[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 17 februarie 2011

Posted by PressUpdate joi, 17 februarie 2011 09:03

Sumar

POLITIC - Cam cum ar fi portretul-robot de prim-ministru

Convinşi de preşedintele Traian Băsescu că varianta independentului e cea mai bună pentru partid, şefii de organizaţii îl consolează pe premier cu 'reevaluarea mandatului'.
Mulţumindu-i că a luat măsurile nepopulare, liderii PDL îl consolează pe Emil Boc cu 'reevaluarea mandatului ', transmiţându-i că nu mai este timp să aştepte ca efectele pozitive ale deciziilor să fie simţite de oameni.
'Aici vorbim de date fixe. Nu putem să împinge data alegerilor până se vor simţi efectele măsurilor corecte de altfel', a declarat pentru EVZ şeful PDL Constanţa Mircea Banias.
'Poziţia mea personală este că avem nevoie de schimbare chiar dacă asta înseamnă un premier independent', a susţinut şi preşedintele PDL Bacău Gabriel Berca.
La rândul său, şeful PDL Diaspora, William Brânză susţine că, dacă se va ajunge la decizia de a fi înlocuit Emil Boc, el optează pentru un premier tehnocrat.
Discuţia privind şefia Guvernului i-a băgat în ceaţă pe cei mai mulţi lideri ai PDL, care vor analiza variantele existente până la Consiliul Naţional de Coordonare (CNC). Soluţia relansării guvernării ar fi, în opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicăi Macovei în locul premierului Emil Boc - potrivit ziarului Adevărul.
În întâlnirea pe care a avut-o marţi cu parlamentarii democrat-liberali, preşedintele le-a spus răspicat că guvernul nu mai poate continua după acelaşi tipar ca până acum. 'Eu în principal îmi menţin mandatul pe acest partid, nu pe altul. N-am altul, decât acest partid... ', a mărturisit Traian Băsescu, expunând şi problema: 'Ultimul sondaj arată încredere la 11%. Marja de eroare e de +/- 3%. Ca orice...iau soluţia critică. Şi dacă e de -3%. De aici..8. Cum ajung la peste 30%?' - citează Gândul.
Analiza lui Năstase: Băsescu intenţionează s-o pună pe Udrea în fruntea PDL - titrează cotidianul.ro.
- Cristian Preda: Macovei l-ar putea înlocui pe Boc (Adevarul)
- Cum îi spun baronii PDL 'la revedere' lui Emil Boc (Evenimentul zilei)
- SONDAJELE LUI BĂSESCU: 'N-am altul, decât acest partid. Încrederea e de 11%. Cum ajung la 30%?!' (Gandul)
- Analiza lui Năstase: Băsescu intenţionează s-o pună pe Udrea în fruntea PDL (Cotidianul)
- Stolojan consideră că Boc este nepotrivit pentru unii, pentru că este un om corect (Curierul national)
- Boureanu: Un premier atât de corect şi de cinstit ca domnul Boc România nu a avut în 20 de ani (Romania libera)


POLITIC - Deputatul PDL Nicuşor Păduraru: 'În jurul dumneavoastră foarte greu creşte şi iarba'

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru i-a spus preşedintelui Traian Băsescu, la întâlnirea de marţi, că şi-ar dori ca partidul să găsească un om care să-l poată contrazice, argumentat, pe şeful statului, iar Cristian Boureanu s-a arătat nemulţumit că a aflat din presă despre discuţiile pe tema continuării guvernării. Potrivit unor înregistrări din şedinţă, Păduraru îi spune lui Băsescu: 'Domnule preşedinte, vă spun un singur lucru...Pentru că, sincer, în jurul dvs, rar creşte şi iarba. Mi-aş dori să găsim formula şi dumneavoastră să o agreaţi a acelui om care să vă zică argumentat şi 'NU'. Când îl vom găsi pe acel om, cu certitudine partidul nostru va demonstra că are performanţe.'
'Nu vreau să fac nici o clarificare. Am spus mult mai mult decât a apărut în înregistrări, dar frazele au fost scoase din context', a declarat Nicuşor Păduraru pentru Gândul.
'Cred că el a exprimat îndrăzneţ un gând mult mai timid', a descris situaţia unul dintre deputaţii pedelişti.
- Deputatul PDL care l-a înfruntat pe Băsescu, spunându-i că lângă el 'nici iarba nu creşte', a vrut, de fapt, să-l laude. Un coleg: 'El a exprimat îndrăzneţ un gând timid' (Gandul)
- 'În jurul dumneavoastră foarte greu creşte şi iarba' (Cotidianul)


POLITIC - Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: 'Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament'

Întâlnirile dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL, de la Vila Lac 1, sunt considerate de către liderii Uniunii Social-Liberale în afara prevederilor constituţionale.
Patru zile dedicate întâlnirilor de taină la Vila Lac 1 a avut preşedintele Băsescu, începând de duminică seara. Surse democrat-liberale susţin că la prima reuniune, duminică seara, şeful statului le-a cerut liderilor PDL să voteze dacă sunt de acord cu ideea unui premier independent. În faţa preşedintelui, nominalizarea unui premier tehnocrat nu a întâmpinat nici o rezistenţă. După această întâlnire, preşedintele Băsescu s-a mai văzut de două ori cu PDL la Vila de protocol Lac 1, luni seara şi miercuri seara, unde s-a discutat despre viitorul partidului şi al guvernării. Atitudinea preşedintelui Băsescu a atras însă atenţia liderilor Uniunii Social-Liberale care susţin că un astfel de comportament încalcă prevederile Constituţionale, dăunează grav democraţiei şi statului de drept.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat în exclusivitate pentru 'Puterea' că a constatat în ultima vreme încălcări flagrante ale Constituţiei şi că preşedintele Traian Băsescu trebuie readus cu picioarele pe pământ de Parlament.
Acţiunile preşedintelui Băsescu au trezit iritare şi în tabăra liberalilor. 'Este inacceptabil, din punct de vedere constituţional, ca preşedintele României să se implice atât de frecvent şi atât de făţiş în activitatea internă a unui partid politic', a declarat Crin Antonescu.
Chestionaşi de ziarul 'Puterea', Cristian Pîrvulescu, Stelian Tănase, Vasile Dâncu, Zoe Petre şi Dan Pavel afirmă că demersul lui Traian Băsescu de a genera schimbarea prim-ministrului fără ca acesta să-şi fi dat demisia şi fără să existe o criză în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară reprezintă o mişcare neconstituţională.
- Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: 'Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament' (Puterea)
- Politologii despre noul premier căutat de preşedinte. Pîrvulescu, Tănase şi Dâncu: Traian Băsescu a încălcat Constituţia (Puterea)
- Năstase: Planul lui Băsescu este de a se salva de la o eventuală suspendare (Jurnalul National)



Continua

EDITORIAL De ce a început Băsescu scandalul 'tehnocratul'

POLITIC Cam cum ar fi portretul-robot de prim-ministru

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru: 'În jurul dumneavoastră foarte greu creşte şi iarba'

Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: 'Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament'

Omul cu banii de la PSD a plecat la UNPR

Care ar fi mai bun pentru UDMR: Kelemen Hunor sau Peter Eckstein-Kovacs ?

La Congresul UDMR: Ponta şi Antonescu, mesaje de atragere a Uniunii de partea USL

ECONOMIC Laszlo Borbely cheltuieşte 350.000 de euro pe un spot tv

Chinezii ar vrea să construiască autostrăzi în România

Vasile Sofineti: 'Cu arabii am avut o încetinire în relaţii. Nu a fost în favoarea noastră'

Cine şi cât câştigă din scumpirea cartofilor

SOCIAL Averile liderilor sindicali, verificate de ANI. Bogdan Hossu: 'Controlul era de aşteptat, dar mă mir că nu ne-au dat la DNA să ne şi aresteze'

Funeriu amână aplicarea Legii educaţiei

Absenţe motivate cu scutiri false

DGA: Meditaţiile sunt o formă de corupţie mascată

Record de birocraţie: 14 semnături pe o foaie trimisă de Ministerul Finanţelor

Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost

CULTURĂ Călăul îşi îmbrăţişează victima după 60 de ani

SPORT Fotbal: AS Roma - Şahtior Doneţk 2-3, în Liga Campionilor

Hochei: Derby-ul Steaua - Sport Club Miercurea Ciuc, întrerupt după două reprize

Formula 1: Lotus Renault l-a angajat pe pilotul german Nick Heidfeld

INTERNAŢIONAL AGERPRES Decolarea rachetei Ariane purtând ATV Johannes Kepler

Belgia: regele extinde mandatul mediatorului pentru a forma o coaliţie

Vicepreşedintele american Biden în Rusia, Finlanda şi Republica Moldova în martie

Berlusconi va fi judecat de trei femei în procesul pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere

Algeria: ridicarea stării de urgenţă înainte de sfârşitul lunii februarie


-- in detaliu --

EDITORIAL - De ce a început Băsescu scandalul 'tehnocratul' sus


Pentru a-şi duce mandatul până la capăt, Traian Băsescu este obligat să găsească soluţii care să menţină PDL la guvernare şi după alegerile generale din 2012. Dar lupta preşedintelui pentru supravieţuirea politică nu pare să mai fie văzută de PDL ca propriul său război. În fond, PDL poate să-şi continue existenţa în opoziţie, dar Traian Băsescu nu poate rămâne la Cotroceni decât atâta vreme cât partidul se află la putere şi îl sprijină. Scandalul 'tehnocratul' a fost creat de preşedinte tocmai pentru ca, prin ricoşeu, să-şi aducă partidul înapoi la ordine.
După ce încrederea populaţiei în Traian Băsescu a scăzut mult sub 20 de procente, PDL şi-a dat seama că preşedintele nu mai poate fi o locomotivă pentru partid, aşa că majoritatea vechilor lideri s-au hotărât că e mai utilă despărţirea democrat-liberalilor de Băsescu decât despărţirea lui Boc de Guvern. Şeful statului a forţat această ruptură brusc - apreciază Sabina Fati în România liberă - fără vreun motiv care să determine urgenţa acestei măsuri şi care să pună, în cele din urmă, sub semnul întrebării stabilitatea politică a ţării.
Singura miză vizibilă a nervozităţii preşedintelui este dată de posibilitatea ca Vasile Blaga, secretarul general al PDL, să ajungă preşedintele partidului. În această situaţie, politica democrat-liberalilor se va schimba vizibil: în primul rând, fiindcă Buldogul, cum l-a numit Traian Băsescu pe Blaga la alegerile pentru Primăria Capitalei, pierdute de acesta în 2008, este puntea de legătură cu Opoziţia, dar şi omul care ar putea schimba cu ajutorul televiziunilor mogulilor percepţia publică asupra PDL; în al doilea rând, Vasile Blaga va scoate partidul de sub tutela lui Traian Băsescu; în al treilea rând, mulţi dintre favoriţii promovaţi de preşedinte cu gândul să 'împrospăteze echipa de conducere a PDL' vor fi marginalizaţi fiindcă n-au venit mai demult în partid şi 'n-au lipit afişe'. Vasile Blaga şi-a asigurat, se pare, sprijinul aproape total al filialelor, la care Traian Băsescu face acum apel să-i apere ideea promovării unui tehnocrat la conducerea Guvernului.
- De ce a început Băsescu scandalul 'tehnocratul' (Romania libera)


POLITIC - Cam cum ar fi portretul-robot de prim-ministru sus


Convinşi de preşedintele Traian Băsescu că varianta independentului e cea mai bună pentru partid, şefii de organizaţii îl consolează pe premier cu 'reevaluarea mandatului'.
Mulţumindu-i că a luat măsurile nepopulare, liderii PDL îl consolează pe Emil Boc cu 'reevaluarea mandatului ', transmiţându-i că nu mai este timp să aştepte ca efectele pozitive ale deciziilor să fie simţite de oameni.
'Aici vorbim de date fixe. Nu putem să împinge data alegerilor până se vor simţi efectele măsurilor corecte de altfel', a declarat pentru EVZ şeful PDL Constanţa Mircea Banias.
'Poziţia mea personală este că avem nevoie de schimbare chiar dacă asta înseamnă un premier independent', a susţinut şi preşedintele PDL Bacău Gabriel Berca.
La rândul său, şeful PDL Diaspora, William Brânză susţine că, dacă se va ajunge la decizia de a fi înlocuit Emil Boc, el optează pentru un premier tehnocrat.
Discuţia privind şefia Guvernului i-a băgat în ceaţă pe cei mai mulţi lideri ai PDL, care vor analiza variantele existente până la Consiliul Naţional de Coordonare (CNC). Soluţia relansării guvernării ar fi, în opinia europarlamentarului Cristian Preda, numirea Monicăi Macovei în locul premierului Emil Boc - potrivit ziarului Adevărul.
În întâlnirea pe care a avut-o marţi cu parlamentarii democrat-liberali, preşedintele le-a spus răspicat că guvernul nu mai poate continua după acelaşi tipar ca până acum. 'Eu în principal îmi menţin mandatul pe acest partid, nu pe altul. N-am altul, decât acest partid... ', a mărturisit Traian Băsescu, expunând şi problema: 'Ultimul sondaj arată încredere la 11%. Marja de eroare e de +/- 3%. Ca orice...iau soluţia critică. Şi dacă e de -3%. De aici..8. Cum ajung la peste 30%?' - citează Gândul.
Analiza lui Năstase: Băsescu intenţionează s-o pună pe Udrea în fruntea PDL - titrează cotidianul.ro.
- Cristian Preda: Macovei l-ar putea înlocui pe Boc (Adevarul)
- Cum îi spun baronii PDL 'la revedere' lui Emil Boc (Evenimentul zilei)
- SONDAJELE LUI BĂSESCU: 'N-am altul, decât acest partid. Încrederea e de 11%. Cum ajung la 30%?!' (Gandul)
- Analiza lui Năstase: Băsescu intenţionează s-o pună pe Udrea în fruntea PDL (Cotidianul)
- Stolojan consideră că Boc este nepotrivit pentru unii, pentru că este un om corect (Curierul national)
- Boureanu: Un premier atât de corect şi de cinstit ca domnul Boc România nu a avut în 20 de ani (Romania libera)


POLITIC - Deputatul PDL Nicuşor Păduraru: 'În jurul dumneavoastră foarte greu creşte şi iarba' sus


Deputatul PDL Nicuşor Păduraru i-a spus preşedintelui Traian Băsescu, la întâlnirea de marţi, că şi-ar dori ca partidul să găsească un om care să-l poată contrazice, argumentat, pe şeful statului, iar Cristian Boureanu s-a arătat nemulţumit că a aflat din presă despre discuţiile pe tema continuării guvernării. Potrivit unor înregistrări din şedinţă, Păduraru îi spune lui Băsescu: 'Domnule preşedinte, vă spun un singur lucru...Pentru că, sincer, în jurul dvs, rar creşte şi iarba. Mi-aş dori să găsim formula şi dumneavoastră să o agreaţi a acelui om care să vă zică argumentat şi 'NU'. Când îl vom găsi pe acel om, cu certitudine partidul nostru va demonstra că are performanţe.'
'Nu vreau să fac nici o clarificare. Am spus mult mai mult decât a apărut în înregistrări, dar frazele au fost scoase din context', a declarat Nicuşor Păduraru pentru Gândul.
'Cred că el a exprimat îndrăzneţ un gând mult mai timid', a descris situaţia unul dintre deputaţii pedelişti.
- Deputatul PDL care l-a înfruntat pe Băsescu, spunându-i că lângă el 'nici iarba nu creşte', a vrut, de fapt, să-l laude. Un coleg: 'El a exprimat îndrăzneţ un gând timid' (Gandul)
- 'În jurul dumneavoastră foarte greu creşte şi iarba' (Cotidianul)


POLITIC - Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: 'Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament' sus


Întâlnirile dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderii PDL, de la Vila Lac 1, sunt considerate de către liderii Uniunii Social-Liberale în afara prevederilor constituţionale.
Patru zile dedicate întâlnirilor de taină la Vila Lac 1 a avut preşedintele Băsescu, începând de duminică seara. Surse democrat-liberale susţin că la prima reuniune, duminică seara, şeful statului le-a cerut liderilor PDL să voteze dacă sunt de acord cu ideea unui premier independent. În faţa preşedintelui, nominalizarea unui premier tehnocrat nu a întâmpinat nici o rezistenţă. După această întâlnire, preşedintele Băsescu s-a mai văzut de două ori cu PDL la Vila de protocol Lac 1, luni seara şi miercuri seara, unde s-a discutat despre viitorul partidului şi al guvernării. Atitudinea preşedintelui Băsescu a atras însă atenţia liderilor Uniunii Social-Liberale care susţin că un astfel de comportament încalcă prevederile Constituţionale, dăunează grav democraţiei şi statului de drept.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat în exclusivitate pentru 'Puterea' că a constatat în ultima vreme încălcări flagrante ale Constituţiei şi că preşedintele Traian Băsescu trebuie readus cu picioarele pe pământ de Parlament.
Acţiunile preşedintelui Băsescu au trezit iritare şi în tabăra liberalilor. 'Este inacceptabil, din punct de vedere constituţional, ca preşedintele României să se implice atât de frecvent şi atât de făţiş în activitatea internă a unui partid politic', a declarat Crin Antonescu.
Chestionaşi de ziarul 'Puterea', Cristian Pîrvulescu, Stelian Tănase, Vasile Dâncu, Zoe Petre şi Dan Pavel afirmă că demersul lui Traian Băsescu de a genera schimbarea prim-ministrului fără ca acesta să-şi fi dat demisia şi fără să existe o criză în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară reprezintă o mişcare neconstituţională.
- Vor să-l suspende, dar nu ştiu cum. Ion Iliescu şi liderii USL îl acuză pe şeful statului că a încălcat Constituţia: 'Preşedintele Traian Băsescu ar trebui suspendat de Parlament' (Puterea)
- Politologii despre noul premier căutat de preşedinte. Pîrvulescu, Tănase şi Dâncu: Traian Băsescu a încălcat Constituţia (Puterea)
- Năstase: Planul lui Băsescu este de a se salva de la o eventuală suspendare (Jurnalul National)


POLITIC - Omul cu banii de la PSD a plecat la UNPR sus


Aristide Roibu, fostul senator PSD şi fost trezorier al partidului, în perioada 2000 - 2010, s-a înscris, miercuri, în UNPR.
'Am decis să mă alătur, începând de astăzi, echipei formate de ministrul Gabriel Oprea. UNPR este continuatorul principiilor de stânga, care au fost abandonate de PSD. Apreciez seriozitatea celor care au pus bazele Uniunii Naţionale pentru Progresul României şi care dau dovadă de patriotism, pentru că pun umărul la rezolvarea problemelor socio-economice cu care se confruntă România', a declarat Aristide Roibu.
Ales senator în circumscripţia electorală Vaslui în perioada 2000 - 2008, a deţinut funcţia de preşedinte al Comisiei juridice a Senatului şi cea de membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială - scrie Gândul.
- Omul cu banii de la PSD a plecat la UNPR (Gandul)


POLITIC - Care ar fi mai bun pentru UDMR: Kelemen Hunor sau Peter Eckstein-Kovacs ? sus


Ministrul Kelemen Hunor este favorit în cursa pentru preşedinţia UDMR, fiindcă este succesorul desemnat al actualului şef al Uniunii, Marko Bela.
Peter Eckstein-Kovacs, consilier al preşedintelui Traian Băsescu, mizează în cursa electorală pentru şefia UDMR pe faptul că, spre deosebire de principalul său contracandidat, este sprijinit de trei din cele opt platforme politice ale Uniunii.
De crede că este mai bun decât principalul său contracandidat, Kovacs-Ekstein Peter, ministrul Kelemen Hunor explică într-un interviu acordat României libere: 'Sunt o altă generaţie, am o altă viziune, am o altă istorie şi un alt trecut în UDMR, am fost în ultimii 15 ani mult mai activ decât dl Ekstein şi cred că atât calităţile mele, cât şi defectele mele sunt mai apropiate de ceea ce trebuie să fie un preşedinte UDMR, decât cele ale lui Ekstein. Acest lucru nu înseamnă că Ekstein nu este un coleg bun, un coechipier de nădejde şi un om politic redutabil'.
De crede că este mai bun decât principalul său contracandidat, Kelemen Hunor, consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs explică într-un interviu acordat României libere: 'În primul rând datorită viziunii mele asupra UDMR şi a proiectelor de reformare ale Uniunii. Nu vreau o revoluţie, dar scopul meu definit este să ofer şansa schimbării UDMR, atât a acestei formaţiuni, cât şi a electoratului maghiar. Eu sunt omul potrivit pentru acest lucru.'
- Kelemen Hunor: Maghiarii din România îşi doresc o Ungarie puternică (Romania libera)
- Peter Eckstein-Kovacs: Elita UDMR nu vrea să se producă o schimbare reală (Romania libera)


POLITIC - La Congresul UDMR: Ponta şi Antonescu, mesaje de atragere a Uniunii de partea USL sus


Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, miercuri, că liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au fost invitaţi la Congresul UDMR şi vor participa la acest eveniment, el precizând că aceştia vor avea mesaje de atragere a UDMR de partea opoziţiei.
Întrebat dacă USL va avea un mesaj la Congresul UDMR de a atrage Uniunea de partea sa, Dragnea a spus: 'Acolo vor fi două mesaje importante şi cred destul de limpezi din partea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu, care au fost invitaţi la Congres şi care vor onora această invitaţie şi vor transmite mesaje destul de clare în acest sens. Noi le facem public invitaţia să părăsească această coaliţie şi să vină lângă noi' - citează cotidianul.ro.
Şi preşedintele Traian Băsescu a fost invitat de către conducerea UDMR la cel de-al zecelea Congres al acestei formaţiuni, programat să se desfăşoare în 26 şi 27 februarie, la Oradea, eveniment la care şi-au confirmat deja participarea liderii celor trei partide din poziţie, PSD, PNL şi PC.
- Ponta şi Antonescu, mesaje de atragere a Uniunii de partea USL (Cotidianul)


ECONOMIC - Laszlo Borbely cheltuieşte 350.000 de euro pe un spot tv sus


Ministerul Mediului şi Pădurilor va finanţa, în parteneriat cu Guvernul Norvegiei, difuzarea unui clip publicitar cu durata de 30 de secunde pentru promovarea unei campanii privind înfiinţarea pieţelor ecologice în România. Costul producţiei şi difuzării acestui spot va aduce unei firme de profil un contract în valoare de 350.000 de euro, cu TVA inclusă. Nu este pentru prima dată când banii europeni gestionaţi de Laszlo Borbely sunt cheltuiţi pe producţii publicitare. În anul 2008, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, condus la acea dată tot de Borbely, a finanţat cu şapte miliarde de lei vechi apariţia unei publicaţii lunare, 'euROpeanul'.
Potrivit caietului de sarcini publicat de Ministerul Mediului şi Pădurilor, proiectul 'Dezvoltarea pieţelor Ecologice din România' este finanţat prin Programul Norvegian de cooperare pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă din România. Ministerul Mediului şi Pădurilor a încheiat un contract de finanţare cu Innovation Norway prin Programul de Cooperare Norvegian pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă în România la 23 aprilie 2009, iar pentru perioada ianuarie 200-aprilie 2011, Guvernul Norvegiei a alocat ţării noastre fonduri nerambursabile în valoare de 48 de milioane de euro.
- După Elena Udrea, Ministrul Laszlo Borbely cheltuieşte 350.000 de euro pe un spot tv (Puterea)


ECONOMIC - Chinezii ar vrea să construiască autostrăzi în România sus


China State Grid, compania Chinei în domeniul electricităţii, cu venituri mai mari decât PIB-ul României şi angajaţi mai mulţi ca bugetarii români, interesată de construirea de unităţi producătoare de energie, în România.
Reprezentanţi ai companiilor chinezeşti China State Grid şi Shanghai Construction Group vor reveni în România, în cursul lunii martie, pentru a stabili care vor fi proiectele în care se vor implica, a declarat, pentru Gândul, Liu Qiwei, consilier comercial al Ambasadei Chinei, la Bucureşti. Ministerul Economiei a confirmat, deja, oficial, existenţa negocierilor cu cele două companii (prima vizită, de tatonare, a oficialilor chinezi s-a consumat în luna ianuarie). Primăria Capitalei păstrează discreţia, dar există suficiente elemente care arată că discuţiile se vor purta asupra unor proiecte majore, precum celebra autostradă suspendată.
- Două COMPANII CHINEZEŞTI, care au construit cele mai lungi poduri din lume, AR PUTEA CONSTRUI AUTOSTRĂZI ÎN ROMÂNIA (Gandul)


ECONOMIC - Vasile Sofineti: 'Cu arabii am avut o încetinire în relaţii. Nu a fost în favoarea noastră' sus


Vasile Sofineti, ambasadorul responsabil de relaţiile economice româno-arabe, explică într-un interviu acordat Evenimentului zilei cum sunt afectate afacerile dintre România şi lumea arabă lovită de proteste.
O prietenie cândva strânsă, atestată de fotografii cu Nicolae Ceauşescu alături de lideri arabi, ca proaspătul înlăturat dictator egiptean Hosni Mubarak. O răcire bruscă după 1989 şi acum încercări de a relua relaţiile economice încetinite ani la rând.
Vasile Sofineti, ambasadorul român desemnat pentru relaţiile economice româno-arabe, crede că, în ciuda protestelor şi mişcărilor sociale şi politice din zonă - care au culminat cu răsturnarea liderilor din Egipt şi Tunisia şi continuă cu proteste în ţări ca Yemen sau Bahrain -, România ar putea beneficia, dacă îşi joacă bine cărţile, de bani grei din acea parte tulburată a lumii.
- Vasile Sofineti, ambasadorul responsabil de relaţiile economice româno-arabe, explică într-un interviu acordat Evenimentului zilei cum sunt afectate afacerile dintre România şi lumea arabă lovită de proteste. (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Cine şi cât câştigă din scumpirea cartofilor sus


Producătorii care au mizat pe culturile de cartofi şi-au vândut producţia încă din toamnă şi au obţinut chiar un profit dublu faţă de alţi ani.
Am vândut toată producţia de cartofi încă din luna decembrie, la un preţ aproape dublu faţă de anul 2009. Cererea a fost atât de mare pe piaţa internă, încât am refuzat toate comenzile care au venit, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, din Ungaria', a spus un cultivator de cartofi din Târgu Secuiesc, Covasna. Fermierul din Covasna a alocat pentru acest tip de cultură 33 de hectare, dintr-un total deţinut de 60 de hectare, iar profitul a fost unul pe măsură. 'Dacă aş fi ştiut de creşterea de preţ care avea să urmeze, aş fi cultivat tot terenul doar cu cartofi, însă nimeni nu a prevăzut această scumpire', a mai spus fermierul pentru România liberă.
În patru judeţe din România, culturile de cartofi ocupă suprafeţe importante: Harghita, Covasna, Suceava şi Braşov. În general, întreaga producţie de cartofi din ţară era destinată consumului intern. Cantităţi mici au fost exportate sporadic, în principal în Republica Moldova, până anul trecut, când situaţia s-a schimbat. În 2010, producătorii români au livrat cartofi în Ungaria, Slovacia, Austria şi chiar Bulgaria.
De ce au crescut preţurile? Cartofii s-au vândut foarte bine şi practic, în depozite nu mai sunt cantităţi însemnate. A fost o cerere foarte mare pe piaţa Uniunii Europene. În ţări precum Germania şi Polonia producţiile au scăzut. În depozitele de la noi, cantităţile de cartofi existente sunt deja contractate, în special pentru marile reţele de magazine', ne-a declarat Konczei Csaba, director executiv la Direcţia pentru Agricultură Covasna.
- Cine şi cât câştigă din scumpirea cartofilor (Romania libera)


SOCIAL - Averile liderilor sindicali, verificate de ANI. Bogdan Hossu: 'Controlul era de aşteptat, dar mă mir că nu ne-au dat la DNA să ne şi aresteze' sus


Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averea în cazul a 15 lideri de sindicat care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese sau a căror avere acumulată este nejustificată.
Printre aceştia, Bogdan Hossu, Vasile Marica, Dumitru Costin, Liviu Luca, Gheorghe Izvoranu, Ion Popescu şi Marius Petcu. şi averea soţiei lui Vasile Marica, preşedintele Sed Lex, Mălina Marica, director adjunct al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din subordinea Ministerului Finanţelor şi director adj. al Direcţiei Generale Organizare şi Resurse Umane, e verificată de ANI.
Inspectorii de integritate susţin că verificarea averii liderilor de sindicat a început în urmă cu câteva luni.
Sindicaliştii susţin că acţiunea de verificare a ANI, precum şi momentul şi modul în care a fost făcută publică, arată că aceasta este una deloc surprinzătoare, dirijată pentru a compromite liderii sindicali - scrie Evenimentul zilei.
Preşedintele Alma Mater, Anton Hadăr, spune că ancheta este 'o sâcâială', iar liderul Pro Lex, Vasile Lincu, afirmă că el a cerut din decembrie ca averea să-i fie verificată de către ANI.
'Controlul era de aşteptat, dar mă mir că nu ne-au dat la DNA să ne şi aresteze', a spus, pentru Realitatea TV, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Vasile Lincu, liderul sindical al poliţiştilor, spune că tatăl său i-a făcut cadou de sărbători 10.000 de euro - publică Gândul.
Organizaţia lui Marica are reprezentanţi la Finanţe în comisiile de disciplină, de examen şi la repartizarea stimulentelor. Federaţia lui Marica a fost singura din Ministerul Finanţelor Publice căreia administraţia i-a recunoscut toate drepturile - scrie Adevărul.
- ANI a început acum trei luni verificarea liderilor sindicali (Puterea)
- Puterea din umbră a lui Vasile Marica (Adevarul)
- Bogdan Hossu: 'Nu mi-e frică de ANI'. Vezi AICI ce averi au cei 15 lideri de sindicat anchetaţi de ANI (Evenimentul zilei)
- AVERILE LIDERILOR SINDICALI DIN ROMÂNIA. Află aici ce case, conturi, maşini sau terenuri deţin. PLUS: Şeful Sindicatului Poliţiştilor: 'Tata mi-a făcut cadou de sărbători 10.000 de euro' (Gandul)


SOCIAL - Funeriu amână aplicarea Legii educaţiei sus


Ministrul Daniel Funeriu face apel la metodologii care nu mai există, pentru că nu poate aplica Legea educaţiei Naţionale. Sindicaliştii din învăţământ avertizează că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu poate modifica o lege printr-un ordin. După ce a oferit un moment memorabil, în 2010, şoptindu-i ministrului educaţiei discursul, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Oana Badea îl 'transformă' pe Funeriu în 'apărătorul' profesorilor, elevilor şi părinţilor. De fapt, ministrul Funeriu nu poate apăra învăţământul decât de legea pe care el însuşi a creat-o.
Sindicatele din învăţământ avertizează că prin Ordinul 9.02.2011, 'privind aprobarea unor măsuri tranzitorii' până la aplicarea Legii educaţiei naţionale, ministrul Daniel Petru Funeriu a aprobat implementarea unor norme desfiinţate chiar de el. Prevederile vechii Legi a educaţiei au fost anulate odată cu intrarea în vigoare a 'Legii Funeriu'. Cu toate acestea, ministrul educaţiei face apel chiar la legile abrogate.
Oficialii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) susţin însă că ordinul de vineri nu amână măsurile noii legi. 'Nu amână nimeni nimic. Există opt luni de măsuri tranzitorii stabilite de legea pe care, tocmai de la 9 februarie o avem în practică, ce au fost definite la capitolul 'dispoziţii finale şi tranzitorii'. Scopul acestor măsuri este de a redacta legislaţia secundară, care niciunde pe Pământ nu se redactează concomitent cu Legea cadru, pentru că nu se ştie care va fi forma acesteia la capăt, după toate dezbaterile', a declarat secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, pentru ziarul Puterea.
- Funeriu amână ilegal aplicarea Legii educaţiei. Oana Badea: 'Eram datori să protejăm profesorii, elevii şi părinţii printr-un ordin' (Puterea)


SOCIAL - Absenţe motivate cu scutiri false sus


Cu doar 5 lei pot fi cumpărate, la colţ de stradă, scutiri medicale în alb care să le asigure elevilor câte zile libere vor. Pe net sunt şi mai ieftine: 2-3 lei bucata!
Falsificatorii au la vânzare adeverinţe create pe calculator, aproape indentice cu cele originale, de pe care însă, uneori, se ia tuşul. Un astfel de document poartă parafa unui medic de familie, eventual şi una de cabinet.
'Diagnosticul' este trecut de fiecare elev în parte, bronşita, laringita sau otita fiind cele mai frecvente afecţiuni preferate de chiulangii. 'Unii au trecut pe scutire diagnosticul 'răceală'. Te-ar umfla râsul dacă problema nu ar fi atât de gravă', susţine dr. Cristiana Bărăgănescu pentru Evenimentul zilei, un medic de familie a cărui parafă a fost falsificată în urmă cu un an.
Profesorii din judeţul Vâlcea au pus în catalog, numai în primul trimestru al anului şcolar 2010-2011, aproximativ 500.000 de absenţe. Mai mult de trei sferturi dintre acestea au fost motivate medical. Confruntată cu această situaţie, poliţia s-a autosesizat şi caută acum falsificatorii de scutiri medicale.
- Absenţe motivate cu scutiri false, cumpărate de la colţul străzii (Evenimentul zilei)


SOCIAL - DGA: Meditaţiile sunt o formă de corupţie mascată sus


Mărţişoarele, cadourile de 8 martie şi nu în ultimul rând meditaţiile date de către profesori elevilor pe care îi instruiesc la şcoală sunt o formă mascată de corupţie, după cum se arată în Ghidul 'Spune nu corupţiei', realizat de Direcţia Generală Anticorupţie în colaborare cu Asociaţia ProDemocraţia. Aceste gesturi nevinovate sau considerate astfel de către elevi, părinţi şi profesori reprezintă în esenţă forme incipiente de corupţie care pot evolua ulterior la cumpărarea notelor, a examenelor şi chiar a licenţelor universitare, după cum ne arată realitatea zilelor noastre.
Astfel, potrivit ghidului, care urmează să fie prezentat în următoarele luni elevilor de clasa a XI-a din şcolile bucureştene, 'elevul învaţă din anturaj şi chiar de la părinţi să mituiască profesorul, iar profesorul se complace în această situaţie'. Un exemplu în acest sens este cel al cadoului de 8 martie, pe care realizatorii ghidului îl consideră un act de corupţie mascată deoarece poate avea repercusiuni asupra tratamentului preferenţial în clasă.
Pe de altă parte, şi profesorul poate iniţia aceste forme de corupţie mascată prin condiţionarea notelor de la clasă de participarea elevului la meditaţiile particulare cu profesorul, se arată în ghid.
- Direcţia Generală Anticorupţie: Meditaţiile sunt o formă de corupţie mascată (Curentul)


SOCIAL - Record de birocraţie: 14 semnături pe o foaie trimisă de Ministerul Finanţelor sus


Succesiunea de semnături şi ştampile de pe majoritatea documentelor emise de instituţiile statului nu face altceva decat să acopere incompetenţa funcţionarilor din administraţie, sector din care au dispărut peste 100.000 de oameni anul trecut, dar a cărui reformă nu a schimbat nimic.
Un articol publicat ieri de Ziarul Financiar a starnit reacţii în randul foştilor funcţionari, care spun că un document emis de un minister poate avea 14 semnături, nu doar 4, cum a prezentat articolul ZF.
'Ascunderea după ştampilă e o boală veche, care nu există numai în Romania. Cu cat sunt mai multe semnături şi ştampile pe un document, cu atat cei care se ocupă de elaborarea lui sunt mai incompetenţi, pentru că fug de responsabilitate', a spus Dumitru Miron, prorectorul Academiei de Studii Economice, pentru Ziarul financiar.
La Poliţia din sectorul 6, o foaie este semnată de 6 funcţionari - prezintă alt caz Ziarul financiar.
- Reacţia unui executiv străin la articolul ZF privind birocratia: La Poliţia din sectorul 6, o foaie este semnată de 6 funcţionari. (Ziarul financiar)
- Record de birocraţie: 14 semnături pe o foaie trimisă de Ministerul Finanţelor (Ziarul financiar)


SOCIAL - Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost sus


Biserica şi Armata înregistrează un trend descendent în ceea ce priveşte încrederea populaţiei. În ultimii doi ani, cota de încredere a celor două instituţii a scăzut cu opt procente.
Biserica şi Armata sunt în continuare în topul celor mai credibile instituţii, însă, potrivit unei cercetări IMAS, în perioada 2009 - 2011, ele au înregistrat un trend descendent, fiind influenţate de un climat general de neîncredere a populaţiei. Astfel, dacă în ianuarie 2009 Biserica se bucura de 89,3% încredere, în ianuarie 2011 instituţia este cotată la 81,9%. Scandalul pensiilor militarilor nu a folosit deloc Armatei, a cărei cotă de încredere a scăzut de la 71, 1%, cât avea în ianuarie 2009, la 63,5%, în ianuarie 2011. Cu toate acestea, cele două instituţii sunt mult deasupra Preşedinţiei, a Parlamentului şi a Guvernului.
- Nici Biserica, nici Armata nu mai sunt ce-au fost (Adevarul)


CULTURĂ - Călăul îşi îmbrăţişează victima după 60 de ani sus


Victime ale 'experimentului Piteşti' povestesc ororile din închisoare într-un film regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Alin Mureşan.
Care sunt limitele suferinţei şi alte umilinţei? Dar ale bestialităţii? Cum te poţi transforma din victimă în călăul aproapelui? Răspunsurile la aceste întrebări sunt miza filmului documentar 'Demascarea', care aduce, în premieră, într-un cadru comun, mărturiile a opt dintre foştii deţinuţi politici care au fost victime ale cumplitului experiment.
Petrecut între 1949 şi 1951, 'fenomenul Piteşti' este explicat pentru prima dată exclusiv prin prisma victimelor, documentele făcând obiectul unui proiect complementar şi premergător, lucrarea 'Fenomenul Piteşti. Cronica unei sinucideri asistate', apărută la Polirom, scrisă de cercetătorul Alin Mureşan, care este şi scenaristul filmului.
Filmul mai marchează şi o altă premieră: imortalizează îmbrăţişarea dintre o victimă şi unul dintre cei ce l-au bătut, victimă transformată, sub imperiul ororilor, în călău.
- Călăul îşi îmbrăţişează victima după 60 de ani (Evenimentul zilei)


SPORT - Fotbal: AS Roma - Şahtior Doneţk 2-3, în Liga Campionilor sus


Şahtior Doneţk, echipa antrenată de Mircea Lucescu, cu Răzvan Raţ titular, a făcut un pas important spre sferturile de finală ale Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins miercuri seara pe AS Roma cu scorul de 3-2, pe Stadio Olimpico, în prima manşă a optimilor de finală.
AS Roma, la care portarul Bogdan Lobonţ a fost rezervă, a deschis scorul prin Simone Perrotta (28), dar Şahtior a revenit şi a egalat un minut mai târziu, prin Jadson (29). Alţi doi brazilieni, Douglas Costa (36) şi Luiz Adriano (41), au adus echipa lui Lucescu într-un avantaj puţin scontat la pauză. Roma nu a reuşit decât să reducă din diferenţă, prin francezul Menez (61).
Şahtior se va califica în premieră în sferturile de finală ale competiţiei în afara unei catastrofe pe 8 martie, la Doneţk


SPORT - Hochei: Derby-ul Steaua - Sport Club Miercurea Ciuc, întrerupt după două reprize sus


Derby-ul dintre Steaua Rangers Bucureşti şi HSC Miercurea Ciuc s-a întrerupt miercuri seara, după două reprize, la scorul de 4-1 (2-1, 2-0) pentru gazde, pe Patinoarul ''Mihai Flamaropol'' din Capitală, din cauza defectării maşinuţei de nivelat gheaţa.
Rolba a stricat gheaţa în pauza dintre reprizele a doua şi a treia, iar meciul nu a mai putut continua. Steaua riscă să piardă meciul la ''masa verde'', cu 0-5. Până la momentul întreruperii, ciucanii deschiseseră scorul prin Josef Hruby (03:25), după care Steaua a punctat de patru ori, prin Ioan Timaru (05:53), Peter Boldt (19:32), Michael Forgie (20:50) şi Andrei Butocinov (33:58).
În alt meci, CSM Dunărea Galaţi a fost învinsă pe teren propriu de ASC Corona Fenestela Braşov cu scorul de 5-4, după prelungiri


SPORT - Formula 1: Lotus Renault l-a angajat pe pilotul german Nick Heidfeld sus


Echipa de Formula 1 Lotus Renault l-a angajat pe pilotul german Nick Heidfeld, pentru a-l înlocui pe polonezul Robert Kubica, grav rănit într-un accident în timpul unui raliu şi indisponibil mai multe luni. 'Echipa a traversat 2 săptămâni dificile şi a trebuit să reacţionăm rapid. I-am acordat o şansă lui Nick la Jerez (Spania, la teste), săptămâna trecută şi ne-a impresionat', a spus directorul lui Lotus Renault, Eric Boullier.
'Aş fi preferat să revin în Formula 1 în alte circumstanţe, dar sunt mândru că am obţinut această şansă', a declarat pilotul în vârstă de 33 de ani, într-un comunicat. 'Totul s-a petrecut aşa de rapid. Am fost impresionat de ceea ce am văzut până acum în ce priveşte instalaţiile şi implicarea membrilor echipei la Enstone', a precizat Heidfeld.
Germanul a disputat 172 de Mari Premii în 11 ani de carieră în Formula 1. Primul Mare Premiu al sezonului va avea loc pe 13 martie, în Bahrein.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Decolarea rachetei Ariane purtând ATV Johannes Kepler sus


Racheta Ariane a decolat miercuri la ora locală 18.50 /21.50 GMT/ de la Centrul spaţial Kourou /Guyana Franceză/ având la bord al doilea cargou automat european, ATV Johannes Kepler, destinat alimentării Staţiei Spaţiale Internaţionale /ISS/.
Aceasta este a 200-a lansare efectuată de o rachetă Ariane, toate modelele combinate, la peste treizeci de ani de la primul zbor al unei Ariane la 1 decembrie 1979, menţionează AFP.
La aproximativ o oră după decolarea ce a avut loc la ora programată, ATV-2 urma să se separe de lansator şi să se plaseze pe orbită la 260 de km altitudine şi la o vitează de aproximativ 7,6 km pe secundă.
Marţi seară, o primă tentativă de lansare a fost amânată după ce s-a aprins o lumină roşie, cu 4 minute şi 1 secundă înainte de ora de decolare programată.
Problema a fost legată de o 'anomalie de măsurare a nivelului rezervorului de oxigen lichid al etajului principal criotehnic al lansatorului', potrivit Arianespace ale cărei echipe au golit rezervorul, au analizat şi au găsit o soluţie înainte de noua tentativă de lansare.
ATV Johannes Kepler urmează să livreze ISS oxigen, hrană, îmbrăcăminte, piese de schimb, combustibil şi echipamente ştiinţifice. El poartă numele astronomului ce a formulat în urmă cu patru secole mai multe legi fundamentale ale mişcării planetelor


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Belgia: regele extinde mandatul mediatorului pentru a forma o coaliţie sus


Regele Albert al II-lea al Belgiei i-a dat mediatorului său şef încă două săptămâni miercuri pentru a încerca să iasă dintr-un impas politic ce durează de opt luni şi a forma o coaliţie guvernamentală în ţara divizată lingvistic, relatează Reuters.
Didier Reynders, şeful partidului liberal francofon MR, încearcă de două săptămâni să pună la masa de negocieri partidele rivale francofone şi flamande, ce nu au reuşit să convină asupra unei coaliţii după alegerile parlamentare de la 13 iunie 2010.
Impasul a provocat incertitudine pe pieţele financiare, reflectând un risc crescut asupra datoriei suverane belgiene. Belgia are datorii aproape egale cu întregul ei volum anual al producţiei.
'Regele i-a extins mandatul pentru a-i permite să-şi finalizeze şi detalieze raportul', a declarat palatul într-un comunicat adăugând că Reynders îşi va prezenta din nou raportul palatului la 1 martie.
Proteste asupra întârzierii formării unui nou guvern sunt planificate joi, după 249 de zile de la alegeri, punând pe picior de egalitate situaţia din Belgia cu lupta din Irak pentru a forma un guvern după alegerile de acolo.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Vicepreşedintele american Biden în Rusia, Finlanda şi Republica Moldova în martie sus


Vicepreşedintele american Joe Biden se va duce în Rusia, Finlanda şi Republica Moldova la începutul lunii martie, în plină relansare a relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a anunţat Casa Albă miercuri într-un comunicat, citat de AP şi AFP.
Potrivit preşedinţiei Statelor Unite, Biden, însoţit de soţia sa Jill, va efectua această deplasare în săptămâna de la 7 martie.
Marţi, agenţiile de presă ruse au anunţat această vizită destinată să pregătească o eventuală deplasare a lui Barack Obama la Moscova.
Casa Albă a refuzat totuşi să confirme că o vizită a preşedintelui american este prevăzută în acest an.
Vizita precedentă în Rusia a preşedintelui Obama în iulie 2009 a marcat relansarea relaţiilor bilaterale după anii de răceală cu administraţia preşedintelui George W. Bush. Obama a căzut atunci de acord cu omologul său rus Dmitri Medvedev să reducă cu o treime arsenalele strategice ale celor două ţări.
Noul tratat ruso-american de dezarmare nucleară START, semnat la 8 aprilie 2010 la Praga de Medvedev şi Obama, a intrat în vigoare la 5 februarie după schimbul instrumentelor de ratificare între şefii diplomaţiei din cele două ţări.
La Washington, Casa Albă a subliniat miercuri că vizita lui Biden la Moscova are ca obiectiv 'să aprofundeze relansarea relaţiilor americano-ruse, cu un accent pus pe modalităţile de a spori prosperitatea celor două ţări'.
În Republica Moldova, vicepreşedintele american îşi va exprima sprijinul pentru reformele democratice şi politica prooccidentală a autorităţilor de la Chişinău.
Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi aspiră să se integreze în Uniunea Europeană, aminteşte AP.
Comunicatul Casei Albe adaugă că Biden se va consulta cu liderii finlandezi asupra priorităţilor comune.
Departamentul de Stat afirmă că sectorul high-tech finlandez este atractiv pentru investitorii americani.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Berlusconi va fi judecat de trei femei în procesul pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere sus


Consiliul de judecată în procesul prim-ministrului italian, Silvio Berlusconi, este format din trei femei, care vor chema la bară, să depună mărturie, alte 14 femei care au participat la petrecerile din casa magnatului. Presa italiană vorbeşte miercuri despre o 'constelaţie feminină' care i-ar putea aduce sfârşitul carierei politice.
De o parte sunt Noemi Letizia, Karima 'Ruby' El Mahroug şi Patrizia D'Addario, cele trei femei în jurul cărora roteşte scandalul pe fond sexual. Potrivit anchetatorilor de la Parchetul din Milano, primele două frecventau petrecerile pentru adulţi din casa lui Berlusconi în perioada când erau minore. Cea din urmă este o cunoscută damă de companie care a povestit detalii despre întâlnirile sexuale cu prim-ministrul la reşedinţa de la Roma. De cealaltă parte sunt Giulia Turri, Carmen D'Elia e Orsola De Cristofaro din Consiliul de judecată la procesul în care prim-ministrul este acuzat de prostituţie cu minore şi abuz de putere care va începe în 6 aprilie.
Cu toate astea, Berlusconi a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă cu teme economice că 'este liniştit în privinţa procesului'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Algeria: ridicarea stării de urgenţă înainte de sfârşitul lunii februarie sus


Primul ministru algerian şi secretar general al Adunării Naţionale Democratice /RND, liberali/ Ahmed Ouyahia (foto) a anunţat miercuri la Alger ridicarea înainte de sfârşitul lunii februarie a stării de urgenţă în vigoare timp de 19 ani.
'Ridicarea stării de urgenţă va interveni înainte de sfârşitul lunii în paralel cu anunţarea mai multor decizii în ceea ce priveşte locuinţele, ocuparea forţei de muncă şi managementul de administrare', a spus Ouyahia, citat de agenţia de presă APS, la deschiderea unei reuniuni a alianţei prezidenţiale.
Starea de urgenţă a fost proclamată în 1992 la începutul deceniului violenţelor islamiste ce au făcut cel puţin 150.000 morţi, aminteşte AFP.
În afară de RND, alianţa prezidenţială, creată în 2002 pentru a-l sprijini pe preşedintele Abdelaziz Bouteflika, include Frontul de Eliberare Naţională /FLN, naţionalist/ şi Mişcarea Societăţii pentru Pace /MSP, islamistă/.
Ea deţine o majoritate absolută în Parlament.
Ouyahia a indicat de asemenea că nu trebuie 'ignorate evenimentele în curs de desfăşurare în ţările arabe şi islamice'. El a subliniat 'necesitatea de a oferi soluţii adecvate la problemele tineretului algerian'.
Anunţul lui Ouyahia intervine după o manifestaţie la care au participat la 12 februarie aproximativ 2.000 de persoane în centrul Algerului. Marşurile sunt interzise în capitala algeriană şi manifestanţii au fost împiedicaţi să defileze de un dispozitiv de aproximativ 30.000 de poliţişti.
Opoziţia reunită în Coordonarea naţională pentru schimbare şi democraţie /CNCD/ a chemat la o nouă manifestaţie la 19 februarie. Această Coordonare include partide de opoziţie, Liga algeriană pentru apărarea drepturilor omului şi reprezentanţi ai societăţii civile.
Bouteflika a anunţat la 3 februarie ridicarea stării de urgenţă, 'într-un viitor foarte apropiat', în timpul unui Consiliu de miniştri. El a însărcinat atunci guvernul să abordeze 'fără întârziere' elaborarea unor 'texte adecvate ce vor permite statului să continue lupta antiteroristă'.

0 Response to "Revista Presei 17 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu