[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 9 noiembrie 2010

Posted by PressUpdate marți, 9 noiembrie 2010 09:25

Sumar

POLITIC - PNL şi PSD au pierdut meciul la Camera Deputaţilor

După două luni de bătălii crâncene, în care a cerut 'capul' Robertei Anastase, opoziţia a pierdut, ieri, un meci în 10 minute.
Atât a durat şedinţa Biroului Permanent (BP), convocat de altfel la insistenţele PNL şi PSD, după opt săptămâni de boicot. Decizia opoziţiei de a participa la o întrunire urgentă a venit aseară, după o propunere a PDL de a discuta un proiect de regulament, care prevedea ca atribuţiile conducerii Camerei Deputaţilor de transmitere a propunerilor legislative la comisii să fie preluate de plen.
Cum puterea are majoritate, odată adoptată această schimbare, PNL şi PSD nu ar mai fi putut condiţiona deblocarea Biroului Permanent cu demisia Robertei Anastase. Drept răspuns la mişcarea tactică a democrat-liberalilor care au vrut de fapt să salveze scaunul Robertei Anastase, deputaţii PSD şi PNL au fost nevoiţi să-i ceară preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean, convocarea de urgenţă a BP.
Asrfel, în doar 10 minute, în şedinţa convocată de Ioan Oltean, peste 300 de propuneri legislative au fost distribuite la comisii cu majoritatea voturilor membrilor BP. Propunerile legislative au fost blocate în ultimele săptămâni de boicotul opoziţiei, care a refuzat să participe la şedinţele BP, cerând demisia Robertei Anastase, după fraudarea votului pe legea pensiilor.
- PNL şi PSD au pierdut meciul la Camera Deputaţilor (Evenimentul zilei)


POLITIC - Dispute în PDL

Gruparea intelectualilor din PDL a început să dea semne de dezicere de partidul lui Boc, în contextul în care se vehiculează că scenariul aruncat pe piaţă de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, cel despre apariţia partidului 'Albă-ca-Zăpada', se va concretiza la primăvară, după Congresul PDL.
Monica Macovei şi Cristian Preda, doi dintre cei mai fundamentalişti susţinători ai lui Traian Băsescu, au pornit un atac furibund la adresa baronilor PDL posesori de dosare penale, care sunt promovaţi în funcţii.
Monica Macovei a declarat la sfârşitul săptămânii trecute chiar că nu va susţine candidatura la şedinţa PDL a lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu.
La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat duminică, la Europa FM, că îi este ruşine că face parte din PDL auzind că democrat-liberalii 'aplaudă' pe cineva care este trimis în judecată, referindu-se la primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, reales preşedinte al organizaţiei PDL Craiova, după ce a fost eliberat din închisoare.
- Intelectualii lui Băsescu, faţă cu penalii PDL (Jurnalul National)
- Boureanu: În cercurile intelectuale de la Bucureşti sunt mentalităţi diferite faţă de baza partidului (Evenimentul zilei)


POLITIC - Adrian Năstase ar vrea la Cotroceni

Fostul premier visează să adauge biografiei sale politice singurul titlu care îi lipseşte: fotoliul de preşedinte al statului. Surse din anturajul lui Adrian Năstase ne-au declarat că acesta a început să se gândească la o candidatură pentru funcţia supremă în stat, chiar dacă se fereşte să vorbească public despre acest lucru. Apropiaţii săi recunosc însă că preşedintele Consiliului Naţional al PSD îşi pregăteşte meticulos paşii pentru o astfel de candidatură.
Ceea ce părea imposibil în urmă cu patru ani, după declanşarea scandalului 'mătuşa Tamara' şi execuţia din miezul nopţii de la hotelul Confort, începe să prindă contur în PSD. Adrian Năstase îşi pregăteşte candidatura pentru Palatul Cotroceni, lucru admis de consilierii săi în discuţii neoficiale. Fostul premier a declarat în mai multe rânduri că nu este interesat de fotoliul de premier sau cel de ministru, dar a lăsat portiţa deschisă pentru o candidatură specială: cea de preşedinte. Ca un politician abil, social-democratul a început o campanie asiduă în interiorul propriului partid de recâştigare a simpatiei membrilor de rând. S-a ajuns până acolo încât Adrian Năstase a îngropat securea războiului şi cu Marian Vanghelie, cel care dorea să-l excludă din partid în urmă cu câţiva ani. 'Adrian Năstase este foarte interesat de modul în care stă în sondaje şi ştie care va fi momentul oportun în care va decide să atace. Momentan, tatonează terenul, dar ştie care este ţinta sa. Est e ultimul tren pentru ca Adrian Năstase să ajungă la Palatul Cotroceni', au declarat pentru Puterea surse din anturajul fostului premier.
- Visul secret al lui Adrian Năstase. Iepuraşul vrea să candideze când dispare ursul (Puterea)



Continua

EDITORIAL În derivă

POLITIC PNL şi PSD au pierdut meciul la Camera Deputaţilor

Dispute în PDL

Adrian Năstase ar vrea la Cotroceni

PDL nu renunţă la asumarea răspunderii pe Legea educaţiei

Crin Antonescu, la onomastica Regelui Mihai: 'N-am făcut niciodată un secret din opţiunea mea monarhistă. Monarhia poate fi un proiect'

Şefii administraţiei publice din Harghita, Covasna şi Mureş vor cetăţenia ungară

De la catedra lui Boc la preşedinţia CNI

Barroso ne anunţă ce tratate semnăm

PSD acuză TVR că a denigrat memoria lui Adrian Păunescu

ECONOMIC Autorităţile române visează la un tren rapid Budapesta-Bucureşti-Constanţa

Investiţiile străine directe s-au oprit la nivelul de 50 mld. euro în 2009

Schiţă de Buget

Cum a vrut Guvernul Boc să 'naţionalizeze' pensiile private

După ce a exportat, România importă acum grâu cu 30% mai scump

Brandul de ţară, lansat la Târgul de turism de la Londra

SOCIAL Minciuna restructurării: cel mai bine plătiţi bugetari câştigă în continuare peste 12.000 de euro pe lună

Se întâmplă în România: 1.000 de lei pe cap de funcţionar, ca să înveţe să folosească Office-ul

Senatorii înfiinţează meseriile de 'VRĂJITOR' sau 'GHICITOR'. Iniţiator: 'Dacă spune că-ti aduce soţul înapoi în trei luni şi domnul nu vine, are o problemă'

Oraşele nu vor să ajungă comune, şi nici comunele să ajungă sate

Munca în folosul comunităţii, mai mult pe hârtie

3.000 de câini, ucişi şi lăsaţi pe malul Ialomiţei

MEDIA DIICOT cere CNA să oblige Realitatea TV la rectificarea informaţiilor privind cazul ALRO

SPORT Fotbal - Liga I: Victoria Brăneşti - Unirea Urziceni 4-1

Fotbal - Liga I: Rapid - Steaua 0-0

Ciclism: Alberto Contador riscă pierderea victoriei în Turul Franţei-2010

Fotbal: Fostul preşedinte Bill Clinton va prezenta candidatura SUA-2022

INTERNAŢIONAL AGERPRES Austria: România partener economic esenţial pentru R. Moldova, afirmă Octavian Calmac

Grecii au înţeles că austeritatea este 'necesară' /ministru al finanţelor/

Franţa/pensii: o nouă 'zi de mobilizare' la 23 noiembrie

Franţa: Jacques Chirac, trimis din nou în faţa unui tribunal, pentru angajări fictive

Preşedintele turc denunţă 'vederea îngustă' a unor lideri europeni

Programul nuclear al Coreii de Nord rămâne o sursă de îngrijorare /şef al AIEA/

EVENIMENT Un hacker român a atacat site-ul Marinei Regale britanice

Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti

Afaceri la primării


-- in detaliu --

EDITORIAL - În derivă sus


Săptămâna trecută a trebuit să suportăm o mulţime de declaraţii împotriva naturii sau a logicii, împotriva bunului-simţ în orice caz. Să încep cu cea mai simpluţă, din topor. Luat de valul durerii, un afacerist cu certificate de revoluţionar, om de-al lui Iliescu, la poarta locuinţei lui Adrian Păunescu, declară că acesta a fost un poet mai mare decât Eminescu. Enormitatea n-ar fi părerea în sine, ci faptul că un asemenea semialfabetizat patent are o părere. Sigur, nici cel care înregistra, nefiind vreun instruit, nu l-a pus să recite un vers dintr-unul şi un vers din celălalt concurent la titlu.
Chestia mai tare este afirmaţia lui Antonie Solomon, fostul primar al Craiovei, arestat mult timp pentru luare de mită şi eliberat în cele din urmă, că fiecare familie din România are un dosar penal. Nici măcar înaintaşii săi, comuniştii anilor '50, nu au reuşit să ia câte un ostatic chiar din fiecare familie. Mai scăpa câte una.
Asta o fi însemnând onoarea în zilele noastre la Rm. Vâlcea, dar şi în multe alte părţi. Dacă, iarăşi, memoria nu mă înşală, nici primarul Aradului, pilon de bază al partidului de la putere, nu e fără pată, având un dosar greu la Parchet. Şi totuşi, îşi continuă activitatea nesmintit. N-a fost încă ales cetăţean de onoare, dar timpul nu-i pierdut.
Răsturnată mi se pare şi declaraţia fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, de acum câteva zile, care voia 'să lăsăm milioanele de oameni şi să ne concentrăm pe supravieţuirea sistemului bancar', apropo de Ordonanţa 50 şi apărarea ei de către reprezentantul FMI şi CE. Dacă spui că sunt mai importanţi cetăţenii, cei care au împrumutat de la bancă în cazul nostru, toţi ceilalţi în celelalte cazuri, atunci sare imediat cineva şi te califică drept populist.
Ţinta pentru care au fost create atâtea şi atâtea instrumente sociale, economice, politice a fost pierdută de mult, iar acestea au început să acţioneze autonom, mai autonom decât vrea să fie Ţinutul Secuiesc, cam ca mătura ucenicului vrăjitor - apreciază Nicolae Prelipceanu în România liberă.
- În derivă (Romania libera)


POLITIC - PNL şi PSD au pierdut meciul la Camera Deputaţilor sus


După două luni de bătălii crâncene, în care a cerut 'capul' Robertei Anastase, opoziţia a pierdut, ieri, un meci în 10 minute.
Atât a durat şedinţa Biroului Permanent (BP), convocat de altfel la insistenţele PNL şi PSD, după opt săptămâni de boicot. Decizia opoziţiei de a participa la o întrunire urgentă a venit aseară, după o propunere a PDL de a discuta un proiect de regulament, care prevedea ca atribuţiile conducerii Camerei Deputaţilor de transmitere a propunerilor legislative la comisii să fie preluate de plen.
Cum puterea are majoritate, odată adoptată această schimbare, PNL şi PSD nu ar mai fi putut condiţiona deblocarea Biroului Permanent cu demisia Robertei Anastase. Drept răspuns la mişcarea tactică a democrat-liberalilor care au vrut de fapt să salveze scaunul Robertei Anastase, deputaţii PSD şi PNL au fost nevoiţi să-i ceară preşedintelui de şedinţă, Ioan Oltean, convocarea de urgenţă a BP.
Asrfel, în doar 10 minute, în şedinţa convocată de Ioan Oltean, peste 300 de propuneri legislative au fost distribuite la comisii cu majoritatea voturilor membrilor BP. Propunerile legislative au fost blocate în ultimele săptămâni de boicotul opoziţiei, care a refuzat să participe la şedinţele BP, cerând demisia Robertei Anastase, după fraudarea votului pe legea pensiilor.
- PNL şi PSD au pierdut meciul la Camera Deputaţilor (Evenimentul zilei)


POLITIC - Dispute în PDL sus


Gruparea intelectualilor din PDL a început să dea semne de dezicere de partidul lui Boc, în contextul în care se vehiculează că scenariul aruncat pe piaţă de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, cel despre apariţia partidului 'Albă-ca-Zăpada', se va concretiza la primăvară, după Congresul PDL.
Monica Macovei şi Cristian Preda, doi dintre cei mai fundamentalişti susţinători ai lui Traian Băsescu, au pornit un atac furibund la adresa baronilor PDL posesori de dosare penale, care sunt promovaţi în funcţii.
Monica Macovei a declarat la sfârşitul săptămânii trecute chiar că nu va susţine candidatura la şedinţa PDL a lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi finul lui Traian Băsescu.
La rândul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat duminică, la Europa FM, că îi este ruşine că face parte din PDL auzind că democrat-liberalii 'aplaudă' pe cineva care este trimis în judecată, referindu-se la primarul suspendat al Craiovei, Antonie Solomon, reales preşedinte al organizaţiei PDL Craiova, după ce a fost eliberat din închisoare.
- Intelectualii lui Băsescu, faţă cu penalii PDL (Jurnalul National)
- Boureanu: În cercurile intelectuale de la Bucureşti sunt mentalităţi diferite faţă de baza partidului (Evenimentul zilei)


POLITIC - Adrian Năstase ar vrea la Cotroceni sus


Fostul premier visează să adauge biografiei sale politice singurul titlu care îi lipseşte: fotoliul de preşedinte al statului. Surse din anturajul lui Adrian Năstase ne-au declarat că acesta a început să se gândească la o candidatură pentru funcţia supremă în stat, chiar dacă se fereşte să vorbească public despre acest lucru. Apropiaţii săi recunosc însă că preşedintele Consiliului Naţional al PSD îşi pregăteşte meticulos paşii pentru o astfel de candidatură.
Ceea ce părea imposibil în urmă cu patru ani, după declanşarea scandalului 'mătuşa Tamara' şi execuţia din miezul nopţii de la hotelul Confort, începe să prindă contur în PSD. Adrian Năstase îşi pregăteşte candidatura pentru Palatul Cotroceni, lucru admis de consilierii săi în discuţii neoficiale. Fostul premier a declarat în mai multe rânduri că nu este interesat de fotoliul de premier sau cel de ministru, dar a lăsat portiţa deschisă pentru o candidatură specială: cea de preşedinte. Ca un politician abil, social-democratul a început o campanie asiduă în interiorul propriului partid de recâştigare a simpatiei membrilor de rând. S-a ajuns până acolo încât Adrian Năstase a îngropat securea războiului şi cu Marian Vanghelie, cel care dorea să-l excludă din partid în urmă cu câţiva ani. 'Adrian Năstase este foarte interesat de modul în care stă în sondaje şi ştie care va fi momentul oportun în care va decide să atace. Momentan, tatonează terenul, dar ştie care este ţinta sa. Est e ultimul tren pentru ca Adrian Năstase să ajungă la Palatul Cotroceni', au declarat pentru Puterea surse din anturajul fostului premier.
- Visul secret al lui Adrian Năstase. Iepuraşul vrea să candideze când dispare ursul (Puterea)


POLITIC - PDL nu renunţă la asumarea răspunderii pe Legea educaţiei sus


Guvernanţii aşteaptă cu sufletul la gură motivarea deciziei Curţii Constituţionale, pentru a putea să-şi continue planul de asumare a răspunderii pe Legea educaţiei. La şedinţa de ieri dimineaţa a coaliţiei, liderii PDL le-au prezentat planul lor partenerilor de la UDMR: continuarea procedurii de asumarea, dacă judecătorii constituţionali nu vor declara în clar procedura ca fiind neconstituţională.
Întregul plan al pedeliştilor mizează pe faptul că decizia Curţii face trimitere doar la conflictul dintre Guvern şi Parlament, comunicatul emis săptămâna trecută de către de judecători nefăcând vreo trimitere la detaliile privind procedura asumării. În plus, aşa cum spunea şi preşedintele Traian Băsescu, judecătorii nu ar avea dreptul să oprească o procedură parlamentară - asumarea răspunderii - aflată deja în derulare.
- PDL nu renunţă la asumarea răspunderii pe Legea educaţiei. De ce sunt în stare pedeliştii ca să facă pe plac UDMR (Gandul)
- Mihai Hărdău: 'Nu e nicio problemă să fiu schimbat din funcţie, dar cu mijloace democratice' (Gandul)


POLITIC - Crin Antonescu, la onomastica Regelui Mihai: 'N-am făcut niciodată un secret din opţiunea mea monarhistă. Monarhia poate fi un proiect' sus


Preşedintele liberal Crin Antonescu a spus, luni seara, de pe scena Ateneului Român, că 'monarhia poate fi un proiect' dacă există 'imaginaţie şi curaj'. Liderul PNL, care a subliniat că n-a făcut niciodată 'un secret din opţiunea monarhistă', a avansat acest proiect cu prilejul zilei onomastice a Regelui Mihai. Vorbind în calitate de profesor de istorie, Antonescu a continuat amintind că 'monarhia e cam toată cartea de istorie a României' şi s-a arătat convins că 'după 20 de ani de aventuri nefaste ale prezidenţialismului în România, 'Regele şi Patria' ne dau coeziune şi forţă'. Ceremonia, de la care suveranul a lipsit, dar la care au fost prezenţi Principesa Margareta şi Prinţul Radu, i-a omagiat pe participanţii primei mari manifestaţii anticomuniste de acum 65 de ani, în majoritate studenţi liberali şi ţărănişti, care au protestat contra noului regim sovietic, scandând, în faţa Palatului Regal, 'Regele şi Patria'. Prezent la Ateneu, actorul Victor R ebengiuc a repetat, în aplauzele sălii, sloganul civicilor monarhişti din urmă cu 20 de ani: 'Monarhia salvează România'.
- Crin Antonescu, la onomastica Regelui Mihai: 'N-am făcut niciodată un secret din opţiunea mea monarhistă. Monarhia poate fi un proiect' (Gandul)
- Antonescu, invitat la o şedinţă a PSD. Liderul PNL: Nu merg pentru că nu sunt comunist (Gandul)


POLITIC - Şefii administraţiei publice din Harghita, Covasna şi Mureş vor cetăţenia ungară sus


Preşedinţii consiliilor judeţene din Mureş, Harghita şi Covasna, dar şi primarii din Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe s-au înscris, ieri, printre primii la Consulatul Ungariei din Miercurea Ciuc pe lista solicitanţilor cetăţeniei maghiare, care se va acorda începând cu 1 ianuarie 2011. Eventuala acordare a cetăţeniei maghiare ar putea intra în conflict cu prevederile Constituţiei României, potrivit cărora funcţiile publice pot fi ocupate numai de cetăţenii români - scrie Puterea.
'Această cetăţenie este simbolul apartenenţei noastre la comunitatea maghiară', a explicat Borboly Csaba. 'Un pas mic pentru noi, ca oameni, un pas mare pentru Ţinutul Secuiesc! ', i-a ţinut isonul Raduly Robert. 'Vreau să trăiesc ca cetăţean (sic!) maghiar în Ţinutul Secuiesc, la fel ca părinţii şi bunicii mei, şi mă adresez tuturor secuilor să ni se alăture!', a adăugat şi Tamas Sandor. 'Vreau cetăţenia maghiară pentru că aşa am sentimentul că noi, maghiarii, suntem una şi aceeaşi naţiune oriunde în lume', i-a completat Antal Arpad, citează Gândul.
- Marea maghiarizare. Şefii administraţiei publice din Harghita, Covasna şi Mureş vor primi cetăţenia ungară şi îi îndeamnă pe toţi minoritarii să o ceară (Puterea)
- Cum înţeleg şefii udemerişti din Secuime să dea exemplu de buni maghiari: cer cetăţenia ungară (Gandul)


POLITIC - De la catedra lui Boc la preşedinţia CNI sus


Dacă săptămâna trecută a ratat în Senat obţinerea unui mandat de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), Cyntia Carmen Curt, cunoscută ca 'blonda lui Boc' din perioada în care era asistenta acestuia la Universitatea din Cluj, a reuşit să obţină postul de preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate.
CNI este un organism reprezentativ, care monitorizează activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate, şi este sub controlul parlamentar al Senatului. Cea mai importantă atribuţie a CNI este aceea că propune Senatului numirea şi revocarea din funcţie a preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI - publică Jurnalul Naţional.
Despre consiliera premierului presa a scris că, odată numită la Guvern, a obţinut casă cu chirie subvenţionată de stat de la RA-APPS. Nici instalarea sa pe funcţia de subprefect nu a fost trecut cu vederea uşor de presa locală, care a susţinut că descalificarea celeilalte persoane care a concurat cu ea pe post a fost ilegală - publică Puterea.
- De la catedra lui Boc la preşedinţia CNI. Cynthia Curt, blonda universală a premierului Boc (Puterea)
- 'Blonda lui Boc' reuşeşte să obţină şefia CNI (Jurnalul National)


POLITIC - Barroso ne anunţă ce tratate semnăm sus


Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si premierul moldovean, Vlad Filat, au semnat, la Bucuresti, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, Tratatul dintre România si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala în probleme de frontiere.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ieri, la Bucuresti, ca saluta semnarea tratatului de granita România-Moldova. Oficialii de la Bucuresti si Chisinau nu anuntasera pâna acum data exacta a semnarii documentului.
Ministerul de Externe a confirmat abia dupa anuntul sefului Comisiei ca documentul va fi semnat în seara aceasta, de premierul moldovean Vlad Filat si de ministrul român de externe, Teodor Baconschi.
- Barroso ne anunţă ce tratate semnăm (Adevarul)
- Tratatul de granita România-Moldova s-a semnat. Barroso: 'Este un excelent exemplu al lucrurilor ce pot fi realizate atunci când e un interes reciproc' (Evenimentul zilei)
- Acordul româno-moldovean privind frontiera, semnat după ani de negocieri şi dispute (Capital)
- Barroso promite că intrăm în Schengen dacă îndeplinim 'toate criteriile tehnice' (Gandul)


POLITIC - PSD acuză TVR că a denigrat memoria lui Adrian Păunescu sus


Ponta acuză postul public de televiziune că 'nu a transmis momentul înmormântării lui Adrian Păunescu', că 'a aranjat o emisiune de denigrare a memoriei acestuia' şi că a dat dovadă de o atitudine 'profund nedemocratică şi antiromânească' - citează Gândul.
Televiziunea Română a răspuns afirmaţiilor liderului PSD cu o listă o emisiunilor dedicate lui Adrian Păunescu, arată Adevărul.
Aşa cum melodiile Mădălinei Manole au revenit în trend imediat după moartea artistei sau replicele memorabile ale lui Dinică au fost din nou pe buzele multora dintre noi când acesta a încetat din viaţă, şi volumele de poezii ale lui Păunescu sunt printre bestseller-urile librăriilor în aceste zile - scrie România liberă.
- UPDATE PSD acuză TVR că a denigrat memoria lui Adrian Păunescu. TVR răspunde cu o listă a emisiunilor dedicate poetului (Adevarul)
- Ponta, mai stalinist ca Iliescu, vrea ca TVR să răspundă la comenzile PSD (Curentul)
- Mărturii din mers ale unei iubiri numite România (Jurnalul National)
- Cealaltă moştenire a lui Adrian Păunescu (Adevarul)
- Păunescu a dispărut...şi din librării (Romania libera)
- Inamicul public numărul 1, Andrei Cornea, pentru Gândul: 'Păunescu şi-a iubit ţara, dar nu a fost patriot. A susţinut un dictator crâncen şi a spălat pe creier o generaţie' (Gandul)


ECONOMIC - Autorităţile române visează la un tren rapid Budapesta-Bucureşti-Constanţa sus


Premierul Emil Boc a declarat, după o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, că România urmăreşte promovarea unor proiecte de infrastructură, 'precum un tren rapid Budapesta-Bucureşti-Constanţa'.
Boc a mai arătat că România ar fi interesată şi de construcţia a două noi poduri peste Dunăre precum şi de crearea unei reţele de transport integrate între statele riverane Dunării.
'Obiectivele urmărite de România sunt: să avem o regiune dunăreană dinamică, competitivă şi prosperă, crearea unei reţele de transport integrate şi a unei reţele de monitorizare a protecţiei mediului, bazată pe tehnologii inovatoare', a spus Boc, citat de Capital.
- Autorităţile române visează la un tren rapid Budapesta-Bucureşti-Constanţa (Capital)
- 'Gurile' Dunării aşteaptă 9 miliarde de euro (Bursa)
- Vicepremierul sârb i-a propus lui Boc construirea unei autostrăzi între România şi Serbia (Gandul)


ECONOMIC - Investiţiile străine directe s-au oprit la nivelul de 50 mld. euro în 2009 sus


Investiţiile străine directe nete au totalizat anul trecut 3,5 miliarde de euro, în scădere cu 63% comparativ cu nivelul record de 9,5 miliarde de euro înregistrat în 2008, arată datele BNR. Investiţiile greenfield (în dezvoltarea de afaceri de la zero) au însumat doar 19 milioane de euro, reprezentând 0,6% din participaţiile la capital noi, de trei ori mai puţin decât în 2008. Aproape jumătate din investiţiile nete din 2009 sunt trecute în contul participaţiilor la capital, restul fiind credite primite de întreprinderile locale de la acţionarii străini. În realitate, participaţiile la capital au însumat 3,1 miliarde de euro anul trecut, dar aproape 1,4 miliarde de euro au mers în acoperirea pierderilor companiilor cu acţionariat străin, potrivit unui raport publicat de Banca Naţională şi Institutul de Statistică (INS).
- Investiţiile străine directe s-au oprit la nivelul de 50 mld. euro în 2009. De acum vin mărunţişuri (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Schiţă de Buget sus


Autorităţile perseverează în redactarea de bugete fanteziste. După ce la începutul anului au inclus în bugetul pe anul acesta datoriile Rompetrol, din care nu s-au colectat decât o mică parte, acum continuă să îşi dea cu stângul în dreptul. De data aceasta cu propriile companii.
Statul lucrează contra intereselor statului. În luna august, autorităţile române şi-au pus unele dintre cele mai bogate companii din portofoliu să 'doneze' sume consistente, dar acum s-au trezit cu buza umflată. Electrica, Romgaz şi Loteria Română trebuiau să doneze la buget în total 874 de milioane de lei. Din aceşti bani, gro sul sumei o reprezintă câte 400 de milioane de lei pe care Electrica şi Romgaz trebuia să le vireze la buget pâ nă la finele anului, Loteria urmând să contribuie cu 74 de mi lioane de lei.
Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Electrica a transmis luna trecută o scrisoare către Ministerul Economiei, ac ţi o narul său principal, prin care spune că nu poate dona banii respectivi de oa rece are nevoie de 500 de milioane de euro pentru continuarea in-ves ti ţi i lor sale în modernizarea reţelelor şi în dezvoltarea de parcuri eoliene.
- Gaură bugetară de 800 milioane (Jurnalul National)


ECONOMIC - Cum a vrut Guvernul Boc să 'naţionalizeze' pensiile private sus


În cadrul negocierilor cu Fondul, cabinetul Boc a cerut permisiunea FMI şi a CE de a renunţa la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II).
Adevăratul motiv al discuţiilor aprinse dintre FMI şi Comisia Europeană, pe de o parte, şi Guvernul român, pe cealaltă, nu a fost OUG 50, aşa cum a părut în urma declaraţiilor publice, ci dorinţa cabinetului Boc de a 'naţionaliza' pensiile private, respectiv de a renunţa la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II), după cum au declarat pentru Gândul surse participante la discuţiile oficiale. Guvernul a explicat că este nevoie de această măsură pentru a suplimenta fondurile alocate anul viitor investiţiilor.
- Cum a vrut Guvernul Boc să 'naţionalizeze' pensiile private (Gandul)


ECONOMIC - După ce a exportat, România importă acum grâu cu 30% mai scump sus


România ar putea fi nevoită să importe grâu, începând din primele luni ale anului viitor, la un preţ cu până la 30% mai mare decât cel cu care a exportat, din cauza cantităţilor mari de grâu livrate în afara ţării, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu. El a adăugat că România are contractate pentru export în acest an 1,7 milioane tone de grâu, la un preţ care variază între 190 şi 210 euro pe tonă, şi ar putea importa 600.000-700.000 tone, pentru care va plăti până la 250 euro pe tonă. 'Faptul că am exportat foarte mult în acest an ne va face să şi importăm. Chiar dacă nu vor fi cantităţi mari, vor fi importuri de îmbunătăţire a calităţii, astfel încât grâul să fie bun de panificaţie. (...) Asta e, comerţul e liber!', a explicat Rădulescu.
Producţia naţională de grâu din acest an s-a ridicat la 5,6 milioane tone. Rădulescu apreciază că întreaga cultură de păioase va fi mai mare în acest an, comparativ cu anul trecut.
- După ce a exportat, România importă acum grâu cu 30% mai scump (Curierul national)


ECONOMIC - Brandul de ţară, lansat la Târgul de turism de la Londra sus


Numărul turiştilor britanici în România ar putea creşte cu 10% anul viitor, de la 120.000 de persoane, după ce brandul va fi lansat şi promovat în Marea Britanie, a declarat Sorin Munteanu, consilierul ministrului Turismului, Elena Udrea, şi şeful delegaţiei MDRT la târgul de profil de la Londra - scrie Gândul.
'Estimăm că după lansarea brandului la Londra şi intensificarea promovării pe această piaţă, numărul britanicilor va creşte cu aproximativ 10% în fiecare din următorii trei ani', a mai spus Munteanu.
Târgul de turism de la Londra, care se desfăşoară în perioada 8-11 noiembrie, este cea mai mare manifestare de profil care se adresează exclusiv specialiştilor şi reuneşte peste 5.000 de expozanţi din 186 de ţări.
- Elena Udrea a lansat brandul turistic la Londra. România aşteaptă cu 10% mai mulţi turişti britanici în 2011 (Gandul)
- Sondajele pentru frunză, peste 300.000 de euro (Jurnalul National)


SOCIAL - Minciuna restructurării: cel mai bine plătiţi bugetari câştigă în continuare peste 12.000 de euro pe lună sus


Cel mai bine plătiţi bugetari din România câştigă în continuare de 10 ori mai bine decât preşedintele României, în ciuda mesajelor despre restructurarea bugetară, despre salarizarea unică şi stoparea risipei în cheltuirea banilor publici, relevă un top al celor mai bine plătiţi salariaţi din economie pe judeţe.
Astfel, cel mai bine plătit bugetar, din Arad, a încasat în 2009 nu mai puţin de 671.000 de lei brut, echivalentul a 13.300 de euro brut lună de lună, de 10 ori mai mult decât preşedintele şi primul-ministru.
Pe locul doi al acestui top al celor mai bine plătiţi bugetari se află un funcţionar din Sibiu, cu 576.000 de lei brut, urmat de doi din Cluj, cu 552.000, respectiv 477.000 de lei brut, şi de unul din Iaşi, care, lucrând anul trecut pentru o instituţie publică, a avut un salariu anual brut de 475.000 de lei.
Din 410 salarii (topul celor mai mari 10 salarii brute obţinute în fiecare dintre cele 41 de judeţe ale României), peste 10%, adică 42 de salariaţi, lucrează în instituţii publice. Cei 42 câştigă peste 22.000 de lei (5.000 de euro) pe lună, de 3 ori mai mult decât preşedintele.
- Minciuna restructurării: cel mai bine plătiţi bugetari câştigă în continuare peste 12.000 de euro pe lună (Ziarul financiar)
- Harta celor mai mari salarii din 2009, pe judeţe. Cine face bani în România (Gandul)


SOCIAL - Se întâmplă în România: 1.000 de lei pe cap de funcţionar, ca să înveţe să folosească Office-ul sus


Instruirea în domeniul IT din România este un dezastru. În unele instituţii de stat, calculatoarele sunt folosite doar pe post de maşini de scris şi există funcţionari publici care nu ştiu să deschidă un calculator. Cel puţin, asta reiese dintr-un proiect al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, care vrea să dea 1.000 de lei pe cap de funcţionar public, pentru 'instruire' în utilizarea calculatorului.
Astfel, serviciile de instruire, testare şi certificare în utilizarea calculatorului pentru 12.000 de funcţionari publici vor costa 12,59 milioane de lei şi vor cuprinde 'Conceptele de bază ale Tehnologiei Informaţiei, Utilizarea calculatorului şi organizarea fişierelor, Procesare de text, Calcul tabelar, Baze de date, Prezentări şi Informaţie şi Comunicare', lucruri pe care, în mod normal, un funcţionar public ar trebui să le stăpânească...
Mai mult decât atât - arată Curierul Naţional - contractul în valoare de peste 12 milioane de lei, postat de ANFP pe site-ul www.e-licitaţie.ro, a fost atribuit consorţiului Euroaptitudini Bucureşti, CIM Cluj-Napoca şi GNB Computers Constanţa, care a fost, de altfel, şi singurul ofertant.
- Se întâmplă în România: 1.000 de lei pe cap de funcţionar, ca să înveţe să folosească Office-ul (Curierul national)


SOCIAL - Senatorii înfiinţează meseriile de 'VRĂJITOR' sau 'GHICITOR'. Iniţiator: 'Dacă spune că-ti aduce soţul înapoi în trei luni şi domnul nu vine, are o problemă' sus


Senatorii au adoptat, luni, în mod tacit, o iniţiativă legislativă a unui grup de deputaţi democrat-liberali care propun legiferarea practicilor oculte în care se includ vrăjitoria, ghicitul şi farmecele. Motivaţia principală a parlamentarilor care au iniţiat această lege este aceea a protecţiei cetăţenilor naivi, care pot fi vulnerabili în faţa escrocilor ce pretind a avea puteri supranaturale. Cei care practică această meserie vor fi obligaţi să emită chitanţă şi factură celor ce le solicită serviciile şi, implicit, să plătească impozit pentru câştigurile lor. În cazul în care promisiunile făcute clienţilor nu se împlinesc, aceştia se pot adresa instanţei, prezentând ca dovezi chitanţa şi factura primite. Iniţial, Comisia Juridică a Senatului, care este prima cameră sesizată, a respins proiectul pedeliştilor.
Contactat de Gândul, iniţiatorul principal al legii în cauză, deputatul democrat-liberal Alin Popoviciu ne-a declarat că se bucură că proiectul său a fost adoptat, chiar şi în manieră tacită. Deputatul le-a recomandat celor ce apelaează la astfel de servicii să ceară chitanţă şi factură, pe care le-ar putea folosi în instanţă, în caz de escrocherie: 'Legea a fost gândită ca o protecţie atât a cetăţenilor, cât şi a celor ce spun că deţin puteri paranormale. Vrăjitoarele trebuie să aibă certificat de liberă practică şi să taie chitanţă. Dacă cetăţeanul solicită factură şi chitanţă, persoana căreia I se adresează va plăti impozit dacă rezolvă problema. Dar dacă nu o rezolvă, poate ajunge în instanţă. Sigur că e greu de cuantificat de unde începe înşelăciunea, dar dacă spune că-ţi aduce soţul înapoi în trei luni, iar domnul nu vine, atunci are o problemă'.
- Senatorii înfiinţează meseriile de 'VRĂJITOR' sau 'GHICITOR'. Iniţiator: 'Dacă spune că-ti aduce soţul înapoi în trei luni şi domnul nu vine, are o problemă' (Gandul)


SOCIAL - Oraşele nu vor să ajungă comune, şi nici comunele să ajungă sate sus


Albert Tibor, edilul celui mai mic oraş din România din punct de vedere al numărului de locuitori - staţiunea harghiteană Băile Tuşnad - nu e de acord cu iniţiativa perlamentară, care, în cazul în care ar fi pusă în aplicare ar duce la desfiinţarea a peste 60% dintre comune şi la peste 30% dintre oraşe. Motivul: 'oraşul Băile Tuşnad este staţiune de interes naţional şi este singura din zonă'.
'Suntem puţini, aproximativ 1.630, dar aici vin anual mulţi turişti. Ce o să facem, o să ne unim cu un sat sau o comună care nu are drumuri şi apă curentă? Dacă ar fi o localitate mai mică, dar tot turistică, ar fi în regulă, dar aşa... eu nu sunt de acord', a precizat Albert Tibor.
Localitatea bihoreană Nucet ocupă penultimul loc în 'topul' oraşelor din punct de vedere al numărului de locuitori: doar 2.493 locuiesc în oraş. Cum a auzit de intenţia parlamentarilor, viceprimarul localităţii, Gheorghe Ienciu, şi-a şi convocat colegii la discuţii. Verdictul acestuia: un astfel de proiect de lege nu se poate pune în practică acum, iar oamenii sunt prea săraci ca să se deplaseze la o primărie în altă localitate.
Peste 60% dintre comune şi mai mult de 30% dintre oraşele României riscă să-şi piardă statutul. Echipe de inspectori guvernamentali au început, încă din iunie, să evalueze situaţia financiară a primăriilor din toată ţara.
- Primarul celui mai mic oraş: 'Se pot tăia bugetele ministerelor, nu oraşe şi comune' (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Munca în folosul comunităţii, mai mult pe hârtie sus


O amendă neplătită ar putea să se transforme în ore de muncă în folosul comunităţii, potrivit legii. Deşi bugetele primăriilor din ţară înregistrează pierderi mari din cauza amenzilor neplătite, contravenienţii fentează statul şi scapă şi de amenzi, şi de muncă.
Deşi sunt puţini, nu toţi cei condamnaţi la muncă în folosul comunităţii de instanţe chiar ajung să execute pedeapsa. În 2009, Judecătoria Sectorului 6 din Bucureşti a dat o singură sentinţă de transformare a unei amenzi neplătite în muncă în folosul comunităţii. Cazul s-a judecat la Sectorul 6 pentru că acolo a fost săvârşită fapta, dar mandatul a fost trimis la Primăria din Târgovişte, unde avea persoana domiciliul. Contactaţi de România Liberă, oficialii primăriei au recunoscut că mandatul nu a fost pus în executare, deşi a trecut un an. Mai mult, în ultimii doi ani, 22 de persoane din oraşul dâmboviţean au primit astfel de sentinţe, însă două au şi executat pedeapsa. 'Nu îi găsim acasă ori nu mai locuiesc unde au adresa', explică Raluca Drogoreanu, consilier la Primăria Târgovişte.
Nici oraşele mai mari ale ţării nu reuşesc să se impună în faţa rău-platnicilor. În Braşov, anul acesta doar două persoane au primit această sancţiune. Nici unul nu şi-a executat pedeapsa, întrucât 'contravenienţii nu s-au prezentat pentru începerea executării acesteia', după cum le-a motivat absenţa Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al primăriei. În Cluj-Napoca, oraş cu peste 300.000 de locuitori, al patrulea ca populaţie din ţară, nimeni nu a făcut muncă în folosul comunităţii în ultimii trei ani. În schimb, primăria a dat amenzi, numai în acest an, în valoare de 15.500 de lei, din care a recuperat sub 10%.
- România leneşă (Romania libera)


SOCIAL - 3.000 de câini, ucişi şi lăsaţi pe malul Ialomiţei sus


Hingherii Primăriei Târgovişte sunt acuzaţi de un fost coleg că, timp de doi ani, au ucis maidanezi cu diluant pentru vopsele. Potrivit fostului angajat al primăriei dâmboviţene, precum şi anchetei declanşate de Garda de Mediu, animalele au fost îngropate la 10 kilometri de Târgovişte.
Malurile râului Ialomiţa, din apropierea comunei Aninoasa, loc preferat de pescarii dâmboviţeni, a devenit în ultimii doi ani groapa comună de aruncat hoiturile a mii de câini.
Situaţia a fost dezvăluită şi, ulterior, indicată în teren, de către Viorel Moise, fost angajat al Serviciului Câini fără Stăpân din cadrul Primăriei Târgovişte. Bărbatul a ales să dezvăluie pentru 'Adevărul de Seară' deciziile monstruoase ale şefilor lui din cauză că, susţine el, a fost demis refuzând să mai participe la masacrarea animalelor.
- 3.000 de câini, ucişi şi lăsaţi pe malul Ialomiţei (Adevarul)


MEDIA - DIICOT cere CNA să oblige Realitatea TV la rectificarea informaţiilor privind cazul ALRO sus


Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a anunţat, ieri, printr-un comunicat, că solicită în mod public Consiliului Naţional al Audiovizualului 'obligarea postului Realitatea TV la rectificarea informaţiilor nereale difuzate în cadrul unui program de televiziune'.
În opinia Direcţiei, afirmaţiile cu privire la dosarul 'ALRO', prezentate publicului în cadrul acestui program de televiziune, 'urmăresc denigrarea activităţii de urmărire penală realizate de către DIICOT, acreditandu-se ideea de ingerinţă a politicului în actul de justiţie. Demersul jurnalistic început în urmă cu două săptămani a constat în speculaţii asupra dosarului şi a modalităţii de instrumentare a cauzei de către procurori - scrie Curentul.
Potrivit DIICOT întreaga campanie dusă de Realitatea TV în ultimele două săptămâni pe baza dosarului ALRO 'a constat în speculaţii asupra dosarului şi a modalităţii de instrumentare a cauzei de către procurori. În tot acest timp, postul Realitatea TV nu a solicitat informaţii sau un punct de vedere cu privire la aspectele supuse dezbaterii în cadrul emisiunii' - citează Adevărul.
- DIICOT cere CNA să oblige Realitatea TV la rectificarea informaţiilor privind cazul ALRO (Adevarul)
- DIICOT se plânge la CNA pentru dezinformarile Realitatea TV (Curentul)
- Dosarul 'ALRO' declanşează războiul audiovizual. DIICOT solicită CNA să oblige Realitatea TV la 'rectificarea unor informaţii nereale' (Puterea)


SPORT - Fotbal - Liga I: Victoria Brăneşti - Unirea Urziceni 4-1 sus


Victoria Brăneşti a învins pe Unirea Urziceni cu scorul de 4-1 (1-1), luni, la Buzău, într-un meci din etapa a 14-a a Ligii I Bergenbier la fotbal.
Unirea a deschis scorul prin Semedo (24), după un ofsaid clar la Dinu Todoran, dar ilfovenii au revenit, au egalat în finalul primei reprize şi s-au desprins în partea secundă, graţie golurilor reuşite de Vasile Olariu (din două penalty-uri, 45+2 şi 74), Vali Simion (70) şi Cornel Coman (84).
Victoria Brăneşti - Unirea Urziceni 4-1 (1-1), la Buzău
Au marcat: Vasile Olariu (45+2 - penalty, 74 - penalty), Valentin Simion (70), Cornel Coman (84), respectiv Antonio Semedo (24).


SPORT - Fotbal - Liga I: Rapid - Steaua 0-0 sus


Rapid Bucureşti şi Steaua Bucureşti au terminat nedecis, 0-0, luni seara, în Giuleşti, în ultimul meci din etapa a 14-a a Ligii I Bergenbier la fotbal.
Steaua, a cărei galerie nu a fost prezentă în Giuleşti, a ratat cele mai mari şanse de gol, două bare, prin Tănase (55) şi Surdu (66).
Înainte de meci s-a păstrat un moment de reculegere în memoria poetului Adrian Păunescu, autorul versurilor imnului Rapidului.
Rapid Bucureşti - Steaua Bucureşti 0-0
Au evoluat echipele:
Steaua: Tătăruşanu - Martinovic, Gardoş, Geraldo, Latovlevici - Ricardo Gomes, Bicfalvi - Szekely (Kapetanos, 43), B. Stancu, Cr. Tănase (Brandan, 67) - Surdu.
Rapid: Bornescu - Candido da Costa, M. Constantin, M. Antonio, Bozovic - M. Roman, N. Grigore, C. Lazăr (Herea, 46), S. Frunză (Cesinha, 80) - J. Spadacio - Cassio (Sburlea, 62).
Cartonaşe galbene: Ricardo Gomes (15), N. Grigore (25), Bozovic (61), Kapetanos (90+2).


SPORT - Ciclism: Alberto Contador riscă pierderea victoriei în Turul Franţei-2010 sus


Spaniolul Alberto Contador, controlat pozitiv în timpul Turului Franţei 2010, riscă retragerea victoriei din Marea Buclă, dacă nu va fi declarat nevinovat de federaţia din ţara sa.
Articolul 288 al regulamentului, bazat pe Codul mondial antidopaj, prevede că 'o violare a prezentelor reguli antidopaj în legătură cu un control în competiţie antrenează automat anularea rezultatului individual obţinut în această competiţie'.
În acest caz, victoria ar reveni luxemburghezului Andy Schleck, întrecut cu 39 de secunde la sfârşitul cursei. Dar anunţul nu va putea interveni decât la încheierea unei proceduri, care trebuie să fie instrumentată de federaţia naţională a alergătorului, înaintea unui eventual recurs în faţa Tribunalului arbitral pentru sport (TAS).
În scandalul Floyd Landis, americanul depistat dopat în Turul 2006, pe care îl câştigase, spaniolul Oscar Pereiro nu a fost oficial declarat învingător decât după 14 luni. Aceasta şi în condiţiile în care Landis a angajat o interminabilă gherilă juridică înainte să mărturisească, recent, că a minţit.


SPORT - Fotbal: Fostul preşedinte Bill Clinton va prezenta candidatura SUA-2022 sus


Fostul preşedinte american Bill Clinton va face prezentarea dosarului SUA, candidate la organizarea Mondialului-2022 de fotbal, în faţa Federaţiei internaţionale de fotbal, pe 1 decembrie, la Zurich, au anunţat luni responsabilii comitetului de candidatură.
FIFA va trebui să anunţe pe 2 decembrie numele ţării organizatoare pentru Mondialele 2018 şi 2022, procesul de alegere cu buletine secrete fiind precedat de prezentarea ţărilor candidate.
Bill Clinton a fost numit preşedinte de onoare al candidaturii americane în mai. 'Sunt încântat să mă aflu alături de naţiunea noastră pentru un eveniment atât de important şi semnificativ pentru americani şi lumea întreagă cum este Cupa Mondială', a declarat Bill Clinton.
'Am fost în primele rânduri la Mondialul-1994 pentru a putea constata în ce măsură o Cupă Mondială poate reuni oamenii de toate vârstele, de toate condiţiile şi de toate credinţele', a adăugat el.
Anglia, Rusia, Spania-Portugalia şi Olanda-Belgia sunt în cursă pentru Mondialul 2018, iar SUA se află în concurenţă cu Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Qatar pentru ediţia 2022.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Austria: România partener economic esenţial pentru R. Moldova, afirmă Octavian Calmac sus


România este un partener comercial esenţial pentru Republica Moldova şi se află pe primele trei locuri între partenerii săi de afaceri, la importuri şi exporturi, a declarat, luni, adjunctul ministrului Economiei din R. Moldova, Octavian Calmac, cu ocazia lucrărilor Viena Economic Forum, care se desfăşoară în capitala austriacă.
'România este între primii trei parteneri comerciali ai Republicii Moldova. La importuri se află pe locul doi, la exporturi pe locul trei, deci indiscutabil relaţiile economice cu aceasta sunt esenţiale. Există platforme de cooperare în domeniul industrial şi al serviciilor, care sunt utilizate de agenţii economici din Republica Moldova şi de partenerii lor din România. Există mai multe sectoare care au o interconexiune istorică. Acum pe fondul referinţelor comerciale autonome acordate R. Moldova de Uniunea Europeană se vor restabili fostele relaţii din Acordul de liber schimb dintre România şi Republica Moldova şi cred că aceasta va da un nou impuls colaborării economice, inclusiv în Uniunea Europeană, unde România este parte. Un bun potenţial oferă România când este vorba despre transferul de know how în implementarea foii de parcurs sprea intrarea noastră în Uniunea Europeană, pornind de la legislaţie şi până la educaţie şi cultură, toate fiind de ajutor pentru implementar ea pe teritoriul Republicii Moldova a condiţiilor de aderare europeană. În ceea ce priveşte legislaţia, suntem foarte axaţi pe legislaţia din România, pe care o considerăm foarte bună, pentru a putea accelera şi noi procesul de aderare la Uniunea Europeană', a declarat, pentru Agerpres, ministrul Calmac.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grecii au înţeles că austeritatea este 'necesară' /ministru al finanţelor/ sus


Rezultatul alegerilor locale de duminică arată că grecii au înţeles că măsurile de austeritate decise de guvern sunt 'necesare', a estimat luni ministrul grec al finanţelor Georgios Papaconstantinou. 'În mod surprinzător, în pofida faptului că chestiuni dificile sunt în joc, noi nu am fost înfrânţi la alegerile de ieri. Ne-am plasat în frunte', a declarat Papaconstantinou înt-o intervenţie la London School of Economics /LSE/ din Londra. 'Dacă alegeri naţionale ar avea loc mâine, le vom câştiga', a adăugat el. 'În pofida protestelor, în pofida tuturor problemelor, există o posibilitate de a înţelege că ceea ce se face este necesar', a adăugat ministrul. Partidul socialist la putere în Grecia a coborât puternic la primul tur al alegerilor regionale şi municipale comparativ cu legislativele din 2009, dar candidaţii PASOK s-au plasat în frunte în faţa rivalilor lor conservatori în şapte regiuni din 13. Rezultatul era crucial pentru guvernul ce încearcă să c onvingă pieţele internaţionale asupra seriozităţii politicii sale de reformă, condusă sub controlul Fondului Monetar Internaţional şi ţărilor din zona euro. Papaconstantinou a estimat că situaţia Greciei este 'pe punctul de a se stabiliza'. 'Dar acesta nu este decât începutul unui lung drum', a avertizat el. Potrivit ministrului, citat de AFP, 'societatea greacă trebuie să se privească în oglindă şi să ia decizii dificile'. Ministrul grec a estimat printre altele că 'trei lecţii' pot fi trase din criza greacă. 'Prima este că dacă amânaţi lucrurile, ele se ţin după voi, a doua este că timpul costă bani şi a treia, că este nevoie de un mecanism european permanent' pentru a face faţă acestui gen de situaţii.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Franţa/pensii: o nouă 'zi de mobilizare' la 23 noiembrie sus


Mai multe sindicate au chemat luni în Franţa la o nouă zi de acţiune contra reformei sistemului de pensii, la 23 noiembrie, dar fără să precizeze forma acestei mobilizări contra proiectului far al lui Nicolas Sarkozy, adoptat de Parlament dar încă nu promulgat, transmite AFP. După mai multe luni de luptă şi opt zile de acţiune, cinci sindicate au chemat într-un comunicat la o 'zi naţională interprofesională de mobilizare', la 23 noiembrie, cu 'acţiuni multiforme'. Aceste sindicate au cerut 'organizaţiilor teritoriale şi profesionale să precizeze modalităţile' ce ar putea fi adunări, mitinguri, oprirea lucrului mai ales, precizează comunicatul. Apelul intervine la două zile după ultima zi de acţiune când s-a confirmat puternica scădere a mobilizării contra reformei pensiilor, începută de la 28 octombrie în ziua următoare adoptării definitive a proiectului de lege de către Parlament. Între 375.000 /poliţie/ şi 1,2 milioane /sindicate/ de persoane au defil at sâmbătă, contra 560.000 până la aproape 2 milioane de persoane la 28 octombrie potrivit surselor. În punctul forte al contestaţiei, la mijlocul lunii octombrie, între un milon şi trei milioane de persoane au ieşit în stradă, în timp ce greve prelungite în sectoarele energetic şi al transporturilor au paralizat ţara. Odată cu refluxul mişcării au aparut disensiuni în frontul sindical asupra strategiei de urmat contra unui text a cărui principală măsură este mărirea vârstei minime de plecare la pensie de la 60 la 62 de ani. Sesizat de opoziţia socialistă, Consiliul constituţional trebuie în curând să-şi dea girul sau nu textului de lege. În caz de aviz favorabil, preşedintele Sarkozy va putea promulga legea în 15 zile.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Franţa: Jacques Chirac, trimis din nou în faţa unui tribunal, pentru angajări fictive sus


Fostul preşedinte francez Jacques Chirac va fi judecat pentru şapte noi cazuri de angajări fictive la Primăria Parisului de pe vremea când era primar, care se adaugă celorlalte 21 de cazuri pentru care este deja trimis în faţa unui tribunal, informează luni AFP, care citează o sursă apropiată anchetei.
Jacques Chirac, în vârstă de 77 de ani, făcea obiectul a două anchete distincte, una la tribunalul din Paris, cealaltă la tribunalul din Nanterre. El este suspectat că a permis ca persoane care lucrau pentru partidul său politic, RPR (devenit UMP), să fie remunerate de Primăria Parisului.
Jacques Chirac a fost primarul Parisului între 1977 şi 1995, înainte de a fi ales preşedinte.
Mai multe condamnări au fost deja pronunţate cu privire la aceste cazuri în 2004, dar statutul de şef al statului nu a permis judecarea lui Jacques Chirac în acelaşi moment.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Preşedintele turc denunţă 'vederea îngustă' a unor lideri europeni sus


Preşedintele turc, Abdullah Gül, a denunţat ceea ce a numit 'vederea îngustă' a mai multor lideri ai Uniunii Europene reticenţi în privinţa aderării Turciei la forumul comunitar, informează agenţia spaniolă de presă EFE.
'Uniunea Europeană nu va fi slăbită, ci întărită din punct de vedere politic şi economic de aderarea Turciei', a subliniat Andullah Gül, care s-a deplasat la Londra pentru a primi un premiu pentru relaţii internaţionale la Chatham House, un institut londonez de studii strategice.
'Este trist să observi că anumiţi lideri europeni nu văd bine viitorul lumii în următorii 20, 50 sau 70 de ani', a adăugat şeful statului turc. 'Această vedere îngustă este obstacolul major în concretizarea ideii privind o Europă actor global, în stare să-şi asume responsabilităţi mai mari în problemele politice şi de securitate'.
În contextul unui 'echilibru internaţional care înclină spre Est şi Asia', faptul de a avea Turcia ca membru ar constitui 'în mod evident' pentru Uniunea Europeană 'un imperativ strategic', a adăugat preşedintele turc.
'Vom îndeplini toate condiţiile puse pentru aderarea noastră, vom face totul în ceea ce ne priveşte', a asigurat Abdullah Gül, intervievat de BBC.
În ceea ce priveşte partea europeană, 'nu sunt sigur', a adăugat preşedintele turc, care a argumentat că vede 'obstacole foarte artificiale, nedrepte' în procesul de negociere.
Răspunzând la o întrebare a BBC, Abdullah Gül a lansat un apel la utilizarea 'întregii forţe diplomatice' în privinţa dosarului nuclear iranian, în contextul în care Iranul a anunţat duminică faptul că este pregătit să reia în Turcia negocierile cu marile puteri.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Programul nuclear al Coreii de Nord rămâne o sursă de îngrijorare /şef al AIEA/ sus


Programul nuclear al Coreii de Nord rămâne o sursă de 'mare îngrijorare' la fel ca refuzul ei de a primi inspectori pe teritoriul său, a subliniat luni şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică /AIEA/, japonezul Yukiya Amano. Amano a indicat pe de altă parte că el nu poate garanta că întregul program nuclear al Iranului este paşnic. 'Programul nuclear /al Coreii de Nord/ rămâne o sursă de mare îngrijorare. Agenţia nu are inspectori în ţară din aprilie anul trecut', a subliniat Amano în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Coreea de Nord 'nu a permis Agenţiei să pună în aplicare garanţii în ţară începând din decembrie 2002', a adăugat el. Directorul general al AIEA 'a chemat toate părţile interesate să furnizeze eforturi concertate pentru o reluare a discuţiilor în Şase într-un moment potrivit'. Aceste discuţii implicând China, cele două Corei, Japonia, Rusia şi Statele Unite vizează să facă regimul comunist nord-coreean să renunţe la am biţiile sale nucleare, în schimbul unui important ajutor energetic, aminteşte AFP. Phenianul a procedat la un prim test nuclear în octombrie 2006 şi la un al doilea în mai 2009, la o lună după ce a părăsit negocierile în Şase asupra programului său nuclear. 'Cooperare cerută cuprinde printre altele o aplicare completă a rezoluţiilor consiliului guvernatorilor AIEA şi ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite', a spus el. La rândul său, vicereprezentantul iranian la ONU, Eshagh Al-Habib, a reafirmat că programul nuclear al ţării sale este exclusiv civil. 'Să se afirme că Iranul nu cooperează necesar este incorect şi mincinos'. 'Iranul este determinat să exercite dreptul inalienabil la tehnologia nucleară în scopuri paşnice', a adăugat el. Şeful diplomaţiei europene, Catherine Ashton, reprezentant al grupului celor '5+1' interlocutor al Teheranului asupra dosarului nuclear /cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU: Statele Unite, Rusia, China, Fr anţa şi Marea Britanie, plus Germania/, a propus la 14 octombrie ca deschiderea de discuţii între Iran şi marile puteri, întrerupte de un an, să intervină între 15 şi 18 noiembrie la Viena. Reprezentantul iranian a mai denunţat 'activităţile nucleare israeliene clandestine complet în afara oricărei supravegheri a AIEA' şi 'facilitate de Statele Unite şi partenerii lor'.


EVENIMENT - Un hacker român a atacat site-ul Marinei Regale britanice sus


Site-ul Marinei Regale britanice a fost suspendat de ministrul Apărării al Regatului Unit, după ce un hacker român a atacat pagina de web. Portalul royalnavy.mod.uk a fost închis după ce un hacker a anunţat că a pătruns în baza de date a site-ului.
Un hacker român, identificat cu pseudonimul 'TinKode' , susţine, într-o postare pe blogul personal, că a pătruns, vineri seară, în site-ul Marinei Britanice.
Un purtător de cuvânt al Forţelor navale a recunoscut că royalnavy.mod.uk a fost ţinta unui atac: 'Putem confirma că a existat un atac împotriva site-ului. Nu au existat daune semnificative, dar, din precauţie, site-ul a fost suspendat (...) Hackerul nu a avut acces la nicio informaţie confidenţială'.
După atacul informatic, pe blogul personal al autorului, precum şi pe reţelele de socializare virtuale, au apărut atât mesaje de felicitare adresate hackerului, cât şi mesaje care luau în derâdere vulnerabilităţile site-urilor structurilor militare guvernamentale.
- Un hacker român a atacat site-ul Marinei Regale britanice (Adevarul)


EVENIMENT - Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti sus


Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte miercuri cu omologul său sirian, Bashar al-Assad, care se va afla într-o vizită de două zile în România pentru semnarea unor acorduri bilaterale juridice.
Preşedintele Traian Băsescu va avea miercuri, la Bucureşti, o întrevedere cu Bashar al-Assad, preşedintele Siriei. Acesta se va afla în România pentru o vizită de două zile (10-11 noiembrie), potrivit unor surse diplomatice.
Cu această ocazie se aşteaptă semnarea mai multor documente, printre care şi acordul de extrădare dintre România şi Siria. Deşi, oficial, vizita lui Bashar al- Assad nu este legată de acest lucru, semnarea acestui acord ar putea facilita aducerea în ţară a lui Omar Hayssam, condamnat în România, în iunie 2007, pentru terorism. Cu toate acestea, chiar şi după eventuala semnare a acordului de extrădare, va mai dura o vreme până ce Hayssam va ajunge în ţară.
- Extrădarea lui Omar Hayssam, negociată la Bucureşti (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Afaceri la primării sus


Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 din Bucureşti îl acuză pe Emil Boc că i-a obligat să restructureze ADP, ei fiind obligaţi, astfel, să externalizeze serviciile de administrare a domeniul public. Practic, sub acest pretext, edilii au încheiat contracte cu numeroase firme particulare ce au preluat sarcinile Administraţiei Domeniului Public. Sindicatele avertizează că aceasta este o mare oportunitate pentru firmele şefilor de partid de a 'înghiţi' bani publici.
Primarii membri ai partidelor de Opoziţie au găsit alibiul perfect pentru a atribui contracte de zeci de mii de lei firmelor 'de casă'. După disponibilizările din administraţie, edilii susţin că sunt nevoiţi să apeleze la firme particulare care să se ocupe de îngrijirea domeniului public. În Capitală, spre exemplu, Primăria Sectorului 1, condusă de liberalul Andrei Chiliman, a încheiat contracte cu numeroase firme particulare care asigură servicii care, în mod normal, erau prestate de Administraţia Domeniului Public (ADP).
De pildă, pentru îngrijirea spaţiului verde, Primăria Sectorului 1 a încheiat un contract pe cinci ani cu firma Ecohorticultura.
Dacă Primăria Sectorului 1 susţine că este obligată să încheie tot mai multe contracte cu firme particulare, cea din sectorul 3 se laudă că a redus contractul de salubrizare cu firma lui Silviu Prigoană.
rimăria Sectorului 2 a redus şi ea numărul angajaţilor de la ADP, dar reprezentanţii administraţiei locale susţin că nu au fost nevoiţi să încheie contracte cu firme particulare.
Primăria Sectorului 5 este singura administraţie bucureşteană care a mărit numărul angajaţilor de la ADP, în plină criză. ADP Sector 5 se ocupă şi de serviciul de salubrizare, care are însă grave lacune.
- Restructurarea administraţiei sectorului 1 n-a adus nici o economie. Chiliman a transferat sarcinile ADP către firmele PNL, pe bani grei (Puterea)

0 Response to "Revista Presei 9 noiembrie 2010"

Trimiteți un comentariu