[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 5 ianuarie 2011

Posted by PressUpdate miercuri, 5 ianuarie 2011 09:25

Sumar

POLITIC - Legea Educaţiei, declarată constituţională de CCR, a fost promulgată de Traian Băsescu

Legea educaţiei, în forma agreată de UDMR, a trecut de CCR. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat-o imediat: 'Procesul de modernizarea a educaţiei a devenit ireversibil'.
'Legea asumată de guvern, acceptată de Parlament şi de Curtea Constituţională constituie o garanţie că procesul de modernizare a devenit ireversibil', a susţinut preşedintele Băsescu, într-o declaraţie de presă, susţinută la Cotroceni, apreciind că lupta politică ar trebui să fie încheiată odată cu promulgarea legii. Alte declaraţii ale preşedintelui, consemnate de Evenimentul zilei: 'Noua lege pune în concurenţă unităţile şcolare prin mecanismul că elevul optează pentru şcoala pe care o urmează, iar finanţarea urmează elevul, astfel şcolile cu proastă educaţie să piardă elevi, finanţare şi, în final, să se închidă', 'Noua lege va da posibilitate tinerilor universitari să acceadă la posturi. Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea', 'Andrei Marga, Ecaterina Adronescu şi liderii sindicali au fost campioni ai opoziţiei la această lege şi la schimbările aduse de această lege'.
PSD afirmă că respectă decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale în forma pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, menţionând însă că aceasta consfinţeşte segrerarea învăţământului şi amânarea reformei - publică Jurnalul Naţional.
Andronescu: Nu mă simt că am făcut parte niciodată din nicio gaşcă - titrează România liberă.
'Politicienii postdecembrişti au făcut românilor mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii', apreciază academicianul Florin Constantiniu într-un interviu pentru cotidianul.ro.
- Basescu: Nu va mai functiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor (Adevarul)
- Băsescu, despre noua lege a educaţiei: 'Sunt introduse mecanisme de control care evită apariţia fabricilor de dioplome' (Evenimentul zilei)
- Băsescu, despe noua Lege a Educaţiei: 'Baronii universitari se tem că îşi vor pierde privilegiile' (Romania libera)
- 'Politicienii postdecembrişti au făcut românilor mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii' (Cotidianul)
- PSD: Decizia CC pe Legea educaţiei consfinţeşte segregarea învăţământului (Jurnalul National)
- Andronescu: Nu mă simt că am făcut parte niciodată din nicio gaşcă (Romania libera)


POLITIC - Evacuarea PRM, după o zi de scandal

A doua încercare de evacuare a lui Corneliu Vadim Tudor din sediul central al PRM s-a terminat cu înjurături, îmbrânceli şi răcnete. Executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, agresat şi jignit, ieri, de Vadim Tudor, va face plângere penală împotriva 'Tribunului'. Psihiatrii spun că Vadim este un 'caz clinic'.
Evacuarea Partidul România mare (PRM) din sediul în care funcţionează a început, ieri-dimineaţă, în prezenţa executorului judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, la acţiune participând şi poliţişti care au încercat să-i scoată din imobil pe membrii partidului, dar şi pe ziarişti. A fost momentul în care Vadim Tudor şi-a pierdut controlul. A răcnit, a înjurat, a gesticulat şi a ultragiat. În cele din urmă a primit un calmant de la personalul medical de la SMURD sosit la faţa locului. Fără efect!
Întregul spectacol dat ieri de către Vadim a fost însoţit de expresii adresate unei femei, Daniela Şomăldoc, executor judecătoresc. 'Pitica dracului', 'Pitică nenorocită', 'Fă, proasto!', 'Escroaco', 'Îţi mut dinţii la ceafă', 'Căţea turbată', 'Vită încălţată', 'Te arunc în canal, hoaţo!', 'Femeia asta cu nume de şobolan de câmp', 'Handicapata', 'Marş în mă-ta de curvă!', 'Analfabeto!' - citează Adevărul. 'Mi-e teamă că domnul Vadim va rămâne mai degrabă în cărţile de psihiatrie, decât în cele de istorie', declară psihiatrul Florin Tudose.
Arhitectul Nicolae Caranfil, fostul proprietar al vilei din str. Emile Zola nr. 2, a făcut parte din Guvernul Gheorghe Tătărăscu (1936-1937). În 1945, Caranfil a reuşit să fugă în SUA, iar averea familiei, formată din mai multe moşii şi clădiri, a fost confiscată de regimul comunist, fără titlu legal. Până în 1989, casa din str. Emile Zola a adăpostit ambasada Republicii Democrate Germane, ulterior fiind preluată de RAAPPS.
Partidul România Mare a fost evacuat din sediu, marţi seara, în jurul orelor 22:30, cu ajutorul poliţiştilor şi al reprezentanţilor trupelor.
- Spectacol dezgustător: Vadim nu a putut fi oprit nici după ce i s-au administrat calmante (Adevarul)
- Vadim, înfrânt de urma?ii lui Caranfil. PRM, evacuate cu scandal dintr-un imobil cu istorie tumultuoasă | VEZI IMAGINI (Puterea)
- Poliţia şi justiţia s-au lăsat umilite de Corneliu Vadim Tudor (Evenimentul zilei)
- Ce nu s-a văzut la TV: Vadim a rupt răvaşul de iubire de la Boc şi l-a dat la căţel (Romania libera)
- Evacuare cu distonocalm. Vadim, către executor: 'Infractoarea dracului!' (Jurnalul National)


POLITIC - Elena Udrea împarte bani şi contracte în teritoriu

Începând de anul acesta până în 2015, de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării vor pleca spre primăriile din ţară patru miliarde de euro pentru drumuri, apă, canalizare şi staţii de eupurare. Şi cum anul electoral 2012 se apropie, toate aceste investiţii vor prinde la popor şi vor creşte şansele candidaţilor PDL-ului la alegerile locale şi parlamentare.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a spus ieri că cel mai important program al său în acest an este Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), în valoare totală de 4 miliarde de euro, destinat modernizării infrastructurii. 'Programul este complex şi se referă la proiecte ale tuturor autorităţilor publice locale la nivel naţional. În februarie vrem să-l demarăm', a precizat Udrea. Programul vizează finanţarea unor proiecte declarate eligibile, dar care nu au mai primit fonduri europene şi se va derula între 2011 şi 2015, iar banii vor fi rambursaţi dezvoltatorilor de proiecte între 2013 şi 2020. Ministrul turismului a precizat că a discutat deja cu premierul Emil Boc despre atragerea fondurilor europene. 'Ne-am propus ca până la mijlocul acestui an să reuşim să contractăm toate cele 4,3 miliarde euro care sunt alocate prin POR', a menţionat Udrea citată de Puterea.
- Elena Udrea dă bani şi funcţii la tot PDL-ul. Patru miliarde de euro pentru campania democrat-liberalilor (Puterea)
- PDL îşi va face campanie pe 'banii' PNL şi PSD (Cotidianul)



Continua

EDITORIAL Îl înţeleg pe C.V. Tudor

POLITIC Legea Educaţiei, declarată constituţională de CCR, a fost promulgată de Traian Băsescu

Evacuarea PRM, după o zi de scandal

Elena Udrea împarte bani şi contracte în teritoriu

Guvernul Boc se laudă că a depăşit planul la austeritate

Udrea: PDL are nevoie de reformare

ECONOMIC Ce se întâmplă cu dobânzile în 2011?

Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani

Cine investeşte în industria alimentară ar putea câştiga

Codul Fiscal: Boc aşteaptă americanii

Vlădescu:'România ar trebui să se gândească la un acord de tip preventiv cu China'

România riscă amenzi de la UE în cazul Sidex

Taxe online

Fondurile de pensii private obligatorii, mai profitabile decât depozitele bancare

Ce (nu) este prrevăzut în standardele de cost pentru autostrazi

SOCIAL Legi noi pentru sănătatea noastră

O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii

Anchetă la Spitalul Judeţean Sibiu

Românii se înghesuie la pensionarea anticipată

Şoferii 'agresivi', un an fără carnet

Cum se traduce finanţarea per capita în învăţământ

Pensionarii militari încep să primească pensiile recalculate

Tradiţii de Bobotează

CULTURĂ Maia Morgenstern: Am fost pedepsită din cauza controverselor pe care le-a creat 'Patimile lui Cristos'

SPORT Tenis de masă: Echipa feminină a României, calificată în semifinalele Ligii Europene a Naţiunilor

Formula 1: Domenicali declară că Ferrari are nevoie de o maşină mai rapidă în 2011

INTERNAŢIONAL AGERPRES Grupări mexicane, prezente în investiţii mari în România şi Bulgaria (presă)

Legea ungară a presei, pe masa discuţiilor pe 7 ianuarie la Budapesta între guvernul Ungariei şi Comisia Europeană

Proiectul Nord Stream este inutil, afirmă ambasadorul Poloniei

Lieberman nu crede într-un acord de pace cu palestinienii înainte de 'cel puţin un deceniu'

Guvernatorul provinciei Pendjab, ucis pentru că era un adversar al legii blasfemiei

Cuba: o jumătate de milion de bugetari disponibilizaţi în primul trimestru al lui 2011

EVENIMENT Părinţii tinerei înecate de soţul său în Dunăre au fost găsiţi morţi: mama în dulap, tatăl sub pat

Noi stenograme în dosarul mitei de un milion de euro de la MAI. Fătuloiu: 'L-aş împuşca pe Nica'

Două funcţii într-o lună pentru un jandarm 'cu spate'

Ce mai pregăteşte Sorin Oprescu


-- in detaliu --

EDITORIAL - Îl înţeleg pe C.V. Tudor sus


'Pe mine nu mă scoateţi! ' Îl înţeleg pe dl. C.V. Tudor. D-sa zbiară aceste cuvinte către executorii judecătoreşti, către poliţişti, către preşedintele Băsescu. Încă de pe când înmugurea ca lingău de frunte şi de dos al Ceauşeştilor a fost obişnuit să stea tolănit peste lege şi să nu-l poată da nimeni jos de-acolo. Cum să îndrăznească un miliţian să nu ia poziţia de drepţi la urletul leonin al autoproclamatului 'poet prezidenţial': 'Mă opreşti tu pe mine, boule?! Ştii tu cine sunt eu, târtane?!' Cât despre Justiţie, nici nu se apropia de poarta lui. Orice problemă, dl. Vadim o rezolva cu un telefon la ştabi PCR şi generali de Securitate, n-ajungea vreodată să aibă de-a face cu simpli executanţi.
Ei, acum are. După 20 de ani în care dl. C.V. Tudor şi-a prelungit legitimaţia de Mare Şmecher în faţa unei Justiţii nedesprinse de ceauşism, iată că o femeie, executor judecătoresc, înţelege să nu cedeze puhoiului de insulte, înjurături, salivă şi apă aruncată în ochi de distinsul europarlamentar şi încearcă să-şi ducă atribuţiile până la capăt. Nu cunosc speţa imobiliară care a generat evacuarea sediului PRM. Nu ştiu dacă această evacuare este în regulă sau nu. Dar în faţa unei execuţii judecătoreşti, dacă ai o minimă conştiinţă de cetăţean al acestui stat, nu mai vorbesc de fost parlamentar, actual europarlamentar şi şef de partid, te supui şi apoi acţionezi în judecată, pe cale legală, pe cine crezi de cuviinţă. Dacă la o eventuală ilegalitate răspunzi cu un şir de ilegalităţi, care pot să însumeze 7 ani de închisoare, atunci nu eşti cetăţean român, nu eşti nici român, eşti un animal turbat - apreciază Cristian tudor Popescu în editorialul din Gândul.
- Îl înţeleg pe C.V. Tudor (Gandul)


POLITIC - Legea Educaţiei, declarată constituţională de CCR, a fost promulgată de Traian Băsescu sus


Legea educaţiei, în forma agreată de UDMR, a trecut de CCR. Preşedintele Traian Băsescu a promulgat-o imediat: 'Procesul de modernizarea a educaţiei a devenit ireversibil'.
'Legea asumată de guvern, acceptată de Parlament şi de Curtea Constituţională constituie o garanţie că procesul de modernizare a devenit ireversibil', a susţinut preşedintele Băsescu, într-o declaraţie de presă, susţinută la Cotroceni, apreciind că lupta politică ar trebui să fie încheiată odată cu promulgarea legii. Alte declaraţii ale preşedintelui, consemnate de Evenimentul zilei: 'Noua lege pune în concurenţă unităţile şcolare prin mecanismul că elevul optează pentru şcoala pe care o urmează, iar finanţarea urmează elevul, astfel şcolile cu proastă educaţie să piardă elevi, finanţare şi, în final, să se închidă', 'Noua lege va da posibilitate tinerilor universitari să acceadă la posturi. Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea', 'Andrei Marga, Ecaterina Adronescu şi liderii sindicali au fost campioni ai opoziţiei la această lege şi la schimbările aduse de această lege'.
PSD afirmă că respectă decizia Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale în forma pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament, menţionând însă că aceasta consfinţeşte segrerarea învăţământului şi amânarea reformei - publică Jurnalul Naţional.
Andronescu: Nu mă simt că am făcut parte niciodată din nicio gaşcă - titrează România liberă.
'Politicienii postdecembrişti au făcut românilor mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii', apreciază academicianul Florin Constantiniu într-un interviu pentru cotidianul.ro.
- Basescu: Nu va mai functiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor (Adevarul)
- Băsescu, despre noua lege a educaţiei: 'Sunt introduse mecanisme de control care evită apariţia fabricilor de dioplome' (Evenimentul zilei)
- Băsescu, despe noua Lege a Educaţiei: 'Baronii universitari se tem că îşi vor pierde privilegiile' (Romania libera)
- 'Politicienii postdecembrişti au făcut românilor mai mult rău decât mongolii, ungurii, turcii, nemţii şi ruşii' (Cotidianul)
- PSD: Decizia CC pe Legea educaţiei consfinţeşte segregarea învăţământului (Jurnalul National)
- Andronescu: Nu mă simt că am făcut parte niciodată din nicio gaşcă (Romania libera)


POLITIC - Evacuarea PRM, după o zi de scandal sus


A doua încercare de evacuare a lui Corneliu Vadim Tudor din sediul central al PRM s-a terminat cu înjurături, îmbrânceli şi răcnete. Executorul judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, agresat şi jignit, ieri, de Vadim Tudor, va face plângere penală împotriva 'Tribunului'. Psihiatrii spun că Vadim este un 'caz clinic'.
Evacuarea Partidul România mare (PRM) din sediul în care funcţionează a început, ieri-dimineaţă, în prezenţa executorului judecătoresc Paula Daniela Şomăldoc, la acţiune participând şi poliţişti care au încercat să-i scoată din imobil pe membrii partidului, dar şi pe ziarişti. A fost momentul în care Vadim Tudor şi-a pierdut controlul. A răcnit, a înjurat, a gesticulat şi a ultragiat. În cele din urmă a primit un calmant de la personalul medical de la SMURD sosit la faţa locului. Fără efect!
Întregul spectacol dat ieri de către Vadim a fost însoţit de expresii adresate unei femei, Daniela Şomăldoc, executor judecătoresc. 'Pitica dracului', 'Pitică nenorocită', 'Fă, proasto!', 'Escroaco', 'Îţi mut dinţii la ceafă', 'Căţea turbată', 'Vită încălţată', 'Te arunc în canal, hoaţo!', 'Femeia asta cu nume de şobolan de câmp', 'Handicapata', 'Marş în mă-ta de curvă!', 'Analfabeto!' - citează Adevărul. 'Mi-e teamă că domnul Vadim va rămâne mai degrabă în cărţile de psihiatrie, decât în cele de istorie', declară psihiatrul Florin Tudose.
Arhitectul Nicolae Caranfil, fostul proprietar al vilei din str. Emile Zola nr. 2, a făcut parte din Guvernul Gheorghe Tătărăscu (1936-1937). În 1945, Caranfil a reuşit să fugă în SUA, iar averea familiei, formată din mai multe moşii şi clădiri, a fost confiscată de regimul comunist, fără titlu legal. Până în 1989, casa din str. Emile Zola a adăpostit ambasada Republicii Democrate Germane, ulterior fiind preluată de RAAPPS.
Partidul România Mare a fost evacuat din sediu, marţi seara, în jurul orelor 22:30, cu ajutorul poliţiştilor şi al reprezentanţilor trupelor.
- Spectacol dezgustător: Vadim nu a putut fi oprit nici după ce i s-au administrat calmante (Adevarul)
- Vadim, înfrânt de urma?ii lui Caranfil. PRM, evacuate cu scandal dintr-un imobil cu istorie tumultuoasă | VEZI IMAGINI (Puterea)
- Poliţia şi justiţia s-au lăsat umilite de Corneliu Vadim Tudor (Evenimentul zilei)
- Ce nu s-a văzut la TV: Vadim a rupt răvaşul de iubire de la Boc şi l-a dat la căţel (Romania libera)
- Evacuare cu distonocalm. Vadim, către executor: 'Infractoarea dracului!' (Jurnalul National)


POLITIC - Elena Udrea împarte bani şi contracte în teritoriu sus


Începând de anul acesta până în 2015, de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării vor pleca spre primăriile din ţară patru miliarde de euro pentru drumuri, apă, canalizare şi staţii de eupurare. Şi cum anul electoral 2012 se apropie, toate aceste investiţii vor prinde la popor şi vor creşte şansele candidaţilor PDL-ului la alegerile locale şi parlamentare.
Ministrul dezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a spus ieri că cel mai important program al său în acest an este Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), în valoare totală de 4 miliarde de euro, destinat modernizării infrastructurii. 'Programul este complex şi se referă la proiecte ale tuturor autorităţilor publice locale la nivel naţional. În februarie vrem să-l demarăm', a precizat Udrea. Programul vizează finanţarea unor proiecte declarate eligibile, dar care nu au mai primit fonduri europene şi se va derula între 2011 şi 2015, iar banii vor fi rambursaţi dezvoltatorilor de proiecte între 2013 şi 2020. Ministrul turismului a precizat că a discutat deja cu premierul Emil Boc despre atragerea fondurilor europene. 'Ne-am propus ca până la mijlocul acestui an să reuşim să contractăm toate cele 4,3 miliarde euro care sunt alocate prin POR', a menţionat Udrea citată de Puterea.
- Elena Udrea dă bani şi funcţii la tot PDL-ul. Patru miliarde de euro pentru campania democrat-liberalilor (Puterea)
- PDL îşi va face campanie pe 'banii' PNL şi PSD (Cotidianul)


POLITIC - Guvernul Boc se laudă că a depăşit planul la austeritate sus


Deficitul bugetar pe anul 2010 s-a încadrat sub ţinta fixată cu finanţatorii externi - de 6,8% din PIB - la 6,6% din PIB, au declarat, pentru 'Adevărul', oficiali din Ministerul Finanţelor Publice. Aceştia au subliniat că o bună parte din deficitul rămas pe final de an s-a făcut prin plata arieratelor.
'Potrivit datelor preliminate, am înregistrat un deficit puţin sub 6,6% din PIB pe tot anul. Aproximativ un miliard de lei a fost plătit, în ultima parte a anului, în contul arieratelor', au declarat sursele citate.
- Guvernul Boc se laudă că a depăşit planul la austeritate (Adevarul)


POLITIC - Udrea: PDL are nevoie de reformare sus


Partidul Democrat Liberal (PDL) are nevoie de reformare, însă în niciun caz mai mult decât celelalte partide, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Elena Udrea, secretar executiv la PDL şi ministru al Dezvoltării.
Întrebată dacă îi este teamă de o scindare a partidului, ea a răspuns 'categoric nu'.
'Eu cred că orice problemă ar avea PDL, dacă ar avea o problemă, poate fi rezolvată chiar cu sprijinul celor care le identifică. Nu cred că sunt lucruri insurmontabile', a spus Udrea.
- Udrea: PDL are nevoie de reformare, dar nu mai mult decât celelalte partide (Gandul)
- Se sparge 'bomba' şpăgarilor în PDL (Ziarul National)


ECONOMIC - Ce se întâmplă cu dobânzile în 2011? sus


Dobânzi egale cu cele din 2010 la creditele şi depozitele în lei, însă cu siguranţă mai mari la împrumuturile şi economiile în monedă europeană. Astfel văd analiştii celor mai importante bănci locale situaţia din acest an. 'Credem că la finele anului 2011, dobânda de politică monetară s-ar putea situa la nivelul de 5,75%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale, deci o reducere de mică amplitudine', spune Lucian Anghel, economistul-şef al BCR. Relaţia dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile din piaţă s-a menţinut relativ constantă în ultimii ani. Astfel, dobânzile la depozite au fost cu 1,5-2% mai mari decât dobânda-cheie în timp ce dobânzile la credite au depăşit cu 4-5 procente dobânda BNR. În acest context ne putem aştepta ca în 2011 dobânzile la depozite în lei să fie de aproximativ 7,75% iar la credite de circa 12-13% pe an. De altfel, departamentul cercetare al BCR dă şi o prognoză privind valoarea indicelui ROBOR la trei luni şi îl vede und eva la 6,2% la finele lui 2011 faţă de 6,9% anul acesta. Aceasta ar însemna o scădere de doar 0,7% a dobânzilor, în condiţiile în care, potrivit legii, toate împrumuturile în monedă naţională vor avea o dobândă variabilă care să depindă de indicele ROBOR.
- Ce se întâmplă cu dobânzile în 2011? (Romania libera)


ECONOMIC - Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani sus


România are nevoie de implementarea de reforme 'mai profunde' în aria alocaţiilor sociale şi a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura încă 1-2 ani, ceea ce va duce la întârzierea adoptării euro faţă de calendarul stabilit pentru 2015, consideră guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. 'Atingerea ţintei de deficit bugetar de 3% din PIB în 2012 cerută de intrarea în ERM II este încă fezabilă, dar necesită reforme mai profunde în aria alocaţiilor sociale şi a ocupării în sectorul public. Pentru a intra în ERM II trebuie progresat în această direcţie în 2011. Dar s-ar putea să ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, întârzieri pot apărea, iar data adoptării euro s-ar putea să se modifice corespunzător', a spus Isărescu, potrivit unei prezentări.
- Isărescu: Reformele din aria alocaţiilor sociale şi a bugetarilor ar putea dura încă 1-2 ani (Gandul)


ECONOMIC - Cine investeşte în industria alimentară ar putea câştiga sus


În contextul actual al economiei româneşti, dar ţinând cont şi de turbulenţele de pe pieţele externe, românul ar trebui să-şi orienteze investiţiile spre sectoare mai sigure şi, de ce nu, şi mai profitabile.
Dacă anul trecut întreprinzătorii mizau pentru 2010 pe afaceri în energie regenerabilă, reabilitare termică sau infrastructură, se pare că şi pentru anul acesta au rămas în mare parte cam aceleaşi domenii. Astfel, pentru cei care decid ca începând de anul acesta să devină oameni de afaceri, sectoarele cele mai sigure pentru a începe o investiţie sunt în primul rând în industria alimentară autohtonă, infrastructură şi energie regenerabilă.
Majoritatea întreprinzătorilor chestionaţi de Curierul Naţional sunt de părere că cel mai profitabil, dar şi cel mai sigur sector unde putem investi este industria alimentară autohtonă.
- Ce afaceri mai sunt profitabile în 2011? (Curierul national)


ECONOMIC - Codul Fiscal: Boc aşteaptă americanii sus


Premierul Emil Boc apreciează că aplicarea noilor prevederi ale Codului Fiscal va reduce birocraţia şi evaziunea fiscală. Pentru punerea în practică a noilor reglementări reprezentanţii ANAF se vor consulta cu specialişti europeni şi americani.
Pentru componenta legată de verificarea situaţiilor fiscale ale persoanelor fizice, va fi înfiinţat un departament specializat în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. De asemenea, procedurile şi modalitatea de verificare a situaţiilor fiscale se va face pe baza a trei metode: metoda cheltuielilor efective, metoda fluxurilor financiare, metoda patrimoniului.
'Aceste reglementări vor fi detaliate în normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, care vor fi definitivate în urma consultărilor pe care ANAF le va avea cu specialişti din mai multe state europene, precum şi din Statele Unite ale Americii', scrie Capital.
- Boc: ANAF se va consulta cu specialişti europeni şi americani pentru a elabora normele de aplicare a Codului Fiscal (Capital)
- Poliţia Fiscală ne caută la termopane şi concedii! (Ziarul National)


ECONOMIC - Vlădescu:'România ar trebui să se gândească la un acord de tip preventiv cu China' sus


Fostul premier Theodor Stolojan atrage atenţie că, de regulă, atunci când au dorit să se implice în mari proiecte de investiţii în România, firmele din China au cerut încredinţare directă, ceea ce ar contraveni legislaţiei europene privind concurenţa - scrie Gândul.
România nu are nevoie de banii FMI, însă ar putea să ia în consideraţie un acord preventiv cu China de 3-4 miliarde euro, este de părere fostul ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu. 'Dacă nu se întâmplă ceva dramatic în zona euro, România se poate finanţa de pe piaţă fără probleme, nu mai are nevoie de bani de la FMI. Marile ajustări au fost făcute, acum trebuie să ne apucăm să construim, iar deschiderea unei relaţii cu China la nivel guvernamental ne poate fi de mare ajutor', a declarat Sebastian Vlădescu, citat de Ziarul Financiar.
- Vlădescu:'România ar trebui să se gândească la un acord de tip preventiv cu China': Stolojan: 'Facem săli de sport, dar nu suntem în stare să atragem banii gratis de la UE' (Gandul)


ECONOMIC - România riscă amenzi de la UE în cazul Sidex sus


Contractul prin care ArcelorMittal Galaţi va lua energie de la Hidroelectrica sub preţul pieţei ridică suspiciuni privind existenţa unui ajutor de stat, a declarat, pentru 'Adevărul', Bogdan Chirţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Tranzacţia dintre Hidroelectrica şi Mittal ar fi trebuit aprobată de Bruxelles. Statul român riscă amenzi pentru încălcarea Tratatului de Aderare la UE.
Tranzacţia încheiată între Crăciun şi Revelion pe bursa de energie OPCOM, prin care Hidroelectrica, societate de stat, va livra combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi 1,75 TWh de energie la un preţ cu 25% mai mic decât media pieţei, ridică o nouă problemă.
Autorităţile statului, prin vocea ministrului Economiei, Ion Ariton, au precizat, pentru 'Adevărul', că ideea care a stat la baza acestei tranzacţii a fost faptul că Arcelor este al doilea mare consumator de energie din România (după Alro Slatina), unul dintre cei mai mari angajatori (peste 9.500 de salariaţi), dar şi un important pilon al industriei, sectorul care trage pe plus economia ţării.
- România riscă amenzi de la UE în cazul Sidex (Adevarul)


ECONOMIC - Taxe online sus


Românii din peste 12 oraşe, printre care Baia Mare, Arad, Timişoara, Baia Mare, Dej şi câteva sectoare ale Capitalei, pot însă să achite pe internet, cu cardul, impozitul pe clădire şi pe teren, impozitul agricol şi amenzile de circulaţie. Calculatoarele din aceste primării sunt conectate doar la serverele locale, urmând ca intrarea în sistemul naţional să se facă într-o lună, după cum au declarat pentru gândul surse din Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Abia atunci, imaginea postată la adresa www. ghişeul.ro va fi înlocuită de sistemul electronic de plăţi, iar locuitorii din 12 oraşe vor putea achita online aceste obligaţii prin SNEP. Plata online a taxelor şi impozitelor nu va deveni însă obligatorie după ce sistemul va funcţiona integral. Românii vor putea în continuare să-şi achite taxele şi impozitele locale direct la ghişeele serviciilor pentru finanţe publice locale - cash sau la POS -, dar şi prin e-banking.
- ghiseul.ro va merge la jumătate din capacitate la vară. Unde poţi plăti taxele online acum (Gandul)


ECONOMIC - Fondurile de pensii private obligatorii, mai profitabile decât depozitele bancare sus


Fondurile de pensii private obligatorii au fost anul trecut de două ori mai profitabile decât depozitele bancare, reuşind performanţe cu mult şi peste nivelul inflaţiei. Fondurile de pensii obligatorii, aşa-numitul Pilon II, au înregistrat în cursul anului trecut un randament mediu de 15,1%, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Astfel, nivelul estimat al inflaţiei pentru anul 2010 este de aproximativ 8%, în timp ce dobânzile medii bancare cu care au fost remunerate depozitele în lei ale populaţiei în cursul anului trecut au fost de aproximativ 7,7%. 'Randamente medii anuale de două cifre sunt rezultate respectabile oriunde în lume, cu atât mai mult cu cât au fost obţinute în condiţii de risc foarte redus, caracteristica esenţială a fondurilor de pensii. În cursul anului 2010, fondurile de pensii private au câştigat la capitolul stabilitate şi profitabilitate, iar principalii beneficiari sunt cei peste 5,3 milioane de participanţi', a declarat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.
- Fondurile de pensii private obligatorii, de două ori mai profitabile decât depozitele bancare (Gandul)


ECONOMIC - Ce (nu) este prrevăzut în standardele de cost pentru autostrazi sus


Sutele de kilometri de autostrada care ar fi trebuit sa impanzeasca pana acum harta infrastructurii romanesti se construiesc la Ministerul Transporturilor, dar numai pe hartie.
Anul acesta, peste 183 de kilometri de autostrada au fost scosi la mezat, dintr-un total de 289 de kilometri, dar la pret 'de criza', intre 6 si peste 10 mil. euro/km. Acest lucru in contextul in care standardul de cost nu depaseste 5,9 mil. euro/km.
Viitorii constructori vor primi pentru realizarea unui singur kilometru de autostrada intre 6 milioane de euro si peste 10 milioane de euro, in contextul in care noile costuri standard stabilite de guvern sunt de 3,802 milioane de euro in zona de ses, 4,98 milioane de euro in zona de deal si 5,922 milioane de euro in zona de munte. Oferta de pret lansata de minister este aproape dubla fata de propriul cost standard, dar alibiul este dat de costurile lucrarilor de arta care se impun. Podurile, podetele, sensurile giratorii sau alte noduri rutiere sunt practic sugativele colaterale ale altor milioane de euro - apreciază Financiarul. Pentru astfel de lucrari insa, nu exista stabilite standarde de cost, ceea ce face inutil efortul recent al guvernului de a reduce cu cateva zeci de mii de euro standardul de cost pentru autostrazi de la un maxim de 6,1 mil. euro, la 5,9 mil. euro.
- Standardele de cost pentru autostrazi nu includ capcanele pentru buget (Financiarul)


SOCIAL - Legi noi pentru sănătatea noastră sus


În acest an, vom avea card de sănătate, mai puţine internări în spitale, coplată la medicul de familie, medicul specialist şi la investigaţii medicale.
Planurile anunţate pentru sistemul de sănătate în acest an aduc cheltuieli mai mari pentru mulţi români, însă ar trebui să aducă şi mai multă ordine în cheltuirea banilor publici. Primii asiguraţi îşi vor primi cardul de sănătate de la jumătatea acestui an, se va revizui pachetul de servicii asigurate de stat în sistemul medical cu asistenţa Băncii Mondiale, iar 10 la sută din internările în spitale trebuie reduse. Un top zece al măsurilor anunţate a fi implementate în acest an este analizat de Evenimentul zilei.
- Zece legi noi care vor afecta Sănătatea în 2011 (Evenimentul zilei)


SOCIAL - O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii sus


Pe măsură ce populaţia planetei va creşte, cea a României va scădea, astfel încât cei care ne vor număra în 2050 se vor opri la 15, maximum 16 milioane.
Acum suntem 21,4 milioane, spune pentru Gândul prof. dr. Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române. Calculele lui, datele Institutului Naţional de Statistică şi prognozele ONU şi ale Eurostat conduc spre o singură concluzie: românii vor deveni din ce în ce mai puţini până la jumătatea secolului.
Numărul de copii născuţi de o femeie este diferit în funcţie de etnie, arată datele demografice. Astfel, o româncă de etnie romă dă naştere, în medie, la 3 copii, în timp ce o româncă sau o conaţională de etnie maghiară au, în medie, 1,2-1,3 copii, arată Vasile Gheţău. Pentru ca o populaţie să nu îmbătrânească, este nevoie ca o femeie să dea naştere, în medie, la 2,1 copii, potrivit cercetărilor demografice.
- O româncă naşte în medie 1,3 copii, o româncă de etnie romă - 3 copii. Cum va arăta România în 2050 (Gandul)


SOCIAL - Anchetă la Spitalul Judeţean Sibiu sus


Directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a declarat că a început o anchetă după ce a constatat dispariţia unui număr de 30 de calorifere şi a două panouri electrice.
'Am cerut conducerii Biroului administrativ o notă explicativă şi ni s-a explicat că în perioada de concediu a şefului administrativului persoana care l-a înlocuit a ordonat mutarea acestor obiecte din magazia în care erau închise într-un loc nesecurizat şi nepăzit, respectiv la castelul de apă, lângă morgă', a declarat dr. Adrian Şanta.
Potrivit acestuia, suspiciunea planează asupra persoanei care a decis mutarea acestor bunuri din locul în care erau depozitate, dar aceasta este de mai bine de o lună şi jumătate în concediu medical şi nu poate fi chemată pentru verificări.
- La Spitalul Judeţean Sibiu se fură ca-n codru (Jurnalul National)


SOCIAL - Românii se înghesuie la pensionarea anticipată sus


Veşti bune pentru românii care doreau să se pensioneze anticipat! Ieşirea din activitate, înainte de împlinirea vârstei standard, s-a deblocat de la începutul anului. Românii s-au grăbit să-şi depună dosarele, de teamă ca legea să nu se schimbe din nou.
După jumătate de an în care pensionarea anticipată a fost blocată de Guvern ca măsură de austeritate, de la începutul acestei săptămâni, românii au din nou şansa de a ieşi din activitate mai devreme. La casele de pensii din toată ţara, mii de oameni au stat la cozi pentru a profita de prevederile noii legi a pensiilor, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie şi care dă dreptul ieşirii anticipate din câmpul muncii - publică Libertatea.
Pentru a putea să beneficieze de pensie înainte de vârsta standard, o persoană trebuie să îndeplinească nişte condiţii minime. Femeile trebuie să fi lucrat cel puţin 30 de ani şi să fi împlinit 55 de ani, iar bărbaţii au nevoie de un stagiu de cotizare de 35 de ani şi vârsta minimă de 60 de ani.
- Mii de români au făcut coadă la pensionarea anticipată! (Libertatea)


SOCIAL - Şoferii 'agresivi', un an fără carnet sus


În faţa valului de acte de violenţă în trafic, poliţiştii de la Circulaţie au propus unele măsuri de pedepsire, inspirate din modelul spaniol.
În noul Cod Rutier, poliţiştii vor ca cei care se bat în trafic, pe lângă sancţiunile de ordin penal, să rămână şi fără carnet de conducere - informează cotidianul.ro.
În acest moment, agresivitatea în trafic e sancţionată în cazul 'proferării de injurii sau folosirea de gesturi obscene'. Potrivit prevederilor în vigoare, 'săvârşirea de gesturi obscene, injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic' se pedepsesc cu 21 până la 100 puncte amendă (un punct de amendă este 67 de lei). Orice alte agresiuni, chiar dacă sunt comise în trafic, cad sub incidenţa legilor civile sau penale, pentru că pur şi simplu ele nu sunt prevăzute în Codul Rutier. Dacă iniţiativa poliţiştilor se va materializa, pedeapsa va fi aplicată pentru infracţiunea comisă cu violenţă în trafic, iar ridicarea permisului ar urma să fie o pedeapsă complementară aplicată de Poliţia Rutieră.
- ŞOFERII 'AGRESIVI' - UN AN FĂRĂ CARNET. Deputaţii vor să termine legea în această săptămână. CUM DEFINEŞTE ŞEFUL POLIŢIEI 'AGRESIVITATEA' (Gandul)
- Şoferii 'agresivi', un an fără carnet (Cotidianul)


SOCIAL - Cum se traduce finanţarea per capita în învăţământ sus


Clasele se redeschid azi cu noi costuri: de la 1 ianuarie, finanţarea pe elev scade în medie cu 25%. Noul sistem de bugetare îi obligă pe directori să alerge după elevi ca să aducă mai mulţi bani la instituţiile de învăţământ.
Noutatea primei zile de şcoală din 2011 este că standardele de cost pentru fiecare copil sau tânăr au scăzut faţă de anul trecut, în medie, cu 25%, ca urmare a reducerilor bugetare din sistem. De exemplu, în 2011, suma alocată de către autorităţi pentru un elev de gimnaziu din mediul urban este de 2.230 de lei pe an, în timp ce anul trecut finanţarea era de 2.857 de lei. 'Finanţarea per elev', sistem început din anul 2010, presupune că fiecare şcoală primeşte bani în funcţie de câţi elevi are. Iar numărul de elevi depinde de multe ori de renumele de care se bucură şcoala, în funcţie de rezultatele sale. Cu alte cuvinte, şcolile bune, performante, căutate de părinţi, sunt avantajate.
- Elevii, valuta forte a şcolilor (Adevarul)


SOCIAL - Pensionarii militari încep să primească pensiile recalculate sus


Peste 64.400 de pensii ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor cu statut special dinadministraţia penitenciarelor au fost recalculate, aceştia primind din ianuarie 2011 veniturile recalculate, a anunţat, marţi, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).
otrivit MAI, termenul de recalculare a fost stabilit pe o perioadă de cinci luni de la data intrării în vigoare a Hotarârii Guvernului nr. 735/2010, iar din 1 ianuarie 2011 vor fi puse în plată pensiile recalculate.
'La data de 31.12.2010, la Casa de Pensii a MAI erau în plată un număr de 66.528 de beneficiari de pensii şi indemnizaţii, din care 66.450 au făcut obiectul recalculării pensiilor, diferenţa de 78 fiind cei care au dreptul la indemnizaţii, potrivit legii', a precizat MAI, potrivit Gândul.
- Pensionarii militari încep să primească pensiile recalculate (Curierul national)
- Peste 66.400 de poliţişti şi funcţionari cu statut special primesc din ianuarie pensii recalculate (Gandul)


SOCIAL - Tradiţii de Bobotează sus


Joi, începând cu ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel' se va desfăşura Sfânta Liturghie în cinstea Botezului Domnului, săvârşită de Ierarhul Tomisului. După slujbă, clerul şi credincioşii vor porni în procesiune spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiată slujba de sfinţire a apelor. Conform tradiţiei, vor fi aruncate în apa mării trei cruci ce vor fi recuperate de tineri curajoşi. Ca în fiecare an, vor sări în apa rece ca gheaţa şi vor înota pentru recuperarea crucilor scafandri, dar şi tineri care , conform tradiţiilor, dacă pun mâna pe crucea de lemn, vor fi feriţi de boli şi necazuri tot timpul anului. Tot în cadrul slujbei va fi sfinţită apa din budanele de lemn aflate în care trase de boi şi de măgari.
- Tradiţia celor trei cruci, păstrată de Bobotează (Romania libera)
- Ajunul Bobotezei: post negru şi rugăciune (Cotidianul)


CULTURĂ - Maia Morgenstern: Am fost pedepsită din cauza controverselor pe care le-a creat 'Patimile lui Cristos' sus


Pe Maia Morgenstern am întâlnit-o, de curând, la Teatrul Naţional, unde a venit cu metroul, cu două ore înainte de a urca pe scenă.
În cabina sa, în timp ce se aranja pentru spectacol, am stat de vorbă pe îndelete cu actriţa aleasă de Mel Gibson să intre în pielea Fecioarei Maria, în 2004. Iar când am întrebat-o de ce nu a mai făcut apoi parte din alte proiecte turnate peste Ocean, alături de actori consacraţi lângă care şi-a câştigat de mult locul, mi-a spus că a fost pedepsită pentru a fi jucat în 'Patimile lui Cristos'. Am descoperit-o pe Maia Morgenstern aşa cum mi-o imaginam: o artistă de o fineţe ieşită din comun, care îşi iubeşte profesia indiferent că o practică aici sau la Hollywood.
- Maia Morgenstern: Am fost pedepsită din cauza controverselor pe care le-a creat 'Patimile lui Cristos' (Puterea)


SPORT - Tenis de masă: Echipa feminină a României, calificată în semifinalele Ligii Europene a Naţiunilor sus


Echipa feminină de tenis de masă a României a învins marţi Ungaria cu scorul de 3-0, în Sala Sporturilor 'Romeo Iamandi' din Buzău, şi s-a calificat în semifinalele Ligii Europene a Naţiunilor Joola.
Punctele formaţiei antrenate de Viorel Simion au fost reuşite de Elizabeta Samara, Bernadette Szocs şi Daniela Dodean.
Samara a învins-o cu 3-0 (11-8, 12-10, 11-8) pe Krisztina Toth, Bernadette Szocs a dispus cu 3-1 (11-8, 9-11, 11-9, 11-8) de Petra Lovas, în timp ce Daniela Dodean a câştigat cu 3-0 (11-6, 11-9, 11-9) în disputa cu Georgina Pota.
România a acumulat 8 puncte (setaveraj 13-8) înaintea ultimului meci, cu Italia, din 1 martie (în deplasare), şi nu mai poate pierde calificare. Ungaria are 7 puncte, iar Croaţia şi Italia câte 6, dar şi un joc mai puţin.
Echipa masculină de tenis de masă a României a fost învinsă cu scorul de 3-0 de Austria, marţi seara, la Viena, într-un meci din Liga Europeană a Naţiunilor Joola.


SPORT - Formula 1: Domenicali declară că Ferrari are nevoie de o maşină mai rapidă în 2011 sus


Directorul general al echipei de Formula 1 Ferrari, Stefano Domenicali, a declarat că gruparea sa are nevoie o maşină mai rapidă pentru 2011, dar şi de o performanţă mai bună din partea pilotului Felipe Massa, după sezonul dezamăgitor de anul trecut.
Într-un interviu acordat ziarului La Repubblica, Domenicali a mai spus că respinge ideea de a demisiona şi rămâne încrezător că anul 2011 va fi mai bun. Ferrari a terminat pe locul 3 în clasamentul constructorilor, cu 58 de puncte mai puţin faţă de ocupanta locului secund, McLaren, şi la 102 puncte de campioana mondială, Red Bull. El a mai precizat că aşteaptă ca Massa să-şi revină, pentru 'nu poate să aibă un alt sezon precum 2010', în care pilotul brazilian nu a câştigat nicio cursă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grupări mexicane, prezente în investiţii mari în România şi Bulgaria (presă) sus


Cartelurile drogurilor din Mexic operează cu grupări turce situate în Afganistan pentru a-şi procura droguri pe care le distribuie în Europa şi SUA, a afirmat profesorul Edgardo Buscaglia de la Institutul Tehnologic Autonom din Mexic (ITAM), potrivit căruia grupările mexicane sunt tot mai prezente în întreaga lume, 'nu numai în traficul de droguri, ci şi în cel de arme şi în investiţii mari în România, Bulgaria', semnalează ediţia de marţi a site-ului NTRzacatecas.
Într-un interviu pentru cotidianul EL UNIVERSAL acordat din Afganistan, Buscaglia a declarat că traficanţii de droguri mexicani operează cu firme multinaţionale care 'stabilesc contacte tactice şi operative cu grupuri criminale turce şi din India, regiune din care se aprovizionează cu materialele necesare pentru producerea drogurilor artificiale'.
Referitor la armele pe care le folosesc cartelurile drogurilor mexicane, Edgardo Buscaglia a semnalat că o parte dintre ele provin din Asia, ca rezultat al schimbului de arme pe droguri.
Cele mai însemnate locuri de aprovizionare, 'dincolo de SUA şi China, sunt în Rusia şi Albania, unde fluxul ilegal de arme este enorm, iar schimbul de arme pe droguri este foarte frecvent', a mai spus Buscaglia.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Legea ungară a presei, pe masa discuţiilor pe 7 ianuarie la Budapesta între guvernul Ungariei şi Comisia Europeană sus


Legea ungară a presei se va afla pe agenda reuniunii care va avea loc, la 7 ianuarie, la Budapesta, între Comisia Europeană şi guvernul Ungariei, care asigură preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în acest semestru, relatează marţi AFP şi MTI.
Cu două zile înainte de preluarea oficială - pe 6 ianuarie - a preşedinţiei UE de către Ungaria, premierul conservator Viktor Orban se confrunta marţi cu critici internaţionale privind legea presei şi în legătură cu taxele excepţionale care afectează în principal marile întreprinderi străine
''Nu trebuie să modificăm o lege ungară corectă pentru că ea este subiectul unor critici străine'', a declarat, marţi, secretarul de stat pe probleme de comunicare, Zoltan Kovacs, la radioul naţional MR, reacţionând la salva de critici - atât naţionale, cât şi internaţionale - referitoare la legea presei.
La scurt timp, secretarul de stat ungar pentru afaceri europene, dna Eniko Gyori, a nuanţat poziţia, spunând că legea presei se va afla în curând pe ordinea de zi a primei reuniuni ce va avea loc pe 7 ianuarie la Budapesta între guvernul ungar şi Comisia Europeană.
''Ne pregătim pentru un dialog normal, onest şi clar'', a declarat dna Gyori în faţa presei, subliniind că guvernul său le va oferi reprezentanţilor de la Bruxelles traducerea oficială şi completă a legii în cauză.
Bruxellesul a exprimat îndoieli în legătură cu textul legii ungare a presei, îndeosebi în ce priveşte independenţa Consiliului media, şi a cerut clarificări pentru a verifica compatibilitatea ei cu dreptul european.
Franţa a cerut modificarea textului legii, precum şi alte guverne din UE, îndeosebi Germania. Bruxellesul aşteaptă, de asemenea, explicaţii în legătură cu o altă lege controversată, promulgată în octombrie, care prevede impozite excepţionale de criză, lege ce vizează marile întreprinderi din sectoare precum cel agroalimentar, energie, telecomunicaţii şi marea distribuţie, majoritatea dintre ele fiind filiale ale unor grupuri străine, în scopul de a ajuta ţara să-şi îndeplinească angajamentele de reducere a deficitului său public.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Proiectul Nord Stream este inutil, afirmă ambasadorul Poloniei sus


Proiectul Nord Stream ce prevede construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia prin Marea Baltică spre Europa este inutil, a afirmat marţi ambasadorul Poloniei în Rusia Woicech Zajonczkowsky, informează Xinhua. 'Suntem critici faţă de acest proiect', a afirmat Woicech Zajonczkowsky, adăugând că Varşovia este sceptică în legătură cu aderarea la proiectul Nord Stream, ce va fac legătura între portul rus Vyborg şi oraşul german Graivswald. 'De ce să investim în construirea unei conducte dacă există deja una? Este fără sens din punct de vedere economic şi nesigur din punct de vedere ecologic', a apreciat de asemenea Zajonczkowsky. Ambasadorul polonez a afirmat că ţara sa a fost un 'ostatic' al disputelor dintre grupul rus Gazprom, pe de o parte, şi Ucraina şi Belarus, pe de altă parte. 'Am fost întotdeauna un partener bun al Gazprom, dar am căzut de obicei victimă fricţiunilor dintre Moscova şi Kiev sau dintre Moscova şi Minsk', a adăugat oficialul p olonez.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Lieberman nu crede într-un acord de pace cu palestinienii înainte de 'cel puţin un deceniu' sus


Ministrul israelian de externe Avigdor Lieberman a apreciat marţi că va fi nevoie 'de cel puţin un deceniu' înainte de atingerea 'unui acord politic' israeliano-palestinian, într-un interviu pentru AFP.
'Consider că avem o cooperare bună economică şi pe planul securităţii şi că trebuie să continuăm cooperarea la aceste două nivele şi să amânăm soluţia politică cel puţin un deceniu', a declarat Lieberman, şeful partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu.
'Cred că este imposibil să accelerăm artificial procesul politic. Trebui să avansăm pas cu pas', a adăugat el, pledând totodată pentru un 'acord interimar pe termen lung' cu palestinienii, în condiţiile în care negocierile de pace sunt complet blocate de mai multe luni.
Şeful diplomaţiei israeliene, ale cărui luări de poziţie au fost dezaprobate recent de premierul Benjamin Netanyahu, i-a reproşat comunităţii internaţionale că face 'prea mult' în legătură cu conflictul israeliano-palestinian. 'Această situaţie crează tot felul de speranţe şi aşteptări, urmate de frustrări care conduc la violenţă şi la confruntări', a explicat el, criticând mai ales Cvartetul pentru Orientul Mijlociu /SUA, UE, ONU şi Rusia/.
SUA au recunoscut la 7 decembrie eşecul eforturilor lor de a convinge Israelul să decreteze un nou moratoriu asupra colonizării din Cisiordania ocupată şi Ierusalimul de Est, solicitată de palestinieni pentru a relua discuţiile de pace.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guvernatorul provinciei Pendjab, ucis pentru că era un adversar al legii blasfemiei sus


Salman Taseer, guvernatorul provinciei pakistaneze strategice Pendjab, a fost ucis marţi de propria gardă de corp la Islamabad pentru că îşi manifestase simpatia faţă de femeia creştină condamnată recent la moarte pentru defăimarea numelui profetului Mahommed, a declarat presei ministrul de interne Rehman Malik, citat de AP.
Premierul Yosuf Raza Gilani a făcut imediat apel la calm pentru a evita manifestaţiile violente, pe care ţara sa le-a cunoscut în trecut după fiecare asasinat politic şi a decretat trei zile de doliu naţional.
Este vorba de cea mai importantă crimă politică din Pakistan de după moartea în decembrie 2007 a fostului premier Benazir Bhutto, ucisă într-un atentat sinucigaş atribuit talibanilor.
Potrivit Ministerului de Interne, Salman Taseer, 66 de ani, guvernator din 2008 a provinciei Pendjab, cea mai populată şi mai importantă la nivel politic, a fost ucis de una din gărzile sale de corp, reproşându-i-se opoziţia pe care a manifestat-o faţă de legea blasfemiei, apărată de numeroase organizaţii islamiste.
Salman Taseer, ucis în piaţa comercială Kohsar, frecventată de cei mai bogaţi pakistanezi şi străini, era cunoscut ca un oponent al radicalilor religioşi, discursul său împotriva obscurantismului religios provoca iritare în cercurile de islamişti pakistanezi. Asasinarea acestuia a trezit vii emoţii atât pe plan intern, cât şi la nivel internaţional.
Uciderea acestuia intervine în condiţiile în care guvernul de la Islamabad se confruntă cu o gravă criză politică, după dezertarea unuia din aliaţii săi principali de coaliţie, care a costat guvernul aflat la putere de mai puţin de trei ani majoritatea în parlament.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Cuba: o jumătate de milion de bugetari disponibilizaţi în primul trimestru al lui 2011 sus


Primele măsuri de reducere de efective din sectorul public cubanez, care se vor traduce prin dispariţia a o jumătate de milion de angajaţi în primul trimestru al lui 2011, vor intra în vigoare în această săptămână în diverse ministere, a anunţat marţi sindicatul unic cubanez, citat de AFP.
Centrala muncitorilor cubanezi /CTC/ trebuie să fie un 'garant' al aplicării acestei 'ajustări' sociale care urmează să debuteze miercuri în ministerele Industriei Zahărului, Agriculturii, Construcţiilor, Sănătăţii Publice şi Turismului, a afirmat Salvador Valdes, secretarul general al CTC pentru cotidianul Trabajadores, organul sindicatului.
Guvernul lui Raul Castro a anunţat în octombrie disponibilizarea înainte de 31 martie a 500.000 de angajaţi din sectorul public, cu ocazia primei faze a unei reorganizări ce vizează în cele din urmă un milion de angajaţi, adică 20 la sută din efectivele aparatului bugetar.
Liderul sindical a subliniat că, 'chiar dacă este vorba de un simplu proces administrativ, sindicatul trebuie să vegheze la buna aplicare a reducerilor de efective care au fost decise'. 'Noi trebuie în mod special să evităm infracţiunile, nepotismele, favoritismele sau orice alt comportament social negativ', a explicat Valdes, subliniind că niciun muncitor cubanez 'nu va rămâne în şomaj' la capătul procesului.


EVENIMENT - Părinţii tinerei înecate de soţul său în Dunăre au fost găsiţi morţi: mama în dulap, tatăl sub pat sus


După ce cadavrul mamei fetei ucise ieri în Dunăre, a fost găsit înghesuit în şifonier, a fost identificat şi trupul neînsufleţit al tatălui. Petre Garoafă a fost descoperit sub patul în care obişnuia să doarmă alături de soţia sa, Elena Garoafă.
Cadavrele soţilor Garoafă au fost scoase din casa ororilor. So?ii au fost căraţi pe rând, în pături, la maşina mortuară şi urmează să fie duşi la morga din Medgidia, pentru că morga din Cernavodă a fost desfiinţată. Martorii au observat cu oroare cum din pătura în care era transportată Elena Garoafă picura sânge, ca şi cum ar fi fost ucisă de curând. Anchetatorii au spus că şi bărbatul, Petre Garoafă, ar fi fost ucis cu lovituri de cuţit.
Rudele şi cunoscuţii familiei sunt audiaţi la sediul Poliţiei Cernavodă - informează Adevărul. Până la această oră anchetatorii nu au confirmat dacă au vreun suspect sau dacă au reuşit să afle când şi în ce ordine au fost comise crimele şi care este legătura cu uciderea Gabrielei Mitu.
- Constanţa: Cadavrul tatălui fetei ucise ieri în Dunăre, găsit sub patul din casa ororilor (Adevarul)
- Tragedie la Cernavodă: Mama fetei înecate în Canalul Dunăre Marea Neagră a fost găsită moartă (Romania libera)


EVENIMENT - Noi stenograme în dosarul mitei de un milion de euro de la MAI. Fătuloiu: 'L-aş împuşca pe Nica' sus


Dosarul mitei de un milion de euro de la Ministerul de Interne - al cărui principal protagonist este fostul secretar de stat Dan Valentin Fătuloiu - a ajuns pe rolul instanţelor de judecată. Ieri, omul de afaceri Cătălin Chelu, mituitorul din dosar, a cerut punerea sa în libertate şi, tot ieri, au apărut noi fragmente din stenogramele aflate la dosar.
Fragmentele din stenogramele prezentate ieri de postul Realitatea subliniază în principal 'jocul' chestorului Fătuloiu - care ştia că este înregistrat - şi care îi provoca pe mituitori în ideea ca aceştia să vorbească cât mai mult şi cât mai deschis despre mită. Într-o altă discuţie, Fătuloiu le explică că nu este prieten cu Dan Nica, fostul ministru de Interne, pe care l-ar 'împuşca'.
- Noi stenograme în dosarul mitei de un milion de euro de la MAI. Fătuloiu: 'L-aş împuşca pe Nica' (Gandul)


EVENIMENT - Două funcţii într-o lună pentru un jandarm 'cu spate' sus


Patru şefi din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) sunt cercetaţi pentru că ar fi favorizat încadrarea ilegală a trei persoane în cadrul Jandarmeriei Române. Astfel, prim-adjunctul şefului Jandarmeriei Române, Gheorghe Rugină, şeful de la Resurse Umane din Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, colonelul Valentin Grigoroiu, şi directorul general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Pătraşcu, au fost trimişi în faţa Consiliului de judecată al ministerului, a anunţat, ieri, Biroul de presă al instituţiei. În plus, secretarul de stat Cristian Baci a fost demis.
Cei trei proaspăt încadraţi nu îndeplineau condiţiile necesare angajării întrucât fişa cu examinarea psihologică şi cea cu examinarea medicală lipseau de la dosar.
Jandarmeria pare să fi fost doar o trambulină prin intermediul căreia câştigătorii concursului s-au lansat în poliţie.
- Două funcţii într-o lună pentru un jandarm 'cu spate' (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Ce mai pregăteşte Sorin Oprescu sus


Primăria Municipiului Bucureşti a demarat în forţă seria cheltuirii banului public. Ieri, municipalitatea a încheiat cel de-al patrulea act adiţional la contractul privind modernizarea Stadionului 'Lia Manoliu', asocierea JV Max Bogl - Astaldi urmând să execute lucrări de construcţii şi să furnizeze mobilier şi echipament audiovizual, valoarea fiind de 112 milioane de lei. Tot ieri, instituţia condusă de către Sorin Oprescu a mai anunţat că vrea să construiască o parcare supraterană, deasupra căreia să fie amenajate terenuri de sport. Edificiul va fi amplasat în incinta Complexului Sportiv 'Lia Manoliu' şi va scoate de la bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureşti nici mai mult, nici mai puţin decât 10,8 milioane de euro. Această investiţie se adaugă deja cheltuielilor de proporţii angajate de către municipalitate pentru reconstrucţia Stadionului Naţional. Afacerea se află, în acest moment, în fază de proiect, Primăria Capitalei urmând să org anizeze, la mijlocul lunii februarie, o licitaţie publică pentru atribuirea acestui contract de lucrări publice.
- După ce ieri a încheiat un contract de 22 milioane de euro, Oprescu pregăteşte încă un 'tun' de 11 milioane de euro la 'Lia Manoliu' (Puterea)

0 Response to "Revista Presei 5 ianuarie 2011"

Trimiteți un comentariu