[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 1 februarie 2013

Posted by PressUpdate vineri, 1 februarie 2013 10:29 0 comentarii


MCV-ul pune "botniţă" jurnaliştilor?! (Curierul Naţional)
Revoltă printre jurnalişti, motiv de nedumerire şi îngrijorare a Organizaţiilor de media. Motivul? Constatările şi recomandările din Raportul Comisiei Europene - privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi de Verificare (MCV) - referitor la justiţie şi afaceri interne, în care este "atenţionată" şi mass-media, scrie Veronica Marinescu în Curierul Naţional.

Gray: Modificarea din raportul MCV este o clarificare, nu corectarea unei erori (Gândul)
Modificarea din textul raportului MCV vizând numărul miniştrilor cercetaţi penal reprezintă o clarificare, nu corectarea unei erori, fiind decisă joi de către Colegiul Comisarilor în urma unei analize interne, a declarat, joi, Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite Gândul.

Premierul Ponta, despre raportul MCV: 'Într-un document oficial, ca raportul pe justiţie, nu poţi vorbi ca în presă, pe surse' (Adevărul)
Raportul pe Justiţie întocmit de Comisia Europeană trebuia să fie mai clar, a declarat joi premierul Victor Ponta, respingând observaţia potrivit căreia trei dintre actualii miniştri ar fi cercetaţi pentru fapte de corupţie, notează Adevărul.

Cancelarul Austriei despre Raportul MCV pentru România (Cotidianul)
Raportul Comisiei Europene privind România relevă că autorităţile de la Bucureşti au înregistrat progrese în combaterea corupţiei şi asigurarea statului de drept, dar "mai este un drum de parcurs" şi se impun în continuare eforturi pentru reformă, a afirmat cancelarul austriac, Werner Faymann, relatează Cotidianul.

Ce spune SUA despre raportul CE pentru România (România Liberă)
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a comentat la solicitarea publicaţiei România Liberă poziţia sa faţă de raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România.

Ramona Mănescu, către Barroso: 'Executivul European să-şi justifice lipsa de obiectivitate în Raportul MCV' (Adevărul)
Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu i-a adresat joi o întrebare scrisă preşedintelui CE, Jose Manuel Barroso, privitoare la conţinutul Raportului MCV, considerând că acesta cuprinde o serie de 'inadvertenţe şi neadevăruri care necesită clarificări din partea Executivului European', informează Adevărul.

Ponta susţine că nu este "prieten deloc" cu bancherii, după ce a amânat denunţarea clauzelor abuzive (Ziarul Financiar)
Premierul Ponta a susţinut, joi, după ce Guvernul a amânat până în iulie articolul care oferea dreptul ANPC să denunţe în instanţă clauzele abuzive din contracte, inclusiv pentru credite bancare, că nu este "prieten" cu bancherii, dar că amânarea a fost convenită cu FMI deoarece est nevoie de "timp", relatează Ziarul Financiar.

Văcăroiu: Prejudiciu de 900 mil. euro în 2008-2012 (Cotidianul)
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, joi, la comisiile parlamentare de buget-finanţe, că prejudiciul total la autorităţile centrale şi locale în perioada 2008-2012 se ridică la peste 900 milioane de euro, în 2011 fiind trimise la parchet 61 de "dosare destul de grele", scrie Cotidianul.

Pedeliştii speră că îşi vor păstra numărul de europarlamentari (Cronica Română)
Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, şi-a declarat speranţa, joi, că partidul îşi va menţine numărul de europarlamentari pentru a ajuta PPE în construcţia unei Europe moderne, el adăugând că, personal, este mulţumit de activitatea deputaţilor Traian Ungureanu şi Elena Băsescu, transmite Cronica Română.

Sever Voinescu: Ceva se va întâmpla pe partea dreaptă, sper ca PDL să fie inteligent (Evenimentul Zilei)
"Grupuri din politică şi business", dezamăgite şi de PDL şi de PNL, se întâlnesc să discute viitorul dreptei, a scris, pe Facebook, Sever Voinescu, relatează Evenimentul Zilei.

Noul Cod Fiscal intră în vigoare la 1 februarie (Financiarul)
Noul Cod Fiscal intră în vigoare la 1 februarie 2013 şi cuprinde o serie de modificări în domeniul tuturor impozitelor şi taxelor majore - impozit pe venit, impozit pe profit, accize, TVA, CAS, precum şi revizuirea semnificativă a sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole, notează Financiarul.

Cum se va vinde CFR Marfă. Garanţia de participare este de 10 milioane de euro (Gândul)
Statul va ceda pachetul majoritar al CFR Marfă prin negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, etapă urmată de licitaţie cu ofertă în plic, unde garanţia de participare va fi echivalentul în lei a 10 milioane euro, reprezentând 17% din valoarea nominală a acţiunilor deţinute de stat, scrie Gândul.

Ministrul Educaţiei le cere inspectorilor stabilitate şi flexibilitate în abordarea problemelor din sistem (Q Magazine)
Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a susţinut joi o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali din ţară în care le-a prezentat deciziile pe care Guvernul le-a aprobat privind organizarea şi desfăşurarea clasei pregătitoare şi le-a cerut acestora să creeze un dialog constructiv şi continuu cu sindicatele, autorităţile locale şi părinţii, transmite Q Magazine.

Lobby-ul bancar a câştigat încă o bătălie cu clienţii (România Liberă)
FMI, mama răniţilor financiar-bancari, a impus Guvenului amânarea până în iulie a prevederii din Codul de Procedură Civilă care dădea dreptul asociaţiilor de protecţie a consumatorilor să atace contractele abuzive în justiţie, pornind de la o sentinţă dată într-un caz individual, obligând în caz de succes prestatorii de servicii să le revizuiască pentru toţi clienţii, scrie România Liberă.

Clauzele abuzive ale băncilor pot supăra UE (Curierul Naţional)
Chemarea în judecată a băncilor care au încheiat cu consumatorii contracte de împrumut care conţin clauze abuzive şi obligarea acestora, prin sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, de a remedia răul produs consumatorului, prin eliminarea acestor clauze, atât din contractele existente, cât şi din cele viitoare, nu are nicio legătură cu intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, ci cu Legea 193/2000 modificată, intrată în vigoare în luna septembrie a anului trecut, scrie Curierul Naţional.

Bugetul Ministerului Justiţiei, suplimentat cu 10 milioane de lei pentru implementarea noului Cod de procedură civilă (Puterea)
Comisiile de buget-finanţe din Parlament au adoptat joi un amendament privind suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei cu suma de 10 milioane de lei, necesară pentru implementarea noului Cod de procedură civilă, ce intră în vigoare pe 15 februarie, relatează Puterea.

Dosarul lui Dan Voiculescu, trimis la completul de trei judecători de la ICCJ la care a fost iniţial (Q Magazine)
Completul de trei judecători de la instanţa supremă la care a fost repartizat procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea ICA a dispus, joi, ca dosarul să fie judecat de completul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la care a fost iniţial, stabilind următorul termen în 5 februarie, informează Q Magazine.

Lia şi Dan Perjovschi, laureaţii Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene (Cronica Română)
Artiştii vizuali Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorul Yoel Gamzou au fost desemnaţi laureaţii celei de-a cincea ediţii a Premiului Prinţesa Margriet al Fundaţiei Culturale Europene. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 19 martie 2013, la Bruxelles, în prezenţa Alteţei sale Regale Prinţesa Margriet a Olandei, informează Cronica Română.

Arnold Schwarzenegger vine în România la invitaţia premierului Ponta (Adevărul)
Cunoscutul actor austriac Arnold Schwarzenegger va veni în România la invitaţia premierului Victor Ponta, lansată joi, la Viena, în cadrul unui conferinţe pe tema energiei regenerabile şi sustenabilităţii, transmite Adevărul.

Proteste în Bucureşti şi Cluj, din cauza Legii Medierii. Vezi ce i-a nemulţumit pe activişti (România Liberă)
Activistele pentru drepturile femeilor protestează, vineri, împotriva Legii Medierii, care prevede că orice persoană care vrea să depună o plângere este obligată să treacă întâi pe o şedinţă de informare privind medierea. Activistele cer scoaterea violului din lista acţiunilor asupra cărora se poate efectua o şedinţă de informare privind medierea, în condiţiile în care şedinţa obligatorie se aplică atât în cazurile de drept civil, cât şi în cazurile de drept penal (mai puţin în cazul crimelor), informează România Liberă.
Sursa: Agerpres
Continuare......

Revista Presei 31 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate joi, 31 ianuarie 2013 11:47 0 comentarii


Nervi tari şi presă slabă (Gândul)
'Mai mulţi jurnalişti şi-au exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România. Am avut mai multe cazuri în care judecători au fost atacaţi, hărţuiţi prin intermediul presei, pentru a fi intimidaţi. Sunt două chestiuni distincte: libertatea presei şi atacurile la adresa Justiţiei prin media', scrie Cristian Tudor Popescu în Gândul.

CE propune noi măsuri pentru parlamentarii incompatibili şi cei anchetaţi (Curierul Naţional)
Comisia Europeană solicită, în raportul MCV privind România, ca parlamentarii incompatibili să demisioneze, iar celor care sunt anchetaţi penal să le fie ridicată imunitatea, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Mark Gray. El a apreciat, răspunzând unei întrebări, că s-au făcut "ceva progrese" în acest domeniu, dar că apar şi câteva probleme. Gray a explicat că, pe de o parte, există un Statut al parlamentarilor, care trebuie adus "pe calea corectă", însă în acelaşi timp se discută şi despre un cod de conduită al parlamentarilor, informează Curierul Naţional. "În raport se precizează că este nevoie de reglementări clare. (...) Avem încă nişte semne de întrebare. Aceste prime măsuri fac parte dintr-un pachet şi există îndoieli semnificative în legătură cu acest proces şi noi vom monitoriza cu multă atenţie", a mai spus Gray.

Victor Ponta, despre raportul Comisiei Europene: Conţine câteva "erori materiale" (Jurnalul Naţional)
Raportul suplimentar privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) conţine 'câteva erori materiale' care ar fi putut fi îndreptate dacă Bruxellesul ar fi cooperat cu autorităţile de la Bucureşti, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, citat de Jurnalul Naţional.

Ivan: Raportul MCV are recomandări ciudate. CE cere să nu respectăm legi (Q Magazine)
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat, miercuri, că Raportul MCV conţine recomandări cel puţin ciudate, în condiţiile în care Comisia Europeană cere României să nu mai respecte legi aflate în vigoare sau să se restrângă libertatea presei, relatează Q Magazine.

Creţu: Raportul MCV conţine atacuri împotriva libertăţii presei româneşti şi clişee ale fostei puteri (România Liberă)
Europarlamentarul PSD Corina Creţu susţine că raportul MCV, prezentat miercuri, conţine atacuri împotriva libertăţii presei româneşti, precum şi clişee ale fostei puteri, informează România Liberă.

Nicolai: Raportul CE, în general echilibrat; referirile la presă contravin Tratatului de la Lisabona (România Liberă)
Europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreşedinte al PNL, a declarat, miercuri, că raportul CE privind MCV este unul "echilibrat", însă referirile la adresa presei contravin principiilor Tratatului de la Lisabona şi nu au nicio legătură cu Mecanismul, transmite România Liberă.

Blaga, despre raportul MCV: "Este al doilea raport negativ. Unele guverne europene vor găsi scuza de a amâna aderarea României la Schengen" (Gândul)
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, cere USL să-şi asume responsabilitatea pentru raportul negativ prezentat astăzi de Comisia Europeană, apreciind că documentul va oferi "scuza" unor guverne europene de a amâna aderarea României la Schengen, scrie Gândul.

Cătălin Predoiu despre Raportul MCV al Comisiei Europene: 'Nu libertatea presei e în discuţie, ci controlul presei de oameni care pot avea probleme cu justiţia' (Adevărul)
Prezent la Adevărul Live după ce Comisia Europeană a dat publicităţii Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare, Cătălin Predoiu a declarat că trebuie să avem încredere în acurateţea tehnică a acestui document pentru că 'este realizat de experţi din sisteme de justiţie europene' şi 'reflectă realităţile din teren'.

Antonescu, despre raportul MCV: La prima vedere e scris mic, o să-mi pun ochelarii să-l citesc (Evenimentul Zilei)
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a dorit să comenteze raportul MCV pentru că nu a apucat să-l citească, scrie Evenimentul Zilei. Ironic, Antonescu a spus doar că la prima vedere "e scris mic".

Dragnea: USL nu are în plan suspendarea preşedintelui. Toată lumea e mulţumită că Băsescu şi Ponta colaborează (Gândul)
Vicepremierul PSD Liviu Dragnea susţine că USL nu are în plan suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, mai mult, în opinia sa, colaborarea dintre Guvern Ponta şi şeful statului "nu face rău României", scrie Gândul.

Ponta se va întâlni săptămâna viitoare cu Barroso (Cronica Română)
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat, miercuri, că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire între preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, şi premierul român Victor Ponta, la solicitarea lui Ponta, în care se va discuta şi despre Raportul MCV, transmite Cronica Română.

Guvernul majorează salariile inspectorilor ANI cu sume cuprinse între 2.000 lei şi 4.000 lei (Q Magazine)
Guvernul a decis, prin ordonanţă de urgenţă, să majoreze salariul brut al inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), cu sume cuprinse între 2.000 lei şi 4.000 lei, informează Q Magazine.

Coplata pentru spitalizare va fi cuprinsă intre 5 şi 10 lei şi se va achita la externare (Capital)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a precizat azi, la Palatul Victoria, că noua plată pentru spitalizare va fi stabilită de Consiliile de Administraţie ale fiecărui spital în parte, în cuantum de 5 până la maxim 10 lei şi va fi achitată de pacienţi o singură data, la externare, transmite Capital.

Ministrul Educaţiei: Înscrierile la clasa pregătitoare vor avea loc în luna aprilie (Evenimentul Zilei)
Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a declarat că după finalizarea la 31 martie a metodologiei de înscriere în clasa pregătitoare, din aprilie vor începe efectiv înscrierile, transmite Evenimentul Zilei.

Reporteri fără frontiere: România a urcat cinci locuri în clasamentul libertăţii presei (Adevărul)
România a urcat cinci locuri, de pe 47 pe 42, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei realizat anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontieres (RSF), unde Finlanda, Olanda şi Norvegia ocupă primele trei locuri, potrivit site-ului RSF, citat de Adevărul.

CSM, despre raportul MCV: CE, preocupată de lipsa transparenţei la numirea şefilor PICCJ şi DNA (România Liberă)
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) remarcă faptul că, în raportul MCV, Comisia şi-a manifestat preocuparea faţă de lipsa transparenţei procedurii de numire în funcţie a şefilor PICCJ şi DNA şi faţă de faptul că nu au fost realizate până acum numirile în aceste funcţii-cheie, notează România Liberă.

Pivniceru: Dispoziţiile privind înlăturarea clauzelor băncilor, amânate din cauza lipsei studiului de impact (România Liberă)
Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat miercuri că dispoziţiile din noul Cod de procedură civilă privind înlăturarea clauzelor abuzive ale băncilor au fost prorogate pentru şase luni deoarece nu au avut un studiu de impact, scrie România Liberă.

Cum se câştigă un proces cu banca (Curierul Naţional)
Persoanele care au observat în contractele de împrumut încheiate cu băncile existenţa unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, trebuie să se adreseze urgent instanţelor, existând şanse imense de a câştiga procesele, a declarat ieri avocat Marius Vicenţiu Coltuc, reprezentantul Casei de Avocatură "Coltuc", precizând că dintre cele aproximativ 3.000 de procese iniţiate în toată ţara, faţă de şapte bănci, doar 22 au fost câştigate de acestea, scrie Curierul Naţional.

Dezmăţ la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicaţiilor: 150 de maşini pentru 131 de şefi (Adevărul)
Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit că şefii Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) au tocat ilegal sute de mii de euro pe maşini scumpe, delegaţii în străinătate şi 'afaceri' imobiliare cu pierderi de milioane de euro, relatează Adevărul.

Protest. Feministele cer eliminarea violului din Legea Medierii. 'Nu se poate cădea la pace cu agresorul, violul este o crimă' (Evenimentul Zilei)
Organizaţiile pentru drepturile femeilor resping ideea ca violatorul şi victima sa să fie obligaţi, prin lege, să cadă la pace. Acestea au înaintat deja o petiţie online către premier, Parlament şi Ministerul Justiţiei, transmite Evenimentul Zilei.
Sursa: Agerpres
Continuare......

Revista Presei 31 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate miercuri, 30 ianuarie 2013 10:43 0 comentarii


Adrian Vasilescu, BNR: Ce oră arată ceasurile din turnul pieţei valutare (Ziarul Financiar)
Marţi, Banca Naţională a comunicat o rată de schimb leu-euro mai bună decât cea din ziua precedentă. O uşoară apreciere a leului produsă într-un moment în care multe voci afirmau că a început sarabanda deprecierii. Fiindcă moneda noastră pierduse pragul de 4,33 lei pentru un euro câştigat la jumătatea lui ianuarie, scrie Adrian Vasilescu în Ziarul Financiar.

Ponta: Raportul pe Justiţie e mai bun decât mă aşteptam (România Liberă)
Premierul Victor Ponta a afirmat că, după citirea draftului raportului MCV al Comisiei Europene, a ajuns la concluzia că este unul mai favorabil României decât se aştepta. Ponta a precizat că raportul menţionează că toate cele 11 angajamente pe care guvernul român şi le-a asumat în vară faţă de Comisia Europeană au fost respectate, transmite România Liberă.

Regionalizarea României: Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcţionale regiunile, cu conducerile deja alese (Gândul)
Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese, arătând că în septembrie va fi referendumul pentru revizuirea Constituţiei, transmite Gândul.

Victor Ponta: "Criticile din raportul MCV nu pot fi imputate Guvernului" (Jurnalul Naţional)
Victor Ponta anticipează faptul că Raportul MCV va conţine şi critici, acestea fiind însă adresate altor instituţii şi nu Guvernului, care a îndeplinit ceea ce a ţinut de activitatea sa, respectiv cele 11 puncte discutate anul trecut cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie Jurnalul Naţional.

Ce a făcut Ponta cu 'Lista lui Barroso' (Adevărul)
Comisia Europeană publică azi raportul privind justiţia din România, în care un loc central îl ocupă cele 11 obiective ce trebuiau îndeplinite ca urmare a crizei politice de astă-vară. Patru au fost îndeplinite total, două parţial şi cinci nu au fost îndeplinite, notează Adevărul.

Şova: "Trebuie să se ia o decizie în legătură cu Roşia Montană!" (Evenimentul Zilei)
Proiectul minier va trece de la Ministerul Mediului în subordinea lui Dan Şova. În timp ce premierul spune că nu poate lua singur o decizie, ministrul Marilor Proiecte susţine că nu mai trebuie să se aştepte mult, notează Evenimentul Zilei.

Băsescu: România şi Peru vor încheia un parteneriat strategic (Gândul)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Lima, că România şi Peru vor încheia un parteneriat strategic, documentul urmând să fie semnat în 2013 sau 2014, cu ocazia unei vizite la Bucureşti a omologului Ollanta Moises Humala Tasso, scrie Gândul.

Bugetul celor 10.000 de amendamente. Parlamentarii au cerut 100 de milioane de euro pentru biserici: "Nu-mi vin ideile din ceruri" (Gândul)
Zece mii de amendamente, dintre care două mii numai pentru biserici. De două zile parlamentarii au luat la mână bugetul de stat, mulţi încercând să obţină bani în plus pentru propriile colegii. Pe lângă drumuri, şcoli sau grădiniţe, mulţi au cerut bani în plus pentru biserici. În total 2.043 de amendamente privind lăcaşurile de cult care ar fi însemnat peste 100 de milioane de euro (498 de milioane de lei), practic o dublare a bugetului destinat de guvern Secretariatului pentru culte, notează Gândul.

Deputaţii au votat indexarea pensiilor cu 4% (Adevărul)
Indexarea pensiilor cu 4% a fost aprobată de Parlament, după ce au avut loc dezbateri prelungite pe acest subiect. Opoziţia a cerut ca pensionarii să primească mai mult, scrie Adevărul.

Deputaţii au aprobat Legea degrevării Justiţiei (Puterea)
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat luni, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pregătirea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă. Această lege stabileşte norme de competenţă ce conduc la eliberarea instanţelor sufocate de dosare şi la o mai bună funcţionare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta în ciuda faptului că, în noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii motivând că Senatul trebuie să fie Camera decizională, conform Constituţiei, notează Puterea.

Ministrul Economiei: Exportul, prioritatea numărul 1 a României (Q Magazine)
Exportul va fi o prioritate pentru noi, România fiind una dintre puţinele ţări europene care a performat în ultimii ani în acest domeniu, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la recepţia anuală în cinstea Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, informează Q Magazine.

Chevron obţine certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist din 3 perimetre din Vaslui (Ziarul Financiar)
Compania Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România, transmite Ziarul Financiar.

Transportatorii, şocaţi de taxarea resurselor (Curierul Naţional)
Asociaţia Transportatorilor Rutieri în Construcţii (ATRC), membră fondatoare a Federaţiei Operatorilor Români de Transport, si FORT au remis ieri Guvernului şi Ministerelor Finanţelor, Mediului şi Transporturilor o scrisoare deschisă în care critică graba şi necunoaşterea cu care a fost iniţiat proiectul de ordonanţă privind instituirea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, act normativ pe care îl consideră "o glumă nesărată", dacă n-ar fi adevărată, scrie Curierul Naţional.

Eugen Nicolăescu: Coplata va fi achitată doar la externare, o singură dată pe caz şi nu va depăşi suma de 10 lei (România Liberă)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat, marţi, că sistemul de coplată va fi aplicat doar la externarea pacienţilor şi că nu va depăşi, cu siguranţă, suma de 10 lei, transmite România Liberă.

Erik de Vrijer, despre reforma în sistemul sanitar: Să se reducă risipa şi să se aloce mai multe resurse (Jurnalul Naţional)
Sectorul sanitar din România are nevoie de doi paşi în ceea ce priveşte reforma: să se reducă risipa şi să se aloce mai multe resurse, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, transmite Jurnalul Naţional.

Ministrul Sănătăţii ameninţă cu controale în toate unităţile medicale (Adevărul)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat marţi, într-o videoconferinţă la Guvern, că în scrisoarea de intenţie trimisă FMI s-a convenit ca în toate spitalele din România să fie făcute audituri pe baza cărora să poată fi luate decizii pentru o reformă reală, scrie Adevărul.

Fost judecător arestat pentru luare de mită, despăgubit de CEDO pentru codiţiile de detenţie (România Liberă)
Constantin Cristian Catană, fost judecător la Piatra Neamţ, condamnat în 2004 pentru luare de mită, ar urma să primească 4.900 de euro de la statul român, pentru condiţiile de detenţie în care a stat în arest preventiv şi nerespectarea dreptului la apărare, potrivit unei decizii a CEDO, informează România Liberă.

Telenovela proceselor cu băncile. Avocat: Grăbiţi judecata până nu se sinucid clienţii cu rate (Capital)
Avocaţii care apără cele câteva mii de clienţi ce se judecă cu băncile din România utilizează şi argumente de natură pur emoţională în faţa instanţelor. Într-o astfel de situaţie, sinuciderea unuia dintre clienţii nemulţumiţi s-a transformat într-o încercare de a îndupleca judecătorii, notează Capital.

Concert transmis în unsprezece ţări europene. Pe afiş: Tiberiu Soare, Ion Bogdan Ştefănescu şi Orchestra Naţională Radio (Cronica Română)
Melomanii din unsprezece ţări europene vor putea asculta pe posturile de radio publice concertul extraordinar de muzică clasică programat la Sala Radio din Bucureşti la 1 februarie, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Invitatul special al serii este flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, informează Cronica Română.

CE a comunicat Bucureştiului că iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii (Curierul Naţional)
Comisarul european Viviane Reding a adresat o scrisoare autorităţilor române în care afirmă că CE iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE privind libertatea de circulaţie, transmite Curierul Naţional.
Sursa: Agerpres
Continuare......

Revista Presei 29 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate marți, 29 ianuarie 2013 13:09 0 comentarii


De ce se teme Crin de Călin? (Jurnalul Naţional)
Fiindcă n-a exclus să candideze la preşedinţia României, a fost exclus din partid. I s-a întâmplat, anul trecut, lui Mircea Geoană. I s-ar putea întâmpla acum lui Călin Popescu Tăriceanu. La fel ca şi Geoană, Tăriceanu este acuzat că face jocul Cotrocenilor şi că dezbină USL. La fel ca şi Geoană, Tăriceanu a fost tras pe linie moartă în formaţiunea pe care a condus-o timp de peste patru ani. Bilanţul său politic este, însă, complet diferit de cel al omologului PSD-ist. Liberalii nu prea au ce să-i reproşeze. Nici ca şef de partid, nici ca premier. În cazul său, suspiciunile de 'trădare' sunt complet absurde, scrie Miruna Munteanu în Jurnalul Naţional.

Antonescu: Dacă Ponta este perceput ca fraternizând cu Băsescu, e o problemă serioasă (Evenimentul Zilei)
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, s-a declarat de acord cu liderul PC Dan Voiculescu, care susţine că o coabitare cu Traian Băsescu ar fi catastrofală, informează Evenimentul Zilei.

Dan Voiculescu : 'Sper ca Traian Băsescu să plătească pentru presiunile pe care le face asupra mea' (Adevărul)
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat luni seară că preşedintele Traian Băsescu ar trebui să plătească pentru presiunile făcute la adresa lui, transmite Adevărul.

Ponta, după demisia lui Voiculescu: 'Nu am fost vreodată vreun fan al său' (Gândul)
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară, că nu era nevoie ca Dan Voiculescu să-i ceară voie să demisioneze din parlament, comentând că nu este "un fan" al liderului PC, dar îi este "cunoscută epopeea judiciară" a acestuia, scrie Gândul.

Antonescu: M-a surprins demisia lui Voiculescu, dar politic nu văd nimic de comentat (Q Magazine)
Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, luni, că a fost surprins de decizia lui Dan Voiculescu de a demisiona din Senat, însă din punct de vedere politic nu poate comenta gestul acestuia, transmite Q Magazine.

ARD, dată uitării. PDL şi Forţa Civică se concurează pe locul de senator eliberat de Voiculescu (Evenimentul Zilei)
Demisia lui Dan Voiculescu din Senat a marcat, totodată, decesul de facto al ARD. Deşi liderii partidelor componente au mai vorbit, din când în când, de o eventuală prelungire a colaborării, în momentul în care au aflat că s-a eliberat un loc la Senat, impulsul fiecăruia a fost să-l revendice separat, notează Evenimentul Zilei.

Reacţia lui Blaga după anunţul celor de la Forţa Civică şi Noua Republică: Aproape sigur PDL va avea candidat la alegerile parţiale din colegiul lui Voiculescu (Gândul)
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că "aproape sigur" PDL va avea un candidat în alegerile parţiale din Bucureşti, care vor avea loc în urma demisiei din Parlament a lui Dan Voiculescu şi a opinat că Voiculescu "fuge de justiţie", transmite Gândul.

Acordul cu FMI a ajuns într-un punct nevralgic. Reformele n-au avansat, economia nu şi-a revenit. Cursul a crescut la 4,38 lei/euro (Ziarul Financiar)
Guvernul promite că în două luni va face ce nu s-a reuşit într-un an - privatizarea CFR Marfă în pas alergător şi coplata în sănătate, scrie Ziarul Financiar.

Guvernul a intrat în negocieri cu ideile sale şi a ieşit cu cele ale FMI (Adevărul)
După 15 zile de discuţii cu delegaţia finanţatorilor externi, guvernanţii de la Bucureşti şi-au schimbat viziunea asupra măsurilor economice pe care vrea să le aplice: privatizările şi numirea de manageri privaţi devin priorităţi, iar reducerea TVA la pâine se amână, transmite Adevărul.

Ciocniri cu FMI pe tema privatizărilor. Dan Radu Ruşanu a criticat dur soluţiile impuse de instituţie în întâlnirea de la Comisia de buget (Jurnalul Naţional)
Deşi se laudă că nu interferează cu politica internă a statelor cu care are acord, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a impus în ultimele negocieri cu partea română privatizarea distribuţiilor Electrica, în condiţiile în care acestea sunt profitabile şi valoroase, şi a CFR Marfă, după ce în toamnă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a blocat vânzarea, considerând că actualele condiţii de piaţă nu sunt prielnice pentru astfel de operaţiuni, notează Jurnalul Naţional.

AIPC cere demisia Consiliului Bursei (Bursa)
Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a cerut demisia conducerii Bursei de Valori Bucureşti, trecând la un alt nivel conflictul privind statutul pieţei Rasdaq, informează Bursa.

ANI a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro confiscaţi de la poliţiştii Vlăsceanu şi Zidaru (Curentul)
Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, luni, că a virat la bugetul de stat peste 500.000 de euro luaţi de la fostul şef al Serviciului Permise Argeş Codruţ Vlăsceanu şi de la ofiţerul de poliţie Daniel Zidaru, după ce ICCJ a dispus confiscarea sumelor dobândite nejustificat de cei doi, transmite Curentul.

Ponta asigură că nivelul coplăţii nu va depăşi 10 lei (Puterea)
Cuantumul aferent coplăţii care va fi percepută la momentul externării din spital se va ridica la maximum 10 lei, a declarat premierul Victor Ponta, transmite Puterea.

Pivniceru: Codul de procedură civilă va intra în vigoare în luna februarie (Q Magazine)
Ministrul Justiţiei Mona Pivniceru a declarat, luni, că noul Cod de procedură civilă va intra în vigoare la 1 februarie, fiind pregătită o ordonanţă 'în situaţia în care procedurile parlamentare s-ar fi încâlcit cumva', informează Q Magazine.

Pivniceru, despre propunerea lui Băsescu privind procurorii şefi: Nu putem potrivi legea după interese (România Liberă)
Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat, luni, că "în lanţul trofic" care stabileşte procedura propunerii şi numirii şefului Parchetului General şi a celui al DNA nu se pot schimba sau inversa competenţele şi nu pot fi făcute adaosuri care exced cadrului legislativ, scrie România Liberă.

Plenul Senatului i-a validat pe Adrian Bordea şi Elena Hach membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (Adevărul)
Plenul Senatului i-a validat luni în unanimitate ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe judecătorul Adrian Bordea şi pe procurorul Elena Hach pentru posturile eliberate de Mona Pivniceru şi, respectiv, George Bălan, informează Adevărul.

Decizia ICCJ în dosarul de sechestrare al lui Gigi Becali, în 11 februarie (România Liberă)
Judecătorii instanţei supreme au finalizat, luni seară, judecarea recursului făcut de procurori în dosarul de sechestrare al lui Gigi Becali şi au stabilit ca verdictul definitiv în acest caz să fie dat în 11 februarie, scrie România Liberă.

Paul Goma, propus la premiul Nobel pentru literatură de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova (România Liberă)
Scriitorul şi disidentul Paul Goma va fi propus pentru acordarea premiului Nobel pentru literatură de către Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, informează timpul.md, citat de România Liberă.

Clauzele abuzive rămân la credite (Jurnalul Naţional)
Băncile pot dormi liniştite: clauzele abuzive pot rămâne bine-mersi mai departe în contractele de credit ale românilor. Şi asta după ce Guvernul a promis Fondului Monetar Internaţional (FMI) într-un document de lucru că nu va aplica noul Cod de Procedură Civilă, care stipulează că, o dată ce o astfel de clauză este găsită ilegală de o instanţă, atunci ar trebui automat eliminată din toate contractele în care este prezentă, scrie Jurnalul Naţional.

De ce nu se susţine explicaţia lui Voiculescu privind 'renunţarea la imunitate'. Cele cinci consecinţe ale mutării dosarului său de la Curtea Supremă la Tribunal (Gândul)
Dan Voiculescu şi-a dat din nou demisia din Senat sub pretextul renunţării la imunitate, însă argumentul său nu este valid juridic deoarece imunitatea parlamentară nu mai are efect pe dosarul său de corupţie. notează Gândul. Prin demisie, fondatorul PC a reuşit să scape de completul Curţii Supreme care l-a condamnat pe Adrian Năstase. Un alt efect al demisiei este că dosarul său de corupţie este din nou transferat la Tribunalul Bucureşti, unde timp de şase luni a stagnat. Voiculescu câştigă prin demisie şi o cale procesuală în plus care îi poate permite să împingă procesul până în 2018 când dosarul ar urma să se prescrie. Vezi mai jos cele cinci consecinţe ale demisiei lui Voiculescu din Senat.
Sursa: Agerpres
Continuare......