[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 2 ianuarie 2011

Posted by PressUpdate miercuri, 2 februarie 2011 08:46

Sumar

POLITIC - Băsescu cere criterii de integritate. Ce răspund PDL-iştii

Sorin Frunzăverde şi Emil Boc s-ar putea lupta pentru şefia PDL la alegerile interne din luna mai. Gheorghe Falcă va ieşi din calcule dacă partidul introduce criteriile de integritate, aşa cum a recomandat preşedintele Băsescu - scrie România liberă.
Criticile formulate de preşedintele Traian Băsescu luni seară, în faţa aleşilor PDL, la adresa 'stelelor partidului care, deşi au pierdut portofoliile, stau ascunse în tranşee', au primit azi o replică din partea fostului ministru de Interne, Vasile Blaga. 'Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destulă vechime în partid, încât să mai ţin cont de sfaturile cuiva', a comentat pentru 'Adevărul' secretarul general al partidului, decis să nu-şi schimbe atitudinea, în ciuda apostrofărilor preşedintelui.
Deputatul PDL Dan Păsat a declarat ieri că este nevinovat în dosarul trimis la Parlament, că nu merită să fie arestat şi că va decide, luni, dacă le va cere colegilor lui deputaţi să îi ridice sau nu imunitatea parlamentară. 'Domnul preşedinte a spus că recomandă parlamentarilor să dea aviz favorabil pentru începerea urmăririlor penale din dosar. Asta a spus domnul preşedinte. La mine se pune problema de arestare preventivă. Eu am venit de un an şi jumătate în faţa organelor de anchetă şi nu m-am sustras niciodată anchetei', a explicat Păsat, citat de Curentul.
Sunt prezenţi de două, trei, sau chiar patru ori pe săptămână în platourile televiziunilor de ştiri. Lăudaţi luni seara de Traian Băsescu, pedeliştii din liniile doi şi trei spun pentru Gândul cât de greu le este să lupte de unii singuri în războiul mediatic şi cum au devenit protagoniştii unor gafe memorabile.
- Deputatul Păsat se consideră nevinovat şi nu vrea să fie arestat (Curentul)
- EXCLUSIV Blaga îi transmite lui Băsescu: 'Nu răspund la ordinele nimănui. Am destulă vechime în partid' (Adevarul)
- Premieră în PDL: Dispare candidatul unic (Romania libera)
- Păsat: Anunţ luni dacă cer sau nu ridicarea imunităţii (Jurnalul National)
- Băsescu a chemat la ordine batalionul generalului Oprea (Jurnalul National)
- 'Noi, cei din linia-ntâi': ce spun infanteriştii Vişan, Murg, Tălmăcean, Spânu şi Tinel Gheorghe despre programul lui Băsescu 'Ploaia de stele' (Gandul)
- Ridicat în picioare de Băsescu, deputatul Păsat îi răspunde preşedintelui: 'Până acum nu am fost o problemă. După un an şi jumătate am devenit un pericol iminent' (Gandul)
- Videanu: 'În ultimele opt săptămâni, PDL a crescut opt procente. Explicaţia este conştientizarea faptului că nu există altă soluţie' (Gandul)


POLITIC - Boc: Protocolul Coaliţiei va fi semnat în curând

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că protocolul între PDL, UDMR, UNPR şi minorităţi va fi semnat în curând şi el va conţine 'obiective clare' pentru următorii doi ani.
'Am convenit, la nivelul coaliţiei, că vom redacta un document de funcţionare a coaliţiei, format din cele patru formaţiuni care susţin Guvernul, şi care document va fi aprobat de către coaliţie în perioada imediat următoare. Deci, va fi un document, de consolidare, practic, a funcţionării coaliţiei pentru următorii doi ani, cu obiective clare, precise, care ţin de consolidarea economică a României, ieşirea din recesiune, trecere pe creştere economică şi de susţinere a activităţii economice a ţării', a declarat şeful guvernului, la finalul unei întâlniri cu senatorii UDMR.
- Boc: Protocolul Coaliţiei va fi semnat în curând (Evenimentul zilei)
- Tokes strânge semnături pentru înfiin?area partidului alternativă la UDMR (Evenimentul zilei)


POLITIC - Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu

Liderul liberal consideră că înţelegerea dintre PNL şi PC-ul lui Dan Voiculescu nu este atât de gravă pe cât este cea cu PSD. 'Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste', spune el.
Contestatar al înţelegerii dintre liberali şi social-democraţi, Ludovic Orban susţine că proiectul alianţei PNL-PSD se înscrie în logica lui Traian Băsescu şi nu aduce niciun câştig electoral pentru partidul condus de Crin Antonescu.
'Domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ce le spune domnul Băsescu: ŤVreţi să faceţi guvern? Faceţi alianţă politică, duceţi-vă la tribunal!ť. Şi iată că domnul Antonescu şi domnul Ponta fac ce le-a zis domnul Băsescu', a comentat Orban.
Liderul liberal spune că avantajele se vor contabiliza la PDL, care ar putea să atragă electoratul de dreapta nesatisfăcut de mutările făcute de Crin Antonescu şi Victor Ponta.
Liderul liberal, Crin Antonescu, a precizat că discuţiile au intrat în line dreaptă şi e sigur că va fi respectat calendarul fixat, astfel încât, sâmbătă 5 februarie, să poată fi semnat protocolul - scrie Gândul. 'Am bucuria şi satisfacţia să spun că lucrurile merg înainte, pe un drum pe care, noi toţi, l-am dorit atunci când am pornit acest demers. În acest moment nu mai văd niciun obstacol semnificativ', a spus Antonescu.
- Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu (Evenimentul zilei)
- Ponta şi Crin se iau sâmbătă cu acte: 'Gelozii şi concurenţă nu mai există între noi' (Gandul)
- Chiliman: Piedone ar putea fi candidatul PNL-PC la Capitală; Piedone: Ba Chiliman ar putea fi (Gandul)



Continua

EDITORIAL Jos Bucureştiul!

POLITIC Băsescu cere criterii de integritate. Ce răspund PDL-iştii

Boc: Protocolul Coaliţiei va fi semnat în curând

Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu

Puterea are majoritatea în Biroul Permanent de la Cameră

Sediul PDL Bistriţa-Năsăud a fost ''pictat'' cu mesaje împotriva partidului de guvernământ

ECONOMIC Ce mai cere FMI

Ghici cine bate la uşa firmei?

Traficul aerian pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu aproape 10%

Analistii: Tinta ambitioasa de inflatie a BNR va afecta cresterea economica

Brandul de ţară: Patru milioane de euro pentru spoturi de promovare

Mieii de Paşte ar putea veni din import

SOCIAL Cseke Attila: 71 de spitale devin cămine pentru bătrâni

570.000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010

Mascaţii iar au greşit adresa

Chiulul de la serviciu, un sport pentru angajaţi şi şefi

Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania ?

JUSTIŢIE Justiţia strânge rândurile în jurul judecătoarei de la Argeş

Kovesi: Procurorul din cazul Ţundrea nu este anchetat

DNA a trimis în judecată o grupare care a fraudat firme de leasing cu 1,7 milioane de euro

Achitat în două dosare ale procurorului Vasile Doană. Fostul şef al ISU Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, găsit nevinovat de TMTB şi pentru instigare la mărturie mincinoasă

Sidonia nu i-a vrăjit pe procurori

MEDIA Liviu Mihaiu: TVR, 'sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc'

SPORT Fotbal: Campionatul Braziliei, cel mai puternic în America de Sud, potrivit IFFHS

Hochei: Super Liga - Victorii pentru HSC Miercurea Ciuc şi CSM Corona Braşov Fenestela

INTERNAŢIONAL AGERPRES Baconschi: Temerile Franţei şi Germaniei sunt 'iraţionale' în privinţa aderării României la Schengen

Mubarak nu va lăsa Egiptul, dar anunţă că nu va mai candida

Egipt: Obama felicită armata, le spune tinerilor că sunt ascultaţi

Alegeri legislative anticipate la 25 februarie în Irlanda

Furtună de zăpadă în SUA: peste 10.000 de zboruri anulate

EVENIMENT Caracatiţa Niki din Argeş

'Pinalti' a dat alarma în judeţul său. Ofrandă pentru Elena Udrea: 20 de elevi de la fiecare şcoală

Prefectul de Iaşi: retrocedări penale

Sergiu Nicolaescu: 'SZOBY CSEH M-A TURNAT LA SECURITATE'.


-- in detaliu --

EDITORIAL - Jos Bucureştiul! sus


Am spus-o mai de mult, cu toată amărăciunea: nici unul din primarii Bucureştiului de după 1989 nu pare să fi iubit acest oraş. Nu-i leagă de el nici amintiri personale, nici vreo urmă de bun gust, nici vreun rest de cultură istorică.
Eram dispus să fac un minim credit dlui Sorin Oprescu. Era, orişicât, profesor universitar, era bucureştean, se retrăsese din PSD de dragul 'independenţei' politice şi se zvonise că fusese, pe la spitalele pe care le condusese, un 'manager' plauzibil. Subtonul golănesc, vag barbar, al modului său de a articula mi se părea o posibilă garanţie de francheţe. M-am înşelat. (A câta oară!?). Exprimarea golănească e chiar golănească. Dl. Oprescu îşi închipuie, probabil, că are haz, că îmbină fin 'mişto'-ul cu stilul 'macho': băiat de băiat! E sigur de el, şmecher, încăpăţânat. Şi cu totul străin de oraşul pe care îl administrează. Cât despre 'independenţa' lui, ea s-a verificat din plin când a apărut ca 'invitat de onoare' la congresul partidului 'România Mare'. Cu onoarea astfel 'reperată', primarul s-a pus pe treabă.
Ultima lui ispravă - arată Andrei Pleşu în Adevărul - e marele proiect al axei Nord-Sud, care se va împlini, ilegal, pe ruinele a 13 monumente istorice şi a 73 de clădiri de patrimoniu. Au dispărut, sau vor dispărea, în curând, locuri de un pitoresc inconfundabil din zona Buzeşti-Griviţei-Berzei până la intersecţia cu Ştirbei Vodă. Va dispărea Hala Matache, va dispărea un întreg district al memoriei bucureştene. Primarul de sector nu zice nimic, Ministerul Culturii nu zice nimic, Academia Română nu zice nimic, Guvernul nu zice nimic, preşedintele nu zice nimic.
- Jos Bucureştiul! (Adevarul)


POLITIC - Băsescu cere criterii de integritate. Ce răspund PDL-iştii sus


Sorin Frunzăverde şi Emil Boc s-ar putea lupta pentru şefia PDL la alegerile interne din luna mai. Gheorghe Falcă va ieşi din calcule dacă partidul introduce criteriile de integritate, aşa cum a recomandat preşedintele Băsescu - scrie România liberă.
Criticile formulate de preşedintele Traian Băsescu luni seară, în faţa aleşilor PDL, la adresa 'stelelor partidului care, deşi au pierdut portofoliile, stau ascunse în tranşee', au primit azi o replică din partea fostului ministru de Interne, Vasile Blaga. 'Eu nu primesc ordine de la nimeni, am destulă vechime în partid, încât să mai ţin cont de sfaturile cuiva', a comentat pentru 'Adevărul' secretarul general al partidului, decis să nu-şi schimbe atitudinea, în ciuda apostrofărilor preşedintelui.
Deputatul PDL Dan Păsat a declarat ieri că este nevinovat în dosarul trimis la Parlament, că nu merită să fie arestat şi că va decide, luni, dacă le va cere colegilor lui deputaţi să îi ridice sau nu imunitatea parlamentară. 'Domnul preşedinte a spus că recomandă parlamentarilor să dea aviz favorabil pentru începerea urmăririlor penale din dosar. Asta a spus domnul preşedinte. La mine se pune problema de arestare preventivă. Eu am venit de un an şi jumătate în faţa organelor de anchetă şi nu m-am sustras niciodată anchetei', a explicat Păsat, citat de Curentul.
Sunt prezenţi de două, trei, sau chiar patru ori pe săptămână în platourile televiziunilor de ştiri. Lăudaţi luni seara de Traian Băsescu, pedeliştii din liniile doi şi trei spun pentru Gândul cât de greu le este să lupte de unii singuri în războiul mediatic şi cum au devenit protagoniştii unor gafe memorabile.
- Deputatul Păsat se consideră nevinovat şi nu vrea să fie arestat (Curentul)
- EXCLUSIV Blaga îi transmite lui Băsescu: 'Nu răspund la ordinele nimănui. Am destulă vechime în partid' (Adevarul)
- Premieră în PDL: Dispare candidatul unic (Romania libera)
- Păsat: Anunţ luni dacă cer sau nu ridicarea imunităţii (Jurnalul National)
- Băsescu a chemat la ordine batalionul generalului Oprea (Jurnalul National)
- 'Noi, cei din linia-ntâi': ce spun infanteriştii Vişan, Murg, Tălmăcean, Spânu şi Tinel Gheorghe despre programul lui Băsescu 'Ploaia de stele' (Gandul)
- Ridicat în picioare de Băsescu, deputatul Păsat îi răspunde preşedintelui: 'Până acum nu am fost o problemă. După un an şi jumătate am devenit un pericol iminent' (Gandul)
- Videanu: 'În ultimele opt săptămâni, PDL a crescut opt procente. Explicaţia este conştientizarea faptului că nu există altă soluţie' (Gandul)


POLITIC - Boc: Protocolul Coaliţiei va fi semnat în curând sus


Premierul Emil Boc a declarat astăzi că protocolul între PDL, UDMR, UNPR şi minorităţi va fi semnat în curând şi el va conţine 'obiective clare' pentru următorii doi ani.
'Am convenit, la nivelul coaliţiei, că vom redacta un document de funcţionare a coaliţiei, format din cele patru formaţiuni care susţin Guvernul, şi care document va fi aprobat de către coaliţie în perioada imediat următoare. Deci, va fi un document, de consolidare, practic, a funcţionării coaliţiei pentru următorii doi ani, cu obiective clare, precise, care ţin de consolidarea economică a României, ieşirea din recesiune, trecere pe creştere economică şi de susţinere a activităţii economice a ţării', a declarat şeful guvernului, la finalul unei întâlniri cu senatorii UDMR.
- Boc: Protocolul Coaliţiei va fi semnat în curând (Evenimentul zilei)
- Tokes strânge semnături pentru înfiin?area partidului alternativă la UDMR (Evenimentul zilei)


POLITIC - Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu sus


Liderul liberal consideră că înţelegerea dintre PNL şi PC-ul lui Dan Voiculescu nu este atât de gravă pe cât este cea cu PSD. 'Nu poţi să faci un compromis între valorile liberale şi cele socialiste', spune el.
Contestatar al înţelegerii dintre liberali şi social-democraţi, Ludovic Orban susţine că proiectul alianţei PNL-PSD se înscrie în logica lui Traian Băsescu şi nu aduce niciun câştig electoral pentru partidul condus de Crin Antonescu.
'Domnul Ponta şi domnul Antonescu fac ce le spune domnul Băsescu: ŤVreţi să faceţi guvern? Faceţi alianţă politică, duceţi-vă la tribunal!ť. Şi iată că domnul Antonescu şi domnul Ponta fac ce le-a zis domnul Băsescu', a comentat Orban.
Liderul liberal spune că avantajele se vor contabiliza la PDL, care ar putea să atragă electoratul de dreapta nesatisfăcut de mutările făcute de Crin Antonescu şi Victor Ponta.
Liderul liberal, Crin Antonescu, a precizat că discuţiile au intrat în line dreaptă şi e sigur că va fi respectat calendarul fixat, astfel încât, sâmbătă 5 februarie, să poată fi semnat protocolul - scrie Gândul. 'Am bucuria şi satisfacţia să spun că lucrurile merg înainte, pe un drum pe care, noi toţi, l-am dorit atunci când am pornit acest demers. În acest moment nu mai văd niciun obstacol semnificativ', a spus Antonescu.
- Orban: Antonescu şi Ponta fac ce le-a zis Băsescu (Evenimentul zilei)
- Ponta şi Crin se iau sâmbătă cu acte: 'Gelozii şi concurenţă nu mai există între noi' (Gandul)
- Chiliman: Piedone ar putea fi candidatul PNL-PC la Capitală; Piedone: Ba Chiliman ar putea fi (Gandul)


POLITIC - Puterea are majoritatea în Biroul Permanent de la Cameră sus


PDL, cu ajutorul UNPR, UDMR şi al minorităţilor naţionale a reuşit să ocupe şapte din cele 13 locuri din Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Dacă în sesiunea trecută opoziţia a avut şapte membri în Birou, iar puterea şase, în această sesiune lucrurile vor sta exact invers - arată Jurnalul Naţional.
Surpriză uriaşă, marţi, la Camera Deputaţilor. Autoritarul lider al grupului parlamentar al UDMR, Olosz Gergely - totodată unul dintre candidaţii la preşedinţia Uniunii - nu s-a mai înscris în cursa pentru funcţia care a deţinut-o până ieri pe linie parlamentară. 'Am decis să nu candidez la şefia grupului parlamentar din Cameră, deoarece obiectivul meu politic principal este menţinerea unităţii maghiarimii din România în faţa pericolului iminent de scindare a comunitătii noastre. Este absurd să existe o uniune a maghiarilor, într-o Românie membră a UE, care, prin vocea lui Marko Bela şi a noului Marko Bela - Kelemen Hunor, au îndepărtat UDMR atât de propriul electorat, cât şi de maghiarii din Ungaria şi din lume. În concluzie, am decis să nu candidez astăzi deoarece, pentru binele maghiarimii, îmi canalizez toate forţele pentru alegerile din 27 februarie', a spus Olosz presei.
- Se decide peste 25 de zile. Congresul UDMR. Cine va conduce destinele maghiarilor (Puterea)
- Puterea revine la butoane (Jurnalul National)
- Deputatul Marian Săniuţă şi-a anunţat demisia din PSD, spunând că va activa ca independent (Gandul)


POLITIC - Sediul PDL Bistriţa-Năsăud a fost ''pictat'' cu mesaje împotriva partidului de guvernământ sus


Sediul PDL din Bistriţa a fost vandalizat, în noaptea de luni spre marţi, pe geamurile acestuia fiind scrise, cu vopsea neagră şi portocalie, mesajele 'A venit pensia cu 25% reducere!', 'Hoţii!', 'Jos PDL!' şi 'Trăiţi bine?'.
Agentul principal Viorel Pop, de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud, sosit la faţa locului, a declarat că instituţia va face o anchetă. 'Nu ştiu dacă au fost descoperiţi cei care au mai pictat şi pereţii altor clădiri. E treaba celor de la Judiciar. Vor lua amprente şi vom vedea', a spus el.
Sediul PDL din Bistriţa se află în centrul municipiului, lângă zona pietonală, iar până de curând se învecina cu Direcţia Judeţeană de Pază. Instituţia s-a mutat însă, la sfârşitul anului trecut, într-o altă clădire.
- Sediul PDL Bistriţa-Năsăud a fost ''pictat'' cu mesaje împotriva partidului de guvernământ (Puterea)


ECONOMIC - Ce mai cere FMI sus


Cel mai mare datornic la bugetul de stat, Compania Naţională a Huilei, este în continuare subiect de discuţii cu reprezentanţii FMI, aceştia cerând să li se prezinte până la sfârşitul acestei săptămâni un program de restructurare a companiei care să prevadă, printre altele, şi diminuarea duratei pentru care li se acordă minerilor subvenţii, dar şi recalificarea persoanelor care vor fi disponibilizate. - scrie Curierul Naţional.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut ieri, într-o întâlnire cu ministrul Economiei, Ion Ariton, renunţarea la preţurile reglementate pentru producţia de gaze naturale şi energie electrică şi prezentarea unei noi formule de calcul.
'Ne solicită reverificarea preţurilor. (...) Preţurile să fie liberalizate, şi în cursul acestui an să ne prezentăm cu o nouă formă de calcul, că sunt probleme', a declarat Ariton.
În 2010, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), instituţie care are rolul de a stabili preţurile la energie şi gaze, a anunţat că va comanda un studiu privind impactul renunţării la preţurile reglementate ale gazelor şi electricităţii.
Dar ce i-a apucat, brusc, pe reprezentanţii FMI să discute liberalizarea pieţelor energetice cu reprezentanţii Ministerului Economiei, sus-ţinând o cerere mai veche a Comisiei Europene? Surse din Ministerul Economiei - la care a apelat ziarul Bursa - susţin că FMI a pus această problemă pentru că ţara noastră pierde investitori strategici din cauza modului în care reglementează preţurile. Cu alte cuvinte, investitorii vor preţuri mai mari ca să scoată un profit mai mare şi mai rapid din producţia noastră de energie.
Economia mondială este ameninţată de probleme grave, precum şomajul şi creşterea preţurilor, care ar putea conduce la protecţionism economic şi chiar la războaie interne în unele ţări, a declarat marţi în Singapore directorul executiv al FMI, Dominique Strauss-Kahn, citat de Reuters - scrie Jurnalul Naţional.
- FMI vrea liberalizarea preţurilor la gaze. Ce se va întâmpla cu tarifele plătite de populaţie (Gandul)
- FMI ne obligă să scumpim gazele (Adevarul)
- Topul celor mai mari datornici la bugetul de stat (Evenimentul zilei)
- Trei mine se vor închide până în 2018 (Curierul national)
- FMI vrea liberalizarea preţurilor şi privatizare în energie (Bursa)
- FMI detonează bomba energetică. Liberalizarea preţului la gaze va dubla facturile (Puterea)
- Şeful FMI: Şomajul şi creşterea preţurilor pot provoca războaie interne (Jurnalul National)


ECONOMIC - Ghici cine bate la uşa firmei? sus


Inspecţia fiscală la firme va putea fi declanşată şi fără anunţ prealabil atunci când autorităţile consideră că scopul controlului poate fi periclitat dacă contribuabilii sunt înştiinţaţi înainte, avizul de inspecţie urmând să fie comunicat odată cu sosirea inspectorului la sediul firmei.
Întreprinzătorii susţin că aceste modificări ale Codului de procedură fiscală vor aduce numai abuzuri din partea inspectorilor. 'În alte ţări europene, Fiscul te anunţă cu două săptămâni înainte că vor veni în inspecţie. La noi se pare că inspectorii vor avea dreptul să vină când vor dori ei, să-şi ia şpaga, iar acesta este un abuz foarte mare. Nu se poate aşa ceva, mai ales într-o ţară care vrea să se alinieze la standardele europene. Nu poţi veni în control la o firmă când vrei tu, fără nicio dovadă că la acea firmă ar fi ceva în neregulă, este un abuz aşa ceva'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Florea Pârvu, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Veniturile reale ale românilor ar putea fi cu câteva zeci de procente mai mari decât cele declarate oficial. Multe miliarde de euro ocolesc Fiscul în fiecare an - scrie Capital.
- Ghici cine bate la uşa firmei? (Curierul national)
- Românii câştigă cu 3,5 miliarde euro mai mult decât în scripte (Capital)


ECONOMIC - Traficul aerian pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu aproape 10% sus


Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a înregistrat în anul 2010 pe cele două aeroporturi ale Capitalei - Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti şi Aeroportul Internaţional Bucureşti Băneasa-Aurel Vlaicu - un trafic total de 7.036.102 de pasageri şi 106.685 mişcări aeronave comerciale (aterizări şi decolări), potrivit unui comunicat remis, marţi, de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, preluat de Evenimentul zilei.
Păsările şi animalele care afectează traficul aerian de pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa vor fi alungate de vânătorii de la Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi 'Lunca' din Bucureşti. Pentru acest serviciu, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti va vira în contul asociaţiei aproximativ 1,7 milioane de lei.
Contractul pentru servicii de combatere a animalelor şi păsărilor, pentru asigurarea unui înalt grad de siguranţă pentru navigaţia aeriană în perimetrul aeroportuar a fost atribuit de reprezentanţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) direct Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi 'Lunca' în urma unor negocieri fără anunţ de participare, deoarece serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice, scrie Jurnalul Naţional.
- Vânătoare de 400.000 de euro pe aeroporturile Otopeni şi Băneasa (Jurnalul National)
- Traficul aerian pe aeroporturile din Bucureşti a crescut cu aproape 10% (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Analistii: Tinta ambitioasa de inflatie a BNR va afecta cresterea economica sus


Opiniile analistilor consultati de 'Financiarul' arata ca maine ar putea avea loc a sasea sedinta de politica monetara in care Banca Nationala va mentine dobanda-cheie la 6,25%, precum si ratele pentru RMO aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%. Exista insa voci care aver¬tizeaza ca, in conditiile in care BNR isi va urmari indeaproape tinta ambitioasa de inflatie, o politica monetara restrictiva poate induce costuri in termeni de crestere economica.
Economistii-sefi ai ING Bank Roma¬nia, BCR si UniCredit Tiriac Bank considera ca presiunile inflationiste si adoptarea unei atitudini prudente fata de efectele de runda a doua ale majorarii TVA sunt motivele principale care vor determina banca centrala sa nu modifice rata de politica monetara, aflata la nivelul minim istoric, de 6,25%.
- Analistii: Tinta ambitioasa de inflatie a BNR va afecta cresterea economica (Financiarul)


ECONOMIC - Brandul de ţară: Patru milioane de euro pentru spoturi de promovare sus


Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, va cheltui 4 milioane euro fără TVA pentru publicitate pe trei posturi de televiziune internaţionale. Acţiunea este finanţată din bani europeni şi urmăreşte crearea unei imagini bune a României ca destinaţie turistică, informează un comunicat de presă al ministerului.
Dacă, în cazul ultimei campanii de acest gen, care a avut loc în anul 2009, instituţia condusă de Elena Udrea a ales drept public-ţintă al campaniei atât turişti bogaţi, cât şi săraci, noua campanie este destinată persoanelor cu venituri mari şi foarte mari care se deplasează în interes de afaceri sau de plăcere cel puţin de şase ori pe an - arată ziarul Puterea .
- Cinci milioane de euro de la Elena Udrea. Brandul turistic al României,destinat boga?ilor (Puterea)
- Imaginea turistică a României, promovată pe televiziuni cu 4 milioane euro (Evenimentul zilei)


ECONOMIC - Mieii de Paşte ar putea veni din import sus


Pentru ca oierii să-şi poată vinde la primăvară mieii pe piaţa românească, animalele trebuie crotaliate, adică să li se monteze acei 'cercei' cu cip şi, astfel, înregistrate în evidenţele statului.
Însă procedura de crotaliere este acum ceva mai complicată decât anul trecut, iar autorităţile întârzie să emită normele legale necesare, şi astfel apare riscul ca la Paşte să nu putem cumpăra miei româneşti, ci numai din import, avertizează sindicatele din domeniul agricol.
'Tergiversarea situaţiei va conduce la proteste de stradă ale crescătorilor de oi şi există riscul ca de Paşti să nu avem carne de miel românească pe piaţă, întrucât animalele fără crotalie nu pot fi sacrificate', menţionează conducerea federaţiei sindicale Agrostar.
- Mielul de Paşte nu va fi românesc (Adevarul)


SOCIAL - Cseke Attila: 71 de spitale devin cămine pentru bătrâni sus


Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare. În ceea ce priveşte reprofilarea unităţilor sanitare, Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii vor derula în perioada 1 aprilie 2011- 31 decembrie 2013 programul 'Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice'.
În cele 71 de cămine pentru persoane vârstnice vor primi asistenţă între 2.500 - 4.800 de bătrâni - informează Curentul.
'Reducerile salariale cu 25 %, foamea, frigul, şomajul sau pensiile de mizerie, noile biruri pe sănătate, coplata ne vor eutanasia discret iar serviciile de pompe funebre vor înlocui rapid salvarea', a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, deputat de Iaşi, citat de Evenimentul zilei.
O nouă directivă europeană dă posibilitatea pacienţilor români să beneficieze de servicii medicale în oricare stat din UE, parte din costuri fiind decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate - informează Capital.
- Spitalele vor fi reorganizate în cămine pentru aproximativ 5.000 de persoane de vârsta a treia (Curentul)
- Comentarii după desfiinţarea spitalelor: 'Serviciile de pompe funebre vor înlocui salvarea' (Evenimentul zilei)
- Liber la tratament în străinătate pentru români, pe banii CNAS (Capital)


SOCIAL - 570.000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010 sus


Peste jumătate de milion de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj în 2010 pentru că nu şi-au reînnoit cererile de locuri de muncă la agenţiile pentru ocupare şi nu mai apar astfel în evidenţele oficiale. Ca urmare, celor 630.000 de şomeri aflaţi în prezent în plată li se adaugă cel puţin alţi 570.000 de persoane fără loc de muncă care nu apar în statistici pentru că nu se mai prezintă la oficiile de muncă. ZF face pentru prima dată lumină în misterul şomajului de doar 7% în România, în condiţiile în care există 4,5 - 5 milioane de salariaţi la o populaţie ocupată de 10 milioane de persoane, deci 5 milioane de persoane apte de muncă despre care nu se ştie ce fac. Astfel, numărul persoanelor care nu au loc de muncă este de fapt mult mai mare, dacă se adaugă cele câteva sute de mii de şomeri care îşi pierd anual acest statut pentru că nu îşi mai vizează carnetul de şomaj, dar nici nu-şi găsesc un loc de muncă.
- 570.000 de şomeri au ieşit din statistici în 2010. Nimeni nu ştie ce s-a întâmplat cu ei (Ziarul financiar)


SOCIAL - Mascaţii iar au greşit adresa sus


Reprezentanţii Institutului pentru Politici Publice îi cer ministrului internelor, Traian Igaş, să ofere explicaţii pentru 'greşelile' tot mai frecvente ale 'mascaţilor', care, în ieri dimineaţă, în jurul orei 6.00, au intrat din greşeală în casa unei familii din localitatea ilfoveană Pantelimon.
Potrivit reprezentanţilor Institutului, membrii familiei peste care forţele de ordine au intrat 'din greşeală' 'au fost ameninţaţi cu arma la ceafă, în condiţiile în care chiar persoana căutată era o femeie bănuită pentru fals şi nicidecum pentru o infracţiune violentă, sau despre care existau indicii că s-ar fi opus eventual violent reţinerii' - citează Evenimentul zilei.
Forţele speciale ale Jandarmeriei au descins în ieri dimineaţă în localităţi din mai multe judeţe pentru a anihila o reţea de escroci care a prejudiciat mai multe instituţii bancare de la care au obţinut credite cu acte false.
Erorile pot fi provocate de graba echipelor din teren sau de tensiunea din timpul misiunii, dar şi de factori obiectivi, precum faptul că la aceeaşi adresă locuiesc mai multe persoane - notează Gândul. Există şi situaţii în care mascaţii intră la alte adrese decât cele vizate, iar în astfel de cazuri, dacă există pagube materiale, acestea sunt suportate de instituţie. Poliţia se poate îndrepta apoi, pentru recuperarea prejudiciului, împotriva angajaţilor care au greşit. În funcţie de gravitate, se aplică sancţiune administrativă.
Achiziţionările sau intenţiile de achiziţionare pentru înzestrarea Jandarmeriei Române au continuat şi ieri. Jandarmeria a postat pe site-ul www.e-licitatie.ro încă un anunţ de intenţie pentru achiziţionarea a 175 de veste antiglonţ, 335 de lansatoare de grenade, precum şi 10.000 de măşti contra gazelor. Valoarea estimată a contractului este de 5,15 mi¬lioane de lei, fără TVA (circa 1,5 mi¬lioane de euro) - arată Jurnalul Naţional.
- Cel puţin un document fals pe zi depistat la Frontieră în 2010 (Curentul)
- 'Mascaţii' au greşit din nou adresa. Institutul pentru Politici Publice îi cere socoteală ministrului Igaş (Evenimentul zilei)
- Achiziţionări babane la Jandarmerie (Jurnalul National)
- Ce se întâmplă când mascaţii încurcă adresa. Cine plăteşte descinderile greşite (Gandul)
- GHID DE 'BUNE PRACTICI' pentru poliţiştii sub acoperire (Gandul)


SOCIAL - Chiulul de la serviciu, un sport pentru angajaţi şi şefi sus


4.000 de lei este paguba medie anuală pe angajat produsă patronilor de absenteismul de la locul de muncă, adică echivalentul a trei salarii medii nete.
Rata absenteismului de la locul de muncă a ajuns la 4% în 2009, în creştere de la 3,6%, potrivit studiului de resurse umane PricewaterhouseCoopers Saratoga România 2010. Absenteismul provoacă pierderi de productivitate care se raportează la totalul încasărilor unei firme. Costurile cu forţa de muncă reprezintă doar 9,3% din încasările companiilor analizate, astfel că un angajat care lipseşte poate produce o pagubă de până la zece ori mai mare decât salariul său pentru perioada respectivă - arată România liberă.
Sectorul serviciilor financiare a raportat în 2009 cea mai mare rată a absenteismului angajaţilor, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat la nivel de management, unde circa 12% din totalul orelor de muncă nu au fost lucrate, potrivit unui studiu al firmei de consultanţă PwC din care preia Curentul.
Angajaţii români din multinaţionale, mai profitabili decât vesticii - titrează Ziarul financiar.
- Managerii din sectorul financiar, campioni la chiul (Curentul)
- Chiulul costă cât trei salarii pe an (Romania libera)
- Angajaţii români din multinaţionale, mai profitabili decât vesticii (Ziarul financiar)


SOCIAL - Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania ? sus


Trei ierarhi i-ar putea succeda lui IPS Bartolomeu: unul a fost acuzat de legături cu Securitatea, altul cu un grup de meditaţie transcendentalistă, iar celălalt este considerat lipsit de experienţă.
Cel mai vehiculat nume este cel al arhiepiscopului ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ. Acesta este văzut drept continuatorul firesc al stilului de conducere iniţiat de mitropolitul Bartolomeu. Există multe asemănări între cei doi ierarhi. De altfel, Andrei Andreicuţ a fost candidatul susţinut de IPS Bartolomeu la succesiunea regretatului mitropolit al Ar-dealului din Sibiu, IPS Antonie Plămădeală. IPS Bartolomeu a iniţiat ruperea eparhiilor din nordul şi centrul Transilvaniei de scaunul de arhiereu de la Sibiu abia după ce IPS Andrei Andreicuţ a pierdut scrutinul intern în faţa actualului mitropolit ortodox al Ardealului, IPS Laurenţiu Streza. Acesta era, la acea dată, episcop al Caransebeşului, eparhie sufragantă Mitropoliei Ortodoxe a Banatului.
Celelalte două nume pomenite sunt chiar cele ale vicarilor IPS Bartolomeu, PS Irineu Bistriţeanul şi PS Vasile Someşanul. Primul a fost prota-go-nistul unei dispute dure, legate de implicarea sa într-un grup care practica meditaţia transcendentalistă, pe care unii ierarhi au considerat-o nepotrivită cu tradiţia şi doctrina ortodoxă. PS Irineu s-a retras din prim-planul vieţii bisericeşti şi, până recent, s-a consacrat mai mult rugăciunii şi actelor de caritate.
O ipoteză interesantă ar fi şi aceea ca, dacă IPS Andrei va fi ales mitropolit al Clujului, PS Irineu ar putea fi desemnat arhiepiscop de Alba Iulia. În schimb, PS Vasile Someşanul, unul dintre cei mai stimaţi ierarhi ortodocşi, a declarat că nu îl interesează scaunul de mitropolit. Însă - precizează România liberă - acest lucru nu ar putea împiedica alegerea sa.
- IPS Bartolomeu: 'Nu mi-e frică de sfârşitul pâmântesc, nu mă tem că voi putrezi în pământ' (Adevarul)
- Trei zile de doliu la Cluj-Napoca în memoria Mitropolitului Bartolomeu Anania (Evenimentul zilei)
- Cine va fi succesorul Mitropolitului Bartolomeu Anania (Evenimentul zilei)
- Cine va prelua Mitropolia (Romania libera)


JUSTIŢIE - Justiţia strânge rândurile în jurul judecătoarei de la Argeş sus


Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor legată de măsura reţinerii şi, ulterior, a arestării preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, faptul că 'procurorii nu fac dosare la comandă politică' - citează Gândul.
Ministerul Justiţiei a propus şi solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să se sesizeze din oficiu, în temeiul art. 30 alin. (1) din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi al 75 alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, pentru apărarea reputaţiei şi independenţei judecătoarei Ioana Mihaela Neacşa, în raport cu declaraţiile publice şi cu atacurile verbale formulate în zilele anterioare împotriva magistratului de către mai multe persoane publice - scrie Puterea.
- CSM va apăra reputaţia judecătorului care l-a arestat pe Nicolescu (Puterea)
- Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, despre cazul preşedintelui CJ Argeş: Procurorii nu fac dosare la comandă politică (Gandul)


JUSTIŢIE - Kovesi: Procurorul din cazul Ţundrea nu este anchetat sus


Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat ieri la Timişoara că, deocamdată, ancheta procurorilor în cazul Ţundrea îl vizează doar pe adevăratul făptuitor al crimei, nu şi pe procurorul care a instrumentat iniţial cazul - scrie Curentul.
Maria Petec, în vârstă de 60 de ani, din satul Tunşi al oraşului Ţicleni, susţine că a fost bătută cu bestialitate de Gheorghe Avram, bărbatul indicat ca fiind autorul crimei de la Pojogeni - informează Adevărul.
- Târgu-Jiu: VIDEO ŞOCANT : O bătrână susţine că a fost bătută de bărbatul acuzat că a comis crima din cazul Ţundrea (Adevarul)
- Kovesi: Procurorul din cazul Ţundrea nu este anchetat (Curentul)


JUSTIŢIE - DNA a trimis în judecată o grupare care a fraudat firme de leasing cu 1,7 milioane de euro sus


Procurorii arădeni au clasat dosarul în care au fost cercetaţi patru angajaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Procurorii au motivat că martorul principal, cel care a reclamat incidentul, nu a putut fi identificat. Adriana Bălan, Kasimir Haliţchi, Elisabeta Miuţescu şi Andreea Vlai au fost acuzaţi că în iunie anul trecut au pretins şi luat mită de la angajaţii din stafful tehnic al AC/DC pe motiv că maşinile din convoiul trupei rock nu aveau rovinietă. Funcţionarii au fost scoşi de sub urmărirea penală din lipsă de probe - arată Adevărul
Procurorii DNA - Biroul Teritorial Târgu-Jiu au trimis în judecată cinci persoane, acuzate că au cumpărat mai multe utilaje şi maşini în leasing, pe care ulterior le-au vândut fără a avea acest drept, prejudiciind firmele de leasing cu peste 1,7 milioane de euro - informează Puterea.
- DNA a trimis în judecată o grupare care a fraudat firme de leasing cu 1,7 milioane de euro (Puterea)
- 'Şpăgarii AC/DC' scapă de justiţie (Adevarul)


JUSTIŢIE - Achitat în două dosare ale procurorului Vasile Doană. Fostul şef al ISU Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, găsit nevinovat de TMTB şi pentru instigare la mărturie mincinoasă sus


Fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 'Basarab I' Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, a fost achitat de către magistraţii Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti în al doilea dosar, în care procurorii îl acuzau de zece infracţiuni de instigare la mărturie mincinoasă. Decizia vine la trei luni după ce aceeaşi instanţă îl găsise nevinovat pentru toate capetele de acuzare în dosarul în care Diaconiţă a fost acuzat că ar fi ordonat, în mod ilegal, ca un număr de 803 subordonaţi să-şi achiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte reprezentând uniforme militare, în condiţiile în care cadrele militare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente.
Potrivit rechizitoriului, 'în perioada 2006-2007, Diaconi?ă ar fi ordonat, în mod ilegal, ca un număr de 803 subordonaţi să-şi achiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte reprezentând uniforme militare, în condiţiile în care cadrele militare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente. În acest context, inculpatul a favorizat trei firme care au confecţionat echipamentul militar şi, în schimb, a primit de la reprezentanţii acestor firme suma de 7.500 de lei şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare totală de 280 de lei'.
- EXCLUSIV. Achitat în două dosare ale procurorului Vasile Doană. Fostul şef al ISU Dâmboviţa, Corneliu Diaconiţă, găsit nevinovat de TMTB şi pentru instigare la mărturie mincinoasă (Puterea)


JUSTIŢIE - Sidonia nu i-a vrăjit pe procurori sus


Douăzeci de membri ai clanului Sadoveanu au fost reţinuţi, însă judecătorii nu au admis arestarea decât a zece dintre ei. Rude ale celebrei ghicitoare Sidonia - prinţesa magiei albe -au din nou necazuri cu legea, fiind acuzate de săvârşirea mai multor fapte violente şi a unor înşelăciuni.
Unul dintre liderii clanului Sadoveanu, Remus Mincă, zis 'Nat', şi concubina acestuia, Roxana Lider, zisă 'Dalila'-nepoata Sidoniei şi fiica Luminiţei- regina magiei negre, şi vrăjitoarea Anita- pe numele real Carmen Chivea sunt cercetaţi de procurorii Parchetului Capitalei.
- Clanul vrăjitoarei Sidonia: de la magie la tâlhărie (Adevarul)


MEDIA - Liviu Mihaiu: TVR, 'sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc' sus


Jurnalistul Liviu Mihaiu consideră că la TVR ştirile sunt cenzurate din fanatism şi că nu e nimic mai ruşinos pentru un ziarist decât să apere Puterea, Rodica Culcer îndeplinind la televiziunea publică rolul de maestru de ceremonii politice. 'Agenţia de Monitorizare a reacţionat târziu la un gest tipic unui fanatic acoperit în slujba sistemului şi a preşedintelui', spune Liviu Mihaiu referitor la sesizarea către Comisia de Etică a TVR, făcută recent de Agenţia de Monitorizare a Presei, în care organizaţia îşi exprimă îngrijorarea faţă de mesajul politic transmis de şefa ştirilor TVR, Rodica Culcer, la o conferinţă organizată de Institutul de Studii Populare, fundaţie afiliată PDL, şi transmisă parţial de TVR.
În opinia lui Mihaiu, Agenţia de Monitorizare trebuia să se sesizeze de mult şi să găsească resurse să iniţieze o monitorizare cantitativă şi calitativă asupra emisiunilor informative şi socio-politice.
Tot el a declarat în repetate rânduri că Rodica Culcer este ofiţer de Securitate sub acoperire.
- Liviu Mihaiu: TVR, 'sub jurisdicţia acestei Suzana Gâdea fără coc' (Jurnalul National)
- Rodica Culcer, trecută în rezervă pe salariu nesimţit (Jurnalul National)


SPORT - Fotbal: Campionatul Braziliei, cel mai puternic în America de Sud, potrivit IFFHS sus


Liga braziliană de fotbal a fost cea mai puternică din America de Sud în primul deceniu al secolului XXI, potrivit datelor furnizate de Federaţia internaţională de istorie şi statistică în domeniul fotbalului (IFFHS).
Potrivit acestei statistici, care se bazează pe rezultatele celor mai puternice 5 cluburi din fiecare campionat din cele 10 ţări ale Conmebol, Brazilia conduce clar, cu 9.376 puncte, urmată de Argentina, cu 8.753 puncte. Iată clasamentul alcătuit de IFFHS:
1. Brazilia 9.367 puncte; 2. Argentina 8.753; 3. Columbia 6.011,5; 4. Chile 5.74; 5. Peru 5.363,5; 6. Uruguay 5.046,5; 7. Paraguay 5.017,5; 8. Ecuador 4.544,5; 9. Bolivia 3.406; 10 Venezuela 2.864,5.


SPORT - Hochei: Super Liga - Victorii pentru HSC Miercurea Ciuc şi CSM Corona Braşov Fenestela sus


HSC Miercurea Ciuc şi CSM Corona Braşov Fenestela au câştigat meciurile jucate marţi pe teren propriu în Super Liga de hochei pe gheaţă, cu acelaşi scor, 6-2.
HSC Csikszereda a dispus cu 6-2 (2-0, 4-1, 0-1) de Steaua Rangers Bucureşti, prin golurile marcate de Zsolt Molnar (10:48), Lubomir Hurtaj (15:20, 20:54), Ladislav Sikorcin (30:12), Attila Goga (31:05), Tihamer Becze (38:00), respectiv Andrei Butocinov (35:05) şi Claudiu Mihăilescu (47:10).
CSM Corona Braşov Fenestela a întrecut pe CSM Dunărea Galaţi cu 6-2 (1-1, 1-0, 4-1), graţie golurilor semnate de Christopher Fallon (06:52, 29:40), Levente Lorincz (24:47), Andrej Rajcak (23:20, 25:32) şi Tibor Basilidesz (29:29), respectiv Stanislav Gavac (13:42) şi Juraj Zemko (51:05)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Baconschi: Temerile Franţei şi Germaniei sunt 'iraţionale' în privinţa aderării României la Schengen sus


Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a numit drept 'iraţionale' îngrijorările Franţei şi Germaniei privind corupţia şi a spus că cele două ţări folosesc o retorică inflamatoare într-un moment în care teama de imigraţie este în creştere în Europa, relatează marţi Reuters.
'Unele state membre ale UE sunt împotriva (aderării României la Schengen) din motive iraţionale, de teama imigraţiei ilegale', a declarat Baconschi într-un interviu pentru Reuters, la Bruxelles.
'Este vorba de teama de străini. Însă noi suntem în UE de ani de zile şi nu suntem străini', a adăugat el.
Reuters scrie că România a acuzat Franţa şi Germania că încurajează populismul în Uniunea Europeană şi ostilitatea faţă de noile state membre prin încercarea de a amâna aderarea sa la spaţiul Schengen. România şi Bulgaria au sperat să adere la Schengen în luna martie, la patru ani după ce au devenit ultimii membri ai UE, însă Franţa şi Germania se opun pentru moment aderării celor două ţări din cauza îngrijorărilor privind corupţia, aminteşte agenţia britanică de ştiri.
Franţa şi Germania au susţinut în ultimele luni că România şi Bulgaria au restanţe în privinţa luptei împotriva corupţiei şi crimei organizate, ceea ce ar putea reprezenta o ameninţare la adresa securităţii UE în cazul în care cele două ţări ar fi primite în spaţiul Schengen, mai scrie Reuters.
Experţi din cadrul UE, scrie Reuters, au criticat de asemenea în repetate rânduri guvernele de la Bucureşti şi Sofia pentru neîndeplinirea angajamentelor de a rezolva problema corupţiei, însă ambele executive susţin că depun toate eforturile pentru a reforma sistemele de justiţie şi a-i prinde pe oficialii corupţi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Mubarak nu va lăsa Egiptul, dar anunţă că nu va mai candida sus


Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a declarat marţi că el nu va părăsi Egiptul, deşi nu va mai candida la alegerile prezidenţiale din septembrie când îi expiră mandatul, relatează Reuters.
'Hosni Mubarak care vă vorbeşte astăzi este mândru de realizările sale de-a lungul anilor în care a servit Egiptul şi pe locuitorii lui', a declarat el într-un discurs retransmis la televiziunea de stat.
'Aceasta este ţara mea. Aici am trăit, am luptat şi i-am apărat teritoriul, suveranitatea şi interesele, şi voi muri pe pământul ei', a subliniat Mubarak.
El s-a angajat de asemenea că va pune în aplicare o serie de reforme, inclusiv chemând sistemul judiciar să combată corupţia, una dintre plângerile protestatarilor care l-au forţat să anunţe un final al preşedinţiei sale spre sfârşitul acestui an.
După cum a mai făcut şi în discursul său de săptămâna trecută, Mubarak a înregistrat înainte acest discurs, relatează NBC News


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egipt: Obama felicită armata, le spune tinerilor că sunt ascultaţi sus


Preşedintele american Barack Obama a felicitat, marţi, într-o scurtă alocuţiune, armata egipteană pentru a fi permis să aibă loc manifestaţii paşnice şi s-a adresat tinerilor egipteni spunându-le că ei 'sunt ascultaţi'.
Obama a indicat de asemenea că i-a spus omologului său egiptean Hosni Mubarak că o tranziţie politică paşnică şi calmă trebuie să înceapă 'acum' în Egipt, abţinându-se totuşi să îi ceară să asculte apelurile cerând plecarea lui imediată, menţionează AFP. Preşedintele Barack Obama a discutat prin telefon marţi timp de 30 de minute cu omologul su egiptean Hosni Mubarak, a indicat pe de altă parte un responsabil american după anunţul lui Mubarak că el rămâne la putere până în septembrie în pofida contestaţiei străzii.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Alegeri legislative anticipate la 25 februarie în Irlanda sus


Guvernul irlandez a anunţat marţi convocarea de alegeri legislative anticipate la 25 februarie, un scrutin în care sondajele prognozează un eşec al partidului premierului Brian Cowen, relatează AFP.
Data alegerilor legislative a fost anunţată de ministrul autorităţilor locale, Eamon O'Cuiv, într-un comunicat.
Anterior, preşedinta Mary McAleese a anunţat oficial dizolvarea parlamentului, la cererea premierului în exerciţiu Brian Cowen.
Şeful guvernului a susţinut un ultim discurs în faţa deputaţilor, care a părut a fi unul de adio după 27 de ani de prezenţă în parlament. Cowen, care a bătut orice record de impopularitate, a anunţat luni seară că nu va mai participa la alegeri.
'Ştiu că anumite decizii ale guvernului nu au fost foarte populare. Dar ele trebuiau luate', a pledat el.
Partidul său, Fianna Fail, este dat ca victimă sigură în sondajele de opinie, din cauza resentimentului populaţiei faţă de semnarea unui vast plan internaţional de salvare a insulei, dezaprobat de numeroşi irlandezi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Furtună de zăpadă în SUA: peste 10.000 de zboruri anulate sus


Peste 10.000 de zboruri au fost anulate în Statele Unite marţi şi mai multe aeroporturi închise din cauza unei furtuni de zăpadă însoţite de ploaie şi îngheţ, ce s-au abătut asupra unei mari părţi a ţării, a raportat un site specializat în traficul aerian.
Circa 6.500 de zboruri au fost anulate marţi, adică aproximativ 20% din traficul aerian în Statele Unite, şi companiile aeriene au reprogramat alte 3.600, a indicat site-ul FlightAware.
Luni, în jur de 800 de zboruri au fost deja anulate în aşteptarea furtunii.
Marţi dimineaţă, aeroportul Dallas-Fort Worth, un nod aerian important situat în sudul Statelor Unite, a fost închis pentru scurt timp din cauza furtunii şi întârzieri de zbor ce au ajuns şi la trei ore s-au acumulat după redeschidere . Aeroportul din Kansas City, în Missouri /centru/, a fost închis marţi, în timp ce la Tulsa, în Oklahoma, nu se anunţa niciun zbor, aminteşte AFP.


EVENIMENT - Caracatiţa Niki din Argeş sus


Familia lui Constantin Nicolescu, acuzat de procurori de mai multe fapte de corupţie, a dobândit în ultimii 20 de ani o influenţă deosebită în judeţul Argeş. Preşedintele Consiliului Judeţean şi-a implicat rudele atât în conducerea administrativă, cât mai ales în activităţile economice cheie din judeţ.Constantin Nicolescu provine dintr-o familie formată din şase fraţi şi cinci surori.
Cel mai mare dintre fraţii preşedintelui CJ Argeş a decedat în 2009, la 78 de ani, ca pensionar militar. Ion Nicolescu a activat 20 de ani în cadrul Unităţii Militare 01205 din Sibiu, unde a deţinut funcţii de comandă în conducerea unităţii, după cum scrie presa locală. Din 1981, a devenit şeful Comisiei Militare de Control la Uzinele Dacia-Piteşti, de unde a şi ieşit la pensie.
Cel de-al doilea frate care a deţinut funcţii importante în Argeş este Valeriu Nicolescu, fost primar în Piteşti în perioada 1974-1982. Cariera politică a lui Valeriu Nicolescu a continuat şi după Revoluţia din 1989. Acesta a fost ales consilier local de două ori, în perioada 2000-2006.
Unul dintre cei mai controversaţi membri ai familiei este Petre Nicolescu, fost colonel SIE. Numele său a fost legat de privatizarea frauduloasă a Uzinei ARO din Câmpulung Muscel.
Nevasta preşedintelui CJ Argeş este o fostă campioană naţională la atletism. Viorica Nicolescu a fost asociată în firma Lactag SA, care a primit mai multe contracte pentru distribuirea de lapte către elevi în programul 'Cornul şi laptele', chiar în timp ce soţul său era senator PSD de Argeş şi apoi conducătorul judeţului. Direcţia de Sănătate Publică a stabilit în 2005 că Lactag distribuia laptele fără să corespundă standardelor legale.
- Caracatiţa Niki vă urează: Bine aţi venit în Argeş (Romania libera)


EVENIMENT - 'Pinalti' a dat alarma în judeţul său. Ofrandă pentru Elena Udrea: 20 de elevi de la fiecare şcoală sus


Primăria Piatra Neamţ şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au trimis, la finele lunii ianuarie, o înştiinţare către toate şcolile în care le cere să trimită câte douăzeci de elevi pentru a participa la evenimentul 'Piatra de Zăpadă'. Elevii urmau să concureze în faţa ministrului Elena Udrea.
Deşi ieri-dimineaţă înştiinţarea putea fi accesată pe site-ul ISJ Neamţ, la câteva ore aceasta dispăruse de pe pagina oficială a Inspectoratului. Explicaţia ne-a fost dată de Liliana Georgescu, inspector general adjunct Piatra Neamţ: 'Noi ne asumăm răspunderea pentru exprimarea nefericită din textul anunţului, de aceea l-am şi retras de pe site-ul inspectoratului şcolar. Nu aceasta a fost intenţia noastră. Activitatea de pe data de 4 februarie este o activitate a primăriei într-adevăr, numită 'Piatra pe Zăpadă', prima ediţie a avut loc anul trecut şi se desfăşoară şi anul acesta.
Contactat de 'Puterea' pentru a ne lămuri în privinţa acestei organizări ieşită din comun, primarul Gheorghe Ştefan, cunoscut ca 'Pinalti', a declarat că nu este pus în temă, nu ştie nimic, dar că un lucru este cert: doamna Udrea nu va fi prezentă anul acesta în Piatra.
- 'Pinalti' a dat alarma în judeţul său. Ofrandă pentru Elena Udrea: 20 de elevi de la fiecare şcoală (Puterea)


EVENIMENT - Prefectul de Iaşi: retrocedări penale sus


Prefectul judeţului Iaşi, Sava Dragomir Tomaşeschi, este implicat într-o nouă afacere cu iz penal, după ce a făcut presiuni asupra unor instituţii şi s-a implicat personal în retrocedarea ilegală a unor mari suprafeţe de teren din judeţul Iaşi. Deşi el a scăpat ca prin minune de cătuşele DNA, într-o afacere similară celei dezvăluite de ziarul Curentul, cunoscută sub numele 'mită la prefect', de această dată sunt semne că nu va mai rata brăţările de metal.
Concret, prefectul Iaşiului l-a sprijinit pe Lucian Ailenei, mandatat de nepoata boierului Bădărău, să obţină un teren de 9 hectare, prin reconstituirea dreptului de proprietate, deşi moştenitoarea nu mai avea dreptul să primească acel teren deoarece fusese deja pusă în posesie cu 41 de hectare încă din 2004.
- Prefectul de Iaşi: retrocedări penale (Curentul)


EVENIMENT - Sergiu Nicolaescu: 'SZOBY CSEH M-A TURNAT LA SECURITATE'. sus


Sergiu Nicolaescu spune că şi-a văzut dosarul de Securitate şi că, printre cele 20 de nume întâlnite acolo, l-a găsit şi pe cel al lui Szoby Cseh. Nicolaescu susţine că, 'în mod cert', fostul cascador l-a turnat. 'Pe mine mă suspecta, pentru că lucram cu străinii. Niciodată Szoby Cseh n-a fost un om deştept. Mai degrabă un prostănac'.
Sergiu Nicolaescu spune că a regăsit numele lui Szoby Cseh printre alte 20 de nume ale foştilor săi colegi de breaslă atunci când şi-a văzut dosarul la Securitate. Regizorul a declarat pentru Gândul că 'în mod cert' Szoby Cseh l-a turnat la Securitate. Întrebat cu ce nume semna aceste note informative, Nicolaescu spune: 'Parcă am văzut şi numele, dar nu-mi mai amintesc'. 'Pe mine mă suspecta, pentru că lucram cu străinii. Şi, să nu uităm că Szoby Cesh nu a fost un om deştept, mai degrabă un prostănac', afirmă cineastul despre fostul cascador. Szoby Cseh replică dur la adresa regizorului, refuzând să-i comenteze afirmaţiile: 'E dement. Atât!', declară acesta pentru Gândul.
- Sergiu Nicolaescu: 'SZOBY CSEH M-A TURNAT LA SECURITATE'. EXCLUSIV (Gandul)

0 Response to "Revista Presei 2 ianuarie 2011"

Trimiteți un comentariu