[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 17 mai 2010

Posted by PressUpdate luni, 17 mai 2010 08:23

Sumar

POLITIC - Campania electorala - mana cereasca pentru 'baieti destepti'

Campania electorala din toamna trecuta a fost o adevarata mana cereasca pentru o serie de societati comerciale din domeniul constructiilor. În plina criza economica, acestea au obtinut contracte fabuloase pentru constructia unor obiective de interes public, în urma licitatiilor derulate de Ministerul Dezvoltarii. Unele, mai norocoase, nici n-au fost nevoite sa participe la licitatii, ci au primit contracte de multe milioane de euro prin negociere directa, în baza unor justificari absolut penibile din partea beneficiarului.
O analiza pe lista acestor contracte semnate de Compania de Investitii (CNI), institutie aflata în coordonarea Ministerului Dezvoltarii, cu întreprinzatori privati, releva ca cele mai mari sume au fost alocate pentru constructia salilor de sport sau a bazinelor de înot, scrie Puterea.
- ŤMo?tenireať lasata de Blaga lui Udrea. Contracte de zeci de milioane de euro, atribuite de Ministerul Dezvoltarii în campania electorala din 2009 (Puterea)

ECONOMIC - Guvernul, acuzat de 'blat' cu Consiliul Economic

În mijlocul negocierilor cu sindicatele pe marginea memorandumului cu FMI privind masurile de austeritate, Consiliul Economic si Social (CES), prin presedintele sau, Florian Costache, este pus sub semnul îndoielii, sustine Jurnalul National. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pune validarea lui Florian Costache în functia de presedinte al CES, comisa de Parlament (coincidenta!?) în urma cu o luna, pe seama 'manevrelor' de care Guvernul are nevoie pentru a obtine lejer avizul CES pentru toate 'formulele de austeritate' pe care le-ar propune.
- Guvernul si Parlamentul, acuzate de manevre prin CES (Jurnalul National)


ECONOMIC - Lista neagra a disponibilizarilor bugetare

Conform legii, disponibilizarile, care sunt negociate cu sindicatele, trebuie sa se faca în functie de mai multi factori, printre care calificativele angajatului, vechimea la locul de munca sau numarul si gravitatea sanctiunilor, daca este cazul, scrie Gandul. În timp ce, la Bucuresti, ministrii înca mai calculeaza câti bugetari trebuie dati afara pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii si directorii din administratia publica fie înca mai asteapta 'lista neagra de la centru', fie încep deja sa faca primele taieri.
În teorie, reducerea cu pâna la 100.000 de angajati a numarului total de bugetari în urmatoarele luni se va face în urma unei analize concrete, în care se pun în balanta o serie de factori, de la calificativele primite de angajati la vechimea pe care o au la locul de munca. În practica însa, sustin sindicalistii, s-ar putea ca disponibilizarile sa nu fie chiar atât de transparente.
- Cum se vor da bugetarii afara: grila de criterii dupa care sefii trebuie sa 'taie' (Gandul)



Continua

EDITORIAL Saraci lipiti palatului

POLITIC Pe ce cheltuie parlamentarii banii statului

Gura pedelistului adevar graieste

PDL se intoarce la televizor

Politicienii au uitat de Curtea Constitutionala

PSD scoate lumea in strada

Campania electorala - mana cereasca pentru 'baieti destepti'

Oamenii politici pot salva bugetul

ECONOMIC Guvernul, acuzat de 'blat' cu Consiliul Economic

Lista neagra a disponibilizarilor bugetare

Bugetarii lui Videanu raman pe pozitii

Tara jafurilor

Sa moara evaziunea fiscala!

Euro pierde lupta cu dolarul

Statul pierde milioane de euro de pe urma vanatorii

Salariile si pensiile se reduc cu cat au crescut

Insolventa si falimentul - bolile din farmacii

SOCIAL Intram in saptamana protestelor

Patronii nu sunt interesati de serviciile bugetarilor

Romania - argumente pro si contra

Comunitatea gay din România, sprijinita de Ambasada Frantei

Agricultura salveaza Romania?

Secretele supravietuirii cu bani putini

Politia concediilor medicale intra in actiune

Cine sunt 'super-bugetarii'

MEDIA Se tot cauta un inlocuitor al sefului TVR

CULTURĂ Ce fac romanii la Festivalul de la Cannes?

SPORT CFR - campioana aratata cu degetul

Oltchim a ratat trofeul

INTERNAŢIONAL AGERPRES Ministrul singaporez de Externe salută poziţia Românei în cazul Silviu Ionescu

Medvedev îndeamnă Kievul să nu respingă fuziunea în domeniul gazelor

Furtuni violente în Ungaria: un mort, mai multe familii evacuate

Manifestaţii la Bruxelles pentru unitatea Belgiei

Un kamikaze îşi detonează bomba asupra poliţiei de frontieră afgane

Viena: Româncă spitalizată cu arsuri grave după ce un bărbat i-a dat foc

Bangkok: 33 de morţi şi 239 de răniţi în 3 zile, luptele continuă

Angela Merkel: 'Dacă euro cade, mai mulţi vor cădea'

EVENIMENT Afacerile paguboase ale statului

Risipa bugetara


-- in detaliu --

EDITORIAL - Saraci lipiti palatului

Ce va fi din iunie? Nu pricep capitalismul asta de caterinca, oricât m-as stradui. Presedintele îsi doneaza salariul, senatorii si deputatii - asijderea; ministrilor li se bate obrazul sa faca la fel. Daca vor ramâne saraci lipiti palatelor (Cotroceni, Victoria, Parlamentului), cui foloseste? Se va reaprinde economia de la flama marinimiei lor? Vor supravietui amarastenii cu pomeni? Pâna când?
Cine ar trebui sa scoata tara de pe buza prapastiei? Aia care au împins-o. Niste criminali cu fete de inocenti, oriunde s-ar afla ei acum - la Putere sau în Opozitie. Fiindca trebuie sa poarte un nume - desi ar trebui sa poarte un numar si o ghiulea de picior - li s-a spus 'politicieni'. Au privirea aia sincer mirata care vrea sa arate ca s-au nascut în noaptea de miercuri spre joia neagra când Basescu a anuntat ca nu mai sunt bani nici de pampersi. Toti se lauda ca au solutii. Daca ar avea si nu ne-ar face în continuare din vorbe, le-ar fi lipit deja pe gardul Cotrocenilor, ca sa le vada poporul, sa citim si sa ne minunam, scrie Lelia Munteanu intr-un editorial din Gandul.
- Saraci lipiti palatului (Gandul)


POLITIC - Pe ce cheltuie parlamentarii banii statului

Deputatii au cheltuit in luna martie peste 11 milioane de lei, suma care le-a revenit pentru indemnizatii, diurna, cazare transport, telefonie mobila, dar si pentru birourile parlamentare, scrie Cronica Romana.
Potrivit unor statistici ale Camerei, suma alocata deputatilor in martie s-a ridicat la 11.157.466 de lei, iar printre cei mai 'costisitori' s-au numarat Gheorghe Firczak - reprezentant al minoritatilor nationale, cu 63.068 de lei si democrat-liberalii Petru Calian cu 59.890 de lei, Ioan Botis cu 58.096 de lei, Valeriu Tabara cu 56.208 de lei si Adrian Nitu cu 55.206 de lei.
La polul opus, ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, cu 174 de lei, dar si Silviu Prigoana (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Iuliu Nosa (PSD+PC), fiecare cu cate 14.162 de lei, au fost cel mai putin 'costisitori' parlamentari. In total, Camera Deputatilor a suportat in luna martie cheltuieli cu indemnizatiile brute ale alesilor in valoare de 2.337.951 de lei, presedintele acestui for legislativ, Roberta Anastase, avand cel mai mare salariu brut, respectiv 8.817 de lei.
- Deputatii au cheltuit peste 11 milioane de lei, doar in luna martie! (Cronica Romana)


POLITIC - Gura pedelistului adevar graieste

Politica de birt de tara, dusa la colt de masa în doua picioare. Aceasta este impresia lasata de vorbitorii de seama ai PDL, prezenti sâmbata la Sibiu în cadrul unui eveniment cu pretentii academice, sustine Jurnalul National. Mult mai sincer si mai lamuritor cu privire la atitudinea PDL în fata presei a fost deputatul Sever Voinescu. Acesta a declarat deschis ca: 'Una din deciziile proaste pe care partidul le-a luat în ultima luna a fost aceea de a interzice oamenilor din partid sa se duca la posturile Realitatea TV si Antena 3. A fost o decizie care trebuie sa va spun ca toata lumea din partid din secunda doi a respins-o, pentru ca a fost o decizie proasta si absolut toata lumea din partid a si spus conducerii PDL ca nu este o decizie buna'.
Decizia PDL de a nu-si mai trimite reprezentantii la emisiunile de la Antena 3 si Realitatea TV a tintit saracirea patronilor acestor posturi, sustine deputatul democrat- liberal Sever Voinescu, scrie EVZ.
- Sever Voinescu: Guvernarea Boc este proasta (Jurnalul National)
- PDL a vrut sa-i saraceasca pe moguli (Evenimentul zilei)
- Sever Voinescu: Guvernarea Boc este proasta (Evenimentul zilei)


POLITIC - PDL se intoarce la televizor

Pedelistii au primit din nou unda verde pentru a participa la dezbaterile realizate de Realitatea TV si Antena 3. Revenirea pe micile ecrane presupune întocmirea de liste ce vizeaza programarea pedelistilor în functie de emisiune si competente. Dupa o luna în care au fost absenti de la dezbaterile televiziunilor de stiri, printr-un 'boicot' impus de premierul Emil Boc, pedelistii îsi pregatesc revenirea pe micile ecrane. Nu oricum, însa. Democrat-liberalii nu sunt dispusi sa accepte invitatiile Antenei 3 si Realitatii TV, decât daca vor fi însotiti de partenerii lor de guvernare.
Surse din conducerea PD-L au precizat, pentru Gândul, ca, începând cu aceasta saptamâna, o comisie speciala formata din presedintele Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si vicepresedintii Gheorghe Falca si Raluca Turcan va încerca sa negocieze prezenta pedelistilor la cele doua televiziuni, astfel încât, în cadrul emisiunilor, puterea sa nu fie depasita numeric de opozitie.
- Strategia PD-L pentru revenirea la tv: cheama în ajutor UDMR-ul. Pedelistii, monitorizati la emisiuni 14 ore pe zi (Gandul)


POLITIC - Politicienii au uitat de Curtea Constitutionala

De mai bine de o saptamâna trebuia sa se stie numele celor trei care-i vor înlocui pe judecatorii al caror mandat expira pe 7 iunie. Problema nu se afla însa pe agenda politicienilor, scrie Romania Libera. Cele doua Camere ale Parlamentului si Presedintia au încalcat Legea de organizare si functionare a Curtii Constitutionale, în conditiile în care actul normativ obliga sa-i fi desemnat deja pe cei trei noi judecatori. Potrivit Legii nr. 47/1992, 'numirea trebuie efectuata cu cel putin o luna înainte de încetarea mandatului judecatorului predecesor'. Cum mandatele lui Ioan Vida, Nicolae Cochinescu si Petre Lazaroiu expira pe 7 iunie, rezulta ca ar fi trebuit sa stim deja care sunt noii judecatori constitutionali. Mai ales ca CCR a avertizat înca din 16 martie, în scris, asupra datei de expirare a mandatelor. În cazul celor doua Camere, Birourile Permanente au luat act, dar procedura nu a fost demarata, deoarece liderii grupurilor parlamentare nu au caz ut la o întelegere. Potrivit legii, grupurile depun candidaturi la Comisiile juridice, iar acestea se pronunta printr-un raport si formuleaza o recomandare celor doua Camere. Procedura s-a blocat deoarece pentru desemnarea judecatorilor este nevoie de votul majoritatii senatorilor si, respectiv, deputatilor, iar ambele posturi de judecatori ce revin Parlamentului sunt râvnite de PDL.
- Curtea Constitutionala, la un pas de blocaj (Romania libera)


POLITIC - PSD scoate lumea in strada

Situatia exceptionala a economiei românesti si necesitatea efectuarii unor masuri antipopulare ale puterii au produs un efect de bumerang în rândul opozitiei care, în loc de solutii practice, s-a radicalizat. În fapt, mentinerea unei Românii profund sociale, cu o patura considerabila de privilegiati, este - pentru liderii acestei opozitii fragile - un pretext de a degenera ideologic spre forme radicaliste care nu fac decât sa puna într-o lumina proasta valorile stângii, daca exista cu adevarat în România, scrie Curentul.
În acest sens, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri ca este de acord cu sprijinirea miscarilor de strada. 'Pâna în momentul în care Traian Basescu nu ne-a amenintat, nu ne-am implicat în niciun fel. Tocmai ca sa-i dovedim ca nu ne este frica si ca mai sunt în tara asta oameni carora nu le este frica de Traian Basescu, de servicii, de politie, de tot ce are el, de banii lui, vom sprijini în totalitate toate acele proteste pentru ca oamenii au dreptate sa protesteze', a spus presedintele social-democratilor.
Vicepresedintele PDL Ioan Oltean a declarat recent, la Bistrita, ca principalele partide de opozitie, PSD si PNL, incita populatia la revolte sociale, in incercarea de a-si reface imaginea politica si de a recastiga membrii pierduti, pe fondul masurilor de austeritate anuntate de guvern. Liderul PDL a precizat ca este de acord cu protestele anuntate de sindicatele 'responsabile', dar ca se delimiteaza si condamna 'imixtiunea partidelor politice in aceste miscari de strada', considerand ca liderii politici care apeleaza la astfel de metode sunt 'iresponsabili', sustine Cronica Romana.
- PSD recurge la violenta strazii pentru rezolvarea crizei (Curentul)
- Democrat-liberalii acuza Opozitia ca incita la revolte sociale (Cronica Romana)


POLITIC - Campania electorala - mana cereasca pentru 'baieti destepti'

Campania electorala din toamna trecuta a fost o adevarata mana cereasca pentru o serie de societati comerciale din domeniul constructiilor. În plina criza economica, acestea au obtinut contracte fabuloase pentru constructia unor obiective de interes public, în urma licitatiilor derulate de Ministerul Dezvoltarii. Unele, mai norocoase, nici n-au fost nevoite sa participe la licitatii, ci au primit contracte de multe milioane de euro prin negociere directa, în baza unor justificari absolut penibile din partea beneficiarului.
O analiza pe lista acestor contracte semnate de Compania de Investitii (CNI), institutie aflata în coordonarea Ministerului Dezvoltarii, cu întreprinzatori privati, releva ca cele mai mari sume au fost alocate pentru constructia salilor de sport sau a bazinelor de înot, scrie Puterea.
- ŤMo?tenireať lasata de Blaga lui Udrea. Contracte de zeci de milioane de euro, atribuite de Ministerul Dezvoltarii în campania electorala din 2009 (Puterea)


POLITIC - Oamenii politici pot salva bugetul

Politicienii de profesie dar mai ales cei ai puterii, cu o vechime mai mare sau mai mica, pot salva bugetul stat cu o jumatate din avere. Ar fi de salutat daca cei mai cunoscuti si mai bogati dintre politicieni ar întelege efortul de solidaritate cu poporul napastuit de masurile economice dure si ar consimti sa-si doneze jumatate dintre averile colosale, facute în anii de când sunt în politica. Din diverse ratiuni nu intram acum în detalii despre cum s-au facut aceste averi, scrie Cotidianul.
Primul dintre politicienii puterii care ar putea contribui la usurarea poverii poporului prin renuntarea la o jumatate din avere este reprezentantul partidului pro-prezidential si ministru al transporturilor, Radu Berceanu. El si-ar putea dona, de exemplu, macar o parte dintre cei aproximativ 1.000.000 de euro pe care îi are în conturi bancare, ori din cei peste 500.000 de euro proveniti din plasamente sau una dintre cele trei case.
- Prima jumatate din avere (Cotidianul)


ECONOMIC - Guvernul, acuzat de 'blat' cu Consiliul Economic

În mijlocul negocierilor cu sindicatele pe marginea memorandumului cu FMI privind masurile de austeritate, Consiliul Economic si Social (CES), prin presedintele sau, Florian Costache, este pus sub semnul îndoielii, sustine Jurnalul National. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, pune validarea lui Florian Costache în functia de presedinte al CES, comisa de Parlament (coincidenta!?) în urma cu o luna, pe seama 'manevrelor' de care Guvernul are nevoie pentru a obtine lejer avizul CES pentru toate 'formulele de austeritate' pe care le-ar propune.
- Guvernul si Parlamentul, acuzate de manevre prin CES (Jurnalul National)


ECONOMIC - Lista neagra a disponibilizarilor bugetare

Conform legii, disponibilizarile, care sunt negociate cu sindicatele, trebuie sa se faca în functie de mai multi factori, printre care calificativele angajatului, vechimea la locul de munca sau numarul si gravitatea sanctiunilor, daca este cazul, scrie Gandul. În timp ce, la Bucuresti, ministrii înca mai calculeaza câti bugetari trebuie dati afara pentru a respecta bugetul de cheltuieli salariale aprobat de FMI, la nivel local, primarii si directorii din administratia publica fie înca mai asteapta 'lista neagra de la centru', fie încep deja sa faca primele taieri.
În teorie, reducerea cu pâna la 100.000 de angajati a numarului total de bugetari în urmatoarele luni se va face în urma unei analize concrete, în care se pun în balanta o serie de factori, de la calificativele primite de angajati la vechimea pe care o au la locul de munca. În practica însa, sustin sindicalistii, s-ar putea ca disponibilizarile sa nu fie chiar atât de transparente.
- Cum se vor da bugetarii afara: grila de criterii dupa care sefii trebuie sa 'taie' (Gandul)


ECONOMIC - Bugetarii lui Videanu raman pe pozitii

În toiul discutiilor cu FMI si cu buge¬ta¬rii si pensionarii protestând în stra¬da, ministrul Adriean Videanu anun¬ta marea revolutie din Ministerul Eco¬nomiei: o concediere colectiva a 200 de angajati ai institutiei, care plimba degeaba hârtii. Desi totul trebuia sa se întâmple pâna miercu-rea trecuta, 'reforma' s-a fâsâit în 'ana¬li¬ze', scrie Jurnalul National.
- Cei 200 de la Termopilele lui Videanu (Jurnalul National)


ECONOMIC - Tara jafurilor

Pe vreme de criza, când aproape nu exista zi fara un jaf armat, iar hotii si-au pus în aplicare cele mai inventive metode, iata ca Politia Româna ne da alte doua vesti proaste. Potrivit unei statistici au fost constatate cu10% mai multe infractiuni economico-financiare fata de perioada similara a anului trecut, fiind constatate peste 4.700 de fapte de evaziune fiscala, pentru care sunt cercetate peste 3.300 de persoane suspecte, scrie Jurnalul National.
Politia Româna anunta scaderi importante în statisticile infractiunilor grave. 'Sa dea Dumnezeu sa fie corecte, dar studiile contrazic ce spun statisticile', spune psihologul Hanibal Dumitrascu, citat de Gandul.
- Cresc infractiunile economice (Jurnalul National)
- Criza infractorilor. Politia raporteaza succese statistice (Gandul)


ECONOMIC - Sa moara evaziunea fiscala!

Guvernul anunta masuri drastice pentru producatorii de alcool, tutun si carburanti, fara sa deranjeze însa comertul la negru. Formalitati de autorizare si garantii usturatoare vor lovi industria bunurilor accizabile, potrivit unei ordonante care nu-i vizeaza si pe contrabandisti, scrie Adevarul. În locul unor masuri concrete pentru combaterea pietei negre de tigari, alcool sau alte produse din topurile evaziunii fiscale, Guvernul a ales sa-i 'biciuiasca' tot pe producatorii care obtin în mod legal astfel de produse.
Premierul Emil Boc a cerut ministrilor implicati sa finalizeze proiectul de combatere a evaziunii fiscale pĺna la sedinta de miercuri a Guvernului, pentru a fi dezbatut în prima lectura, si sa îi schimbe 'fara somatie' pe sefii structurilor din subordine care nu actioneaza împotriva evazionistilor, scrie Curentul.
- Guvernul trage cu gloante oarbe în evaziunea fiscala (Adevarul)
- Boc cere demiterea celor care nu combat evaziunea fiscala (Curentul)
- Evaziunea fiscala - în crestere, violenta - în scadere (Puterea)


ECONOMIC - Euro pierde lupta cu dolarul

Cotatia monedei europene a ajuns la cea mai mica valoare din ultimele 19 luni si ar putea ajunge chiar si sub echivalentul dolarului. Comisarul European Ollie Rehn sugereaza statelor din zona euro sa nu apeleze la ajutorul în valoare totala de 750 de miliarde de euro. Valorea monedei unice europene continua sa piarda teren si a finalizat saptamâna trecuta la o cotatie care nu a mai fost atinsa în ultimele 19 luni, respectiv 1,23 dolari.
- Euro, aproape sa egaleze dolarul (Adevarul)
- Euro - la cel mai redus nivel de dupa colapsul 'Lehman' (Bursa)


ECONOMIC - Statul pierde milioane de euro de pe urma vanatorii

Statul pierde anual zeci de milioane de euro de pe urma vânatorii pentru ca majoritatea covârsitoare a fondurilor de vânatoare au fost date prin încredintare directa, pe sume derizorii, sustine Romania Libera.
Nici în anii urmatori lucrurile nu se vor schimba, deoarece aceste contracte paguboase vor fi prelungite si în 2010. Legea vânatorii a fost promulgata în anul 2006 si de pe urma 'imperfectiunilor' ei are de câstigat cel mai mare gestionar de fonduri de vânatoare: Asociatia generala a Vâna¬torilor si Pescarilor Sportivi (AGVPSR) si asociatiile sale judetene afilia¬te. Un numar de aproximativ 850 de fonduri de vânatoare au fost încredintate direct acestor asociatii - în urma cu zece ani - iar alte 350 au fost câstigate prin licitatie. Este vorba de 12 milioane de hectare de fonduri de vânatoare dintr-un total de aproximativ 22 de milioane. AGVPSR si filialele sale au în gestiune jumatate din România a carei suprafata este de 24 de milioane de hectare.
- Încasam doar 0.03 euro pe hectarul cu vânat (Romania libera)


ECONOMIC - Salariile si pensiile se reduc cu cat au crescut

Decizia autoritatilor de la Bucuresti de a reduce fondul de salarii cu 25% si pensiile cu 15% a declansat o adevarata isterie publica, amplificata la nesfârsit de televiziunile cu carnet de partid. Analistii de conjunctura care s-au grabit sa cânte deja prohodul României n-au avut însa nici cea mai mica curiozitate pentru a analiza la rece cifrele oficiale care demonstreaza negru pe alb ca în plina criza economica mondiala, în perioada martie 2008-martie 2010, salariul mediu si punctul de pensie au crescut cu 26% în România. Asta în vreme ce majoritatea tarilor din UE recurgeau la masuri drastice de reducere a cheltuielilor bugetare. Pentru a întelege mai bine cum a luat acum Guvernul decizia de reducere a salariilor bugetarilor cu 25% sa aruncam un ochi pe indicatorii Institutului National de Statistica. Din datele oficiale putem lesne observa ca în martie 2008, an de crestere economica, câstigul salarial mediu net a fost de 1.192 lei. În martie 2010, în miezul crizei economice, acelasi indicator era cu 26,6% mai mare, adica 1.509 lei.
- Salariul mediu si punctul de pensie s-au marit cu 26% în perioada martie 2008 - martie 2010! (Curentul)


ECONOMIC - Insolventa si falimentul - bolile din farmacii

Lipsa fondurilor agraveaza situatia actuala a sistemului farmaceutic din România, în care aproximativ 1.500 de farmacii se afla în insolventa si alte 400 sunt în faliment, iar multe spitale din tara au dificultati financiare, se arata într-un comunicat comun al Colegiului Farmacistilor din România (CFR) si al Colegiului Medicilor din România (CMR).
Colegiul Farmacistilor anunta la începutul lunii trecute, ca o noua criza a medicamentelor ar putea aparea în luna iunie, când fondurile pentru medicamentele compensate ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate ar putea sa se epuizeze. Aceasta situatie a fost cauzata, în principal, de majorarea termenelor de plata de la 60 de zile la 210 zile pentru produsele farmaceutice compensate si gratuite.
Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor, cea care a anuntat pentru Curierul National criza medicamentelor din vara, ne-a declarat acum ca problemele au început deja, iar ca estimarile initiale au fost facute din optimism.
- Sistemul farmaceutic românesc, tot mai 'bolnav' de insolventa si faliment (Curierul national)


SOCIAL - Intram in saptamana protestelor

Profesorii, studentii, functionarii publici, politistii, medicii si pensionarii si-au dat întâlnire miercurea aceasta în Piata Victoriei, unde îi asteapta pe membrii Guvernului la discutiile pe care nu le-au purtat pâna acum. Sindicalistii asteapta sa li se alature si angajatii din mediul privat. Pâna la 19 mai, continua si celelalte proteste anuntate, afirma Jurnalul National.
În loc sa mearga în parc pentru a-si plimba copiii, sute de mamici au decis sa se întâlneasca, astazi, la ora 12.00, în fata Ministerului Muncii, pentru a protesta fata de decizia guvernantilor de a reduce indemnizatiile de crestere a copilului. Ele vor fi 'înarmate' cu bebelusii lor, dar si cu pampersi si banderole negre 'în semn de doliu pentru Ťînmormântareať pe care alesii ne-o pregatesc', sustin organizatoarele, citate de Evenimentul Zilei.
- Saptamâna protestelor: Peste 40.000 de oameni sunt asteptati miercuri la Guvern (Jurnalul National)
- Mamele ies în strada, nemultumite de decizia de diminuare a indemnizatiei de crestere a copilului (Jurnalul National)
- Ziua în care bebelusii ies în strada (Evenimentul zilei)
- Proteste în deal si vale (Azi)


SOCIAL - Patronii nu sunt interesati de serviciile bugetarilor

Putinii oameni de afaceri care ar fi dispusi sa ofere un loc de munca bugetarilor dati afara spun ca oferta lor este, în general, munca de necalificat. Multi dintre ei însa sustin ca nici nu vor sa auda de bugetari, scrie Gandul.
Perspectivele bugetarilor la ora actuala, când vine vorba despre gasirea unui alt loc de munca, sunt destul de sumbre. Majoritatea patronilor intervievati de Gândul sustin ca nu au nevoie de 'birocrati', ca nu au încredere în angajatii de la stat pentru ca sunt 'virusati' si, nu în ultimul rând, ca preocuparea lor acum este concedierea propriilor oameni si nu noile angajari. Sunt însa si unii oameni de afaceri care spun ca ar angaja si mâine câtiva bugetari disponibilizati, dar numai daca acestia sunt dispusi sa lucreze ca fierar-betonist, faiantar sau ca necalificat, 'pâna învata o meserie'.
- Cine angajeaza bugetari. De ce cred patronii ca angajatii de la stat sunt 'virusati' (Gandul)
- Expertii în resurse umane: Bugetarii vin în mediul privat ca dintr-o alta lume (Gandul)


SOCIAL - Romania - argumente pro si contra

Parintii si locul nasterii nu ti le alegi. Dar, daca tot s-a întâmplat sa fii român, îti doresti sa-ti iasa totul bine aici. Sa n-ai parte la tot pasul de nesimtiti si de mitocani. De aurolaci tâmpiti de droguri si disperati de foame. De imbecilii agresivi calare pe 4x4. Sa nu-ti faci pulbere masina în gropile platite din rovinieta, sa nu stai cu ochii-n patru ca te fura unul, sa nu puta strazile a urina etc. Te-ai saturat de manelele urlate, ti s-a acrit de piti, fite si arogantele ghiolbanilor cu bani. Ai mai vrea chiar ca megaborfasii sa faca puscarie, nu sa devina branduri, sa vrea fi-tu sai calce pe urme. Dar mai ales n-ai vrea sa te obisnuiesti cu astea si multe altele la fel. Daca nu, te zbati sa schimbi. Cine o face.Cine crede ca are o singura viata o taie unde vede cu ochii dupa ce-si face mâna cu doua trei vacante la bulgari. Miscarea de rezistenta declansata de Jurnalul National se bate ca sa ne fie bine aici. Iar campania 'De ce ai ramâne în România? De ce ai pleca?' este parte a acestei batalii.
Cum ar trebui sa arate România, pentru a ma convinge sa ma întorc acasa? Este un subiect delicat, atât prin sensibilitate, cât si prin complexitatea lui. Încerc sa-mi aleg cu grija cuvintele, pentru ca nu vreau sa fiu înteles nici ca un 'taran român ajuns în SUA, care si-a uitat originile', nici nu vreau sa jignesc pe cei care au ramas în România, indiferent de motivele lor, noteaza si Evenimentul Zilei.
- Ne-am nascut la locul potrivit? De ce ati ramâne în România? De ce ati pleca? (Jurnalul National)
- Un român în SUA: Ce m-ar convinge sa ma întorc în România? (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Comunitatea gay din România, sprijinita de Ambasada Frantei

Comunitatea gay din România se bucura de sprijinul Ambasadei Frantei la Bucuresti. Într-un interviu acordat EVZ, ambasadorul Henri Paul vorbeste despre succesul parteneriatului civil în Franta si îi îndeamna pe politicienii români sa sustina drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali). Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, crede ca aceasta chestiune ar trebui discutata în scoala pentru înlaturarea tuturor vechilor clisee.
- Henri Paul: 'Trebuie sa discutam despre homosexualitate' (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Agricultura salveaza Romania?

Daca în ultimii ani taranii îsi dadusera terenurile în arenda la asociatiile agricole, acum, din cauza crizei, si le muncesc singuri pentru a reduce costurile. În comuna Stoicanesti (Olt), oamenii spera sa supravietuiasca întorcându-se la înde¬letnicirile stramosilor: munca pamântului, pescuitul, vânatoarea si culesul de ciuperci, scrie Adevarul.
Între anii '70 si '90, Stoicanesti a fost poate cea mai bogata comuna din judetul Olt. În vremea când Scornicestiul nu devenise înca oras rivaliza fatis cu localitatea unde se nascuse însusi 'cârmaciul' tarii. Productiile la hectar raportate de CAP Stoicanesti si numarul impresionant de 'capete de vita furajata' stârneau invidia si puneau pe jar toate conducerile de colective din judet si chiar din tara.
- Criza la tara: din nou la sapa (Adevarul)


SOCIAL - Secretele supravietuirii cu bani putini

Masurile anuntate recent de Guvern îi determina pe majoritatea românilor, obi?nui?i deja cu privatiuni financiare, sa adopte un stil de viata ?i mai cumpatat ca pâna acum. Salariile bugetarilor mai mici cu 25%, pensiile, cu 15%. Anuntul i-a speriat pe români. 'Adevarul' a întocmit un ghid de supravietuire pentru cei cu bani putini.
- Ghid de supravietuire cu salariul taiat (Adevarul)


SOCIAL - Politia concediilor medicale intra in actiune

Politia concediilor medicale va iesi la 'vânatoare' de bolnavi închipuiti, de astazi. Potrivit unei ordonante guvernamentale, pacientii care se prezinta la doctor pentru a cere concediu medical trebuie sa completeze o declaratie prin care îsi fac cunoscut domiciliul pe care îl vor avea pe timpul derularii concediului medical, scrie Adevarul.
Speriati de noile norme de acordare a concediilor medicale, medicii de familie sufla si-n iaurt si refuza sa semneze astfel de adeverinte chiar si pentru pacientii bolnavi cu acte în regula, scrie Romania Libera.
- Începe razia printre bolnavi (Adevarul)
- Medicii de familie se tem sa mai dea concedii medicale (Romania libera)


SOCIAL - Cine sunt 'super-bugetarii'

Unul din cinci bugetari lucreaza la Interne, servicii secrete sau Aparare Cei 260.000 de bugetari 'speciali' consuma 4 mld. euro anual, adica aproape 40% din cheltuielile cu salariile in sistemul public, scrie Ziarul Financiar. Statul cheltuie anual aproximativ 4 miliarde de euro pentru plata a 260.000 de bugetari din sistemele 'speciale', de siguranta publica si aparare, care nu apar in statisticile oficiale, adica 38% din cheltuielile totale de personal cu angajatii din sectorul public (10,7 mld. euro), potrivit unor estimari ZF pe baza informatiilor de la Ministerul de Finante si de la Institutul National de Statistica.
In negocierile privind reducerea de salarii ale bugetarilor apar pentru prima data defalcari privind structura pe salarii si pe institutii.
- Pentru prima data apar date despre un grup de bugetari speciali - Secretele bugetului: 260.000 de 'paznici' consuma 40% din fondul public de salarii (Ziarul financiar)


MEDIA - Se tot cauta un inlocuitor al sefului TVR

PDL repune pe tapet subiectul conducerii TVR, propunându-si gasirea rapida a unui înlocuitor pentru Alexandru Sassu. La o luna si jumatate dupa demiterea acestuia de catre parlament, Sassu este înca interimar. PDL vrea ca înlocuitorul lui Alexandru Sassu sa fie ales odata cu adoptarea unei legi a 'depolitizarii' institutiei. 'Exista riscul sa fie o depolitizare politica', spun voci din societatea civila, noteaza Evenimentul Zilei.
Vicepresedintele PDL Raluca Turcan anunta, într-o postare pe blog, ca va sesiza Curtea de Conturi si DNA cu privire la situatia din TVR, reiterând afirmatia potrivit careia în institutie se atribuie contracte fara licitatie, spargandu-se în sume mai mici achizitii de multe sute de mii de euro, potrivit ziarului Romania Libera.
- Puterea reia ofensiva schimbarii conducerii TVR (Evenimentul zilei)
- Raluca Turcan va sesiza DNA în cazul achizitiilor de la TVR (Romania libera)


CULTURĂ - Ce fac romanii la Festivalul de la Cannes?

Regizorului Cristi Puiu, care a intrat în sectiunea Un Certain Regard cu 'Aurora', îi este teama ca un premiu la Cannes ar putea perverti perceptia publicului care vine sa-i vada filmul. 'Zici ca e manifestatie. Ziua, e o parada de ochelari de soare. Seara, tinutele sunt extravagante, barbatii poarta costume cu papion, ba chiar si cu paiete, iar femeile palarii. Toate restaurantele sunt pline, ca sa ajungi sa manânci într-unul trebuie sa-ti fi facut rezervare cu o saptamâna înainte. Sâmbata a plouat torential, alergau care încotro', povesteste Andreea Esca, directorul editorial al revistei The One, care de trei zile se afla pe Croazeta. Jurnalisti, cameramani, fotografi se înghesuie în laterala intrarii hotelului 'Martinez' din Cannes, acolo unde sunt cazate majoritatea VIP-urilor, iar multi dintre jurnalisti se suie pe un fel de scarite, încercând sa fie peste ceilalti, a vazut Esca. Transmit tot ce se poate despre vedete si filme. În cazul ultimelor, cronicile difera de la cer pâna la pamânt. Sa le luam, de pilda, pe cele despre pelicula lui Cristi Puiu.
Cronicarii straini apreciaza stranietatea, complexitatea filmului si performanta lui Cristi Puiu ca actor, dar critica lungimea peliculei si felul în care îsi pune publicul la încercare.
- 'Aurora' si 'Marti, dupa Craciun', senzatiile românesti la Cannes (Gandul)
- Filmul 'Aurora', o epopee despre banalitatea raului (Evenimentul zilei)
- Divort în stil românesc (Jurnalul National)
- Românii, o primejdie pentru Palme d'Or (Adevarul)
- Puiu si Muntean împart cronicarii în doua tabere (Romania libera)


SPORT - CFR - campioana aratata cu degetul

La fel ca în urma cu doi ani, meciul în care CFR a jucat cu titlul de campioana pe masa a scos la rampa nu un jucator al gruparii din Gruia, cum ar fi fost normal, ci unul din tabara adversa. Daca în 2008 a fost Fabio Bilica, acel fundas brazilian al Universitatii Cluj care a provocat penalty-ul din care Cadu a marcat golul victoriei CFR-ului, sâmbata a venit rândul lui Ousmane Vieira sa iasa în evidenta. Doar împrumutat la International Curtea de Arges, el aflându-se de fapt sub contract cu CFR, jucatorul ivorian a facut tot ce i-a stat în putinta pentru a le facilita clujenilor succesul sinonim cu triumful final. Cum-necum însa, CFR a intrat în posesia unui nou titlu, iar la finalul partidei câstigate cu 2-1, nu fara emotii, elevii lui Andrea Mandorlini au dat drumul petrecerii. Mai întâi pe stadion, apoi pe strazile Clujului, sampania a curs în valuri, iar tortele au 'aprins' cerul.
- Fiesta în Gruia! (Jurnalul National)
- CFR Cluj a câstigat titlul de campioana a României (Gandul)
- Ce ascunde titlul CFR-ului (Romania libera)
- CFR Cluj rescrie istoria fotbalului românesc (Puterea)


SPORT - Oltchim a ratat trofeul

Handbalistele de la Oltchim au sperat pâna în ultima clipa ca pot recupera handicapul de sapte goluri înregistrat dupa meciul-tur, dar distanta dintre dorinta si putinta a fost prea mare. Minunea visata de handbalistele de la Oltchim nu s-a produs. Învingatoare în tur cu 28-21, danezele de la Viborg au câstigat cu scorul de 32- 31 si returul Ligii Campionilor, disputat sâmbata seara, în Sala Polivalenta din Bucuresti, si au intrat astfel în posesia trofeului.
- Oltchim - da, sala si tabela - ba (Jurnalul National)
- OltCHINUL României (Evenimentul zilei)
- Oltchim Râmnicu Vâlcea - vicecampioana europeana la handbal (Gandul)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Ministrul singaporez de Externe salută poziţia Românei în cazul Silviu Ionescu

Cazul fostului diplomat român Silviu Ionescu, acuzat de producerea unui accident auto în Singapore soldat cu moartea unei persoane, a prilejuit un schimb de scrisori între ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, şi omologul său din Singapore, George Yeo, a anunţat duminică site-ul de ştiri channelnewsasia.com, citând declaraţia din aceeaşi zi a şefului diplomaţiei din Singapore.
Salutând poziţia Bucureştiului în această problemă, George Yeo a menţionat că Teodor Baconshi l-a asigurat că autorităţile române sunt decise să respecte întocmai procedurile legale pentru soluţionarea cazului Ionescu. Totodată, ministrul român a afirmat că va acorda întregul său sprijin ambasadorului singaporez la Bruxelles, desemnat drept trimis special al ţării sale în România, despre a cărui vizită la Bucureşti fusese informat într-o scrisoare trimisă de George Yeo.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Medvedev îndeamnă Kievul să nu respingă fuziunea în domeniul gazelor

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a făcut un apel către conducerea Ucrainei să nu refuze propunerea Rusiei privind fuziunea în sectorul energetic, până când toate variantele posibile nu vor fi analizate în detaliu, argumentând că 'alianţele, în anumite situaţii, sunt necesare'. 'În acest moment, eu nu aş renunţa la nimic şi nu aş anticipa nimic. Ne vom întâlni cu Viktor Ianukovici, vom discuta. Nu sunt supărat de un refuz, pentru că încă nu am discutat această problemă', a afirmat Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat, duminică, mass-media ucrainene.
El a subliniat că orice gen de fuziune este posibilă 'doar pe baze pragmatice'. 'Oricâtă simpatie nu am avea unul faţă de celălalt, dar fuziunea ar fi posibilă doar din convingeri pragmatice', a adăugat Medvedev.
Medvedev a punctat că discuţiile privind fuziunea gigantului rus Gazprom şi a companiei ucrainene Naftogaz necesită calcule corecte. El a menţionat că valoarea Gazprom ar fi de 150 de miliarde de dolari, potrivit unor estimări minime, iar preţul maxim ar fi de 200 de miliarde de dolari.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Furtuni violente în Ungaria: un mort, mai multe familii evacuate

Un bărbat a murit şi mai multe familii au fost evacuate duminică în Ungaria, din cauza furtunilor violente care s-au abătut asupra centrului şi nord-estului ţării şi care au provocat grave inundaţii şi întreruperi de curent electric, potrivit autorităţilor locale.
Bărbatul a fost omorât de prăbuşirea unei părţi a casei sale, în Miskolc, un oraş din nord-estul ţării, potrivit poliţiei. Miskolc şi regiunea învecinată au fost cele mai afectate de furtună, mai multe familii fiind evacuate după ce două râuri au ieşit din albie şi au inundat străzile localităţii.
În centrul şi nord-estul Ungariei a plouat în 24 de ore torenţial, cantitatea de apă fiind egală cu cea a unei luni întregi de ploi, iar vântul a suflat cu 110 km/h. Curentul electric a fost întrerupt, iar traficul feroviar a fost grav perturbat.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Manifestaţii la Bruxelles pentru unitatea Belgiei

Un număr de 2.300 persoane, potrivit poliţiei, şi 5.000 potrivit manifestanţilor, au manifestat duminică pe străzile capitalei Belgiei pentru unitatea ţării, care se află în plină criză politică din cauza unui conflict ligvistic între flamanzi şi valoni.
Manifestanţii au scandat diverse sloganuri şi au fluturat un banner pe care era scris în cele trei limbi oficiale ale ţării (olandeză, franceză, germană) 'Da, vrem să trăim împreună'.
Manifestanţii fluturau steaguri belgiene sau pancarte pe care era înscris 'Fără fascism regional'. Unii distribuiau autocolante cu 'Nu te atinge de ţara mea'.
În 2007, o manifestaţie similară a reunit 35.000 de persoane, dar totuşi organizatorii s-au declarat satisfăcuţi de participarea 'record' din această duminică.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Un kamikaze îşi detonează bomba asupra poliţiei de frontieră afgane

Un kamikaze a detonat încărcătura explozivă pe care o purta asupra sa duminică seară în apropierea porţii sediului Poliţiei de Frontieră afgane la Kandahar unde insurgenţii duc o campanie de omoruri la ţintă.
Şeful de poliţie din Kandahar Sher Mohammed Zazai a declarat că cel puţin trei persoane au fost rănite în atacul produs în partea de nord-est a oraşului Kandahar. 'A fost un atacator sinucigaş pe o motocicletă care s-a aruncat în aer când a ajuns lângă poartă', a declarat Zazai.
Zelmai Ayubi, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Kandahar, a afirmat că cel puţin patru poliţişti de frontieră au fost răniţi în acest atac. El a adăugat că alţi doi kamikaze au intrat pe terenul împrejmuit al poliţiei, dar au fost împuşcaţi mortal în timpul unor schimburi de focuri înainte de a detona vestele lor de explozibili.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Viena: Româncă spitalizată cu arsuri grave după ce un bărbat i-a dat foc

O româncă de 35 de ani a fost spitalizată cu arsuri grave după ce a fost stropită cu o substanţă inflamabilă de un bărbat, care apoi i-a dat foc, a anunţat poliţia austriacă citată de AP. Incidentul, înregistrat duminică dimineaţa, pe o stradă din Viena, s-a produs în urma unei altercaţii între cei doi. Atacatorul, neindentificat încă, se pare că a fugit într-un automobil marca BMW, a mai spus poliţia.
Femeia- Florentina M. - are arsuri pe mâini şi pe partea superioară a corpului care îi pun viaţa în pericol şi se află în prezent în stare de comă indusă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Bangkok: 33 de morţi şi 239 de răniţi în 3 zile, luptele continuă

Cel puţin 33 de persoane au fost ucise şi 239 rănite în trei zile de confruntări între manifestanţi antiguvernamentali şi militari thailandezi, au anunţat serviciile de salvare la Bangkok unde tiruri şi puternice explozii erau încă auzite în noaptea de duminică spre luni.
Autorităţile au lansat joi seară o operaţiune militară destinată să izoleze miile de manifestanţi 'cămăşi roşii' care cer demisia primului ministru Abhisit Vejjajiva şi ocupă un cartier al capitalei de la începutul lunii aprilie.
Ultimele violenţe ridică bilanţul uman la 63 de morţi şi circa 1.700 de răniţi de la începutul crizei la jumătatea lunii martie, potrivit cifrelor furnizate de serviciile de salvare şi Ministerul Sănătăţii.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Angela Merkel: 'Dacă euro cade, mai mulţi vor cădea'

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că stabilizarea euro reprezintă stabilizarea 'ideii europene', iar căderea monedei euro ar putea duce la o situaţie gravă, transmite Bloomberg. 'Dacă euro cade, mai mulţi vor cădea', a afirmat oficialul german, într-un interviu acordat ziarului 'Sueddeutsche Zeitung'.
Merkel a apreciat că statele europene trebuie să-şi consolideze bugetele şi să impună reguli mai stricte cu privire la instrumentele financiare derivate pentru transferul riscului de credit (CDS) sau vânzarea în lipsă (short-selling), vânzarea de acţiuni împrumutate de investitori de la brokeri, pentru a fi cumpărate ulterior, la un preţ mai mic.
Ajutorul pentru Grecia şi alte state europene ajută la protejarea euro şi a banilor populaţiei, a declarat cancelarul german, adăugând că va avea grijă de respectarea strictă a condiţiilor în care sunt acordate fondurile.
Germania beneficiază 'considerabil' de pe urma Uniunii Europene şi a monedei euro, iar Banca Centrală Europeană adoptă măsuri credibile un euro stabil, a explicat oficialul german.


EVENIMENT - Afacerile paguboase ale statului

Statul pierde, anual, zeci de miliarde de euro de pe urma unor afaceri paguboase, din care au de câstigat clientii politici. De la gazon si panselute, la obligatiuni de stat, drumuri si afacerile cu energie realizate de 'baietii destepti' - blagosloviti chiar si în zilele noastre cu 3 milioane MWh pe an de blajinul domn Videanu - statul demonstreaza ca interesul privat primeaza, de multe ori, în fata aceluia public, scrie ziarul Azi.
- Zece ventuze pe buget (Azi)


EVENIMENT - Risipa bugetara

De criza. Elena Udrea cauta curieri rapizi si menajere la Ministerul Dezvoltarii, da 200.000 de euro pentru decorarea unui stand, iar Presedintia schimba decoratiile pentru femei în decoratii unisex, noteaza Jurnalul National. Din aprilie pâna la începutul acestei luni, adica exact în perioada în care delegatia FMI cerea reduceri drastice de buget si Traian Basescu anunta taieri de pensii si salarii, Ministerul Dezvoltarii Regionale a pus la bataie aproximativ 700.000 de euro pentru achizitii publice. Maruntisuri, de la servicii de curierat rapid si servicii de curatenie de peste 90.000 de euro pâna la 200.000 de euro pentru... decorarea standului României la Târgul de Turism de la Berlin.
- Udrea, shopping bugetar sub nasul FMI (Jurnalul National)

0 Response to "Revista Presei 17 mai 2010"

Trimiteți un comentariu