[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 24 septembrie 2010

Posted by PressUpdate vineri, 24 septembrie 2010 09:07 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Demiterea preşedintelui: ce şanse ar avea iniţiativa opoziţiei

În replică la atacurile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că în cazul în care preşedintele va promulga legea pensiilor, PSD şi PNL se vor mobiliza pentru a declanşa procedurile de suspedare - scrie România liberă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut ieri o întâlnire specială cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în care au vorbit despre intenţia social-democraţilor de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va promulga legea pensiilor - dezvăluie Puterea.
Liderul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că deputaţii acestui grup sunt dispuşi să discute pe marginea suspendării preşedintelui Traian Băsescu - scrie Jurnalul Naţional.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară la 'Interviurile 2+1' ale Evenimentului zilei că pe fondul nemulţumirilor populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007.
O modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă asupra hotărârilor Parlamentului - informează Gândul.
- Varujan Pambuccian: 'Suntem deschişi la orice fel de discuţii, cu oricine' (Jurnalul National)
- Prins cu ocaua mică, Ponta se apără prin diversiunea suspendării preşedintelui (Curentul)
- Suspendarea lui Băsescu: a doua încercare? (Romania libera)
- EXCLUSIV Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Sebastian Lăzăroiu: 'Nemulţumirile s-ar putea transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui' (Evenimentul zilei)
- Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională (Evenimentul zilei)
- Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă - EXCLUSIV (Gandul)


POLITIC - Reacţii după interviurile cu Traian Băsescu

Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri, în cadrul emisiunii 'Naşul' de la B1Tv, dezamagirea faţă de presa românească actuală, ca şi regretul că jurnalişti foarte cunoscuţi, precum Mircea Dinescu sau Cristian Tudor Popescu, s-ar fi schimbat foarte mult în ultima vreme, jignindu-l în mod repetat. Dinescu îi răspunde şefului statului că, dimpotrivă, el este cel care s-a schimbat, ajungând 'un vulcan de vulgaritate', iar Cristian Tudor Popescu îl califică drept 'vulgar nu numai în raport cu alţii', ci şi 'în raport cu sine însuşi, în forul său intim' - citează Gândul.
Nu e prima oară când acest Traian Băsescu se preocupă de ceea ce fac în timpul lor liber liderii partidelor politice din opoziţie - arată cotidianul.ro.
Sorin Ovidiu Vîntu a răspuns, la Realitatea TV, acuzaţiilor formulate de Traian Băsescu că s-ar fi îmbogăţit din afacerile cu statul şi că ar avea legătură cu securitatea. El a precizat că nu a avut afaceri cu statul, ba dimpotrivă cei care stau în preajma şefului statului au astfel de afaceri - scrie Adevărul.
- Vîntu în replică la acuzaţiile lui Băsescu: Mă confundă cu gaşca de lichele care-l înconjoară, nu am avut niciodată afaceri cu statul (Adevarul)
- Atât de Băsescu: cu Ochiul pe liderii opoziţiei (Cotidianul)
- PSD începe procedura de suspendare a lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor (Cotidianul)
- Preşedinţia României: Declaraţiile lui Ponta şi Antonescu, imature (Jurnalul National)
- Băsescu: 'Victor Ponta este o maimuţă care trebuie să facă frumos' (Libertatea)
- Întrebarea lui Dinescu pentru Băsescu (Puterea)
- POLEMICĂ TĂIOASĂ: DESPRE VULGARITATE CU TRAIAN BĂSESCU, CRISTIAN TUDOR POPESCU ŞI MIRCEA DINESCU (Gandul)
- Cum au scotocit Ponta şi Daciana 'prin hârtii' după chitanţele vacanţei în Liban. Ponta, din spatele buletinului de Gorj: 'Nu aş fi putut candida la Bucureşti' (Gandul)
- Antonescu: Băsescu e un mincinos, niciodată nu ne-am întâlnit în 2000-2007, nu m-a ajutat (Gandul)


POLITIC - Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii'

Pentru prima dată de când a devenit preşedintele PNL, o decizie a lui Crin Antonescu a fost contestată virulent într-un for de conducere al partidului.
Miercuri, la Delegaţia Permanentă, mai mulţi lideri liberali au constatat felul în care Antonescu a alcătuit guvernul din umbră şi faptul că a anunţat public componenţa lui, înainte de a avea aprobarea partidului. Surse din PNL au relatat pentru Gândul că reproşurile au fost făcute, pe rând, de către Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, unii dintre ei nemulţumiţi că Antonescu nu i-a nominalizat ca miniştri. Relu Fenechiu şi Daniel Chiţoiu, foşti susţinători ai preşedintelui liberali, i-au transmis că sunt supăraţi şi că aleg să nu participe la şedinţa care e oricum doar de formă.
'Prin acest guvern nu aţi făcut decât să transmiteţi că PNL e un partid de doi lei, incapabil să formeze un guvern cu oamenii lui', i-a reproşat Orban, făcând trimitere la faptul că cinci din cei 11 miniştri nu sunt membri de partid.
Varujan Vosganian a luat extrem de personal toată povestea, reproşându-i lui Antonescu faptul că s-a folosit de el atunci când a făcut programul de guvernare, dar că s-a delimitat de el preferându-l ca ministru al Finanţelor pe Claudiu Doltu.
- Antonescu: Dacă voi nu vreţi, eu vreau (Romania libera)
- Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii' (Gandul)



Continua

EDITORIAL O utopie: statul salvator

POLITIC Demiterea preşedintelui: ce şanse ar avea iniţiativa opoziţiei

Reacţii după interviurile cu Traian Băsescu

Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii'

Sondaj CSOP: Aproape jumătate dintre români regretă vremurile ceauşiste

ECONOMIC Economia ar putea scădea şi anul viitor

Fondul Proprietatea: Proiect de renunţare la banii viitori

Impozite care se pregătesc

RADET: Numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800%

Absorbţia fondurilor europene: Şeitan, pe primul loc

Anca Boagiu şi-a numit consilierul la conducerea CNADNR

SOCIAL Mai puţini sindicalişti la mitingul de ieri

Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare

Romii din Bărbuleşti: francezii sunt cei mai buni europeni

Încă 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti în Capitală

CULTURĂ Herta Muller la Bucureşti

SPORT Fotbal: Steaua, calificată în optimile Cupei României-Timişoreana

Tenis: BCR Open România - Ultimii români eliminaţi din competiţie

INTERNAŢIONAL AGERPRES Emil Boc, la ONU: Guvernul face un raport privind realizarea ODM

Premierul a prezentat la ONU punctul de vedere al României privind reforma Consiliului de Securitate

Diplomat nicaraguan, asasinat la New York

Criza datoriilor publice va fi resimţită de o întreagă generaţie /BERD/

Patru copii ucişi într-un atentat la Bagdad

Fotografii de înalţi demnitari italieni şi gloanţe, primite la sediul ANSA

Apelul la boicotarea produselor israeliene în Franţa, pasibil de sancţiuni

Casa Albă: moartea lui Mono Jojoy este 'o victorie importantă' pentru Columbia

EVENIMENT Două milioane de euro, contract cu dedicaţie

Ce chirii plătesc politicienii pentru vilele RA-APPS

Un hacker român a fraudat eBay cu trei milioane de dolari

Revoluţionarii impostori, privilegiile înapoi!


-- in detaliu --

EDITORIAL - O utopie: statul salvator sus


'Nu se poate să mă lase aşa, pe drumuri! Dacă rămân fără serviciu, pentru că se restructurează postul, să-mi dea măcar altceva de lucru, că de-aia-i stat, să aibă grijă de cetăţenii săi!'
Este filosofia pe care, cu sinceritate, a expus-o deunăzi un protestatar, la un miting sindical. Omul credea sincer că acesta este rolul statului: să asigure locuri de muncă. Iar credinţa sa se baza pe disperare. Ieri, un alt cetăţean explica de ce protestează în stradă: 'Vrem locuri de muncă sigure... şi să nu ne dea afară'. Mă rog, cam pleonastic, dar nu asta contează. Mesajul său e important: vrea un serviciu din care să iasă la pensie. Şi nici nu mai are mult: vreo 20 de ani.
În lunga domnie a lui Ceauşescu, oamenii au fost îndoctrinaţi cu această lozincă perversă: în vreme ce capitalismul geme de şomeri, comunismul asigură un loc de muncă fiecărui cetăţean. Oricât ar părea de dur, adevărul este că statul capitalist nu poate funcţiona ca oficiu de plasare a forţei de muncă - arată Grigore Cartianu în Adevărul.
Trebuie să ieşim din actuala schizofrenie, care face ca statul şi privatul să fie două lumi cu reguli diferite. La firmele private, reducerea cu 25% a salariului e primită cu decenţă: accepţi sau îţi dai demisia. La stat, o măsură similară e urmată de atacuri cu pietre asupra Guvernului.
- O utopie: statul salvator (Adevarul)


POLITIC - Demiterea preşedintelui: ce şanse ar avea iniţiativa opoziţiei sus


În replică la atacurile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că în cazul în care preşedintele va promulga legea pensiilor, PSD şi PNL se vor mobiliza pentru a declanşa procedurile de suspedare - scrie România liberă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut ieri o întâlnire specială cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în care au vorbit despre intenţia social-democraţilor de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va promulga legea pensiilor - dezvăluie Puterea.
Liderul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că deputaţii acestui grup sunt dispuşi să discute pe marginea suspendării preşedintelui Traian Băsescu - scrie Jurnalul Naţional.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară la 'Interviurile 2+1' ale Evenimentului zilei că pe fondul nemulţumirilor populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007.
O modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă asupra hotărârilor Parlamentului - informează Gândul.
- Varujan Pambuccian: 'Suntem deschişi la orice fel de discuţii, cu oricine' (Jurnalul National)
- Prins cu ocaua mică, Ponta se apără prin diversiunea suspendării preşedintelui (Curentul)
- Suspendarea lui Băsescu: a doua încercare? (Romania libera)
- EXCLUSIV Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Sebastian Lăzăroiu: 'Nemulţumirile s-ar putea transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui' (Evenimentul zilei)
- Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională (Evenimentul zilei)
- Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă - EXCLUSIV (Gandul)


POLITIC - Reacţii după interviurile cu Traian Băsescu sus


Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri, în cadrul emisiunii 'Naşul' de la B1Tv, dezamagirea faţă de presa românească actuală, ca şi regretul că jurnalişti foarte cunoscuţi, precum Mircea Dinescu sau Cristian Tudor Popescu, s-ar fi schimbat foarte mult în ultima vreme, jignindu-l în mod repetat. Dinescu îi răspunde şefului statului că, dimpotrivă, el este cel care s-a schimbat, ajungând 'un vulcan de vulgaritate', iar Cristian Tudor Popescu îl califică drept 'vulgar nu numai în raport cu alţii', ci şi 'în raport cu sine însuşi, în forul său intim' - citează Gândul.
Nu e prima oară când acest Traian Băsescu se preocupă de ceea ce fac în timpul lor liber liderii partidelor politice din opoziţie - arată cotidianul.ro.
Sorin Ovidiu Vîntu a răspuns, la Realitatea TV, acuzaţiilor formulate de Traian Băsescu că s-ar fi îmbogăţit din afacerile cu statul şi că ar avea legătură cu securitatea. El a precizat că nu a avut afaceri cu statul, ba dimpotrivă cei care stau în preajma şefului statului au astfel de afaceri - scrie Adevărul.
- Vîntu în replică la acuzaţiile lui Băsescu: Mă confundă cu gaşca de lichele care-l înconjoară, nu am avut niciodată afaceri cu statul (Adevarul)
- Atât de Băsescu: cu Ochiul pe liderii opoziţiei (Cotidianul)
- PSD începe procedura de suspendare a lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor (Cotidianul)
- Preşedinţia României: Declaraţiile lui Ponta şi Antonescu, imature (Jurnalul National)
- Băsescu: 'Victor Ponta este o maimuţă care trebuie să facă frumos' (Libertatea)
- Întrebarea lui Dinescu pentru Băsescu (Puterea)
- POLEMICĂ TĂIOASĂ: DESPRE VULGARITATE CU TRAIAN BĂSESCU, CRISTIAN TUDOR POPESCU ŞI MIRCEA DINESCU (Gandul)
- Cum au scotocit Ponta şi Daciana 'prin hârtii' după chitanţele vacanţei în Liban. Ponta, din spatele buletinului de Gorj: 'Nu aş fi putut candida la Bucureşti' (Gandul)
- Antonescu: Băsescu e un mincinos, niciodată nu ne-am întâlnit în 2000-2007, nu m-a ajutat (Gandul)


POLITIC - Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii' sus


Pentru prima dată de când a devenit preşedintele PNL, o decizie a lui Crin Antonescu a fost contestată virulent într-un for de conducere al partidului.
Miercuri, la Delegaţia Permanentă, mai mulţi lideri liberali au constatat felul în care Antonescu a alcătuit guvernul din umbră şi faptul că a anunţat public componenţa lui, înainte de a avea aprobarea partidului. Surse din PNL au relatat pentru Gândul că reproşurile au fost făcute, pe rând, de către Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, unii dintre ei nemulţumiţi că Antonescu nu i-a nominalizat ca miniştri. Relu Fenechiu şi Daniel Chiţoiu, foşti susţinători ai preşedintelui liberali, i-au transmis că sunt supăraţi şi că aleg să nu participe la şedinţa care e oricum doar de formă.
'Prin acest guvern nu aţi făcut decât să transmiteţi că PNL e un partid de doi lei, incapabil să formeze un guvern cu oamenii lui', i-a reproşat Orban, făcând trimitere la faptul că cinci din cei 11 miniştri nu sunt membri de partid.
Varujan Vosganian a luat extrem de personal toată povestea, reproşându-i lui Antonescu faptul că s-a folosit de el atunci când a făcut programul de guvernare, dar că s-a delimitat de el preferându-l ca ministru al Finanţelor pe Claudiu Doltu.
- Antonescu: Dacă voi nu vreţi, eu vreau (Romania libera)
- Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii' (Gandul)


POLITIC - Sondaj CSOP: Aproape jumătate dintre români regretă vremurile ceauşiste sus


La 20 de ani de la Revoluţie, românii regretă regimul comunist, iar unii dintre ei chiar şi pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu.
Comunismul a fost o idee bună aplicată prost, spun 47% dintre cei care au răspuns unui sondaj de opinie realizat de CSOP la comanda Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în perioada 27 august - 2 septembrie 2010. 14% sunt chiar mulţumiţi de modul în care a fost aplicat comunismul faţă de doar 27% care cred că acesta a fost o idee greşită. Mai mult, 46% din populaţie are asocieri favorabile fostului regim dictatorial, cel mai des invocată fiind cea legată de locurile de muncă asigurat - scrie cotidianul.ro.
41% dintre români cred că regimul comunist nu a fost unul criminal, faţă de 37% care susţin contrariul. De altfel, 79% din populaţie susţine că nu a avut de suferit de pe urma comunismului.
- Sondaj CSOP: Aproape jumătate dintre români plâng după comunism (Cotidianul)
- Comunismul, uitat şi iertat de români (Evenimentul zilei)
- 61 la sută dintre români cred că în comunism 'era mai bine'. Ultimii patru ani au produs încă opt procente de nostalgici (Gandul)


ECONOMIC - Economia ar putea scădea şi anul viitor sus


Dacă anul viitor România nu va avea o creştere economică de 1-2%, Guvernul ar putea fi nevoit să taie şi mai mult din buget şi să crească din nou impozitele .
Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB impusă de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi tăieri sau majorări de taxe şi impozite, respectiv la deprecierea leului sau la creşterea inflaţiei. Motivul: Guvernul Boc se bazează în respectarea ţintei de deficit bugetar de anul viitor pe faptul că economia locală va creşte cu 1-2% din PIB.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Executivul ar putea apela fie la majorări de impozite, fie la noi tăieri. Semnalul de alarmă a fost tras de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu - informează Gândul.
- Economia ar putea scădea şi anul viitor (Adevarul)
- Ţinta de deficit bugetar nu va fi atinsă nici anul viitor (Puterea)
- Ce i-ar putea aştepta pe români în 2011: de la căderea leului la taxe mai mari (Gandul)
- România va ieşi din criză cu 6 luni întârziere faţă de celelalte ţări (Curierul national)
- Croitoru (BNR): 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal (Financiarul)


ECONOMIC - Fondul Proprietatea: Proiect de renunţare la banii viitori sus


Ministerul Finanţelor vrea să lase Fondul Proprietatea fară banii pe care ar urma să îi încaseze din creanţele externe ale statului român.
Finanţele ar vrea acum ca banii recuperaţi din creanţele externe ale României să se întoarcă iar la buget, după ce acum cinci ani le-a cedat Fondului Proprietatea. Intenţia este deja inclusă într-un proiect de ordonanţă.
Deşi planurile statului au stârnit deja nemulţumirea unora dintre acţionarii minoritari, Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, susţine, că, de fapt, creanţele nu au aparţinut niciodată Fondului, ci statului român. Declaraţia directorului general vine la nici o lună de când Fondul Proprietatea a încasat circa 20 de milioane de lei din creanţele externe.
- Fondul Proprietatea: Proiect de renunţare la banii viitori (Bursa)


ECONOMIC - Impozite care se pregătesc sus


Coaliţia de guvernare a cerut Ministerului Finanţelor să analizeze cum va arăta bugetul dacă va fi reintrodus acest bir.
În paralel, se pregăteşte înlocuirea impozitului minim cu forfetarul. Guvernul se pregăteşte să reintroducă impozitul de 3% pentru microîntreprinderi, după ce a decis să renunţe la acest regim special de taxare pentru firmele mici de la începutul acestui an.
Specialiştii din Ministerul Finanţelor au misiunea să facă, până săptămâna viitoare, estimările bugetare pentru eventualitatea în care va fi reintrodus acest impozit. 'Cei de la Finanţe vor pregăti până luni, 27 septembrie, calculele privind impactul reintroducerii impozitului de 3% pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor.
Totodată, vor prezenta şi estimările privind reducerea veniturilor bugetare dacă se elimină impozitul minim', au declarat, pentru EVZ, surse din cadrul Coaliţiei de guvernare.
- Impozitul de 3% pe afacerile microfirmelor ar putea reveni (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - RADET: Numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800% sus


Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a ajuns la nivelul minim de clienţi, din cauza cererilor de deconectare de la reţea. Potrivit directorului Regiei, Mihai Becheanu, numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800%. Datoriile RADET Bucureşti faţă de furnizorii de energie termică, în valoare de 700 de milioane de lei, va fi achitată în trei ani, potrivit conducerii Regiei. Livrarea de energie termică în Capitală ar trebui să înceapă din 15 octombrie.
Directorul general al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Mihai Bogdan Becheanu, atrage atenţia că instituţia a ajuns la numărul minim de clienţi, din cauza numărului tot mai mare al persoanelor care aleg să se debranşeze. 'Au fost înregistrate aproximativ 1.800 de cereri de debranşare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800%. Orice client este important. Mică sau mare, este o pierdere. RADET mai furnizează energie pentru aproximativ 560.000 de locuinţe. Pentru noi, acesta ar fi numărul minim. Aceasta ar fi limita de suportabilitate ca dimensiune a sistemului. Dacă numărul abonaţilor va continua să scadă, vor interveni probleme. Acest lucru este valabil pentru orice firmă, fie că eşti regie, fie că eşti societate comercială. Dacă ai prea puţini clienţi, înregistrezi pierderi', a declarat Mihai Bogdan Becheanu pentru Puterea.
- RADET, la limita de funcţionare din cauza debranşărilor (Puterea)


ECONOMIC - Absorbţia fondurilor europene: Şeitan, pe primul loc sus


Ministerul Muncii conduce, detaşat, la mai multe capitole care evidenţiază eficienţa atragerii de bani europeni, dar Băsescu a evidenţiat ministerele conduse de Elena Udrea şi Laszlo Borbely
Datele oficiale contrazic, în bună parte, versiunea preşedintelui Traian Băsescu referitor la situaţia absorbţiei fondurilor europene. În viziunea liderului de la Cotroceni, exprimată miercuri seara, la 'Naşul' (B1TV), 'campioanele' ar fi ministerele Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDLT), condus de Elena Udrea, şi pe al Mediului, condus de udemeristul Laszlo Borbely.
Cu Mihai Şeitan la conducere, Ministerul Muncii a ocupat prima poziţie în topul numărului proiectelor aprobate - 1.763, aproape dublu faţă de MDLT şi de 12 ori mai mult faţă de Ministerul Mediului! Tot Ministerul Muncii se evidenţiază din punct de vedere al valorii proiectelor aprobate - peste trei miliarde euro (faţă de 2,44 miliarde de euro la Mediu, 2,37 la MDLT). Şi la procentul contribuţiei UE din valoarea proiectelor aprobate, Ministerul Muncii se detaşează, cu 94,43%. MDLT şi Mediul sunt mult în urmă, cu 66,02%, respectiv 62,32%.
- Adevărul despre banii UE: Udrea, campioana lui Băsescu, nu e şi campioana din statisticile oficiale (Gandul)


ECONOMIC - Anca Boagiu şi-a numit consilierul la conducerea CNADNR sus


Dorina Tiron a fost demisă ieri din funcţia de director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a precizat că motivul înlocuirii directorului CNADNR este managementul defectuos de care a dat dovadă la conducerea instituţiei.
Atribuţiile Dorinei Tiron au fost preluate temporar de Liviu Costache. Acesta a fost numit de curând director coordonator proiecte autostrăzi în cadrul CNADNR, în locul rămas liber în urma demisiei deja celebrului agronom din companie, Adrian Ionescu. Predecesorul Dorinei Tiron a fost consilier al Ancăi Boagiu în perioada în care aceasta a condus Ministerul Integrării Europene. Costache este membru PDL al Sectorului 2 şi a ocupat până de curând funcţia de director al Secţiei Naţionale de Drumuri Galaţi, răspunzând de fondurile comunitare. Potrivit informaţiilor vehiculate ieri în Ministerul Transporturilor, Costache a avut în urmă cu ani buni mai multe conflicte cu managementul CNADNR, care s-au soluţionat în instanţă - a aflat Jurnalul Naţional.
- Consilierul Ancăi Boagiu, numit director CNADNR (Jurnalul National)
- Boagiu a demis-o pe Tiron de la şefia CNADNR (Curentul)
- Anca Boagiu îşi pune ''mâna dreaptă'' şef peste Compania de Autostrăzi (Puterea)
- Boagiu îi 'decapitează' pe oamenii lui Berceanu de la Drumuri (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Mai puţini sindicalişti la mitingul de ieri sus


Aproximativ 4.000 de sindicalişti din sănătate, educaţie şi asistenţă socială afiliaţi la 'Cartel Alfa' erau aşteptaţi să participe ieri la mitingul de la sediul Guvernului, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc. Însă doar un sfert din cei aşteptaţi s-au adunat, ieri, în Piaţa Victoriei - relatează Puterea.
Bogdan Hossu a ţinut un discurs dur la adresa Guvernului Boc de la tribuna manifestanţilor din Piaţa Victoriei: 'Vreau să le reamintim guvernanţilor că, dacă ei vor să trăiască, şi noi trebuie să trăim, dar dacă noi trebuie să murim, atunci vom muri cu ei de gât. Le aducem aminte că statul este al cetăţenilor şi nu al unui grup de hoţi. Aceleaşi lucru le reamintim şi parlamentarilor. Vom continua lupta noastră sindicală până la atingerea obiectivelor pe care mi le-am propus', a spus Bogdan Hossu, citat de Libertatea.
- Frăţia foamei (Bursa)
- Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, despre guvernanţi: 'Dacă murim, murim cu ei de gât' (Libertatea)
- Protest cu doar un sfert dintre participanţii aşteptaţi la mitingul Cartel Alfa (Puterea)
- 'Mascaţii' poliţiei, despărţiţi de gardul protestelor (Evenimentul zilei)
- România a dat 250 milioane euro pentru combaterea sărăciei în lume (Gandul)


SOCIAL - Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare sus


Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a fost amendat, pentru a doua oară, de către Poliţia Rutieră, după ce a refuzat să înlocuiască panourile de orientare din oraş care au fost inscripţionate mai întâi în limba maghiară şi apoi în limba română.
'Este vorba despre panourile care sunt amplasate în faţa Tribunalului Harghita şi în apropierea Liceului teoretic ŤMarton Aronť din Miercurea Ciuc. Prima amendă, pe care a primit-o în cursul lunii august, a fost de 21 de puncte, respectiv de 1.260 de lei, şi i s-a pus în vedere să le înlocuiască în decurs de 30 de zile. Primarul nu a respectat termenul acordat, motiv pentru care, marţi, poliţiştii rutieri l-au sancţionat din nou, de această dată cu o sută de puncte, valoarea amenzii fiind de 6.000 de lei', a precizat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Harghita.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Miercurea Ciuc, viceprimarul Antal Attila, a declarat, la rândul său, că amenzile aplicate de poliţiştii rutieri au fost contestate la Judecătoria Miercurea Ciuc şi că panourile nu vor fi înlocuite până când instanţa nu se va pronunţa.
- Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare (Adevarul)


SOCIAL - Romii din Bărbuleşti: francezii sunt cei mai buni europeni sus


Nici nu s-a uscat bine pe documente cerneala cu care autorităţile franceze au decis repatrierea, că cei 22 de romi din Bărbuleşti au şi făcut cale întoarsă către Hexagon. Ori cel puţin asta e singura informaţie pe care o poţi scoate de la cei ieşiţi pe uliţele satului, ca la promenadă la Nisa, pe unde majoritatea pare să-şi fi petrecut dacă nu vacanţele, măcar mare parte a vieţii profesionale.
'Cerşeam', răspunde senin Nicu, unul dintre tinerii satului, când e întrebat ce a făcut prin străinătăţuri, de parcă ar vorbi despre o ocupaţie din nomenclatorul de meserii. Şi apoi răspunsul cu cerşitul se repetă pentru mai toţi cei întrebaţi, femei sau bărbaţi, copii ori bătrâni, care recunosc împăcaţi cu ce s-au ocupat pe teritoriul francez: 'faire la manche' - se arată într-un reportaj din Jurnalul Naţional. Bărbuleştenii rup binişor pe franceză, dar şi câte ceva pe spaniolă. 'Dar în Spania nu e de trăit, spaniolii nu-ţi dau un ban', ne asigură un alt tânăr, trecut prin Barcelona, care o ţine una şi bună, ca şi restul locuitorilor satului: francezii sunt cei mai buni la suflet din toată Europa.
- Romii au dat Nisa pe Bărbuleşti de frica lui Nicolas Sarkozy (Jurnalul National)


SOCIAL - Încă 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti în Capitală sus


Municipalitatea intenţionează să realizeze, până la sfârşitul anului, un număr de 70 de kilometri de pistă destinată bicicliştilor, a declarat joi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
'Până în prezent, sunt peste 400 de kilometri de culoare create bicicliştilor din Capitală. Multe dintre acestea, amenajate pe bulevarde, au porţiuni care trebuie refăcute după eliberarea lor de maşinile parcate aiurea şi montarea unor piloni de protecţie', a precizat primarul general, după verificarea lucrărilor de realizare a reţelelor publice de apă şi canalizare în cartierele Creangă, Andronache şi Apărătorii Patriei.
- Oprescu vrea încă 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti până la sfârşitul anului (Libertatea)


CULTURĂ - Herta Muller la Bucureşti sus


Celebra autoare Herta Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2009, va veni la Bucureşti, săptămâna viitoare, pe 27 şi 28 septembrie - informează Libertatea.
În timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, luni, la Ateneul Român din Capitală, un dialog cu Gabriel Liiceanu şi o lectură publică din romanul 'Leagănul respiraţiei', apărut la Editura Humanitas, în colecţia de autor dedicată autoarei.
- Securistul Hertei Müller, 'critic literar' agramat (Adevarul)
- Herta Muller, săptămâna viitoare, la Bucureşti (Libertatea)


SPORT - Fotbal: Steaua, calificată în optimile Cupei României-Timişoreana sus


Steaua Bucureşti s-a calificat joi seara în optimile de finală ale Cupei României-Timişoreana la fotbal, după ce a învins în deplasare formaţia de ligă secundă Gaz Metan CFR Craiova, cu scorul de 1-0 (0-0), în şaisprezecimile de finală ale competiţiei.
Unicul gol al partidei a fost reuşit de Bănel Nicoliţă (63).
Steaua a avut şi o bară, prin Romeo Surdu (41).
Pentru Steaua a fost primul meci cu Eduard Iordănescu (32 ani) antrenor interimar.
Gaz Metan CFR Craiova (II) - Steaua Bucureşti 0-1 (0-0)
A marcat: Bănel Nicoliţă (63).


SPORT - Tenis: BCR Open România - Ultimii români eliminaţi din competiţie sus


Spaniolii Marcel Granollers şi Santiago Ventura, favoriţii nr. 2 ai probei de dublu din cadrul turneului de tenis BCR Open România, dotat cu premii totale de 368.450 euro, s-au calificat joi seara în semifinale, după ce au învins ultimii români rămaşi în competiţie, Victor Anagnastopol şi Marius Copil, în două seturi, cu 6-1, 7-6 (5).
În semifinale, Granollers şi Ventura vor întâlni perechea Pablo Cuevas (Uruguay)/David Marrero (Spania).


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Emil Boc, la ONU: Guvernul face un raport privind realizarea ODM sus


Guvernul de la Bucureşti a decis să realizeze un Raport naţional privind progresul realizat de România în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), asumate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a declarat, miercuri, prim-ministrul român Emil Boc la Reuniunea la nivel înalt a ONU, privind ODM.
'Anticipând Reuniunea la nivel înalt privind MDG din acest an, Guvernul României a decis să schiţeze un Raport naţional privind progresul înregistrat în atingerea OMD. Acest raport va fi un instrument foarte util pentru pregătirea eforturilor naţionale în domeniu. Raportul priveşte împlinirile la nivel naţional, precum şi căile de accelerare a procesului. Această iniţiativă se bazează pe hotărârea României de a acţiona în favoarea OMD, atât din perspectivă naţională, cât şi internaţională', a spus Boc, la reuniunea de la New York.
De asemenea, el a subliniat importanţa democraţiei şi respectării legii pentru dezvoltarea societăţii. 'Democraţia şi domnia legii sunt sistemul imunitar al societăţii . Ca o maladie care nu poate fi combătută dacă imunitatea este scăzută, sărăcia sălăşluieşte în sistemele corupte', a reliefat şeful Guvernului de la Bucureşti. În context, Emil Boc a evidenţiat necesitatea atingerii obiectivelor privind sănătatea şi educaţia, egalitatea între sexe, precum şi mediul înconjurător, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare. Asumate de ONU în anul 2000, ODM îşi propun, printre altele, să reducă la jumătate nivelul sărăciei în lume în anul 2015, comparativ cu 1990.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Premierul a prezentat la ONU punctul de vedere al României privind reforma Consiliului de Securitate sus


Primul-ministru Emil Boc a avut joi, în cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA, o întrevedere cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Joseph Deiss, prilej cu care a exprimat sprijinul deplin al României pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi a prezentat punctul de vedere al României cu privire la reforma Consiliului de Securitate al ONU.
'România susţine o mai bună reprezentare a ţărilor din Estul Europei într-o viitoare formulă extinsă a Consiliului de Securitate al ONU', a declarat premierul Emil Boc, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului.
Şeful Executivului a subliniat necesitatea unei abordări constructive şi pragmatice a chestiunii creşterii numărului de membri ai Consiliului de Securitate al ONU, astfel încât noua structură să reflecte contextul politic actual, având însă în vedere şi aspectele legate de eficienţa Consiliului, îmbunătăţirea mijloacelor de acţiune şi transparenţă, precizează sursa citată.
'Pe lângă obiectivele de creştere economică durabilă, acţiunea împotriva schimbărilor climatice şi siguranţa alimentară, România consideră la fel de importante reconstrucţia şi consolidarea păcii în zonele afectate de conflicte, promovarea drepturilor omului şi a democraţiei şi chestiunile legate de neproliferare şi dezafectarea armelor de distrugere în masă. Ca ţară membră a Uniunii Europene, România va sprijini deplin implementarea mandatului Uniunii Europene la Adunarea Generală a ONU, în forma adoptată la Consiliul European din iunie 2010', se arată în comunicatul citat.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană este cel mai important donator global şi, în acelaşi timp, cel mai important contributor la efortul internaţional în favoarea păcii şi securităţii, iar România va sprijini activ acest rol şi o poziţie puternică a UE în cadrul ONU.
'Ca beneficiară a unui proces complex de tranziţie - în plan politic, economic şi social - către o societate cu adevărat democratică, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, România este dispusă să împărtăşească din experienţa sa şi altor state din Estul şi Sudul continentului european care aspiră către aceleaşi valori', se menţionează în comunicat.
La întrevedere au mai participat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi reprezentantul permanent al României la ONU, ambasador Simona Miculescu


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Diplomat nicaraguan, asasinat la New York sus


Lucrările sesiunii anuale a Adunării Generale a Naţiunilor Unite au fost umbrite joi de o crimă, ale cărei motive nu sunt cunoscute pentru moment: un diplomat nicaraguan a fost descoperit mort, cu gâtul tăiat, în apartamentul său din New York, transmite AP, citând surse ale poliţiei new-yorkeze. Cadavrul lui Cesar Mercado /34 de ani/ a fost găsit de şoferul care venise să-l ducă pe diplomat la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, în apartamentul acestuia din Bronx. Poliţia a descoperit cuţitul cu care presupune că a fost asasinat Mercado, alături de cadavrul său. Nu se cunosc deocamdată motivele crimei, iar poliţia nu dispune încă de un cerc de suspecţi, potrivit serviciului de presă al poliţiei din New York.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Criza datoriilor publice va fi resimţită de o întreagă generaţie /BERD/ sus


Criza datoriilor publice va avea repercusiuni 'timp de o generaţie' asupra contribuabililor occidentali, a estimat - joi - preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/, Thomas Mirow, citat de AFP. Intervenind în faţa Reform Club, un cerc de reflexie cu sediul la Londra, Mirow a asigurat că explozia datoriilor statului este 'fără îndoială consecinţa directă cea mai afectată de criză', obstrucţionând revenirea economică. Povara datoriei apasă în acelaşi timp asupra finanţelor publice şi asupra capacităţilor băncilor de a împrumuta sectorul privat, a subliniat el. 'Creşterea puternică a datoriilor utile va avea consecinţe pentru contribuabilii occidentali timp de o generaţie', a estimat Mirrow, notând totodată că ţările Europei de Est şi din Asia Centrală unde intervine BERD au fost 'mult mai puţin afectate'. El a pledat în favoarea politicilor bugetare riguroase. În afară de presiunea pieţelor financiare, reducerea deficitelor se impune pentru a ridica un climat de incertitudine 'care subminează încrederea consumatorilor' şi exercită presiuni şi asupra creşterii. Dl Mirrow a cerut, de asemenea, UE să-şi accelereze eforturile pentru creşterea propriei competitivităţi şi pentru buna guvernare a statelor, recomandând ca 'incitaţiile faţă de noi membri să fie menţinute şi după aderarea lor'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Patru copii ucişi într-un atentat la Bagdad sus


Cel puţin cinci persoane au decedat joi, în cadrul unor violenţe la Bagdad, între care patru băieţi ucişi într-un atentat, informează AFP, citând un responsabil din Ministerul de Interne. Acest atac, comis în jurul orei 18 /15h00 GMT, în cartierul Zayuna al capitalei irakiene - viza vehiculul lui Anwar Taher Ridha, un angajat al serviciilor premierului Nuri al-Maliki, doi dintre fii şi doi dintre nepoţii lui fiind ucişi în atentat. Anwar Ridha, soţia lui şi alte două persoane au suferit leziuni a căror gravitate nu este cunoscută. În periferia nordică a Bagdadului, indivizi înarmaţi au omorât un locotenent-colonel al armatei şi i-au rănit soţia. Trei rachete au fost lansate împotriva cartierului Jadriya, din sudul capitalei irakiene, fără să facă victime. Dacă violenţa s-a diminuat net în Irak în raport cu situaţia din anii 2006-2007, în ultimele luni se observă totuşi o recrudescenţă a atacurilor. Astfel, iulie şi august au fost lunile cele mai sângero ase pentru populaţia irakiană înregistrate din 2008, potrivit statisticilor oficiale locale.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Fotografii de înalţi demnitari italieni şi gloanţe, primite la sediul ANSA sus


Două plicuri conţinând fotografiile ministrului italian de interne, Roberto Maroni, şi a vicepreşedintelui Senatului, Rosi Mauro, au fost primite la sediul ANSA, informează agenţia de presă italiană. Fiecare proiectil era de calibrul 9 şi fusese alăturat unei fotografii în câte un plic, dar niciunul dintre plicuri nu conţinea vreo revendicare şi nici nu permitea depistarea expeditorului. Ambii politicieni vizaţi de această ameninţare voalată sunt membri ai partidului extremist Liga Nordului. Plicurile au ajuns la sediul central din Roma, joi dimineaţa. Timbrele demonstrează că au fost expediate miercuri de la Fiumicino, un orăşel situat la 20 de km de Roma. Poliţia Capitalei a deschis o anchetă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Apelul la boicotarea produselor israeliene în Franţa, pasibil de sancţiuni sus


Trei militanţi propalestinieni vor fi judecaţi la Perpignan /în sudul Franţei/ pentru că au invitat populaţia să boicoteze produsele israeliene în faţa unui mare magazin, informează AFP, citând o sursă judiciară. Cei trei sunt membri ai 'Colectivului 66 Pace şi justiţie în Palestina', care afirmă că ar regrupa 30 de organizaţii, şi vor răspunde în faţa tribunalului corecţional în 11 octombrie acuzaţiei de 'provocare la discriminare, la ură şi violenţă împotriva unei persoane din cauza originii sale şi a apartenenţei sau neapartenenţei la o etnie, naţiune sau religie determinată', potrivit legii. În 15 mai, Colectivul 66 a organizat în faţa unui magazin Carrefour în apropiere de Perpignan o 'acţiune de sensibilizare' a populaţiei faţă de situaţia palestinienilor - potrivit lui - în cursul căreia militanţi ai săi au îndemnat clientela magazinului să boicoteze produsele israeliene. Această acţiune se înscrie în 'Campania internaţională BDS' /boicot, neinve stire, sancţiuni/, lansată de societatea civilă palestiniană şi care se doreşte a fi un 'răspuns cetăţenesc şi nonviolent la impunitatea israeliană', a declarat unul dintre acuzaţi, dna Jeanne Rousseau, motivându-şi demersul prin faptul că 'o parte din produsele israeliene provin din teritorii spoliate palestinienilor'. Campania BDS vizează 'politica unui stat colonialist', a adăugat ea. Trimiterea celor trei militanţi în faţa unui tribunal corecţional a fost făcută în urma unei reclamaţii a Biroului naţional de vigilenţă împotriva antisemitismului /BNVCA/. La Mulhouse /în estul Franţei/, o acţiune similară a fost angajată împotriva a cinci militanţi propalestinieni, urmăriţi în justiţie tot pentru că au lansat apeluri la boicotarea produselor israeliene. Procesul lor a fost stabilit să înceapă în 29 noiembrie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Casa Albă: moartea lui Mono Jojoy este 'o victorie importantă' pentru Columbia sus


Moartea şefului militar al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Victor Julio Suarez Rojas, alias 'Mono Jojoy' sau 'Jorge Briceno Suarez', reprezintă 'o victorie importantă' pentru Columbia, a dat asigurări joi Casa Albă, transmite Efe. 'Sprijinim total poporul columbian, forţele sale de securitate şi pe preşedintele (Juan Manuel) Santos, în eforturile lor de a combate FARC', a indicat pentru Efe purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă, Mike Hammer. 'Operaţiunea Sodoma', în care a murit 'Mono Jojoy', va fi una dintre chestiunile de prim-plan ce vor fi discutate în cadrul întâlnirii de vineri dintre preşedintele Barack Obama şi mandatarul columbian, cu ocazia Adunării Generale a ONU, a semnalat Hammer. 'Preşedintele Obama doreşte foarte mult să dezbată ultimul eveniment-cheie, dar şi alte chestiuni bilaterale importante regionale şi globale, la întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele Santos', a explicat purtătorul de cuvânt. Şeful militar al gherilei marxiste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Jorge Briceno, zis 'Mono Jojoy', a fost ucis în cursul unei operaţiuni militare în centrul ţării, a informat joi presa columbiană. La scurt timp, parchetul şi poliţia au confirmat moartea lui Mono Jojoy, care ar fi fost ucis într-un bombardament, în noaptea de miercuri spre joi. Conform sursei citate, circa 20 de luptători de gherilă au fost ucişi în această operaţiune desfăşurată în departamentul Meta, nu departe de localitatea La Macarena - un fief al FARC în urmă cu câţiva ani. Operaţiunea a fost autorizată chiar de preşedintele Santos, implicând 30 de avioane şi 27 de elicoptere, după cum a informat joi guvernul columbian.


EVENIMENT - Două milioane de euro, contract cu dedicaţie sus


Chiar parlamentari ai PDL au declarat presei (desigur, sub protecţia anonimatului) că nu se poate stopa morişca acordării contractelor cu statul, întrucât firmele apropiate de partidul lor şi-au recuperat abia cinci la sută din banii investiţi în campania electorală din 2009. În fiecare azi, în presa centrală, dar şi în cea locală, apar dovezi clare ale faptului că lucrurile stau exact aşa.
Un exemplu de acest fel este cel al firmei Alpha Construct Sistem din Mehedinţi, o răsfăţată a contractelor cu SNLO şi cu complexurile energetice din judeţul Gorj, dar şi cu instituţiile conduse de pedelişti, în judeţul Mehedinţi. Această firmă aparţine unui oarecare Constantin Isvoranu, despre care se ştie că e de ani de zile omul de casă al baronilor PDL Ionel Manţog şi Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării. De fapt, Isvoranu nu ascunde faptul că a virat imense sume de bani în conturile (la vedere sau nu) de campanie ale PDL. Alpha Construct Sistem SA îşi are sediul în Drobeta-Turnu Severin, oraşul de baştină al fostului ministru al Apărării Mihai Stănişoară - scrie cotidianul.ro.
Vineri 17 septembrie, pe SEAP a fost publicat anunţul de atribuire a contractului nr. 6990/2010 privind 'reabilitarea drumului judeţean 606C limita judeţului Dolj - Tantaru - Buicesti - DN6, judeţul Mehedinţi'. Contractul finanţat din fonduri europene, în valoare de două milioane euro, a fost câştigat, fireşte, de Alpha Construct Sistem SA din Drobeta-Turnu Severin.
- Două milioane de euro cu dedicaţie pentru omul lui Manţog şi al lui Stănişoară (Cotidianul)


EVENIMENT - Ce chirii plătesc politicienii pentru vilele RA-APPS sus


Preşedintele Senatului, mai mulţi miniştri, preşedinţi de agenţii şi procurorul şef al DNA figurează pe lista celor 207 de beneficiari de locuinţe închiriate de la RA-APPS, situaţia regăsindu-se într-un răspuns transmis de SGG la o interpelare a deputatului PNL Relu Fenechiu.
Preşedintele Senatului Mircea Geoană beneficiază de o locuinţă cu suprafaţă utilă de 246,34 metri pătraţi, cuantumul chiriei fiind de 689,41 de lei, aproximativ 160 de euro.
Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi beneficiază, contra unei chirii de 1.968,32 lei, de un imobil cu suprafaţa utilă de 239,75 metri pătraţi.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Gabriel Sandu beneficia, pentru suma de 1872,92 de lei, de o locuinţă cu suprafaţa utilă de 181,15 metri pătraţi.
De asemenea, beneficiază de un imobil de la RA-APPS ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, contra unei chirii lunare de 1810,26 lei pentru un imobil în suprafaţă de 209,11 de metri pătraţi.
Ministrul Sănătăţii Cseke Attila, la rândul său, are o chirie de 1092,23 lei pentru un imobil cu suprafaţa utilă de 163,10 metri pătraţi - enumeră Capital.
- Chirie 160 de euro pentru o vilă de 250 mp! (Capital)
- Peste 200 de demnitari şi consilieri au locuinţe de protocol de la stat (Adevarul)


EVENIMENT - Un hacker român a fraudat eBay cu trei milioane de dolari sus


Românul Liviu Mihail Concioiu, de 21 de ani, îşi vâna victimele prezentându-se cu ID-urile 'facemfrauda' şi 'audiqsieben'.
'Nimeni nu se pricepe mai bine decât românii, se pare, la fraude informatice pe site-urile de licitaţie', scria ziarul Los Angeles Times în 2007 - aminteşte România liberă. Un an mai târziu, o altă publicaţie de prestigiu, The Times, numea Drăgăşani 'capitala infracţionalităţii informatice', reliefând că sute de persoane din acest oraş s-au îmbogăţit, în ultimii ani, de pe urma înşelării clienţilor de licitaţii online de pe eBay cu oferte care par adevărate. 'Autorii fraudelor au scos la licitaţie pe eBay chiar şi noua clădire a primăriei, a recunoscut primarul', scria The Times atunci.
Ultimul prejudiciu de peste ocean a fost produs de Liviu Mihail Concioiu, care a sustras de la compania eBay 3 milioane de dolari.
- Hackerul care a speriat eBay-ul (Romania libera)


EVENIMENT - Revoluţionarii impostori, privilegiile înapoi! sus


Mai mulţi generali, printre care Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu, ambii foşti consilieri ai lui Ion Iliescu, sunt somaţi să restituie terenurile şi alte bunuri primite 'nelegal' ca revoluţionari.
Asociaţia '21 Decembrie 1989' cere Secretariatului pentru Soluţionarea Problemelor Revoluţionarilor (SSPR) să înceapă acţiunile în vederea recuperării bunurilor primite de mulţi ofiţeri de Miliţie, Armată sau Securitate care au participat la reprimarea demonstranţilor în timpul revoluţiei şi apoi au primit brevete de revoluţionar. În baza acestor acte, ofiţerii au obţinut diverse bunuri, între care terenuri situate la marginea unor păduri şi pe malul unor lacuri sau bălţi. Pe lista neagră a asociaţiei se află generalii Dumitru Iliescu, Cătălin Voicu (aflat în arest pentru corupţie), Ion Suceavă, Valerică Dabu, Marin Oană, Mugurel Florescu, Mircea Mureşan, Gheorghe Carp.
- Revoluţionarii impostori, privilegiile înapoi! (Romania libera)

Continuare......

Revista Presei 23 septembrie 2010

Posted by PressUpdate joi, 23 septembrie 2010 09:45 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Atacurile preşedintelui

După ce la amiază a ieşit la ramă prin intermediul postului public de radio, urechindu-l pe preşedintele PSD, Victor Ponta, seara, Traian Băsescu a revenit, de data aceasta la postul B1TV, cu un atac de o duritate fără precedent la adresa liderului social-democrat, scrie Gândul.
Despre Victor Ponta, actualul lider al PSD, Băsescu a declarat că în 2008 'a venit preş' la el în birou, întrebând dacă l-ar putea sprijini la alegerile pentru Primaria Capitalei şi că discuta înainte de alegerile din PSD un portofoliu de ministru prin ieşirea din partid - publică Jurnalul Naţional.
La aceeaşi emisiune preşedintele a declarat că speră ca PSD să nu primească de la guvern banii negociaţi pentru trecerea legii pensiilor - scrie Evenimentul zilei.
Pe cine vede Băsescu preşedinte în 2014: Preda, Voinescu sau Macovei - titrează Româania liberă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la un post de radio, că 'în niciun caz' FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent, afirmând că noul angajament va fi 'cel mai probabil un aşa-numit acord de precauţie' - citează Curierul Naţional.
- Băsescu: Noua lege a pensiilor garantează că statul poate să le plătească (Adevarul)
- Traian Băsescu: 'În 2008, Victor Ponta a venit preş la mine în birou, să-l sprijin pentru Primăria Capitalei' (Jurnalul National)
- Băsescu spune că în niciun caz FMI nu va mai finanţa deficitul bugetului de stat al României (Curierul national)
- Pe cine vede Băsescu preşedinte în 2014: Preda, Voinescu sau Macovei (Romania libera)
- Traian Băsescu la 'Naşul': Ponta era ca un preş la mine în birou, îmi cerea să-l pun ministru (Evenimentul zilei)
- Traian Băsescu: Sorin Ovidiu Vîntu a condus SRI (Romania libera)
- Băsescu: 'Ponta a lins preşul în 2008 la mine în birou să-l sprijin la Primărie. Are faţă de imatur, e obraznic, face ca maimuţica'. Plus: 'Voi cere demisia lui Boc dacă va da bani PSD' (Gandul)
- Protestul lui Băsescu faţă de presa ostilă: 'Mă mai uit doar pe Discovery şi Animal Planet'. Ce spune despre Dinescu şi CTP (Gandul)
- Băsescu reduce cu 25% numărul şcolilor (Puterea)


POLITIC - La Cotroceni se păstrează schema de personal

Preşedintele României, Traian Băsescu, cot la cot cu gruparea martorilor săi pedişti şi cu cea a lacheilor lui Oprea, susţine tăierea salariilor amărâţilor de bugetari - care e în realitate de aproximativ 50 la sută faţă de nivelul şi aşa mizerabil de până acum - şi aruncarea fără nici un pic de milă în tenebrele şomajului, dar Administraţia Prezidenţială se lăfăie în aceeaşi schemă uriaşă şi nesimţită de consilieri prezidenţiali şi de stat plătiţi cu lefuri grase şi cu privilegiile aferente.
19 consilieri prezidenţiali şi de stat, plătiţi cu lefuri grase de ministru şi respectiv de ministru adjunct, este silit să suporte la Palatul Cotroceni şi aşa împovăratul contribuabil român. La lefuri se adaugă şi privilegiile: cabinet şi deservenţii proprii aferenţi. Echipa acestui Băsescu este triplă faţă de cea din timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu şi dublă faţă de cea a mandatului lui Ion Iliescu.
- Băsescu umblă cu schema nesimţită de consilieri (Cotidianul)


POLITIC - Cu Legea pensiilor la CCR

Marţi seara, preşedinta Camerei, Roberta Anastase, a făcut turul televiziunilor prietene TVR şi B1 TV, unde a continuat să manipuleze opinia publică privind evenimentele din ziua de 15 septembrie. În încercarea de a acoperi marea fraudă de la votul pe Legea pensiilor prin aşa-zisul şantaj al PSD, Roberta Anastase s-a încurcat în explicaţii, reuşind, involuntar, să demonstreze că de fapt a proferat acuzaţii fără acoperire - susţine cotidianul.ro.
PDL a trecut în grabă zeci de articole şi amendamente la Legea pensiilor, anunţând o prezenţă diferită de cea arătată de înregistrarea video - scrie Adevărul. De la defectarea sistemului electronic şi până la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
PNL va ataca astăzi la Curtea Constituţională legea pensiilor, adaugând votului controversat din noaptea de 15 septembrie şi alte nereguli, nereguli admise şi de unii jurişti din zona puterii - precizează România liberă.
Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu este 'adevăratul iniţiator al fraudei' de la adoptarea Legii pensiilor de către Camera Deputaţilor - citează Jurnalul Naţional.
- Legea pensiilor, fraudată de 66 de ori (Adevarul)
- Roberta Anastase manipulează de îngheaţă micile ecrane (Cotidianul)
- Ponta: Băsescu este adevăratul iniţiator al fraudei de la Legea pensiilor (Jurnalul National)
- CCR decide cine a numărat bine: opoziţia sau PDL (Romania libera)



Continua

EDITORIAL După telejustiţie, ne-am pricopsit şi cu telelegislativ

POLITIC Atacurile preşedintelui

La Cotroceni se păstrează schema de personal

Cu Legea pensiilor la CCR

Vosganian către Antonescu: Nu ne mai umiliţi să aflăm din presă ce se întâmplă în PNL

Senatorii au chiulit în masă

Primăriile din Cluj şi Suceava au primit cei mai mulţi bani de la Guvern

ECONOMIC Statul are de încasat taxe restante de peste 10 ori mai mari decât arieratele

Topul judeţelor cu cele mai multe firme în faliment

Băncile îşi pregătesc apărarea

Preţurile în euro nu îi ajută pe români

SOCIAL Protestatarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine la Palatul Victoria

Câţi bani trebuie să pună românul deoparte pentru o pensie decentă

Blaga vrea să dea afară poliţiştii care 'care taie frunze la câini, în birouri'

Un sfert dintre şcoli vor fi închise, anunţă preşedintele

MEDIA 'Gândul' CTP-ului - fraudă la imaginea BNR-ului

SPORT Fotbal: Dinamo, calificată în optimile Cupei României-Timişoreana

Preşedintele Traian Băsescu a confirmat susţinerea lui Octavian Morariu pentru un loc în CIO

INTERNAŢIONAL AGERPRES Preşedintele face o glumă muşcătoare că România nu este o ţară europeană normală /AP/

E. Boc: România e fidelă eforturilor sprijinire a statelor în curs de dezvoltare, în pofida crizei

L. Borbely vrea decizii ONU pe mediu, inclusiv în privinţa mineritului

Şeful NATO 'încurajat' de discuţiile cu Rusia

Teodor Baconschi şi Serghei Lavrov au fost de acord cu privire la necesitatea unei întâlniri ruso-române

Sărăcie: comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult, spune Obama la ONU

Flotilă: 'violare gravă a drepturilor omului' de către Israel /experţi ONU/

Rachete pentru Iran: Casa Albă salută decizia Moscovei


-- in detaliu --

EDITORIAL - După telejustiţie, ne-am pricopsit şi cu telelegislativ sus


Ce s-a întâmplat în jurul Legii pensiilor nu ar trebui să mire pe nimeni. Cu toate acestea, de fiecare dată când se regizează câte o scenetă electorală, în care 'cei buni' încearcă să-i învingă pe 'cei răi' şi astfel 'să salveze' populaţia pauperă de la extincţie, există un public consistent, care mai crede că Moş Crăciun este un politician.
În contextul votului asupra Legii pensiilor ar trebui menţionate câteva cutume parlamentare, blamabile, dar eficiente, perpetuate în timp de toate partidele politice. Au existat întotdeauna negocieri pe bani între putere şi opoziţie.
Sunt convins că şi în cazul legii pensiilor au existat astfel de discuţii între PDL şi PSD. Aşa cum s-a întâmplat la fiecare moţiune de cenzură, când puterea a cumpărat voturi cu bani. Pe timp de criză, parlamentarii opoziţiei cedează mai uşor tentaţiilor financiare. Un nou mandat în parlament, mai ales în sistem uninominal, se câştigă cu bani. Dacă timp de patru ani n-au făcut nimic în colegiile lor n-au nicio şansă să câştige un nou mandat - apreciază Silviu Sergiu în Evenimentul zilei.
- După telejustiţie, ne-am pricopsit şi cu telelegislativ (Evenimentul zilei)


POLITIC - Atacurile preşedintelui sus


După ce la amiază a ieşit la ramă prin intermediul postului public de radio, urechindu-l pe preşedintele PSD, Victor Ponta, seara, Traian Băsescu a revenit, de data aceasta la postul B1TV, cu un atac de o duritate fără precedent la adresa liderului social-democrat, scrie Gândul.
Despre Victor Ponta, actualul lider al PSD, Băsescu a declarat că în 2008 'a venit preş' la el în birou, întrebând dacă l-ar putea sprijini la alegerile pentru Primaria Capitalei şi că discuta înainte de alegerile din PSD un portofoliu de ministru prin ieşirea din partid - publică Jurnalul Naţional.
La aceeaşi emisiune preşedintele a declarat că speră ca PSD să nu primească de la guvern banii negociaţi pentru trecerea legii pensiilor - scrie Evenimentul zilei.
Pe cine vede Băsescu preşedinte în 2014: Preda, Voinescu sau Macovei - titrează Româania liberă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, la un post de radio, că 'în niciun caz' FMI nu va mai finanţa, în viitorul acord, deficitul bugetului de stat al României, aşa cum se întâmplă în prezent, afirmând că noul angajament va fi 'cel mai probabil un aşa-numit acord de precauţie' - citează Curierul Naţional.
- Băsescu: Noua lege a pensiilor garantează că statul poate să le plătească (Adevarul)
- Traian Băsescu: 'În 2008, Victor Ponta a venit preş la mine în birou, să-l sprijin pentru Primăria Capitalei' (Jurnalul National)
- Băsescu spune că în niciun caz FMI nu va mai finanţa deficitul bugetului de stat al României (Curierul national)
- Pe cine vede Băsescu preşedinte în 2014: Preda, Voinescu sau Macovei (Romania libera)
- Traian Băsescu la 'Naşul': Ponta era ca un preş la mine în birou, îmi cerea să-l pun ministru (Evenimentul zilei)
- Traian Băsescu: Sorin Ovidiu Vîntu a condus SRI (Romania libera)
- Băsescu: 'Ponta a lins preşul în 2008 la mine în birou să-l sprijin la Primărie. Are faţă de imatur, e obraznic, face ca maimuţica'. Plus: 'Voi cere demisia lui Boc dacă va da bani PSD' (Gandul)
- Protestul lui Băsescu faţă de presa ostilă: 'Mă mai uit doar pe Discovery şi Animal Planet'. Ce spune despre Dinescu şi CTP (Gandul)
- Băsescu reduce cu 25% numărul şcolilor (Puterea)


POLITIC - La Cotroceni se păstrează schema de personal sus


Preşedintele României, Traian Băsescu, cot la cot cu gruparea martorilor săi pedişti şi cu cea a lacheilor lui Oprea, susţine tăierea salariilor amărâţilor de bugetari - care e în realitate de aproximativ 50 la sută faţă de nivelul şi aşa mizerabil de până acum - şi aruncarea fără nici un pic de milă în tenebrele şomajului, dar Administraţia Prezidenţială se lăfăie în aceeaşi schemă uriaşă şi nesimţită de consilieri prezidenţiali şi de stat plătiţi cu lefuri grase şi cu privilegiile aferente.
19 consilieri prezidenţiali şi de stat, plătiţi cu lefuri grase de ministru şi respectiv de ministru adjunct, este silit să suporte la Palatul Cotroceni şi aşa împovăratul contribuabil român. La lefuri se adaugă şi privilegiile: cabinet şi deservenţii proprii aferenţi. Echipa acestui Băsescu este triplă faţă de cea din timpul preşedinţiei lui Emil Constantinescu şi dublă faţă de cea a mandatului lui Ion Iliescu.
- Băsescu umblă cu schema nesimţită de consilieri (Cotidianul)


POLITIC - Cu Legea pensiilor la CCR sus


Marţi seara, preşedinta Camerei, Roberta Anastase, a făcut turul televiziunilor prietene TVR şi B1 TV, unde a continuat să manipuleze opinia publică privind evenimentele din ziua de 15 septembrie. În încercarea de a acoperi marea fraudă de la votul pe Legea pensiilor prin aşa-zisul şantaj al PSD, Roberta Anastase s-a încurcat în explicaţii, reuşind, involuntar, să demonstreze că de fapt a proferat acuzaţii fără acoperire - susţine cotidianul.ro.
PDL a trecut în grabă zeci de articole şi amendamente la Legea pensiilor, anunţând o prezenţă diferită de cea arătată de înregistrarea video - scrie Adevărul. De la defectarea sistemului electronic şi până la votul final, 66 de voturi au fost fraudate de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
PNL va ataca astăzi la Curtea Constituţională legea pensiilor, adaugând votului controversat din noaptea de 15 septembrie şi alte nereguli, nereguli admise şi de unii jurişti din zona puterii - precizează România liberă.
Victor Ponta a declarat că Traian Băsescu este 'adevăratul iniţiator al fraudei' de la adoptarea Legii pensiilor de către Camera Deputaţilor - citează Jurnalul Naţional.
- Legea pensiilor, fraudată de 66 de ori (Adevarul)
- Roberta Anastase manipulează de îngheaţă micile ecrane (Cotidianul)
- Ponta: Băsescu este adevăratul iniţiator al fraudei de la Legea pensiilor (Jurnalul National)
- CCR decide cine a numărat bine: opoziţia sau PDL (Romania libera)


POLITIC - Vosganian către Antonescu: Nu ne mai umiliţi să aflăm din presă ce se întâmplă în PNL sus


Guvernul din umbră alcătuit de liderul PNL, Crin Antonescu, a fost validat de Delegaţia Permanentă a partidului, cu 90 de voturi pentru, 38 împotrivă şi şase abţineri, iar programul de guvernare a fost adoptat în unanimitate. Antonescu a spus că discuţiile au fost 'intense, contradictorii', dar problema a fost tranşată prin vot, iar formula propusă de el a fost validată.
Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian l-a criticat, miercuri, în Delegaţia Permanentă, pe liderul partidului Crin Antonescu, cerându-i să nu-i mai umilească pe liberali când este vorba de decizii importante - scrie Adevărul. Potrivit unor surse din partid, Vosganian şi-ar fi exprimat nemulţumirea faţă de modalitatea în care Crin Antonescu a decis să-şi alcătuiască guvernul alternativ, fără a-i consulta pe lideri şi fără a propulsa oameni din interior.
- Vosganian către Antonescu: Nu ne mai umiliţi să aflăm din presă ce se întâmplă în PNL (Adevarul)
- Crin Antonescu a 'divorţat' de greii PNL (Adevarul)
- Guvernul lui Antonescu, validat de PNL (Jurnalul National)
- Remaniaţii lui Crin: ne-ai pus să muncim şi alţii-s în guvern (Evenimentul zilei)
- Crin Antonescu se vede şi premier, şi candidat prezidenţial şi îi ameninţă pe cei ce nu-l susţin că se desparte de ei (Gandul)


POLITIC - Senatorii au chiulit în masă sus


După circul creat în Camera Deputaţilor, nici în Senatul României nu este linişte şi pace. Legi nevotate din cauza chiulului în masă şi discuţii contradictorii privind organizarea şedinţelor Senatului. Cam asta se întâmplă în Senatul României, în timp ce românii aşteaptă soluţii şi rezolvări ale problemelor statului.
Sedinţa Senatului care trebuia să aibă loc ieri a fost suspendată pe motiv de absenţe. Plenul ar fi trebuit să înceapă în mod normal la ora 9.00, dar a avut întârziere o oră. În urma acestei întârzieri s-a constatat că numărul senatorilor prezenţi în sală era cu mult sub numărul necesar - 69. La al doilea apel, Ilie Sârbu, liderul de grup PSD, a cerut anularea şedinţei - relatează Puterea.
- Senatorii au chiulit în masă (Puterea)


POLITIC - Primăriile din Cluj şi Suceava au primit cei mai mulţi bani de la Guvern sus


Judeţul unde s-a născut premierul Emil Boc şi cel condus, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, de către pedelistul Gheorghe Flutur sunt fruntaşe la capitolul bani primiţi de la Guvern. Potrivit unui document oficial privind sumele alocate în intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2010 din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, primăriile din Cluj au încasat în 6,3 milioane lei, depăşind de aproape două ori alocaţiile judeţului Suceava, aflat pe următorul loc în clasament - scrie Gândul.
Primăriile din judeţul Suceava au primit fonduri totale de 3,8 milioane lei, fiind urmate de unităţile administrative locale din judeţele Botoşani (3,3 milioane lei), Olt (3,1 milioane lei) şi Dolj (3 milioane lei).
- Primăriile din Cluj şi Suceava au primit cei mai mulţi bani de la Guvern. Un deputat PD-L, glumind: 'O să spunem că s-a făcut un echilibru cu guvernarea liberală' (Gandul)


ECONOMIC - Statul are de încasat taxe restante de peste 10 ori mai mari decât arieratele sus


Sumele pe care Fiscul le are de recuperat de la contribuabilii care nu şi-au achitat la timp obligaţiile fiscale sunt de zece ori mai mari decât valoarea arieratelor acumulate, însă FMI insistă cu precădere ca statul să-şi achite propriile datorii pentru a nu acţiona ca o sursă suplimentară de blocaj financiar.
Companiile şi persoanele fizice aveau la sfârşitul lunii iunie datorii restante către bugetul general consolidat în valoare de 21,9 miliarde de lei (5,1 mld.euro), în timp ce arieratele către contribuabili (din sectorul privat şi public) mai mari de 90 de zile se ridicau la 1,95 miliarde de lei (460 mil. euro) la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), fiind de zece ori mai mici.
- Statul are de încasat taxe restante de peste 10 ori mai mari decât arieratele (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Topul judeţelor cu cele mai multe firme în faliment sus


Cele mai afectate judeţe sunt Brăila, Sălaj, Călăraşi şi Botoşani, unde a crescut cel mai mult numărul de firme care au dat faliment. Pe primul loc se află însă în continuare Bucureştiul, cu 12,52% din totalul numărului de insolvenţe, potrivit unui studiu Coface.
'Arad rămâne pe locul 9 cu 2,94% din totalul numărului de insolvenţe deschise la nivel naţional. (...) Creşteri semnificative s-au înregistrat şi în Sălaj, Călăraşi şi Botoşani, judete care au avansat câte 25, 20 şi respectiv 18 locuri în topul insolvenţelor, situându-se acum în prima jumătate a clasamentului', se arată în studiul Coface. Pe de altă parte, numărul cazurilor de insolvenţă înregistrate în judetul Brăila, de exemplu, a crescut de aproape patru ori comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi de aproape două ori faţă de sfârşitul anului 2009, când în acest judet se înregistrau 111, respectiv 239 de companii aflate într-unul dintre stadiile procedurii de insolvenţă. Aceasta indică o deteriorare rapidă a situaţiei economice din acest judeţ, mai indică studiul menţionat.
- Topul judeţelor cu cele mai multe firme în faliment. La nivel naţional, 11.221 de firme sunt în insolvenţă (Gandul)


ECONOMIC - Băncile îşi pregătesc apărarea sus


Ca reacţie la presiunea tot mai mare din partea clienţilor nemulţumiţi, care au stârnit un adevărat război al creditelor, băncile au început manevre de apărare.
După ameninţările cu chemarea statului în judecată, pentru eventuale daune cauzate de OUG 50/2010, unele bănci au întocmit deja ghiduri de comunicare cu clienţii, care cuprind modele de întrebări şi răspunsuri, dar şi modele de comportament pe care angajaţii să le adopte în faţa debitorilor.
Capital.ro a intrat în posesia unui ghid intern pe care conducerea băncii l-a distribuit angajaţilor care se ocupă de relaţiile cu clienţii, precum şi de un e-mail intern trimis de către Direcţia Credite Retail în care existau o serie de precizări.
- ANPC: Băncile care mai au contracte cu prevederi contrare OUG 50/2010 vor fi sancţionate (Curentul)
- Ce permite şi ce nu permite băncilor OUG 50 (Jurnalul National)
- Exclusiv Capital: Războiul creditelor a băgat bancherii în şedinţă. Află ce se discută în spatele uşilor închise! (Capital)


ECONOMIC - Preţurile în euro nu îi ajută pe români sus


Case, maşini, servicii de telefonie sau bilete de avion sunt vândute în România în euro cu toate că în Ungaria sau Polonia preţurile sunt în forinţi sau zloţi. Euroizarea împiedică relansarea prin pârghia dobânzilor la lei. Referinţa multor companii - de la cele de telefonie mobilă până la dealerii de maşini sau dezvoltatorii de locuinţe - de a afişa preţurile în euro, dar şi practica bancherilor de a vinde agresiv credite în valută au făcut din evoluţia cursului o 'obsesie' pentru majoritatea românilor.
Din cauza gradului mare de 'euroizare' a economiei - care înseamnă că preţurile de consum reacţionează instantaneu la şocurile pe curs - Banca Naţională nu îşi poate utiliza acum politica monetară pentru a sprijini economia care nu reuşeşte să iasă din recesiune, consideră analiştii consultaţi de Ziarul financiar. În condiţiile în care preţurile pentru cele mai importante bunuri - locuinţe şi autovehicule - sunt exprimate în euro, oamenii au fost impulsionaţi să se împrumute tot în euro, rămânând astfel expuşi faţă de fluctuaţiile cursului valutar.
- Statul român permite inexplicabil preţuri în euro deşi moneda naţională este leul (Ziarul financiar)


SOCIAL - Protestatarii s-au îmbrâncit cu forţele de ordine la Palatul Victoria sus


Cu o zi înaintea protestului, liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a declarat că nu exclude o 'radicalizare a manifestaţiei'. Sindicaliştii prezenţi la miting s-au îmbrâncit cu forţele de ordine cu scopul de a ajunge spre sediul Guvernului. După busculadă, gardul de protecţie a fost mutat cu doi metri spre Guvern - publică Adevărul.
Aproape 10.000 de sindicalişti de la CNSLR-Frăţia au participat ieri la cel mai mare protest al sezonului, intitulat 'Mitingul celor nemulţumiţi'. Au fost 10.000 de oameni în varianta Jandarmeriei şi 20.000, conform declaraţiilor finale ale preşedintelui confederaţiei, Marius Petcu. Discursurile vorbitorilor de la tribună au avut o tentă agresivă, iar pe tot parcursul marşului din Piaţa Revoluţiei în Piaţa Victoriei liderii de sindicat au făcut apel la bucureşteni să li se alăture.
Forţele de ordine au ripostat, iar revolta manifestanţilor a devenit mai violentă, în ciuda apelului liderilor care îi chemau pe sindicalişti la un protest 'liniştit' - relatează Jurnalul Naţional.
- Miting cu violenţe anunţate de lideri (Adevarul)
- Oamenii au huiduit şi au strigat 'Jos Băsescu' (Cotidianul)
- Îmbrânceli între protestatari şi forţele de ordine în Piaţa Victoriei (Curentul)
- 'Ne-am săturat de foamete!' (Jurnalul National)
- Mitingurile din Piaţa Victoriei vor continua până luni (Capital)
- Cât a costat îmbrânceala de la Guvern: 120.000 euro (Romania libera)
- Protestele românilor, la mâna unor sindicalişti dezbinaţi (Evenimentul zilei)
- Miting fără Pinguin: bugetarii au jucat cu jandarmii bătuta în faţa Guvernului. (Gandul)


SOCIAL - Câţi bani trebuie să pună românul deoparte pentru o pensie decentă sus


Tinerii cu vârste sub 30 de ani trebuie să economisească încă de pe-acum câte 1.300 de euro pe an, arată un raport realizat de consultantul financiar Deliotte şi compania de asigurări Aviva.
Pentru categoria de vârstă 30-40 de ani, suma ce trebuie pusă de-o parte pentru o pensie decentă se ridică la 1.700 de euro pe an, iar cine are peste 50 de ani trebuie să acumuleze anual 4.800 de euro, mai reiese din raport.
'Cei care nu-şi permit să pună bani deoparte şi rămân legaţi de sistemul pensiilor de stat vor fi nevoiţi să muncească şi după vârsta de pensionare şi, oricum, riscă un nivel de trai mult mai redus la bătrâneţe', avertizează autorii raportului.
- Fără bani puşi deoparte, pensia nu va fi decentă (Adevarul)
- Românii trebuie să economisească anual 3.700 euro pentru a trăi decent la pensie (Cotidianul)
- Singura şansă a viitorilor pensionari, ei înşişi (Curierul national)


SOCIAL - Blaga vrea să dea afară poliţiştii care 'care taie frunze la câini, în birouri' sus


Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a declarat ieri că numărul de poliţisti din România este cu 26% mai mare decât media europeană. Blaga a spus că vor fi disponibilizaţi angajaţii 'care taie frunze la câini, în birouri'. 'Nu vreau sa mai aud că avem prea puţini poliţişti. Eu nu am alte date decat cele europene. România are 54.000 de poliţişti şi mai are 30.000 de oameni în Jandarmerie. Suntem cu 26 la sută peste media europeană', a declarat Vasile Blaga, citat de Jurnalul Naţional. Ministrul de Interne a precizat că problemele din sectoarele de activitate ale poliţiştilor nu ţin de numărul personalului, ci de management.
- Vasile Blaga: ' Romania are cu 26% mai mulţi poliţisti faţa de media UE. Vor fi disponibilizati cei care taie frunza la câini prin birouri' (Jurnalul National)
- România are cu 26% mai mulţi poliţişti decât media europeană (Gandul)


SOCIAL - Un sfert dintre şcoli vor fi închise, anunţă preşedintele sus


În ziua în care bugetarii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile de austeritate, preşedintele Băsescu a detonat o bombă la postul public de radio: 25% din şcoli vor fi închise, deoarece au cheltuieli foarte mari.
Ministrul Daniel Funeriu a anunţat în mai multe rânduri că se vor închide şcolile care au prea puţini copii, dar s-a ferit mereu să vorbească transparent despre numărul de unităţi şcolare care vor trage obloanel. Traian Băsescu şi-a luat în serios rolul de omul care aduce veştile rele şi a declarat la postul public de radio că aproximativ 3.000 de şcoli vor fi închise - scrie Puterea. Trebuie precizat că în învăţământul preuniversitar sunt 21.000 de unităţi, dintre care 9.000 sunt grădiniţe. Celor 12.000 de şcoli li se va aplica, aşadar, acelaşi procent de reducere ca şi în cazul salariilor de bugetari - 25%.
- Băsescu reduce cu 25% numărul şcolilor (Puterea)


MEDIA - 'Gândul' CTP-ului - fraudă la imaginea BNR-ului sus


Zilele trecute, publicaţia 'Gândul', unde tronează Cristian Tudor Popescu, mega-deontologul iliescianismului deşănţat - s-a relansat, printr-o fraudă grosolană, folosindu-se de imaginea BNR, respectiv de cea a guvernatorului Mugur Isărescu, pentru a-şi compune un lustru de respectabilitate. Maniera insalubră şi hoţomană a manevrei de PR a fost efectuată pentru a adăuga un soi de plus valoare specificului soios al brandului lugubrului CTP, 'îmbunătăţit' prin maniere haiduceşti care i-ar fi umplut de respect până şi pe haidamacii comunişti din a căror ideologie s-a infuzat CTP-ul nostru autohton.
Mugur Stet, purtător de cuvânt BNR, a răspuns pentru Curentul:
'1. Între dl. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi ziarul ŤGândulť nu a existat şi nu există niciun contract de publicitate. De asemenea, între BNR sau membri ai conducerii băncii nu există asemenea relaţii contractuale cu ziarul ŤGândulť.
2. Fotografia utilizată de ziarul ŤGândulť, pentru promovarea imaginii acestui cotidian, a fost făcută cu ocazia realizării unui interviu.
3. În calitate de purtător de cuvânt al BNR, am prezentat ziarului ŤGândulť un protest în legătură cu folosirea fotografiei în scopuri promoţionale.
- 'Gândul' CTP-ului - fraudă la imaginea BNR-ului (Gandul)


SPORT - Fotbal: Dinamo, calificată în optimile Cupei României-Timişoreana sus


Dinamo Bucureşti s-a calificat miercuri seara în optimile de finală ale Cupei României-Timişoreana la fotbal, după ce a trecut de echipa de ligă secundă Ceahlăul Piatra Neamţ cu scorul de 2-0 (1-0), pe teren propriu, în şaisprezecimile de finală.
Dinamo s-a impus prin golurile marcate de Cosmin Moţi (12) şi Andrei Cristea (60 - penalty), ratând şi un penalty în repriza secundă, prin Torje. Ceahlăul a avut un gol valabil neacordat (Forminte 36) şi a jucat din prima repriză în 10 oameni, după eliminarea lui Gafiţa.


SPORT - Preşedintele Traian Băsescu a confirmat susţinerea lui Octavian Morariu pentru un loc în CIO sus


Miercuri seara, în cadrul emisiunii 'Naşul' de la postul de televiziune B1, preşedintele României, Traian Băsescu, a confirmat că ţara noastră ar putea avea, în viitorul apropiat, un reprezentant în Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), dezvăluind şi numele celui pe care îl sprijină: Octavian Morariu, actualul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
În cursul zilei, şeful statului s-a întâlnit cu preşedintele CIO, Jacques Rogge, căruia i-a solicitat sprijinul pentru ca România să aibă cât mai curând un membru în forul olimpic mondial. Preşedintele Rogge a răspuns că în viitor va lua în considerare această posibilitate.
Din România, ultimul membru al CIO a fost Alexandru Şiperco, decedat în 1998, membrul forului mondial cu cel mai lung mandat - 43 de ani (între 1955 şi 1998), care a deţinut inclusiv funcţia de prim-vicepreşedinte al Comisiei Executive a CIO.
Octavian Morariu, preşedintele COSR, are 49 de ani, fiind, ca şi Jacques Rogge pentru Belgia, internaţional de rugby al României. Este preşedinte al forului olimpic român din 2004.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Preşedintele face o glumă muşcătoare că România nu este o ţară europeană normală /AP/ sus


Ar fi simplu să te gândeşti la România ca la o ţară europeană. Dar potrivit preşedintelui ţării, chiar nu este, cel puţin una normală, relatează Associated Press. Întrebat miercuri pe cine ar susţine la alegerile din această toamnă în Republica Moldova, care cea mai mare parte a fost în trecut în componenţa României, preşedintele Traian Băsescu a declarat că el speră că alianţa proeuropeană va rămâne la putere. Dar el le-a spus apoi unor jurnalişti străini, probabil în glumă, 'Aveţi grijă, am spus pro-europeană şi nu pro-română... Nu este acelaşi lucru'. Referitor la România ca ţară europeană normală, el a făcut o glumă muşcătoare, 'este puţin cam mult'. Preşedintele român este cunoscut pentru remarcile sale ce impresionează prin originalitate. România s-a alăturat Uniunii Europene în 2007. Este pe continent. Dar este normală? Probabil că îi revine preşedintelui să decidă, trage concluzia AP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - E. Boc: România e fidelă eforturilor sprijinire a statelor în curs de dezvoltare, în pofida crizei sus


România rămâne fidelă eforturilor de a atinge ţintele de contribuţie la Asistenţa Oficială pentru Dezvoltare (ODA), în ciuda crizei economice actuale, a asigurat prim-ministrul Emil Boc, într-o intervenţie pe care a avut-o miercuri la o masă rotundă în cadrul Reuniunii la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), de la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).
' În ciuda situaţiei economice dificile, România rămâne fidelă eforturilor pentru atingerea ţintei ODA pentru anul 2015, de 0,17 la sută din venitul naţional brut', a spus Boc, la reuniunea de la ONU.
El a subliniat că, din anul 2007, România s-a transformat din beneficiar al fondurilor ODA pentru dezvoltare în contributor.
'Vreau să subliniez că rolul României în politicile cooperării pentru dezvoltare s-au schimbat radical din 2007, transformându-se din ţară beneficiară în donator pentru asistenţa pentru dezvoltare. În acest context, din anul 2007, volumul total de ODM al României era în jurul a 270 de milioane de euro şi am crescut constant contribuţia cu aproximativ 8 milioane de euro pe an, de atunci', a mai afirmat Emil Boc.
Premierul a participat, miercuri, la masa rotundă pe tema 'Extinderea şi consolidarea parteneriatelor', din cadrul Reuniunii ONU la nivel înalt privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, discuţii la care au participat şefi de state şi de guverne.
Anterior, Emil Boc a declarat jurnaliştilor că programele prioritare în care România s-a implicat cu fonduri pentru dezvoltare au urmărit sprijirea Republicii Moldova.
' Să dau un exemplu concret, programele noastre prioritare se concretizează pentru a sprijini Republica Moldova sau pentru a sprijini alte proiecte importante pentru a nu pierde suma de bani pe care o avem în proiecte mărunte, fără să se vadă rezultate', a exemplificat premierul român.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - L. Borbely vrea decizii ONU pe mediu, inclusiv în privinţa mineritului sus


Preşedinţia română a Comisiei ONU pentru dezvoltare Durabilă (CSD 19) urmăreşte adoptarea unor decizii politice privind inclusiv mineritul, până la finalul mandatului său de un an, a declarat, miercuri, preşedintele organismului Naţiunilor Unite, ministrul român al Mediului, Laszlo Borbely.
'Preşedinţia va fi finalizată, sperăm, anul viitor, în luna mai, cu decizii concrete şi politice şi mă refer la câteva subiecte foarte importante care sunt pe agendă, ca mineritul, ca managementul deşeurilor, chimicale, transport şi, nu în ultimul rând, producţia şi consumul durabile, unde vrem să pregătim o decizie clară care ţine de economia verde, pentru a pregăti summitul de la Rio de Janeiro din 2012', a afirmat Borbely.
Ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat importanţa protejării ariilor naturale unice în Europa de care dispune România, inclusiv în urma deciziilor care vor fi luate la reuniunea de la Nagoya, din luna octombrie.
' Trebuie să ştiţi că România are unele zone unice în Europa, de exemplu, spaţiul pontic şi stepic, deci Marea Neagră şi stepa din sudul Moldovei - este unic în Europa ca aceste două regiuni geografice să fie una lângă alta. Avem zone forestiere intacte unice în Europa, unele zone ecosistemice unice, cel mai mare stufăriş din lume compact în Delta Dunării. Deci sunt unele zone în România care trebuie prezervate şi este una dintre marile provocări pentru întreaga lume în perioada următoare. Noi sperăm ca la Nagoya să fie luată o decizie clară cu obiective foarte concrete pentru perioada următoare', a mai declarat Borbely.
România deţine preşedinţia Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă, prin ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, în perioada mai 2010-mai 2011.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Şeful NATO 'încurajat' de discuţiile cu Rusia sus


Secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a estimat meircuri că au fost realizate 'progrese solide' în restabilirea unei relaţii de încredere cu Rusia. La sfârşitul unei reuniuni la înalt nivel pe marginea Adunării Generale a ONU, Rasmussen a estimat că întâlnirile s-au ţinut 'într-un spirit bun şi s-au purtat asupra unor chestiuni bune'. 'Cred că noi ne aflăm solid pe calea unei ameliorări a relaţiilor NATO-Rusia', a declarat el jurnaliştilor. La rândul său, secretarul de stat american Hillary Clinton a subliniat că pentru Washington, NATO şi Rusia nu sunt adversari. 'NATO şi Rusia au un parteneriat important ce trebuie să se întărească pentru a avansa interesele noastre comune şi a înfrunta provocările noastre comune', a declarat ea în timpul discuţiilor. Alianţa atlantică aşteaptă un răspuns de la Moscova la o invitaţie de a se duce la Lisabona, unde un summit al NATO urmează să se ţină la 20 noiembrie. 'Am avut o discuţie asupra a ceea ce ar putea fi conţinutul /unui summit NATO-Rusia/ şi am discutat concret', a explicat Rasmussen. 'Spiritul general al întâlnirii este foarte pozitiv şi am analizat progresele substanţiale ale relaţiei noastre în cursul ultimelor 12-14 luni', a adăugat liderul NATO. Rasmussen a precizat că au fost abordate subiecte ca lupta contra traficului de stupefiante provenind din Afganistan, pirateria şi chestiunea spinoasă ca dezarmarea convenţională sau apărarea antirachetă. Pe de o parte, ruşii şi occidentalii rămân în dezacord asupra dezarmării convenţionale în Europa, situaţiei Georgiei şi lărgirii NATO. De cealaltă parte, ei recunosc că au interese comune faţă de ameninţări ca terorismul, proliferarea balistică şi nucleară sau traficului de stupefiante, menţionează AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Teodor Baconschi şi Serghei Lavrov au fost de acord cu privire la necesitatea unei întâlniri ruso-române sus


Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au fost de acord cu privire la necesitatea unei întâlniri ruso-române. 'În mod formal, aici (la New-York - n.r.) nu va mai avea loc (o întâlnire Baconschi-Lavrov). Domnul Lavrov a transmis că agenda nu-i permite să organizeze o întâlnire bilaterală. Este şi ceea ce a transmis altor colegi din regiune care propuseseră o astfel de întâlnire, dar hazardul alfabetic a făcut ca la Consiliul NATO-Rusia să stau lângă domnul Lavrov. I-am explicat că nu putem să avansăm în nicio direcţie, dacă nu avem o întâlnire directă, calmă, aşezată, cu toate cărţile pe faţă şi a fost de acord', a declarat, miercuri, pentru Agerpres, într-o convorbire telefonică, şeful diplomaţiei române. El a adăugat că urmează să-l revadă pe omologul său rus şi la dejunul ministerial de lucru dintre UE şi Federaţia Rusă, care are loc tot miercuri. 'O să am întâlniri bilaterale cu omologul meu din Tunisia, din Singapore. Mâine (joi - n.r.) voi avea un mic dejun de lucru cu domnul George Soros şi cred că şi cu omologul meu din Sudan, pentru că ceea ce se întâmplă în Sudan, în perspectiva posibilei partiţii a acestei ţări, preocupă foarte mult şi mediile diplomatice europene', a mai precizat Baconschi, cu privire la viitoarele întâlniri bilaterale pe care le va avea în marja participării la evenimentele dedicate celei de a 65-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (New York, 21-24 septembrie). Miercuri, ministrul român se va întâlni şi cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti, cu care va avea un schimb de opinii cu privire la realităţile geopolitice contemporane. 'Cred că o astfel de întâlnire este întotdeauna utilă, cu atât mai mult cu cât convorbirile directe dintre palestinieni şi israelieni au fost reluate şi întreaga lume îşi pune din nou speranţa că o soluţie ar putea fi găsită pe linia pe care România, aşa cum ştiţi, a sprijinit-o: două state suver ane, independente, care co-există paşnic pentru un Orient Mijlociu ceva mai sigur', mai spune şeful diplomaţiei române.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Sărăcie: comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult, spune Obama la ONU sus


Comunitatea internaţională trebuie să facă mai mult pentru a atinge obiectivele luptei contra sărăciei în 2015, a afirmat miercuri preşedintele Barack Obama la Naţiunile Unite, dezvăluind o nouă strategie a Statelor Unite pentru ajutor la dezvoltare. 'Să îngropăm vechiul mit potrivit căruia ajutorul la dezvoltare nu ar fi decât o operaţiune de caritate ce nu serveşte intereselor noastre. Şi să respingem cinismul potrivit căruia anumite ţări sunt condamnate la o sărăcie continuă', a chemat preşedintele american la summitul asupra obiectivelor de dezvoltare ale mileniului /ODM/. 'De o jumătate de secol, vedem mai multe progrese în dezvoltarea umană decât niciodată până acum în istorie. O maladie ce a devastat generaţii, variola, a fost eradicată', a subliniat el. 'Îngrijirea sănătăţii a atins colţurile cele mai îndepărtate ale lumii şi a salvat milioane de vieţi. De la America Latină la Africa trecând prin Asia, ţări pe calea dezvoltării s-au transformat în lideri ai economiei mondiale', a adăugat preşedintele american, lăudând progresele deja realizate pentru a atinge obiectivele mileniului la orizontul anului 2015. 'Dar când comunitatea internaţională continuă să facă acelaşi lucru în acelaşi fel, noi nu vom atinge aceste obiective. Acesta este adevărul. Cu zece ani deja scurşi şi numai cinci înainte de expirarea termenului, trebuie să facem mai mult', a estimat el.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Flotilă: 'violare gravă a drepturilor omului' de către Israel /experţi ONU/ sus


Abordarea la sfârşitul lunii mai de către marina israeliană a unei flotile în drum spre Gaza constituie o 'violare gravă a drepturilor omului' şi o utilizare 'inacceptabilă a brutalităţii', a estimat misiunea de anchetă a Consiliului pentru drepturile omului al ONU într-un raport publicat miercuri şi citat de AFP. 'Conduita forţelor armate ale Israelului... faţă de pasagerii flotilei... dezvăluie un nivel inacceptabil de brutalitate' şi se traduce prin 'grave violări ale drepturilor omului şi dreptului internaţional umanitar', scriu experţii în concluziile lor. Ei consideră că Israelul a acţionat într-un mod 'nu numai disproporţionat în circumstanţele' de atunci, dar a recurs de asemenea la un 'nivel de violenţă total inutil şi incredibil'. Consiliul pentru drepturile omului a votat la 2 iunie o rezoluţie aprobând instituirea unei misiuni internaţionale independente destinate să examineze 'gravele atacuri comise de forţele israeliene contra convoiului u manitar de vase' la 31 mai, care au făcut nouă morţi printre pasagerii turci şi au declanşat un val de dezaprobări internaţionale.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Rachete pentru Iran: Casa Albă salută decizia Moscovei sus


Casa Albă a salutat miercuri decizia preşedintelui Dmitri Medvedev de a interzice livrarea de rachete S-300 către Iran, estimând că ea ilustrează cooperarea între Statele Unite şi Rusia 'în folosul securităţii mondiale'. 'Casa Albă primeşte foarte favorabil decretul semnat de preşedintele rus Medvedev ce interzice livrarea de arme sofisticate Iranului, dintre care S-300', a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate naţională Michael Hammer. 'Credem că preşedintele Medvedev a dat dovadă de calităţi de lider făcând în aşa fel ca Teheranul să fie fidel obligaţiilor sale internaţionale, de la început până la sfârşit', a adăugat Hammer într-un comunicat de la New York, unde preşedinte Barack Obama urmează să participe la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Medvedev, care întreţine cu Obama relaţii călduroase, a interzis miercuri livrarea de rachete S-300 către Iran, în aplicarea unei rezoluţii a ONU din iunie asupra unor noi sancţiuni cont ra Teheranului, aminteşte AFP. Rusia 'a îngheţat' deja această livrare în iunie, la scurt timp după adoptarea rezoluţiei ONU ca urmare a programului nuclear controversat al Iranului. Europa, Statele Unite şi Israelul s-au ridicat contra acestui contract, întrucât sistemul perfecţionat de rachete echivalent al sistemului Patriot american, ar permite Teheranului să apere eficient instalaţiile sale nucleare în caz de lovituri aeriene.

Continuare......

Revista Presei 22 septembrie 2010

Posted by PressUpdate miercuri, 22 septembrie 2010 09:14 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Bani contra voturi în Parlament

În spatele circului afişat la legea pensiilor au stat bani de la buget: 399,5 milioane de lei alocaţi de guvern, luni, autorităţilor locale în urma negocierilor atât cu PDL-UDMR-UNPR, cât şi cu PSD - scrie Evenimentul zilei.
După votul dat miercurea trecută, a doua zi 'premiul' a sărit la 250.000 de colegiu, au declarat pentru EVZ surse din PDL. În ziua votului, pe de altă parte, PDL a negociat cu PSD, la iniţiativa social-democraţilor, discuţii în baza cărora s-au formulat solicitări concrete în valoare de 127,7 milioane. Ca o coincidenţă, luni, guvernul a aprobat o hotărâre prin care alocă nu mai puţin de 399 de milioane de lei primăriilor şi consiliilor judeţene (CJ) în baza cererilor plecate inclusiv din parlament.
Victor Ponta, al doilea comic vestit al PSD-ului, după Radu Mazăre, căruia vecinătatea lui Ion Iliescu i-a ars creierii mai ceva decat cocaina, s-a produs ieri din nou la rampa Parlamentului devenită un fel de tribună a lu' Ghiţă Pristanda - scrie Curentul.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat că împreună cu grupul parlamentar al PDL va depune plângere penală la adresa liderului PSD Victor Ponta, pentru că acesta ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, deşi nu s-a aflat în sală, publică Jurnalul Naţional.
Mailul pe care Roberta Anastase l-a prezentat ca dovada a 'şantajului' făcut de PSD pe Legea pensiilor era semnat de Adriana Costescu, consiliera unui vicepreşedinte PSD, potrivit ziare.com., scrie România liberă.
- Frauda în Parlament, legalizată de PDL (Adevarul)
- Victor Ponta - corcitură între Abramburica şi Savonarola rupt în cur (Curentul)
- Anastase depune plângere penală la adresa lui Ponta pentru că ar fi votat în absenţă (Jurnalul National)
- Încercare de mascare a fraudei din Cameră printr-o acuzaţie de şantaj inexistent (Cotidianul)
- Negociere pe Legea pensiilor: fraudă contra şantaj (Romania libera)
- Cine a trimis mailul invocat de Anastase ca 'dovadă' a şantajului PSD? (Romania libera)
- Băsescu, către Oana Mizil, îmbrăcată în haine de deţinut: 'Era nevoie de acest circ?' (Libertatea)
- Cât l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor: 95 de milioane de euro (Evenimentul zilei)
- Roberta Anastase şi 'şantajul' de pe mail. Cum se împart banii (Gandul)
- Deputatul PSD Oana Mizil a venit la Parlament într-o uniformă de deţinut - VEZI AICI VIDEO (Gandul)


POLITIC - Ce a anunţat preşedintele Băsescu în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi în plenul Parlamentului că statul român nu îşi mai poate permite să plătească salarii pentru funcţionari incompetenţi şi bolnavi închipuiţi şi nici ajutoare sociale celor care pot munci, dar nu vor.
Băsescu a declarat la începutul discursului din Parlament, că nu găseşte articolul din Constituţie prin care preşedintele face ordine în Legislativ şi i-a recomandat lui Victor Ponta să citească Regulamentul parlamentar - scrie cotidianul.ro.
În timpul discursului, puţini au fost cei care au mimat atenţia. În timp ce şeful statului prezenta în plen problemele arzătoare cu care se confruntă economia, unii democrat-liberali trimiteau mesaje pe telefon, unii îşi făceau ordine pe birou, iar alţii citeau presa pe net - relatează Adevărul.
Traian Băsescu a criticat Cabinetul Boc pentru cheltuieli excesive, declarând că el trebuie să dovedească o mai mare coerenţă şi să explice mai bine oamenilor deciziile luate - publică România liberă. În plus, într-o aluzie destul de transparentă la PDL, Traian Băsescu a adăugat că 'nimic nu alimentează mai mult neîncrederea decât corupţia şi conflictele de interese'.
- Ce se întâmpla în Parlament când vorbea Băsescu (Adevarul)
- Băsescu anunţă episodul doi din Apocalipsă (Jurnalul National)
- Ponta: Băsescu nu mai este preşedintele ţării, ci al unui grup infracţional şi mafiot (Jurnalul National)
- Băsescu atacă guvernarea Tăriceanu şi ministeriatul lui Vlădescu. Nimic rău despre PDL ! (Cotidianul)
- Traian Băsescu vrea armistiţiu? (Romania libera)
- Băsescu anunţă un nou acord cu FMI şi noi strângeri de curele. Omul cu veştile proaste (Puterea)
- Băsescu: Mergem la FMI, nimeni nu ne împrumută pe termen lung (Ziarul financiar)
- Băsescu: În 2011 România va semna un nou acord cu FMI (Curierul national)


ECONOMIC - Gheorghe Ialomiţianu: ''Un nou acord cu FMI nu înseamnă un nou împrumut''

Un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci că este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale, a declarat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul emisiunii Naşul, difuzată pe B1Tv.
În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Gheorghe Ialomiţianu a explicat că un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci că este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale.
Şeful statului a evidenţiat că ţara noastră are nevoie de un împrumut de 5,7 miliarde euro. Surse oficiale susţin însă, pentru ziarul BURSA, că suma pe care ţara noastră urmează să o împrumute anul viitor va fi între 10-15 miliarde euro. Ceea ce reprezintă un nivel dublu, poate chiar triplu faţă de cel avansat de şeful statului.
- Gheorghe Ialomiţianu: ''Un nou acord cu FMI nu înseamnă un nou împrumut'' (Evenimentul zilei)
- Ne împrumutăm aproximativ 5,7 sau 10-15 miliarde euro (Bursa)
- Băsescu anunţă un nou acord cu FMI: 5,7 mld. doar pentru gaura din buget (Gandul)



Continua

EDITORIAL Modela şi golanii. Aceşti clănţăi care mor de grija noastră

POLITIC Bani contra voturi în Parlament

Ce a anunţat preşedintele Băsescu în Parlament

ECONOMIC Gheorghe Ialomiţianu: ''Un nou acord cu FMI nu înseamnă un nou împrumut''

Ce se mai scumpeşte

Statul vrea să lase neterminate proiecte care au costat deja sute de milioane

Cui îi foloseşte OUG 50 ?

Benzina şi motorina, mai scumpe decât în Germania şi Franţa

CEZ se retrage din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Împădurirea terenurilor, pe banii Uniunii Europene

SOCIAL Sunt aşteptaţi 20.000 de sindicalişti în Capitală

320.000 de români rămân fără ajutor de încălzire. Unii l-au primit vara

Cum pot fi păstraţi medicii

Reportaj din Ferentari

JUSTIŢIE Tranzacţii de criză

Ispăşirea pedepsei... la bar

Vlas ştia în ce film joacă

MEDIA OTV şi Antena 3, 'corijente' la gramatică

SPORT Haltere: Ninel Miculescu - bronz la stilul smuls, la CM, categ. 69 kg

Handbal feminin: România - Norvegia 21-20, la Cupa Mondială

Tenis: BCR Open România - Adrian Ungur, calificat în optimile de finală

JO-2016: Brazilia vrea un loc în top 10 la Rio de Janeiro

INTERNAŢIONAL AGERPRES Soarta guvernului italian se va decide la sfârşitul lui septembrie

Bosnia: 22 de victime exhumate dintr-o groapă comună

Putin se îndoieşte că Rusia va adera la OMC până în 2011

Tragedia de la Smolensk: Rusia refuză să predea Poloniei o serie de documente

AQMI revendică răpirea unor francezi în Niger /Al-Jazeera/

Canada a boicotat discursul preşedintelui iranian la ONU

Alegeri prezidenţiale în Egipt: manifestaţie împotriva succesiunii 'ereditare'

SUA: abolirea tabuului homosexual în armată blocată în Senat

EVENIMENT Nicolae Popa, ajutat de MAE

Case de politicienii


-- in detaliu --

EDITORIAL - Modela şi golanii. Aceşti clănţăi care mor de grija noastră sus


Roberta Anastase o să rămână toată viaţa ei o modelă, deşi aspiră în taină să devină un model. Chit că se îmbracă în negru şi şade pe scaunul pe care odată a stat C.A. Rosetti, ea ţipă prin toţi porii a ţoapă: 'Hai, mai uşor cu d'astea...! Puteţi să urlaţi până nu mai puteţi' l-a zburătăcit pe cocoşul peltic de la PSD, Nicu Bănicioiu, care o călcase vitejeşte pe bombeu, făcând-o 'demagoagă'. Parlamentul a părut, marţi, o ilustraţie de atlas ornitologic: gaiţa agresivă (sus), ceata lui piţigoi (jos), botgrosul demn (când sus, când jos), bibilica moţată, care a şi tras concluzia ('N-aş vrea să ne transformăm în bufniţe, să stăm aici până noaptea, ci să fim ciocârlii, adică să lucrăm dimineaţa').
Problema era atât de simplă încât până şi Roberta Anastase putea s-o rezolve: Legea pensiilor putea fi trecută în varianta Guvernului fără dureri de cap: dacă toţi deputaţii Coaliţiei veneau la serviciu, nu mai era nevoie de artificii suplimentare. Şi chiar dacă avea de gând să treacă legea pensiilor în absenţa cvorumului (au mai fost cazuri), Roberta Anastase putea s-o facă mai discret. Dar doamna Anastase s-a gândit că oricum, nimeni nu se va prinde, aşa că a plusat. S-a bazat pe faptul că liderii opoziţiei sunt inconsistenţi şi nu vor observa - scrie Florin Negruţiu în Gândul.
Într-un fel, a avut dreptate: opoziţia a fost prinsă din nou puţin plecată. Cele două vedete TV, Victor Ponta şi Crin Antonescu, prea preocupate de cum le stă machiajul în platoul de filmare, n-au sesizat problema decât târziu. Un ziarist care n-avea ce face s-a apucat să numere parlamentarii prezenţi în sală în momentul votului şi a publicat 'dovada' joi. Înnebuniţi după interesele pensionarilor, domnii Ponta şi Antonescu au aflat de abia după patru zile ce se întâmplase la locul lor de muncă cu Legea pensiilor.
- Modela şi golanii. Aceşti clănţăi care mor de grija noastră (Gandul)


POLITIC - Bani contra voturi în Parlament sus


În spatele circului afişat la legea pensiilor au stat bani de la buget: 399,5 milioane de lei alocaţi de guvern, luni, autorităţilor locale în urma negocierilor atât cu PDL-UDMR-UNPR, cât şi cu PSD - scrie Evenimentul zilei.
După votul dat miercurea trecută, a doua zi 'premiul' a sărit la 250.000 de colegiu, au declarat pentru EVZ surse din PDL. În ziua votului, pe de altă parte, PDL a negociat cu PSD, la iniţiativa social-democraţilor, discuţii în baza cărora s-au formulat solicitări concrete în valoare de 127,7 milioane. Ca o coincidenţă, luni, guvernul a aprobat o hotărâre prin care alocă nu mai puţin de 399 de milioane de lei primăriilor şi consiliilor judeţene (CJ) în baza cererilor plecate inclusiv din parlament.
Victor Ponta, al doilea comic vestit al PSD-ului, după Radu Mazăre, căruia vecinătatea lui Ion Iliescu i-a ars creierii mai ceva decat cocaina, s-a produs ieri din nou la rampa Parlamentului devenită un fel de tribună a lu' Ghiţă Pristanda - scrie Curentul.
Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat că împreună cu grupul parlamentar al PDL va depune plângere penală la adresa liderului PSD Victor Ponta, pentru că acesta ar fi votat succesiv la Legea pensiilor, deşi nu s-a aflat în sală, publică Jurnalul Naţional.
Mailul pe care Roberta Anastase l-a prezentat ca dovada a 'şantajului' făcut de PSD pe Legea pensiilor era semnat de Adriana Costescu, consiliera unui vicepreşedinte PSD, potrivit ziare.com., scrie România liberă.
- Frauda în Parlament, legalizată de PDL (Adevarul)
- Victor Ponta - corcitură între Abramburica şi Savonarola rupt în cur (Curentul)
- Anastase depune plângere penală la adresa lui Ponta pentru că ar fi votat în absenţă (Jurnalul National)
- Încercare de mascare a fraudei din Cameră printr-o acuzaţie de şantaj inexistent (Cotidianul)
- Negociere pe Legea pensiilor: fraudă contra şantaj (Romania libera)
- Cine a trimis mailul invocat de Anastase ca 'dovadă' a şantajului PSD? (Romania libera)
- Băsescu, către Oana Mizil, îmbrăcată în haine de deţinut: 'Era nevoie de acest circ?' (Libertatea)
- Cât l-a costat pe Boc votul la legea pensiilor: 95 de milioane de euro (Evenimentul zilei)
- Roberta Anastase şi 'şantajul' de pe mail. Cum se împart banii (Gandul)
- Deputatul PSD Oana Mizil a venit la Parlament într-o uniformă de deţinut - VEZI AICI VIDEO (Gandul)


POLITIC - Ce a anunţat preşedintele Băsescu în Parlament sus


Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi în plenul Parlamentului că statul român nu îşi mai poate permite să plătească salarii pentru funcţionari incompetenţi şi bolnavi închipuiţi şi nici ajutoare sociale celor care pot munci, dar nu vor.
Băsescu a declarat la începutul discursului din Parlament, că nu găseşte articolul din Constituţie prin care preşedintele face ordine în Legislativ şi i-a recomandat lui Victor Ponta să citească Regulamentul parlamentar - scrie cotidianul.ro.
În timpul discursului, puţini au fost cei care au mimat atenţia. În timp ce şeful statului prezenta în plen problemele arzătoare cu care se confruntă economia, unii democrat-liberali trimiteau mesaje pe telefon, unii îşi făceau ordine pe birou, iar alţii citeau presa pe net - relatează Adevărul.
Traian Băsescu a criticat Cabinetul Boc pentru cheltuieli excesive, declarând că el trebuie să dovedească o mai mare coerenţă şi să explice mai bine oamenilor deciziile luate - publică România liberă. În plus, într-o aluzie destul de transparentă la PDL, Traian Băsescu a adăugat că 'nimic nu alimentează mai mult neîncrederea decât corupţia şi conflictele de interese'.
- Ce se întâmpla în Parlament când vorbea Băsescu (Adevarul)
- Băsescu anunţă episodul doi din Apocalipsă (Jurnalul National)
- Ponta: Băsescu nu mai este preşedintele ţării, ci al unui grup infracţional şi mafiot (Jurnalul National)
- Băsescu atacă guvernarea Tăriceanu şi ministeriatul lui Vlădescu. Nimic rău despre PDL ! (Cotidianul)
- Traian Băsescu vrea armistiţiu? (Romania libera)
- Băsescu anunţă un nou acord cu FMI şi noi strângeri de curele. Omul cu veştile proaste (Puterea)
- Băsescu: Mergem la FMI, nimeni nu ne împrumută pe termen lung (Ziarul financiar)
- Băsescu: În 2011 România va semna un nou acord cu FMI (Curierul national)


ECONOMIC - Gheorghe Ialomiţianu: ''Un nou acord cu FMI nu înseamnă un nou împrumut'' sus


Un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci că este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale, a declarat ministrul de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, în cadrul emisiunii Naşul, difuzată pe B1Tv.
În ceea ce priveşte posibilitatea încheierii unui nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Gheorghe Ialomiţianu a explicat că un nou acord cu FMI nu înseamnă contractarea unui nou împrumut, ci că este vorba despre un acord de precauţie, care va contribui la consolidarea credibilităţii României pe pieţele internaţionale.
Şeful statului a evidenţiat că ţara noastră are nevoie de un împrumut de 5,7 miliarde euro. Surse oficiale susţin însă, pentru ziarul BURSA, că suma pe care ţara noastră urmează să o împrumute anul viitor va fi între 10-15 miliarde euro. Ceea ce reprezintă un nivel dublu, poate chiar triplu faţă de cel avansat de şeful statului.
- Gheorghe Ialomiţianu: ''Un nou acord cu FMI nu înseamnă un nou împrumut'' (Evenimentul zilei)
- Ne împrumutăm aproximativ 5,7 sau 10-15 miliarde euro (Bursa)
- Băsescu anunţă un nou acord cu FMI: 5,7 mld. doar pentru gaura din buget (Gandul)


ECONOMIC - Ce se mai scumpeşte sus


Nici în această toamnă nu scăpăm de scumpiri. Producătorii atrag atenţia că sunt nevoiţi să recurgă la majorări de preţuri din cauza materiilor prime insuficiente, precum şi a creşterii TVA, aceştia invocând, totodată, şi o serie de alţi factori / scrie Curierul Naţional.
În aceste condiţii, potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale din Industria Alimentară (FNSIA), Dragoş Frumosu, în maximum două-trei luni, adică aproape de sărbători, preţul pâinii va creşte cu 30%, la ulei preţul se va majora cu aproximativ 15%, legumele şi fructele vor suporta majorări de 15- 20%, iar laptele şi produsele lactate se vor scumpi cu 5-8%.
Şi Aurel Tănase, preşedintele Patronatului din Industria de Conserve Legume-Fructe, Romconserv, atrăgea atenţia săptămâna trecută că în această toamnă preţul conservelor din fructe şi legume va creşte cu aproximativ 30% ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile care au determinat o diminuare a materiilor prime.
- Pregătiţi-vă de scumpiri! (Curierul national)


ECONOMIC - Statul vrea să lase neterminate proiecte care au costat deja sute de milioane sus


Autostrada Transilvania sau Centrala Cernavodă, în care s-au investit până acum sute de milioane de euro, riscă să devină amintiri. Proiectele mai vechi de cinci ani, precum şi cele noi vor fi stopate sau limitate în bugetul pe 2011 - scrie România liberă.
Guvernul va finanţa, anul viitor, cu prioritate investiţiile de dată relativ recentă, în detrimentul proiectelor viitoare, a declarat în faţa Parlamentului, primul-ministru, Emil Boc.
Explicaţiile - absente din declaraţiile lui Boc - au venit în după-amiaza zilei de ieri de la preşedintele Traian Băsescu. Bugetul de stat pentru anul 2011 va trebui să reflecte o prioritizare a celor 46.000 de investiţii cu finanţare de la bugetul de stat care nu sunt finalizate. El a afirmat că pentru finalizarea acestor investiţii ar trebui să fie alocate 40 miliarde de euro, sumă care nu este disponibilă integral.
- Statul vrea să lase neterminate proiecte care au costat deja sute de milioane (Romania libera)


ECONOMIC - Cui îi foloseşte OUG 50 ? sus


Chiar dacă ar trebui să protejeze clienţii băncilor, noua lege lucrează deseori în detrimentul debitorilor. Suplimentar, sunt afectaţi şi creditorii - informează Evenimentul zilei.
Clienţii şi băncile vor pierde bani în urma implementării ordonanţei care a dat peste cap întregul sistem bancar. Culmea, acest act normativ ar putea genera costuri inclusiv pentru oamenii care nu au şi nici nu vor avea credite în anii următori.
Aceasta dacă unele bănci vor da în judecată statul şi vor câştiga procesele. Surse din piaţa bancară au declarat că mai multe instituţii pregătesc o astfel de ofensivă. Însă nicio bancă mare nu s-a grăbit să spună că ar fi printre cele care pregătesc o astfel de acţiune.
În plus, oficialii unei bănci mari au dat asigurări că în niciun caz nu ar face publică o astfel de intenţie dacă respectiva bancă s-ar pregăti de un proces cu statul.
- Ordonanţa comisioanelor bancare se întoarce împotriva tuturor (Evenimentul zilei)
- CÂT TE COSTĂ DACĂ VREI SĂ DAI ÎN JUDECATĂ BANCA. Gândul îţi arată la ce te înhami dacă nu îţi convine actul adiţional (Gandul)


ECONOMIC - Benzina şi motorina, mai scumpe decât în Germania şi Franţa sus


Litrul de benzină şi motorină, fără taxe, produs în România, costă mai mult decât în Occident. Producătorii dau vina pe productivitate.
Deşi benzina şi motorina produse în România ies pe porţile rafinăriilor cu un preţ mai mare decât în Franţa, Germania ori Austria, principalii producători continuă să anunţe scumpiri la pompă. Astfel, în timp ce un & litru de benzină Euro-super 95, fără taxe şi impozite, costă 0,523 euro în România, preţul în Franţa este de 0,503 euro, în Germania - 0,512 euro, iar în Austria, 0,514 euro, potrivit datelor din Oil Bulletin, centralizate de Directoratul pentru Energie al Comisiei Europene. Mai ieftin este litrul din acelaşi sortiment şi la bulgari - 0,515 euro, dar şi la polonezi - 0,513 euro.
- Cum a ajuns benzina şi motorina din România mai scumpă decât în Germania şi Franţa (Gandul)


ECONOMIC - CEZ se retrage din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sus


Grupul ceh CEZ a decis să se retragă din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat, pentru 'Adevărul', Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România.
'I-am anunţat deja pe ceilalţi acţionari', a precizat Borotea.
Contactaţi de Adevărul, reprezentanţii biroului de presă ai CEZ România au spus că nu comentează declaraţia lui Borotea şi că vor reveni în cursul zilei de miercuri cu un comunicat de presă în care vor explica situaţia exactă.
CEZ s-a retras recent şi din proiectul realizării unei termocentrale la Galaţi, în parteneriat cu Termoelectrica, o investiţie de 400 de milioane de euro.
- CEZ se retrage din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă (Adevarul)


ECONOMIC - Împădurirea terenurilor, pe banii Uniunii Europene sus


În perioada 1 octombrie - 29 octombrie, românii pot lua 50 de milioane de euro pentru împădurirea terenurilor şi întreţinerea lor. Orice proprietar de păduri, privat sau de stat, poate primi până la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru întreţinerea acestora - informează Adevărul.
În ultimii ani, România a devenit una dintre ţările codaşe la capitolul suprafeţe împădurite la nivel european, mai ales din cauza defrişărilor masive. Mai precis, datele Institutului de Statistică arată că suprafaţa fondului forestier al României, adică 27 % din teritoriul ţării, se situează sub nivelul mediu al Uniunii Europene de aproximativ 36%.
Pădurarii vor picheta sediul Ministerului Mediului, protestând împotriva Ordinului 904/2010, prin care silvicultorii ar putea fi transformaţi în servitori ai intereselor Guvernului. Acest Ordin de ministru, spun sindicaliştii, 'încalcă prevederile Constituţiei, Codului muncii, Codului silvic şi Legii privind Statutul personalului silvic' - citează Jurnalul Naţional.
- Împădurirea terenurilor, pe banii Uniunii Europene (Adevarul)
- Liber la defrişări, sub oblăduirea Ministerului Mediului (Jurnalul National)


SOCIAL - Sunt aşteptaţi 20.000 de sindicalişti în Capitală sus


Confederaţia sindicală CNSRL 'Frăţia' organizează astăzi, în Capitală, un miting la care s-a anunţat participarea a peste 20.000 de oameni, în Piaţa Revoluţiei şi în Piaţa Victoriei - informează Jurnalul Naţional.
Bogdan Hossu, liderul 'Cartel Alfa', explică pentru cititorii ziarului 'Puterea' cum au mers primele zile de proteste sindicale şi anunţă măsurile pe care le iau în calcul confederaţiile, în caz că nu vor reuşi să determine schimbarea politicii Guvernului.
- Capitala, ocupată de sindicate (Adevarul)
- Miting cu restricţii în trafic (Jurnalul National)
- Bogdan Hossu: Singura rezolvare, să-i împingem către o nouă revoluţie (Puterea)
- Miting, mâine, în Bucureşti. Află unde va fi restricţionat traficul (Capital)


SOCIAL - 320.000 de români rămân fără ajutor de încălzire. Unii l-au primit vara sus


Românii cu iaht ori piscină şi saună sunt egali în faţa guvernului cu cei care deţin patru bivoli, şase porci sau 21 de oi. Nici unii, nici ceilalţi nu mai primesc ajutoare de încălzire - informează Evenimentul zilei.
Textul ordonanţei de urgenţă care a primit girul executivului nu este însă pe placul întregii conduceri a PDL, susţin surse din zona politică. Potrivit acestora, au existat 'voci' care i-ar fi cerut ministrului muncii să refacă lista de bunuri care îi exclud pe români de la primirea ajutorului de încălzire.
Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS) a plătit, în perioada ianuarie - iulie 2010, ajutoare de stat pentru încălzire în valoare de 423.837.490 de lei, de care au beneficiat 2,7 milioane de familii. Statul nu a scăpat de ''datoriile'' către populaţie nici pe timp de vară. Astfel, în timp ce termometrele arătau şi 38 de grade, în luna iulie, aproape 200.000 de familii au primit ajutoare pentru încălzire. ANPS a trebuit să achite în acea lună 16 milioane de lei beneficiarilor de ajutoare de încălzire - arată cotidianul.ro.
- Statul a plătit ajutoare pentru încălzire şi în timpul verii! (Cotidianul)


SOCIAL - Cum pot fi păstraţi medicii sus


Se preconizează o luptă acerbă pentru cele 1.000 de posturi destinate cadrelor sanitare medii. Riscă să rămână neocupate locurile scoase la concurs pentru doctori în spitale din zone izolate - arată Evenimentul zilei.
Statul vrea să angajeze 3.000 de medici şi asistente. Cu ce îi plăteşte? - întreabă Ziarul financiar.
Estimările arată că jumătate dintre doctori vor pleca în viitorul apropiat în străinătate, atraşi de salariile mai mari şi de condiţiile mai bune de muncă - scrie Gândul.
- De câţi doctori are nevoie România. 50% dintre medicii români ar putea pleca în străinătate în următorii 5 ani - SPECIAL (Gandul)
- Statul vrea să angajeze 3.000 de medici şi asistente. Cu ce îi plăteşte? (Ziarul financiar)
- Cum se împart cele 2.300 de posturi deblocate în sănătate (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Reportaj din Ferentari sus


Ferentari? Acolo am văzut prima înmormântare cu dar!, ne spune taximetristul, după ce îl direcţionăm spre 'Strada Tunsu Petre, la grădiniţă', aşa cum ne sfătuise o colegă de breaslă care locuieşte în cartier. Murise un tânăr din cauza unei supradoze şi, cum băiatul nu era doar consumator, ci şi distribuitor, părinţii i-au făcut pomana cu heroina din stoc, pe care au împărţit-o la prieteni, explică taximetristul - se arată într-un reportaj al Jurnalului Naţional.
Cu cât ne apropiem de Ferentari, relatările lui devin din ce în ce mai lugubre.
Jurnalistul spaniol pe care-l însoţim spre 'cartierul romilor' din Bucureşti vrea totuşi să ştie ce părere are taximetristul despre romii din ţara noastră. 'Sincer, i-aş trimite pe toţi la Bug!' - spune omul, ceva mai direct decât două proaspete absolvente de facultate care, întrebate dacă ar vrea ca toţi romii să plece din România, răspunseseră cu un 'daaaaa' pe jumătate jenat, pe jumătate încântat.
- Din Ferentari, cu dragoste şi heroină, către Sarkozy (Jurnalul National)
- Tradiţie ţigănească: bunică la 28 de ani (Adevarul)


JUSTIŢIE - Tranzacţii de criză sus


Whisky, favoruri pentru naşi şi fotbalişti, 40 de porţii de mâncare, iată pentru ce făceau intervenţii unii procurori din Galaţi. Printre cei care primeau se numără şi fostul prim-procuror al judeţului, Dinu Gîlcă - scrie România liberă.
Dinu Gîlcă, fostul şef al Parchetului Curţii de Apel (PCA) Galaţi, şi Ion Ciafalon, şeful DIICOT Galaţi, sunt anchetaţi de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă. Ancheta DNA Galaţi scoate la lumină tranzacţiile meschine din justiţia gălăţeană: sticle de whisky primite cadou, intervenţii pe lângă şefii altor instituţii publice pentru rezolvarea problemelor rudelor sau chiar pe lângă fostul antrenor al echipei Oţelul Galaţi, Petre Grigoraş, pentru favorizarea unor jucători.
Procurorii DNA Galaţi au beneficiat şi de lejeritatea cu care cei implicaţi în dosar discutau prin telefon despre rezolvarea ilegală a diverse probleme. Explicaţia pare a fi una simplă: 'gaşca de la Galaţi' nu a fost deranjată de nimeni până în prezent.
- Procurorul şef de la Galaţi: 'Cum ia împotriva lui Băsescu cineva o poziţie, cum îi face dosar' (Adevarul)
- Şpagă pentru şeful parchetului: 40 de farfurii cu mâncare (Romania libera)


JUSTIŢIE - Ispăşirea pedepsei... la bar sus


Secretarul Primăriei oraşului Turceni, Remu Stamatie, a fost condamnat pentru fapte de corupţie, definitiv şi irevocabil, de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pedeapsa pentru luare de mită de un funcţionar a fost pedepsită 'drastic' cu executarea închisorii de trei ani şi jumătate la locul de muncă.
Deşi funcţionar public, procedura prevede ca dacă o firmă, oarecare, şi inculpatul însuşi sunt de acord, în caz de condamnare, să ispăşească pedeapsa la locul de muncă, judecătorii pot dispune o astfel de aplicare a pedepsei.
Aşa s-a întâmplat şi în acest caz, judecătorii stabilind barul din Capul Dealului, ce aparţine firmei Atolac SRL Brăneşti din Capul Dealului ca loc de detenţie pentru funcţionarul corupt.
- Pedeapsă de corupţie (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Vlas ştia în ce film joacă sus


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat, ieri, motivarea deciziei definitive din dosarul Fondului Naţional de Investiţii, notând că Maria Vlas că a ştiut tot timpul, chiar de la înfiinţarea FNI, că e vorba de un joc piramidal, menit să păgubească investitorii, şi că ea a urmărit obţinerea unor foloase - scrie Puterea.
ICCJ notează că, în condiţiile în care ar fi fost adevărată atmosfera încordată creată de către Sorin Ovidiu Vântu, nimeni nu ar fi putut să o oblige pe Vlas să accepte funcţia deţinută, să întocmească raportările nereale, să încalce dispoziile legale privitoare la existenţa unităţilor de fond aflate în circulaţie pe piaţă, să încheie contracte fictive de cesiune de acţiuni, să împrumute din banii Fondului alte persoane fizice şi juridice, să exonereze de plata comisionului sau să-l micşoreze nejustificat, să deformeze informaţiile destinate publicului şi investitorilor pentru atragerea de noi resurse financiare în sistemul piramidal al Fondului, încă de la început, cunoscând modul înşelător în care acesta urma să funcţioneze, însă a făcut tot posibilul pentru a-i da aparenţa de legalitate cu scopul vădit de a induce în eroare cât mai multă populaţie.
- Vlas ştia că FNI este un joc piramidal menit să înşele (Puterea)
- ÎCCJ: Vlas a ştiut că FNI e un joc piramidal, a vrut obţinerea de foloase (Evenimentul zilei)


MEDIA - OTV şi Antena 3, 'corijente' la gramatică sus


Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, în şedinţa de ieri, să amendeze Realitatea TV cu 10.000 de lei şi Antena 3 cu 5.000 de lei şi să someze postul B1 TV pentru mediatizarea cazului Sorin Ovidiu Vîntu. Serviciul de Monitorizare al CNA a constatat un dezechilibru determinat de neprezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, scrie Curentul.
Postul patronat de Dan Diaconescu şi canalul de ştiri al lui Dan Voiculescu au cele mai multe greşeli gramaticale, potrivit unei monitorizări. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a constatat în iunie o ameliorare a folosirii limbii române şi n-a acordat sancţiuni posturilor radio-TV, informează Adevărul.
- OTV şi Antena 3, 'corijente' la gramatică (Adevarul)
- Realitatea TV şi Antena 3 - amendate pentru prezentarea cazului Vîntu (Curentul)


SPORT - Haltere: Ninel Miculescu - bronz la stilul smuls, la CM, categ. 69 kg sus


Halterofilul român Ninel Miculescu a obţinut prima medalie, de bronz, la Campionatele mondiale de haltere de la Antalya (Turcia), pentru delegaţia României, reuşind la primul stil, smuls, la categoria 69 kg un rezultat de 157 kg.
Medalia de aur la acest stil a fost obţinută de turcul Mete Binaiy - 160 kg (greutate corporală 68,75 kg), iar cea de argint - de chinezul Liao Hui - 160 kg (greutate corporală 68,85 kg).


SPORT - Handbal feminin: România - Norvegia 21-20, la Cupa Mondială sus


Naţionala feminină de handbal a României a reuşit marţi seara o victorie de senzaţie în faţa Norvegiei, cu scorul de 21-20, după ce la pauza era condusă cu şase goluri, la Cupa Mondială de la Aarhus (Danemarca).
Echipa antrenată de Radu Voina a avut o primă repriză catastrofală, dar a revenit în partea secundă şi a reuşit, graţie unei prestaţii de excepţie a Cristinei Neagu, să învingă cu scorul de 21-20.
Pentru Norvegia au marcat Ida Alstad (4 goluri), Linn Kristin Riegelhuth (4), Linn Sulland (3), Heidi Loeke (2), Tonje Noestvold (2), Nora Moerk (2), Karoline Dyhre Breivang (1), Gro Hammerseng (1), Sanna Solberg (1).
Golurile echipei noastre au fost reuşite de Cristina Neagu (8), Oana Manea (5), Melinda Geiger (2), Carmen Amariei (1), Aurelia Brădeanu (1), Ada Moldovan (1), Valentina Ardean (1), Adriana Ţăcălie (1), Iulia Puşcaşu-Curea (1).
În alt meci din grupa noastră, Rusia, campioana lumii, a fost învinsă de Suedia cu scorul de 25-24. în Grupa A, Ungaria a învins Germania cu 22-19.
România, care a câştigat ediţia de anul trecut a competiţiei, va juca miercuri cu Rusia (15,00).


SPORT - Tenis: BCR Open România - Adrian Ungur, calificat în optimile de finală sus


Tenismanul român Adrian Ungur s-a calificat neaşteptat în optimile de finală ale turneului BCR Open România, care are loc la Arenele BNR din Capitală şi este dotat cu premii totale de 368.450 euro, după cea mai importantă victorie din cariera sa, 3-6, 7-6 (6), 6-4 cu italianul Andreas Seppi, cap de serie nr. 5.
Ungur, ajuns în premieră în optimile unui turneu ATP, s-a impus la capătul unui meci foarte disputat, desfăşurat pe durata a două ore şi 34 de minute.
Adrian Ungur, care a reuşit în weekend două victorii pentru România în Cupa Davis (primele pentru el), şi-a asigurat un cec de 6.375 euro şi 20 de puncte ATP, iar în optimi îl va întâlni pe germanul Bjorn Phau. Phau a câştigat singurul meci direct, în 2008, în calificările de la Roland Garros, cu 6-4, 6-2.


SPORT - JO-2016: Brazilia vrea un loc în top 10 la Rio de Janeiro sus


Brazilia vrea să încheie în Top 10 în clasamentul pe medalii la Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro, a declarat Carlos Arthur Nuzman, preşedinte al Comitetului olimpic brazilian, la o întâlnire cu preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva.
'Voi dezvălui obiectivele pentru Jocurile Olimpice din 2016, a spus Nuzman. 'Vom începe să muncim, astfel încât să ajungem în primele 10 naţiuni în clasamentul pe medalii'.
Preşedintele Braziliei, Lula da Silva, a confirmat: 'Va trebui ca la JO din 2016 să fim mult mai pregătiţi decât oricând vreodată, pentru a cuceri mai multe medalii'.
La JO din 2008, de la Beijing, Brazilia a cucerit 15 medalii, dintre care 3 de aur, situându-se pe locul 23 pe naţiuni. Pentru a ajunge la un loc în primele 10 naţiuni, Brazilia va trebui să obţină 8-10 medalii de aur şi un total între 30-40 de medalii.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Soarta guvernului italian se va decide la sfârşitul lui septembrie sus


Premierul Silvio Berlusconi va vorbi Senatului în 30 septembrie pentru a obţine votul Parlamentului. Dacă va obţine 316 voturi, va continua guvernarea, titrează marţi cotidianul Il Messaggero. În mai puţin de 10 zile, italienii ar putea fi chemaţi la urne pentru a alege Legislativul. Marţi, preşedinţii grupurilor de parlamentari au avut o şedinţă la Palazzo Madama din Roma unde au stabilit data decisivă. 'Berlusconi va veni să ceară votul de încredere, nu să ne spună glume, sper că se va abţine de data asta', a spus preşedintele partidului Italia dei Valori, Felice Belisario şi citat de Il Messaggero. Între timp, premierul îşi pregăteşte discursul cu cele cinci iniţiative pe care le va propune colegilor pentru a relansa guvernul. Membrii partidului lui Berlusconi sunt convinşi că actualul guvern va obţine votul majorităţii. 'Vom avea susţinerea absolută a Parlamentului', a afirmat Ignazio La Russa, ministrul apărării şi membru al partidului Popolo della Liberta (PDL - Poporul Libertăţii). Guvernul italian a ajuns la situaţia de criză în urma dizolvării alianţei dintre preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, şi actualul premier italian. În 29 iulie 2010, Fini a fost invitat să părăsească partidul lui Berlusconi, Popolo della Liberta din care făcea parte. Preşedintele Camerei Deputaţilor, acuzat că se ocupă mai mult de cariera politică decât de funcţia publică, a fondat o nouă grupare de parlamentari numită 'Futuro e Liberta' (Fli - Viitor şi Libertate). Aceştia sunt membri ai partidului lui Berlusconi, dar care nu urmăresc linia politică a preşedintelui de partid. Potrivit Constituţiei Italiene, guvernul trebuie să aibă votul celor două Camere. În caz contrar, Preşedintele Republicii are două posibilităţi pentru crearea guvernului. Poate însărcina un politician (chiar şi dintre cei care au pierdut alegerile) ca să formeze noul guvern. Alegera va fi făcută cu precauţie pentru că propunerea unui nou guvern trebuie să se bucure de votul celor două Camere. Cea de-a doua soluţie pentru care insistă Opoziţia actualului guvern italian este dizolvarea Camerelor şi chemarea electoratului la urne. Italienii ar merge să voteze pentru formarea Parlamentului. După alegeri, partidul sau alianţa majoritară va prelua conducerea guvernului. Şeful Statului va alege prim-ministrul din partidul sau alianţa majoritară după consultarea cu toate partidele.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Bosnia: 22 de victime exhumate dintr-o groapă comună sus


Schelete aparţinând unui număr de douăzeci şi două de victime, probabil musulmane, ale războiului din Bosnia /1992-95/ au fost exhumate dintr-o groapă comună descoperită într-o localitate din nord-vestul ţării, potrivit Institutului bosniac pentru persoanele dispărute. 'Echipele noastre au exhumat dintr-o groapă comună la Donja Tramosnja, în apropiere de Sanski Most, douăzeci şi două de schelete complete, dintre care unul aparţinând unui adolescent în vârstă de în jur de 16 ani în perioada faptelor', a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a Institutului, Lejla Cengic, citată de AFP. 'Presupunem că este vorba despre civili musulmani ucişi de forţele sârbe bosniace la începutul conflictului în două sate din apropiere de Sanski Most', a adăugat dna Cengic, indicând că 'cel puţin două victime aveau mâinile legate cu sârmă în momentul execuţiei'. Identitatea acestor victime nu va putea fi stabilită decât cu ajutorul unor teste ADN, potrivit aceleiaşi surse. Lucrările de exhumare la Donja Tramosnja au fost terminate, dar institutul caută încă circa 260 de victime date dispărute după război în regiunea Sanski Most, a pecizat dna Cengic. Războiul din Bosnia, care a opus comunităţile croată, musulmană şi sârbă, a făcut în jur de 100.000 de morţi. Circa 10.000 de persoane sunt date încă dispărute, potrivit Comitetului internaţional al Crucii Roşii /CICR/.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Putin se îndoieşte că Rusia va adera la OMC până în 2011 sus


Premierul rus Vladimir Putin a declarat, marţi, că Rusia va încerca să adere la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/ până la 1 ianuarie 2011, dar că se îndoieşte că această perspectivă este una reală. 'Şi noi vrem să aderăm la OMC, facem eforturi în acest sens, vom continua acest proces. Bineînţeles că ar fi bine să nu tragem de timp cu îndeplinirea condiţiilor de localizare, iar Dumneavoastră - cu semnarea acordurilor corespunzătoare. Dar, sincer să fiu, nu cred că această etapă va începe de la 1 ianuarie, deşi noi ne vom strădui', a afirmat Vladimir Putin, la o şedinţă la Sankt-Petersburg, consacrată industriei auto. Subsecretarul de stat american, William Burns, a declarat, pe 12 septembrie, la Moscova, că Rusia este mai aproape ca niciodată de aderarea la OMC. Rusia este ultima mare putere economică, rămasă neintegrată în sistemul comercial multilateral. Federaţia Rusă încearcă să devină membru al OMC din 1993, în timp ce procedura obişnuită de a derare durează 5-7 ani.AGERPRES


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Tragedia de la Smolensk: Rusia refuză să predea Poloniei o serie de documente sus


Rusia a refuzat să predea Poloniei documentaţia referitoare la aeroportul Smolensk, în cadrul anchetei legate de accidentul aviatic din aprilie în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski, a declarat marţi reprezentantul polonez în Comisia rusă de anchetă, Edmund Klich, citat de agenţia Unian. Potrivit oficialului polonez, partea rusă a motivat acest refuz prin faptul că zborul avionului Tu-154, la bordul căruia s-a aflat preşedintele polonez şi alte 95 de persoane, a avut loc conform regulilor aviaţiei civile. Edmund Klich a calificat poziţia rusă cel puţin stranie, subliniind că Polonia nu a primit nici documentaţia privind împrejurimile aeroportului şi nici originalele convorbirilor avute în ziua catastrofei de dispecerii de la turnul de control. El a adăugat că Comitetul rus Interstatal pentru Aviaţie (MAK) a predat Poloniei ultimele documente ale anchetei şi că acesta intenţionează să pregătească un raport independent despre cauz ele accidentului, care va fi predat părţii poloneze şi publicat. Potrivit Unian, MAK intenţionează să publice un raport final în luna noiembrie. Într-un raport anterior făcut public în luna mai, MAK a stabilit că tragedia a fost cauzată de o eroare a piloţilor, care au încercat să aterizeze pe aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk în pofida vremii nefavorabile. Însă, mai mulţi experţi au apreciat că accidentul a fost provocat de datele incorecte transmise de dispecerii turnului de control de pe Severnîi din cauza radarului învechit. Avionul Tu-154, cu 96 de persoane la bord, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria, importanţi lideri militari şi politici polonezi, s-a prăbuşit la 10 aprilie a.c. în timpul manevrei de aterizare, lângă Smolensk (vestul Rusiei). Delegaţia oficială poloneză urma să participe la ceremoniile comemorative de la Katyn, unde în 1940 au fost împuşcaţi la ordinul lui Stalin mii de militari polonezi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - AQMI revendică răpirea unor francezi în Niger /Al-Jazeera/ sus


Al-Qaida în Maghrebul islamic /AQMI/ a revendicat răpirea unor francezi în Niger, a indicat marţi seară canalul de televiziune Al-Jazeera pe site-ul său internet. 'Al-Qaida în Maghrebul islamic a revendicat răpirea a cinci francezi în Niger în urmă cu câteva zile', a indicat canalul din Qatar într-o informaţie urgentă pe site-ul său internet. Al-Jazeera nu a precizat sub ce formă a fost făcută această revendicare. Cei cinci francezi, un togolez şi un malgaş, angajaţi ai grupurilor franceze Areva şi Vinci, au fost răpiţi la 16 septembrie la Arlit /nordul Nigerului/. Ostaticii ar fi acum deţinuţi în nord-estul Mali, într-o zonă muntoasă de deşert din apropiere de Algeria, potrivit unor diferite surse din regiune. Purtătorul de cuvânt al guvernului Nigerului, Laouali Dan Dah, a afirmat marţi că răpitorii sunt 'afiliaţi' grupului lui Abdelhamid Abou Zeid. Acest islamist algerian conduce în Mali grupul AQMI considerat responsabil de asasinarea în 2009 a osta ticului britanic Edwin Dyer şi de moartea ostaticului francez Michel Germaneau în iulie. Agenţia online din Mauritania Nouakchott Informations /privată/ a publicat luni seară un comunicat al braţului din Maghreb al Al-Qaida, ce nu evocă răpirile dar ameninţă Mauritania cu represalii după o operaţiune a armatei sale în nordul Mali, de vineri până duminică, adaugă AFP. AQMI acuză armata Mauritaniei de a fi ucis două femei şi rănit un bărbat, civili după cum afirmă grupul, şi de a fi minţit afirmând că una dintre femeile ucise era soţia unui terorist.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Canada a boicotat discursul preşedintelui iranian la ONU sus


Canada a boicotat marţi discursul preşedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad la ONU la New York, protestând contra politicii sale nucleare şi politicii sale în materie de drepturi ale omului, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe. Canada, care este candidat la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate pentru 2011-2012, a boicotat acest discurs contrar majorităţii celorlalte delegaţii occidentale, menţionează AFP. 'Canada este foarte preocupată de situaţia generală a drepturilor omului în Iran, precum şi de activităţile regionale ale Iranului', a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Catherine Loubier, într-un email. Ea a invocat de asemenea refuzul Iranului 'de a se conforma rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi refuzul său de a coopera cu AIEA', Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Purtătoarea de cuvânt a reamintit de asemenea 'discursurile rostite în trecut de Ahmadinejad... la ONU conţinând elemente de negare a Holocaustului, antisemitism şi condamnare a Israelului'. La summitul pentru combaterea sărăciei în lume, preşedintele iranian a rostit un discurs în limba farsi ce nu a fost tradus şi al cărui conţinut era imposibil să fie cunoscut. Pe marginea summitului, Ahmadinejad a evocat totuşi spectrul unui război 'fără limită' cu Statele Unite. Statele Unite acuză Iranul că încearcă să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului său nuclear civil, ceea ce Teheranul nu încetează să dezmintă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Alegeri prezidenţiale în Egipt: manifestaţie împotriva succesiunii 'ereditare' sus


O manifestaţie împotriva unei posibile succesiuni 'ereditare' a fiului preşedintelui egiptean Hosni Mubarak la funcţia de şef al statului a reunit marţi după amiaza la Cairo câteva sute de protestatari, transmite AFP. Manifestanţii s-au strâns în apropierea palatului Abdin, reşedinţă prezidenţială oficială situată în centrul capitalei egiptene, accesul în zonă fiind blocat. Protestatarii, militanţi ai mişcării Kefaya /Ajunge!, în limba arabă/, ai stângii sau membri ai partidelor de opoziţie, au scandat sloganuri împotriva ''unei guvernări ereditare' şi 'Nu, pentru Gamal!', fiul cel mic al preşedintelui Mubarak. În noiembrie, în Egipt vor avea loc alegeri prezidenţiale, iar Hosni Mubarak /82 ani/, aflat de 30 de ani la putere, nu şi-a anunţat intenţia în legătură cu apropiatul scrutin. Fiul preşedintelui egiptean, Gamal, un posibil succesor al preşedintelui Mubarak, nu a făcut nici el nicio dezvăluire în acest sens, însă unii din simpatizanţii lui au dem arat deja o campanie de sprijin în favoarea sa.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - SUA: abolirea tabuului homosexual în armată blocată în Senat sus


Senatul american a respins marţi deschiderea de dezbateri asupra abrogării legii impuse soldaţilor homosexuali de a ascunde orientarea lor sexuală, îndepărtând pentru o durată nedefinită examinarea acestei propuneri ce provoacă o dezbatere pasionată, relatează AFP. Casa Albă s-a declarat imediat 'decepţionată' de votul Senatului. Aleşii s-au pronunţat cu 56 de voturi contra, adică 4 mai puţine decât necesar pentru a permite deschiderea oficială de dezbateri asupra unei vaste legi de finanţe pentru Pentagon, ce cuprinde dispoziţii pentru abrogarea legii 'Don't ask, don't tell' /Nu întreba, nu spune/, adoptată în 1993 sub administraţia preşedintelui Clinton. Cei 41 de republicani din Senat au făcut bloc pentru a se opune acestei măsuri. În perioada punerii sale în aplicare, textul a fost prezentat ca cel mai bun compromis posibil pentru această spinoasă problemă în interiorul armatei americane. Dar de atunci contestaţiile s-au amplificat. Circa 14.000 de soldaţi au fost eliberaţi din armată ca urmare a homosexualităţii lor, potrivit asociaţiilor de apărare a drepturilor civice. În afară de propunerea de abrogare a legii 'Don't ask, don't tell', senatorii, refuzând să deschidă dezbaterile asupra legii de finanţe, au pus deoparte de asemenea o lege de imigraţie denumită DREAM, un act ce ar fi permis tinerilor imigranţi să fie reglementaţi şi integraţi după o trecere prin universităţile americane.


EVENIMENT - Nicolae Popa, ajutat de MAE sus


O informaţie rătăcită în motivarea deciziei de arestare preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu confirmă ipoteza că Nicolae Popa a fost sprijinit în mod deliberat, de autorităţile romane din Ministerul Afacerilor Externe, să se stabilească ilegal în Indonezia - apreciază Curentul.
Fuga lui Nicolae Popa a rămas, pană zilele trecute, un mister greu de elucidat datorită lipsei totale de transparenţă a instituţiilor statului care se dovedesc astăzi a fi fost complice cu infractorul condamnat deja definitiv la 15 ani închisoare.
Astfel, ştim că pe 13 februarie 2001, Nicolae Popa s-a prezentat la Ambasada romană din Jakarta şi a solicitat prelungirea valabilităţii paşaportului de călătorie. Deşi existau cel puţin două motive datorită cărora diplomaţii romani trebuiau să respingă cererea lui Popa, ei n-au ţinut cont de ele şi, sfidand legea, au prelungit valabilitatea paşaportului acestuia pană pe 16 iulie 2004, deci cu trei ani, cinci luni şi trei zile. Motivele pentru care paşaportul trebuia reţinut, cu posesor cu tot, sunt destul de solide.
- Ministerul de Externe l-a favorizat pe Nicolae Popa în formă continuată (Curentul)


EVENIMENT - Case de politicienii sus


Politicianul român a învăţat că traiul bun începe de acasă. În consecinţă, şi-a ridicat pe minunatele plaiuri ale ţării adevărate fortăreţe sau palate în care se relaxează după ce a rezolvat problemele ţării. Liberali, social-democraţi, de stânga sau de dreapta, maghiari sau români, aleşii neamului le arată semenilor ce înseamnă să trăiască bine. Cine se gândea că vila de la Snagov a lui Adriean Videanu reprezintă o excepţie trebuie să consulte mai atent declaraţiile de avere ale conducerilor principalelor partide - scrie Puterea.
O casă modestă are peste 300 mp, dar se poate ajunge şi până la suprafeţe în metri pătraţi din patru cifre.
Social-democraţii arată că s-au descurcat bine în anii tranziţiei şi, pe lângă banii puşi la ciorap au reuşit, să construiască sau să cumpere câte o căsuţă modestă în care să stea alături de familie. Vârful de lance îl reprezintă Liviu Dragnea care, în declaraţia sa de avere, scrie că deţine o casă de 1.626 mp. Despre care spune că e moştenită. Chiar dacă apărătorii săi spun că este o virgulă la mijloc şi că imobilul nu are decât 162 mp, Dragnea nu a contestat niciodată informaţia. Locaţia: satul Pleşov din judeţul păstorit de baronul de Teleorman.
- Oglindă-oglinjoară, cine are cea mai mare casă din ţară? Chiliman, Videanu, Dragnea şi Iordănescu, lideri în topul metrilor pătraţi (Puterea)

Continuare......