[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 10 noiembrie 2010

Posted by PressUpdate miercuri, 10 noiembrie 2010 09:17

Sumar

POLITIC - Băsescu propune moratoriu. Opoziţia cere capul lui Anastase, PDL nu o predă

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat marţi plenului Parlamentului, propunând un moratoriu care să permită deblocarea activităţii legislativului. Opoziţia a boicotat discursul, prin neparticipare - relatează Adevărul.
PSD s-a arătat deschis către negocieri cu arcul guvernamental, a transmis chiar că doreşte demult încetarea războiului, dar nu renunţă la condiţia iniţială de schimbare a preşedintei Camerei. 'Dacă am schimba-o acum ar părea că cedăm în faţa opoziţiei, pe de-o parte. Pe de altă parte, oatâta vreme cât ea are susţinere de sus (n.red- de la Cotroceni) nu putem să facem nimic', comentau, marţi, aleşii PDL, potrivit României libere. Ddacă PSD pleacă de la ideea schimbării Robertei Anastase, Crin Antonescu vrea 'să pornim de la premisa că 'acest guvern trebuie să plece'.
Ponta către Borbely: 'Să ne daţi lista femeilor protejate de Băsescu. După Elena Udrea şi Roberta, cine mai e pe listă?' - titrează Puterea.
PDL n-o dă jos pe pe Roberta Anastase de la şefia Camerei, ci se pregăteşte să schimbe, luni, regulile în Parlament, astfel încât să treacă legile fără a avea nevoie de prezenţa PSD şi PNL. Planul de urgentare a modificării regulementului a fost pus la punct ieri seară, la Cotroceni, de şefii democrat-liberalilor împreună cu Traian Băsescu - a aflat Evenimentul zilei.
- Ponta către Borbely: 'Să ne daţi lista femeilor protejate de Băsescu. După Elena Udrea şi Roberta, cine mai e pe listă?' (Puterea)
- În loc să lucreze la legea educaţiei, senatorii din Comisie se plimbă prin ţară (Curentul)
- Care sunt condiţiile opoziţiei pentru pacea de 40 de zile (Romania libera)
- Planul lui Băsescu pentru 'suspendarea' opoziţiei (Evenimentul zilei)
- Băsescu nu o predă pe Roberta Anastase. După ce s-au întâlnit cu Traian Băsescu la Cotroceni, liderii PDL au explicat decizia (Gandul)
- Traian Băsescu vrea un moratoriu de 30-45 de zile asupra bătăliei politice pentru deblocarea activităţii Parlamentului (Adevarul)


POLITIC - Cum mai trec proiectele de legi prin Parlament

După ce, recent, averile liderilor sindicali au fost făcute publice, există şanse mari ca acum aceştia să scape de această obligaţie. Astfel, un proiect de lege iniţiat de opt deputaţi PSD privind ANI a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor şi urmează acum să fie dezbătut la Senat care este for decizional în acest caz, unica prevedere a actului fiind abrogarea unui alineat dintr-un articol al Legii ANI prin care liderii de sindicat sunt obligaţi să depună declaraţii de avere şi de interese - arată Libertatea.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă care prevede obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare. Această propunere legislativă modifică Legea audiovizualului şi a fost iniţiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL) - arată Puterea.
Sub presiunea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, care, de la balcoanele sălii de plen a Camerei Deputaţilor, fluturau coli de hârtie pe care scria cu litere mari 'GENOCID', deputaţii au retrimis la Comisia de administraţie publică Ordonanţa 114/2007, care protejează spaţiile verzi din oraşe. Raportul trimis de comisia condusă de pedelista Sulfina Barbu modifica în mod esenţial articolul cel mai important al ordonanţei, articolul 71, care interzice schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a unui teren, indiferent de forma de proprietate a acestuia - arată Jurnalul Naţional.
După ce a ieşit un întreg circ mediatic pe legea educaţiei după ce magistraţii CCR au dat vot de neconstituţionalitate asupra asumării executivului, senatorii din Comisia de învăţământ se fac că muncesc pe acest proiect de lege, plimbându-se prin ţară pe la diferite evenimente. Astfel, potrivit anunţului chestorului Senatului, Ioan Chelaru, membrii Comisiei de învăţământ vor participa în zilele de 10 şi 11 noiembrie la celebrarea a 90 de ani de existenţă a Universităţii Politehnice din Timişoara - informează Curentul.
- Deputatii PDL n-au avut curaj sa voteze contra parcurilor (Jurnalul National)
- PSD vrea să-i scape pe sindicalişti de publicarea averilor (Libertatea)
- Sindicaliştii, scoşi tacit de deputaţi din legea ANI (Evenimentul zilei)
- Radiourile, obligate să difuzeze opere muzicale româneşti în 40% din timp (Puterea)
- În loc să lucreze la legea educaţiei, senatorii din Comisie se plimbă prin ţară (Curentul)


POLITIC - Este aşteptată motivarea CCR pe Legea Educaţiei

Azi se asteapta ca judecatorii Curtii Constitutionale sa faca publica motivarea deciziei pe care au adoptat-o la data de 3 noiembrie privind existenta unui conflict juridic între Guvern si Parlament în privinta asumarii raspunderii pe Legea educatiei, decizie care a ridicat la temperaturi record calmul proverbial al liderilor UDMR. Singura solutie care ar putea calma instant nervii din coalitie ar fi, asa cum arunca pe piata PDL, ca în motivarea CCR sa se explice ca, desi conflictul juridic Guvern - Parlament exista, procedura asumarii nu este anulata, deci Legea educatiei în varianta favorizarii învatamântului în limba maghiara ramâne valabila.
- Motivarea CCR, sabia care va taia nodul gordian al Legii educatiei (Jurnalul National)



Continua

EDITORIAL Chior în ţara orbilor

POLITIC Băsescu propune moratoriu. Opoziţia cere capul lui Anastase, PDL nu o predă

Cum mai trec proiectele de legi prin Parlament

Este aşteptată motivarea CCR pe Legea Educaţiei

Crin Antonescu: Traian Băsescu nu mai controlează nimic, în afara serviciilor speciale

UNPR a început vânătoarea de sindicalişti ai PSD-ului

Zoe Petre: PSD îl consideră pe Păunescu proprietatea lor politică. Păunescu nu a revoluţionat nimic

Stănoiu: 'Nu o cunosc pe Rodica Mihaela'

ECONOMIC Guvernul a convenit cu FMI: Salariul minim nu creşte mai mult de 670 lei

Videanu a donat 214 lei pentru combaterea crizei

Bugetul, varianta optimistă

Companiile de stat cu pierderi ne umflă deficitul

Taxa auto pe 2011

Cine se teme de autostrada made in China

Vouchere pentru rable mai noi

SOCIAL Cum a ajuns un lider sindical să câştige 10.000 de euro pe lună: 'eu lucrez 24 din 24, şapte zile din şapte'

Şomaj record în rândul absolvenţilor de facultate: 53.000 de licenţiaţi nu-şi găsesc un loc de muncă

Acuzaţi de malpraxis, vinovaţi, dar nepedepsiţi

20% din reţetele compensate sunt fraudate

Cancerul la copii neidentificat la timp - a doua cauză de mortalitate

JUSTIŢIE Potârcă, din caleaşcă în arest

S-a predat timişoreanul urmărit pentru că i-a vândut insecticidul Mădălinei Manole

MEDIA Mircea Badea şi Victor Ciutacu, prostest în faţa CNA

CULTURĂ Damian Drăghici: 'Doar am reluat naiul de unde îl lăsasem'

SPORT Box - Rudel Obreja:Trebuie să ne bucurăm de Bute, aici la noi acasă

Scrimă: Echipa masculină de sabie a României a cucerit medalia de bronz

INTERNAŢIONAL AGERPRES Curtea de Conturi a UE relevă unele deficienţe pe 2009, menţionând România şi Bulgaria la agricultură

Irlanda: român condamnat la închisoare pentru furt din ATM

Cod portocaliu în Bulgaria din cauza vântului puternic

UE: un pas înainte pentru Muntenegru, Albania bate pasul pe loc

ONU pledează pentru o migraţie 'sigură' cu ocazia unui forum în Mexic

Robert De Niro, premiat pentru întreaga carieră

EVENIMENT Nevasta lui Crin Antonescu este plătită de Dinu Patriciu

Cum a ajuns fierarul Gruia 'locomotiva' ţării

Un fost şef al CIA în România spiona pentru ruşi din închisoare


-- in detaliu --

EDITORIAL - Chior în ţara orbilor sus


Discursul acestuia a durat exact 20 de minute. Suficient ca şeful statului să transmită câteva mesaje esenţiale.
Personal, nu cred în armistiţii sau 'moratorii' politice în spaţiul românesc. Ne e prea aproape Caragiale ca să ieşim din zodia unor Caţavencu, Trahanache, Farfuridi, Tipătescu sau Brânzovenescu. Cred doar în responsabilitate politică. Iar la acest capitol, Băsescu pare cu câţiva ani-lumină în faţa celor mai vajnici critici ai săi din Opoziţie.
Victor Ponta conduce mitinguri sindicale pe străzile patriei, Crin Antonescu continuă să vândă iluzii televizate, iar amândoi refuză să participe la lucrările Parlamentului. Marii lideri ai Opoziţiei, cei care într-un viitor nu prea îndepărtat vor conduce ţara, fac un joc stupid de-a politica de grădiniţă.
Atunci când guvernarea este şchioapă, iar pe alocuri dă semne de rahitism, speranţele cetăţeanului onest se îndreaptă spre Opoziţie: să vină ăia, poate o fi mai bine. Niciodată n-ar fi nevoie de mai multă maturitate, de mai multă responsabilitate, de mai multă seriozitate din partea acestora. Dar aceştia par loviţi de boala demagogiei ieftine, a populismului greţos, a caragialismului triumfător.
Cu o asemenea distribuţie politică, lui Traian Băsescu nu-i este greu să pară cel mai vizionar dintre politicieni - apreciază Grigore Cartianu în Adevărul. Chiar dacă, în realitate, el este doar un chior în ţara orbilor.
- Chior în ţara orbilor (Adevarul)


POLITIC - Băsescu propune moratoriu. Opoziţia cere capul lui Anastase, PDL nu o predă sus


Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat marţi plenului Parlamentului, propunând un moratoriu care să permită deblocarea activităţii legislativului. Opoziţia a boicotat discursul, prin neparticipare - relatează Adevărul.
PSD s-a arătat deschis către negocieri cu arcul guvernamental, a transmis chiar că doreşte demult încetarea războiului, dar nu renunţă la condiţia iniţială de schimbare a preşedintei Camerei. 'Dacă am schimba-o acum ar părea că cedăm în faţa opoziţiei, pe de-o parte. Pe de altă parte, oatâta vreme cât ea are susţinere de sus (n.red- de la Cotroceni) nu putem să facem nimic', comentau, marţi, aleşii PDL, potrivit României libere. Ddacă PSD pleacă de la ideea schimbării Robertei Anastase, Crin Antonescu vrea 'să pornim de la premisa că 'acest guvern trebuie să plece'.
Ponta către Borbely: 'Să ne daţi lista femeilor protejate de Băsescu. După Elena Udrea şi Roberta, cine mai e pe listă?' - titrează Puterea.
PDL n-o dă jos pe pe Roberta Anastase de la şefia Camerei, ci se pregăteşte să schimbe, luni, regulile în Parlament, astfel încât să treacă legile fără a avea nevoie de prezenţa PSD şi PNL. Planul de urgentare a modificării regulementului a fost pus la punct ieri seară, la Cotroceni, de şefii democrat-liberalilor împreună cu Traian Băsescu - a aflat Evenimentul zilei.
- Ponta către Borbely: 'Să ne daţi lista femeilor protejate de Băsescu. După Elena Udrea şi Roberta, cine mai e pe listă?' (Puterea)
- În loc să lucreze la legea educaţiei, senatorii din Comisie se plimbă prin ţară (Curentul)
- Care sunt condiţiile opoziţiei pentru pacea de 40 de zile (Romania libera)
- Planul lui Băsescu pentru 'suspendarea' opoziţiei (Evenimentul zilei)
- Băsescu nu o predă pe Roberta Anastase. După ce s-au întâlnit cu Traian Băsescu la Cotroceni, liderii PDL au explicat decizia (Gandul)
- Traian Băsescu vrea un moratoriu de 30-45 de zile asupra bătăliei politice pentru deblocarea activităţii Parlamentului (Adevarul)


POLITIC - Cum mai trec proiectele de legi prin Parlament sus


După ce, recent, averile liderilor sindicali au fost făcute publice, există şanse mari ca acum aceştia să scape de această obligaţie. Astfel, un proiect de lege iniţiat de opt deputaţi PSD privind ANI a trecut prin adoptare tacită de Camera Deputaţilor şi urmează acum să fie dezbătut la Senat care este for decizional în acest caz, unica prevedere a actului fiind abrogarea unui alineat dintr-un articol al Legii ANI prin care liderii de sindicat sunt obligaţi să depună declaraţii de avere şi de interese - arată Libertatea.
Camera Deputaţilor a adoptat tacit, marţi, o propunere legislativă care prevede obligaţia radiodifuzorilor din România de a rezerva operelor muzicale româneşti 40% din timpul de difuzare. Această propunere legislativă modifică Legea audiovizualului şi a fost iniţiată de parlamentarii Raluca Turcan, Brânduşa Novac (PDL), Victor Socaciu, Mădălin Voicu (PSD) şi Cristian Ţopescu (PNL) - arată Puterea.
Sub presiunea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale, care, de la balcoanele sălii de plen a Camerei Deputaţilor, fluturau coli de hârtie pe care scria cu litere mari 'GENOCID', deputaţii au retrimis la Comisia de administraţie publică Ordonanţa 114/2007, care protejează spaţiile verzi din oraşe. Raportul trimis de comisia condusă de pedelista Sulfina Barbu modifica în mod esenţial articolul cel mai important al ordonanţei, articolul 71, care interzice schimbarea destinaţiei de spaţiu verde a unui teren, indiferent de forma de proprietate a acestuia - arată Jurnalul Naţional.
După ce a ieşit un întreg circ mediatic pe legea educaţiei după ce magistraţii CCR au dat vot de neconstituţionalitate asupra asumării executivului, senatorii din Comisia de învăţământ se fac că muncesc pe acest proiect de lege, plimbându-se prin ţară pe la diferite evenimente. Astfel, potrivit anunţului chestorului Senatului, Ioan Chelaru, membrii Comisiei de învăţământ vor participa în zilele de 10 şi 11 noiembrie la celebrarea a 90 de ani de existenţă a Universităţii Politehnice din Timişoara - informează Curentul.
- Deputatii PDL n-au avut curaj sa voteze contra parcurilor (Jurnalul National)
- PSD vrea să-i scape pe sindicalişti de publicarea averilor (Libertatea)
- Sindicaliştii, scoşi tacit de deputaţi din legea ANI (Evenimentul zilei)
- Radiourile, obligate să difuzeze opere muzicale româneşti în 40% din timp (Puterea)
- În loc să lucreze la legea educaţiei, senatorii din Comisie se plimbă prin ţară (Curentul)


POLITIC - Este aşteptată motivarea CCR pe Legea Educaţiei sus


Azi se asteapta ca judecatorii Curtii Constitutionale sa faca publica motivarea deciziei pe care au adoptat-o la data de 3 noiembrie privind existenta unui conflict juridic între Guvern si Parlament în privinta asumarii raspunderii pe Legea educatiei, decizie care a ridicat la temperaturi record calmul proverbial al liderilor UDMR. Singura solutie care ar putea calma instant nervii din coalitie ar fi, asa cum arunca pe piata PDL, ca în motivarea CCR sa se explice ca, desi conflictul juridic Guvern - Parlament exista, procedura asumarii nu este anulata, deci Legea educatiei în varianta favorizarii învatamântului în limba maghiara ramâne valabila.
- Motivarea CCR, sabia care va taia nodul gordian al Legii educatiei (Jurnalul National)


POLITIC - Crin Antonescu: Traian Băsescu nu mai controlează nimic, în afara serviciilor speciale sus


Liderul PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că doreşte să discute cu toţi parlamentarii, în scopul găsirii unor soluţii pentru situaţia tragică în care se află România acum. Acesta a menţionat că va lansa o invitaţie în acest sens către toate partidele care au reprezentanţi în Camera Deputaţilor.
Propunerea vine, după ce liderul liberalilor a declarat că preşedintele Traian Băsescu nu mai poate face faţă conducerii României şi că singura instituţie pe care mai este în stare să o conducă este cea a serviciilor secrete.
'Traian Băsescu (...) este om politic slab, care nu mai controlează nimic în afară de conducerea serviciilor speciale, care nu îl pot ajuta în problemele României. Nu mai controlează nici propriul partid, nici propria majoritate. Nu de la Traian Băsescu se pot găsi soluţiile şi răspunsurile pentru criza românească, ci de la partidele politice parlamentare, care au fost votate de cetăţeni', a declarat liberalul de la sediul central PNL, citat de cotidianul.ro.
- Crin Antonescu: Traian Băsescu nu mai controlează nimic, în afara serviciilor speciale (Cotidianul)


POLITIC - UNPR a început vânătoarea de sindicalişti ai PSD-ului sus


Crearea UNPR-ului de către independenţii din jurul lui Gabriel Oprea în această primăvară pe aceeaşi platformă de centru-stânga cu social-democraţii a înteţit rivalitatea ideologică dintre cele două formaţiuni politice, care s-a văzut tot mai des în ultimele luni în bătălia din Parlament. Pe de altă parte, PSD-ul a pus tălpi afilierii independenţilor la PES şi Internaţionala Socialistă, iar UNPR-ul a dat ieri o lovitură sub centură PSD-ului prin parafarea acordului de colaborare cu sindicaliştii de la CNSLR-Frăţia. În fapt, este un avertisment îndreptat împotriva politicii deficitare a PSD-ului din relaţia cu sindicatele, de care s-a folosit cu succes la cele două moţiuni de cenzură eşuate în vară şi-n această toamnă. Practic, rivalitatea dintre UNPR şi PSD s-a centrat şi pe componenta sindicală, în contextul în care voturile sindicaliştilor vor cântări enorm în alegerile locale şi generale de peste doi ani. În acest context, preşedintele UNPR, Marian S ârbu, şi cel al CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, au semnat ieri un angajament comun privind stabilirea salariului minim pe economie la 750 de lei şi revenirea salariilor în sectorul bugetar la nivelul de la 30 iunie.
- UNPR a început vânătoarea de sindicalişti ai PSD-ului (Curentul)


POLITIC - Zoe Petre: PSD îl consideră pe Păunescu proprietatea lor politică. Păunescu nu a revoluţionat nimic sus


Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat luni că social-democraţii vor solicita audierea în comisiile Parlamentului a conducerii TVR pentru ca aceasta să explice abordarea editorială a înmormântării lui Adrian Păunescu şi de ce a 'aranjat' difuzarea unei emisiuni de denigrare a memoriei acestuia. Ion Iliescu scrie pe blog că moartea lui Adrian Păunescu ar fi trebuit să însemne sfârşitul controversei în jurul acestuia, însă au existat şi exemple 'dezgustătoare', ca cel al TVR care, în timpul funeraliilor, a difuzat o emisiune critică despre poet, invitat fiind Andrei Cornea, scrie România liberă.
Istoricul Zoe Petre este de părere că iniţiativa PSD de a chema la audieri conducerea TVR pentru denigrarea memoriei lui Adrian Păunescu arată că social-democraţii îl consideră proprietatea lor politică, avertizându-i totodată că se înzestrează şi cu imnurile pe care acesta i le închina lui Ceauşescu.
'Acum Păunescu a devenit eroul PSD, dar să nu uităm că, pe vremea când era prim-secretar la Iaşi, Ion Iliescu a fost singurul care i-a interzis lui Păunescu să-şi ţină cenaclul în oraş', afirmă istoricul, citat de Adevărul.
- Zoe Petre: PSD îl consideră pe Păunescu proprietatea lor politică. Păunescu nu a revoluţionat nimic (Adevarul)
- Iliescu taxează drept dezgustătoare o emisiune despre Păunescu din timpul înmormântării acestuia (Romania libera)
- Cenaclul Flacăra la Poştă (Evenimentul zilei)


POLITIC - Stănoiu: 'Nu o cunosc pe Rodica Mihaela' sus


Pentru a demonstra că nu a fost colaborator, fostul ministru al justiţiei s-a folosit de argumentul că poartă alt nume decât cel care a consacrat-o.
'Nu o cunosc pe această persoană, Rodica Mihaela Stănoiu', a fost declaraţia cu care fostul ministru al justiţiei i-a înmărmurit pe judecătorii unui complet de la Curtea de Apel Oradea, în urmă cu câteva zile.
Împreună cu soţul său, Şerban Stănoiu, fost membru al Curţii Constituţionale, şi cu noua sa avocată, Rodica Stănoiu a încercat din nou să demonstreze că nu a fost colaboratoare a Securităţii, într-un proces care e pe cale să devină cel mai lung din istoria CNSAS, instituţia cu care se judecă.
După patru ani de luptă în instanţă, Rodica Stănoiu şi-a construit apărarea pe argumentul că ea nu este Rodica Mihaela Stănoiu, aşa cum apare în câteva documente propuse de CNSAS ca probe. Este vorba despre şapte înscrisuri provenind din dosarul Rodicăi Stănoiu de la Direcţia de Paşapoarte, datate în perioada anilor 60- 80, şi care urmează a fi expertizate grafologic, în comparaţie cu notele informative de la Securitate, semnate 'Sanda' şi care, potrivit CNSAS, au fost scrise de fostul ministru.
- Stănoiu: 'Nu o cunosc pe Rodica Mihaela' (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Guvernul a convenit cu FMI: Salariul minim nu creşte mai mult de 670 lei sus


'La finele lunii septembrie mai erau în sectorul 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre. Considerăm că avem şansa să ne închidem cu 1,29 milioane de bugetari şi atunci, faţă de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, în condiţiile în care nu se mai dă prima de vacanţă şi al 13-lea salariu. Dacă avem în vedere anvelopa salarială de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net', a explicat secretarul de stat în MFP, Gheorghe Gherghina, citat de cotidianul.ro.
La rândul său - arată Adefărul - şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a afirmat că decizia privind stabilirea nivelului salariului minim va fi luată după ce Guvernul va discuta cu partenerii sociali, patronate şi sindicate.
- Guvernul concediază 26.000 de bugetari până la finalul anului (Cotidianul)
- Ministerul Finanţelor: Până la finele anului trebuie daţi afară încă 26.000 de bugetari. Vezi cum ar putea să crească statul salariile bugetarilor în 2011 (Gandul)
- Guvernul a convenit cu FMI: Salariul minim nu creşte mai mult de 670 lei (Adevarul)


ECONOMIC - Videanu a donat 214 lei pentru combaterea crizei sus


În contul 20.37.01.02 Venituri ale bugetului de stat - 'Donaţii pentru diminuarea efectelor crizei economice', deschis la trezoreria statului, în cursul lunii octombrie au fost viraţi 736.037 RON, se arată într-un comunicat al Ministerului de Finanţe.
De?i are o avere estimată în Top 300 Capital, la 70 de milioane de euro, Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, a donat în luna octombrie doar 214 lei, în timp ce preşedintele României a dat peste 5.000 de lei.
Cel mai mare contributor la acest fond a fost în una octombrie Secretarul general adjunct din ministerul mediului, Para Lorant, care a scos din buzunar nu mai puţin de 18.000 de lei.
- Videanu a donat 214 lei pentru combaterea crizei (Capital)


ECONOMIC - Bugetul, varianta optimistă sus


Prognozele oficiale anunţă creşteri în toate sectoarele economiei, contrar tendinţelor din anul 2010. Majorarea salariilor, concomitent cu reducerea şomajului şi creşterea numărului de salariaţi, este doar una din ciudăţeniile prognozei pe care se bazează bugetul 2011.
Indicatorii macroeconomici pe care se construieşte bugetul anului viitor, evidenţiaţi în proiecţia publicată ieri de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), arată că în România nu se va înregistra niciun minus în 2011 faţă de 2010. Produsul Intern Brut va creşte, per ansamblu, cu 1,5%, impulsionat de avansurile din toate componentele sale principale.
Industria va creşte, potrivit CNP, cu 2,7%, agricultura va avea performanţe cu 1% mai bune, iar în servicii vom consemna o creştere de 0,9%. Până şi în construcţii, unde acum scăderile par să nu se mai oprească, vom avea un avans accentuat, de 1,6% (faţă de -17,9% în 2010).
- Bugetul din 2011, construit pe iluzii (Adevarul)


ECONOMIC - Companiile de stat cu pierderi ne umflă deficitul sus


CET-urile, CFR Călători, Termoelectrica şi alte firme de stat care sunt ?inute în picioare din bani publici măresc nivelul deficitului bugetar atunci când acesta este calculat conform reglementărilor Sistemului European de Conturi (ESA).
Aceasta deoarece firmele care primesc de la stat peste 50% din sumele pe care le cheltuie timp de trei ani consecutivi provin de la stat. Astfel, cheltuielile mai mult companii de stat au mărit de-a lungul timpului deficitul bugetar calculat potrivit standardelor europene.
'Când au venit (n.r.: cei de la Eurostat) în septembrie 2010 au introdus în sectorul public CFR Călători, Termoelectrica, celelate CET-uri (n.r.: care rămăseseră neluate în considerare) şi Compania Huilei Petroşani', a declarat secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.
În 2008, la calculul deficitului au fost luate în considerare Metrorex ?i ?apte CET-uri, în prezent toate CET-urile având peste 50% din cheltuieli asigurate din bani de la stat de cel pu?in trei ani.
- Companiile de stat cu pierderi ne umflă deficitul (Capital)


ECONOMIC - Taxa auto pe 2011 sus


'Avem nevoie de mai mulţi bani la Fondul de Mediu, pentru că avem nevoie de investiţii verzi'. Aşa a explicat ieri ministrul Mediului majorarea, din 2011, a taxelor auto. De anul viitor, vor fi taxate şi autovehiculele Euro 5, iar taxa pentru autovehiculele nonEuro - Euro 4 va creşte cu procente de până la 50%.
Guvernul va da o lovitură dură comerţului cu maşini second-hand, punându-i, în acelaşi timp, la cheltuială suplimentară şi pe cei care vor opta pentru maşini noi, dacă va aproba proiectul privind taxa pentru poluarea auto în anul 2011, propus de Ministerul Mediului. Ministrul Laszlo Borbely a anunţat, ieri, că, în urma unor consultări 'la mai multe niveluri', propune introducerea taxei de înmatriculare auto şi pentru maşinile Euro 5, precum şi noi niveluri de tarifare, semnificativ majorate, pentru autovehiculele nonEuro - Euro 4.
- ULTIMA VARIANTĂ A TAXEI AUTO 2011. Ministrul Mediului: 'Avem nevoie de bani' (Gandul)
- Cei care se vor grăbi să-şi achite taxele pe 2011 ar putea plăti mai mult. Valoarea impozitelor pentru automobilele de peste 2.000 cmc rămâne incertă (Puterea)
- Impozite duble pentru bucureştenii cu mai multe case şi maşini puternice, în 2011 (Gandul)


ECONOMIC - Cine se teme de autostrada made in China sus


N-avem bani dar nu vrem autostrăzi la jumătate de preţ. Nu mai avem timpul de a le face dar îi respingem pe cei care le-ar construi de două ori mai repede. Constructorii chinezi nu sunt bineveniţi în România căci banii nu rămân în UE şi nici măcar în buzunarele regilor asfaltului.
România ar fi putut avea sute de kilometri de autostradă în plus, inclusiv un pod nou peste Dunăre dacă guvernele care s-au succedat de atunci şi-ar fi depăşit pudorile ar fi văzut interesul naţional şi ar fi acceptat oferta firmelor chineze de a construi şi finanţa proiecte de infrastructură în România - publică România liberă.
Argumente există: jumătate din primii zece constructori la nivel mondial sunt din China, această ţară are aproximativ 65.000 de kilometri de autostradă ( de cinci ori cât Germania şi aproape cât întreaga Europă) iar rezerva valutară a Chinei este de 2.000 de miliarde de dolari, statul chinez acordând împrumuturi cu dobânzi infime firmelor care investesc în afară.
- Cine se teme de autostrada made in China (Romania libera)
- China vrea să investească, România se mai gândeşte dacă acceptă (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Vouchere pentru rable mai noi sus


Cu toate că, în cinci ani de la lansarea programului 'Rabla', s-a demonstrat că sistemul folosit de autorităţi pentru scoaterea maşinilor vechi de pe şosele nu este eficient, ci mai degrabă îi determină pe români să opteze tot pentru maşini second-hand, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat ieri că programul va continua şi în 2011.
Anul acesta, românii care au vrut să scape de maşinile mai vechi de 12 ani le-au dus la Remat, dar nu pentru a-şi lua o maşină nouă cu tichetul valoric plus diferenţa de bani, ci pentru a vinde voucherul ca să-şi ia o maşină second-hand cu puţin mai bună decât rabla dată. Acest lucru reiese din faptul că, deşi au fost casate aproape 182.000 de maşini vechi anul acesta, doar 53.000 de autoturisme noi au fost cumpărate în aceeaşi perioadă. Alte 31.000 de vouchere au rămas nefolosite, iar pentru că ar fi expirat, autorităţile au prelungit valabilitatea lor. Ediţia de anul viitor a programului va permite utilizarea a patru vouchere în loc de trei pentru cumpărarea unei maşini noi, dar valoarea unui voucher va scădea de la 3.800 lei, cât a fost în 2010, la 3.000 de lei. Un calcul simplu arată că ajutorul dat de Guvern, pentru anul viitor, nu va fi majorat decât cu modica sumă de 600 de lei.
- 'Rabla' se va târâi şi în 2011 (Curierul national)


SOCIAL - Cum a ajuns un lider sindical să câştige 10.000 de euro pe lună: 'eu lucrez 24 din 24, şapte zile din şapte' sus


Declaraţia de avere a liderului CNSRL 'Frăţia', Marius Petcu arată că acesta a avut venituri de 500.000 de lei (116.000 de euro) în 2009, dintre care 60% realizate din activităţi sindicale. Veniturile acestuia au fost completate de banii primiţi din activitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea - 7%, restul fiind salariile primite prin implicarea acestuia în proiecte europene. Contactat de Gândul, Marius Petcu a declarat că nu este deranjat de faptul că averea sa a fost făcută publică, ci doar de faptul că publicarea averilor liderilor de sindicat este folosită ca o armă politică. 'Nici pomeneală, nu publicarea declaraţiei este jena mea. Însă mă deranjează că este folosită ca o formă de presiune de către putere şi presă pentru a distrage atenţia de la problemele reale', a declarat Petcu.
Întrebat dacă îşi consideră meritat salariul primit de la CNSRL, Petcu a spus că nu el este cel care a stabilit în ce fel să fie remunerat. 'Consider că atunci când colegii mei au propus această remunerare, au judecat corect cât valorează activitatea pe care o depun, care nu este una de opt ore pe zi, cu semnat de condică, ci este una de 24 de ore din 24, cu şapte zile din şapte', a spus Petcu.
- Cum a ajuns un lider sindical să câştige 10.000 de euro pe lună: 'eu lucrez 24 din 24, şapte zile din şapte' (Gandul)


SOCIAL - Şomaj record în rândul absolvenţilor de facultate: 53.000 de licenţiaţi nu-şi găsesc un loc de muncă sus


Numărul absolvenţilor de studii superioare care primesc ajutor de şomaj a ajuns la aproape 53.000 în luna septembrie, nivel record înregistrat în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care, anual, aproximativ 100.000 de români termină o facultate.
Numărul de şomeri cu facultate s-a triplat în ultimii trei ani, mai ales că în 2008 au existat două generaţii de absolvenţi (cu studii de trei şi de patru ani pentru licenţă), ca urmare a încheierii Convenţiei de la Bologna, care prevede durata studiilor de licenţă pe o perioadă de 3 ani şi masteratul de 2 ani. Rata de angajabilitate a absolvenţilor a scăzut şi ca urmare a faptului că universităţile private şi-au pierdut din credibilitate, din cauza problemelor legate de legalitatea diplomelor.
Rata şomajului în rândul absolvenţilor de facultate a ajuns la finele lunii septembrie la 7,9%, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Spre comparaţie, în 1991 această rată era de 2,3%, corespunzătoare unui număr de 8.000 de şomeri cu studii superioare.
O mare parte din absolvenţii de facultate nu au reuşit să se angajeze, pentru că firmele care mai aveau poziţii deschise au avut o plajă mai mare de candidaţi, cu experienţă, care proveneau din rândurile celor peste 570.000 de concediaţi de la începutul crizei.
- Numărul absolvenţilor de studii superioare care primesc ajutor de şomaj a ajuns la aproape 53.000 în luna septembrie, nivel record înregistrat în ultimii 20 de ani, în condiţiile în care, anual, aproximativ 100.000 de români termină o facultate. 'În (Ziarul financiar)


SOCIAL - Acuzaţi de malpraxis, vinovaţi, dar nepedepsiţi sus


Doi doctori acuzaţi că ar fi mutilat pe viaţă o pacientă, tâindu-i un sân, au fost găsiţi vinovaţi de comisia de malpraxis a DSPJ Constanţa, dar profesează în continuare. Colegii de breaslă spun că au acţionat fără greşeală.
Comisia de malpraxis din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ) a decis că doi medici, Octavian Unc şi Dana Pleş, se fac vinovaţi în cazul unei paciente din Lazu diagnosticate, în mod eronat, cu cancer la sânul stâng. Maria Tusă (44 de ani) a fost operată în urmă cu doi ani, după ce a fost investigată din punct de vedere medical de către şeful secţiei Oncologie, dr. Dana Pleş.
Dr. Unc spune că pentru el este o situaţie stranie. În acelaşi timp, medicul se arată intrigat de decizia comisiei de malpraxis, menţionând că aceasta este neargumentată. 'Nu sunt vinovat de nimic. N-am făcut altceva decât să respect protocolul în astfel de cazuri. Am 20 de ani de experienţă şi peste 200 de cazuri de cancer operate, fără reproşuri', a precizat el. Acesta este şi motivul pentru care contestă decizia comisiei de malpraxis în instanţă.
- Acuzaţi de malpraxis, vinovaţi, dar nepedepsiţi (Romania libera)


SOCIAL - 20% din reţetele compensate sunt fraudate sus


În timp ce medicii şi pacienţii se plâng la unison că nu sunt bani în sistemul de sănătate publică, chiar şi cei existenţi sunt prost administraţi. 'Reţetele false însumează 15%-20% din totalul celor raportate de medici la casele de asigurări de sănătate', susţin oameni din sistem.
Un management performant al spitalelor, informatizarea sistemului medical şi creşterea contribuţiilor de sănătate sunt câteva dintre sursele de bani.
La buget sunt bani puţini pentru sănătate, doctorii rămaşi în ţară sunt pe picior de plecare, iar în dulapurile de medicamente din spitale bate vântul. Toată lumea ridică din umeri, scuza este unanimă şi greu de combătut: 'Nu sunt bani!'.
- 20% din reţetele compensate sunt fraudate (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Cancerul la copii neidentificat la timp - a doua cauză de mortalitate sus


Cancerul la copii este rar întalnit, probabilitatea îmbolnăvirii înainte de varsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri, dar, cu toate acestea, boala reprezintă a doua cauză a mortalităţii infantile întrucat este diagnosticată tarziu, iar unele tratamente lipsesc.
'Cancerul este a doua cauză a mortalităţii infantile depăşit doar de accidente. Cand boala oncologică este diagnosticată devreme, cu un tratament adecvat, majoritatea copiilor se pot vindeca. Din păcate, multe cazuri de cancer la copii sunt diagnosticate prea tarziu', a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic 'Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu' din Bucureşti, conferenţiar dr. Monica Dragomir.
Aceasta a spus că, în Romania, cancerul la copii reprezintă aproximativ 2% din totalul bolilor oncologice cu în jur de 500 de cazuri noi pe an. Cancerul cel mai frecvent întalnit la copii este leucemia (cancerul sangelui) care este responsabilă pentru aproape un sfert din cazurile de cancer diagnosticate. Alte forme de cancer des întalnite sunt cele la creier, ochi, rinichi, cel care afectează sistemul limfatic sau sistemul osos. Medicul a criticat, totodată, faptul că testele pentru depistarea acestei maladii se fac numai în cateva centre, iar tratamentele necesare unor anumite forme de cancer sunt de cinci ori mai scumpe în Romania decat în ţările UE.
- Cancerul la copii neidentificat la timp - a doua cauză de mortalitate (Curentul)


JUSTIŢIE - Potârcă, din caleaşcă în arest sus


Fostul candidat la preşedinţia României Ninel Potârcă a scăpat de-a lungul timpului de aproximativ zece dosare penale, prejudiciile fiind de ordinul milioanelor de dolari. În unele cauze a fost scos de sub urmărire pe motiv că este rom şi nu ştie carte, în altele, pentru că i-ar fi ars arhiva de acte contabile - aminteşte România liberă.
Constantin Ninel Potârcă (care anul trecut, în campania electorală, a fost supranumit 'Obama de Meteor') şi nepotul său Toma Potârcă au fost reţinuţi de procurorii gorjeni pentru evaziune fiscală. Anchetatorii deţin probe potrivit cărora, în anul 2009, Ninel Potârcă, în calitate de administrator al SC AMSAI Prod SRL Tg Cărbuneşti, nu a înregistrat în documentele contabile suma de 749.167 lei provenită din vânzarea de îngrăşăminte chimice (uree şi azotat de amoniu), cauzând un prejudiciu la bugetul de stat de 276.820 lei. De asemenea, Ninel Potârcă mai este acuzat şi de faptul că, în luna august 2009, a înregistrat în evidenţele contabile ale SC AMSAI Prod SRL Tg Căr buneşti trei facturi fiscale emise de SC ROBIATEX SRL Tg Jiu ( unde administrator era nepotul său, Toma Potârcă), în valoare totală de 818.982 lei. Potrivit procurorilor, facturile nu atestau o tranzacţie reală, ci au fost făcute special pentru a diminua baza de impozitare, creând un prejudiciu de 329.653 lei l a bugetul de stat. Ninel şi Toma Potârcă deţineau părţi sociale la ambele societăţi.
- Potârcă, din caleaşcă în arest (Romania libera)
- Fost candidat la Preşedinţie, reţinut pentru evaziune fiscală (Curierul national)


JUSTIŢIE - S-a predat timişoreanul urmărit pentru că i-a vândut insecticidul Mădălinei Manole sus


După ce a fost arestat în lipsă, Cristian Urziceanu s-a reîntors în ţară, după ce informaţiile poliţiştilor aratău că vânzătorul Furadanului s-ar fi ascuns în Spania, la fratele lui. În urmă cu câteva minute, bărbatul s-a predat şi în acest moment este în arestul Direcţiei Cercetări Penale Bucureşti, urmând să fie audiat de anchetatori.
Timişoreanul a fost arestat pentru 29 de zile. Cristian Urziceanu a recunoscut în faţa procurorilor că a vândut Furadan, pe care îl cumpăra din Serbia, dar nu în cantităţi industriale. Timişoreanul a mai spus că îi pare rău pentru tragedia creată.
Cristian Urziceanu, cel care ar fi vândut Furadanul cu care s-a sinucis Mădălina Manole, a fugit în Spania, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă pentru că reprezintă un pericol pentru ordinea publică. Bărbatul din Timişoara suferise o dramă după moartea Mădălinei Manole. El a ales să divorţeze de nevastă şi să fugă din ţară.
- S-a predat timişoreanul urmărit pentru că i-a vândut Furadan Mădălinei Manole. A fost arestat pe 29 de zile (Adevarul)


MEDIA - Mircea Badea şi Victor Ciutacu, prostest în faţa CNA sus


Aproape 2000 de oameni au venit marţi, 9 noiembrie, alături de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în faţa sediului CNA, în Piaţa Constituţiei, la 'Protestul anti abuz' organizat de cei doi, ca urmare a amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului continuă să le trimită postului Antena 3.
Alături de Badea şi Ciutacu s-au aflat Mihai Gâdea, Marius Pieleanu, Emil Hossu, Florin Chilian, Victor Socaciu, Doru Stănculescu. 'M-am solidarizat cu Badea şi cu Ciutacu pentru că ceea ce li se întâmplă lor este absolut nedrept şi pentru că se încalcă nişte drepturi fundamentale ale statului de drept. Ne aflăm într-o dictatură mascată, CNA-ul este doar unul dintre instrumentele acestei puteri care vrea totul în România, vrea să conducă totul, nu are nevoie de opoziţie', a declarat Victor Socaciu, citat de Jurnalul Naţional.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat pentru 'Adevărul' că nu este implicat în niciun fel în protestul lui Mircea Badea de la CNA. 'Am lipsit din ţară în ultimele zile, abia azi am revenit. Dar dacă aş fi fost aici, m-aş fi dus şi eu la protest în calitate de om simplu pentru a-i susţine pe Badea şi pe Ciutacu. Iar cine a vorbit de cinci autocare, să ştiţi că mă jigneşte. Dacă mă implicam în protest, nu veneau doar atâtea...', a spus liderul social-democrat.
Marea majoritate a celor prezenţi la miting au fost pensionari, aduşi cu cinci autocare de la Alexandria. Şoferii maşinilor au precizat pentru EVZ că i-au luat pe oameni din faţa Primăriei oraşului Alexandria, însă nu au putut preciza dacă aceştia au primit ceva pentru a merge la acest protest - relatează Evenimentul zilei.
Dan Grigore, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a declarat că Mircea Badea şi Victor Ciutacu îi fac 'o mare onoare' prin faptul că îl consideră 'capul răutăţilor' din CNA, referindu-se la protestul organizat marţi de cei doi în Capitală. 'Domnul Badea şi domnul Ciutacu îmi fac o mare onoare, mă consideră capul răutăţilor din CNA. Eu nu sunt decât un membru al CNA care votează. Sunt măgulit că mi se atribuie o asemenea influenţă în CNA şi, în cazul în care o am, o să caut să o folosesc ca să lupt împotriva imposturii şi a încălcării drepturilor fundamentale ale omului, aşa cum sunt ele stipulate în toate declaraţiile importante ale unor organizaţii internaţionale, cât şi în Constituţia României şi în legile ei. Aşa am făcut mereu', a spus Dan Grigore, citat de Gândul.
- adea şi Ciutacu, acuzaţi că au primit sprijin de la PSD pentru protestul de la CNA/ Dragnea: Dacă mă implicam în protest... (Adevarul)
- O mie de oameni au protestat alături de Mircea Badea şi Victor Ciutacu în faţa CNA: 'Ieşi afară, javră ordinară!' (Puterea)
- Badea şi Ciutacu au protestat faţă de dictatura mascată (Jurnalul National)
- Oameni aduşi cu autocarele, la protestul lui Mircea Badea de la CNA (Evenimentul zilei)
- Mircea Badea şi Victor Ciutacu au organizat un protest la CNA din cauza amenzilor primite. Cum răspunde Dan Grigore membru al CNA (Gandul)


CULTURĂ - Damian Drăghici: 'Doar am reluat naiul de unde îl lăsasem' sus


Artistul, care a cântat în ultimii ani doar muzică balcanică şi lăutărească, se întoarce la instrumentul care l-a consacrat, pentru un nou proiect intitulat 'Jazz in the City'.
A cunoscut succesul peste hotare, unde a plecat de timpuriu, şi l-a adus şi în România cu proiectul Damian&Brothers. Este supranumit şi 'Viteza Luminii', pentru că are capacitatea de a cânta la nai de câteva ori mai repede decât orice alt instrumentist de gen.
Acesta este, în puţine cuvinte, Damian Drăghici, artistul care umple sălile din întreaga lume şi este renumit pentru stilul muzical pe care care l-a adoptat - muzica electronică, jazz, rock, trance, gypsy, clasic şi post hip-hop.
Anul trecut, a anunţat desprinderea de proiectul Damian&Brothers, iar luna aceasta revine pe scena din România cu instrumentul său de suflet, naiul, şi, alături de unii dintre cei mai de seamă muzicieni ai momentului, în cadrul cel mai recent proiect, 'Jazz in the City'.
- Damian Drăghici: 'Doar am reluat naiul de unde îl lăsasem' (Evenimentul zilei)


SPORT - Box - Rudel Obreja:Trebuie să ne bucurăm de Bute, aici la noi acasă sus


Rudel Obreja, preşedintele FR de Box, se arată încrezător că va reuşi organizarea unui meci al lui Lucian Bute în România, deşi tentativa din această vară s-a încheiat cu un eşec.
Bute rămâne consecvent şi vrea să boxeze în ţara sa un meci cu centura de masă şi noul stadion Naţional pare locul ideal. ''Mi-ar face plăcere să boxez pe noul stadion Naţional, pentru că Sala Polivalentă are 4-5.000 locuri şi eu cred că sunt foarte mulţi români care îşi doresc să vină la meci. Un meci pe stadion ar fi extraordinar, cred că s-ar umple stadionul, foarte multă lume vrea să mă vadă pe ring, din ceea ce simt şi am simţit până acum'', a declarat campionul mondial IBF la o conferinţă de presă.
Rudel Obreja, care a încercat organizarea unui meci al lui Bute la Bucureşti în vara lui 2010, nu se dă bătut şi crede că va reuşi în demersul său de a obţine finanţarea necesară. ''Există discuţii, chiar în zilele următoare vom avea un contact la care probabil presa va fi prezentă, nu-l dezvăluim încă. S-a înţeles, cred, impactul pe care îl poate avea un meci al lui Lucian în România. E o mândrie, el este un supercampion, unul dintre puţinii pe care îi mai are sportul românesc şi noi românii trebuie să ne bucurăm de el aici acasă. E păcat să vezi 20.000 de canadieni care tropăie şi urlă din rărunchi 'Bute, Bute', tot meciul şi să nu putem face noi asta acasă. Cred că s-a înţeles acest lucru, avem demersurile începute, avem timpul de rigoare, dar nu vom merge decât pe garanţii. Am făcut o dată pe strângere de mână, dar a doua oară nu se mai poate face''.
Costurile unui asemenea meci se cifrează în jurul a 4 milioane euro, dar Obreja crede că această sumă nu este o problemă.
Lucian va efectua în iarnă un cantonament de pregătire de 2 luni în Florida sau Porto Rico, pentru pregătirea meciului din 12 martie de la Montreal. Bute a precizat că HBO a încercat să vină cu o ofertă de ultim moment, dar el a preferat Showtime, pentru că cei mai buni boxeri de la super-mijlocie sunt sub contract cu acest canal american de televiziune.


SPORT - Scrimă: Echipa masculină de sabie a României a cucerit medalia de bronz sus


Echipa masculină de sabie a României, alcătuită din Rareş Dumitrescu, Cosmin Hânceanu, Florin Zalomir şi Tiberiu Dolniceanu, a cucerit medalia de bronz la Mondialele de scrimă ce se desfăşoară în Grand Palais din Paris, după ce a învins în meciul pentru locul 3 reprezentativa Belarus, cu 45-41.
Aceasta este a doua medalie câştigată până marţi de România la actuala ediţie a Mondialelor, după bronzul obţinut de sabrerul Cosmin Hânceanu, în concursul individual.
Medalia de aur în această probă a fost câştigată de echipa Rusiei, care în finală a învins Italia cu 45 de tuşe la 41.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Curtea de Conturi a UE relevă unele deficienţe pe 2009, menţionând România şi Bulgaria la agricultură sus


Sistemele integrate de administrare şi control (IACS) în domeniul agriculturii din România şi Bulgaria înregistrează puncte slabe, relevă raportul pe 2009 al Curţii de Conturi a Uniunii Europene, difuzat marţi, la Bruxelles, reluând o rezervă inclusă în raportul anual de activitate pentru 2009 al Direcţiei Generale Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) a Comisiei Europene.
'Comisia a constatat că, în ceea ce priveşte exerciţiul 2008, în Bulgaria şi România au existat deficienţe semnificative ale IACS. Ca urmare, aceste două state membre au stabilit planuri de acţiune, care au fost monitorizate atent de către Comisie. Cu toate acestea, având în vedere că finalizarea acestor planuri de acţiune este prevăzută doar pentru anul 2011 şi că există deja întârzieri în punerea în aplicare a acţiunilor individuale, directorul general al DG AGRI a formulat, în raportul său de activitate pentru 2009, o rezervă cu privire la IACS în Bulgaria şi România, pe baza riscului privind reputaţia Comisiei', se arată în raportul Curţii de Conturi a UE.
'Deficienţele din alte state membre sunt mai puţin semnificative în privinţa IACS, care nu afectează eficienţa sistemelor, ci mai degrabă le face perfectibile, şi pentru care aceste state membre au luat sau iau măsuri', se mai menţionează în raport.
Instanţa de control a finanţelor europene a dat aviz favorabil pentru conturile UE, precizând însă că banii din 2009 ai Comisiei, în special pentru politicile de ajutorare a regiunilor defavorizate ale Uniunii, nu au fost cheltuiţi întotdeaua cu discernământ, comentează AFP.
'Pentru al treilea an consecutiv, Curtea a constatat că aceste conturi au fost scutite de anomalii semnificative, fiind, în consecinţă, fiabile', a declarat preşedintele Curţii Europene de Conturi, Vitor Caldeira, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. Curtea mai precizează că au fost constatate îmbunătăţiri comparativ cu precedentele rapoarte anuale.
Există totuşi 'erori' în numeroase domenii de cheltuieli.
În ceea ce priveşte ajutoarele acordate pentru agricultură, situaţia a rămas stabilă în ultimii ani, nivelul de eroare oscilând în jurul pragului de 2% stabilit pentru acordarea avizului favorabil. Acesta este un rezultat foarte bun, având în vedere complexitatea şi diversitatea subvenţiilor agricole, plătite direct milioanelor de fermieri din întreaga Europă, apreciază comunicatul CE.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Irlanda: român condamnat la închisoare pentru furt din ATM sus


Un bărbat originar din România care a furat bani dintr-un ATM din Dublin cu ajutorul unor carduri de credit clonate a fost condamnat la trei ani de închisoare dintre care ultimele 18 luni cu suspendare, potrivit unei informaţii apărute online marţi pe site-ul irlandez www.breakingnews.ie. Un angajat al firmei de securitate a unui magazin universal l-a urmărit pe Teofil Blându /35 de ani/ până la un bar după ce a observat că el se comportase într-un mod suspect la un ATM instalat la etajul al doilea al magazinului Debenhams de pe Henry Street. Blându a pledat vinovat la Tribunalul penal de circuit al capitalei irlandeze, fiind acuzat de deţinere de cărţi de credit false descoperite în timpul unui control la 21 aprilie 2009 şi a unui dispozitiv de citire a datelor personale de pe carduri la domiciliul său la aceeaşi dată. El mai are opt condamnări minore pentru trafic rutier în Irlanda şi alte trei pentru trafic şi infracţiuni legate de furt în România da tând din 1999. Blându a recunoscut că a sustras 1.185 de euro din ATM în timp ce el s-a dus de cinci sau şase ori la acest ATM la 21 aprilie 2009 folosind cărţi de credite frauduloase. La percheziţia domiciliului său au fost descoperite printre altele 29 de carduri clonate, carduri de memorie, trei SIM-uri, şase telefoane mobile şi benzi magnetice. El a declarat că a primit cardurile şi dispozitivul de citire de la o altă persoană, care încă nu a fost descoperită de poliţie. Potrivit apărării, Blându a trăit în Irlanda permanent din 1999 în afara unui timp scurt petrecut în România după ce el s-a despărţit de mama copilului său. El a lucrat mai mulţi ani la un combinat de reciclare de la Baldoyle şi ocazional drept curier.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Cod portocaliu în Bulgaria din cauza vântului puternic sus


Codul portocaliu a fost introdus în majoritatea judeţelor bulgăreşti din cauza vântului puternic, informează Institutul Naţional de Meteorologie. Multe regiuni ale Bulgariei sunt afectate de vânturi cu viteza de până la 40 m/s. Meteorologii anunţă că şi în ziua de miercuri vântul va rămâne puternic, mai ales la munte şi în nordul ţării. În zilele de luni şi marţi vântul a provocat multe probleme în diferite regiuni ale ţării. Circa 7.000 de locuitori ai capitalei Sofia au rămas fără curent electric pentru câteva ore. Pene de curent au fost înregistrate şi în alte zeci de localităţi. A fost întreruptă circulaţia unora dintre liniile de troleibuz din Sofia. Mai multe drumuri au rămas blocate pentru scurt timp de nişte copaci doborâţi de furtună. Din cauza condiţiilor meteorologice a fost închis şi portul din oraşul Varna.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - UE: un pas înainte pentru Muntenegru, Albania bate pasul pe loc sus


Comisia Europeană a propus marţi ca UE să acorde Muntenegrului statutul de candidat la aderarea la bloc, o etapă pe care Albania în schimb nu a reuşit să o treacă datorită unor probleme politice în această ţară, relatează AFP. 'Salut eforturile făcute de Muntenegru în ultimele 12 luni. Ele i-au permis să obţină statutul de ţară candidată. Cu cât mai repede va proceda la reformele necesare, cu atât el va fi pregătit să se aşeze la masa de negocieri cu UE', a declarat comisarul însărcinat cu lărgirea Stefan Füle. Acordarea statutului de candidat este propusă de Comisie, dar statele membre sunt cele care decid în ultimă instanţă. Etapa următoare este deschiderea oficială de convorbiri de aderare. 'Principalele subiecte de preocupare' în Muntenegru sunt 'lupta contra discriminărilor, libertăţii de expresie şi relaţiile guvernului cu societatea civilă, situaţia persoanelor refugiate provenind din Croaţia, Bosnia-Herţegovina şi din Kosovo', precizează Comisia .
La Podgorica, primul ministru muntenegrean Milo Djukanovic a salutat propunerea Comisiei de acordare a statutului de candidat ţării sale, văzând în ea o 'confirmare a eforturilor şi muncii depuse până acum'.
În ceea ce priveşte Albania, Stefan Füle a estimat că ea se află 'deja pe calea integrării în UE'. Dar 'drumul este lung şi dificil', a subliniat el, exprimând speranţa că Albania 'va găsi determinarea politică necesară pentru a depăşi aceste dificultăţi şi a avea o adevărata societate democratică dotată cu o economie de piaţă puternică şi un arsenal legislativ perfect aliniat celui al UE'. Independent din 2006, Muntenegrul aşteaptă să obţină acest statut, etapă spre aderare. El doreşte de asemenea să se alăture NATO. În chip de compensaţie, Albania a obţinut luni ridicarea vizelor pentru deplasări în ţările UE.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - ONU pledează pentru o migraţie 'sigură' cu ocazia unui forum în Mexic sus


Trebuie găsite mecanisme favorizând o 'migraţie sigură', a preconizat secretarul general al ONU Ban Ki-moon, într-un mesaj trimis Forumului Mondial al Migraţiei ce a început marţi la Puerto Vallarta în vestul Mexicului, transmite AFP. 'De migraţie vor beneficia sigur mai mult toţi actorii când ea va fi sigură, legală şi când se va face într-un mod ordonat', a declarat responsabilul Naţiunilor Unite într-un mesaj citit de Navanethem Pillay, Înalt comisar al ONU pentru drepturile omului. Potrivit lui Ban Ki-moon, trimiterea de bani de către imigranţi în ţările lor de origine a scăzut cu 6 la sută în 2009, dar ei reprezintă totuşi 316 miliarde de dolari /226 de miliarde de euro/ pentru acest an. 'Imigranţii au arătat că ei sunt harnici pentru ţările lor de destinaţie, contribuind nu numai muncind din greu, dar şi cu spiritul lor de iniţiativă', a adăugat el. Reprezentanţi din 125 de ţări participă la acest forum ce se ţine până joi în Mexic, o ţară travers ată de 500.000 de imigranţi în fiecare an ce încearcă să ajungă în Statele Unite şi adesea victime ale unor organizaţii de răufăcători practicând estorcarea de bani prin violenţă sau ale crimei organizate.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Robert De Niro, premiat pentru întreaga carieră sus


Robert De Niro va primi premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga activitate închinată celei de-a şaptea arte, în cadrul galei de anul viitor a premiilor Globul de Aur, a anunţat marţi Kevin Spacey, transite Associated Press. Marele actor va intra în posesia premiului la cea de-a 68-a ediţie a premiilor Globul de Aur, la 16 ianuarie. În cariera sa Robert De Niro a câştigat nu mai puţin de 8 Globuri de Aur, atât la categoriile dramatice, dar şi pentru comedii. De Niro mai este şi dublu laureat al premiului Oscar. Printre starurile filmului recompensate cu premiul Cecil B. DeMille se numără Barbra Streisand, Al Pacino, Michael Douglas, Steven Spielberg şi Martin Scorsese, ultimul laureat în ordine cronologică. Gala Globurilor de Aur va fi prezentată de Ricky Gervais.


EVENIMENT - Nevasta lui Crin Antonescu este plătită de Dinu Patriciu sus


Soţia lui Crin Antonescu, Adina Vălean, este plătită de Dinu Patriciu cu peste 100.000 de euro anual. Deşi a declarat în mai multe randuri că el nu este finanţat de Patriciu, Crin Antonescu a contabilizat cu manuţa lui, în declaraţia de avere, la rubrica venituri, suma de 104.325 euro primiţi de la una dintre numeroasele firme ale mogulului.
Este drept, banii au fost încasaţi de soţia lui Crin, Adina, pentru consultanţă oferită firmei Finite Assets Ltd. Informaţia a fost trecută chiar şi în declaraţia de interese depusă anul trecut, la Parlamentul European, de Adina Vălean-Antonescu, care a consemnat că este membru Advisory Board la Finite Assets Ltd.
Vălean are însă antecedente pe statul de plată al lui Patriciu, după ce a fost vreme de patru ani, în perioada 2001-2004, directorul general al puşculiţei liberale numite Institutul pentru Libera Iniţiativă (ILI). Cum se ştie deja, fundaţia ILI a fost finanţată de Dinu Patriciu, iar printre membrii fondatori ai acesteia s-au aflat şi Crin Antonescu, Ludovic Orban, Călin Popescu Tăriceanu, Norica Nicolai, Dan Radu Ruşanu, Teodor Atanasiu, Teodor Meleşcanu etc.
'Relaţia mea cu Dinu Patriciu este exclusiv una amicală, suntem colegi de partid (...) N-avem nicio relaţie de business, n-am avut niciodată niciun fel de relaţie cu Patriciu care să treacă prin bani' - declara anul trecut Crin Antonescu.
Se confirmă astfel o declaraţie mai veche a lui Viorel Hrebenciuc, care spunea că 'Antonescu este căţeluşul de casă al lui Dinu Patriciu' - citează Curentul.
- Nevasta lui Crin Antonescu este plătită de Dinu Patriciu (Curentul)


EVENIMENT - Cum a ajuns fierarul Gruia 'locomotiva' ţării sus


Gruia Stoica, un întreprinzător plecat din comuna gălăţeană Toflea, unde făcea dălţi, controlează acum transportul feroviar de marfă al României. Supranumit 'regele vagoanelor', Gruia Stoica este proprietarul celui mai mare operator feroviar privat din ţară, Grup Feroviar Român (GFR). Afacerile sale s-au născut din ruina CFR.
Gruia Stoica (42 de ani) este unul dintre cei mai bogaţi români, poziţionat pe locul 11 în clasamentul 'Forbes România 500 de miliardari', cu o avere estimată la 380-400 de milioane euro. În afaceri, Gruia Stoica a adoptat 'politica paşilor mărunţi', achiziţionând pachete mici de acţiuni în societăţile pe care le controlează. Şi-a construit imperiul discret, iar acum afacerile sale sunt răspândite de la un capăt la celălalt al ţării. Gruia Stoica este acţionarul principal al companiei Grup Feroviar Român (GFR), cel mai mare concurent al companiei de stat CFR Marfă - arată Adevărul. Înfiinţată în 2001, GFR este cea mai valoroasă companie din grupul de firme Grampet SA, de asemenea deţinut de Gruia Stoica, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 300 de milioane de euro. GFR operează cu 13.500 de vagoane şi 260 de locomotive.
- Cum a ajuns fierarul Gruia 'locomotiva' ţării (Adevarul)


EVENIMENT - Un fost şef al CIA în România spiona pentru ruşi din închisoare sus


Harold James Nicholson, unul dintre cei mai înalţi oficiali ai CIA care a pledat vinovat pentru acuzaţii de spionaj, şi-a folosit fiul pentru a furniza informaţii serviciilor ruse şi pentru a primi bani în schimbul acestora.
Nicholson a ple dat vinovat pen tru o nouă serie de acuzaţii de spionaj şi a recunoscut că a încercat să transmită informaţii confidenţiale prin intermediul unor colegi de celulă şi apoi prin fiul său, potrivit Washington Post. Ofiţerul, care a fost şef al biroului CIA din România la începutul anilor '90 şi director adjunct al biroului agenţiei din Filipine, a început să colaboreze cu serviciile ruse în timp ce se afla în misiune la Manila, în 1994. În schimbul a 300.000 de dolari, el a furnizat informaţii confidenţiale, inclusiv numele unor agenţi şi recruţi ai CIA. A fost arestat în 1996 şi condamnat la 23 de ani de închisoare.
- Un fost şef al CIA în România spiona pentru ruşi din închisoare (Romania libera)

0 Response to "Revista Presei 10 noiembrie 2010"

Trimiteți un comentariu