[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 24 iunie 2010

Posted by PressUpdate joi, 24 iunie 2010 09:31

Sumar

POLITIC - Campaniile de presă la comandă, apreciate drept 'vulnerabilitate' în Strategia de Apărare a României

Pentru prima dată după 1989, campaniile de presă la comandă au fost definite, în Strategia de Apărare a României, drept un risc serios la adresa securităţii ţării - scrie Gândul.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu consideră justificată introducerea campaniilor de presă drept factor care vulnerabilizează siguranţa naţională şi dă exemple. 'Să zicem că un jurnalist, nu contează de la ce ziar, are o afacere cu echipamente de telecomunicatii speciale şi scrie articole sau editoriale în avantajul afacerii sale. Aici nu e doar un conflict de interese, pentru că, dacă influenţează prin campania pe care o duce o decizie de achiziţionare care ţine de siguranţa naţională, şi decizia va fi proastă. Atunci avem un risc. Sunt cazuri de campanii de presă care pot fi un risc pentru siguranţa naţională, nu e vorba despre toate campaniile de presă în general', a declarat Lăzăroiu, pentru Gândul. Deşi nu i-a pronunţat numele, el a făcut aluzie lui Bogdan Chirieac, a cărui firmă a făcut afaceri de milioane de euro cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Consilierul prezidenţial Valeriu Turcan, pus să dea un exemplu concret care a motivat includerea presei printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei statului, a vorbit chiar despre şantajul tandemului Roşca-Chirieac la adresa şefului ANI, şantaj demascat în paginile ziarului 'Curentul'.
'Aici e drama României. Spuneam eu într-o seară, e o dramă că România are 3 talk-show-uri care sunt total independente şi toate 3 din păcate sunt pe B1 TV, iar la celelalte 64 de talk-show-uri toţi vorbesc la fel, aceeaşi limbă, acelaşi mesaj, aceleaşi minciuni, aceleaşi presiuni. Aici e foarte dubios şi deja ţine de interesul naţional şi de securitate naţională şi e treaba şi a serviciilor secrete şi a CSAT-ului', a sunat avertizarea de la B 1 TV a lui Radu Moraru.
- Cristian Tudor Popescu: 'Ceea ce face CSAT este un grav abuz' / Andreea Pora: 'Avem ziarişti şantajişti, nu e ceva nou' (Adevarul)
- Strategia Naţională de Apărare împotriva presei (Jurnalul National)
- PNL: Vom face toate demersurile pentru a împiedica 'suprimarea vocilor critice la adresa guvernării' (Jurnalul National)
- Roşca şi Chirieac - exemplificaţi negativ după publicarea Strategiei Naţionale de Apărare (Curentul)
- Strategia de Apărare a dictaturii PDL-Băsescu: Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate (Cotidianul)
- Strategia Naţională de Apărare enumeră printre vulnerabilităţile României campaniile de presă la comandă (Curierul national)
- Strategia Naţională de Apărare Împotriva Presei (Puterea)
- PREŞEDINŢIA: CE CAMPANII DE PRESĂ AU 'VULNERABILIZAT' SECURITATEA NAŢIONALĂ (Gandul)
- Cristian Tudor POPESCU despre noua Strategie de Apărare: 'Nu-mi place cum arată azi presa, dar e nejustificat să vorbeşti de presă ca de un pericol' (Gandul)


POLITIC - Elena Udrea: 'E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL'

Elena Udrea crede că în 10 ani România ar putea fi pregătită pentru un preşedinte-femeie. Într-un interviu pentru România liberă, ministrul mai spune că Traian Băsescu a transmis un mesaj clar către PDL: 'dacă nu vreţi sau nu sunteţi în stare să impuneţi aceste măsuri, nu mă încurcaţi'.
'Avantajos ar fi ca remanierea să se facă mai târziu, iar argumentul PDL este că tocmai a trecut cu bine de moţiunea de cenzură. Se presupune Guvernul că are suficientă susţinere pentru a pune în aplicare măsurile de austeritate. O schimbare de miniştri ar fi însemnat amânarea implementării acestor măsuri fiindcă un ministru nou are nevoie de timp pentru a-şi da seama unde şi cum trebuie făcute reformele.'
'În primul rând, cu reducerea cheltuielilor bugetare, decisă la începutul anului 2009, care nu s-a făcut până la capăt. Apoi, nimeni nu a urmărit pas cu pas, minister cu minister, în ce măsură aceste reduceri cerute de premier au avut sau nu loc. Era vorba de reducerea angajaţilor în sectorul bugetar cu 20 la sută, dar noi nu am operat această reducere, ci am redus fondul de salarii cu procentul alocat locurilor bugetate, dar neocupate. Pe de altă parte, a fost şi o lipsă de solidaritate a guvernului, unii miniştri preferând să nu opereze reduceri pentru a-şi conserva imaginea în instituţiile pe care le conduc.'
'Trebuie să stabilim şi noi prin lege, cum fac celelalte state europene, cu câţi oameni vine un Guvern la putere şi cu câţi pleacă: de câţi oameni are nevoie un executiv pentru a implementa programul de guvernare. La noi, din ipocrizie lucrurile sunt amestecate.'
'Încercăm să ne descurcăm fără Traian Băsescu. E nevoie de un om foarte puternic. Partidul e mare, nu a avut timp să se omogenizeze, are mulţi parlamentari aleşi uninominal, mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene şi e foarte greu să fie puşi să lucreze împreună. Principala calitate va trebui să fie autoritatea, apoi, bineînţeles, să aducă un plus de valoare partidului.'
'Am avut un contract pe fonduri europene cu Realitatea TV, dar l-am reziliat pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către firma de publicitate intermediară. Această reziliere a dus, de altfel, la atacurile repetate din partea Realităţii TV în ultima perioadă. Realitatea ar putea pretinde că se preocupă întradevăr de problemele românilor dacă ar organiza dezbateri legate de faptul că statul plăteşte 400 milioane de Euro celor păgubiţi de FNI - Sorin Ovidiu Vântu sau legate de cele 600 milioane de dolari pe care statul nu îi mai poate recupera de la Dinu Patriciu. În total este vorba de aproape un miliard de Euro. Dacă i-am fi avut, nu am mai fi fost nevoiţi să tăiem din pensii şi ajutoare sociale.'
- 'E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL' (Romania libera)


POLITIC - Cotizaţia la PSD pe timp de criză

La PSD, criza financiară este tratată cu impunerea de noi cotizaţii organizaţiilor locale şi liderilor centrali, puşi să facă lunar chetă pentru supravieţuirea partidului - susţine Evenimentul zilei.
Conform unui document intern obţinut de EVZ, Biroul Permanent al PSD a decis, în şedinţa din 31 mai, ca fiecare filială judeţeană să contribuie lunar cu 3.000 de lei 'la cheltuielile necesare de la nivel central'. În hotărârea semnată de preşedintele PSD, Victor Ponta, şi de secretarul general Liviu Dragnea se specifică faptul că banii trebuie trimişi până pe 15 în fiecare lună. Baronii locali au, în schimb, libertatea de a-şi achita cotizaţia 'în numerar sau prin virament'.
Baronii locali ai PSD trebuie să verse 3.000 de lei lunar în conturile conducerii centrale. La rândul lor, liderii din Kiseleff şi-au impus o cotizaţie de 1.000 de lei lunar.
'Măsurile de austeritate' impuse de Victor Ponta vin într-o perioadă de criză financiară traversată de PSD. Cu datorii de opt milioane de euro, social-democraţii au dificultăţi în acoperirea cheltuielilor curente de funcţionare a partidului. Cele două taxe ar aduce în conturile partidului aproape 500.000 de euro într-un an.
- 'Taxa Ponta': 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD (Evenimentul zilei)



ContinuaEDITORIAL Cine pune în pericol România

POLITIC Campaniile de presă la comandă, apreciate drept 'vulnerabilitate' în Strategia de Apărare a României

Elena Udrea: 'E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL'

Cotizaţia la PSD pe timp de criză

Care ar putea fi propunerile PDL pentru CA al TVR

Vanghelie: 'Nu sunt intelectual, dar sunt inteligent'

ECONOMIC Premierul a anunţat câteva măsuri de relansare a economiei

Cu cât se impozitează, ce se mai impozitează

CNADNR pierde procesul cu Bechtel, după ce plăteşte avocatei 6 milioane de euro

Bancherii nu vor să plătească în plus

SOCIAL Ploile ar putea continua şi astăzi

Valentin Lazea: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi

Planuri de investiţii în Capitală

Poliţistul local intervine din 2011

JUSTIŢIE Firmele lui Dan Diaconescu datorează un milion de euro la stat

Fraţii Awdi îl vor cercetat şi pe Mircea Ursache

SPORT Fotbal - CM 2010: Ghana - Germania 0-1, în Grupa D

Fotbal - CM 2010: Australia - Serbia 2-1, în Grupa C

Tenis: Meciul Mahut-Isner, meciul tuturor recordurilor

Tenis: Hănescu s-a calificat în turul III la Wimbledon

Olimpice: Jacques Rogge cere anchetarea restituirii a 2 medalii olimpice

INTERNAŢIONAL AGERPRES Preşedintele Băncii Mondiale îşi declară satisfacţia faţă de angajamentul Bulgariei pentru disciplina fiscală

Obama l-a revocat din funcţie pe McChrystal şi-l înlocuieşte cu David Petraeus

Un general britanic este şeful interimar al forţelor NATO din Afganistan

SUA îl plasează pe liderul cecen Doku Umarov pe lista sa cu terorişti

SUA au luat în calcul un atac nuclear împotriva Coreii de Nord în 1969

Julia Gillard, prima femeie prim-ministru din Australia

EVENIMENT Afganistan: Doi români au murit în timpul unei explozii


-- in detaliu --

EDITORIAL - Cine pune în pericol România sus

Strategia Naţională de Apărare a României constată că statul este victimă a crimei organizate şi a clientelei politice, dar nu are soluţii care să evite eşecul final. Principalele pericole vin din interior şi România nu are o plasă de salvare, în schimb, pentru ameninţările din exterior ţara se adăposteşte sub acoperişul NATO - este de părere Sabina Fati în România liberă.
România este pusă în pericol, mai ales, de cei care o conduc şi care, în loc să consolideze instituţiile statului, le pun la dispoziţia propriilor clienţi politici, pe care fie îi alimentează cu bani publici prin contracte preferenţiale, fie îi angajează, aglomerând schema bugetarilor inutili. Strategia Naţională de Apărare a României trimisă de la Cotroceni Parlamentului constată că România este pusă în pericol, mai ales, de cei care o guvernează şi care nu reuşesc să pună în aplicare legile, fie pentru că nu vor, fiindcă le-ar periclita în viitor statutul privilegiat, fie din incompetenţă, fiindcă selecţia elitei politice autohtone se face în continuare după principiul supunerii, nu al competenţei. România este pusă în pericol, mai ales, de cei care o conduc şi care nu reuşesc să-i elimine pe corupţii dintre ei, nu reuşesc să pună capăt evaziunii fiscale, să reducă economia subterană şi dezechilibrele bugetare. România este pusă în pericol de cei care o conduc şi care iau 'decizii politice greşite', iar Strategia Naţională de Apărare avertizează că România nu are nici măcar un 'mecanism coerent de previziune, prognoză, programre, planificare, execuţie şi control' asupra bugetului.
- Cine pune în pericol România (Romania libera)


POLITIC - Campaniile de presă la comandă, apreciate drept 'vulnerabilitate' în Strategia de Apărare a României sus

Pentru prima dată după 1989, campaniile de presă la comandă au fost definite, în Strategia de Apărare a României, drept un risc serios la adresa securităţii ţării - scrie Gândul.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu consideră justificată introducerea campaniilor de presă drept factor care vulnerabilizează siguranţa naţională şi dă exemple. 'Să zicem că un jurnalist, nu contează de la ce ziar, are o afacere cu echipamente de telecomunicatii speciale şi scrie articole sau editoriale în avantajul afacerii sale. Aici nu e doar un conflict de interese, pentru că, dacă influenţează prin campania pe care o duce o decizie de achiziţionare care ţine de siguranţa naţională, şi decizia va fi proastă. Atunci avem un risc. Sunt cazuri de campanii de presă care pot fi un risc pentru siguranţa naţională, nu e vorba despre toate campaniile de presă în general', a declarat Lăzăroiu, pentru Gândul. Deşi nu i-a pronunţat numele, el a făcut aluzie lui Bogdan Chirieac, a cărui firmă a făcut afaceri de milioane de euro cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Consilierul prezidenţial Valeriu Turcan, pus să dea un exemplu concret care a motivat includerea presei printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei statului, a vorbit chiar despre şantajul tandemului Roşca-Chirieac la adresa şefului ANI, şantaj demascat în paginile ziarului 'Curentul'.
'Aici e drama României. Spuneam eu într-o seară, e o dramă că România are 3 talk-show-uri care sunt total independente şi toate 3 din păcate sunt pe B1 TV, iar la celelalte 64 de talk-show-uri toţi vorbesc la fel, aceeaşi limbă, acelaşi mesaj, aceleaşi minciuni, aceleaşi presiuni. Aici e foarte dubios şi deja ţine de interesul naţional şi de securitate naţională şi e treaba şi a serviciilor secrete şi a CSAT-ului', a sunat avertizarea de la B 1 TV a lui Radu Moraru.
- Cristian Tudor Popescu: 'Ceea ce face CSAT este un grav abuz' / Andreea Pora: 'Avem ziarişti şantajişti, nu e ceva nou' (Adevarul)
- Strategia Naţională de Apărare împotriva presei (Jurnalul National)
- PNL: Vom face toate demersurile pentru a împiedica 'suprimarea vocilor critice la adresa guvernării' (Jurnalul National)
- Roşca şi Chirieac - exemplificaţi negativ după publicarea Strategiei Naţionale de Apărare (Curentul)
- Strategia de Apărare a dictaturii PDL-Băsescu: Presiunea trusturilor de presă pe decizia politică, o vulnerabilitate (Cotidianul)
- Strategia Naţională de Apărare enumeră printre vulnerabilităţile României campaniile de presă la comandă (Curierul national)
- Strategia Naţională de Apărare Împotriva Presei (Puterea)
- PREŞEDINŢIA: CE CAMPANII DE PRESĂ AU 'VULNERABILIZAT' SECURITATEA NAŢIONALĂ (Gandul)
- Cristian Tudor POPESCU despre noua Strategie de Apărare: 'Nu-mi place cum arată azi presa, dar e nejustificat să vorbeşti de presă ca de un pericol' (Gandul)


POLITIC - Elena Udrea: 'E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL' sus

Elena Udrea crede că în 10 ani România ar putea fi pregătită pentru un preşedinte-femeie. Într-un interviu pentru România liberă, ministrul mai spune că Traian Băsescu a transmis un mesaj clar către PDL: 'dacă nu vreţi sau nu sunteţi în stare să impuneţi aceste măsuri, nu mă încurcaţi'.
'Avantajos ar fi ca remanierea să se facă mai târziu, iar argumentul PDL este că tocmai a trecut cu bine de moţiunea de cenzură. Se presupune Guvernul că are suficientă susţinere pentru a pune în aplicare măsurile de austeritate. O schimbare de miniştri ar fi însemnat amânarea implementării acestor măsuri fiindcă un ministru nou are nevoie de timp pentru a-şi da seama unde şi cum trebuie făcute reformele.'
'În primul rând, cu reducerea cheltuielilor bugetare, decisă la începutul anului 2009, care nu s-a făcut până la capăt. Apoi, nimeni nu a urmărit pas cu pas, minister cu minister, în ce măsură aceste reduceri cerute de premier au avut sau nu loc. Era vorba de reducerea angajaţilor în sectorul bugetar cu 20 la sută, dar noi nu am operat această reducere, ci am redus fondul de salarii cu procentul alocat locurilor bugetate, dar neocupate. Pe de altă parte, a fost şi o lipsă de solidaritate a guvernului, unii miniştri preferând să nu opereze reduceri pentru a-şi conserva imaginea în instituţiile pe care le conduc.'
'Trebuie să stabilim şi noi prin lege, cum fac celelalte state europene, cu câţi oameni vine un Guvern la putere şi cu câţi pleacă: de câţi oameni are nevoie un executiv pentru a implementa programul de guvernare. La noi, din ipocrizie lucrurile sunt amestecate.'
'Încercăm să ne descurcăm fără Traian Băsescu. E nevoie de un om foarte puternic. Partidul e mare, nu a avut timp să se omogenizeze, are mulţi parlamentari aleşi uninominal, mulţi primari şi preşedinţi de consilii judeţene şi e foarte greu să fie puşi să lucreze împreună. Principala calitate va trebui să fie autoritatea, apoi, bineînţeles, să aducă un plus de valoare partidului.'
'Am avut un contract pe fonduri europene cu Realitatea TV, dar l-am reziliat pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale de către firma de publicitate intermediară. Această reziliere a dus, de altfel, la atacurile repetate din partea Realităţii TV în ultima perioadă. Realitatea ar putea pretinde că se preocupă întradevăr de problemele românilor dacă ar organiza dezbateri legate de faptul că statul plăteşte 400 milioane de Euro celor păgubiţi de FNI - Sorin Ovidiu Vântu sau legate de cele 600 milioane de dolari pe care statul nu îi mai poate recupera de la Dinu Patriciu. În total este vorba de aproape un miliard de Euro. Dacă i-am fi avut, nu am mai fi fost nevoiţi să tăiem din pensii şi ajutoare sociale.'
- 'E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL' (Romania libera)


POLITIC - Cotizaţia la PSD pe timp de criză sus

La PSD, criza financiară este tratată cu impunerea de noi cotizaţii organizaţiilor locale şi liderilor centrali, puşi să facă lunar chetă pentru supravieţuirea partidului - susţine Evenimentul zilei.
Conform unui document intern obţinut de EVZ, Biroul Permanent al PSD a decis, în şedinţa din 31 mai, ca fiecare filială judeţeană să contribuie lunar cu 3.000 de lei 'la cheltuielile necesare de la nivel central'. În hotărârea semnată de preşedintele PSD, Victor Ponta, şi de secretarul general Liviu Dragnea se specifică faptul că banii trebuie trimişi până pe 15 în fiecare lună. Baronii locali au, în schimb, libertatea de a-şi achita cotizaţia 'în numerar sau prin virament'.
Baronii locali ai PSD trebuie să verse 3.000 de lei lunar în conturile conducerii centrale. La rândul lor, liderii din Kiseleff şi-au impus o cotizaţie de 1.000 de lei lunar.
'Măsurile de austeritate' impuse de Victor Ponta vin într-o perioadă de criză financiară traversată de PSD. Cu datorii de opt milioane de euro, social-democraţii au dificultăţi în acoperirea cheltuielilor curente de funcţionare a partidului. Cele două taxe ar aduce în conturile partidului aproape 500.000 de euro într-un an.
- 'Taxa Ponta': 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD (Evenimentul zilei)


POLITIC - Care ar putea fi propunerile PDL pentru CA al TVR sus

Actorul Florin Călinescu şi regizorul Stere Gulea revin în calculele PDL pentru conducerea TVR - scrie Evenimentul zilei.
Numele celor doi au fost puse pe masă în această seară, la o întâlnire informală a liderilor PDL, în Modrogan 22, în condiţiile în care democrat-liberalii trebuie să-şi desemneze până luni trei reprezentanţi în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR, dintre care unul care să-l înlocuiască pe Alexandru Sassu la şefia instituţiei.
Surse din partid au precizat pentru EVZ că printre numele luate în discuţie se numără şi cele ale jurnaliştilor Andreea Pora şi Cezar Ion, dar şi al editorialistului Alexandru Lăzescu, preşedinte al Grupului pentru Dialog Social Iaşi.
- TVR (re)devine televiziune de partid şi de stat (Puterea)
- Călinescu, Gulea, Pora, Ion, Lăzescu - numele cu care jonglează PDL la TVR (Evenimentul zilei)


POLITIC - Vanghelie: 'Nu sunt intelectual, dar sunt inteligent' sus

Zvonurile apărute pe surse în aceste zile cu privire la o posibilă trecere în plan secund a unor lideri cu imagine negativă din tabăra social-democrată până în toamnă nu l-au lăsat indiferent pe preşedintele PSD Bucureşti, Marian Vanghelie, care a ieşit ieri la rampă, susţinând pentru ziare.com că persoanele care au făcut astfel de afirmaţii au probleme personale. 'Mi se pare o chestie comică, cei care au făcut astfel de declaraţii au probleme personale. Şi eu pot lansa multe zvonuri. Sunt jocuri de copii. PSD este un partid mare cu foarte mulţi membri. Nu îţi pot fi toţi prieteni. E mai complicat', a spus liderul PSD Bucureşti. Şi ca să fie pe placul preşedintelui PSD, Vanghelie l-a gratulat pe acesta, afirmând că are o relaţie foarte bună cu el. 'Eu am o relaţie foarte bună cu Victor Ponta. Atâta timp cât vorbim aceeaşi limbă şi atât eu, cât şi Victor Ponta dorim binele partidului, totul va fi bine. Toate aceste zvonuri sunt nişte şuşanale. Nu sunt in telectual, dar sunt inteligent', a adăugat Vanghelie.
- Vanghelie dixit: 'Nu sunt intelectual, dar sunt inteligent' (Curentul)
- PSD vrea să-şi marginalizeze 'vectorii de imagine negativă' din partid, vizat fiind şi Vanghelie (Curierul national)


ECONOMIC - Premierul a anunţat câteva măsuri de relansare a economiei sus

Prim-ministrul, Emil Boc, a făcut, miercuri, o nouă strategie de priorităţi a măsurilor economice pe care Cabinetul se va axa în perioada următoare pentru a scoate România din criză.. 'Guvernul se va concentra în următoarele şase luni pe următoarele patru priorităţi: susţinerea activităţii economice şi a investiţiilor, reducerea personalului bugetar de la nivel central şi local,combaterea evaziunii fiscale şi creşterea absorbţiei fondurilor europene', a explicat şeful Executivului, citat de Gândul.
- Ce forme de sprijin spune Guvernul că a găsit pentru întreprinderi (Curierul national)


ECONOMIC - Cu cât se impozitează, ce se mai impozitează sus

Statul va impozita de la 1 iulie cu 16% tichetele, de masă, cadou sau de vacanţă, dobânzile obţinute de români de la bănci şi va micşora cu peste 2.000 de lei veniturile anuale obţinute de angajaţii plătiţi prin contracte de drepturi de autor.
De la 1 iulie, românii vor avea de plătit şi mai multe taxe şi impozite. Guvernul a adoptat miercuri ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, care prevede, printre altele, impozitarea tichetelor de masă, cadou sau de creşă şi a plăţilor compensatorii, plata unor impozite mai mari pentru câştigurile din pariuri şi pe locuinţele altele decât cea de domiciliu. Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, a precizat la finalul şedinţei de Guvern că 'unul dintre rolurile acestei legi este acela de a aduce sistemul de taxe şi de impozite din România în zona normalităţii'.
- Cum arată noul Cod Fiscal. Ce taxe cresc (Gandul)
- Veniturile independente, taxate la sânge (Evenimentul zilei)
- Vlădescu despre noile impozite: 'Pierderea nu este aşa de mare' (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - CNADNR pierde procesul cu Bechtel, după ce plăteşte avocatei 6 milioane de euro sus

CNADNR a pierdut procesul cu avocata care a consiliat Compania la încheierea contractului cu Bechtel, pentru că a mizat în instanţă pe argumente greşite - apreciază România liberă.
Contractul Bechtel, pentru construcţia Autostrăzii Transilvania, este unul dintre cele mai controversate proiecte de anvergură naţională. Statul român achită miliarde de euro pentru o autostradă din care a fost realizat abia 10% în şapte ani. Iar România contabilizează pierderi în continuare. CNADNR a pierdut recent procesul cu consultantul statului la încheierea contractului, avocata Simona Neagu, şi posibilitatea de a recupera circa 6 milioane euro. Procesul a început în iulie 2009, iar soluţia Tribunalului Bucureşti poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
- Cum a pierdut statul şase milioane de euro din contractul Bechtel (Romania libera)
- CNADNR a pierdut procesul cu avocata Simona Neagu. Ministerul Transporturilor, mariaj forţat cu Bechtel (Puterea)


ECONOMIC - Bancherii nu vor să plătească în plus sus

Bancherii ar fi de acord să plătească impozite mai mari dacă ar avea siguranţa că Guvernul va folosi banii pentru un scop precis
Statul nu are niciun motiv să supraimpoziteze băncile atât timp cât el nu le-a ajutat în niciun fel şi nici nu are de recuperat bani de la ele. Dacă totuşi statul decide că bancherii trebuie să plătească un impozit mai mare decât companiile din alte sectoare, şefii băncilor nu ar putea spune nu dacă va exista siguranţa că există o destinaţie clară pentru aceşti bani, susţine Laszlo Diosi, şeful OTP România. 'A fost vreo contribuţie a statului la băncile din România? Nu. De ce să se impoziteze băncile în România? De ce nu se impozitează companiile din domeniul telecomunicaţiilor. De ce băncile?', a declarat Diosi. El a pre¬cizat că în cazul altor state, cum ar fi Marea Britanie sau SUA, care au cheltuit fonduri imense pentru a salva din faliment zeci de bănci, este normal ca băncile să dea banii înapoi.
- Bancherii se apără: statul nu ne-a ajutat, deci nu trebuie să ne ia bani în plus (Gandul)


SOCIAL - Ploile ar putea continua şi astăzi sus

Peste 1.800 de locuinţe, mii de hectare de culturi şi câteva şosele din Transilvania şi Banat au fost distruse de viituri. Hidrologii vin, în continuare, cu veşti proaste: până după-amiază va fi cod portocaliu de inundaţii în Bucovina şi Maramureş - informează Adevărul.
Cu toate că ştiau ce trebuie să facă pentru a stopa efectele inundaţiilor, guvernanţii s-au mulţumit să croiască planuri pe hârtie şi să se certe pe ele - scrie Evenimentul zilei.
- Evacuaţi din calea apelor! (Curentul)
- Peste 1.800 de locuinţe şi câteva şosele au fost distruse de ape în Transilvania şi Banat (Adevarul)
- Reşiţa a devenit Veneţia Banatului (Romania libera)
- Jumătate de ţară, lovită de furtuni şi inundaţii. Alertă până joi, ora 16 (Gandul)
- Inundaţiile, 'tratate' cu dispute politice (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Valentin Lazea: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi sus

Pentru ca în 2011 salariile bugetarilor să revină la nivelul de dinainte de reducerea cu 25%, un sfert dintre ei ar trebui să fie concediaţi, spune economistul-şef al BNR, Valentin Lazea - publică Gândul.
Revenirea la nivelul de salarizare din sectorul bugetar de dinaintea reducerilor cu 25% anunţate de Guvern nu va fi posibilă anul viitor decât dacă se iau şi alte măsuri, cum ar fi concedieri sau impunerea unei săptămâni pe lună de concediu fără plată. Afirmaţia a fost făcută, în nume personal, de economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, la emisiunea 'După 20 de ani', care va fi difuzată duminică la Pro TV.
Întrebat câţi bugetari ar trebui concediaţi, Lazea a evitat să dea explicit cifra, însă a precizat că este vorba de un sfert dintre cei 1,38 milioane de salariaţi din acest domeniu. Făcând un calcul simplu, rezultă că 345.000 de bugetari ar trebui să plece pentru ca cei rămaşi să poată primi salariile din acest an.
- Lazea, BNR, în emisiune la Pro TV: 345.000 de bugetari ar trebui concediaţi (Gandul)
- Cine se mai gândeşte la viitoarea generaţie? (Curierul national)


SOCIAL - Planuri de investiţii în Capitală sus

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, îi mai 'vrăjeşte' din când în când pe consilierii generali, făcându-i să 'joace', uneori, după cum 'cântă' el. Aşa s-a întâmplat în cazul renumitei 'Autostrăzi suspendate' - este de părere Curentul.
Era tot ceea ce le lipsea bucureştenilor, într-un oraş prăfuit, plin de ţânţari, de gropi şi cu aer irespirabil. Edilul-şef al Capitalei a reuşit să-i convingă pe membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să ridice mâna în favoarea alocării pentru serviciile de urbanism şi fezabilitate în cazul 'Autostrăzii suspendate' a sumei de 27 milioane de lei, adică a circa 7 milioane de euro. Astfel, Oprescu, în faţa căruia mulţi dintre directorii din Primăria Capitalei stau drepţi şi iau notiţe, speră să îşi vadă visul cu ochii.
- Megalomanul Oprescu cheltuieşte 7 milioane de euro pentru visurile sale cu autostrada suspendată (Curentul)
- Documentul privind sterilizarea câinilor vagabonzi, semnat de primarul general (Gandul)


SOCIAL - Poliţistul local intervine din 2011 sus

Camera Deputaţilor a adoptat înfiinţarea Poliţiei locale, din 2011. Cea mai mare parte a poliţiştilor locali vor proveni din rândurile actualilor poliţişti comunitari.
Poliţiştii locali vor fi instruiţi în unităţile Ministerului de Interne şi vor avea atribuţii inclusiv în domeniul circulaţiei şi ordinii publice. Potrivit proiectului de lege adoptat de deputaţi, Poliţia locală va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atribuţii în inspecţia în construcţii, apărarea proprietăţii publice, combaterea infracţiunilor, comerţul şi evidenţa persoanelor.
- Apare Poliţia locală: MAI o instruieşte, primarul îi face strategia (Gandul)


JUSTIŢIE - Firmele lui Dan Diaconescu datorează un milion de euro la stat sus

De-a lungul vremii, în garsoniera OTV s-a perindat pentru interviuri generoase şi binevoitoare o sumedenie de personaje dubioase, de la interlopi la 'vedete' ale Parchetului, ulterior încătuşate - scrie Adevărul.
Dosarul 'Caltaboşul' l-ar putea scăpa pe Dan Diaconescu. Avocaţii producătorului postului de televiziune OTV au susţinut, în faţa magistraţilor de la Judecătoria Sectorului 1, cei care au decis arestarea pentru 29 de zile a acestuia, mai multe excepţii şi au arătat, printre altele, că există un precedent privind legalitatea interceptărilor telefonice în dosarul 'Caltaboşul' în care au fost ascultaţi foştii miniştri Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan. Atunci, avocaţii celor doi au cerut Curţii Constituţionale să decidă dacă ascultarea telefoanelor încalcă sau nu Constituţia ţării, în condiţiile în care împotriva celor doi nu se începuse urmărirea penală şi interceptările s-au făcut în dosar deşi ei nu aveau nicio calitate în acea cauză - scrie Curentul.
Patru din cele cinci firme ale lui Dan Diaconescu se află în procedură de executare silită de către Fisc, pentru datorii totale la bugetul statului de aproape un milion de euro. Proprietarul televiziunii OTV, a cărui avere este estimată la 33 milioane de euro, a fost arestat ieri pentru 29 de zile - informează România liberă.
- OTV, Spălătoria de suspecţi (Adevarul)
- Dan Diaconescu, arestat pentru 29 de zile (Jurnalul National)
- Dan Diaconescu ar putea fi salvat de dosarul 'Caltaboşul' (Curentul)
- 'Deontologul' Turcescu, în panoplia şantajiştilor ipocriţi (Curentul)
- Dan Diaconescu: În Rolls Royce şi cu un milion datorie la Fisc (Romania libera)
- Primarul Moţ, denunţătorul lui Diaconescu: 'Tot din două în două săptămâni mă sunau, domnule, bani, bani' (Gandul)
- Procurorii DNA: câte plasme încap în studioul OTV? (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Fraţii Awdi îl vor cercetat şi pe Mircea Ursache sus

Avocatul familiei Awdi, Cătălin Dancu, a anunţat ieri că va face plângere penală împotriva fostului preşedinte al AVAS Mircea Ursache, pentru abuz în serviciu, susţinând că acesta ar fi vinovat de mai multe ilegalităţi în gestionarea activităţii Rodipet - informează Curierul Naţional.
În document, avocatul îl acuză pe Mircea Ursache că 'uită' să spună că, în timpul mandatului său, mii de oameni au fost concediaţi de la Rodipet, iar datoriile companiei au crescut.
Procurorii DIICOT au început urmărirea penală faţă de nouă persoane, care, sub coordonarea lui Hassan şi Mehdi Awdi, au produs un prejudiciu total de 35,5 milioane de euro societăţii Rodipet, prin încheierea mai multor contracte defavorabile societăţii, potrivit unui comunicat remis de DIICOT.
În afara celor doi fraţi, în dosarul Rodipet mai sunt cercetaţi Florin Lungoci, Bassam Istanbouly (mâna dreaptă a lui Hassan), Marwan Matly, Lorica Doina Bejan, Angela Coman şi Iordan Bădeanu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.
- Patronii Rodipet vor cere Parchetului să extindă cercetările şi asupra fostului preşedinte AVAS (Curierul national)
- Ursache, acuzat de abuzuri în cazul Rodipet (Puterea)


SPORT - Fotbal - CM 2010: Ghana - Germania 0-1, în Grupa D sus

Germania a învins Ghana cu scorul de 1-0 (0-0), loc miercuri seara, la Johannesburg, pe stadionul stadion ''Soccer City'', în Grupa D a Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud, şi ambele echipe s-au calificat în optimi.
Germania s-a impus prin golul lui Mesut Ozil (60) şi va juca în faza următoare cu Anglia, în vreme ce Ghana va înfrunta formaţia SUA.
Germania, care a câştigat la scor singurul joc cu Ghana, 6-1, în 1993, la Bochum (amical), a ieşit învingătoare în ultimul său joc din grupă şi la precedentele patru ediţii ale competiţiei. Germania nu a fost eliminată niciodată din faza grupelor. Nici acum.


SPORT - Fotbal - CM 2010: Australia - Serbia 2-1, în Grupa C sus

Australia a învins Serbia cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri seara, la Nelspruit, în Grupa D a Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud, dar ambele echipe au părăsit competiţia.
Tim Cahill a deschis scorul pentru australieni (69), Brett Holman (73) l-a majorat, iar Marko Pantelic (84) a marcat golul echipei Serbiei.
Serbia a părăsit Cupa Mondială, de pe ultimul loc al grupei, cu toate că unii o vedeau o echipă revelaţie, după ce a dominat grupa preliminară în care a învins Franţa şi România.


SPORT - Tenis: Meciul Mahut-Isner, meciul tuturor recordurilor sus

Aproape 10 ore de joc, 59-59 în setul al cincilea şi nimic decis: meciul antologic dintre francezul Nicolas Mahut şi americanul John Isner a fost întrerupt pentru a doua zi la rând, miercuri, la Wimbledon, unde istoria este în marş.
La 21,10 ora locală (21,10 GMT), cei doi jucători au decis de comun acord să se oprească şi să-şi dea întâlnire pentru a treia oară joi, pentru a termina un meci de legendă, deja întrerupt din cauza întunericului luni, după 4 seturi (4-6, 6-3, 7-6, 6-7) şi continuat marţi, timp de 7, exact, şapte ore! Altfel spus, din cele 9 ore şi 54 de minute înregistrate la a doua întrerupere, 7 ore au fost necesare doar pentru setul decisiv. Nedecis, întrucât scorul este, reamintim, 59-59.
Pe total, cele aproape 10 ore de joc depăşesc copios precedentul record al celui mai lung meci, care aparţinea lui Arnaud Clement şi Fabrice Santoro, de 6h33', la Roland Garros în 2004.
'Este un campion, trebuie să lupt cum nu am mai făcut-o, vom reveni mâine şi vom vedea, dar este un moment incredibil. Nu ştiu ce să spun, nu ştiu câte ore s-a jucat', a comentat la ieşirea de pe teren un Mahut eroic, după ce a câştigat deja cu 24-22 în setul decisiv în turul doi din turneul de calificare, tot aici, la Wimbledon, şi tot anul acesta.
'Nu se va mai ajunge niciodată la o chestie ca asta, am servit amândoi de o manieră fantastică', a reacţionat Isner, autorul a...98 de aşi, faţă de 'numai' 94 al lui Mahut. Astfel şi recordul de servicii direct câştigătoare, deţinut de Ivan Karlovic (78), a fost pulverizat, într-un meci în care ocaziile de break au fost rarisime.
Isner este singurul care a avut minge de meci, una la 9-8, alte două la 33-32 şi încă una la 59-58, anulată de un as de către Mahut, care părera mai proaspăt la încheierea, provizorie, a meciului.
'Este inimaginabil, nu ştii dacă să plângi sau să râzi', a reacţionat elveţianul Roger Federer, favoritul 1 al turneului, înţepenit, ca toţi ceilalţi colegi ai lui, în faţa unui televizor pentru a vedea această partidă suprarealistă. De altfel, toate vestiarele au rămas pline până la acest deznodământ. Sau, mai exact, până la amânarea deznodământului.
Învingătorul va întâlni în turul 2 pe olandezul Thiemo De Bakker, care l-a bătut pe columbianul Santiago Gilardo... cu 16-14 în setul cinci, miercuri, o plimbărică faţă de monumentul de pe terenul 18!


SPORT - Tenis: Hănescu s-a calificat în turul III la Wimbledon sus

Tenismanul român Victor Hănescu s-a calificat miercuri în turul III al competiţiei masculine de simplu de la Wimbledon, al treilea turneu de Mare Şlem al anului, după ce l-a învins pe turcul Marsel Ilhan, în patru seturi, cu 6-4, 6-4, 3-6, 6-3.
Hănescu (N. 31) s-a impus după două ore şi 19 minute de joc şi îl va întâlni în turul III pe învingătorul dintre germanul Daniel Brands şi rusul Nikolai Davîdenko (N. 7).
Tenismanul român şi-a asigurat un cec de 31.250 lire sterline şi 90 de puncte ATP.


SPORT - Olimpice: Jacques Rogge cere anchetarea restituirii a 2 medalii olimpice sus

Preşedintele Comitetului internaţional olimpic (CIO), Jacques Rogge, a cerut Agenţiei mondiale antidopaj (AMA) să ancheteze în legătură cu restituirea, decisă pe 10 iunie de Tribunalul arbitral pentru sport (TAS), a medaliilor obţinute de doi atleţi din Belarus, de argint şi de bronz, la proba de aruncarea ciocanului de la Jocurile Olimpice-2008, de la Beijing.
'Am cerut AMA să facă o anchetă pentru a înţelege de ce nu au fost respectate procedurile, întrucât laboratorul (chinez) acuzat a fost acreditat de chiar această instanţă', a precizat Rogge pentru presă.
TAS a ordonat pe 10 iunie că atleţii din Belarus Vadim Deviatovski şi Ivan Tihan va trebui să-şi recupereze medaliile de argint şi bronz din concursul de aruncarea ciocanului de la JO de la Beijing, care le fuseseră luate după un control antidoping pozitiv. Tribunalul a găsit iregularităţi ale laboratorului chinez care a făcut analizele.
Cei doi sportivi au fost depistaţi pozitivi la testosteron pe 17 august 2008, iar apoi deposedaţi de medalii de către Comitetul internaţional olimpic. Dar analizele eşantioanelor A şi B (expertiză şi contraexpertiză) ale fiecărui atlet erau efectuate de aceeaşi persoană, ceea ce era interzis în 2008, a subliniat TAS, justificând astfel decizia sa. Această regulă a fost apoi abolită, în 2009.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Preşedintele Băncii Mondiale îşi declară satisfacţia faţă de angajamentul Bulgariei pentru disciplina fiscală sus

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert B. Zoellick, şi-a exprimat satisfacţia faţă de angajamentul Bulgariei pentru disciplina fiscală şi managementul precaut al datoriei externe, potrivit unei scrisori adresate premierului Boiko Borisov, date publicităţii de biroul de presă al guvernului de la Sofia şi preluate de agenţia Focus News.
'Suntem satisfăcuţi să vedem sprijinul guvernului dvs. pentru reforme, în special în zone cheie precum sistemul de pensii, serviciile medicale, educaţia şi administraţia publică. Vom continua să lucrăm cu guvernul dvs. pentru a crea cele mai bune condiţii pentru sprijinirea eforturilor dvs. de a reforma şi alte domenii', a adăugat Zoellick.
Experienţa semnificativă a Băncii Mondiale în dezvoltarea capacităţilor pentru managementul proiectelor şi în sprijinirea procesului de implementare a acestora este la dispoziţia guvernului bulgar, a dat asigurări preşedintele instituţiei financiare în scrisoarea citată.
'Suntem de acord în special cu nevoia de a aplica aceste competenţe în ceea ce priveşte reţelele de drumuri şi căi ferate, care au nevoie urgentă de modernizare şi renovare'', a adăugat Robert Zoellick.
Banca Mondială sprijină pe deplin ţinta guvernului de a absorbi în totalitate fondurile de la UE, se specifică în scrisoare.
'Bulgaria are o şansă unică, în special dat fiind faptul că aceste fonduri sunt disponibile pe bază de granturi', a spus Zoellick, adăugând că Banca Mondială este pregătită să sprijine Bulgaria în procesul de absorbţie a fondurilor UE prin furnizarea de servicii de consultanţă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Obama l-a revocat din funcţie pe McChrystal şi-l înlocuieşte cu David Petraeus sus

Preşedintele american, Barack Obama, l-a revocat pe generalul Stanley McChrystal din funcţia de şef al trupelor NATO din Afganistan şi-l va înlocui în acest post cu generalul David Petraeus, a declarat miercuri un înalt responsabil american pentru AFP. ''Preşedintele a acceptat demisia lui McChrystal şi l-a ales pe generalul Petraeus pentru a-l înlocui în funcţia de comandant al ISAF şi şef al forţelor noastre în Afganistan'', a precizat responsabilul american sub acoperirea anonimatului, cu puţin timp înainte de intervenţia publică a lui Obama prevăzută să aibă loc pe această temă.
Totodată, Obama a subliniat că această înlocuire nu reflectă o schimbare a strategiei din Afganistan şi a făcut apel la unitate din partea echipei sale însărcinate cu securitatea naţională în acest dosar.
Preşedintele afgan Hamid Karzai s-a declarat gata să lucreze cu generalul David Petraeus, noul comandat al forţelor internaţionale din Afganistan, salutând un 'general experimentat', a declarat miercuri seară pentru AFP purtătorul său de cuvânt, Waheed Omar.
'Înlocuitorul său /al generalului Stanley McChrystal/, generalul David Petraeus, este o persoană care cunoaşte Afganistanul, care cunoaşte foarte bine regiunea şi care este un general experimentat', a declarat Omar. 'Suntem pregătiţi să lucrăm cu el', a adăugat purtătorul de cuvânt al şefului de stat.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Un general britanic este şeful interimar al forţelor NATO din Afganistan sus

Generalul britanic Nick Parker şi-a asumat funcţia de şef interimar al forţelor NATO din Afganistan, în urma revocării generalului american Stanley McChrystal, a anunţat miercuri Downing Street. Premierul britanic David Cameron şi preşedintele american Barack Obama 'au căzut de acord asupra faptului că generalul David Petraeus', care ar urma să deţină în cele din urmă această funcţie, 'este persoana potrivită pentru a prelua comandamentul' celor circa 140.000 de soldaţi NATO din Afganistan, a adăugat un purtător de cuvânt al premierului britanic într-un comunicat, citat de AFP. 'În aşteptarea confirmării din partea Congresului /a nominalizării/ generalului Petraeus, comandantul adjunct al ISAF /forţa internaţională a NATO din Afganistan, n.r./, generalul Nick Parker, şi-a asumat comanda', a precizat Downing Street. Preşedintele Obama a anunţat miercuri că a acceptat demisia generalului McChrystal din funcţia de şef al trupelor NATO din Afganistan, după publicarea unui articol exploziv în revista Rolling Stone în care acesta din urmă făcea declaraţii ofensatoare la adresa executivului american.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - SUA îl plasează pe liderul cecen Doku Umarov pe lista sa cu terorişti sus

Statele Unite ale Americii au anunţat miercuri măsuri financiare împotriva lui Doku Umarov, liderul cecen al grupării islamiste 'Emiratul din Caucaz', care a revendicat atentatele de la Moscova din martie. Secretarul de stat Hillary Clinton l-a 'nominalizat' pe Umarov în virtutea unui ordin prezidenţial ce îi vizează pe 'terorişti şi pe cei care îi sprijină pe terorişti şi acţiunilor acestora', a precizat Departamentul de Stat, într-un comunicat, citat de agenţiile France Presse, Associated Press şi Xinhua. Acest anunţ intervine în ajunul vizitei la Casa Albă a preşedintelui rus Dmitri Medvedev. 'Această acţiunea va contribui la obstrucţionarea fluxului financiar şi a altor ajutoare spre Umarov', conform aceleiaşi surse. Această nominalizare 'nu este decât una dintre fazele răspunsului guvernului Statelor Unite ale Americii la ameninţarea reprezentată de Doku Umarov', mai precizează diplomaţia americană, care se declară 'hotărâtă să elimine capacitatea grupării să organizeze atacuri violente'. Doku Umarov a revendicat într-un mesaj video difuzat la 31 martie atentatele ce s-au soldat cu 39 de morţi în metroul din Moscova, un act de 'răzbunare' în replică la operaţiunile forţelor ruse din Caucaz.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - SUA au luat în calcul un atac nuclear împotriva Coreii de Nord în 1969 sus

Statele Unite ale Americii au luat în calcul posibilitatea unui atac nuclear asupra Coreii de Nord în 1969, însă consilierii preşedintelui de atunci, Richard Nixon, au estimat că ar fi mai bine să nu facă acest lucru, potrivit unor documente declasificate făcute publice miercuri, citate de France Presse. În 1969, Coreea de Nord a doborât un avion american de spionaj care survola Marea Japoniei, ceea ce a provocat moartea a 31 de persoane aflate la bordul aeronavei. Administraţia Nixon a decis atunci să nu recurgă la represalii, ci să continue să efectueze zboruri de recunoaştere şi manevre navale. Documentele declasificate, obţinute de departamentul de arhive de securitate naţională al Univesităţii George Washington, arată faptul că administraţia a studiat mai multe răspunsuri posibile, inclusiv atacuri convenţionale şi nucleare. Potrivit unuia dintre aceste planuri, al cărui nume de cod era 'Freedom drop', SUA ar fi utilizat arme nucleare tactice pentr u a distruge centre de comandament militare, dar şi baze aeriene şi navale nord-coreene. Pierderile civile ar fi fost 'între 100 şi câteva mii', conform unei note pe atunci confidenţială adresate consilierului pentru securitatea naţională a lui Nixon, Henry Kissinger, de către ministrul apărării, Melvin Laird. Cu toate acestea, nimic nu indică faptul că administraţia americană a prevăzut cu adevărat un atac nuclear. Documentul recomanda evitarea acestei opţiuni, mai puţin în cazul în care Coreea de Nord ar fi lansat un atac aerian împotriva Sudului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Julia Gillard, prima femeie prim-ministru din Australia sus

Australia are în premieră o femeie la cârmă în urma desemnării joi a laburistei Julia Gillard drept noul prim-ministru, a anunţat un purtător de cuvânt al Partidului Laburist Australian /ALP/, citat de AFP. 'Viitorul premier, primul premier femeie al acestei ţări, va fi Julia Gillard', a declarat purtătorul de cuvânt respectiv. Fostă avocată, în vârstă de 48 de ani, dna Gillard, actual vicepremier, a câştigat voturile parlamentarilor laburişti reuniţi pentru a desemna un succesor pentru Kevin Rudd, a cărui cotă de popularitate a avut de suferit în urma unei serii de eşecuri politice. Kevin Rudd a demisionat recent din fruntea formaţiunii laburiste, după doi ani şi şapte luni petrecuţi în calitate de şef al executivului. 'Mă simt foarte onorată. Voi face o declaraţie completă foarte curând', a declarat Julia Gillard pentru presă la ieşirea din sediul legislativului de la Canberra. Dna Gillard, celibatară şi fără copii, ar urma să îşi preia noua funcţie d upă ce va depune jurământul în faţa Guvernatorului General al Australiei Quentin Bryce în cursul zilei.


EVENIMENT - Afganistan: Doi români au murit în timpul unei explozii sus

Doi militari români au decedat, miercuri, în Afganistan, după ce autovehiculul de tip Humvee, în care se aflau, a fost ţinta unui atac cu un dispozitiv improvizat acţionat de la distanţă. Incidentul a avut loc la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că din 2011 va fi redus numărul militarilor români din teatrele de operaţiuni de peste hotare - scrie Adevărul.
Doi militari români din Batalionul 33 Manevră, care executau o misiune de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar, din Afganistan, au murit după ce autovehiculul în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă.
- Afganistan: Doi români au murit în timpul unei explozii (Adevarul)
- Încă doi militari români morţi în Afganistan (Gandul)
- Militari români morţi în Afganistan (Evenimentul zilei)



0 Response to "Revista Presei 24 iunie 2010"

Trimiteți un comentariu