[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 4 mai 2010

Posted by PressUpdate marți, 4 mai 2010 10:04

Sumar

ECONOMIC - Scenariu horror pentru romani: cota unica de impozitare de 25%

Guvernul vrea sa renunte la cota unica de 16% aplicata profiturilor firmelor si salariilor angajatilor si sa o mareasca pâna la 25%, în functie de anumite praguri, conform unui document prezentat ieri de Crin Antonescu, presedintele PNL. 'Actualul Executiv are în vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorând la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeasi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% si modificarea articolelor 251, 258 si 263 prin care practic se dubleaza cuantumul taxelor si impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plati aceste sume în cursului anului 2010', a declarat Antonescu citind din documentul respectiv, scrie Gandul.
- Scenariu guvernamental: firmele profitabile si salariile mari trebuie impozitate nu cu 16%, ci cu 25% (Gandul)
- Cresc sau nu taxele. Vezi aici documentul prin care e desfiintata cota unica. Crin Antonescu a prezentat actul, Finantele reactioneaza (Gandul)
- Cearta la capatâiul cotei unice (Azi)
- Planul diabolic al Cabinetului Boc, devoalat de liberali (Puterea)
- Guvernul vrea majorarea taxelor pe proprietate cu 100% (Cotidianul)

POLITIC - PSD = Partidul Social... Dator

Criza a afectat PSD mai mult decât ar fi crezut vreodata liderii sai. Nu mai putin de 8 milioane euro este suma la care pare ca se ridica, în prezent, datoriile partidului. În PSD, datorii de 6 milioane euro ar proveni în urma campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, iar 1 milion de pe vremea celei a lui Adrian Nastase. Restul reprezinta datorii din alte campanii. Presedintele PSD, Victor Ponta, asteapta saptamâna viitoare finalizarea auditului intern, afirma Gandul.
Concret, potrivit Autoritatii Electorale Permanente, PSD avea dupa prezidentiale o datorie de 5,1 milioane de lei, adica 1,21 milioane de euro. Chiar daca am aduna la aceasta suma restantele campaniilor pentru europarlamentarele din 2009 (de 3,5 milioane lei) si parlamentarele din 2008 (de 6,3 milioane lei), tot nu rezulta o suma care sa se apropie de milioanele de euro avansate acum. Concluzia este ca PSD a avut, de fapt, cheltuieli mult mai mari decât cele declarate oficial, scrie Romania Libera.
Fostul lider al PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la RRA (n.r. - Radio România Actualitati), ca toate campaniile electorale sunt ale partidului si ale echipei de conducere, nu ale sale, iar datoriile rezultate în urma lor sunt 'mai moderate' decât cele aparute în presa si 'mult mai usor de acoperit', scrie Curieurl National. Geoana a explicat ca aceste sume sunt datorate tertilor, nu statului, fiind o situatie diferita fata de datoriile catre RA-APPS pentru chiria sediului partidului, care au fost provocate de cresterea 'dramatica' a chiriei.
- PSD, îngropat în datorii istorice de 8 milioane euro. Nastase: 'O sa luam un împrumut de la FMI (Gandul)
- Datoriile PSD: 1,2 milioane euro în acte, 8 milioane în realitate (Romania libera)
- Geoana: Campaniile electorale sunt ale PSD, iar datoriile sunt 'mai moderate' decât cele aparute în presa (Curierul national)
- Filialele PSD, puse sa cotizeze pentru a plati datoria partidului (Cronica Romana)

ECONOMIC - Cea mai ramas din Topul lefurilor

Recesiunea a taiat în România si salariile angajatilor cu pozitii de conducere, din mediul de afaceri privat.
Anul acesta, managerii câstiga, în medie, între 1.300 si 2.500 de euro, potrivit Libertatea. Asta în timp ce anul trecut un bucurestean, care lucra în consultanta financiara, a fost platit cu 48.000 de euro pe luna.
Specialistii în resurse umane spun ca firmele si-au restrâns bugetele si au ajustat si salariile în functie de cifra de afaceri. Astfel, cea mai mica leafa întâlnita în rândul managerilor este de 1.300 de euro (în industria hoteliera), iar cea mai mare - de 2.500 de euro, acordata de o firma belgiana din domeniul materialelor de constructii.
- Iata cele mai mici lefuri de sefi (Libertatea)



Continua

EDITORIAL Maimute si impozite

POLITIC 'Presedintele trebuie sa ia si masuri nepopulare'

Antonescu, un pieton in lumea lui Basescu si Geoana

Oprea trebuie sa rezolve 'cazul PSD'

ANI mai sta o saptamana

PSD = Partidul Social... Dator

Deputatii n-au reusit 'sa rapuna' Legea Educatiei

Senatorul Ion Vasile pleaca din PSD

Cum s-a facut PSD partid 'cu reducere'

PDL isi ia imagine din PSD

ECONOMIC Scenariu horror pentru romani: cota unica de impozitare de 25%

Liberalii sunt impotriva cotei unice de impozitare

Banul public - 'cine'mparte, parte-si face'

Seful FMI este sigur ca taxele nu vor creste

Berceanu vrea taxa pe lux

Somerii, din ce in ce mai multi

BNR forteaza reluarea creditarii

Cea mai ramas din Topul lefurilor

Grecia, in faza de... 'dezintoxicare'

SOCIAL Bucurestenii sunt pentru eutanasierea maidanezilor

S-a deschis sezonul protestelor sindicale

Singuri in pustietate - victimele crizei imobiliare

JUSTIŢIE Geoana a discutat succint cu procurorii. Se pregateste Margareta Costea

Costiniu, Casuneanu si Locic nu reprezinta un pericol public

Fiecare in legea lui! Tiganii au Tribunal!

MEDIA Cine a furat libertatea presei?

Televiziunile mogulilor nu mai fac transmisiuni pe bani publici

INTERNAŢIONAL AGERPRES Grevele ameninţă să paralizeze Grecia

Niciun partener european nu va pierde bani împrumutând Grecia

Comisia Europeană jură să respecte tratatele UE

Guvernul francez ignoră protestele sindicale împotriva reformei pensiilor

Arsenalul nuclear al SUA, în curs de desecretizare

Preşedintele Ianukovici alunecă spre dictatură

Grupurile BP, Shell şi Chevron, cele mai expuse financiar în urma catastrofei din Golful Mexicului

Discursul lui Ahmadinejad la ONU trădează izolarea Iranului

EVENIMENT Turismul declanseaza un mic razboi romano-bulgar

Se cauta un Pavarotti la închisoare!


-- in detaliu --

EDITORIAL - Maimute si impozite sus

Politica fiscala a guvernului Boc seamana cu un test de inteligenta pentru cimpanzei. Maimutele sunt puse câteodata sa bage cilindri, piramide, cuburi, paralelipipede în gaurile corespunzatoare dintr-un perete guvernul Boc încearca sa bage bugetul de criza în gaura acordului de împrumut cu FMI cu aceeasi îndemânare si inteligenta ca o antropoida, scrie Marius Nitu in Gandul.
Daca intra cubul e bine, daca nu, ne bagam cilindrul. Prin procedura asta s-au obtinut ieri rezultate spectaculoase. Ministerul de Finante a avut o scurgere care a ajuns la Crin Antonescu. Presedintele PNL a sarit în sus când a aflat ca Executivul intentioneaza sa elimine cota unica, sa creasca impozitul pe profit la 25 la suta si sa dubleze taxele si impozitele locale. Pâna la urma lucrurile s-au lamurit. Era un document de lucru, o simulare de tipul 'hai sa vedem ce se întâmpla, mai ramân astia cu ceva din salariu?' Deci, înca nu stim daca o sa avem parte de impozitele astea.
- Maimute si impozite (Gandul)


POLITIC - 'Presedintele trebuie sa ia si masuri nepopulare' sus

Sebastian Lazaroiu afirma ca reducerile în sectorul bugetar nu pot fi amânate dincolo de luna iunie, sustine Adevarul. Natura profesiei l-a facut un observator specializat al evolutiilor partidelor din ultimii ani, dar si al preferintelor electorale. În acest moment, principalele griji ale Presedintiei sunt situatia economica si mai ales adoptarea cât mai rapida a masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, afirma Lazaroiu. El spune ca presedintele Basescu nu este preocupat sa-si gaseasca un succesor, dar PDL trebuie sa creasca o generatie de lideri în perspectiva alegerilor din 2014, scrie Adevarul.
- Sebastian Lazaroiu, consilier prezidential: 'Guvernul trebuie sa ia masuri nepopulare acum' (Adevarul)


POLITIC - Antonescu, un pieton in lumea lui Basescu si Geoana sus

Într-un interviu cu Marius Tuca, liderul PNL, Crin Antonescu, dezvaluie una dintre vulnerabilitatile din cauza careia nu ar putea ajunge presedinte: nu face parte din lumea lui Basescu sau a lui Geoana, ci e doar un pieton care circula prin ea, noteaza Jurnalul National. Presedintele PNL, Crin Antonescu, vorbeste pentru prima data, într-un interviu acordat lui Marius Tuca, despre relatia cu mama sa, despre experienta de tânar profesor navetist la Solesti, despre nasterea sa ca politician din ceata zilei de 29 ianuarie 1990.
- Crin Antonescu: 'Am intrat în politica pentru ca m-am enervat' (Jurnalul National)


POLITIC - Oprea trebuie sa rezolve 'cazul PSD' sus

Presedintele Traian Basescu nu uita si nu iarta. În 2001, PSD avea intentia de a destructura PD. Acum, prin interpusi - UNPR - plateste cu aceeasi moneda si încearca destructurarea PSD. În 2001 miza nu era însa eliminarea PD de pe scena politica, scrie Puterea.
În cadrul dezbaterilor de ieri din Senat, de la motiunea simpla înaintata de PSD - 'Guvernanti, opriti umilirea pensionarilor si militarilor români'- ministrul apararii, Gabriel Oprea, totodata lider al nou - înfiintatului UNPR a scapat, fara sa-si dea seama, o informatie care explica multe din întâmplarile de pe scena politica. Concret, Oprea a spus care este misiunea noului partid care s-a înfiintat pe 1 mai. ' UNPR va sparge monopolul PSD si îl va detrona din pozitia de principal exponent al stângii. (...) Ceea ce parea imposibil a devenit iminent, steaua PSD apune', a declarat fara sa clipeasca Oprea, desi acest subiect nu avea nici o legatura cu textul motiunii simple aflate în dezbatere.
- Misiunea lui Oprea: destructurarea PSD (Puterea)


POLITIC - ANI mai sta o saptamana sus

Nu-i de mirare ca parlamentarii fac tot ce le sta în putinta pentru a taragana dezbaterile la noua lege privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, institutie care le-a dat serioase batai de cap multor alesi. Coalitia PSD-PNL a functionat din nou ieri în Biroul Permanent al Senatului, unde s-a decis ca noua Lege ANI sa fie dezbatuta în comisii pĺna lunea viitoare, urmĺnd sa intre în plenul Senatului într-o sedinta speciala, marti, 11 mai, a declarat liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, scrie Curentul.
- De ce are deputatul Radu Stroe masina de la salonul de masaj? (Curentul)
- Plenul Senatului va dezbate Legea ANI, pe 11 mai (Cronica Romana)


POLITIC - PSD = Partidul Social... Dator sus

Criza a afectat PSD mai mult decât ar fi crezut vreodata liderii sai. Nu mai putin de 8 milioane euro este suma la care pare ca se ridica, în prezent, datoriile partidului. În PSD, datorii de 6 milioane euro ar proveni în urma campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, iar 1 milion de pe vremea celei a lui Adrian Nastase. Restul reprezinta datorii din alte campanii. Presedintele PSD, Victor Ponta, asteapta saptamâna viitoare finalizarea auditului intern, afirma Gandul.
Concret, potrivit Autoritatii Electorale Permanente, PSD avea dupa prezidentiale o datorie de 5,1 milioane de lei, adica 1,21 milioane de euro. Chiar daca am aduna la aceasta suma restantele campaniilor pentru europarlamentarele din 2009 (de 3,5 milioane lei) si parlamentarele din 2008 (de 6,3 milioane lei), tot nu rezulta o suma care sa se apropie de milioanele de euro avansate acum. Concluzia este ca PSD a avut, de fapt, cheltuieli mult mai mari decât cele declarate oficial, scrie Romania Libera.
Fostul lider al PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri, la RRA (n.r. - Radio România Actualitati), ca toate campaniile electorale sunt ale partidului si ale echipei de conducere, nu ale sale, iar datoriile rezultate în urma lor sunt 'mai moderate' decât cele aparute în presa si 'mult mai usor de acoperit', scrie Curieurl National. Geoana a explicat ca aceste sume sunt datorate tertilor, nu statului, fiind o situatie diferita fata de datoriile catre RA-APPS pentru chiria sediului partidului, care au fost provocate de cresterea 'dramatica' a chiriei.
- PSD, îngropat în datorii istorice de 8 milioane euro. Nastase: 'O sa luam un împrumut de la FMI (Gandul)
- Datoriile PSD: 1,2 milioane euro în acte, 8 milioane în realitate (Romania libera)
- Geoana: Campaniile electorale sunt ale PSD, iar datoriile sunt 'mai moderate' decât cele aparute în presa (Curierul national)
- Filialele PSD, puse sa cotizeze pentru a plati datoria partidului (Cronica Romana)


POLITIC - Deputatii n-au reusit 'sa rapuna' Legea Educatiei sus

Deputatii din Comisia de înva¬ta¬mânt mai au doar patru zile la dispo¬zitie pentru a redacta raportul asupra proiectului Legii educatiei, dar pâna azi nu reusisera sa dezbata decât 18 din cele 316 articole propuse de Mi¬nis¬terul Educatiei. Prese¬dintele Co¬mi¬siei, Cristian Dumitrescu (PSD), ar trebui sa faca o noua cerere de prelungire a termenului de predare a ra¬portului, pentru moment conduce¬rea Camerei Deputatilor decizând doar ca parlamentarii din Comisie sa-si faca, saptamâna aceasta, propriul program de dezbatere si sa nu mai fie obligati sa vina la sedintele de plen, scrie Jurnalul National.
- Educatia îi sufoca pe alesi (Jurnalul National)


POLITIC - Senatorul Ion Vasile pleaca din PSD sus

Senatorul Vasile Ion a anuntat ca demisioneaza din partid si ramâne parlamentar independent. Decizia sa vine dupa ce conducerea PSD l-a revocat din functia de lider al filialei Buzau si l-a înlocuit cu Valeriu Zgonea, arata Evenimentul Zilei, citand Agerpres. Vasile Ion a sustinut ca a aflat din presa despre hotarârea Biroului Permanent National al PSD de a-l îndeparta din functia de presedinte al PSD Buzau.
Criza financiara interna cu care se confrunta social-democratii în urma prezidentialelor din toamna si adâncirea conflictelor interne din cadrul filialelor în raport cu centrul au aruncat PSD-ul, sub mandatul lui Victor Ponta, în zodia haosului. Un astfel de episod s-a petrecut ieri, odata cu revocarea senatorului PSD de Buzau, Ion Vasile, de la conducerea filialei care, soldându-se cu demisia acestuia din partid, a produs reîntoarcerea la matca social-democrata a deputatei de Buzau, Carmen Moldovan, refugiata o vreme la UNPR (n.r. - Uniunea Nationala pentru Progresul României), scrie Curentul.
- Senatorul Vasile Ion a demisionat din PSD (Evenimentul zilei)
- PSD - în zodia haosului, sub mandatul lui Ponta (Curentul)
- Ion Vasile demisioneaza din PSD (Cotidianul)


POLITIC - Cum s-a facut PSD partid 'cu reducere' sus

PD-L ar fi vrut sa atraga noi membri prin anunturi de publicitate în ziare si sa-i rasplateasca pe noii pedelisti cu carduri de fidelitate, dar n-a mai apucat, pentru ca PSD i-a luat-o înainte. Ideea le fusese propusa pedelistilor de catre Dan Andronic, consultantul partidului, la o sedinta a Comisiei de statut. Andronic le spusese atunci liderilor PDL ar fi o actiune pozitiva într-un context negativ, sugerând deschiderea partidului catre cetateni. Ideea presupunea, pe lânga anunturile publicitare de tip 'PDL îsi deschide portile' si cardurile cu reduceri la mall, si distribuirea de adeziuni în casutele postale. Proiectul n-a fost însusit oficial, ramânând sa fie mai fie discutat, dupa ce unii dintre liderii pedelisti au sustinut ca nu au nevoie de o campanie pentru adeziuni, pentru ca exista multe cereri de înscriere acum ca partidul e la guvernare, noteaza Gandul.
- Dan Andronic, suspectat ca vinde strategii PSD-ului: cum au ajuns cardurile de reducere în buzunarul lui Ponta. În PDL se lucra de 4 luni la strategia 'partidul-mall' (Gandul)


POLITIC - PDL isi ia imagine din PSD sus

Magda Bistriceanu, cunoscuta ca 'imaginea PSD' dupa campania electorala pentru alegerile europarlamentare din 2007, anunta în premiera pentru ziarul 'Puterea' iminenta ei înscriere în PDL. Întâlnire de grad zero, sâmbata, la Mangalia. Magda Bistriceanu, imaginea PSD la alegerile europarlamentare din 2007, si Elena Udrea, ministrul turismului, s-au întâlnit sâmbata, 1 mai, la Mangalia. Magda Bistriceanu venise la o filmare pentru o emisiune la TVR, iar Elena Udrea, la deschiderea sezonului estival pe litoral, anunta Puterea.
- Imaginea PSD se înscrie în PDL (Puterea)


ECONOMIC - Scenariu horror pentru romani: cota unica de impozitare de 25% sus

Guvernul vrea sa renunte la cota unica de 16% aplicata profiturilor firmelor si salariilor angajatilor si sa o mareasca pâna la 25%, în functie de anumite praguri, conform unui document prezentat ieri de Crin Antonescu, presedintele PNL. 'Actualul Executiv are în vedere modificarea articolului 57 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal, majorând la 25% impozitul lunar asupra veniturilor ce depasesc 4.000 de lei, modificarea articolului 17 din aceeasi lege pentru a aduce impozitul pe profit la 25% si modificarea articolelor 251, 258 si 263 prin care practic se dubleaza cuantumul taxelor si impozitelor locale, cu obligarea contribuabililor de a plati aceste sume în cursului anului 2010', a declarat Antonescu citind din documentul respectiv, scrie Gandul.
- Scenariu guvernamental: firmele profitabile si salariile mari trebuie impozitate nu cu 16%, ci cu 25% (Gandul)
- Cresc sau nu taxele. Vezi aici documentul prin care e desfiintata cota unica. Crin Antonescu a prezentat actul, Finantele reactioneaza (Gandul)
- Cearta la capatâiul cotei unice (Azi)
- Planul diabolic al Cabinetului Boc, devoalat de liberali (Puterea)
- Guvernul vrea majorarea taxelor pe proprietate cu 100% (Cotidianul)


ECONOMIC - Liberalii sunt impotriva cotei unice de impozitare sus

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul sedintei Biroului Politic al PNL, ca proiectul prevede introducerea unui impozit lunar de 25% asupra veniturilor de peste 4.000 de lei, majorarea impo¬zitului pe profit la 25% si dublarea va¬lorii taxelor si impozitelor locale. Liderul liberal a prezentat textul proiectului de ordonanta spunând ca PNL are datoria sa aduca la cu¬nos¬tinta opiniei publice din România 'preparativele Cabinetului Boc-Udrea de împovarare fiscala a ro¬mâ¬nilor, preparative denuntate sap¬ta¬mâ¬na trecuta inclusiv de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu', scrie Jurnalul National.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) considera ca declaratiile presedintelui PNL privind intentia Guvernului de a desfiinta cota unica si de a dubla taxele locale sunt pe moment doar speculatii politice, dar nu neaga explicit ca ar putea fi adoptate astfel de masuri, noteaza Curierul National.
- Cota unica, desfiintata? (Jurnalul National)
- Antonescu acuza Guvernul ca vrea sa desfiinteze cota unica. MFP neaga informatia (Curierul national)
- Vladescu se trezeste la realitate (Cronica Romana)
- Democrat-liberalii se dau ironici la adresa Opozitiei (Cronica Romana)
- Liberalii anunta initierea unei motiuni de cenzura pe tema 'falimentului economic' (Cronica Romana)


ECONOMIC - Banul public - 'cine'mparte, parte-si face' sus

Legislatia privind publicitatea din bani publici permite autoritatilor sa faca abuzuri, distribuind bugetele în baza unor criterii bazate pe interesul personal sau de grup, nu pe cel public, se arata în raportul 'Publicitatea publica', realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Un semnal de alarma cu privire la 'transparenta' este reprezentat chiar de dezinteresul aratat de jumatate din ministerele Cabinetului Boc, care nu au raspuns solicitarii primite de la CJI. Solicitarea a fost facuta în baza legii privind accesul la in¬for¬matiile de interes public, lege care acopera toate documentele din dosarele de licitatii publice.
- Bani publici împartiti dupa interese (Jurnalul National)


ECONOMIC - Seful FMI este sigur ca taxele nu vor creste sus

Seful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri ca taxele nu vor creste, desi veniturile la buget în primele luni ale anului au fost mai mici decât se anticipase. 'În mod sigur, în urmatoarele luni taxele nu vor creste', a spus el, dupa discutiile cu autoritatile române, scrie Curentul. Reprezentantul Fondului a refuzat sa comenteze asupra unei eventuale modificari a deficitului bugetar al României pentru 2010, dar a afirmat ca au fost înregistrate progrese si ca, în continuare, sunt studiate cifrele si situatiile prezentate de autoritatile române.
'Lucram cu partea româneasca, iar concluziile vor fi la sfârsit', a precizat Franks.
Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ieri ca propunerea sa de crestere a deficitului bugetar peste tinta convenita, pentru a aloca mai multi bani investitiilor, nu a fost acceptata, reprezentantii Fondului aratând ca exista surse din cresterea încasarilor la buget sau reducerea costurilor nejustificate.
- Franks, FMI: În mod sigur, în urmatoarele luni taxele nu vor creste (Curentul)


ECONOMIC - Berceanu vrea taxa pe lux sus

Seful de la Transporturi nu este de acord cu majorarea cotei unice sau a TVA însa are propria lista de taxe si impozite despre care spune ca sunt prea mici, printre care si cea auto. El a povestit pentru Gândul cum au decurs negocierile cu FMI si cum oficialii Fondului au recunoscut pe fata ca n-au încredere în Guvernul Boc.
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat pentru un cotidian central, în replica la afirmatiile liderului PNL Crin Antonescu privind intentiile Guvernului de a mari taxele, ca nu este de acord cu majorarea cotei unice sau a TVA, dar ar mari impozitul pe masinile de lux, 'sa geama toti astia cu Q7', scrie Jurnalul National.
Prins în corzi de FMI, guvernul se fereste sa mareasca taxele actuale, dar face concurs de idei pentru introducerea unora noi. Printre sugestiile venite ieri, în discutiile cu delegatia FMI, de la ministrul transporturilor, Radu Berceanu, se numara si ceea ce s-ar putea numi 'taxa de fâta'. Este vorba despre supraimpozitarea masinilor cu o capacitate cilindrica de peste 1.999 cmc, având ca public-tinta la noi 'fâtele si topârlanii care umbla, bine-mersi, cu Q7', se arata in Evenimentul Zilei.
- Berceanu intra în zona populismului abject: 'Sa geama toti astia cu Q7' (Jurnalul National)
- Radu Berceanu propune FMI 'taxa pe fâta' (Evenimentul zilei)
- Berceanu vrea taxe ca 'sa geama astia cu Q7'. FMI îi transmite lui Boc: 'Nu avem încredere în voi' (Gandul)


ECONOMIC - Somerii, din ce in ce mai multi sus

Desi oficialii Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) prognozeaza pentru aprilie 2010 o stagnare a ratei somajului la 8,36%, analistii economici si managerii se asteapta la o crestere a numarului de someri chiar si în aceasta luna.'Rata somajului se va aplatiza, apoi, usor, va începe sa scada, din luna mai', ne-a declarat presedintele ANOFM, Silviu Bian. Rata somajului pentru aprilie va iesi abia joi, dupa ce vor fi validate toate dosarele somerilor. Oficialul a declarat ca estimeaza o crestere economica posibil chiar de luna aceasta, care se va traduce si într-o rata mai mica a somajului, bazându-se pe numarul în crestere al locurilor de munca comunicate de companii, afirma Evenimentul Zilei.
- Se îngroasa rândurile somerilor (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - BNR forteaza reluarea creditarii sus

Banca Nationala a României (BNR) ar putea decide astazi reducerea dobânzii de politica monetara de la 6,50% la 6,25%. Cel putin la asta se asteapta analistii de pe piata bancara. Aceasta reducere ar fi cea de-a patra facuta de la începutul anului. În traducere, masura ar trebui sa duca la scaderea dobânzilor la împrumuturi, dar si la economii. Într-o prima faza vor fi scazute bonificatiile la depozite, iar la credite reducerea se va vedea mult mai târziu, abia peste doua-trei luni, sustine Evenimentul Zilei.
- BNR mai da un imbold reluarii împrumuturilor (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Cea mai ramas din Topul lefurilor sus

Recesiunea a taiat în România si salariile angajatilor cu pozitii de conducere, din mediul de afaceri privat.
Anul acesta, managerii câstiga, în medie, între 1.300 si 2.500 de euro, potrivit Libertatea. Asta în timp ce anul trecut un bucurestean, care lucra în consultanta financiara, a fost platit cu 48.000 de euro pe luna.
Specialistii în resurse umane spun ca firmele si-au restrâns bugetele si au ajustat si salariile în functie de cifra de afaceri. Astfel, cea mai mica leafa întâlnita în rândul managerilor este de 1.300 de euro (în industria hoteliera), iar cea mai mare - de 2.500 de euro, acordata de o firma belgiana din domeniul materialelor de constructii.
- Iata cele mai mici lefuri de sefi (Libertatea)


ECONOMIC - Grecia, in faza de... 'dezintoxicare' sus

Grecia începe sa rasufle dupa ce si-a asigurat un sprijin financiar de 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar Inter¬na¬tional. Banii, pe care autoritatile de la Atena îi vor încasa pe parcursul a trei ani, vor permite acestui stat profund îndatorat sa se înhame la ceea ce unii analisti numesc 'o cura de dezintoxicare', scrie Jurnalul National.
Premierul grec Georgios Papandreou a dat, ieri, asigurari ca statul va proteja 'grupurile sociale cele mai sensibile' de masurile incluse în ultimul plan de austeritate adoptat de guvernul de la Atena. Seful executivului socialist, care a prezentat ieri ambitiosul pachetul anticriza sefului statului elen, Carolos Papoulias, a încercat prin declaratiile sale sa tempereze isteria creata la nivel national dupa prezentarea masurilor, afirma Evenimentul Zilei.
- Perfuzii pentru Grecia (Jurnalul National)
- Grecia nu se sufoca, dar va respira greu câtiva ani (Evenimentul zilei)
- 'Falimentul Greciei este inevitabil' (Evenimentul zilei)
- Criza greaca schimba guvernarea Europei (Romania libera)
- Grecii, obligati sa strânga cureaua (Azi)


SOCIAL - Bucurestenii sunt pentru eutanasierea maidanezilor sus

Un studiu privind modificarea legii câinilor comunitari releva faptul ca peste 70 la suta dintre bucuresteni vor eutanasierea câinilor bolnavi, 66 la suta vor eliminarea celor agresivi, iar 63 la suta nu sunt de acord cu amendare a persoanelor care hranesc patrupedele fara stapân, anunta Jurnalul National.
Peste 90 la suta din cei intervievati 'percep într-un mod negativ' prestatia municipalitatii referitoare la problema câinilor fara stapân. Din cele 504 persoane intervievate, doar doua au apreciat-o ca fiind buna, mai mult de jumatate (53 la suta) dintre persoanele intervievate considerând ca autoritatile au încasat fonduri alocate sterilizarii câinilor fara stapân, fara a demara însa actiuni în acest sens, scrie Romania Libera.
- Studiu: bucurestenii vor eutanasierea câinilor bolnavi, fara stapân (Jurnalul National)
- 70 la suta din bucuresteni vor eutanasierea câinilor bolnavi fara stapân (Romania libera)


SOCIAL - S-a deschis sezonul protestelor sindicale sus

În perioada 3-7 mai, câte 150 de functionari publici membri ai federatiei Columna, afiliata CNSLR Fratia, picheteaza sediul guvernului, timp de doua ore zilnic. Nemultumirile sindicalistilor sunt legate de aplicarea legii unice de salarizare în sistemul bugetar. Protestatarii cer revenirea la veniturile de anul trecut si respectarea contractelor colective de munca. Miercuri, 5 mai, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie va începe greva generala. Astfel, 50.000 de angajati din primarii, consilii locale si judetene, dar si din alte institutii din subordinea acestora, vor întrerupe lucrul. Si în acest caz nemultumirile sunt legate de efectele legii unice de salarizare - eliminarea unor sporuri si neplata orelor suplimentare, scrie Azi.
- Mai, luna protestelor sindicale (Azi)


SOCIAL - Singuri in pustietate - victimele crizei imobiliare sus

Oare ce-a fost în capul acestor oameni de s-au mutat singuri în mijlocul pustietatii? Nu poti sa nu-ti pui aceasta întrebare când vezi în jurul Bucurestiului - si nu numai - vilele izolate în câmp. În realitate, proprietarii acestora nu sunt decât victimele crizei imobiliare, sustine Romania Libera.
Deasupra, pe cer, avioanele fac coada sa aterizeze pe Aeroportul Otopeni. Spre orizont se vede, cât un punct, ghereta bodyguardului care pazeste aleea spre resedinta dosita în padure a lui Sorin Ovidiu Vântu. Suntem lânga casa turcului Demir, situata la Corbeanca, în plin câmp, la un kilometru si jumatate de DN 1. Între Demir si miliardar nu este nici o alta constructie. Doar ei doi, despartiti de un kilometru de ogor lasat pârloaga, populat de un pâlc de oi care dau din talangi. Ne întâmpina soacra turcului, care, vigilenta, urmarise de minute bune norul de praf lasat de rotile noastre, apropiin¬du-se: 'De-asta m-am si mirat, ca de obicei recunoastem masinile care vin la noi'.
- Pustinicii de lux: vila - da, electricitate si vecini - ba (Romania libera)


JUSTIŢIE - Geoana a discutat succint cu procurorii. Se pregateste Margareta Costea sus

Presedinte Senatului, Mircea Geoana, s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat ca martor în dosarului senatorului Catalin Voicu. La intrarea în sediul DNA, Mircea Geoana a refuzat sa faca declaratii. El a fost audiat aproximativ o ora iar la iesire a declarat ca venit în calitate de martor, fara avocat si ca a avut o discutie 'succinta' cu procurorii anticoruptie. 'Am avut o discutie foarte succinta în care am declarat chestiuni legate de întrebarile care mi-au fost adresate', a spus presedintele Senatului, care a adaugat ca este confidential 'continutul discutiilor', spune Geoana, citat de Gandul.
Fostul lider PSD Mircea Geoana a calcat ieri pragul Directiei Nationale Anticoruptie, fiind audiat ca martor în dosarul 'Catalin Voicu'. Audierea i-a surprins pe social-democrati în sedinta Biroului Politic. Implicarea presedintelui Senatului în dosar ar putea ridica probleme social-democratilor, cred analistii politici, afirma Adevarul.
Dosarul 'Voicu' a intrat într-o noua faza. Mircea Geoana a fost audiat ieri la DNA. Se pregateste acum Pantelimon Bostina, procurorul suspectat ca i-ar fi asigurat protectie soacrei lui Geoana. Pantelimon Bostina, fost adjunct al Sectiei Parchetelor Militare, urmeaza a fi audiat la DNA în dosarul în care senatorul PSD Catalin Voicu a fost arestat preventiv pentru ca ar fi facut trafic de influenta în mai multe dosare civile si penale, iar judecatorii Florin Costiniu si Cristian Jipa, de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, au fost pusi sub învinuire alaturi de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, sustin surse judiciare, citate de Romania Libera.
- Presedinte Senatului a venit la DNA pentru a depune marturie în dosarul senatorului Catalin Voicu. Geoana: 'Am avut o discutie foarte succinta cu procurorii' (Gandul)
- Martorul Mircea Geoana sifoneaza imaginea PSD (Adevarul)
- Cazul Voicu, faza II: urmeaza soacra lui Geoana (Romania libera)
- Mircea Geoana a început sa faca vizite la DNA (Curentul)
- Daca iesea Geoana, ce se întâmpla cu dosarul 'Voicu'? (Puterea)
- Geoana, audiat de DNA în dosarul lui Catalin Voicu (Cotidianul)


JUSTIŢIE - Costiniu, Casuneanu si Locic nu reprezinta un pericol public sus

Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a facut luni publice motivele pentru care la 12 aprilie a.c. completul de noua judecatori a decis cercetarea în libertate a judecatorului Florin Costiniu si a oamenilor de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic. Motivul principal al acestei decizii este faptul ca instanta, în formula de noua, a constatat ca nu sunt probe certe care sa arate ca cei trei inculpati ar influenta mersul anchetei, ei respectându-si obligatiile fata de anchetatori, scrie Jurnalul National. Exceptiile invocate de aparatorii celor trei inculpati au fost analizate si respinse pe rând, fie ca neîntemeiate, fie ca nefondate. Instanta a admis însa ca recursurile sunt întemeiate întemeiate în ceea ce priveste critica vizând lipsa pericolului concret pe care lasarea în libertate a inculpatilor l-ar prezenta pentru ordinea publica.
Potrivit Evenimentului Zilei, judecatorii au admis însa ca procurorii au respectat procedura penala pe toata perioada anchetei, ca interceptarile din dosar au fost facute legal si ca au va loare de proba pentru modul în care inculpatii ar fi comis infractiunile de coruptie de care sunt acuzati.
- Casuneanu&Co, eliberati din lipsa de 'probe certe' (Jurnalul National)
- Cum a ajuns lotul 'Voicu' din arest în libertate (Evenimentul zilei)
- ÎCCJ: Nu sunt probe certe pentru privarea de libertate a lui Costiniu, Casuneanu si Locic (Curentul)


JUSTIŢIE - Fiecare in legea lui! Tiganii au Tribunal! sus

Cauzele se vor judeca dupa regulile Staborului Tiganesc si, potrivit traditiei, presedintele va lua decizia finala, însa va tine cont si de verdictul dat de 20 de jurati. Dorin Cioaba (40 de ani), fiul regelui rromilor, este student la Drept si la Stiinte Politice. Inspirat din filmele americane, el vrea ca dreptatea sa se faca dupa rânduielile etniei. Totul a început acum trei ani, când fiul regelui Cioaba s-a înscris la doua facultati. A ales Stiintele Politice, facultate pe care o termina anul acesta, pentru ca îi place politica, si Dreptul, pentru ca vrea sa ajute rromii în problemele juridice pe care le au. Viata de studentie nu i-a displacut deloc printului în vârsta de 40 de ani, scrie Adevarul.
- Clanul Cioaba si-a facut tribunal privat (Adevarul)


MEDIA - Cine a furat libertatea presei? sus

Presedintele Chinei, Hu Jintao, omologul sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, liderul Rwandei, Paul Kagame, dar si premierul Rusiei, Vladimir Putin, sunt în clasamentul celor '40 de pradatori' ai libertatii presei, potrivit unui raport întocmit de Organizatia 'Reporteri fara Frontiere' si publicat de Ziua Mondiala a libertatii presei, scrie Evenimentul Zilei.
Cadrul economic în care functioneaza presa afecteaza libertatea de exprimare a jurnalistilor si calitatea produselor media, apreciaza agentiile de monitorizare a presei, sustine Gandul. 'Conform rapoartelor, este alarmant ce se întâmpla în media din România. (...) Pe timp de criza, proprietarii media si jurnalistii fac compromisuri pentru a securiza supravietuirea propriilor publicatii', a spus Matthias Barner, director al programului Media South East Europe al fundatiei Konrad Adenauer, la Conventia Organizatiilor de Media, care are loc în perioada 3-4 mai, la Bucuresti.
- 'Reporteri fara frontiere' publica un top 40 cu inamicii libertatii presei (Evenimentul zilei)
- Criza si publicitatea de stat ameninta libertatea presei în România (Gandul)


MEDIA - Televiziunile mogulilor nu mai fac transmisiuni pe bani publici sus

Dupa ce luni bune moderatorii posturilor private Antena si Realitatea TV au transmis din ministudiourile amenajate pe holurile Parlamentului emisiuni platite din banii nostri, plenul Biroului Permanent al Camerei a decis ieri ca acestea sa plateasca în baza unor contracte o parte din costurile facturii la utilitatile consumate. Astfel, curentul electric consumat la transmisiunile în direct, devenite de-a dreptul stresante, va fi platit din banii mogulilor, si nu din banul public cum a fost pĺna în momentul de fata. În acest sens, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat pentru 'Curentul' ca membrii plenului Camerei Deputatilor au luat decizia ca-n baza unor contracte de prestari servicii, posturile de televiziune care transmit din studiourile organizate la Parlament sa plateasca factura la utilitatile consumate.
- B. P. al Camerei: Realitatea TV si Antena 3 sa plateasca factura transmisiunilor de la Parlament! (Curentul)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grevele ameninţă să paralizeze Grecia sus

Grevele de protest faţă de proiectatele măsuri de austeritate anunţate de guvernul elen planează asupra Greciei, riscând să paralizeze serviciile locale aeriene, maritime şi de calea ferată. Funcţionarii publici, cei mai afectaţi de planul menit să scoată Grecia din criza cu care se confruntă, au lansat apelul la declanşarea unei greve de 48 de ore, începând de marţi, 4 mai. Astfel, şcolile, spitalele şi birourile administraţiei financiare vor fi închise sau vor lucra cu personal redus.
Liniile aeriene vor fi întrerupte marţi, când compania aeriană elenă Aegean a anulat 110 zboruri interne.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Niciun partener european nu va pierde bani împrumutând Grecia sus

Acordul la care s-a ajuns duminică, cu privire la ajutorul financiar acordat Greciei, include şi un angajament din partea guvernelor din zona euro, potrivit căruia operaţiunea nu va păgubi niciuna dintre părţi, după cum au explicat luni experţii Comisiei Europene. Mecanismul lansat de miniştrii din zona euro constă într-o serie de împrumuturi, în valoare de până la 110 miliarde de euro, în perioada 2010-2012.
Fiecare stat va obţine bani de pe piaţă la dobânda impusă de investitori şi îi va împrumuta apoi Greciei - prin intermediul Comisiei Europene - la o dobândă uniformă, egală pentru toate împrumuturile europene, în jur de 5 la sută.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Comisia Europeană jură să respecte tratatele UE sus

Colegiul comisarilor a depus jurământul, luni, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg, făgăduind să respecte Tratatele UE şi să rămână independent în ducerea la îndeplinire a sarcinilor pe întreaga durată a mandatului său, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Comisia Europeană. 'Jurământul de independenţă şi de respectare a Tratatelor UE reprezintă mai mult decât un act simbolic', a declarat preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guvernul francez ignoră protestele sindicale împotriva reformei pensiilor sus

Planurile guvernului francez de reformare a costisitorului sistem de pensii naţional au fost impulsionate de participarea mai scăzută decât se prevăzuse a populaţiei la protestele împotriva acestor măsuri. Preşedintele Nicolas Sarkozy a precizat că reforma pensiilor va fi prioritatea sa pe anul în curs, lansând consultări cu sindicatele şi cu patronatele în vederea prelungirii vârstei de pensionare dincolo de 60 de ani, cât este stabilită în prezent.
Sarkozy examinează ridicarea vârstei de pensionare la 61 de ani în 2015, la 62 de ani în 2020 şi la 63 de ani în 2030.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Arsenalul nuclear al SUA, în curs de desecretizare sus

Departamentul american al Apărării prevede să dezvăluie luni componenţa detaliată a arsenalului său nuclear, informaţie până în prezent secretă, în ziua deschiderii la New York a conferinţei Tratatului de Neproliferare Nucleară. 'Declasificarea informaţiilor considerate până acum secrete este un pas semnificativ', a comentat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Dave Lapan, fără a furniza mai multe detalii.
Secretarul de stat american Hillary Clinton urmează să anunţe această iniţiativă luni după-amiază, la New York, în faţa delegaţilor celor circa 150 de ţări, într-un moment în care SUA încearcă să consolideze TNP.
Experţii în dezarmare estimează că arsenalul SUA conţine 9.000 de arme nucleare, dintre care 5.000 pregătite pentru utilizare.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Preşedintele Ianukovici alunecă spre dictatură sus

Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici alunecă spre o dictatură, a declarat luni fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko, în prezent lider al opoziţiei, care pregăteşte manifestaţii de masă pentru data de 11 mai. 'Puterea actuală nu discută cu societatea civilă, nu invită opoziţia la niciun fel de consultări, ci se rezumă la utilizarea forţei pentru a intimida' adversarii, a acuzat Timoşenko într-o declaraţie postată pe internet.
Ea a reacţionat la deschiderea unei anchete judiciare pentru 'violenţe voluntare' în timpul incidentelor provocate de deputaţi în parlamentul ucrainean cu ocazia votului controversat de la 27 aprilie asupra prelungirii staţionării Flotei ruse în Ucraina până în anul 2042. Votul a fost tulburat de încăierări, dar şi de aruncarea de fumigene şi de ouă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grupurile BP, Shell şi Chevron, cele mai expuse financiar în urma catastrofei din Golful Mexicului sus

Grupurile petroliere British Petroleum /BP/, Shell /anglo-olandez/ şi Chevron /american/ sunt cele mai expuse din punct de vedere financiar în Golful Mexicului, unde o maree neagră ameninţă instalaţiile petroliere, potrivit unei note a Deutsche Bank, publicată luni.
Bazându-se pe datele despre forajele în ape adânci ale societăţii de consiliere specializate în energie Wood Mackenzie, analiştii băncii au calculat că britanicul BP, care exploatează platforma Deepwater Horizon, aflată la originea mareei negre, este cea mai expusă din punct de vedere financiar cu active evaluate la 37 miliarde de dolari.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Discursul lui Ahmadinejad la ONU trădează izolarea Iranului sus

\Discursul rostit de preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad luni, la conferinţa consacrată TNP de la sediul ONU din New York, era 'previzibil' şi a constat în o succesiune de 'atacuri furioase', mărturisind izolarea Republicii islamice, a estimat Casa Albă. 'Era previzibil ca Iranul să evite să vorbească despre obligaţii pe care nu le va onora', a comentat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs. El a salutat decizia mai multor delagaţii occidentale - între care cele ale SUA, Franţei şi Marii Britanii - de a părăsi sala ca răspuns la 'atacurile furioase' ale preşedintelui iranian.
Ţările occidentale acuză Iranul că încearcă să se doteze în secret cu arma atomică, în timp ce Teheranul asigură că programul său de îmbogăţire a uraniului este doar civil.


EVENIMENT - Turismul declanseaza un mic razboi romano-bulgar sus

Acuzatiile curg de câteva zile, la nord si la sud de Dunare, în urma unor evenimente aparent minore: câtiva români, plecati sa petreaca de 1 Mai în vecini, au ramas fara masini, chiar în fata hotelului din Nisipurile de Aur în care erau cazati. Asa ceva nu s-ar fi întâmplat pe litoralul românesc, a zis a doua zi ministrul turismului, Elena Udrea, gasind momentul prielnic pentru un bobârnac la adresa celor care 'fura' de ani buni clientii hotelierilor autohtoni. Presa bulgara nu s-a lasat mai prejos si a scris ca românii si-ar fi furat singuri masinile, pentru a încasa banii de asigurare, se arata in Evenimentul Zilei.
- Razboiul turistic româno-bulgar, faza pe masini (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Se cauta un Pavarotti la închisoare! sus

O 'floare din gradina'... puscariei! Fratele lui Costel Busuioc, detinut la Penitenciarul Iasi, ar putea participa la imprimarea primului disc rea¬lizat de un studio artistic în în¬chisoare. Înregistrarea în închi¬soare este o premiera absoluta în România, asa cum premiera a fost si concursul de karaoke realizat în penitenciar în vederea unei prime selectii a interpretilor care vor aparea pe disc. Interpretii? puscariasi cu pedepse între 5 si 15 ani de închisoare, relateaza Jurnalul National.
- Steaua fara nume, direct din puscarie (Jurnalul National)

0 Response to "Revista Presei 4 mai 2010"

Trimiteți un comentariu