[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 14 ianuarie 2011

Posted by PressUpdate vineri, 14 ianuarie 2011 09:07 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Alianta cu PSD tulbura linistea liberalilor

Liderii PNL din teritoriu se gândesc deja la candidaturile pentru locale, trecând la capitolul diverse congresul extraordinar cerut de Ludovic Orban, nemulţumit de alianţa cu PC şi PSD. Aliniaţi în spatele liderului PNL Crin Antonescu, liberalii din teritoriu îşi fac deja calcule pe funcţii, deşi negocierile cu social- democraţii nu au înaintat, iar la centru contestatarii alianţelor cu PC şi PSD cer congres extraordinar, sustine Evenimentul Zilei.
Şeful PNL susţine că majoritatea liderilor de filiale consultaţi sunt pentru alianţa cu social-democraţii. Crin Antonescu nu consideră necesar un congres extraordinar pentru discutarea protocolului cu PSD, dar Ludovic Orban face lobby în teritoriu pentru reunirea acestui for, scrie Adevarul.
Alianţa PNL cu PSD pe care Crin Antonescu o doreşte produce un val de disidenţe printre liberali. Nemulţumiţii sunt foştii miniştri Varujan Vosganian şi Ludovic Orban. Ei au cerut public ca o eventuală înţelegere cu social-democraţii, fie ea politică ori electorală, să fie decisă de un congres al partidului, adică forul suprem de conducere al PNL. În replică, Antonescu spune că alianţa poate fi hotărâtă de Delegaţia Permanentă, adică organismul care asigură conducerea între două congrese. Potrivit statutului PNL, fuziunile şi alianţele partidului sunt decise de Delegaţia Permanentă. Concluzie: Vosganian şi Orban se opun unei alianţe PNL-PSD., sustine Puterea.
Nici n-a apucat să se nască şi deja stârneşte mari controverse. Este vorba de mult-discutata alianţă a PSD cu ACD - structura pusă la cale de Felix şi de Crin pentru a nu-l lăsa pe Voiculescu pe la gardul Parlamentului la viitoarele alegeri. Discutată deocamdată doar la nivel de preşedinţi, alianţa ar urma să dea naştere la viitoarele alegeri unei noi specii politice, de stânga-centru-dreapta, afirma Curentul.
- Liberalii fac planul pentru 'marea împărţeală' cu PSD (Evenimentul zilei)
- Antonescu trece alianţa cu PSD peste congresul lui Orban (Adevarul)
- Vosganian şi Orban cer congres pentru constituirea alianţei cu PSD (Puterea)
- Alianţa PSD-ACD moare, dar nu se predă (Curentul)


POLITIC - Alocarea ajutorului social, bascalie guvernamentala

Premierul Boc i-a cerut ministrului Muncii, Ioan Botiş, să refacă forma declaraţiei pe propria răspundere care va fi impusă solicitanţilor de ajutor social, după ce miniştrii s-au amuzat, în şedinţa de ieri a Guvernului, pe seama listei de animale luate în calcul de acesta la alocarea ajutorului, scrie Jurnalul National.
'Discuţia privind viitoarele criterii de acordare a ajutorului social a avut loc spre finalul şedinţei de guvern, când miniştrii erau mai relaxaţi, iar lista cu numărul şi tipul animalelor luate propuse de ministrul Muncii spre a fi luate în calcul în ceea ce priveşte bunurile deţinute în proprietate de către solicitanţii ajutorului a provocat mare Ťhalimaiť. Miniştrii au râs şi au făcut glume pe seama listei, mai puţin premierul, care a cerut ministrului să refacă documentele'.
Potrivit ziarului Gandul, sedinţa de Guvern de miercuri a fost motiv de conflict şi amuzament pentru membrii Cabinetului Boc. După ce ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost ironizat pentru lista de animale luate în calcul de acesta la alocarea ajutorului social, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a avut un schimb mai dur de replici cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. În documentul prezentat de Botiş, nu vor avea drept la ajutor social familiile care au mai mult de 80 de găini, curci sau bibilici sau care au mai mult de 5 porcine în gospodărie.
- Lista lui Botiş, cu raţe şi bibilici, motiv de băşcălie în Guvern (Jurnalul National)
- Cum au râs miniştrii de 'bibilicile' lui Botiş. PLUS - Cearta pe autostrada care nu se mai termină (Gandul)
- Botiş ne numără la porci şi bibilici (Ziarul National)


POLITIC - UDMR vrea in Parlament mai mult decat la guvernare

Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs este de părere că prezenţa UDMR în Parlament este mai importantă decât în Guvern. Acesta a declarat că va susţine ieşirea UDMR de la guvernare, însă numai dacă de acest lucru depinde intrarea Uniunii în Parlament, scrie Jurnalul National. Peter Eckstein Kovacs susţine că deocamdată este împotriva ieşirii UDMR din Guvern. 'Dar, dacă intrarea noastră în Parlament stă în faptul să fim sau să nu fim la guvernare, atunci eu spun că mai bine să ieşim de la guvernare decât să pierdem reprezentarea politică în Parlament', a adăugat acesta.
Kelemen Hunor susţine că proiectul politic al UDMR se conturează împreună cu PDL, dar asta nu înseamnă că Uniunea închide uşa PSD şi PNL, noteaza Evenimentul Zilei.
Prezenţa în Parlament este mai importantă pentru mine decât să fim la guvernare', a conchis Peter Eckstein Kovacs. UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică şi ar trebui să construiască un modus vivendi cu opoziţia, a declarat, joi, la RFI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, noteaza Gândul.
Aripa Frunda-Borbely invocă timid, dar constant, varianta ieşirii din Guvern. Candidaţii la şefia Uniunii, Kelemen Hunor şi Olosz Gergely, susţin parteneriatul cu PDL pe termen lung, afirma România Libera.
- Eckstein Kovacs: Susţin ieşirea UDMR din Guvern dacă de asta depinde intrarea în Parlament (Jurnalul National)
- Kelemen lasă deschisă uşa UDMR pentru PNL şi PSD (Evenimentul zilei)
- Eckstein: Dacă de ieşirea din Guvern va depinde intrarea UDMR în Parlament, voi susţine acest lucru (Gandul)
- Cine câştigă pariul în UDMR? (Romania libera)
- 'UDMR trebuie să părăsească guvernarea' (Cotidianul)



Continua

EDITORIAL În nimicnicia lui Ponta

POLITIC Alianta cu PSD tulbura linistea liberalilor

Alocarea ajutorului social, bascalie guvernamentala

UDMR vrea in Parlament mai mult decat la guvernare

Bulgarii sustin ca Basescu l-a atacat pe premierul lor

Stenograme, editia 2011 - episodul Anca Boagiu si afacerea UCM Resita

'Placinta de la Externe'

ECONOMIC Fiscul incearca sa afle cum si de ce s-a scumpit benzina

Taxele pentru 2011 sunt aproape neschimbate

6 ani, 30 de sali polivalente, 320 de milioane de euro

Incepe goana dupa cumparaturi la pret redus

România poate profita de politicile economice neatractive ale vecinilor

Taxa auto - banii intra in buzunarele angajatilor de la Mediu

SOCIAL Haos la CNAS printr-un singur click!

Educatia sexuala lipseste cu desavarsire

JUSTIŢIE Uciderea lui Marian Cozma - martorii fac declaratii socante!

Cum vrea Kovesi sa resusciteze sistemul judiciar

Vântu face orice sa poata iesi din tara

CULTURĂ 'Eminescu sa ne judece..'

SPORT O românca este cea mai buna handbalista din lume

INTERNAŢIONAL AGERPRES Aigle Azur îşi amână zborurile Paris-Bagdad din cauza insecurităţii

Birou al aliaţilor Hezbollah, atacat cu grenade în Liban

Numărul oficialilor de top corupţi în Rusia s-a dublat în 2010

Renault îşi acuză trei şefi de 'spionaj industrial'

Premierul Silvio Berlusconi se întoarce în sala de tribunal

UE a semnat un acord de furnizare de gaz pe termen lung cu Azerbaidjanul

Imigraţia românilor, menţionată în telegrame americane de la Reykjavik (WikiLeaks)

Sarkozy susţine că va face 'tot ce este posibil' pentru a apăra moneda euro

EVENIMENT Scandalul pensiilor militare ia amploare

Tiriac jr vrea sa ajute victimele abuzurilor judiciare

Australia, opera unui român?

Soc la Constanta - crima si sinucidere!

Oprescu demoleaza 'Bucurestiul monument'

Mioara Roman risca sa ajunga in strada


-- in detaliu --

EDITORIAL - În nimicnicia lui Ponta sus


Bangalore, India. Din capitala noului capitalism IT indian aud de la Victor Ponta că avem relaţii proaste cu India pentru că vrem să satisfacem licuriciul american. Ignoranţa absolută a acestui personaj dă seama de lipsa lui de conţinut politic şi de lipsa de substanţă a alianţei PSD-PNL-PC. Nu este loc aici pentru a vorbi despre India, despre transformările prin care trece şi despre modul în care aceste transformări ar putea schimba lumea, scrie Cristian Campeanu in Romania Libera.
Problema lui Ponta şi a păpuşarilor mai din umbră sau mai la vedere care îl manevrează nu o reprezintă nici India, nici China şi oportunităţile pe care le oferă aceste ţări (deşi este clar că povestea cu Rusia îl doare). Problema reală a lui Ponta este cum să distrugă orice şansă de modernizare a României şi să ţină ţara captivă în îmbrăţişarea unei oligarhii bine selectate pe criterii de partid. De partid comunist, desigur.
Formalizarea alianţei PSD-PNL-PC oferă PDL o ultimă (şi nesperată) şan-să să se afirme pe sine ca singura opţiune de substanţă pentru viitorul României, dar pentru asta este nevoie de o operaţie dureroasă de îndepărtare a tumorilor care ucid încă o dată credibilitatea dreptei româneşti. Dacă nu va face această operaţie, PDL va deveni principalul vinovat că a lăsat ţara să rătăcească în nimicnicia lui Ponta.
- În nimicnicia lui Ponta (Romania libera)


POLITIC - Alianta cu PSD tulbura linistea liberalilor sus


Liderii PNL din teritoriu se gândesc deja la candidaturile pentru locale, trecând la capitolul diverse congresul extraordinar cerut de Ludovic Orban, nemulţumit de alianţa cu PC şi PSD. Aliniaţi în spatele liderului PNL Crin Antonescu, liberalii din teritoriu îşi fac deja calcule pe funcţii, deşi negocierile cu social- democraţii nu au înaintat, iar la centru contestatarii alianţelor cu PC şi PSD cer congres extraordinar, sustine Evenimentul Zilei.
Şeful PNL susţine că majoritatea liderilor de filiale consultaţi sunt pentru alianţa cu social-democraţii. Crin Antonescu nu consideră necesar un congres extraordinar pentru discutarea protocolului cu PSD, dar Ludovic Orban face lobby în teritoriu pentru reunirea acestui for, scrie Adevarul.
Alianţa PNL cu PSD pe care Crin Antonescu o doreşte produce un val de disidenţe printre liberali. Nemulţumiţii sunt foştii miniştri Varujan Vosganian şi Ludovic Orban. Ei au cerut public ca o eventuală înţelegere cu social-democraţii, fie ea politică ori electorală, să fie decisă de un congres al partidului, adică forul suprem de conducere al PNL. În replică, Antonescu spune că alianţa poate fi hotărâtă de Delegaţia Permanentă, adică organismul care asigură conducerea între două congrese. Potrivit statutului PNL, fuziunile şi alianţele partidului sunt decise de Delegaţia Permanentă. Concluzie: Vosganian şi Orban se opun unei alianţe PNL-PSD., sustine Puterea.
Nici n-a apucat să se nască şi deja stârneşte mari controverse. Este vorba de mult-discutata alianţă a PSD cu ACD - structura pusă la cale de Felix şi de Crin pentru a nu-l lăsa pe Voiculescu pe la gardul Parlamentului la viitoarele alegeri. Discutată deocamdată doar la nivel de preşedinţi, alianţa ar urma să dea naştere la viitoarele alegeri unei noi specii politice, de stânga-centru-dreapta, afirma Curentul.
- Liberalii fac planul pentru 'marea împărţeală' cu PSD (Evenimentul zilei)
- Antonescu trece alianţa cu PSD peste congresul lui Orban (Adevarul)
- Vosganian şi Orban cer congres pentru constituirea alianţei cu PSD (Puterea)
- Alianţa PSD-ACD moare, dar nu se predă (Curentul)


POLITIC - Alocarea ajutorului social, bascalie guvernamentala sus


Premierul Boc i-a cerut ministrului Muncii, Ioan Botiş, să refacă forma declaraţiei pe propria răspundere care va fi impusă solicitanţilor de ajutor social, după ce miniştrii s-au amuzat, în şedinţa de ieri a Guvernului, pe seama listei de animale luate în calcul de acesta la alocarea ajutorului, scrie Jurnalul National.
'Discuţia privind viitoarele criterii de acordare a ajutorului social a avut loc spre finalul şedinţei de guvern, când miniştrii erau mai relaxaţi, iar lista cu numărul şi tipul animalelor luate propuse de ministrul Muncii spre a fi luate în calcul în ceea ce priveşte bunurile deţinute în proprietate de către solicitanţii ajutorului a provocat mare Ťhalimaiť. Miniştrii au râs şi au făcut glume pe seama listei, mai puţin premierul, care a cerut ministrului să refacă documentele'.
Potrivit ziarului Gandul, sedinţa de Guvern de miercuri a fost motiv de conflict şi amuzament pentru membrii Cabinetului Boc. După ce ministrul Muncii, Ioan Botiş, a fost ironizat pentru lista de animale luate în calcul de acesta la alocarea ajutorului social, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a avut un schimb mai dur de replici cu ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. În documentul prezentat de Botiş, nu vor avea drept la ajutor social familiile care au mai mult de 80 de găini, curci sau bibilici sau care au mai mult de 5 porcine în gospodărie.
- Lista lui Botiş, cu raţe şi bibilici, motiv de băşcălie în Guvern (Jurnalul National)
- Cum au râs miniştrii de 'bibilicile' lui Botiş. PLUS - Cearta pe autostrada care nu se mai termină (Gandul)
- Botiş ne numără la porci şi bibilici (Ziarul National)


POLITIC - UDMR vrea in Parlament mai mult decat la guvernare sus


Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs este de părere că prezenţa UDMR în Parlament este mai importantă decât în Guvern. Acesta a declarat că va susţine ieşirea UDMR de la guvernare, însă numai dacă de acest lucru depinde intrarea Uniunii în Parlament, scrie Jurnalul National. Peter Eckstein Kovacs susţine că deocamdată este împotriva ieşirii UDMR din Guvern. 'Dar, dacă intrarea noastră în Parlament stă în faptul să fim sau să nu fim la guvernare, atunci eu spun că mai bine să ieşim de la guvernare decât să pierdem reprezentarea politică în Parlament', a adăugat acesta.
Kelemen Hunor susţine că proiectul politic al UDMR se conturează împreună cu PDL, dar asta nu înseamnă că Uniunea închide uşa PSD şi PNL, noteaza Evenimentul Zilei.
Prezenţa în Parlament este mai importantă pentru mine decât să fim la guvernare', a conchis Peter Eckstein Kovacs. UDMR ar trebui să părăsească guvernarea actuală, dacă Executivul nu ia măsuri de relansare economică şi ar trebui să construiască un modus vivendi cu opoziţia, a declarat, joi, la RFI, senatorul UDMR Gyorgy Frunda, noteaza Gândul.
Aripa Frunda-Borbely invocă timid, dar constant, varianta ieşirii din Guvern. Candidaţii la şefia Uniunii, Kelemen Hunor şi Olosz Gergely, susţin parteneriatul cu PDL pe termen lung, afirma România Libera.
- Eckstein Kovacs: Susţin ieşirea UDMR din Guvern dacă de asta depinde intrarea în Parlament (Jurnalul National)
- Kelemen lasă deschisă uşa UDMR pentru PNL şi PSD (Evenimentul zilei)
- Eckstein: Dacă de ieşirea din Guvern va depinde intrarea UDMR în Parlament, voi susţine acest lucru (Gandul)
- Cine câştigă pariul în UDMR? (Romania libera)
- 'UDMR trebuie să părăsească guvernarea' (Cotidianul)


POLITIC - Bulgarii sustin ca Basescu l-a atacat pe premierul lor sus


'Băsescu l-a făcut pe Borisov râmă', titrează astăzi cotidianul sofiot Duma, organul Partidului Socialist Bulgar, de opoziţie. 'El nu l-a numit pe Borisov, dar mesajul a fost cât se poate de clar. Nu pot să-mi amintesc o ofensă mai mare adresată de un lider european unui alt lider european', afirmă ziaristul Gheorghi Gotev, semnatarul articolului, anunta Jurnalul National.
'Românii nu vor sta ca râmele pentru că este vorba de marile state ale Europei, Franţa şi Germania. Cele 22 milioane de români au dreptul la respect, a declarat recent preşedintele român Traian Băsescu, dezamăgit că aderarea ţării sale la spaţiul Schengen se amână. Cu această afirmaţie, Băsescu l-a făcut praf pe premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui tactică, sugerată, cel mai probabil, de diriginta lui, Angela Merkel, a fost să stea exact ca o râmă, sau altfel spus, să tacă', scrie ziarul.
Săptămâna trecută, Traian Băsescu, susţinea la TVR că 'românii nu vor sta ca râmele pentru că este vorba de marile state ale Europei, Franţa şi Germania. Cele 22 milioane de români au dreptul la respect'. Cu această afirmaţie, Băsescu l-a făcut praf pe premierul bulgar Boiko Borisov, a cărui tactică, sugerată, cel mai probabil, de diriginta lui Angela Merkel, a fost să stea exact ca o râmă, sau altfel spus, să tacă, scrie Duma, potrivit Evenimentul Zilei.
- Ziar sofiot: Băsescu l-a făcut pe Borisov râmă! (Jurnalul National)
- Ziar din Bulgaria: Băsescu l-a făcut 'râmă' pe premierul de la Sofia (Evenimentul zilei)


POLITIC - Stenograme, editia 2011 - episodul Anca Boagiu si afacerea UCM Resita sus


Realitatea TV a dat joi seară publicităţii un fragment dintr-o interceptare SRI în care ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, i-ar spune senatorului PDL de Constanţa, Mircea Banias, să oprească plecarea unui vas din portul Constanţa, scrie Adevarul.
Senatorul PDL Mircea Banias, contactat telefonic de Realitatea TV: 'Ce faceţi dumneavoastră este o manipulare. Convorbirea de acolo a avut loc la opt sau nouă zile după ce vaporul a fost descărcat. Se referă la cu totul şi cu totul altceva. Era vorba despre o navă pe care ANAF Constanţa intenţiona să pună sechestru pentru recuperarea unor creanţe de la compania de stat. Nu are niciun fel de legătură cu cazul libanezului'.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu apare în cazul afacerii UCM Reşiţa, dosar în care omul de afaceri libanez Said Baaklini este acuzat că a încercat să obţină ilegal 60 de milioane de euro din bugetul statului. Conform unor interceptări SRI, aflată în dosarul cauzei, Boagiu i-a telefonat senatorului PDL de Constanţa, Mircea Banias, acuzat şi el în dosarul întocmit de procurori, scrie Gandul.
- Ministrul Transporturilor, în STENOGRAMELE unui dosar de corupţie: 'M-AM SĂTURAT DE MIZERIILE OMULUI TĂU... CRETINII DRACULUI!' (Gandul)
- Dosarul UCMR / Senatorul Banias despre discuţia cu ministrul Boagiu: 'Convorbirea a fost după opt zile' (Adevarul)


POLITIC - 'Placinta de la Externe' sus


În cercurile înalte ale politicii româneşti stă să explodeze un nou scandal. Se vorbeşte intens, în ultimele zile, despre o poveste cu iz de telenovelă, cu doi protagonişti celebri. Sursele 'Naţional' susţin că actorii principali ar fi ministrul de externe Teodor Baconschi şi colega sa de partid senatoarea Sorina Plăcintă.
Când ministrul de Externe a anunţat oficial înregimentarea politică în rândurile PD-L, primele declaraţii publice ale Sorinei Plăcintă nu au mirat pe nimeni, mai ales că, noul membru aducea un plus de eleganţă partidului, lucru remarcat şi de senatoare.
Sursele 'Naţional' vorbesc despre o apropiere din ce în ce mai vizibilă între Teodor Baconschi şi Sorina Plăcintă. Aceleaşi surse mai afirmă că întreaga poveste ar dura de ceva vreme şi că unii dintre colegii senatoarei sunt siguri că acesta ar fi fost şi motivul pentru care Sorina Plăcintă ar fi divorţat, la începutul anului 2010, de soţul său, afaceristul suedez Stefan Ernest Georg Sobota.
- Plăcintă cu Baconschi (Ziarul National)


ECONOMIC - Fiscul incearca sa afle cum si de ce s-a scumpit benzina sus


Ţara noastră se îndreaptă rapid către instaurarea unei 'taxe Robin Hood' impuse companiilor ale căror profituri cresc ca urmare a scumpirii mărfurilor pe bursele internaţionale şi fără a-şi eficientiza activitatea, scrie Jurnalul National. Printre principalele companii care ar putea fi afectate de măsură se nu¬mără Petrom, companiile de distri¬buţie de gaze E.ON Gaz şi Distrigaz Sud, dar şi o serie de firme din agricultură care fac tranzacţii cu cereale. Fiscul a luat la puricat benzinăriile, pentru a vedea cât de mare este pro¬fitul raportat pentru impozitare, cât de corect sunt înregistrate cheltuielile în contabilitate şi eventualele nereguli privind formarea preţurilor.
Preţul benzinei a crescut cu mai mult de 6% în ultima lună şi jumătate în toată Europa, la fel ca în România. Motivul principal: producătorii au operat o majorare cu până la 10% a preţului brut, fără taxe, inclusiv pentru a acoperi scumpirea petrolului, scrie România Libera. În două cazuri, însă - România şi Austria -, statul a operat şi modificări de accize de la 1 ianuarie 2011. Aceasta este singura asemănare dintre cele două ţări. Diferenţa este că în Austria preţul la producător aproape a stagnat, în timp ce în România au crescut ambele componente: benzină şi taxe.
Potrivit Ziarului Financiar, Ministerul Economiei, instituţie care încă mai controlează circa 20% din acţiunile Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, are doi reprezentanţi în structurile înalte ale companiei, numiţi încă din vremea mandatului lui Adriean Videanu, care, cel puţin teoretic, au posibilitatea să exercite controlul asupra modului în care directoratul conduce firma.
- Fiscul ia benzinarii la puricat (Jurnalul National)
- De ce şi-au redus din profituri benzinarii austrieci (Romania libera)
- Fiscul se face că-i deranjează pe benzinari. Inspectorii ANAF au început verificarea contabilităţii petroliştilo (Puterea)
- Fiscul ia la bani mărunţi companiile petroliere (Curierul national)
- Statul are 2 oameni în consiliul de supraveghere al Petrom. Ce fac ei pentru preţul benzinei? (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Taxele pentru 2011 sunt aproape neschimbate sus


Taxele locale sunt, în mare, neschimbate. În Bucureşti, proprietarii mai multor case vor da mai mulţi bani, iar maşinile electrice au impozit redus, scrie Evenimentul Zilei.
Impozitele pe care românii trebuie să le achite în acest an pentru casă şi maşină au rămas neschimbate faţă de anul trecut. Cu mici excepţii, a scăpat de creşteri şi cea mai mare parte a listei taxelor şi impozitelor locale. Printre birurile mărite de primării în acest an se numără cele pentru maşinile cu capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi, unde valoarea impozitului s-a dublat în oraşe precum Bucureşti şi Cluj-Napoca, sau taxa pentru locurile de veci din Iaşi.
- Ce impozite plătim în 2011 pe casă şi maşină (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - 6 ani, 30 de sali polivalente, 320 de milioane de euro sus


Aproximativ 320 de milioane de euro va cheltui Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru construcţia a 30 de săli polivalente în următorii şase ani, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă programul 'Săli Polivalente', obţinut de Mediafax. Un calcul simplu arată că preţul mediu pentru o sală polivalentă va fi de 10,6 milioane euro. Sălile vor avea între 5.000 şi 15.000 de locuri, iar proiectul urmează să fie derulat prin Compania Naţională de Investiţii, aflată sub autoritatea ministerului. 'Programul ŤSăli Polivalenteť se află în momentul de faţă în procedură de aprobare, astăzi, 13 ianuarie 2011, fiind lansat în dezbatere publică', au declarat pentru Gândul reprezentanţi ai MDRT.
- Elena Udrea anunţă 30 de săli polivalente care costă 320 milioane de euro (Gandul)


ECONOMIC - Incepe goana dupa cumparaturi la pret redus sus


În perioada 15 ianuarie-28 februarie 100 de agenţi economici din Capitală au anunţat că reduc şi cu 70 la sută preţurile la îmbrăcăminte, încălţămine dar şi la alte produse cu caracter sezonier, anunta Gandul. Soldările durează 45 de zile şi se fac la produsele cu caracter sezonier. În această categorie intră articolele de îmbrăcăminte, de blănărie-pielărie, confecţiile, tricotajele, inclusiv lenjeria, ţesăturile, marochinăria, încălţămintea şi articolele sezoniere de sport-turism.
Multe magazine şi buticuri au afişat deja reduceri de 50% pentru articolele vestimentare de sezon. Perioada reducerilor va ţine până la 15 aprilie. Chiar şi reduse, multe dintre produse nu sunt pentru toate buzunarele. Comercianţii speculează dorinţa clienţilor de a avea haine de firmă şi ţin la preţ., scrie Adevarul.
- HARTA REDUCERILOR DE PREŢURI. Ce magazine anunţă că vor tăia până la 70% din preţ după 15 ianuarie (Gandul)
- Nebunia soldurilor începe de mâine (Adevarul)


ECONOMIC - România poate profita de politicile economice neatractive ale vecinilor sus


Reducerea birocraţiei şi relaxarea fiscală ar putea avea un efect benefic mult mai mare acum, când investitorii fug din ţările vecine din cauza majorărilor de taxe şi caută alternative. România poate profita de politicile economice neatractive ale vecinilor săi pentru a aduce cât mai mult capital străin în ţară. O va face? Investiţiile străine directe îndreptate către Europa Centrală şi de Est în 2010 s-au ridicat la peste 60 de miliarde de euro, potrivit primelor estimări, scrie Adevarul.
- Acum este momentul să atragem banii străinilor! (Adevarul)


ECONOMIC - Taxa auto - banii intra in buzunarele angajatilor de la Mediu sus


Cine-mparte, parte-şi face! Proverbul li se aplică perfect celor de la Administraţia Fondului pentru Mediu, cea care gestionează programul 'Rabla' şi încasează banii din taxa de primă înmatriculare, având în vedere cheltuielile estimate pentru anul în curs.
Cei 200 de angajaţi ai AFM au un venit mediu de 4.833 lei, în care intră şi sporurile de antenă, delegaţiile, detaşările şi multe altele. Bunurile şi serviciile costă 7,4 mil. lei, din care numai rechizitele 580.000 lei şi 160.000 lei carburanţii şi lubrifianţii pentru cele cinci maşini pe care le are în dotare, sustine Curierul National.
- Cum sunt tocaţi banii din taxa auto (Curierul national)


SOCIAL - Haos la CNAS printr-un singur click! sus


Inaugurat în decembrie 2010 în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, Sistemul Informatic Unic Integrat al Casei Asigurărilor de Sănătate s-a blocat după câteva click-uri. Cetăţeni disperaţi şi birouri aruncate în haos, migrare către soluţii software de 'avarie' sau întoarcere la pix şi hârtie, directori judeţeni CAS convocaţi la Bucureşti pentru a se găsi o soluţie, preşedintele CNAS chemat în biroul premierului Boc. În acelaşi timp, firmele care au înghiţit deja zeci de milioane de euro pentru a pune la punct SIUI pasează cu graţie pisica, arătând încă o dată că nu le pasă, pentru că se ştiu cu înaltă protecţie, sustine Jurnalul National.
- Să programaţi bine: informatizarea sănătăţii a crăpat în câteva zile! (Jurnalul National)
- Şeful CNAS, convocat de Boc pe tema defecţiunii sistemului informatic (Puterea)


SOCIAL - Educatia sexuala lipseste cu desavarsire sus


Cei mai mulţi dascăli se sfiesc până să şi predea 'aparatul reproducător', iar părinţii amână cât pot discuţia despre viaţa sexuală. Părinţii amână cât de mult posibil să le vorbească copiilor despre acest subiect tabu în România, iar marea majoritate a pro fesorilor se simt ruşinaţi până şi atunci când trebuie să predea 'aparatul reproducător' din cărţile de biologie, scrie Evenimentul Zilei.
- Educaţia sexuală, tabu pentru profesori (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Uciderea lui Marian Cozma - martorii fac declaratii socante! sus


A fost o săptămână plină de evenimente în cadrul procesului în care sunt judecaţi criminalii handbalistului român Marian Cozma. Judecătorii au ascultat depoziţia a noi martori. Unul dintre ei, care a preferat să nu îşi dezvăluie identitatea, este un bărbat care lucra la serviciul de ambulanţă, dar se afla în timpul liber în localul Patriota în acea noapte. El a fost primul care a încercat să îl resusciteze pe Cozma, noteaza Jurnalul National.
- Mărturii şocante în cazul Cozma (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Cum vrea Kovesi sa resusciteze sistemul judiciar sus


rocurorul general al României, Codruţa Kovesi, a propus, joi, Consiliului Superior al Magistraturii o serie de măsuri privind sistemul judiciar, între care reevaluarea sistemului de promovare şi a numirilor în funcţii de conducere, dar şi reevaluarea detaşărilor magistraţilor.
În şedinţa de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României a formulat propuneri referitoare 'la principalele direcţii de acţiune ale CSM' pentru 2011, scrie Gandul.
- Kovesi propune reevaluarea sistemului de promovare a procurorilor şi a numirilor în funcţie (Gandul)


JUSTIŢIE - Vântu face orice sa poata iesi din tara sus


De când i s-a interzis s-o mai părăsească, România a devenit o ţară mult prea mică pentru inculpatul Sorin Ovidiu Vîntu. Îl strânge şi vrea să scape. Să fugă. Agăţat cu mare greutate, de procurori, într-o cauză conexă celei pe care o considera deja rezolvată, escrocheria FNI, după ce s-a dovedit că l-a favorizat pe infractorul Nicolae Popa pentru a se sustrage de la efectuarea pedepsei, SOV a primit interdicţie de a părăsi România. Legarea de glie a finanţatorului lui Nicolae Popa a început pe 16 decembrie 2009 când, printr-o ordonanţă, împotriva lui Sorin Ovidiu Vîntu s-a luat 'măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, fără încuviinţarea Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau a instanţei de judecată', noteaza Curentul.
Obişnuit să meargă destul de des la 'congrese' şi 'seminarii' peste hotare, pentru a-şi instrui sclavii din presă şi politică, pentru a înfiinţa şi desfiinţa firme prin paradisuri fiscale, sau pur şi simplu pentru a-şi odihni ciolanele pe tărâm străin, SOV simte acum o mare şi nedreaptă frustrare.
- Vîntu a declanşat operaţiunea 'Vreau afară!' (Curentul)


CULTURĂ - 'Eminescu sa ne judece..' sus


Librăria Eminescu a dat faliment. Ura! Să fie-ntr-un ceas bun! Bine de noi că avem bănci şi farmacii şi co¬vrigării. Să nu murim de foame, de medicamente şi de credite. Era singura editură care mai scotea, chiar şi în ultima vreme, cărţi la preţuri mai omenoase. Dacă te grăbeşti şi ai bulan, mai poţi să mai dai peste câte vreun ameţit de pe okazii.ro care să-ţi vândă o bunătate de carte la doi lei. Dar vezi că nu-ţi taie chitanţă, aşa că, dacă vrei să te ţii lipit de lege cu orice preţ, n-o să-ţi iasă. Aceşti evazionişti de primă mărime ai ţării nu-ţi taie chitanţă! Aceste bestii cu chip de om care aduc prejudicii bugetului de stat!

E bine că Editura Eminescu a dat faliment. În fond, de citit putem să mai citim şi altceva în afară de cărţi: extrase de cont, reţete culinare, mizerii despre piţipoance, care cu cine şi-o trage, deci, dacă vrei să citeşti, ai ce să citeşti. Pentru mulţi dintre elevii de azi, Eminescu nu e decât unul pentru care trebuie să tragă la greu ca să ia note de trecere. Motivul este că şcoala îi obligă să reproducă, la literă, uneori, comentariile plicticoase şi scrise cu ochii daţi peste cap ale unor profesori striviţi de importanţa proprie, scrie Jurnalul National.

Cel care este considerat drept poetul naţional al românilor şi-a câştigat, o lungă perioadă, existenţa ca jurnalist la o publicaţie conservatoare din România, scrie Romania Libera.
După monografia 'Viaţa lui Mihai Eminescu' (1932 - prima ediţie) de George Călinescu, se părea că despre marele nostru poet nu mai e nimic de spus. Şi totuşi, ulterior, au mai apărut evocări care l-au înfăţişat pe Eminescu în diferite ipostaze ce-l relevă puternic pe omul Eminescu. Între ele, şi minunata carte de memorii scrisă de Ion Russu Şirianu, fost redactor la 'Tribuna' din etapa Sibiu, iar apoi redactor-şef al 'Tribunei' Aradului. Amintirile lui Ion Russu Şirianu au fost consemnate de fiul său, Vintilă Russu Şirianu, şi adunate într-o carte intitulată 'Vinurile lor...', apărută cu vreo 30 de ani în urmă într-un tiraj 'de familie'.
- Ultimele versuri, ultimul delir, ultimul pahar cu lapte (Jurnalul National)
- Eminescu, jurnalistul (Romania libera)
- Ziua lui Eminescu: festivisme şi festivităţi (Adevarul)


SPORT - O românca este cea mai buna handbalista din lume sus


Cristina Neagu, componentă a echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea şi a naţionalei României, a fost desemnată de Federaţia Internaţională de Handbal (IHF) drept cea mai bună handbalistă a lumii în 2010! Anunţul a fost făcut în aseară, la Goteborg, de către preşedintele IHF, Dr. Hassan Moustafa.
- Cristina Neagu a fost aleasă cea mai bună handbalistă a lumii în 2010! (Jurnalul National)
- Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii în 2010 (Evenimentul zilei)
- Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă din lume în 2010 (Gandul)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Aigle Azur îşi amână zborurile Paris-Bagdad din cauza insecurităţii sus


Compania aeriană franceză Aigle Azur, care trebuie să-şi înceapă zborurile directe Paris-Bagdad în ianuarie, este constrânsă să-şi amâne acest proiect - probabil pentru vară - din cauza reapariţiei insecurităţii în Irak, a anunţat - joi - preşedintele consiliului director al acesteia, Francois Hersen, într-o conferinţă de presă la Ministerul Transporturilor.
Aigle Azur, companie franceză privată, inaugurase la sfârşitul lunii octombrie primul zbor direct al unui transportator european spre Bagdad după embargoul internaţional impus în 1990.
Compania, care vizează o clientelă în special din lumea afacerilor, intenţiona să exploateze această linie începând din ianuarie 2011 prin două zboruri săptămânale cu plecarea din aeroportul Roissy, a doua platformă de corespondenţă în Europa după Londra, dar un val de atentate a avut loc de atunci în Irak.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Birou al aliaţilor Hezbollah, atacat cu grenade în Liban sus


Două grenade au fost lansate joi seara împotriva unui birou al partidului condus de generalul creştin Michel Aoun, aliat al mişcării şiite Hezbollah, fără însă a răni pe cineva, informează AFP, citând o sursă din serviciile de securitate.
Doar una dintre grenade a explodat, provocând pagube materiale acelui birou al Curentului Patriotic Liber, prezidat de Aoun, în satul Beit Chabab, la 25 km nord de Beirut.
Acest incident are loc a doua zi după căderea guvernului lui Saad Hariri, provocată prin demisia a 11 miniştri din tabăra mişcării Hezbollah, dintre care mai mulţi din partidul lui Michel Aoun.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Numărul oficialilor de top corupţi în Rusia s-a dublat în 2010 sus


Numărul de infracţiuni legate de corupţie în care sunt implicaţi funcţionari ai guvernului şi mituiri cu sume mari ale acestora a crescut cu 100% în 2010 faţă de anul precedent, a declarat - joi - ministrul rus de interne, Rashid Nurgaliyev. Mai mult de 20 de funcţionari de top ruşi au fost judecaţi anul trecut, comparativ cu jumătate din numărul acestora în 2009. 'Astfel de cazuri aproape că s-au dublat', a insistat Nurgaliyev, adăugând că corupţia rămâne o problemă îngrijorătoare, în pofida eforturilor întreprinse de către guvern.
Nurgaliyev a mai spus că Ministerul rus de Interne intenţionează să accelereze eforturile de combatere a corupţiei. Accentul principal se va face pe detectarea infracţiunilor de corupţie în rândul oamenilor de afaceri şi, de asemenea, printre oficialii ministerului înşişi, a precizat el.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a lansat o reformă pentru lichidarea corupţiei, dar a recunoscut această iniţiativă a avut până în prezent - practic - rezultate minore.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Renault îşi acuză trei şefi de 'spionaj industrial' sus


Grupul constructor de automobile francez Renault a anunţat joi că a depus o reclamaţie la Procuratura Parisului pentru 'spionaj industrial', 'corupţie', 'abuz de încredere', 'furt şi tăinuire în bandă organizată' împotriva a trei dintre conducătorii săi, implicaţi într-un scandal de spionaj care preocupă lumea afacerilor în Franţa de câteva luni.
Renault îi suspectează pe cei trei şefi - suspendaţi din 3 ianuarie - că ar fi difuzat în exterior informaţii sensibile legate de programul său de construire a vehiculelor electrice. Abordând acest subiect, guvernul francez l-a denumit ca făcând parte dintr-un adevărat 'război economic' care se desfăşoară în prezent în contextul crizei mondiale. Reclamaţia vizează 'furnizarea de elemente interesând secretul economic francez unei puteri străine' /nenominalizate/, constructorul citând doar 'persoane morale de drept privat', a indicat joi seara procurorul parizian Jean-Claude Marin într-o conferinţă de presă.
Cazul de spionaj care afectează grupul constructor de automobile francez Renault a căpătat implicaţii diplomatice marţi, ca urmare a unor suspiciuni vizând China, care au iritat Beijingul.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Premierul Silvio Berlusconi se întoarce în sala de tribunal sus


Premierul italian Silvio Berlusconi nu a obţinut decât parţial imunitatea judiciară pe care o dorea. Curtea Constituţională a respins, joi, o parte din proiectul de lege cu privire la 'impedimentul legitim'. Judecătorii au decis că rămâne la latitudinea colegilor civili sau penali să hotărască dacă obligaţiile instituţionale îi împiedică într-adevăr pe premier şi pe miniştri să se prezinte în sala de proces în perioada cât ocupă funcţiile respective.
La aflarea veştii, premierul Silvio Berlusconi, care are trei procese pe rol, şi-a invitat colegii 'să privească jumătatea plină a paharului'. Berlusconi, citat de agenţia de presă ANSA, a declarat că 'sentinţa este un compromis acceptabil'. Politicianul le-a mărturisit colaboratorilor săi că se aştepta la o asemenea decizie, dar va continua să guverneze liniştit.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - UE a semnat un acord de furnizare de gaz pe termen lung cu Azerbaidjanul sus


Preşedintele Comisiei Europene (CE), José Manuel Barroso, a semnat joi un acord cu Azerbaidjanul care prevede furnizarea de gaze naturale Uniunii Europene 'pe termen lung', informează un comunicat comun publicat pe site-ul CE. Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, şi preşedintele CE, José Manuel Barroso, au subliniat cu această ocazie că 'diversificarea rutelor de aprovizionare din regiunea Caspică către Europa este unul dintre factorii determinanţi pentru asigurarea securităţii energetice'.
Potrivit comunicatului comun, cei doi oficiali îşi declară 'obiectivul comun de realizare cât mai curând posibil a Coridorului Sudic şi de cooptare a Azerbaidjanului ca un contributor substanţial'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Imigraţia românilor, menţionată în telegrame americane de la Reykjavik (WikiLeaks) sus


Ambasada SUA la Reykjavik se arăta interesată, în anii 2006-2007, de politica islandeză în materie de imigraţie şi de situaţia cererilor de viză pentru Statele Unite, în ambele cazuri fiind amintiţi şi cetăţeni români, potrivit unor telegrame diplomatice publicate joi de site-ul WikiLeaks.
În noiembrie 2006, Partidul Liberal islandez a criticat guvernul pentru că a permis libera circulaţie a forţei de muncă din statele comunitare est-europene, şi pentru abordarea greşită a politicii de integrare a imigranţilor, se scria într-o telegramă din 28 martie 2007. Guvernul a reacţionat prompt, alocând 1,4 milioane de dolari pentru organizarea de cursuri de limbă islandeză pentru străini, şi anunţând că va stopa venirea de forţă de muncă din noile state membre România şi Bulgaria până la 1 ianuarie 2009.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Sarkozy susţine că va face 'tot ce este posibil' pentru a apăra moneda euro sus


Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat joi că va face 'tot ce este posibil' pentru a păstra moneda euro şi că nu le va permite speculanţilor să distrugă 'una dintre marile realizări europene', transmite EFE.
Sarkozy nu a oferit însă detalii asupra niciunei măsuri concrete şi nu a precizat dacă susţine sporirea fondului de ajutor pentru ţările aflate în dificultate, aşa cum doresc unii membri ai Uniunii Europene (UE).
În ceea ce priveşte situaţiile în care s-a intervenit până acum, Sarkozy a oferit drept exemplu salvarea economică a Greciei şi Irlandei, dar şi crearea fondului de stabilizare în valoare de 750 miliarde de euro - necesar pentru a face faţă situaţiilor de criză viitoare


EVENIMENT - Scandalul pensiilor militare ia amploare sus


Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă(SCMD) a anunţat că va depune la Parchetul instanţei supreme plângeri penale împotriva guvernanţilor, imediat ce va mai strânge probe. 'Depunem plângeri penale pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals, uz de fals şi alte fapte pe care le mai descoperim. Îi acuzăm pe toţI cei care sunt responsabili, de la cei care au dat dispoziţie, premierul, miniştrul de interne, ministrul apărării şi şeful SRI, până la cei care au executat - directorii direcţiilor financiar-contabile.', ne-a declarat avocatul Pavel Abraham, membru în acest sindicat şi coordonator juridic al strategiei de apărare a drepturilor de pensie ale membrilor SCMD, scrie Jurnalul National.
În timp ce Ministerul Apărării susţine că militarii pensionari vor primi retroactiv sumele pierdute din cauza lipsei unor acte, rezerviştii sunt hotărâţi să se lupte cu guvernanţii în instanţă, noteaza Evenimentul Zilei.
Pensionarii militari au amânat pentru astăzi 'războiul' cu premierul Emil Boc, directorul SRI George Maior, ministrul Traian Igaş şi ministrul Gabriel Oprea, împotriva cărora Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a anunţat că va depune plângeri penale, ca urmare a diminuării pensiilor. Avocata Mariana Caloianu, reprezentanta pensionarilor militari, a declarat, ieri, pentru 'Puterea', că va depune aceste plângeri penale la sediul Parchetului General astăzi, la ora 10.00 şi că un aspect pe care îl are în vedere în formularea lor este nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind pensiile, sustine Puterea.
Agenţii KGB infiltraţi în structurile de putere ale României au mai dat o lovitură sistemului securităţii naţionale. Cei mai năpăstuiţi şi greu loviţi de recalcularea pensiilor militare de stat sunt foştii ofiţeri ai Unităţii Speciale (DSS) UM 0110 Bucureşti, cunoscută ca 'Departamentul anti - KGB', scrie Cotidianul.
- Guvernanţii, acuzaţI de abuz în scandalul pensiilor militare (Jurnalul National)
- MApN: rezerviştii păgubiţi vor primi banii înapoi (Evenimentul zilei)
- Atacul pensionarilor militari asupra Guvernului, amânat pentru astăzi. Sindicatul militarilor în retragere sună primul asalt 'la baionetă' împotriva Executivului pentru diminuarea drepturilor băneşti (Puterea)
- MApN: 'Marii majorităţi a pensionarilor militari le-au fost mărite pensiile' (Cotidianul)
- Victoria KGB din Palatul Victoria (Cotidianul)


EVENIMENT - Tiriac jr vrea sa ajute victimele abuzurilor judiciare sus


Ion Alexandru Ţiriac a dat statul în judecată, cerând despăgubiri de 1,3 milioane de euro pentru faptul că a fost reţinut şi a avut interdicţia de a părăsi ţara. În anul 2009, Ţiriac jr. a fost achitat definitiv în dosarul 'Cocaina pentru VIP-uri'.
În cererea de chemare în judecată depusă la Tribunalul Bucureşti, Ion Alexandru Ţiriac solicită plata sumelor de 1.253.558,06 euro şi 126.648 de lei, reprezentând despăgubiri pentru prejudiciul material şi moral suferit prin privarea nelegală de libertate în perioadele 23 iunie 2004 - 24 iunie 2004 şi prin restrângerea nelegală a libertăţii de circulaţie în perioada 24 iunie 2004 - 4 noiembrie 2004, cu cheltuielile aferente de judecată. Fiul omului de afaceri Ion Ţiriac cere 1.250.000 de euro despăgubiri pentru prejudiciul moral suferit prin privarea şi restrângerea nelegală a libertăţii şi 3.558,06 euro plus 126.648 de lei ca despăgubiri pentru prejudiciul material.
Ţiriac jr. susţine că 'banii obţinuţi vor fi folosiţi în scop umanitar'. El intenţionează să înfiinţeze 'o fundaţie care să analizeze şi să susţină cazurile acelor cetăţeni abuzaţi din punct de vedere procedural şi juridic şi ale căror drepturi constituţionale au fost încălcate'.
- De ce vrea Ţiriac jr. despăgubiri de 1,3 milioane de euro: Voi face o fundaţie pentru victimele abuzurilor judiciare (Gandul)
- Cazul Ţiriac jr. Cine plăteşte 1,3 mil. euro (Gandul)


EVENIMENT - Australia, opera unui român? sus


Complet necunoscut în ţara lui de origine, fiul unui emigrant român este considerat unul dintre fondatorii Australiei moderne. Edward Granville Theodore s-a remarcat la începutul secolui XX în mişcarea sindicală din Queensland, devenind prim ministru al acestui stat iar ulterior chiar vice-premier al Australiei, scrie România Libera.
Cele mai importante referinţe despre Edward Granville Theodore le găsim în lucrarea 'The australian people. An enciclopedia of the nation, its people and their origins', care are un capitol dedicat românilor ajunşi acolo. Capitol îngrijit de Gabriela Iana şi Dumitru Găină. Iată povestea - a existat la jumătatea secolului al XIX-lea, în Galaţi, un preot, pe nume Gheorghe Teodorescu. El a trăit între anii 1826 - 1901. Facem o mică paranteză, să spunem că am luat legatura, zilele trecute, cu un alt preot, tot din Galaţi - Eugen Dragoi - care ne-a confirmat istorica existenţă a lui Gheorghe Teodorescu în oraşul de la Dunăre.
- Senzaţionala poveste a românului care a modernizat Australia (Romania libera)


EVENIMENT - Soc la Constanta - crima si sinucidere! sus


Un bărbat s-a aruncat de la etaj cu copilul în braţe, la intersecţia dintre Bulevardul Tomis şi strada Soveja. Poliţiştii au descoperit că bărbatul îşi înjunghiase concubina. In ciuda declaraţiilor contradictorii date de vecini, care spun că cei se certau frecvent, procurorii au stabilit că singura ceartă recentă dintre ei a avut loc cu puţin timp înainte de tragedie. 'După ce a fost înjunghiată, victima a ieşit pe casa scării şi a cerut ajutor. Concubinul ei s-a încuiat în casă, a luat copilul în braţe şi s-a aruncat de la aproximativ 50 de metri înălţime', a declarat Andrei Bodean, procurorul care se ocupă de caz.
- Triplă tragedie la Constanţa: Şi-a înjunghiat concubina şi s-a aruncat de la etaj cu copilul în braţe (Adevarul)
- Un bărbat s-a aruncat cu fiul în braţe de la etajul nouă (Curentul)


EVENIMENT - Oprescu demoleaza 'Bucurestiul monument' sus


Hotelul Marna, clădire-monument din Bucureşti, a fost demolat ieri din ordinul primarului general Sorin Oprescu, deşi Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile de desfiinţare pentru această clădire şi pentru un alt monument, Casa 'Constantin Rădulescu', emise de primar în decembrie 2010. Ca să nu fie acuzat că încalcă o sentinţă judecătorească, Oprescu a recurs la un truc simplu, a emis ieri dimineaţă autorizaţiile de desfiinţare numerele 1 şi 2/2011, prin care aviza din nou demolarea celor două clădiri, scrie Puterea.
- Buldozerele rad Bucures,tiul de altădată. Oprescu nu renunţă la magistrala NORD-SUD (Puterea)


EVENIMENT - Mioara Roman risca sa ajunga in strada sus


După divorţul de Petre şi singurătatea de după, Mioara Roman se confruntă cu o altă mare problemă şi riscă să rămână în stradă. Deşi discuţiile legate de casă din Primăverii sunt vechi, oalele se sparg acum în capul Mioarei, pentru că Petre s-a mutat de acolo şi trăieşte liniştit alături de noua lui familie. Surse din anturajul doamnei Roman ne-au declarat că motivul pentru care se doreşte plecarea ei din casa ar fi terenul tocmai bun pentru construcţia unui bloc cu apartamente de lux, scrie Puterea.
- Mioara Roman, o posibilă victimă a rechinilor imobiliari: 'Mi-au distrus familia, iar acum mă lasă pe drumuri!' (Puterea)

Continuare......

Revista Presei 13 ianuarie 2011

Posted by PressUpdate joi, 13 ianuarie 2011 09:02 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Ponta nu se arunca în Alianta cu liberalii

Spre deosebire de Crin Antonescu care întâi decide şi abia apoi îi anunţă şi pe liberali, Victor Ponta trebuie să ia pulsul baronilor PSD şi să negocieze cu ei înainte de a angaja partidul într-o discuţie. Crin Antonescu şi Victor Ponta au mutat negocierile pentru marea alianţă social-liberală în propriile lor partide. Pretenţiile emise de liberali vor fi analizate, în următoarea perioadă, în forurile de conducere ale PSD, scrie Evenimentul Zilei.
Interesele din teritoriu bat alianţele de la centru. În timp ce PNL şi-a dat mâna cu PC şi negociază atragerea PSD în 'Marea Alianţă a Opoziţiei', liberalii din teritoriu nu se grăbesc să renunţe la convenţiile cu PDL-iştii, refuzând să-şi facă socotelile după cum le dictează şefii de la Bucureşti.
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat că PC este de felicitat pentru că 'reuşeşte de fiecare dată să se agaţe de un partid pentru a intra în Parlament', dar că 'România nu trebuie lăsată pe mâna unor oameni ca Antonescu, Voiculescu şi Ponta', anunta Gandul.
În cadrul negocierilor pentru formarea mega-Alianţei Opoziţiei dintre PSD-PNL-PC s-a discutat varianta suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi cuplarea alegerilor prezidenţiale anticipate cu cele parlamentare. În acest caz, prezidenţiabilul va fi Crin Antonescu, premier Victor Ponta, iar Dan Voiculescu va prelua preşedinţia Senatului. Un alt scenariu luat în calcul îl reprezintă anticipatele pentru prezidenţiale în 2013, scrie Puterea.
- Alianţa ia o pauză de consultări. Cu baronii (Evenimentul zilei)
- Interesul bate Alianţa (Evenimentul zilei)
- Stolojan: Este de felicitat PC că de fiecare dată reuşeşte să se agaţe de un partid pentru Parlament (Gandul)
- Victor Ponta şi Crin Antonescu se feresc de trădare. Planul secret al PNL şi PSD: anticipate prezidenţiale în 2012 cuplate cu alegeri parlamentare (Puterea)


POLITIC - PSD-ACD va castiga detasat alegerile. Cel putin in sondaje

Sondajele de casă comandate când de un mogul, când de altul, pentru alternarea opiniilor, prevestesc o victorie zdrobitoare a alianţei PSD-ACD la viitoarele alegeri. Ce-i drept, mai sunt aproape doi ani până la alegeri, dar pentru analiştii cu simbrie la partid acest aspect nu mai contează, toţi, fără excepţie, promovând victoria actualei opoziţii. Dacă e să luăm în calcul aceste sondaje, trioul Ponta-Crin-Felix nu mai are nevoie nici de UDMR şi nici de altcineva pentru a conduce ţara, obţinând peste 60% în alegeri. Ca-n vremurile bune, când câştiga Mircea Geoană alegerile prezidenţiale, scrie Curentul.

Dacă vor să se îmbete cu apă rece, Victor Ponta şi Crin Antonescu pot negocia, aşa cum o fac deja, liste pentru locale, generale, portofolii de miniştri etc., dar cele 60 de procente nu sunt decât o Fata Morgana plimbată prin faţa lor în scopul de-a le lua ochii şi, de ce nu, minţile. În cazul lui Antonescu, schimbarea de atitudine este mai mult decât vizibilă, Crin transmiţându-le opozanţilor din partid că pot pleca dacă nu le convine apropierea de sconcsul Felix sau alianţa cu PSD.
- Opoziţia e hrănită artificial cu sondaje înfloritoare şi cu alianţe câştigătoare (Curentul)


POLITIC - Premierul Boc risipeste banul public

Huzur în Guvern: sporuri şi ore suplimentare plătite, mobilă şi rechizite de milioane de euro, fond de protocol la Palatul Victoria de 1 milion de euro.
În timp ce propovăduieşte cum¬pă¬ta¬rea şi strânsul curelei pentru tot po¬porul, premierul Boc este el însuşi cel mai costisitor român plătit din bani publici. Jurnalul Naţional a făcut un calcul al cheltuielilor suportate de bugetul public pentru întreţinerea şi activitatea zilnică a premierului Boc şi a staff-ului său, format în cea mai mare parte din colaboratorii de¬ta¬şaţi de la Cluj, cheltuieli redate în bu¬getul Secretariatului General al Gu¬vernului, conform anexei prezente pe pagina de internet a Ministerului Fi¬nan¬ţelor. Suma, care nu cuprinde şi cheltuielile cu salariile şi indemni¬za¬ţi¬ile, este astronomică: aproape 100 de milioane de lei sau 24 de mili¬oa¬ne de euro.
- Cât ne costă Boc în 2011: 24 de milioane de euro (Jurnalul National)



Continua

EDITORIAL Futurisme portocalii răsuflate

POLITIC Ponta nu se arunca în Alianta cu liberalii

PSD-ACD va castiga detasat alegerile. Cel putin in sondaje

Premierul Boc risipeste banul public

Campania electorala se învata din scoala

UDMR - trei candidati pentru fotoliul lui Marko

Boc are sanse mari sa fie reales presedinte PDL

ECONOMIC Afacerea secolului cu zăcămintele de petrol din România

Alimentele si energia se vor scumpi si in 2011

ANAF controleaza distribuitorii de carburanti

Dupa 6 ani, Fondul Proprietatea intra pe Bursa

Drumurile spre litoral, un cosmar in 2011

România are nevoie de optimism prudent

A scazut rata somajului. Cu 0,08!

Datoria externa a României creste galopant

SOCIAL Recalcularea pensiilor militare: castiga doar cine a reclamat în instanta

Românii se pot pensiona cu 5 ani mai devreme

Operatia reusita, pacientul decedat, medicul nevinovat

Angajari pentru UE, cu salarii de peste 2500 de euro

Boala nu tine cont de avere

Legalizarea prostitutiei ar umfla bugetul Romaniei

JUSTIŢIE Permis de conducere cu 200 de euro spaga

Dosarul Cocaina pentru VIPuri - Tiriac jr vrea peste un milion de euro daune!

Marturia socanta a unui criminal

SPORT Scandal maxim in Oltenia . Piturca, la cutite cu Mititelu!

INTERNAŢIONAL AGERPRES România şi Bulgaria nu pot adera separat la spaţiul Schengen din cauza frontierei comune

Un cargou danez atacat de piraţi în Golful Aden

Norvegia ar putea recunoaşte un stat palestinian în 2011

Brazilia: 97 de morţi, din cauza ploilor torenţiale din Rio de Janeiro

Guvernul polonez nu contestă reproşurile ruse din raportul asupra tragediei de la Smolensk

Angela Merkel: Europa trebuie să-şi coordoneze politica pentru a ajuta euro

Regimul lui Lukaşenko este ilegitim, afirmă preşedintele Parlamentului European

Guadalajara: unul din trei străini este român

EVENIMENT Remus Truica si Rosca Stanescu - cartier rezidential pe lacul Snagov


-- in detaliu --

EDITORIAL - Futurisme portocalii răsuflate sus


Nici nu s-a coagulat bine platforma opoziţiei formate din PNL şi PC, pe de o parte, PSD, pe alta, că piftiile portocalii au şi început să tremure. Unele graţios, altele puturos. De la cel mai înalt al gândirii în stat, toţi s-au bulucit să ia la mişto, să condamne sau să minimizeze iniţiativa. Mulţi¬mea de bogaţi ai puterii, cu idei puţine şi fixe, au început să-şi pogoare gândirea, atâta câtă este, spre pu¬blicul avid, scrie Radu Tudor în Jurnalul National.
- Futurisme portocalii răsuflate (Jurnalul National)


POLITIC - Ponta nu se arunca în Alianta cu liberalii sus


Spre deosebire de Crin Antonescu care întâi decide şi abia apoi îi anunţă şi pe liberali, Victor Ponta trebuie să ia pulsul baronilor PSD şi să negocieze cu ei înainte de a angaja partidul într-o discuţie. Crin Antonescu şi Victor Ponta au mutat negocierile pentru marea alianţă social-liberală în propriile lor partide. Pretenţiile emise de liberali vor fi analizate, în următoarea perioadă, în forurile de conducere ale PSD, scrie Evenimentul Zilei.
Interesele din teritoriu bat alianţele de la centru. În timp ce PNL şi-a dat mâna cu PC şi negociază atragerea PSD în 'Marea Alianţă a Opoziţiei', liberalii din teritoriu nu se grăbesc să renunţe la convenţiile cu PDL-iştii, refuzând să-şi facă socotelile după cum le dictează şefii de la Bucureşti.
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat că PC este de felicitat pentru că 'reuşeşte de fiecare dată să se agaţe de un partid pentru a intra în Parlament', dar că 'România nu trebuie lăsată pe mâna unor oameni ca Antonescu, Voiculescu şi Ponta', anunta Gandul.
În cadrul negocierilor pentru formarea mega-Alianţei Opoziţiei dintre PSD-PNL-PC s-a discutat varianta suspendării preşedintelui Traian Băsescu şi cuplarea alegerilor prezidenţiale anticipate cu cele parlamentare. În acest caz, prezidenţiabilul va fi Crin Antonescu, premier Victor Ponta, iar Dan Voiculescu va prelua preşedinţia Senatului. Un alt scenariu luat în calcul îl reprezintă anticipatele pentru prezidenţiale în 2013, scrie Puterea.
- Alianţa ia o pauză de consultări. Cu baronii (Evenimentul zilei)
- Interesul bate Alianţa (Evenimentul zilei)
- Stolojan: Este de felicitat PC că de fiecare dată reuşeşte să se agaţe de un partid pentru Parlament (Gandul)
- Victor Ponta şi Crin Antonescu se feresc de trădare. Planul secret al PNL şi PSD: anticipate prezidenţiale în 2012 cuplate cu alegeri parlamentare (Puterea)


POLITIC - PSD-ACD va castiga detasat alegerile. Cel putin in sondaje sus


Sondajele de casă comandate când de un mogul, când de altul, pentru alternarea opiniilor, prevestesc o victorie zdrobitoare a alianţei PSD-ACD la viitoarele alegeri. Ce-i drept, mai sunt aproape doi ani până la alegeri, dar pentru analiştii cu simbrie la partid acest aspect nu mai contează, toţi, fără excepţie, promovând victoria actualei opoziţii. Dacă e să luăm în calcul aceste sondaje, trioul Ponta-Crin-Felix nu mai are nevoie nici de UDMR şi nici de altcineva pentru a conduce ţara, obţinând peste 60% în alegeri. Ca-n vremurile bune, când câştiga Mircea Geoană alegerile prezidenţiale, scrie Curentul.

Dacă vor să se îmbete cu apă rece, Victor Ponta şi Crin Antonescu pot negocia, aşa cum o fac deja, liste pentru locale, generale, portofolii de miniştri etc., dar cele 60 de procente nu sunt decât o Fata Morgana plimbată prin faţa lor în scopul de-a le lua ochii şi, de ce nu, minţile. În cazul lui Antonescu, schimbarea de atitudine este mai mult decât vizibilă, Crin transmiţându-le opozanţilor din partid că pot pleca dacă nu le convine apropierea de sconcsul Felix sau alianţa cu PSD.
- Opoziţia e hrănită artificial cu sondaje înfloritoare şi cu alianţe câştigătoare (Curentul)


POLITIC - Premierul Boc risipeste banul public sus


Huzur în Guvern: sporuri şi ore suplimentare plătite, mobilă şi rechizite de milioane de euro, fond de protocol la Palatul Victoria de 1 milion de euro.
În timp ce propovăduieşte cum¬pă¬ta¬rea şi strânsul curelei pentru tot po¬porul, premierul Boc este el însuşi cel mai costisitor român plătit din bani publici. Jurnalul Naţional a făcut un calcul al cheltuielilor suportate de bugetul public pentru întreţinerea şi activitatea zilnică a premierului Boc şi a staff-ului său, format în cea mai mare parte din colaboratorii de¬ta¬şaţi de la Cluj, cheltuieli redate în bu¬getul Secretariatului General al Gu¬vernului, conform anexei prezente pe pagina de internet a Ministerului Fi¬nan¬ţelor. Suma, care nu cuprinde şi cheltuielile cu salariile şi indemni¬za¬ţi¬ile, este astronomică: aproape 100 de milioane de lei sau 24 de mili¬oa¬ne de euro.
- Cât ne costă Boc în 2011: 24 de milioane de euro (Jurnalul National)


POLITIC - Campania electorala se învata din scoala sus


Reprezentanţii PDL Hunedoara au perturbat printr-o contramanifestaţie, la care au participat şi copii de şcoală, o întâlnire electorală a contracandidatului PDL pentru funcţia de primar din comuna Baru, scrie Jurnalul National. Marţi candidatul PNL, Acxente Bolesc, susţinut de PSD, PC şi PRM, urma să organizeze o întâlnire electorală la căminul cultural. Surpriză însă: în faţa clădirii au ajuns mai mulţi copii de şcoală, care purtau pancarte şi afişe electorale pe care stătea scris: 'Noi votăm Răducanu!' şi 'Răducanu - primar, e de-al nostru!'. Mai mult, minorii scandau: 'Hoţii, hoţii!', 'Răducanu - primar!', 'Vrem primar/Nu cioban!', 'Răducanu nu uita/Primăria e a ta!', 'Mincinoşii, mincinoşii!'.
Un grup de copii de şcoală primară din comuna hunedoreană Baru au scandat lozinci politice în timpul unei manifestaţii electorale. Candidatul pe care îl susţineau elevii se apără: 'Copiii mă iubesc, a fost un protest spontan', scrie Romania Libera.
- PDL foloseşte copii de şcoală în campania electorală (Jurnalul National)
- Cum au intrat copiii în politică (Romania libera)


POLITIC - UDMR - trei candidati pentru fotoliul lui Marko sus


Liderul deputaţilor UDMR Olosz Gergely îşi va oficializa astăzi candidatura la şefia Uniunii, fiind al treilea aspirant la locul lăsat vacant de Marko Bela, după Petre Eckstein Kovacs şi Kelemen Hunor. 'Da, voi candida la şefia UDMR', a declarat ieri Olosz, pentru EVZ.
- Olosz intră în cursa pentru scaunul lui Marko. Vezi programul cu care vrea să ajungă s,eful UDMR (Evenimentul zilei)


POLITIC - Boc are sanse mari sa fie reales presedinte PDL sus


După ce Traian Băsescu a dat ca sigură o 'reevaluare' a premierului, susţinând că Emil Boc 'nu şi-a spus ultimul cuvânt în politică', pedeliştii încep să îi acorde din nou credit actualului şef de partid în cazul alegerilor din primăvară. O nouă candidatură a lui Boc la preşedinţia PDL este dată ca probabilă de către prim-vicepreşedintele democrat-liberal, Theodor Stolojan, care a-nunţă şi un posibil termen pentru Convenţia Naţională a partidului: prima jumătate a lunii aprilie, noteaza Gandul.
- După ce Băsescu l-a 'reevaluat', pedeliştii vor să-i dea lui Boc un nou mandat în fruntea partidului (Gandul)


ECONOMIC - Afacerea secolului cu zăcămintele de petrol din România sus


Jurnalul Naţional anunta afacerea secolului cu zăcămintele de petrol din România, în urma căreia vorbim de încasări minime de circa 14 miliarde de dolari ale OMV Petrom (SNP)!
România este fruntaşă în Uniunea Europeană la creşterea preţului benzinei. Carburanţii s-au scumpit de trei ori în doar zece zile, cel mai ieftin sortiment de benzină ajungând la un nou prag istoric de peste 5 lei/litru. În timp ce consumatorii de rând ameninţă cu protestele, Emil Boc, premierul României cere explicaţii instituţiilor abilitate. În urmă cu două zile, în cadrul unei emisiuni Boc a solicitat Consiliului Concurenţei să verifice dacă există o situaţie de monopol pe piaţa carburanţilor, cerând în acelaşi timp Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) să analizeze profitul companiilor din domeniu. Fără prea multă demagogie politică şi afirmaţii 'curajoase' în prime time, calculul profitului unei companii de profil este simplu.
- Statul a oferit OMV Petrom zăcăminte de 14 miliarde de dolari (Jurnalul National)


ECONOMIC - Alimentele si energia se vor scumpi si in 2011 sus


Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la scumpiri şi în acest an, în special la alimente şi energie. Aceste creşteri de preţuri, precum şi continuarea slăbirii leului în raport cu euro şi dolarul vor pune o presiune suplimentară şi pe rata inflaţiei, scrie Jurnalul National.
'Continuarea revitalizării pre¬ţu¬ri¬lor mărfurilor pe plan mondial ar putea creşte preţurile la alimente şi energie mai mult decât se anticipează. Nevoia de a creşte preţurile adminis¬trate, ca parte a unui proces de ajus¬tare mai agresiv în anumite întreprinderi publice, ar putea, de asemenea, să genereze presiuni asupra pre¬ţurilor de consum', se arată într-un ra¬port al FMI.
- FMI se aşteaptă la scumpiri şi în 2011 (Jurnalul National)


ECONOMIC - ANAF controleaza distribuitorii de carburanti sus


Inspectorii ANAF au efectuat o inspecţie inopinată la sediile marilor firme de distribuţie a carburanţilor, pentru a analiza profiturile acestora. Principalele companii petroliere de pe piaţa locală s-au trezit ieri-dimineaţă cu inspectorii Fiscului la uşă. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a început să ia la puricat rapoartele financiare ale firmelor de distribuţie a carburanţilor. Scopul: să se cerceteze cum au stabilit taxele plătite statului, dar şi pe ce bază au scumpit carburanţii, a declarat pentru Evenimentul Zilei preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
- Fiscul a luat cu asalt companiile petroliere (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Dupa 6 ani, Fondul Proprietatea intra pe Bursa sus


Peste două săptămâni, acţiunile Fondului Proprietatea vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti, după şase ani de amânări nejustificate, de la înfiinţarea societăţii şi până în prezent. Pentru miile de români care au acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) a venit în sfârşit vremea să-şi recupereze transparent bani în contul despăgubirilor pentru proprietăţile confiscate de fostul regim comunist, scrie Evenimentul Zilei.
- Clopoţelul Bursei sună pentru Fondul Proprietatea (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Drumurile spre litoral, un cosmar in 2011 sus


Reparaţiile la calea ferată Bucureşti-Constanţa, începute în 2006, sunt deja în al doilea an de întârziere, iar drumul cu trenul durează minim patru ore. Autostrada Cernavodă-Constanţa este deja în întârziere şi îi lipsesc certificate de urbanism. A venit timpul ca întârzierile să se răzbune: podul de pe drumul vechi intră în reparaţii cel puţin un an, pentru a nu pierde finanţarea BERD. Acestea sunt motivele pentru care zeci de mii de şoferi se vor înghesui zilnic, în drumul spre mare, pe străduţele din Cernavodă, anunta Romania Libera.
Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii Cernavodă-Constanţa, Boagiu acuzând că proiectul este întârziat deoarece Cultura nu a efectuat descărcări arheologice, iar Kelemen demonstrând că şi-a făcut treaba, dar Transporturile nu au prevăzut bani în acest sens.
- Fundătura Cernavodă (Romania libera)
- Miniştrii Transporturilor şi Culturii s-au contrat în Guvern pe tema Autostrăzii Cernavodă-Constanţa (Romania libera)


ECONOMIC - România are nevoie de optimism prudent sus


România are nevoie de optimism prudent, chiar dacă la începutul acestui an există un fel de nerăbdare pentru o însănătoşire imediată, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care consideră că economia are toate şansele să crească în acest an, potrivit Romania Libera. Întrebat la postul public de televiziune dacă începutul anului prefigurează motive de optimism, şeful băncii centrale a spus că acestea există, punctând însă că optimismul trebuie să fie unul prudent.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că politicienii vor trebui să se schimbe şi să promită 'cât poate duce economia' pentru că altfel se poate ajunge la situaţii dramatice
- Isărescu: Este nevoie de un optimism prudent, deşi există nerăbdare pentru o însănătoşire imediată (Romania libera)
- Mugur Isărescu: Politicienii trebuie să se schimbe, să promită cât poate duce economia (Romania libera)


ECONOMIC - A scazut rata somajului. Cu 0,08! sus


Rata şomajului la nivel naţional a fost în luna decembrie de 6,87%, faţă de 6,95%, în noiembrie, fiind înregistraţi 626.960 de şomeri, a anunţat preşedintele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian. 'Economia privată se mişcă foarte bine, s-au creat locuri de muncă. Au început lucrurile să se mişte', declara, ieri, Silviu Bian, citat de Curieurl National.
Potrivit acestuia, bugetarii disponibilizaţi se regăsesc în ocupare sau la ANOFM. Unii s-au angajat în mediul privat, alţii şi-au făcut companii. Probleme mai mari privind rata şomajului au fost înregistrate în judeţele Mehedinţi şi Vaslui.
Potrivit ANOFM, rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii decembrie 2010 a fost cu 0,08% mai mică decât cea din luna precedentă şi cu 0,9% mai mică decât cea din luna decembrie a anului 2009.
- Speranţe deşarte din statistica şomajului (Curierul national)
- Şomajul a scăzut nouă luni consecutiv în 2010, după 20 de luni de creştere (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Datoria externa a României creste galopant sus


Datoria externă totală a României va atinge anul acesta un vârf de circa 82% din PIB, marcând o creştere galopantă faţă de nivelul de 51% de la sfârşitul lui 2008, însă reluarea creşterii economice va permite reducerea acesteia la niveluri gestionabile pe termen mediu, potrivit celui mai recent raport al FMI privind situaţia economică, scrie Ziarul Financiar.
Încă din octombrie 2010 datoria externă tindea să se apropie de 90 mld. euro, în creştere cu 11,5 mld. euro în decurs de numai un an.
- FMI: Datoria externă a României explodează la 82% din PIB, dar nu ne temem că nu ne luăm banii înapoi (Ziarul financiar)


SOCIAL - Recalcularea pensiilor militare: castiga doar cine a reclamat în instanta sus


Decizia pronunţată în cazul de la Curtea de Apel Cluj, de suspendare a HG 753/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şI ale funcţionarilor din penitenciare(statuată ca definitivă şI revocabilă vineri la instanţa supremă), produce efecte doar cu privire la reclamanţii din dosarul respectiv şI nu are aplicare generală, noteaza Jurnalul National.
Scandal imens generat de recalcularea pensiilor militare: foarte mulţi pensionari cu pensii de până la 3.000 de lei au primit, în luna ianuarie 2011, pensiile diminuate cu până la 70 de procente, faţă de luna decembrie 2010. Asta, în condiţiile în care există o decizie judecătorească definitivă, care suspendă recalcularea pensiilor militare, scrie Gandul.
'Pensionarii NATO', retraşi la puţin peste 40 de ani, sunt cei mai dezavantajaţi de recalcularea pensiilor. Cei peste 155.000 de rezervişti au început să primească în conturi noile drepturi. Marea lor majoritate sunt mai mici decât cele din decembrie 2010, sustine Adevarul.
Mulţi militari au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate atunci când spun că nu trebuie sacrificaţi, însă aritmetica bugetară este cinică şi nu ascultă de motivaţiile sociale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, informează România Libera.
Maşinăria de propagandă politico-mediatică a tripletei mogulice Vîntu-Voiculescu-Patriciu a lansat o nouă campanie de manipulare a opiniei publice şi, mai grav, de instigare la revoltă a castei militare. După episodul 'caschetelor', a urmat scandalul recalculării pensiilor militare, o diversiune care tocmai a fost demontată, ieri, de conducerea Ministerului Apărării, scrie Curentul.
- Scandalul recalculării pensiilor va bloca instanţele (Jurnalul National)
- SCANDAL. Zeci de mii de militari în rezervă şi-au primit pensiile tăiate cu până la 70 la sută. Ministerul le transmite că au vedenii (Gandul)
- Pensia militară: cine pierde şi cine câştigă (Adevarul)
- Încă o mega-minciună a guvernanţilor este devoalată de realitate (Cotidianul)
- Isărescu:Militarii au ajuns pensionari din cauza reformelor şi au dreptate că nu trebuie sacrificaţi (Romania libera)
- Sute de foşti militari s-au trezit cu indemnizaţiile tăiate drastic. MApN susţine că recalcularea a majorat pensiile gradaţilor (Puterea)
- Pensiile militarilor- pretextul mogulilor pentru o nouă lovitură de stat (Curentul)
- MApN: Pensiile mai mici de 3.000 lei nu au fost diminuate (Curierul national)


SOCIAL - Românii se pot pensiona cu 5 ani mai devreme sus


Românii care mai au cinci ani până la pensie şi au cotizat peste limita impusă de lege se pot pensiona anticipat, dar cu penalizări de 45%. Autorităţile au decis să deblocheze pensionările anticipate, după ce acest proces a fost suspendat de executiv în vara anului trecut. Prin urmare, încă din primele zile lucrătoare ale lui 2011, multe dintre casele judeţene de pensii au fost luate cu asalt de românii care îndeplinesc condiţiile pentru a ieşi la pensie mai devreme, dar nu au putut depune cereri în acest sens, afirma Evenimentul Zilei.
- Pensiile anticipate, deblocate şi suprataxate (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Operatia reusita, pacientul decedat, medicul nevinovat sus


Medicul chirurg Mircea Tuşciuc de la Spitalul Judeţean din Slatina, care a operat un copil de nouă ani adus la spital cu o fractură de braţ şi care a murit la patru zile de la internare, a obţinut în instanţă desfiinţarea deciziei prin care i-a fost desfăcut contractul de muncă, scrie Gândul.
- Justiţia face dreptate - copilul cu mâna ruptă a murit, medicul repus în funcţie (Gandul)


SOCIAL - Angajari pentru UE, cu salarii de peste 2500 de euro sus


Vesti bune pentru romanii care isi doresc sa se angajeze intr-o institutie europeana. Cei care vor sa lucreze in statistica, finante, resurse umane sau IT mai pot depune dosarele pe EPSO, site-ul oficial de recrutare al Uniunii Europene, pana pe 25 ianuarie, scrie Gândul.
Si desi etapele pe care candidatii trebuie sa le parcurga pentru a se angaja sunt dificile si dureaza chiar si pana la noua luni, efortul nu ramane nerasplatit: salariul de pronire pleaca de la peste 2.500 de euro si poate depasi, in timp, 17.000 de euro. La care se adauga si alte facilitati pentru familie si copii!
- Instituţiile europene au reluat angajările. Salariile pentru începători depăşesc 2.500 de euro (Gandul)


SOCIAL - Boala nu tine cont de avere sus


Absenţa materialelor sanitare şi a medicamentelor a devenit o problemă chiar şi pentru spitalele frecventate mai ales de oamenii cu bani şi cu relaţii. 'Sunt cazuri în care, oricât de bogat ai fi, rămâi cu banii în buzunar dacă nu ai de unde să iei medicamentele de care ai nevoie, scrie Adevarul.
Este o problemă la nivel de sistem medical românesc', a spus dr. Doina Dimulescu, managerul Spitalului Elias din Bucureşti. Ea a explicat că se întâmplă ca unele medicamente să nu poată fi achiziţionate nici măcar de la importatori. 'În acest caz, cei care au bani pot pleca în alte ţări unde se găsesc aceste medicamente', a declarat managerul de la Elias.
- Degeaba eşti bogat dacă te îmbolnăveşti în România (Adevarul)


SOCIAL - Legalizarea prostitutiei ar umfla bugetul Romaniei sus


Prostituţia în România este astăzi ilegală. Un proiect de lege - cel al deputatului Silviu Prigoană - aşteaptă în Parlament ca 470 de aleşi ai neamului să voteze pentru sau contra legalizării prostituţiei. Ar fi al treilea proiect de lege depus spre aprobare în Parlament. Primele două iniţiative au fost respinse. Cu toate acestea, prostituţia există în România, ca de altfel peste tot în lume. O fi bine, o fi rău să avem legalizată prostituţia? Unii zic că da, alţii spun că nu. Chiar dacă răspunsul poate fi undeva la mijloc, politicienii sunt obligaţi să îl dea. Pentru că şi la acest capitol au rămas codaşi. România e printre ultimele state din UE unde dacă oferi plăceri sexuale contra cost eşti infractor. În tot acest timp, statele din Vest încasează anual chiar şi miliarde de euro în buget din impozitarea curvelor legale, scrie Puterea.
- România pierde peste 100.000.000 de euro anual din nelegalizarea prostituţiei. Suntem printre ultimele state din UE în care sexul pe bani este infracţiune (Puterea)


JUSTIŢIE - Permis de conducere cu 200 de euro spaga sus


Sute de persoane ar fi obţinut ilegal permise de conducere cu sprijinul celor cinci poliţişti de la Serviciul Permise Bucureşti, în schimbul unor sume cuprinse între 100 şi 200 de euro, bănuiesc anchetatorii, care au deja probe în legătură cu câteva zeci de permise auto eliberate în acest mod. Mai multe percheziţii se desfăşoară în locuinţele unor poliţişti de la Serviciul Permise şi Înmatriculări Vehicule Bucureşti.Potrivit unor surse judiciare, multe dintre intervenţiile pentru obţinerea unui permis auto în schimbul unor sume de bani erau făcute prin intermediul unor instructori auto, iar banii erau daţi pentru ca elevii să promoveze proba practică (traseul) a examenului auto, scrie Evenimentul Zilei.
Un nou scandal privind eliberarea permiselor de conducere pe şpagă a izbucnit de această dată în Capitală. În urma informaţiilor DGA, cinci lucrători ai Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule Bucureşti au fost puşi sub învinuire. Procurorii bucureşteni au reţinut 14 persoane implicate în obţinerea frauduloasă a zeci, poate sute de permise de conducere. Reţeaua agenţilor corupţi ar fi câştigat, potrivit anchetatorilor, zeci de mii de euro din promovarea probei practice în schimbul mitei oferite de către candidaţi, noteaza Gândul.
Anchetatorii spun că instructorii intermediau aceste afaceri fie în locuri publice, fie acasă la poliţiştii implicaţi. Aceste sume se percepeau doar pentru proba traseului. Conform anchetatorilor, există dovezi că în acest mod au fost aranjate câteva zeci de examene, dar există suspiciunea că la aceeaşi filieră au apelat sute de cursanţi ai şcolilor auto, noteaza Adevarul.
- Fabrica de permise s-a mutat la Bucureşti (Evenimentul zilei)
- Cât costă carnetul de Bucureşti. LA ARGEŞ, DIN 3.500 DE ŞOFERI FĂCUŢI PE ŞPAGĂ, DOAR UNUL ŞI-A PIERDUT CARNETUL (Gandul)
- Scurtcircuit pe filiera instructor auto-examinator (Adevarul)
- Stop permiselor pe s,pagă. Viat,a are prioritate. Sute de s,oferi din Bucures,ti au obt,inut în s,ase luni permise pe câteva sute de euro (Puterea)


JUSTIŢIE - Dosarul Cocaina pentru VIPuri - Tiriac jr vrea peste un milion de euro daune! sus


iul omului de afaceri Ion Ţiriac solicită daune materiale şi morale, întrucât ar fi fost hărţuit de procurori, în 2004, în urma scandalului 'Cocaina pentru VIP-uri'. Ion Alexandru Ţiriac, fiul lui Ion Ţiriac, cere statului român aproximativ 1.300.000 de euro. El a deschis şi două procese la CEDO. Ion Alexandru Ţiriac (34 de ani) cere judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să oblige statul român să-i plătească 1.253.558 de euro şi 126.648 de lei, despăgubiri pentru prejudiciul material şi moral suferit prin privarea de libertate, anunta Adevarul.
- Ion Ion Ţiriac vrea 2.400 de euro pentru fiecare minut de arest! (Adevarul)


JUSTIŢIE - Marturia socanta a unui criminal sus


Giani Deli-Iorga a fost pus faţă în faţă cu arma găsită ieri, în groapa de gunoi, de procurori. El a furnizat noi amănunte şocante legate de crima comisă în ziua de 3 ianuarie, când i-a ucis pe Petre şi Elena Garoafă. 'Parcă nu mi se mai oprea mâna', le-a povestit Giani Deli-Iorga anchetatorilor, descriind cum l-a ucis pe Petre Garoafă. După comiterea crimelor, a mărturisit el, a fugit disperat, trăgându-şi peste haină o bluză de trening din cuier, ca să nu se vadă că e murdar de sânge, scrie Adevarul.
Ramaru trăieşte! El, spaima Bucureştilor anilor '70, seamănă şi azi teroare, respiră şi azi moarte, işi ucide şi azi, in ritmul propriilor judecăţi strambe, bietele victime. Numai că, acum, 'urmaşul lui Râmaru' se ascunde sub alte chipuri şi sub alte nume. Îşi zice fie 'monstrul din Braşov', fie 'vânătorul de oameni', fie 'omul cu ciocanul'. Libertatea vă prezintă câteva file din terifianta carte între copertele căreia sunt prinse, scrise cu sângele victimelor, numele unora dintre cele mai înfiorătoare personaje din galeria asasinilor români.
- Confesiunea criminalului Giani Deli-Iorga: 'Parcă nu mi se oprea mâna!' (Adevarul)
- Ei sunt călăii care au şocat România (Libertatea)


SPORT - Scandal maxim in Oltenia . Piturca, la cutite cu Mititelu! sus


Situaţia tensionată de la Craiova a explodat ieri. Piţurcă şi Mititelu au dat cărţile pe faţă, la modul urât, fără menajamente. Consecinţele sunt multiple, însă principalul perdant este clubul de fotbal, ai cărui jucători nu ştiu cu cine vor începe pregătirea de iarnă, când ori în ce condiţii. Privită detaşat, imaginea de ansamblu din Bănie aduce cu un câmp de luptă din care n-a mai rămas decât imaginea victimelor nevinovate: suporterii!
Agitaţia de ieri a început încă de la ora 8.30: Adrian Mititelu a remis un comunicat pe site-ul clubului prin care anunţa că Victor Piţurcă şi staff-ul lui sunt suspendaţi, iar reunirea lotului va avea loc mâine, deşi era programată ieri. În plus, se anunţa că până pe 16 ianuarie se va anunţa noua conducere tehnică. De aici încolo, au urmat scene greu de imaginat acum câteva luni, scrie Pro Sport.
Într-o conferinţă-maraton de aproape două ore, managerul Ştiinţei a oferit multe momente savuroase, dar şi destule confuze, sustine Gazeta Sporturilor.
Omul în helancă neagră şi sacou gri a traversat cu greu nucleul de jurnalişti îngrămădiţi în strîmta sală de protocol a restaurantului Golden House, de unde în urmă cu patru luni ieşea victorios împreună cu Mititelu anunţînd proiect pe 3 ani cu Universitatea. Victor Piţurcă s-a aşezat în faţa jurnaliştilor, a făcut o poantă: 'Vedeţi, lipseşte ofiţerul de presă, şi lui i-o fi dar interdicţie Mititelu', apoi, cu poftă, a început să vorbească.
- Piţurcă, umilit la el acasă! ProSport vă prezintă culisele scandalului din Bănie (Pro sport)
- ŞOC ÎN BĂNIE! Piţi, dat afară de la Craiova! FOTO A sosit în cantonament, dar NU A FOST LĂSAT SĂ INTRE! Sute de fani s-au adunat în faţa clubului Vezi toate detaliile! (Pro sport)
- În sfîrşit, a vorbit Piţurcă! 'Şanse sub zero să mai rămîn' 'Vineri sînt la antrenament' (GAZETA SPORTURILOR)
- TENSIUNE ÎN BĂNIE ť Napoli în locul lui Piţurcă la Craiova (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - România şi Bulgaria nu pot adera separat la spaţiul Schengen din cauza frontierei comune sus


Bulgaria şi România nu pot adera separat la spaţiul Schengen din cauza existenţei frontierei lor comune, a afirmat Joseph Daul, preşedintele grupului Partidului Popular European /PPE/ din Parlamentul European, transmite miercuri agenţia bulgară Focus, preluând postul de radio naţional.
Calendarul aderării celor două ţări la spaţiul Schengen va depinde de raportul final al grupului de lucru, care va fi prezentat vineri.
Potrivit lui Daul, este posibilă găsirea unui compromis, în pofida opoziţiei Franţei şi Germaniei.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Un cargou danez atacat de piraţi în Golful Aden sus


O navă cargou daneză cu şase membri ai echipajului la bord a fost atacată de piraţi în Golful Aden, în largul coastei Omanului, a anunţat miercuri seară directorul companiei maritime daneze Shipcraft, proprietar al vasului. Leopard, un vas de 2.000 de tone, este 'echipat cu sârmă ghimpată şi plăci de oţel protejând ferestrele şi uşile sale pentru a rezista la un asalt al piraţilor şi a permite echipajului să se adăpostească într-o cabină securizată', a subliniat el.
Echipajul este compus din doi danezi, dintre care căpitanul, şi patru filipinezi.
Un ofiţer de serviciu de la Ministerul Danez al Afacerilor Externe a declarat pentru AFP că 'marina daneză a primit o alertă de atac de la o navă comercială daneză şi că ea ancheta în acest subiect'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Norvegia ar putea recunoaşte un stat palestinian în 2011 sus


Ministrul norvegian al afacerilor externe, Jonas Gahr Stoere, a sugerat miercuri că ţara sa ar putea recunoaşte înainte de sfârşitul anului 2011 un stat palestinian, în lipsa unei relansări până atunci a procesului de pace.
Palestinienii speră recunoaşterea din partea comunităţii internaţionale a statului lor în septembrie, la sfârşitul unui plan de doi ani al primului ministru Salam Fayyad vizând stabilirea instituţiilor unui 'stat viabil', în pofida continuării ocupaţiei israeliene.
Norvegia, a adăugat el, 'va fi unul dintre primele state /în Europa/ ce vor recunoaşte un stat palestinian când va exista o acţiune internaţională' în acest sens. Stoere prezidează Comitetul pentru coordonarea ajutorului internaţional destinat Palestinei.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Brazilia: 97 de morţi, din cauza ploilor torenţiale din Rio de Janeiro sus


Cel puţin 97 de persoane au murit din cauza ploilor torenţiale care au căzut în statul Rio de Janeiro, unde situaţia a fost declarată drept critică de către autorităţi, au informat miercuri surse oficiale, citate de Efe.
Numai în localitatea montană Teresopolis, cea mai afectată de precipitaţiile care au căzut în noaptea de marţi spre miercuri, numărul persoanelor decedate a ajuns la 71, a confirmat secretarul pentru Mediu Înconjurător şi Apărare Civilă din localitatea menţionată, Flavio Luiz de Castro.
Primarul din Teresopolis, Jorge Mario, citat de presa din ţară, a decretat stare de 'calamitate publică', calificând situaţia din zonă drept critică.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guvernul polonez nu contestă reproşurile ruse din raportul asupra tragediei de la Smolensk sus


- Ministrul polonez de interne Jerzy Miller a declarat că guvernul său nu contestă reproşurile la adresa Poloniei conţinute în raportul final prezentat miercuri de experţii ruşi privind accidentul aviatic din 10 aprilie 2010 de la Smolensk /Rusia/, în care şi-a pierdut viaţa preşedintele polonez Lech Kaczynski.
Oficialul polonez a menţionat totuşi că 'cele două părţi nu erau în întregime pregătite pentru acest zbor', în care şi-au pierdut viaţa toţi cei 96 de ocupanţi ai aeronavei oficiale Tu-154, între care preşedintele Lech Kaczynski, soţia sa Maria, reprezentanţi ai elitei politice şi militare a ţării.
Remarcile părţii poloneze cu privire la raport 'adaugă la acesta elemente a căror absenţă am constatat-o', a mai indicat ministrul.
Potrivit raportului prezentat miercuri la Moscova, oficiali polonezi prezenţi în aeronava prezidenţială au făcut presiuni asupra echipajului pentru a ateriza, în pofida avertismentelor părţii ruse şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, iar în sângele şefului armatei aerului a fost descoperit alcool.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Angela Merkel: Europa trebuie să-şi coordoneze politica pentru a ajuta euro sus


Europa trebuie să-şi îmbunătăţească coordonarea politică pentru a oferi mai multă stabilitate monedei euro, a afirmat, miercuri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Creşterea economică sustenabilă şi competitivitatea reprezintă cele mai bune căi pentru a menţine stabilitatea monedei euro, a fost de părere Angela Merkel.
Întrebată de ziarişti în legătură cu propunerile de suplimentare a Fondului de Stabilitate European (EFSF) pentru ţările din zona euro care se confruntă cu probleme, cancelarul german a răspuns că actualul fnivel este suficient şi că Germania este pregătiră să facă tot ce este necesar pentru a sprijini euro.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Regimul lui Lukaşenko este ilegitim, afirmă preşedintele Parlamentului European sus


Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a declarat miercuri că regimul de la Minsk al lui Aleksandr Lukaşenko, care şi-a asigurat al patrulea mandat în alegerile prezidenţiale de luna trecută din Belarus, nu este legitim din punct de vedere democratic.
Lukaşenko, cel care conduce Belarus cu o mână de fier din 1994 şi până în prezent şi care a fost calificat de Statele Unite drep 'ultimul dictator al Europei' din cauza atitudinii sale represive faţă de opoziţie şi disidenţii politici, a câştigat alegerile prezidenţiale din decembrie cu o majoritate covârşitoare de 79,67, după un scrutin în care observatorii internaţionali au denunţat fraude masive.
În prima parte a zilei de miercuri, Jerzy Buzek a solicitat revizuirea politicii UE faţă de Belarus în special în contextul reprimării violente a protestelor organizate în decembrie de opozanţii regimului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guadalajara: unul din trei străini este român sus


Unul din trei străini stabiliţi în provincia spaniolă Guadalajara este român, informează miercuri publicaţia La Cronica, potrivit căreia comunitatea românească este cea mai numeroasă, între cele ale străinilor din regiune. Potrivit datelor asociaţiei Guada Acoge, din cei aproape 35.000 de străini, 36% sunt români.
În prezent, Guadalajara numără cu 1.657 de străini mai puţin ca în 2009, iar după români, cei mai numeroşi sunt marocanii şi ecuadorienii. Proporţia străinilor în cadrul populaţiei locale totale este de 16%, mai notează sursa citată.


EVENIMENT - Remus Truica si Rosca Stanescu - cartier rezidential pe lacul Snagov sus


Afaceristul şi jurnalistul vor să construiască un cartier rezidenţial pe o insulă 'răsărită' în mijlocul lacului. Ultimul pas este avizul consiliului judeţean. 'Afacerea Snagov' pare să fie obsesia discretului miliardar Remus Truică, chiar şi la opt ani după ce i-a adus demiterea din funcţia de şef al Cancelariei Premierului, pe atunci, Adrian Năstase, scrie Evenimentul Zilei.
Acum, Truică şi jurnalistul Sorin Roşca Stănescu sunt la un pas de a pune mâna pe 22 de hectare din Lacul Snagov, deşi suprafaţa face, teoretic, parte din domeniul public al statului. Ultimul 'obstacol' în calea cuplului Truică - SRS îl constituie un aviz din partea Comisiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Ilfov, asupra noului Plan Urbanistic General (PUG) al comunei Snagov, promovat de edilii locali.
- Remus Truică şi Sorin Roşca Stănescu au 'secat' Lacul Snagov (Evenimentul zilei)

Continuare......

Revista Presei 12 ianuarie 2011

Posted by PressUpdate miercuri, 12 ianuarie 2011 09:12 0 comentarii
Sumar

POLITIC - Opozitia crede într-o alianta foarte puternica

Liderii PSD şi ai Alianţei de Centru-Dreapta PNL-PC s-au reunit în această seară pentru a continua negocierile în vederea constituirii unei alianţe a opoziţiei. 'Am convenit asupra elementelor fundamentale ale constituirii unei alianţe majore', a declarat şeful PNL, Crin Antonescu, la finalul discuţiilor. Potrivit liderului liberal, după înţelegerea la nivel de echipă de negociere urmează discuţiile în forurile interne ale fiecărui partid, scrie Evenimentul Zilei. Neinclus în proiectul viitoarei alianţei a opoziţiei, Mircea Geoană critică construcţia politică preconizată de PSD, PNL şi PC. Mircea Geoană nu este mulţumit de formula de alianţă care a rezultat din negocierile dintre PSD, PNL şi PC, negocieri care îi ameninţă funcţia de preşedinte al Senatului, râvnită de Dan Voiculescu.
Unii dintre social-democraţi strâmbă din nas atunci când ACD pretinde paritate electorală şi post-electorală. Mircea Geoană spune că paritate între cele trei partide nu poate exista. Victor Ponta îi transmite fostului lider că părerea lui nu contează, nevând vreo 'legătură' cu PSD, scrie Gândul.
După ce liberalii au cerut paritate cu PSD în privinţa candidaţilor comuni, liderul social-democrat, Victor Ponta, s-a arătat dispus la anumite concesii. Şeful PSD a precizat că viitoarea alianţă lărgită PSD-PNL-PC îşi va desemna candidatul la Preşedinţie în baza unor sondaje de opinie, scrie Adevarul.
Călin Popescu Tăriceanu a povestit marţi seară, la Realitatea Tv, că preşedintele partidului a fost 'elegant' şi a spus că negocierile cu PC nu au mers pe principiul 'cât dă' fiecare partid, liderul deputaţilor PNL exprimându-şi rezerva că PSD va fi la fel de 'generos' cu PNL-PC, informează Romania Libera. Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt al Partidului Conservator, a explicat la Dezbaterile RL, că marea alianţă proiectată de PNL-PC-PSD are ca prim scop să-i convingă pe parlamentarii puterii să sară în barca opoziţiei.
Surse din interiorul PNL au declarat ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, intenţioneză să ceară sancţionarea în sedinţa Biroului Politic a lui Ludovic Orban, pe fondul declaraţiilor făcute de acesta împotriva Alianţei PNL-PC. Aceleaşi surse susţin că Adriana Săftoiu riscă să fie exclusă din PNL, scrie Cotidianul.
- Negocieri între PSD şi PNL-PC, runda a treia. Antonescu: Am convenit asupra elementelor de bază ale unei alianţe majore (Evenimentul zilei)
- Geoană, din afara Alianţei opoziţiei: Negociere mult prea negustorească (Evenimentul zilei)
- După ce şi-a dat cu părerea despre alianţa cu PNL, Geoană - 'exclus' de Ponta din partid: 'E independent, n-are legătură cu PSD'. Cum se împart posturile între pesedişti şi liberali (Gandul)
- Geoană, despre negocierile PSD cu PNL: 'Dracul se ascunde în detalii' (Gandul)
- PSD şi PNL, în căutarea unui compromis (Adevarul)
- Tăriceanu: Antonescu a spus că nu a negociat cu PC pe principiul 'cât dă' fiecare (Romania libera)
- 'Dan Voiculescu ar fi un foarte bun candidat pentru orice funcţie' (Romania libera)
- Ponta încearcă să vândă blana ursului din pădure: alianţa cu PNL (Curentul)
- Surse PNL: Antonescu vrea să-l sancţioneze pe Ludovic Orban şi s-o excludă pe Adriana Săftoiu (Cotidianul)


POLITIC - Cine si câti bani doneaza în contul anti-criza

Secretarul de stat în Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi, se află în fruntea listei donatorilor în contul deschis la Trezorerie pentru diminuarea efectelor crizei. Drăgoi figurează în luna decembrie cu o donatie de 19.776 de lei, o sumă mai mare decât cea pe care a virat-o în noiembrie, de 12.484lei, potrivit informatiilor MFP. Oficialul din Finante este urmat, la mare distantă de seful statului Traian Băsescu. Presedintele României a donat, în ultima lună din 2010, 5.027 lei, de altfel suma pe care o dă lună de lună, de la deschiderea contului special anticriză la Trezorerie, în vara anului trecut. Suma depusă în cont de ministrul economiei, Ion Ariton, a fost de 2.361 lei, iar subordonatul său, secretarul de stat Claudiu Stafie, a virat 94 de lei, precizeaza Evenimentul Zilei.
- Bogdan Drăgoi, cel mai darnic demnitar. Vezi cât donează oficialii în contul anticriză (Evenimentul zilei)


POLITIC - Politica la români: Cine e de stânga? Cine e de dreapta?

Noua construcţie politică PNL-PC şi încercarea de unificare a opoziţiei au redeschis o discuţie mai veche în România privind apartenenţa partidelor la doctrine şi ideologii politice.
Cine e de stânga ? Cine e de dreapta ? La mai bine de două decenii de la Revoluţie aceleaşi întrebări macină cu regularitate clasa politică, fiecare partid revendicându-şi o zonă doctrinară cu sau fără justificare şi doar atât timp cât le serveşte electoral. Există de fapt ideologii în România? Dacă da, ele sunt doar pe hârtie. Cel puţin asta susţin analiştii politici intervievaţi de România Liberă.
- De ce votăm pentru o găleată (Romania libera)



Continua

EDITORIAL Mezalianţa

POLITIC Opozitia crede într-o alianta foarte puternica

Cine si câti bani doneaza în contul anti-criza

Politica la români: Cine e de stânga? Cine e de dreapta?

Smecherii pentru clientela de partid

Ce cadouri au primit demnitarii

ECONOMIC Benzinarii, negustori cinstiti

Afacerile politicienilor cu statul merg 'unse'

Guvernul sperie investitorii straini

BNR a pierdut războiul cu creşterea preţurilor

Bancile tremura la gândul cresterii restantierilor

SOCIAL Un bebelus costa 5 mii de euro, în rate

ANL - cum obtii o casa dupa zece ani de asteptare

Statul a pierdut procesele cu angajatii

Pensionarii, la voia întâmplarii

'Cum să nu faci bani pe net'

JUSTIŢIE În mandatul lui Soric, infractorii au facut legea

DNA începe sa sparga mafia retrocedarilor

Vântu este doctor in fentat justitia

MEDIA Emisiunile tv - mai mult 'talk' sau mai mult 'show'?

SPORT La Galati, nocturna stadionului s-a blocat intr-un garaj

FRF spera sa poata organiza Euro 2024!

Meme agita apele în Ghencea

Dinamo încearca sa il transfere pe Moraes

INTERNAŢIONAL AGERPRES Albania: protest contra unei interdicţii a fularelor islamice în şcoli

Patru morţi în violenţele de marţi din Cote d'Ivoire

Criza datoriilor din zona euro se va prelungi

Brazilia: cel puţin zece morţi la Sao Paulo în urma ploilor torenţiale

Euronews deschide 11 noi birouri şi 'se umanizează'

CE: În privinţa carburanţilor, este mult mai eficient să existe un nivel minim de taxare la nivelul UE

Scandalul dioxinei: UE nu îi va despăgubi pe crescătorii germani

WikiLeaks va intensifica ritmul publicării de documente secrete

EVENIMENT 'Basescu cel rau' a speriat America

Politicienii si şi moda stilourilor Montblanc


-- in detaliu --

EDITORIAL - Mezalianţa sus


Mezalianţa PNL-PC s-a oficializat şi a fost prezentată pompos de dl Crin Antenescu drept 'o perioadă nouă în politica românească' în care 'trebuie să facem totul' (sună cunoscut!) pentru îmbunătăţirea economiei ţării. Zis şi făcut! De cum s-au împreunat PNL şi PC, situaţia s-a îmbunătăţit niţeluş: România tocmai a părăsit Top 10 al celor mai riscante economii globale. Anul trecut eram pe locul 8 acum suntem pe 15, scrie Tia Serbanescu în Curentul.
Viaţa a demonstrat, inclusiv în Franţa, că nicio corupţie nu se opreşte la un anumit plafon: noblesse oblige, corupţia execută - căci zeci de milioane nu-i ajung şi tot mai multe cere.
- Mezalianţa (Curentul)


POLITIC - Opozitia crede într-o alianta foarte puternica sus


Liderii PSD şi ai Alianţei de Centru-Dreapta PNL-PC s-au reunit în această seară pentru a continua negocierile în vederea constituirii unei alianţe a opoziţiei. 'Am convenit asupra elementelor fundamentale ale constituirii unei alianţe majore', a declarat şeful PNL, Crin Antonescu, la finalul discuţiilor. Potrivit liderului liberal, după înţelegerea la nivel de echipă de negociere urmează discuţiile în forurile interne ale fiecărui partid, scrie Evenimentul Zilei. Neinclus în proiectul viitoarei alianţei a opoziţiei, Mircea Geoană critică construcţia politică preconizată de PSD, PNL şi PC. Mircea Geoană nu este mulţumit de formula de alianţă care a rezultat din negocierile dintre PSD, PNL şi PC, negocieri care îi ameninţă funcţia de preşedinte al Senatului, râvnită de Dan Voiculescu.
Unii dintre social-democraţi strâmbă din nas atunci când ACD pretinde paritate electorală şi post-electorală. Mircea Geoană spune că paritate între cele trei partide nu poate exista. Victor Ponta îi transmite fostului lider că părerea lui nu contează, nevând vreo 'legătură' cu PSD, scrie Gândul.
După ce liberalii au cerut paritate cu PSD în privinţa candidaţilor comuni, liderul social-democrat, Victor Ponta, s-a arătat dispus la anumite concesii. Şeful PSD a precizat că viitoarea alianţă lărgită PSD-PNL-PC îşi va desemna candidatul la Preşedinţie în baza unor sondaje de opinie, scrie Adevarul.
Călin Popescu Tăriceanu a povestit marţi seară, la Realitatea Tv, că preşedintele partidului a fost 'elegant' şi a spus că negocierile cu PC nu au mers pe principiul 'cât dă' fiecare partid, liderul deputaţilor PNL exprimându-şi rezerva că PSD va fi la fel de 'generos' cu PNL-PC, informează Romania Libera. Bogdan Ciucă, purtător de cuvânt al Partidului Conservator, a explicat la Dezbaterile RL, că marea alianţă proiectată de PNL-PC-PSD are ca prim scop să-i convingă pe parlamentarii puterii să sară în barca opoziţiei.
Surse din interiorul PNL au declarat ca preşedintele PNL, Crin Antonescu, intenţioneză să ceară sancţionarea în sedinţa Biroului Politic a lui Ludovic Orban, pe fondul declaraţiilor făcute de acesta împotriva Alianţei PNL-PC. Aceleaşi surse susţin că Adriana Săftoiu riscă să fie exclusă din PNL, scrie Cotidianul.
- Negocieri între PSD şi PNL-PC, runda a treia. Antonescu: Am convenit asupra elementelor de bază ale unei alianţe majore (Evenimentul zilei)
- Geoană, din afara Alianţei opoziţiei: Negociere mult prea negustorească (Evenimentul zilei)
- După ce şi-a dat cu părerea despre alianţa cu PNL, Geoană - 'exclus' de Ponta din partid: 'E independent, n-are legătură cu PSD'. Cum se împart posturile între pesedişti şi liberali (Gandul)
- Geoană, despre negocierile PSD cu PNL: 'Dracul se ascunde în detalii' (Gandul)
- PSD şi PNL, în căutarea unui compromis (Adevarul)
- Tăriceanu: Antonescu a spus că nu a negociat cu PC pe principiul 'cât dă' fiecare (Romania libera)
- 'Dan Voiculescu ar fi un foarte bun candidat pentru orice funcţie' (Romania libera)
- Ponta încearcă să vândă blana ursului din pădure: alianţa cu PNL (Curentul)
- Surse PNL: Antonescu vrea să-l sancţioneze pe Ludovic Orban şi s-o excludă pe Adriana Săftoiu (Cotidianul)


POLITIC - Cine si câti bani doneaza în contul anti-criza sus


Secretarul de stat în Ministerul Finantelor Publice (MFP), Bogdan Drăgoi, se află în fruntea listei donatorilor în contul deschis la Trezorerie pentru diminuarea efectelor crizei. Drăgoi figurează în luna decembrie cu o donatie de 19.776 de lei, o sumă mai mare decât cea pe care a virat-o în noiembrie, de 12.484lei, potrivit informatiilor MFP. Oficialul din Finante este urmat, la mare distantă de seful statului Traian Băsescu. Presedintele României a donat, în ultima lună din 2010, 5.027 lei, de altfel suma pe care o dă lună de lună, de la deschiderea contului special anticriză la Trezorerie, în vara anului trecut. Suma depusă în cont de ministrul economiei, Ion Ariton, a fost de 2.361 lei, iar subordonatul său, secretarul de stat Claudiu Stafie, a virat 94 de lei, precizeaza Evenimentul Zilei.
- Bogdan Drăgoi, cel mai darnic demnitar. Vezi cât donează oficialii în contul anticriză (Evenimentul zilei)


POLITIC - Politica la români: Cine e de stânga? Cine e de dreapta? sus


Noua construcţie politică PNL-PC şi încercarea de unificare a opoziţiei au redeschis o discuţie mai veche în România privind apartenenţa partidelor la doctrine şi ideologii politice.
Cine e de stânga ? Cine e de dreapta ? La mai bine de două decenii de la Revoluţie aceleaşi întrebări macină cu regularitate clasa politică, fiecare partid revendicându-şi o zonă doctrinară cu sau fără justificare şi doar atât timp cât le serveşte electoral. Există de fapt ideologii în România? Dacă da, ele sunt doar pe hârtie. Cel puţin asta susţin analiştii politici intervievaţi de România Liberă.
- De ce votăm pentru o găleată (Romania libera)


POLITIC - Smecherii pentru clientela de partid sus


După cum le e obiceiul, actualii guvernanţi s-au precipitat să legifereze în ultimele zile ale lui 2010 niscaiva şmecherii în folosul clientelei lor de partid, profitând de faptul că, între Crăciun şi Anul Nou, opinia publică nu prea observă ce se mai semnează pe la Palatul Victoria, scrie Cotidianul.
Într-o singură zi, mai exact în 28 decembrie 2010, Emil Boc a semnat două OUG-uri cu cântec.
Prima, OUG nr.126/28.12.2010 legiferează câteva măsuri pentru derularea şi finalizarea privatizării societăţilor comerciale filiale de distribuţie şi furnizare a energiei electrice 'Electrica Moldova' - SA şi 'Electrica Oltenia' - SA.
Cea de-a doua ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern în 28 decembrie 2010, OUG nr.125/28.12.2010, modifică şi completează Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale care deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului
- Boc a 'măritat' terenuri şi companii de stat în ultimele zile ale anului (Cotidianul)


POLITIC - Ce cadouri au primit demnitarii sus


În timp ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, se lăuda cu daruri scumpe de sute de euro de la preşedinţii străini care i-au fost oaspeţii, preşedintele ţării, Traian Băsescu, primea flecuşteţe regale de cinci euro. Şi nu de la orice rege, ci de la cel al ţiganilor, Cioabă.
Cel mai valoros cadou pe care l-a primit anul trecut Roberta Anastase valorează 1.000 de euro şi a fost o oglindă cu ramă din lemn de nuc şi de sidef de la preşedintele Republicii Arabe Siriene Bashar Al-Assad. Cel mai valoros cadou primit de Traian Băsescu valorează doar 200 de euro şi este o machetă de navă în cutie din plastic transparent.
- Roberta l-a bătut pe şeful statului la cadouri. Un bici din piele de 2,5 metri pentru Băsescu (Puterea)
- Băsescu a primit un bici de 20 de euro (Cotidianul)


ECONOMIC - Benzinarii, negustori cinstiti sus


Consiliul Concurenţei nu deţine dovezi că firmele de pe piaţa carburanţilor au încălcat legea în vreun fel, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. 'Din datele avute în prezent, nu avem indicii de încălcare a legii de către firmele de de piaţa carburanţilor', a afirmat şeful Concurenţei, preluat de Evenimentul Zilei.
La solicitarea Gândul, Chiriţoiu admite că există suspiciuni de organizare de tip cartel doar în ceea ce-i priveşte pe anumiţi furnizori de GPL, investigaţiile fiind declanşate în decursul anului trecut.
Tarifele din benzinării vor rămâne la niveluri ridicate atâta vreme cât şoferii vor continua să cumpere la fel de multe produse petroliere. Piaţa carburanţilor este complet liberalizată, preţurile sunt dictate de cerere, iar nicio companie nu-şi reduce tarifele pentru că are costuri mai mici decât competitorii săi, scrie Adevarul.
Statul şi firmele de transporturi rutiere au pus ochii pe profiturile frumoase ale companiilor petroliere. Primul vrea mai mulţi bani prin suprataxarea acestora, dacă preţurile vor mai creşte, ceilalţi vor să li se returneze banii pe accize, scrie Romania Libera.
Ce şanse au românii să vadă o scădere a preţului benzinei? Zero! Preţul benzinei nu va putea scădea în urma măsurilor pe care le-ar putea lua Guvernul după finalizarea investigaţiilor cerute de premierul Emi Boc la Consiliul Concurenţei şi ANAF, consideră specialiştii. Mai mult, aceasta se va scumpi cu o medie de 10% pe an, scrie Cotidianul.
Recenta scumpire a carburanţilor, faţă de care şoferii obişnuiţi au protestat cumpărând combustibil de câţiva bani, a stârnit ieri ample reacţii şi din partea transportatorilor. UNTRR a cerut ieri statului să stopeze aceste majorări nejustificate şi, dacă preţul la pompă în România este echivalent celui din Austria, măcar să încaseze aceeaşi sumă ca acolo., scrie Curierul National.
- Chiriţoiu: Nu avem indicii că benzinarii au încălcat legea (Evenimentul zilei)
- DE CE S-A SCUMPIT BENZINA. Reprezentanţii Rompetrol arată formula de calcul. Consiliul Concurenţei: 'Hoţul neprins e negustor cinstit' (Gandul)
- Cum ar putea scădea preţul carburanţilor (Adevarul)
- Bătaie pe profitul benzinăriilor (Romania libera)
- Chiriţoiu: Nu avem indicii de încălcare a legii la carburanţi (Curentul)
- Ce şanse au românii să vadă o scădere a preţului benzinei (Cotidianul)
- Cine va pierde din războiul benzinei? (Curierul national)
- Războiul declaraţiilor inutile: cum se fac autorităţile că rezolvă problema benzinei (Ziarul financiar)
- Consiliul Concurenţei nu are dovezi pentru un complot al benzinarilor (Bursa)
- Preşedintele Benzinarilor Particulari aruncă bomba: ŤBenzina o să ajungă 7 lei litrul!ť (Libertatea)
- Cum a ajuns litrul de benzină la 5 lei (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Afacerile politicienilor cu statul merg 'unse' sus


Majoritatea prefecţilor, primarilor, şefilor de consilii judeţene şi adjuncţi ai acestora şi-au trecut, în 2010, afacerile pe numele altor membri ai familiei. Motivul: pentru a putea face în continuare afaceri cu statul fără a fi acuzaţi de conflict de interese, scrie Gândul.
Alţi demnitari locali nu au avut încredere nici în familie şi au păstrat afacerile pe numele lor, chiar dacă legea le interzice acest lucru. Aceştia se împart în două categorii: cei care fac afaceri chiar cu unităţi de stat care le sunt subordonate(lucru interzis de lege) şi cei care fac afaceri cu bani publici care nu provin din bugetul pe care îl gestionează.
- HARTA politicienilor locali şi afacerile lor cu statul. Prefect: 'Aduc bani, iau bani'. PLUS - Mesajul unui politician cu afaceri: 'SPUNEŢI GUVERNULUI SĂ ÎMI DEA BANII' (Gandul)


ECONOMIC - Guvernul sperie investitorii straini sus


Guvernul vrea să încurajeze privatizarea şi dezvoltarea pieţei de capital, dar încearcă în acelaşi timp să stoarcă bani din companiile de stat pentru a acoperi deficitul bugetar, politică ce ar putea îndepărta investitorii străini de România, potrivit unei opinii postate pe blogul FT si preluata de Gândul.
Stefan Wagstyl, editor Financial Times (FT) pentru pieţe emergente, foloseşte drept exemplu disputa dintre Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), şi statul român privind Romgaz.
- Blog Financial Times: Jecmănirea companiilor de stat poate îndepărta investitorii străini de România (Gandul)


ECONOMIC - BNR a pierdut războiul cu creşterea preţurilor sus


Economiştii susţin că rata inflaţiei a urcat până la 7,9%-8% în 2010 şi că BNR nu a avut instrumentele necesare pentru a contracara efectele date de majorarea preţurilor administrate şi a accizelor. România a ratat ţinta de inflaţie şi în 2010, iar analiştii cred că acest lucru se va întâmpla şi în acest an. Principalele riscuri pentru evoluţia preţurilor rămân creşterile de taxe, scrie Adevarul.
Rata anuală a inflaţiei s-a situat la finele anului trecut la 7,9%-8%, pe fondul creşterii TVA, a preţurilor administrate (preţul gazelor, al energiei electrice, termice, transport feroviar) şi a accizelor, estimează analiştii economici. Institutul Naţional de Statistică publică astăzi datele privind rata anuală a inflaţie în 2010.
- Banca Naţională n-a putut ţine inflaţia în frâu (Adevarul)


ECONOMIC - Bancile tremura la gândul cresterii restantierilor sus


Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor nu crede că supraspecializarea băncilor este o soluţie pentru a depăşi criza şi anunţă că bancherii vor avea probleme şi anul acesta, sustine Romania Libera.
Consumul se va relansa abia în a doua jumătate a acestui an, susţinut şi de creditele bancare, consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea. Potrivit acestuia, creditele neperformante vor apăsa asupra activităţilor şi a profiturilor bancare şi anul acesta. 'Creditele neperformante vor apăsa şi în 2011 asupra planurilor şi profiturilor băncilor', a spus Gheţea, citat de money.ro. Oficialul CEC Bank crede că, în 2011, din punct de vedere bancar, va exista o reluare a activităţii în zona retail-ului, în special în a doua parte a anului.
- Gheţea: 'Restanţele cresc şi în 2011' (Romania libera)


SOCIAL - Un bebelus costa 5 mii de euro, în rate sus


O familie de romi cu drept de rezidenţă în Franţa a cumpărat, în 2004, cu 5.100 de euro un bebeluş al unui alt cuplu de romi, originari din Sălaj. Potrivit anchetatorilor din Timişoara, tranzacţia a fost încheiată, în 2004, când s-a născut copilul, între o familie de romi originari din Sălaj, stabiliţi la momentul respectiv în Franţa, şi o altă familie de cetăţeni francezi, tot de origine romă. Magistraţii Tribunalului Timiş au decis judecarea în libertate a celor doi părinţi, Moldovanu Nelu şi Rodica Lăcătuş, însă procurorii au făcut recurs. Iar magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis arestarea lor preventivă pentru 29 de zile, sustine Evenimentul Zilei.
Doi rromi sunt cercetaţi de procurorii din Timişoara după ce şi-au vândut copilul în rate unei alte familii de rromi de origine română stabilite în Franţa. Ultima tranşă de bani a fost plătită luni seară, când cei doi părinţi au fost prinşi în flagrant, anunta Libertatea.
- Părinţii copilul vândut în rate, arestaţi pentru trafic de minori (Evenimentul zilei)
- Vând bebeluş, preţ 5.000 , plata în rate (Libertatea)


SOCIAL - ANL - cum obtii o casa dupa zece ani de asteptare sus


Ministerul Dezvoltării Regionale ar putea obţine circa 85 milioane euro în cazul în care ar reuşi vânzarea celor 5.000 de apartamente ANL pentru care chiriaşii au depus până acum cereri de cumpărare, scrie Gândul.
'Am aşteptat 10 ani această locuinţă. Am locuit patru persoane într-o cameră mică, la părinţi. Pe 27 decembrie anul trecut, soţul a fost sunat de la Primăria Sectorului 2 ca să meargă să actualizeze datele de la dosar. A întrebat dacă mai avem vreo şansă. Doamna de la birou i-a răspuns: ŤUite, domnul nu ştie de ce a venit. Păi în câteva zile vă puteţi mutať. Soţul meu a început să plângă. Clar, vrem să îl cumpărăm, când ne vom permite', ne povesteşte Cristina Popescu, care tocmai a intrat în apartamentul de două camere, la parterul blocului ANL. Chiriaşii din blocul inaugurat marţi vor plăti lunar 72 de lei pentru o garsonieră şi 92 de lei chiria stabilită pentru două camere. Cea mai mare parte a celor care şi-au luat în primire locuinţele sunt persoane evacuate din casele naţionalizate, restul fiind tineri până în 35 de ani.
- La coadă la pupături cu ministrul Elena Udrea. 'Baia de aici este mai mare decât baia mea de acasă'. Miza locuinţelor ANL: 85 milioane euro (Gandul)


SOCIAL - Statul a pierdut procesele cu angajatii sus


Zeci de instituţii de stat au avut, în anii 2009 şi 2010, procese cu sute de angajaţi, majoritatea litigiilor fiind câştigate de angajaţi, în anumite cazuri litigiile fiind deschise chiar de şefii acestora, potrivit site-ului www.romaniacurata.ro. Conform statisticii date publicităţii marţi de site-ul www.romaniacurata.ro, în perioada 2009-2010 36 de instituţii au avut procese intentate de salariaţi şi sindicate, iar 15 agenţii nu au avut litigii în instanţă, noteaza Gândul.
- Zeci de instituţii au avut, în 2009 şi 2010, procese cu angajaţii, majoritatea câştigate de aceştia (Gandul)


SOCIAL - Pensionarii, la voia întâmplarii sus


Niciun judeţ nu încasează suficiente contribuţii sociale pentru a-şi plăti pensiile. Doar Capitala este pe plus: din banii adunaţi plăteşte drepturile bătrânilor bucureşteni şi acoperă şi o parte dintre golurile celorlalte judeţe.În România, angajaţii sunt puţini şi au venituri mici, pe când pensionarii sunt mulţi şi, în unele judeţe, pensiile medii sunt aproape cât salariile medii, afirma Adevarul.
- Niciun judeţ din România nu îşi permite să îşi susţină pensionarii. Vezi infografia! (Adevarul)


SOCIAL - 'Cum să nu faci bani pe net' sus


Un reporter 'Adevărul' a testat virtual, timp de două luni, îndrumările 'afaceriştilor' de pe internet care te învaţă să faci bani din click-uri. Forumurile online sunt agresate de ceva vreme cu anunţuri despre 'cum să faci bani pe net'. Reţeta este miraculoasă, dar rezultatele sunt zero.
Un candidat ideal care să facă bani pe net este acela căruia nu-i place 'să umble la interviuri' şi să dea de 'şefi urâcioşi'. Este genul care vrea să fie 'liber în graficul de muncă', dar să aibă un salariu 'stabil şi bun'. Mai mult, unei astfel de persoane îi place să lucreze de acasă, fără ca veniturile să-i fie afectate. Dacă acest scurt profil ţi se potriveşte ca o mănuşă, eşti persoana potrivită.
- Cum nu am reuşit să fac bani pe net (Adevarul)


JUSTIŢIE - În mandatul lui Soric, infractorii au facut legea sus


Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, a anunţat astăzi că s-a terminat ancheta în cazul şefului IPJ Neamţ, Aurelian Şoric, care a fost exclus din Poliţie pentru neglijenţă în serviciu şi declaraţii care au adus prejudicii instituţiei. Împotriva fostului şef al IPJ Neamţ au fost deschise trei anchete disciplinare, Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române concluzionând că acesta s-ar face vinovat de nu mai puţin de 33 de abateri, scrie Evenimentul Zilei.
Ministrul internelor, Traian Igaş, a aprobat destituirea din Poliţia Română a comisarului-şef Aurelian Şoric, în urma propunerii Consiliului Superior de Disciplină din IGPR, a declarat, ieri, şeful Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa. Destituirea vine pe fondul unei noi reglări de conturi dintre interlopii de sub Pietricica. În urma concluziei raportului întocmit după cele trei controale desfăşurate la IPJ Neamţ se poate desprinde ideea că Şoric a vorbit prea mult, aruncând în dizgraţie Poliţia Română şi inflamând şi mai mult relaţiile cu Parchetul, sustine Puterea.
- Aurelian Şoric, exclus din Poliţie pentru că a muşamalizat violuri şi tâlhării (Evenimentul zilei)
- Aurelian Şoric a fost destituit din Poliţie (Gandul)
- Poliţia nu mai are Şoric. Fostul şef al IPJ Neamţ, dat afară din structurile MAI pentru 33 de abateri disciplinare (Puterea)


JUSTIŢIE - DNA începe sa sparga mafia retrocedarilor sus


Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au reuşit, în premieră, instrumentarea unui dosar într-o afacere greu de agăţat şi de probat: mafia retrocedărilor condiţionate. Un jurist din Primăria Capitalei şi un angajat al unei firme care administrează imobilele naţionalizate au fost prinşi în hăţişul cesionărilor drepturilor litigioase, scrie Adevarul.
'Nu, n-au suflet, nu mai au nimic. Dacă vorbeşti cu ei ceva şi ai bătut palma, rămâne aşa. Da' nu, nu merge să negociezi. Ei ştiu că au monopolu' şi fac ce vor' - aşa îi descria Gabi Paraschiv fostei notăriţe Marilena Carmen Popa pe funcţionarii 'cei răi', care se opun interesat satisfacerii cererilor de retrocedare a imobilelor confiscate de comunişti.
- Mafia retrocedărilor a pierdut primii doi soldaţi (Adevarul)


JUSTIŢIE - Vântu este doctor in fentat justitia sus


După modelul binecunoscut de acum, Sorin Ovidiu Vîntu încearcă din nou să păcălească justiţia dându-se bolnav de fiecare dată când are un termen de judecată. Pentru a fenta magistraţii care vor să judece cauza în care este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, lui Sorin Ovidiu Vîntu i se face 'rău' la fiecare termen al procesului, când fie cere să plece din sala de judecată, fie se internează în spital cu doar câteva minute înainte de începerea procesului, scrie Curentul.

Evident că după terminarea judecăţii, brusc, Vîntu se îmbujorează, ca o fată mare şi cere să fie externat susţinând că problemele sale de sănătate s-au rezolvat... ca prin minune. O astfel de manevră a încercat şi luni, 10 ianuarie, la ultimul termen din dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti. Cu o jumătate de oră înainte de începerea procesului, SOV s-a ascuns sub halatele medicilor de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, motivând desigur o stare bruscă de rău. Mai mult, acesta a decis să facă mai multe analize pentru care medicii de gardă de la unitatea spitalicească din Capitală au decis să-l interneze. Dar de aici a început minciuna lui Vîntu. Şi cum orice minciună are picioare scurte, în cursul zilei de ieri medicii de la clinică s-au contrazis în declaraţii, iar manipularea a ieşit la iveală. Astfel, doctorul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Floreasca, a declarat pentru Mediafax că Vîntu a fost externat în cursul serii de luni, în jurul orelor 22.00, la solicitarea acestuia.
- Vîntu vrea să fenteze din nou justiţia, cu ajutorul doctorilor (Curentul)


MEDIA - Emisiunile tv - mai mult 'talk' sau mai mult 'show'? sus


Prezentatorii de talk-show-uri de astăzi nu mai moderează discuţia şi şi-au creat reputaţia de 'agresori' ai invitaţilor. Tipul de moderator pe care Florin Călinescu şi Marius Tucă l-au introdus în România pare să fie o specie pe cale de dispariţie în peisajul audiovizual autohton, scrie Adevarul.
Talk (discuţie - n.r.) sau show? Acum 15 ani, Marius Tucă prezenta la Antena 1 'Milionarii de la miezul nopţii', redenumit mai târziu 'Marius Tucă Show'. În aceeaşi perioadă, cel cunoscut până atunci drept actorul Florin Călinescu inaugura talk-show-ul de tip american, în care gazda şi invitatul emisiunii întreţineau atmosfera prin conversaţii. Călinescu a avut ca invitaţi de la top-modelul german Claudia Schiffer până la preşedintele României de la vremea respectivă, Emil Constantinescu.
- Cine face show la televizor: Moderatorul cu aere de judecător (Adevarul)


SPORT - La Galati, nocturna stadionului s-a blocat intr-un garaj sus


În România, mai exact la Galaţi, există un posesor de garaj care nu deţine documente de proprietate asupra construcţiei, dar care joacă tare într-un litigiu. Oţelul vrea să-şi ridice instalaţia de nocturnă, iar cel de-al patrulea stâlp pică exact în locul în care rezistă din 1996 un 'depozit de murături'. Şi pe care proprietarul nu vrea să-l dărâme sub nicio formă!
Interesant este faptul că garajul respectiv se află pe pământul celor de la ArcelorMittal. Iar proprietarul, cel care i-a solicitat Primăriei (dar a avut şi OK-ul clubului de fotbal acum 15 ani) acordul pentru a-şi ridica construcţia se numeşte Nicolae Gheba şi de ceva vreme nu mai are ce face cu garajul. Omul trăieşte în Germania, iar în vară chiar şi-a dat acordul pentru demolarea acestuia. Construcţia este însă administrată de cumnatul aşa-zisului proprietar, iar între timp situaţia s-a schimbat la 180 de grade, scrie Pro Sport.
- Garajul din coasta liderului! 'S-a închis înăuntru şi a sunat la 112!' (Pro sport)


SPORT - FRF spera sa poata organiza Euro 2024! sus


Planul lui Mircea Sandu, şeful FRF, de a înscrie România în cursa pentru organizarea Europenelor de fotbal din 2024, se poate solda, dacă va fi încununat de succes, cu cel mai mare efort de modernizare a ţării noastre din ultimii 50 de ani! Pentru ca ideea să aibă şanse de reuşită, trebuie ca în coaliţie să intre ferm întreaga clasă politică, guvernul şi pătura oamenilor de afaceri.

Pe iniţiator, ideea nu-l va costa nimic, în schimb, ţara se va înhăma la un proiect fără precedent. Va fi nevoie de investiţii de zeci de miliarde de euro făcute într-un ritm foarte rapid şi de stoparea creşterilor salariale pentru bugetari în următorii ani, dar ar aduce un boom economic şi o infrastructură la nivel european.

ProSport, în colaborare cu Ziarul Financiar, a calculat ce înseamnă, în cifre şi fapte, această tentativă a României de a organiza Euro 2024 împreună cu Ungaria.
- FOTBALUL SALVEAZĂ ROMÂNIA! Planul pentru Euro 2024: stadioane de milioane , autostrăzi şi hoteluri noi! (Pro sport)


SPORT - Meme agita apele în Ghencea sus


Noul manager general e bănuit în club că a intenţionat să favorizeze DigiSport, unde e plătit cu 5.000 de euro pe lună, scrie Gazeta Sporturilor. Cei din Ghencea au rămas surprinşi văzînd că DigiSport face reclamă că va transmite amicalele Stelei, deşi clubul Steaua nu semnase nici un contract în acest sens. Becali a intervenit şi l-a contrat pe MM. Anul a început agitat la Steaua. Ceea ce încă nu a trecut dincolo de uşile birourilor clubului este un conflict care îl vizează direct pe noul manager general, Mihai Stoica.
- Becali l-a oprit pe MM să dea gratis amicalele Stelei la DigiSport (GAZETA SPORTURILOR)


SPORT - Dinamo încearca sa il transfere pe Moraes sus


Andrei Cristea e la un pas de Karlsruhe, locul 16 în liga a doua germană. Nemţii au făcut ieri o nouă ofertă pentru atacantul de 26 de ani: 675.000 de euro acum, plus 300.000 de euro în vară. Cu o parte din banii încasaţi, Dinamo speră să-l aducă pe Junior Moraes. Ieri, roş-albii au făcut o ofertă concretă Gloriei Bistriţa: 300.000 de euro acum şi 200.000 de euro în vară, urmînd ca ardelenii să păstreze şi 50% din drepturile federative ale brazilianului.
- Din cei 675.000 luaţi pe Andrei Cristea, Dinamo l-a ofertat pe Moraes ť 'Cîinii' vor brazilian (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Albania: protest contra unei interdicţii a fularelor islamice în şcoli sus


Un responsabil al comunităţii musulmane albaneze a protestat marţi contra unui proiect de lege asupra educaţiei ce prevede interdicţia oricărui semn religios, inclusiv fulare islamice, în şcoli. Potrivit lui Muca, fularul 'nu este numai un simbol religios ci şi o practică obligatorie pentru toate fetele musulmane ce au atins vârsta pubertăţii'. Muca s-a întâlnit cu ministrul albanez al educaţiei, Myqerem Tafaj.
Un articol al unui proiect de lege asupra educaţiei primare prevede interdicţia portului oricărui simbol religios în şcolile din Albania, o ţară unde majoritatea este musulmană, dar cu o puternică prezenţă a ortodocşilor şi catolicilor.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Patru morţi în violenţele de marţi din Cote d'Ivoire sus


Doi membri ai forţelor de ordine, fidele lui Laurent Gbagbo, au fost 'împuşcaţi mortal' marţi în urma înfruntărilor de la Abidjan cu locuitorii unui cartier de susţinători ai lui Alassane Ouattara, câştigătorul legitim al alegerilor din Cote d'Ivoire, informează guvernul lui Gbagbo. Doi membri ai Forţelor de apărare şi de securitate (FDS) au fost 'împuşcaţi mortal' marţi în urma ciocnirilor din cartierul Abobo, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Ministerului de Interne.
Aceste noi decese ridică la patru numărul victimelor înfruntărilor de marţi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Criza datoriilor din zona euro se va prelungi sus


Alte state din zona euro riscă să aibă nevoie de ajutor internaţional asemenea Greciei şi Irlandei, a estimat marţi ministrul finlandez de finanţe, Jyrkki Katainen.
Potrivit ministrului, Irlanda nu va fi ultima ţară care să necesite un împrumut european. 'În acest moment, Portugalia şi alte state, spre exemplu, ar trebui să ia măsuri pentru a-şi asigura investitorii că îşi vor putea plăti datoriile', a afirmat Katainen, sfătuind aceste state să ia în calcul şi implementarea de reforme structurale.
Ministrul finlandez şi-a expriamt opoziţia faţă de introducerea de euro-obligaţiuni, propunere deja criticată de mai multe state europene, întrucât ar permite ţărilor să se împrumute mai uşor, fapt ce va mări datoriile, în loc să le scadă.
Katainen a făcut aceste aprecieri într-un moment în care trei state din zona euro - Grecia, Spania şi Portugalia - trec printr-un test împrumutând pe piaţa de obligaţiuni.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Brazilia: cel puţin zece morţi la Sao Paulo în urma ploilor torenţiale sus


Brazilia: cel puţin zece morţi la Sao Paulo în urma ploilor torenţialePloile torenţiale din noaptea de luni spre marţi au provocat moartea a zece persoane la Sao Paulo, agravând bilanţul unui sezon ploios care s-a soldat deja cu numeroase victime în sud-estul Braziliei şi care i-a afectat, în primul rând, pe locuitorii din cartierele extrem de sărace.
Trei persoane sunt date dispărute, a anunţat Protecţia civilă, în ultimul său bilanţ, cerând populaţiei să rămână în case. Morţii şi dispăruţii au fost, în cele mai multe cazuri, victime ale alunecărilor de teren din zona de nord a oraşului. Într-unul dintre cazuri, o mamă şi o fiică au murit blocate sub dărâmăturile propriei locuinţe.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Euronews deschide 11 noi birouri şi 'se umanizează' sus


Canalul de ştiri european Euronews îşi va extinde reţeaua cu 11 birouri, a anunţat marţi conducerea postului, într-o conferinţă de presă. După Bruxelles (cu o redacţie de 20 de persoane), Cairo şi Doha, Euronews va mai fi prezent în mod permanent în 2011 la Londra, Paris, Kiev, Istanbul, Dubai, Washington şi Beijing. În 2012 vor urma Tel Aviv şi Astana /Kazahstan/. În luna august, ucraineana va deveni cea de-a 11-a limbă în care va emite Euronews.
O altă schimbare va fi 'umanizarea' modului de prezentare a ştirilor, considerat prea impersonal. În emisie vor fi prezenţi şi jurnalişti, cu duplexuri şi interviuri în exclusivitate, a indicat redactorul-şef Lucian Sârb. 'Suntem singurul canal multilingv, cu o redacţie multiculturală şi o distribuţie mondială, care aruncă o privire europeană asupra actualităţii mondiale', a subliniat preşedintele comitetului director, Philippe Cayla.
Euronews are 700 de colaboratori, dintre care 370 de jurnalişti, şi este deţinut de 21 de acţionari, în principal posturi publice europene, printre care televiziunile franceză, italiană, rusă, turcă şi elveţiană. Postul primeşte şi subvenţii de la Comisia Europeană, care 'i-a recunoscut o misiune de serviciu public', a precizat pentru AFP Philippe Cayla.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - CE: În privinţa carburanţilor, este mult mai eficient să existe un nivel minim de taxare la nivelul UE sus


Comisia Europeană consideră că, în domeniul carburanţilor, este mult mai eficient să existe un nivel minim al accizelor la nivelul Uniunii Europene mai degrabă decât un preţ armonizat al produselor pentru a asigura o concurenţă corectă între operatori, a declarat marţi, pentru Agerpres, Emer Traynor, purtător de cuvânt al comisarului european pentru impozitare şi uniune vamală, Algirdas Semeta.
Reprezentanta CE a adăugat că, în cazul României, este încă în vigoare până în anul 2013 o perioadă de tranziţie pentru accizele la motorină, dar nu şi pentru benzina fără plumb.
Conform datelor statistice ale comisiei, la 15 decembrie 2010, preţul mediu (după aplicarea accizelor) al benzinei euro super-95 la nivelul UE era de 1,42 euro pe litru, iar în România era de 1,14 euro pe litru.
Cel mai ridicat preţ al benzinei euro super-95 se înregistra în Grecia (1,52 euro/litru), Danemarca (1,5 euro/litru), Finlanda (1,48 euro/litru), Suedia şi Germania (câte 1,47 euro/litru), iar cel mai redus în Cipru, Letonia (câte 1,13 euro/litru) şi Bulgaria (1,15 euro/litru).


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Scandalul dioxinei: UE nu îi va despăgubi pe crescătorii germani sus


Uniunea Europeană nu va contribui la despăgubirea crescătorilor de animale germani afectaţi de contaminarea cu dioxină, dar este pregătită să reglementeze activitatea producătorilor grăsimilor aflate la originea scandalului, a indicat marţi executivul comunitar. 'Nu va exista o despăgubire europeană pentru că nu revine Uniunii Europene să repare daunele', a declarat Frédéric Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate şi protecţia consumatorilor, John Dalli.
Pot fi însă acordate ajutoare naţionale, care trebuie aprobate de Bruxelles.
Fermele ale căror animale au fost hrănite cu furaje contaminate nu sunt obligate să le sacrifice. Însă, dacă analizele arată niveluri de dioxină superioare celor admise în Uniunea Europeană, carnea, ouăle şi laptele vor fi definitiv interzise de la comercializare. Crescătorul va putea decide dacă va continua să hrănească animalele a căror producţie este improprie consumului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - WikiLeaks va intensifica ritmul publicării de documente secrete sus


WikiLeaks va intensifica ritmul publicării de documente secrete, a anunţat marţi fondatorul Julian Assange, promiţând mai multe dezvăluiri din rezerva de telegrame diplomatice americane şi alte scurgeri de informaţii. Assange, în vârstă de 39 de ani, a vorbit cu ziariştii în faţa curţii din Londra în faţa căreia a compărut într-o audiere legată de cererea prin care Suedia solicită extrădarea sa pentru infracţiuni sexuale.
WikiLeaks a declanşat un val de indignare internaţională după publicarea a sute de telegrame diplomatice clasificate anul trecut, dezvăluiri care au provocat jenă SUA şi aliaţilor lor timp de săptămâni. Dar fluxul de dezvăluiri, publicate de The New York Times, The Guardian, Der Spiegel, Le Monde şi El Pais, s-a redus recent din cauza atacurilor online, a dificultăţilor financiare şi a punerii sub acuzare a lui Assange în Suedia.
Expertul australian în computere a declarat însă că acest lucru se va schimba în curând, sugerând că marile cotidiene ale lumii vor colabora la noi dezvăluiri.


EVENIMENT - 'Basescu cel rau' a speriat America sus


Preşedintele României Traian Băsescu a ajuns într-un top ironic realizat de MSNBC, un post american de televiziune. În cadrul emisiunii 'Countdown', Băsescu a fost desemnat câştigător la secţiunea 'cel mai rău individ din lume', scrie Evenimentul Zilei.
Moderatorul, Keith Olbermann, a declarat că România este o ţară ridicolă dacă 'încă se teme de oameni îmbrăcaţi în haine din secolul al XVIII-lea, care mormăie cuvinte neînţelese şi ameninţă că vor fi consecinţe majore dacă nu sunt lăsaţi în pace'.
- Băsescu, desemnat 'cel mai rău om din lume' de o televiziune din SUA (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Politicienii si şi moda stilourilor Montblanc sus


Montblanc, 'stiloul prezidenţial' sau 'cadoul pentru demnitari', a făcut istorie în ultimul deceniu, devenind dintr-un accesoriu de prestigiu o 'fiţă' a potentaţilor. De la Ion Iliescu, Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu, instrumentele de scris Montblanc au însoţit toate deciziile majore ale statului român. Nu a existat onomastică, zi de naştere, tratat important în care Montblanc să nu fie parte. Cât costă totuşi acest accesoriu, relativ banal? Preţul de pornire este de câteva sute de euro, iar modelele de colecţie pot depăşi zeci de mii de euro. Cu toate că ne proclamăm o ţară în criză, Montblanc se regăseşte în servietele tuturor reprezentanţilor clasei politice, devenind aproape un bun comun. În Germania, stilourile de lux Montblanc au fost introduse în 'Cartea neagră a risipei pe bani publici', noteaza Puterea.
- România, la peniţa Montblanc. Politicianul de la noi nu mai ştie să scrie cu pixul (Puterea)

Continuare......