[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 8 decembrie 2010

Posted by PressUpdate miercuri, 8 decembrie 2010 09:31

Sumar

POLITIC - Geoană îşi pune partidul în cap

Mai mulţi social-democraţi i-au adresat preşedintelui Senatului şi fostului candidat la prezidenţiale Mircea Geoană, o scrisoare deschisă în care îi cer, pe un ton foarte dur, explicaţii pentru afirmaţiile cu privire la vizita făcuta acasă la Sorin Ovidiu Vântu în noaptea dinaintea confruntării televizate cu Traian Băsescu - publică Adevărul.
' Aveţi motive ascunse pentru care vreţi să deturnaţi atenţia de la problemele curente? Există agende secrete despre care noi, cei din PSD, nu ştim? Aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?', se arată în textul scrisorii.
Guşă: Ponta a insistat ca Geoană să mintă cu privire la Vîntu şi astfel să intre într-o capcană - titrează România liberă, iar Gândul - Cum îşi aminteşte Mihaela Geoană 'episodul Vântu' de la dezbaterea finală: 'Ponta i-a cerut lui Mircea să mintă, iar eu trebuia să-i susţin minciuna, încuviinţând din cap'.
Prins în scandalul din interiorul PSD legat de prezenţa lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vîntu în urmă cu un an, înainte de al doilea tur al prezidenţialelor, jurnalistul Robert Turcescu a negat, în emisiunea 100%, că ar fi fost şi el la acea întâlnire nocturnă - scrie Evenimentul zilei. În plus, Turcescu se îndoieşte de explicaţia prezidenţabilului PSD cum că ar fi vrut să afle de la Vîntu întrebările care urmau să îi fie adresate la dezbaterea finală.
- PSD îl suspectează pe Geoană de înţelegere cu Antonescu şi îi cere să nu mai atace partidul (Adevarul)
- Turcescu: Geoană vrea să treacă de la statutul de prostănac la cel de prost de-a binelea (Evenimentul zilei)
- Scrisoare deschisă a PSD: Ce jocuri faceţi,domnule Geoană? Nu mai minţiţi în legătură cu PSD! (Puterea)
- Guşă: Ponta a insistat ca Geoană să mintă cu privire la Vîntu şi astfel să intre într-o capcană (Romania libera)
- Cum îşi aminteşte Mihaela Geoană 'episodul Vântu' de la dezbaterea finală: 'Ponta i-a cerut lui Mircea să mintă, iar eu trebuia să-i susţin minciuna, încuviinţând din cap' (Gandul)
- Flacără violetă a lui Hrebenciuc loveşte din nou: 'Ce jocuri faceţi, domnule Geoană, aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?' (Gandul)
- Pe Geoană îl bate Vîntu în PSD (Evenimentul zilei)


POLITIC - 2010: PDL - necreditat în sondaje, câştigă în alegeri

Picajul democrat-liberalilor în sondaje şi scenariile privind neintrarea PDL în Parlament după alegerile din 2012 rămân doar pe hârtie şi sunt infirmate momentan de rezultatele obţinute de acest partid în 2010. În pofida măsurilor de austeritate extrem de dure impuse de Traian Băsescu şi resimţite din plin de electorat, reprezentanţii PDL câştigă competiţiile electorale. La alegerile locale parţiale, pedeliştii nu au avut probleme în a se impune detaşat în fiefurile baronilor săi, iar la alegerile parlamentare parţiale cota nu a atins niciodată pragul dezastruos de 15%.
Optimiştii Opoziţiei cred că democrat-liberalii nici nu vor mai depăşi pragul de 5% şi că vor avea soarta PNŢCD. Victor Ponta i-a avertizat pe liberali că maşinăria de vot a PDL îşi va face treaba şi la viitoarele alegeri şi că doar o colaborare între cele două partide poate stopa acest fenomen. De altfel, a devenit deja celebră replica preşedintelui PSD care a declarat că 'sistemul lor (n.r. - al PDL) de furt, fraudare şi de cumpărare a voturilor a funcţionat mai bine, ştiam că ne batem cu ei în felul ăsta'. După rezultatul alegerilor parlamentare parţiale din Haţeg, liderul social-democraţilor a subliniat că dacă Opoziţia nu este unită, sistemul de 'fraudă şi bani daţi prin investiţii' poate câştiga din nou. Conform sociologilor, '70% dintre aleşii locali de la toate partidele vor fi realeşi în 2012'. Astfel, baza organizatorică a democrat-liberalilor nu va fi mai slabă la următoarele alegeri şi poate ajuta partidul să câştige cât mai multe mandate în Parlament. Ziarul 'Put erea' vă prezintă modul în care a performat PDL la alegerile parţiale desfăşurate în acest an.
- Analiză. Ce rezultate au obţinut democrat-liberalii în alegerile de anul acesta. PDL scoate din urne mai mult decât pierde în sondaje (Puterea)


POLITIC - Ioan Oltean: Cei care critică partidul pot pleca

Vicepreşedinte al PDL şi al Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, îi atacă dur pe colegii săi de partid impuşi de Traian Băsescu, în interviul acordat www.e-politic.ro, reproşându-le că deşi critică partidul ei toţi iau 'câte o geantă de bani'.
Liderul pedelist s-a referit printre alţii la europarlamentarii Monica Macovei, Cristian Preda sau Traian Radu Ungureanu pe care i-a chemat să vină şi să muncească în interiorul partidului. Iar dacă trimişilor lui Băsescu nu le mai place PDL, Oltean le-a arătat nu doar uşa sediului din Modrogan: 'Să plece din partid, dar să plece şi din demnităţile pe care le-au obţinut prin munca partidului şi prin munca altor membri ai PDL!' - citează cotidianul.ro.
După ce le-a dat palme corupţilor din PDL şi a propus o rezoluţie anticorupţie în interiorul partidului, Monica Macovei pare că e dezamăgită de eşec şi se gândeşte să-şi facă alt partid. Gurile rele spun că ar fi vorba chiar despre celebrul partid Albă ca Zăpada, anunţat de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu - scrie Puterea.
- Aripa Băsescu din PDL ia bani cu geanta şi critică partidul (Cotidianul)
- Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai anticorupt din ţară? Monica Macovei confirmă teoria apariţiei unui partid nou (Puterea)



Continua

EDITORIAL Geoană, o enigmă dâmboviţeană

POLITIC Geoană îşi pune partidul în cap

2010: PDL - necreditat în sondaje, câştigă în alegeri

Ioan Oltean: Cei care critică partidul pot pleca

Deputaţii jurişti au respins solicitările DNA în cazul Ridzi

Legea pensiilor, adoptată de plenul Camerei în formula solicitată de Cotroceni

Dilemă în Senat: câţi bani ar aduce la buget legalizarea prostituţiei

ECONOMIC Scade puterea de cumpărare

Bugetul pe 2011, pe lângă Strategia Fiscal-Bugetară

Cui se va aplica CASS de 5,5%

Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea

Transportatorii cer să nu plătească impozit pe maşini dacă nu produc

Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă întârzie încă doi ani

Miliardarul Dan Adamescu se află în executare silită pentru o datorie de 5 milioane de euro

SOCIAL Doar jumătate dintre mame îşi iau concediu maternal

Cum s-a gândit Funeriu să reducă traficul auto şi să impulsioneze turismul prin decalarea vacanţelor elevilor

Disperaţi să plece din ţară

Anul 2011 ar putea veni cu angajări

România, locul patru în Europa la consumul de plante etnobotanice

Rămânem codaşi la testele internaţionale şi în 2009

Auditori rutieri pentru autostrăzile de pe hârtie

Ţeapa vine prin Western Union

Reduceri la RCA pentru şoferii corecţi

Pistele pentru biciclişti, distruse de firmele angajate de Primăria Capitalei

Csaba Asztalos. 'Am un presentiment că trecerea de la rom la ţigan se va produce'

JUSTIŢIE Cătuşe pentru 'pastorul' Plăcintă

CULTURĂ Scurtmetrajul 'Stop-over', cu Monica Bârlădeanu, în competiţie la Sundance

SPORT Handbal feminin: România - Spania 30-26, la Campionatul European

Volei masculin: Unirea Dej, pas mare spre optimile Cupei Challenge

INTERNAŢIONAL AGERPRES Buget 2011: Dublinul confirmă şase miliarde de euro de măsuri de austeritate

Cehia: 100.000 de bugetari vor protesta împotriva reducerilor salariale

Franţa spune că va menţine repatrierea imigranţilor ilegali

Assange: procurorul suedez asigură că ea nu vrea să îl expulzeze în SUA

Iran: închiderea unui birou al unui canal prin satelit, cinci arestări

EVENIMENT Apetitul trasnpartinic pentru afaceri cu statul

Baronii PD-L şi miliardele lor nedeclarate

Scandalul WikiLeaks, decodat de hackeri români

Curtea de Conturi: nereguli la Administraţia Străzilor


-- in detaliu --

EDITORIAL - Geoană, o enigmă dâmboviţeană sus


De ce s-a dus Geoană la Vântu acasă? Simplu: să afle dacă poate să trişeze la examen. A auzit că s-ar fi dat subiectele dinainte şi s-a dus să le ia şi el, direct de la mogul. Misterul vizitei care i-a tăiat lui Mircea Geoană aripile electorale în ajunul zilei de alegeri este, astfel, dezlegat de fostul candidat al PSD, la exact un an de la eveniment, ca şi cum ar fi vrut să-şi comemoreze înfrângerea printr-o dezvăluire-şoc. Dacă tăcea, lumea ar fi rămas cu impresia că, în seara de pomină, el şi mogulul au bătut palma pentru afacerea secolului, din confesiune însă, a aflat, cu stupoare, că nu dorea decât o copiuţă.
Patetic mobil - apreciază Rodica Ciobanu în Gândul - chiar şi pentru Mircea Geoană, care are, întotdeauna, darul de a discredita mizele mari prin mijloace ieftine şi dezonorant comportament pentru un candidat la preşedinţie să încerce să intre în posesia întrebărilor de la dezbaterea finală, ca un elev slab şi leneş, care nu poate promova clasa decât pe căi necinstite. Actualul preşedinte al Senatului nu pare însă conştient de faptul că scopul vizitei la Sorin Ovidiu Vântu, patronul trustului Realitatea şi al moderatorului cu chestionarul, i-ar putea fi imputat. Pentru el, este firesc să înşele, dacă şi contracandidatul său o face, asta se numeşte 'asigurarea unui teren de joc egal între candidaţi', şi orice demers socotit de alţii reprobabil, pentru el este justificat, în context, şi inocent.
- Geoană, o enigmă dâmboviţeană (Gandul)


POLITIC - Geoană îşi pune partidul în cap sus


Mai mulţi social-democraţi i-au adresat preşedintelui Senatului şi fostului candidat la prezidenţiale Mircea Geoană, o scrisoare deschisă în care îi cer, pe un ton foarte dur, explicaţii pentru afirmaţiile cu privire la vizita făcuta acasă la Sorin Ovidiu Vântu în noaptea dinaintea confruntării televizate cu Traian Băsescu - publică Adevărul.
' Aveţi motive ascunse pentru care vreţi să deturnaţi atenţia de la problemele curente? Există agende secrete despre care noi, cei din PSD, nu ştim? Aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?', se arată în textul scrisorii.
Guşă: Ponta a insistat ca Geoană să mintă cu privire la Vîntu şi astfel să intre într-o capcană - titrează România liberă, iar Gândul - Cum îşi aminteşte Mihaela Geoană 'episodul Vântu' de la dezbaterea finală: 'Ponta i-a cerut lui Mircea să mintă, iar eu trebuia să-i susţin minciuna, încuviinţând din cap'.
Prins în scandalul din interiorul PSD legat de prezenţa lui Mircea Geoană la Sorin Ovidiu Vîntu în urmă cu un an, înainte de al doilea tur al prezidenţialelor, jurnalistul Robert Turcescu a negat, în emisiunea 100%, că ar fi fost şi el la acea întâlnire nocturnă - scrie Evenimentul zilei. În plus, Turcescu se îndoieşte de explicaţia prezidenţabilului PSD cum că ar fi vrut să afle de la Vîntu întrebările care urmau să îi fie adresate la dezbaterea finală.
- PSD îl suspectează pe Geoană de înţelegere cu Antonescu şi îi cere să nu mai atace partidul (Adevarul)
- Turcescu: Geoană vrea să treacă de la statutul de prostănac la cel de prost de-a binelea (Evenimentul zilei)
- Scrisoare deschisă a PSD: Ce jocuri faceţi,domnule Geoană? Nu mai minţiţi în legătură cu PSD! (Puterea)
- Guşă: Ponta a insistat ca Geoană să mintă cu privire la Vîntu şi astfel să intre într-o capcană (Romania libera)
- Cum îşi aminteşte Mihaela Geoană 'episodul Vântu' de la dezbaterea finală: 'Ponta i-a cerut lui Mircea să mintă, iar eu trebuia să-i susţin minciuna, încuviinţând din cap' (Gandul)
- Flacără violetă a lui Hrebenciuc loveşte din nou: 'Ce jocuri faceţi, domnule Geoană, aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu?' (Gandul)
- Pe Geoană îl bate Vîntu în PSD (Evenimentul zilei)


POLITIC - 2010: PDL - necreditat în sondaje, câştigă în alegeri sus


Picajul democrat-liberalilor în sondaje şi scenariile privind neintrarea PDL în Parlament după alegerile din 2012 rămân doar pe hârtie şi sunt infirmate momentan de rezultatele obţinute de acest partid în 2010. În pofida măsurilor de austeritate extrem de dure impuse de Traian Băsescu şi resimţite din plin de electorat, reprezentanţii PDL câştigă competiţiile electorale. La alegerile locale parţiale, pedeliştii nu au avut probleme în a se impune detaşat în fiefurile baronilor săi, iar la alegerile parlamentare parţiale cota nu a atins niciodată pragul dezastruos de 15%.
Optimiştii Opoziţiei cred că democrat-liberalii nici nu vor mai depăşi pragul de 5% şi că vor avea soarta PNŢCD. Victor Ponta i-a avertizat pe liberali că maşinăria de vot a PDL îşi va face treaba şi la viitoarele alegeri şi că doar o colaborare între cele două partide poate stopa acest fenomen. De altfel, a devenit deja celebră replica preşedintelui PSD care a declarat că 'sistemul lor (n.r. - al PDL) de furt, fraudare şi de cumpărare a voturilor a funcţionat mai bine, ştiam că ne batem cu ei în felul ăsta'. După rezultatul alegerilor parlamentare parţiale din Haţeg, liderul social-democraţilor a subliniat că dacă Opoziţia nu este unită, sistemul de 'fraudă şi bani daţi prin investiţii' poate câştiga din nou. Conform sociologilor, '70% dintre aleşii locali de la toate partidele vor fi realeşi în 2012'. Astfel, baza organizatorică a democrat-liberalilor nu va fi mai slabă la următoarele alegeri şi poate ajuta partidul să câştige cât mai multe mandate în Parlament. Ziarul 'Put erea' vă prezintă modul în care a performat PDL la alegerile parţiale desfăşurate în acest an.
- Analiză. Ce rezultate au obţinut democrat-liberalii în alegerile de anul acesta. PDL scoate din urne mai mult decât pierde în sondaje (Puterea)


POLITIC - Ioan Oltean: Cei care critică partidul pot pleca sus


Vicepreşedinte al PDL şi al Camerei Deputaţilor, Ioan Oltean, îi atacă dur pe colegii săi de partid impuşi de Traian Băsescu, în interviul acordat www.e-politic.ro, reproşându-le că deşi critică partidul ei toţi iau 'câte o geantă de bani'.
Liderul pedelist s-a referit printre alţii la europarlamentarii Monica Macovei, Cristian Preda sau Traian Radu Ungureanu pe care i-a chemat să vină şi să muncească în interiorul partidului. Iar dacă trimişilor lui Băsescu nu le mai place PDL, Oltean le-a arătat nu doar uşa sediului din Modrogan: 'Să plece din partid, dar să plece şi din demnităţile pe care le-au obţinut prin munca partidului şi prin munca altor membri ai PDL!' - citează cotidianul.ro.
După ce le-a dat palme corupţilor din PDL şi a propus o rezoluţie anticorupţie în interiorul partidului, Monica Macovei pare că e dezamăgită de eşec şi se gândeşte să-şi facă alt partid. Gurile rele spun că ar fi vorba chiar despre celebrul partid Albă ca Zăpada, anunţat de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu - scrie Puterea.
- Aripa Băsescu din PDL ia bani cu geanta şi critică partidul (Cotidianul)
- Oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai anticorupt din ţară? Monica Macovei confirmă teoria apariţiei unui partid nou (Puterea)


POLITIC - Deputaţii jurişti au respins solicitările DNA în cazul Ridzi sus


Pesediştii le recomandă celor de la PDL să nu mai vorbească despre lupta anticorupţie. 'În acelaşi timp, doamna Monica Macovei organizează întâlniri la Bruxelles unde vorbeşte despre lupta anti-corupţie şi despre cum partidele de opoziţie i se opun, şi unde anunţă tot felul de mecanisme de integritate care ar trebui să prevaleze în funcţionarea unui partid. Doamnei Macovei şi colegilor domniei sale le aducem aminte că au în faţă un caz concret în care îşi pot exersa intransigenţa. PSD a votat, cu toţi deputaţii săi prezenţi, pentru a încuviinţa cererea DNA, iar PDL a votat împotrivă. PDL, în acest moment, fie ar trebui să renunţe să mai vorbească despre lupta anti-corupţie, fie să îi excludă din partid pe cei care au votat în acest fel', mai transmit social-democraţii.
'Printr-un astfel de comportament PDL pune în pericol aderarea României la spaţiul Schengen şi ignoră în mod iresponsabil Mecanismul de Cooperare şi Verificare', citează România liberă.
- PSD: PDL să nu mai vorbească despre lupta anticorupţie după ce a făcut zid în jurul lui Ridzi (Romania libera)


POLITIC - Legea pensiilor, adoptată de plenul Camerei în formula solicitată de Cotroceni sus


PDL a reuşit să ascundă sub preş frauda grosolană de la adoptarea în Camera Deputaţilor a Legii pensiilor. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi o dată cu cererea preşedintelui de reexaminare a legii, în privinţa vârstei de pensionare, şi legea în ansamblu cu modificările cerute de şeful statului. Astfel, votul hoţesc dat în Camera Deputaţilor în 15 septembrie a fost validat acum printr-un alt vot dat pe legea integrală. Formularea salvatoare a fost redactată în raportul Comisiei de muncă a Camerei Deputaţilor, raportul fiind adoptat după ce PDL a forţat modificarea componenţei comisiei astfel încât să-şi asigure majoritatea - publică Jurnalul Naţional.
- Hoţia Robertei, acoperită legal (Jurnalul National)
- Legea pensiilor, adoptată. Femeile se pensionează la 63 de ani, bărbaţii la 65 (Evenimentul zilei)


POLITIC - Dilemă în Senat: câţi bani ar aduce la buget legalizarea prostituţiei sus


Verdictul senatorilor privind legalizarea prostituţiei la iniţiativa lui Silviu Prigoană a fost amânat cu o săptămână în comisia de buget-finanţe, parlamentarii având o mare nedumerire: care ar fi impactul bugetar al unei astfel de măsuri.
Pentru că nici măcar Prigoană nu le-a putut da răspunsul, senatorii au lăsat deocamdată legea în coadă de peşte până când vor primi câteva documente, cu date statistice asupra problemei.
În comisie, părerile despre legalizarea prostituţie au fost împărţite. 'Am fi ipocriţi dacă nu am recunoaşte', a admis fenomenul preşedintele comisiei, democrat-liberalul Ovidiu Marian. Guvernul, în schimb, se opune ideii lui Prigoană. Potrivit secretarului de stat pentru Culte, Adrian Nicolae Lemeni, atât guvernul, cât şi cultele din România reproşează că legea nu ţine cont de o serie de instrumente legislative europene din domeniul protecţiei drepturilor omului, lezează demnitatea umană şi, în special, valorile legate de familie.
- Dilemă în Senat: câţi bani ar aduce la buget legalizarea prostituţiei (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Scade puterea de cumpărare sus


Creşterea preţurilor este dublată de reducerea salariilor. Salariul mediu net a scăzut în ultimele 12 luni cu 2,6%, iar preţurile au crescut cu 7,8%, erodând dramatic puterea de cumpărare a românilor.
Atunci când dinamica preţurilor o depăşeşte pe cea a veniturilor, puterea de cumpărare a populaţiei se erodează, cu efecte nocive pe toate palierele economiei. Acest fenomen era destul de rar întâlnit în anii anteriori, dar în 2010 s-a acutizat pentru că salariile nu doar au fost depăşite de scumpiri, ci au început chiar să scadă. Iar scumpirile s-au accentuat, mai ales după majorarea TVA din iulie.
- Scade puterea de cumpărare (Adevarul)


ECONOMIC - Bugetul pe 2011, pe lângă Strategia Fiscal-Bugetară sus


Guvernul a bătut în cuie o creştere de 17% a încasărilor din contribuţii sociale de sănătate, fără să explice măsurile care vor genera acest avans. Asta ar putea implica noi taxe şi impozite. Proiecţia veniturilor şi cheltuielilor pe anul viitor nu respectă cifrele convenite, cu doar două luni mai devreme, prin Strategia Fiscal-Bugetară.
Niciunul dintre capitolele bugetare aprobate de Cabinetul Boc prin Strategia Fiscal-Bugetară, conform legii, nu este respectat în proiectul de buget pe anul viitor. Confuzia întregii planificări bugetare este completată de Ministerul Finanţelor Publice, care nu a publicat situaţia clară a veniturilor şi a cheltuielilor la bugetul general consolidat, ci numai la nivelul bugetului de stat.
Potrivit Consiliului Fiscal, în perioada cuprinsă între aprobarea de către Guvern a Strategiei şi realizarea proiectului de buget pentru 2011 au intervenit măsuri semnificative de politică fiscal-bugetară.
- Bugetul pe 2011: risc de explozie (Adevarul)


ECONOMIC - Cui se va aplica CASS de 5,5% sus


Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite, începând cu 1 ianuarie 2011, contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a declarat, luni seara, că numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare va fi de două milioane de persoane.
Ministerul Sănătăţii a cerut ca şi soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, să îşi piardă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate fără plata contribuţiilor aferente (CASS). Ministrul Cseke Attila s-a prezentat în şedinţa de Guvern cu proiectul pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătăţii în această variantă, dar prevederea a fost eliminată.
- Cum a vrut Ministerul Sănătăţii să le ia asigurarea de sănătate la un milion de români. Cui se va aplica CASS de 5,5% (Gandul)
- Pensionarii şi capii de familie, buni de plată (Adevarul)


ECONOMIC - Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea sus


Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, cel mai valoros activ al statului român, susţine că reprezentanţii Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea (FP), nu s-au informat înainte de a vorbi despre costurile ridicate de producţie ale Hidroelectrica, dând dovadă de 'amatorism'.
Replica lui Mihai David vine după ce pe 29 noiembrie, în cadrul unei conferinţe de presă Grzegorz Konieczny, managerul de portofoliu al Franklin Templeton, s-a arătat surprins de diferenţele existente între costurile de producţie de la Hidroelectrica şi alte două companii cu activităţi similare din Brazilia şi Rusia.
'Nu înţeleg de ce costurile de producţie a energiei sunt mai mari aici, doar dacă în România apa este mai scumpă', a spus ironic Konieczny la acel moment.
În replică, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a catalogat aceste declaraţii ca fiind cel puţin bizare.
- Războiul giganţilor: şeful Hidroelectrica, în conflict cu administratorul Fondului Proprietatea (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Transportatorii cer să nu plătească impozit pe maşini dacă nu produc sus


Criticând guvernanţii că se preocupă de creşterea impozitelor pentru transportatori, nu de combaterea evaziunii din domeniu, Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a afirmat ieri că decizia mai-marilor va duce la blocarea activităţii firmelor pe care le reprezintă, întrucât acestea nu deţin fondurile necesare achitării taxelor.
'Nu numai cuantumul acestor impozite este nefiresc pentru o ţară ce nu oferă aproape nimic ca infrastructură, ci şi modul de percepere a acestora, respectiv în funcţie de tipul de suspensie. Aberaţia continuă şi în cazul în care un autovehicul comercial pentru care trebuie plătit impozit urmează să nu presteze activităţi de transport în intervalul unui an calendaristic, dar nu poate fi exclus de la plată', a afirmat în comunicat preşedintele organizaţiei patronale, Augustin Hagiu.
- Transportatorii cer să nu plătească impozit pe maşini dacă nu produc (Curierul national)


ECONOMIC - Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă întârzie încă doi ani sus


Cei şase investitori străini şi Nuclearelectrica nu au ajuns la un acord asupra continuării proiectului. Prima dintre cele două unităţi nucleare ar putea fi gata abia în 2018, faţă de 2016, cum se estima până acum, urmând ca reactorul cu numărul 4 să funcţioneze din 2019.
Construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, cel mai mare proiect de investiţii din istoria României - evaluat la patru miliarde de euro, a ajuns din nou în impas. Decizia de continuare a proiectului din partea celor şapte investitori - şase străini (Enel, RWE, Iberdrola, ArcelorMittal, CEZ şi GDF Suez) şi statul român prin Nuclearelectrica - ar fi trebuit luată până la finele lunii septembrie, pentru a începe lucrările propriu-zise, însă termenul a fost prelungit pentru luna decembrie.
'Nu prea s-a întâmplat nimic în această toamnă. Cel mai probabil, în această lună se va lua decizia ca proiectul să se decaleze cu cel puţin doi ani', au declarat, pentru 'Adevărul', surse din EnergoNuclear, compania de proiect formată din cei şapte parteneri, unde statul are 51% din acţiuni.
- Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă întârzie încă doi ani (Adevarul)


ECONOMIC - Miliardarul Dan Adamescu se află în executare silită pentru o datorie de 5 milioane de euro sus


Acţiunile Astra Asigurări (ATRA) şi UNIREA SHOPPING CENTER SA Bucureşti (SCDM), societăţi deţinute de omul de afaceri Dan Adamescu au fost suspendate de la şedinţa de ieri de tranzacţionare, la solicitarea emitentului. Conform a două informări trimise BVB, este vorba despre un procent de 72,68% din acţiunile Astra Asigurări şi 74,16% din titlurile Unirea Shopping Center, indisponibilizate din cauza unei cereri de executare silită.
Surse din piaţă au declarat pentru Capital că executarea silită are loc din cauza unei datorii de 20 de milioane de lei către AVAS, datorie care provine din momentul privatizării ASTRA Asigurări.
Averea familiei Adamescu a fost evaluată de revista Capital la 1,3 miliarde de euro, clasându-se astfel pe locul al patrulea în Top 300 Cei mai bogaţi români.
- Miliardarul Dan Adamescu se află în executare silită pentru o datorie de 5 milioane de euro (Capital)
- Proprietarul Unirea, executat silit de către AVAS (Ziarul financiar)


SOCIAL - Doar jumătate dintre mame îşi iau concediu maternal sus


Doar jumătate dintre românce îşi exercită dreptul la concediu parental, în condiţiile în care riscă să îşi piardă locul de muncă, iar indemnizaţia pentru mame este insuficientă, arătă un studiu recent. Guvernul a decis astăzi ca valoarea indemnizaţiei va rămâne aceeaşi în 2011, minim 600 lei şi maxim 3400 lei.
'Unele mame nu au opţiunea de a-şi lua concediu maternal deoarece angajatorul nu acceptă să lipsească o perioadă atât de lungă de timp de la serviciu. Alte femei renunţă la concediul maternal pentru a-şi urma cariera', explică psihologul Alina Zvedei de ce doar jumătate dintre mame îşi exercită dreptul la concediu parental, consultată de România liberă.
Actul normativ prin care durata concediului plătit pentru îngrijirea copilului se scurtează de la doi ani la un an este în curs de redactare şi va fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern, a declarat, pentru Gândul , Andreea Vass, consilierul personal al primului ministru Emil Boc.
Aleşii UDMR, ai minorităţilor, dar şi femeile din PDL ameninţă că vor respinge ordonanţa de reducere cu un an a concediului pentru creşterea copilului, scrie Evenimentul zilei.
- Doar jumătate dintre mame îşi iau concediu maternal (Romania libera)
- Guvernul, către mamele nemulţumite: 'Politicile se fac pentru o naţiune, nu pentru indivizi' (Gandul)
- Udrea face săli de sport din banii mamelor (Jurnalul National)
- Planul 'Botiş' riscă să pice cu votul parlamentarilor puterii (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Cum s-a gândit Funeriu să reducă traficul auto şi să impulsioneze turismul prin decalarea vacanţelor elevilor sus


Preocupat de impulsionarea turismului, ministrul Educaţiei vrea să schimbe calendarul şcolar. Flutur îl susţine: elevii ar trebui să beneficieze de mai mult timp liber de Sărbători.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, porneşte reforma din învăţământ cu... vacanţele elevilor. Dorinţa acestuia este ca perioadele de repaus de care beneficiază şcolarii să fie mai scurte şi să fie acordate în funcţie de regiuni sau judeţe. Argumentul pentru ideea pe care Funeriu a enunţat-o, luni, în cadrul întâlnirii cu parlamentarii puterii este că o asemenea măsură ar aduce economii statului, ar reduce ambuteiajele în trafic şi va impulsiona turismul.
'Avem cea mai lungă vacanţă de vară din Europa dintr-un motiv simplu: pentru că Spiru Haret, care a introdus sistemul ăsta, a dorit să facă vacanţa de vară lungă, să meargă copiii la recoltă', a spus ministrul Funeriu citat de Gândul.
- Cum s-a gândit Funeriu să reducă traficul auto şi să impulsioneze turismul prin decalarea vacanţelor elevilor (Gandul)


SOCIAL - Disperaţi să plece din ţară sus


Românii sunt din ce în ce mai interesaţi să aplice în mediul online pentru locuri de muncă în străinătate. Potrivit unei analize realizate de portalul specializat în recrutarea pentru străinătate, Tjobs.ro, pe primul loc în preferinţele românilor sunt în continuare posturile ocupade de personalul medical şi sanitar, dar în ultimul timp s-a observat o cerere mai mare pentru joburile care nu necesită calificări sau studii de specilitate. În luna noiembrie portalul Tjobs.ro a înregistrat un total de 28.678 de aplicări, Germania fiind noua preferinţă a românilor interesaţi de joburile din străinătate. Însă în ceea ce priveşte stilul de căutare online de oferte de angajare, românii se ghidează în continuare după principiul 'orice loc de muncă, în orice domeniu, în orice ţară'.
- Disperaţi să plece din ţară (Curierul national)


SOCIAL - Anul 2011 ar putea veni cu angajări sus


Conform unui studiu realizat în toată Europa de o firmă de recrutare, piaţa muncii se va redresa în 2011 în Romania. Cu toate acestea, piaţa va continua să întampine cateva dificultăţi şi în primul trimestru din 2011, cand 17% dintre angajatorii romani şi-ar putea reduce numărul salariaţilor, în timp ce doar 15% ar putea face noi angajări, potrivit studiului din care preia Curentul.
Investitorii străini susţin că patronii trebuie să aibă o libertate mult mai mare în ceea ce priveşte angajarea şi concedierea angajaţilor. 'Să lăsăm companiile să aibă uşurinţă în angajare pentru a încuraja angajarea de personal', a declarat Schachar Shaine, membru în consiliul de conducere al Consiliului Investitorilor Străini, pentru Gândul. Printre propunerile patronilor străini se numără eliminarea obligativităţii contractelor colective de muncă la nivel naţional sau pe ramuri de activitate pentru companiile private, reglementarea contractelor de muncă pe o perioadă determinată şi utilizarea unor criterii de performanţă a angajaţilor.
- Surpriză: companiile estimează adâncirea ?omajului la începutul lui 2011 (Capital)
- Piaţa muncii se stabilizează în 2011: 62% dintre angajatori îşi vor păstra personalul (Curentul)
- Cum ar putea România câştiga 90.000 de locuri de muncă. Ce vor patronii străini de la noul Cod al Muncii (Gandul)


SOCIAL - România, locul patru în Europa la consumul de plante etnobotanice sus


În ultima perioadă, cazurile de agresiuni comise în Capitală pe fondul consumului de plante etnobotanice sau de droguri s-au înmulţit.
Informaţia a fost confirmată de surse oficiale din cadrul Poliţiei Capitalei. 'Sunt câteva zeci de cazuri înregistrate de la începutul acestui an, cele mai multe fiind înregistrate în ultima perioadă, când frecvenţa lor s-a intensificat', au precizat pentru Gândul sursele citate.
Potrivit unei monitorizări făcute recent de Consiliul Europei, România ocupă locul patru în Europa la consumul de plante etnobotanice, după Marea Britanie, Germania şi Olanda. România deţine o piaţă evaluată la 7% din substanţele etnobotanice, după ce, în urmă cu doi ani, nici nu se afla printre ţările în care se consumau substanţe psihotrope şi psihoactive. Demersurile Guvernului, de a interzice comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice asimilate drogurilor, au fost parţial eficiente, comercianţii reuşind să îşi deruleze afacerile prospere în continuare. La începutul acestui an, potrivit Agenţiei Naţionale Antidrog, în România erau peste 400 de magazine în care se comercializau substanţe etnobotanice.
- România, locul patru în Europa la consumul de plante etnobotanice (Romania libera)
- 13 'magazine de vise', închise în Sectorul 1 (Jurnalul National)


SOCIAL - Rămânem codaşi la testele internaţionale şi în 2009 sus


Rezultatele dezastruoase la competiţiile pentru elevi OECD-PISA rămân aproape identice cu cele din anii trecuţi, România ocupând ultimile locuri.
Elevii români nu au, în continuare, capacitatea de a citi şi înţelege un text scris, au o gândire matematică redusă şi dau cu stângul în dreptul şi la materia 'Ştiinţe'. Acesta este rezultatul ultimilor testări internaţionale OECD-PISA, realizate în acest an. Din România au participat 4776 de elevi de 15 ani din 159 de instituţii de învăţământ din România.
Pe primele locuri în clasamentul general se află Coreea, Finlanda şi Shanghai- hina. Raportul 'What Students Know and Can Do: Student Performance in Reading, Mathematics and Science' arată că la capitolul Citire/Lectură, România ocupă 49 din 65 de ţări participante, cu un scor sub media ţărilor participante. La matematică şi ştiinţe, scorul obţinut de elevii români sunt semnificativ sub media ţărilor OECD.
- Rămânem codaşi la testele internaţionale şi în 2009 (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Auditori rutieri pentru autostrăzile de pe hârtie sus


Un alt proiect pe bani europeni s-a transformat în piatră de moară la gâtul infrastructurii româneşti. Recenta Lege a auditului de siguranţă rutieră, proiect ce a beneficiat de fonduri PHARE pe care statul român le-a pierdut cu graţie, nu face decât să încetinească toate proiectele de infrastructură.
Dacă pentru unii cerinţa europeană este o garanţie privind si¬guranţa circulaţiei pe potecile româneşti, pentru alţii nu este decât o altă piedică în lucrările care şi aşa înaintează în ritm de melc. Astfel, auditul de siguranţă rutieră se va realiza atât pentru infrastructura rutieră aflată în proiectare, cât şi pentru lucrări demarate deja, cum ar fi reabilitările sau modernizările de drumuri. Nu se vor mai putea face studii de fezabilitate, proiecte preliminare, proiecte detaliate, recepţii, inspecţii periodice fără prezenţa auditorului - arată Jurnalul Naţional.
- Auditori rutieri pentru autostrăzile de pe hârtie (Jurnalul National)


SOCIAL - Ţeapa vine prin Western Union sus


Vreţi să cumpăraţi o maşină şi aţi găsit un chilipir pe internet? Ei bine, gândiţi-vă de două ori înainte de a-i trimite banii vânzătorului. Aţi putea deveni astfel o nouă victimă a înşelătoriei puse la cale recent de o reţea de români care activează pe site-urile de vânzări auto. Pentru a-şi atinge scopurile, escrocii se folosesc de una dintre cele mai cunoscute companii de transfer de bani din lume: Western Union.
- Ţeapa vine prin Western Union (Romania libera)


SOCIAL - Reduceri la RCA pentru şoferii corecţi sus


Introducerea sistemului bonus-mallus va aduce reduceri de preţuri la asigurările auto obligatorii pentru românii care nu au înregistrat avarii în ultimii doi ani, spune Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor într-un interviu acordat Jurnalului Naţional.
'Anul acesta, societăţile au introdus şi alte criterii de reducere, în plus faţă de cele utilizate până acum, fiind probabil cumva constrânse de condiţiile economice actuale. Fiind atât de multe criterii, este foarte probabil ca cele mai multe persoane fizice să se încadreze cel puţin la unul dintre ele. De asemenea, ca urmare a aplicării sistemului bonus-malus, o persoană fizică care va încheia asigurarea în 2011 şi nu a provocat accidente în cei doi ani anteriori, respectiv 2009 şi 2010, vor beneficia de un bonus, adică de o reducere a primei cu 20%', a declarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
- Reduceri la RCA pentru şoferii corecţi (Jurnalul National)


SOCIAL - Pistele pentru biciclişti, distruse de firmele angajate de Primăria Capitalei sus


Primăria Capitalei investeşte zeci de milioane de lei în noi piste pentru biciclişti, în timp ce traseele vechi sunt distruse de firmele angajate chiar de municipalitatea bucureşteană. Administraţia Străzilor, instituţie subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti, recunoaşte că nu există un buget pentru refacerea sau întreţinerea pistelor de biciclişti distruse odată cu implementarea proiectului 'Net City'.
Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) investeşte zeci de milioane de lei în trasee noi pentru biciclişti, în anumite zone ale Capitalei, însă, pe de altă parte, pistele deja existente dispar una câte una. Mai toate firmele care au efectuat săpături pentru proiectul 'Net City', care vizează îngroparea cablurilor de pe stâlpi, şi în urma cărora au fost distruse spaţiile speciale destinate pasionaţilor sportului pe două roţi nu au refăcut pistele pentru biciclişti. Pe Bulevardul Iuliu Maniu, în zona Politehnicii din Bucureşti, pista de biciclişti a fost desfiinţată pentru lucrări de montare a unor cabluri electrice, în urmă cu aproximativ doi ani. Pista pentru biciclişti nu a fost refăcută nici până în prezent. O situaţie similară poate fi constatată şi pe Bulevardul Elisabeta, unde au fost şi sunt efectuate lucrări pentru montarea reţelei de fibră optică. În zonele în care au fost finalizate lucrările, trotuarul a fost refăcut, însă nimeni nu s-a 'deranjat' să refacă benzile ce delimitau traseele pentru biciclişti.
- Municipalitatea îşi bate joc de propriile investiţii. Pistele pentru biciclişti, distruse de firmele angajate de Primăria Capitalei (Puterea)


SOCIAL - Csaba Asztalos. 'Am un presentiment că trecerea de la rom la ţigan se va produce' sus


Guvernul a fost de acord să schimbe denumirea de rom în cea de ţigan deşi Ministerul Justiţiei nu a fost de acord, Ministerul de Externe a explicat că nu e cazul, Secretariatul General al Guvernului nu a dorit, iar Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a opus.
'Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor spune că orice cetăţean are dreptul să se poate autoidentifica ca minoritate, fără să fie nevoit să suporte efecte negative ca urmare a acestei identificări. Mai mult acest lucru include şi dreptul de a-şi alege numele prin care o anumite minoritate se identifică. Reprezentanţii comunităţii rome din România nu au fost consultaţi înainte ca guvernul să-şi dea avizul pe această lege, ceea ce înseamnă o nouă încălcare a convenţiilor internaţionale', a declarat într-un interviu din România liberă Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
- 'Am un presentiment că trecerea de la rom la ţigan se va produce' (Romania libera)


JUSTIŢIE - Cătuşe pentru 'pastorul' Plăcintă sus


Fiul fostului ministru al Tineretului şi Sportului, senatorul PDL Sorina Plăcintă, a fost luni noapte protagonistul unui scandal-monstru: după ce şi-a bătut prietena, a încercat să o calce cu maşina, iar în cele din urmă a rănit un trecător care sărise în ajutorul fetei.
Scandalul s-a desfăşurat pe strada Berzei din Bucureşti. Andrei Plăcintă, în vârstă de 20 de ani, s-a întâlnit în acest loc cu fosta sa prietenă, pe care a lovit-o. Iritat de faptul că fata nu a vrut să se împace cu el, fiul senatorului de Vrancea s-a urcat în maşină şi, potrivit martorilor, ar fi încercat să o calce cu maşina. În ajutorul victimei a sărit un trecător în vârstă de 51 de ani. Potrivit primelor informaţii strânse de poliţişti şi procurori, întrucât Plăcintă jr. nu se liniştea, un alt trecător a scos un pistol cu bile şi a tras asupra fiului senatoarei, rănindu-l uşor. La scurt timp după incident, atât Andrei Plăcintă cât şi persoana pe care acesta a călcat-o cu maşina au fost internate la Spitalul Universitar din Bucureşti. Potrivit unor surse judiciare, Plăcintă jr. s-ar fi externat ieri, pe propria răspundere, deşi în mod normal trebuia să iasă astăzi. Într-o intervenţie la Realitatea TV, actualul prim-vicepreşedinte al PDL Bucureşti, Sorina Plăcintă a spus c ă fiul său 'este major şi dacă va fi găsit vinovat va răspunde pentru ceea ce s-a întâmplat'.
- Cătuşe pentru 'pastorul' Plăcintă (Romania libera)
- Cum ajunge, la 20 de ani, un fiu de fost ministru vedeta unui scandal naţional (Gandul)


CULTURĂ - Scurtmetrajul 'Stop-over', cu Monica Bârlădeanu, în competiţie la Sundance sus


Pelicula cu Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici a fost inclusă în competiţia celui mai important festival american care se desfăşoară între 20 şi 30 ianuarie.
Scurtmetrajul Ioanei Uricaru, 'Stop-over' (care ecranizează o întâmplare reală povestită de Cristian Mungiu regizoarei), cu Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici în rolurile principale, va rula în competiţia internaţională a celui mai important festival american, Sundance (20-30 ianuarie 2011, Park City, Utah), anunţă site-ul filmreporter.ro.
- Scurtmetrajul 'Stop-over', cu Monica Bârlădeanu, în competiţie la Sundance (Evenimentul zilei)


SPORT - Handbal feminin: România - Spania 30-26, la Campionatul European sus


Naţionala feminină de handbal a României a învins formaţia Spaniei cu scorul de 30-26 (15-10), marţi seara, în Gigantium Arena din Aalborg, în prima zi a Campionatului European din Danemarca şi Norvegia.
Formaţia noastră a început greoi şi a fost condusă cu 2-0 (min. 3) şi 3-1 (min. 6), dar trei goluri consecutive reuşite de Cristina Vărzaru au făcut ca tricolorele să treacă în avantaj pe tabela de marcaj, 4-3 (8). România a jucat în continuare rapid, dezinvolt, agresiv şi a reuşit să se desprindă, după contraatacuri fructificate de Ionela Stanca (patru reuşite la rând), scorul devenind 9-4 (13). Până la pauză, scor 15-10, formaţia noastră şi-a conservat avansul, irosind chiar de câteva ori şansa de a mări diferenţa.
La reluare, cu o apărare excelentă, România a ridicat scorul la 19-11 (35). A urmat o cădere în jocul nostru şi ibericele s-au apropiat la doar trei goluri, 22-19 (48). Echipa lui Radu Voina s-a mobilizat, a revenit în meci şi a reuşit o victorie frumoasă, cu scorul de 30-26.


SPORT - Volei masculin: Unirea Dej, pas mare spre optimile Cupei Challenge sus


Echipa masculină de volei Unirea Dej joacă a făcut un pas mare spre optimile de finală ale Cupei Challenge, prin victoria cu scorul de 3-0 (25-22, 27-25, 25-16) reuşită marţi seara, în deplasare, cu formaţia croată Mladost Zagreb, în cadrul primei manşe a şaisprezecimilor de finală ale competiţiei.
Unirea s-a impus după o oră şi 18 minute de joc şi pare să aibă de îndeplinit o simplă formalitate în retur, pe 14, 15 sau 16 decembrie, pe teren propriu.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Buget 2011: Dublinul confirmă şase miliarde de euro de măsuri de austeritate sus


Ministrul irlandez al finanţelor Brian Lenihan a confirmat marţi un pachet de măsuri de austeritate ce se ridică la 6 miliarde de euro prezentând bugetul 2011 în faţa Parlamentului, un efort de severitate fără precedent legat de ajutorul internaţional acordat ţării, informează AFP. Acest plan vizează să reducă deficitul la în jur de 9% din Produsul Intern Brut /PIB/ anul viitor, contra 32% în acest an. Obiectivul este de a-l face să coboare sub pragul de 3% până în 2015. Efortul asupra bugetului 2011 urmează a fi realizat pentru o treime via creşteri de impozite şi pentru două treimi cu ajutorul unor tăieri în cheltuieli, conform indicaţiilor deja date în ultimele săptămâni de autorităţile irlandeze. 'Amploarea acestei ajustări este greu de suportat, dar ea demonstrează seriozitatea angajamentului nostru', a afirmat Lenihan în faţa Parlamentului. 'Această perioadă a fost traumatizantă şi îngrijorătoare pentru cetăţenii ţării noastre. Ei sunt îngrijoraţi că noi am fost nevoiţi să cerem un ajutor internaţional pentru a ne ajuta să facem faţă dificultăţilor noastre economice şi financiare, şi ei se îngrijorează de impactul pe care această decizie gravă şi dificilă îl va avea asupra vieţilor lor', a admis el la începutul unei declaraţii pe un ton solemn. Măsurile de constrângere pe 2011, de o amploare inedită, urmează să permită realizarea a 40% din programul de austeritate de 15 miliarde de euro pe patru ani anunţat luna trecută de Dublin. Această cură de austeritate este principala contrapartidă a planului de ajutor de 85 de miliarde de euro pe care Irlanda a fost nevoită să îl ceară Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, ca urmare a unei severe crize financiare provocate de naufragiul sectorului său bancar.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Cehia: 100.000 de bugetari vor protesta împotriva reducerilor salariale sus


Sindicatele cehe au anunţat marţi că 100.000 de bugetari şi alţi angajaţi ai statului intenţionează să se alăture grevei anunţate pentru miercuri în semn de protest faţă de reducerile salariale din sectorul public, informează DPA. Aproximativ 40.000 de persoane sunt aşteptate să se alăture grevei în 21 de oraşe şi localităţi cehe, a declarat Jana Kasparova, un purtător de cuvânt al confederaţiei sindicale cehe. Cel puţin 500 de şcoli vor rămâne închise, în timp ce multe spitale intenţionează să trateze numai cazurile de urgenţă, a afirmat Jana Kasparova. Guvernul de centru-dreapta, al premierului Petr Necas, intenţionează să reducă cheltuielile pentru salarii în sectorul public cu 10% anul viitor în cadrul măsurilor de reducere a deficitul bugetar. Guvernul îşi propune un deficit de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2011 şi de 3% cerut de UE până în 2013. Guvernul ceh a provocat deja nemulţumirea sindicatelor prin adoptarea unor măsuri în domeniul salarizării din sectorul public care dau mai multă flexibilitate angajatorilor şi mai puţină securitate angajaţilor.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Franţa spune că va menţine repatrierea imigranţilor ilegali sus


Franţa va menţine poziţia sa dură asupra imigranţilor ilegali, după ce a repatriat până acum în acest an în jur de 25.500 de străini fără acte în regulă, a declarat ministrul de interne Bruce Hortefeux cotidianului Le Figaro de marţi, relatează Reuters. Hortefeux, al cărui minister a încorporat Ministerul Imigraţiei după o remaniere a cabinetului luna trecută, a a spus că el va menţine politica guvernului asupra imigraţiei în pofida unor critici ample faţă de expulzările a mii de romi. 'Imigraţia ilegală trebuie să se reducă şi se va reduce', a insistat Hortefeux citat de ziar, adăugând că Franţa va continua să demoleze tabere ilegale. 'Misiunea mea este clară: urmăreşte, sprijină şi extinde noua politică de imigraţie cerută de preşedinte', a declarat el. Franţa a înăsprit legile asupra imigraţiei în ultimii ani pentru a face mai uşor să îi expulzeze pe străinii reprezentând o ameninţare la adresa ordinii publice prin furturi sau cerşit, dar a fost lovi tă de un val de critici mai înainte în acest an după măsuri disciplinare luate contra taberelor de romi. Romii, în principal veniţi din membri ai Uniunii Europene România şi Bulgaria, se numără printre zecile de mii de persoane ce intră în Franţa ilegal în fiecare an, mai ales din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. În jur de 8.300 de romi au fost expulzaţi până la sfârşitul lunii august, o acţiune ce i-a adus Parisului reproşuri din partea Comisiei Europene. Guvernul francez afirmă că expulzările, ce au pus pe jar stânga, Biserica Catolică şi grupuri de apărare a drepturilor omului, sunt îndreptate spre curăţarea taberelor ilegale şi nu îi iau ca ţintă pe romi ca grup rasial. Hortefeux a mai declarat că valurile de solicitanţi de azil, cu Franţa destinaţia numărul trei după Statele Unite şi Canada, au creat întârzieri şi au îngreunat o evaluare corectă a cererilor veritabile faţă de cele false. 'Franţa, la fel ca toate ţările, are dreptul să aleagă cui să îi ureze bun veni t pe teritoriul ei', a spus el, atrăgând atenţia că imigranţii legali au aceleaşi drepturi sociale şi economice în Franţa ca cetăţenii francezi. 'Numai prin lupta contra imigraţiei ilegale putem să reuşim să îi integrăm pe străinii care ne respectă regulile', a conchis el. Sarkozy, un conservator, a avut o poziţie dură faţă de imigraţia clandestină şi criminalitate când a fost ministru de interne înainte de alegerea sa în 2007, atitudine ce i-a atras pe alegătorii de dreapta şi l-a ajutat să obţină victoria.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Assange: procurorul suedez asigură că ea nu vrea să îl expulzeze în SUA sus


Procurorul suedez însărcinat cu ancheta pentru viol contra fondatorului lui WikiLeaks Julian Assange, arestat marţi la Londra, a dat asigurări că ea nu are nicio intenţie să îl extrădeze pe australian în Statele Unite odată acesta ajuns în Suedia. 'Eu nu am emis un mandat de arestare european contra lui pentru ca el să fie extrădat în Statele Unite', a declarat marţi procurorul Marianne Ny într-o conferinţă de presă la Göteborg, în sud-vestul Suediei, potrivit agenţiei TT. 'Ancheta penală nu are nicio legătură cu WikiLeaks. Aceasta îl vizează personal' pe Assange, a mai spus ea, potrivit cotidianului Aftonbladet. Duminică, dna Ny a explicat pentru AFP că Julian Assange nu ar putea fi extrădat din Suedia în Statele Unite atât timp cât el ar fi vizat prin procedura judiciară suedeză. În timp ce avocaţii evocau 'motivaţii politice' la mandatul de arestare suedez contra numărului unu al WikiLeaks, ea a dat asigurări că nu a făcut obiectul 'niciunei presiuni politice de niciun fel', calificând ancheta sa drept 'complet independentă' ce se derulează 'normal'. Avocaţii suedezi şi britanici ai australianului au spus cu toţii că se vor opune oricărei tentative de extrădare din Marea Britanie. Julian Assange, 39 de ani, face obiectul unui mandat de arestare internaţional lansat de Suedia pentru afaceri de 'viol, agresiune sexuală şi constrângere' comise asupra a două femei, fapte ce s-ar fi petrecut în această ţară nordică în august.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Iran: închiderea unui birou al unui canal prin satelit, cinci arestări sus


Iranul a închis un birou la Teheran al unui canal prin satelit în persană, Farsil, proprietate a Grupului american News Corp şi a lui Moby Group, şi a arestat cel puţin cinci membri ai personalului său, pentru 'activităţi contrarevoluţionare', a anunţat marţi procurorul Teheranului. 'Cu intenţia de a ajuta mişcarea contrarevoluţionară, acest birou avea ca misiune să dubleze filmele pentru canalul Farsil într-un local situat în centrul Teheranului', a declarat procurorul Teheranului, Abbas Jafari Dolatabadi, citat de agenţia de presă Mehr. Potrivit site-ului televiziunii de stat, citându-l pe procurorul Teheranului, 'patru sau cinci' angajaţi ai acestui birou au fost arestaţi. Canalul prin satelit Farsil a fost lansat în vara 2009 şi propune programe mai ales turnate spre divertisment. Proprietate a lui STAR /Hong Kong/, News Corp în Statele Unite şi Moby Group în Afganistan, el ia ca ţintă o audienţă de 100 de milioane de persoane în Iran, Afganistan şi Tadjikistan. El s-a impus rapid în căminele iraniene dublând mai ales marile seriale americane, ceea ce i-a iritat pe conservatori care l-au acuzat că 'propagă corupţia'. Potrivit procurorului Teheranului, 'echipamente perfecţionate au fost confiscate' în timpul acestei descinderi.


EVENIMENT - Apetitul trasnpartinic pentru afaceri cu statul sus


Senatul a respins recent legea care interzicea parlamentarilor să facă afaceri cu statul. Declaraţiile de interese ale acestora explică de ce: banul public îi atrage indiferent de culoarea politică.
Dan Voiculescu a postat pe site-ul Senatului o declaraţie de interese impresionantă: 131 de contracte pe care firmele şi fundaţia senatorului le-au încheiat cu diferite companii, regii, institute etc., la care statul este acţionar. 43 dintre acestea au fost semnate în 2010, cum ar fi cel cu Camera Deputaţilor pentru închirierea unui ministudio, cu Spitalul de urgenţă din Galaţi şi cel judeţean din Miercurea-Ciuc sau cel cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Caraş-Severin pentru mica publicitate.
Şi tot în acest an, una din firmele senatorului a încheiat cu Oltchim un contract de 100.000 de euro pentru servicii de publicitate.
Senatorul PDL Mircea Andrei s-a specializat în a acorda consultanţă companiilor de stat şi consiliilor judeţene.
Sorina Plăcintă, senator PDL, a îmbrăcat prin firma sa, Sorste Focşani, Primăria Târgu-Mureş, o unitate militară, Complexele energetice Craiova şi Turceni, Aeroportul Henri Coandă, dar şi Spitalul Filantropia.
Senatorul UDMR György Frunda preferă contractele cu casele judeţene de asigurări, cea a apărării oridinii publice şi autorităţii judecătoreşti şi Casa asigurărilor de sănătate a Ministerului Transporturilor.
- Senatori cu lipici la banul public (Capital)


EVENIMENT - Baronii PD-L şi miliardele lor nedeclarate sus


Declaraţiile de avere au fost întotdeauna coşmarul politicienilor neamului, indiferent de formaţiunea din care provin. Acesta este şi cazul vicepreşedintelui PD-L Vaslui, Corneliu Mihalache, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui, care a uitat să treacă în declaraţia de avere majorarea de capital făcută de către domnia sa la firma la care este unic acţionar, SC Motor Grup SRL.
Iar suma nu este deloc de neglijat, fiind vorba de vreo 15 miliarde de lei vechi, bani care, conform aceleiaşi declaraţii de avere, nu existau în conturile sale sau ale familiei sale. Potrivit declaraţiei de avere depuse la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, preşedintele CJAS Vaslui Corneliu Mihalache este acţionar la firma SC Motor Grup SRL cu 1.400 de părţi sociale în valoare totală de 1.400.000 de RON.
Contactat în legătură cu discrepanţele dintre declaraţia sa de avere şi datele oficiale de la Registrul Comerţului, Corneliu Mihalache a precizat că într-adevăr a făcut o majorare capital la firma sa imediat după depunerea declaraţiei de avere.
- Baronii PD-L şi miliardele lor nedeclarate (Curentul)


EVENIMENT - Scandalul WikiLeaks, decodat de hackeri români sus


EVZ a stat de vorbă cu câţiva hackeri români, despre operaţiunile WikiLeaks şi atacul informatic lansat imediat asupra site-ului. 'I-am ajuta doar dacă nu ne-am pune libertatea în pericol', spun, sub anonimat, unii dintre ei.
Hackerul care îşi spune Tinkode (membru al unui grup de programatori numit InSecurity Romania) - autor al unui atac de acum câteva săptămâni asupra site-ului Marinei Britanice şi, în trecut, asupra unor subdomenii ale site-ului US Army, fapte asumate pe blogul personal - pare destul de relaxat. Din câte spune, dacă ar avea ocazia, ar ajuta operaţiunile WikiLeaks. Cu o mică precizare: 'Asta doar dacă aş fi sigur că nu mi-aş pune libertatea în joc. Am avut prilejul să obţin personal unele 'documente'/ video-uri mai secrete, dar nu sunt adeptul să le răspândesc (niciodată nu se ştie în mâinile cui pot ajunge şi dacă pot crea probleme grave). În plus, nu am publicat pentru că asta nu reprezintă un interes pentru mine, am ajuns la concluzia că ar fi mai bine să le şterg pentru a nu avea probleme pe viitor', explică hackerul.
- Scandalul WikiLeaks, decodat de hackeri români (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Curtea de Conturi: nereguli la Administraţia Străzilor sus


Curtea de Conturi a constatat că directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman, a majorat cu 50%, contrar prevederilor legii, contractul pentru reabilitarea unuia dintre cele mai importante pasaje rutiere din Capitală. Mai mult, Administraţia Străzilor, instituţie subordonată primăriei conduse de Sorin Oprescu, ar fi plătit lucrări inexistente, au notat inspectorii Curţii de Conturi în raportul pe 2009 al instituţiei, ce urmează să fie publicat în zilele următoare. Chiar dacă valoarea reală a lucrărilor, al căror beneficiar va fi Primăria Capitalei, este depăşită cu milioane de euro în contracte, edilii nu pot fi amendaţi decât cu maximum 100.000 de lei.
'S-a constatat efectuarea unor plăţi în sumă de 39.108 lei reprezentând contravaloarea unor devize ce cuprind cantităţi de lucrări mai mari decât cele real executate. În timpul controlului, atât pagubele produse, cât şi accesoriile calculate au fost recuperate integral', se arată într-un răspuns oficial al Curţii de Conturi, adresat ziarului 'Puterea'.
- Exclusiv. 'Blonda de la Străzi', Alina Roman, 'umflă' contractele de reabilitare din Capitală (Puterea)

0 Response to "Revista Presei 8 decembrie 2010"

Trimiteți un comentariu