[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 26 aprilie 2010

Posted by PressUpdate luni, 26 aprilie 2010 13:17

Sumar

EDITORIAL România sub dictatură

POLITIC Doctorul Oprescu a facut analizele

Teo vs Mincă - numai una-i norocoasă!

Guvern cu pete

A(u)NI(merit) la Cotroceni

Modificarea Constituţie, după o idee de Traian Băsescu

Cine 'a mutilat-o' pe ANI?

Ponta se teme de PDL

ECONOMIC Unde fug investitorii străini?

Litoralul bulgăresc, la jumătate de preţ faţă de cel românesc

Şase, vine FMI!

România nu poate lua fonduri europene nerambursabile

Restructurare sau salarii îngheţate

Falimentul bate la uşa Greciei

AVAS a uitat de monitorizări

SOCIAL 'Ia pătrunjelu', că-ţi dau bon fiscal'

Drama românilor abuzaţi în străinătate

CF2 - Maternitatea groazei

Român sau străin în Secuime?

JUSTIŢIE Duel la Tribunal între Silviu Ionescu şi statul Singapore

Liderul MISA a păcălit justiţia

SPORT CFR aleargă spre titlu, rivalii o acuză de blat!

MONDEN 'Inventatorul ocazional' Andreea Marin, premiat la Geneva

INTERNAŢIONAL AGERPRES Heinz Fischer învinge detaşat în alegerile pentru preşedinţia Austriei

Alegeri în Ungaria: Vktor Orban proclamă obţinerea a două treimi în Parlament de către Fidesz

Grecia: ajutorul de la FMI şi de la europeni va fi vărsat în acelaşi timp

Noi eforturi americane privind procesul de pace din Orientul Mijlociu

Preşedintele sud-african Jacob Zuma asigură că este seronegativ

Un obiect incandescent misterios a căzut din cer în apropiere de Tel Aviv

PE: Declaraţie în favoarea ridicării restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii

Guvernul britanic prezintă scuze Vaticanului, după ce l-a îndemnat pe Papa să lanseze o marcă de prezervative

EVENIMENT Cernobâl - 24 de ani de la dezastru

Miron Cozma îl arată cu degetul pe Iliescu

Europarlamentarii susţin proiectul Roşia Montană



Continua

EDITORIAL - România sub dictatură sus


Am rezistat cât am rezistat: m-am sfortat sa nu accept realitatea în întreaga ei cruzime. Am întors spatele evidentelor. Mi-am astupat urechile si am tinut ochii larg... închisi. Finalmente, am cedat: într-adevar, în România s-a instaurat dictatura! O dictatura ca la carte. Mai precis, ca în Encyclopaedia Britannica, de unde împrumut definitia conceptului: 'O forma de guvernamânt în care o persoana sau un mic grup detin puterea absoluta fara existenta unor limitari constitutionale', scrie Mircea Mihăieş în Evenimentul Zilei.
- România sub dictatura (Evenimentul zilei)


POLITIC - Doctorul Oprescu a facut analizele sus


Într-un interviu neconventional cu Marius Tuca, primarul general al Capitalei Sorin Oprescu face o analiza 'politico-administrativa' a ultimilor doi ani, in Jurnalul National.
- Sorin Oprescu: 'Geoana a pierdut de fraier alegerile' (Jurnalul National)


POLITIC - Teo vs Mincă - numai una-i norocoasă! sus


Prezenta la vot în colegiul 19 a fost extrem de scazuta, de numai 14,65%, adica au mers la vot 15.318 din totalul de 104.583 de alegatori. Potrivit numaratorii paralele facuta de PD-L, Teo Trandafir a câstigat mandatul de deputat din colegiul 19 din Sectorul 4 din Capitala, obtinând 54,3% din voturi, adica 8.154. Cele doua candidate, Teo Trandafir si Liliana Minca, au asteptat finalul numararii voturilor la sediile de campanie, scrie Jurnalul Naţional.
Doua doamne - Liliana Minca si Teo Trandafir - s-au luptat fara menajamente pentru deputatia Bercenilor. O înclestare dura a sacoselor cu pui, faina si conserve. Dusa în fiecare bucatarie, palier sau scara de bloc de pe raza cartierului bucurestean. Acuzatiile grave - de la mita electorala pâna la vandalism - au împanat campania chiar si în ziua votului, menţionează Evenimentul Zilei.
- Teo, declarata câstigatoare (Jurnalul National)
- Teo Trandafir, noul deputat de Berceni (Evenimentul zilei)
- Teo, noul deputat din Colegiul 19 (Adevarul)
- Teo Trandafir merge în Parlament. Rezultatele dupa numaratoarea PDL: 54% Teo, 46% Minca. Prima promisiune: 'Nu ma voi schimba' (Gandul)


POLITIC - Guvern cu pete sus


Mihai Presacariu este din luna februarie consilier în Guvernul lui Emil Boc. A fost presedintele Consiliului Na¬ti¬onal de Solutionare a Con¬tes¬ta¬tiilor (CNSC), dar si-a pierdut functia la alegerile de la 11 februarie. Daniela Andreescu, secretarul general al Gu¬vernului, l-a luat imediat sub aripa-i protectoare. În tot acest timp, chiar Corpul de Control al premierului a primit sarcina de a verifica activitatea lui Presacariu de la CNSC. Astfel ca noul consilier, uns prin decizia nr. 118/2010 a primului-ministru, vine cu un palmares bogat: are un dosar în lucru la DNA si alte afaceri dubioase, susţine Jurnalul Naţional.
- Consilier penal pentru Guvernul Boc (Jurnalul National)


POLITIC - A(u)NI(merit) la Cotroceni sus


Presedintele Traian Basescu are programate, de la ora 17:00, consultari cu partidele parlamentare pe tema deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea unor prevederi din Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate. Presedintele României, Traian Basescu, a convocat la Palatul Cotroceni, luni, 'consultari cu partidele politice parlamentare, grupul minoritatilor nationale si cu grupurile parlamentare de independenti din Parlamentul României, [pe tema situatiei generate de Decizia Curtii Constitutionale referitoare la neconstitutionalitatea unor dispozitii ale Legii de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate]', dupa cum a anuntat Administratia Prezidentiala.
- Basescu cheama partidele la consultari în problema ANI (Evenimentul zilei)
- Basescu plimba partidele la Cotroceni (Cotidianul)


POLITIC - Modificarea Constituţie, după o idee de Traian Băsescu sus


Multe dintre textele revizuite lasa impresia ca autorii au avut ca sursa de inspiratie 'ciocnirile' dintre seful statului si adversarii sai politici. Daca noua lege fundamentala ar fi fost în vigoare pâna acum, Traian Basescu nu ar fi fost suspendat, iar Liviu Negoita ar fi avut toate sansele sa devina premier. Presedintele pare sa traga în continuare avantaje de pe urma articolului constitutional referitor la schimbarea unor ministri, chiar si în urma modificarii propuse de Guvern, scrie ziarul Adevărul.
Presedintele Uniunii, Marko Bela, vrea garantii ca maghiarii nu-si vor pierde parlamentarii si sustine în continuare bicameralismul. În schimb, s-a razgândit în privinta motivului înfiintarii Tinutului Secuiesc: reorganizarea regiunilor este necesara din ratiuni economice, nu etnice, notează Gândul.
- Constitutia, nascuta din conflictele lui Traian Basescu (Adevarul)
- Marko Bela si Constitutia: 'Nu prea ne bucuram noi, dar totusi putem accepta' (Gandul)
- PDL neaga purtarea unor negocieri secrete cu UDMR privind Constitutia (Cronica Romana)


POLITIC - Cine 'a mutilat-o' pe ANI? sus


Trei dintre judecatorii Curtii Constitutionale i-au avertizat pe ceilalti sase ca secretizarea din oficiu a declaratiilor de avere, odata cu mutilarea Legii ANI, este ilegala. Degeaba. Fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Lucian Mihai, confirma ca judecatorii nu aveau dreptul legal sa extinda verificarea la articolele asupra carora nu au fost sesizati, susţine Adevărul. Trei dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale au respins integral punctul de vedere al colegilor lor care, prin votul majoritatii, au scos practic în afara legii toate puterile de control ale Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si au dispus secretizarea declaratiilor de avere.
Daca politicienii nu ar fi fost obligati sa-si faca publice averile, alegatorii nu ar mai fi aflat, în ultimii ani, nici de milionul de dolari mostenit de Adrian Nastase, nici de sporirea spectaculoasa a avutiei unor demnitari, scrie România Liberă. Decizia Curtii Constitutionale privind Legea Agentiei Nationale de Integritate nu a lovit doar în activitatea inspectorilor care verificau averile a peste 100 de parlamentari, fosti si actuali ministri, presedinti de consilii judetene si primari. Decizia CCR a afectat si declaratiile de avere, care nu mai pot fi publicate pe internet pe motiv ca ar 'nesocoti dreptul la respectul si ocrotirea vietii private'. Totusi, gratie acestor declaratii de avere publicul a putut afla multe din dedesubturile activitatii unor politicieni. România libera va propune un scurt inventar al acestora.
- Pucistii în robe stiau ce fac (Adevarul)
- Campanie RL: Cine sunt politicienii care sfideaza blocarea Legii ANI (Romania libera)
- Presedintele ANI: Avem în lucru dosarele a peste 100 de parlamentari (Romania libera)
- Un sfert din Parlament este cercetat de ANI (Curentul)
- Declaratiile de avere ale demnitarilor incep sa fie sterse de pe internet (Ziarul financiar)
- ANI nu stie nici acum de unde i se trage (7 plus)


POLITIC - Ponta se teme de PDL sus


Presedintele PSD, Victor Ponta, considera ca, in prezent, social-democratii trebuie sa faca fata luptelor interne din partid, existand totodata riscul de a cadea in capcana temelor 'neserioase' impuse de presedintele Basescu si Guvernul Boc. Victor Ponta a reamintit, in cadrul Conferintei Judetene a filialei iesene, ca una dintre capcanele in care a cazut PSD-ul o reprezinta luptele interne si orgoliile din partid. In opinia sa, a doua capcana este aceea ca partidul discuta adesea pe marginea temelor impuse de presedintele Traian Basescu si PDL, teme 'neserioase' si 'stupide', scrie Cron ica Română.
- Ponta, convins ca PDL urmareste 'distrugerea PSD' (Cronica Romana)


ECONOMIC - Unde fug investitorii străini? sus


Din ce în ce mai multi întreprinzatori mici si mijlocii veniti din statele vestice se lovesc de birocratie, coruptie si infrastructura deficitara si decid sa-si mute afacerile în alte tari. Multi fermieri din Elvetia viseaza sa emigreze în România, unde pot cumpara si administra suprafete mari de pamânt, în timp ce la ei în tara terenurile sunt mici si din ce în ce mai putine, scrie Evenimentul Zilei.
Este si cazul elvetianului Hans Bachmann si al sotiei sale, Angela, care viseaza sa cultive cereale în România. 'Ar trebui sa ma obisnuiesc sa lucrez cu mai multi angajati. În Elvetia am doar o afacere de familie', spune Hans Bachmann.
- România îi pune pe fuga pe investitorii straini (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Litoralul bulgăresc, la jumătate de preţ faţă de cel românesc sus


Doua organizatii importante din industria de profil se concureaza prin programe cvasi-identice pentru litoral, în timp ce hotelierii bulgari vând vacante la jumatate din tarifele alor nostri, scrie Capital.
Între programele 'O saptamâna la mare - Litoralul pentru toti', lansat de Federatia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care se va derula între 3 mai si 15 iunie, si 'Minivacanta - Litoralul pentru toti' al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), functional în perioada 3 mai - 14 iunie, deosebirile sunt minime. Pretul unui pachet de sase nopti cu mic dejun, la un hotel de trei stele din statiunea bulgareasca Sunny Beach, în aceeasi perioada, porneste de la 45 de euro/persoana (sau 186 de lei), adica aproape jumatate din pretul pachetului la o unitate de aceeasi categorie din statiunile românesti.
- Când hotelierii si agentiile de turism se cearta, bulgarii câstiga (Capital)
- Vacanta de vara, pe cont propriu sau prin agentie (Gandul)


ECONOMIC - Şase, vine FMI! sus


O misiune a FMI va ajunge mâine la Bucuresti. Expertii vor analiza inclusiv influentele crizei din Grecia asupra României. Ritmul consolidarii fiscale trebuie accelerat, pentru ca deficitul bugetar sa poata fi redus, dar 'Guvernul se misca prea lent', arata oficialul FMI, Mihai Tanasescu. Potrivit reprezentantului României la FMI, Mihai Tanasescu, evaluarea Programului Economic convenit cu autoritatile române, ce va începe miercuri, se va face tinând cont de noi circumstante, scrie Adevărul.
- FMI: Guvernul se misca prea lent (Adevarul)
- Tanasescu critica incetineala Guvernului (Ziarul financiar)


ECONOMIC - România nu poate lua fonduri europene nerambursabile sus


Pentru a nu majora deficitul bugetar, România a renuntat la finantari europene nerambursabile de 875 milioane de euro. Anul acesta, Transporturile au primit doar 8,5% din suma necesara pentru cofinantarea proiectelor pe bani europeni. Limitata de deficitul bugetar impus de FMI si incapabila sa reduca cheltuielile cu functionarea statului, România a fost nevoita sa refuze bani europeni nerambursabili care totalizeaza 875 milioane de euro, notează Gândul.
- Cum am pierdut în 2010 fonduri europene nerambursabile de 875 milioane de euro pentru drumuri si cai ferate (Gandul)


ECONOMIC - Restructurare sau salarii îngheţate sus


Daca nu va mai restructura cel pu?in10.000 de bugetari, România ar putea ajunge în situatia de îngheta salariile, a declarat economistul Daniel Daianu, citat de Cotidianul. România ar putea ajunge în situatia de a îngheta salariile, daca nu va mai restructura cel pu?in 10.000 de oameni din sectorul public, a avertizat economistul Daniel Daianu, la Realitatea TV. 'Eu cred ca, daca în 2011, nu suntem capabili sa eliberam din sectorul public un numar important de oameni, e vorba de 10.000 de persoane, vom fi obligati de circumstante sa înghetam salariile, fiindca ajustarea trebuie sa se produca', a atentionat Daianu.
- Românii ar putea avea salariile înghetate (Cotidianul)


ECONOMIC - Falimentul bate la uşa Greciei sus


Lasarea Greciei sa intre în faliment ar putea aduce multe dificultati pentru zona euro, dar pe termen lung este o decizie buna, a declarat investitorul Jim Rogers, într-un interviu acodat pentru CNBC, preluat de Curieurl Naţional. În plus, aceasta decizie va arata ca Europa nu tolereaza iresponsabilitatea fiscala a tarilor membre, iar încrederea în moneda unica va fi restabilita, a mai afirmat Jim Rogers. 'Problema datoriilor nu trebuie rezolvata prin acumularea de mai multe datorii. Ideea ca trebuie sa rezolvi o problema prin îndatorare depaseste orice capacitate de întelegere', a continuat acesta.
- Grecia ar trebui lasata sa intre în faliment (Curierul national)
- Grecii se predau la FMI; Ucraina, un nou credit (Ziarul financiar)


ECONOMIC - AVAS a uitat de monitorizări sus


Controalele efectuate de Curtea de Conturi în anul 2008 la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pentru a verifica modul de respectare a clauzelor contractuale cuprinse în contractele de privatizare a mai multor societati comerciale au scos la iveala nerespectarea, atât de catre cumparator, cât si de vânzator, a clauzelor cuprinse în contractele de privatizare, scrie Curierul Naţional.
Concluziile privind contractele încheiate între AVAS si cumparatorii societatilor Arcelor Mittal Galati, Petrom SA si Rafinaria Astra au dus la luarea unor masuri precum calcularea de catre AVAS a penalitatilor stipulate de clauzele contractuale, notificarea cumparatorului pentru respectarea Strateiei de personal care nu a fost respectata si emiterea de decizii de catre Curtea de Conturi, prin care au fost dispuse masuri pentru eliminarea abaterilor.
- AVAS s-a culcat pe-o ureche în perioada 2005 - 2006 (Curierul national)


SOCIAL - 'Ia pătrunjelu', că-ţi dau bon fiscal' sus


Ca sa nu mai ramâie repetent la ali¬ni¬erea la normele europene si anul acesta, Guvernul Boc le-a zis micilor producatori sa faca bine sa-si traga si ei case de marcat pe taraba, cum au aia din Strainezia, ... Nu de alta, da-i bate Europa obrazu' pe la seminarii de anvergura ca da patrunjelu' pe sub mâna si uite cum îl vaduveste pe stat de bani, scrie Jurnalul National.
Oficialii din Ministerul Agriculturii spun ca producatorii agricoli nu vor trebui sa aiba casa de marcat si sa emita bon fiscal. Desi agricultorii din piete ar fi trebuit sa se autorizeze deja la Registrul Comertului, oficialii înca se mai gândesc care este diferenta între producatori si tarani, notează Adevărul.
- Guvernul face bici din patrunjel (Jurnalul National)
- Bonul taranilor din piata, isterie fara rost (Adevarul)


SOCIAL - Drama românilor abuzaţi în străinătate sus


Din satele sarace ale României pâna pe strazile pariziene unde sunt oblogati sa fure, sa cerseasca sau sa se prostitueze, drumul a zeci de copii români, victime ale traficului de persoane în Franta, este presarat de numeroase înselatorii si violente. Asa îsi începe AFP, agentia franceza de stiri, relatarea despre copiii români care ajung sa fie abuzati la Paris, notează Jurnalul Naţional.
Asociatiile de protectie a copilului din Franta spun ca statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe tinerii români fortati sa cerseasca sau sa se prostitueze. Deportându-i, nu face altceva decât sa îi trimita sa fie exploatati în alte tari, susţine Gândul.
- Franta: Drama copiilor români: prostitutie si cersetorie (Jurnalul National)
- Copiii exploatati în Franta, deportati pentru a fi exploatati în alta parte (Gandul)


SOCIAL - CF2 - Maternitatea groazei sus


Aducerea pe criterii politice a directorului Constantin Tanase a fost un dezastru pentru spital: angajari clientelare, sporuri ilegale pentru conducere, amenajari de lux în propriile birouri. Constantin Tanase a dat 300.000 de lei pe reamenajarea birourilor directorilor când spitalul n-avea penicilina pentru bolnavi. Spitalul CF 2 Bucuresti este decorul unui roman gotic. Cadre medicale si pacienti sunt îmbarcati pe o corabie în deriva al carei comandant, managerul Constantin Tanase, îsi pierduse de mult busola. Cele doua cazuri dramatice de saptamâna trecuta, Amelia Antoniu si Alice Preda intrând în coma dupa infectii contractate în sala de operatii, sunt epilogul cartii negre scrise la CF 2 Bucuresti în ultimul an, notează Evenimentul Zilei.
Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, si Molnar Geza, presedintele Societatii Române de Epidemiologie, identifica, pentru Gândul, cauzele generale ale incidentelor de la Spitalul CF2.
- Abuzurile de la Spitalul CF 2, cartea neagra a sistemului medical (Evenimentul zilei)
- Infectia de la CF 2, cautata si în alte spitale (Adevarul)
- Adio România, oriunde te-ai afla! (Adevarul)
- Oficial guvernamental: Aproape 100 de spitale românesti nu ar trece testul septic (Gandul)
- Ipoteza socanta în scandalul de la CFR2: razbunare? (Romania libera)


SOCIAL - Român sau străin în Secuime? sus


Ca turist în Odorheiu Secuiesc, oraselul din judetul Harghita, e ca si cum te-ai afla într-o tara straina, fara sa treci granita. Pe strada oamenii vorbesc numai în maghiara, posturile de televiziune din camerele de hotel sunt în mare parte în maghiara, iar numele magazinelor, muzeelor sau institutiilor sunt rareori traduse si în româna.
Când am pornit spre inima Tinutului Secuiesc aveam o prejudecata: în oraseulul în care românii sunt minoritari, maghiarii nu sunt primitori. Ne-am propus sa darâmam acest mit, anunţă Evenimentul Zilei.
- Limba româna, statut de 'turist' în secuime (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Duel la Tribunal între Silviu Ionescu şi statul Singapore sus


Pe rolul Curtii de Apel Bucuresti va avea loc un proces interesant pentru dreptul intern si international, ce ar putea determina pe termen mediu aparitia vointei de a genera schimbari privind imunitatea diplomatica sau mai bine zis stabilirea mai clara a granitelor mandatului international de arestare preventiva în cazurile cu diplomati, arată Jurnalul Naţional.
Fostul însarcinat cu afaceri al României în Singapore, Silviu Ionescu, acuzat de comiterea accidentului de la Singapore, din decembrie 2009 - care s-a soldat cu moartea unei persoane - a deschis, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti un proces prin care cere anularea mandatului international de arestare preventiva emis pe numele sau, invocând imunitatea diplomatica.
- Silviu Ionescu se contreaza cu autoritatile singaporeze (Jurnalul National)
- Silviu Ionescu cere anularea mandatului de arestare si da în judecata R. Singapore la Curtea de Apel (Gandul)


JUSTIŢIE - Liderul MISA a păcălit justiţia sus


Gregorian Bivolaru, liderul Miscarii de Integrare Spirituala în Absolut (MISA), a fost achitat de Tribunalul Sibiu pentru o serie de infractiuni iar pentru alte fapte instanta a constatat prescrierea raspunderii penale si a dispus încetarea procesului. Gregorian Bivolaru a fost achitat pentru perversiune sexuala în forma continuata, pentru doua infractiuni de act sexual cu un minor în forma continuata si pentru doua infractiuni de trafic de minori. Judecatorii au dispus încetarea procesului pentru coruptie sexuala, act sexual cu un minor, ambele în forma continuata, si trecerea frauduloasa a frontierei României, 'ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale'. Acest dosar a fost stramutat de la Bucuresti la Sibiu la cererea lui Gregorian Bivolaru în anul 2005, scrie Gândul.
- 'Guru' Bivolaru, achitat pentru infractiuni de natura sexuala. Ce procese mai are liderul MISA (Gandul)


SPORT - CFR aleargă spre titlu, rivalii o acuză de blat! sus


Conturata în ultimul minut de joc, când Bud a realizat hattrick-ul, victoria clujenilor în fata codasei clasamentului este pusa sub semnul întrebarii de rivalii la titlu ai trupei lui Andrea Mandorlini. Patronul Timisoarei, Marian Iancu, si finantatorul lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu, lasa sa se înteleaga faptul ca Unirea Alba-Iulia s-a dat la o parte din calea CFR-ului în momentul în care meciul din Gruia se îndrepta catre o remiza, scrie Jurnalul Naţional.
Steaua si FC Timisoara au încheiat la egalitate, scor 3-3. Jucatorii lui Ioan Sabau au întors meciul de la 2-1 prin 'dubla' lui Contra, însa au primit gol la ultima faza. Clujul s-a distantat la sase puncte în clasament. Finalul partidei din Ghencea a fost unul incendiar, ¬marcându-se patru goluri în 15 minute. În plus, suporterii s-au luat la bataie cu jandarmii si între ei, anunţă Adevărul.
- Clujenii, acuzati de blat! (Jurnalul National)
- Nebunia din Ghencea trimite titlul în Gruia (Adevarul)


MONDEN - 'Inventatorul ocazional' Andreea Marin, premiat la Geneva sus


Fosta vedeta TV a câstigat o medalie la Salonul International de Inventii de la Geneva pentru chilotii extensibili destinati bebelusilor. Corneliu Birtok-Baneasa si Raluca-Ioana van Staden au fost premiati pentru un filtru ce reduce consumul de benzina si respectiv un aparat pentru depistarea cancerului. Combinezonul pentru bebelusi cu partea de jos încretita si pusa pe elastic a fost premiat cu medalia de aur la Salonul International de Inventii de la Geneva. Ideea confectionarii lui apartine fostei vedete de televizune Andreea Marin Banica care si-a înregistrat-o la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci.
- Andreea Marin, zâna inventiilor (Adevarul)
- De la body-ul extensibil al Andreei Marin la aparatul care depisteaza cancerul (Gandul)
- Andreea Marin Banica a câstigat o medalie de aur la Salonul International de Inventii (Romania libera)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Heinz Fischer învinge detaşat în alegerile pentru preşedinţia Austriei sus


Preşedintele Austriei şi-a asigurat duminică cu uşurinţă un nou mandat de şef al statului, surclasând-o detaşat pe contracandidata sa de extremă dreaptă, care a şocat, printre altele, prin denunţarea legii antinazism. Heinz Fischer, un social democrat, a câştigat 78,9% din sufragii, Barbara Rosenkranz (Partidului Libertăţii - FPOe), a fost votată de 15,6% din austrieci, iar Rudolf Gehring, reprezentantul Partidului creştin austriac, a primit 5,4% din voturi.
Prezenţa la vot a fost de 49,2%. Rezultatele scrutinului, care nu includ voturile prin corespondenţă, au fost anunţate de ministrul de interne, Maria Fekter.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Alegeri în Ungaria: Vktor Orban proclamă obţinerea a două treimi în Parlament de către Fidesz sus


Fostul premier ungar şi liderul Fidesz, Viktor Orban, a proclamat duminică victoria în alegeri şi obţinerea a două treimi din locurile din Parlament. 'Fidesz a obţinut 68% dintre mandatele din Parlament', a declarat Orban în faţa a mii de susţinători adunaţi în centrul Budapestei.
Viktor Orban a mai spus că partidul său de centru-dreapta va reconstrui ţara lovită de recesiune şi o va transforma din nou într-un stat puternic.
Preşedintele ţării, Laszlo Solyom, a precizat că îşi doreşte ca noul parlament şi noul guvern să îşi înceapă activitatea cât mai repede.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grecia: ajutorul de la FMI şi de la europeni va fi vărsat în acelaşi timp sus


Ajutorul financiar cerut vineri de Grecia va fi vărsat 'simultan' de ţările zonei euro şi de Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat duminică la Washington ministrul grec de finanţe, Georges Papaconstantinou, într-o conferinţă de presă pe marginea reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale.
Grecia a cerut vineri activarea planului de ajutor prevăzut de europeni în legătură cu Fondul Monetar Internaţional. Acest plan pe trei ani prevede vărsarea, din primul an, a 30 de miliarde de euro din partea ţărilor din zona euro şi a unui ajutor complementar de 15 miliarde de euro din partea FMI.
Georges Papaconstantinou a asigurat că procesul de negociere cu europenii şi cu FMI avansează 'în paralel' şi că plata din partea europenilor şi a FMI se va face 'simultan'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Noi eforturi americane privind procesul de pace din Orientul Mijlociu sus


Statele Unite ale Americii şi-au intensificat eforturile vizând procesul de pace în Orientul Mijlociu, invitându-l pe preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, la Washington, în luna mai, în speranţa de a lansa negocieri indirecte între palestinieni şi israelieni.
Aflat în misiune în Israel şi în Cisiordania, emisarul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, 'l-a invitat pe preşedintele Abbas să meargă în Satele Unite în mai, iar dl Abbas a răspuns pozitiv la această invitaţie', a declarat duminică, pentru France Presse, principalul negociator palestinian, Saëb Erekat.
Şeful guvernului israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea fi invitat şi el la mijlocul lunii mai la Casa Albă, a scris la rândul său cotidianul israelian Haaretz, potrivit căruia aceste întâlniri ar lansa oficial negocierile indirecte. Pentru moment, nicio invitaţie nu i-a fost adresată premierului Netanyahu, care a exprimat dubii cu privire la voinţa palestinienilor de a negocia.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Preşedintele sud-african Jacob Zuma asigură că este seronegativ sus


Preşedintele sud-african, Jacob Zuma, a afirmat duminică, în faţa mai multor mii de sud-africani, că este seronegativ, declaraţie făcută cu ocazia lansării unei vaste campanii de depistare în ţara sa, cea mai afectată de epidemie. În 2006, preşedintele sud-african a provocat o polemică recunoscând în faţa unui tribunal că a avut relaţii sexuale fără prezervativ cu o femeie seropozitivă şi că s-a mulţumit doar să facă un duş pentru a evita orice risc de contaminare.
Africa de Sud, care are cei mai mulţi seropozitivi din lume, intenţionează să supună 30 % din populaţia sa unui test de depistare a virusului SIDA în următoarele 15 luni. Acest plan de acţiune vizează reducerea la jumătate a ratei de noi infecţii în 2011.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Un obiect incandescent misterios a căzut din cer în apropiere de Tel Aviv sus


Israelienii sunt foarte curioşi în legătură cu un obiect incandescent misterios, cu aspectul unui bolovan mare şi negru, care a căzut sâmbătă din cer pe o plajă din apropiere de Tel Aviv. Contactat duminică, Institutul geologic din Ierusalim a exclus oficial posibilitatea unui meteorit.
Sâmbătă dimineaţa, obiectul, cu o consistenţă spongioasă şi de mărimea unui bolovan mare, a căzut pe o plajă din Bat Yam, în apropiere de Tel Aviv, provocând o puternică emoţie în rândul turiştilor.
Ajutat de un coleg şi echipat cu o unealtă, el a dus obiectul în apă de mai multe ori, dar acesta lua foc de fiecare dată când era pus pe nisip, lăsând o dâră de fum, după care s-a stins.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - PE: Declaraţie în favoarea ridicării restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii sus


Europarlamentari din România şi Bulgaria au prezentat Parlamentului European o declaraţie în care cer ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru cetăţenii din ţările lor. Toate statele membre ale UE ar trebui să ridice interdicţiile pentru mâna de lucru din Bulgaria şi România, se arată în declaraţia europarlamentarilor, reprezentanţi ai Partidului Popular European.
Circulaţia liberă a forţei de muncă este un principiu fondator al Pieţei europene comune, iar felul diferit în care sunt trataţi actualmente românii şi bulgarii perpetuează divizările în interiorul Uniunii şi împiedică valorificarea deplină a oportunităţilor existente de revenire a Europei după criza economică, arată semnatarii.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guvernul britanic prezintă scuze Vaticanului, după ce l-a îndemnat pe Papa să lanseze o marcă de prezervative sus


Ministerul britanic de Externe a prezentat scuze Vaticanului după publicarea unui document oficial în care Papa era îndemnat să lanseze o marcă proprie de prezervative, în cursul vizitei sale în Regatul Unit din septembrie. Documentul în acest sens, publicat duminică de Sunday Telegraph, îi recomanda totodată lui Benedict al XVI-lea să-şi dea binecuvântarea căsătoriilor homosexuale şi să deschidă o clinică de avorturi.
MAE britanic nu a întârziat să ceară scuze Vaticanului pentru textul pe care îl califică drept 'stupid', precizând că nu este vorba în niciun caz de o poziţie oficială a guvernului şi că tânărul funcţionar responsabil de redactarea lui a fost transferat.


EVENIMENT - Cernobâl - 24 de ani de la dezastru sus


Greenpeace România a comemorat duminica dezastrul de la Cernobîl în sapte orase din tara. Actiunea a avut loc în Bucuresti, Alba-Iulia, Iasi, Bacau, Bistrita, Arad si Cluj-Napoca. Voluntarii si activistii Greenpeace România au afisat bannere cu mesaje tematice: 'Cernobîl: 7.000.000 de victime azi', '2050: Europa 100% energie verde' si altele. Studii recente arata ca, folosind tehnologia disponibila azi, pâna în 2050, cererea totala de energie din Europa si nordul Africii ar putea fi acoperita numai din surse regenerabile, scrie Jurnalul Naţional.
- Greenpeace comemoreaza accidentul de la Cernobîl (Jurnalul National)


EVENIMENT - Miron Cozma îl arată cu degetul pe Iliescu sus


Cozma sustine ca presedintele voia, în 1990, o garda formata din ortaci. Miron Cozma pregateste doua carti despre 'adevarul de la mineriade' si continua sa scrie poezii. Pâna la aparitia volumelor, el vorbeste despre culisele mineriadei din 18-19 februarie 1990. Serialul 'Adevarul' dedica al patrulea episod consecutiv evenimentelor din iarna lui 1990. 'Luceafarul Huilei' a avut un rol mai putin însemnat în mineriada din februarie.
- Miron Cozma:'Ion Iliescu mi-a cerut sa-i fac o armata de mineri!' (Adevarul)


EVENIMENT - Europarlamentarii susţin proiectul Roşia Montană sus


Europarlamentarii PDL acasa tac mâlc, ca sa nu sperie voturile, dar la Bruxelles fac lobby pe fata în favoarea proiectului 'Rosia Montana'. Exploatarea de la Rosia Montana a fost readusa în centrul atentiei de o dezbatere care a avut loc în Parlamentul European. Cu aceasta ocazie deputatii PDL din Grupul Popularilor Europeni s-au mobilizat masiv pentru a pleda în favoarea utilizarii cianurilor, susţine ziarul Azi.
- Cavalerii neprihaniti ai cianurii (Azi)

0 Response to "Revista Presei 26 aprilie 2010"

Trimiteți un comentariu