[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Prsei 26 octombrie 2010

Posted by PressUpdate marți, 26 octombrie 2010 09:52

Sumar

POLITIC - Întrebarea care divizează opoziţia: Cum va arăta guvernul dacă trece moţiunea ?

Divergenţele dintre PSD şi PNL par a fi la fel de mari ca cele dintre cele două partide şi PDL. Deşi semnează împreună moţiunea de cenzură împotriva Cabinetul Boc, social-democraţii şi liberalii nu reuşesc să cadă la o înţelegere în privinţa nominalizării unui premier comun şi nici a miniştrilor Guvernului de criză, pe care încearcă de câteva săptămâni bune să-l schiţeze. Mai mult decât atât, liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se contrazic şi se ironizează public cu două zile înainte de votul pe moţiune - scrie Gândul.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni seară că înlocuirea actualului Cabinet Boc cu un alt guvern al aceleaşi majorităţi actuale compusă din PDL, UDMR şi independenţi 'tot ar fi mai bun', precizând că dacă parlamentarii puterii ar fi lăsaţi să voteze, moţiunea de cenzură ar avea 100% şanse - scrie România liberă.
Nici runda de discuţii consumată ieri nu a dus la desemnarea unui premier-alternativă, înaintea moţiunii de cenzură, aşa cum doreau liberalii. Obţinerea unui nou Johannis, asumat public de PSD, aşa cum s-a întâmplat în 2009, ar echivala pentru PNL cu o garanţie că, într-un eventual guvern de criză, vor fi pe picior de egalitate.
PSD a insistat însă ieri ca nominalizarea şefului guvernului să fie făcută după eventuala dărâmare a lui Boc.
În acest context, arată Evenimentul zilei, liberalii sunt practic în situaţia fie de a risca miercuri alături de PSD şi apoi să rămână doar vioara a doua într-o guvernare de criză, fie de a nu se mai bate pentru propria moţiune de cenzură, rămânând în opoziţie, varianta convenabilă aleasă şi în 2008.
Relu Fenechiu, '100%': 'PNL are trei propuneri de premier: Klaus Iohannis, Stere Farmache şi Andrei Marga' - titrează Evenimentul zilei.
- Moţiunea de cenzură, în voia sorţii (Jurnalul National)
- Conştiente de eşecul moţiunii, PSD şi PNL se faultează reciproc (Curentul)
- PSD ar accepta un guvern al aceleaşi majorităţi, altul decât Cabinetul Boc (Romania libera)
- Antonescu: Cine absentează sau nu votează pentru moţiune va fi exclus din PNL (Curierul national)
- Crin Antonescu: 'Nu ne rămâne decât să acţionăm fiecare cum poate' (Evenimentul zilei)
- Relu Fenechiu, '100%': 'PNL are trei propuneri de premier: Klaus Iohannis, Stere Farmache şi Andrei Marga' (Evenimentul zilei)
- Liderii Coaliţiei vs. moţiunea de cenzură. Ce concluzii au tras aceştia: Opoziţia şi-a dinamitat singură şansele. Nicolicea: 'Mie mi s-a părut că le era frică că iese' (Gandul)
- Udrea, 'absolut convinsă' că nimeni nu va trăda la moţiune. Cum vor fi ţintuiţi în scaune parlamentarii PDL la vot (Gandul)
- PNL suspectează PSD de moţiune de faţadă: de ce nu ar vrea Ponta să cadă Guvernul (Gandul)
- Antonescu: Prin comentariile sale, Ponta e cam pe lângă doamna Pora (Gandul)


POLITIC - Partidele şi mitingul de 80.000 de oameni

Anunţul liderilor Opoziţiei şi ai marilor confederaţii sindicale, în ceea ce priveşte organizarea unui mare miting de protest la Bucureşti, în ziua moţiunii, la care vor participa 80.000 de oameni, precum şi îndemnurile secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, şi cele ale preşedintelui Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase, ca aleşii locali să vină alături de sindicalişti în acţiunile pe care le vor desfăşura, au generat o explozie în lanţ din partea şefilor PDL.
Elena Udrea a fost cea care a aprins fitilul, duminică seara, după ce democrat-liberalii au hotărât, 'în unanimitate', în cadrul BPN, să se abţină la votul moţiunii. Ministrul Turismului a declarat că 'va analiza dacă acţiunile de stradă din ziua moţiunii de cenzură pot fi stopate prin mijloace legale' - citează Gândul. 'Iar, dacă nu, trebuie să se ştie că majoritatea celor care vor ieşi în stradă sunt membri de partid', a spus ea, precizând că 'a înţeles' că politicienii vor încerca să închirieze garnituri de tren, microbuze şi autocare, pentru a-şi transporta oamenii la Bucureşti.
De cealaltă parte a baricadei, liderii social-democraţi şi cei liberali se pregătesc pentru moţiune şi miting. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, tocmai se afla într-o întâlnire cu liderii liberali, dar a precizat că nu le-a cerut primarilor social-democraţi să aducă oameni la mitingul de miercuri. 'Eu nu le-am cerut să vină cu oameni la această acţiune', a spus el pentru Gândul.
Conducerea social-democraţilor a decis ieri ca Victor Ponta şi vicepreşedinţii PSD să se afle în prima linie a mitingului de miercuri din faţa Palatului Victoria - scrie Puterea.
- Operaţiunea Autobuzul PSD. Liderii PDL îşi pregătesc apărarea pentru lupta de miercuri (Puterea)
- Capitala, blocată, mâine, din cauza protestelor (Curentul)
- Cine aprinde fitilul 'marelui miting de 80.000 de oameni'. Elena Udrea bagă fitile: 'Să vedem dacă-i putem stopa legal' (Gandul)


POLITIC - Situaţia imobilelor sindicale, tranşată în preziua mitingului

Un proiect de lege al opoziţiei, în care se invocă problemele financiare ale confederaţiilor sindicale, care prevede aceste facilităţi, este programat să fie votat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor.
Marile centralele sindicale vor fi obligate, în schimb, să utilizeze imobilele primite în folosinţă gratuită de stat numai ca sedii în care să-şi desfăşoare activitatea şi să asigure cheltuielile de întreţinere.
Pronunţarea Camerei Deputaţilor (în calitate de Cameră parlamentară decizională) vine în condiţiile în care mâine marile centrale sindicale vor organiza o megamanifestaţie în faţa Parlamentului, la care sunt aşteptaţi 80.000 de protestatari.
Sindicaliştii vor protesta la Parlament ca să pună presiune pe aleşii puterii pentru ca aceştia să voteze moţiunea de cenzură a opoziţiei pentru demiterea Guvernului Boc.
- Situaţia imobilelor sindicale, tranşată în preziua mitingului (Bursa)



Continua

EDITORIAL Modelul

POLITIC Întrebarea care divizează opoziţia: Cum va arăta guvernul dacă trece moţiunea ?

Partidele şi mitingul de 80.000 de oameni

Situaţia imobilelor sindicale, tranşată în preziua mitingului

Băsescu justifică 'greşeala' PDL: Mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota după deget. Şi la Parlamentul European se face la fel

Iliescu: 'Antonescu este superficial şi aventurier. De ce critică PSD?'

Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu, un chipiu de marinar şi au strigat 'Ieşi afară, javră ordinară'

Băsescu, dat în judecată de avocatul Dan Chitic

Patriarhia Română: Dan Diaconescu nu are binecuvântarea noastră să candideze la preşedinţie

ECONOMIC FMI analizează varianta creşterii salariului minim. Ce cred patronatele şi sindicatele

Curtea de Conturi: Statul a plătit nejustificat 80 de milioane de euro firmelor de avocatură

Transportatorii nu sunt de acord cu taxarea autostrăzilor

Noul aeroport bucureştean s-ar putea afla... în Bulgaria

SOCIAL Numărul total de bugetari este ţinut la secret în Ministerul Finanţelor şi furnizat doar la cerere

Deputaţii măresc salariile din UMP

Investiţii de criză la Baia Mare

JUSTIŢIE Diaconescu, şantajul şi Loteria

Nicolae Popa poate fi extrădat într-o lună

Reţeaua CSM, gata de un nou mandat

MEDIA Sebastian Ghiţă: 'Eu voi conduce Realitatea'

SPORT Gimnastică: Octavian Bellu - ''Fetele au reuşit performanţe notabile''

Tenis: Turneul ATP de la Montpellier - Tecău, învins în primul tur la dublu

Comitetul internaţional olimpic, satisfăcut de bugetul London-2012

INTERNAŢIONAL AGERPRES Programul economic al Ungariei - 'curajos, dar riscant' /FMI/

Adoptarea unei controversate reforme a finanţării pensiilor în Ungaria

Armata americană îşi neagă propriile rapoarte postate pe Internet

Euronews Ucraina riscă să facă propagandă puterii de la Kiev

Zeci de mii de islandezi au manifestat împotriva inegalităţii salariale

Jean-Luc Godard refuză să i se înmâneze Oscar-ul la Los Angeles

EVENIMENT Stenogramele în cazul ALRO arată legăturile dintre Cocoş şi Stolojan

De ce se închid dosarele de spionaj şi trafic de armament

Filmuleţul din campanie şi demonstraţia lui Funeriu

Ajutoarele de stat pentru Wizz Air România, anchetate de Comisia Europeană


-- in detaliu --

EDITORIAL - Modelul sus


Nu numai PDL ci şi UDMR şi UNPR au hotărât să stea miercuri în sală dar să nu voteze la moţiunea de cenzură lăsând opoziţia să se chinuie singură pentru cele 236 de voturi necesare dărâmării guvernului. Anunţul a fost făcut de dl Mircea Toader, cel cu al cărui deget s-au votat scăderea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, adică o gaură bugetară de aproape un miliard de euro. Performanţa a determinat 'The Economist' să titreze zilele trecute: 'România, un model de cum nu se conduce o ţară'. Iată că am ajuns şi noi model în Europa! Să nu ne ascundem însă după degetul lui Toader, multe legi s-au votat cu degetul în gură şi au trebuit schimbate de zeci de ori. De-asta probabil coaliţia s-a temut de propriile erori şi trădări şi a hotărât să nu rişte nimic.
Chestiunea e că dacă moţiunea trece, pierdem timpul în scandaluri iar dacă moţiunea cade, rămânem pe loc cu guvernul Boc - constată Tia Şerbănescu în Curentul. Dar când puterea nu poate iar opoziţia nu ştie, de unde să iasă ceva bun? De-asta politicienii mai versaţi se feresc să aleagă preferând să adune: 'Oprescu e cu banii în zona Buzăianu-Udrea, cu iubirea la Băsescu şi cu voturile la PSD' a observat Vanghelie. Şi cu mintea, unde-o fi?
- Modelul (Curentul)


POLITIC - Întrebarea care divizează opoziţia: Cum va arăta guvernul dacă trece moţiunea ? sus


Divergenţele dintre PSD şi PNL par a fi la fel de mari ca cele dintre cele două partide şi PDL. Deşi semnează împreună moţiunea de cenzură împotriva Cabinetul Boc, social-democraţii şi liberalii nu reuşesc să cadă la o înţelegere în privinţa nominalizării unui premier comun şi nici a miniştrilor Guvernului de criză, pe care încearcă de câteva săptămâni bune să-l schiţeze. Mai mult decât atât, liderii PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, se contrazic şi se ironizează public cu două zile înainte de votul pe moţiune - scrie Gândul.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni seară că înlocuirea actualului Cabinet Boc cu un alt guvern al aceleaşi majorităţi actuale compusă din PDL, UDMR şi independenţi 'tot ar fi mai bun', precizând că dacă parlamentarii puterii ar fi lăsaţi să voteze, moţiunea de cenzură ar avea 100% şanse - scrie România liberă.
Nici runda de discuţii consumată ieri nu a dus la desemnarea unui premier-alternativă, înaintea moţiunii de cenzură, aşa cum doreau liberalii. Obţinerea unui nou Johannis, asumat public de PSD, aşa cum s-a întâmplat în 2009, ar echivala pentru PNL cu o garanţie că, într-un eventual guvern de criză, vor fi pe picior de egalitate.
PSD a insistat însă ieri ca nominalizarea şefului guvernului să fie făcută după eventuala dărâmare a lui Boc.
În acest context, arată Evenimentul zilei, liberalii sunt practic în situaţia fie de a risca miercuri alături de PSD şi apoi să rămână doar vioara a doua într-o guvernare de criză, fie de a nu se mai bate pentru propria moţiune de cenzură, rămânând în opoziţie, varianta convenabilă aleasă şi în 2008.
Relu Fenechiu, '100%': 'PNL are trei propuneri de premier: Klaus Iohannis, Stere Farmache şi Andrei Marga' - titrează Evenimentul zilei.
- Moţiunea de cenzură, în voia sorţii (Jurnalul National)
- Conştiente de eşecul moţiunii, PSD şi PNL se faultează reciproc (Curentul)
- PSD ar accepta un guvern al aceleaşi majorităţi, altul decât Cabinetul Boc (Romania libera)
- Antonescu: Cine absentează sau nu votează pentru moţiune va fi exclus din PNL (Curierul national)
- Crin Antonescu: 'Nu ne rămâne decât să acţionăm fiecare cum poate' (Evenimentul zilei)
- Relu Fenechiu, '100%': 'PNL are trei propuneri de premier: Klaus Iohannis, Stere Farmache şi Andrei Marga' (Evenimentul zilei)
- Liderii Coaliţiei vs. moţiunea de cenzură. Ce concluzii au tras aceştia: Opoziţia şi-a dinamitat singură şansele. Nicolicea: 'Mie mi s-a părut că le era frică că iese' (Gandul)
- Udrea, 'absolut convinsă' că nimeni nu va trăda la moţiune. Cum vor fi ţintuiţi în scaune parlamentarii PDL la vot (Gandul)
- PNL suspectează PSD de moţiune de faţadă: de ce nu ar vrea Ponta să cadă Guvernul (Gandul)
- Antonescu: Prin comentariile sale, Ponta e cam pe lângă doamna Pora (Gandul)


POLITIC - Partidele şi mitingul de 80.000 de oameni sus


Anunţul liderilor Opoziţiei şi ai marilor confederaţii sindicale, în ceea ce priveşte organizarea unui mare miting de protest la Bucureşti, în ziua moţiunii, la care vor participa 80.000 de oameni, precum şi îndemnurile secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, şi cele ale preşedintelui Consiliului Naţional al partidului, Adrian Năstase, ca aleşii locali să vină alături de sindicalişti în acţiunile pe care le vor desfăşura, au generat o explozie în lanţ din partea şefilor PDL.
Elena Udrea a fost cea care a aprins fitilul, duminică seara, după ce democrat-liberalii au hotărât, 'în unanimitate', în cadrul BPN, să se abţină la votul moţiunii. Ministrul Turismului a declarat că 'va analiza dacă acţiunile de stradă din ziua moţiunii de cenzură pot fi stopate prin mijloace legale' - citează Gândul. 'Iar, dacă nu, trebuie să se ştie că majoritatea celor care vor ieşi în stradă sunt membri de partid', a spus ea, precizând că 'a înţeles' că politicienii vor încerca să închirieze garnituri de tren, microbuze şi autocare, pentru a-şi transporta oamenii la Bucureşti.
De cealaltă parte a baricadei, liderii social-democraţi şi cei liberali se pregătesc pentru moţiune şi miting. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, tocmai se afla într-o întâlnire cu liderii liberali, dar a precizat că nu le-a cerut primarilor social-democraţi să aducă oameni la mitingul de miercuri. 'Eu nu le-am cerut să vină cu oameni la această acţiune', a spus el pentru Gândul.
Conducerea social-democraţilor a decis ieri ca Victor Ponta şi vicepreşedinţii PSD să se afle în prima linie a mitingului de miercuri din faţa Palatului Victoria - scrie Puterea.
- Operaţiunea Autobuzul PSD. Liderii PDL îşi pregătesc apărarea pentru lupta de miercuri (Puterea)
- Capitala, blocată, mâine, din cauza protestelor (Curentul)
- Cine aprinde fitilul 'marelui miting de 80.000 de oameni'. Elena Udrea bagă fitile: 'Să vedem dacă-i putem stopa legal' (Gandul)


POLITIC - Situaţia imobilelor sindicale, tranşată în preziua mitingului sus


Un proiect de lege al opoziţiei, în care se invocă problemele financiare ale confederaţiilor sindicale, care prevede aceste facilităţi, este programat să fie votat, astăzi, în plenul Camerei Deputaţilor.
Marile centralele sindicale vor fi obligate, în schimb, să utilizeze imobilele primite în folosinţă gratuită de stat numai ca sedii în care să-şi desfăşoare activitatea şi să asigure cheltuielile de întreţinere.
Pronunţarea Camerei Deputaţilor (în calitate de Cameră parlamentară decizională) vine în condiţiile în care mâine marile centrale sindicale vor organiza o megamanifestaţie în faţa Parlamentului, la care sunt aşteptaţi 80.000 de protestatari.
Sindicaliştii vor protesta la Parlament ca să pună presiune pe aleşii puterii pentru ca aceştia să voteze moţiunea de cenzură a opoziţiei pentru demiterea Guvernului Boc.
- Situaţia imobilelor sindicale, tranşată în preziua mitingului (Bursa)


POLITIC - Băsescu justifică 'greşeala' PDL: Mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota după deget. Şi la Parlamentul European se face la fel sus


Trebuie schimbată procedura prin care sunt votate legile în Parlament, 'altfel să nu ne mire prezenţele de 1%' şi votul după 'deget', a declarat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a justificat 'eroarea' pe care au făcut-o parlamentarii puterii, în bloc, atunci când şi-au dat votul pentru micşorarea TVA la 5% pentru alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei.
'Nu pot să nu observ un lucru care ţine de funcţionarea Parlamentului. Este clar că din punct de vedere al procedurilor parlamentare foarte mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota după deget, în necunoştinţă de cauză. Şi atunci nu mai poţi să spui nici măcar că oamenii aceştia votează după conştiinţă sau după instrucţiunile de partid, pur şi simplu votează după deget. Nu e o noutate, la fel se întâmplă şi în Parlamentul European, pentru a se evita erorile de vot individuale', a explicat Traian Băsescu, citat de Adevărul.
Băsescu: Mi-au fost trimise legi la promulgare deşi fuseseră adoptate fără cvorumul necesar - titrează Evenimentul zilei.
- Băsescu justifică 'greşeala' PDL: Mulţi parlamentari sunt în situaţia de a vota după deget. Şi la Parlamentul European se face la fel (Adevarul)
- Băsescu: 'Nu putem ajunge la dictatura a doi preşedinţi de Camere care ştiu cum au fost votate legile' (Curentul)
- Băsescu: Mi-au fost trimise legi la promulgare deşi fuseseră adoptate fără cvorumul necesar (Evenimentul zilei)
- A fost promulgată Legea micii reforme în justiţie. Cum se vor judeca procesele şi cât vor dura (Gandul)


POLITIC - Iliescu: 'Antonescu este superficial şi aventurier. De ce critică PSD?' sus


Preşedintele de onoare al PSD i-a reproşat ieri liderului PNL, Crin Antonescu, că dă dovadă de superficialitate şi spirit de aventurier. Declaraţiile lui Ion Iliescu au venit la scurt timp după ce preşedintele liberalilor a criticat strategia PSD, susţinând că s-a amânat prea mult introducerea moţiunii de cenzură şi desemnarea unui premier pentru Guvernul de criză.
'Crin Antonescu este superficial şi aventurier. Ce trebuia să facă PSD, să iasă cu un Guvern cum au ieşit cei de la PNL? Au cei de la PNL puterea să impună un guvern, au ei voturile necesare? Este foarte bine că PSD nu a reacţionat impulsiv şi nu s-a luat la întrecere cu liberalii. Ce făceam, dacă veneam şi noi cu un Guvern? PSD a preferat să prezinte soluţiile economice, am discutat şi cu cei de la PNL soluţiile unui Guvern anticriză', au fost reproşurile adresate de preşedintele de onoare al PSD liderului PNL. În declaraţia acordată ziarului Puterea, Ion Iliescu a susţinut că este nevoie de o colaborare cu liberalii, dar că aceştia trebuie să nu îi mai atace pe social-democraţi. În privinţa strategiei PSD, preşedintele de onoare a precizat că ea a fost cea corectă, şi că este foarte bine că nu s-a trecut la o întrecere pentru ocuparea ministerelor, ci s-a preferat redactarea unui program de guvernare. Vicepreşedintele PSD, Ioan Chelaru, ne-a declarat că a fost foarte surpri ns de criticile venite din tabăra liberalilor. 'Nu ne-am întâlnit cu ei săptămânal, nu am stabilit împreună programul şi măsurile economice ale guvernului de criză? De ce nu au spus nimic la aceste întâlniri şi fac aceste declaraţii acum?', s-a întrebat Chelaru.
- EXCLUSIV. Iliescu: 'Antonescu este superficial şi aventurier. De ce critică PSD?' (Puterea)


POLITIC - Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu, un chipiu de marinar şi au strigat 'Ieşi afară, javră ordinară' sus


Militari în rezervă şi în retragere au ars, luni, pancartele arborate la miting cu portretele lui Traian Băsescu şi Gabriel Oprea, dar şi un chipiu de marinar şi un ceas oferit de preşedintele Traian Băsescu în Afganistan în 2006. Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă au scandat 'Ieşi afară, javră ordinară!'. Ei au depus lângă o groapă situată pe terenul viran unde au primit autorizaţie de protest o coroană mortuară dedicată actualului regim - relatează Jurnalul Naţional.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat un nou decret prezidenţial prin care a mărit iar şi aşa uriaşul 'regiment' al generalilor pe care i-a ridicat în grad în cei cinci ani ai primului să mandat la Palatul Cotroceni. Deşi regimul politic pe care îl păstoreşte a trecut la diminuarea pensiilor mai multor generali, pe care i-a acuzat că au 'pensii nesimţite', şeful statului român a profitat de Ziua Aramatei Române şi a încercat să se pună iar bine cu Oştirea ridicând în grad 50 de generali. Aceştia li se adaugă celor 500 pe care i-a avnsat Traian Băsescu - precizează cotidianul.ro.
- FOTO Militarii au ars la Cotroceni imagini cu Băsescu, un chipiu de marinar şi au strigat 'Ieşi afară, javră ordinară' (Adevarul)
- Nouă ploaie de stele la Cotroceni (Cotidianul)
- Portretul, ceasul şi chipiul lui Băsescu, făcute scrum de protestatari (Jurnalul National)
- UNPR: 'Minciunile lui Ponta sunt o jignire la adresa Armatei Române' (Curentul)


POLITIC - Băsescu, dat în judecată de avocatul Dan Chitic sus


Avocatul Dan Chitic a depus o plângere penală împotriva lui Traian Băsescu. El susţine că preşedintele l-ar fi lovit cu dosul palmei peste faţă, la ieşirea dintr-un restaurant din Neptun, transmite Realitatea TV.
Avocatul Dan Chitic susţine că incidentul de la Neptun a avut loc după ce i-a spus preşedintelui Traian Băsescu că ar trebui să-i fie ruşine pentru ceea ce a făcut cu ţara. În acel moment, preşedintele s-ar fi apropiat şi l-ar lovit cu dosul palmei.
Dan Chitic a precizat pentru Realitatea TV că a luat decizia de a depune plângerea penală (vezi documentul 1 si documentul 2) la mai bine de două luni, după ce a discutat cu soţia sa. Administraţia Prezidenţială a negat de la început incidentul de care aminteşte avocatul Dan Chitic în plângerea penală. Potrivit Constituţiei, preşedintele poate fi cercetat doar pentru înaltă trădare - precizează cotidianul.ro.
- Băsescu s-a ales cu plângere penală de la avocatul Dan Chitic (Cotidianul)


POLITIC - Patriarhia Română: Dan Diaconescu nu are binecuvântarea noastră să candideze la preşedinţie sus


Patriarhia Română neagă că patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, are binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru a candida la Preşedinţie, aşa cum a susţinut acesta.
Dan Diaconescu a declarat, pentru ziarul Libertatea, că de curând s-a întâlnit cu liderul Bisericii Ortodoxe Române şi că a primit binecuvântarea Patriarhului Daniel. 'Domnia sa mi-a dat OK-ul să candidez', a declarat, pentru Libertatea, patronul OTV, după ce a arătat cum a fost marcat momentul: o fotografie care-i înfăţişează pe cei doi e dovada întâlnirii 'de lucru'.
În replică, Patriarhia Română arată că Dan Diaconescu nu are binecuvântarea Patriarhului Daniel pentru a candida la Preşedinţia României.
- Patriarhia Română: Dan Diaconescu nu are binecuvântarea noastră să candideze la preşedinţie (Gandul)


ECONOMIC - FMI analizează varianta creşterii salariului minim. Ce cred patronatele şi sindicatele sus


Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că 'ar putea fi loc' pentru o creştere a salariului minim, însă o astfel de decizie trebuie analizată cu atenţie, pentru că o majorare prea mare ar avea efecte negative asupra României. 'Orice creştere a salariului minim ar trebui studiată şi calculată foarte atent, pentru că în cazul unei majorări prea mari aceasta ar putea avea efecte foarte negative. Ar mai putea fi loc, dar trebuie să vedem cât', a spus Jeffrey Franks.
Reprezentanţii patronatelor susţin însă că o creştere a salariului minim în condiţiile în care se păstrează actuala legislaţie nu va face altceva decât să bage în faliment alte câteva de zeci de mii de firme şi să genereze un nou val de şomeri în perioada următoare - scrie Curierul Naţional.
Sindicaliştii au cerut FMI ca salariul minim să fie de 750 de lei, iar reprezentanţii Fondului au declarat că vor face calcule legate de implicaţiile economice, îngrijorarea lor fiind să nu existe un efect negativ privind pierderea unor locuri de muncă. 'Le-am arătat că politicile de îngheţare a salariului minim nu au creat nici un loc de mun că, iar când salariul minim a crescut peste 40%, adică în 2002, nu a existat nici o pierdere de locuri de muncă şi această măsură nu a avut nici un efect inflaţionist', a declarat preşedintele 'Cartel Alfa', Bogdan Hossu, citat de Jurnalul Naţional.
- FMI poate accepta creşterea salariului (Jurnalul National)
- FMI cedează: Salariul minim ar putea creşte (Romania libera)
- Salariul minim, o bombă cu ceas (Curierul national)


ECONOMIC - Curtea de Conturi: Statul a plătit nejustificat 80 de milioane de euro firmelor de avocatură sus


Curtea de Conturi solicită Senatului, printr-o adresă transmisă acestei Camere, să elaboreze o lege prin care să restrângă situaţiile în care autorităţile locale şi centrale pot să angajeze servicii prestate de cabinete de avocatură private.
Chestorul Senatului Ioan Chelaru (PSD) a declarat că membrii Biroului Permanent au luat, luni, în discuţie, un Raport al Curţii de Conturi privind situaţia cheltuielilor efectuate cu angajarea unor servicii de asistenţă juridică şi reprezentare de către instituţii ale autorităţilor publice locale şi centrale.
Potrivit Raportului Curţii de Conturi, peste 400 de instituţii controlate au angajat, în perioada 2008-2010, cheltuieli de 317,8 milioane de lei (80 mil. euro) cu astfel de servicii.
În raport se mai arată că toate aceste instituţii aveau structuri juridice proprii, a căror funcţionare a costat, în total, în aceeaşi perioadă, 274,6 milioane de lei.
Curtea de Conturi menţionează în raport, printre instituţiile care au efectuat cele mai mari cheltuieli cu societăţile şi respectiv cabinetele de avocatură, Ministerul Finanţelor Publice şi Compania Naţională de Drumuri Naţionale din România.
- Curtea de Conturi: Statul a plătit nejustificat 80 de milioane de euro firmelor de avocatură (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Transportatorii nu sunt de acord cu taxarea autostrăzilor sus


Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) solicită Ministerului Transporturilor să organizeze o discuţie pe tema taxării autostrăzilor şi a obligativităţii montării cauciucurilor de iarnă.
'Faţă de ambele măsuri prezentate în ultima vreme, poziţia Federaţiei este clară, iar argumentele tehnice trebuie prezentate într-un cadru organizat. Referitor la problema anvelopelor, am trimis atât doamnei ministru, cât şi presei, o scrisoare deschisă, iar în ceea ce priveşte taxele de autostradă, solicităm doamnei ministru să organizeze o discuţie cu patronatele din transporturi', se arată într-un comunicat al FORT, emis ieri, din care preia Curierul Naţional.
FORT susţine că transportatorii nu pot suporta în această perioadă niciun cost suplimetar şi că actuala valoare a rovinietei trebuie să scadă pentru transportul comercial cu cel puţin 40% pentru a justifica ulterior o valoare de trei euro pentru utilizarea unei autostrăzi.
Întreţinerea celor două autostrăzi din România, Bucureşti-Piteşti şi Bucureşti-Cernavodă, a fost deja atribuită unor consorţii iar contractele expiră în 2012. Până la acea dată statul nu poate impune o taxă de autostradă pe A1 şi A2 - arată Gândul.
- Transportatorii solicită să fie consultaţi în privinţa taxării autostrăzilor (Curierul national)
- De ce nu poate statul să vă ceară acum taxă de autostradă - EXCLUSIV (Gandul)


ECONOMIC - Noul aeroport bucureştean s-ar putea afla... în Bulgaria sus


Oraşul bulgăresc Ruse îşi propune a avea un aeroport care să fie folosit de locuitorii capitalei române Bucureşti. Prefectul oraşului Plamen Stoilov a anunţat luni că va fi organizată o licitaţie pentru concesionarea aeroportului local care nu funcţionează din anul 1996.
Stoilov a spus că aeroportul Ştrăklevo, situat la 15 kilometri din Ruse, ar putea deveni foarte atractiv pentru companiile low cost deoarece cele două aeroporturi bucureştene - Otopeni şi Băneasa - sunt supraaglomerate şi nu pot să facă faţa traficului enorm - scrie Capital. În opinia lui Stoilov, momentul este extrem de potrivit pentru redeschiderea aeroportului Ştrăklevo deoarece din cauza crizei financiare, România a renunţat la construirea unui aeroport la sud de capitală.
- Noul aeroport bucureştean s-ar putea afla... în Bulgaria (Capital)


SOCIAL - Numărul total de bugetari este ţinut la secret în Ministerul Finanţelor şi furnizat doar la cerere sus


Cel mai important indicator din ultimii doi ani la care, în declaraţiile oficiale, se raportează toată lumea, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Guvernul, autorităţile publice - este vorba de numărul de bugetari - este în România 'secret de stat'. Acest indicator, spre deosebire de rata şomajului, care este publicată lunar de Ministerul Muncii, rata dobânzii de referinţă, publicată lunar de BNR, sau salariul mediu din economie, publicat lunar de Institutul Naţional de Statistică, nu apare în niciun document oficial al vreunei instituţii de stat din România.
Datele privind numărul de bugetari au fost livrate presei exclusiv la cererea instituţiilor media, între care şi Ziarul Financiar, de către Ministerul de Finanţe.
În urmă cu câteva luni, Ministerul Finanţelor a susţinut, într-o conferinţă de presă extraordinară, că numărul salariaţilor din sectorul bugetar a scăzut cu peste 36.000 de la sfârşitul anului 2008 până în luna februarie a acestui an şi asta după ce Ziarul Financiar a scris că, în administraţia publică, numărul angajaţilor a crescut în ultimul an. Calculul ZF a fost făcut pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Ce au explicat şeful Statisticii şi Ministerul de Finanţe? Că cele două instituţii au o modalitate de calcul diferită, drept urmare nu sunt compatibile, dar că datele Finanţelor ar fi mai 'complete'. Dar cât de complete sunt aceste date, de vreme ce Ministerul de Finanţe spune că, atunci când calculează numărul bugetarilor, nu-i socoteşte şi pe angajaţii companiilor de stat, măcar într-o anexă separată?


SOCIAL - Deputaţii măresc salariile din UMP sus


Deputaţii vor să mărească salariile personalului din Unitatea de Management al Proiectului (UMP), din cadrul Ministerului Economiei, personal care se ocupă de gestionarea creditelor externe de la bănci precum Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiţii.
Deputaţii au considerat că angajaţii UMP trebuie plătiţi cu maximum 300 de dolari pe zi şi trebuie să primească şi diferenţa de bani pierdută de la emiterea ordonanţei, adică din decembrie 2009. Ministerul Finanţelor nu a susţinut amendamentul, pe motiv că un angajat al UMP ar ajunge, dacă ar primi doar 150 de dolari pe zi, la un salariu brut lunar de peste 10.000 de lei, în timp ce preşedintele are doar 7.000 de lei, iar un deputat 5.000 de lei.
- Deputaţii măresc salariile din UMP (Jurnalul National)


SOCIAL - Investiţii de criză la Baia Mare sus


Din cei 800.000 de lei care constituiau rezerva bugetară a Maramureşului, cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi pentru sport şi biserici.
100.000 de lei au fost daţi pentru edificiul Catedralei Episcopale 'Sfanta Treime' din Baia Mare, care este proiectată să fie a doua ca mărime din România, după Catedrala 'Mântuirii Neamului'. De asemenea, Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş a acordat 400.000 de lei s-au acordat pentru premierea echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, campioană naţionala în 2010, echipă a cărei preşedinte este chiar vicepreşedintele CJ Maramureş, iar 25.000 de lei au fost daţi pentru preemierea echipei de volei Ştiinţa Explorări Baia Mare, al cărei preşedinte este fostul şef al CJ Maramureş, actualmente consilier judeţean. Şi Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Maramureş a obţiunut 5.000 de lei din rezerva epuizată a judeţului, pentru editarea unor broşuri educative. Acum, în fondul de rezerva al Maramureşului au mai rămas doar 90.000 de lei.
- Au golit puşculiţa! (Romania libera)


JUSTIŢIE - Diaconescu, şantajul şi Loteria sus


Dan Diaconescu şi jurnalistul Mitruş Ghezea ar fi pus la cale, în aprilie 2005, decredibilizarea jocului 'Eurotombola' de la Prima TV. În acest plan ar fi fost implicaţi şi foştii şefi ai Loteriei Române, care voiau să lanseze un joc concurent la OTV. Loteria ar fi plătit 'serviciul' cu un apartament, două maşini şi 10.000 de euro - publică România liberă.
Dan Diaconescu recunoaşte într-o discuţie cu Ţârlea Paul Petre, organizatorul jocului de noroc Eurotombola de la Prima TV, că a încasat 4.500 euro din cei 100.000 ceruţi pentru a nu dezvălui presupusele nereguli ale jocului, scrie Adevărul. Interceptările din dosarul Ţârdea, dezvăluie şantajatul practicat de patronul postului de televiziune Dan Diaconescu şi Mitruş (Mihai) Ghezea.
- Diaconescu: Procurorii îşi cereau scuze la mine: 'Iartă-ne, dar pur şi simplu ne este frică' (Adevarul)
- EXCLUSIV Interceptări. Dan Diaconescu recunoaşte şantajul (Adevarul)
- Dan Diaconescu, trimis în judecată pentru şantaj (Puterea)
- Cum a încercat Diaconescu să distrugă o emisiune concurentă (Romania libera)


JUSTIŢIE - Nicolae Popa poate fi extrădat într-o lună sus


Surse din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au declarat, în exclusivitate pentru ziarul 'Puterea' că, în maximum o lună, fugarul Nicolae Popa poate fi extrădat din Indonezia în România. Asta după ce instanţa locală însărcinată cu probleme de extrădare se va pronunţa cu privire la cererea părţii române în acest sens.
Procedurile de cercetare judecătorească privind cererea de extrădare formulată de autorităţile de la Bucureşti către statul indonezian vor mai dura maximum o lună, după care instanţa competentă cu soluţionarea acestui caz trebuie să dea o decizie, au precizat surse din cadrul Secţiei de Urmărire penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit acestor surse, procedura de extrădare instituită în Indonezia este diferită de cea din România, în sensul că acolo preşedintele are ultimul cuvânt de spus în această privinţă. Cert este că, din toate comunicările şi documentele depuse la dosar, partea română este aproape convinsă că instanţa indoneziană va da un răspuns pozitiv acestei cereri de extrădare.
- EXCLUSIV. Nicolae Popa poate fi extrădat într-o lună (Puterea)
- Nicolae Popa a fost trimis în Indonezia împreună cu complicea sa (Curentul)


JUSTIŢIE - Reţeaua CSM, gata de un nou mandat sus


Consiliul Superior al Magistraturii a adoptat în ultima jumătate de an mai multe hotărâri care încalcă legea şi conservă prezenţa unora dintre membrii săi în viitoarea componenţă a acestui organism.
Dacă e să analizăm hotărârile de până acum ale CSM în privinţa alegerilor, avem serioase temeiuri de îngrijorare. Acest lucru, deoarece Consiliul nu a respectat trei reguli moderne ale legislaţiei în vigoare. În primul rând, legea spune că nu au voie să candideze membrii actualului CSM pentru un nou mandat de şase ani. CSM a hotărât însă că se poate, motiv pentru care vor candida din nou, cu şanse mari, controversaţii magistraţi Lidia Bărbulescu, Dan Lupaşcu, Dan Chiujdea, Cristian Deliorga. În al doilea rând, legea prevede că nu pot candida cei care nu au lucrat efectiv în instanţa pentru care candidează. În această situaţie se află din nou Lupaşcu, Deliorga, Chiujdea, care nu au profesat în ultimii ani, pentru că au fost detaşaţi la CSM, dar şi candidata Lidia Barac, care a lucrat în ultimul timp la Ministerul Justiţiei ca secretar de stat. În al treilea rând, legea stipulează că alegerile generale se fac o dată la şase ani pentru toţi membrii CSM. Ei bine, actualul CSM a c onsiderat că mandatele magistraţilor Bogdan Licu, Graţian Isac şi Ana Lăbuş - înlocuitorii, în CSM, ai altor magistraţi care s-au pensionat sau au demisionat - vor expira abia după ce se epuizează mandatul de şase ani. Deci ei vor rămâne şi în componenţa noului CSM.
- Reţeaua CSM, gata de un nou mandat (Romania libera)


MEDIA - Sebastian Ghiţă: 'Eu voi conduce Realitatea' sus


Sebastian Ghiţă a declarat că a preluat managementul Realitatea Media după trei luni de negocieri cu Sorin Ovidiu Vîntu. Pe 15 octombrie, la 'Vorbe grele', la Antena 3, întrebat de Victor Ciutacu dacă vinde trustul Realitatea, Sorin Ovidiu Vîntu a declarat: 'Presupunând că l-aş vinde, că aş vrea să-l vând, cine e atât de tâmpit să cumpere astăzi o televiziune precum Realitatea?'.
În zece zile însă, managementul Realităţii Media a fost preluat de Asesoft, care se ocupă acum de toate activităţile, respectiv strategie, politici, bani, angajări, dezvoltare. Contractul, care vizează strict o perioadă de cinci ani, nu are nici o legătură cu acţionariatul. 'Vîntu e acţionar. Are grijă de acţiunile sale şi de proprietăţi. Eu vreau să fac profit. Eu muncesc şi oamenii din Realitatea vor respecta acest lucru', a spus Sebastian Ghiţă pentru Jurnalul Naţional. Întrebat cine va conduce Realitatea, acesta a răspuns: 'Eu. Sebastian Ghiţă. Îmi voi asuma responsabilitatea. Jurnaliştii vor fi responsabili pentru ce fac pe post'. Tot el spune că a ales să investească în Realitatea TV, şi nu în altceva, pentru că 'e cea mai bună din România'.
Misiunea pe care şi-o asumă Sebastian Ghiţă (31 de ani), proprietarul Asesoft şi Emag, prin preluarea administrării Realitatea Media este extrem de dificilă: acoperirea unor pierderi imense, care numai în 2009 s-au ridicat la 165,48 milioane lei (39 milioane euro). De asemenea, trebuie să gestioneze rambursarea unor datorii de 258,7 milioane lei (peste 61 milioane euro), conform datelor Ministerului Finanţelor Publice, din care preia Capital.
Sebastian Ghiţă a anunţat că va mări salariile tuturor cu 7% şi că acestea vor fi trecute pe cartea de muncă - scrie Puterea.
Sebastian Ghiţă, fost membru PNL, apoi PC, fiind şi naşul lui Codruţ Sereş, este în topul sponsorilor PDL din 2009 - arată Bursa.
- Sebastian Ghiţă: 'Eu voi conduce Realitatea' (Jurnalul National)
- SOV închiriază Realitatea către Asesoft, cu 75 de milioane de euro. Sebastian Ghiţă preia managementul trustului pe o perioadă de cinci ani (Puterea)
- Ce incendii are de stins Ghi?ă la Realitatea lui Vântu (Capital)
- Managementul Realitatea TV, preluat de un sponsor PDL (Bursa)
- Cine este Sebastian Ghiţă, patronul grupului Asesoft, şi cum se explică seria de achiziţii realizate în plină criză (Ziarul financiar)


SPORT - Gimnastică: Octavian Bellu - ''Fetele au reuşit performanţe notabile'' sus


Octavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică, a declarat, cu prilejul revenirii delegaţia ţării noastre de la Campionatele Mondiale de la Rotterdam, că fetele au reuşit performanţe notabile în Olanda.
''Este important că după o perioadă grea, în care fetele au trebuit să depăşească momente dificile cu accidentări, recuperare după accidentări, creştere în potenţial fizic şi tehnic, au totuşi satisfacţia că au obţinut nişte performanţe notabile, după părerea mea'', a afirmat Bellu.
''Am văzut foarte multe gimnaste care nu au fost în finale, dar au mare potenţial la concursul pe echipe sau individual compus, am văzut gimnaste de 23, 24 şi 25 de ani care nu numai că au obţinut titluri mondiale, de exemplu la sărituri şi paralele, dar ele se dovedesc viabile inclusiv pentru Jocurile Olimpice de vară din anul 2012, de la Londra. Vârsta până în 25-26 de ani nu mai reprezintă un prag peste care o gimnastă să nu îl poată trece. De aceea şi gimnastele noastre trebuie să se obişnuiască cu această idee, că a face două cicluri olimpice nu este decât un mod pentru a dovedi valoare şi de a prelungi viaţa de sportiv de performanţă'', a mai spus Bellu.
În competiţia care s-a terminat duminică seara în Olanda, sportivii români au obţinut doar două medalii, una de aur, prin Ana Porgras la bârnă, şi una de argint, prin Diana Chelaru la sol.


SPORT - Tenis: Turneul ATP de la Montpellier - Tecău, învins în primul tur la dublu sus


Tenismanul român Horia Tecău şi suedezul Robert Lindstedt, favoriţii nr. 2 ai probei de dublu din cadrul turneului ATP de la Montpellier, dotat cu premii totale de 575.250 euro, au fost învinşi în manşa inaugurală de gemenii thailandezi Sanchai şi Sonchat Ratiwatana, în două seturi, cu 7-6 (5), 7-6 (4).
Tecău şi Lindstedt vor împărţi un cec de 3.015 euro.


SPORT - Comitetul internaţional olimpic, satisfăcut de bugetul London-2012 sus


Comitetul internaţional olimpic şi-a exprimat satisfacţia după anunţul organizatorilor Jocurilor Olimpice de la Londra, din 2012, că vor avea bugetul neatins, în pofida durelor măsuri de austeritate luate de guvernul britanic.
Gilbert Felli, director executiv al Jocurilor Olimpice, a declarat, la Acapulco, cu ocazia reuniunii Comisiei executive a CIO, că s-au primit 'veşti foarte bune' de la guvernul britanic, care a exclus bugetul olimpic de la reducerile necesare echilibrării bugetului naţional. 'Cred că lucrurile se petrec foarte bine la Jocurile de la Londra, stadionul (de 80.000 de locuri) va arăta splendid', a spus Felli.
Reprezentanţii London-2012 au prezentat, de asemenea, şi preţurile biletelor pentru diversele competiţii, merg de la cele mai mici, de 2 lire sterline, pentru locurile din vârful arenei la ceremonia de deschidere, la 725 lire sterline la reuniunea atletică în care este programată cursa de 100 m masculin. În general, 90 la sută dintre bilete vor costa circa 100 de lire sterline


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Programul economic al Ungariei - 'curajos, dar riscant' /FMI/ sus


Fondul Monetar Internaţional /FMI/ a emis luni un raport despre situaţia în Ungaria, descriind programul economic guvernamental ca fiind 'curajos, dar riscant', într-o perioadă în care Budapesta se străduieşte să-şi controleze deficitul bugetar. 'Programul economic prezentat în aceste ultime zile comportă mai multe elemente încurajatoare, şi în special hotărârea de a se conforma obiectivelor bugetare convenite cu UE şi reducerea impozitării muncii', a indicat o delegaţie a FMI în finalul unei vizite în Ungaria. Totuşi, o parte importantă a programului se bazează pe 'măsuri temporare de distorsiune care ar putea ameninţa durabilitatea bugetară pe termen mediu, creşte incertitudinile şi în final pune în pericol creşterea', potrivit raportului publicat pe site-ul FMI. Şeful delegaţiei, Christoph Rosenberg, a descris planul guvernamental drept 'curajos, dar riscant' în cursul unei conferinţe de presă la Budapesta. O parte a planului guvernamental se bazează pe un plan de impozite 'de criză' în sectoarele telecomunicaţiilor, energiei şi distribuţiei pentru a degaja 160 de miliarde de forinţi /582 milioane de euro/ şi o taxă specială pentru sectorul bancar care ar trebuie să aducă 200 de miliarde de forinţi anual în următorii trei ani. Delegaţia FMI a invitat guvernul să-şi precizeze măsurile pentru reducerea cheltuielilor de stat şi ameliorarea eficienţei serviciilor publice. Rosenberg a indicat că FMI se bazează pe o creştere a PIB ungar cu 1 % în acest an, apoi cu 2,5 % în 2011, cifre în netă creştere în ultimele perspective mondiale ale Fondului care avea în vedere o creştere de 0,6 % în 2010 şi 2 % în 2011. Guvernul ungar prevede o creştere cu 0,8 % în acest an şi 3 % în anul viitor. Secretarul de stat al Economiei, Andras Karman, a declarat - în afara conferinţei de presă - că FMI consideră că Ungaria ar putea menţine un deficit bugetar sub 3,8 % din PIB în 2010 cu noile măsuri. Ungaria a scăpat de la faliment în 2008, cân d FMI şi UE au deblocat un împrumut de 20 de miliarde de euro cu condiţia să menţină deficitul bugetar sub 3,8 % în 2010 şi 2,8 % în 2011.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Adoptarea unei controversate reforme a finanţării pensiilor în Ungaria sus


Parlamentul ungar a adoptat luni un plan guvernamental controversat vizând redirijarea fondurilor de pensii private spre casieriile statului, ceea ce criticii consideră un simplu mijloc de a reduce deficitul bugetar al anului viitor, informează AFP. Această legislaţie - adoptată cu 249 de voturi pentru şi 11 împotrivă - prevede ca o parte din salariile angajaţilor, care ar trebui în mod normal să fie plasate în fonduri pentru pensii private să fie redirijate spre casieriile statului, aducând astfel 1,5 miliard de euro suplimentari statului. Ungaria a instituit în 1998 un sistem de pensii în trei părţi: un sistem public, fonduri de pensii private obligatorii şi fonduri de pensii voluntare. Ungurii varsă 9,5 % din salariul lor brut în fonduri de pensie. Salariaţii intraţi pe piaţa muncii după 1998 trebuie să verse 8 % din salariile lor în fonduri de pensii private şi 1,5 % în sistemul public. Persoanele deja salariate anterior au posibilitatea să rămână c omplet în sistemul public dacă doresc. Dar programul guvernului de centru dreapta al premierului Viktor Orban, care caută toate mijloacele pentru a acoperi gaura finanţelor publice, prevede redirijarea cotizaţiilor pentru fonduri private obligatorii spre sistemul public, cel puţin pentru perioada noiembrie 2010 - sfârşitul anului 2011. Această măsură se înscrie într-o mişcare mai largă a guvernului care urmăreşte să-i convingă pe salariaţi să revină la sistemul public de pensii. Orban a comparat fondurile de pensie private cu ruleta. Dar criticii, inclusiv UE, consideră aceste schimbări drept un nou efort al guvernului pentru a reduce deficitul prin măsuri prea temporare.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Armata americană îşi neagă propriile rapoarte postate pe Internet sus


Şeful statului major al Armatei terestre americane a asigurat luni că SUA au încercat să împiedice autorităţile irakiene să practice tortura, respingând informaţiile site-ului WikiLeaks, potrivit căreia SUA ar fi acoperit cazuri de violenţă. 'Articole de presă au menţionat faptul că noi am fi închis ochii în faţa violenţelor comise de irakieni împotriva prizonierilor', a afirmat generalul George Casey, fost comandant al forţei multinaţionale în Irak. 'Este pur şi simplu inexact. Politica noastră a fost întotdeauna că, atunci când soldaţi americani se confruntă cu cazuri de violenţe asupra prizonierilor, ei trebuie să le împiedice şi apoi să le raporteze imediat canalelor de comandă americane.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Euronews Ucraina riscă să facă propagandă puterii de la Kiev sus


Mişcarea ziariştilor ucraineni 'Stop cenzurii !' a avertizat - luni - că serviciul ucrainean al canalului de televiziune european de informaţii Euronews, care urmează să fie lansat în 2011, riscă să fie utilizat de regimul preşedintelui Viktor Ianukovici pentru a-i face propagandă acestuia. Afirmaţia sa se bazează pe acordul pentru lansarea serviciului ucrainean al Euronews, semnat în 21 octombrie, între Euronews şi canalul televiziunii de stat NTU din această fostă republică sovietică. NTU este 'controlată total de administraţia prezidenţială a Ucrainei' şi buletinele sale de informaţii sunt 'pline de publicitate disimulată în favoarea puterii', argumentează mişcarea creată în mai şi susţinută de mai multe sute de ziarişti ucraineni. Mişcarea invită Euronews - difuzată în 155 de ţări prin sateliţi, cu acces în circa 335 milioane de familii în lume - 'să controleze îndeaproape creaţia şi munca' redacţiei sale ucrainene. Administraţia preşedintelui Vikto r Ianukovici, instalată în funcţie din februarie, este acuzată frecvent de ziarişti, ONG-uri şi opoziţie că exercită presiuni asupra canalelor media internaţionale. ONG internaţională Reporters sans Frontieres a semnalat o 'lentă şi sigură deteriorare a libertăţii presei după alegerea lui Viktor Ianukovici' în clasamentul său anual al libertăţii de expresie pe ţări, publicat în octombrie şi în care Ucraina figurează în locul 131.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Zeci de mii de islandezi au manifestat împotriva inegalităţii salariale sus


Zeci de mii de islandezi au manifestat luni la Reykjavik pentru a cere egalitate între salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor, în cursul unei acţiuni organizate în mod tradiţional din cinci în cinci ani începând din 1975, relatează AFP.
Din 1975, islandezii manifestează la fiecare cinci ani pe 24 octombrie pe străzile capitalei, cu excepţia cazului în care această dată cade în week-end, pentru a cere egalitate în ce priveşte salariile între bărbaţi şi femei.
Femeile şi-au părăsit locul de muncă după ce au efectuat 66 % din ziua lor de muncă, pentru a ilustra faptul că salariul mediu feminin este mai mic cu 34 % decât cel al bărbaţilor.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Jean-Luc Godard refuză să i se înmâneze Oscar-ul la Los Angeles sus


Cineastul franco-elveţian Jean-Luc Godard, căruia i se va decerna în noiembrie un premiu Oscar pentru întreaga carieră, nu se va duce la Los Angeles pentru a-şi primi personal statueta, a indicat - luni - Academia Artelor şi Ştiinţelor Cinematografice, potrivit AFP. 'După două luni de cordial schimb epistolar cu Tom Sherak, preşedintele Academiei, Jean-Luc Godard a indicat cu regret că nu va putea asista la ceremonia din 13 noiembrie pentru a-şi primi statueta personal', afirmă comunicatul Academiei, fără a preciza motivele acestui refuz. Jean-Luc Godard /79 ani/ 'şi-a reiterat mulţumirile pentru premiu şi a adresat urările sale de bine celor trei muschetari': regizorul-producător Francis Ford Coppola, actorul Eli Wallach şi istoricul de film Kevin Brownlow. În seara ceremoniei, Academia va aduce un omagiu realizatorului prin proiectarea unor extrase din filmele sale şi prin mai multe mărturii ale admiratorilor de la Hollywood, dar statueta îi va fi tri misă la domiciliu, a mai precizat Academia. Jean-Luc Godard nu mai apare decât foarte rar în public. La începutul lunii septembrie, cineastul indicase că se va duce la Los Angeles să-şi primească statueta 'dacă timpul i-o va permite'. Apoi s-a răzgândit. Din 2009, Academia a decis să nu mai remită premiile Oscar de onoare în cursul ceremoniei tradiţionale, ci în cursul unui eveniment separat, netelevizat, în marea sală de bal a Kodak Theater din Hollywood.


EVENIMENT - Stenogramele în cazul ALRO arată legăturile dintre Cocoş şi Stolojan sus


Soţul ministrului Elenei Udrea, Dorin Cocos, ar fi intervenit pe langa Theodor Stolojan sa-i primeasca si sa-i ajute pe sefii de la ALRO în cazul achiziţiei de energie la preţuri derizorii, potrivit Realitatea TV, care a publicat luni seară o stenogramă a unor discutii dintre Cocos si Marian Daniel Nastase, vicepresedinte CA ALRO Slatina.
Stenograma face parte din dosarul 'ALRO', privind achizitia de energie ieftina. Cauza a fost inchisa in ianuarie 2010 de procuorii DIICOT. În noiembrie 2009, fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu a declarat ca au existat mandate de monitorizare pentru Dan Voiculescu, Theodor Stolojan, Verestoy Attila, Elena Udrea si Dorin Cocos, acestia fiind suspecti de savarsirea anumitor infractiuni in dosarul ALRO Slatina.
Udrea a declarat atunci ca nu a inteles foarte bine pentru ce a fost monitorizata si ca nu are 'nici o problema' daca operatiunea a fost legala. Pe de altă parte, Stolojan a spus ca dezvaluirile lui Nastasiu privind implicarea sa in dosarul energetic reprezinta o incercare a 'baietilor destepti din energie' de a-l ataca pe presedintele Romaniei, folosindu-se insa de o situatie clarificata deja.
Printre persoanele interceptate în acest dosar se mai numără şi Verestoy Attila, Bogdan Chirieac, Dan Voiculescu, Codrut Seres si Zsolt Nagy.
- Realitatea TV: Trafic de influenţă pe axa Udrea-Cocoş-Stolojan (stenograme) (Romania libera)
- STENOGRAME Dorin Cocoş: O să-l primească Stolojan pe vicepreşedintele ALRO într-un salon de protocol (Adevarul)


EVENIMENT - De ce se închid dosarele de spionaj şi trafic de armament sus


Traian Băsescu, SRI şi Parchetul General au început operaţiunea de îngropare a dosarelor de spionaj industrial în care sunt implicate numeroase personalităţi din grădina Palatului Cotroceni. Fără a mai relua povestea dosarului 30/D/P/2007 în amănunt, vă prezint rezoluţia cu care a fost închis dosarul şi redau un fragment din cartea 'Prădarea din Umbră' referitor la acest caz. Vă readuc aminte doar că tripleta DIICOT Cristescu - Nastasiu - Ciurea ajunsese cu cercetările în acest dosar la uşa preşedintelui Băsescu. Ei bine, dosarul a fost închis. Ca dovadă am ataşat şi referatul DIICOT din data 10.06.2008, emis de Doru Ioan Cristescu, care dovedeşte că Administraţia Prezidenţială era la curent cu cercetările în cel mai mic amănunt. Urmează muşamalizarea dosarului SSID Armamentul (628/D/P/2005) - susţine cotidianul.ro.
- Marea muşamalizare a dosarelor de spionaj şi trafic de armament a început (Cotidianul)


EVENIMENT - Filmuleţul din campanie şi demonstraţia lui Funeriu sus


La scurt timp de la izbucnirea scandalului 'pumnul lui Băsescu', după difuzarea imaginilor cu un copil lovit peste faţă de preşedintele ţării, unul dintre celebrii necunoscuţi ai politicii româneşti, actualul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, s-a autosesizat şi a ţinut să-i sară în ajutor şe fului statului cu o demonstraţie fizico-informatică a nevinovăţiei lui. Daniel Funeriu a fost numit apoi ministru al Educaţiei în Guvernul Boc II.
Daniel Funeriu şi-a început seria intervenţiilor la OTV prin a declara că s-a documentat întreaga zi în domeniul biomecanicii, ca să demonstreze că cea mai mare viteză a pumnului unui campion de box este de 50 de kilometri la oră, iar preşedintele Băsescu ar fi trebuit să-şi mişte mâna cu o viteză de două ori mai mare ca imaginile să fie reale.
'Dacă lucrurile se petrec cum ar trebui să se petreacă, îl vom avea pe Traian Băsescu preşedinte, vom avea un guvern rapid care să poată să gestioneze ţara aşa cum ea trebuie gestionată şi în sfârşit să mergem mai departe, acolo unde ne este locul', spunea Funeriu înainte de alegerile prezidenţiale, aminteşte Jurnalul Naţional.
- Funeriu, ministrul pixelului albastru (Jurnalul National)


EVENIMENT - Ajutoarele de stat pentru Wizz Air România, anchetate de Comisia Europeană sus


Comisia Europeană solicită autorităţilor române anumite clarificări privind un posibil ajutor de stat ilegal acordat companiei Wizz Air Hungarz Ltd., după ce a primit o plângere în acest sens.
Autorităţile de la Bruxelles solicită Bucureştiului lămuriri privitoare la acest presupus ajutor, respectiv dacă este sau nu ilegal, dar şi la tarifele pe care companiile aeriene le plătesc aeroporturilor sau formula utilizată pentru calcularea taxelor. Comisia Europeană avertizează că este posibilă şi deschiderea procedurii oficiale de investigaţie. Clarificările statului român trebuie transmise în termen de 20 de zile lucrătoare de la data notificării, respectiv începând cu 21 octombrie.
- Ajutoarele de stat pentru Wizz Air România, anchetate de Comisia Europeană (Puterea

0 Response to "Revista Prsei 26 octombrie 2010"

Trimiteți un comentariu