[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 24 septembrie 2010

Posted by PressUpdate vineri, 24 septembrie 2010 09:07

Sumar

POLITIC - Demiterea preşedintelui: ce şanse ar avea iniţiativa opoziţiei

În replică la atacurile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că în cazul în care preşedintele va promulga legea pensiilor, PSD şi PNL se vor mobiliza pentru a declanşa procedurile de suspedare - scrie România liberă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut ieri o întâlnire specială cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în care au vorbit despre intenţia social-democraţilor de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va promulga legea pensiilor - dezvăluie Puterea.
Liderul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că deputaţii acestui grup sunt dispuşi să discute pe marginea suspendării preşedintelui Traian Băsescu - scrie Jurnalul Naţional.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară la 'Interviurile 2+1' ale Evenimentului zilei că pe fondul nemulţumirilor populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007.
O modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă asupra hotărârilor Parlamentului - informează Gândul.
- Varujan Pambuccian: 'Suntem deschişi la orice fel de discuţii, cu oricine' (Jurnalul National)
- Prins cu ocaua mică, Ponta se apără prin diversiunea suspendării preşedintelui (Curentul)
- Suspendarea lui Băsescu: a doua încercare? (Romania libera)
- EXCLUSIV Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Sebastian Lăzăroiu: 'Nemulţumirile s-ar putea transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui' (Evenimentul zilei)
- Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională (Evenimentul zilei)
- Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă - EXCLUSIV (Gandul)


POLITIC - Reacţii după interviurile cu Traian Băsescu

Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri, în cadrul emisiunii 'Naşul' de la B1Tv, dezamagirea faţă de presa românească actuală, ca şi regretul că jurnalişti foarte cunoscuţi, precum Mircea Dinescu sau Cristian Tudor Popescu, s-ar fi schimbat foarte mult în ultima vreme, jignindu-l în mod repetat. Dinescu îi răspunde şefului statului că, dimpotrivă, el este cel care s-a schimbat, ajungând 'un vulcan de vulgaritate', iar Cristian Tudor Popescu îl califică drept 'vulgar nu numai în raport cu alţii', ci şi 'în raport cu sine însuşi, în forul său intim' - citează Gândul.
Nu e prima oară când acest Traian Băsescu se preocupă de ceea ce fac în timpul lor liber liderii partidelor politice din opoziţie - arată cotidianul.ro.
Sorin Ovidiu Vîntu a răspuns, la Realitatea TV, acuzaţiilor formulate de Traian Băsescu că s-ar fi îmbogăţit din afacerile cu statul şi că ar avea legătură cu securitatea. El a precizat că nu a avut afaceri cu statul, ba dimpotrivă cei care stau în preajma şefului statului au astfel de afaceri - scrie Adevărul.
- Vîntu în replică la acuzaţiile lui Băsescu: Mă confundă cu gaşca de lichele care-l înconjoară, nu am avut niciodată afaceri cu statul (Adevarul)
- Atât de Băsescu: cu Ochiul pe liderii opoziţiei (Cotidianul)
- PSD începe procedura de suspendare a lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor (Cotidianul)
- Preşedinţia României: Declaraţiile lui Ponta şi Antonescu, imature (Jurnalul National)
- Băsescu: 'Victor Ponta este o maimuţă care trebuie să facă frumos' (Libertatea)
- Întrebarea lui Dinescu pentru Băsescu (Puterea)
- POLEMICĂ TĂIOASĂ: DESPRE VULGARITATE CU TRAIAN BĂSESCU, CRISTIAN TUDOR POPESCU ŞI MIRCEA DINESCU (Gandul)
- Cum au scotocit Ponta şi Daciana 'prin hârtii' după chitanţele vacanţei în Liban. Ponta, din spatele buletinului de Gorj: 'Nu aş fi putut candida la Bucureşti' (Gandul)
- Antonescu: Băsescu e un mincinos, niciodată nu ne-am întâlnit în 2000-2007, nu m-a ajutat (Gandul)


POLITIC - Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii'

Pentru prima dată de când a devenit preşedintele PNL, o decizie a lui Crin Antonescu a fost contestată virulent într-un for de conducere al partidului.
Miercuri, la Delegaţia Permanentă, mai mulţi lideri liberali au constatat felul în care Antonescu a alcătuit guvernul din umbră şi faptul că a anunţat public componenţa lui, înainte de a avea aprobarea partidului. Surse din PNL au relatat pentru Gândul că reproşurile au fost făcute, pe rând, de către Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, unii dintre ei nemulţumiţi că Antonescu nu i-a nominalizat ca miniştri. Relu Fenechiu şi Daniel Chiţoiu, foşti susţinători ai preşedintelui liberali, i-au transmis că sunt supăraţi şi că aleg să nu participe la şedinţa care e oricum doar de formă.
'Prin acest guvern nu aţi făcut decât să transmiteţi că PNL e un partid de doi lei, incapabil să formeze un guvern cu oamenii lui', i-a reproşat Orban, făcând trimitere la faptul că cinci din cei 11 miniştri nu sunt membri de partid.
Varujan Vosganian a luat extrem de personal toată povestea, reproşându-i lui Antonescu faptul că s-a folosit de el atunci când a făcut programul de guvernare, dar că s-a delimitat de el preferându-l ca ministru al Finanţelor pe Claudiu Doltu.
- Antonescu: Dacă voi nu vreţi, eu vreau (Romania libera)
- Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii' (Gandul)



Continua

EDITORIAL O utopie: statul salvator

POLITIC Demiterea preşedintelui: ce şanse ar avea iniţiativa opoziţiei

Reacţii după interviurile cu Traian Băsescu

Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii'

Sondaj CSOP: Aproape jumătate dintre români regretă vremurile ceauşiste

ECONOMIC Economia ar putea scădea şi anul viitor

Fondul Proprietatea: Proiect de renunţare la banii viitori

Impozite care se pregătesc

RADET: Numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800%

Absorbţia fondurilor europene: Şeitan, pe primul loc

Anca Boagiu şi-a numit consilierul la conducerea CNADNR

SOCIAL Mai puţini sindicalişti la mitingul de ieri

Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare

Romii din Bărbuleşti: francezii sunt cei mai buni europeni

Încă 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti în Capitală

CULTURĂ Herta Muller la Bucureşti

SPORT Fotbal: Steaua, calificată în optimile Cupei României-Timişoreana

Tenis: BCR Open România - Ultimii români eliminaţi din competiţie

INTERNAŢIONAL AGERPRES Emil Boc, la ONU: Guvernul face un raport privind realizarea ODM

Premierul a prezentat la ONU punctul de vedere al României privind reforma Consiliului de Securitate

Diplomat nicaraguan, asasinat la New York

Criza datoriilor publice va fi resimţită de o întreagă generaţie /BERD/

Patru copii ucişi într-un atentat la Bagdad

Fotografii de înalţi demnitari italieni şi gloanţe, primite la sediul ANSA

Apelul la boicotarea produselor israeliene în Franţa, pasibil de sancţiuni

Casa Albă: moartea lui Mono Jojoy este 'o victorie importantă' pentru Columbia

EVENIMENT Două milioane de euro, contract cu dedicaţie

Ce chirii plătesc politicienii pentru vilele RA-APPS

Un hacker român a fraudat eBay cu trei milioane de dolari

Revoluţionarii impostori, privilegiile înapoi!


-- in detaliu --

EDITORIAL - O utopie: statul salvator sus


'Nu se poate să mă lase aşa, pe drumuri! Dacă rămân fără serviciu, pentru că se restructurează postul, să-mi dea măcar altceva de lucru, că de-aia-i stat, să aibă grijă de cetăţenii săi!'
Este filosofia pe care, cu sinceritate, a expus-o deunăzi un protestatar, la un miting sindical. Omul credea sincer că acesta este rolul statului: să asigure locuri de muncă. Iar credinţa sa se baza pe disperare. Ieri, un alt cetăţean explica de ce protestează în stradă: 'Vrem locuri de muncă sigure... şi să nu ne dea afară'. Mă rog, cam pleonastic, dar nu asta contează. Mesajul său e important: vrea un serviciu din care să iasă la pensie. Şi nici nu mai are mult: vreo 20 de ani.
În lunga domnie a lui Ceauşescu, oamenii au fost îndoctrinaţi cu această lozincă perversă: în vreme ce capitalismul geme de şomeri, comunismul asigură un loc de muncă fiecărui cetăţean. Oricât ar părea de dur, adevărul este că statul capitalist nu poate funcţiona ca oficiu de plasare a forţei de muncă - arată Grigore Cartianu în Adevărul.
Trebuie să ieşim din actuala schizofrenie, care face ca statul şi privatul să fie două lumi cu reguli diferite. La firmele private, reducerea cu 25% a salariului e primită cu decenţă: accepţi sau îţi dai demisia. La stat, o măsură similară e urmată de atacuri cu pietre asupra Guvernului.
- O utopie: statul salvator (Adevarul)


POLITIC - Demiterea preşedintelui: ce şanse ar avea iniţiativa opoziţiei sus


În replică la atacurile lui Traian Băsescu, Victor Ponta şi Crin Antonescu au anunţat că în cazul în care preşedintele va promulga legea pensiilor, PSD şi PNL se vor mobiliza pentru a declanşa procedurile de suspedare - scrie România liberă.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a avut ieri o întâlnire specială cu ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, în care au vorbit despre intenţia social-democraţilor de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu dacă acesta va promulga legea pensiilor - dezvăluie Puterea.
Liderul minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat că deputaţii acestui grup sunt dispuşi să discute pe marginea suspendării preşedintelui Traian Băsescu - scrie Jurnalul Naţional.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declară la 'Interviurile 2+1' ale Evenimentului zilei că pe fondul nemulţumirilor populaţia ar putea vota pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dacă acesta va fi suspendat de către Parlament. Lăzăroiu arată totuşi că procedura de suspendare este mai dificilă decât în 2007.
O modificare la legea de funcţionare şi organizare a Curţii Constituţionale dă dreptul judecătorilor constituţionali să decidă asupra hotărârilor Parlamentului - informează Gândul.
- Varujan Pambuccian: 'Suntem deschişi la orice fel de discuţii, cu oricine' (Jurnalul National)
- Prins cu ocaua mică, Ponta se apără prin diversiunea suspendării preşedintelui (Curentul)
- Suspendarea lui Băsescu: a doua încercare? (Romania libera)
- EXCLUSIV Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Ambasadorul SUA a făcut o vizită surpriză în Kiseleff. Victor Ponta şi Marele Licurici au discutat despre suspendarea preşedintelui (Puterea)
- Sebastian Lăzăroiu: 'Nemulţumirile s-ar putea transpune într-un vot pentru demiterea preşedintelui' (Evenimentul zilei)
- Planul suspendării, încurcat de Curtea Constituţională (Evenimentul zilei)
- Mica modificare legislativă care face din suspendarea lui Băsescu o misiune imposibilă - EXCLUSIV (Gandul)


POLITIC - Reacţii după interviurile cu Traian Băsescu sus


Traian Băsescu şi-a exprimat, miercuri, în cadrul emisiunii 'Naşul' de la B1Tv, dezamagirea faţă de presa românească actuală, ca şi regretul că jurnalişti foarte cunoscuţi, precum Mircea Dinescu sau Cristian Tudor Popescu, s-ar fi schimbat foarte mult în ultima vreme, jignindu-l în mod repetat. Dinescu îi răspunde şefului statului că, dimpotrivă, el este cel care s-a schimbat, ajungând 'un vulcan de vulgaritate', iar Cristian Tudor Popescu îl califică drept 'vulgar nu numai în raport cu alţii', ci şi 'în raport cu sine însuşi, în forul său intim' - citează Gândul.
Nu e prima oară când acest Traian Băsescu se preocupă de ceea ce fac în timpul lor liber liderii partidelor politice din opoziţie - arată cotidianul.ro.
Sorin Ovidiu Vîntu a răspuns, la Realitatea TV, acuzaţiilor formulate de Traian Băsescu că s-ar fi îmbogăţit din afacerile cu statul şi că ar avea legătură cu securitatea. El a precizat că nu a avut afaceri cu statul, ba dimpotrivă cei care stau în preajma şefului statului au astfel de afaceri - scrie Adevărul.
- Vîntu în replică la acuzaţiile lui Băsescu: Mă confundă cu gaşca de lichele care-l înconjoară, nu am avut niciodată afaceri cu statul (Adevarul)
- Atât de Băsescu: cu Ochiul pe liderii opoziţiei (Cotidianul)
- PSD începe procedura de suspendare a lui Băsescu, dacă promulgă Legea pensiilor (Cotidianul)
- Preşedinţia României: Declaraţiile lui Ponta şi Antonescu, imature (Jurnalul National)
- Băsescu: 'Victor Ponta este o maimuţă care trebuie să facă frumos' (Libertatea)
- Întrebarea lui Dinescu pentru Băsescu (Puterea)
- POLEMICĂ TĂIOASĂ: DESPRE VULGARITATE CU TRAIAN BĂSESCU, CRISTIAN TUDOR POPESCU ŞI MIRCEA DINESCU (Gandul)
- Cum au scotocit Ponta şi Daciana 'prin hârtii' după chitanţele vacanţei în Liban. Ponta, din spatele buletinului de Gorj: 'Nu aş fi putut candida la Bucureşti' (Gandul)
- Antonescu: Băsescu e un mincinos, niciodată nu ne-am întâlnit în 2000-2007, nu m-a ajutat (Gandul)


POLITIC - Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii' sus


Pentru prima dată de când a devenit preşedintele PNL, o decizie a lui Crin Antonescu a fost contestată virulent într-un for de conducere al partidului.
Miercuri, la Delegaţia Permanentă, mai mulţi lideri liberali au constatat felul în care Antonescu a alcătuit guvernul din umbră şi faptul că a anunţat public componenţa lui, înainte de a avea aprobarea partidului. Surse din PNL au relatat pentru Gândul că reproşurile au fost făcute, pe rând, de către Ludovic Orban, Varujan Vosganian, Dan Radu Ruşanu, Marian Petrache şi Teodor Atanasiu, unii dintre ei nemulţumiţi că Antonescu nu i-a nominalizat ca miniştri. Relu Fenechiu şi Daniel Chiţoiu, foşti susţinători ai preşedintelui liberali, i-au transmis că sunt supăraţi şi că aleg să nu participe la şedinţa care e oricum doar de formă.
'Prin acest guvern nu aţi făcut decât să transmiteţi că PNL e un partid de doi lei, incapabil să formeze un guvern cu oamenii lui', i-a reproşat Orban, făcând trimitere la faptul că cinci din cei 11 miniştri nu sunt membri de partid.
Varujan Vosganian a luat extrem de personal toată povestea, reproşându-i lui Antonescu faptul că s-a folosit de el atunci când a făcut programul de guvernare, dar că s-a delimitat de el preferându-l ca ministru al Finanţelor pe Claudiu Doltu.
- Antonescu: Dacă voi nu vreţi, eu vreau (Romania libera)
- Varujan Vosganian, către Crin Antonescu: 'Sunteţi cu PNL ca Nero cu creştinii' (Gandul)


POLITIC - Sondaj CSOP: Aproape jumătate dintre români regretă vremurile ceauşiste sus


La 20 de ani de la Revoluţie, românii regretă regimul comunist, iar unii dintre ei chiar şi pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu.
Comunismul a fost o idee bună aplicată prost, spun 47% dintre cei care au răspuns unui sondaj de opinie realizat de CSOP la comanda Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în perioada 27 august - 2 septembrie 2010. 14% sunt chiar mulţumiţi de modul în care a fost aplicat comunismul faţă de doar 27% care cred că acesta a fost o idee greşită. Mai mult, 46% din populaţie are asocieri favorabile fostului regim dictatorial, cel mai des invocată fiind cea legată de locurile de muncă asigurat - scrie cotidianul.ro.
41% dintre români cred că regimul comunist nu a fost unul criminal, faţă de 37% care susţin contrariul. De altfel, 79% din populaţie susţine că nu a avut de suferit de pe urma comunismului.
- Sondaj CSOP: Aproape jumătate dintre români plâng după comunism (Cotidianul)
- Comunismul, uitat şi iertat de români (Evenimentul zilei)
- 61 la sută dintre români cred că în comunism 'era mai bine'. Ultimii patru ani au produs încă opt procente de nostalgici (Gandul)


ECONOMIC - Economia ar putea scădea şi anul viitor sus


Dacă anul viitor România nu va avea o creştere economică de 1-2%, Guvernul ar putea fi nevoit să taie şi mai mult din buget şi să crească din nou impozitele .
Pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 4,4% din PIB impusă de FMI, Guvernul sau BNR ar putea apela la noi tăieri sau majorări de taxe şi impozite, respectiv la deprecierea leului sau la creşterea inflaţiei. Motivul: Guvernul Boc se bazează în respectarea ţintei de deficit bugetar de anul viitor pe faptul că economia locală va creşte cu 1-2% din PIB.
În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Executivul ar putea apela fie la majorări de impozite, fie la noi tăieri. Semnalul de alarmă a fost tras de Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu - informează Gândul.
- Economia ar putea scădea şi anul viitor (Adevarul)
- Ţinta de deficit bugetar nu va fi atinsă nici anul viitor (Puterea)
- Ce i-ar putea aştepta pe români în 2011: de la căderea leului la taxe mai mari (Gandul)
- România va ieşi din criză cu 6 luni întârziere faţă de celelalte ţări (Curierul national)
- Croitoru (BNR): 2011 va fi un an foarte dificil din punct de vedere fiscal (Financiarul)


ECONOMIC - Fondul Proprietatea: Proiect de renunţare la banii viitori sus


Ministerul Finanţelor vrea să lase Fondul Proprietatea fară banii pe care ar urma să îi încaseze din creanţele externe ale statului român.
Finanţele ar vrea acum ca banii recuperaţi din creanţele externe ale României să se întoarcă iar la buget, după ce acum cinci ani le-a cedat Fondului Proprietatea. Intenţia este deja inclusă într-un proiect de ordonanţă.
Deşi planurile statului au stârnit deja nemulţumirea unora dintre acţionarii minoritari, Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, susţine, că, de fapt, creanţele nu au aparţinut niciodată Fondului, ci statului român. Declaraţia directorului general vine la nici o lună de când Fondul Proprietatea a încasat circa 20 de milioane de lei din creanţele externe.
- Fondul Proprietatea: Proiect de renunţare la banii viitori (Bursa)


ECONOMIC - Impozite care se pregătesc sus


Coaliţia de guvernare a cerut Ministerului Finanţelor să analizeze cum va arăta bugetul dacă va fi reintrodus acest bir.
În paralel, se pregăteşte înlocuirea impozitului minim cu forfetarul. Guvernul se pregăteşte să reintroducă impozitul de 3% pentru microîntreprinderi, după ce a decis să renunţe la acest regim special de taxare pentru firmele mici de la începutul acestui an.
Specialiştii din Ministerul Finanţelor au misiunea să facă, până săptămâna viitoare, estimările bugetare pentru eventualitatea în care va fi reintrodus acest impozit. 'Cei de la Finanţe vor pregăti până luni, 27 septembrie, calculele privind impactul reintroducerii impozitului de 3% pe cifra de afaceri a microîntreprinderilor.
Totodată, vor prezenta şi estimările privind reducerea veniturilor bugetare dacă se elimină impozitul minim', au declarat, pentru EVZ, surse din cadrul Coaliţiei de guvernare.
- Impozitul de 3% pe afacerile microfirmelor ar putea reveni (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - RADET: Numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800% sus


Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti a ajuns la nivelul minim de clienţi, din cauza cererilor de deconectare de la reţea. Potrivit directorului Regiei, Mihai Becheanu, numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800%. Datoriile RADET Bucureşti faţă de furnizorii de energie termică, în valoare de 700 de milioane de lei, va fi achitată în trei ani, potrivit conducerii Regiei. Livrarea de energie termică în Capitală ar trebui să înceapă din 15 octombrie.
Directorul general al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, Mihai Bogdan Becheanu, atrage atenţia că instituţia a ajuns la numărul minim de clienţi, din cauza numărului tot mai mare al persoanelor care aleg să se debranşeze. 'Au fost înregistrate aproximativ 1.800 de cereri de debranşare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor de debranşare a crescut cu 800%. Orice client este important. Mică sau mare, este o pierdere. RADET mai furnizează energie pentru aproximativ 560.000 de locuinţe. Pentru noi, acesta ar fi numărul minim. Aceasta ar fi limita de suportabilitate ca dimensiune a sistemului. Dacă numărul abonaţilor va continua să scadă, vor interveni probleme. Acest lucru este valabil pentru orice firmă, fie că eşti regie, fie că eşti societate comercială. Dacă ai prea puţini clienţi, înregistrezi pierderi', a declarat Mihai Bogdan Becheanu pentru Puterea.
- RADET, la limita de funcţionare din cauza debranşărilor (Puterea)


ECONOMIC - Absorbţia fondurilor europene: Şeitan, pe primul loc sus


Ministerul Muncii conduce, detaşat, la mai multe capitole care evidenţiază eficienţa atragerii de bani europeni, dar Băsescu a evidenţiat ministerele conduse de Elena Udrea şi Laszlo Borbely
Datele oficiale contrazic, în bună parte, versiunea preşedintelui Traian Băsescu referitor la situaţia absorbţiei fondurilor europene. În viziunea liderului de la Cotroceni, exprimată miercuri seara, la 'Naşul' (B1TV), 'campioanele' ar fi ministerele Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDLT), condus de Elena Udrea, şi pe al Mediului, condus de udemeristul Laszlo Borbely.
Cu Mihai Şeitan la conducere, Ministerul Muncii a ocupat prima poziţie în topul numărului proiectelor aprobate - 1.763, aproape dublu faţă de MDLT şi de 12 ori mai mult faţă de Ministerul Mediului! Tot Ministerul Muncii se evidenţiază din punct de vedere al valorii proiectelor aprobate - peste trei miliarde euro (faţă de 2,44 miliarde de euro la Mediu, 2,37 la MDLT). Şi la procentul contribuţiei UE din valoarea proiectelor aprobate, Ministerul Muncii se detaşează, cu 94,43%. MDLT şi Mediul sunt mult în urmă, cu 66,02%, respectiv 62,32%.
- Adevărul despre banii UE: Udrea, campioana lui Băsescu, nu e şi campioana din statisticile oficiale (Gandul)


ECONOMIC - Anca Boagiu şi-a numit consilierul la conducerea CNADNR sus


Dorina Tiron a fost demisă ieri din funcţia de director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii a precizat că motivul înlocuirii directorului CNADNR este managementul defectuos de care a dat dovadă la conducerea instituţiei.
Atribuţiile Dorinei Tiron au fost preluate temporar de Liviu Costache. Acesta a fost numit de curând director coordonator proiecte autostrăzi în cadrul CNADNR, în locul rămas liber în urma demisiei deja celebrului agronom din companie, Adrian Ionescu. Predecesorul Dorinei Tiron a fost consilier al Ancăi Boagiu în perioada în care aceasta a condus Ministerul Integrării Europene. Costache este membru PDL al Sectorului 2 şi a ocupat până de curând funcţia de director al Secţiei Naţionale de Drumuri Galaţi, răspunzând de fondurile comunitare. Potrivit informaţiilor vehiculate ieri în Ministerul Transporturilor, Costache a avut în urmă cu ani buni mai multe conflicte cu managementul CNADNR, care s-au soluţionat în instanţă - a aflat Jurnalul Naţional.
- Consilierul Ancăi Boagiu, numit director CNADNR (Jurnalul National)
- Boagiu a demis-o pe Tiron de la şefia CNADNR (Curentul)
- Anca Boagiu îşi pune ''mâna dreaptă'' şef peste Compania de Autostrăzi (Puterea)
- Boagiu îi 'decapitează' pe oamenii lui Berceanu de la Drumuri (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Mai puţini sindicalişti la mitingul de ieri sus


Aproximativ 4.000 de sindicalişti din sănătate, educaţie şi asistenţă socială afiliaţi la 'Cartel Alfa' erau aşteptaţi să participe ieri la mitingul de la sediul Guvernului, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernul Boc. Însă doar un sfert din cei aşteptaţi s-au adunat, ieri, în Piaţa Victoriei - relatează Puterea.
Bogdan Hossu a ţinut un discurs dur la adresa Guvernului Boc de la tribuna manifestanţilor din Piaţa Victoriei: 'Vreau să le reamintim guvernanţilor că, dacă ei vor să trăiască, şi noi trebuie să trăim, dar dacă noi trebuie să murim, atunci vom muri cu ei de gât. Le aducem aminte că statul este al cetăţenilor şi nu al unui grup de hoţi. Aceleaşi lucru le reamintim şi parlamentarilor. Vom continua lupta noastră sindicală până la atingerea obiectivelor pe care mi le-am propus', a spus Bogdan Hossu, citat de Libertatea.
- Frăţia foamei (Bursa)
- Liderul CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, despre guvernanţi: 'Dacă murim, murim cu ei de gât' (Libertatea)
- Protest cu doar un sfert dintre participanţii aşteptaţi la mitingul Cartel Alfa (Puterea)
- 'Mascaţii' poliţiei, despărţiţi de gardul protestelor (Evenimentul zilei)
- România a dat 250 milioane euro pentru combaterea sărăciei în lume (Gandul)


SOCIAL - Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare sus


Primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, a fost amendat, pentru a doua oară, de către Poliţia Rutieră, după ce a refuzat să înlocuiască panourile de orientare din oraş care au fost inscripţionate mai întâi în limba maghiară şi apoi în limba română.
'Este vorba despre panourile care sunt amplasate în faţa Tribunalului Harghita şi în apropierea Liceului teoretic ŤMarton Aronť din Miercurea Ciuc. Prima amendă, pe care a primit-o în cursul lunii august, a fost de 21 de puncte, respectiv de 1.260 de lei, şi i s-a pus în vedere să le înlocuiască în decurs de 30 de zile. Primarul nu a respectat termenul acordat, motiv pentru care, marţi, poliţiştii rutieri l-au sancţionat din nou, de această dată cu o sută de puncte, valoarea amenzii fiind de 6.000 de lei', a precizat Gheorghe Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Harghita.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Miercurea Ciuc, viceprimarul Antal Attila, a declarat, la rândul său, că amenzile aplicate de poliţiştii rutieri au fost contestate la Judecătoria Miercurea Ciuc şi că panourile nu vor fi înlocuite până când instanţa nu se va pronunţa.
- Primarul din Miercurea Ciuc, amendat pentru indicatoarele de orientare maghiare (Adevarul)


SOCIAL - Romii din Bărbuleşti: francezii sunt cei mai buni europeni sus


Nici nu s-a uscat bine pe documente cerneala cu care autorităţile franceze au decis repatrierea, că cei 22 de romi din Bărbuleşti au şi făcut cale întoarsă către Hexagon. Ori cel puţin asta e singura informaţie pe care o poţi scoate de la cei ieşiţi pe uliţele satului, ca la promenadă la Nisa, pe unde majoritatea pare să-şi fi petrecut dacă nu vacanţele, măcar mare parte a vieţii profesionale.
'Cerşeam', răspunde senin Nicu, unul dintre tinerii satului, când e întrebat ce a făcut prin străinătăţuri, de parcă ar vorbi despre o ocupaţie din nomenclatorul de meserii. Şi apoi răspunsul cu cerşitul se repetă pentru mai toţi cei întrebaţi, femei sau bărbaţi, copii ori bătrâni, care recunosc împăcaţi cu ce s-au ocupat pe teritoriul francez: 'faire la manche' - se arată într-un reportaj din Jurnalul Naţional. Bărbuleştenii rup binişor pe franceză, dar şi câte ceva pe spaniolă. 'Dar în Spania nu e de trăit, spaniolii nu-ţi dau un ban', ne asigură un alt tânăr, trecut prin Barcelona, care o ţine una şi bună, ca şi restul locuitorilor satului: francezii sunt cei mai buni la suflet din toată Europa.
- Romii au dat Nisa pe Bărbuleşti de frica lui Nicolas Sarkozy (Jurnalul National)


SOCIAL - Încă 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti în Capitală sus


Municipalitatea intenţionează să realizeze, până la sfârşitul anului, un număr de 70 de kilometri de pistă destinată bicicliştilor, a declarat joi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
'Până în prezent, sunt peste 400 de kilometri de culoare create bicicliştilor din Capitală. Multe dintre acestea, amenajate pe bulevarde, au porţiuni care trebuie refăcute după eliberarea lor de maşinile parcate aiurea şi montarea unor piloni de protecţie', a precizat primarul general, după verificarea lucrărilor de realizare a reţelelor publice de apă şi canalizare în cartierele Creangă, Andronache şi Apărătorii Patriei.
- Oprescu vrea încă 70 de kilometri de pistă pentru biciclişti până la sfârşitul anului (Libertatea)


CULTURĂ - Herta Muller la Bucureşti sus


Celebra autoare Herta Muller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2009, va veni la Bucureşti, săptămâna viitoare, pe 27 şi 28 septembrie - informează Libertatea.
În timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, luni, la Ateneul Român din Capitală, un dialog cu Gabriel Liiceanu şi o lectură publică din romanul 'Leagănul respiraţiei', apărut la Editura Humanitas, în colecţia de autor dedicată autoarei.
- Securistul Hertei Müller, 'critic literar' agramat (Adevarul)
- Herta Muller, săptămâna viitoare, la Bucureşti (Libertatea)


SPORT - Fotbal: Steaua, calificată în optimile Cupei României-Timişoreana sus


Steaua Bucureşti s-a calificat joi seara în optimile de finală ale Cupei României-Timişoreana la fotbal, după ce a învins în deplasare formaţia de ligă secundă Gaz Metan CFR Craiova, cu scorul de 1-0 (0-0), în şaisprezecimile de finală ale competiţiei.
Unicul gol al partidei a fost reuşit de Bănel Nicoliţă (63).
Steaua a avut şi o bară, prin Romeo Surdu (41).
Pentru Steaua a fost primul meci cu Eduard Iordănescu (32 ani) antrenor interimar.
Gaz Metan CFR Craiova (II) - Steaua Bucureşti 0-1 (0-0)
A marcat: Bănel Nicoliţă (63).


SPORT - Tenis: BCR Open România - Ultimii români eliminaţi din competiţie sus


Spaniolii Marcel Granollers şi Santiago Ventura, favoriţii nr. 2 ai probei de dublu din cadrul turneului de tenis BCR Open România, dotat cu premii totale de 368.450 euro, s-au calificat joi seara în semifinale, după ce au învins ultimii români rămaşi în competiţie, Victor Anagnastopol şi Marius Copil, în două seturi, cu 6-1, 7-6 (5).
În semifinale, Granollers şi Ventura vor întâlni perechea Pablo Cuevas (Uruguay)/David Marrero (Spania).


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Emil Boc, la ONU: Guvernul face un raport privind realizarea ODM sus


Guvernul de la Bucureşti a decis să realizeze un Raport naţional privind progresul realizat de România în atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), asumate de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), a declarat, miercuri, prim-ministrul român Emil Boc la Reuniunea la nivel înalt a ONU, privind ODM.
'Anticipând Reuniunea la nivel înalt privind MDG din acest an, Guvernul României a decis să schiţeze un Raport naţional privind progresul înregistrat în atingerea OMD. Acest raport va fi un instrument foarte util pentru pregătirea eforturilor naţionale în domeniu. Raportul priveşte împlinirile la nivel naţional, precum şi căile de accelerare a procesului. Această iniţiativă se bazează pe hotărârea României de a acţiona în favoarea OMD, atât din perspectivă naţională, cât şi internaţională', a spus Boc, la reuniunea de la New York.
De asemenea, el a subliniat importanţa democraţiei şi respectării legii pentru dezvoltarea societăţii. 'Democraţia şi domnia legii sunt sistemul imunitar al societăţii . Ca o maladie care nu poate fi combătută dacă imunitatea este scăzută, sărăcia sălăşluieşte în sistemele corupte', a reliefat şeful Guvernului de la Bucureşti. În context, Emil Boc a evidenţiat necesitatea atingerii obiectivelor privind sănătatea şi educaţia, egalitatea între sexe, precum şi mediul înconjurător, pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare. Asumate de ONU în anul 2000, ODM îşi propun, printre altele, să reducă la jumătate nivelul sărăciei în lume în anul 2015, comparativ cu 1990.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Premierul a prezentat la ONU punctul de vedere al României privind reforma Consiliului de Securitate sus


Primul-ministru Emil Boc a avut joi, în cadrul vizitei pe care o efectuează în SUA, o întrevedere cu preşedintele Adunării Generale a ONU, Joseph Deiss, prilej cu care a exprimat sprijinul deplin al României pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului şi a prezentat punctul de vedere al României cu privire la reforma Consiliului de Securitate al ONU.
'România susţine o mai bună reprezentare a ţărilor din Estul Europei într-o viitoare formulă extinsă a Consiliului de Securitate al ONU', a declarat premierul Emil Boc, potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Guvernului.
Şeful Executivului a subliniat necesitatea unei abordări constructive şi pragmatice a chestiunii creşterii numărului de membri ai Consiliului de Securitate al ONU, astfel încât noua structură să reflecte contextul politic actual, având însă în vedere şi aspectele legate de eficienţa Consiliului, îmbunătăţirea mijloacelor de acţiune şi transparenţă, precizează sursa citată.
'Pe lângă obiectivele de creştere economică durabilă, acţiunea împotriva schimbărilor climatice şi siguranţa alimentară, România consideră la fel de importante reconstrucţia şi consolidarea păcii în zonele afectate de conflicte, promovarea drepturilor omului şi a democraţiei şi chestiunile legate de neproliferare şi dezafectarea armelor de distrugere în masă. Ca ţară membră a Uniunii Europene, România va sprijini deplin implementarea mandatului Uniunii Europene la Adunarea Generală a ONU, în forma adoptată la Consiliul European din iunie 2010', se arată în comunicatul citat.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană este cel mai important donator global şi, în acelaşi timp, cel mai important contributor la efortul internaţional în favoarea păcii şi securităţii, iar România va sprijini activ acest rol şi o poziţie puternică a UE în cadrul ONU.
'Ca beneficiară a unui proces complex de tranziţie - în plan politic, economic şi social - către o societate cu adevărat democratică, în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice, România este dispusă să împărtăşească din experienţa sa şi altor state din Estul şi Sudul continentului european care aspiră către aceleaşi valori', se menţionează în comunicat.
La întrevedere au mai participat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi reprezentantul permanent al României la ONU, ambasador Simona Miculescu


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Diplomat nicaraguan, asasinat la New York sus


Lucrările sesiunii anuale a Adunării Generale a Naţiunilor Unite au fost umbrite joi de o crimă, ale cărei motive nu sunt cunoscute pentru moment: un diplomat nicaraguan a fost descoperit mort, cu gâtul tăiat, în apartamentul său din New York, transmite AP, citând surse ale poliţiei new-yorkeze. Cadavrul lui Cesar Mercado /34 de ani/ a fost găsit de şoferul care venise să-l ducă pe diplomat la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU, în apartamentul acestuia din Bronx. Poliţia a descoperit cuţitul cu care presupune că a fost asasinat Mercado, alături de cadavrul său. Nu se cunosc deocamdată motivele crimei, iar poliţia nu dispune încă de un cerc de suspecţi, potrivit serviciului de presă al poliţiei din New York.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Criza datoriilor publice va fi resimţită de o întreagă generaţie /BERD/ sus


Criza datoriilor publice va avea repercusiuni 'timp de o generaţie' asupra contribuabililor occidentali, a estimat - joi - preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare /BERD/, Thomas Mirow, citat de AFP. Intervenind în faţa Reform Club, un cerc de reflexie cu sediul la Londra, Mirow a asigurat că explozia datoriilor statului este 'fără îndoială consecinţa directă cea mai afectată de criză', obstrucţionând revenirea economică. Povara datoriei apasă în acelaşi timp asupra finanţelor publice şi asupra capacităţilor băncilor de a împrumuta sectorul privat, a subliniat el. 'Creşterea puternică a datoriilor utile va avea consecinţe pentru contribuabilii occidentali timp de o generaţie', a estimat Mirrow, notând totodată că ţările Europei de Est şi din Asia Centrală unde intervine BERD au fost 'mult mai puţin afectate'. El a pledat în favoarea politicilor bugetare riguroase. În afară de presiunea pieţelor financiare, reducerea deficitelor se impune pentru a ridica un climat de incertitudine 'care subminează încrederea consumatorilor' şi exercită presiuni şi asupra creşterii. Dl Mirrow a cerut, de asemenea, UE să-şi accelereze eforturile pentru creşterea propriei competitivităţi şi pentru buna guvernare a statelor, recomandând ca 'incitaţiile faţă de noi membri să fie menţinute şi după aderarea lor'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Patru copii ucişi într-un atentat la Bagdad sus


Cel puţin cinci persoane au decedat joi, în cadrul unor violenţe la Bagdad, între care patru băieţi ucişi într-un atentat, informează AFP, citând un responsabil din Ministerul de Interne. Acest atac, comis în jurul orei 18 /15h00 GMT, în cartierul Zayuna al capitalei irakiene - viza vehiculul lui Anwar Taher Ridha, un angajat al serviciilor premierului Nuri al-Maliki, doi dintre fii şi doi dintre nepoţii lui fiind ucişi în atentat. Anwar Ridha, soţia lui şi alte două persoane au suferit leziuni a căror gravitate nu este cunoscută. În periferia nordică a Bagdadului, indivizi înarmaţi au omorât un locotenent-colonel al armatei şi i-au rănit soţia. Trei rachete au fost lansate împotriva cartierului Jadriya, din sudul capitalei irakiene, fără să facă victime. Dacă violenţa s-a diminuat net în Irak în raport cu situaţia din anii 2006-2007, în ultimele luni se observă totuşi o recrudescenţă a atacurilor. Astfel, iulie şi august au fost lunile cele mai sângero ase pentru populaţia irakiană înregistrate din 2008, potrivit statisticilor oficiale locale.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Fotografii de înalţi demnitari italieni şi gloanţe, primite la sediul ANSA sus


Două plicuri conţinând fotografiile ministrului italian de interne, Roberto Maroni, şi a vicepreşedintelui Senatului, Rosi Mauro, au fost primite la sediul ANSA, informează agenţia de presă italiană. Fiecare proiectil era de calibrul 9 şi fusese alăturat unei fotografii în câte un plic, dar niciunul dintre plicuri nu conţinea vreo revendicare şi nici nu permitea depistarea expeditorului. Ambii politicieni vizaţi de această ameninţare voalată sunt membri ai partidului extremist Liga Nordului. Plicurile au ajuns la sediul central din Roma, joi dimineaţa. Timbrele demonstrează că au fost expediate miercuri de la Fiumicino, un orăşel situat la 20 de km de Roma. Poliţia Capitalei a deschis o anchetă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Apelul la boicotarea produselor israeliene în Franţa, pasibil de sancţiuni sus


Trei militanţi propalestinieni vor fi judecaţi la Perpignan /în sudul Franţei/ pentru că au invitat populaţia să boicoteze produsele israeliene în faţa unui mare magazin, informează AFP, citând o sursă judiciară. Cei trei sunt membri ai 'Colectivului 66 Pace şi justiţie în Palestina', care afirmă că ar regrupa 30 de organizaţii, şi vor răspunde în faţa tribunalului corecţional în 11 octombrie acuzaţiei de 'provocare la discriminare, la ură şi violenţă împotriva unei persoane din cauza originii sale şi a apartenenţei sau neapartenenţei la o etnie, naţiune sau religie determinată', potrivit legii. În 15 mai, Colectivul 66 a organizat în faţa unui magazin Carrefour în apropiere de Perpignan o 'acţiune de sensibilizare' a populaţiei faţă de situaţia palestinienilor - potrivit lui - în cursul căreia militanţi ai săi au îndemnat clientela magazinului să boicoteze produsele israeliene. Această acţiune se înscrie în 'Campania internaţională BDS' /boicot, neinve stire, sancţiuni/, lansată de societatea civilă palestiniană şi care se doreşte a fi un 'răspuns cetăţenesc şi nonviolent la impunitatea israeliană', a declarat unul dintre acuzaţi, dna Jeanne Rousseau, motivându-şi demersul prin faptul că 'o parte din produsele israeliene provin din teritorii spoliate palestinienilor'. Campania BDS vizează 'politica unui stat colonialist', a adăugat ea. Trimiterea celor trei militanţi în faţa unui tribunal corecţional a fost făcută în urma unei reclamaţii a Biroului naţional de vigilenţă împotriva antisemitismului /BNVCA/. La Mulhouse /în estul Franţei/, o acţiune similară a fost angajată împotriva a cinci militanţi propalestinieni, urmăriţi în justiţie tot pentru că au lansat apeluri la boicotarea produselor israeliene. Procesul lor a fost stabilit să înceapă în 29 noiembrie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Casa Albă: moartea lui Mono Jojoy este 'o victorie importantă' pentru Columbia sus


Moartea şefului militar al Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Victor Julio Suarez Rojas, alias 'Mono Jojoy' sau 'Jorge Briceno Suarez', reprezintă 'o victorie importantă' pentru Columbia, a dat asigurări joi Casa Albă, transmite Efe. 'Sprijinim total poporul columbian, forţele sale de securitate şi pe preşedintele (Juan Manuel) Santos, în eforturile lor de a combate FARC', a indicat pentru Efe purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate de la Casa Albă, Mike Hammer. 'Operaţiunea Sodoma', în care a murit 'Mono Jojoy', va fi una dintre chestiunile de prim-plan ce vor fi discutate în cadrul întâlnirii de vineri dintre preşedintele Barack Obama şi mandatarul columbian, cu ocazia Adunării Generale a ONU, a semnalat Hammer. 'Preşedintele Obama doreşte foarte mult să dezbată ultimul eveniment-cheie, dar şi alte chestiuni bilaterale importante regionale şi globale, la întâlnirea pe care o va avea vineri cu preşedintele Santos', a explicat purtătorul de cuvânt. Şeful militar al gherilei marxiste Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), Jorge Briceno, zis 'Mono Jojoy', a fost ucis în cursul unei operaţiuni militare în centrul ţării, a informat joi presa columbiană. La scurt timp, parchetul şi poliţia au confirmat moartea lui Mono Jojoy, care ar fi fost ucis într-un bombardament, în noaptea de miercuri spre joi. Conform sursei citate, circa 20 de luptători de gherilă au fost ucişi în această operaţiune desfăşurată în departamentul Meta, nu departe de localitatea La Macarena - un fief al FARC în urmă cu câţiva ani. Operaţiunea a fost autorizată chiar de preşedintele Santos, implicând 30 de avioane şi 27 de elicoptere, după cum a informat joi guvernul columbian.


EVENIMENT - Două milioane de euro, contract cu dedicaţie sus


Chiar parlamentari ai PDL au declarat presei (desigur, sub protecţia anonimatului) că nu se poate stopa morişca acordării contractelor cu statul, întrucât firmele apropiate de partidul lor şi-au recuperat abia cinci la sută din banii investiţi în campania electorală din 2009. În fiecare azi, în presa centrală, dar şi în cea locală, apar dovezi clare ale faptului că lucrurile stau exact aşa.
Un exemplu de acest fel este cel al firmei Alpha Construct Sistem din Mehedinţi, o răsfăţată a contractelor cu SNLO şi cu complexurile energetice din judeţul Gorj, dar şi cu instituţiile conduse de pedelişti, în judeţul Mehedinţi. Această firmă aparţine unui oarecare Constantin Isvoranu, despre care se ştie că e de ani de zile omul de casă al baronilor PDL Ionel Manţog şi Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării. De fapt, Isvoranu nu ascunde faptul că a virat imense sume de bani în conturile (la vedere sau nu) de campanie ale PDL. Alpha Construct Sistem SA îşi are sediul în Drobeta-Turnu Severin, oraşul de baştină al fostului ministru al Apărării Mihai Stănişoară - scrie cotidianul.ro.
Vineri 17 septembrie, pe SEAP a fost publicat anunţul de atribuire a contractului nr. 6990/2010 privind 'reabilitarea drumului judeţean 606C limita judeţului Dolj - Tantaru - Buicesti - DN6, judeţul Mehedinţi'. Contractul finanţat din fonduri europene, în valoare de două milioane euro, a fost câştigat, fireşte, de Alpha Construct Sistem SA din Drobeta-Turnu Severin.
- Două milioane de euro cu dedicaţie pentru omul lui Manţog şi al lui Stănişoară (Cotidianul)


EVENIMENT - Ce chirii plătesc politicienii pentru vilele RA-APPS sus


Preşedintele Senatului, mai mulţi miniştri, preşedinţi de agenţii şi procurorul şef al DNA figurează pe lista celor 207 de beneficiari de locuinţe închiriate de la RA-APPS, situaţia regăsindu-se într-un răspuns transmis de SGG la o interpelare a deputatului PNL Relu Fenechiu.
Preşedintele Senatului Mircea Geoană beneficiază de o locuinţă cu suprafaţă utilă de 246,34 metri pătraţi, cuantumul chiriei fiind de 689,41 de lei, aproximativ 160 de euro.
Ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi beneficiază, contra unei chirii de 1.968,32 lei, de un imobil cu suprafaţa utilă de 239,75 metri pătraţi.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Gabriel Sandu beneficia, pentru suma de 1872,92 de lei, de o locuinţă cu suprafaţa utilă de 181,15 metri pătraţi.
De asemenea, beneficiază de un imobil de la RA-APPS ministrul Educaţiei Daniel Funeriu, contra unei chirii lunare de 1810,26 lei pentru un imobil în suprafaţă de 209,11 de metri pătraţi.
Ministrul Sănătăţii Cseke Attila, la rândul său, are o chirie de 1092,23 lei pentru un imobil cu suprafaţa utilă de 163,10 metri pătraţi - enumeră Capital.
- Chirie 160 de euro pentru o vilă de 250 mp! (Capital)
- Peste 200 de demnitari şi consilieri au locuinţe de protocol de la stat (Adevarul)


EVENIMENT - Un hacker român a fraudat eBay cu trei milioane de dolari sus


Românul Liviu Mihail Concioiu, de 21 de ani, îşi vâna victimele prezentându-se cu ID-urile 'facemfrauda' şi 'audiqsieben'.
'Nimeni nu se pricepe mai bine decât românii, se pare, la fraude informatice pe site-urile de licitaţie', scria ziarul Los Angeles Times în 2007 - aminteşte România liberă. Un an mai târziu, o altă publicaţie de prestigiu, The Times, numea Drăgăşani 'capitala infracţionalităţii informatice', reliefând că sute de persoane din acest oraş s-au îmbogăţit, în ultimii ani, de pe urma înşelării clienţilor de licitaţii online de pe eBay cu oferte care par adevărate. 'Autorii fraudelor au scos la licitaţie pe eBay chiar şi noua clădire a primăriei, a recunoscut primarul', scria The Times atunci.
Ultimul prejudiciu de peste ocean a fost produs de Liviu Mihail Concioiu, care a sustras de la compania eBay 3 milioane de dolari.
- Hackerul care a speriat eBay-ul (Romania libera)


EVENIMENT - Revoluţionarii impostori, privilegiile înapoi! sus


Mai mulţi generali, printre care Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu, ambii foşti consilieri ai lui Ion Iliescu, sunt somaţi să restituie terenurile şi alte bunuri primite 'nelegal' ca revoluţionari.
Asociaţia '21 Decembrie 1989' cere Secretariatului pentru Soluţionarea Problemelor Revoluţionarilor (SSPR) să înceapă acţiunile în vederea recuperării bunurilor primite de mulţi ofiţeri de Miliţie, Armată sau Securitate care au participat la reprimarea demonstranţilor în timpul revoluţiei şi apoi au primit brevete de revoluţionar. În baza acestor acte, ofiţerii au obţinut diverse bunuri, între care terenuri situate la marginea unor păduri şi pe malul unor lacuri sau bălţi. Pe lista neagră a asociaţiei se află generalii Dumitru Iliescu, Cătălin Voicu (aflat în arest pentru corupţie), Ion Suceavă, Valerică Dabu, Marin Oană, Mugurel Florescu, Mircea Mureşan, Gheorghe Carp.
- Revoluţionarii impostori, privilegiile înapoi! (Romania libera)

0 Response to "Revista Presei 24 septembrie 2010"

Trimiteți un comentariu