[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 4 martie 2013

Posted by PressUpdate luni, 4 martie 2013 10:27



România vrea 'motivul' lui Merkel (Gândul)
Este cel puţin curioasă noua direcţie de politică externă a Guvernului României, care încearcă să se convingă pe el însuşi, precum şi pe noi ceştilalţi, că suntem victimele Europei Unite - o codoaşă cinică, perversă şi revanşardă. Că, dacă ea nu ne vrea, o să-i arătăm şi noi, fuduli şi împăunaţi, târtiţa, dându-i cu tifla. Şi că, de fapt, poporul habar n-are de Schengen şi de rostul lui pe pământ, iar în ultimă instanţă, nici nu-i pasă, scrie Marian Sultănoiu în Gândul.

De ce nu ne vrea Germania în Schengen (Adevărul)
Germania se opune aderării României la spaţiul Schengen, a anunţat ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich. El a invocat drept motive corupţia şi nefuncţionarea statutului de drept. Germania îşi va exercita dreptul de veto în cazul în care ţările menţionate vor solicita o decizie la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) care va avea loc la Bruxelles, în 7 şi 8 martie, informează Adevărul.

Pasul spectaculos care izolează România de Europa (România Liberă)
Germania va bloca inclusiv discutarea aderării României şi Bulgariei la Schengen, în Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne din 7-8 martie. Anunţul Guvernului de la Berlin vine la scurt timp după ce premierul şi ministrul de Externe de la Bucureşti au decis că aderarea la Schengen nu va mai fi prioritară în cazul unui eşec la Consiliul JAI de peste câteva zile. O decizie care, venind în coliziune cu abordarea Preşedinţiei, riscă să conducă la noi controverse de ordin constituţional, afirmă România Liberă.

Cum a ajuns România să fie prinsă între luptele politice de la Bucureşti şi Bruxelles. Cu ce mandat merg negociatorii României la Bruxelles (Gândul)
După ce Germania şi-a anunţat oficial intenţia de a bloca prin veto aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, dacă cele două state vor cere un vot în acest sens la Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va avea loc între 7 şi 8 martie, la Bruxelles, oficialii români anunţă o schimbare de strategie în negocierile cu statele europene care se opun aderării - Germania şi Olanda. România va cere celor două ţări să îşi motiveze oficial refuzul, cu argumente care ţin de legile şi normele europene, lucru care le va pune în dificultate, pentru că România a îndeplinit toate criteriile oficiale de aderare la Schengen, scrie Gândul.

USL sacrifică Schengen pentru a avea controlul Justiţiei (Evenimentul Zilei)
Guvernul USL le transmite partenerilor din UE că, dacă România primeşte săptămâna aceasta o nouă decizie de amânare în problema Schengen, s-ar putea să nu mai fie interesată să facă eforturi în această direcţie. Ceea ce, în aparenţă, este o nouă gafă diplomatică din seria celor comise de USL în politica externă ascunde, de fapt, implicaţii mult mai serioase. Guvernul poate, pe viitor, să ignore cerinţele UE privind reforma în Justiţie - motivul care ţine România în afara Spaţiului Schengen - sub pretextul unei subit regăsite 'demnităţi naţionale', afirmă Evenimentul Zilei.

Ponta: Băsescu a înregistrat eşec pe linie, dacă tace şi nu face scandal va fi mai bine pentru ţară (Jurnalul Naţional)
România se va putea integra mai repede în Europa şi îi va fi cu atât mai bine cu cât preşedintele Traian Băsescu va tăcea şi nu va mai făcea scandal, deoarece acesta a ratat toate obiectivele pe care şi le-a propus şi a înregistrat doar un eşec pe linie, a declarat premierul Ponta, citat de Jurnalul Naţional.

Referinţe critice pentru situaţia din ţara noastră: Beneficiarul perioadei 2004-2012 este aparatul public (Cotidianul)
Niciodata nu este un moment bun pentru a reforma/reduce statul. Cand economia creste se spune ca este nevoie de mai mult "stat" pentru a face fata provocarilor (mai multa reglementare de exemplu), iar cand economia scade este o "crima" sa reduci aparatul public. Mai mult in perioada de recesiune este chair "recomandat" ca statul sa-si creasca influenta in economie, afirmă Cotidianul.

Infrastructura la început de primăvară: Autostrăzi construite în proporţie de doar 50-60%, deşi ar trebui să fie gata peste o lună (Ziarul Financiar)
Constructorii celor mai importante zece autostrăzi din România au încasat până la începutul lunii februarie circa un miliard de euro pentru lucrările realizate, echivalentul a 60% din valoarea cumulată a contractelor pentru aceste şosele. Ziarul Financiar reia seria de articole prin care prezintă stadiul fizic al celor mai importante şantiere de autostrăzi din România, în încercarea de a reda pas cu pas, calendarul de realizare a lucrărilor pe cele mai importante şosele din România.

Adevărul din afacerea cărnii de cal (Curierul Naţional)
În spatele de acum cunoscutului "lasagne-gate" se profilează cel mai mare scandal alimentar din ultimii ani, susţine Curierul Naţional. Au fost lăsate să prospere filiere bine organizate, gata să facă orice pentru a se îmbogăţi fără să le pese ce pun în farfuriile consumatorilor. Un mare vinovat sunt şi lanţurile de supermarketuri care au forţat furnizorii să le dea marfă la preţuri mici, aceştia având de ales între a trişa sau a pierde contracte.

Marea industrie, exceptată de la plata certificatelor verzi (Bursa)
Marile companii din industrie vor fi exceptate de la plata certificatelor verzi, iar schema de sprijin pentru producătorii de energie regenerabilă va fi ajustată chiar din acest an, susţin surse din Ministerul Economiei. Aceasta este varianta pe care o va alege ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, pentru ca toate categoriile de consumatori să aibă costuri acceptabile cu energia, notează Bursa.

Justiţia îngenunchiată de CSM şi DNA. Comisia Europeană închide ochii la abuzurile procurorilor români (Jurnalul Naţional)
Europarlamentarul Renate Weber a trimis la finalul săptămânii trecute o scrisoare deschisă în atenţia vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, Drepturi Fundamentale şi Cetăţenie, în care-i prezintă o radiografie a evenimentelor din sânul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Totodată, Renate Weber acuză abuzul procurorilor DNA care au iniţiat mai multe anchete în mediul rural, în urma referendumului pentru demiterea Preşedintelui României, notează Jurnalul Naţional.

Anticorupţia verifică filiera eliberărilor marca "Sile Cămătaru" (Evenimentul Zilei)
Avocaţi, procurori, judecători şi funcţionari sunt verificaţi de DNA în dosarul eliberării lui Vasile Balint, zis Sile Cămătaru. Anchetatorii au descoperit o adevărată filieră prin care interlopii erau eliberaţi condiţionat de Judecătoria Giurgiu. 'Evenimentul zilei' a dezvăluit cum Cămătarii îşi aranjau procese civile în Giurgiu, erau transferaţi la penitenciarul local şi eliberaţi de instanţă.

Procesul în care Cioacă este acuzat de uciderea Elodiei Ghinescu începe luni la Tribunalul Argeş (Gândul)
Primul termen în dosarul în care fostul poliţist Cristian Cioacă a fost trimis în judecată pentru uciderea soţiei sale Elodia Ghinescu va avea loc luni, la Tribunalul Argeş, anunţă Gândul. Şedinţa de judecată este programată de la ora 10.00 la Completul 4-Fond al Secţiei Penale a Tribunalului Argeş.

'Poziţia copilului', pe marile ecrane (România Liberă)
Călin Netzer prezintă în premieră în faţa publicului român filmul cu care a câştigat de curând 'Ursul de Aur'. Luni, 4 martie, de la ora 19.30, la Teatrul Naţional, actorii şi echipa filmului 'Poziţia copilului' vor spune prezent în faţa spectatorilor. Peste o mie de invitaţi sunt aşteptaţi la premiera de gală a filmului - personalităţi din media, cultură, politică şi societatea civilă, notează România Liberă.

Ştiinţa revine în fotbalul românesc, Mititelu caută antrenor! (Pro Sport)
Adrian Mititelu a anunţat că pe 15 aprilie va trimite la FRF cererea de reînscriere a Universităţii Craiova. Omul de afaceri a conturat lista colaboratorilor, iar soluţiile pentru banca tehnică sunt Aurică Ţicleanu şi Ilie Balaci. Eugen Trică este însă de părere că "Minunea Blondă" ar fi cea mai inspirată variantă pentru postul de antrenor al viitoarei echipei. În opinia fostului mijlocaş, Balaci dă cel mai bun randament ca antrenor, nu în vreo funcţie de conducere, informează Pro Sport.

Gaură de 3 milioane de euro ť Badea va pierde o parte din banii investiţi la Dinamo (Gazeta Sporturilor)
Nicolae Badea va pleca de la Dinamo ceva mai sărac, pentru că o bună parte din banii investiţi nu mai pot fi recuperaţi şi vor rămîne în club cu titlu de sponsorizare, afirmă Gazeta Sporturilor. Ionuţ Negoiţă va prelua controlul total al lui Dinamo, însă pentru a achiziţiona pachetul de acţiuni de la Nicolae Badea (30%) va trebui să scoată din buzunar cîteva milioane de euro.

Cum era să ajungă Iliescu preşedinte cu 5 ani înainte de Revoluţie. Cronica unui puci ratat contra lui Ceauşescu (Jurnalul Naţional)
În anul 1984, în România socialistă se ajunsese la o situaţie asemănătoare cu cea din romanul vestit al lui George Orwell. Cultul personalităţii 'conducătorului' şi al soaţei sale atinsese cote absurde, lipsurile materiale de tot felul creşteau de la o lună la alta, Securitatea veghea informativ tot poporul, să nu se cârtească prea tare. Atunci, un grup de ofiţeri pro-sovietici, combinat cu o aripă a 'activului de partid' a încercat să-l buşească pe 'geniul Carpaţilor' după modelul loviturii aplicate de Brejnev lui Hruşciov. Într-o manieră curat românească, de iniţiativa lor s-a ales praful, scrie Jurnalul Naţional.
Sursa: Agerpres

0 Response to "Revista Presei 4 martie 2013"

Trimiteți un comentariu