[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 16 februarie 2011

Posted by PressUpdate miercuri, 16 februarie 2011 09:14

Sumar

POLITIC - După ce s-a căutat un prim-ministru, a fost găsit Boc

Preşedintele Traian Băsescu a dat ieri seară semnalul pentru înlocuirea lui Emil Boc de la şefia guvernului, avertizându-i pe parlamentarii democrat-liberali că, dacă nu fac o mutare rapidă, în două-trei luni actuala formulă de guvernare nu va mai avea susţinere.
'Ce vreţi în viitor? Să reporniţi guvernarea şi să urmăriţi creşterea partidului, care sunt soluţiile? Menţineţi actuala formulă şi în două-trei luni nu aveţi susţinere şi o să veniţi la mine şi eu o să vă spun că-mi pare rău. Gândiţi-vă că toţi parlamentarii au aşteptări şi-şi pun problema ce vor face peste doi ani. Dacă nu faceţi analiza aşa, nu aveţi nicio şansă', le-ar fi spus Băsescu democrat-liberalilor.
'Trebuie să gândiţi politic în perspectiva alegerilor. Nu gândiţi politic şi vă gândiţi la voi. Când spuneţi că faceţi politică arătaţi spre exterior', a spus Băsescu, potrivit Evenimentului zilei.
Premierul Emil Boc a declarat marţi seara că Guvernul a reuşit să ajungă la stabilitate economică, adăugând că nu s-a discutat în partid schimbarea lui din funcţie. 'Am reuşit, ca Guvern, coaliţie, să ajungeM la stabilitate economică şi să pornim uşor, uşor, creşterea economică. Se văd roadele schimbărilor, dureroase, dar necesare', a afirmat premierul Emil Boc - citat de Adevărul - la finalul discuţiilor parlamentarilor PDL cu Traian Băsescu.
UDMR susţine varianta unui premier politic, dar nu exclude în totalitate ideea desemnării unui tehnocrat în fruntea Guvernului. Afirmaţia a fost făcută pentru Gândul de liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, favorit în alegerile pentru şefia UDMR programate pentru sfârşitul lunii.
'Nu se ştie, dacă vine un premier independent, ce pretenţii o să aibă. Dacă o să taie fondurile pentru judeţe, dacă o să ne schimbe oamenii?', spunea unul dintre partizanii prim-ministrului politic, potrivit Gândul.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a arătat că prin eventuala nominalizare a unui premier independent se recunoaşte de către Traian Băsescu şi PDL faptul că premierul Emil Boc şi Guvernul său au eşuat din toate punctele de vedere şi că bilanţul lor este unul catastrofal şi falimentar - scrie România liberă.
La bursa zvonurilor au fost daţi ca posibili premieri foarte mulţi independenţi. Între aceştia, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, Mihai Tănăsescu, expert FMI, Călin Georgescu, economist, Cătălin Predoiu, ministru al justiţiei - enumeră ziarul Puterea.
- Prima înfrângere a lui Traian Băsescu. Premierul independent a fost respins, soarta lui Boc se decide până sâmbătă (Puterea)
- Povestea unei crize politice care s-a fâsâit. Lista completă a premierilor daţi la bursa zvonurilor (Puterea)
- Boc rămâne premier, dar se caută o alternativă (Romania libera)
- Antonescu: Băsescu acţionează ca şef al PDL, e inacceptabil din punct de vedere constituţional (Romania libera)
- Boc rămâne premier (Cotidianul)
- Emil Boc: 'Eu lucrez la fel din prima, până în ultima zi a mandatului, indiferent când va fi aceasta' (Adevarul)
- Băsescu - Boc, istoria prăbuşirii (Adevarul)
- Traian Băsescu către PDL-işti: Spuneţi că gândiţi politic şi de fapt vă gândiţi la voi (Evenimentul zilei)
- Băsescu şi-a dat cu Boc în cap (Jurnalul National)
- CUM L-A PĂCĂLIT BOC PE BĂSESCU. De ce nu vrea Blaga să fie prim-ministru. EXCLUSIV (Gandul)
- EXCLUSIV- UDMR nu vrea premier independent. Kelemen: 'Dacă PDL ajunge la concluzia că vrea o schimbare, am prefera varianta premierului politic' (Gandul)


POLITIC - Sebastian Lăzăroiu: 'Traian Băsescu nu se teme de referendumul lui Voiculescu'

Consilierul pentru Planificare Politică al Administraţiei Prezidenţiale, Sebastian Lăzăroiu, spune, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romanialibera.ro, că o eventuală înlocuire a premierului Emil Boc ar putea să aducă un plus în sondaje pentru Partidul Democrat Liberal. 'Remanierile întotdeauna îmbunătăţesc imaginea', precizează Sebastian Lăzăroiu. Care atrage însă atenţia că PDL se află la o răscruce importantă: ori se modernizează şi poate să revină la 30 la sută în sondaje anul viitor, ori rămâne cu clientela politică şi problemele de corupţie existente şi riscă să cadă sub 10 procente până în 2012.
Sebastian Lăzăroiu vede în formarea Uniunii Social-Liberale o mare şansă pentru PDL de a-şi consolida poziţia de dreapta în politica românească. Cât despre USL, Lăzăroiu spune că noua alianţă are deja probleme interne pornite din 'ambiţia' unor lideri precum Dan Voiculescu sau Adrian Năstase.
Indiferent de strategia USL - precizează consilierul - Traian Băsescu va rămâne în funcţie până în 2014, după care se va retrage din politică.
- Sebastian Lăzăroiu: 'Traian Băsescu nu se teme de referendumul lui Voiculescu' (Romania libera)


POLITIC - Păsat s-a autosuspendat

Telenovela deputatului PDL Dan Păsat a luat sfârşit ieri, după ce acesta a decis să se autosuspende din PDL, motivând că problemele personale pe care le are cu justiţia nu trebuie să afecteze imaginea partidului din care face parte. 'Conjuncturi nefavorabile şi nedrepte m-au plasat, pe o linie personală, în afara liniei partidului. Aşa cum am declarat în mod constant, nu doresc să fac rău Partidului Democrat Liberal şi nu doresc ca, prin nedreptăţile la adresa mea, să fie nedreptăţit şi acest partid, a cărui linie de voinţă politică a rămas constantă', a precizat Păsat. Ziarul 'Curentul' a demonstrat săptămâna trecută că intrarea fostului liberal Dan Păsat în PDL a fost făcută exact în luna februarie a lui 2010, când DNA-ul demarase deja ancheta în cazul său. Cu toate că a declarat iniţial că nu va participa la întâlnirea parlamentarilor PDL cu preşedintele Traian Băsescu, desfăşurată ieri, Păsat a fost prezent la reuniune.
Gestul lui Păsat a fost urmat la scurt timp în cursul zilei de ieri şi de către deputatul Cosmin Popescu, fost preşedinte al PDL Gorj. Acesta a afirmat că a făcut acest gest pe fondul discuţiilor purtate în ultima vreme în PDL cu privire la persoanele implicate în anchete penale, Popescu având o condamnare de doi ani cu suspendare într-un dosar penal, sentinţa nefiind definitivă.
Deputatul PDL Dan Păsat, cercetat de DNA pentru şantaj, şi-a ridicat un adevărat domeniu rezidenţial la Ogrezeni, judeţul Giurgiu. În colegiul în care a fost ales deputat, Dan Păsat vine doar pentru a-şi vizita moşia: palatul, lacul, pădurea şi ogoarele. Oamenii nu îl cunosc drept alesul lor, ci ca pe stăpânul bălţii - scrie Adevărul.
- Dan Păsat s-a lăsat înduplecat şi s-a autosuspendat (Curentul)
- În vizită la moşia deputatului Dan Păsat (Adevarul)



Continua

EDITORIAL Ce e rău şi ce e bine

POLITIC După ce s-a căutat un prim-ministru, a fost găsit Boc

Sebastian Lăzăroiu: 'Traian Băsescu nu se teme de referendumul lui Voiculescu'

Păsat s-a autosuspendat

Elena Udrea: Monica Iacob-Ridzi ar fi bine să se autosuspende

Geoană îi răspunde lui Ponta: ''Sunt mai pesedist ca oricând''

Cine este stăpânul USL Târgu-Mureş

ECONOMIC Economia a scăzut cu doar 1,2% în 2010

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: 'N-am promis niciodată valoarea de un leu a acţiunii FP'

Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale: 'Europa are nevoie şi de Nabucco, şi de South Stream

Cel mai nou model Dacia se va numi Popster şi va fi lansat în 2012

Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă

SOCIAL Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali

Lângă poarta Spitalului de Urgenţă din Galaţi s-a deschis un magazin de etnobotanice

Ministrul Cseke Attila: 'Moda tratamentului la Viena este una artificială'

Funeriu şi-a anulat printr-un ordin propria Lege a educaţiei

Mulţi tineri admit că dau şpagă pentru a-şi rezolva unele probleme

JUSTIŢIE 64 de deţinuţi, printre care şi ucigaşi, au 'uitat' să se mai întoarcă în puşcării după permisiile date de instanţe

Vîntu: Am decis să deschid o 'vânătoare cruntă' împotriva lui Traian Băsescu

Ambasadorul american mulţumeşte DIICOT: 'Aţi apărat trupele SUA din Afganistan'

MEDIA 'Ora de foc' iese din grila Realitatea TV

SPORT Tenis: Victor Hănescu, calificat în optimile turneului de la Buenos Aires

Fotbal: Raul, golgheterul absolut din istoria cupelor europene

INTERNAŢIONAL AGERPRES Un transfug a inventat informaţii pe baza cărora SUA au atacat Irakul

Sute de egipteni, în continuare dispăruţi în cursul manifestaţiilor

Ziaristă americană a CBS, violată în Egipt

Vicepreşedintele american Joe Biden, aşteptat în primăvară la Moscova

Amenda Chevron pentru poluare a crescut la 9,5 miliarde USD

Albania/criză: Eurodeputaţii lansează un apel la dialog politic

EVENIMENT Ce dezvăluie cazul Marica


-- in detaliu --

EDITORIAL - Ce e rău şi ce e bine sus


Pe toate posturile de televiziune se vorbeşte aprins despre corupţia din vămi, despre arestări masive, despre răspunderi distribuite arborescent spre toate zările politice. N-am avut răbdare să urmăresc tot, dar, ca simplu telespectator, am vrut, totuşi, să-mi fac o idee despre subiect. Ca de obicei, majoritatea emisiunilor de la noi nu se ocupă de informarea şi lămurirea omului.
Poţi afla numai ceea ce ştiai deja: că Opoziţia detestă Guvernul şi Guvernul detestă Opoziţia, că Băsescu e vinovat de tot, sau că nu e vinovat de nimic, că avem o echipă de moderatoare şi moderatori care ard de nerăbdare să ne expună propriile lor opinii şi doctrine, cu ajutorul câtorva invitaţi trişti (mereu aceeaşi), bine ţinuţi în frâu. Dar eu vreau, înainte de a mă bucura de comentariile subtile ale unor analişti fini şi competenţi ca Florin Chilian, Mugur Mihăescu, Eugen Cristea, Corneliu Vadim Tudor, Grecu, Dumitrescu, Gâdea, Ciutacu ş.a., să-mi fac o imagine simplă şi clară despre fenomenul în sine. Vreau să fiu ajutat să mă documentez 'la rece', să ştiu ce s-a întâmplat şi ce se întâmplă de fapt.
Guvernanţii folosesc întreaga operaţiune ca să arate că îşi desăvârşesc, necruţători, programul anticorupţie, indiferent cine sunt vinovaţii. Opoziţia crede, mai curând, că totul e un show mediatic, o înscenare perfidă, menită să îmbunătăţească imaginea Puterii şi, mai ales, să lovească în adversarii politici. Se constată totuşi că, printre cei vizaţi, sunt şi figuri cunoscute (sau discrete) din ambianţa PDL. În cazul acesta, nu se înţelege de ce instituţiile 'controlate' de Guvern dau la cap unor oameni ai Guvernului.
Avansând pe atâtea piste colaterale, aproape că uiţi de unde ai plecat. Furtul generalizat devine pretext de butaforie politică şi de gazetărie şmecheră. Interesant nu e, până la urmă, că se fură. Întrebarea e cum să profităm de tot tămbălăul ca să ne consolidăm strategiile de campanie. Eu, unul - mărturiseşte Andrei Pleşu în Adevărul - rămân cu o singură certitudine: se fură. Se fură în draci!
- Ce e rău şi ce e bine (Adevarul)


POLITIC - După ce s-a căutat un prim-ministru, a fost găsit Boc sus


Preşedintele Traian Băsescu a dat ieri seară semnalul pentru înlocuirea lui Emil Boc de la şefia guvernului, avertizându-i pe parlamentarii democrat-liberali că, dacă nu fac o mutare rapidă, în două-trei luni actuala formulă de guvernare nu va mai avea susţinere.
'Ce vreţi în viitor? Să reporniţi guvernarea şi să urmăriţi creşterea partidului, care sunt soluţiile? Menţineţi actuala formulă şi în două-trei luni nu aveţi susţinere şi o să veniţi la mine şi eu o să vă spun că-mi pare rău. Gândiţi-vă că toţi parlamentarii au aşteptări şi-şi pun problema ce vor face peste doi ani. Dacă nu faceţi analiza aşa, nu aveţi nicio şansă', le-ar fi spus Băsescu democrat-liberalilor.
'Trebuie să gândiţi politic în perspectiva alegerilor. Nu gândiţi politic şi vă gândiţi la voi. Când spuneţi că faceţi politică arătaţi spre exterior', a spus Băsescu, potrivit Evenimentului zilei.
Premierul Emil Boc a declarat marţi seara că Guvernul a reuşit să ajungă la stabilitate economică, adăugând că nu s-a discutat în partid schimbarea lui din funcţie. 'Am reuşit, ca Guvern, coaliţie, să ajungeM la stabilitate economică şi să pornim uşor, uşor, creşterea economică. Se văd roadele schimbărilor, dureroase, dar necesare', a afirmat premierul Emil Boc - citat de Adevărul - la finalul discuţiilor parlamentarilor PDL cu Traian Băsescu.
UDMR susţine varianta unui premier politic, dar nu exclude în totalitate ideea desemnării unui tehnocrat în fruntea Guvernului. Afirmaţia a fost făcută pentru Gândul de liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, favorit în alegerile pentru şefia UDMR programate pentru sfârşitul lunii.
'Nu se ştie, dacă vine un premier independent, ce pretenţii o să aibă. Dacă o să taie fondurile pentru judeţe, dacă o să ne schimbe oamenii?', spunea unul dintre partizanii prim-ministrului politic, potrivit Gândul.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a arătat că prin eventuala nominalizare a unui premier independent se recunoaşte de către Traian Băsescu şi PDL faptul că premierul Emil Boc şi Guvernul său au eşuat din toate punctele de vedere şi că bilanţul lor este unul catastrofal şi falimentar - scrie România liberă.
La bursa zvonurilor au fost daţi ca posibili premieri foarte mulţi independenţi. Între aceştia, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Cristian Popa, viceguvernator al BNR, Mihai Tănăsescu, expert FMI, Călin Georgescu, economist, Cătălin Predoiu, ministru al justiţiei - enumeră ziarul Puterea.
- Prima înfrângere a lui Traian Băsescu. Premierul independent a fost respins, soarta lui Boc se decide până sâmbătă (Puterea)
- Povestea unei crize politice care s-a fâsâit. Lista completă a premierilor daţi la bursa zvonurilor (Puterea)
- Boc rămâne premier, dar se caută o alternativă (Romania libera)
- Antonescu: Băsescu acţionează ca şef al PDL, e inacceptabil din punct de vedere constituţional (Romania libera)
- Boc rămâne premier (Cotidianul)
- Emil Boc: 'Eu lucrez la fel din prima, până în ultima zi a mandatului, indiferent când va fi aceasta' (Adevarul)
- Băsescu - Boc, istoria prăbuşirii (Adevarul)
- Traian Băsescu către PDL-işti: Spuneţi că gândiţi politic şi de fapt vă gândiţi la voi (Evenimentul zilei)
- Băsescu şi-a dat cu Boc în cap (Jurnalul National)
- CUM L-A PĂCĂLIT BOC PE BĂSESCU. De ce nu vrea Blaga să fie prim-ministru. EXCLUSIV (Gandul)
- EXCLUSIV- UDMR nu vrea premier independent. Kelemen: 'Dacă PDL ajunge la concluzia că vrea o schimbare, am prefera varianta premierului politic' (Gandul)


POLITIC - Sebastian Lăzăroiu: 'Traian Băsescu nu se teme de referendumul lui Voiculescu' sus


Consilierul pentru Planificare Politică al Administraţiei Prezidenţiale, Sebastian Lăzăroiu, spune, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru romanialibera.ro, că o eventuală înlocuire a premierului Emil Boc ar putea să aducă un plus în sondaje pentru Partidul Democrat Liberal. 'Remanierile întotdeauna îmbunătăţesc imaginea', precizează Sebastian Lăzăroiu. Care atrage însă atenţia că PDL se află la o răscruce importantă: ori se modernizează şi poate să revină la 30 la sută în sondaje anul viitor, ori rămâne cu clientela politică şi problemele de corupţie existente şi riscă să cadă sub 10 procente până în 2012.
Sebastian Lăzăroiu vede în formarea Uniunii Social-Liberale o mare şansă pentru PDL de a-şi consolida poziţia de dreapta în politica românească. Cât despre USL, Lăzăroiu spune că noua alianţă are deja probleme interne pornite din 'ambiţia' unor lideri precum Dan Voiculescu sau Adrian Năstase.
Indiferent de strategia USL - precizează consilierul - Traian Băsescu va rămâne în funcţie până în 2014, după care se va retrage din politică.
- Sebastian Lăzăroiu: 'Traian Băsescu nu se teme de referendumul lui Voiculescu' (Romania libera)


POLITIC - Păsat s-a autosuspendat sus


Telenovela deputatului PDL Dan Păsat a luat sfârşit ieri, după ce acesta a decis să se autosuspende din PDL, motivând că problemele personale pe care le are cu justiţia nu trebuie să afecteze imaginea partidului din care face parte. 'Conjuncturi nefavorabile şi nedrepte m-au plasat, pe o linie personală, în afara liniei partidului. Aşa cum am declarat în mod constant, nu doresc să fac rău Partidului Democrat Liberal şi nu doresc ca, prin nedreptăţile la adresa mea, să fie nedreptăţit şi acest partid, a cărui linie de voinţă politică a rămas constantă', a precizat Păsat. Ziarul 'Curentul' a demonstrat săptămâna trecută că intrarea fostului liberal Dan Păsat în PDL a fost făcută exact în luna februarie a lui 2010, când DNA-ul demarase deja ancheta în cazul său. Cu toate că a declarat iniţial că nu va participa la întâlnirea parlamentarilor PDL cu preşedintele Traian Băsescu, desfăşurată ieri, Păsat a fost prezent la reuniune.
Gestul lui Păsat a fost urmat la scurt timp în cursul zilei de ieri şi de către deputatul Cosmin Popescu, fost preşedinte al PDL Gorj. Acesta a afirmat că a făcut acest gest pe fondul discuţiilor purtate în ultima vreme în PDL cu privire la persoanele implicate în anchete penale, Popescu având o condamnare de doi ani cu suspendare într-un dosar penal, sentinţa nefiind definitivă.
Deputatul PDL Dan Păsat, cercetat de DNA pentru şantaj, şi-a ridicat un adevărat domeniu rezidenţial la Ogrezeni, judeţul Giurgiu. În colegiul în care a fost ales deputat, Dan Păsat vine doar pentru a-şi vizita moşia: palatul, lacul, pădurea şi ogoarele. Oamenii nu îl cunosc drept alesul lor, ci ca pe stăpânul bălţii - scrie Adevărul.
- Dan Păsat s-a lăsat înduplecat şi s-a autosuspendat (Curentul)
- În vizită la moşia deputatului Dan Păsat (Adevarul)


POLITIC - Elena Udrea: Monica Iacob-Ridzi ar fi bine să se autosuspende sus


Preşedintele Organizaţiei PDL Bucureşti, Elena Udrea, a declarat marţi, la Parlament, că democrat-liberala Monica Iacob-Ridzi ar trebui să se autosuspende din partid, însă a precizat că deputata nu a comunicat încă o decizie în acest sens.
'Doamna Ridzi a vorbit despre problemele personale de sănătate pe care le are', a declarat Udrea, la ieşirea din biroul Robertei Anastase unde a fost prezentă şi democrat-liberala Monica Iacob-Ridzi.
'Sunt convinsă că ştie opinia mea pentru că mi-am exprimat-o public - că ar fi bine să se autosuspende, dar este decizia domniei sale', a spus Udrea.
- Elena Udrea: Monica Iacob-Ridzi ar fi bine să se autosuspende (Jurnalul National)


POLITIC - Geoană îi răspunde lui Ponta: ''Sunt mai pesedist ca oricând'' sus


Preşedintele Senatului îi reproşează lui Victor Ponta, cu aceleaşi cuvinte folosite de Traian Băsescu, că este imatur se ţine de 'intrigi de salon' şi nu are respect pentru cel care a făcut din PSD 'ecuatorul politiciii româneşti'.
Mircea Geoană i-a răspuns azi lui Victor Ponta care declarase luni că preşedintele Senatului nu mai face parte din PSD, fiind 'liber şi independent'. Geoană i-a transmis lui Ponta că aşteaptă să dovedească maturitate şi respect faţă de istoria partidului. 'Pentru tot românul şi pentru tot pesedistul, cred că e mai bine să-i excludem pe Băsescu şi pe Boc de la guvernare decât pe Geoană din partid', a scris preşedintele Senatului pe blogul personal.
Mircea Geoană i-a reproşat lui Ponta că în loc de programe serioase, se ţine de 'intrigă de salon' şi de 'monologuri la televizor'. 'După experienţele din 2009 şi din 2010, pot să spun astăzi cu tot glasul că sunt mai pesedist ca oricând!', a afirmat Geoană pe blogul personal.
- Geoană către Ponta: Mai bine exclude-i pe Boc ?i Băsescu de la putere, decât pe mine din PSD (Evenimentul zilei)


POLITIC - Cine este stăpânul USL Târgu-Mureş sus


Virgil Mailat este omul din spatele liderilor PSD şi PNL Târgu-Mureş.
Alegerile din organizaţiile municipale din Târgu-Mureş ale PSD şi PNL sunt pe punctul de a consacra definitiv controlul omului de afaceri Virgil Mailat, fost patron al Bere Mureş şi deţinătorul celui mai mare spital privat din Târgu-Mureş, asupra celor mai importante organizaţii componente ale Uniunii Social Liberale. Asta pentru că principalii candidaţi la funcţiile de conducere ale celor două organizaţii municipale sunt oameni de încredere ai lui Mailat care, deşi s-a retras din viaţa politică activă, are în continuare un cuvânt greu de spus. Virgil Mailat este considerat de mai mulţi oameni politici din oraş principalul potenţial finanţator al viitoarelor campanii electorale.
- Cine este stăpânul USL Târgu-Mureş (Romania libera)


ECONOMIC - Economia a scăzut cu doar 1,2% în 2010 sus


Produsul Intern Brut a scăzut anul trecut cu 1,2%, contracţia economiei fiind mai scăzută decât estimările analiştilor economici şi ale autorităţilor, care oscilau în jurul cifrei de 2%.
Economia României a crescut în ultimele trei luni ale anului 2010 faţă de trimestrul precedent cu 0,1%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti care anticipau scădere.
Analiştii spun că totuşi cifra a fost foarte aproape de zero şi poate să fie revizuită ulterior, semnul de plus sau minus fiind mai puţin relevant.
'Această cifră pozitivă poate fi explicată de revizuiri ale unor date din trecut. Cifra de -1,2% nu poate să fie explicată decât dacă seriile istorice au fost revizuite. Este posibil să fie revizuiri semnificative atât pe 2010, cât şi pe 2009. Nu este exclus ca minusul din primul trimestru să se fi transformat în plus. Dacă datele pentru 2009 nu au fost revizuite, se putea ajunge la 1,2% doar dacă creşterea economică din primul trimestru a fost pe plus', a comentat pentru Ziarul financiar Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.
Măsurile de austeritate adoptate de autorităţi, inclusiv majorarea TVA şi reducerea cu 25% a salariilor din sectorul public, s-au văzut în dinamica PIB. După revenirea firavă a economiei în zona pozitivă în trimestrul al doilea, PIB-ul ajustat sezonier a reintrat în teritoriul negativ în trimestrul al treilea.
- Surpriză plăcută: economia a scăzut cu doar 1,2% în 2010, în timp ce estimările erau de -2% (Ziarul financiar)
- Economia creşte, criza continuă (Adevarul)


ECONOMIC - Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: 'N-am promis niciodată valoarea de un leu a acţiunii FP' sus


Şeful celui mai mare fond de investiţii din estul Europei vrea să ridice cotaţia FP peste pragul de un leu, însă mediul românesc de afaceri îi impune destule obstacole. Evoluţia acţiunilor FP este determinată în mare măsură de politicile Guvernului, lucru care îl cam deranjează pe managerul de fond, Grzegorz Konieczny.
În interviul acordat ziarului 'Adevărul', Konieczny arată că şi-a propus să lanseze o recomandare investitorilor în vederea listării pe alte burse, iar în prezent analizează oportunitatea de a demara o ofertă publică secundară.
'Nu am promis niciodată valoare de un leu nimănui. Eforturile noastre se îndreaptă către înregistrarea creşterii maxime a valorii pentru acţionari. Este greu de spus dacă sau când vom atinge sau depăşi valoarea de un leu. Dar ne facem munca la nivelul administrării active a portofoliului cu scopul de a creşte valoarea pentru acţionari. Bineînţeles, facem asta într-o piaţă competitivă şi există multe provocări pe parcurs. Dar cred că, în aceste prime patru luni de administrare, managerii FP au arătat că suntem foarte hotărâţi să creştem valoarea', a dclarat Grzegorz Konieczny.
- Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: 'N-am promis niciodată valoarea de un leu a acţiunii FP' (Adevarul)
- FP a avut în 2010 un profit net în scădere cu 37,5% (Jurnalul National)


ECONOMIC - Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale: 'Europa are nevoie şi de Nabucco, şi de South Stream sus


În 2030 se estimează că Europa va avea nevoie de 700 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, faţă de 525 de miliarde de metri cubi, cât este în prezent necesarul.
Cât timp Europa va avea nevoie de gaze şi vor exista ţări producătoare de gaze naturale, nu este niciun pericol ca proiectul european Nabucco să fie sistat. Restul - problemele legate de finanţare, de găsirea resurselor de gaze naturale, de problemele care apar între partenerii proiectului - sunt detalii ce pot fi depăşite. Cel puţin aceasta este optica ministrului turc pentru Energie, Taner Yildiz, aflat recent la Bucureşti pentru a discuta cu autorităţile române despre acest proiect. Ministrul a explicat, pentru 'Adevărul', şi că South Stream nu este un 'proiect concurent', aşa cum este considerat îndeobşte. De vreme ce necesarul de gaze al Europei va creşte, ar fi nevoie de încă două proiecte asemănătoare, consideră ministrul.
- Taner Yildiz, ministrul turc al Energiei şi Resurselor Naturale: 'Europa are nevoie şi de Nabucco, şi de South Stream' (Adevarul)


ECONOMIC - Cel mai nou model Dacia se va numi Popster şi va fi lansat în 2012 sus


Constructorul autohton Dacia va lansa două noi modele anul viitor, un automobil de familie şi un vehicul comercial, conform publicaţiei franceze Automobile Magazine.
Cele două modele vor fi construite pe platforma Logan şi vor intra în producţie în 2012, scriu francezii. Modelul de familie, un MPV compact (multi purpose vehicle) cu nume de cod J92, va avea o lungime de 4,5 metri şi şapte locuri. Francezii sunt convinşi că noul model va fi lansat pe piaţă sub denumirea Dacia Popster.
Dacia Popster va avea un preţ de 14.800 de euro în Europa, adică va fi cu 6.000 de euro mai ieftin decât modelul Renault Scenic.
- Cel mai nou model Dacia se va numi Popster şi va fi lansat în 2012 (Capital)


ECONOMIC - Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă sus


Consiliul Concurenţei a anunţat ieri decizia de a amenda operatorii de telecomunicaţii mobile Orange România şi Vodafone România cu 63 milioane de euro, pentru abuz de poziţie dominantă. Decizia vine după cinci ani de investigaţii purtate de Consiliul Concurenţei care s-a sesizat la plângerile făcute de Netmaster Communication care acuza că cei doi operatori de telefonie mobilă, dar şi Romtelecom, ar fi blocat numeroase apeluri plecate din reţeaua companiei care în prezent nu mai există. Aceasta a fost radiată în 2008, compania fiind achiziţionată prin absorbţie de New Com Telecomunicaţii.
Amenzile direcţionate celor doi operatori sunt motivate de Consiliul Concurenţei prin abuz de poziţie dominantă, care au recurs la blocarea apelurilor internaţionale generate din reţelele Netmaster Communication, dar şi a altor operatori alternativi, pentru perioade lungi de timp - scrie Curierul Naţional. În cazul Vodafone terminarea apelurilor din alte reţele ar fi fost efectuată timp de un an şi jumătate. Orange ar fi blocat apeluri din alte reţele timp de 2 ani şi 4 luni. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei cei doi operatori ar fi blocat chiar şi apeluri naţionale ale Netmaster.
- Orange şi Vodafone, amendate cu 63 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă (Puterea)
- Buturuga mică Netmaster a adus Orange şi Vodafone o amendă de 63 milioane euro (Curierul national)
- Amendă-record pentru abuz pe piaţa telecom (Adevarul)
- Record: Statul a amendat Orange si Vodafone cu 63 mil. euro (Financiarul)


SOCIAL - Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali sus


Noul Cod al Muncii, pe care actualul ministru Ioan Botiş vrea să-l promoveze, le va veni de hac liderilor sindicali. Ministrul Muncii a venit ieri în faţa deputaţilor din comisia de specialitate pentru a le da amănunte legate de proiectul legislativ care este deja finalizat, dar care nu se ştie încă dacă va fi promovat prin dezbatere parlamentară sau prin asumarea răspunderii guvernamentale. Printe altele, Botiş a spus că noile reglementări vor slăbi puterea liderilor de sindicate, întrucât contractele colective de muncă nu vor mai fi negociate la nivel de ramură, ci la nivel sectorial. 'Sindicatele m-au acuzat că le atac şi au întrebat la cine se va transfera puterea de negociere a contractelor colective, dacă ele vor fi derobate de această atribuţie. Într-adevăr se vor pierde poziţiile de importanţi lideri sindicali, dar sindicatele vor câştiga mult mai mulţi membri. Negocierile vor fi sectoriale şi vor căpăta importanţă liderii sectoriali', a explica t Botiş, potrivit Jurnalului Naţional. Ministrul a arătat că tot mai mulţi angajaţi se vor îndrepta spre sindicate pentru că trebuie să devină conştienţi că au nevoie de o bună reprezenare la nivel sectorial.
- Ioan Botiş: Legea 'zilierilor' ar scoate la suprafaţă peste 200.000 de locuri de muncă (Romania libera)
- Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali (Jurnalul National)


SOCIAL - Lângă poarta Spitalului de Urgenţă din Galaţi s-a deschis un magazin de etnobotanice sus


Războiul poliţiei, autorităţilor locale şi sanitare cu etnobotanicele durează de mai bine de un an de zile, însă acestea din urmă nu au nicio şansă să câştige. Astăzi s-a mai deschis un magazin SpiceShop, chiar în poarta Spitalului de Urgenţe.
În timp ce Consiliul Local a hotărât, la sfârşitul anului trecut, desfiinţarea totală a acestor magazine în care se vând droguri ca la piaţă, în cursul zilei de astăzi şi-a mai făcut apariţia un SpiceShop. Şi nu oriunde, ci lângă poarta Spitalului de Urgenţe.
Totodată, la Unitatea de Primiri Urgenţe cazurile de intoxicaţie cu substanţe etnobotanice reprezintă ceva absolut normal, mai ales în rândul tinerilor. Numai în ultimele două zile au ajuns la spital doi tineri cu afecţiuni medii cauzate de consumul de etnobotanice.
'Au fost şi suferinţe cerebrale definitive din cauza etnobotanicelor. În România, faptul că războiul cu drogurile nu s-a rezolvat arată că statul este cuprins până în ultima celulă de interese. Îmi este greaţă de toată această poveste. S-a deschis lângă spital un SpiceShop. Mă mir că nu s-a deschis unul în spital. Aştept cu nerăbdare încă unul la Prefectură', spune Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului de Urgenţe.
- Lângă poarta Spitalului de Urgenţă din Galaţi s-a deschis un magazin de etnobotanice/Dr Nicolae Bacalbaşa: 'Aştept încă unul în spital şi unul la Prefectură' (Adevarul)


SOCIAL - Ministrul Cseke Attila: 'Moda tratamentului la Viena este una artificială' sus


'Sănătatea costă şi populaţia trebuie să devină conştientă de costurile ei', a declarat Cseke Attila, ministrul Sănătăţii, într-un interviu acordat romanialibera.ro. Pe de altă parte, acesta consideră că moda tratamentelor de la Viena este trecătoare, iar după reorganizarea sistemului spitalicesc acest fenomen se va mai diminua.
'Anul 2011 va fi unul în care dorim să continuăm strategia începută în 2010. În acest an, avem în intenţie 4 obiective importante: informatizarea sistemului medical cu prioritate pentru introducerea cardului naţional de sănătate, investiţii pentru programele de cancer şi ATI, reorganizarea sistemului spitalicesc prin comasarea sau desfiinţarea unor unităţi sanitare şi măsuri care vizează pregătirea tinerilor medici', declară ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
- Ministrul Cseke Attila: 'Moda tratamentului la Viena este una artificială' (Romania libera)
- Soluţia pentru dezastrul din Sănătate: pachetul minim şi asigurări private (Curierul national)


SOCIAL - Funeriu şi-a anulat printr-un ordin propria Lege a educaţiei sus


Ultimul ordin al ministrului Daniel Petru Funeriu anulează, practic, Legea educaţiei naţionale. Funeriu a amânat aplicarea celor mai importante prevederi ale Legii educaţiei cu trei sau patru ani. Având în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc în 2012, 'Legea Funeriu' a fost omorâtă din faşă, dovedindu-se, după cum anticipau multe cadre didactice, doar un mănunchi de paie aruncat în focul politic. Prin ordinul semnat recent, Funeriu a oferit un 'cadou' Ecaterinei Andronescu şi celorlalţi politicieni instalaţi în fotoliile de lideri ai universităţilor de stat, permiţându-le să-şi păstreze funcţiile. Profesorii vor susţine încă cel puţin trei ani examenul de titularizare.
După ce a lăudat, de câte ori a avut ocazia, Legea educaţiei naţionale, ministrul Daniel Funeriu a 'condamnat la moarte' propria sa creaţie. Printr-un ordin de ministru 'privind aprobarea unor măsuri tranzitorii în sistemul naţional de învăţământ', publicat în Monitorul Oficial al României nr. 104 din 9 februarie 2011, practic, se anulează reforma în educaţie, prevăzută de legea publicată la 10 ianuarie - susţine ziarul Puterea. În mod surprinzător, elementele care erau prevăzute în lege şi care puteau fi aplicate pe 9 februarie sunt amânate la date precum 2015-2016. Având în vedere faptul că 2012 este an electoral, iar Legea educaţiei naţionale nu a trecut de Parlament, orice viitor Guvern având posibilitatea de a o anula, este greu de crezut că reforma lui Funeriu va mai avea 'un cuvânt de spus' în învăţământul românesc.
- Funeriu şi-a anulat printr-un ordin propria Lege a educaţiei. Politicienii-rectori îşi vor păstra ambele funcţii (Puterea)


SOCIAL - Mulţi tineri admit că dau şpagă pentru a-şi rezolva unele probleme sus


Majoritatea tinerilor spun că au dat sume de bani, din proprie iniţiativă, pentru a obţine favorurile profesorilor. Totuşi, nu foarte mulţi pot defini exact termenul 'corupţie'.
Mai bine de jumătate dintre tinerii între 16 şi 26 de ani recunosc că au dat 'şpagă', însă mulţi dintre ei nu pot defini clar ce este corupţia sau nu pot face deosebirea dintre corupţie mică şi corupţie mare. Acestea sunt concluziile unui sondaj realizat în cadrul proiectului 'Tinerii împotriva corupţiei', care a vizat 1.300 de tineri din municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Buzău şi Focşani.
Majoritatea celor care afirmă că au dat bani sau cadouri pentru a le fi rezolvată o problemă recunosc că au făcut acest lucru din proprie iniţiativă, fără a aştepta să li se ceară.
Totodată, 61 la sută dintre tineri au dat bani pentru cadouri sau mici atenţii destinate cadrelor didactice pentru ca acestea să aibă o atitudine binevoitoare, iar 29 la sută au plătit meditaţii la un anumit profesor.
- Aproape trei sferturi dintre elevi au 'cumpărat' bunăvoinţa profesorilor. Nu toţi ştiu, însă, ce este corupţia (Gandul)


JUSTIŢIE - 64 de deţinuţi, printre care şi ucigaşi, au 'uitat' să se mai întoarcă în puşcării după permisiile date de instanţe sus


Peste 60 de deţinuţi, printre care şi şapte condamnaţi pentru omor, pentru care instanţele de judecată au admis întreruperea executării pedepsei, nu s-au mai întors în penitenciare după expirarea termenului, toţi fiind în prezent daţi în urmărire, potrivit unor date furnizate de ANP, citate de replicaonline.ro.
Din datele furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), la data de 10 februarie beneficiau de întrerupere a executării pedepsei 150 de persoane. Dintre acestea, 86 se află în întreruperea executării în termenul stabilit de instanţa de judecată, iar alte 64 sunt în libertate, dar în afara termenului stabilit de judecători. Printre penitenciarele cu cele mai multe cazuri de deţinuţi care nu s-au mai întors din întreruperea executării pedepsei se remarcă Craiova, cu opt cazuri, Gherla, cu şapte cazuri, şi Bucureşti - Jilava, cu cinci cazuri. De altfel, cei 64 de deţinuţi aflaţi în libertate în afara termenului stabilit de instanţă provin din 25 de penitenciare din ţară.
Din totalul persoanelor care beneficiau, la data de 10 februarie, de întrerupere a executării pedepsei, 36 sunt condamnate pentru infracţiuni cu violenţă - scrie Puterea.
- Liberi şi periculoşi! 64 de deţinuţi, printre care şi ucigaşi, au 'uitat' să se mai întoarcă în puşcării după permisiile date de instanţe (Puterea)


JUSTIŢIE - Vîntu: Am decis să deschid o 'vânătoare cruntă' împotriva lui Traian Băsescu sus


Sorin Ovidiu Vîntu s-a prezentat, marţi, la Tribunalul Bucureşti într-un scaun cu rotile, iar la ieşirea din sala de judecată a făcut câteva declaraţii privind intenţia sa de a începe 'vânătoarea' împotriva preşedintelui Traian Băsescu.
Omul de afaceri susţine că procesul său nu are legătură cu justiţia, ci este consecinţa luptei sale cu regimul lui Traian Băsescu. Vîntu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că preşedintele a pornit o vânătoare împotriva lui, motiv pentru care începând 'de astăzi' va porni, şi el, un război împotriva lui Băsescu: 'Vreau să vă anunţ încă o dată că acest proces nu are legătură cu justiţia. Este doar consecinţa luptei mele directe cu regimul lui Traian Băsescu. Domnia sa a pornit o vânătoare împotriva mea folosind toate instituţiile coercitive ale statului. Vreau să vă comunic că începând de azi şi eu am decis să deschid o vânătoare cruntă împotriva domniei sale şi a tuturor celor care îl sprijină', citează Adevărul.
În faţa judecătorului Camelia Bogdan, Vântu a spus că nu are încredere în judecata ei şi că nu vrea să fie audiat de acest magistrat.
- Vîntu declară război la cinci milioane de români (Curentul)
- Vîntu: Am decis să deschid o 'vânătoare cruntă' împotriva lui Traian Băsescu (Adevarul)


JUSTIŢIE - Ambasadorul american mulţumeşte DIICOT: 'Aţi apărat trupele SUA din Afganistan' sus


Mark Gitenstein felicită Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism după ce a contribuit la arestarea, la Bucureşti, a doi cetăţeni americani acuzaţi că au încercat să înarmeze forţele talibane din Afganistan cu rachete aer-sol, transmite ambasada americană.
Alwar Pouryan şi Oded Orbach au fost reţinuţi după o acţiune dusă la capăt de DIICOT, în colaborare cu Agenţia Americană Antidrog. Cei doi au fost puşi sub acuzare de către autorităţile din Manhattan şi urmează să fie extrădaţi.
'Rezultatele acestei investigaţii sunt un excelent exemplu despre cât de bine colaborează autorităţile române şi americane. Poporul american este profund îndatorat Guvernului român pentru că a luat apărare cetăţenilor SUA victimizaţi de droguri şi de operaţiunile ilegale cu arme. Aş vrea să adaug că aceste arme ar fi putut să ajungă în Afganistan şi să pună în pericol trupele americane de acolo', a declarat Mark Gitenstein.
- Ambasadorul american mulţumeşte DIICOT: 'Aţi apărat trupele SUA din Afganistan' (Romania libera)


MEDIA - 'Ora de foc' iese din grila Realitatea TV sus


Adrian Ursu şi Oana Stancu nu vor mai realiza emisunea 'Ora de foc' la Realitatea TV, prin această decizie încercându-se limitarea influen?ei lui SOV asupra postului TV.
Potrivit unor surse din trustul Realitatea Media, această decizie a fost o mutare prin care se încearcă diminuarea influenţei lui Sorin Ovidu Vîntu asupra postului TV. Deşi oficial Vîntu a predat acum trei luni conducerea trustului către noul manager Sebastian Ghiţă, mogulul a încercat în această perioadă să îşi menţină controlul editorial asupra televiziunii. Potrivit unor surse din trust, SOV îşi exercita influenţa în post prin cei doi jurnalişti cu care avea frecvent discuţii. Acest fapt l-a deranjat pe Sebastian Ghiţă, care, după ce a preluat managementul postului, a investit masiv în trust.
Managerul Realitatea TV a confirmat schimbările de la Realitatea TV. 'Ne pregătim pentru trecerea la noua grilă Realitatea TV. Am avut azi o discuţie cu Adrian Ursu şi Oana Stancu şi vom vedea care va fi noul tip de colaborare. În acest format şi la acea ora nu vor mai face emisiunea 'Ora de foc'', a declarat Sebastian Ghiţă pentru 'Evenimentul zilei'.
- Tonomatele Adrian Ursu şi Oana Stancu - trecute pe linie moartă (Curentul)
- Oamenii lui Vîntu au fost da?i afară de la Realitatea TV (Evenimentul zilei)


SPORT - Tenis: Victor Hănescu, calificat în optimile turneului de la Buenos Aires sus


Tenismanul român Victor Hănescu s-a calificat marţi în optimile de finală ale turneului ATP de la Buenos Aires, dotat cu premii totale de 475.300 dolari, după ce a dispus în manşa inaugurală de spaniolul Daniel Gimeno-Traver, cu 6-3, 7-6 (2).
Hănescu s-a impus după o oră şi 36 de minute de joc şi şi-a asigurat un cec de 7.930 dolari şi 20 de puncte ATP.
În optimi, Hănescu îl va înfrunta învingătorul dintre elveţianul Stanislas Wawrinka, al doilea favorit, şi argentinianul Carlos Berlocq.


SPORT - Fotbal: Raul, golgheterul absolut din istoria cupelor europene sus


Atacantul spaniol al echipei germane de fotbal Schalke 04 Raul a devenit cel mai bun marcator din istoria cupelor europene, cu un total de 71 de reuşite (dintre care 69 în Liga campionilor), după golul marcat la Valencia (1-1), marţi, în optimile de finală ale Ligii campionilor.
În acelaşi meci, Roberto Soldado, care a marcat pentru Valencia, i-a ajuns pe Lionel Messi (Barcelona) şi Mario Gomez (Bayern Munchen) pe locul 2 în clasamentul golgheterilor Ligii campionilor în acest sezon, cu 6 goluri înscrise. Pe primul loc se află camerunezul Samuel Eto'o, de la Inter Milano, cu 7 goluri.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Un transfug a inventat informaţii pe baza cărora SUA au atacat Irakul sus


Transfugul care informase autorităţile SUA că Irakul avea un program secret de arme bacteriologice a recunoscut - marţi, într-un interviu acordat ziarului britanic The Guardian - că a minţit pentru a obţine răsturnarea regimului lui Saddam Hussein.
'Am avut şansa să fabric ceva pentru a răsturna regimul', a declarat Rafid Ahmed Alwan al-Janabi. 'Eu şi fiul meu suntem mândri că am fost motivul care a permis să se dea Irakului avantajul democraţiei', îl citează AFP.
Informaţii furnizate de Rafid Ahmed Alwan al-Janabi au fost utilizate de SUA pentru a justifica invadarea Irakului în 2003.
'Poate că am avut dreptate, poate că am greşit ?', îşi exprimă el îndoiala - tardiv - cotidianului The Guardian.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Sute de egipteni, în continuare dispăruţi în cursul manifestaţiilor sus


Sute de persoane - probabil arestate în cursul manifestaţiilor care au determinat demisia preşedintelui egiptean Hosni Mubarak - sunt declarate în continuare dispărute, a anunţat - marţi - o asociaţie pentru apărarea drepturilor omului, citată de AFP.
'Sute de persoane sunt arestate, dar informaţiile despre numărul lor exact nu sunt complete. Armata le deţine', a declarat Gamal Eid, director al Reţelei arabe de informaţii despre drepturile omului, al cărui ONG a semnalat dispariţia a numeroşi cetăţeni egipteni, în special tineri.
Eid a cerut armatei să publice imediat o listă a deţinuţilor săi şi să le respecte drepturile. Armata este în curs de 'a alcătui o listă a deţinuţilor pe baza motivului arestării lor, ceea ce ar putea lua timp, dar aceasta nu scuză faptul că nu au fost anunţate numele şi locul detenţiei lor', a spus el.
Cotidianul independent Al-Masry Al-Youm a publicat o listă a numelor în care figurează bărbaţi şi femei între 15 şi 48 de ani, care ar fi dispărut între 25 ianuarie şi 9 februarie, cu două zile înainte de retragerea lui Mubarak. Potrivit avocatului Nassir Amin, care conduce Centrul arab pentru independenţă şi justiţie, unii manifestanţi ar putea fi în mâinile armatei, dar mulţi au fost arestaţi de poliţişti în civil în timp ce părăseau piaţa Tahrir, epicentrul revoltei în Cairo.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Ziaristă americană a CBS, violată în Egipt sus


Una dintre principalele corespondente în străinătate a canalului american de televiziune CBS, Lara Logan, a fost victima unei brutale agresiuni sexuale în Egipt, în timp ce acoperea mediatic evenimentele care au precedat demisia preşedintelui Hosni Mubarak, a anunţat - marţi - CBS, citat de AFP.
'Ea şi echipa ei, împreună cu gărzile lor de securitate au fost încercuite de elemente periculoase în timpul manifestaţiilor' care salutau plecarea preşedintelui egiptean, potrivit comunicatului CBS. 'Era o bandă de peste 200 de persoane entuziaste până la frenezie.'
Lara Logan, 'presată de mulţime, a fost separată de echipa ei. Ea s-a văzut încercuită şi a suferit o agresiune sexuală brutală şi prelungită înainte de a fi salvată de un grup de femei şi de circa 20 de soldaţi egipteni', adaugă comunicatul.
Această agresiune s-a produs în piaţa Tahrir din Cairo, vineri, în ziua în care Hosni Mubarak a părăsit puterea, precizează CBS, care adaugă că ziarista a fost repatriată în SUA în ziua următoare şi 'se reface în prezent într-un spital'.
Lara Logan, născută în Africa de Sud, a devenit una dintre reporteriţele de război cele mai cunoscute ale SUA după ce a acoperit conflictele în Irak şi în Afganistan. Ea este şefa corespondenţilor regionali ai CBS din 2006.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Vicepreşedintele american Joe Biden, aşteptat în primăvară la Moscova sus


Vicepreşedintele american Joe Biden este aşteptat în primăvara acestui an la Moscova pentru a pregăti vizita preşedintelui Barack Obama, relatează marţi RIA Novosti, citând surse de cercul diplomatic.
'Elaborăm modalitatea vizitei vicepreşedintelui SUA Joe Biden în Rusia în primăvara acestui an ca etapă importantă în pregătirea vizitei oficiale a preşedintelui Barack Obama în Rusia', afirmă sursele citate, fără a preciza un termen pentru vizita lui Obama.
Precedenta vizită în Rusia a liderului de la Casa Albă, în iulie 2009, a marcat relansarea relaţiilor bilaterale, după anii de răceală din perioada George W. Bush. Astfel, în aprilie 2010, preşedinţii rus şi american au semnat la Praga tratatul privind reducerea armelor strategice nucleare.
Noul tratat START a intrat în vigoare pe 5 februarie, după schimbul instrumentelor de ratificare între şefii diplomaţiei celor două ţări.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Amenda Chevron pentru poluare a crescut la 9,5 miliarde USD sus


Grupul petrolier american Chevron a fost condamnat să plătească suma totală de 9,5 miliarde de dolari pentru poluarea antrenată de Texaco /cumpărată de Chevron/ în Amazonia ecuadoriană, a declarat avocatul reclamanţilor, citat de AFP.
La amenda de 8,6 miliarde USD - stabilită prin verdictul tribunalului provinciei ecuadoriene Sucumbios, după 18 ani de procedură în acest dosar - se adaugă indemnizaţia de 10 % din suma respectivă, prevăzută prin Legea mediului înconjurător.
Compania Chevron, care a cumpărat Texaco în 2001, a anunţat că va face apel la această sentinţă pronunţată în primă instanţă. Aceeaşi decizie a luat-o şi Asociaţia victimelor, care însă consideră suma 'insuficientă'.
Circa 30.000 de locuitori în nordul Ecuadorului, între care numeroşi indigeni, luptă de aproape 20 de ani pentru ca daunele provocate de operaţiunile Texaco în această regiune între anii 1964-1990 să fie recunoscute şi a obţine despăgubiri.
Potrivit reclamanţilor, compania Texaco a deversat deşeuri petroliere în gropi sub cerul liber, fără control, poluând solul şi râurile, provocând maladii locuitorilor acestei regiuni, inclusiv diverse tipuri de cancer. Sentinţa a fost calificată drept 'istorică' de Amazon Watch, organizaţie de apărare a Amazoniei. 'Pentru prima dată, un popor indigen urmăreşte în justiţie o multinaţională în ţara în care delictul a fost comis şi câştigă', a estimat ONG.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Albania/criză: Eurodeputaţii lansează un apel la dialog politic sus


Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au lansat marţi seară un apel la dialog către liderii politici din Albania, subliniind că acesta este esenţial pentru viitorul parcurs european al acestei ţări.
Majoritatea eurodeputaţilor care au avut intervenţii şi-au exprimat preocuparea faţă de evenimentele de la Tirana, unde violenţele de stradă au dus la decesul a 4 persoane la finalul lunii ianuarie.
Eurodeputatul Michael Gahler (PPE) a menţionat că pentru o viitoare aderare a Albaniei la UE, este nevoie ''de o Albanie democratică şi de instituţii democratice''. În acest sens, trebuie susţinute alegerile locale şi reprezentarea în Parlament.
Tot din partea grupului PPE, Antonio Cancian a subliniat că este important ca UE să trimită la Tirana o misiune de observare a alegerilor din 8 mai.
Hannes Swoboda (S&D) a insistat pe nevoia de dialog între cele două tabere politice din Albania, conduse de premierul Sali Berisha şi de liderul opoziţiei Edi Rama.
Din partea grupului ALDE, eurodeputata Marietje Schaake a remarcat că în Albania clasa politică pare ''mai interesată de sine decât de interesele poporului'' şi a salutat ideea ca UE să joace un rol activ în pregătirea viitoarelor alegeri.
Comisarul european pentru extindere Stefan Fule a apreciat că ''bunăvoinţa şi asistenţa Uniunii Europene nu pot înlocui dialogul dintre liderii albanezi''. ''Albania trebuie să respecte toate criteriile de la Copenhaga'' necesare aderării la forul european, a spus reprezentantul CE.
În opinia lui Fule, Parlamentul European are un rol vital de jucat prin faptul că poate trimite un mesaj clar către Tirana potrivit căruia dialogul politic este soluţia normală pentru depăşirea crizei politice actuale.


EVENIMENT - Ce dezvăluie cazul Marica sus


Autodenunţurile vameşilor, care susţin că erau obligaţi să ia şpăgi pentru a-şi putea plăti taxa lunară de protecţie către liderul sindicatului SED LEX, Vasile Marica, întregesc radiografia corupţiei sistemice de la graniţele ţării şi dezvăluie complicităţile dintre politicieni - şefii instituţiilor statului şi ai sindicatelor - contrabandişti şi traficanţi.
În autodenunţul său prezentat într-o conferinţă de presă a sindicatului PRO LEX, Marius Ungureanu susţine că între anii 1997 -2002, perioadă în care a fost şef la în Vama Giurgiu, ar fi fost obligat să-i plătească lunar lui Vasile Marica 2.500 de dolari drept taxă de protecţie pentru a-şi menţine funcţia - publică România liberă.
El a dat ca exemple şi alţi vameşi care îi plăteau lui Marica taxe de protecţie ('Robert Cristoi, acum prefect de Giurgiu, 2.500 dolari; Ciobanu Eugenia - şef sindicat Vama Giurgiu - 2.500 dolari; lucrătorii vamali Alin Pilcă şi Marius Făinărea, de la Biroul Vamal Constanţa, care cotizau şi câte 10.000 de dolari'). Ungureanu susţine că serviciile secrete ştiau de taxele de protecţie plătite lui Marica. El l-a nominalizat pe ofiţerul Şerban Crăciunescu de la SRI Giurgiu, care în 2001 ar fi realizat înregistrări cu sumele tot mai mari pe care le pretindea Marica, dar că nu s-au luat măsuri.
- Răzbunare între vameşi, orchestrată de Băsescu. După ce a făcut puşcărie pentru contrabandă cu ţigări, fostul şef al vămii Giurgiu îl acuză pe Vasile Marica că a luat şpăgi (Puterea)
- Sindicalistul Marica pentru RL: 'Dacă aveam toţi banii din contrabanda asta eram prin Bahamas' (Romania libera)
- Războiul vameşilor: Istoria murdară a unui sistem scăpat de sub control (Adevarul)
- Autodenunţ în direct în scandalul corupţiei din vămi: 'I-am dat mită lui Marica' (Evenimentul zilei)
- În perioada de aur a corupţiei din vămi se câştigau 100.000 de euro pe tură (Jurnalul National)
- Nini Săpunaru: Marius Ungureanu, un 'personaj sinistru', e folosit ca 'săgeată' (Jurnalul National)
- Ce dezvăluie cazul Marica (Romania libera)

0 Response to "Revista Presei 16 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu