[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 14 februarie 2011

Posted by PressUpdate luni, 14 februarie 2011 09:51

Sumar

POLITIC - Traian Băsescu: Regina se află printre liderii sindicali

Traian Băsescu declară în interviul acordat României Libere că liderii sindicatelor poliţiştilor şi vameşilor ştiu mai multe decât spun în scandalul corupţiei de la punctele de frontieră şi cei reţinuţi ar putea proba că 'regina se află printre liderii sindicali'.
Totuşi, şeful statului argumentează, pe baza informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, că 'în cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit nici un transfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize'.
Despre alegerile din PDL, programate pentru 14 mai, Traian Băsescu atrage atenţia că funcţia de şef al partidului trebuie despărţită de cea de premier, iar noua echipă de conducere ar trebui să-i includă şi pe Macovei, Voinescu, Preda, Ungureanu şi Baconschi: 'De ce n-ar fi loc între cei 15 vicepreşedinţi de aceşti cinci oameni, pentru că n-au lipit afişe?'.
Şeful statului nu-i 'scoate în afara jocului', însă pe oamenii politici 'fiindcă numirile de şefi de vame se fac cu influenţă politică'. În ceea ce priveşte partidul, Traian Băsescu remarcă lipsa de implicare a 'greilor' PDL şi avertizează că viitoarea conducere a PDL ar trebui să atragă şi aripa reformistă. Totuşi, preşedintele Băsescu este de părere că Teodor Baconschi a greşit atunci când a cerut prin presă funcţia de prim-vicepreşedinte şi nu crede că va obţine o dispensă în acest sens. 'Partidul nu se va rupe' explică preşedintele, nu doar fiindcă oamenii din PDL nu vor face acest lucru, dar şi fiindcă votul uninominal nu mai permite crearea de noi formaţiuni: e nevoie de o infrastructură serioasă, pe care o nouă formaţiune nu şi-o poate forma atât de repede.
- Panică în Vama Albiţa! (Curentul)
- Traian Băsescu: Regina se află printre liderii sindicali (Romania libera)


POLITIC - Cine se strânge în jurul lui Blaga

Ideea decuplării premierului Emil Boc de PDL are din ce în ce mai mulţi suporteri printre democrat-iberali. La propunerea avansată de Vasile Blaga şi Adriean Videanu s-au alăturat şi fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu. Acesta a afirmat că propunerea separării celor două funcţii va fi dezbătută pe 19 februarie la şedinţa Consiliului Director al PDL. Mesajul indirect, către Emil Boc, este să nu mai candideze la şefia PDL şi să se mulţumească să rămână doar prim-ministru - scrie Evenimentul zilei.
'Multă lume ar vrea să ştie, de pildă, cu cât a contribuit chiar Radu Berceanu la scăderea partidului în sondaje, atunci când era ministru. Nu mă aventurez să rostesc cifre. Îi las pe cititori să facă asta', scrie Cristian Preda, pe blog - preia cotidianul.ro.
Pentru Elena Udrea astăzi este o zi specială. Se împlinesc fix cinci ani de când a primit carnetul de membru al PD. 14 februarie 2006 - 14 februarie 2011 sunt bornele care definesc activitatea doamnei Udrea în partidul condus de Emil Boc şi supravegheat atent de Traian Băsescu. În cei cinci ani, Elena Udrea a avut o ascensiune fulminantă în PD, respectiv PDL, de la funcţia banală de secretar executiv până la cea de preşedinte de filială şi lider al Palatului Victoria. Începând de astăzi, Elena Udrea are voie, conform Statutului partidului, să candideze pentru şefia PDL, deoarece a căpătat vechimea necesară: cinci ani. Dacă democrat-liberalii şi-ar fi ales preşedintele anul trecut, Udrea nu avea voie să candideze. Pentru alegerile care se vor organiza în luna mai, ea are voie să concureze inclusiv pentru funcţia supremă în partid - informează Puterea.
- Cadou de Valentine's Day. Elena Udrea primeşte dezlegare să candideze pentru şefia PDL (Puterea)
- Baconschi, trimis la un curs de columbofilie politică de către Berceanu (Curentul)
- Tripleta BVB vrea decuplarea lui Boc de PDL (Evenimentul zilei)
- Atac dur la Berceanu: Cu cât a contribuit el la scăderea partidului în sondaje? (Cotidianul)


POLITIC - PDL se invită prin lege la mogulii TV

Democrat-liberalii propun, printr-un proiect de lege, paritate între Putere şi Opoziţie la dezbaterile de pe micile ecrane. Jurnalele de ştiri vor fi realizate ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare.
Un grup de patru parlamentari PDL - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brânduşa Novac şi Doiniţa Chircu -a iniţiat un proiect de modificare a legii audiovizualului.Potrivit propunerii, în emisiunile de dezbateri, numărul reprezentanţilor Puterii şi ai Opoziţiei trebuie să fie egal. Iniţiatorii s-au gândit şi la programele de ştiri unde ar trebui asigurat un echilibru 'ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare şi, după caz, de reprezentarea la nivel local'.
- PDL se invită prin lege la mogulii TV (Adevarul)



Continua

EDITORIAL Nume şi prenume

POLITIC Traian Băsescu: Regina se află printre liderii sindicali

Cine se strânge în jurul lui Blaga

PDL se invită prin lege la mogulii TV

SRI nu a mai prezentat raportul de activitate în Parlament din 2006

Crin Antonescu spune că nu sunt probleme în USL

Ponta: Flutur şi Blejnar sunt disperaţi /Flutur: Ponta este un procuror obraznic şi un avocat slugarnic

Iese sau nu UDMR de la guvernare?

ECONOMIC România continuă să se împrumute

Cât grâu am exportat în 2010

Vânzătorii de centrale de apartamente, principalii beneficiari ai eliminării subvenţiei la căldură

SOCIAL Bugetarii aşteaptă şi creşterea puterii de cumpărare

Un român a depus 8.000 de cv-uri într-un an

Numărul contractelor de muncă se apropie de 6 milioane

Zeci de mii de români, la lumina lumânării

Studiu: Elevii folosesc cornul şi laptele pentru a hrăni animalele sau joacă fotbal cu ele

JUSTIŢIE Kovesi: Dacă a cumpărat vila pe numele bunicuţei, nu ai ce face. Trebuie modificată Constituţia

MEDIA Mircea Badea: 'Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect'

CULTURĂ Jeff Bridges: 'Oscarurile au devenit reclame'

SPORT Baschet feminin: ICIM Univ. ''V. Glodiş'' Arad a câştigat Liga Europei Centrale

Formula 1: Brazilianul Barrichello, cel mai bun timp în ultima zi a testelor de la Jerez

INTERNAŢIONAL AGERPRES Egipt: Consiliul militar suprem pregăteşte terenul pentru o nouă Constituţie

Cabinetul Abbas va demisiona luni /surse/

UE anunţă planuri de acţiune la nivel european în favoarea romilor

Guvernul afgan va fi următorul care va cădea, potrivit talibanilor /SITE/

Elveţienii vor putea păstra armele de serviciu acasă

Africa de Sud trimite o fregată contra piraţilor somalezi

EVENIMENT Ce îi leagă pe Niculae, Celestini şi Comăniţă

Vasile Marica, acuzat că a primit şpagă 20.000 de dolari

Afacerile secretarului de stat Marin Anton

Costică Mazilu, deputatul care a prosperat în toate partidele


-- in detaliu --

EDITORIAL - Nume şi prenume sus


Principala destinaţie turistică de Valentine's Day a vameşilor îndrăgostiţi de mită pare să fie secţiile de poliţie din Capitală unde gradul de ocupare a trecut de 100% iar arestaţii stau ca la spital câte doi în pat. Motiv pentru care cea mai sinceră declaraţie de dragoste s-a regăsit în confesiunea unui vameş: 'am atâţia bani că pot să mă şterg la fund cu ei. Dar nu pot să mă opresc, mă, nu pot să nu mai iau. Mi-a intrat în sânge'.
Asta da, patimă. Ei, poate acum se şterg pe bot. Măcar pentru o vreme. Deranjat de 'minciuna fără limite' a celor care consideră vameşii nişte victime ale reglării de conturi din PDL, dl Băsescu a precizat că boala e veche: 'cangrena de la frontiere e arhicunoscută şi tolerată de toate partidele'. Aşa este - lucru pe care-l ştiu bine şi cei care, din ură faţă de dl Băsescu, mai au puţin şi trec de partea corupţiei. De altfel, unii se află de mult acolo - scrie Tia Şerbănescu în Curentul.
Preşedintele le-a făcut acestora o propunere indecentă dar avantajoasă: 'să spună cui au dat şpaga. Au şansa de a face mai puţină puşcărie sau deloc dacă spun cui au dat banii, cu nume şi prenume'. Deşi apelul prezidenţial se adresa şefului vămilor Mărginean şi celorlalţi vameşi arestaţi, primii care au sărit să dea nume şi prenume au fost şefii de vămi mai vechi, care au şi ei multă avere în sânge. Liberalul Nini Săpunaru a dat chiar şi nume de oraşe: 'Blejnar a fost şef în Arad, Falcă e din Arad, să vă spun mai multe?'. Da! Dar spune-ne ceva ce nu ştiam. Ce-i drept acum dl Blejnar, şeful ANAF, îşi construieşte ditamai viloiul în Capitală. Aşadar, nume Blejnar, prenume Sorin.
- Nume şi prenume (Curentul)


POLITIC - Traian Băsescu: Regina se află printre liderii sindicali sus


Traian Băsescu declară în interviul acordat României Libere că liderii sindicatelor poliţiştilor şi vameşilor ştiu mai multe decât spun în scandalul corupţiei de la punctele de frontieră şi cei reţinuţi ar putea proba că 'regina se află printre liderii sindicali'.
Totuşi, şeful statului argumentează, pe baza informaţiilor obţinute de la serviciile secrete, că 'în cele şase luni de supraveghere nu s-a descoperit nici un transfer de bani spre oameni politici, dar ancheta ne poate rezerva surprize'.
Despre alegerile din PDL, programate pentru 14 mai, Traian Băsescu atrage atenţia că funcţia de şef al partidului trebuie despărţită de cea de premier, iar noua echipă de conducere ar trebui să-i includă şi pe Macovei, Voinescu, Preda, Ungureanu şi Baconschi: 'De ce n-ar fi loc între cei 15 vicepreşedinţi de aceşti cinci oameni, pentru că n-au lipit afişe?'.
Şeful statului nu-i 'scoate în afara jocului', însă pe oamenii politici 'fiindcă numirile de şefi de vame se fac cu influenţă politică'. În ceea ce priveşte partidul, Traian Băsescu remarcă lipsa de implicare a 'greilor' PDL şi avertizează că viitoarea conducere a PDL ar trebui să atragă şi aripa reformistă. Totuşi, preşedintele Băsescu este de părere că Teodor Baconschi a greşit atunci când a cerut prin presă funcţia de prim-vicepreşedinte şi nu crede că va obţine o dispensă în acest sens. 'Partidul nu se va rupe' explică preşedintele, nu doar fiindcă oamenii din PDL nu vor face acest lucru, dar şi fiindcă votul uninominal nu mai permite crearea de noi formaţiuni: e nevoie de o infrastructură serioasă, pe care o nouă formaţiune nu şi-o poate forma atât de repede.
- Panică în Vama Albiţa! (Curentul)
- Traian Băsescu: Regina se află printre liderii sindicali (Romania libera)


POLITIC - Cine se strânge în jurul lui Blaga sus


Ideea decuplării premierului Emil Boc de PDL are din ce în ce mai mulţi suporteri printre democrat-iberali. La propunerea avansată de Vasile Blaga şi Adriean Videanu s-au alăturat şi fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu. Acesta a afirmat că propunerea separării celor două funcţii va fi dezbătută pe 19 februarie la şedinţa Consiliului Director al PDL. Mesajul indirect, către Emil Boc, este să nu mai candideze la şefia PDL şi să se mulţumească să rămână doar prim-ministru - scrie Evenimentul zilei.
'Multă lume ar vrea să ştie, de pildă, cu cât a contribuit chiar Radu Berceanu la scăderea partidului în sondaje, atunci când era ministru. Nu mă aventurez să rostesc cifre. Îi las pe cititori să facă asta', scrie Cristian Preda, pe blog - preia cotidianul.ro.
Pentru Elena Udrea astăzi este o zi specială. Se împlinesc fix cinci ani de când a primit carnetul de membru al PD. 14 februarie 2006 - 14 februarie 2011 sunt bornele care definesc activitatea doamnei Udrea în partidul condus de Emil Boc şi supravegheat atent de Traian Băsescu. În cei cinci ani, Elena Udrea a avut o ascensiune fulminantă în PD, respectiv PDL, de la funcţia banală de secretar executiv până la cea de preşedinte de filială şi lider al Palatului Victoria. Începând de astăzi, Elena Udrea are voie, conform Statutului partidului, să candideze pentru şefia PDL, deoarece a căpătat vechimea necesară: cinci ani. Dacă democrat-liberalii şi-ar fi ales preşedintele anul trecut, Udrea nu avea voie să candideze. Pentru alegerile care se vor organiza în luna mai, ea are voie să concureze inclusiv pentru funcţia supremă în partid - informează Puterea.
- Cadou de Valentine's Day. Elena Udrea primeşte dezlegare să candideze pentru şefia PDL (Puterea)
- Baconschi, trimis la un curs de columbofilie politică de către Berceanu (Curentul)
- Tripleta BVB vrea decuplarea lui Boc de PDL (Evenimentul zilei)
- Atac dur la Berceanu: Cu cât a contribuit el la scăderea partidului în sondaje? (Cotidianul)


POLITIC - PDL se invită prin lege la mogulii TV sus


Democrat-liberalii propun, printr-un proiect de lege, paritate între Putere şi Opoziţie la dezbaterile de pe micile ecrane. Jurnalele de ştiri vor fi realizate ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare.
Un grup de patru parlamentari PDL - Raluca Turcan, Cezar Preda, Brânduşa Novac şi Doiniţa Chircu -a iniţiat un proiect de modificare a legii audiovizualului.Potrivit propunerii, în emisiunile de dezbateri, numărul reprezentanţilor Puterii şi ai Opoziţiei trebuie să fie egal. Iniţiatorii s-au gândit şi la programele de ştiri unde ar trebui asigurat un echilibru 'ţinând cont de ponderea partidelor parlamentare şi, după caz, de reprezentarea la nivel local'.
- PDL se invită prin lege la mogulii TV (Adevarul)


POLITIC - SRI nu a mai prezentat raportul de activitate în Parlament din 2006 sus


Halucinant! Acesta este cuvântul care poate descrie cel mai bine situaţia în care se află SRI în raport cu instituţia care controlează Serviciul - Parlamentul României. Deşi legea obligă SRI ca în fiecare an să prezinte în plenul Parlamentului raportul său de activitate pe anul anterior, ultimul raport dezbătut este cel din anul 2006. Povestea rapoartelor de bilanţ ale SRI pe anii 2007, 2008 şi 2009 este extrem de încâlcită. Senatorii şi deputaţii de la Comisia de control al SRI se încurcă în răspunsuri. Unul dintre ei, deputatul Ioan Stan, afirmă că SRI a trimis rapoartele către Parlament cu întârziere. SRI neagă. Cel mai ciudat este că Cezar Preda, şeful Comisiei parlamentare de control al SRI, habar nu are unde se află rapoartele. La aceste confuzii mai adăugăm şi că Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, nu ştie că Serviciul trebuie să citească bilanţul în plen.
- SRI a ieşit de sub control parlamentar.De cinci ani (Puterea)


POLITIC - Crin Antonescu spune că nu sunt probleme în USL sus


Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, sâmbătă, că USL nu se revendică de la social-liberalism, fiecare dintre formaţiuni păstrându-şi ideologia, el precizând că, dacă Dinu Patriciu s-a referit la USL spunând că nu crede în social-liberalism, atunci a greşit adresa.
Solicitat să comenteze un editorial recent al lui Dinu Patriciu, în care acesta preciza că nu crede în social-liberalism şi să aprecieze dacă, astfel, a dat o lovitură de imagine USL, Antonescu a spus că nu ştie dacă Patriciu s-a referit la USL - scrie Gândul.
El a precizat că Dinu Patriciu nu poate să dea o lovitură de imagine acestei uniuni social-liberale şi a apreciat că acesta nu intenţionează să se înscrie în 'corul prietenilor Palatului Cotroceni', care încearcă să afecteze imaginea acestei construcţii.
Deputatul PNL Ludovic Orban a spus, sâmbătă, la Târgovişte, că el nu va susţine niciodată un candidat al PSD, pentru că nu este 'stângaci', nu ştie să facă nimic cu mâna stângă şi a susţinut că Ion Iliescu şi Adrian Năstase au inventat DNA, instituţie pe care au folosit-o ca pe o armă politică - scrie Curierul Naţional.
- Conu' Dinu, Orban şi Stavarache încep să se sature de Crin (Curentul)
- Cel mai tânăr primar din România, jenat de formarea USL (Romania libera)
- Antonescu: Dacă Patriciu s-a referit la USL spunând că nu crede în social-liberalism, a greşit adresa (Gandul)
- Orban: Iliescu şi Năstase au inventat DNA şi au folosit-o ca armă politică (Curierul national)


POLITIC - Ponta: Flutur şi Blejnar sunt disperaţi /Flutur: Ponta este un procuror obraznic şi un avocat slugarnic sus


Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică, comentând acuzaţiile secretarului general adjunct al PDL, Gheorghe Flutur, că acesta şi şeful ANAF, Sorin Blejnar, 'sunt disperaţi pentru că ancheta procurorilor se apropie de ei doi' - citat de cotidianul.ro.
Secretarul general-adjunct al PDL Gheorghe Flutur a declarat că PDL nu va tolera nici o ameninţare şi nici un atac din partea lui Victor Ponta, un 'procuror obraznic' pentru adversarii politici şi un 'avocat slugarnic' pentru membrii PSD, 'boţul de mămăligă din undiţa lui Năstase' pentru electorat, citează Puterea.
Scos joi de sub urmărire penală în dosarul UCM Reşiţa, senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias, îl acuză pe Victor Ponta de 'infantilism politic' după ce liderul PSD i-a cerut public să returneze suma de 60 milioane euro din TVA-ul pe care afaceristul arab Said Baaklini ar fi solicitat-o pentru exportul a patru motoare.
'Nu vreau să mă gândesc cum va arăta un guvern condus de Victor Ponta', a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele interimar al PDL Constanţa, senatorul Mircea Banias, potrivit Evenimentului zilei.
- Flutur: Victor Ponta este un procuror obraznic şi un avocat slugarnic (Puterea)
- Contraatac la Ponta dinspre PDL Constanţa. Mircea Banias: 'Nu vreau să mă gândesc cum va arăta un guvern condus de Victor Ponta' (Evenimentul zilei)
- Flutur şi Blejnar sunt disperaţi, susţine Ponta (Cotidianul)


POLITIC - Iese sau nu UDMR de la guvernare? sus


Semnalele conducerii UDMR de continuare a colaborării cu PDL sunt temperate de senatorul Gyorgy Frunda care susţine că are 'rezerve serioase' faţă de coabitarea în Coaliţie şi cere o decizie clară la Congresul de la finalul lui februarie al Uniunii. Mai ales că, spune el, PSD şi PNL au răbdare să aştepte UDMR-ul până atunci.
Potrivit lui Frunda, prezenţa UDMR alături de PDL trebuie condiţionată de respectarea unor termene privind relansarea economică, puncte ce ar trebui să se regăsească în protocolul Coaliţiei.
'Ca să creşti economic, guvernul tău trebuie să facă ceva, vreau să văd acest lucru. Dacă va exista o foaie de parcurs cu termene clare de relansare economică, atunci trebuie să rămânem la guvernare, dacă acestea se împlinesc. Dacă nu se întâmplă acest lucru, atunci trebuie să ieşim de la guvernare', a spus Frunda, citat de Evenimentul zilei.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, sâmbătă, la Consiliul Reprezentanţilor Unionali de la Târgu Mureş, că UDMR şi-a ţinut şi îşi ţine cuvântul dat, iar acordurile din cadrul coaliţiei sunt importante şi avantajoase pentru comunitatea maghiară - scrie Curierul Naţional.
- Frunda: PSD şi PNL au răbdare să aştepte UDMR până la Congres (Evenimentul zilei)
- Marko: UDMR are toate motivele să menţină actuala coaliţie guvernamentală (Curierul national)


ECONOMIC - România continuă să se împrumute sus


Datoria publică a continuat să crească anul trecut într-un ritm rapid de 32%, în condiţiile în care statul s-a împrumutat masiv şi a ajuns la un nou maxim istoric de 194 mld. de lei (46 mld. de euro), iar ponderea în PIB a fost de 38%. Practic, datoria publică a crescut de la 35 la 46 mld.euro în 2010, adică cu 1 mld. euro pe lună.
'Ritmul de creştere al datoriei publice este semnificativ. Iar nivelul s-a apropiat de 40% din PIB. Situaţia este agravată de faptul că structura datoriei are o componentă mare pe termen scurt, care este mai volatilă', a comentat analistul Aurelian Dochia.
Poate România să funcţioneze fără să majoreze datoria publică cu 1 mld. euro lunar aşa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani? 'Datoria publică este proiectată să se stabilizeze. Acum nu este deloc mică. Ne apropiem de un maxim tolerabil. Important este să ne gândim pentru ce ne îndatorăm. Dacă creştem datoria pentru finanţarea cheltuielilor curente cu salarii şi pensii, pieţele pot deveni nervoase. Dacă facem autostrăzi, nu este tragedie', consideră Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.
Finanţele au reuşit să reducă uşor deficitul bugetar anul trecut, însă ritmul rapid de creştere a datoriei publice şi perspectivele slabe privind creşterea economică ramân principalele vulnerabilităţi.
- Adevărul cifrelor: România se injectează cu datorii noi de 1 mld. euro lunar ca să funcţioneze. Până când? (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Cât grâu am exportat în 2010 sus


România a exportat peste 2,3 milioane de tone de grâu până la 30 noiembrie 2010, în timp ce importurile au fost de numai 685.000 tone, a declarat, duminică, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, la un post privat de televiziune.
'În 2010 s-au realizat circa 5,7 milioane tone de grâu. Din această producţie împreună cu soldul care era la începutul anului trecut din producţia lui 2009, exporturile de grâu au totalizat 2,364 milioane tone până la 30 noiembrie 2010, iar importurile au fost undeva la 685.000 de tone. O cifră extrem de mică faţă de ceea ce era în anii anteriori. Este o piaţă liberă. Noi facem cele mai multe afaceri cu ţările UE şi ne supunem regulilor, iar ceea ce înseamnă relaţiile noastre cu ţările terţe sunt aceleaşi cu cele pe care le practică Franţa sau Germania', a precizat Tabără, citat de Capital.
- Cât grâu a exportat România în 2010 (Evenimentul zilei)
- Tabără: România a exportat 2,3 milioane tone grâu şi a importat 685.000 tone (Capital)


ECONOMIC - Vânzătorii de centrale de apartamente, principalii beneficiari ai eliminării subvenţiei la căldură sus


Eliminarea subvenţiilor la încălzire este un balon de oxigen pentru comercianţii de centrale termice, care se aşteaptă la o creştere spectaculoasă a vânzărilor din acest an.
Cel mai recent raport publicat de echipa de evaluare a Fondului Monetar Internaţional (FMI) punctează măsurile convenite cu autorităţile române pentru limitarea deficitului bugetar la 4,4% din PIB, în 2011. Printre acestea este numită şi eliminarea subvenţiilor la căldură.
Ipoteza, plauzibilă, a eliminării subvenţiilor şi implicit a unui cost sensibil mai mare a încălzirii în sistem centralizat a locuinţelor este luată în calcul şi de comercianţii de centrale termice. 'Măsura va avea un impact major în vânzările de centrale termice de pe piaţa locală. Românii vor opta pentru achiziţia şi instalarea unui sistem propriu de încălzire pentru a reduce cheltuielile, dar şi pentru a avea controlul costurilor', a declarat, pentru Gândul, Cătălin Drăguleanu, directorul de vânzări al Ariston Thermo România. În acest context, el estimează că piaţa de profil ar putea avansa cu 30%, până la un nivel de 180.000 de unităţi comercializate de-a lungul acestui an.
- Cine câştigă de pe urma eliminării subvenţiei la căldură. Lista cu judeţele campioane la debranşări (Gandul)


SOCIAL - Bugetarii aşteaptă şi creşterea puterii de cumpărare sus


Guvernul s-a angajat în faţa FMI că va continua şi anul viitor politica de restrângere a cheltuielilor, inclusiv cu salarii şi prime, pentru un deficit de 3%, şi că sistemul alocaţiilor de încălzire va fi schimbat până la finele lunii iulie, urmând să fie acordate doar persoanelor cu venituri reduse. Prin revizuirea modului de acordare a alocaţiilor de încălzire, economiile la buget vor creşte semnificativ, estimează Guvernul în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) la finalul evaluării din ianuarie-februarie.
'Bugetarii ar trebui să-şi ia gândul de la creşteri salariale. Şi-aşa majorarea din februarie nu ar trebui să-i încânte prea tare pentru că în realitate acel 15% este de fapt -2%. Dacă ne uităm la inflaţia care a fost de 8%, la faptul că s-a tăiat al 13-lea salariu şi că 15% s-a pus la salariul din octombrie 2010, adică la 75% din salariu, atunci bugetarul a mai pierdut de fapt 2 lei prin majorarea din februarie'', a declarat, pentru Curierul Naţional, consultantul financiar Niels Schnecker.
- Lefurile bugetarilor nu vor creşte prea curând (Curierul national)
- Un român ia leafă 157 ...iar un belgian 1.100 (Libertatea)


SOCIAL - Un român a depus 8.000 de cv-uri într-un an sus


Robert Moreanu, absolvent a două facultăţi, a reuşit în 2010 trista performanţă de a fi candidatul cu cele mai multe CV-uri depuse pe un site de recrutare: 7.996, adică o medie de aproape 22 pe zi. Spune că s-ar mulţumi şi cu un salariu de 500 de euro.
În total, în 2010, Robert Moreanu (36 de ani), absolvent de două facultăţi - Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti - şi-a trimis CV-ul de nu mai puţin de 7.996 de ori. Adică o medie de aproape 22 de aplicaţii pe zi.
Nici măcar nu ştie că a reuşit trista performanţă de a fi candidatul cu cele mai multe CV-uri depuse pe portalul de recrutare bestjobs.ro. Nu s-a limitat la un singur site, ci a apelat la toate, indiferent de jobul disponibil, de specializarea necesară ori de salariul oferit.
N-a avut prea mult succes: după atâtea căutări, abia a reuşit să se angajeze ca agent de securitate într-un complex rezidenţial de lux, bineînţeles cu carte de muncă, în toamna anului trecut.
Aici a lucrat patru luni, apoi şi-a dat demisia, după ce o altă companie i-a făcut o ofertă interesantă, în domeniul economic.
S-a dovedit a fi o ofertă mincinoasă, aşa că acum se întoarce la vechiul angajator.
- În căutarea unui job. Gândul vi-l prezintă pe ROMÂNUL CARE A DEPUS 8.000 DE CV-URI ÎNTR-UN AN. De ce crede că e în continuare şomer (Gandul)


SOCIAL - Numărul contractelor de muncă se apropie de 6 milioane sus


Numărul de contracte de muncă în vigoare a fost de aproape 6 milioane la sfârşitul lunii ianuarie, fiind în creştere faţă finele lui 2009, când era de 5,92 milioane, dar este încă la o distanţă mare faţă recordul înregistrat în 2008, când la inspectoratele teritoriale de muncă erau peste 6,26 milioane de contracte de muncă active.
Specialiştii rămân însă rezervaţi în ceea ce priveşte eventuala revenire a pieţei muncii, deşi numai în perioada decembrie 2009 - ianuarie 2010 în evidenţele Inspecţiei Muncii au intrat peste 398.000 de noi salariaţi.
'Cu 53.000 de contracte de muncă nou-încheiate şi cu alte 1,5 milioane de contracte şterse din evidenţele inspectoratelor de muncă în 2010 este evident că din cifre nu se poate vorbi de un semnal de încredere pe piaţă. Nu ştiu până când va dura situaţia, dar până una-alta nu se văd semne de revenire a pieţei muncii', este de părere Mariana Câmpeanu, economistă şi statisticiană care a fost ministru al muncii în timpul guvernului Tăriceanu.
Cu toate acestea, angajatorii din IT şi auto au anunţat că vor face cel puţin 8.000 de noi angajări în acest an.
- Numărul de contracte de muncă se apropie iar de 6 milioane. Îşi revine piaţa muncii? (Ziarul financiar)


SOCIAL - Zeci de mii de români, la lumina lumânării sus


Peste 60.000 de locuinţe nu sunt nici acum racordate la sistemul de electrificare, iar asta mai poate dura încă cel puţin cinci ani. Autorităţile dau vina pe lipsa banilor din bugetul de stat, iar companiile energetice spun că investiţiile în electrificare se recuperează în sute de ani.
Prin programul 'Electrificare 2007-2009', Guvernul şi-a propus racordarea celor 67.738 de locuinţe care erau în beznă la acea dată şi estima că vor fi cheltuite pentru asta 479 de milioane de lei. Însă guvernanţii au avut cu totul alte priorităţi. În primul an nu s-a prevăzut niciun ban în bugetul statului pentru electrificări, iar în 2008, deşi iniţial s-au alocat sume în această direcţie, ele au fost blocate la o rectificare bugetară.
Potrivit informaţiilor transmise pentru 'Adevărul' de Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a gestionat acest program, anul 2009 a fost singurul în care s-au dat bani pentru astfel de proiecte. Adică 13 milioane de lei, suficiente pentru doar 11.367 de case.
- Zeci de mii de români nu sunt încă în era electricităţii (Adevarul)


SOCIAL - Studiu: Elevii folosesc cornul şi laptele pentru a hrăni animalele sau joacă fotbal cu ele sus


În plină criză economică, programul 'Cornul şi laptele' - distribuite în şcoli - se dovedeşte a fi un program prost gândit de guvernanţii de la acea vreme.
Un studiu făcut în mai multe şcoli din Capitală, dar şi din mediul rural a demonstrat că produsele oferite micuţilor sunt de proastă calitate şi ei nu le apreciază. Ba mai mult - arată Curentul - elevii de la ţară folosesc cornul şi laptele oferite de guvern pentru a hrăni animalele din gospodărie, cei de la oraş se bat sau chiar joacă fotbal cu produsele, iar profesorii sunt frustraţi că, în pofida pregătirii profesionale, au ajuns să împartă alimente.
Studiul scoate în evidenţă faptul că produsele sunt consumate într-o măsură mai mare la ţară, unde cornul şi laptele reprezintă o sursă importantă de hrană pentru familiile elevilor, în special în cazul copiilor de etnie romă, care vin la şcoală motivaţi de această gustare.
- Studiu finan?at de Guvern. Cornul ?i laptele stricat sau de slabă calitate, folosite la hrănirea animalelor, la ?ară (Puterea)
- Elevii folosesc cornul şi laptele pentru a hrăni animalele sau joacă fotbal cu ele (Curentul)


JUSTIŢIE - Kovesi: Dacă a cumpărat vila pe numele bunicuţei, nu ai ce face. Trebuie modificată Constituţia sus


Peste 100 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost arestaţi în dosarul corupţiei din vămi. Acuzaţia: luare de mită. Fapta e pedepsită mai mult sau mai puţin dur de Codul penal, dar practica judiciară ne arată că judecătorii dau pedepse cu puţini ani de închisoare, adesea cu suspendare. Sumele luate ca mită în cazul vămilor sunt impresionante, dacă e să ne luăm după dosarul DNA, ajungând şi la peste 100.000 de euro pe tură la un singur punct vamal. În mod evident, nu din salariile mici, până la 2.000 de ron, şi-au construit vile impresionante vameşii şi poliţişti. În acest articol veţi afla ce se va întâmpla cu averile lor.
'Dacă un inculpat a cumpărat mai multe proprietăţi pe numele unei bunicuţe, nu ai ce face. Bunicuţa nu e funcţionar public, nu are declaraţii de avere şi nu îi poţi cere să dovedească de unde a avut bani de vile. Este protejată de prezumţia de obţinere licită a averii. Până nu se modifică Constituţia, nu avem ce face, nu poate fi promovată nicio lege care să îl oblige pe cel anchetat să dovedească faptul că banii provin dintr-o sursă licită. Trebuie ca procurorul să dovedească faptul că banii provin din săvârşirea unei infracţiuni'.
Procurorul general Codruţa Kovesi a mai declarat pentru Gândul că, anul trecut, procurorii au luat măsuri asiguratorii în valoare de 300 de milioane de euro doar în dosarele cu evaziune fiscală şi contrabandă. După ce sentinţa rămâne definitivă, de punerea ei în executare se ocupă Ministerul Finanţelor, care este parte civilă în dosar, ca reprezentant al statului, a mai declarat, pentru Gândul, procurorul general.
- Ce se întâmplă cu SUPERAVERILE VAMEŞILOR. Procurorul general al României: Dacă a cumpărat vila pe numele BUNICUŢEI, nu ai ce face. TREBUIE MODIFICATĂ CONSTITUŢIA (Gandul)


MEDIA - Mircea Badea: 'Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect' sus


Mircea Badea şi Antena 3 vor da în judecată CNA, după ce instituţia a amendat postul TV cu 10.000 de lei pentru emisiunea 'În gura presei' din 13 ianuarie, în care realizatorul 'i-a încălcat dreptul la imagine' ziaristului Mircea Marian şi a folosit un limbaj injurios. 'Nu am înţeles ce a fost atât de injurios şi aş dori să mi se şi explice', spune Badea. Până acum, acesta a câştigat mai multe procese cu CNA-ul şi speră ca Antena 3 'să execute silit CNA, care are în acest moment de returnat nişte sume'. Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, realizatorul TV se arată dezgustat de majoritatea membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului - 'unii dintre ei sunt sclavii lui Băsescu şi se comportă ca atare, îl deservesc pe acest om cu tendinţe dictatoriale din ce în ce mai evidente' -, dar şi de ziariştii din presa scrisă care împing la maximum libertatea de exprimare pentru că 'nu au nici un fel de îngrădire sau abuz din partea unei instituţii' p recum CNA-ul. În acest moment, lui Badea nu i se pare imposibilă o arestare preventivă de efect.
- Mircea Badea: 'Mă aştept chiar şi la o arestare preventivă de efect' (Jurnalul National)


CULTURĂ - Jeff Bridges: 'Oscarurile au devenit reclame' sus


Celebrul actor deţinător al unui premiu decernat de Academia americană de film a vorbit - într-un interviu acordat ziarului Evenimentul zilei - despre provocările implicate de realizarea 'True Grit/Adevăratul curaj', despre ce înseamnă faima în ziua de azi şi despre dragoste la prima vedere.
Cronicile de după premiera lui 'True Grit/Adevăratul curaj' s-au întrecut în elogii. Potrivit 'The Guardian' filmul fraţilor Coen este mai sumbru şi mai aspru decât 'O sută de dolari pentru şerif', dar cel puţin la fel de bun. Nu, nu e vorba de un remake, precizează şi criticul Philip French. Dacă în filmul regizat de Henry Hathaway, John Wayne era 'prima vioară', fraţii Coen au preferat să facă din Mattie personajul principal şi să îi dea cea mai consistentă partitură a westernului.
'Prima dată când am auzit de 'True Grit/Adevăratul curaj', eram în mijlocul filmărilor la 'TRON: Moştenirea'. E mereu deconcertant şi sincer mă calcă pe nervi să mi se ofere un rol când lucrez la un alt film, în special când rolul care mi se propune sună cu adevărat interesant. Am ştiut de când am auzit de film că îmi va plăcea. Muream să lucrez cu fraţii Coen, mai ales după atât de mult timp. De câte ori te invită să te joci cu ei ştii că va ieşi ceva extrem de cool', mărturiseşte Jeff Bridges.
- Jeff Bridges: 'Oscarurile au devenit reclame' (Evenimentul zilei)


SPORT - Baschet feminin: ICIM Univ. ''V. Glodiş'' Arad a câştigat Liga Europei Centrale sus


Echipa feminină de baschet BC ICIM Universitatea ''Vasile Goldiş'' Arad a câştigat Liga Europei Centrale (CEWL), după ce a învins formaţia Bemaco Presov (Slovacia), cu scorul de 62-50 (16-13, 16-19, 17-4, 13-14), duminică, în finala găzduită de Sala Victoria din Arad.
Formaţia antrenată de americanul Stacey Nolan s-a impus în urma unui sfert trei foarte bun, Toma şi Brosovszky fiind jucătoarele remarcat.
Au evoluat la ICIM în acest meci Biljana Savic 11 puncte, 5 recuperări, Laura Drăgoescu 1 p, Ildiko Nagy, Anita Meszaros 2 p, 4 rec, Gabriela Larisa Toma 13 p, 16 rec, Monika Boriga Brosovszky 13 p, Ashlee Roberson 7 p, 6 rec, Bianca Urban, Cristina Paula Ciocan 4 p, 8 rec, Cherrise Graham 11 p, 4 rec.
La adversare au evoluat: Romina Ciappina 9 p, Jana Vackova 9 p, 5 rec, Michaela Zentkova 2 p, Jenifer Risper 19 p, 9 rec, Katarina Pindrochova, Lenka Kolkusova, Angelika Oravcova 3 p, Patricia Cizmarova 3 p, Cristina Wirth 8 p, 7 rec.
În finala mică a competiţiei, Kara Trutnov (Cehia) a dispus de Flying Foxes Viena cu 80-65.


SPORT - Formula 1: Brazilianul Barrichello, cel mai bun timp în ultima zi a testelor de la Jerez sus


Pilotul brazilian Rubens Barrichello (Williams) a realizat cel mai bun timp în ultima zi a testelor pe care echipele de Formula 1 le-au efectuat de joi până duminică la Jerez de la Frontera (Spania).
Barrichello a fost înregistrat pe un tur de pistă cu timpul de 1min.19sec.832/1000, reuşind să-i devanseze pe japonezul Kamui Kobayashi (Sauber) - 1min.20sec.601/1000 şi pe spaniolul Fernando Alonso (Ferrari) - 1min.21sec.074/1000.
Antrenamentele din Marele Circ vor continua începând de vineri pe circuitul Catalunya, de lângă Barcelona.
Noua ediţie a Campionatului Mondial de Formula 1 va debuta pe 13 martie, cu Marele Premiu al Bahreinului.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egipt: Consiliul militar suprem pregăteşte terenul pentru o nouă Constituţie sus


Consiliul suprem al forţelor armate din Egipt, căruia Hosni Mubarak i-a încredinţat puterea înainte de a renunţa la funcţie, vineri seara, după 18 zile de revolte populare, a anunţat duminică suspendarea Constituţiei, dizolvarea Parlamentului şi formarea unui comitet care să elaboreze o nouă constituţie pentru ţară, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Totodată, premierul Shafiq a dat asigurări că guvernul său are ca priorităţi securitatea şi revenirea la normaliltate şi a respins zvonurile privind plecarea din Egipt a fostului şef de stat.
Consiliul militar va rămâne la conducerea Egiptului timp de şase luni sau până la organizarea de noi alegeri, potrivit unui comunicat difuzat de televiziunea publică de la Cairo.
Mai devreme duminică, într-o conferinţă de presă, premierul egiptean Ahmed Shafiq a afirmat că prioritatea guvernului său este asigurarea securităţii în ţară şi a subliniat că situaţia economică a ţării este una solidă.
Securitatea şi revenirea la normalitate sunt primele priorităţi ale cabinetului provizoriu, a dat asigurări premierul, în finalul primei reuniuni de guvern de după plecarea preşedintelui Hosni Mubarak. Situaţia noastră economică internă este solidă. Avem rezerve suficiente pentru perioada următoare şi situaţia este foarte liniştitoare - a mai afirmat Shafiq. El a adăugat, fără a da detalii, că dacă instabilitatea se menţine 'ar putea apărea obstacole şi întârzieri'.
Premierul a menţionat că fostul şef al statului se află încă în ţară, în staţiunea balneară Sharm El-Sheikh de la Marea Roşie, unde dispune de o reşedinţă, negând zvonurile că acesta ar fi plecat din Egipt.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Cabinetul Abbas va demisiona luni /surse/ sus


Cabinetul palestinian va demisiona luni după care primul ministru Salam Fayyad va alege noi miniştri la cererea preşedintelui Mahmoud Abbas, au declarat surse politice, citate de Reuters.
Această remaniere, anunţată duminică, era cerută de mult timp de Fayyad şi de unii din facţiunea Fatah a lui Abbas. Ea urmează căderii preşedintelui egiptean Hosni Mubarak în timpul unei revolte populare urmate de cereri de reforme în întreaga lume arabă.
'Nu vor fi schimbari majore în componenţa guvernului', a declarat o sursă politică în legătură cu demisii în masă planificate în interiorul Autorităţii Palestiniene a lui Abbas, constituită în conformitate cu acordurile interimare de pace cu Israelul din 1993.
O alta sursă a declarat că 'dr. Fayyad va începe imediat discuţiile cu facţiunile pentru a forma cabinetul. Unii miniştri îşi vor păstra portofoliile'.
Sprijinită băneşte de donatori internaţionali şi angajată în activităţi de coordonare a securităţii cu Israelul, Autoritatea Palestiniană dispune de un mandat limitat în Cisiordania. Ea a pierdut controlul
Fâşiei Gaza acaparat de islamiştii Hamas într-un război civil în 2007.
Abbas a continuat să-şi piardă din credibilitate în urma unor negocieri cu Israelul ce stagnează de mult timp asupra unui acord de înfiinţare a unui stat palestinian. Hamas respinge o coexistenţă permanentă cu statul evreu.
Dintre cele 24 de posturi în cabinetul lui Fayyad, doar 16 sunt în prezent ocupate. Doi miniştri au demisionat şi şase au rămas în Gaza. Din cei prezenţi în cabinet, despre unii se afirmă că sunt incompetenţi.
Autoritatea Palestiniană a anunţat sâmbătă că doreşte organizarea unor noi alegeri legislative şi prezidenţiale până în septembrie, dar Hamas a respins acest apel şi a declarat că nu va lua parte la scrutin şi nici nu îi va recunoaşte rezultatele.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - UE anunţă planuri de acţiune la nivel european în favoarea romilor sus


Planuri de acţiune în favoarea romilor vor trebui puse în aplicare în toate ţările Uniunii Europene /UE/, a anunţat, duminică, comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, informează AFP.
Într-un interviu acordat postului de televiziune TV5-Monde, Viviane Reding, care provocase în septembrie o amplă polemică în cadrul UE criticând expulzările romilor din Franţa, a declarat: 'Toate statele membre /ale UE/ vor trebui să aibă propriul plan de acţiune pentru problema romilor. Fiecare /stat/ va trebui să-şi facă datoria'.
Potrivit comisarului european, în Europa 's-a făcut foarte puţin pentru a rezolva aceste probleme', iar 'banii care sunt puşi la dispoziţie la nivel european nu sunt utilizaţi'.
Referitor la polemica avută cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, care protestase vehement împotriva acuzelor dnei Reding în care aceasta comparase expulzările romilor din Franţa cu deportările din timpul celui de-al doilea război mondial, comisarul european a declarat că 'nu regretă nimic'.
'Nu regret nimic: /polemica/ a trezit Franţa şi întreaga Europă. Aş face din nou acest lucru şi cred că a fost foarte util. Există reguli şi valori pe care trebuie să le aplice toată lumea, fie că este vorba de o ţară mare sau mică', a subliniat Viviane Reding.
'Avem un tratat, o cartă a drepturilor fundamentale, semnată de cele 27 state membre. Comisia Europeană este gardianul acestor tratate /.../, însă există unii cărora nu le place ca ea să-şi facă treabă', a subliniat comisarul european pentru justiţie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Guvernul afgan va fi următorul care va cădea, potrivit talibanilor /SITE/ sus


Talibanii afgani au prezis că guvernul Afganistanului, susţinut de Washington, ar fi următorul ce va fi răsturnat de popor, după căderea preşedintelui egiptean Hosni Mubarak vineri, potrivit duminică centrului de monitorizare a unor site-uri islamiste SITE.
Potrivit SITE cu sediul în Statele Unite, talibanii afgani au difuzat un mesaj în limba paştună pe site-ul lor, datat 13 februarie.
În acest mesaj, ei afirmă că plecarea preşedintelui egiptean arată că 'o mulţime de arme, de soldaţi şi ajutor străin nu pot menţine un regim la putere' şi 'nu pot întârzia mereu caravana de speranţe şi de revendicări' ale 'unei naţiuni'.
Mesajul afirmă că poporul afgan se va ridica şi va răsturna guvernul de la Kabul ca urmare a corupţiei lui şi 'atrocităţilor' comise de Statele Unite în ţară timp de un deceniu de ocupaţie militară.
El prezice de asemenea că Statele Unite vor sfârşi prin a se întoarce împotriva guvernului preşedintelui afgan Hamid Karzai, aşa cum au făcut, potrivit mesajului, contra celui al lui Hosni Mubarak. Mesajul îi cheamă de asemenea pe egipteni să formeze un guvern islamist şi 'să împiedice comploturile duşmanilor străini', potrivit SITE, citat de AFP.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Elveţienii vor putea păstra armele de serviciu acasă sus


Elveţienii vor putea păstra armele acasă, în afara perioadei serviciului militar. Majoritatea cantoanelor elveţiene au respins, duminică, iniţiativa 'Pentru protecţie în faţa violenţei armelor', informează AFP.
Poporul elveţian a respins cu 56,3% această iniţiativă, care dorea să pună capă unei tradiţii ce exista în această ţară încă din 1874 şi conform căreia elveţienii, majoritatea rezervişti, au dreptul să-şi păstreze armele de serviciu acasă.
De asemenea, doar 6 din 26 de cantoane - Geneva, Jura, Vaud, Neuchatel, Zurich şi Basel - au spus 'da' în cadrul referendumului pe marginea iniţiativei.
Comentând rezultatele referendumului în numele guvernului elveţian, care s-a opus de asemenea iniţiativei, ministrul poliţiei şi justiţiei, Simonetta Sommaruga, a subliniat existenţa unui 'proiect de armonizare' a registrelor cantoanelor privind achiziţiile de arme.
Iniţiativa, promovată în special de Partidul Socialist şi de 'Gruparea pentru o Elveţie fără arme', solicita predarea tuturor armelor de serviciu la arsenalele publice şi înfiinţarea unui registru federal central al armelor de foc, în scopul diminuării violenţei domestice.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Africa de Sud trimite o fregată contra piraţilor somalezi sus


Africa de Sud a trimis o fregată în Oceanul Indian, de-a lungul Canalului Mozambic, între Madagascar şi coasta de est a Africii, pentru a ajuta la lupta contra piraţilor somalezi ce operează în această regiune, a relatat duminică televiziunea publică SABC.
Această desfăşurare militară este prima efectuată de Africa de Sud în cadrul luptei internaţionale împotriva pirateriei.
Nava SAS Mendi se va alătura altor cinci fregate şi 18 vase de capacitate mai redusă angajate în această luptă, a declarat SABC.
O forţă navală internaţională ce cuprinde nave ale Uniunii Europene /operaţiunea Atalanta/, NATO şi unor coaliţii sub autoritatea Statelor Unite patrulează în largul Somaliei.
În decembrie, piraţii au extins activităţile lor spre sudul extrem al bazinului somalez prin lansarea unui atac eşuat împotriva a două nave în Canalul Mozambic. Potrivit Biroului Maritim Internaţional, piraţii somalezi deţin în prezent 31 de nave şi 700 de ostatici, aminteşte AFP.


EVENIMENT - Ce îi leagă pe Niculae, Celestini şi Comăniţă sus


Şeful interimar al vămii este suspectat că a cerut prin intermediari mită de 400.000 de euro de la un om de afaceri italian ca să-şi repatrieze marfa.
Ioan Niculae, afaceristul care a intrat în top Forbes pe baza sutelor de milioane de euro făcute cadou de stat prin accesul combinatelor de îngrăşăminte la gaz ieftin, a devenit un subiect internaţional.
Antonello Celestini, partener până mai ieri cu Niculae în reprivatizarea 'Tutunului Românesc', a dezvăluit pentru Jurnalul Naţional şi unei echipe de la Antena 3 manevrele prin care a fost exclus din afacere şi obligat să renunţe la investiţia din România. Ele pot constitui un dosar exploziv pentru instituţiile statului care i-au asigurat lui Ioan Niculae 'succesul' în privatizările, reprivatizările fostei regii a tutunului românesc şi care acum nu mai există.
Celestini îşi asumă public şi face dezvăluiri care dau o nouă turnură operaţiunii 'Curăţenia în vămi'. El prezintă sistemul corupţiei din vamă şi ANAF, îl include pe noul şef al Vămii, Viorel Comăniţă, între persoanele care i-au solicitat prin interpuşi şpăgi de sute de mii de euro. Potrivit lui Celestini, probele se află la DNA.
- Niculae, Celestini, Comăniţă, în povestea tutunului brut (Jurnalul National)


EVENIMENT - Vasile Marica, acuzat că a primit şpagă 20.000 de dolari sus


Liderul sindicatului Sed Lex, Vasile Marica, ar fi facilitat angajarea unei inspectoare vamale contra sumei de 20.000 de dolari. Acuzaţia ar fi fost formulată de mai multe surse din interiorul sistemului vamal, informează Realitatea TV.
Femeia, din comuna Ghermăneşti, judeţul Vaslui, confirmă faptul că ar dat aceşti bani, prin intermediul fostului său soţ, în schimbul postului. Vasile Marica nu neagă că l-ar fi cunoscut pe bărbatul respectiv, dar constestă orice acuzaţie care i se aduce.
'Nu mi-a dat nimeni niciun ban. Ducu este bărbatul, într-adevăr, dar eu n-o cunosc pe ea. N-am văzut-o niciodată. Pe Ducu-l cunosc, într-adevăr. Am încercat, sindicatul, să înfiinţăm o firmă împreună. Nu mi-a dat niciodată niciun ban. Şi cu asta basta. N-a mers firma respectivă. Am închis-o şi i-am dat-o lui. Şi cu asta, basta. Nu m-a ajutat el cu nimic şi cu nimeni', a declarat Vasile Marica.
De altfel, numele lui Vasile Marica a fost pomenit şi în cazul scandalului şpăgilor din vamă.
'Domnul Marica este un şurub esenţial al maşinăriei diabolice de acoperire a evaziunii fiscale, fiind veriga de legătură dintre PNL şi celelalte grupuri de interese din cadrul Autorităţii vamale, iar preşedintele Băsescu, anul trecut, la întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale i-a rugat pe aceştia să transmită domnului Marica că patronează un sindicat care gestionează contrabanda şi evaziunea fiscală', a precizat Vasile Lincu, preşedintele Pro Lex, citat de Adevărul.
Liderul sindicatului 'Sed Lex', Vasile Marica, răspunde tranşant acuzaţiilor că ar fi primit mită pentru a favoriza numiri în sistemul vamal, în cadrul căruia ar fi înfiinţat o reţea de evaziune fiscală şi contrabandă. 'Nici măcar nu încerc să mă disculp. Dorm liniştit, vreau doar să-mi liniştesc familia, atâta tot', spune acesta pentru romanialibera.ro.
- Sindicalistul Vasile Marica acuzat că a primit şpagă 20.000 de dolari (Adevarul)
- Cât costă funcţia de inspector vamal? Sindicalistul Marica, acuzat că ar fi primit mită 20.000 dolari (Romania libera)
- Sindicalistul Vasile Marica: 'Nu sunt corupt. Puterea vrea să mă discrediteze' (Romania libera)
- Poliţişti de frontieră, vameşi, sex şi filme porno - IMAGINI DIN ANCHETA CORUPŢIEI DIN VĂMI. Procurorul general al României: ce se întâmplă cu înregistrările- EXCLUSIV (Gandul)
- Senatorul Mircea Banias susţine că unii vameşi arestaţi au legături strânse cu PSD (Puterea)


EVENIMENT - Afacerile secretarului de stat Marin Anton sus


Secretarul de stat Marin Anton a fost implicat, recent, într-o dubioasă afacere cu nave maritime de transport, fapt care i-a şi atras de altfel mutarea 'disciplinară' din postul care-i permitea acest tip de combinaţii. Profitând de funcţia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, responsabil de domeniul fluvial, el a încercat să lanseze 'la apă' o afacere extrem de profitabilă, în stilul celor cu care deja ne-a obişnuit şi care l-au transformat într-unul dintre cei mai bogaţi afacerişti din politica românească. Astfel - scrie Curentul - împreună cu un alt om de afaceri, Dan Filimon, secretarul de stat de la Transporturi, a pus la cale vânzarea şi exploatarea în regie proprie a singurelor feriboturi româneşti, navele Eforie şi Mangalia. Motivul oficial ar fi fost rentabilizarea unei agenţii care le avea în exploatare, Societatea de Transport Maritim şi de Coastă CFR Ferry-Boat din Constanţa. El a făcut mai multe eforturi în acest sens, culminân d chiar cu forţarea obţinerii, în 2009, a unei hotărâri de guvern care să scoată navele de sub controlul direct al CFR Marfă şi să le transfere Ministerului Transporturilor, de unde să fie plasate, mai departe, unei firme greceşti controlate de Dan Filimon.
- Afacerile necurate ale secretarului de stat Marin Anton (Curentul)


EVENIMENT - Costică Mazilu, deputatul care a prosperat în toate partidele sus


Dintre cei 72 de parlamentari care fac afaceri cu statul, cel mai relevant caz este cel al deputatului UNPR Constantin Mazilu. De când a devenit parlamentar PSD, firma deputatului Constantin Mazilu a câştigat licitaţii organizate de colegii de partid. Urcat apoi în barca Puterii, au apărut contractele cu Guvernul.
Politica este brăţară de aur pentru 18% din parlamentarii ţării care fac afaceri cu statul. Potrivit declaraţiilor de interese, depuse la începutul anului, 72 de parlamentari au obţinut contracte de la diferite instituţii publice.
'Mazilu asfaltează drumurile din Fârtăţeşti pe banii săi. Popularitatea candidatului PSD, în creştere'. Aşa titra o publicaţie locală - trompeta lui Constantin Mazilu în timpul campaniei electorale din 2008. Vâlceanul îşi băgase excavatoarele în colegiul unde avea să candideze ca parlamentar şi promisese asfaltarea gratuită a drumurilor. Mişcarea politică l-a făcut pe Mazilu deputat. Un an mai târziu, firma sa a primit de la Consiliul Judeţean Vâlcea 3 milioane de lei (720.000 de euro) pentru asfaltarea unor drumuri din aceeaşi comună Fârtăţeşti.
Anul trecut, în aprilie 2010, Constantin Mazilu şi-a dat demisia din partid, din PSD. Brusc, şi firma sa a încetat să mai câştige licitaţii organizate de instituţii conduse de social-democraţi. Mazilu s-a alăturat celor aflaţi la putere, intrând în formaţiunea politică a ministrului Apărării Gabriel Oprea. După trecerea sa în tabăra adversă a apărut şi un prim contract cu Guvernul. La o lună de la demisie, Ministerul Economiei condus de Adriean Videanu i-a oferit un contract firmei Ghecon Construct de 1,5 milioane de lei (357.000 de euro).
- Deputatul Costică Mazilu şi politica banilor de la stat (Adevarul)

0 Response to "Revista Presei 14 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu