[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 30 aprilie 2010

Posted by PressUpdate vineri, 30 aprilie 2010 10:53

Sumar

ECONOMIC - Autoritatile incalca procedura achizitiilor publice

Niciuna dintre autoritatile statului nu respecta integral procedurile de achizitii publice. 'Sunt foarte multe încalcari ale legislatiei privind achizitiile publice. Nu cred ca exista o autoritate contractanta care sa respecte 100% procedurile de achizitii', a declarat ieri, la o conferinta de presa, presedintele Autoritatii pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, citata de Gandul.
- Sefa de la Achizitii Publice: Nimeni nu respecta 100% procedurile (Gandul)

POLITIC - Nicio zi fara scandal pe legea pensiilor

Proiectul Guvernului Boc privind legea unitara a pensiilor i-a scos rau din sarite pe cei care zilnic înfaptuiesc justitia într-un sistem de la care se cere pe zi ce trece tot mai mult, concomitent cu gâtuirea resurselor care ar putea asigura independenta magistratilor, arata Jurnalul National.
Seful Serviciului Legislatie din Consiliul Superior al Magistraturii, Teodor Andrita, a anuntat ieri, in cadrul unei dezbateri, ca va pregati o sesizare pe care o va inainta Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a ataca la Curtea Constitutionala proiectul legii unitare a pensiilor in vederea verificarii constitutionalitatii. El a explicat ca acesta este cel mai firesc demers pentru a evita producerea de efecte juridice de catre o lege neconstitutionala, afirma Cronica Romana.
- Magistratii îsi încep cariera de la 17 ani!? (Jurnalul National)
- Magistratii vor ataca la CCR legea pensiilor (Cronica Romana)

ECONOMIC - Nu! majorarii taxelor

Majorarea taxelor într-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI, citat de Jurnalul National. România nu are decât doua solutii pentru a-si rezolva problemele curente: reducerea în continuare a cheltuielilor sau îmbunatatirea colectarii taxelor.
Pentru a fi si mai siguri ca România va respecta acordul stand-by si va face reformele necesare, FMI încearca sa-i sperie pe oficialii de la Bucuresti cu criza din Grecia, care ar putea afecta si mai mult situatia dificila prin care trece tara noastra, scrie Gandul.
Probabilitatea majorarii taxelor în 2011 este ridicata, în conditiile în care România ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pâna în 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atât de Parlament, cât si de societate, considera analistii BRD, citati de Curieurl National.
- Majorarea taxelor e o mare greseala (Jurnalul National)
- Mesajul FMI catre Boc: Majorarea taxelor în 2010 ar fi o mare greseala (Gandul)
- Marirea taxelor, varianta simpla, dar cea mai proasta (Curierul national)



Continua

EDITORIAL Un act stupid: legea lustratiei

POLITIC Educatia. Avem o lege, cum procedam?

Nicio zi fara scandal pe legea pensiilor

Romania si Moldova - doua state, un popor

Lustratia nu sperie pe nimeni

Pesedistii organizeaza proteste de 1 mai

Ce cauta femeile in politica?

ECONOMIC Cine a luat 'gripa' de la greci

Nu! majorarii taxelor

FMI ne-a gasit dezorganizati

Masinuta electrica revolutioneaza Romania

Autoritatile incalca procedura achizitiilor publice

Legi moderne, metehne vechi

JUSTIŢIE Lege impotriva camatariei

Alo, Politia?

DNA verifica 'blonda de la strazi'

SPORT Cum arata noul stadion Lia Manoliu?

Serea fluiera in arest. Cu Martis asistent

INTERNAŢIONAL AGERPRES Patru fotbalişti argentinieni joacă în Europa cu paşapoarte false

Arme traficate ilegal de o reţea italo-iraniană tranzitau prin România

Belgia, prima ţară europeană în care portul vălului islamic integral este interzis

Mareea neagră din SUA: stare de urgenţă în Louisiana

TPI este ''instrumentul'' unor ''discipoli ai lui Hitler''

Egiptul neagă că ar fi otrăvit un tunel spre Gaza

România speră să aibă parte de propriul miracol economic

Porno pentru Putin

EVENIMENT Maries vrea certificatul de revolutionar al lui Iliescu

Tripleta care a confiscat Revolutia

Tezaurul Romaniei - o afacere uriasa cu un comision pe masura


-- in detaliu --

EDITORIAL - Un act stupid: legea lustratiei sus


Se adopta legea lustratiei. Sa ne bucuram? Sau, mai degraba, ar trebui sa ne mire orbirea celor care o aplauda si, mai grav, sa ne îngrijoreze populismul celor care o promoveaza?
Adoptata imediat dupa Revolutie si pentru un termen limitat, asa cum de altfel prevedea punctul 8 al celebrei Proclamatii de la Timisoara, legea lustratiei ar fi avut logica ei. Ar fi permis intrarea în structurile statului a altor persoane decât cele din esaloanele doi si trei ale conducerii PCR sau foste cadre ale Securitatii. Ar fi fost semnalul unei cotituri istorice, scrie Ovidiu Nahoi in Adevarul.
La 20 de ani de la revolutie, legea lustratiei va scoate din functiile publice un numar de primari si consilieri de comune si mici orase plus vreo câtiva fosti activisti UTC si UASCR, ajunsi azi la vârsta maturitatii.


POLITIC - Educatia. Avem o lege, cum procedam? sus

Într-o analiza realizata pentru Jurnalul National, fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu atrage atentia ca în privinta învatamântului preuniversitar exista probleme semnificative de continut în domenii care necesita decizii majore si foarte bine argumentate datorita efectelor pe termen lung.
- Masurile Guvernului din proiectul legii educatiei vor accentua problemele (Jurnalul National)


POLITIC - Nicio zi fara scandal pe legea pensiilor sus

Proiectul Guvernului Boc privind legea unitara a pensiilor i-a scos rau din sarite pe cei care zilnic înfaptuiesc justitia într-un sistem de la care se cere pe zi ce trece tot mai mult, concomitent cu gâtuirea resurselor care ar putea asigura independenta magistratilor, arata Jurnalul National.
Seful Serviciului Legislatie din Consiliul Superior al Magistraturii, Teodor Andrita, a anuntat ieri, in cadrul unei dezbateri, ca va pregati o sesizare pe care o va inainta Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a ataca la Curtea Constitutionala proiectul legii unitare a pensiilor in vederea verificarii constitutionalitatii. El a explicat ca acesta este cel mai firesc demers pentru a evita producerea de efecte juridice de catre o lege neconstitutionala, afirma Cronica Romana.
- Magistratii îsi încep cariera de la 17 ani!? (Jurnalul National)
- Magistratii vor ataca la CCR legea pensiilor (Cronica Romana)


POLITIC - Romania si Moldova - doua state, un popor sus

'Suntem doua state si un singur popor si avem un viitor comun. Cei 22 de milioane de oameni din aceasta parte sunt parteneri pentru cele patru milioane de cetatenui de dincolo de Prut. Dreptul la libera circulatie este cel mai important lucru, trebuie sa puteti circula liber atât în România, cât si în Uniunea Europeana. Am modificat Legea cetateniei, desi erau politicieni care spuneau ca vom fi sanctionati de catre Europa. Nimeni din UE nu ne-a atras însa atentia', a declaratTraian Basescu, citat de Jurnalul National.
- Basescu, cu lacrimi în ochi despre Moldova: 'Suntem un singur popor' (Jurnalul National)


POLITIC - Lustratia nu sperie pe nimeni sus

Tardiva, noua lege a lustratiei îl tine la adapost pe Voiculescu, nu-l sperie pe Hrebenciuc, îl 'uita' în mod misterios pe Stolojan si îi prinde la vârf doar pe Silvian Ionescu sau pe Serban Mihailescu, scrie Evenimentul Zilei.La un pas de adoptare în parlament, legea lustratiei nu le da mari emotii fostilor nomenclaturisti, câti mai sunt, dupa 20 de ani, în pozitii publice de top. Noua lista a lustrabililor de renume este extrem de scurta.
În forma actuala, Dan Voiculescu ramâne senator, în ciuda verdictului de colaborare cu Securitatea, Theodor Stolojan nu ar mai fi atins, ca fost responsabil cu o peratiuni valutare, iar pozitiile de ex-UTC-isti ale sefului SIE, Mihai Razvan Ungureanu, sau premierului Emil Boc nu-i fac lustrabili. Decât daca ar fi fost retribuiti.
- Lustratie la picior de lemn: nimeni nu se simte în pericol (Evenimentul zilei)
- Lista neagra a comunistilor scosi pe tusa (Adevarul)
- Cine se opune Legii Lustratiei? (Romania libera)
- Roberta Anastase & Co. i-au delustrat pe Emil Boc si Traian Basescu (Cotidianul)
- Legea lustratiei, marul otravit din curtea social-democratilor (Curentul)


POLITIC - Pesedistii organizeaza proteste de 1 mai sus

Lunga traditie a petrecerilor câmpenesti, cu mici si bere, va fi întrerupta anul acesta. În locul lor, PSD pregateste proteste în mai multe orase din tara, scrie Evenimentul Zilei. 'S-a uitat ca ziua de 1 mai nu a fost o zi de sarbatoare, ci una de lupta a muncitorilor. Anul acesta, tinând cont de situatia sociala si economica a României, nu era nimic de sarbatorit', a sustinut Victor Ponta, subliniind ca aceasta este 'o zi a oamenilor care traiesc din munca lor'.
PSD nu are nimic de sarbatorit anul acesta de 1 mai, ci numai de protestat. Liderul social-democrat, Victor Ponta a anuntat ca formatiunea sa va 'sarbatori' Ziua Muncii în strada prin actiuni de protest la care sunt invitati toti cei nemultumiti de politica actualului guvern, fie membri de partid, fie sindicalisti, fie simpli români, scrie Jurnalul National.
- De 1 Mai, PSD va avea actiuni de protest în toata tara (Jurnalul National)
- PSD cheama la proteste de 1 mai (Evenimentul zilei)
- Vrem alt guvern, 1 Mai corect! (Azi)


POLITIC - Ce cauta femeile in politica? sus

UDMR este 'cel mai macho partid' din România. Aceasta este opinia consilierului prezidential Peter Eckstein Kovac, opinie pe care a prezent-o la o dezbatere ISP pe tema rolului femeii în politica româneasca, dând exemplul celor doua deputate care au intra în Parlament datorita calculatorului, prin redistribuire si nu datorita partidului. Kovacs a precizat ca punctul sau de vedere nu coincide neaparat cu cel al Administratiei prezidentiale, ci cu platforma liberala din UDMR, al carui initiator este, sustine Gandul.
Concluziile unui seminar PDL: femeile sunt profund discriminate în politica româneasca. Doar vreo 8% din politicieni sunt femei si nici alea nu au reusit prin competenta, ci pe baza de aspect fizic. Sunt câteva, foarte putine, care nu au fost alese de hormonii masculini, dar alea sunt obediente sefului de partid, scrie Puterea.
- Eckstein Kovacs: UDMR este 'cel mai macho partid'. Situatia femeii în politica româneasca (Gandul)
- Un consilier prezidential vorbeste despre figura luminoasa a doamnei Udrea. PDL se întreaba ce cauta femeile în politica (Puterea)


ECONOMIC - Cine a luat 'gripa' de la greci sus

Euro se duce la vale ca un bolovan tras în jos de criza din Grecia, dar si de retrogradarea ratingurilor Portugaliei si Spaniei. Vestile sunt departe de a fi linistitoare, mai ales ca oficialii de la Atena au anuntat ca refuza sa accepte noile reduceri salariale cerute de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International, scrie Jurnalul National.
Costurile planului de salvare a statului elen ar putea fi de trei ori mai mari decât se apreciase initial. În schimbul banilor, Atena are de îndeplinit conditii drastice, au avertizat UE si FMI, afirma Evenimentul Zilei.
- Grecia are gripa, noi tusim (Jurnalul National)
- Grecia poate fi resuscitata doar cu minimum 100 de miliarde de euro (Evenimentul zilei)
- Criza din Grecia se raspândeste ca 'virusul Ebola'. Care ar putea fi viitoarele tari infectate (Gandul)
- A venit rândul Spaniei (Adevarul)
- Criza in stil balcanic (Cronica Romana)


ECONOMIC - Nu! majorarii taxelor sus

Majorarea taxelor într-o perioada de recesiune ar fi o mare greseala, nu o solutie, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI, citat de Jurnalul National. România nu are decât doua solutii pentru a-si rezolva problemele curente: reducerea în continuare a cheltuielilor sau îmbunatatirea colectarii taxelor.
Pentru a fi si mai siguri ca România va respecta acordul stand-by si va face reformele necesare, FMI încearca sa-i sperie pe oficialii de la Bucuresti cu criza din Grecia, care ar putea afecta si mai mult situatia dificila prin care trece tara noastra, scrie Gandul.
Probabilitatea majorarii taxelor în 2011 este ridicata, în conditiile în care România ar trebui sa implementeze consolidarea fiscala pâna în 2012, iar reducerea cheltuielilor publice este puternic contestata atât de Parlament, cât si de societate, considera analistii BRD, citati de Curieurl National.
- Majorarea taxelor e o mare greseala (Jurnalul National)
- Mesajul FMI catre Boc: Majorarea taxelor în 2010 ar fi o mare greseala (Gandul)
- Marirea taxelor, varianta simpla, dar cea mai proasta (Curierul national)


ECONOMIC - FMI ne-a gasit dezorganizati sus

Cu toate ca ne-a pus în conturi bani ieftini în perioada de criza, Fondul nu a reusit sa limiteze cheltuielile statului si nici sa determine guvernul sa gândeasca strategii pe termen lung, noteaza Evenimentul Zilei.
O tara la fel de dezorganizata, cu reforme asumate, dar neîndeplinite, si cu o datorie mai grea în spate. Asa arata România la un an de la intrarea în vigoare a acordului de împrumut cu Fondul Monetar International. Acum aproape un an, pe 4 mai 2009, consiliul executiv al FMI aproba acordul stand-by de împrumut încheiat cu România.
Cea de-a cincea transa de la FMI, în valoare de 850 de milioane de euro nu mai merge toata la Banca Nationala, sustine Bursa. Mihai Tanasescu, reprezentantul României la FMI declara: 'Trebuie sa lucram dupa cum ne comunica FMI, dar nu putem lasa oamenii fara bani de salarii si pensii'.
- România la un an de acord cu FMI: amânari si datorii (Evenimentul zilei)
- FMI ar lasa o parte din bani si pentru pensii si salarii (Bursa)
- Sfatul FMI catre Guvern: Respectati acordul ca sa nu aveti problemele Greciei (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Masinuta electrica revolutioneaza Romania sus

Comisia interministeriala creata sa împinga România în epoca progresului tehnologic a lucrat miercuri si a tras concluziile joi: masina electrica e un lucru bun din moment ce este o prioritate europeana, ea va fi pusa în circulatie, desi e total neclar cum. Dan Lazar, consilier al lui Emil Boc si presedinte al 'Grupului de lucru interministerial pentru stabilirea unei strategii de încurajare a fabricarii autovehiculului electric în România', recunoaste ca el este deocamdata în faza de alfabetizare în domeniu. 'Am început si eu, azi, sa caut mai multe informatii despre subiect. Nu avem o viziune - la asta lucram. M-am decis sa conduc si eu, cât de curând, un asemenea automobil. Gândim o strategie referitoare la infrastructura ce trebuie creata, în primul rând montarea de prize de alimentare în orasele mari', încearca marea cu degetul oficialul guvernamental, afirma Gandul.
- Boc pregateste România pentru revolutia masinutei electrice: 'Vom construi o noua infrastructura' (Gandul)


ECONOMIC - Autoritatile incalca procedura achizitiilor publice sus

Niciuna dintre autoritatile statului nu respecta integral procedurile de achizitii publice. 'Sunt foarte multe încalcari ale legislatiei privind achizitiile publice. Nu cred ca exista o autoritate contractanta care sa respecte 100% procedurile de achizitii', a declarat ieri, la o conferinta de presa, presedintele Autoritatii pentru Reglementarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), Cristina Traila, citata de Gandul.
- Sefa de la Achizitii Publice: Nimeni nu respecta 100% procedurile (Gandul)


ECONOMIC - Legi moderne, metehne vechi sus

România are o legislatie fiscala moderna, aplicata anacronic si discretionar de Fisc. În plus, facturile se platesc de sapte ori mai greu în UE, scrie Romania Libera.
Teoria formelor fara fond bântuie relatia contribuabilului cinstit cu inspectorii Fiscului. Incapabili sa majoreze veniturile la buget din combaterea evaziunii fiscale, functionarii fiscali au îndreptat arma birocratiei catre contribuabilii onesti, a spus ieri Ionut Simion, tax-partner al PricewaterhouseCoopers (PwC) România. 'Exista un paradox al fiscalitatii românesti. Exista o combinatie de legi extrem de noi si moderne, cum ar fi cele despre TVA, accize, solutii fiscale anticipate, acord de pret în avans si, totodata, o interpretare anacronica ce face Codul Fiscal sa dea dureri de cap contribuabililor de buna-credinta', a spus acesta. Simion a acuzat 'o incapacitate a administratiei fiscale de a colecta si administra veniturile la buget', care se traduce într-un comportament agresiv al Fiscului fata de contribuabilul onest, FMI devenind tap ispasitor.
- De ce nu are statul bani? (Romania libera)


JUSTIŢIE - Lege impotriva camatariei sus

Camataria ar putea fi sanctionata cu pedepse mai aspre traduse prin mai multi ani de închisoare. Initiativa îi apartine deputatului PDL Mircia Giurgiu care invoca numeroasele cazuri de cetateni care, dupa ce au luat bani de la camatari, nu au mai putut returna împrumuturile si si-au pierdut casele sau au fost chiar batuti, afirma Jurnalul National.
- Proiect PDL: Camataria, pedepsita cu ani de închisoare (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Alo, Politia? sus

Un caz halucinant s-a petrecut miercuri în Spitalul de Urgenta din Craiova: un interlop muribund a fost rapit, cu pat cu tot, de rudele acestuia, care în prealabil i-au luat la bataie pe medici si pe asistente. Incidentul a avut loc fara ca agentii de paza sau politistii sa intervina, scrie Romania Libera.
Doua asistente medicale si un doctor de la Spitalul de Urgenta din Craiova au fost agresati în sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) de un grup de romi care au patruns cu forta în incinta unitatii medicale. Agresorii aveau internata la sectia ATI o ruda care suferise un stop cardio-respirator. Ei au navalit în sectie dupa ce au fost înstiintati ca bolnavul, tinut în viata de aparate, nu va supravietui. Este vorba despre Duna Para (56 de ani) - se pare ca era un membru al clanului interlop Para, din Craiova -, care fusese internat joi dupa-amiaza cu diagnosticul diabet zaharat. La ora 22.00, Para a facut stop cardiac si era tinut în viata doar de aparate. Sotia si cei doi fii, de 16 si 23 de ani, au intrat cu forta la ATI si l-au luat pe bolnav cu tot cu patul de spital.
- De ce mai platim politistii? (Romania libera)


JUSTIŢIE - DNA verifica 'blonda de la strazi' sus

Ziarul 'Puterea' anunta ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au demarat cercetari cu privire la anumite licitatii organizate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti. Tot ieri, DNA a trimis Primariei Capitalei un fax prin intermediul caruia solicitau institutiei în cauza documente referitoare la aceste licitatii.
Ancheta este instrumentata de catre Sectia a II-a din DNA si vizeaza, printre altele, contractele de achizitii încheiate de catre Administratia Strazilor, directie coordonata de Alina Roman, poreclita 'Blonda de la Strazi'. Alina se afla în atentia procurorilor anticoruptie înca din anul 2008, fiind cercetata penal pentru nerespectarea unei hotarâri judecatoresti ramase definitiva si irevocabila, prin care Curtea de Apel Bucuresti a anulat contractul de semnalizare a strazilor, în valoare de câteva zeci de milioane de euro.
Surse din cadrul Primariei Capitalei au confirmat, pentru ziarul 'Puterea', ca una dintre afacerile luate la puricat de catre Directia Nationala Anticoruptie vizeaza infractiuni conexe faptelor de coruptie în legatura cu derularea unui contract privind semnalizarea rutiera a strazilor din Bucuresti.
- Licitatiile organizate de Administratia Strazilor, luate la puricat de procurorii anticoruptie. Afacerile 'Blondei de la Strazi', anchetate de DNA (Puterea)


SPORT - Cum arata noul stadion Lia Manoliu? sus

Va avea o capacitate de 55.000 de locuri, dintre care 3.500 vor fi pentru VIP, 18 intrari mari, patru etaje, lifturi de sticla, 200 de locuri de parcare în interior, sistem de încalzire, scaunele colorate în rosu, galben si albastru. Este vorba despre Stadionul National Lia Manoliu, lucrarile pâna în acest moment fiind finisate în proportie de 75%. Ieri, primarul general, Sorin Oprescu, a vizitat santierul, declarându-se multumit de modul în care s-a lucrat în ultimele luni. 'De la o groapa simpla s-a nascut aceasta constructie. Este una când o vezi pe hârtie si alta în realitate. Sunt impresionat', a declarat Oprescu.
- Dintr-o groapa s-a ridicat Stadionul Lia Manoliu (Jurnalul National)
- Noul Stadion National va fi inclus în circuitul turistic al Capitalei, alaturi de Casa Poporului (Gandul)
- Nasu' si Oprescu, inspectie la stadion! Vezi cum arata arena gata în proportie de peste 75 la suta (GAZETA SPORTURILOR)


SPORT - Serea fluiera in arest. Cu Martis asistent sus

Fostul arbitru Ionica Serea a fost retinut, ieri, de procurorii DNA Pitesti, pentru luare de mita, fiind dus în arestul Politiei Judetene Arges. Surse judiciare precizeaza ca fostul central este cercetat în mega-dosarul privind scandalul din fotbal, în care este cercetat si finantatorul FC Arges, Cornel Penescu. Serea era paznic la Penitenciarul Focsani, unde a intrat dupa ce a câstigat un concurs cu nota 7,42, la sfârsitul anului trecut. Ionica Serea câstiga 1.500 de lei în noua sa meserie.
Arbitrul de fotbal de Liga I, Marius Martis, a carui casa a fost perchezitionata, joi, de procurorii anticoruptie, a fost adus, în cursul serii, de catre acestia, la sediul DNA Pitesti, si va fi retinut si el pentru 24 de ore, scrie Pro Sport.
- Procurorii anticoruptie au mai dat o lovitura în dosarul 'Penescu'.Fostul arbitru Ionica Serea, re?inut la Pite?ti pentru luare de mita (Puterea)
- L-au arestat pe Serea, urmeaza presedintii de club? (Evenimentul zilei)
- Ionica Serea si Marius Martis, retinuti de DNA în 'cazul Penescu' 'Nu stiu de ce m-au adus aici' (Pro sport)
- Martis a fost retinut si el pentru 24 de ore, la fel ca Serea! (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Patru fotbalişti argentinieni joacă în Europa cu paşapoarte false sus

Un judecător argentinian a citat patru fotbalişti conaţionali, unii dintre ei jucând în Europa, să se prezinte în faţa instanţei, acuzându-i că au utilizat paşapoarte false italiene pentru a ieşi din ţară.
Sunt citaţi Diego Placente, jucător defensiv la Bordeaux /prima divizie franceză/, Juan Pablo Carrizo, portar la Saragossa /prima divizie spaniolă/, Sebastian Leto, mijlocaş la Panathinaikos /prima divizie elenă/, Juan Forlin, portar la Boca Juniors /prima divizie argentiniană/, precum şi tatăl acestuia, Hugo.
Judecătorul federal Norberto Oyarbide, responsabil de acest dosar de mai mulţi ani, s-a bazat în emiterea citaţiilor pe un raport al consulului general al Italiei la Buenos Aires care semnala că paşapoartele respective 'ar fi fost falsificate'. El nu a stabilit încă data audierii jucătorilor.
În anul 2008, în acelaşi dosar fuseseră implicate 25 de persoane.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Arme traficate ilegal de o reţea italo-iraniană tranzitau prin România sus

Autorităţile italiene l-au eliberat provizoriu joi pe ziaristul iranian Hamid Masoumi-Nejad, arestat în luna martie ca suspect de implicare în traficul de armament cu destinaţia Iran, ceea ce ar încălca embargoul internaţional. Informaţia a fost confirmată la televiziunea publică iraniană de însărcinatul cu afaceri ale iranienilor expatriaţi Mohammad Sgarif Malekzadeh.
Potrivit agenţiei italiene, Masoumi-Nejad, ziarist la televiziunea publică iraniană aflat în misiune la Roma, are domiciliul supravegheat, dar autorităţile italiene i-au permis totuşi să-şi reia munca.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Belgia, prima ţară europeană în care portul vălului islamic integral este interzis sus

Deputaţii beligieni au votat joi un text care interzice portul vălului islamic integral în orice spaţiu public, inclusiv pe stradă, ţara lor devenind prima în Europa care face acest pas. Textul a fost adoptat în unanimitate, cu doar două abţineri.
Legea - care nu face distincţia între burqa şi niqab - prevede ca persoanele care 'se vor prezenta în spaţiul public cu faţa mascată sau disimulată, total sau parţial, de un acoperământ astfel încât să nu poate fi identificabile' să fie amendate şi/sau sancţionate cu închisoare între una şi şapte zile.
Excepţii sunt prevăzute doar pentru evenimente festive de genul carnavalurilor, dacă acestea sunt autorizate prin decizie municipală.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Mareea neagră din SUA: stare de urgenţă în Louisiana sus

Guvernatorul Louisianei, Bobby Jindal, a declarat joi stare de urgenţă în acest stat din sudul SUA, ale cărui ţărmuri sunt ameninţate de mareea provocată de distrugerea unei platforme petroliere din Golful Mexic. Anunţul a fost făcut de către Biroul guvernatorului în capitala Louisianei, Bâton Rouge.
Această decizie le permite responsabililor locali să facă apel la resursele statului şi la ajutor federal pentru a răspunde ''impactului anticipat de sosirea petei de petrol în zona de coastă a statului Louisiana, poluare provocată de scurgerile de petrol de la platforma Deepwater Horizon'', se afirmă într-un comunicat al Biroului guvernatorului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - TPI este ''instrumentul'' unor ''discipoli ai lui Hitler'' sus

Ultranaţionalistul sârb Vojislav Seselj a refuzat să pledeze la prima sa înfăţişare pentru ultragiu la adresa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, susţinând că TPI este ''instrumentul'' unor ''discipoli ai lui Adolf Hitler''. ''Aici, la TPI, există întotdeauna oameni pentru care Hitler pare să fie principalul ghid ideologic'', a afirmat Seselj, adăugând că ''intră în luptă cu discipolii lui Adolf Hitler, al căror instrument este tribunalul de la Haga''.
Seselj a obiectat la amânarea cu o săptămână a celui de-al doilea proces al său pentru ultragiu la adresa Curţii, prevăzut iniţial pentru 20 aprilie, argumentând că responsabilii TPI au dorit să rezerve această zi pentru marcarea datei de naştere a lui Adolf Hitler.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egiptul neagă că ar fi otrăvit un tunel spre Gaza sus

Un oficial din cadrul serviciilor secrete egiptene a negat joi acuzaţiile că Egiptul ar fi pompat gaze într-un tunel transfrontalier folosit pentru a trafica bunuri în Fâşia Gaza, omorând patru palestinieni.
Oficialul, rămas sub protecţia anonimatului, a precizat că forţele de securitate au aruncat în aer la începutul acestei săptămâni intrările mai multor tunele. Egiptul aruncă în aer regulat astfel de intrări pentru a izola tunelurile, a adăugat sursa citată, spunând că focul declanşat de astfel de explozii ar putea consuma tot oxigenul din tunel, iar oamenii prinşi înăuntru s-ar putea sufoca.
Declaraţia vine la o zi după ce Hamas a acuzat că Egiptul a omorât patru palestinieni pompând gaz într-un tunel folosit pentru trafic. Egiptul este supus presiunilor de a închide tunelurile transfrontaliere spre Gaza.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - România speră să aibă parte de propriul miracol economic sus

Josep Miquel Vinyals lucrează în Timişoara de acum trei ani. A venit în România pentru a cunoaşte Bucureştiul, dar s-a îndrăgostit aproape imediat de oraşul din vestul ţării. 'Timişoara este un oraş mai cosmopolit decât capitala şi are multe lucruri care îmi amintesc, păstrând proporţiile, de Barcelona', afirmă Vinyals, citat, în ediţia sa de joi, de ziarul spaniol La Vanguardia.
Vinyals se ocupă cu promovarea ţării în rândul oamenilor de afaceri spanioli care doresc să se instaleze în zonă, facitându-le sosirea şi oferindu-le asistenţă juridică şi logistică prin intermediul Via Rumania, firma pe care a creat-o la scurt timp după ce a venit în România.
Perfect integrat în ţara sa de adopţie, Vinyals respinge 'asocierea eronată' care se face între anumite categorii ale populaţiei şi delincvenţa din România.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Porno pentru Putin sus

Ziarul britanic The Telegraph publică joi povestea cunoscutului model rus Katia Gherasimova, solicitată în ultima vreme de serviciile secrete de la Moscova pentru a discredita liderii de marcă ai opoziţiei ruse şi jurnalişti independenţi.
Ultima dintre victime a Katiei a devenit celebrul satiric Viktor Şenderovici, cunoscut pentru criticile sale la adresa anturajului premierului rus Vladimir Putin, suspectat de asasinate politice şi acte de corupţie.
Cu toate acestea, Şenderovici nu s-a supărat foarte tare pentru 'expunere' şi scrie în pagina blogului său: 'Am avut-o pe Katia fără deosebită plăcere, pentru că partenera era plictisitoare ca întreg Gestapoul vostru trist'.
În total, şase lideri marcanţi ai opoziţiei au ajuns în reţeaua Katiei, cunoscută în lumea mondenă a Moscovei sub porecla 'Moo-Moo'. În afară de Şenderovici, în pat cu ea au fost filmaţi naţionaliştii Eduard Limonov, fost disident sovietic, şi Aleksandr Potkin.


EVENIMENT - Maries vrea certificatul de revolutionar al lui Iliescu sus

Asociatia 21 Decembrie 1989 condusa de Teodor Maries solicita anularea certificatului de revolutionar al lui Ion Iliescu. Revolutionarii sustin ca, potrivit unui document declasificat din dosarul Revolutiei, Iliescu ar fi decis, în calitate de presedinte al CFSN, ca toti activistii de partid sa ramâna în functie. Contestatia a fost depusa la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor. În contestatie se vorbeste de 'fapte noi, de natura sa conduca la anularea certificatului de revolutionar', scrie Gandul.
- Revolutionarii lui Maries au încercat sa-i fure lui Iliescu certificatul din portofel. Iliescu:'Nu le e rusine?!' (Gandul)


EVENIMENT - Tripleta care a confiscat Revolutia sus

În decembrie 1989 au fost o mâna de oameni ce pareau simpli, din popor, asa, îmbracati în pulovere. Apareau permanent la televizor si raportau succese în lupta cu teroristii. Cereau ajutorul populatiei pentru a apara idealurile Revolutiei. Idealuri pentru care, în debandada generala de la sfârsitul lui 1989, oameni nevinovati au ajuns în fata gloantelor. Acele personaje care se erijasera în reprezentanti ai revolutionarilor au ajuns în vârf. Unii au ramas acolo, iar altii s-au stins treptat sau au fost înlaturati. Personajele principale ale Revolutiei au avut, toate, destine de roman, relateaza Adevarul.
- Profitorii Revolutiei (Adevarul)


EVENIMENT - Tezaurul Romaniei - o afacere uriasa cu un comision pe masura sus

Tezaurul Romĺniei, aflat la rusi înca din vremea tarului Nicolae al II-lea, a dat nastere la multe povesti, la multe dezbateri politice si istorice si, bineînteles, la multe vise de îmbogatire peste noapte. Unul din personajele care a gravitat în jurul proiectului D-02/122, asa cum era codificata la Kremlin restituirea tezaurului Romĺniei, a fost filorusul de conjunctura Cozmin Gusa, numit recent consilierul lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru afacerile de presa. Probabil va amintiti ca, brusc, Gusa a început sa faca frecvent vizite la Moscova, începĺnd cu 2006, cĺnd era presedintele PIN, partidul-garsoniera al lui Cozmin si al Laviniei Sandru. Potrivit informatiilor obtinute de ziarul 'Curentul', miza acestor vizite nu era nici pe departe dezvoltarea relatiilor bilaterale romĺno-ruse si alte gogosi livrate de Gusa frecvent la televiziunea prietenului sau Sorin Ovidiu Vîntu. Gusa, sau poate prietenii sai visau cu totii la afacerea tezaurului Romĺniei, un busi ness urias cu un comision pe masura, afirma Curentul.
- Gusa si cu Sandru umbla la Moscova sa comisioneze Tezaurul României (Curentul)

0 Response to "Revista Presei 30 aprilie 2010"

Trimiteți un comentariu