[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 17 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate joi, 17 ianuarie 2013 11:45 0 comentarii


Biserica 'Sfânta Scutire de Taxe' - o ctitorie salvatoare (Evenimentul Zilei)
Sunt un mare fan al Înalt Prea Sfinţitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Nu din punct de vedere al celor sfinte, căci sunt 'prea' mirean ca să-mi dau cu părerea, cu atât mai puţin pot judeca talentul de teolog al Î.P.S.D. sau dreapta lui credinţă, scrie Andy Lupu în

Scandalos. Parlamentarii vor superimunitate. Ce condiţii pun în lege pentru "judecarea" cererilor de percheziţie şi arestare (Gândul)
Sub pretextul modificării statutului senatorilor şi deputaţilor pe motiv de reducere a cheltuielilor, parlamentarii se pregătesc să modifice şi prevederile legale în materie de ridicare a imunităţii, scrie Gândul. Astfel, potrivit draftului negociat de liderii grupurilor parlamentare pentru modificarea legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului ori a senatorului trebuie "să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată", dar şi "probele relevante" pentru care se solicită o astfel de măsură.

Parlamentul 'muşcă' din atribuţiile Justiţiei (Adevărul)
Parlamentarii vor să primească probele din dosarele colegilor care urmează să fie arestaţi şi să emită hotărâri definitive şi obligatorii privind imunitatea parlamentară, transmite Adevărul.

Ponta a dat lista chiriaşilor din casele RA-APPS (Gândul)
285 de persoane fizice au contracte de închiriere cu RA-APPS, iar pentru alţi 194 de demnitari statul plăteşte chiria pentru locuinţele de serviciu, potrivit listei chiriaşilor protocolului de stat, făcută astăzi publică de guvern, scrie Gândul.

Corlăţean: Raportul MCV ar trebui să reflecte progresele importante pe partea tehnică (România Liberă)
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că raportul MCV ar trebui să consemneze obiectiv progresele tehnice "concrete şi importante" făcute mai ales de Ministerul Justiţiei, dar şi numirea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, proces în care s-au făcut paşi procedurali, informează România Liberă.

Vasile Blaga critică 'neguvernarea lui Ponta": A făcut din minciună politică de stat' (Evenimentul Zilei)
Vasile Blaga, preşedintele PDL, a fost invitat la postul Realitatea TV, unde a criticat declaraţiile recente făcute de premierul Victor Ponta, relatează Evenimentul Zilei.

Ponta: Greva de la CFR a fost atât de spontană, încât toţi ştiam de ea (Ziarul Financiar)
Premierul Victor Ponta a transmis angajaţilor CFR că le înţelege problemele şi ştie că au salarii mici, dar i-a atenţionat că nu vrea ca greva declanşată miercuri dimineaţa să devină un obicei şi să se transforme "într-un şantaj", explicând că autorităţile depun mari eforturi pentru plata salariilor, relatează Ziarul Financiar.

Angajaţii CFR îşi vor primi cel târziu joi salariile (Cronica Română)
Toţi angajaţii CFR îşi vor primi salariile, mai exact lichidarea pe luna decembrie, miercuri sau cel târziu joi, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, transmite Cronica Română.

Radu F. Alexandru: PDL se va adresa instanţelor interne şi internaţionale pe subiectele CNA şi ANI (România Liberă)
PDL se va adresa tuturor instanţelor interne şi internaţionale în legătură cu intenţia USL de a desfiinţa instituţiile statului CNA şi ANI, a declarat, miercuri, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru, informează România Liberă.

Timbrul de mediu, plătit doar pentru maşini cu maximum 8 locuri. Emisia de CO2 calculată integral (Q Magazine)
Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri şi va fi stabilit luând în calcul emisia integrală de dioxid de carbon, nu doar 30% aşa cum s-a procedat până acum. Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2 urmează să scadă comparativ cu valorile actuale, transmite Q Magazine.

China investeşte un miliard de euro la Rovinari (Puterea)
Statul român a semnat cu China Huadian Engineering memorandumul de înţelegere pentru construcţia unui nou grup energetic la Rovinari. Contractul se va semna până la sfârşitul anului. Investiţia va fi de un miliard de euro, mai mult decât se estimase iniţial, informează Puterea.

Ministerul Sănătăţii: Medicii care lucrează şi la stat şi la privat ar putea fi în conflict de interese (România Liberă)
Mulţi medici din serviciile publice au şi cabinete private sau sunt angajaţi ai unor furnizori particulari de servicii de sănătate, astfel de situaţii trebuind analizate şi din perspectiva unui potenţial conflict de interese, mai ales dacă un doctor ocupă şi o funcţie de conducere, potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, citat de România Liberă.

Doar 20% dintre români au veniturile necesare pentru a folosi serviciile medicale private (Q Magazine)
Doar 20% dintre români au veniturile necesare accesării serviciilor medicale private, astfel că, prin finanţarea spitalelor particulare din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, scad şansele celor cu bani puţini de a beneficia de servicii medicale de calitate, potrivit unui raport al MS, citat de Q Magazine.

Copiii cu nevoi speciale, abuzaţi de profesori nespecializaţi (Puterea)
Profesorii din România nu sunt instruiţi pentru a lucra cu elevii care au dizabilităţi, susţin specialiştii în Psihologie. Incompetenţa anumitor cadre didactice este pusă, în multe cazuri, pe seama copiilor cu dizabilităţi, aceştia nefiind sancţionaţi corespunzător. Învăţătoarea care a agresat un copil cu sindromul Down a fost concediată de Inspectoratul Şcolar al Capitalei, dar se poate întoarce oricând la catedră, notează Puterea.

Judecătorul Alina Ghica şi-a retras candidatura pentru postul de vicepreşedinte al CSM (Evenimentul Zilei)
Judecătorul Alina Ghica, fost preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, şi-a retras candidatura pentru postul de vicepreşedinte, pentru care se organizează mâine alegeri, după două amânări ale votului. În cursă a rămas oficial doar judecătorul Cristi Danileţ, scrie Evenimentul Zilei.

De ce a fost mutat dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu la Curtea Supremă. Judecat de completul care l-a condamnat pe Năstase (Gândul)
Dosarul de corupţie al lui Dan Voiculescu va fi judecat de Curtea Supremă pe 25 aprilie de acelaşi complet care l-a condamnat pe fond pe Adrian Năstase. Dosarul a fost mutat din nou la Curtea Supremă pentru că fondatorul Partidului Conservator a fost ales senator. Tribunalul Bucureşti a trimis dosarul la instanţa supremă, deşi avocaţii lui Voiculescu au susţinut că acesta nu este încă senator, pentru că nu a depus jurământul şi nu şi-a preluat mandatul. În motivarea deciziei de mutare a dosarului, judecătorul susţine că nu are importanţă dacă Voiculescu a depus sau nu jurământul, scrie Gândul.

O trecere în revistă a celor mai importante monumente de patrimoniu pe care indiferenţa autorităţilor şi foamea rechinilor imobiliari le-au răpus (Adevărul)
Pe lista monumentelor istorice Bucureşti, actualizată în 2010, se află 2435 de imobile, dintre care doar 225 sunt semnalizate cu o plăcuţă explicativă. În ultimii ani, mare parte din aceste clădiri au fost lăsate în paragină, uneori din cauza lipsei de fonduri ale proprietarilor imobilelor istorice, alteori intenţionat, deoarece se întâmplă foarte des ca terenul de sub aceste clădiri să valoreze de câteva ori mai mult decât casele în sine, notează Adevărul.

Cel mai nou film regizat de Radu Gabrea, "Evrei de vânzare", are premiera vineri, în Capitală (România Liberă)
Cel mai nou film regizat de Radu Gabrea, "Evrei de vânzare", va fi prezentat în premieră vineri, la Cinemateca Union din Bucureşti, informează un comunicat citat de România Liberă.

Discipolul lui Sergiu Nicolaescu lansează un documentar inedit despre viaţa şi activitatea regizorului (Jurnalul Naţional)
Cristian Radu Nema, fotograf şi regizor, discipol al maestrului Sergiu Nicolaescu, a decis să arate lumii întregi faţa mai puţin cunoscută a marelui regizor care i-a fost părinte spiritual într-ale artei cinematografice. O expoziţie inedită de fotografii care au imortalizat activitatea maestrului poate fi vizitată la cinematograful Patria, din Bucureşti, iar autorul expoziţiei se pregăteşte să definitiveze şi să lanseze filmul documentar pe care l-a realizat împreună cu regizorul, despre viaţa şi activitatea acestuia, transmite Jurnalul Naţional.

Aderarea României la Schengen nu e pe agenda întâlnirii informale a Consiliului JAI de miercuri (Adevărul)
Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu se află pe agenda reuniunii informale a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de miercuri, de la Dublin, a dezvăluit purtătorul de cuvânt al preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE. Totuşi, 'preşedinţia irlandeză intenţionează să realizeze progrese în aderarea României şi Bulgariei la Schengen', a mai spus purtătorul de cuvânt, citat de Adevărul.
Continuare......

Revista Presei 15 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate marți, 15 ianuarie 2013 11:53 0 comentarii


Chiliman îşi grăbeşte drumul spre PDL (Puterea)
De la alegerile pentru Parlamentul obez se acutizează constant gâlceava politică dintre primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, scrie Mihai Pâlşu în Puterea. Penultima surcea aruncată pe foc de Chiliman este Gigi Becali, caracterizat de edil drept 'unul dintre accidentele istoriei PNL, accident indus de Crin Antonescu'. Ultimul buştean este Sorin Roşca Stănescu, despre care primarul reales de 3 ori spune că 'nici n-a intrat bine în PNL că a şi început cu atacurile împotriva mea'.

Tactica lui Crin Antonescu împotriva grupării Tăriceanu (Adevărul)
Crin Antonescu, liderul PNL, a mutat bătălia cu Andrei Chiliman la congresul din luna februarie, pentru a fi sigur de rezultat, notează Adevărul.
Voiculescu: Voi depune jurământul în calitate de senator săptămâna viitoare (România Liberă)
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a declarat, luni, după şedinţa USL, la care a participat, că va depune jurământul în calitate de senator la şedinţa de plen de săptămâna viitoare, adăugând că "nu sunt motive de nervozitate", informează România Liberă.

Febra excluderilor loveşte şi PDL (Puterea)
Febra excluderilor bântuie şi PDL-ul, Sever Voinescu fiind primul pe care îl paşte o asemenea soartă. Preşedintele partidului, Vasile Blaga, a anunţat că organizaţia de Constanţa va lua o decizie în acest sens joi, apoi BPN va face propunerile necesare. Îl contrazice Cristian Preda, spunând că Blaga nu cunoaşte Statutul, scrie Puterea.

Voiculescu vrea să scoată armata la inspecţii fiscale. Unde s-a mai făcut ceva asemănător (Finanţiştii)
La şedinţa USL de luni s-a discutat, printre altele, ideea detaşării de personal militar la Ministerul de Finanţe pentru implicarea în combaterea evaziunii fiscale, a declarat preşedintele fondator al Partidului Conservator (PC), Dan Voiculescu, acesta invocând faptul că, în prezent, personalul specializat însărcinat cu controlul evazioniştilor este insuficient, relatează Finanţiştii.

Victor Ponta doreşte un proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine (Q Magazine)
Reducerea TVA la produsele alimentare de bază este o discuţie care rămâne în picioare, dar într-o primă etapă Guvernul intenţionează introducerea unui proiect-pilot pentru reducerea TVA la pâine, a declarat luni premierul Victor Ponta la finalul reuniunii USL, scrie Q Magazine.

Exclusiv. Un român din trei ar putea să-şi ia adio de la banii de pe cardul de credit (Capital)
Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta şi limita de împrumut micşorată sau anulată, scrie Capital. Motivul? Băncile vor reevalua bonitatea clienţilor.

Un grup de bancheri a preluat conducerea CFR SA (Ziarul Financiar)
Compania de stat CFR SA a anunţat noua componenţă a consiliului de administraţie, formată aproape exclusiv din bancheri. Cei cinci membrii ai consiliului sunt Lucian Isar (fostul director al trezoreriei Bancpost), care este şi preşedinte, Jiru Enache, şeful Trezoreriei şi fost vicepreşedinte la CEC, Florian Raimund Kubinschi, fost membru în Consiliul de Administraţie al HVB Bank şi Dănuţ Sandu, CEO al Nextebank (fosta MKB Romexterra) şi care a lucrat anterior la Millenium Bank şi grecul Dimitris Sophocleous, informează Ziarul Financiar.

Nicolăescu: Românii, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate (Ziarul Financiar)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, luni, că cetăţenii români, în proporţie de 90%, sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate, el precizând că asigurarea socială de sănătate este una obligatorie, reprezentând un fel de impozit, transmite Ziarul Financiar.

Cât vor plăti în plus românii care merg la spitalele private după ce ministrul Sănătăţii a tăiat decontările de la CNAS (Gândul)
Românii care vor dori să se interneze în spitalele private nu vor mai beneficia de niciun decont din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Măsura a fost anunţată de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi va fi inclusă în contractul-cadru pe 2013, care ar putea intra în vigoare de la 1 martie, informează Gândul.

Asociaţiile pentru pacienţi: Măsura ministrului Sănătăţii încalcă dreptul de a alege al pacientului (România Liberă)
Asociaţiile pentru protecţia pacienţilor critică intenţia ministrului Sănătăţii de a sista finanţarea din fondurile CNAS pentru spitalele private. Ele consideră că prin această măsură va fi încălcat dreptul pacienţilor de a alege furnizorul de servicii medicale pe care îl doresc, transmite România Liberă.

Câmpeanu: Pensiile vor fi indexate cu 4% (Cotidianul)
Pensiile vor fi indexate cu 4% începând cu data de 1 ianuarie 2013, iar banii vor fi luaţi şi pe luna ianuarie, chiar dacă plata efectivă nu se va putea face în intervalul calendaristic aferent lunii în curs, a declarat luni ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, la Antena 3, informează Cotidianul.

Liviu Voinea: "Pensiile mărite cu 4 la sută se plătesc în februarie" (Jurnalul Naţional)
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a vorbit în ediţia de luni seară e emisiunii "100 de minute", de la Antena 3, despre majorarea pensiilor cu 4%, măsură implementată deja pentru toate cele 12 luni ale anului 2013, relatează Jurnalul Naţional.

S-a produs un accident rutier pe un drum necurăţat de zăpadă? Firma de deszăpezire ar trebui să plătească despăgubiri de 100.000 de euro (Evenimentul Zilei)
A derapat o maşină sau s-a produs un carambol pe un drum care nu a fost curăţat de zăpadă? Firma de deszăpezire ar trebui să plătească daune Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale de 100.000 de euro pe eveniment. Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, a anunţat că va lua la puricat fiecare contract şi va stabili dacă drumarii îşi fac treaba, transmite Evenimentul Zilei.

Autodenunţ oficial la CSM: judecătorii sunt revoltaţi că votul nu s-a potrivit cu negocierile de culise (Adevărul)
Membrii Secţiei pentru Judecători din CSM afirmă oficial că revolta lor faţă de rezultatul alegerilor pentru şefia instituţiei se datorează faptului că votul nu a respectat negocierile din culise, scrie Adevărul.

Scandal în CSM. Secţia de judecători cere demisia noului preşedinte, Oana Hăineală (Gândul)
Judecătorul Horaţiu Dumbravă a anunţat că secţia pentru judecători a consiliului solicită oficial demisia Oanei Hăineală noul preşedinte al CSM. Dumbravă, membru al CSM, a declarat că pentru deblocarea situaţiei din consiliul Cristi Danileţ şi Alina Ghica ar trebui să-şi retragă candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte a consiliului, transmite Gândul.

Ponta: Ce se întâmplă la CSM e o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie (România Liberă)
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la CSM are loc o bătălie, ceea ce reprezintă o problemă de credibilitate a sistemului de Justiţie în ansamblu, el apreciind că oamenii au foarte puţină încredere în Justiţie, scrie România Liberă.

Adrian Năstase şi-a retras contestaţia în anulare la decizia în care a fost condamnat la închisoare (Puterea)
Fostul premier Adrian Năstase şi-a retras luni contestaţia în anulare la decizia în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", după ce apărarea a aflat de schimbarea componenţei completului de judecată, transmite Puterea.

La Sala Radio, seară Mozart cu dirijorul Ladislau Horváth (Jurnalul Naţional)
Concertmaestrul cunoscutului ansamblu italian Maggio Musicale Fiorentino, Ladislau Horváth, va dirija vineri, 18 ianuarie, Orchestra Naţională Radio, în concertul de la Sala Radio 'Seară Mozart'. Muzicianul a înregistrat multe performanţe ca violonist şi dirijor pe scene ale lumii. Totodată, publicul va putea să o vadă şi să o asculte pe violonista Cristina Anghelescu, solistă concertistă în Orchestrele şi Corurile Radio, prezentă şi pe scenele sălilor de concert din ţară şi străinătate, scrie Jurnalul Naţional.

Propagandă nazistă la Timişoara. Mascaţii au ridicat grupul 'Naţionaliştii Autonomi 88' care premia sterilizarea femeilor rome (Evenimentul Zilei)
Descinderi în această dimineaţă la locuinţa unuia din membrii grupării extremist care vrea să reducă numărul romilor din vestul ţării, premiind familiile care nu mai pot face copii, relatează Evenimentul Zilei.
Continuare......

Revista Presei 14 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate luni, 14 ianuarie 2013 14:13 0 comentarii


Marile probleme din spatele datoriei publice mici (România Liberă)
Aparent, România stă bine la capitolul datorie publică. Doar 35% din PIB (51 miliarde euro), în condiţiile în care media zonei euro a ajuns la 90%, nu pare o calamitate (Italia are 126%, Portugalia 117%, Irlanda 111%, ca să nu mai vorbim de Grecia cu 150%). Premierul Ponta amintea în discursul său despre starea naţiunii despre cei 2.500 euro ce i-ar reveni fiecărui roman de plată din cei 7.000 cât reprezintă PIB-ul/locuitor, o sumă ce pare uşor de digerat chiar şi în condiţiile în care se majorează anual cu aproximativ 150 de euro (corespunzător unui deficit bugetar de 2% din PIB), scrie Cristian Dogaru în România Liberă. Optica se schimbă însă radical dacă ne uităm la dobânzile de refinanţare, tendinţele demografice, numărul de salariaţi din economie, datoria privată fără garanţii de stat. Să le luăm pe rând.

Crin Antonescu: 'Trădătorii mă dezgustă şi mă indignează. Tăriceanu este un secundant al trădătorului Chiliman'. Exclusiv (Gândul)
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru Gândul, că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trădat partidul, iar "trădătorii îl dezgustă şi indignează". Liberalul l-a criticat şi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu despre care a spus că a "procedat neinspirat" când a devenit "secundantul lui Chiliman". Antonescu a precizat că nu a fost niciodată prieten cu Andrei Chiliman şi că nu are "ce negocia cu acesta".

Validarea secretarilor de stat, pe agenda şedinţei PNL de luni (Cronica Română)
Prima şedinţă a conducerii PNL din acest an, dar şi prima după învestirea Guvernului USL în decembrie, are pe ordinea de zi validarea secretarilor de stat ce revin liberalilor, precum şi o discuţie în ceea ce priveşte posibilele excluderi din partid, Cătălin Cherecheş fiind primul vizat, informează Cronica Română.

Exclusiv. Primul lider PDL care ridică luni piatra: 'Echipa Blaga trebuie să plece' (Gândul)
Democrat-liberalii se pregătesc să tranşeze luni, în prima şedinţă a conducerii partidului, discuţiile interne privind organizarea unui congres extraordinar ca urmare a eşecului la parlamentare, notează Gândul. Dacă imediat după alegeri, lucrurile păreau lămurite, o Convenţie Naţională fiind programată pentru sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai, varianta devansării acesteia a apărut insistent în ultimele zile. Tonul l-a dat Cristian Preda care a acuzat actuala conducere că încearcă să tragă de timp. Acestuia i s-a alăturat Sever Voinescu care a primit drept răspuns un avertisment de excludere din partea prim-vicepreşedintelui Cezar Preda. În rând s-a aliniat şi Elena Udrea care a cerut organizarea rapidă a congresului pentru a "opri fierberea din partid".

Gyorgy Frunda: "Dan Voiculescu trebuie să aparţină trecutului" (România Liberă)
Gyorgy Frunda, 62 de ani, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme juridice, spune că în Uniunea Europeană doar România, Slovacia şi Slovenia se mai declară state naţionale şi că analizele constituţionale şi politice demonstrează că această sintagmă nu mai este acoperitoare pentru România, câtă vreme multe dintre deciziile ţării se iau la Bruxelles sau Strasbourg. Frunda nu este suspendat din UDMR pe perioada în care îl consiliază pe Victor Ponta şi consideră că va fi 'o punte de legătură" între Uniune şi Guvern, deşi ar fi fost mai bine ca UDMR să fie la guvernare, notează România Liberă.

Geoană dă vina pe "criza imobiliară" pentru păstrarea casei RA-APPS: "Sunt în căutarea unei rezolvări" (Gândul)
Criza imobiliară este motivul invocat de Mircea Geoană pentru a mai rămâne o perioadă în casa de protocol din Cucu Starostescu din care ar fi trebuit să se mute încă de acum un an, transmite Gândul. După ce Gândul a scris că senatorul PSD stă încă în vila RA-APPS la care legea nu îi mai dă dreptul după demiterea de la şefia Senatului, acum un an, Mircea Geoană a explicat astăzi că este "în căutarea unei rezolvări".

Traian Băsescu face o vizită oficială la Chişinău, pe 1 februarie (România Liberă)
Deputatul PDL pentru diaspora Eugen Tomac, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, anunţă sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, o vizită oficială a şefului la statului la Chişinău pe data de 1 februarie, scrie România Liberă.

Dragnea: Finalul anului să găsească România cu regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale (Curierul Naţional)
Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă că unul dintre obiectivele Guvernului este înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, care să fie şi funcţionale până la sfârşitul acestui an, pentru ca acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE, care va fi alcătuit pentru perioada 2014-2020, transmite Curierul Naţional.

Olguţa Vasilescu: Vreau să privatizăm fabrica de avioane de la Craiova (Q Magazine)
Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu a declarat că autorităţile vor face 'toate demersurile posibile' pentru privatizarea Fabricii de Avioane de la Craiova şi a precizat că există deja discuţii cu compania Alenia Aeronautica din Italia, care a fost interesată şi în anii trecuţi să preia uzina, transmite Q Magazine.

Irigaţiile - pariul guvernului Ponta cu agricultura (Capital)
Cel mai important obiectiv al noului Executiv este reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. Necesitatea acestuia a fost resimiţită din plin în 2012, când seceta prelungită a făcut ravagii atât în producţia vegetală, cât şi în zootehnie, scrie Capital.

'Doctorul' FMI soseşte mâine (Jurnalul Naţional)
România, victimă a 'erorilor' de diagnostic: pe lângă calcularea greşită a PIB-ului, ţara noastră a trebuit să suporte o austeritate mai mare din cauza unui calcul greşit al FMI, scrie Jurnalul Naţional.

Ministrul Sănătăţii anunţă că statul nu va mai da bani pentru spitalele private: cine îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public (Ziarul Financiar)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare, scrie Ziarul Financiar.

Raed Arafat explică cum vor fi folosiţi banii după ce spitalele private nu vor mai primi fonduri de la stat (Adevărul)
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că banii care vor rămâne în bugetul Sănătăţii după ca urmare a sistării alocării de fonduri vor fi folosiţi pentru finanţarea spitalelor 'strategice' care asigură peste 70% dintre cele mai grave cazuri din România, scrie Adevărul.

Blestemul melcului pe linia de tren Bucureşti-Constanţa (România Liberă)
Dacă vreţi să călătoriţi cu trenul între Constanţa şi Bucureşti, pregătiţi-vă pentru un drum de aproape cinci ore. Deşi CFR spune că drumul nu ar trebui să dureze mai mult de 2 ore şi jumătate, de obicei timpul necesar este dublu, chiar şi în condiţii normale de trafic, atunci când nu ninge sau nu exte excesiv de cald sau frig. Călători ai CFR-ului pe această rută ne-au declarat că trenurile merg "la pas", cu viteze de 10 sau 20 km/oră, şi uneori pur şi simplu opresc în câmp. În tot acest timp, nimeni din garnitură nu se oboseşte să le comunice de ce se întârzie, cât va mai dura drumul până la destinaţie sau să-i întrebe dacă au nevoie de ceva. "Mi s-a acrit. Am făcut patru ore până în Bucureşti. Am stat în câmp, fără să ne mişcăm. Cel mai greu a fost după Ciulniţa", a declarat unul dintre pasageri. Singurul semn că trenul întârzie este afişajul electronic din gări, notează România Liberă.

Elevii revin la şcoală de luni, când începe semestrul al doilea. Următoarea vacanţă va fi la primăvară, între 6 şi 14 aprilie (Adevărul)
Semestrul al doilea din acest an şcolar începe luni şi se încheie pe 21 iunie pentru majoritatea elevilor, cu excepţia celor din clasele terminale, în tot acest interval fiind programate o vacanţă de primăvară, o săptămână cu activităţi extraşcolare, evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat, scrie Adevărul.

România, singura ţară care a prezentat dansuri populare la Târgul de Turism de la Viena (Jurnalul Naţional)
România a fost singura ţară din cele 70 participante la Târgul de Turism de la Viena (Wien Ferien-Messe) care a organizat reprezentaţii artistice în primele două zile ale târgului. Cu acest prilej dansatorii de la ansamblul "Junii Sibiului" au prezentat un spectacol artistic iar trupa "Domino" a susţinut un recital de rock la ţambal, relatează Jurnalul Naţional.

Ce măsuri prevede noul Cod de procedură civilă care intră în vigoare de la 1 februarie 2013 (Puterea)
Instanţele se pregătesc de implementarea noului Cod de procedură civilă, începând cu 1 februarie, din punct de vedere al infrastructurii, echipamente IT, mobilier, Ministerul Justiţiei precizând că s-au adoptat măsurile pentru intrarea în vigoare a Cpc, transmite Puterea.

Bulibăşeala revocării judecătorului Cristi Dănileţ din CSM (Puterea)
Cristi Vasilică Dănileţ este membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O parte dintre colegii de breaslă au considerat însă că Dănileţ vrea mai degrabă să-şi promoveze propria imagine decât interesele judecătorilor când a participat, la începutul acestui an, la o procedură netransparentă de alegere a conducerii CSM, notează Puterea. Astfel s-a ajuns ca în acest moment votul pentru revocarea judecătorului Dănileţ să fie în plină desfăşurare. Pentru excluderea lui Dănileţ, 89 din totalul de 177 de instanţe judecătoreşti din România trebuie să fie de acord cu excluderea. Procedura prevede ca în fiecare instanţă două treimi din judecători să fie de acord cu revocarea. Până în acest moment, 43 de judecătorii sunt de acord cu revocarea.

ICCJ judecă luni contestaţia în anulare a lui Adrian Năstase în cazul "Trofeul calităţii" (România Liberă)
Instanţa supremă ia în discuţie luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în "Trofeul calităţii", după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinţei, scrie România Liberă.
Sursa: Agerpres  
Continuare......