[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 30 aprilie 2010

Posted by PressUpdate vineri, 30 aprilie 2010 10:53 0 comentarii
Sumar

ECONOMIC - Autoritatile incalca procedura achizitiilor publice

Niciuna dintre autoritatile statului nu respecta integral procedurile de achizitii publice. 'Sunt foarte multe încalcari ale legislatiei privind achizitiile publice. Nu cred ca exista o autoritate contractanta care sa respecte 100% procedurile de achizitii', a declarat ieri, la o conferinta de presa, presedintele Autoritatii pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, citata de Gandul.
- Sefa de la Achizitii Publice: Nimeni nu respecta 100% procedurile (Gandul)

POLITIC - Nicio zi fara scandal pe legea pensiilor

Proiectul Guvernului Boc privind legea unitara a pensiilor i-a scos rau din sarite pe cei care zilnic înfaptuiesc justitia într-un sistem de la care se cere pe zi ce trece tot mai mult, concomitent cu gâtuirea resurselor care ar putea asigura independenta magistratilor, arata Jurnalul National.
Seful Serviciului Legislatie din Consiliul Superior al Magistraturii, Teodor Andrita, a anuntat ieri, in cadrul unei dezbateri, ca va pregati o sesizare pe care o va inainta Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a ataca la Curtea Constitutionala proiectul legii unitare a pensiilor in vederea verificarii constitutionalitatii. El a explicat ca acesta este cel mai firesc demers pentru a evita producerea de efecte juridice de catre o lege neconstitutionala, afirma Cronica Romana.
- Magistratii îsi încep cariera de la 17 ani!? (Jurnalul National)
- Magistratii vor ataca la CCR legea pensiilor (Cronica Romana)

ECONOMIC - Nu! majorarii taxelor

Majorarea taxelor într-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI, citat de Jurnalul National. România nu are decât doua solutii pentru a-si rezolva problemele curente: reducerea în continuare a cheltuielilor sau îmbunatatirea colectarii taxelor.
Pentru a fi si mai siguri ca România va respecta acordul stand-by si va face reformele necesare, FMI încearca sa-i sperie pe oficialii de la Bucuresti cu criza din Grecia, care ar putea afecta si mai mult situatia dificila prin care trece tara noastra, scrie Gandul.
Probabilitatea majorarii taxelor în 2011 este ridicata, în conditiile în care România ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pâna în 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atât de Parlament, cât si de societate, considera analistii BRD, citati de Curieurl National.
- Majorarea taxelor e o mare greseala (Jurnalul National)
- Mesajul FMI catre Boc: Majorarea taxelor în 2010 ar fi o mare greseala (Gandul)
- Marirea taxelor, varianta simpla, dar cea mai proasta (Curierul national)



Continua

EDITORIAL Un act stupid: legea lustratiei

POLITIC Educatia. Avem o lege, cum procedam?

Nicio zi fara scandal pe legea pensiilor

Romania si Moldova - doua state, un popor

Lustratia nu sperie pe nimeni

Pesedistii organizeaza proteste de 1 mai

Ce cauta femeile in politica?

ECONOMIC Cine a luat 'gripa' de la greci

Nu! majorarii taxelor

FMI ne-a gasit dezorganizati

Masinuta electrica revolutioneaza Romania

Autoritatile incalca procedura achizitiilor publice

Legi moderne, metehne vechi

JUSTIŢIE Lege impotriva camatariei

Alo, Politia?

DNA verifica 'blonda de la strazi'

SPORT Cum arata noul stadion Lia Manoliu?

Serea fluiera in arest. Cu Martis asistent

INTERNAŢIONAL AGERPRES Patru fotbalişti argentinieni joacă în Europa cu paşapoarte false

Arme traficate ilegal de o reţea italo-iraniană tranzitau prin România

Belgia, prima ţară europeană în care portul vălului islamic integral este interzis

Mareea neagră din SUA: stare de urgenţă în Louisiana

TPI este ''instrumentul'' unor ''discipoli ai lui Hitler''

Egiptul neagă că ar fi otrăvit un tunel spre Gaza

România speră să aibă parte de propriul miracol economic

Porno pentru Putin

EVENIMENT Maries vrea certificatul de revolutionar al lui Iliescu

Tripleta care a confiscat Revolutia

Tezaurul Romaniei - o afacere uriasa cu un comision pe masura


-- in detaliu --

EDITORIAL - Un act stupid: legea lustratiei sus


Se adopta legea lustratiei. Sa ne bucuram? Sau, mai degraba, ar trebui sa ne mire orbirea celor care o aplauda si, mai grav, sa ne îngrijoreze populismul celor care o promoveaza?
Adoptata imediat dupa Revolutie si pentru un termen limitat, asa cum de altfel prevedea punctul 8 al celebrei Proclamatii de la Timisoara, legea lustratiei ar fi avut logica ei. Ar fi permis intrarea în structurile statului a altor persoane decât cele din esaloanele doi si trei ale conducerii PCR sau foste cadre ale Securitatii. Ar fi fost semnalul unei cotituri istorice, scrie Ovidiu Nahoi in Adevarul.
La 20 de ani de la revolutie, legea lustratiei va scoate din functiile publice un numar de primari si consilieri de comune si mici orase plus vreo câtiva fosti activisti UTC si UASCR, ajunsi azi la vârsta maturitatii.


POLITIC - Educatia. Avem o lege, cum procedam? sus

Într-o analiza realizata pentru Jurnalul National, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu atrage atentia ca în privinta învatamântului preuniversitar exista probleme semnificative de continut în domenii care necesita decizii majore si foarte bine argumentate datorita efectelor pe termen lung.
- Masurile Guvernului din proiectul legii educatiei vor accentua problemele (Jurnalul National)


POLITIC - Nicio zi fara scandal pe legea pensiilor sus

Proiectul Guvernului Boc privind legea unitara a pensiilor i-a scos rau din sarite pe cei care zilnic înfaptuiesc justitia într-un sistem de la care se cere pe zi ce trece tot mai mult, concomitent cu gâtuirea resurselor care ar putea asigura independenta magistratilor, arata Jurnalul National.
Seful Serviciului Legislatie din Consiliul Superior al Magistraturii, Teodor Andrita, a anuntat ieri, in cadrul unei dezbateri, ca va pregati o sesizare pe care o va inainta Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a ataca la Curtea Constitutionala proiectul legii unitare a pensiilor in vederea verificarii constitutionalitatii. El a explicat ca acesta este cel mai firesc demers pentru a evita producerea de efecte juridice de catre o lege neconstitutionala, afirma Cronica Romana.
- Magistratii îsi încep cariera de la 17 ani!? (Jurnalul National)
- Magistratii vor ataca la CCR legea pensiilor (Cronica Romana)


POLITIC - Romania si Moldova - doua state, un popor sus

'Suntem doua state si un singur popor si avem un viitor comun. Cei 22 de milioane de oameni din aceasta parte sunt parteneri pentru cele patru milioane de cetatenui de dincolo de Prut. Dreptul la libera circulatie este cel mai important lucru, trebuie sa puteti circula liber atât în România, cât si în Uniunea Europeana. Am modificat Legea cetateniei, desi erau politicieni care spuneau ca vom fi sanctionati de catre Europa. Nimeni din UE nu ne-a atras însa atentia', a declaratTraian Basescu, citat de Jurnalul National.
- Basescu, cu lacrimi în ochi despre Moldova: 'Suntem un singur popor' (Jurnalul National)


POLITIC - Lustratia nu sperie pe nimeni sus

Tardiva, noua lege a lustratiei îl tine la adapost pe Voiculescu, nu-l sperie pe Hrebenciuc, îl 'uita' în mod misterios pe Stolojan si îi prinde la vârf doar pe Silvian Ionescu sau pe Serban Mihailescu, scrie Evenimentul Zilei.La un pas de adoptare în parlament, legea lustratiei nu le da mari emotii fostilor nomenclaturisti, câti mai sunt, dupa 20 de ani, în pozitii publice de top. Noua lista a lustrabililor de renume este extrem de scurta.
În forma actuala, Dan Voiculescu ramâne senator, în ciuda verdictului de colaborare cu Securitatea, Theodor Stolojan nu ar mai fi atins, ca fost responsabil cu o peratiuni valutare, iar pozitiile de ex-UTC-isti ale sefului SIE, Mihai Razvan Ungureanu, sau premierului Emil Boc nu-i fac lustrabili. Decât daca ar fi fost retribuiti.
- Lustratie la picior de lemn: nimeni nu se simte în pericol (Evenimentul zilei)
- Lista neagra a comunistilor scosi pe tusa (Adevarul)
- Cine se opune Legii Lustratiei? (Romania libera)
- Roberta Anastase & Co. i-au delustrat pe Emil Boc si Traian Basescu (Cotidianul)
- Legea lustratiei, marul otravit din curtea social-democratilor (Curentul)


POLITIC - Pesedistii organizeaza proteste de 1 mai sus

Lunga traditie a petrecerilor câmpenesti, cu mici si bere, va fi întrerupta anul acesta. În locul lor, PSD pregateste proteste în mai multe orase din tara, scrie Evenimentul Zilei. 'S-a uitat ca ziua de 1 mai nu a fost o zi de sarbatoare, ci una de lupta a muncitorilor. Anul acesta, tinând cont de situatia sociala si economica a României, nu era nimic de sarbatorit', a sustinut Victor Ponta, subliniind ca aceasta este 'o zi a oamenilor care traiesc din munca lor'.
PSD nu are nimic de sarbatorit anul acesta de 1 mai, ci numai de protestat. Liderul social-democrat, Victor Ponta a anuntat ca formatiunea sa va 'sarbatori' Ziua Muncii în strada prin actiuni de protest la care sunt invitati toti cei nemultumiti de politica actualului guvern, fie membri de partid, fie sindicalisti, fie simpli români, scrie Jurnalul National.
- De 1 Mai, PSD va avea actiuni de protest în toata tara (Jurnalul National)
- PSD cheama la proteste de 1 mai (Evenimentul zilei)
- Vrem alt guvern, 1 Mai corect! (Azi)


POLITIC - Ce cauta femeile in politica? sus

UDMR este 'cel mai macho partid' din România. Aceasta este opinia consilierului prezidential Peter Eckstein Kovac, opinie pe care a prezent-o la o dezbatere ISP pe tema rolului femeii în politica româneasca, dând exemplul celor doua deputate care au intra în Parlament datorita calculatorului, prin redistribuire si nu datorita partidului. Kovacs a precizat ca punctul sau de vedere nu coincide neaparat cu cel al Administratiei prezidentiale, ci cu platforma liberala din UDMR, al carui initiator este, sustine Gandul.
Concluziile unui seminar PDL: femeile sunt profund discriminate în politica româneasca. Doar vreo 8% din politicieni sunt femei si nici alea nu au reusit prin competenta, ci pe baza de aspect fizic. Sunt câteva, foarte putine, care nu au fost alese de hormonii masculini, dar alea sunt obediente sefului de partid, scrie Puterea.
- Eckstein Kovacs: UDMR este 'cel mai macho partid'. Situatia femeii în politica româneasca (Gandul)
- Un consilier prezidential vorbeste despre figura luminoasa a doamnei Udrea. PDL se întreaba ce cauta femeile în politica (Puterea)


ECONOMIC - Cine a luat 'gripa' de la greci sus

Euro se duce la vale ca un bolovan tras în jos de criza din Grecia, dar si de retrogradarea ratingurilor Portugaliei si Spaniei. Vestile sunt departe de a fi linistitoare, mai ales ca oficialii de la Atena au anuntat ca refuza sa accepte noile reduceri salariale cerute de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International, scrie Jurnalul National.
Costurile planului de salvare a statului elen ar putea fi de trei ori mai mari decât se apreciase initial. În schimbul banilor, Atena are de îndeplinit conditii drastice, au avertizat UE si FMI, afirma Evenimentul Zilei.
- Grecia are gripa, noi tusim (Jurnalul National)
- Grecia poate fi resuscitata doar cu minimum 100 de miliarde de euro (Evenimentul zilei)
- Criza din Grecia se raspândeste ca 'virusul Ebola'. Care ar putea fi viitoarele tari infectate (Gandul)
- A venit rândul Spaniei (Adevarul)
- Criza in stil balcanic (Cronica Romana)


ECONOMIC - Nu! majorarii taxelor sus

Majorarea taxelor într-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI, citat de Jurnalul National. România nu are decât doua solutii pentru a-si rezolva problemele curente: reducerea în continuare a cheltuielilor sau îmbunatatirea colectarii taxelor.
Pentru a fi si mai siguri ca România va respecta acordul stand-by si va face reformele necesare, FMI încearca sa-i sperie pe oficialii de la Bucuresti cu criza din Grecia, care ar putea afecta si mai mult situatia dificila prin care trece tara noastra, scrie Gandul.
Probabilitatea majorarii taxelor în 2011 este ridicata, în conditiile în care România ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pâna în 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atât de Parlament, cât si de societate, considera analistii BRD, citati de Curieurl National.
- Majorarea taxelor e o mare greseala (Jurnalul National)
- Mesajul FMI catre Boc: Majorarea taxelor în 2010 ar fi o mare greseala (Gandul)
- Marirea taxelor, varianta simpla, dar cea mai proasta (Curierul national)


ECONOMIC - FMI ne-a gasit dezorganizati sus

Cu toate ca ne-a pus în conturi bani ieftini în perioada de criza, Fondul nu a reusit sa limiteze cheltuielile statului si nici sa determine guvernul sa gândeasca strategii pe termen lung, noteaza Evenimentul Zilei.
O tara la fel de dezorganizata, cu reforme asumate, dar neîndeplinite, si cu o datorie mai grea în spate. Asa arata România la un an de la intrarea în vigoare a acordului de împrumut cu Fondul Monetar International. Acum aproape un an, pe 4 mai 2009, consiliul executiv al FMI aproba acordul stand-by de împrumut încheiat cu România.
Cea de-a cincea transa de la FMI, în valoare de 850 de milioane de euro nu mai merge toata la Banca Nationala, sustine Bursa. Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI declara: 'Trebuie sa lucram dupa cum ne comunica FMI, dar nu putem lasa oamenii fara bani de salarii si pensii'.
- România la un an de acord cu FMI: amânari si datorii (Evenimentul zilei)
- FMI ar lasa o parte din bani si pentru pensii si salarii (Bursa)
- Sfatul FMI catre Guvern: Respectati acordul ca sa nu aveti problemele Greciei (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Masinuta electrica revolutioneaza Romania sus

Comisia interministeriala creata sa împinga România în epoca progresului tehnologic a lucrat miercuri si a tras concluziile joi: masina electrica e un lucru bun din moment ce este o prioritate europeana, ea va fi pusa în circulatie, desi e total neclar cum. Dan Lazar, consilier al lui Emil Boc si presedinte al 'Grupului de lucru interministerial pentru stabilirea unei strategii de încurajare a fabricarii autovehiculului electric în România', recunoaste ca el este deocamdata în faza de alfabetizare în domeniu. 'Am început si eu, azi, sa caut mai multe informatii despre subiect. Nu avem o viziune - la asta lucram. M-am decis sa conduc si eu, cât de curând, un asemenea automobil. Gândim o strategie referitoare la infrastructura ce trebuie creata, în primul rând montarea de prize de alimentare în orasele mari', încearca marea cu degetul oficialul guvernamental, afirma Gandul.
- Boc pregateste România pentru revolutia masinutei electrice: 'Vom construi o noua infrastructura' (Gandul)


ECONOMIC - Autoritatile incalca procedura achizitiilor publice sus

Niciuna dintre autoritatile statului nu respecta integral procedurile de achizitii publice. 'Sunt foarte multe încalcari ale legislatiei privind achizitiile publice. Nu cred ca exista o autoritate contractanta care sa respecte 100% procedurile de achizitii', a declarat ieri, la o conferinta de presa, presedintele Autoritatii pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, citata de Gandul.
- Sefa de la Achizitii Publice: Nimeni nu respecta 100% procedurile (Gandul)


ECONOMIC - Legi moderne, metehne vechi sus

România are o legislatie fiscala moderna, aplicata anacronic si discretionar de Fisc. În plus, facturile se platesc de sapte ori mai greu în UE, scrie Romania Libera.
Teoria formelor fara fond bântuie relatia contribuabilului cinstit cu inspectorii Fiscului. Incapabili sa majoreze veniturile la buget din combaterea evaziunii fiscale, functionarii fiscali au îndreptat arma birocratiei catre contribuabilii onesti, a spus ieri Ionut Simion, tax-partner al PricewaterhouseCoopers (PwC) România. 'Exista un paradox al fiscalitatii românesti. Exista o combinatie de legi extrem de noi si moderne, cum ar fi cele despre TVA, accize, solutii fiscale anticipate, acord de pret în avans si, totodata, o interpretare anacronica ce face Codul Fiscal sa dea dureri de cap contribuabililor de buna-credinta', a spus acesta. Simion a acuzat 'o incapacitate a administratiei fiscale de a colecta si administra veniturile la buget', care se traduce într-un comportament agresiv al Fiscului fata de contribuabilul onest, FMI devenind tap ispasitor.
- De ce nu are statul bani? (Romania libera)


JUSTIŢIE - Lege impotriva camatariei sus

Camataria ar putea fi sanctionata cu pedepse mai aspre traduse prin mai multi ani de închisoare. Initiativa îi apartine deputatului PDL Mircia Giurgiu care invoca numeroasele cazuri de cetateni care, dupa ce au luat bani de la camatari, nu au mai putut returna împrumuturile si si-au pierdut casele sau au fost chiar batuti, afirma Jurnalul National.
- Proiect PDL: Camataria, pedepsita cu ani de închisoare (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Alo, Politia? sus

Un caz halucinant s-a petrecut miercuri în Spitalul de Urgenta din Craiova: un interlop muribund a fost rapit, cu pat cu tot, de rudele acestuia, care în prealabil i-au luat la bataie pe medici si pe asistente. Incidentul a avut loc fara ca agentii de paza sau politistii sa intervina, scrie Romania Libera.
Doua asistente medicale si un doctor de la Spitalul de Urgenta din Craiova au fost agresati în sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) de un grup de romi care au patruns cu forta în incinta unitatii medicale. Agresorii aveau internata la sectia ATI o ruda care suferise un stop cardio-respirator. Ei au navalit în sectie dupa ce au fost înstiintati ca bolnavul, tinut în viata de aparate, nu va supravietui. Este vorba despre Duna Para (56 de ani) - se pare ca era un membru al clanului interlop Para, din Craiova -, care fusese internat joi dupa-amiaza cu diagnosticul diabet zaharat. La ora 22.00, Para a facut stop cardiac si era tinut în viata doar de aparate. Sotia si cei doi fii, de 16 si 23 de ani, au intrat cu forta la ATI si l-au luat pe bolnav cu tot cu patul de spital.
- De ce mai platim politistii? (Romania libera)


JUSTIŢIE - DNA verifica 'blonda de la strazi' sus

Ziarul 'Puterea' anunta ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au demarat cercetari cu privire la anumite licitatii organizate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti. Tot ieri, DNA a trimis Primariei Capitalei un fax prin intermediul caruia solicitau institutiei în cauza documente referitoare la aceste licitatii.
Ancheta este instrumentata de catre Sectia a II-a din DNA si vizeaza, printre altele, contractele de achizitii încheiate de catre Administratia Strazilor, directie coordonata de Alina Roman, poreclita 'Blonda de la Strazi'. Alina se afla în atentia procurorilor anticoruptie înca din anul 2008, fiind cercetata penal pentru nerespectarea unei hotarâri judecatoresti ramase definitiva si irevocabila, prin care Curtea de Apel Bucuresti a anulat contractul de semnalizare a strazilor, în valoare de câteva zeci de milioane de euro.
Surse din cadrul Primariei Capitalei au confirmat, pentru ziarul 'Puterea', ca una dintre afacerile luate la puricat de catre Directia Nationala Anticoruptie vizeaza infractiuni conexe faptelor de coruptie în legatura cu derularea unui contract privind semnalizarea rutiera a strazilor din Bucuresti.
- Licitatiile organizate de Administratia Strazilor, luate la puricat de procurorii anticoruptie. Afacerile 'Blondei de la Strazi', anchetate de DNA (Puterea)


SPORT - Cum arata noul stadion Lia Manoliu? sus

Va avea o capacitate de 55.000 de locuri, dintre care 3.500 vor fi pentru VIP, 18 intrari mari, patru etaje, lifturi de sticla, 200 de locuri de parcare în interior, sistem de încalzire, scaunele colorate în rosu, galben si albastru. Este vorba despre Stadionul National Lia Manoliu, lucrarile pâna în acest moment fiind finisate în proportie de 75%. Ieri, primarul general, Sorin Oprescu, a vizitat santierul, declarându-se multumit de modul în care s-a lucrat în ultimele luni. 'De la o groapa simpla s-a nascut aceasta constructie. Este una când o vezi pe hârtie si alta în realitate. Sunt impresionat', a declarat Oprescu.
- Dintr-o groapa s-a ridicat Stadionul Lia Manoliu (Jurnalul National)
- Noul Stadion National va fi inclus în circuitul turistic al Capitalei, alaturi de Casa Poporului (Gandul)
- Nasu' si Oprescu, inspectie la stadion! Vezi cum arata arena gata în proportie de peste 75 la suta (GAZETA SPORTURILOR)


SPORT - Serea fluiera in arest. Cu Martis asistent sus

Fostul arbitru Ionica Serea a fost retinut, ieri, de procurorii DNA Pitesti, pentru luare de mita, fiind dus în arestul Politiei Judetene Arges. Surse judiciare precizeaza ca fostul central este cercetat în mega-dosarul privind scandalul din fotbal, în care este cercetat si finantatorul FC Arges, Cornel Penescu. Serea era paznic la Penitenciarul Focsani, unde a intrat dupa ce a câstigat un concurs cu nota 7,42, la sfârsitul anului trecut. Ionica Serea câstiga 1.500 de lei în noua sa meserie.
Arbitrul de fotbal de Liga I, Marius Martis, a carui casa a fost perchezitionata, joi, de procurorii anticoruptie, a fost adus, în cursul serii, de catre acestia, la sediul DNA Pitesti, si va fi retinut si el pentru 24 de ore, scrie Pro Sport.
- Procurorii anticoruptie au mai dat o lovitura în dosarul 'Penescu'.Fostul arbitru Ionica Serea, re?inut la Pite?ti pentru luare de mita (Puterea)
- L-au arestat pe Serea, urmeaza presedintii de club? (Evenimentul zilei)
- Ionica Serea si Marius Martis, retinuti de DNA în 'cazul Penescu' 'Nu stiu de ce m-au adus aici' (Pro sport)
- Martis a fost retinut si el pentru 24 de ore, la fel ca Serea! (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Patru fotbalişti argentinieni joacă în Europa cu paşapoarte false sus

Un judecător argentinian a citat patru fotbalişti conaţionali, unii dintre ei jucând în Europa, să se prezinte în faţa instanţei, acuzându-i că au utilizat paşapoarte false italiene pentru a ieşi din ţară.
Sunt citaţi Diego Placente, jucător defensiv la Bordeaux /prima divizie franceză/, Juan Pablo Carrizo, portar la Saragossa /prima divizie spaniolă/, Sebastian Leto, mijlocaş la Panathinaikos /prima divizie elenă/, Juan Forlin, portar la Boca Juniors /prima divizie argentiniană/, precum şi tatăl acestuia, Hugo.
Judecătorul federal Norberto Oyarbide, responsabil de acest dosar de mai mulţi ani, s-a bazat în emiterea citaţiilor pe un raport al consulului general al Italiei la Buenos Aires care semnala că paşapoartele respective 'ar fi fost falsificate'. El nu a stabilit încă data audierii jucătorilor.
În anul 2008, în acelaşi dosar fuseseră implicate 25 de persoane.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Arme traficate ilegal de o reţea italo-iraniană tranzitau prin România sus

Autorităţile italiene l-au eliberat provizoriu joi pe ziaristul iranian Hamid Masoumi-Nejad, arestat în luna martie ca suspect de implicare în traficul de armament cu destinaţia Iran, ceea ce ar încălca embargoul internaţional. Informaţia a fost confirmată la televiziunea publică iraniană de însărcinatul cu afaceri ale iranienilor expatriaţi Mohammad Sgarif Malekzadeh.
Potrivit agenţiei italiene, Masoumi-Nejad, ziarist la televiziunea publică iraniană aflat în misiune la Roma, are domiciliul supravegheat, dar autorităţile italiene i-au permis totuşi să-şi reia munca.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Belgia, prima ţară europeană în care portul vălului islamic integral este interzis sus

Deputaţii beligieni au votat joi un text care interzice portul vălului islamic integral în orice spaţiu public, inclusiv pe stradă, ţara lor devenind prima în Europa care face acest pas. Textul a fost adoptat în unanimitate, cu doar două abţineri.
Legea - care nu face distincţia între burqa şi niqab - prevede ca persoanele care 'se vor prezenta în spaţiul public cu faţa mascată sau disimulată, total sau parţial, de un acoperământ astfel încât să nu poate fi identificabile' să fie amendate şi/sau sancţionate cu închisoare între una şi şapte zile.
Excepţii sunt prevăzute doar pentru evenimente festive de genul carnavalurilor, dacă acestea sunt autorizate prin decizie municipală.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Mareea neagră din SUA: stare de urgenţă în Louisiana sus

Guvernatorul Louisianei, Bobby Jindal, a declarat joi stare de urgenţă în acest stat din sudul SUA, ale cărui ţărmuri sunt ameninţate de mareea provocată de distrugerea unei platforme petroliere din Golful Mexic. Anunţul a fost făcut de către Biroul guvernatorului în capitala Louisianei, Bâton Rouge.
Această decizie le permite responsabililor locali să facă apel la resursele statului şi la ajutor federal pentru a răspunde ''impactului anticipat de sosirea petei de petrol în zona de coastă a statului Louisiana, poluare provocată de scurgerile de petrol de la platforma Deepwater Horizon'', se afirmă într-un comunicat al Biroului guvernatorului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - TPI este ''instrumentul'' unor ''discipoli ai lui Hitler'' sus

Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj a refuzat să pledeze la prima sa înfăţişare pentru ultragiu la adresa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, susţinând că TPI este ''instrumentul'' unor ''discipoli ai lui Adolf Hitler''. ''Aici, la TPI, există întotdeauna oameni pentru care Hitler pare să fie principalul ghid ideologic'', a afirmat Seselj, adăugând că ''intră în luptă cu discipolii lui Adolf Hitler, al căror instrument este tribunalul de la Haga''.
Seselj a obiectat la amânarea cu o săptămână a celui de-al doilea proces al său pentru ultragiu la adresa Curţii, prevăzut iniţial pentru 20 aprilie, argumentând că responsabilii TPI au dorit să rezerve această zi pentru marcarea datei de naştere a lui Adolf Hitler.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egiptul neagă că ar fi otrăvit un tunel spre Gaza sus

Un oficial din cadrul serviciilor secrete egiptene a negat joi acuzaţiile că Egiptul ar fi pompat gaze într-un tunel transfrontalier folosit pentru a trafica bunuri în Fâşia Gaza, omorând patru palestinieni.
Oficialul, rămas sub protecţia anonimatului, a precizat că forţele de securitate au aruncat în aer la începutul acestei săptămâni intrările mai multor tunele. Egiptul aruncă în aer regulat astfel de intrări pentru a izola tunelurile, a adăugat sursa citată, spunând că focul declanşat de astfel de explozii ar putea consuma tot oxigenul din tunel, iar oamenii prinşi înăuntru s-ar putea sufoca.
Declaraţia vine la o zi după ce Hamas a acuzat că Egiptul a omorât patru palestinieni pompând gaz într-un tunel folosit pentru trafic. Egiptul este supus presiunilor de a închide tunelurile transfrontaliere spre Gaza.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - România speră să aibă parte de propriul miracol economic sus

Josep Miquel Vinyals lucrează în Timişoara de acum trei ani. A venit în România pentru a cunoaşte Bucureştiul, dar s-a îndrăgostit aproape imediat de oraşul din vestul ţării. 'Timişoara este un oraş mai cosmopolit decât capitala şi are multe lucruri care îmi amintesc, păstrând proporţiile, de Barcelona', afirmă Vinyals, citat, în ediţia sa de joi, de ziarul spaniol La Vanguardia.
Vinyals se ocupă cu promovarea ţării în rândul oamenilor de afaceri spanioli care doresc să se instaleze în zonă, facitându-le sosirea şi oferindu-le asistenţă juridică şi logistică prin intermediul Via Rumania, firma pe care a creat-o la scurt timp după ce a venit în România.
Perfect integrat în ţara sa de adopţie, Vinyals respinge 'asocierea eronată' care se face între anumite categorii ale populaţiei şi delincvenţa din România.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Porno pentru Putin sus

Ziarul britanic The Telegraph publică joi povestea cunoscutului model rus Katia Gherasimova, solicitată în ultima vreme de serviciile secrete de la Moscova pentru a discredita liderii de marcă ai opoziţiei ruse şi jurnalişti independenţi.
Ultima dintre victime a Katiei a devenit celebrul satiric Viktor Şenderovici, cunoscut pentru criticile sale la adresa anturajului premierului rus Vladimir Putin, suspectat de asasinate politice şi acte de corupţie.
Cu toate acestea, Şenderovici nu s-a supărat foarte tare pentru 'expunere' şi scrie în pagina blogului său: 'Am avut-o pe Katia fără deosebită plăcere, pentru că partenera era plictisitoare ca întreg Gestapoul vostru trist'.
În total, şase lideri marcanţi ai opoziţiei au ajuns în reţeaua Katiei, cunoscută în lumea mondenă a Moscovei sub porecla 'Moo-Moo'. În afară de Şenderovici, în pat cu ea au fost filmaţi naţionaliştii Eduard Limonov, fost disident sovietic, şi Aleksandr Potkin.


EVENIMENT - Maries vrea certificatul de revolutionar al lui Iliescu sus

Asociatia 21 Decembrie 1989 condusa de Teodor Maries solicita anularea certificatului de revolutionar al lui Ion Iliescu. Revolutionarii sustin ca, potrivit unui document declasificat din dosarul Revolutiei, Iliescu ar fi decis, în calitate de presedinte al CFSN, ca toti activistii de partid sa ramâna în functie. Contestatia a fost depusa la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. În contestatie se vorbeste de 'fapte noi, de natura sa conduca la anularea certificatului de revolutionar', scrie Gandul.
- Revolutionarii lui Maries au încercat sa-i fure lui Iliescu certificatul din portofel. Iliescu:'Nu le e rusine?!' (Gandul)


EVENIMENT - Tripleta care a confiscat Revolutia sus

În decembrie 1989 au fost o mâna de oameni ce pareau simpli, din popor, asa, îmbracati în pulovere. Apareau permanent la televizor si raportau succese în lupta cu teroristii. Cereau ajutorul populatiei pentru a apara idealurile Revolutiei. Idealuri pentru care, în debandada generala de la sfârsitul lui 1989, oameni nevinovati au ajuns în fata gloantelor. Acele personaje care se erijasera în reprezentanti ai revolutionarilor au ajuns în vârf. Unii au ramas acolo, iar altii s-au stins treptat sau au fost înlaturati. Personajele principale ale Revolutiei au avut, toate, destine de roman, relateaza Adevarul.
- Profitorii Revolutiei (Adevarul)


EVENIMENT - Tezaurul Romaniei - o afacere uriasa cu un comision pe masura sus

Tezaurul Romĺniei, aflat la rusi înca din vremea tarului Nicolae al II-lea, a dat nastere la multe povesti, la multe dezbateri politice si istorice si, bineînteles, la multe vise de îmbogatire peste noapte. Unul din personajele care a gravitat în jurul proiectului D-02/122, asa cum era codificata la Kremlin restituirea tezaurului Romĺniei, a fost filorusul de conjunctura Cozmin Gusa, numit recent consilierul lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru afacerile de presa. Probabil va amintiti ca, brusc, Gusa a început sa faca frecvent vizite la Moscova, începĺnd cu 2006, cĺnd era presedintele PIN, partidul-garsoniera al lui Cozmin si al Laviniei Sandru. Potrivit informatiilor obtinute de ziarul 'Curentul', miza acestor vizite nu era nici pe departe dezvoltarea relatiilor bilaterale romĺno-ruse si alte gogosi livrate de Gusa frecvent la televiziunea prietenului sau Sorin Ovidiu Vîntu. Gusa, sau poate prietenii sai visau cu totii la afacerea tezaurului Romĺniei, un busi ness urias cu un comision pe masura, afirma Curentul.
- Gusa si cu Sandru umbla la Moscova sa comisioneze Tezaurul României (Curentul)

Continuare......

Revista Presei 29 aprilie 2010

Posted by PressUpdate joi, 29 aprilie 2010 10:29 0 comentarii
Sumar

POLITIC - A fi sau a nu fi... ANI

Camera Deputatilor a reusit sa adopte, miercuri, noua lege a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) abia la al doilea vot, dupa ce primul a esuat, situatie ce a generat certuri între parlamentarii puterii si cei ai opozitiei, care s-au acuzat unii pe ceilalti de faptul ca nu sustin acest proiect legislativ.
Potrivit Gandul, la votul initial, proiectul de lege nu a întrunit numarul de voturi necesar pentru ca o lege organica sa fie adoptata de Camera Deputatilor, adica 167. În favoarea proiectului au votat doar 151 de deputati, în timp ce 2 au fost împotriva, iar alti 49 s-au abtinut. În timpul dezbaterilor dinaintea acestui vot, liderii tuturor grupurilor parlamentare au anuntat ca sustin proiectul de lege.
Razboiul de guerila dintre putere si opozitie care se desfasoara de cĺteva saptamĺni bune în Parlamentul, si-a aratat ieri consecintele nefaste cĺnd proiectul de modificare al legii ANI (n.r. Agentia Nationala de Integritate) a ajuns în plen. Astfel, dupa ce initial cazuse cu 151 de voturi 'pentru', doua 'împotriva' si 49 de abtineri, în conditiile în care pentru a fi votata o lege organica ar fi fost nevoie de 167 voturi, parlamentarii au aprobat totusi legea, dupa îndelungi tergiversari, cu 183 de voturi 'pentru' si 27 'împotriva', scrie Curentul.
- Cine a înselat-o pe ANI. Parlamentarii s-au certat jumatate de zi si au votat de doua ori ca sa treaca Agentia Nationala de Integritate (Gandul)
- Cum îsi ascund demnitarii averea în noua lege ANI (Romania libera)
- Legea ANI se naste greu în Parlament (Curentul)
- Modificarea Legii ANI a trecut, dupa ce a picat... (Cronica Romana)
- Draga ANI l-a ratat pe Johannis (Azi)
- ANI 2 votata cu forcepsul (Cotidianul)
- Îmblânzirea ANI (Puterea)

EVENIMENT - Şi pedeliştii fac afaceri cu Vântu

Degeaba s-a suparat premierul Emil Boc pe dezinformarile pe banda rulanta date zilnic la Realitatea TV, atĺta vreme cĺt pedelisti de frunte finanteaza generos afacerile lui Vîntu. La acest capitol se detaseaza vizibil presedintele CJ Dĺmbovita, Florin Popescu, care detine si functia de vicepresedinte PD-L. Generos din fire, mai ales cu propria clientela si cu SOV&co., Florin Popescu a dat, la începutul anului, nu mai putin de un milion de euro, din banii contribuabililor sa ne întelegem, catre SC The Money Channel Consulting SRL, o firma ce graviteaza în constelatia controversata a lui Vîntu. Milionul de euro reprezinta contravaloarea a trei contracte încheiate de CJ Dĺmbovita în 16 februarie 2010 cu SC The Money Channel Consulting SRL, pentru 'reconstructie ecologica forestiera' la Bezdead, Contesti si Runcu, dupa cum dezvaluie cotidianul local 'Jurnal de Dĺmbovita', preluat de Curentul.
- Presedintele CJ Dâmbovita, Florin Popescu, împarte banii publici cu Vîntu (Curentul)

POLITIC - Jos comunismul! Legea lustraţiei, aproape adoptată

La 20 de ani de la Revolutie, România ar putea avea o lege a lustratiei, dupa ce deputatii din Comisia juridica au votat un astfel de proiect, actul normativ având nevoie doar de votul plenului Camerei Deputatilor. Noua lege va afecta masiv PSD, partid care, conform propriilor estimari, va pierde în jur de 30%-40% din consilierii locali. Liderii PSD au analizat efectele legii asupra dispozitivului de partid în sedinta de luni a conducerii centrale, scrie Evenimentul Zilei.
La 20 de ani de la Revolutie, parlamentarii au ajuns pe ultima suta de metri cu adoptarea unei legi a lustratiei. Legea are aviz favorabil de la deputatii juristi si are mari sanse sa treaca de plenul camerei deputatilor (camera decizionala), în conditiile în care e sustinuta de liberali si pedelisti, afirmă Gândul.
- Legea anticomunisti, aproape de adoptare (Evenimentul zilei)
- Nastase: Legea ANI risca sa ajunga din nou la CC (Evenimentul zilei)
- Pe cine mai gaseste, dupa 20 de ani, Legea lustratiei. Ce spun Iliescu, Paunescu si Cristoiu (Gandul)
- Iliescu, lustrat. Basescu scapa (Adevarul)



Continua

EDITORIAL Sărăcie cu lustru

POLITIC Pensiile militarilor, 'încurcate' în Senat

Jos comunismul! Legea lustraţiei, aproape adoptată

A fi sau a nu fi... ANI

Videanu îşi aduce la minister echipa de la primărie

Marea familie politică - cu rudele la Parlament

În PSD, scandalul arde mocnit

ECONOMIC Majorarea taxelor ar înrautati situatia economica

Criza Greciei - moment de vârf

SOCIAL Legea Educaţiei - 'peticită, diletantă şi anacronică'

Cu românul la... psiholog

Sterilizarea bate eutanasierea

3 la purtare, pentru striptease

Generaţia fără părinţi

JUSTIŢIE Încă o gafă a justiţiei. deţinut eliberat din greşeală!

Justiţie neputincioasă

'Primă' din vânzarea de droguri

INTERNAŢIONAL AGERPRES Alarmă falsă cu bombă pe un avion american

Poliţia din Kosovo îşi asumă controlul frontierei cu Albania

Guvernul american nu va obstrucţiona intrarea în SUA a preşedintelui iranian

Preşedintele R. Moldova, acuzat că ar 'instrumentaliza' Ziua Victoriei

Fillon consideră 'iraţională' speculaţia împotriva euro şi a Greciei

Tusk: Nu sunt de aşteptat lucruri senzaţionale după decodarea cutiilor negre

Angela Merkel lansează un apel la 'accelerarea' negocierilor cu Atena

Noul concept strategic al NATO va fi publicat pe 17 mai

EVENIMENT Romanii si americanii, păcăliţi de turci

Şi pedeliştii fac afaceri cu Vântu


-- in detaliu --

EDITORIAL - Sărăcie cu lustru sus


Un student care avea o functie în UTC sau UASCR s-a aflat mai sus si mai adânc în sistemul comunist decât un sef de reprezentanta comerciala a României la Anvers, pus acolo cu binecuvântarea Securitatii si a Elenei Ceausescu? Da, afirma Legea Lustratiei, pe punctul de a fi adoptata în Parlament. Acelasi tânar utecist, acum între 40 si 50 de ani, nu va putea candida la presedintia României. În schimb, fostul sef cu Propaganda al CC al PCR si prim-secretar Ion Iliescu a putut, fapt consumat, sa candideze de 4 ori la cea mai înalta functie în stat. E corect? Da, afirma Legea Lustratiei, după cum scrie Cristian Tudor Popescu în Gândul.
Un director de editura pe vremea lui Ceausescu asuprea rau poporul, îl înfometa, îl teroriza, nu-i asa? Asa e, zice Legea, trebuie lustrat. Poate ca aceasta categorie a fost introdusa cu gândul la directorul Editurii Tehnice în 1989, Ion Iliescu, dar daca directorul Cartii Românesti din anii '70 ar mai trai si ar fi tot director de editura, l-am lustra acum pe Marin Preda?
- Saracie cu lustru (Gandul)


POLITIC - Pensiile militarilor, 'încurcate' în Senat sus


Opozitia nu a reusit azi, în Senat, la dezbaterea legii pensiilor, sa impuna amendamentul care viza mentinerea pensiilor speciale ale militarilor. Esecul a venit si din cauza prezentei scazute a senatorilor Opozitiei, numai 30 de voturi înregistrându-se în favoarea amendamentului, dar si ca urmare a faptului ca senatorii independenti au votat împotriva, desi cu numai o saptamâna în urma, reprezentantul lor în Guvern, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, sustinea exact necesitatea mentinerii pensiilor speciale ale militarilor, scrie Jurnalul Naţional.
Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, a declarat, într-o scurta interventie la Realitatea TV ca astazi a avut loc o mare dezinformare privind pensiile speciale, dupa ce Senatul a votat împotriva pensiilor speciale. 'Amendamentul pe care noi am spus ca îl sustinem, noi îl vom vota', a declarat Oprea, care a subliniat ca armata româna nu trebuie târâta în noroiul public, afirmă Evenimentul Zilei.
- Meci pierdut pentru militari (Jurnalul National)
- Oprea: armata nu trebuie târâta în noroiul politic (Evenimentul zilei)
- Motiunea de cenzura - arma Opozitiei, daca Legea pensiilor nu va fi imbunatatita (Cronica Romana)


POLITIC - Jos comunismul! Legea lustraţiei, aproape adoptată

La 20 de ani de la Revolutie, România ar putea avea o lege a lustratiei, dupa ce deputatii din Comisia juridica au votat un astfel de proiect, actul normativ având nevoie doar de votul plenului Camerei Deputatilor. Noua lege va afecta masiv PSD, partid care, conform propriilor estimari, va pierde în jur de 30%-40% din consilierii locali. Liderii PSD au analizat efectele legii asupra dispozitivului de partid în sedinta de luni a conducerii centrale, scrie Evenimentul Zilei.
La 20 de ani de la Revolutie, parlamentarii au ajuns pe ultima suta de metri cu adoptarea unei legi a lustratiei. Legea are aviz favorabil de la deputatii juristi si are mari sanse sa treaca de plenul camerei deputatilor (camera decizionala), în conditiile în care e sustinuta de liberali si pedelisti, afirmă Gândul.
- Legea anticomunisti, aproape de adoptare (Evenimentul zilei)
- Nastase: Legea ANI risca sa ajunga din nou la CC (Evenimentul zilei)
- Pe cine mai gaseste, dupa 20 de ani, Legea lustratiei. Ce spun Iliescu, Paunescu si Cristoiu (Gandul)
- Iliescu, lustrat. Basescu scapa (Adevarul)


POLITIC - A fi sau a nu fi... ANI

Camera Deputatilor a reusit sa adopte, miercuri, noua lege a Agentiei Nationale de Integritate (ANI) abia la al doilea vot, dupa ce primul a esuat, situatie ce a generat certuri între parlamentarii puterii si cei ai opozitiei, care s-au acuzat unii pe ceilalti de faptul ca nu sustin acest proiect legislativ.
Potrivit Gandul, la votul initial, proiectul de lege nu a întrunit numarul de voturi necesar pentru ca o lege organica sa fie adoptata de Camera Deputatilor, adica 167. În favoarea proiectului au votat doar 151 de deputati, în timp ce 2 au fost împotriva, iar alti 49 s-au abtinut. În timpul dezbaterilor dinaintea acestui vot, liderii tuturor grupurilor parlamentare au anuntat ca sustin proiectul de lege.
Razboiul de guerila dintre putere si opozitie care se desfasoara de cĺteva saptamĺni bune în Parlamentul, si-a aratat ieri consecintele nefaste cĺnd proiectul de modificare al legii ANI (n.r. Agentia Nationala de Integritate) a ajuns în plen. Astfel, dupa ce initial cazuse cu 151 de voturi 'pentru', doua 'împotriva' si 49 de abtineri, în conditiile în care pentru a fi votata o lege organica ar fi fost nevoie de 167 voturi, parlamentarii au aprobat totusi legea, dupa îndelungi tergiversari, cu 183 de voturi 'pentru' si 27 'împotriva', scrie Curentul.
- Cine a înselat-o pe ANI. Parlamentarii s-au certat jumatate de zi si au votat de doua ori ca sa treaca Agentia Nationala de Integritate (Gandul)
- Cum îsi ascund demnitarii averea în noua lege ANI (Romania libera)
- Legea ANI se naste greu în Parlament (Curentul)
- Modificarea Legii ANI a trecut, dupa ce a picat... (Cronica Romana)
- Draga ANI l-a ratat pe Johannis (Azi)
- ANI 2 votata cu forcepsul (Cotidianul)
- Îmblânzirea ANI (Puterea)


POLITIC - Videanu îşi aduce la minister echipa de la primărie sus


Adriean Videanu simte nevoia sa-si completeze echipa de competenti de la Ministerul Economiei cu un vechi colaborator din cadrul Primariei Bucuresti: Viorel Popa, fostul sef al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU). Iar slujba care îi vine ca o manusa este exact cea de director adjunct în cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii în Industrie (OPSPI), au declarat pentru Jurnalul National surse din cadrul institutiei.
- Seful cimitirelor, uns la privatizare (Jurnalul National)


POLITIC - Marea familie politică - cu rudele la Parlament sus


Consilier, sef de cabinet, expert, referent sau sofer - orice functie ti se poate potrivi daca esti fiu, fiica sau sotie de parlamentar care cauta consilieri. 21 de deputati, din aproape toate partidele, si-au angajat rudele la birourile parlamentare, anunţă Gândul.
Salariile unor angajati de la birourile parlamentare sunt mai mari decât salariile deputatilor care i-au angajat, potrivit unei situatii obtinute de presa. Astfel, circa 90 de deputati au un singur angajat la biroul parlamentar în colegiul în care au fost alesi, scrie Curierul National.
- 21 de deputati si-au angajat rudele. 'În cine poti avea încredere, daca nu în sotie?' (Gandul)
- Deputatii au angajati cu salarii mai mari decât indemnizatia lor (Curierul national)


POLITIC - În PSD, scandalul arde mocnit sus


Deputatii PSD îl trag la raspundere pe liderul lor, Viorel Hrebenciuc, pentru promisiunea facuta de premierul Emil Boc de a primi câte 3 miliarde de lei vechi pentru votarea bugetului pe 2009. Ei spun ca nu au primit nici pâna în ziua de azi banii pentru colegiile pe care le reprezinta. 'Votati bugetul si veti primi fiecare pentru colegiul pe care îl reprezentati câte 2,7 miliarde de lei vechi' - a fost promisiunea facuta de Emil Boc partenerilor social-democrati, dupa instalarea în fruntea Guvernului PDL-PSD, în decembrie 2008.
Trocul a fost realizat atunci din partea PSD de catre Viorel Hrebenciuc si presupunea ca, în schimbul votarii bugetului de stat pe 2009, fiecare parlamentar PSD sa primeasca de la Guvern fonduri pentru colegiul sau în valoare de 2,7 miliarde de lei, scrie ziarul Puterea.
- Revolta în grupul parlamentar al PSD pentru ca nu s-a livrat spaga pentru votarea bugetului pe anul trecut. Teapa lui Hrebe (Puterea)


ECONOMIC - Majorarea taxelor ar înrautati situatia economica sus


Majorarea taxelor ar înrautati situatia economica a României, considera guvernatorul Mugur Isarescu (foto). În opinia guvernatorului, solutia pentru reducerea deficitului o constituie diminuarea cheltuielilor sociale si curente si alocarea de bani pentru investitii. Cea mai buna alegere a autoritatilor este sa urmeze întocmai reformele convenite cu FMI, scrie Jurnalul Naţional.
Guvernatorul BNR spune ca cel mai important lucru acum este reducerea facturii sociale si a cheltuielilor statului, scrie Gândul.
- BNR: Nu cresteti taxele! (Jurnalul National)
- Isarescu sanctioneaza preventiv 'cresterea taxelor': 'Ar înrautati situatia economiei pe timp de recesiune' (Gandul)
- Isarescu: Romĺnia trebuie sa reduca cheltuielile sociale (Curentul)
- Isarescu: Majorarea taxelor ar adânci recesiunea (Bursa)
- Isarescu: Iesirea din tintele agreate cu FMI nu poate fi aplaudata (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Criza Greciei - moment de vârf sus


Ieri criza Greciei a traversat un nou episod agitat, însa deja numerosi analisti si participanti la piata amintesc în mod deschis despre riscul unei extinderi a problemei elene si a transformarii acesteia într-o veritabila criza a datoriilor suverane. Retrogradarea de catre Standard & Poor's a ratingului Greciei pentru creditele pe termen lung la categoria 'junk' a determinat un val de vânzari ale titlurilor de stat grecesti, ceea ce face aproape imposibila refinantarea datoriei publice. Costul asigurarilor contra unui default suveran pe obligatiunile grecesti a atins ieri, de asemenea, un nou record, ceea ce arata ca investitorii realmente considera probabila perspectiva unui faliment al Greciei, scrie Curierul National.
- Fitilul aprins la marginea Europei (Curierul national)
- Resuscitarea Greciei (Cronica Romana)


SOCIAL - Legea Educaţiei - 'peticită, diletantă şi anacronică' sus


Proiectul legii educatiei frizeaza ab¬sur¬dul, reglementând foarte strict exact domeniile în care prevede ca uni¬versitatile au libertate deplina de decizie. Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Andrei Marga, spune ca pro¬iec¬tul legii educatiei, promovat de ac¬tuala conducere a ministerului, este unul 'peticit, diletant si anacro¬nic' si ca intentia celor care l-au ela¬bo¬rat este de a restrânge drastic autonomia universitara si a controla politic învatamântul superior, scrie Jurnalul Naţional.
- Guvernul vrea sa controleze universitatile (Jurnalul National)


SOCIAL - Cu românul la... psiholog sus


Numarul persoanelor care necesita terapie din cauza stresului este în crestere, unii ajungând sa faca si atacuri de panica din aceasta cauza, a declarat ieri psihologul Bogdana Bursuc, la un seminar organizat de Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti, anunţă Jurnalul Naţional. Psihologul sustine ca majoritatea celor care vin la terapie acuza stari de irascibilitate, ca se enerveaza mult mai usor sau plâng din senin. Totodata, persoanele stresate au dificultati atunci când încearca sa adoarma, pentru ca nu-si pot opri mintea sa nu se mai gândeasca la ce s-a întâmplat peste zi sau la ce urmeaza sa se întâmple ziua urmatoare.
- Stresul trimite tot mai multi români la psiholog (Jurnalul National)


SOCIAL - Sterilizarea bate eutanasierea sus


Castrarea câinilor fara stapân nu poate da rezultate atâta vreme cât ritmul acestei actiuni nu este suficient de mare, arata reprezentantii organizatiilor pentru protectia animalelor, notează Evenimentul Zilei. Eutanasierea câinilor fara stapân e o falsa solutie, menita doar sa umple buzunarele unor oameni din administratia locala, spun reprezentantii organizatiilor pen tru protectia animalelor. Nu e vorba aici numai despre bani, ci despre un mod gresit de a pune problema, de lipsa de vointa si minciuni.
Potrivit Gândul, Sorin Oprescu nu este de acord cu eutanasierea câinilor, afirmând ca aceasta metoda contravine principiilor sale de medic. Totusi, daca legea va impune eutanasierea, primarul o va respecta.
- Iubitorii de câini cer sterilizarea în masa în locul eutanasierii (Evenimentul zilei)
- Oprescu nu este de acord cu eutanasierea câinilor fara stapân (Gandul)
- Oradea, primul oras liber de maidanezi (Romania libera)
- ONG-urile îi dau lectii de curatenie prefectului Capitalei. Fara gunoaie, am putea scapa de maidanezi (Puterea)


SOCIAL - 3 la purtare, pentru striptease sus


Conducerea Colegiului Tehnic 'Mihai Bacescu' din Falticeni a sanctionat cu preaviz de exmatriculare si nota trei la purtate cele cinci eleve ale scolii implicate în cazul filmului postat pe internet, în care doua dintre fete apar dansând si facând striptease pe catedra, afirmă Gândul. Purtatorul de cuvânt al Colegiului Tehnic 'Mihai Bacescu' din Falticeni, directorul adjunct al unitatii, Doina Monoranu, a declarat ca în urma anchetei derulate în unitatea de învatamânt s-a constatat ca cinci eleve ale colegiului sunt implicate în cazul filmului postat pe internet.
- Preaviz de exmatriculare si nota trei la purtare pentru elevele care au facut striptease pe catedra (Gandul)
- Nota 3 la purtare pentru elevele care au facut striptease în clasa: Ne-au facut de rusine! (Adevarul)
- Striptease-ul de la scoala s-a lasat cu preaviz de exmatriculare (Puterea)


SOCIAL - Generaţia fără părinţi sus


Unul din zece copii români stau de vorba cu parintii doar câteva minute, într-o zi lucratoare. Prea îngrijorati de ziua de mâine, celor mari le scapa printre degete ziua de azi, scrie Gândul. Aproape jumatate dintre copii au la dispozite cel mult o ora pe zi cu parintii lor, în timpul saptamânii, arata un studiu Gallup, la care au participat peste o mie de copii de scoala generala. Multi ar avea nevoie de ajutor, la teme, de exemplu, dar nu-i nimeni acasa sa li-l dea. Ar vrea sa stie ce sa faca sa îi pla¬ca si pe ei colegii, dar n-are cine sa le raspunda, parintii sunt ocu¬pati. Unii dintre ei suna la 'Telefonul Copi¬lului', la 116.111, pentru ca se simt singuri sau pentru ca au nevoie de ajutor.
- Generatia 'Singur acasa'. Jumatate dintre copii petrec cel mult o ora pe zi cu parintii (Gandul)
- Unul din doi copii sta cel mult o ora pe zi în compania parintilor (Curentul)
- 49% dintre copii petrec zilnic cel mult o ora cu parintii lor (Cotidianul)


JUSTIŢIE - Încă o gafă a justiţiei. deţinut eliberat din greşeală! sus


Un detinut a scapat cu un an mai devreme din Penitenciarul de maxima siguranta Gherla, dupa ce a fost eliberat din greseala. Asta dupa ce judecatoria Gherla a stabilit termenul de eliberare a barbatului condamnat pentru conducere în stare de ebrietate pentru februarie 2010 în loc de februarie 2011. Închis în octombrie 2009, detinutul a fost eliberat dupa doar câteva luni, pe 25 februarie 2010. La scurt timp dupa acest moment, s-a întors în puscarie, de bunavoie. La rândul ei , Administratia Nationala a Penitenciarelor a depistat eroarea, iar comandantul si adjunctii sai au ajuns în fata comisiei de disciplina, scrie Gândul.
- Detinut eliberat din greseala de la Gherla. Directorul puscariei: 'Nu fiti rai. Asta este, ne pare rau'. Plus: cum îsi construieste acelasi director vila cu puscariasii (Gandul)


JUSTIŢIE - Justiţie neputincioasă sus


Acuzat ca a taiat ilegal mii de hectare de padure în Maramures, Vasile Coman, unul dintre oamenii de afaceri controversati din Transilvania, a fost sanctionat cu amenzi modice, anulate ulterior de instantele de judecata. Profiturile obtinute din afacerile cu cherestea au fost uriase, scrie Adevarul.
De 10 ani, industria lemnului din zona Viseu de Sus - Maramures - este concentrata în mâna lui Vasile Coman, zis Varzaru, un afacerist abonat la contracte cu bani publici. Firmele lui Coman au defrisat mii de hectare în aceasta zona, considerata un adevarat 'Triunghi al Bermudelor' în care nu dispar avioane si nave maritime, ci paduri întregi.
- Cum distrugi mii de hectare de padure si scapi nepedepsit (Romania libera)


JUSTIŢIE - 'Primă' din vânzarea de droguri sus


Agentul Bogdan Butnariu, retinut pentru trafic de droguri, a recunoscut, abia în momentul în care a dat o a doua declaratie în fata anchetatorilor, faptele pentru care este cercetat. Politistul, care a activat un an în cadrul Biroului de Ordine Publica al Sectiei 3, le-a precizat ofiterilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate ca s-a apucat sa vânda narcotice pentru ca nu-i ajungea salariul de politist, scrie Puterea.
- Marturie incredibila a agentului de la Sectia 3. 'Vindeam droguri, pentru ca nu îmi ajungea salariul de politist' (Puterea)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Alarmă falsă cu bombă pe un avion american sus


Un avion al companiei Continental Express, care asigura legătura între Houston şi regiunea Washington, a fost reorientat de urgenţă spre Carolina de Nord - miercuri - după ce pe una din oglinzile din toaleta aparatului a fost descoperit scris cuvântul 'bombă', informează AP, citând responsabili americani sub acoperirea anonimatului.
Autoritatea americană a securităţii în transporturi a declarat că zborul 3006 a fost dirijat spre aeroportul internaţional Piedmont Triad de lângă Greensboro, în Carolina de Nord, ca măsură de precauţie, după descoperirea cuvântului.
Cei 45 de pasageri şi cei trei membri ai echipajului care se aflau la bordul aparatului sunt anchetaţi în prezent de agenţi ai FBI şi de poliţie. Pentru moment nu a fost operată nicio arestare.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Poliţia din Kosovo îşi asumă controlul frontierei cu Albania sus


NATO a încredinţat - miercuri - poliţiei kosovare controlul frontierei între Kosovo şi Albania, primul pas spre transferul către autorităţile de la Pristina a supravegherii tuturor frontierelor Kosovo, potrivit unui comunicat oficial al acestora. Grănicerii kosovari vor avea misiunea 'să prevină, să descopere şi să ancheteze crimele transfrontaliere, înţelegând prin acestea traficul cu fiinţe umane, arme şi droguri', precizează documentul emis de poliţia locală.
Securitatea frontierelor şi în interiorul teritoriului este asigurată de Forţa NATO în Kosovo /KFOR/ de la sfârşitul conflictului din 1998-1999 între Serbia şi provincia sa meridională cu populaţie de etnie majoritar albaneză.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guvernul american nu va obstrucţiona intrarea în SUA a preşedintelui iranian sus


SUA nu se vor opune cererii preşedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad de a participa la conferinţa ONU consacrată Tratatului de neproliferare /TNP/ de săptămâna viitoare la New York, a declarat - miercuri - purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley. Responsabili iranieni au indicat că preşedintele Ahmadinejad va conduce o delegaţie a ţării sale la conferinţa care se va derula între 3-28 mai, la New York.
SUA şi Iranul nu au relaţii diplomatice, iar programul nuclear iranian a acutizat tensiunile între ele, dar Crowley a subliniat că SUA au o 'responsabilitate specială în calitate de ţară-gazdă a ONU'. 'Dacă vin, vrem să-i vedem jucând un rol constructiv', a spus el.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Preşedintele R. Moldova, acuzat că ar 'instrumentaliza' Ziua Victoriei sus


Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, l-a invitat - miercuri - pe preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, să nu 'instrumentalizeze' Ziua Victoriei, informează corespondentul agenţiei ruse RIA Novosti la Strasbourg. 'Noi recunoaştem Moldova ca stat suveran independent. Orice s-ar spune, nu toţi vecinii Moldovei fac la fel. Vecinii săi din vest, de exemplu, nu-i consideră pe moldoveni o naţiune. În locul dlui Ghimpu, m-aş preocupa mai degrabă de aceasta decât să instrumentalizez sărbătoarea sacră pentru noi, dedându-se la insinuări', a spus Lavrov în faţa ziariştilor.
Şeful diplomaţiei ruse comenta astfel cuvintele preşedintelui moldovean care ar fi pus un semn de egalitate între comunism şi nazism, ridicând - între altele - problema compensaţiilor pe care ar trebui să le plătească Rusia Republicii Moldova pentru 'anii de ocupaţie sovietică'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Fillon consideră 'iraţională' speculaţia împotriva euro şi a Greciei sus


Premierul francez Francois Fillon a calificat miercuri drept 'iraţională' speculaţia la care este supusă Grecia şi, în consecinţă, euro, şi a asigurat că partenerii comunitari o vor frâna în mod iminent. Statele din zona euro 'îşi vor asuma toate responsabilităţile' cu privire la Grecia.
'Trebuie să frânăm această speculaţie, care este iraţională', a spus Francois Fillon, potrivit căruia cel mai bun mod de a face acest lucru este de a pune pe masă 'imediat' cele 30 de miliarde de euro pe care ţările europene s-au angajat să le acorde Atenei pentru ca autorităţile elene să poată face faţă responsabilităţilor.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Tusk: Nu sunt de aşteptat lucruri senzaţionale după decodarea cutiilor negre sus


Premierul polonez Donald Tusk a spus miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Varşovia, că nu sunt de aşteptat lucruri senzaţionale în urma descifrării 'cutiilor negre' ale aeronavei Tu-154, prăbuşită la 10 aprilie lângă Smolensk, în vestul Rusiei, cu 96 de cetăţeni polonezi la bord, între care şi preşedintele Lech Kaczynski şi soţia acestuia Maria.
Anterior, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez Pawel Gras declarase că premierul Donald Tusk va prezenta miercuri informaţii complete cu privire la prima etapă a anchetei în cazul catastrofei aeriene din 10 aprilie de lângă Smolensk. Acelaşi purtător de cuvânt a mai spus că prima etapă a anchetei s-a încheiat, iar experţii polonezi urmează să se deplaseze la Moscova pentru a-şi continua activitatea cu colegii lor ruşi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Angela Merkel lansează un apel la 'accelerarea' negocierilor cu Atena sus


Cancelarul german Angela Merkel a lansat miercuri un apel la 'accelerarea' negocierilor în curs cu guvernul grec şi a asigurat că ţara sa îşi va îndeplini obligaţia de a contribui la stabilitatea zonei euro. Germania condiţionează deblocarea sprijinului de prezentarea din partea autorităţilor elene a unui plan credibil de redresare a finanţelor publice.
Dominique Strauss-Kahn a declarat la rândul său că nu a existat vreun credit al FMI care să nu fi fost rambursat, în contextul în care un economist german influent exprimase îndoieli pe această temă.
Ţările din zona euro prevăd credite de 30 de miliarde de euro pentru Grecia în 2010, din care 8,4 miliarde ar urma să fie acoperite de Germania. Pe termen de trei ani, ajutorul ar putea atinge 120 de miliarde de euro, potrivit unor parlamentari germani.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Noul concept strategic al NATO va fi publicat pe 17 mai sus


Noul concept strategic al NATO care reflectă poziţia comună a membrilor săi privind securitatea nucleară va fi publicat pe 17 mai, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, James Appathurai. Potrivit lui Appathurai, documentul va fi prezentat de secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen şi şeful ''Grupului de înţelepţi'' /înfiinţat în 2009/, fostul secretar de stat american Madeleine Albright.
Noul concept strategic îl va înlocui pe cel adoptat în 1999 şi trebuie să integreze chestiunile referitoare la piraterie şi securitatea energetică.


EVENIMENT - Romanii si americanii, păcăliţi de turci sus


Când beneficiarii americani ai bazei de la Mihail Kogalniceanu au organizat licitatia pentru construirea facilitatilor, vreo 50 de firme s-au înghesuit sa prinda contractul. Din palaria 'unchiului Sam' a fost extras iepurasul câstigator: Framaco Epic Metis JV SRL România. Iepurasul e subsidiarul din Constanta al subsidiarei din Ankara a firmei Framaco din New York. Taticul american al iepurasului e un mare abonat la contracte guvernamentale, a construit o multime de sedii ale ambasadelor si baze militare ale SUA, sustine Jurnalul National.
În România, Framaco are un sediu-fantoma la o adresa din Constanta si un punct de lucru fix în baza militara. Unde nu intra nici musca. Asa ca activitatea turcilor se desfasoara în deplina securitate. Pentru ca Framaco România are doar cinci angajati - si toti cinci directori, ridicarea bazei s-a facut cu firme românesti si cu forta de munca... preponderent turceasca.
- Pentagonul, compromis în afacerea Kogalniceanu (Jurnalul National)
- Turcii de la Framaco tepuiesc românii în numele NATO (Jurnalul National)


EVENIMENT - Şi pedeliştii fac afaceri cu Vântu

Degeaba s-a suparat premierul Emil Boc pe dezinformarile pe banda rulanta date zilnic la Realitatea TV, atĺta vreme cĺt pedelisti de frunte finanteaza generos afacerile lui Vîntu. La acest capitol se detaseaza vizibil presedintele CJ Dĺmbovita, Florin Popescu, care detine si functia de vicepresedinte PD-L. Generos din fire, mai ales cu propria clientela si cu SOV&co., Florin Popescu a dat, la începutul anului, nu mai putin de un milion de euro, din banii contribuabililor sa ne întelegem, catre SC The Money Channel Consulting SRL, o firma ce graviteaza în constelatia controversata a lui Vîntu. Milionul de euro reprezinta contravaloarea a trei contracte încheiate de CJ Dĺmbovita în 16 februarie 2010 cu SC The Money Channel Consulting SRL, pentru 'reconstructie ecologica forestiera' la Bezdead, Contesti si Runcu, dupa cum dezvaluie cotidianul local 'Jurnal de Dĺmbovita', preluat de Curentul.
- Presedintele CJ Dâmbovita, Florin Popescu, împarte banii publici cu Vîntu (Curentul)

Continuare......

Revista Presei 28 aprilie 2010

Posted by PressUpdate miercuri, 28 aprilie 2010 10:10 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Mitrea vrea s-o ia pe 'alte cai'

Senatorul PSD Miron Mitrea se afla în discutii cu grupul independentilor dupa ce si-a exprimat o serie de nemultumiri legate de noua conducere a partidului, existând posibilitatea unei plecari a acestuia la UNPR în toamna acestui an, potrivit unor surse parlamentare citate de Cotidianul.
Decizia familiei Mitrea de a se alatura grupului independentilor este pregatita ca o miscare în doi pasi, prima care va trece în UNPR fiind deputata Manuela Mitrea. Surse din partidul independentilor ne-au declarat ca si grupul de la Cluj este foarte aproape de UNPR, Vasile Dâncu fiind deja strategul de taina al noului partid, sustine Puterea.
- Nemultumit de conducerea PSD, Mitrea ameninta ca-si va cauta 'alta cale' (Cotidianul)
- Familia Mitrea pregateste divortul de PSD (Puterea)


POLITIC - Boureanu renunta la PDL Arges

Prima victima a planului de restructurare a filialelor cu rezultate slabe la alegeri este deputatul Cristian Boureanu, care a demisionat, ieri, de la sefia organizatiei PD-L Arges. Motivatia lui Boureanu, unul dintre cei mai activi sustinatori ai lui Traian Basescu în campania scrutinului prezidential, are la baza decizia partidului de a lasa reorganizarea filialei Arges în mâinile presedintelui Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, presedintelui PD-L Ilfov, Cristache Radulescu, si presedintelui PD-L Dâmbovita, Florin Popescu.
Grupul celor trei a primit sarcina ca în urmatoarele trei luni sa vina cu o strategie la nivelul filialei, care va intra în alegeri dupa Conventia din vara a partidului. Contactat de Gândul, Cristian Boureanu a negat ca la mijloc s-ar afla vreo disputa în interiorul Organizatiei PD-L Arges, precizând doar ca decizia sa a fost transmisa sefilor democrat-liberali, scrie Gandul.
- Boureanu, victima a luptei pentru putere din PD-L. Cum se duce lupta pentru voturi la Conventia Nationala (Gandul)


SOCIAL - Cainii vagabonzi - 'Seven days to live'

Câinii maidanezi prinsi si nerevendicati vor fi eutanasiati. Cei ce hranesc câinii în spatii publice, contribuind astfel la cresterea numarului lor, vor fi amendati. Proiectul de lege care prevede aceste lucruri va fi supus curând dezbaterii în Parlament. Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaiei, este sâsâit si are un ritm rapid de frazare. Când vorbeste de examinarea câinilor maidanezi, ti se pare ca auzi 'exterminarea' câinilor maidanezi. Când pomeneste de cazarea câinilor maidanezi în adaposturi, ti se pare ca auzi 'gazarea' câinilor în adaposturi, relateaza Gandul.
- Maidanezii nerevendicati în 7 zile vor fi eutanasiati. Afla ce mai prevede noul proiect de lege privind câinii fara stapân (Gandul)
- Maidanezii au zilele numarate: 7 (Romania libera)
- Adio, câini fara stapân! (Cotidianul)
- Maidanezii care nu-si gasesc stapân într-o saptamâna ar putea fi eutanasiati (Curentul)
- Prefectul Capitalei vrea eutanasierea animalelor fara stapân. Doua profesoare fac greva foamei pentru câini (Puterea)



Continua

EDITORIAL ANI - un taur rapus în arena

POLITIC Maghiarii, primii castigatori ai legii educatiei

PSD isi trimite membrii la film, cu discount

Boureanu renunta la PDL Arges

De ce se pleaca din PSD? Stie Liviu Dragnea...

Geoana si Voiculescu au grija de batrani

Mitrea vrea s-o ia pe 'alte cai'

Romania isi reafirma sustinerea pentru Moldova

Cum practica parlamentarii români integritatea

ECONOMIC 'Intru bunastarea zburatoarelor si guitatoarelor'

FMI, sperietoare pentru Guvernul Boc

Romanii au inclinatie catre... banci

Cu ce ii tenteaza Romania pe investitorii straini?

SOCIAL Povesti de groaza din spitalele romanesti

Explicatiile fostului sef al spitalului CF2

Cainii vagabonzi - 'Seven days to live'

Doctorul Ciomu vrea sa se razbune pe cei care i-au distrus cariera

Avem drumuri nationale off-road

JUSTIŢIE Politist, maestru emerit al... drogurilor

Vanatorul de nazisti

Procurorii de DNA n-au uitat de spaga. De 'Miky Spaga'

MONDEN 'Violet', o noua surpriza marca Andreea Marin

INTERNAŢIONAL AGERPRES Vulcan: aeroporturile islandeze din nou închise

Grecia: Posibil summit al Eurogrup la 10 mai

Ameninţări cu moartea împotriva lui Boris Tadic

UE doreşte să relaxeze politica vizelor faţă de Georgia

Fiica lui Stalin detestă Rusia, preferă hamburgherii americani şi engleza

Germania a inaugurat primul său parc eolian în largul mării

Clinton satisfăcută după o întâlnire 'foarte constructivă' cu Ehud Barak

Republica Irlanda: Doi români ajunşi după gratii

EVENIMENT Udrea 'sponsorizeaza' concertele de 1 mai

Bataie ca in filme in parlamentul ucrainean

Cum cheltuie SIE banul public


-- in detaliu --

EDITORIAL - ANI - un taur rapus în arena sus


În 2006, ministrul justitiei, pe atunci Monica Macovei, propunea gasirea unei institutii care sa verifice declaratiile de avere, de interese si starile de incompatibilitate. Pe 9 mai 2007, a fost adoptata Legea 144 privind înfiintarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Integritate. Înca de la aparitia ANI, pâna când Curtea Constitutionala a hotarât sa o reduca la tacere (fie vorba între noi, nici proiectul ministrului Predoiu nu e un colac de salvare, ci mai degraba un brânci în apa), au existat tot felul de acuze, scrie Lidia Mitchievizi in ziarul Puterea.
Mai întâi, Catalin Macovei, seful ANI, ca nu era compatibil, apoi, Horia Georgescu, secretar general, ca ar fi ajuns sa ocupe aceasta functie prin tot felul de trucuri (ma rog, s-a spus falsuri), ca s-au cheltuit 24.000 de euro pe un sediu care, în realitate, nu a functionat niciodata. Toate aceste acuzatii au fost demontate în timp prin rapoarte de control ale unor institutii abilitate, DNA, de altfel, închizând dosarele lui Georgescu prin NUP-uri, pe linie.
- ANI - un taur rapus în arena (Puterea)


POLITIC - Maghiarii, primii castigatori ai legii educatiei sus


UDMR a câstigat prin proiectul de lege elaborat de ministrul pedelist al Educatiei, Daniel Funeriu, tot ceea ce nu a reusit sa câstige începând cu anul 1990 si pâna acum. Învatamânt în limba minoritatilor de la gradinita pâna la facultate, transport, cazare si masa gratuite pentru elevii minoritari care nu pot studia în localitatile în care locuiesc, finantare suplimentara pentru scolile minoritatilor si, mai ales, dreptul de a studia Istoria si Geografia în limba materna - toate aceste prevederi, inacceptabile pentru ministrii Educatiei de pâna acum, au fost înghitite pe nemestecate de ministrul Funeriu, scrie Jurnalul National.
- Limba româna, sacrificata de dragul majoritatii (Jurnalul National)


POLITIC - PSD isi trimite membrii la film, cu discount sus


Liderii PSD se pregatesc sa ofere, pe 2 mai, noilor membri de partid, cardul 'consumatorist', cu discount la teatru, film si restaurant. Geoana: 'Eu as prefera ca un nou venit sa primeasca un CD cu un minim de lectura si elemente de ideologie'. În locul vetustului carnet de partid, pe care nici presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu-l mai poarta în portofelul sau negru, din piele, nou intratii în lupta politica vor primi, pe 2 mai, carduri de membru cu reducere la film si la restaurant.
Dincolo de importanta lor politica, numitele carduri vor conferi posesorilor dreptul de a obtine reduceri la teatru, film, restaurante, cafenele si diverse magazine, dupa cum scrie Gandul.
- Ponta a ajuns cu PSD-ul la mall: card de membru cu reducere la film si restaurant. Geoana deplânge 'consumerismul' de partid: 'Eu am dat minute de Internet...' (Gandul)
- Ponta inchide robinetul cheltuielilor de la partid (Cronica Romana)


POLITIC - Boureanu renunta la PDL Arges sus


Prima victima a planului de restructurare a filialelor cu rezultate slabe la alegeri este deputatul Cristian Boureanu, care a demisionat, ieri, de la sefia organizatiei PD-L Arges. Motivatia lui Boureanu, unul dintre cei mai activi sustinatori ai lui Traian Basescu în campania scrutinului prezidential, are la baza decizia partidului de a lasa reorganizarea filialei Arges în mâinile presedintelui Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, presedintelui PD-L Ilfov, Cristache Radulescu, si presedintelui PD-L Dâmbovita, Florin Popescu.
Grupul celor trei a primit sarcina ca în urmatoarele trei luni sa vina cu o strategie la nivelul filialei, care va intra în alegeri dupa Conventia din vara a partidului. Contactat de Gândul, Cristian Boureanu a negat ca la mijloc s-ar afla vreo disputa în interiorul Organizatiei PD-L Arges, precizând doar ca decizia sa a fost transmisa sefilor democrat-liberali, scrie Gandul.
- Boureanu, victima a luptei pentru putere din PD-L. Cum se duce lupta pentru voturi la Conventia Nationala (Gandul)


POLITIC - De ce se pleaca din PSD? Stie Liviu Dragnea... sus


Liderii PSD vor sa publice o lista cu motivele plecarii fiecarui deputat si senator din partid în formatiunea condusa de ministrul Gabriel Oprea. Independentii condamna la unison atitudinea fostilor colegi si spun ca nu se simt amenintati. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, luni, ca liderii social-democrati vor da publicitatii o lista cu motivele plecarii fiecarui parlamentar din partid, fie ca este vorba despre dosare, afaceri, bani sau mentinerea unor rude în functii publice, noteaza Gandul.
- Dosare, afaceri, bani - Liviu Dragnea anunta ca face o lista cu dovezile 'santajului' pentru care mai multi pesedisti s-au facut 'independenti'. Ce raspuns dau oamenii lui Oprea (Gandul)
- PSD îi ameninta cu Armaghedonul pe independentii lui Oprea (Curentul)
- De ce au tradat? Dosare, afaceri... (Azi)


POLITIC - Geoana si Voiculescu au grija de batrani sus


Un grup de senatori intentioneaza sa legifereze 'acordarea de prioritate' persoanelor de peste 70 de ani, pâna când populatia va fi educata. Seniorii autohtoni care au trecut de venerabila vârsta de 70 de ani ar putea beneficia nu doar de ghisee speciale în institutiile publice si private, dar si de dreptul de a ocupa primele locuri la orice coada. Asa prevede un proiect de lege, initiat de senatori social-democrati si conservatori, printre care se numara Dan Voiculescu si Mircea Geoana, sustine Evenimentul Zilei.
- Geoana si Voiculescu vor sa ne educe cu forta (Evenimentul zilei)


POLITIC - Mitrea vrea s-o ia pe 'alte cai' sus


Senatorul PSD Miron Mitrea se afla în discutii cu grupul independentilor dupa ce si-a exprimat o serie de nemultumiri legate de noua conducere a partidului, existând posibilitatea unei plecari a acestuia la UNPR în toamna acestui an, potrivit unor surse parlamentare citate de Cotidianul.
Decizia familiei Mitrea de a se alatura grupului independentilor este pregatita ca o miscare în doi pasi, prima care va trece în UNPR fiind deputata Manuela Mitrea. Surse din partidul independentilor ne-au declarat ca si grupul de la Cluj este foarte aproape de UNPR, Vasile Dâncu fiind deja strategul de taina al noului partid, sustine Puterea.
- Nemultumit de conducerea PSD, Mitrea ameninta ca-si va cauta 'alta cale' (Cotidianul)
- Familia Mitrea pregateste divortul de PSD (Puterea)


POLITIC - Romania isi reafirma sustinerea pentru Moldova sus


La doua luni de la prima vizita externa din acest mandat a presedintelui Traian Basescu, a venit rândul omologului sau de la Chisinau, Mihai Ghimpu, sa întoarca vizita. Cu ocazia acestui eveniment, presedintele de pe celalalt mal al Prutului, Mihai Ghimpu, a semnat ieri, împreuna cu omologul sau, Traian Basescu, o declaratie comuna privind întarirea relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau. Presedintele român a reafirmat sprijinul pe care România îl va acorda neconditionat Republicii Moldova în drumul sau spre Uniunea Europeana, afirmând totodata ca relatia României cu Republica Moldova este una privilegiata. Potrivit lui Basescu, cele doua state au un patrimoniu comun de valori, pentru care exista sansa de a fi valorificat în interiorul Uniunii Europene. Cu un program extrem de încarcat, presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si-a început vizita în România cu depunerea unei coroane de flori la Mormântul Ostasului Necunoscut din Parc ul Carol I.
- Basescu si Ghimpu reafirma parteneriatul strategic pentru UE (Curentul)


POLITIC - Cum practica parlamentarii români integritatea sus


Cum practica parlamentarii români integritatea în decontarile la stat? Sau legalitatea, moralitatea si bunul-simt? Agentia Nationala de Integritate (ANI) ar putea verifica sau macar constata cum unii parlamentari români cer cazare la hotel în Bucuresti, desi au în Capitala proprietati imobiliare pe numele lor sau ale membrilor familiilor lor. Alti senatori si deputati care stau în Bucuresti pe banii contribuabililor nu au bunuri imobiliare aici, dar au, în schimb, mai multe case de locuit sau de vacanta, terenuri si spatii comerciale prin alte localitati. Cireasa de pe tortul decontarilor e pusa de cele mai sonore nume de ministri: ei au abonamente de telefonie mobila pe care statul cheltuieste bani de doua ori - si la Guvern, si la Parlament, scrie ziarul Puterea.
- Gainari! Parlamentari care deconteaza chirii, desi au case în Bucuresti. Ministri care deconteaza telefoane la Parlament (Puterea)


ECONOMIC - 'Intru bunastarea zburatoarelor si guitatoarelor' sus


Gainile si porcii din România s-ar putea bucura de un trai mai linistit în fermele din tara noastra. Dupa scandalul gainilor stresate care fac oua nesanatoase si dupa ce o serie de ONG-uri au atras atentia asupra conditiilor în care sunt crescute animalele din ferme, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a anuntat ca urmeaza sa promoveze în Guvern doua acte normative privind bunastarea pasarilor si porcilor, scrie Gandul.
- Guvernul Boc va prezinta Ghidul de relaxare a gainilor si porcilor. 13 masuri pentru linistea dobitoacelor (Gandul)


ECONOMIC - FMI, sperietoare pentru Guvernul Boc sus


Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, se teme ca noua estimare a FMI privind cresterea economica de anul acesta, de 0,8% din PIB, ar putea fi prea optimista si ca, de fapt, evolutia PIB, desi pozitiva, se va apropia si mai mult de 0% în realitate. Prognoza actuala este mai mica decât cea de la finele anului trecut, de 1,3% din PIB, modificarea fiind anuntata recent de oficialii Fondului Monetar. Întrebat daca executivul este de acord cu noua estimare a Fondului, conform careia PIB va creste mai putin anul acesta, seful de la Finante a precizat ca este prudent chiar si cu aceasta estimare, afirma Gandul.
Ministrul de resort, Sebastian Vladescu, a declarat ca executia bugetara pe primul trimestru s-a încadrat în tinta nominala de deficit, de 8,25 miliarde lei, convenita cu FMI, însa veniturile bugetare au fost mai reduse decât prognoza, scrie Bursa. Presedintele ANAF a adaugat ca, în prima runda de discutii avuta cu oficialii FMI, a fost facuta o analiza a încasarilor bugetare de catre ANAF pe primul trimestru si s-a discutat, de asemenea, despre stadiul rambursarilor de TVA si masurile propuse pentru cresterea veniturilor bugetare.
- Vladescu 'spera' ca economia sa nu se apropie prea mult de zero. FMI a venit în România ca sa caute masurile lui Boc (Gandul)
- Guvernul va sacrifica economia din cauza conditiilor impuse de FMI (Cotidianul)
- FMI se leapada de Boc (Cronica Romana)
- A patra vizita FMI, a doua posibila derogare (Azi)
- Vladescu si Blejnar, primii chestionati de oficialii FMI (Bursa)


ECONOMIC - Romanii au inclinatie catre... banci sus


Cresterea economiei din anii precedenti a alimentat înclinatia românilor catre credite. Desi doar jumatate din populatie este bancarizata, România se claseaza în top trei la nivel european în ceea ce priveste preferinta pentru credite. Mai precis, un român din patru a contractat un credit, potrivit unui studiu GfK.
Pe timp de criza, românii, desi sunt mai saraci decât alti vecini europeni, au ales sa îsi plaseze economiile în banci. Astfel, depozitele în lei ale gospodariilor populatiei au crescut în martie cu 0,9%, fata de februarie, pâna la 62 miliarde lei, a anuntat Banca Nationala, citata de Evenimentul Zilei.
- Pe timp de criza, românii îsi pastreaza banii în banca (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Cu ce ii tenteaza Romania pe investitorii straini? sus


Energia, industria auto si prelucrarea lemnului sunt principalele tinte ale investitorilor straini. Înca un producator auto intentioneaza sa vina în România, dupa ce Ford a pornit în sfârsit productia, proiectele eoliene vor intra de anul acesta în productie, iar pe piata exploatarii si prelucrarii lemnului se încinge concurenta. În total, analistii financiari estimeaza ca investitiile straine directe pentru anul acesta ar putea ajunge la aproape 5 miliarde euro, la fel ca anul trecut, dar la jumatate fata de vârful din 2008, sustine Romania Libera.
- Harta investitiilor în 2010 (Romania libera)


SOCIAL - Povesti de groaza din spitalele romanesti sus


În luna septembrie 2008, patru bebelusi internati la Maternitatea Giulesti au fost arsi pe fata de o asistenta, care a folosit pentru a-i sterge un dezinfectant ce nu era pentru uz uman. Desi Parchetul General a început urmarirea penala în acest caz, de mai bine de un an si jumatate ancheta sta pe loc, iar împotriva vinovatilor au fost luate doar masuri administrative, scrie Jurnalul National.
Putinele date despre infectiile spitalicesti furnizate de unitatile medicale de la noi arata ca infectiile cu e-coli, o bacterie intestinala, klebssiella, microorganism care afecteaza mai ales pacienti operati, si stafilococul auriu, ce poate ajunge oriunde în corp provocând septicemie, sunt printre cele mai frecvente, afirma Evenimentul Zilei.
- Procurorii dorm pe dosarul unui copil mutilat în spital (Jurnalul National)
- Scapi viu din spital si te termina justitia (Jurnalul National)
- Cum te poate înnebuni o ecografie (Jurnalul National)
- Infectiile cele mai periculoase din spitale (Evenimentul zilei)
- Virusii colcaie în tara spitalelor fara acreditare (Adevarul)
- 'Sotul meu a murit dintr-o infectie din spital' (Romania libera)


SOCIAL - Explicatiile fostului sef al spitalului CF2 sus


Dupa o saptamâna de la internarea celor doua tinere, Amelia Antoniu si Alice Preda, în coma, la Spitalul Universitar Bucuresti, în urma unor interventii medicale minore suportate de paciente la spitalul CF2, Constantin Tanase vine cu explicatii. Medicii curanti, pacientii neinformati, nerespectarea protocolului medical si absenta unor garantii morale si materiale pentru spitale sunt factori responsabili pentru cele doua cazuri în opinia fostului sef de la CF2, scrie Gandul.
- Directorul Spitalului Groazei: Ne operam si unde e pericol de moarte. Nu ne plimbam toti cu Mercedes (Gandul)


SOCIAL - Cainii vagabonzi - 'Seven days to live' sus


Câinii maidanezi prinsi si nerevendicati vor fi eutanasiati. Cei ce hranesc câinii în spatii publice, contribuind astfel la cresterea numarului lor, vor fi amendati. Proiectul de lege care prevede aceste lucruri va fi supus curând dezbaterii în Parlament. Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaiei, este sâsâit si are un ritm rapid de frazare. Când vorbeste de examinarea câinilor maidanezi, ti se pare ca auzi 'exterminarea' câinilor maidanezi. Când pomeneste de cazarea câinilor maidanezi în adaposturi, ti se pare ca auzi 'gazarea' câinilor în adaposturi, relateaza Gandul.
- Maidanezii nerevendicati în 7 zile vor fi eutanasiati. Afla ce mai prevede noul proiect de lege privind câinii fara stapân (Gandul)
- Maidanezii au zilele numarate: 7 (Romania libera)
- Adio, câini fara stapân! (Cotidianul)
- Maidanezii care nu-si gasesc stapân într-o saptamâna ar putea fi eutanasiati (Curentul)
- Prefectul Capitalei vrea eutanasierea animalelor fara stapân. Doua profesoare fac greva foamei pentru câini (Puterea)


SOCIAL - Doctorul Ciomu vrea sa se razbune pe cei care i-au distrus cariera sus


Primul medic din România judecat pentru ca a lasat infirm un pacient crede ca a fost sabotat si se pregateste sa se razbune pe Facultatea de Medicina si pe Spitalul 'Theodor Burghele', fostul Panduri. Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul facut de Colegiul Medicilor împotriva deciziei de a-i retrage dreptul de profesare lui Ciomu, scrie Adevarul.
- Naum Ciomu: 'Am facut miscari aberante, ilogice...' (Adevarul)


SOCIAL - Avem drumuri nationale off-road sus


Nu au fost niciodata asfaltate, nu sunt nici macar pietruite, sunt tronsoane de pamânt care au statutul oficial de drum national. 'Adevarul' va prezinta aventurile riscante ale unei calatorii cu masina pe tronsoanele off-road care apar în statisticile oficiale drept drumuri nationale, afirma Adevarul.
- Rusinea tarii: drumurile nationale de pamânt (Adevarul)
- De ce platesti rovinieta: pentru namol si hârtoape! (Adevarul)
- Infrastructura din România tot mai obosita (Adevarul)


JUSTIŢIE - Politist, maestru emerit al... drogurilor sus


Condamnat cu suspendare pentru tâlharie, un politist de la Sectia 3 a fost retinut pentru trafic de droguri. Potrivit anchetatorilor, Bogdan Butnariu facea parte din gruparea de traficanti Gunoierii si plasa heroina în zona Garii de Nord, chiar pe raza de competenta a Sectiei la care lucra. Fost poloist al Clubului Dinamo, el figurând pe lista maestrilor emeriti ai sportului a Federatiei Române de Polo. Politistul este recidivist, fiind condamnat la patru ani de închisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru tâlharie.
- Politist bucurestean arestat pentru trafic de heroina (Gandul)
- Viata de politist: nu prindea hoti, dar vindea droguri (Evenimentul zilei)
- Politist recidivist prins facând trafic cu heroina (Curentul)
- Fost sportiv condamnat pentru tâlharie, mentinut în structurile MAI. Politist traficant de heroina, prin omisiunea DGIPI (Puterea)


JUSTIŢIE - Vanatorul de nazisti sus


Câti criminali de razboi mai traiesc în România? Doar patru dintre ei au fost dati pe mâna procurorilor, care nu i-au pus sub acuzare. Directorul biroului din Ierusalim al Centrului 'Simon Wiesenthal', Efraim Zuroff, a acordat un interviu în exclusivitate pentru 'Adevarul'.
- Câti criminali de razboi mai traiesc în România (Adevarul)


JUSTIŢIE - Procurorii de DNA n-au uitat de spaga. De 'Miky Spaga' sus


Fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului pe vremea mandatului de premier al lui Adrian Nastase, Serban Mihailescu, zis si Miky Spaga, a fost retrimis în judecata de procurorii DNA, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, scrie Cotidianul.
- Miky Spaga, retrimis în judecata (Cotidianul)


MONDEN - 'Violet', o noua surpriza marca Andreea Marin sus


S-a întors victorioasa de la Geneva, unde a fost premiata cu aur la Salonul International de Inventica, pentru body-ul extensibil 'Violet'. Si-a achizitionat de-acolo si câteva inventii pentru acasa, care sa-i usureze treaba la birou sau în bucatarie. Andreea Marin Banica povesteste despre recenta calatorie în Elvetia, campaniile umanitare în care este implicata, despre dragostea pentru Stefan Banica si urmatorul lor proiect comun, noteaza Jurnalul National.
- Andreea Marin Banica: 'Deja sunt în negocieri. Body-urile ŤVioletť pot fi vândute oriunde în lume' (Jurnalul National)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Vulcan: aeroporturile islandeze din nou închise sus


Principalele aeroporturi islandeze au fost din nou închise marţi, doar la o zi după ce au fost redeschise traficului internaţional, ca urmare a unui nor de cenuşă vulcanică ce continua să survoleze ţara, a anunţat un responsabil al aviaţiei civile. 'Se pare că pentru toate aeroporturile internaţionale, nu vor fi nici aterizări şi nici decolări în această seară', a declarat purtătoarea de cuvânt a aviaţiei civile, Hjordis Gudmundsdottir.
Aeroportul principal, Keflavik, a fost închis la 7.00 GMT ca urmare a unei puternice concentraţii de cenuşă. Cel de la Reykjavik, mai mic, a fost închis la scurt timp după aceea, a indicat ea.
Ea a adăugat că închiderea aeroporturilor ar putea fi de scurtă durată, responsabilii aviaţiei sperând să redeschidă Keflavik la începutul zilei de miercuri.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grecia: Posibil summit al Eurogrup la 10 mai sus


Liderii ţărilor din zona euro intenţionează să se întrunească la 10 mai pentru a aproba vărsarea împrumutului pentru Grecia şi a o ajuta să iasă din criză, notează marţi AFP, care citează o sursă apropiată de preşedinţia spaniolă a Uniunii Europene.
Acest anunţ survine în contextul în care, marţi, ministrul grec de finanţe, Georges Papaconstantinou, şi-a exprimat regretul că Grecia nu este 'ajutată' de Uniunea Europeană, a cărei atitudine o consideră 'lipsită de claritate'.
Obiectivul acestei reuniuni care ar urma să aibă loc la Bruxelles ar fi activarea planului de ajutor pentru Grecia. Este vorba de împrumuturi în valoare de 30 de miliarde de euro din partea ţărilor din zona euro pentru 2010 şi de aproximativ 15 miliarde de euro din partea FMI, în cazul în care Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană vor confirma temeinicia cererii Atenei.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Ameninţări cu moartea împotriva lui Boris Tadic sus


Serbia se va adresa companiei Facebook pentru a obţine informaţii despre originea ameninţărilor cu moartea care-l vizează pe preşedintele sârb Boris Tadic, apărute pe reţeaua de socializare, a anunţat marţi ministrul sârb de interne, Ivica Dacic. ''Vom proceda prin intermediul Departamentului american al Justiţiei, al cărui acord este necesar, pentru obţinerea de informaţii din partea companiei'' Facebook, a afirmat Ivica Dacic, citat de agenţia Beta.
Cu puţin timp înainte, un purtător de cuvânt al Partidului Democrat, formaţiunea politică ce-l susţine pe Tadic, a declarat că un grup, al cărui nume nu a fost dezvăluit, a proferat ameninţări cu moartea pe Facebook la adresa preşedintelui Serbia.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - UE doreşte să relaxeze politica vizelor faţă de Georgia sus


Uniunea Europeană intenţionează să-şi relaxeze politica de acordare de vize pentru cetăţenii din Georgia, a anunţat marţi comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstroem. 'Sunt pe deplin în favoarea unei relaxări a regimului vizelor în favoarea Georgiei. Prin reducerea formalităţilor de obţinere a vizelor, ne apropiem oamenii şi le permitem cetăţenilor să călătorească şi să stabilească legături peste tot în Europa', a afirmat Malmstroem.
În momentul în care va intra în vigoare, proiectul va facilita georgienilor procedurile de înscriere pentru obţinerea vizelor, va accelera procedurile, va reduce formalităţile administrative şi va diminua costurile, precizează Comisia Europeană într-un comunicat.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Fiica lui Stalin detestă Rusia, preferă hamburgherii americani şi engleza sus


Fiica lui Stalin detestă Rusia şi limba rusă, în schimb îi place mâncarea americană, în special hamburgherii, şi preferă să vorbească în engleză, scrie Komsomolskaia Pravda. În orăşelul american Spring-Green din statul Wisconsin îşi duce traiul o bătrânică modestă, de 84 de ani, pensionara Lana Peters. Dar nu aşa a chemat-o mereu - numele ei este Svetlana Allilueva şi este fiica legitimă a lui Stalin.
Într-un trening larg şi cu o bluză roz, Allilueva seamănă foarte mult cu o pensionară americană, ceea ce şi este de fapt, şi locuieşte de atâta vreme în SUA, încât se consideră 100% americancă, adoptând o atitudine de dispreţ faţă de limba rusă şi de ţara în care s-a născut.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Germania a inaugurat primul său parc eolian în largul mării sus


Germania a inaugurat marţi, cu mare pompă, primul său parc eolian în largul mării, un proiect pilot format din 12 eoliene ultraputernice în Marea Nordului, destinat să facă să avanseze cercetările.
Cele 12 eoliene, dotate fiecare cu o capacitate de 5 megawaţi, au o înălţime cu 150 de metri mai mare decât mărimea obişnuită a parcurilor offshore şi sunt plasate foarte departe de ţărm /4 km nord de insula Borkum/, la o adâncime ce depăşeşte 30 de metri. Proiectul, în valoare de 250 milioane de euro, este deosebit de ambiţios, potrivit proiectanţilor.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Clinton satisfăcută după o întâlnire 'foarte constructivă' cu Ehud Barak sus


Şeful diplomaţiei americane, dna Hillary Clinton, şi-a exprimat satisfacţia marţi după o întâlnire 'foarte constructivă' cu ministrul israelian al apărării Ehud Barak, în timp ce Washingtonul speră să lanseze un dialog indirect între israelieni şi palestinieni.
Secretarul de stat, pozând la Departamentul de Stat pentru fotografi cu interlocutorul său, a salutat 'o conversaţie excelentă, foarte constructivă, pozitivă', înainte ca Barak să se ducă la Pentagon unde îl aştepta omologul său Robert Gates. Ehud Barak a mulţumit la rândul său administraţiei Obama pentru 'abordarea sa lucidă a ceea ce trebuie făcut pentru Orientul Mijlociu, pentru a ne îndrepta pe toţi împreună spre pace'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Republica Irlanda: Doi români ajunşi după gratii sus


Doi români au fost condamnaţi la 16 luni de închisoare pentru implicare în falsificarea de carduri bancare, depistată în cadrul unei operaţiuni internaţionale antifraudă, potrivit unor informaţii apărute marţi pe site-ul Irish examiner com. Cei doi bărbaţi, Adrian Melencu /28 de ani/ şi Eduard Cosgarea /38 de ani/, care locuiau în Dublin, au pledat ''vinovat'' pentru fapte datând din februarie 2009.
Potrivit autorităţilor irlandeze, mai multe persoane, inclusiv Cosgarea, au folosit carduri bancare false pentru a cumpăra obiecte precum camere video sau telefoane mobile, pe care le vindeau ulterior.


EVENIMENT - Udrea 'sponsorizeaza' concertele de 1 mai sus


Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, organizeaza spectacole pe litoral cu ocazia deschiderii sezonului estival. Costul total al concertelor care vor avea loc în Neptun se ridica la 80.000 euro.
În cadrul evenimentelor, mai multe trupe românesti vor concerta pe litoral, vor avea loc proiectii de filme, iar turistii pot dansa pe ringul de dans special amenajat lânga scena, focul de artificii încheind petrecerea. Udrea va plati si anul acesta, pe timp de criza, câteva zeci de mii de euro pentru organizarea unor evenimente în statiunea Neptun în zilele de 30 aprilie si 1 mai, scrie Jurnalul National.
Firma care va încasa 95.136 de euro de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) pentru organizarea, la Neptun, a spectacolelor de 30 aprilie si 1 Mai e Paradigma Group, precizeaza Gandul.
- Udrea: susa de 80.000 euro (Jurnalul National)
- 15.000 de români la mare (Jurnalul National)
- Ministerul Turismului plateste aproape 100.000 pentru concertele de 1 Mai (Gandul)
- Ministerul Turismului plateste 80.000 pentru spectacole de 1 Mai (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Bataie ca in filme in parlamentul ucrainean sus


Parlamentul ucrainean a ratificat, marti, într-o atmsofera plina de violenta, controversatul acord cu Rusia care permite flotei ruse sa ramâna înca 25 de ani în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagra, în baza navala de la Sevastopol, noteaza Gandul.
Fumigenele 'zboara', bodyguarzii îl acopera cu umbrele pe presedintele Legislativului pentru a-l apara de ouale clocite aruncate vitejeste de deputatii opozitiei, strigate, încaierari. Aceasta era atmosfera în Rada de la Kiev, în cursul ratificarii acordului cu Moscova privitor la stationarea Flotei ruse de la Marea Neagra în portul ucrainean Sevastopol, scrie Jurnalul National.
- Încaierare pe Flota rusa (Jurnalul National)
- Scene de violenta cu oua si fumigene în Parlamentul din Ucraina, în timpul ratificarii acordului care da voie Rusiei sa îsi mentina flota în Marea Neagra pâna în 2042 (Gandul)
- Marea Neagra - 'lac rusesc' cu acte în regula pâna în 2042 (Romania libera)
- Atac cu oua în Rada Suprema (Azi)
- Parlamentarii ucraineni s-au încaierat pentru marea neagra. Bataie cu oua, în Rada din Kiev pentru 'lacul rusesc'. (Puterea)


EVENIMENT - Cum cheltuie SIE banul public sus


Serviciul de Informatii Externe (SIE) a cumparat prin licitatie deschisa medicamente în valoare de 87.000 de lei, printre acestea regasindu-se laxative, medicamente pentru diabet si medicamente utilizate în cardiologie.
Potrivit anuntului de atribuire publicat pe SEAP, autoritatea contractanta nu actioneaza în numele altor autoritati contractante, iar locul principal de livrare va fi în Voluntari, judetul Ilfov. Valoarea totala a contractelor încheiate cu mai multe firme si având ca obiect furnizarea de medicamente este de 87.278,59 de lei, scrie Gandul.
- SIE a cumparat laxative, medicamente pentru diabet si afectiuni cardiace, de peste 87.000 de lei (Gandul)

Continuare......

Revista Presei 27 aprilie 2010

Posted by PressUpdate marți, 27 aprilie 2010 11:46 0 comentarii
Sumar

POLITIC - ANI merge mai departe

ANI merge mai departe. Asta dupa ce Guvernul Boc s-a mobilizat exemplar si într-o sedinta de urgenta a adoptat modificarile necesare la Legea ANI astfel încât sa fie eliminate prevederile declarate neconstitutionale de catre CCR, sustine Jurnalul National.
Noua lege privind declaratiile de avere, propusa de guvern dupa ce Agentia Nationala de Integritatea a fost lasata în aer de Curtea Constitutionala, prevede secretizarea multora dintre informatiile relevante despre bogatiile acumulate de demnitari: adresele imobilelor, numele bancilor la care îsi tin conturile sau institutiile de unde sotiile lor obtin venituri, scrie Evenimentul Zilei.
Presedintele Traian Basescu a descoperit ca este unul dintre beneficiarii noului proiect de lege privind Agentia Nationala de Intergritate. La consultarile de ieri, de la Cotroceni, pe tema repunerii în functiune a ANI, Basescu a ascultat rabdator explicatiile premierului Emil Boc despre solutia Guvernului, si anume ca demnitarii sa depuna doua declaratii, una secreta si una publica, în care dispar numele bancilor în care se gasesc conturile si adresa caselor, scrie Gandul.
- Super Base a salvat-o pe ANI (Jurnalul National)
- Solutii pentru ANI de la Guvern (Jurnalul National)
- Averile demnitarilor devin semisecrete (Evenimentul zilei)
- Ce nu vor mai sti românii despre demnitari. Râzând, Basescu a gasit cum sa-si ascunda casa din Mihaileanu (Gandul)
- O noua sansa pentru ANI (Romania libera)
- Boc a si scos un proiect pentru noua ANI (Cotidianul)
- ANI nu e moarta, ANI se transforma (Curentul)


POLITIC - PNL il vrea pe Basescu mediator

Conducerea PNL a decis, azi, ca liberalii sa nu mai participe la consultari cu presedintele Traian Basescu pâna când acesta nu va avea o atitudine de mediator, a anuntat Crin Antonescu, precizând ca PNL va merge la reuniuni la Cotroceni doar în cazul unor situatii de criza, sustine Jurnalul National.
Partidul National Liberal a decis ieri sa nu mai participe la niciun fel de consultari convocate de seful statului, pana cand actiunea si discursul presedintelui Traian Basescu nu vor deveni echilibrate, nu partizane, a anuntat presedintele PNL, Crin Antonescu. El a adaugat ca liberalii vor merge la Cotroceni numai in cazuri impuse de situatii limita, scrie Croncia Romana.
- PNL nu mai participa la consultari cu Basescu pâna nu devine mediator (Jurnalul National)
- PNL nu va mai participa la consultari cu seful statului decat in caz de criza majora (Cronica Romana)


ECONOMIC - FMI vrea masuri concrete

Oficialii FMI s-au saturat de promisiunile Guvernului Boc si vor sa vada si reforme economice concrete, macar acum, la un an de la semnarea acordului de 12,95 miliarde de euro. Vizita oficiala a Fondului în România, care începe astazi, ar putea fi cea mai dificila dintre toate celelalte de pâna acum pentru oficialii români. Cea mai mare miza este în continuare reducerea facturii sociale, respectiv a bugetelor alocate de stat pentru asigurarile sociale si pentru salariile bugetarilor, scrie Gandul.
Vizita FMI de astazi are loc în contextul în care Fondul a revizuit în scadere, de la 1,3% la 0,8%, prognoza cresterii PIB, noteaza Jurnalul National.
- FMI îl urecheaza pe Emil Boc: 'Mare lucru nu s-a facut' (Gandul)
- Misiunea FMI soseste astazi la Bucuresti (Jurnalul National)




Continua

EDITORIAL De ce e nevoie de ANI

POLITIC ANI merge mai departe

PNL il vrea pe Basescu mediator

Teo ramane cu PDL

'Ce va face PSD-ul de 1 Mai?'

Maghiarii au descoperit 'ideile nereusite' ale presedintelui Basescu

Cezar Preda tulbura apele in PDL

ECONOMIC Trairile erotice ale finantistilor au prabusit economia mondiala

In piete nu se schimba nimic

Cum scapa Grecia de faliment

Schimb valutar la curs preferential

Unde mergem de 1 Mai?

FMI vrea masuri concrete

BERD continua sa sprijine Romania

Lectii de economie pentru Guvernul Boc

SOCIAL Desegregarea romilor se simte la Ineu

Verdict in scandalul Maternitatii CF2

Cum se ascund infectiile din spitale

JUSTIŢIE Ramane cum s-a stabilit - Voicu in arest

SPORT Bute a venit acasa si vrea sa boxeze pentru romani

MONDEN 'Patru femei, patru povesti'

INTERNAŢIONAL AGERPRES Putin: Rusia este pregătită să-i facă Ucrainei propuneri de cooperare la scară largă

Belgia: primul ministru 'regretă' impasul politic

Rusia este de acord cu crearea unui scut antirachetă comun cu NATO

Acord al celor 27 asupra serviciului diplomatic al UE

UE aprobă programul de convergenţă al Bulgariei

Întâlnire între Obama şi oamenii de afaceri din lumea islamică

România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil pentru agricultură

Grecia trebuie să găsească 9 miliarde de euro

EVENIMENT Biserica, in centrul unui nou scandal


-- in detaliu --

EDITORIAL - De ce e nevoie de ANI sus


Agentia Nationala de Integritate trebuie sa supravietuiasca. Misiunea ANI de a publica si analiza declaratiile de avere si interese ale demnitarilor nu trebuie confundata cu performanta precara a Agentiei în mandatul lui Catalin Macovei, scrie Elena Vijulie in Romania Libera.
Agentia Nationala de Integritate e la pamânt. Ignorând efectele profund benefice ale publicarii si verificarii declaratiilor de avere si de interese ale demnitarilor, judecatorii Curtii Constitutionale au proclamat suprematia dreptului la viata privata asupra dreptului cetatenilor de a sti cine sunt cei care îi conduc. Jurisprudenta europeana se bazeaza pe o solutie mult mai înteleapta în privinta acestor drepturi conflictuale. Asa cum insista apasat si motivarea Curtii Constitutionale, si articolul 8 din Conventia Europeana a Dreptulor Omului spune la alineatul 1 ca 'orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale'.
- De ce e nevoie de ANI (Romania libera)


POLITIC - ANI merge mai departe sus


ANI merge mai departe. Asta dupa ce Guvernul Boc s-a mobilizat exemplar si într-o sedinta de urgenta a adoptat modificarile necesare la Legea ANI astfel încât sa fie eliminate prevederile declarate neconstitutionale de catre CCR, sustine Jurnalul National.
Noua lege privind declaratiile de avere, propusa de guvern dupa ce Agentia Nationala de Integritatea a fost lasata în aer de Curtea Constitutionala, prevede secretizarea multora dintre informatiile relevante despre bogatiile acumulate de demnitari: adresele imobilelor, numele bancilor la care îsi tin conturile sau institutiile de unde sotiile lor obtin venituri, scrie Evenimentul Zilei.
Presedintele Traian Basescu a descoperit ca este unul dintre beneficiarii noului proiect de lege privind Agentia Nationala de Intergritate. La consultarile de ieri, de la Cotroceni, pe tema repunerii în functiune a ANI, Basescu a ascultat rabdator explicatiile premierului Emil Boc despre solutia Guvernului, si anume ca demnitarii sa depuna doua declaratii, una secreta si una publica, în care dispar numele bancilor în care se gasesc conturile si adresa caselor, scrie Gandul.
- Super Base a salvat-o pe ANI (Jurnalul National)
- Solutii pentru ANI de la Guvern (Jurnalul National)
- Averile demnitarilor devin semisecrete (Evenimentul zilei)
- Ce nu vor mai sti românii despre demnitari. Râzând, Basescu a gasit cum sa-si ascunda casa din Mihaileanu (Gandul)
- O noua sansa pentru ANI (Romania libera)
- Boc a si scos un proiect pentru noua ANI (Cotidianul)
- ANI nu e moarta, ANI se transforma (Curentul)


POLITIC - PNL il vrea pe Basescu mediator sus


Conducerea PNL a decis, azi, ca liberalii sa nu mai participe la consultari cu presedintele Traian Basescu pâna când acesta nu va avea o atitudine de mediator, a anuntat Crin Antonescu, precizând ca PNL va merge la reuniuni la Cotroceni doar în cazul unor situatii de criza, sustine Jurnalul National.
Partidul National Liberal a decis ieri sa nu mai participe la niciun fel de consultari convocate de seful statului, pana cand actiunea si discursul presedintelui Traian Basescu nu vor deveni echilibrate, nu partizane, a anuntat presedintele PNL, Crin Antonescu. El a adaugat ca liberalii vor merge la Cotroceni numai in cazuri impuse de situatii limita, scrie Croncia Romana.
- PNL nu mai participa la consultari cu Basescu pâna nu devine mediator (Jurnalul National)
- PNL nu va mai participa la consultari cu seful statului decat in caz de criza majora (Cronica Romana)


POLITIC - Teo ramane cu PDL sus


Proaspat deputat PDL, Teo Trandafir a negat, în cadrul emisiunii 'Nasul', moderata de Radu Moraru, ca ar avea în plan sa paraseasca partidul pe care îl reprezinta. Ea a respins astfel supozitia facuta de consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu, care a spus ca Teo va pleca din PDL, sustine Evenimentul Zilei.
Victoria candidatei PDL, Teo Trandafir, la fotoliul de deputat, în sectorul condus de conservatorul Piedone, intinde nervii in alianta dintre PSD si PC. Penelistii sunt primii care acuza, noteaza Gandul.
Presedintele PDL Sector 4, Romeo Raicu, a declarat luni ca noul deputat din partea formatiunii, Teo Trandafir, va activa în Camera Deputatilor în Comisia de munca si protectie sociala, tinând cont de proiectele pe care aceasta le-a anuntat privind drepturile copiilor, scrie Cotidianul.
- Teo: Nu plec din PDL (Evenimentul zilei)
- Teo câstiga si arunca în aer coalitia anti-PDL. Cu cine a votat Piedone (Gandul)
- Consilierul prezidential Lazaroiu avertizeaza PDL: Teo va pleca din partid. 'Daca nu trece Teo la PC, posibil sa vina Piedone la PDL' (Gandul)
- Teo Trandafir va activa în Parlament în Comisia de munca si protectie sociala (Cotidianul)


POLITIC - 'Ce va face PSD-ul de 1 Mai?' sus


Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, se afla în fata celei de-a doua caderi a Vanghelionului. Dupa ce a esuat sa mai faca celebra petrecere dintre ani, acum, Ponta i-a interzis categoric primarului de la cinci sa mai organizeze, cu ocazia zilei de 1 Mai, 'tot felul de petreceri' si sa mai arunce cu banii 'în stânga si în dreapta'. 'PSD nu face asa ceva. Noi suntem partid de stânga si nu ne putem bucura, când lumea sufera. Astea fac partidele care au acces la bani', a insistat, ieri, Ponta pentru Gândul, raspunzând, la rândul lui, insistentelor noastre fata de traditionala întrebare de sezon 'Ce va face PSD-ul de 1 Mai?'
- A doua cadere a Vanghelionului: Vanghelie reinventeaza micul pesedist. Cum planuiesc Ontanu si Oprea sa taie maioneza PSD de 1 Mai (Gandul)


POLITIC - Maghiarii au descoperit 'ideile nereusite' ale presedintelui Basescu sus


Liderul UDMR este sceptic în privinta revizuirii Constitutiei, considerând ca nu exista o majoritate de doua treimi pentru adoptarea proiectului. El mai sustine ca pragul de 10% nu e o propunere buna. 'Presedintele Basescu are mereu idei. Unele sunt nereusite', declara Marko Bela intr-un interviu pentru Adevarul.
Daca PDL cedeaza presiunilor UDMR, maghiarii ar obtine prin viitoarea Constitutie un numar fix de mandate în Parlament sau parlamente regionale.
Pentru a sprijini revizuirea Constitutiei într-o forma cât mai apropiata de cea dorita de PDL, UDMR are propriile conditii. Prima dintre ele priveste chiar modificarea art. 1 din Legea fundamentala, care precizeaza caracterul 'national, suveran si independent, unitar si indivizibil' al statului român, scrie Romania Libera.
În contextul în care dezbaterea asupra modificarii Constitutiei se naste timid ca urmare a blocajului coalitiei PSD-PNL, deputatul PDL Sever Voinescu a declarat ieri la RFI România ca tara noastra are nevoie de 'o Constitutie noua, radical noua, nu de cârpirea, resaparea ici-colo, în doua-trei chestiuni a textului constitutional', noteaza Curentul.
- Marko Bela, presedinte UDMR, viceprim-ministru: 'Presedintele Basescu are mereu idei. Unele sunt nereusite' (Adevarul)
- Cât de mult vor influenta maghiarii viitoarea Constitutie? (Romania libera)
- Voinescu: 'România are nevoie de o Constitutie noua, fara cârpeli pe ici-colo' (Curentul)


POLITIC - Cezar Preda tulbura apele in PDL sus


Democrat-liberalul Cezar Preda ataca dur partidul din care face parte într-un interviu pentru Q Magazine. Potrivit acestuia, PDL-ul a numit oameni incompetenti în functii cheie. 'PD-L nu guverneaza bine, nu face treaba si ca sunt ministri care n-au ce cauta în Guvern', a declarat acesta într-un interviu pentru Q Magazine. Acesta a recunoscut ca a fost exclus din cercul celor care decid viitorul partidului, scrie Adevarul.
Etichetat drept un rebel al PDL-ului, Cezar Preda recunoaste ca a avut de suferit de pe urma obiceiului sau de a spune lucrurilor pe nume. 'Exista o mare suparare a unor oameni cînd le spui adevarul în fata', sustine pedelistul, precizînd ca afirmatia care le-a picat cel mai rau colegilor se referea la modul în care a fost alcatuita echipa guvernamentala, sustine ziarul National.
- Cezar Preda, atac la PDL: 'Nu guvernam bine. Sunt ministri care nu au ce cauta în Guvern' (Adevarul)
- Cezar Preda: 'Fiecare ministru a fost pupila cuiva!' (Q Magazine)
- Preda: Noi platim incompetenta din Executiv (Ziarul National)


ECONOMIC - Trairile erotice ale finantistilor au prabusit economia mondiala sus


Goldman Sachs este una dintre cele mai mari câstigatoare ale crizei din întreaga lume, desi banca de investitii este exact una dintre institutiile care au provocat criza confectionând instrumente financiare complexe legate de piata imobiliara si apoi a pariat împotriva lor.
Când monstrul Lehman Brothers a aruncat lumea în haos, în toamna lui 2008, câinii lui de paza visau. Visau frumos, concupiscent, vise erotice, noteaza Jurnalul National. Angajatii Securities and Exchange Commission (SEC), cerberul pietelor financiare din SUA, se uitau la filme porno atunci când Wall Street-ul se prabusea în jurul lor. Cei mai pofticiosi priveau si câte opt ore pe zi. Cum ar fi, 'munceau' zi-lumina!
- Bancherii porno au aruncat economia mondiala în haos (Jurnalul National)
- De unde a venit criza? (Jurnalul National)


ECONOMIC - In piete nu se schimba nimic sus


Dupa ce a bagat în sperieti micii producatori agricoli cu Ordonanta 44/2008, potrivit careia toti comerciantii prezenti în piete trebuie sa fie înregistrati la Registrul Comertului, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a lamurit problema: nu se schimba nimic, anunta Jurnalul National.
Taranii îsi vor putea vinde în continuare produsele în piete pe baza certificatului de producator fara sa fie nevoiti sa se înregistreze la Registrul Comertului, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Mihail Dumitru, la postul public de radio, scrie Curentul.
- Taranii scapa de casele de marcat (Jurnalul National)
- Taranii pot vinde în piete pe baza certificatului de producator (Curentul)


ECONOMIC - Cum scapa Grecia de faliment sus


Optimismul, dar si pesimismul investitorilor dupa anuntul privind salvarea Greciei de la faliment s-a simtit ieri si la Bucuresti. Cursul de schimb a scazut cu 1,5%, ajungând la 4,1125-4,1145 lei/euro în prima ora a sedintei de ieri, dupa anuntul ministrului elen al Finantelor privind obtinerea suficient de repede a unui ajutor extern necesar finantarii datoriei de stat, noteaza Jurnalul National.
- Grecia, salvata de la faliment (Jurnalul National)
- Atena si FMI doresc o actiune rapida pentru a pune capat crizei din Grecia (Curierul national)


ECONOMIC - Schimb valutar la curs preferential sus


Daca vreti sa schimbati sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru diferite tranzactii bancile va pot oferi un curs preferential, dar numai în anumite conditii. Ce trebuie sa stiti din start este faptul ca, pentru a avea parte de un curs de schimb mai bun, aveti nevoie de doua conturi curente - unul în euro si unul în lei, scrie Evenimentul Zilei.
- Cum sa beneficiezi de un curs de schimb preferential (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Unde mergem de 1 Mai? sus


Dupa aproape cinci ani de lucrari de modernizare si investitii de peste 500 milioane de euro, de 1 Mai drumul cu trenul spre litoral va dura tot patru ore, pe o distanta de 225 km. Motivul: în proiect nu au fost incluse si podurile de la Fetesti si Cernavoda. Abia de la anul vom face pe drum tot atât cât în 2005, adica doua ore si jumatate, iar timpul calatoriei va scadea sub doua ore în 2015, când vor fi gata podurile. Nici cu masina nu se ajunge prea rapid, pentru ca Autostrada Soarelui se termina brusc la Cernavoda, apoi traficul se înghesuie pe o singura banda pe sens.
Când, într-un final, vom ajunge la malul marii, aici vom gasi marsuri ale bucatarilor, chelnerilor si cameristelor, pe lânga bolizii care se-ndreapta spre cluburile de fite din Mamaia. Ministrul Elena Udrea va 'patrula' pe tot litoralul, dar mai ales în statiunile din sud, care duc lipsa si de promovare, scrie Gandul.
- Secretele turismului românesc de 1 Mai: marsul cameristelor si trenul Soarelui care va face 2 ore în 2015 (Gandul)


ECONOMIC - FMI vrea masuri concrete sus


Oficialii FMI s-au saturat de promisiunile Guvernului Boc si vor sa vada si reforme economice concrete, macar acum, la un an de la semnarea acordului de 12,95 miliarde de euro. Vizita oficiala a Fondului în România, care începe astazi, ar putea fi cea mai dificila dintre toate celelalte de pâna acum pentru oficialii români. Cea mai mare miza este în continuare reducerea facturii sociale, respectiv a bugetelor alocate de stat pentru asigurarile sociale si pentru salariile bugetarilor, scrie Gandul.
Vizita FMI de astazi are loc în contextul în care Fondul a revizuit în scadere, de la 1,3% la 0,8%, prognoza cresterii PIB, noteaza Jurnalul National.
- FMI îl urecheaza pe Emil Boc: 'Mare lucru nu s-a facut' (Gandul)
- Misiunea FMI soseste astazi la Bucuresti (Jurnalul National)
- Tanasescu: Guvernul n-a facut mare lucru în trimestrul I (Cotidianul)
- Din septembrie ar putea aparea probleme la acordul cu FMI (Curierul national)
- Analistii: Acordul cu FMI ar putea derapa in toamna din cauza ratarii tintelor (Ziarul financiar)


ECONOMIC - BERD continua sa sprijine Romania sus


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) intentioneaza sa îsi continue eforturile de sustinere a statelor din centrul si sud-estul Europei, au declarat oficiali ai institutiei în cadrul unei întâlniri cu ziaristi din tarile balcanice care a avut loc la mijlocul saptamânii trecute, la care a participat si un reprezentant al Curierului National. Presedintele BERD, Thomas Mirrow, a precizat ca obiectivul principal al bancii este acela de a ajuta la configurarea unor piete de capital care sa fie mult mai stabile din punct de vedere structural. Pentru realizarea acestui scop institutia a desemnat deja o echipa care are ca principala sarcina pregatirea unor emisiuni ale BERD în monedele locale din regiune, România fiind printre favorite datorita dimensiunii tarii. Totodata, oficialii BERD si-au reafirmat hotarârea de a-si mentine pozitiile în pietele unde deja au realizat investitii, planul de retragere initial fiind amânat datorita declansar ii crizei, scrie Curierul National.
- BERD ramâne pe pozitii în România (Curierul national)


ECONOMIC - Lectii de economie pentru Guvernul Boc sus


Fostul prim-ministru social-democrat Adrian Nastase ar miza pe industrie, servicii si pe o agricultura eficienta pentru repornirea economiei, în timp ce liberalul Calin Popescu-Tariceanu, un alt fost premier, considera ca solutiile împotriva crizei sunt stimulentele pentru întreprinderi, stimularea consumului, reducerea cheltuielilor, dar în niciun caz introducerea de taxe suplimentare, relateaza ziarul Azi.
Fostii premieri Calin Popescu-Tariceanu (PNL) si Adrian Nastase (PSD) au vorbit ieri la emisiunea 'Dupa 20 de ani' de la Pro TV despre efectele acordului cu Fondul Monetar International, cei doi fiind de acord ca majorarea TVA ar fi o greseala majora, in contextul in care Guvernul cauta resurse pentru a sustine aparatul de stat. In privinta cotei unice de impozitare de 16%, cei doi fosti sefi ai Executivului, aflati acum impreuna in opozitie, au opinii divergente, adauga Ziarul Financiar.
- Prime masuri de la fosti premieri (Azi)
- Ce ar face Tariceanu si Nastase cu economia daca ar fi in locul lui Boc (Ziarul financiar)


SOCIAL - Desegregarea romilor se simte la Ineu sus


În fiecare dimineata, în centrul localitatii Ineu se întâlnesc doua autobuze. Unul care duce copiii români la scoala din Botean, un sat învecinat, si altul care aduce copiii romi din Tiganie la scoala din sat. Acesta este rezultatul a cinci ani de programe si finantari consistente de la UE si de la Ministerul Educatiei pentru desegregarea romilor, scrie Jurnalul National.
- Scoala tiganilor din care pleaca românii (Jurnalul National)
- Romii cimenteaza solidaritatea româno-maghiara (Jurnalul National)


SOCIAL - Verdict in scandalul Maternitatii CF2 sus


Amelia Antoniu si Roxana Preda au fost infectate în Spitalul CF 2 în timp ce li se acorda asistenta medicala. Este verdictul dat de o Comisie de evaluare a Ministerului Sanatatii (MS), scrie Jurnalul National.
Unul din zece pacienti care este internat într-un spital pleaca cu o infectie de aici, arata statistici internationale facute în state cu medicina performanta. În România, expertii în sanatate publica si epidemiologie sustin ca raportarile sunt departe de realitate iar ascunderea infectiilor minore le favorizeaza pe cele mai agresive, arata Evenimentul Zilei.
Amelia Antoniu si Roxana Preda nu sunt singurele paciente care au ajuns la un pas de moarte în Spitalul CF 2 din Bucuresti. Copilul unei doctorite a fost salvat ca prin minune dupa o infectie contractata aici, iar pe forumurile de internet femeile se plâng de câtiva ani de conditiile din CF 2, scrie Romania Libera.
O noua ipoteza socanta în scandalul izbucnit saptamâna trecuta la spitalul CFR2: macinat de interese imobiliare, spitalul poate fi mutat oricând din locatia actuala, doar prin decizia conducerii, anunta ziarul Bursa.
- Soc septic cu microorganisme din spital (Jurnalul National)
- Statistici false despre infectiile din spitale (Evenimentul zilei)
- Victimele spitalului CF2: Amelia respira singura, Alice - în stare foarte grava (Gandul)
- Guvernul va evalua situatia tuturor spitalelor (Gandul)
- Povesti de groaza din Spitalul CF 2 (Romania libera)
- Interese imobiliare mascate în curtea spitalului CFR 2 (Bursa)


SOCIAL - Cum se ascund infectiile din spitale sus


Managerii sustin ca sunt nevoiti sa raporteze cât mai putine cazuri de infectare intraspitaliceasca pentru a nu-si pierde posturile. Directorii institutiilor sanitare sunt obligati sa nu depaseasca parametrii la care se obliga prin contractul de management, altfel li se scad puncte si apoi îsi pierd mandatul.
Autoritatile sanitare din România nu îi încurajeaza pe directori sa declare cazurile de infectii intraspitalicesti, cunoscute si sub numele de nosocomiale. Dimpotriva. Geza Molnar, consilier al ministrului Sanatatii, Cseke Attila, explica de ce statisticile arata 'un trend net descendent' al îmbolnavirilor de acest gen, scrie Adevarul.
- Managerii de spitale: 'Am fost obligati sa ascundem bolile!' (Adevarul)
- Acreditarea spitalelor a fost tinuta în loc de interese (Curentul)


JUSTIŢIE - Ramane cum s-a stabilit - Voicu in arest sus


Completul de noua judecatori al Înaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, în aceasta seara, recursul formulat de senatorul Catalin Voicu, cercetat pentru fapte de coruptie, anunta Mediafax. Voicu va ramâne în arest preventiv pentru înca 30 de zile. Potrivit sursei citate, Voicu ar urma sa mai plateasca cheltuielile de judecata si onorariul avocatului din oficiu desemnat sa îl reprezinte în cazul în care aparatorul sau ales nu s-ar fi putut prezenta. Vineri, magistratii au decis prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul lui Voicu, decizia fiind contestata la Completul de noua judecatori, noteaza Evenimentul Zilei.
- Voicu ramâne în arest (Evenimentul zilei)


SPORT - Bute a venit acasa si vrea sa boxeze pentru romani sus


Campionul mondial IBF, Lucian Bute, revenit luni în tara pentru o vacanta, dupa ce si-a aparat cu succes centura de campion, s-a declarat pregatit sa boxeze în România, mai ales ca cei de la Interbox si HBO si-au dat, deja, acordul.
'Nu stiu exact unde ar putea fi organizat un asemenea meci, pentru ca cea mai mare sala din România este Polivalenta, unde intra 4.000-5.000 de spectatori. Daca acest meci se va tine pe un stadion, va fi mult mai diferit, pentru ca eu nu am boxat niciodata afara. Sper totusi ca meciul sa aiba loc într-un loc unde pot veni cât mai multi suporteri', a spus 'Mister K.O.', lasând sa se înteleaga ca nu ar prefera un meci pe un stadion. Ideea de a scoate meciul pe o arena deschisa îi apartine lui Rudel Obreja, acesta amintind numele stadioanelor Cotroceni si Ghencea ca posibile gazde ale disputei.
- Lucian Bute, box pe stadion pentru centura de campion mondial WBA (Gandul)
- Nu vrea pe stadion! (Romania libera)


MONDEN - 'Patru femei, patru povesti' sus


Ce vor femeile?, se întreaba barbatii. Putere, bani, iubire si aventura. Este posibilul raspuns al Aurorei Liiceanu în cea mai recenta carte a sa, 'Patru femei, patru povesti'. Cunoscutul psiholog explica într-un interviu pentru EVZ cum au fost incluse în volum biografiile personajelor, care exemplifica 'cele patru dimensiun ale femeii'.
Exista însa si a cincea dimensiune, am spune noi: 'autonomia', caracterizata de femeia Aurora Liiceanu, care îsi marturiseste regretul ca în paginile tabloidelor 'e promovat modelul femeii care fugareste fotbalistii, care vede viata ca o prada'.
- Aurora Liiceanu: Femeia care fugareste fotbalisti, promovata exagerat (Evenimentul zilei)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Putin: Rusia este pregătită să-i facă Ucrainei propuneri de cooperare la scară largă sus


Rusia este dispusă să-i facă Ucrainei propuneri la scară largă referitoare la cooperarea într-unul dintre domeniile economice de bază, a afirmat, luni, premierul rus Vladimir Putin, în cadrul vizitei pe care o realizează la Kiev. 'Vom fi dispuşi să facem câteva propuneri semnificative privind cooperarea în una din ramurile de bază', a spus Vladimir Putin.
El a precizat că va discuta aceste propuneri cu premierul ucrainean Nikolai Azarov şi cu preşedintele Viktor Ianukovici.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Belgia: primul ministru 'regretă' impasul politic sus


Primul ministru belgian Yves Leterme a declarat luni seară că 'regretă' impasul politic ce a condus la demisia guvernului său, în timp ce ministrul său al finanţelor Didier Reynders s-a întrebat asupra viitorului coexistenţei între francofoni şi flamanzi. Declarându-se prezent să aştepte 'iniţiative' ale regelui, el a considerat necesară continuarea activităţii depuse de echipa sa timp de cinci luni pentru a face faţă crizei economice.
Pentru Yves Leterme, demisia guvernului său acceptată luni de regele Albert al II-lea constituie un trist record. Începând din vara anului 2008, el a prezentat demisia sa de trei ori ca prim-ministru, două dintre ele fiind acceptate.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Rusia este de acord cu crearea unui scut antirachetă comun cu NATO sus


Rusia este de acord cu propunerea NATO de a crea un scut comun de apărare antirachetă, dacă această propunere se va dovedi una serioasă, altminteri se va vedea nevoită să reacţioneze cumva, a declarat preşedintele rus Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat postului de radio danez 'DR', difuzat şi de televiziunea Rossia-24. El a afirmat că 'nu se poate să propui ceva, iar apoi să spui 'acum rămâneţi undeva după uşă, vom găsi ceva şi pentru voi şi vă vom propune, dar între timp ne vom creşte forţele de apărare antirachetă'.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat, la sfârşitul Summitului informal al miniştrilor de externe din statele membre NATO, care a avut loc la Tallinn, în cursul săptămânii trecute, că Alianţa este pregătită să înceapă un dialog transparent cu Rusia privind crearea unui sistem comun de apărare antirachetă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Acord al celor 27 asupra serviciului diplomatic al UE sus


Miniştrii afacerilor externe ai Uniunii Europene au ajuns luni la un 'acord politic' asupra viitorului serviciu diplomatic european destinat să exprime vocea Europei în lume, a anunţat preşedinţia spaniolă a UE.
Şeful diplomaţiei europene, dna Catherine Ashton, a salutat obţinerea 'unui acord politic' al miniştrilor la sfârşitul unor lungi ore de negocieri la Luxemburg.
Aceasta este o 'primă etapă' înainte de continuarea convorbirilor cu Parlamentul European şi Comisia Europeană, a subliniat la rândul său şeful diplomaţiei spaniole Miguel Angel Moratinos.
Acest 'Serviciu de acţiune externă' al UE /SEAE/ va regrupa mii de funcţionari la Bruxelles şi în cele 136 de delegaţii europene în lume.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - UE aprobă programul de convergenţă al Bulgariei sus


Programul de convergenţă al Bulgariei a fost aprobat luni, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale şi Relaţii Externe (CAGRE). Aprobarea documentului a fost amânată din data de 23 aprilie, pentru că, din cauza problemelor din transporturi, doar 12 miniştri au reuşit să ajungă la timp pentru şedinţă, iar programul nu a putut fi luat în discuţie din cauza lipsei de cvorum.
Actualizarea programului de convergenţă al Bulgariei are drept scop menţinerea unei poziţii bugetare sănătoase, care să se regăsească în bugete guvernamentale echilibrate, considerate adecvate în actuala conjunctură economică şi în perspectiva necesităţii menţinerii ajustării dezechilibrelor externe, deja începute, spunea Comisia Europeană într-un document datat 17 martie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Întâlnire între Obama şi oamenii de afaceri din lumea islamică sus


Preşedintele american Barack Obama primeşte luni la Washington sute de oameni de afaceri din circa 50 de ţări musulmane pentru a discuta despre dezvoltarea economică, o iniţiativă care ilustrează dorinţa sa de întărire a relaţiilor între SUA şi lumea islamică.
Casa Albă speră că acest summit de două zile va contribui la aprofundarea relaţiilor, mergând dincolo de discuţiile privind terorismul şi conflictele, care au dominat schimburile diplomatice între SUA şi lumea musulmană de mai multe decenii.
Preşedintele american a promis să organizeze acest summit în cadrul discursului său la Cairo din luna iunie anul trecut, în cursul căruia a pledat pentru un 'nou start' în relaţiile între lumea musulmană şi SUA.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil pentru agricultură sus


România va acorda Republicii Moldova un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 450.000 de euro pentru realizarea a două proiecte agricole. Primul vizează implementarea sistemului informaţional de etichetare a cărnii şi produselor lactate, iar cel de-al doilea - crearea şi consolidarea centrului informaţional de marketing agricol din cadrul ministerului de profil.
Valeriu Cosarciuc, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, a specificat că ajutorul financiar este acordat în baza unui memorandum ce urmează a fi semnat săptămâna aceasta la Bucureşti.
Realizarea celor două proiecte va contribui la facilitarea exportului producţiei agroalimentare moldoveneşti de origine animală. Din cauză că produsele ei de origine animală nu sunt conforme cu standardele internaţionale în domeniul sanitar-veterinar, în prezent Republica Moldova nu le poate exporta în statele UE.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grecia trebuie să găsească 9 miliarde de euro sus


Grecia trebuie să onoreze la 19 mai o datorie 'de ordinul a 9 miliarde de euro', dar condiţiile de împrumut pe pieţe sunt 'prohibitive', a declarat luni ministrul grec al finanţelor Georgios Papaconstantinou, în faţa parlamentului. 'Există o dată critică pentru Grecia, cea de 19 mai, dată la care ajung la scadenţă obligaţiuni de ordinul a 9 miliarde de euro', a reamintit ministrul, exprimându-se în faţa unei comisii parlamentare.
'Până atunci, nevoile noastre de împrumut sunt garantate, dar condiţiile pe pieţe, toată lumea înţelege că sunt total prohibitive' pentru a face împrumut, a adăugat el.


EVENIMENT - Biserica, in centrul unui nou scandal sus


Preotii din Ardeal au fost sfatuiti de ÎPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, sa nu mai accepte sau sa solicite sprijinul omului de afaceri sibian Ilie Carabulea, pe care l-a numit 'Pagubitor al Bisericii' 'Sporind doar a lor avutii, între Arhiepiscopia Sibiului si societatea care ne-a pagubit nu va mai exista nici o legatura', le-a transmis ÎPS Laurentiu Streza, prin intermediul unui comunicat, fetelor bisericesti subordonate Mitropoliei Ardealului.
Conflictul dintre cei doi a pornit de la faptul ca Mitropolia Ardealului are de recuperat aproximativ 500.000 de dolari de la Ilie Carabulea, care nu a achitat chiria pentru fostul Hotel Bulevard, scrie Evenimentul Zilei.
- Razboi între Mitropolitul Ardealului si miliardarul Carabulea (Evenimentul zilei)

Continuare......