[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 1 martie 2011

Posted by PressUpdate marți, 1 martie 2011 08:54

Sumar

POLITIC - Guvernul a adoptat Codul muncii. USL ameninţă cu moţiunea de cenzură, sindicatele cu greva generală

Cu Emil Boc plasat în rolul de sperietoare pentru angajaţi, liderii opoziţiei încearcă să profite electoral din angajarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Moţiunea de cenzură pe care o vor depune în urma asumării reprezintă însă şi primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusă în situaţia de a dovedi că PNL şi PSD îşi pot 'asorta' viziunile doctrinare.
Primii dispuşi la concesii par să fie liberalii - comstată Evenimentul zilei - care punctează la imagine chiar în tabăra PSD-iştilor, cu ajutorul sindicatelor.
'Noi nu avem cum să fim de acord cu asumarea răspunderii pe noul Cod şi să nu atacăm cu o moţiune de cenzură, fiind absolut de acord toate marile centrale sindicale şi aproape toate confederaţiile patronale că nu se poate accepta o lege de asemenea importanţă, băgată pe gât atunci când vrea şi cum vrea domnul Emil Boc', a dat tonul liderul PNL Crin Antonescu.
Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii - titrează Curierul Naţional.
Confederaţiile sindicale au început de ieri protestele la nivel local, iar în ziua în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Codul Muncii, vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii - scrie Jurnalul Naţional. .
- Ultima variantă a Codului Muncii inflamează sindicatele (Jurnalul National)
- Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii (Curierul national)


POLITIC - Voinescu, Macovei şi Preda pot candida la şedia PDL

Conducerea PDL a hotărât ieri să dea posibilitatea membrilor care au vechime mai mică de cinci ani în partid să poată candida la preşedinţia partidului. Sever Voinescu, cel care a primit ieri şi funcţia de purtător de cuvânt al PDL, va profita cel mai probabil de această decizie şi va candida la şefia partidului în echipă cu europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda.
Biroul Permanent Naţional al PLD a eliminat ieri prevederea din statut referitoare la obligativitatea ca viitorii candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului să aibă minimum cinci ani vechime. Propunerea a fost făcută de membrii 'grupului de la Bruxelles', cunoscuţi şi ca reformiştii din interiorul PDL, Sever Voinescu, Cristian Preda şi Monica Macovei. Potrivit europarlamentarului PDL Cristian Preda, unul dintre ei va fi candidat la preşedinţia partidului. Conform unor surse din partid, candidatul reformiştilor va fi cel mai probabil Sever Voinescu, iar Monica Macovei va fi susţinută pentru a fi aleasă preşedinte al Comisiei de integritate. Nu este exclus însă ca acela care va candida şi va elabora moţiune pentru alegeri să fie Cristian Preda. Acesta din urmă a declarat că încă nu s-a hotărât cine va conduce moţiunea. Propunerea derogării de la vechime trebuie să fie aprobată şi de Consiliul Naţional de Coordonare al partidului, care are loc sâmbătă, pentru a fi pusă în aplicare.
- Bătălia pentru şefia PDL. Voinescu, Macovei şi Preda au liber la candidatură (Puterea)
- Gruparea Macovei câştigă teren (Romania libera)
- PDL, aripa 'telectual'', ţinteşte scaunul lui Boc (Jurnalul National)
- Tripleta Macovei-Preda-Voinescu, lăsată să-şi testeze audienţa în PDL (Evenimentul zilei)
- Garda lui Băsescu, liber la şefia PDL (Adevarul)


POLITIC - Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles

Cătălin Ivan, un apropiat al cuplului Daciana - Victor Ponta, a fost uns ieri dimineaţă, într-o şedinţă fulger ţinută în Kiseleff, drept şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European. Instalarea sa în această poziţie vine la scurt timp după ce europarlamentarul Viorica Dăncilă şi-a dat demisia din fruntea delegaţiei, acuzându-l pe Ivan că îi subminează autoritatea.
'Viorica Dăncilă s-a plâns că nu mai poate continua în fruntea delegaţiei, transmiţându-le celor din conducere că există o sciziune în cadrul grupului. Ea i-a indicat pe Corina Creţu şi Cătălin Ivan, printre cei care îi subminează autoritatea', au declarat pentru Puterea surse din conducerea PSD. În cadrul grupului PSD de la Bruxelles există o sciziune între cei din garda veche: Ioan Mircea Paşcu, Adrian Severin, Victor Boştinaru şi cei din noua gardă: Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Corina Creţu. Cei din vechea gardă au cerut să se formeze o comisie care să analizeze problemele apărute între social-democraţii de la Bruxelles. Varianta a fost respinsă însă de preşedintele PSD. Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, a părăsit şedinţa, fiind nemulţumit de soluţia aleasă de Victor Ponta. Liderul pesediştilor a spus că trebuie aleasă o nouă conducere şi i-a întrebat pe cei prezenţi cine vrea să conducă delegaţia partidului la Bruxelles. Singurul care s-a ofe rit a fost Cătălin Ivan, care a câştigat această poziţie, în lipsa unui contracandidat.
- Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles (Puterea)



Continua

EDITORIAL Aga şi şpaga

POLITIC Guvernul a adoptat Codul muncii. USL ameninţă cu moţiunea de cenzură, sindicatele cu greva generală

Voinescu, Macovei şi Preda pot candida la şedia PDL

Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles

Nicolae Manolescu, dat în cercetare la ANI

'Paravanghelie' cu purceluşi de lapte şi pulpe de raţă de ziua primarului de la sectorul 5: 'Vreau să-mi schimb look-ul'

Thorbjorn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei: Sper să prindeţi 'Regina' corupţiei din vămile româneşti

ECONOMIC Blejnar: 'Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie'

Pe câţi bani stă un director de la Finanţe

Câţi drumari se 'bat' pe contractele de construire a 183 km de autostradă

Gunther Wotsch: 'În România se fură 10 milioane de ore de muncă pe zi'

România, cel mai slab turism din UE

SOCIAL Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii

900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei

Primul proces la Tribunalul Ţigănesc: dispută pe cocoşeii bunicii

JUSTIŢIE Patrimoniul Academiei Române - prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat

Ducu Bertzi şi Securitatea

Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică

Vedeta trupei Codu penal - 5 ani de închisoare pentru uciderea unei femei însărcinate

SPORT Fotbal: Caietul de licitaţie pentru cesionarea drepturilor audiovizuale din Liga I poate fi procurat începând cu 3 martie

Fotbal: Mircea Sandu - ''România riscă dezafilierea de la FIFA''

INTERNAŢIONAL AGERPRES 'Poporul meu mă adoră', declară Gaddafi jurnaliştilor străini

Libia: Cameron i se alătură lui Sarkozy pentru un summit european

Susan Rice: Declaraţiile lui Gaddafi despre poporul lui sunt 'delirante

Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene

Japonia: camera inferioară votează un buget record

Discovery: doi astronauţi încheie cu succes prima ieşire orbitală

EVENIMENT Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook

Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi


-- in detaliu --

EDITORIAL - Aga şi şpaga sus


În secolul al XIX-lea, şeful poliţiei se numea, la noi, aga. Azi lui aga i s-au mai adăugat două litere şi domneşte în poliţie.
Oricum, încă de pe vremea împuşcatului, şoferii, profesionişti sau amatori, ştiau: trebuie să ai în permanenţă în buletinul de identitate sau chiar în carnetul de conducere o bancnotă pentru cazul că eşti oprit de un miliţian sau, azi, poliţist. Iar după '90, dacă treceai graniţa într-un autobuz, cineva făcea colecta pentru ca vama să se desfăşoare repede: câte 5 sau 10, când mărci, când dolari, când euro. Asta era, aşa, fără reţea. Reţeaua colecta sumele mari, care se duceau în sus, că acolo forţa de gravitaţie acţionează invers. Furturi mari şi furturi mici, tot furturi în fond. Ca să parafrazez două versuri de Lucian Blaga, 'A fura, aceasta vine/Tare de departe-n mine', încă de pe vremea când poliţistul şef se numea aga, iar şpaga... nu ştiu cum se numea.
Recent - scrie Nicolae Prelipceanu în România liberă - am aflat că sunt scoşi la licitaţie doi câini poliţişti, care şi-au făcut datoria mai mulţi ani. Ne rămâne deci o speranţă: ăştia sigur nu au luat şpagă. Vedeţi că se poate? Avea dreptate scriitorul francez care spunea că de când cunoaşte oamenii a ajuns să iubească animalele.
- Aga şi şpaga (Romania libera)


POLITIC - Guvernul a adoptat Codul muncii. USL ameninţă cu moţiunea de cenzură, sindicatele cu greva generală sus


Cu Emil Boc plasat în rolul de sperietoare pentru angajaţi, liderii opoziţiei încearcă să profite electoral din angajarea răspunderii guvernului pe noul Cod al Muncii. Moţiunea de cenzură pe care o vor depune în urma asumării reprezintă însă şi primul test politic al Uniunii Social Liberale, pusă în situaţia de a dovedi că PNL şi PSD îşi pot 'asorta' viziunile doctrinare.
Primii dispuşi la concesii par să fie liberalii - comstată Evenimentul zilei - care punctează la imagine chiar în tabăra PSD-iştilor, cu ajutorul sindicatelor.
'Noi nu avem cum să fim de acord cu asumarea răspunderii pe noul Cod şi să nu atacăm cu o moţiune de cenzură, fiind absolut de acord toate marile centrale sindicale şi aproape toate confederaţiile patronale că nu se poate accepta o lege de asemenea importanţă, băgată pe gât atunci când vrea şi cum vrea domnul Emil Boc', a dat tonul liderul PNL Crin Antonescu.
Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii - titrează Curierul Naţional.
Confederaţiile sindicale au început de ieri protestele la nivel local, iar în ziua în care Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Codul Muncii, vor intra în grevă de avertisment şi vor picheta intrările în sediul Parlamentului. De asemenea, confederaţiile sindicale au anunţat că vor intra în grevă generală din prima zi în care preşedintele primeşte pentru promulgare noul Cod al Muncii - scrie Jurnalul Naţional. .
- Ultima variantă a Codului Muncii inflamează sindicatele (Jurnalul National)
- Boc: Nu mă sperie moţiunea de cenzură anunţată pe Codul Muncii (Curierul national)


POLITIC - Voinescu, Macovei şi Preda pot candida la şedia PDL sus


Conducerea PDL a hotărât ieri să dea posibilitatea membrilor care au vechime mai mică de cinci ani în partid să poată candida la preşedinţia partidului. Sever Voinescu, cel care a primit ieri şi funcţia de purtător de cuvânt al PDL, va profita cel mai probabil de această decizie şi va candida la şefia partidului în echipă cu europarlamentarii Monica Macovei şi Cristian Preda.
Biroul Permanent Naţional al PLD a eliminat ieri prevederea din statut referitoare la obligativitatea ca viitorii candidaţi la funcţia de preşedinte al partidului să aibă minimum cinci ani vechime. Propunerea a fost făcută de membrii 'grupului de la Bruxelles', cunoscuţi şi ca reformiştii din interiorul PDL, Sever Voinescu, Cristian Preda şi Monica Macovei. Potrivit europarlamentarului PDL Cristian Preda, unul dintre ei va fi candidat la preşedinţia partidului. Conform unor surse din partid, candidatul reformiştilor va fi cel mai probabil Sever Voinescu, iar Monica Macovei va fi susţinută pentru a fi aleasă preşedinte al Comisiei de integritate. Nu este exclus însă ca acela care va candida şi va elabora moţiune pentru alegeri să fie Cristian Preda. Acesta din urmă a declarat că încă nu s-a hotărât cine va conduce moţiunea. Propunerea derogării de la vechime trebuie să fie aprobată şi de Consiliul Naţional de Coordonare al partidului, care are loc sâmbătă, pentru a fi pusă în aplicare.
- Bătălia pentru şefia PDL. Voinescu, Macovei şi Preda au liber la candidatură (Puterea)
- Gruparea Macovei câştigă teren (Romania libera)
- PDL, aripa 'telectual'', ţinteşte scaunul lui Boc (Jurnalul National)
- Tripleta Macovei-Preda-Voinescu, lăsată să-şi testeze audienţa în PDL (Evenimentul zilei)
- Garda lui Băsescu, liber la şefia PDL (Adevarul)


POLITIC - Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles sus


Cătălin Ivan, un apropiat al cuplului Daciana - Victor Ponta, a fost uns ieri dimineaţă, într-o şedinţă fulger ţinută în Kiseleff, drept şeful delegaţiei PSD în Parlamentul European. Instalarea sa în această poziţie vine la scurt timp după ce europarlamentarul Viorica Dăncilă şi-a dat demisia din fruntea delegaţiei, acuzându-l pe Ivan că îi subminează autoritatea.
'Viorica Dăncilă s-a plâns că nu mai poate continua în fruntea delegaţiei, transmiţându-le celor din conducere că există o sciziune în cadrul grupului. Ea i-a indicat pe Corina Creţu şi Cătălin Ivan, printre cei care îi subminează autoritatea', au declarat pentru Puterea surse din conducerea PSD. În cadrul grupului PSD de la Bruxelles există o sciziune între cei din garda veche: Ioan Mircea Paşcu, Adrian Severin, Victor Boştinaru şi cei din noua gardă: Daciana Sârbu, Cătălin Ivan, Corina Creţu. Cei din vechea gardă au cerut să se formeze o comisie care să analizeze problemele apărute între social-democraţii de la Bruxelles. Varianta a fost respinsă însă de preşedintele PSD. Europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al apărării, a părăsit şedinţa, fiind nemulţumit de soluţia aleasă de Victor Ponta. Liderul pesediştilor a spus că trebuie aleasă o nouă conducere şi i-a întrebat pe cei prezenţi cine vrea să conducă delegaţia partidului la Bruxelles. Singurul care s-a ofe rit a fost Cătălin Ivan, care a câştigat această poziţie, în lipsa unui contracandidat.
- Cum se tranşează lucrurile în Kiseleff. Daciana şi Victor Ponta şi-au impus favoritul la Bruxelles (Puterea)


POLITIC - Nicolae Manolescu, dat în cercetare la ANI sus


Criticul şi ambasadorul Manolescu Apolzan Nicolae a fost dat spre cercetarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) după ce jurnalistul Victor Roncea a descoperit că acesta nu şi-a mai depus la MAE nici Declaraţia de Avere, nici cea de Interese, de doi ani de zile.
Mai mult, de când este ambasador al României la UNESCO, Nicolae Manolescu şi soţia sa, Ioana, angajată pe post de Secretar III şi apoi promovată ca Secretar II la Legaţia de la Paris, au cheltuit din banii statului peste 800.000 de euro, fără să facă nimic. Numai chiria reşedinţei personale de la Paris costă nu mai puţin de 11.000 de euro pe lună! Practic, ultima acţiune a României consemnată de UNESCO datează din 2005, cu un an înainte de a deveni Manolescu ambasador. Un calcul sumar ne arata că, pe vremurile acestea de criză, familia Manolescu a încasat 5.333 de pensii şi alocaţii pentru mame cu rezultat 0 (zero) pe plan internaţional. Totodată, deşi Guvernul care l-a instalat pe postul sinecurist pretinde că luptă pentru copii, mame şi pensionari şi a fixat vârsta de pensionare la bărbaţi la 65 de ani, Ministerul de Externe se pare că l-a uitat pe Manolescu la Paris, pentru că acesta are deja 72 de ani. Dar şi multe alte obligaţii. În timp ce este ambasador la Paris, Manol escu conduce şi Uniunea Scriitorilor de la Bucureşti, este şi director al revistei şi Fundaţiei România literară, profesor la Universitate, editor de carte şi colaborator la Radio şi mai multe ziare centrale, de unde încaseaza sume frumuşele.
- Nicolae Manolescu, dat în cercetare la ANI (Cotidianul)


POLITIC - 'Paravanghelie' cu purceluşi de lapte şi pulpe de raţă de ziua primarului de la sectorul 5: 'Vreau să-mi schimb look-ul' sus


Academicieni, sindicalişti, artişti, oameni de sport, ziarişti, politicieni au fost alături de preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, la împlinirea a 43 de ani, din meniu nelipsind purceluşul de lapte, cârnăciorii de casă, afumăturile, şi fasolea bătută, puse la dispoziţie de Mircea Dinescu.
Marian Vanghelie a venit, luni după-amiază, la restaurantul care a găzduit petrecerea de ziua sa, foarte bine dispus, el mărturisind ziarştilor că, la cei 43 de ani, nu a îmbătrânit, ci este mai puternic decât oricând, fiind chiar într-un proces de 'rebranduire'.
'Important e, când apari la televizor, lumea să se uite, să aibă încredere vizavi de ceea ce spui, să fii consecvent, să arăţi într-un fel, să nu te maimuţăreşti şi de aici vin toate de la sine', a adăugat Vanghelie citat de Gândul.
El a arătat că relaţia sa cu preşedintele PSD, Victor Ponta, este una 'corectă', fără a fi şi una de prietenie.
El le-a mai spus jurnaliştilor că a renunţat la 'forma belicoasă' de a exprima lucrurile şi că în acest moment traversează o etapă de 'rebranduire' şi de 'schimbare de look'.
- 'Paravanghelie' cu purceluşi de lapte şi pulpe de raţă de ziua primarului de la sectorul 5: 'Vreau să-mi schimb look-ul' (Gandul)


POLITIC - Thorbjorn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei: Sper să prindeţi 'Regina' corupţiei din vămile româneşti sus


Thorbjorn Jagland speră ca arestările de la punctele de frontieră să fie urmate de acţiuni contra corupţiei la nivel înalt. România transmite un semnal pozitiv Europei cu arestările din vămi, dar combaterea corupţiei nu trebuie să se limiteze la nivelul poliţistului de frontieră, ci să se facă simţită şi la nivel înalt. Este mesajul pe care-l transmite guvernanţilor de la Bucureşti secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.
Într-un interviu acordat ziarului 'Adevărul', oficialul spune că vrea să fie sigur că primirea României în Schengen nu duce la o extindere a corupţiei şi criminalităţii organizate.
Totodotă, Jagland admite că un caz Bercea Mondial cu 'prietenii alese' este de neînchipuit în ţara sa, Norvegia.
- Thorbjorn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei: Sper să prindeţi 'Regina' corupţiei din vămile româneşti (Adevarul)


ECONOMIC - Blejnar: 'Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie' sus


Corpul de Control al primului-ministru efectuează o anchetă administrativă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), iar dacă Parchetul va confirma cel puţin una dintre suspiciunile referitoare la o posibilă implicare a şefului ANAF, Sorin Blejnar, în scandalul corupţiei din vămi, acesta va fi demis, spune premierul Emil Boc.
Blejnar îşi susţine însă nevinovăţia şi a reiterat că nu se gândeşte să se retragă din funcţie, atâta timp cât, spune el, a implementat cu succes declaraţia unică şi a contribuit la combaterea corupţiei: 'Sub nicio formă nu mă gândesc să mă retrag din funcţie'.
Silviu Văduva este noul şef de la vama Bucureşti, anunţă Realitatea Tv, citează Adevărul. Acesta a fost numit în funcţie pentru o perioadă de şase luni printr-un ordin intern al şefului ANAF, Sorin Blejnar.
- Blejnar a numit şef la vama Bucureşti un fost consilier de la Ministerul Muncii (Adevarul)
- Premierul a cerut o anchetă la ANAF, Blejnar spune că nu demisionează (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Pe câţi bani stă un director de la Finanţe sus


Ministrul finanţelor a inclus stimulentele în salariile angajaţilor MFP şi spune că o comisie îi va verifica pe funcţionarii ANAF, după reorganizarea instituţiei.
Reacţii extreme, provocate de liderii sindicali, care au ştirbit imaginea instituţiei. Asta s-a întâmplat de fapt în octombrie anul trecut, la protestul spontan al angajaţilor din Finanţe, spune acum, cu patru luni mai târziu, când s-au calmat spiritele, ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu. Atunci, câteva sute de funcţionari ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP) au ieşit din birouri din cauză că nu îşi primiseră sporurile salariale.
'Sunt oameni care au exagerat, se putea discuta în mod civilizat. Unele persoane s-au dus la extremă prin modul de manifestare şi au fost şi provocate de unii lideri de sindicat', a declarat oficialul, într-un interviu pentru 'Evenimentul zilei'. El consideră că unii lideri de sindicat 'au vrut să-şi facă campanie' la acel protest, în condiţiile în care în MFP 'e o luptă care sindicat să domine'.
În prezent, un director executiv adjunct în MFP şi în structurile Fiscului primeşte un salariu bun faţă de alte sectoare, adică 72 de milioane de lei vechi pe lună, 'are mai mult decât ministrul de finanţe', spune Ialomiţianu.
- Pe câţi bani stă un director de la Finanţe (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Câţi drumari se 'bat' pe contractele de construire a 183 km de autostradă sus


Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a primit până la expirarea termenului-limită peste 60 de oferte, o medie de circa şapte oferte pentru fiecare lot scos la licitaţie pentru proiectarea şi construcţia a unui număr total de 183 km de autostradă pe coridorul IV pan european.
Potrivit unor surse apropiate licitaţiei, oferte au fost depuse atât de companii româneşti, cât şi străine. Printre ofertanţi se numără companii mari precum Strabag, Astaldi, UMB Spedition sau Romstrade.
Cele patru tronsoare de autostradă de pe coridorul IV, care au fost scoase la licitaţie în luna decembrie 2010, sunt Nădlac-Arad (38,8 km), Lugoj-Deva (27,4 km), Timişoara-Lugoj (35,12 km) şi Orăştie-Sibiu (82 km) - informează Capital.
- Câţi drumari se 'bat' pe contractele de construire a 183 km de autostradă (Capital)


ECONOMIC - Gunther Wotsch: 'În România se fură 10 milioane de ore de muncă pe zi' sus


Un om de afaceri romano-german spune ca se iese din criza doar prin constiinta si responsabilitate
Günther Wotsch, presedinte al Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germana din Ardealul de Nord, face o analiza a cauzelor care au impins Romania in criza economica. Intr-un interviu pentru ,,Fin.ro', omul de afaceri vorbeste despre vina politicienilor, viciile din sistem si despre mentalitatea romanilor.
'Romania nu ar fi intrat in criza daca nu s-ar fi bagat singura. Criza proprie are la baza cel putin zece elemente, care au coincis in cele doua-trei luni. Aceste elemente au fost declansate sau puse in evidenta de devalorizarea leului. De exemplu: golirea bugetului de catre Tariceanu, fiscalitatea absolut neadecvata, controalele haotice ale Administratiei Financiare. Daca de exemplu, de pe o factura lipsea o virgula sau un numar de adresa, iti taia dreptul de deducere a TVA.'
- Gunther Wotsch: 'In Romania se fura 10 milioane de ore de munca pe zi' (Financiarul)


ECONOMIC - România, cel mai slab turism din UE sus


În 2010, numărul înnoptărilor în hotelurile din România a scăzut cu 8,7%, acesta fiind cel mai slab rezultat dintre toate ţările Uniunii Europene, arată un buletin al Eurostat, din care preia România liberă.
În schimb, anul trecut, în Bulgaria numărul înnoptărilor a crescut cu 6,6%, în Letonia şi Lituania cu peste 11%, iar în Estonia cu 14,1%. Scăderi ale numărului de cazări au mai înregistrat doar Grecia (-2,3%), Marea Britanie (-2,1%), Slovenia (-1%) şi Italia (0,8%). Pe ansamblul întregii Uniuni Europene numărul de înnoptări s-a majorat cu 2,8%.
România a mai înregistrat un record, în 2010: a avut cel mai mic procent de înnoptări ale non-rezidenţilor (turişti străini), raportat la numărul total al celor care au dormit în hoteluri. Astfel, doar 18% din cei care s-au cazat în hotelurile din România au fost non-rezidenţi, în timp ce în Bulgaria procentul acestora a fost de 70%.
- România, cel mai slab turism din UE: cazările în hoteluri au scăzut cu 8,7% (Romania libera)
- România a avut cea mai mare scădere a numărului de cazări din UE în 2010 (Curierul national)


SOCIAL - Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii sus


Consilierii generali au votat luni bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011. Vizibil redus faţă de 2010, acesta e insuficient pentru acoperirea totală a cheltuielilor pentru Stadionul Naţional din Complexul Lia Manoliu, a planului pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi a reabilitării urbane a râului Dâmboviţa.
După dezbateri de oră şi jumătate, 36 de consilieri PDL, PRM şi PSD au deliberat: Primăria Municipiului Bucureşti are alocat pentru anul în curs un buget de 5,6 miliarde de lei, cu un miliard mai puţin faţă de 2010. Proiectul de buget al municipalităţii a fost acceptat în unanimitate, dar cu aproape 50 de modificări propuse de consilierii generali ai grupului PDL şi strânse într-un amendament.
Cele mai importante modificări aduse proiectului de buget pentru Primăria Capitalei în 2011 au fost legate de obiectivele de investiţii - arată Gândul - fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa.
- Bugetul Capitalei: banii de la investiţii se duc pe subvenţii (Adevarul)
- Oprescu: Consilierii PDL vor banii destinaţi Stadionului Naţional (Jurnalul National)
- 5,6 miliarde de lei pentru Bucureşti: Pe ce se duc banii Primăriei Generale în 2011. 'Planul Dâmboviţa' şi Naţional Arena vor avea de suferit (Gandul)


SOCIAL - 900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei sus


În ultimele trei decenii aproape 900 de copii au devenit retardaţi deoarece nu au fost diagnosticaţi la timp cu fenilcetonurie, o boală rară care afectează creierul. În mod paradoxal, testul care depistează afecţiunea costă 5 lei şi ar trebui făcut în toate maternităţile.
Fenilcetonuria e o boală genetică rară care se manifestă printr-un deficit enzimatic în metabolismul proteic. Dacă diagnosticarea bolii nu se face în primele trei luni de viaţă, în creierul şi în alte organe ale bebeluşului se acumulează fenil-alanina, care provoacă distrugeri ireversibile. Fenilcetonuria este cea mai ieftin de tratat boală rară, fiind ţinută sub control printr-o dietă strictă, săracă în proteine. Costul substitutului proteic e de 500 de euro pe lună, la care se adaugă preţul făinii, prafului de ou şi al dulciurilor hipoproteice.
- 900 de copii, retardaţi din cauza unui test de 5 lei (Romania libera)


SOCIAL - Primul proces la Tribunalul Ţigănesc: dispută pe cocoşeii bunicii sus


Prima dispută prezentată la Tribunalul Ţigănesc inaugurat ieri la Sibiu a fost între neamurile 'preşedintelui', 'prinţul' Dorin Cioabă. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, zeci de ţigani s-au înghesuit ieri în sala de judecată. Solemnitatea prezidiului nu a impresionat audienţa care s-a certat ca la uşa cortului.
Autointitulatul rege al rromilor Florin Cioabă şi fiul său Dorin au inaugurat, ieri, la Sibiu, primul Tribunal Ţigănesc din România. Aici se va întruni Staborul pentru a judeca, o dată pe lună, încălcări ale obiceiurilor şi tradiţiilor etniei. Curioşi nevoie mare, ţigani din tot judeţul, ba şi din vecinătate, s-au adunat ieri în faţa clădirii unde se va împărţi drep¬¬¬¬tatea după legea rromilor.
Cei şapte membri ai tribunalului, în frunte cu preşedintele aşa-zisei instituţii, Dorin Cioabă, au intrat în sala de judecată, nu înainte de a îmbrăca robe alb-vişinii. 'La noi, haina neagră nu se poartă. De aceea, am ales ca robele juraţilor să fie vişinii, o culoare care nouă ne place foarte mult. E o culoare reprezentativă pentru noi, iar mânecile sunt, parţial, cu alb, simbolizând că juraţii au mâinile nepătate şi că vor face dreptate', a explicat prinţul Cioabă.
Prima cauză judecată a fost un conflict iscat într-o familie apropiată tocmai de întemeietorul tribunalului. În joc este o salbă cu bănuţi din aur, care i-a aparţinut Mariei Mihuţescu, mama defunctului rege Ion Cioabă şi bunica actualului autointitulat rege al rromilor, Florin Cioabă. Unul dintre unchii acestuia din urmă şi cumnatul său se ceartă, acum, pentru ea.
- Primul proces la Tribunalul Ţigănesc: dispută pe cocoşeii bunicii (Adevarul)


JUSTIŢIE - Patrimoniul Academiei Române - prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat sus


3,64 euro/mp - aşa au evaluat 'experţii' imobiliari ai Academiei Române valoarea moşiei Băneasa-Dămăroaia donată de Iosefina Stoicescu. Potrivit Uniunii Naţionale a Notarilor Publici însă, la momentul vânzării valoarea de circulaţie a terenului în cauză era de 536,25 milioane euro, adică 1300 euro/mp.
Potrivit raportului Curţii de Conturi, patrimoniul Academiei Române a fost astfel prejudiciat cu peste jumătate de miliard de euro. Fapta prezintă indicii că a fost săvârşită cu încălcarea legii penale, instituţia sesizând organele de urmărire şi cercetare penală.
Raportul mai arată că nu au fost rerespectate reglemetărilor contabile aplicabile şi a altor procedee legale cu privire la modul de întocmire a situaţiilor financiare, fiind constatate nereguli privind modul de gestionare şi inventariere a patrimoniului.
- Patrimoniul Academiei Române -prejudiciat cu peste 500 mil. euro prin vânzarea unui teren subevaluat (Curentul)


JUSTIŢIE - Ducu Bertzi şi Securitatea sus


În 1988, cantautorul şi-a pus casa la dispoziţia Securităţii pentru a fi folosită de ofiţeri, în perioadele în care acesta mergea la serviciu sau în turnee.
'Subsemnatul Bertzi Alexandru mă angajez să sprijin organele de securitate prin punerea la dispoziţie a garsonierei în care domiciliez. Această colaborare mă angajez să o desfăşor în mod conspirat şi în secret'. Acestea sunt cuvintele scrise de cântăreţul Ducu Bertzi pe 24 aprilie 1988, cuvinte care îl aduc, 23 de ani mai târziu, în faţa instanţei.
Pe baza acordului de folosire a casei sale pentru întâlniri ale ofiţerilor cu informatorii din reţea, Bertzi a primit o notă de constatare a colaborării din partea CNSAS. Verificarea acestuia s-a făcut la cererea EVZ şi, dat fiind verdictul Colegiului, va avea drept consecinţă judecarea cazului de către Curtea de Apel.
- CNSAS: Ducu Bertzi, colaborator al Securităţii. Crin: 'Disperatul de la Cotroceni e doritor să găsească ceva prin PNL' (Gandul)
- Ducu Bertzi lăsa Securitatea acasă când era în turneu (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică sus


Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie să se pronunţe, joi, în procesul senatorului Dan Voiculescu contra Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii, care a stabilit că preşedintele fondator al Partidului Conservator a colaborat cu fostul organ represiv comunist şi a făcut poliţie politică.
Procesul care durează deja de cinci ani a ajuns la final. Pe 17 februarie, magistraţii instanţei supreme au rămas în pronunţare, chiar la primul termen al recursului declarat de Dan Voiculescu, pentru data de 4 martie, după ce i-au respins acestuia o cerere de amânare a judecăţii. În urmă cu un an, pe 5 februarie, Curtea de Apel Bucureşti, instanţa de fond, i-a respins, în parte, contestaţia senatorului conservator împotriva deciziei CNSAS prin care acesta fusese catalogat drept colaborator al fostei Securităţi. Dintre toate capetele de acuzare formulate împotriva sa de CNSAS, unul singur a rămas, respectiv acela că Dan Voiculescu, sub numele de cod 'Felix', i-a raportat directorului întreprinderii de comerţ exterior al cărei angajat era că un cetăţean austriac îl presa să fugă din ţară.
- 4 martie 2011. Cutremur pe scena politică? Instanţa supremă trebuie să decidă, joi, dacă Dan Voiculescu a făcut poliţie politică (Puterea)


JUSTIŢIE - Vedeta trupei Codu penal - 5 ani de închisoare pentru uciderea unei femei însărcinate sus


Rapperul Shooby, membru al formaţiei 'Codu Penal', a fost condamnat de magistraţii Judecătoriei Ploieşti la cinci ani de închisoare cu executare, după ce la sfârşitul lunii decembrie 2010, a provocat un accident în care o femeie însărcinată şi-a pierdut viaţa.
Potrivit deciziei din 24 februarie a Judecătoriei Ploieşti, publicată pe portalul instanţelor, Mădălin Gheorghe Ionuţ Drăgan, alias Shobby. Încarcerat în Penitenciarul Mărgineni, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi la o pedeapsă de doi ani de închisoare, pentru părăsirea locului accidentului, iar judecătorii au dispus ca rapperul să execute pedeapsa cea mai grea. Pe de altă parte, instanţa a dispus ca Shobby, în solidar cu firma asiguratoare, să le plătească soţului şi fiului minor ai femeii care şi-a pierdut viaţa în accident daune morale şi materiale. Astfel, soţul femeii va primi 10.000 de euro daune materiale şi 20.000 de lei daune morale. De asemenea, cântăreţul a fost obligat să îi plătească fiului acestuia 200 de lei lunar, până la împlinirea vârstei de 18 ani, dar şi 30.000 de lei cu titlul de daune morale. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
- Vedeta trupei Codu penal - 5 ani de închisoare pentru uciderea unei femei însărcinate (Puterea)


SPORT - Fotbal: Caietul de licitaţie pentru cesionarea drepturilor audiovizuale din Liga I poate fi procurat începând cu 3 martie sus


Caietul de licitaţie pentru cesionarea drepturilor audiovizuale ale partidelor din următoarele trei sezoane ale Ligii I (2011/2012, 2012/2013, 2013/2014) poate fi procurat de pe 3 până pe 10 martie, a anunţat Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), citată de Agerpres.
Caietul de licitaţie poate fi procurat de luni până vineri, de la sediul LPF din Str. Alexandru Vitzu, nr. 2A, sector 5, Bucureşti, România, între orele 10,00 -14,00. Preţul caietului de licitaţie este de 30.000 de euro, la care se adaugă TVA.
Taxa de înscriere la licitaţie este de 5.000 de euro, la care se adaugă TVA. Meciurile de fotbal care formează obiectul drepturilor licitate sunt împărţite în nouă pachete distincte, echilibrate în condiţiile caietului de licitaţie. Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cu excepţia pachetelor 8 şi 9, este de 12.900.000 euro (4.300.000 euro/sezon competiţional), la care se adaugă TVA. Preţul de pornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecare dintre ele, de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/sezon competiţional), la care se adaugă TVA.
Pentru înscrierea şi participarea la licitaţie este obligatorie cumpărarea caietului de licitaţie. Deschiderea plicurilor cu documentele de participare la licitaţie se va face în faţa ofertanţilor ce se vor prezenta în data de 24 martie, ora 13,00, la sediul LPF.
Licitaţia cu strigare va avea loc în data de 4 aprilie, ora 12,00 la sediul LPF.


SPORT - Fotbal: Mircea Sandu - ''România riscă dezafilierea de la FIFA'' sus


Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a afirmat că forul naţional riscă dezafilierea de la Federaţia internaţională (FIFA) din cauza faptului că Ministerul Sportului a înfiinţat o Comisie de Disciplină care ar trebui să judece suspendările jucătorilor din campionatul intern, fapt care contravine regulamentului FIFA.
'Comisia de Disciplină a ministerului e o prostie. Dacă nu se înţelege că oamenii care fac legi nu trebuie să se implice în sport, FRF va fi dezafiliată. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în Ucraina, care riscă acum suspendarea. Vom sta şi ne vom uita la alţii cum joaca în Europa. Această comisie e făcută degeaba, pentru că ar trebui să decidă dacă un jucător trebuie sau nu suspendat pentru două sau trei etape', a afirmat Sandu la GSP TV.
Preşedintele FRF s-a referit la scandalul datoriei pe care clubul Pandurii o are către Dinamo şi din cauza căruia formaţia gorjeană nu a fost programată la meciul de campionat cu Oţelul. Pandurii are de plătit o datorie de 480.000 de euro altfel riscă să fie retrogradată pentru a doua neprogramare. Marin Condescu, preşedintele clubului din Tg. Jiu, a ameninţat cu instanţele civile, cerând reprogramarea partidei cu Oţelul şi chiar dizolvarea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF).
'După orice acţiune în instanţa civilă trebuie să nu se mai poată acţiona în plan sportiv şi invers. Cei care nu vor respecta acest aspect vor fi dezafiliaţi. Vom introduce în statut o prevedere care să lămurească aceste aspecte. Dacă cineva se duce şi câştigă în instanţele civile fără să le sesizeze şi pe cele sportive, cele din urma vor trebui să respecte acele hotărâri', a precizat Mircea Sandu.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - 'Poporul meu mă adoră', declară Gaddafi jurnaliştilor străini sus


'Poporul meu mă adoră. Ei ar muri pentru a mă proteja', a afirmat luni liderul libian Muammar Gaddafi în cursul unei întâlniri la care a participat, între alţii, jurnalista americană Christiane Amanpour de la canalul de televiziune ABC, informează AFP.
Liderul libian a refuzat totodată să recunoască faptul că pe străzile din Tripoli avuseseră loc manifestaţii, a semnalat Christiane Amanpour.
Opoziţia controla, luni, vaste teritorii din Libia, inclusiv principalele câmpuri de petrol. În cea de-a 14-a zi a unei revolte fără precedent care s-a transformat în insurecţie, Muammar Gaddafi şi forţele sale nu mai controlau decât Tripoli şi regiunea sa, adaugă AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Libia: Cameron i se alătură lui Sarkozy pentru un summit european sus


Primul ministru britanic David Cameron s-a asociat cererii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în favoarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene /UE/ pentru a decide o 'strategie comună' asupra crizei libiene, a dat asigurări luni Palatul Elysee, informează AFP.
Sarkozy şi Cameron 'au decis să ceară împreună preşedintelui Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, convocarea unei reuniuni extraordinare a Consiliului European pentru ca Uniunea Europeană să adopte măsurile necesare', a declarat preşedinţia franceză la sfârşitul unei convorbiri telefonice luni între cei doi lideri.
În timpul acestei conversaţii, preşedintele francez şi primul ministru britanic de asemenea 'au convenit asupra nevoii urgente a unei acţiuni europene'.
Nicolas Sarkozy a cerut de vineri, în timpul unei deplasări la Ankara, reuniunea Consiliului European şi a repetat această cerere duminică seară în alocuţiunea sa radiotelevizată.
Potrivit unei surse diplomatice, UE se gândeşte la posibilitatea de a convoca un summit extraordinar al liderilor ei 'la sfârşitul săptămânii'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Susan Rice: Declaraţiile lui Gaddafi despre poporul lui sunt 'delirante sus


Declaraţiile liderului libian Muammar Gaddafi despre dragostea poporului lui faţă de el sunt 'delirante' şi arată că el nu este calificat să îşi guverneze ţara, a estimat luni ambasadoarea Statelor Unite la ONU Susan Rice.
Într-o întâlnire luni cu mai multe mijloace de informare, dintre care canalul de televiziune american ABC, colonelul Gaddafi, al cărui regim este zguduit de o contestare fără precedent, a declarat: 'poporul meu mă adoră. Ei mor pentru a mă proteja'.
'Sincer, pare delirant când el vorbeşte şi râde în faţa unui jurnalist străin în timp ce masacrează propriul popor', a declarat jurnaliştilor dna Rice, care a venit să participe la o reuniune dedicată în mare parte acestui dosar la Casa Albă între preşedintele Barack Obama şi secretarul general al ONU Ban Ki-moon. 'Acest lucru arată punctul de unde el nu mai este calificat să guverneze şi de unde este deconectat de realitate', a mai spus dna Rice în legătură cu Gaddafi.
Acesta din urmă, de asemenea luni, a declarat că Obama este 'un om bun', dar că el este victima 'dezinformării'.
'Declaraţiile pe care le-am auzit din partea lui trebuie să vină de la altcineva', a dat el asigurări, adăugând că 'America nu este poliţia lumii', aminteşte AFP.
Opoziţia controla luni zone întinse în Libia, inclusiv principalele câmpuri petroliere, în timp ce colonelul Gaddafi, la putere de peste 40 de ani, rămânea surd la presiunea internaţională. În a 14-a zi de insurecţie, forţele lui nu mai controlau decât Tripoli şi regiunea sa.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene sus


Statele Unite au blocat 30 de miliarde de dolari de active libiene de la anunţarea sancţiunilor vineri de Casa Albă contra regimului lui Muammar Gaddafi, a declarat luni un înalt responsabil al Trezoreriei la Washington, transmite AFP.
'Treizeci de miliarde de dolari cel puţin au fost blocate în virtutea decretului' semnat vineri de preşedintele Barack Obama, a indicat presei secretarul de stat interimar în Trezorerie însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi informaţii financiare, David Cohen. 'Este cel mai mare fond vreodată îngheţat în virtutea unui program de sancţiuni' în Statele Unite, a precizat Cohen.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Japonia: camera inferioară votează un buget record sus


Camera inferioară a Parlamentului japonez a votat în noaptea de luni spre marţi un buget record pentru anul aprilie 2011 - martie 2012, o lege a finanţelor ce va fi validată chiar dacă Senatul o respinge.
Deputaţii au aprobat suma de 92.400 de miliarde de yeni /825 de miliarde de euro/ propusă de guvernul de centru-stânga al lui Naoto Kan (foto).
Acest text urmează să fie prezentat camerei superioare, controlată din vara anului trecut de opoziţia conservatoare care după toate aparenţele îl va respinge.
Dar chiar şi în acest caz, Constituţia acordă prioritate versiunii adoptate de camera inferioară, dominată de partidul de guvernământ, aminteşte AFP.
Acest vot cu majoritate simplă a fost obţinut de primul ministru, dar Kan va avea totuşi dificultăţi în aprobarea altor legi referitoare la buget.
Aceste texte cer, în schimb, o majoritate de două treimi de deputaţi în a doua lectură, proporţie neatinsă de Partidul Democrat din Japonia /PDJ/ la putere şi aliatul lui, Noul Partid al Poporului.
Una dintre aceste legi ar trebui să permită guvernului să emită noi obligaţiuni, reprezentând peste 40% din valoarea totală a bugetului.
Adoptarea crucială a acestor texte îl obligă pe Kan să caute voturi în rândul opoziţiei care cere dizolvarea camerei inferioare şi noi alegeri legislative.
Primul ministru, numit în iunie, este de asemenea contestat în propriul partid unde unii membri cer plecarea lui, sub pretextul scăderii vertiginoase a popularităţii guvernului în sondaje.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Discovery: doi astronauţi încheie cu succes prima ieşire orbitală sus


Doi astronauţi au încheiat cu succes prima din cele două ieşiri orbitale ale ultimei misiuni a navetei spaţiale Discovery, cea mai veche dintre cele trei navete americane cuplată de Staţia Spaţială Internaţională /ISS/ de sâmbătă, a anunţat NASA.
Steve Bowen, 47 de ani, şi Alvin Drew, 48 de ani, s-au întors în Staţie la 22.20 GMT, încheind oficial o ieşire în spaţiu de şase ore şi 34 de minute.
A doua ieşire orbitală a misiunii este programată pentru miercuri tot cu aceşti doi astronauţi.
În timpul excursiei lor în spaţiu luni, ei au îndeplinit fără dificultate toate sarcinile prevăzute, menţionează AFP.
Ei au instalat un prelungitor între cele două module americane pentru a permite accesul la o sursă electrică de urgenţă, după instalarea marţi pe modulul american Unity a modulului de marfă multifuncţional Leonardo, livrat de Discovery. Leonardo va fi ataşat permanent de Staţia Spaţială pentru a oferi un volum suplimentar de depozitare sub presiune.
Apoi, ei au detaşat o pompă de amoniac defectă de 362 de kilograme ce fusese înlocuită în august 2010, pentru a o instala cu ajutorul braţului robotic al Staţiei pe o platformă adiacentă de transport de marfă. Pompa va fi adusă înapoi pe Pământ mai târziu.
Cei doi astronauţi au instalat de asemenea un mecanism sub una din camerele ISS permiţând să se facă loc pentru instalarea ulterioară de piese de schimb, acum când structura de depozitare exterioară, Express Logistics Carrier-4, este ataşată de ISS.
În cele din urmă, astronauţii a deschis un cilindru metalic pentru a-l 'umple' cu vid spaţial în vederea unei experienţe a agenţiei spaţiale japoneze.
Flaconul va fi adus înapoi pe Pământ pentru a fi prezentat în expoziţii destinate publicului.


EVENIMENT - Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook sus


Unul dintre cei mai importanţi complici ai lui Nicolae Popa, care ar putea lămuri multe dintre secretele relaţiei acestuia cu Vîntu, de la condiţiile în care a părăsit ţara, în iunie 2000, până la modul în care, pe toată perioada auto-exilului indonezian, a fost alimentat cu fonduri de către Sorin Ovidiu Vîntu, este Carmen Aurelia Popa. Aceasta este persoana alături de care Nicolae Popa a părăsit Romania şi a înfiinţat apoi, în Indonezia, firma PT Caascorm International Trading în conturile căreia au fost virate sume consistente de bani de către ocrotitorul-şef de la Bucureşti, Sorin Ovidiu Vîntu. Deşi Carmen Popa este un martor extrem de util în dosarul favorizării fugii lui Nicolae Popa, care i-a fost atat amant, cat şi partener de afaceri, ea nu apare pe lista martorilor din procesul lui Vîntu pentru că, se pare, nu a fost găsită de către anchetatori. Ei bine, am găsit-o noi undeva unde nu ne-am fi aşteptat: combătand graţios pe reţeaua de socializar e Facebook! Fosta amantă a lui Nicolae Popa apare, culmea!, în lista de prieteni ai fostei soţii a acestuia, Căciulă Anca - mai nou, Anca Arun - dar şi ai fiicei fugarului, Ioana Andreea Popa. Interesant este că, din informaţiile postate pe Facebook, rezultă că fosta amantă Carmen Aurelia Popa se află în Romania, deci poate fi chemată în instanţă, ca martor, pentru clarificări.
- Carmen Popa, complicea lui SOV şi a lui Nicolae Popa, deconspirată de Facebook (Curentul)


EVENIMENT - Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi sus


Firma de pază a ginerelui lui Vasile Blaga a încheiat zilele trecute un contract de aproape 50.000 de euro cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara, instituţie condusă de un membru PDL.
Direcţia de Finanţe Hunedoara a organizat pe 14 februarie o selecţie de oferte pentru prestări servicii de pază, monitorizare şi intervenţie rapidă, criteriul de atribuire al contractului fiind preţul cel mai mic. Două firme din Deva au prezentat oferte: Hiperion Trans SRL şi Axis Corporate Security SRL. După deschiderea ofertelor, Hiperion Trans a fost descalificată, iar contractul de aproape 200.000 de lei, fără TVA, a fost atribuit firmei Axis Corporate Security, deţinută în proporţie de 50% de ginerele senatorului PDL Vasile Blaga. Firma descalificată a depus contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor pe 23 februarie, susţinând că licitaţia nu s-a desfăşurat tocmai legal. Ieri dimineaţă, conducerea firmei Hiperion Trans şi-a retras subit plângerea. 'Am retras contestaţia deoarece nu era suficient de bine justificată. Am făcut nişte greşeli de calcul al TVA când am depus oferta şi de aceea am fost descalificaţi', a declarat pentru România Liberă d irectorul general al firmei Hiperion, Adriana Colhon. Întrebată dacă oferta firmei Hiperion a fost mai mică decât cea a firmei Axis, Colhon a precizat: 'Da, preţul nostru a fost mai mic'.
- Ginerele lui Blaga, câştigătorul de pe locul doi (Romania libera)

0 Response to "Revista Presei 1 martie 2011"

Trimiteți un comentariu