[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 8 noiembrie 2010

Posted by PressUpdate luni, 8 noiembrie 2010 09:19

Sumar

POLITIC - UDMR forţează mâna PDL

Continuarea în paralel a procedurii de asumare şi a dezbaterii în Senat este unul dintre planurile PDL pentru deblocarea Legii educaţiei. Democrat-liberalii aşteaptă motivaţia Curţii Constituţionale pentru a le prezenta maghiarilor soluţiile cerute - publică Adevărul.
În aşteptarea motivării magistraţilor CCR cu privire la neconstituţionalitatea asumării legii învăţământului de către executiv, liderii UDMR au adoptat o poziţie de forţă în relaţia cu PDL din cadrul coaliţiei, ameninţând voalat cu retragerea de la guvernare dacă nu se vor găsi căile corespunzătoare adoptării legii educaţiei. În fapt, UDMR face un circ mediatic gratuit pe această lege - apreciază Curentul - conştient probabil de valoarea votului aleşilor săi la proiectul de buget pe anul 2011, vital pentru viitorul Cabinetului Boc.
'Altfel, nu cred că UDMR va putea merge mai departe', a spus liderul Uniunii, Marko Bela, citat de Puterea. El a adăugat că partidul său a intrat în coaliţia de guvernare pentru a contribui la rezolvarea unor probleme legate de criza economică, la reforma generală a societăţii şi pentru lărgirea drepturilor minorităţilor. Prin blocarea Legii educaţiei, a explicat el, se pun în pericol continuarea reformei generale, precum şi lărgirea drepturilor minorităţilor, iar UDMR nu poate renunţa la aceste obiective.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat pentru RL că 'reforma educaţiei nu se confundă cu Funeriu', că 'trebuie începute negocieri cu grupurile parlamentare' şi că 'trebuie să se facă anumite compromisuri' în aşa fel încât legea să treacă şi să treacă repede.
- PDL încă mai speră la asumarea Legii educaţiei (Adevarul)
- Legea învăţământului radicalizează poziţia UDMR în coaliţie (Curentul)
- UDMR dă cu pumnul în masa PDL (Jurnalul National)
- Ultimatum pentru PDL: Legea educaţiei sau jos Guvernul. Pe unde scoate Boc cămaşa? (Puterea)
- Legea Funeriu, sacrificată pentru UDMR (Romania libera)


POLITIC - Cristian Preda, după realegerea lui Antonie Solomon la şefia filialei Craiova: 'Mi-e ruşine că sunt în PDL'

Acuzat de luare de mită în formă continuată, Antonie Solomon a fost reconfirmat, vineri, în funcţia de preşedinte al PDL Craiova. Mesajul său: 'În fiecare familie de români zace un dosar penal'.
Realegerea în fruntea PDL Craiova a urmăritului penal Antonie Solomon stârneşte reacţia vehementă a euro-deputatului democrat-liberal Cristian Preda, care a atacat, duminică, prestaţia respectivei filiale pedeliste. 'Vă spun sincer că nu mă identific în nici un fel cu un asemenea tip de biografie şi cu un asemenea tip de prezenţă politică. Mi-e ruşine că sunt în PDL, auzind că acest partid aplaudă pe cineva care este trimis in judecată', a spus Preda, la Europa FM, cerând conducerii partidului să reacţioneze la declaraţiile lui Solomon conform căruia: 'în fiecare familie de români zace un dosar penal' - publică Gândul.
- Preda: Trebuie să stabilim alianţe doctrinare cu partidele de dreapta, altfel vom fi marginalizaţi (Cotidianul)
- Udrea: 'PDL face la guvernare ceea ce trebuie să facă un partid responsabil, curajos' (Curentul)
- Cristian Preda, după realegerea lui Antonie Solomon la şefia filialei Craiova: 'Mi-e ruşine că sunt în PDL' (Gandul)


POLITIC - Ponta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers

Liderul PSD Victor Ponta îl critică pe Vladimir Tismăneanu pentru acuzaţiile sale la adresa lui Adrian Păunescu şi face un apel de a arăta României că poţi să fii intelectual şi fără 'să-l pupi pe Băsescu în acel loc în care preşedintele are dureri când vine vorba de oameni de cultură'.
'Am văzut cum, imediat după postarea mea despre dnii. Cărtărescu şi Mihăieş, a sărit, cum altfel, şi partenerul lor Dnul. Tismăneanu! Un prieten foarte bun îmi spune mereu, când vorbim de trădători, că ! Are mare dreptate, dar uite că se poate şi invers - Vladimir Tismăneanu', scrie Ponta pe blog - preia cotidianul.ro.
În al doilea rând, spune Ponta, Tismăneanu locuia în zona Primăverii în perioada comunistă şi făcea liceul 'de elită al beizadelelor comuniste', fiind coleg cu Nicu Ceauşescu, însă îl acuză pe preşedintele PSD de fapte comise în anii 1950, când acesta nici nu se născuse. 'În timp ce eram la liceu împreună cu cei de vârsta mea şi am ieşit pe stradă să-l gonim pe Ceauşescu, criticul meu domn Tismăneanu era prin America la cursuri despre cum să trădezi părând că ţi-ai schimbat ideile!', acuză Ponta.
Ponta afirmă că, în articolul critic la adresa lui Mircea Cărtărescu şi Mircea Mihăieş, el nu făcea decât să 'redea' limbajul tipic propagandei naziste folosit de cei 'doi aşa-zişi intelectuali', însă Tismăneanu a sărit să-i apare 'cu aceleaşi expresii şi acelaşi dispreţ faţă de adevăr pe care, repet, îl puteţi găsi fie la propaganda lui Goebbels, fie la tovarăşii cu care Domnia Sa a mers la şcoală şi la chefuri de nomenclaturişti!'.
- Ponta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers (Cotidianul)



Continua

EDITORIAL Inflaţia, ca un pahar de vin bun băut după masă

POLITIC UDMR forţează mâna PDL

Cristian Preda, după realegerea lui Antonie Solomon la şefia filialei Craiova: 'Mi-e ruşine că sunt în PDL'

Ponta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers

Scandal la PSD Maramureş

Deputaţii au aprobat tacit desfiinţarea TVR3 şi TVR Info

Dan Voiculescu: 'Sunt capitalistul roşu'

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: 'Plătiţi-vă datoriile, altfel investitorii nu vor veni'

Mircea Geoană, mai citit decât Ponta şi Năstase

ECONOMIC Isărescu a înţeles ce greu e să duci o mică afacere în România

De ce ne mai trebuie FMI

Cost standard la drumuri

Paradoxul agriculturii româneşti: producţii mai mari cu bani mai puţini

Porcul românesc nu primeşte încă viză de UE

Comercianţii scumpesc anvelopele de iarnă

SOCIAL Sinistraţii aşteaptă iarna în corturi

60% dintre comune şi 30% dintre oraşe ar putea fi desfiinţate

Statul combate munca la negru prin cutii poştale pentru sesizări anonime

Universităţile noastre aşteaptă studenţii din Africa, tinerii români vor să studieze în occident

Cât vor plăti şoferii în parcările subterane

JUSTIŢIE Vîntu şi Luca la Tribunal

SPORT Fotbal - Liga I: CFR Cluj - Dinamo 1-0

Canotaj: Bronz pentru echipajul feminin de 8+1, la CM din Noua Zeelandă

Tenis: Federer, la al 65-lea titlu în circuitul ATP

INTERNAŢIONAL AGERPRES Congresul românilor din Serbia a restabilit adevărul istoric: Vlahii sunt români!

Premierul Georgios Papandreou anunţă că nu va convoca alegeri legislative anticipate în Grecia

Papa Benedict al XVI-lea şi-a încheiat vizita apostolică în Spania

Convoiul cu deşeuri nucleare a fost blocat de mii de protestatari în Germania

Minerul chilian Edison Pena a trecut linia de sosire a maratonului de la New York

Actorii şi studiourile hollywoodiene au semnat un nou contract pe trei ani

EVENIMENT Onoruri militare, lacrimi şi discursuri pentru Adrian Păunescu

Cum a omis Udrea 7,7 milioane euro

Turnul Taiwan, proiectat de un arhitect român

Hayssam, pe picior de extrădare

Misterul gropilor comune de la Iaşi

Coco atacă Everestul


-- in detaliu --

EDITORIAL - Inflaţia, ca un pahar de vin bun băut după masă sus


La creşteri de preţuri, România este campioană incontestabilă. Avem cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. Cu atât mai ciudate, în acest context, sunt insistenţele cercurilor politice de la noi care susţin folosirea inflaţiei galopante ca locomotivă pentru scoaterea ţării din recesiune. Ce vor, să avem cea mai mare inflaţie de pe planet? Să fim campionii lumii? Riscul ar fi enorm, pentru că este iluzorie întemeierea creşterii economice pe o inflaţie care o ia razna.
Alternativa nu poate fi însă nici aceea pe care şi-o doreşte populaţia: scăderi de preţuri. Pretutindeni, în lume, şi guvernele, şi băncile centrale, şi instituţiile de statistică, şi analiştii intră în panică ori de câte ori se produce vreun recul al preţurilor. Dacă într-o ţară sau în mai multe ţări, timp de câteva luni în şir, starea generală a preţurilor înregistrează scăderi, se dă alarma. Pentru că picajul preţurilor, ca stare generală, înseamnă deflaţie. Iar deflaţia e mai periculoasă decât inflaţia. E cumplită - apreciază Adrian Vasilescu în Jurnalul Naţional.
Aşadar, dacă nu e bine ca preţurile să scadă, înseamnă că soluţia bună este creşterea lor neîncetată? Deşi ar putea să pară paradoxal, răspunsul este afirmativ. Dar până unde pot preţurile să crească fără să se transforme într-un bumerang, care să se întoarcă şi să ne lovească pe toţi, producători şi consumatori deopotrivă? Specialişti din lumea întreagă susţin că 'un pic de inflaţie' - într-o economie sănătoasă! - este chiar necesară. Inflaţia modică este ca un pahar (un singur pahar!) de vin bun băut după masă. Acţionează ca întăritor.
- Inflaţia, ca un pahar de vin bun băut după masă (Jurnalul National)


POLITIC - UDMR forţează mâna PDL sus


Continuarea în paralel a procedurii de asumare şi a dezbaterii în Senat este unul dintre planurile PDL pentru deblocarea Legii educaţiei. Democrat-liberalii aşteaptă motivaţia Curţii Constituţionale pentru a le prezenta maghiarilor soluţiile cerute - publică Adevărul.
În aşteptarea motivării magistraţilor CCR cu privire la neconstituţionalitatea asumării legii învăţământului de către executiv, liderii UDMR au adoptat o poziţie de forţă în relaţia cu PDL din cadrul coaliţiei, ameninţând voalat cu retragerea de la guvernare dacă nu se vor găsi căile corespunzătoare adoptării legii educaţiei. În fapt, UDMR face un circ mediatic gratuit pe această lege - apreciază Curentul - conştient probabil de valoarea votului aleşilor săi la proiectul de buget pe anul 2011, vital pentru viitorul Cabinetului Boc.
'Altfel, nu cred că UDMR va putea merge mai departe', a spus liderul Uniunii, Marko Bela, citat de Puterea. El a adăugat că partidul său a intrat în coaliţia de guvernare pentru a contribui la rezolvarea unor probleme legate de criza economică, la reforma generală a societăţii şi pentru lărgirea drepturilor minorităţilor. Prin blocarea Legii educaţiei, a explicat el, se pun în pericol continuarea reformei generale, precum şi lărgirea drepturilor minorităţilor, iar UDMR nu poate renunţa la aceste obiective.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat pentru RL că 'reforma educaţiei nu se confundă cu Funeriu', că 'trebuie începute negocieri cu grupurile parlamentare' şi că 'trebuie să se facă anumite compromisuri' în aşa fel încât legea să treacă şi să treacă repede.
- PDL încă mai speră la asumarea Legii educaţiei (Adevarul)
- Legea învăţământului radicalizează poziţia UDMR în coaliţie (Curentul)
- UDMR dă cu pumnul în masa PDL (Jurnalul National)
- Ultimatum pentru PDL: Legea educaţiei sau jos Guvernul. Pe unde scoate Boc cămaşa? (Puterea)
- Legea Funeriu, sacrificată pentru UDMR (Romania libera)


POLITIC - Cristian Preda, după realegerea lui Antonie Solomon la şefia filialei Craiova: 'Mi-e ruşine că sunt în PDL' sus


Acuzat de luare de mită în formă continuată, Antonie Solomon a fost reconfirmat, vineri, în funcţia de preşedinte al PDL Craiova. Mesajul său: 'În fiecare familie de români zace un dosar penal'.
Realegerea în fruntea PDL Craiova a urmăritului penal Antonie Solomon stârneşte reacţia vehementă a euro-deputatului democrat-liberal Cristian Preda, care a atacat, duminică, prestaţia respectivei filiale pedeliste. 'Vă spun sincer că nu mă identific în nici un fel cu un asemenea tip de biografie şi cu un asemenea tip de prezenţă politică. Mi-e ruşine că sunt în PDL, auzind că acest partid aplaudă pe cineva care este trimis in judecată', a spus Preda, la Europa FM, cerând conducerii partidului să reacţioneze la declaraţiile lui Solomon conform căruia: 'în fiecare familie de români zace un dosar penal' - publică Gândul.
- Preda: Trebuie să stabilim alianţe doctrinare cu partidele de dreapta, altfel vom fi marginalizaţi (Cotidianul)
- Udrea: 'PDL face la guvernare ceea ce trebuie să facă un partid responsabil, curajos' (Curentul)
- Cristian Preda, după realegerea lui Antonie Solomon la şefia filialei Craiova: 'Mi-e ruşine că sunt în PDL' (Gandul)


POLITIC - Ponta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers sus


Liderul PSD Victor Ponta îl critică pe Vladimir Tismăneanu pentru acuzaţiile sale la adresa lui Adrian Păunescu şi face un apel de a arăta României că poţi să fii intelectual şi fără 'să-l pupi pe Băsescu în acel loc în care preşedintele are dureri când vine vorba de oameni de cultură'.
'Am văzut cum, imediat după postarea mea despre dnii. Cărtărescu şi Mihăieş, a sărit, cum altfel, şi partenerul lor Dnul. Tismăneanu! Un prieten foarte bun îmi spune mereu, când vorbim de trădători, că ! Are mare dreptate, dar uite că se poate şi invers - Vladimir Tismăneanu', scrie Ponta pe blog - preia cotidianul.ro.
În al doilea rând, spune Ponta, Tismăneanu locuia în zona Primăverii în perioada comunistă şi făcea liceul 'de elită al beizadelelor comuniste', fiind coleg cu Nicu Ceauşescu, însă îl acuză pe preşedintele PSD de fapte comise în anii 1950, când acesta nici nu se născuse. 'În timp ce eram la liceu împreună cu cei de vârsta mea şi am ieşit pe stradă să-l gonim pe Ceauşescu, criticul meu domn Tismăneanu era prin America la cursuri despre cum să trădezi părând că ţi-ai schimbat ideile!', acuză Ponta.
Ponta afirmă că, în articolul critic la adresa lui Mircea Cărtărescu şi Mircea Mihăieş, el nu făcea decât să 'redea' limbajul tipic propagandei naziste folosit de cei 'doi aşa-zişi intelectuali', însă Tismăneanu a sărit să-i apare 'cu aceleaşi expresii şi acelaşi dispreţ faţă de adevăr pe care, repet, îl puteţi găsi fie la propaganda lui Goebbels, fie la tovarăşii cu care Domnia Sa a mers la şcoală şi la chefuri de nomenclaturişti!'.
- Ponta: Cei mai buni comunişti au fost legionari, dar în cazul lui Tismăneanu e invers (Cotidianul)


POLITIC - Scandal la PSD Maramureş sus


Abia ales preşedinte al PSD Maramureş, fostul şef al AVAS, Mircea Ursache, l-a 'decapitat' pe şeful dizidenţei din Baia Mare, Mircea Dolha, după ce iniţial l-a scos din echipa de conducere a filialei judeţene. Practic, Mircea Ursache a dizolvat conducerea organizaţiei municipale PSD din Baia Mare. Dolha, preşedintele PSD Baia Mare, cea mai importantă filială a social-democraţilor maramureşeni, l-a susţinut în alegerile pentru şefia filialei judeţene pe contracandidatul lui Ursache, avocatul Dorin Buda, fost subprefect. După ce a câştigat alegerile, Ursache a trecut la represalii făţişe faţă de conducerea PSD Baia Mare.
- Scandal efervescent cu dizolvarea PSD (Romania libera)


POLITIC - Deputaţii au aprobat tacit desfiinţarea TVR3 şi TVR Info sus


Dintr-o iniţiativă a PDL-istului Silviu Prigoană, Camera Deputaţilor a făcut săptămâna aceasta primul pas pentru a desfiinţa două dintre canalele TVR - TVR 3 şi TVR Info -, fără vot şi chiar fără dezbatere.
Proiectul de lege catalogat de UDMR drept 'o inepţie' abia după ce a fost adoptat tacit de deputaţi pe fondul blocajului din Cameră, aşteaptă mâine aprobarea Senatului pentru a intra în procedură de urgenţă.
Cele două canale ale TVR s-au evaporat, deocamdată numai pe hârtie, în condiţiile în care deputaţii în locul dezbaterilor întreţin scandalul putere-opoziţie declanşat de Roberta Anastase la legea pensiilor. Aşa a trecut tacit, pe 26 octombrie, legea lui Prigoană chiar dacă, declarativ, niciun grup parlamentar nu a susţinut-o. Ca o premieră, în toată degringolada din Cameră legea a 'sărit' până şi comisia de specialitate.
- Deputaţii au aprobat tacit desfiinţarea TVR3 şi TVR Info, la ideea lui Prigoană (Evenimentul zilei)


POLITIC - Dan Voiculescu: 'Sunt capitalistul roşu' sus


Mogulul Dan Voiculescu vorbeşte pentru 'Adevărul' despre televiziuni, suspendare, dosare, stenograme şi suprizele majore care ar putea apărea în următoarele două săptămâni pe scena politică.
Dan Voiculescu, unul dintre 'băieţii răi' ai României, conform acuzaţiilor lui Traian Băsescu, rămâne consecvent în promovarea ideii că preşedintele trebuie suspendat. Eşecurile înregistrate de până acum în confruntarea cu şeful statului nu l-au făcut să renunţe.
El speră că se va forma o nouă majoritate parlamentară care să-l suspende pe preşedinte. Dan Voiculescu spune că nu există nimic personal între el şi Traian Băsescu, în ciuda faptului că preşedintele nu scapă niciun prilej să-i spună 'Felix' şi să-l acuze că îşi foloseşte trustul de presă pentru a-l denigra pe şeful statului. În mod paradoxal, Dan Voiculescu se defineşte ca un 'capitalist roşu', un om de stânga care conduce un partid de centru-dreapta.
- Dan Voiculescu: 'Sunt capitalistul roşu' (Adevarul)


POLITIC - Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: 'Plătiţi-vă datoriile, altfel investitorii nu vor veni' sus


Mark Gitenstein e nemulţumit că plata arieratelor către companiile americane s-a făcut, în unele cazuri, doar după discuţii cu persoane din guvern. Ambasadorul SUA Mark Gitenstein îndeamnă executivul de la Bucureşti să-şi plătească datoriile către companiile americane, provenind din rambursarea de TVA şi din contracte guvernamentale.
El susţine - într-un interviu acordat Evenimentului zilei - că, în unele cazuri, plata arieratelor a fost făcută 'doar după discuţii cu persoane din guvern şi nu ar trebui să se întâmple aşa'. Gitenstein avertizează că această practică face ca firmele vestice să fie reticente în a investi în România.
Companiile americane sunt rezervate şi pentru că procesul de justiţie nu este încă unul rapid, eficient şi transparent.
Ambasadorul SUA atrage atenţia şi că Guvernul României nu a refăcut infrastructura între Craiova şi Piteşti aşa cum a promis, lucru care face ca Ford să nu-şi poată îndeplini planul de investiţii.Ambasadorul SUA la Bucureşti mai povesteşte şi cum a scăpat America de oligarhi la sfârşitul secolului XIX.
- Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti: Plătiţi-vă datoriile, altfel investitorii nu vor veni (Evenimentul zilei)


POLITIC - Mircea Geoană, mai citit decât Ponta şi Năstase sus


Dacă ar fi se ne luăm după datele oferite de site-ul personal al preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, acesta este cel mai citit politician român. Un adevărat 'extraterestru', dacă este să facem o comparaţie cu cea mai bună echipă de fotbal, FC Barcelona, ai cărei jucători sunt alintaţi cu acest apelativ. Performanţa fostului lider al PSD este de-a dreptul impresionantă, el reuşind să adune câteva sute de mii de vizualizări pentru fiecare postare de-a sa. Ministerul se adânceşte însă când acest tsunami de cititori nu se regăseşte şi pe blogul lui Geoană sau în numărul comentariilor.
Conform clasamentului întocmit de preşedintele Senatului, postarea intitulată 'criza economică ne obligă să luăm măsuri pentru regândirea structurală a societăţii româneşti', a adunat 480.565 de vizualizări. Să vedem ce scrie în interior: 'preşedintele Senatului, domnul Mircea Geoană, a avut marţi 21 septembrie, o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru apărare din Bundestagul german, doamna Susanne Kastner. Subiectele principale de discuţie au fost criza economică actuală şi evoluţiile relaţiei dintre România şi Germania'.
'Glumiţi cred', a fost prima reacţie a preşedintelui PSD, Victor Ponta, când a auzit ce vizualizări apar pe site-ul lui Mircea Geoană.
Nici experimentatul Adrian Năstase nu a reuşit să desluşească misterul. 'Nu am vreo explicaţie pentru numărul acesta de vizualizări. Eu am o medie de 3.000-4000 de accesări zilnice, ceea ce este, se pare, destul de mult pentru un blog politic', a declarat în exclusivitate pentru 'Puterea' preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
- Mircea Geoană a pus stăpânire pe pixelul albastru. Ponta şi Năstase se uită cruciş la preşedintele Senatului (Puterea)


ECONOMIC - Isărescu a înţeles ce greu e să duci o mică afacere în România sus


Numărul mare de impozite, birocraţia şi confuzia dintre afaceri şi afacerism, sunt principalele motive pentru care nu este uşor să faci afaceri în România, în sens pozitiv, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Birocraţia este mare, există raportări absolut nenecesare şi nu se fac prin computer, trebuie să te duci de exemplu de la Drăgăşani la Vâlcea cu maşina ca să depui o hârtie', a declarat Isărescu la ProTV, scrie Adevărul.
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) va rămâne la nivelul actual 'cel puţin câţiva ani', întrucât altfel s-ar crea o instabilitate fiscală totală, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Puterea. Pe de altă parte, acesta a afirmat că salariile angajaţilor din sectorul bugetar vor creşte anul viitor, dar nu vor reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% aplicată de la 1 iulie 2010.
Salariile din sectorul bugetar vor înregistra o anumită creştere anul viitor, dar aceasta va fi anulată parţial de inflaţie, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, potrivit Capital.
- Isărescu: Am înţeles, prin firma mea, că nu este uşor să faci afaceri 'în sens pozitiv' în România (Adevarul)
- Isărescu: Romania s-a împrumutat de 2,5 ori mai mult în 2007-2008 (Curentul)
- Stabilitate fiscală sau evaziune? Isărescu: TVA nu va fi modificată cel puţin câţiva ani (Puterea)
- Isărescu: Vom avea creşteri salariale anul viitor, dar inflaţia le va anula parţial efectul (Capital)
- Isărescu, întrebat dacă mai vrea la Preşedinţie: 'O să rămân la vinărie'. Cât de greu e pentru micul afacerist să facă business 'în sens pozitiv' (Gandul)
- Isărescu descoperă pe propria piele că este greu să faci afaceri cinstite în România. El crede că economia va creşte la anul, dar discuţiile nesfârşite din politică aduc şi un cost pentru preţul banilor împrumutaţi (Ziarul financiar)


ECONOMIC - De ce ne mai trebuie FMI sus


Neatenţia la cheltuielile din 2009 şi amânarea termenului pentru ţinta de arierate sunt dovezi că Fondul nu poate impune disciplină, spune preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu-şi mai dovedeşte utilitatea pentru disciplinarea mediului economic românesc, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că a fost surprins, în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii Fondului, să observe 'o stare de complezenţă'.
Primul motiv pentru care reprezentantul mediului de afaceri face această afirmaţie este faptul că 'FMI a permis ca, timp de un an, Guvernul României să nu facă nimic, să cheltuie pur şi simplu banii fără să ia nicio măsură de reduceri'.
În plus, Fondul a permis încă o dată ca România să încalce ţinta privind arieratele. 'De asemenea, Fondul Monetar nu face nimic pe linia disciplinării haosului care există la nivelul administraţiilor locale în privinţa colectării fondurilor. Toate chestiunile acestea fac ca FMI să nu-şi mai dovedească utilitatea în anumite măsuri de disciplinare a mediului economic de la noi', conchide Florin Pogonaru.
- Ce mai are statul de vânzare (Adevarul)
- Florin Pogonaru, AOAR: FMI nu-şi mai dovedeşte utilitatea (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Cost standard la drumuri sus


România va avea în sfârşit costuri standard pe kilometrul de autostradă construit şi pe kilometrul de cale ferată reabilitat. Autorităţile au avut nevoie de experienţa a 20 de ani ca să ajungă la concluzia că se fură cam mult.
Raportul sumbru al infrastructurii are două coordonate: două autostrăzi şi miliarde de euro cheltuiţi fără folos. Nici investiţiile pe calea ferată nu arată mai bine, din 1,8 miliarde de euro, bani europeni, am reuşit să accesăm 300.000 de euro pentru hărţi de zgomot.
Cu majoritatea proiectelor blocate din lipsă de bani, Ministerul Transporturilor a elaborat o HG care conţine 12 standarde de cost pentru infrastructură. Construirea unei autostrăzi va avea un cost standard pe kilometru cuprins între 5,05 milioane de euro şi 6,1 milioane de euro, fără TVA, iar reparaţia capitală a unei căi ferate va costa 1,19 milioane de euro/km, fără TVA. Practic - arată Jurnalul Naţional - prin elaborarea acestor norme se urmăreşte evitarea subfinanţării sau suprafinanţării lucrărilor de investiţii.
- Cost standard la drumuri (Jurnalul National)
- Cât va costa un kilometru de autostradă (Curierul national)


ECONOMIC - Paradoxul agriculturii româneşti: producţii mai mari cu bani mai puţini sus


Anul agricol 2009-2010 a fost mai bun decât precedentul, deşi producătorii agricoli nu au mai primit ajutoare de stat şi nici subvenţiile de la buget la timp.
Producţiile la unele culturi precum grâul, porumbul sau orzul şi orzoaica au fost superioare cantitativ celor din anul agricol 2008-2009, chiar dacă suprafaţa cultivată a fost mai mică.
Aceste paradoxuri îşi găsesc explicaţia prin faptul că unele regiuni ale ţării au beneficiat, în anumite intervale de timp, de condiţii climatice optime, dar şi datorită contextului internaţional favorabil, după cum a explicat pentru Bursa Dan Botănoiu, fermier şi director general al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
- Producţii mai mari, cu bani mai puţini (Bursa)


ECONOMIC - Porcul românesc nu primeşte încă viză de UE sus


România nu a primit încă avizul Comisiei Europene pentru reluarea exporturilor de carne de porc. În cel mai optimist caz, piaţa ar putea fi parţial redeschisă de anul viitor fermierilor români.
Pentru ca Româna să primească avizul pentru reluarea livrărilor de carne de porc în UE este necesară, în opinia Comisiei Europene, aplicarea 'compartimentării regionale'. Compartimentarea presupune o împărţire a teritoriilor care să includă un anumit număr de crescătorii de animale şi abatoare aferente. Propunerea a fost făcută autorităţilor române de reprezentanţii Comisiei Europene, care susţin că astfel, în cazul unei epidemii de pestă porcină, focarele ar fi uşor de controlat. Reprezentanţii patronatelor de profil din România resping această soluţie, deşi autorităţile române ar fi dispuse să accepte şi un astfel de compromis, după cum rezultă din declaraţii recente ale ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără. Fermierii români spun că o 'compartimentare regională' ar fi de fapt o restricţie impusă crescătoriilor care nu deţin abatoare sau care nu au suficientă susţinere financiară. De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu susţine că pi aţa exporturilor trebuie să fie liberă pentru toţi crescătorii din România de vreme ce am îndeplinit toate cerinţele impuse de UE şi s-a renunţat la vaccinarea anti-pestă.
- Porcul românesc nu primeşte încă viză de UE (Romania libera)


ECONOMIC - Comercianţii scumpesc anvelopele de iarnă sus


Deşi folosirea anvelopelor de iarnă nu este - deocamdată - obligatorie, comercianţii au început să umfle preţurile. Centrele care vând anvelope noi au dat startul scumpirilor, iar depozitele de cauciucuri second-hand se aşteaptă la dublarea vânzărilor, în speranţa că proiectul de act normativ privind echiparea de iarnă a maşinilor va deveni lege cât mai repede.
Cele mai ieftine seturi de patru de anvelope de iarnă pot fi cumpărate prin intermediul magazinelor virtuale de profil şi de la hipermarketuri cu preţuri care pornesc de la 400 de lei.
Reprezentanţii firmelor care vând anvelope spun că măsura va avea ca efecte principale creşterea preţurilor la produsele noi şi dublarea vânzărilor în cazul celor second-hand.
- Obligativitatea anvelopelor de iarnă, prilej de scumpiri pentru comercianţi (Curentul)


SOCIAL - Sinistraţii aşteaptă iarna în corturi sus


După patru luni de la inundaţii, nicio casă din localitatea Ceatalchioi, lovită de viitura din vară, nu a fost refăcută. Materialele promise de Guvern au ajuns târziu, iar oamenii nu le-au putut folosi pentru că mai întâi au primit BCA şi ciment şi abia la urmă pietrişul pentru fundaţii.
Astăzi, în satul aşezat pe braţul Chilia din Delta Dunării se toarnă beton, se lipesc BCA-uri, iar oamenii se roagă să nu se strice vremea - se arată într-un reportaj publicat de Adevărul.
Casa lui Traian Lacurezeanu (48 de ani) a fost printre primele dărâmate de furia apelor. Bărbatul locuieşte cu soţia şi cei trei copii într-un cort pus la dispoziţie de Societatea de Ajutor Maltez.
- Sinistraţii aşteaptă iarna în corturi (Adevarul)


SOCIAL - 60% dintre comune şi 30% dintre oraşe ar putea fi desfiinţate sus


Peste 60% dintre comune şi mai mult de 30% dintre oraşele României riscă să-şi piardă statutul. Echipe de inspectori guvernamentali au început, încă din iunie, să evalueze situaţia financiară a primăriilor din toată ţara.
Primari şi consilieri locali mai puţini, oraşe transformate în comune şi comune 'retrogradate' la rang de sat. Asta prevede un proiect de lege aflat în acest moment în dezbaterea Senatului.
Initiaţorul acestuia, senatorul PDL Nicolae Dobra, spune că noua reglementare va reduce cheltuielile legate de plata salariilor angajaţilor din administraţiile locale şi că va stopa intrarea în faliment a unor administraţii locale, care, în prezent, sunt în imposibilitate de plată.
În timp ce reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) au precizat că susţin o 'recalibrare a a dimensiunilor unităţilor administrativ - teritoriale din România', însă numai după realizarea unor studii care să ţină cont de toţi factorii (geografici, demografici, economici şi sociali), surse guvernamenlate au precizat pentru EVZ că proiectul este dorit de executiv. Doar că, primarii care îşi văd ameninţate scaunele, nici nu vor să audă de o asemenea reglementare.
- 60% dintre comune şi 30% dintre oraşele României ar putea fi desfiinţate (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Statul combate munca la negru prin cutii poştale pentru sesizări anonime sus


Guvernul va începe combaterea muncii la negru prin amplasarea în inspectoratele de muncă a unor cutii poştale în care 'persoanele interesate' să depună informaţii fără să îşi decline identitatea, prin obligarea angajatorilor de a încheia contracte individuale şi prin creşterea numărului de firme controlate.
Planul de acţiuni a fost inclus într-un document aplicabil pentru perioada 2010-2012, aprobat recent de Guvern, care va avea un buget de 1,4 milioane de lei (330.000 de euro).
Astfel, pe lângă acele cutii poştale vor exista şi controale de fond şi controale tip 'campanii' în sectoarele de activitate cu incidenţă mare în utilizarea muncii nedeclarate, precum şi controale încrucişate, pe baza unor protocoale de colaborare cu alte instituţii 'de linie' şi 'cu practici noi de control' şi controale interjudeţene.
- Statul combate munca la negru prin cutii poştale pentru sesizări anonime (Ziarul financiar)


SOCIAL - Universităţile noastre aşteaptă studenţii din Africa, tinerii români vor să studieze în occident sus


Din cauza scăderii numărului de tineri români care vor să urmeze o facultate, universităţile caută acum studenţi din străinătate. Aceştia vin să studieze la noi în special Medicina, Farmacia şi Stomatologia.
Universităţile ro mâ neşti au des coperit o nouă metodă de a găsi studenţi, după ce numărul acestora a scăzut, din cauza reculului demografic înregistrat începând cu 1990: importul de studenţi din Africa de Nord, Asia, America Latină şi Europa de Est. La rândul lor, studenţii străini preferă universităţile româneşti din două motive: taxele de şcolarizare sunt mai mici decât în Occident, iar diplomele sunt valabile în Uniunea Europeană - arată România liberă.
Studenţii români vor să plece la studii în străinătate ca să se facă economişti sau specialişti în marketing - titrează Ziarul financiar.
- Studenţii străini salvează universităţile (Romania libera)
- Studenţii români vor să plece la studii în străinătate ca să se facă economişti sau specialişti în marketing (Ziarul financiar)


SOCIAL - Cât vor plăti şoferii în parcările subterane sus


După ce a încheiat contractul cu constructorul spaniol pentru Parcarea subterană de la Universitate, administraţia Oprescu intenţionează să construiască în parteneriat public-privat alte cinci parcări subterane în centrul Capitalei.
Parcările vor fi realizate în parteneriat public-privat: primăria va pune la bătaie terenul iar investitorul se va ocupa de asigurarea banilor pentru investiţii. Construcţiile se vor face în unele dintre cele mai aglomerate locuri din Capitală, de aceea şi valoarea investiţiilor rămâne foarte mare, în ciuda reducerilor de costuri operate în ultimele şedinţe de consiliu general. Valoarea investiţiei este de peste 200 de milioane de euro iar costurile aferente unui loc de parcare vor fi cuprinse între 35.134 de euro şi 74.550 de euro.
Reprezentanţii municipalităţii susţin că, indiferent de costuri, un loc de parcare va fi închiriat cu echivalentul a 0,38 de eurocenţi.
- Investiţii de 200 de milioane în parcările subterane ale Capitalei. Harta primelor şase construcţii şi preţul pe care-l vor plăti şoferii (Gandul)


JUSTIŢIE - Vîntu şi Luca la Tribunal sus


Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca sunt judecaţi, astăzi, de două instanţe diferite ale Tribunalului Municipiului Bucureşti, primul pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, iar cel de-al doilea pentru neglijenţă în serviciu. În primul dintre dosare, cel în care este judecat Vîntu, Liviu Luca are doar calitatea de martor, deşi el este cel care, printr-un transfer de 3 milioane de euro din contul Elbahold Ltd, în contul Comac Ltd, a creditat exact contul din care i-au fost transferaţi apoi lui Nicolae Popa în Indonezia, la ordinul lui SOV, cei 50.000 de euro.
Coincidenţa face însă ca Liviu Luca să fie inculpat, în paralel cu SOV, într-un alt dosar. Este vorba despre dosarul de privatizare al SC Bucureşti Turism SA, societatea ce a deţinut Hotelul Bucureşti, situat în Calea Victoriei nr. 63-81 şi numit astăzi Radisson Blu. Liviu Luca este judecat, în acest al doilea dosar, pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave (art. 249 alin 1 şi alin 2 C.P.), deci riscă o pedeapsă de până la 10 ani închisoare.
- Inculpaţii Vîntu şi Luca se întâlnesc astăzi la Tribunal (Curentul)


SPORT - Fotbal - Liga I: CFR Cluj - Dinamo 1-0 sus


Campioana CFR Cluj a învins pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 1-0 (1-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din cadrul etapei a 14-a a Ligii I Bergenbier la fotbal.
Unicul gol al partidei a fost marcat de atacantul croat Sasa Bjelanovic (25), din centrarea italianului Roberto De Zerbi. Dinamo a terminat meciul în 10 oameni, după eliminarea senegalezului N'Doye.
Dinamo nu a câştigat pe terenul lui CFR în ultimele sale şapte meciuri.
CFR 1907 Cluj-Napoca - Dinamo Bucureşti 1-0 (1-0)
Au marcat: Sasa Bjelanovic (25).
Cartonaş roşu: Ousmane N'Doye (Dinamo, 86).


SPORT - Canotaj: Bronz pentru echipajul feminin de 8+1, la CM din Noua Zeelandă sus


Echipajul feminin de 8+1 al României, campion mondial în 2009 la Poznan, a cucerit duminică medaliile de bronz în proba regină a Campionatelor Mondiale de canotaj academic de la Karapiro (Noua Zeelandă).
România, în formula Roxana Cogianu, Ionelia Zaharia, Maria Diana Bursuc, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Nicoleta Albu, Camelia Lupaşcu, Eniko Mironcic, Teodora Stoica, s-a clasat pe locul trei cu timpul de 6 min 18 sec 96/100, devansat de echipajul american, campion mondial, cronometrat în 6 min 12 sec 42/100, şi de cel canadian, 6 min 16 sec 12/100, medaliat cu argint.
România a cucerit o singură medalie la Mondialele de la Antipozi, reuşind calificarea în finale doar prin echipajul feminin de 8+1, din cele trei bărci înscrise în concurs (echipajele de patru vâsle şi dublu rame fără cârmaci au fost eliminate în recalificări).


SPORT - Tenis: Federer, la al 65-lea titlu în circuitul ATP sus


Roger Federer, care l-a dominat încă o dată pe Novak Djokovic, 6-4, 3-6, 6-1, duminică, în finala turneului ATP de la Basel, a recâştigat un titlu pe care sârbul l-a cucerit anul trecut şi a câştigat al 65-lea său trofeu în circuitul ATP, unul mai mult decât americanul Pete Sampras.
În oraşul său natal, nr. 2 mondial elveţian s-a impus în 2 ore şi a câştigat acest turneu pentru a patra oară, după succesele din 2006, 2007 şi 2008.
''Este o savoare deosebită să te impui din nou acasă'', a declarat Federer, care a obţinut la Basel al patrulea său titlu din acest an. ''Am avut o super săptămână şi o finală dificilă'', a adăugat elveţianul.
La rândul său, Djokovic era extrem de dezamăgit de turnura pe care au luat-o evenimentele în setul trei, în care Federer i-a aplicat un sec 6-1.
''Am fost foarte dezamăgit de turnura pe care a luat-o acest set al treilea, însă am un bilanţ pozitiv în această săptămână, în care am ajuns până în finală fără să pierd vreun set'', a încercat să se consoleze 'Djoko', aflat la a 31-a finală în circuit (18 titluri).
''A fost suficientă o uşoară scădere de concentrare şi, în faţa unui Federer aflat în vârf, nu te iartă. M-am trezit rapid condus cu 1-5, fără nicio şansă de a putea reveni'', a explicat sârbul.
Federer conduce cu 12-6 în confruntările sale directe cu Djokovic. El l-a bătut duminică pentru a treia oară în patru întâlniri în mai puţin de trei luni, chiar dacă sârbul poate spune că el a câştigat meciul cel mai important: semifinala US Open.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Congresul românilor din Serbia a restabilit adevărul istoric: Vlahii sunt români! sus


Participanţii la primul congres al românilor din Serbia (6-7 noiembrie) au semnat un document final ce va fi înaintat autorităţilor sârbe şi instituţiilor internaţionale şi în care îşi exprimă ferm poziţia faţă de promovarea de către oficialităţile de la Belgrad a tezei potrivit căreia vlahii fac parte dintr-o minoritate distinctă şi vorbesc o limbă unică - limba vlahă. Preşedintele Asociaţiei pentru Cultură a românilor-vlahilor 'Ariadnae Filum', cu sediul în oraşul timocean Bor, Zavişa Juri, a declarat duminică pentru AGERPRES că 'adevărul istoric este încălcat flagrant de cercuri ostile românismului care susţin că vlahii sunt sârbi romanizaţi, nu au origine latină, iar cultura lor nu are niciun element comun cu cea a românilor'. 'De la tribuna congresului s-a reiterat dorinţa românilor ca autorităţile sârbe să-i recunoască pe vlahi drept romîni şi să nu mai exercite presiuni de a se declara altceva decât români', a afirmat Zavişa Juri. În opinia sa, d ezinteresul autorităţilor din Serbia faţă de protejarea drepturilor românilor-vlahilor are consecinţe grave asupra identităţii naţionale, mărginindu-i social şi cultural pe români. 'Am ripostat de la acest congres împotriva celor care ne-au acuzat paradoxal de românizarea vlahilor. Am venit cu documente ştiinţifice care confirmă că vlahii sunt români, că limba lor maternă este limba română', a continuat Zavişa Juri. Preşedintele 'Ariadnae Filum' a mai arătat că apartenenţa vlahilor-rumânilor la romanitate este certă şi că ar fi cazul ca Belgradul să respecte recomandarea 1410/1999 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind relaţiile dintre europenii din străinătate cu ţările lor de origine. 'Dacă Serbia acceptă aşa-zisa minoritate vlahă, cărui grup etnic aparţine aceasta? Iată un pericol la independenţa şi teritoriul Serbiei. Noi românii suntem fideli statului în care trăim, dar şi statul are responsabilitate faţă de noi şi dacă ne numim vlahi-rumâni, facem parte din puternica comunitate românească de peste 250.000 români', a subliniat Zavişa Juri. Documentul final al Congresului românilor din Serbia avansează o multitudine de revendicări, precum introducerea în şcoli şi administraţie a limbii române, dreptul la credinţă religioasă în limba maternă şi mass-media în limba română, pe care autorităţile sârbe, conform normelor europene, au obligaţia să le rezolve.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Premierul Georgios Papandreou anunţă că nu va convoca alegeri legislative anticipate în Grecia sus


Premierul grec Georgios Papandreou a declarat duminică că este satisfăcut de rezultatul alegerilor locale şi regionale şi că va continua reformele fără a convoca alegeri anticipate, relatează AP şi Reuters. 'Să faci o schimbare nu este uşor. Grecii ne-au adus la putere cu un an în urmă şi astăzi au confirmat că vor această schimbare. Mâine vom continua să muncim pentru acest lucru', a declarat premierul grec într-un discurs către ţară. 'Efortul dificil' pentru redresare 'va continua în condiţii mai bune', a apreciat el, enumerând printre priorităţile guvernului 'continuarea asanării finanţelor publice, cu scăderea deficitului şi controlul datoriei, şi reforma radicală a sectorului şi a instituţiilor publice'. Această politică, impusă de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul unui pachet financiar de ajutor pentru salvarea financiară a ţării 'este singura cale pentru a ne salva'. Pe de altă parte, şeful guvernului grec a declarat c ă rata de absenteism întregistrată în primul tur de scrutin, estimată de media la peste 45%, 'trebuie să dea de gândit' clasei politice. Proiecţiile oficiale date publicităţii după numărarea a 10% din voturi indicau că PASOK conduce în şapte dintre cele 13 regiuni, deşi candidaţii opoziţiei de dreapta sunt în frunte după primul tur în scrutinele municipale din Atena şi Salonic.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Papa Benedict al XVI-lea şi-a încheiat vizita apostolică în Spania sus


Papa Benedict al XVI-lea a fost ovaţionat şi salutat cu căldură de credincioşii strânşi pe aeroportul El Prat din Barcelona, pentru a-şi lua rămas bun, la finalul vizitei apostolice în Spania. Pe durata acesteia, el a ţinut să se alăture pelerinilor, pe drumul sfântului Iacob, până în Santiago de Compostela, şi a sfinţit Catedrala Sagrada Familia din Barcelona. În capitala catalană, Suveranul Pontif a avut scurte întrevederi cu Regii Spaniei, Juan Carlos şi Sofia, precum şi cu şeful executivului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero. Papa Benedict al XVI-lea a spus, în ultimul discurs rostit cu ocazia acestei vizite, că 'am vrut să-i îmbrăţişez pe toţi spaniolii, fără excepţie. Vă duc pe toţi în inimă, pentru toţi mă rog'. El şi-a luat rămas bun până anul viitor, în luna august, când va reveni pe tărâm iberic, la Madrid, pentru Zilele mondiale ale tineretului. De asemenea, a amintit că a vrut să se alăture pelerinilor care fac de secole drumul sfântului apostol Iacob şi care, indiferent de naţionalitate, s-au simţit parte a unei mari familii, aceea a credinţei creştine, şi că s-a bucurat, de asemenea, să sfinţească minunea arhitecturală a Catedralei Sagrada Familia, opera artistului Antoni Gaudi i Cornet. La rândul său, şeful statului, Regele Juan Carlos, i-a mulţumit Suveranului Pontif pentru vizita în Spania, şi pentru semnele de prietenie, apropiere şi afecţiune arătate. 'Santiago de Compostela şi Barcelona nu vor uita de vizita făcută în aceste oraşe cheie pentru identitatea istorică a Spaniei (...). Vă aşteptăm în august, anul viitor, cu ocazia Zilelor mondiale ale tineretului', a spus monarhul în discursul cu care şi-a luat rămas bun de la Papa Benedict al XVI-lea. Suvernul Pontif revine astfel la Vatican, după două zile pline de evenimente în capitalele comunităţilor autonome spaniole Galicia şi Barcelona, şi unde a ţinut slujbe, a rostit discursuri şi a strâns mâinile credincioşilor - o agendă plină, pe durata căre ia, cu fiecare gest şi cuvânt, a ţinut să arate că a venit în Spania, aşa cum a spus la momentul sosirii, pentru a aduce evanghelia, precum apostolul Pavel, şi a apăra valorile fundamentale ale vieţii şi familiei tradiţionale.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Convoiul cu deşeuri nucleare a fost blocat de mii de protestatari în Germania sus


Convoiul cu deşeuri nucleare care se îndreaptă spre centrul de stocare de la Gorleben a fost blocat duminică seară de mii de protestatari, a indicat poliţia, şi nu va putea pleca decât luni dimineaţă, susţin organizaţia Greenpeace şi un sindicat al poliţiştilor, citate de AFP. Circa 2.000 de persoane potrivit poliţiei, 5.000 de oameni potrivit organizatorilor, blochează calea ferată la Harlingen, la circa 15 km de Dannenberg, punctul terminus feroviar al convoiului, a cărui încărcătură urmează apoi să fie transportată cu camioanele la Gorleben. 'Pentru moment suntem în contact cu organizatorii blocajului, dar nu vom proceda la o evacuare decât dacă condiţiile sunt întrunite', a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei din Lunenburg. Organizaţia Greenpeace a precizat că 'plecăm de la principiul că convoiul nu-şi va relua parcursul decât mâine dimineaţă'. Potrivit unei purtătoare de cuvânt, nu va exista 'o evacuare a 5.000 de persoane de pe calea ferată în cursul nopţii, ar fi prea violent'. O sursă din poliţia locală a refuzat să confirme decizia, dar a recunoscut că 'nu este în interesul nostru să ne precipităm' pentru a face posibilă trecerea convoiului plecat vineri din Franţa. Potrivit un reprezentant al sindicatului poliţiştilor DPolG, evacuarea a mii de persoane de pe calea ferată 'va necesita probabil mult timp şi efort'. 'Pot să-mi imaginez că din acest motiv, efectivele vor fi menajate şi trenul va rămâne unde este în cursul nopţii', a declarat Knut Hallmann, vicepreşedintele DPolG din Saxonia Inferioară, unde este situat Gorleben. Mai multe ciociniri între manifestanţi şi poliţie au avut loc duminică pe căile ferate din Germania. Poliţia a uzat de bastoane şi tunuri cu apă, în timp ce manifestanţii au aruncat cu cocteiluri Molotov şi grenade lacrimogene.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Minerul chilian Edison Pena a trecut linia de sosire a maratonului de la New York sus


Deşi a terminat cu peste trei ore şi jumătate după învingător, minerul chilian Edison Pena a cucerit inimile spectatorilor prin efortul său din maratonul oraşului New York de duminică, relatează AP şi Reuters. Pena, cel de-al 12-lea miner scos luna trecută la suprafaţă după ce a fost blocat în subteran timp de 69 de zile, a fost invitat la cursă de organizatori, după ce aceştia au aflat că bărbatul de 34 de ani alerga zilnic prin tunelele minei înainte de a fi salvat. După ce a rezistat cu stoicism problemelor pe care le-a avut la genunchi, Pena a terminat maratonul în cinci ore, 40 de minute şi 51 de secunde, în aclamaţiile sutelor de mii de oameni care au asistat la cursă. 'A meritat să alerg acest maraton pentru că am vrut să motivez oamenii. Vreau să-i conving că pot face ceea ce şi-au propus în viaţă', le-a declarat Pena reporterilor. 'În acest maraton m-am luptat. M-am luptat cu mine însumi, m-am luptat cu durerea mea, dar am trecut linia de sosir e. Vreau să motivez şi alţi oameni să găsească curajul şi să treacă peste propria durere', a adăugat el. Pena, a cărui personalitate efervescentă l-a transformat în atracţia săptămânii la New York, a alergat prima jumătate a cursei, iar apoi durerea l-a forţat să se oprească la un punct de ajutor medical, de unde a plecat cu pungi de gheaţă ataşate la ambii genunchi. Restul cursei a parcurs-o aproape numai în mers, însă a găsit puterea să alerge ultima parte până la linia de sosire din Central Park. 'Aş fi putut să vin aici să urmăresc maratonul, în loc să alerg. Puteam să fiu doar un invitat special, dar am vrut să răspund provocării de a alerga', a mai spus minerul chilian.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Actorii şi studiourile hollywoodiene au semnat un nou contract pe trei ani sus


Sindicatele actorilor americani şi principalele studiouri hollywoodiene au anunţat duminică semnarea unui protocol de acord pe trei ani, îndepărtând spectrul unui conflict comparabil cu cel care a pertubat producţia în 2008, în cadrul precedentelor negocieri, relatează France Presse.
Contractul care reglementează în prezent relaţiile între actori şi studiouri va expira la 30 iunie 2011. Noul contract, care mai trebuie încă aprobat de baza şi de organele de conducere ale sindicatelor, va intra în vigoare la 1 iulie 2011 şi va fi valabil până la 30 iunie 2014.
Negocierile între Sindicatul Actorilor Americani (SAG, cu 125.000 de membri), Sindicatul Actorilor de Televiziune şi Radio (AFTRA, 70.000 de membri) şi Uniunea Producătorilor de Cinema şi Televiziune au început la 27 septembrie, după mai multe reuniuni preparatorii.
Negocierile au condus în noaptea de sâmbătă spre duminică la un nou contract, care prevede în special o majorarea a salariului cu 6% pe trei ani şi o creştere cu 10% a contribuţiei angajatorilor la asigurările de pensie şi de sănătate ale actorilor.
'Acordul oferă majorări în materie de contribuţii sociale, de salarii şi asupra altor aspecte extrem de importante pentru actori, rămânând în acelaşi timp adaptat provocărilor cu care se confruntă în prezent producătorii de televiziune şi de cinema', se arată într-un comunicat al Uniunii Producătorilor. Semnat cu câteva luni înainte de expirarea contractului actual, 'el permite, printre altele, garantarea că producţia nu va cunoaşte perturbări', mai spun producătorii.
În 2008, incapacitatea actorilor şi a producătorilor de a se pune de acord şi ameninţările de grevă care au urmat au perturbat producţia, care întâmpinase deja dificultăţi cu câteva luni înainte din cauza grevei scenariştilor, şi au făcut ca actorii să lucreze fără contract timp de un an.


EVENIMENT - Onoruri militare, lacrimi şi discursuri pentru Adrian Păunescu sus


Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, ieri după-amiază, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu din Capitală, în prezenţa a mii de oameni, înainte de slujba de înmormântare mai multe personalităţi susţinând discursuri în care au evocat personalitatea poetului - scrie Puterea.
Mormântul dramaturgului Ion Luca Caragiale a fost neîncăpător pentru gură-cască, dar cel mai 'şifonat' a ieşit cavoul lui Nichita Stănescu. Din cavoul poetului s-au desprins câteva bucăţi de marmură, iar crucea era mai-mai să se rupă. Doar mormântul lui Mihai Eminescu a rămas neatins - relatează Adevărul.
Beţia de cuvinte: cum a devenit Păunescu, după moarte, Eminescu 'zeu din Olimp', 'Dumnezeu al literaturii' şi 'geniu neînţeles' - titrează Gândul.
Moartea lui Adrian Păunescu repune pe tapet o mai veche discuţie: Cum de renumele său a fost 'albit' în aceşti 20 de ani de la Revoluţie, în ciuda colaborării dovedite cu regimul comunist în timp ce alţi scriitori ce au slujit la rândul lor puterii de atunci ca Dumitru Popescu 'Dumnezeu', D.R.Popescu sau Eugen Barbu sunt în continuare repudiaţi? - întreabă România liberă. Într-o 'mea culpa' ce a făcut istorie, Păunescu şi-a pus în decembrie 1989 cenuşă în cap cu celebra expresie: 'Sunt un porc. Sunt porcul dumneavoastră de Crăciun liber.'
- Omagiat de politicieni, uitat de scriitori (Adevarul)
- Păunescu, te iubim! (Jurnalul National)
- Ultimul cenaclu. Mii de români şi-au luat rămas bun de la poetul naţional Adrian Păunescu | VEZI FILM (Puterea)
- Cum a ajuns Adrian Păunescu erou (Romania libera)
- La mormântul lui Păunescu: Discursuri şi poze pe 'mobil' (Evenimentul zilei)
- Beţia de cuvinte: cum a devenit Păunescu, după moarte, Eminescu 'zeu din Olimp', 'Dumnezeu al literaturii' şi 'geniu neînţeles' (Gandul)


EVENIMENT - Cum a omis Udrea 7,7 milioane euro sus


Din 9,2 milioane de euro, sumă prevăzută în contractele cu spitalele de urgenţă din Capitală ale unei firme a soţului său, ministrul a declarat doar 1,5 milioane.
Elena Udrea şi Valerian Vreme sunt, potrivit noilor declaraţii de interese, singurii miniştri care au, prin firme proprii sau ale rudelor apropiate, contracte pe bani publici.
Chiar dacă noua Lege ANI obligă la declararea sumelor totale pe care, în virtutea acestor contracte derulate pe timpul mandatului, demnitarii sau familiile lor le pot încasa de la stat, niciunul dintre cei doi miniştri nu le declară integral. Efectul: sume publicate net inferioare celor din contracte - constată Evenimentul zilei.
- Cum a omis Udrea 7,7 milioane (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Turnul Taiwan, proiectat de un arhitect român sus


După ce au aflat vestea câştigării megaconcursului internaţional din Taiwan, soţii Ştefan s-au dus la Viena 'să-şi clătească ochii', trecând prin Budapesta, unde concurează cu macheta muzeului Brâncuşi
din Bucureşti.
Echipa de arhitecţi români coordonată de experimentatul arhitect futurist Dorin Ştefan a devansat 236 de echipe din 25 de ţări ale lumii, câştigând premiul I la concursul internaţional organizat în Taiwan, pentru construirea unui zgârie-nori de 300-350 de metri.
Proiectul, desprins parcă dintr-un film SF, a fost recompensat cu suma de patru milioane de dolari taiwanezi (circa 125.000 de dolari americani), de un juriu internaţional format din arhitecţi americani, britanici, japonezi şi taiwanezi.
- Imagini spectaculoase cu Turnul Taiwan, construcţia SF proiectată de un român. Interviu Gândul cu Dorin Ştefan, arhitectul futurist al 'navei spaţiale' de peste 300 de metri (Gandul)


EVENIMENT - Hayssam, pe picior de extrădare sus


Cel mai căutat om din România, omul de afaceri Omar Hayssam, ar putea fi adus în ţară pentru a-şi ispăşi pedepsele de înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii unei infracţiuni pentru care a primit, în mai 2010, o pedeapsă de 16 ani, precum şi cea de 20 de ani de detenţie pentru implicarea în răpirea jurnaliştilor români în Irak. Informaţia despre o eventuală extrădare a lui Hayssam, care, potrivit unor surse consultate de Mediafax, s-ar afla momentan în Siria, unde este arestat, a fost lansată la finele acestei săptămâni de către directorul SRI, George Maior, care a declarat în cadrul emisiunii 'Fără frontiere' de la TVR că este 'convins' că Omar Hayssam îşi va ispăşi pedeapsa pe teritoriul României. Aceste declaraţii ale şefului SRI vin în contextul în care România va primi în zilele următoare vizita şefului de stat sirian, Bashar al-Assad.
- Hayssam, pe picior de extrădare (Curentul)


EVENIMENT - Misterul gropilor comune de la Iaşi sus


Arheologii ieşeni au descoperit mai multe gropi comune cu rămăşite umane, considerate a aparţine populaţiei evreieşti executate în cel de-al Doilea Război Mondial.
Osuarele sunt situate la 10 kilometri de Iaşi, într-o pădure din apropierea comunei Popricani. Cercetările în zonă sunt conduse de către Adrian Cioflâncă, membru al Institutului 'A.D. Xenopol' din Iaşi. În echipa de specialişti au fost incluşi istorici, arheologi, dar şi un pirotehnist din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. După lucrări ce au durat mai bine de un an, o mare parte a timpului fiind consacrată investigaţiilor, au fost scoase la suprafaţă 16 schelete.
În aceeaşi zonă, pirotehniştii au scos la iveală cu ajutorul detectoarelor de metal mai multe tuburi de cartuşe de calibru 7,92. 'Astfel de muniţie era folosită de Armată Română între anii 1939-1940 şi e încă o dovadă că a fost implicată în masacrarea şi executarea evreilor ce au fost îngropaţi în pădurile de lângă Popricani', a declarat cercetătorul Adrian Cioflâncă.
- Misterul gropilor comune de la Iaşi: istoricii cred că scheletele aparţin unor evrei masacraţi de armata română (Gandul)


EVENIMENT - Coco atacă Everestul sus


Crina Coco Popescu a urcat pe Vârful Omu la şase ani şi jumătate. Când alţi copii descoperă cerculeţe şi bucle în caietele de scriere, fata soţilor Gabriela şi Ovidiu Popescu din Râşnov a bătut cu picioarele ei mici 2.505 metri. Nu mai ştie dacă au ros-o bocancii, ci doar că ea a mers tot drumul înainte. 'Înainte să ajungem la Omu, ştiu că mama mea obosise, iar eu zburdam înainte şi ziceam ŤHai odată că ne grăbimť. Mai am nişte casete video acasă şi mă mai uit la ele. După ce am coborât de acolo, am insistat foarte mult să mergem şi-n alte locuri, să vedem şi alţi munţi', mărturiseşte adolescenta pentru gândul.
Pentru decembrie 2010 are planuri mari - vrea să ajungă în Antarctica, cu un club din Rusia. Are nevoie de bani însă, de 28.000 de euro, pentru a completa suma necesară de 70.000.
Dacă reuşeşte să ajungă acolo şi să escaladeze munţii Sidley şi Vinson - cel mai înalt vulcan, respectiv cel mai înalt vârf din Antarctica, Coco devine prima alpinistă din lume care a terminat circuitul Volcanic Seven Summits - cei mai înalţi vulcani de pe cele 7 continente. Un alt record de vârstă şi primul pentru alpinismul românesc feminin. De altfel, ascensiunea pe Mount Vinson reprezintă pentru Coco atingerea celui de-al şaselea vârf din circuitul Seven Summits - cele mai înalte vârfuri de pe cele 7 continente. La primăvară visează să urce pe Everest.
- Coco de pe Omu: povestea româncei de 16 ani, cu şase recorduri mondiale de vârstă la alpinism, care atacă Everestul (Gandul)

0 Response to "Revista Presei 8 noiembrie 2010"

Trimiteți un comentariu