pentru majoritatea oamenilor însă, serviciul rămâne o corvoadă.
Psihologul Patricia Cihodaru explică faptul că românii aflaţi acum la vârstă adultă au crescut într-o cultură a muncii, în care cu cât munceai mai mult, cu atât erai mai apreciat, considerat mai responsabil şi mai 'serios'.
Potrivit unui studiu realizat de site-ul ivox.ro, 57% dintre românii sunt stresaţi de problemele pe care le au la serviciu şi nu se pot relaxa în timpul liber, gândindu-se des la activitatea profesională sau la problemele cotidiene. De altfel, stresul ocupaţional a fost definit de ONU ca 'epidemie globală', din cauza efectelor multiple, atât fizice, cât şi psihice generate de acesta. Paradoxal, românii nu şi-ar dori mai mult timp liber . Reporterii românialiberă.ro au încercat să afle care este explicaţia acestui comportament.
Majoritatea românilor care au participat la sondaj (peste 87%) au răspuns că au destul timp liber, dar nu îl petrec aşa cum şi-ar dori. Dacă ar avea mai mult timp liber, cea mai mare parte a respondenţilor şi-ar dori să meargă în vacanţe de weekend (16%), să facă sport (10 %) sau să iasă în oraş cu prietenii.
Principalul impediment este însă lipsa banilor (56.51%). Mai mult de o treime din participanţii la studiu consideră că nu există infrastructura necesară activităţilor din timpul liber pe care le doresc (parcuri, terenuri de sport), în timp ce un sfert dintre respondenţi invocă lipsa ocaziilor.
- Epidemie de stres în România. Care sunt cele mai deprimante meserii (Romania libera)


SOCIAL - Adevărata criză a pensiilor va fi cu cei născuţi în 67 - 69 sus


Numărul bărbaţilor este mai mare decât cel al femeilor până la vârsta de 45 de ani. După această vârstă se constată o mortalitate mai ridicată în rândul bărbaţilor afirmă dr. Cristiana Glavce, directorul Institutului de Antropologie Fizică 'Francisc J. Rainer'.
'Segmentul actual de vârstă mică şi medie va trebui să susţină financiar atât populaţia de copii ce se va naşte, cât şi populaţia de vârstnici care reprezintă un segment foarte numeros. Această destabilizare de schimb între generaţii profilează o mare problemă care începe să se conştientizeze. În toată Europa se observă această îmbătrânire a populaţiei, în detrimentul celei tinere', declară dr. Cristiana Glavce pentru Adevărul.
- Cristiana Glavce: Adevărata criză a pensiilor va fi cu cei născuţi în 67 - 69 (Adevarul)


SOCIAL - Şoferi analfabeţi cu carnet de conducere sus


Bercea Mondial nu ştie să citească sau să scrie, dar are permis de conducere, ceea ce contravine legislaţiei din România. Cazul lui Bercea nu este însă singular. Şoselele sunt pline de şoferi care au obţinut permisul ilegal.
Dintre miile de permise ilegale de la Piteşti - depistate într-o operaţiune spectaculoasă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - doar unul dintre ele a fost anulat irevocabil de către instanţa de judecată. Anchetatorii au stabilit că un număr de 3500 de premise de conducere au fost acordate ilegal de Poliţia Rutieră din judeţul Argeş.
Între aceşti 3500 de posesori de permise se află şi un analfabet. El a fost depistat întâmplător la un control al Poliţiei Rutieră, a fost depistat că nu avea rovigneta. Când a fost pus să semneze procesul-verbal, poliţiştii au constatat că nu ştie să scrie şi să citească. Culmea, omul este posesorul unui permis pentru toate categoriile şi conduce un camion de marfă. Inclusiv la audierile de la poliţie a venit tot conducând acest camion. El nu cunoaşte semnele de circulaţie şi le-a declarat poliţiştilor că nu îşi mai aduce aminte în ce a constat examenul pentru obţinerea permisului auto.
- ŞOFERI ANALFABEŢI - Câţi Bercea Mondial sunt în România? PLUS: O nouă metodă de a lua carnet dacă eşti analfabet - cu translator (Gandul)


SOCIAL - Cine taie pădurile din România sus


O jumătate de miliard de euro aşteaptă proiecte de reîmpădurire. Fondurile nu sunt accesate, pentru că beneficiarii nu se pot opri din furat.
În Harghita, Covasna, Neamţ, Bacău şi în multe alte judeţe s-au tăiat mii de hectare de pădure în ultimii ani. Între 3 şi 5 sute de mii de hectare de pădure, nimeni nu ştie exact câte, căci sunt neadministrate. O legislaţie proastă, gândită de politicieni incompetenţi sau poate interesaţi, a făcut ca suprafeţe imense de pădure să rămâna neadministrate. În spatele multor afaceri cu lemn stau politicieni. Până acum nimeni nu a fost pedepsit, nici măcar prins.
Legi proaste, politicieni părtaşi la furt, autorităţi depăşite de situaţie, oameni avizi de bogăţie. Aceasta este reţeta dezastrului din codru. Aproape oriunde intri în pădurile noastre întâlneşti indivizi certaţi cu legea. Dacă autorităţile ar dori, ar putea să-i oprească din tăiere. Nu se vrea, însă. Aşa cum nu se vrea nici să împădurim - apreciază Gîndul.
- Cine taie pădurile din România. La Bilbor preotul satului avea gater lângă biserică - Un reportaj 'ROMÂNIA TE IUBESC' - VIDEO (Gandul)


JUSTIŢIE - Ducu Bertzi: ''Vreau să demonstrez judecătorilor că nu am făcut niciodată poliţie politică''. CNSAS îl acuză pe celebrul folkist de colaborare cu Securitatea sus


Pe 23 februarie, CNSAS l-a informat pe Ducu Bertzi că pe numele său a fost descoperit un dosar de Securitate şi că a fost sesizată Curtea de Apel Bucureşti pentru a se da un verdict de colaborare cu Securitatea ca poliţie politică.
Folkistul a declarat pentru Puterea că se va lupta în instanţă pentru a-şi dovedi nevinovăţia. Din cele două volume pe care se pare că le are dosarul lui Alexandru Bertzi (numele adevărat al artistului) au fost trimise judecătorilor câteva file, un angajament prin care folkistul (la acea dată subinginer la Întreprinderea de Maşini Unelte Agregate) îşi punea la dispoziţia Securităţii garsoniera, o notă de preluare în reţeaua Direcţiei a III-a de contraspionaj, singura notă informativă dată de folkist, un raport din care rezultă că ofiţerul de reţea i-a dat un parfum de ziua lui şi un raport din care rezultă că Bertzi avea nevoie să mai fie instruit pentru a putea fi folosit ca informator, chiar dacă se afla în anturajul mai multor personalităţi culturale din ţara noastră.
- Ducu Bertzi: ''Vreau să demonstrez judecătorilor că nu am făcut niciodată poliţie politică''. CNSAS îl acuză pe celebrul folkist de colaborare cu Securitatea (Puterea)


CULTURĂ - Sit roman transformat în afacere imobiliară sus


Rezervaţia arheologică de la marginea Galaţiului a fost transformată în afacere imobiliară, Muzeul de Istorie fiind somat să descarce de sarcină arheologică terenul.
Altfel spus, să îşi ia de acolo ce crede că ar fi important din punct de vedere patrimonial. Ansamblul vestigiilor romane e format din Castrul Roman, Cavoul Roman, un Castelum de pământ, Valul Roman şi două necropole. Necropola Romană situată pe panta de la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci a fost descoperită în 1974 de prof. univ. Mihalache Brudiu, pe atunci arheolog la Muzeul de Istorie. Din 1985 este rezervaţie arheologică.
n 2007, Judecătoria Galaţi a 'retrocedat' Necropola Romană într-un dosar care acum e cercetat de DNA. De fapt, terenul revendicat era la doi kilometri distanţă, în zona Universităţii Danubius, dar revendicatorul Anton Bejan a obţinut terenul în baza a trei expertize topografice 'aranjate', cu complicitatea directorului OCPI Galaţi, N. Reti, care a avizat una dintre documentaţii, şi a fostei şefe a Direcţiei Juridice din primărie, Tincuţa Pătruţă, care nu s-a prezentat la nici un termen din proces. Cele 10 hectare de necropolă romană au ajuns în proprietatea omului de afaceri Andrei Lişinschi. Preţul era de 9,5 milioane euro, terenul făcând obiectul unei tranzacţii în leasing imobiliar. Omul de afaceri susţine că la momentul cumpărării terenului nu ştia că acolo ar fi necropolă şi nu se poate construi.
- Sit roman transformat în afacere imobiliară (Romania libera)


SPORT - Futsal: România s-a calificat la turneul final al CE 2012 sus


Naţionala de futsal a României s-a calificat duminică la turneul final al Campionatului European din 2012, care va fi găzduit de Croaţia, după ce a învins Cehia cu scorul de 1-0 (0-0), în ultima zi a turneului preliminar de la Tg. Mureş.
Cosmin Gherman a marcat unicul gol la partidei (26'30'), una decisivă pentru calificare. Cehia s-a calificat şi ea la turneul final.
Slovacia, care învinsese România în primul meci, cu 6-5, a ratat calificarea la golaveraj, chiar dacă a surclasat Norvegia cu 4-0. Cum România, Cehia şi Slovacia erau la egalitate după partidele de duminică, cu câte 6 puncte, s-au luat în considerare rezultatele directe, iar Cehia (5-3 cu Slovacia) şi România au reuşit calificarea.


SPORT - Fotbal: Birmingham a cucerit Cupa Ligii engleze, 2-1 în finală cu Arsenal sus


Birmingham a cucerit duminică, pe stadionul londonez Wembley, Cupa Ligii engleze la fotbal, învingând Arsenal cu scorul de 2-1 (1-1), profitând din plin de o enormă greşeală a Tunarilor în ultimele minute.
Birmingham a deschis scorul în minutul 28, prin Zigic, Van Persie a reuşit egalarea în minutul 39, pentru ca în ultimul minut al meciului Martins să profite de o neînţelegere între Koscielny şi Szczesny la un balon anodin, pentru a aduce victoria echipei sale.
Birmingham intră în posesia celui de-al doilea trofeu din întreaga sa istorie, după prima Cupă a ligii, obţinută în 1963.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Muammar Gaddafi susţine că Libia este 'complet calmă' sus


Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat că Libia este 'complet calmă' şi că nu există tulburări în ţară, într-o declaraţie în exclusivitate acordată prin telefon postului sârb de televiziune PInk TV şi difuzată duminică seară, relatează AFP.
'În acest moment nu există incidente, iar Libia este complet calmă. Nu este nimic neobişnuit. Nu sunt tulburări', a declarat colonelul Gaddafi.
El a acuzat de asemenea reţeaua Al-Qaida că s-a aflat la originea 'bandelor teroriste' care au făcut victime în Libia. 'Au fost omorâţi oameni de bande teroriste care aparţin fără niciun dubiu Al-Qaida', a spus Gaddafi.
Liderul libian a mai declarat că 'mici grupuri' de opozanţi au fost în prezent 'încercuite'. 'Poporul din Libia mă sprijină, mici grupuri de rebeli sunt înconjurate şi ne vom ocupa de ele', a spus Gaddafi pentru Pink TV. Reprezentanţii televiziunii susţin că Gaddafi a vorbit de la biroul său din Tripoli.
El a spus totodată că rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care impune sancţiuni regimului libian este 'fără valoare'. 'ONU nu are dreptul să se amestece în treburile interne ale altor ţări, cu excepţia cazului în care un stat atacă un alt stat', a afirmat liderul libian.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - David Cameron: 'Este timpul' ca Muammar Gaddafi să plece sus


Premierul britanic David Cameron a declarat că 'este timpul' ca liderul libian Muammar Gaddafi să plece, adăugând că acesta nu mai are niciun rol de jucat în viitorul ţării sale, relatează AFP şi Reuters.
Susţinând duminică un discurs după o nouă operaţiune de salvare de către armata britanică a 150 de civili străini blocaţi în deşertul libian, şeful guvernului de la Londra a dat asigurări că toate acestea 'transmit un mesaj clar regimului: este timpul pentru colonelul Gaddafi de a pleca şi de a pleca acum'. 'Nu mai este loc pentru el în Libia în viitor', a adăugat Cameron.
'Menţinem o presiune considerabilă asupra acestui regim', a precizat el. 'Măsurile pe care le luăm împotriva regimului sunt interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pentru a arăta cât este de izolat', a adăugat Cameron.
Ministrul britanic al finanţelor George Osborne anunţase cu câteva mai devreme îngheţarea activelor liderului libian Muammar Gaddafi şi ale familiei sale, pentru ca acestea să nu mai poată 'fi folosite împotriva intereselor poporului libian', în contextul sancţiunilor decise sâmbătă de Consiliul de Securitate al ONU. Conform evaluărilor Londrei, colonelul Gaddafi deţine circa 20 de miliarde de lire (23,4 miliarde de euro) în lichidităţi, în special la Londra, a scris cotidianul The Telegraph.
Guvernul britanic i-a ridicat de asemenea imunitatea diplomatică în Marea Britanie liderului libian şi fiilor acestuia, a anunţat duminică ministrul britanic de externe William Hague.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Contracte militare: Rusia ar putea pierde 4 miliarde dolari în Libia sus


Rusia ar putea pierde 4 miliarde de dolari pentru contracte militare neonorate în Libia, în urma adoptării de către ONU a sancţiunilor împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, a declarat duminică o sursă militaro-diplomatică citată de agenţia Interfax şi preluată de France Presse.
''Dintre ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Libia este principalul cumpărător de armament rusesc'', a afirmat sursa menţionată. ''Contractele de vânzări de echipamente militare încheiate cu această ţară se cifrează în prezent la 2 miliarde de dolari. Negocierile pentru echipamente de aviaţie şi sisteme de apărare antiaeriană în valoare de 1,8 miliarde dolari se aflau în faza finală', a precizat sursa.
Rusia încearcă să păstreze furnizarea de echipamente militare în Orientul Mijlociu, în pofida revoltelor care au zguduit regiunea.
Ministrul rus al apărării, Anatoli Serdiukov, s-a declarat îngrijorat de impactul revoltelor arabe asupra exporturilor de arme ruseşti. 'Suntem profund îngrijoraţi. Am dori ca contractele semnate să fie onorate', a afirmat el, citat de Interfax.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Nicolas Sarkozy: Alain Juppe, noul şef al diplomaţiei franceze sus


Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a anunţat duminică numirea lui Alain Juppe, care deţinuse până acum portofoliul apărării, în funcţia de ministru de externe, înlocuind-o pe Michele Alliot-Marie, care şi-a dat demisia, relatează AFP.
Un senator şi fost ministru, Gerard Longuet, a fost însărcinat de Sarkozy cu portofoliul apărării în locul lui Alain Juppe, a anunţat preşedintele Senatului, Gerard Larcher.
'Salut numirea lui Gerard Longuet în postul de ministru al apărării', a precizat într-un comunicat acest înalt responsabil parlamentar francez.
În vârstă de 65 de ani, Gerard Longuet, liderul aleşilor partidului prezidenţial UMP din Senat, a fost ministru al industriei între 1993 şi 1994. Ascensiunea sa politică s-a oprit atunci brusc, când a demisionant în urma unor afaceri judiciare.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Amr Moussa vrea să candideze la preşedinţia Egiptului sus


Secretarul general al Ligii Arabe, Amr Moussa, şi-a anunţat duminică intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din Egipt, după căderea regimului lui Hosni Mubarak, informează agenţia de presă oficială egipteană Mena, citată de France Presse.
''Am intenţia să candidez la viitorul scrutin prezidenţial, iar un anunţ oficial se va face la momentul potrivit'', a declarat Moussa.
Armata, care deţine puterea după demisia lui Mubarak sub presiunea populară, la 11 februarie, a anunţat organizarea de alegeri legislative şi prezidenţiale în următoarele luni.
Diplomat de carieră, în vârstă de 74 de ani, Moussa a fost ministru de externe în regimul Mubarak, în perioada 1991-2001, după care a ocupat funcţia de secretar general al Ligii Arabe. Potrivit France Presse, el rămâne o personalitate populară în rândul egiptenilor.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Tunisia: Béji Caid Essebsi, numit premier sus


Preşedintele interimar al Tunisiei, Foued Mebazaa, a anunţat duminică numirea fostului ministru Béji Caid Essebsi în funcţia de premier, succedându-i lui Mohammed Ghannouchi, care şi-a dat demisia, informează France Presse.
Premierul tunisian Mohamed Ghannouchi, a cărui plecare din funcţie o cereau manifestanţii, şi-a anunţat duminică demisia, în cursul unei conferinţe de presă la Tunis.
''Am decis să demisionez din funcţia mea de premier'', a declarat Ghannouchi, care preluase frâiele unui guvern de tranziţie după căderea de la putere, pe 14 februarie, a preşedintelui Ben Ali, la presiunea străzii.


EVENIMENT - Kelemen Hunor dă fără licitaţie 3,6 milioane de euro firmei Aedificia Carpaţi. A doua reconsolidare a Muzeului Naţional de Artă al României sus


Ministerul Culturii şi Cultelor, condus de către proaspătul preşedinter ales al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, i-a făcut cadou omului de afaceri Petre Badea un contract în valoare de 3,6 milioane de euro pentru restaurarea corpului central al Muzeului Naţional de Artă al României. Este pentru a doua oară când Ministerul Culturii atribuie contracte de lucrări la acelaşi obiectiv firmei Aedificia Carpaţi, însă relaţia contractuală dintre societatea în cauză şi Ministerul Culturii este una mai veche, bazată aproape exclusiv pe contracte atribuite prin negociere directă. De altfel, numai în ultimii trei ani, Aedificia Carpaţi a încasat prin contracte derulate cu statul peste 150 de milioane de euro. Printre clienţi se numără Ministerul Culturii, Banca Naţională a României, Administraţia Prezidenţială şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
- Kelemen Hunor dă fără licitaţie 3,6 milioane de euro firmei Aedificia Carpaţi. A doua reconsolidare a Muzeului Naţional de Artă al României (Puterea)


EVENIMENT - Mărturia Monei din Bolintin: 'Allah este singurul care are dreptul să mă judece' sus


Românca Mona Thwany, soţia celui care s-a aruncat în aer pe străzile din Stockholm în decembrie anul trecut, vorbeşte într-o scrisoare trimisă în exclusivitate ziarului România Liberă despre stigmatul de 'soţie de terorist sinucigaş'.
'Fără a spune măcar un cuvânt, am fost etichetată drept fundamentalistă', extremistă' sau chiar spălată pe creier'', spune Mona Thwany în scrisoarea trimisă 'României libere', la aproape trei luni de la atentatul sinucigaş din Stockholm, al cărei autor a fost chiar soţul ei.
Pe 11 decembrie 2010, Taimour Abdulwahab al Abdaly a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa pe o stradă aglomerată din capitala suedeză. El a murit, iar oameni nevinovaţi au fost răniţi. Potrivit poliţiei suedeze, Taimour ar fi plănuit să ucidă un număr mare de persoane, dar a eşuat pentru că a detonat explozibilul prea devreme.
'Nu am ştiut niciodata ca el, de fapt, ducea o viaţă dublă. Taimour este unicul responsabil pentru faptele sale, aşa cum eu răspund de faptele mele. Allah este singurul care are dreptul să mă judece'. Mona Thwany mai povesteşte care au fost motivele pentru care a trecut de la 'tânăra purtând haine strânse pe corp, ochii creionaţi cu eyeliner şi buze roşii', la femeia care îşi arată numai faţa şi mâinile prin vălul islamic: 'Vălul islamic a fost strict o decizie făcută de mine şi pentru mine!', declară Mona Thwany.
- Mărturia Monei din Bolintin: 'Allah este singurul care are dreptul să mă judece' (Romania libera)


EVENIMENT - Războiul Primăriei Slatina cu Bercea Mondial sus


Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, deţine nenumărate imobile şi terenuri în Drăgăneşti şi în Slatina, majoritatea pe numele altor persoane. Primăria Slatina încearcă să demoleze mai multe construcţii ridicate fără autorizaţie, al căror proprietar este auto-intitulatul 'preşedinte al ţiganilor'.
Bercea Mondial (43 de ani) deţine peste 50 de imobile, în Slatina, dar şi în Drăgăneşti, cele mai multe pe numele unor intermediari. Interpuşii trăiesc la limita sărăciei, fără să poată face dovada banilor cu care au fost ridicate casele.
'Imobilele aparţin, în realitate, lui Bercea Mondial, pentru că toţi intermediarii i-au dat acestuia procuri de reprezentare în faţa autorităţilor', a declarat, pentru 'Adevărul' primarul Slatinei, Darius Vâlcov.
În februarie 2008, Sandu Anghel a cumpărat un teren de 180 mp, pe care a ridicat o clădire, fără autorizaţie.
În 2005, Anghel Sandu a cumpărat de la SC Rulmenţi Slatina un teren de 4.887 mp. În iunie 2006, Bercea Mondial a ridicat o construcţie fără autorizaţie, motiv pentru care Primăria a aplicat o amendă de un miliard de lei vechi, cu obligaţia de a demola imobilul. Bercea a folosit strategia sa preferată, 'suveica', terenul fiind vândut succesiv, pe hârtie, de nu mai puţin de 10 ori.
În 2007, Bercea Mondial a cumpărat, printr-un intermediar, Gabriela Tănăsie, un teren de 1.000 mp, cu casă. Ulterior, Tănăsie a solicitat Primăriei, prin procuratorul Anghel Sandu, autorizaţie de construire pentru o verandă. Documentul a fost folosit pentru ridicarea unui palat ţigănesc, cu amprenta la sol de 800 mp.
- Războiul Primăriei Slatina cu Bercea Mondial (Adevarul)

Continuare......