[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 17 ianuarie 2011

Posted by PressUpdate luni, 17 ianuarie 2011 09:29

Sumar

POLITIC - Nu toţi pesediştii din teritoriu vor alianţă la locale

Baronii PSD vor fi convocaţi în Comitetul Executiv pentru a-şi spune părerea despre alianţa cu PNL şi PC, au declarat surse din partid. De asemenea, grupurile parlamentare urmează să se întâlnească într-o reuniune informală pentru a stabili strategia din forul legislativ. Surse din PSD au declarat că există o problemă în negocierile cu liberalii, deoarece pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţi de unirea Opoziţiei pentru alegerile locale, ci doar pentru parlamentare.
Paritatea cerută de Alianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC) şi pentru alegerile locale a trezit o serie de nemulţumiri în cadrul PSD. Baronii susţin alianţa cu liberalii, dar cred că aceasta se impune mai ales pentru alegerile parlamentare şi mai puţin pentru cele locale. 'La alegerile locale se va vedea ce forţă are fiecare partid. Nu se impune o alianţă la nivel naţional pentru locale, ci doar anumite colaborări în judeţele unde PDL stă foarte bine. Astfel de alianţe pot apărea în Ardeal, Banat sau poate în Dâmboviţa şi Suceava. În rest, fiecare partid va merge pe propriile picioare, dar cu un cartel electoral încheiat, să evităm atacarea propriilor candidaţi. Alianţa trebuie constituită în Parlament pentru dărâmarea Guvernului Boc şi pentru ca, în 2012, preşedintele Traian Băsescu să fie obligat să nu nominalizeze un premier de la PDL', au declarat pentru Puterea surse din conducerea PSD.
- Baronii PSD nu vor alianţă cu PNL, ci doar un 'cartel'. Pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţi de unirea Opoziţiei pentru alegerile locale (Puterea)
- Nichita vrea ca PSD, PNL şi PC să meargă pe liste comune doar la alegerile parlamentare (Curierul national)


POLITIC - Cine câştigă din alegerile într-un tur

Primarii şi parlamentarii ar putea fi aleşi în 2012 într-un singur tur de scrutin, indiferent de câţi alegători se prezintă la urne. Dacă proiectele de lege sunt aprobate, viitoarea alianţă PSD-PNL-PC şi-ar spori substanţial numărul de mandate, în defavoarea PDL.
Modificarea modului în care sunt aleşi primarii, senatorii şi deputaţii este vizată prin trei proiecte de lege depuse în noiembrie 2010 şi semnate de parlamentari din toate grupurile. Unul dintre proiecte este iniţiat de mai mulţi democrat-liberali şi independenţi, dar şi de liberalul Pavel Horj şi de parlamentari ai PSD, în frunte cu liderul grupului din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa. Invocând 'actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat şi bugetele locale', proiectul vizează modificarea Legii pentru alegerea administraţiei locale, în sensul ca primarii să fie aleşi la fel ca preşedinţii de consilii judeţene. Adică, într-un singur tur de scrutin, indiferent dacă se prezintă la urne sau nu jumătate plus unu din alegători, iar mandatul este câştigat de candidatul cu cele mai multe voturi. Un al doilea tur de scrutin ar urma să se organizeze doar în cazul unui balotaj - arată România liberă.
- Cine câştigă din alegerile într-un tur (Romania libera)
- Chiliman - disperat că pierde borcanul cu miere de la Primăria Sectorului 1 (Romania libera)


POLITIC - Zoe Petre: De ce susţin alianţa PNL-PC

Fosta consilieră a preşedintelui Emil Constantinescu şi susţinătoarea lui Crin Antonescu în campania pentru prezidenţialele din 2009, Zoe Petre, argumentează că alianţa PNL-PC este nu doar oportună, ci şi necesară pentru liberali: în primul rând, pentru că în acest fel PNL poate discuta de la egal la egal cu PSD la negocierile pentru marea alianţă, în al doilea rând, fiindcă şi-a asigurat un trust media prietenos, şi, nu în ultimul rând, fiindcă în acest fel liberalii pot pune umărul serios la schimbarea actualei puteri.
'În partida de şah, pe care o joacă Crin Antonescu şi Victor Ponta - partidă în care liderul PSD nu a fost deloc deschis către un dialog cu PNL - alianţa cu PC a fost o alianţă necesară', declară Zoe Petre într-u interviu pentru România liberă.
' Întotdeauna există şi pierderi, nu există mişcări politice care să nu coste. Problema este cât sunt de mari aceste pierderi, iar pe de altă parte, de unde ştim noi că PNL a atras doar electorat tradiţional', mai spune fostul consilier prezidenaţial.
- Onofrei (PDL): soluţia imorală este făcută poştă între PNL şi PSD (Curentul)
- Zoe Petre: De ce susţin alianţa PNL-PC (Romania libera)
- De ce UDMR nu ar schimba majoritatea cu PSD-PNL (Evenimentul zilei)



Continua

EDITORIAL Mizerabilii

POLITIC Nu toţi pesediştii din teritoriu vor alianţă la locale

Cine câştigă din alegerile într-un tur

Zoe Petre: De ce susţin alianţa PNL-PC

Baronii PDL au câştigat zdrobitor alegerile interne

Hunor: 'Eckstein e un demagog ieftin'. Eckstein: 'Mulţumesc domnule preşedinte privilegiat'

Baconschi, întrebat când va fi elogiat de Udrea: 'Nu e timpul pierdut'

Curtea Constituţională, supercenzorul statal

ECONOMIC Investitorii vor să-şi scoată banii pe acţiunile la Fondul Proprietatea

Anvelopele de iarnă vor deveni obligatorii, ceea ce va aduce statului 445 milioane euro

Un român a pus băncile pe jar

Evoluţia creditării, văzută de bancheri

Capcana impozitului de 3% pentru IMM-uri

Restanţele firmelor în faliment şi reorganizare judiciară s-au dublat

Valeriu Tabără s-a răzgândit: impozitarea terenurilor nelucrate se amână

Din cauza datoriilor CFR, filialele de furnizare ale 'Electrica' riscă insolvenţa

Reapar construcţiile ilegale pe plaje

Baze sportive de 300 milioane de euro, finanţate din bani publici

SOCIAL Gheorghe Ialomiţianu: 'Nimeni nu-şi dă demisia că are un salariu mai mic!'

17, 18 şi 19 ianuarie - zilele preconizatului boicot la pompe

Bucureştiul, Braşovul, Timişoara şi Iaşiul intră în programul 'astupaţi gropile'

Sistemul informatic din sănătate ar mai putea pica

Oraşe şi comune abuziv înfiinţate

Ridiculizarea României - între Dacia şi ţigani

Oferta 'reducerilor'

JUSTIŢIE Plângere penală împotriva lui Sorin Oprescu

CULTURĂ Nicolas Cage: 'Sunt fascinat de forţele oculte'

SPORT Auto-moto-Dakar: Emanuel Gyenes, primul la clasa Maraton

Handbal masculin: România - Danemarca 30-39, la CM din Suedia

Fotbal: Andrei Cristea, transferat definitiv la Karlsruher SC

Tenis: Meciurile de binefacere de la Melbourne au adunat, într-o oră, 1,8 milioane de dolari

INTERNAŢIONAL AGERPRES Premierul irlandez anunţă că nu va demisiona

Irlanda: şeful diplomaţiei îşi prezintă demisia /mass-media/

Austria: 400.000 de cazuri de gripă

Austria: Coaliţia la putere scade în sondaje

Sistemul monetar internaţional este un 'produs al trecutului' /China/

Somalia: Puntland rupe orice legătură cu guvernul somalez

Tunisia: armata ia cu asalt palatul prezidenţial

EVENIMENT Liberalul Relu Fenechiu - actor important în afacerea ilegală Palas

Victimele lui Verenciuc

Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată

Ceahlăul, păgubit de 33 de hectare

Filiera şpăgii în Delta Dunării

Stănculescu despre '89: 'Nu suntem pregătiţi să aflăm adevărul, poate prin anul 2050'

Caraibe: Un român a câştigat 1,35 milioane de dolari la poker


-- in detaliu --

EDITORIAL - Mizerabilii sus


Cea care a blocat raportul tehnic (favorabil României) pentru intrarea în Schengen a fost prietena noastră Franţa care a pretextat că n-a avut timp să-l studieze. Aşa sunt francezii, mai studioşi - îndeosebi Sarkozy. Dovadă că prietenul anevoie se cunoaşte. Pe de altă parte şi noi am oferit, chiar pe ultima sută de metri, noi motive de reticenţă celor care după ce s-au fript cu noi în UE, ne suflă acum din Schengen: Parlamentul a apărat-o pe dna Ridzi de justiţie iar CSM şi-a ales o componenţă parţial ilegală. Ca şi cum nu era de ajuns, am oferit un caz de mare corupţie, cu returnări ilegale de TVA în valoare de 60 mil. euro, chiar la graniţă - adică la Marea Neagră. Cum senatorul PDL Banias nu era străin de caz, dna ministru Boagiu s-a arătat de-a dreptul exasperată de 'mizeriile' de la Constanţa: 'm-am săturat de mizeriile omului tău din post. El, şeful ANAF Constanţa şi cel cu feribotul sunt înţeleşi. Cretinii dracului!'. Ţi-e şi groază să te gândeşt i cât ar fi furat mizerabilii ăştia dacă nu erau cretini. De la graniţă, corupţia s-a deplasat în aceste zile spre Moldova eminesciană unde, 'la aniversară', s-a constatat că PDL-tineret Botoşani era condus de un proxenet care exporta venere şi madone în Grecia. După ce acum vreo lună junii corupţi din PSD au fost descoperiţi într-o afacere similară, iată că nici PDL nu s-a lăsat mai prejos - arată Tia Şerbănescu în Curentul.
- Mizerabilii (Curentul)


POLITIC - Nu toţi pesediştii din teritoriu vor alianţă la locale sus


Baronii PSD vor fi convocaţi în Comitetul Executiv pentru a-şi spune părerea despre alianţa cu PNL şi PC, au declarat surse din partid. De asemenea, grupurile parlamentare urmează să se întâlnească într-o reuniune informală pentru a stabili strategia din forul legislativ. Surse din PSD au declarat că există o problemă în negocierile cu liberalii, deoarece pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţi de unirea Opoziţiei pentru alegerile locale, ci doar pentru parlamentare.
Paritatea cerută de Alianţa de Centru-Dreapta (PNL-PC) şi pentru alegerile locale a trezit o serie de nemulţumiri în cadrul PSD. Baronii susţin alianţa cu liberalii, dar cred că aceasta se impune mai ales pentru alegerile parlamentare şi mai puţin pentru cele locale. 'La alegerile locale se va vedea ce forţă are fiecare partid. Nu se impune o alianţă la nivel naţional pentru locale, ci doar anumite colaborări în judeţele unde PDL stă foarte bine. Astfel de alianţe pot apărea în Ardeal, Banat sau poate în Dâmboviţa şi Suceava. În rest, fiecare partid va merge pe propriile picioare, dar cu un cartel electoral încheiat, să evităm atacarea propriilor candidaţi. Alianţa trebuie constituită în Parlament pentru dărâmarea Guvernului Boc şi pentru ca, în 2012, preşedintele Traian Băsescu să fie obligat să nu nominalizeze un premier de la PDL', au declarat pentru Puterea surse din conducerea PSD.
- Baronii PSD nu vor alianţă cu PNL, ci doar un 'cartel'. Pesediştii din teritoriu nu sunt interesaţi de unirea Opoziţiei pentru alegerile locale (Puterea)
- Nichita vrea ca PSD, PNL şi PC să meargă pe liste comune doar la alegerile parlamentare (Curierul national)


POLITIC - Cine câştigă din alegerile într-un tur sus


Primarii şi parlamentarii ar putea fi aleşi în 2012 într-un singur tur de scrutin, indiferent de câţi alegători se prezintă la urne. Dacă proiectele de lege sunt aprobate, viitoarea alianţă PSD-PNL-PC şi-ar spori substanţial numărul de mandate, în defavoarea PDL.
Modificarea modului în care sunt aleşi primarii, senatorii şi deputaţii este vizată prin trei proiecte de lege depuse în noiembrie 2010 şi semnate de parlamentari din toate grupurile. Unul dintre proiecte este iniţiat de mai mulţi democrat-liberali şi independenţi, dar şi de liberalul Pavel Horj şi de parlamentari ai PSD, în frunte cu liderul grupului din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa. Invocând 'actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat şi bugetele locale', proiectul vizează modificarea Legii pentru alegerea administraţiei locale, în sensul ca primarii să fie aleşi la fel ca preşedinţii de consilii judeţene. Adică, într-un singur tur de scrutin, indiferent dacă se prezintă la urne sau nu jumătate plus unu din alegători, iar mandatul este câştigat de candidatul cu cele mai multe voturi. Un al doilea tur de scrutin ar urma să se organizeze doar în cazul unui balotaj - arată România liberă.
- Cine câştigă din alegerile într-un tur (Romania libera)
- Chiliman - disperat că pierde borcanul cu miere de la Primăria Sectorului 1 (Romania libera)


POLITIC - Zoe Petre: De ce susţin alianţa PNL-PC sus


Fosta consilieră a preşedintelui Emil Constantinescu şi susţinătoarea lui Crin Antonescu în campania pentru prezidenţialele din 2009, Zoe Petre, argumentează că alianţa PNL-PC este nu doar oportună, ci şi necesară pentru liberali: în primul rând, pentru că în acest fel PNL poate discuta de la egal la egal cu PSD la negocierile pentru marea alianţă, în al doilea rând, fiindcă şi-a asigurat un trust media prietenos, şi, nu în ultimul rând, fiindcă în acest fel liberalii pot pune umărul serios la schimbarea actualei puteri.
'În partida de şah, pe care o joacă Crin Antonescu şi Victor Ponta - partidă în care liderul PSD nu a fost deloc deschis către un dialog cu PNL - alianţa cu PC a fost o alianţă necesară', declară Zoe Petre într-u interviu pentru România liberă.
' Întotdeauna există şi pierderi, nu există mişcări politice care să nu coste. Problema este cât sunt de mari aceste pierderi, iar pe de altă parte, de unde ştim noi că PNL a atras doar electorat tradiţional', mai spune fostul consilier prezidenaţial.
- Onofrei (PDL): soluţia imorală este făcută poştă între PNL şi PSD (Curentul)
- Zoe Petre: De ce susţin alianţa PNL-PC (Romania libera)
- De ce UDMR nu ar schimba majoritatea cu PSD-PNL (Evenimentul zilei)


POLITIC - Baronii PDL au câştigat zdrobitor alegerile interne sus


Gheorghe Flutur, Gheorghe Ştefan, Ioan Oltean şi Cezar Preda se numără printre liderii care au concurat singuri în judeţele lor. Alegerile din organizaţiile locale ale PDL preced Congresul din această primăvară, la care este vehiculată doar o candidatură la şefia partidului, cea a lui Emil Boc.
Elena Udrea a câştigat şefia PDL Bucureşti fără a avea contracandidat, într-o şedinţă extrem de mediatizată, datorită notorietăţii ministrului Dezvoltării şi desfăşurării evenimentului în Capitală. Ce nu s-a văzut la televizor este că, în provincie, alegerile interne din PDL s-au desfăşurat după aceeaşi reţetă.
Cumătrul preşedintelui Traian Băsescu, Gheorghe Seculici, nu a avut emoţii să-şi conserve şefia PDL Arad, fiind singurul candidat. El a fost sprijinit la scenă deschisă de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, prim-vicepreşedintele organizaţiei.
Chiar dacă are mai puţină notorietate în comparaţie cu alţi lideri locali ai PDL, preşedintele CJ Ilfov, Cristache Rădulescu, a reuşit să-i depăşească procentual, atingând pragul de 100%: 422 de voturi dintr-un total de 422 exprimate.
- Baronii PDL au câştigat zdrobitor alegerile interne (Adevarul)


POLITIC - Hunor: 'Eckstein e un demagog ieftin'. Eckstein: 'Mulţumesc domnule preşedinte privilegiat' sus


Desfăşurată sâmbătă după-amiază în faţa conducerii filialei UDMR Covasna, cea dintâi confruntare 'faţă-n faţă' a candidaţilor înscrişi până acum în cursa pentru şefia Uniunii a dat şi startul primelor atacuri în public, fără mănuşi, între cei trei postulanţi, ministrul Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Ekcstein Kovacs Peter şi deputatul covăsnean Olosz Gergely.
'Domnul consilier prezidenţial Ekcstein - un demagog ieftin, despre care n-am ce vorbi!', l-a 'gratulat' Kelemen Hunor pe contracandidatul său, în replică la propunerea acestuia de adoptare a unui 'codex de conduită' care să împiedice orice încercare de favorizare a vreunuia dintre competitori. 'Oi, oi, mulţumesc mult, domnu' preşedinte privilegiat, să fie primit! ', a venit imediat replica lui Ekcstein Kovacs, vizibil contrariat că ministrul Kelemen nu-l mai scotea din 'domnul consilier prezidenţial' - citează Gândul.
- Cum arată campania electorală în UDMR. Hunor: 'Eckstein e un demagog ieftin'. Eckstein: 'Mulţumesc domnule preşedinte privilegiat' (Gandul)
- Campania se încinge în UDMR. Kelemen şi Eckstein au avut prima confruntare (Evenimentul zilei)


POLITIC - Baconschi, întrebat când va fi elogiat de Udrea: 'Nu e timpul pierdut' sus


Teodor Baconschi a declarat, duminică, la Realitatea TV, întrebat dacă regeretă 'elogiul' pe care i l-a adus Elenei Udrea că reacţia sa a fost demonizată ca şi cum 'macho-ul standard mitocan, răuvoitor şi agresiv cu doamnele şi cu domnişoarele este ceea ce ne trebuie într-o societate europeană'.
Întrebat apoi despre un eventual elogiu al Elenei Udrea către el, ministrul a apreciat că nu este timpul trecut pentru aşa ceva. 'Nu e timpul pierdut. Cred că putem să ne aşteptăm şi la aşa ceva', a spus el.
'În orice caz, pledez cu toată enervarea şi speranţa pentru un mod de a face politică în care politeţea sau pur şi simplu faptul că nu-ţi insulţi nu numai competitorii, dar şi colegii de partid eventual să nu fie privit ca o slăbiciune dsau ca un gest de confuzie politică', a mai spus Baconschi.
- Baconschi, întrebat când va fi elogiat de Udrea: 'Nu e timpul pierdut'. PLUS: 'Nu macho-ul standard mitocan ne trebuie' (Gandul)


POLITIC - Curtea Constituţională, supercenzorul statal sus


Mandatele preşedintelui Traian Băsescu au excelat în premiere: numirea primului-ministru ignorând majoritatea parlamentară deja formată, numirea unui prim-ministru demis deja de Parlament, interpretarea Constituţiei după bunul-plac şi întărirea unei superinstituţii cu puterea de a cenzura chiar şi Legislativul ales de popor: Curtea Constituţională. Deşi el însuşi acuza CCR că are 'abordări politice' şi îi mai ardea câte o palmă părintească, numind-o, în noiembrie 2010, 'o instituţie penibilă', şeful statului vrea acum să îi dea acum Curţii Constituţionale drept de veto asupra singurei chestiuni care nu este atinsă de puterea unei decizii obligatorii: propunerea Parlamentului de suspendare a preşedintelui.
- Curtea Constituţională, supercenzorul statal (Jurnalul National)


ECONOMIC - Investitorii vor să-şi scoată banii pe acţiunile la Fondul Proprietatea sus


În ultimii trei ani, peste 52% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) si-au schimbat proprietarii, potrivit datelor publicate de Depozitarul Central, valoarea tranzactiilor ridicându-se la peste 600 mil. euro, luând în calcul preturile vehiculate în piata.
Fonduri de investitii straine, SIF-uri, speculatori si politicieni cunoscuti apar pe lista investitorilor care au cumparat actiuni de zeci de milioane de euro la FP din 2008 pâna în prezent, sperând ca în momentul listarii sa vânda la preturi duble, triple sau chiar de cinci ori mai mari decât cele de achizitie.
Lipsa de transparenta a tranzactiilor si a unui pret oficial nu i-a împiedicat pe acestia sa cumpere actiuni la fond si sa profite de faptul ca numeroasele amânari ale listarii au mentinut preturile actiunilor la un nivel cu mult sub valoarea nominala de 1 leu, sau sub valoarea activului net, de 1,11 lei/actiune.
- Afacerea deceniului pe Bursa: investitorii au pariat peste 600 mil. pe Fondul Proprietatea (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Anvelopele de iarnă vor deveni obligatorii, ceea ce va aduce statului 445 milioane euro sus


Toţi proprietarii de autovehicule din România vor fi nevoiţi să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă, pe perioada sezonului rece, conform unui nou proiect realizat de Ministerul Transportatorilor şi Infrastructurii (MTI).
Ideea, vehiculată încă de la finele anului trecut, aparţine Ancăi Boagiu, ministrul Transporturilor. 'În timp ce veneam din Poiana Braşov înspre Bucureşti, au început să cadă câţiva fulgi de zăpadă. Brusc, au început ciocnirile între maşini. M-am enervat, i-am sunat pe cei de la Compania de Drumuri şi i-am luat la întrebări. Le-am zis că îi dau afară dacă nu iau măsuri urgente. Ei mi-au spus că nu e vina lor, pentru că toată lumea are cauciucuri de vară. Apoi am întrebat cum e situaţia în alte state europene şi am aflat că Germania tocmai introducea această măsură', declara recent pentru Gândul Anca Boagiu.
În spatele acestei motivaţii stă şi un raţionament de natură economică, expus în nota de fundamentare a noului proiect: 'prevederile ordonanţei urmează să fie aplicate pentru aproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezintă parcul aflat în dotarea instituţiilor publice. Diferenţa de 4,21 milioane autovehicule care aparţin diverselor persoane fizice şi juridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care ar reveni bugetului de stat numai din TVA încasat suma de 445 milioane euro, ceea ce înseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat' . Reprezentanţii transportatorilor semnalează însă un fenomen interesant datorită căruia, spun ei, nu se vor putea conforma noilor reglementări. 'Pentru camioane nu există cauciucuri de iarnă. Noi folosim anvelope all season' susţine pentru Gândul Augustin Hagiu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Rutiere.
- Anvelopele de iarnă vor deveni obligatorii, ceea ce va aduce statului 445 milioane euro (Capital)
- TAXA PE ROATĂ - povestea cauciucurilor de iarnă obligatorii şi a milioanelor de euro încasate de stat din 'protecţia şoferilor' (Gandul)


ECONOMIC - Un român a pus băncile pe jar sus


El a creat un dispozitiv prin care arată că fraudarea cardurilor este o joacă de copil.
Se numeşte Omar Choudary şi are numai 27 de ani. Cetăţean român, născut din mamă româncă şi tată pakistanez, dintotdeauna pasionat de cercetare, Omar a reuşit să dea peste cap sistemul bancar din Anglia, la numai un an după ce a câştigat o bursă la Universitatea din Cambridge.
După disputele purtate cu bancherii imediat după Crăciun, Omar Choudary a acceptat să acorde ziarului 'BURSA' un interviu în care a povestit cum le-a demonstrat băncilor că softurile pe care le folosesc sunt vulnerabile.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au avertizat băncile, în noiembrie 2009, că trebuie să-şi 'upgradeze' softurile, după ce mai mulţi clienţi s-au plâns că, după ce li s-au furat cardurile, le-au dispărut banii de pe acestea, semn că cineva a avut acces la codul PIN.
- Un român a pus băncile pe jar (Bursa)


ECONOMIC - Evoluţia creditării, văzută de bancheri sus


Creditele neperformante nu vor mai apăsa şi în 2011 aşa tare asupra planurilor şi profiturilor băncilor. Potrivit bancherilor, acestea vor atinge punctul maxim în luna martie-aprilie a acestui an, iar atunci va avea loc o serie de efecte în lanţ care în final va ajuta atât companiile cât şi populaţia. Astfel, inflaţia va începe să scadă, dobânda-cheie se va reduce care va trage în jos şi dobânzile din piaţă, iar toate acestea ar putea duce la o dezgheţare a creditării. ''Nivelul creditelor neperformante ar trebui să atingă punctul lui de maxim în acest an, însă diminuarea costului riscului va fi lentă, doar pe măsură ce economia va reporni. Nu mă aştept la o scădere puternică a costului riscului în primul semestru al anului, poate doar puţin câte puţin. Din motivul limitării comisionului de rambursare anticipată şi chiar al eliminării acestuia - în cazul dobânzilor indexabile -, anticipăm că volumul refinanţărilor va creşte în următoarea perioadă. Estim ăm însă că această creştere va rămâne în limite rezonabile'', a declarat pentru Curierul Naţional Guy Poupet, preşedinte - director general al BRD - Groupe Société Générale.
Totodată, şi Dragoş Cabat membru în cadrul CFA România este de părere că în primele luni ale anului se va atinge vârful creditelor neperformante.
- Ce se va întâmpla cu creditarea anul acesta? (Curierul national)


ECONOMIC - Capcana impozitului de 3% pentru IMM-uri sus


Din cauza unei formulări neclare din Codul Fiscal, specialiştii se tem că taxa de 3% pe venitul microîntreprinderilor va putea fi aplicată doar un singur an.
Alături de criteriile deja cunoscute pentru încadrarea în regimul de impozitare cu 3% a veniturilor, Finanţele au stabilit o condiţie suplimentară. Potrivit modificării aduse Codului Fiscal, acestea pot opta pentru plata impozitului de 3% începând cu anul fiscal următor 'dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor'. În acelaşi timp se acordă o derogare de la această interdicţie pentru 2011.
- Capcana impozitului de 3% pentru IMM-uri (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Restanţele firmelor în faliment şi reorganizare judiciară s-au dublat sus


Companiile care nu au făcut faţă crizei aveau rate restante în valoare de peste un miliard de lei la sfârşitul lunii noiembrie. Dublarea acestora a fost alimentată de înmulţirea firmelor aflate în dificultate.
Valoarea restanţelor la creditele luate de la bănci de firmele care au dat faliment s-a dublat în ultimul an, ajungând la 500 de milioane de lei la sfârşitul lui noiembrie 2010, potrivit datelor raportate de instituţiile de credit la Banca Naţională a României (BNR). Avansul datoriilor restante a fost susţinut de majorarea numărului de firme cu credite care au dat faliment. Dacă în noiembrie 2009 erau în lichidare peste 400 de debitori bancari, în aceeaşi lună din 2010 se aflau în această situaţie aproape 650 de societăţi care mai aveau de rambursat rate la împrumuturile contractate în trecut.
- Restan?ele firmelor în faliment ?i reorganizare judiciară s-au dublat (Capital)


ECONOMIC - Valeriu Tabără s-a răzgândit: impozitarea terenurilor nelucrate se amână sus


Promisiunile ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, că va introduce un impozit pe terenurile nelucrate, din acest an, sunt doar vorbe în vânt. Aceasta întrucât o astfel de masură ar duce la pierderea sprijinului electoral al ţăranilor pentru PDL în alegerile locale şi parlamentare, au declarat surse avizate din partid. Dacă la începutul mandatului, ministrul Tabără a propus o 'amendă' de aproximativ 50 de euro pe hectarul de teren nelucrat, subalternul acestuia, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a anunţat în acest weekend o dublare a acestei sume. Rădulescu a precizat că 'terenurile nelucrate ar putea fi impozitate cu 400 de lei pe hectar'. Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România nu crede că impozitul pe terenurile nelucrate se va aplica până în 2013.
- Promisiuni mincinoase. Impozitarea terenurilor nelucrate se amână din considerente electorale (Puterea)


ECONOMIC - Din cauza datoriilor CFR, filialele de furnizare ale 'Electrica' riscă insolvenţa sus


Filialele de furnizare ale Electrica SA sunt în mare dificultate financiară şi riscă să intre în insolvenţă, din cauza datoriilor CFR. Ioan Folescu, directorul general al Electrica SA, a declarat: 'Filialele noastre de furnizare - Transilvania Nord, Transilvania Sud şi Muntenia Nord - au de recuperat de la companiile CFR datorii în valoare totală de circa 170 milioane de euro. Companiile CFR nici măcar factura la zi nu şi-o plătesc. Energia nu este plătită nici măcar de magazinele deschise în spaţiile lor. Filialele Electrica de furnizare cumpără şi plătesc energia electrică pentru CFR în avans, dar nu au voie să sisteze curentul nici măcar la aceste magazine sau la sediile CFR. Acum am ajuns în situaţia ca aceste datorii să ne îngroape companiile de furnizare, iar Guvernul nu a adoptat nicio soluţie pentru deblocarea situaţiei'.
- Filialele de furnizare ale 'Electrica' riscă insolvenţa (Bursa)


ECONOMIC - Reapar construcţiile ilegale pe plaje sus


uni de zile s-au chinuit anul trecut instituţiile abilitate să facă necesara curăţenie printre construcţiile ilegale de pe Litoral. S-au cheltuit bani, timp şi mulţi nervi pentru ca să fie demolate cel puţin o parte dintre magherniţele care sufocau staţiunile şi aşa muribunde.
Tot efortul, de altfel pe deplin lăudabil, cade însă în ridicol, din moment ce, la adăpostul vremii câinoase şi a pustietăţii din acest sezon, ţigăneala a început din nou. Astfel, chiar pe plaja Olimp, la 10 metri de apa mării, deasupra unui bufet obscur se lucrează intens la o construcţie metalică, unde se intenţionează deschiderea unui Salon de Cosmetică!!! Atâta că micuţele cămăruţe gata compartimentate te duce mai mult cu gândul la alte posibile destinaţii de relaxare. Cu sau fără finalizare, ceea ce nu ar face decât să întărească informaţiile că aici va funcţiona de fapt un bordel mascat!
- A început 'ţigănia' construcţiilor ilegale pe Litoral (Ziarul National)


ECONOMIC - Baze sportive de 300 milioane de euro, finanţate din bani publici sus


Infrastructura sportivă din România se va îmbogăţi în următorii doi ani cu stadioane, săli polivalente, pârtii de schi, patinoare sau bazine de înot. Toate proiectele sunt finanţate din bani publici.
Miley Cyrus ('Hannah Montana'), Lady Gaga şi naţionala de fotbal a Argentinei ar putea lua parte la inaugurarea oficială a Stadionului Naţional din Bucureşti, în luna august a acestui an. Potrivit primarului Sorin Oprescu, lucrările, care au durat patru ani şi au costat circa 170 de milioane de euro, se vor încheia în primăvară, urmând ca în vară să fie făcute ultimele retuşuri în zona adiacentă arenei (drumuri de acces, parcări, spaţii verzi etc.).
Un alt proiect major ce se îndreaptă cu paşi mari spre finalizare este cel al noului stadion municipal din Cluj-Napoca, Cluj Arena. Spre deosebire de Naţionalul bucureştean, Cluj Arena va avea şi pistă de atletism.
În 2010 au început la Otopeni lucrările la un complex olimpic de nataţie, cu şase bazine (unul olimpic, unul pentru sărituri, unul pentru antrenament, trei pentru public). Proiectul costă 30 de milioane de euro, este finanţat de la bugetul de stat şi va fi predat în grija Primăriei Otopeni după finalizare. Deocamdată, din cauza problemelor de finanţare, lucrările continuă la un nivel minim.
- Baze sportive de 300 mil. euro, aproape de fini? (Capital)


SOCIAL - Gheorghe Ialomiţianu: 'Nimeni nu-şi dă demisia că are un salariu mai mic!' sus


Şeful Finanţelor crede că Guvernul va menţine în acest an sistemul plafonat de salarizare, aplicat anul trecut şefilor întreprinderilor publice, deşi Executivul anunţase criterii de performanţă în 2011. Memorandumul semnat de Guvern, prin care directorii companiilor de stat vor fi plătiţi în funcţie de performanţe, este doar o 'variantă', declară ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu.
'Recomandarea este să se continue modul de acordare a acestor indemnizaţii la fel ca în 2010. A fost o variantă de memorandum prin care am vrut să promovăm performanţa. A fost o încercare a lui Videanu în acest sens şi în 2010, dar eu cred că decizia va fi să mergem în continuare pe sistemul de salarizare din 2010, adică plafonat la nivelul unui secretar de stat. Am văzut reacţiile directorilor şi aceştia se conformează. Nu văd niciun director de companie să-şi dea demisia că are un salariu mai mic decât şi-ar dori', declară Gheorghe Ialomiţianu pentru Adevărul.
- Gheorghe Ialomiţianu: 'Nimeni nu-şi dă demisia că are un salariu mai mic!' (Adevarul)


SOCIAL - 17, 18 şi 19 ianuarie - zilele preconizatului boicot la pompe sus


Boicotul benzinăriilor programat pentru zilele de 17, 18 şi 19 ianuarie a fost precedat week-endul acesta de blocarea mai multor staţii de benzină din marile oraşe. Dacă în acest week-end casierii benzinăriilor au fost asaltaţi de kilograme de mărunţiş, de astăzi românii şi-au propus să nu mai cumpere timp de trei zile benzină şi motorină într-o încercare disperată de a determina companiile petroliere să scadă preţurile.
Un român plăteşte la pompă 1,17 euro pe un litru de benzină, pe când un austriac dă 1,28 euro pe acelaşi sortiment, în condiţiile în care accizele sunt cu 32% mai mici, potrivit datelor oficiale prezentate de Consiliul Concurenţei. Transportatorii acuză benzinarii că preţul carburanţilor a urcat anul trecut şi la începutul acestui an cu peste 30%, în condiţiile în care barilul de ţiţei este acum în jur de 90 de dolari faţă de maximul de 147 de dolari din vara lui 2008. Cu toate acestea, carburanţii costă acum mai mult decât nivelurile de atunci. Companiile petroliere dau vina în principal pe deprecierea monedei faţă de dolarul american, majorarea accizelor şi creşterea din vară a TVA de la 19% la 24%.
În schimb, şoferii şi transportatorii spun că în ritmul actual, combustibilii vor costa mai mult decât în statele vestice când accizele vor ajunge la media europeană.
- Revoluţia mărunţişului înainte de boicotul pompelor (Jurnalul National)
- Şoferii români au terminat de plătit 'ratele' la Bancorex (Romania libera)


SOCIAL - Bucureştiul, Braşovul, Timişoara şi Iaşiul intră în programul 'astupaţi gropile' sus


Iarna dăunează grav străzilor din România. N-a rezistat nici măcar asfaltul turnat în toamnă, la Timişoara fiind afectate 52 de străzi noi
După prima inventariere, inspectorii de la Administraţia Străzilor au constatat că ar trebui făcute lucrări edilitare la aproximativ 50 de străzi. Directorul Administraţiei Străzilor, Alina Roman, a declarat pentru gândul, că nu există un termen până la care să fie astupate gropile din carosabil.
În weekendul trecut, plombarea găurilor de pe străzile Braşovului a luat o pauză. Motivul: 'Nu ne permite vremea să lucrăm, e prea multă umezeală!', după cum ne-a declarat Gheorghe Drăgoi, şeful serviciului de resort din cadrul primăriei. Asta deşi nici vorbă să fi plouat în ultimele trei zile, ba chiar ieşise şi soarele, iar temperatura urcase ziua spre 10 grade Celsius. În schimb, pe tot parcursul săptămânii trecute, când vremea fusese mult mai rea, cu ploi şi temperaturi în jur de zero grade Celsius, cel puţin patru echipe de asfaltatori au luat zilnic 'în primire' străzile şi bu-levardele urbei, astupând din zori şi până-n seară puzderia de găuri din asfalt.
- Bucureştiul, Braşovul, Timişoara şi Iaşiul intră în programul 'astupaţi gropile'. Lista străzilor (Gandul)
- Pasajul Mihai Bravu dă peste cap traficul din sudul Capitalei (Romania libera)


SOCIAL - Sistemul informatic din sănătate ar mai putea pica sus


Preşedintele CNAS a emis, miercuri, 12 ianuarie, ordinul de suspendare a activităţii caselor de asigurări de sănătate din ţară, ca urmare a problemelor apărute în sistemul informatic. Duţă a afirmat că, în prezent, sunt 25.000 de furnizori de servicii care intră în sistem cu casele de asigurări de sănătate, iar capacitatea sistemului este de 75.000 de furnizori. Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a emis, miercuri, 12 ianuarie, ordinul de suspendare a activităţii sistemului informatic la nivelul caselor de asigurări de sănătate din întreaga ţară. Duţă preciza că măsura a fost luată pentru organizarea ghişeelor şi rezolvarea problemelor informatice - scrie Gândul.
Activitatea informatizată a Sistemului Unic Integral (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătatea va fi reluată de luni, însă nu e exclus să apară din nou probleme - arată Evenimentul zilei.
Capii din Sănătate ştiau că sistemul va claca - titrează Adevărul.
- Sistemul informatic din sănătate e din nou online. Şeful CNAS: Şi la Heathrow a picat (Gandul)
- Directorul HP: 'Complexitatea SIUI poate conduce la alte probleme tehnice' (Evenimentul zilei)
- Capii din Sănătate ştiau că sistemul va claca (Adevarul)


SOCIAL - Oraşe şi comune abuziv înfiinţate sus


Datorită unor orgolii locale, în ultimii opt ani au apărut 200 de noi localităţi, oraşe şi comune. Lipsa de resurse bugetare va conduce, inevitabil, la o reorganizare administrativă.
Mai mult de jumătate din localităţile din România nu reuşesc ca din veniturile proprii, taxe şi impozite locale, să-şi plătească măcar angajaţii din primării. În ultimii opt ani, de la recensământul din 2002 şi până la începutul anului 2010, numărul de oraşe a crescut de la 265 la 320, iar cel de comune de la 2.686 la 2.860.
Statisticile arată că numărul angajaţilor din administraţia locală este foarte mare. Dacă la nivel naţional, la începutul lui 2010, sectorul public avea 1.390.000 de angajaţi, dintre aceştia 699.000 erau numai în administraţia locală. Şi asta în condiţiile în care ultimele date statistice de la INS, arată că în octombrie 2010 câştigul brut pe lună, în administraţie era de 2.170 de lei.
- Oraşe şi comune abuziv înfiinţate (Adevarul)


SOCIAL - Ridiculizarea României - între Dacia şi ţigani sus


România e ridiculizată în emisiuni de televiziune, în caricaturi sau în clipuri pe net, în care naţionala Dacie Duster este prezentată drept 'o maşină pe care nu o ţine decât scuipat vechi şi întărit'. Trei instituţii au sau au avut atribuţii directe ori indirecte în a promova imaginea României în străinătate:Ministerul Turismului, Institutul Cultural Român şi Agenţia pentru Strategii Guvernamentale.
'Calitatea europeană pentru un chilipir românesc' este sloganul cu care se încheie un spot controversat ce parodiază o reclamă la Dacia Duster. Filmuleţul este numai un clip 'demonstrativ' realizat de firma olandeză Artcore Productions, 'cu scopul de a exemplifica modul în care poţi crea atenţie în jurul unui brand pe internet, într-un mod mai puţin tradiţional', a declarat pentru Gândul Christine Anderton, manager de producţie al companiei. În plus 'e funny', a adăugat Anderton.
Agenţia pentru Strategii Guvernamentale a avut, în 2008, 8 milioane de euro pentru a îmbunătăţi imaginea românilor în Spania şi Italia. La conducerea ei se afla pe atunci sociologul Alfred Bulai. Acesta spune astăzi că România nu ar trebui să reacţioneze prin canale oficiale atunci când este ironizată în clipuri pe internet.
- CUM RÂD STRĂINII DE ROMÂNIA - de la Dacia, maşina 'ţiganilor împuţiţi' la 'mâna întinsă', salutul naţional (Gandul)


SOCIAL - Oferta 'reducerilor' sus


Prima zi oficială de reduceri a însemnat mai degrabă furnicar în malluri, slalom printre haine răscolite şi vânzătoare depăşite de situaţie decât preţuri mici.
Reducerile sunt la noi 'mai mult o glumă proastă'. De acest lucru s-au convins şi în acest an majoritatea cumpărătorilor. La produsele scumpe, de top, minus 50% abia se simte, iar articolele 'mai de calitate' ustură încă la buzunar.
Cea mai bună afacere sunt bluzele şi tricourile. Le poţi găsi şi la 25 de lei, pe cele mai simple şi mai străvezii.
- Sezonul reducerilor, o 'glumă proastă' şi în 2011 (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Plângere penală împotriva lui Sorin Oprescu sus


Asociaţia 'Salvaţi Bucureştiul' a depus plângere penală împotriva semnatarilor autorizaţiilor de demolare a unor imobile care erau în patrimoniul istoric. Astfel, Sorin Oprescu, Gheorghe Pătraşcu, Tudor Toma, Mădălin Dumitru din PMB s-au ales cu dosare penale după ce au dispus demolarea clădirilor. Asociaţia 'Salvaţi Bucureştiul' susţine că Hotel Marna şi Casa Constantin Rădulescu (Cinema Feroviarul) au fost demolate în mod infracţionar de Primăria Bucureşti, cu avizul Direcţiei de Cultură Bucureşti, imobilele păstrându-şi statutul de monumente istorice.
Hotel Marna şi Casa C-tin Rădulescu (Cinema Feroviarul) au fost demolate joi şi vineri în baza autorizaţiilor de desfiinţare emise de primarul Municipiului Bucureşti, se arată în comunicatul Asociaţiei. Cele două imobile au fost declasate prin ordine ale ministrulului Culturii pe 27 octombrie 2010, dar ordinele de declasare au fost contestate în instanţă. Pe 8 decembrie s-au emis primele autorizaţii de desfiinţare pentru cele două imobile. Ele au fost suspendate de Tribunalul Bucureşti pe 21 decembrie. În motivarea tribunalului se reţinea faptul că imobilele îşi păstrează statutul de monument istoric până la soluţionarea de instanţă a contestaţiilor.
- Oprescu s-a ales cu o plângere penală pentru demolarea hotelului Marna şi a Casei Constantin Rădulescu (Puterea)
- Sorin Oprescu s-a ales cu dosar penal pentru că a demolat monumente istorice (Curentul)


CULTURĂ - Nicolas Cage: 'Sunt fascinat de forţele oculte' sus


A învăţat să mânuiască sabia şi să călărească pentru 'Anotimpul vrăjitoarei'. A vrut înapoi în lumea supranaturală şi şi-a împlinit un vis al copilăriei, acela de a fi un cavaler neînfricat. Nicolas Cage a discutat toate aceste subiecte în interviul acordat EVZ.
Interpretul rolului principal, Nicolas Cage, a vorbit pentru 'Evenimentul zilei' despre cum priveşte creaturile supranaturale cu seriozitate, dar şi despre colaborarea cu actorii Christopher Lee, Ron Perlman şi cu regizorul Dominic Sena.
- Nicolas Cage: 'Sunt fascinat de forţele oculte' (Evenimentul zilei)


SPORT - Auto-moto-Dakar: Emanuel Gyenes, primul la clasa Maraton sus


După 16 zile de competiţie în Raliul raid Dakar-2011, după ce a străbătut 9.500 km în cele mai dificile condiţii, motociclistul sătmărean Emanuel Gyenes a avut, duminică, încă un motiv de satisfacţie, pe lângă excelentul loc 17 în clasamentul general al clasei sale, fiind premiat, în cadrul ceremoniilor de la Buenos Aires, pentru primul loc ocupat la clasa Maraton, cea care răsplăteşte cel mai bine clasat pilot care foloseşte în toată cursa un singur motor. În general, din cauza dificultăţilor cursei, majoritatea piloţilor îşi rezervă dreptul de a folosi numărul maxim de motoare - 3.
Astfel, tânărul component al echipei Vectra Racing îşi adaugă încă un trofeu în palmares, după ce, în 2007, a fost desemnat cel mai bun debutant al celui mai dificil Raliul raid din lume.
Alături de el, Marcel Butuză, tot echipier al Vectra Racing, a reuşit să prindă prima jumătate a clasamentului moto, terminând pe locul 57 la general, această clasă fiind cea mai populată, cu 170 de vehicule la start.
După cum se ştie, titlul 2011 la moto a revenit, pentru a treia oară, spaniolului Marc Coma, iar la clasa auto s-a impus, pentru prima oară, Nasser Al-Attiyah, din Qatar, cei doi fiind vedetele ceremoniilor din centrul capitalei argentiniene.


SPORT - Handbal masculin: România - Danemarca 30-39, la CM din Suedia sus


Naţionala masculină de handbal a României a fost învinsă duminică seara de formaţia Danemarcei cu scorul de 39-30 (17-16), la Malmö, în Grupa C a Campionatului Mondial din Suedia.
Ca şi în partida cu Croaţia (21-27), România a dat dovadă de inconstanţă în partida cu Danemarca, alternând perioade bune cu momente slabe şi foarte slabe. Tricolorii au condus formaţia scandinavă cu 2-0 (min. 4), după care au primit patru goluri consecutive. Danezii au condus cu 4-2 (6), 5-3 (9) şi 6-4 (10), dar apoi echipa noastră a revenit în joc, a egalat la 6-6 (11) şi a preluat conducerea, cu 10-7 (16) şi 12-8 (18). Danemarca a punctat de cinci ori la rând şi a trecut în avantaj, cu 13-12 (23), desprinzându-se apoi la 17-14 (29), după ce a înscris două goluri în inferioritate. În cele din urmă, băieţii lui Vasile Stângă au profitat de superioritatea numerică şi au redus din diferenţă în finalul primei părţi, astfel că la pauză adversarii conduceau cu 17-16.
La reluare, România a reuşit să egaleze, 18-18 (33), dar apoi Danemarca a revenit în avantaj şi s-a desprins cu trecerea timpului, confirmând valoarea superioară. Danezii au avut 20-18 (34), 23-19 (37), 28-22 (45), 30-23 (47), scorul final fiind de 39-30.
Danemarca a cucerit titlul european în 2008 şi a terminat pe locul patru la precedenta ediţie a Campionatului Mondial.
România va juca următorul meci luni, de la ora 19,00, cu Algeria, la Lund.


SPORT - Fotbal: Andrei Cristea, transferat definitiv la Karlsruher SC sus


Atacantul Andrei Cristea a fost transferat definitiv de la clubul Dinamo Bucureşti la formaţia germană de ligă secundă Karlsruher SC, anunţă formaţia bucureşteană pe site-ul său oficial.
Clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare va beneficia de un procent de 25 la sută dintr-un ulterior transfer al lui Andrei Cristea.
'Nu voi uita niciodată că Dinamo mi-a relansat cariera într-un moment extrem de dificil. Mi-am dorit foarte mult să câştig un trofeu cu Dinamo, însă am obţinut doar titlul de golgheter, anul trecut. M-am simţit extraordinar la Dinamo din toate punctele de vedere. Dinamo este un club profesionist şi nu am ce să le reproşez jucătorilor, antrenorilor, conducătorilor sau suporterilor, pe care i-am simţit întotdeauna foarte aproape', a declarat Andrei Cristea.
Transferat în 2008 la Dinamo, Andrei Cristea a adunat 48 de jocuri şi 22 goluri în tricoul 'câinilor', câştigând titlul de golgheter al sezonului trecut, cu 16 goluri.
Cristea (26 ani) a semnat un contract valabil până pe 30 iunie 2013 cu formaţia aflată pe locul 16 (din 18 echipe) în 2. Bundesliga.


SPORT - Tenis: Meciurile de binefacere de la Melbourne au adunat, într-o oră, 1,8 milioane de dolari sus


La iniţiativa tenismanului elveţian Roger Federer, pe Rod Arena de la Melbourne, unde vor avea loc meciurile Open Australia, duminică s-au disputat mai multe jocuri demonstrative cu unii dintre principalii participanţi la primul turneu de Mare Şlem al anului, într-o singură oră vânzându-se toate cele 15.000 de bilete, care au adus 1,8 milioane de dolari. Suma adunată a fost donată persoanelor care au fost afectate de teribilele inundaţii din statul australian Queensland.
Protagoniştii acestei acţiuni de caritate au fost împărţiţi în 2 garnituri: echipa verde, cu Pat Rafter căpitan, formată din Andy Roddick, Andy Murray, Victoria Azarenka, Vera Zvonareva, Rafael Nadal şi Kim Clijsters, în timp ce Lleyton Hewitt a condus echipa aurie, cu Novak Djokovic, Justine Henin, Caroline Wozniacki, Roger Federer şi Samantha Stosur. Jim Courier, de 2 ori câştigător al Open Australia, a fost arbitru de scaun.
Demonstrativele s-au încheiat cu o partidă de dublu mixt între Nadal-Clijsters şi Federer-Stosur.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Premierul irlandez anunţă că nu va demisiona sus


Premierul irlandez Brian Cowen a anunţat că nu va demisiona, în pofida criticilor intense privind modul în care a administrat ţara, înregistrând un deficit record al datoriei sale externe, informează duminică AP, EFE şi Reuters.
Premierul Cowen a mai spus că va dizolva Parlamentul după aprobarea bugetului, la încheierea discuţilor cu deputaţi reprezentând partidului Fianna Fail, mulţi cerându-i să părăsească imediat conducerea executivului de la Dublin.
Brian Cowen a apreciat că actualul cabinet trebuie să depăşească problemele legate de implementarea în legislaţia Irlandei a pachetului de asistenţă financiară de 67,5 miliarde de euro, pe care Dublinul îl aşteaptă din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional.
Cowen a fost învestit în 2008, când ţara sa înregistra un boom economic.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Irlanda: şeful diplomaţiei îşi prezintă demisia /mass-media/ sus


Ministrul irlandez al afacerilor externe Michael Martin şi-a prezentat duminică demisia după ce primul ministru Brian Cowen a declarat că el intenţionează să rămână în fruntea partidului Fianna Fail şi a cerut formaţiunii să îi acorde din nou încrederea, a relatat mass-media. Martin a declarat că ar urma să voteze împotriva lui Cowen marţi în timpul unui vot de încredere după ce primul ministru şi-ar fi atacat adversarii din partidul de centru-dreapta la putere cerându-le să îi acorde din nou sprijinul lor, potrivit canalelor de televiziune BBC şi Sky News. Martin a adăugat totuşi că şeful guvernului a spus că demisia sa nu ar fi necesară, potrivit televiziunilor. Cowen şi-a anunţat mai înainte duminică intenţia de a rămâne în fruntea partidului în pofida apelurilor pentru demisia sa, inclusiv în interiorul propriei sale formaţiuni, dar că el va cere marţi Fianna Fail să îi reînnoiască încrederea sa. Aflat la cel mai scăzut nivel în sondaje, Cowen este sub focul unor critici după ce el a acceptat ca ţara să facă apel la ajutor internaţional pentru a evita prăbuşirea băncilor irlandeze, aminteşte AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Austria: 400.000 de cazuri de gripă sus


În pofida măsurilor de carantină preventive, peste 400.000 de cazuri de gripă s-au înregistrat, odată cu începerea sezonului rece, în Austria, anunţă cotidianul Osterreich, în ediţia de duminică.
Majoritatea cazurilor de îmbolnăvire sunt însoţite de fenomene de febră, tuse şi strănut, iar după 1 ianuarie au fost înregistrate două decese din cauza gripei.
Gripa a afectat deja alte 30.000 de persoane, iar experţii se aşteaptă ca numărul cazurilor de îmbolnăvire să crească, în următoarele două săptămâni.
Peste 40 la sută dintre pacienţii care s-au prezentat la medic au fost diagnosticaţi cu gripă, iar tendinţa este ca aceste cazuri să se dubleze.
Pacienţii se tem să nu contracteze gripă porcină (H1N1), însă medicul de medicină socială, Michael Kunte, a dat asigurări că sunt şanse foarte reduse să inzbucnească o nouă pandemie, cum s-a întâmplat în 2009.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Austria: Coaliţia la putere scade în sondaje sus


Coaliţia SPO-OVP (Partidul Social Democrat - Partidul Popular Austriac) scade în preferinţele populaţiei, arată un sondaj Gallup, comandat de cotidianul Osterreich.
SPO este creditat cu 26 la sută din preferinţe, în scădere cu 1 la sută, iar OVP este preferat de 24 la sută dintre repondenţi, fiind şi el, de asemenea, în scădere cu 1 la sută. Cele două formaţiuni nu reuşesc împreună să depăşească pragul de 50 la sută în preferinţele electoratului.
Partidul Libertăţii, al lui Heinz Christian Strache, se menţine la un nivel de 25 la sută în preferinţele cetăţenilor, iar gruparea Verzilor, condusă de Maria Vassilakou, a crescut cu un procent, până la 15 la sută. Partidul pentru Viitorul Austriei (BZO) este şi el în creştere cu 1 la sută, primind 5 la sută în preferinţele alegătorilor.

Întrebaţi cum califică activitatea partidelor austriece, participanţii la sondajul Gallup au răspuns că au o percepţie bună despre FPO în proporţie de 46 la sută, în timp de 36 la sută au spus că au o percepţie proastă.
Pe locul doi ca imagine se află SPO, cu 30 la sută percepţie bună şi 52 la sută percepţie negativă. Verzii sunt apreciaţi în proporţie de 30 la sută de cei chestionaţi, iar 47 la sută consideră că aceştia au o imagine negativă.
OVP este perceput ca un partid cu o imagine bună de 20 la sută din participanţii la sondaj, în timp ce 63 la sută din repondenţi cred că partidul are o imagine negativă. BZO este perceput ca negativ în proporţie de 68 la sută, faţă de numai 10 la sută imagine pozitivă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Sistemul monetar internaţional este un 'produs al trecutului' /China/ sus


Preşedintele chinez Hu Jintao a calificat organizarea actuală a sistemului monetar internaţional drept un 'produs al trecutului', în răspunsuri scrise la întrebări publicate duminică în presa americană, transmite AFP.
'Sistemul monetar internaţional actual este un produs al trecutului', scrie Hu în aceste răspunsuri publicate de The Wall Street Journal şi The Washington Post, menţionând de asemenea că este nevoie de mult timp până ca moneda chineza, yuanul, să devină o monedă de rezervă internaţională, alături de dolar, euro, yen sau lira sterlină.
Hu consideră că 'China a avut o contribuţie semnificativă în economia mondială în ceea ce priveşte producţia şi schimburile comerciale totale' şi că yuanul 'a jucat un rol în dezvoltarea economică a lumii'.
'Dar procesul ce trebuie să contribuie să facă din yuan o monedă de rezervă va fi suficient de lung', adaugă el.
Referindu-se la rolul dominant al dolarului pe piaţa valutară după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, Hu a criticat implicit politica băncii centrale americane /Fed/, ce a decis în noiembrie să creeze din nou mai multe sute de miliarde de dolari pentru a sprijini avântul economic în Statele Unite.
'Politica monetară a Statelor Unite are efecte importante asupra lichidităţilor şi fluxurilor de capital la nivel mondial. Prin urmare, lichiditatea dolarului american ar trebui să fie menţinută la un nivel stabil şi rezonabil', a declarat preşedintele chinez.
Fed a fost puternic criticată de mai multe ţări emergente şi europene, care au acuzat-o de încercare de a reduce valoarea dolarului pentru promovarea exporturilor americane şi a provoca fluxuri de capital masive şi destabilizatoare spre ţări cu creştere rapidă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Somalia: Puntland rupe orice legătură cu guvernul somalez sus


Regiunea autoproclamată autonomă Puntland din nord-estul Somaliei a rupt oficial toate legăturile duminică cu guvernul de tranziţie somalez, iar acest lucru până la instalarea unui 'guvern federal legitim', potrivit unei surse oficiale.
Această decizie a fost luată după un consiliu al miniştrilor extraordinar duminică la Garowe, 'capitala' Puntland, potrivit unui comunicat al guvernului din Puntland parvenit AFP la Nairobi. Consiliul de miniştri 'proclamă că Puntland nu mai cooperează cu TFG /guvernul de tranziţie somalez/ până când un guvern federal reprezentativ şi legitim nu va fi instalat cu acordul actorilor legitimi în Somalia', anunţă comunicatul. Consiliul 'declară că TFG nu reprezintă Puntland în cadrul instanţelor internaţionale şi cere biroului politic al Naţiunilor Unite pentru Somalia să îşi reconsidere poziţia şi sprijinul său pentru TFG în detrimentul altor partide somaleze', adaugă comunicatul. Autorităţile din Puntland, în acest comunicat în special virulent în formă de rechizitoriu, reproşează mai ales guvernului preşedintelui Sharif Sheikh Ahmed eşecul său de a restabili securitatea, a instaura un federalism adevărat şi îl acuză de încercare de a destabiliza Puntland şi alte regiuni stabil e din Somalia. Ele denunţă de asemenea 'lipsa de participare, consultare şi reprezentare a guvernului din Puntland la procesul de pace de la Djibouti în 2008-2009, ceea ce a condus la formarea actualului TFG'. Spre deosebire de Somaliland vecin, Puntland, fondat în 1998 de fostul preşedinte al instituţiilor de tranziţie Abdullahi Yusuf Ahmed, nu a făcut secesiune dar dispune de propriile sale instituţii şi administraţie /guvern, parlament/ instalate la Garowe.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Tunisia: armata ia cu asalt palatul prezidenţial sus


Armata tunisiană a luat cu asalt duminică palatul prezidenţial din Cartagena unde s-au refugiat elemente ale gărzii prezidenţiale a lui Ben Ali, potrivit unei surse din securitatea tunisiană, citată de AFP. 'Armata a luat cu asalt palatul din Cartagena unde s-au refugiat elemente ale gărzii prezidenţiale' a fostului preşedinte Ben Ali, care a fugit vineri din Tunisia, a indicat fără alte precizări această sursă, sub acoperirea anonimatului. Potrivit unui locuitor al acestui cartier de lux din Cartagena, au fost auzite 'focuri' în apropierea palatului. El a adăugat că armata a stabilit un perimetru de securitate în jurul clădirii. O locuitoare a adăugat că a văzut 'cel puţin două elicoptere survolând sectorul preşedinţiei'. Potrivit televiziunii publice, poliţişti aflaţi în incinta Şcolii de Înalte Studii Comerciale /HEC/, din apropierea palatului prezidenţial, au chemat armata să îi salveze, spunând că se aflau sub tiruri.


EVENIMENT - Liberalul Relu Fenechiu - actor important în afacerea ilegală Palas sus


Dezvăluirile presei privind asocierea ilegală dintre primăria Iaşi, condusă de pesedistul Gheorghe Nichita, şi omul de afaceri Iulian Dascălu, pentru afacerea Palas, au fost în cele din urmă confirmate de justiţie, Curtea de Apel Oradea dand o decizie definitivă şi irevocabilă în acest sens. Mai rămane ca justiţia să facă ordine şi curăţenie printre actorii acestei afaceri, mai ales că unii dintre ei sunt slujbaşi ai statului roman şi din această poziţie au aduse prejudicii importante de ordin financiar.
Deşi s-a vorbit foarte mult în această afacere de primarul PSD Gheorghe Nichita şi de omul de afaceri Iulian Dascălu, o contribuţie importantă la 'ţeapa' Palas, aşa cum a fost numită adesea de presă această afacere, o are vicepreşedintele PNL Relu Fenechiu. Implicarea sa în această afacere coincide cu perioada în care bunul său prieten Călin Popescu Tăriceanu era premierul Romaniei, iar oamenii săi de casă, Cristian Adomniţiei (fost inginer constructor la firmele lui Fenechiu) şi Tudor Chiuariu (jurist la aceleaşi firme), ajunseseră chiar miniştri.
- Liberalul Relu Fenechiu - actor important în afacerea ilegală Palas (Curentul)


EVENIMENT - Victimele lui Verenciuc sus


Fostul lider al tinerilor democrat-liberali din Botoşani, Marin Verenciuc, a racolat, potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 2004-2006, 'prin înşelăciune sau prin promisiuni false, direct sau prin interpuşi, mai multe persoane de sex feminin, cetăţeni români, în scopul transferării lor în Grecia către fratele său vitreg, Cristinel Grigoraş, pentru a fi exploatate în folosul lor, prin practicarea prostituţiei'.
Procurorii DIICOT - Structura Teritorială Iaşi descriu în rechizitoriul întocmit şi înaintat Tribunalului Iaşi, modul de operare al lui Marian Verenciuc. 'Îşi racola personal victimele de pe raza judeţului Botoşani, se împrietenea cu acestea, le invita în cluburi şi discoteci unde le plătea consumaţia, se interesa despre starea materială şi familială a lor, întreţinea raporturi sexuale cu acestea, după care le promitea că le poate asigura locuri de muncă bine plătite în Grecia, ca baby-sitter sau ca dame de companie într-un local despre care spunea că aparţine fratelui său, Cristinel Grigoraş', se arată în rechizitoriu.
- Traficantul de eleve! Una dintre victimele lui Verenciuc a 'prestat' forţat în Grecia cu 40 de clienţi pe zi timp de şapte săptămâni (Puterea)


EVENIMENT - Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată sus


Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, condus de ex-liberalul Cătălin Predoiu, actualmente ministru independent în Cabinetul Emil Boc, a decis redotarea sălilor instanţelor de judecată cu mobilier nou. În urma unei licitaţii restrânse accelerate, ce a avut loc la sfârşitul anului trecut, contractul a fost câştigat de compania Elvila SA, un puternic agent economic de profil de pe piaţa românească. Elvila SA aparţine omului de afaceri Viorel Cataramă şi el ex-liberal ca şi Cătălin Predoiu.
La finaul licitaţiei restrânse accelerate, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşi a atribuit afacerea companiei Elvila SA, aparţinând omului de afaceri Viorel Cataramă. Valoarea contractului semnat se ridică la suma de 477.655,24 lei cu TVA inclusă, adică aproximativ 115.000 de euro, compania Elvila SA adjudecându-şi toate cele trei loturi scoase la concurs de către autoritatea contractantă.
Chiar în luna octombrie a anului trecut, când Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti anunţa intenţia achiziţiei de mobilier pentru instanţe, omul de afaceri Viorel Cataramă preciza, pentru 'Ziarul Financiar', că societatea Elvila SA nu are nici o şansă să intre în insolvenţă pentru datorii. Viorel Cataramă a declarat, atunci, că a achitat toate datoriile Elvila 'de câteva milioane de euro', cu banii obţinuţi din vânzarea unui teren, după ce a văzut amploarea crizei economice din Statele Unite ale Americii.
- XCLUSIV. Viorel Cataramă mobilează instanţele de judecată. 115.000 de euro de la bugetul Ministerului Justiţiei în conturile companiei Elvila (Puterea)


EVENIMENT - Ceahlăul, păgubit de 33 de hectare sus


O inginerie financiară pusă la cale de un primar din Neamţ şi un afacerist de renume din Bacău vor păgubi Ceahlăul de aproape 33 de hectare de pădure. Justiţia pune şi ea umărul prin termenele pe care le dă în procesul prin care se încearcă stoparea tăierii acestei păduri din vecinătatea Parcului Naţional Ceahlău.
În 2005, Consiliului Local Ceahlău, mânat de primarul Costică Şchiopu, a trecut pădurea de la Boiştea Rotundă din domeniul public în domeniul privat al comunei şi ulterior a aprobat garantarea unui împrumut de 130.000 de dolari cu pădurea. Banii au fost luaţi pe datorie de la firma Rustrans SRL a multimilionarului băcăuan Viorel Rusu şi cum nu au fost returnaţi la termen, Rusu a trimis un executor judecătoresc care a scos pădurea la licitaţie publică. Evident, licitaţia a fost adjudecată de Rustrans.
- Ceahlăul, păgubit de 33 de hectare (Jurnalul National)


EVENIMENT - Filiera şpăgii în Delta Dunării sus


Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea încearcă să-i liniştească pe pescarii din Deltă care nu acceptă taxa de pescuit instituită începând din acest an de administraţia locală şi refuză să mai pescuiască. Timp de o săptămână, şefii ARBDD şi cei ai CJ Tulcea au organizat întâlniri cu pescarii din mai multe zone ale Deltei. Au avut loc confruntări verbale dure, iar părţile par să rămână pe poziţii ireconciliabile. CJ Tulcea nu renunţă la suprataxă, iar pescarii denunţă sistemul mafiot în care lucrează şi ameninţă că nu vor mai solicita autorizaţii de pescuit în noile condiţii.
Pescarii au făcut dezvăluiri privind şpăgile pe care ar fi obligaţi să le dea celor care au atribuţii de control privind bracnoajul. 'Peştele cel mai valoros nu ajunge la cherhana şi nici la noi acasă, pentru că suntem nevoiţi să-l dăm gratis poliţiştilor, agenţilor ecologi, comisarilor de mediu sau financiari. Dacă nu procedăm aşa, suntem şicanaţi continuu şi nu ne mai putem câştiga existenţa. Sunt o mulţime de controlori pentru braconaj, iar braconajul nu scade, dimpotrivă', a spus un pescar din Crişan pentru România liberă.
- Cum pescuiesc autorităţile şpagă în Delta Dunării (Romania libera)


EVENIMENT - Stănculescu despre '89: 'Nu suntem pregătiţi să aflăm adevărul, poate prin anul 2050' sus


Generalul Victor Atanasie Stănculescu, condamnat pentru reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, a declarat duminică seara, la B1TV, că România nu este pregătită pentru aflarea adevărului despre Revoluţia din 1989.
Întrebat dacă adevărul despre Revoluţie va ieşi vreodată la iveală, fostul general a spus că 'Depinde din ce unghi, pentru ca trei oameni pot avea trei pareri diferite, adevarul este relativ'.
'Acum e prea devreme, suntem prea tineri, avem doar 20 de ani, ne mai trebuie inca vreo 20. Poate prin anul 2050, cand se va schimba mai serios clima. La ce sa foloseasca acum adevarul? Poate ca nu mai sunt multi care ne conduc din cei care erau in cauza. Sau poate, asa cum a scris Cristoiu, pana in 1996 ne-au condus fostii comunisti, odata cu venirea lui Emil Constantinescu ne-au condus fostii istorici, acum ne conduc urmasii urmasilor si sunt fosti gineri, nepoti, fosti UTC-isti'.
- Stănculescu despre '89: 'Nu suntem pregătiţi să aflăm adevărul, poate prin anul 2050' (Adevarul)


EVENIMENT - Caraibe: Un român a câştigat 1,35 milioane de dolari la poker sus


Anton Ionel, un om de afaceri din Bucureşti, a încheiat pe locul al treilea în Poker Stars Caraibbean Adventure, unul dintre cele mai puternice turnee de poker din lume şi a câştigat 1,35 milioane de dolari.
'Românul Anton Ionel a fost imaginea răbdării. A ajuns aici în urma unui satelit Poker Stars de 33 de dolari şi a vrut să fie sigur că investiţia va fi una profitabilă. A jucat doar câteva mâini şi s-a găsit într-o situaţie fără ieşire după ce a plusat cu un all-in într-un duel cu Glen Hall. Totuşi răbdarea i-a fost răsplătită cu un loc 3 şi 1,35 milioane de dolari', scrie site-ul oficial al competiţiei, de pe care preia Adevărul.
- Un român a dat lovitura în Caraibe: A câ?tigat 1,35 milioane de dolari la poker (Adevarul)

0 Response to "Revista Presei 17 ianuarie 2011"

Trimiteți un comentariu