[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 10 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate joi, 10 ianuarie 2013 14:02



Profitorii războiului dintre magistraţi (Evenimentul Zilei)
Mizele reale ale seismului cu epicentru în Consiliul Superior al Magistraturii stau în birourile unor procurori, dar nu au nicio legătură cu principiile în numele cărora se duce, doar declarativ, acest război. Când un sistem este răvăşit de lupte interne, profită toţi cei care au interesul ca acest sistem să nu funcţioneze foarte bine. Declarativ, miza războiului din magistratură este 'reforma sistemului judiciar' şi modificarea statutului de magistraţi al procurorilor, scrie Mălin Bot în Evenimentul Zilei.

Cine sunt, ce studii şi ce experienţă de muncă au secretarii de stat din Guvernul Ponta (Ziarul Financiar)
Trei viceprim-miniştri (dintre care doar doi cu portofoliu), 17 miniştri cu portofoliu, 9 miniştri delegaţi şi 60 de secretari de stat - fiecare dintre ei cu câte o echipă de consilieri - aşa arată, în linii mari, structura guvernului Ponta. Ziarul Financiar a făcut o analiză a CV-urilor celor 37 de secretari de stat numiţi până în prezent în ministerele din guvernul Ponta, deşi premierul nu a dat încă hotărâri de guvern cu toate nominalizările celor care vor ocupa această funcţie. Secretarii de stat dintr-un minister reprezintă echivalentul managerilor din linia I dintr-o companie privată prin prisma puterii de decizie şi de aceea este importantă pregătirea lor în plan educaţional, dar şi profesional.

Ponta: Primarii care nu indexează taxele cu 16% nu primesc banii respectivi de la buget (Jurnalul Naţional)
Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de Guvern, că Executivul va adopta în cursul acestei zile ordonanţa privind taxele locale. Premierul a spus că acestea vor putea rămâne la nivelul anului 2012 sau vor putea fi mărite, în funcţie de decizia autorităţilor locale, susţine Jurnalul Naţional.

Miniştrii USL, puşi să scoată bani din piatră seacă (Evenimentul Zilei)
Chiar dacă proiectul de buget pentru 2013 a fost secretizat, guvernanţii au spus până acum suficient de multe încât să ne putem da seama cu aproximaţie la ce ne putem aştepta. Ceea ce se ştie până acum este că 2013 este cel mai greu an pentru USL şi că, aşa cum premierul a declarat recent, trebuie găsite câteva miliarde de lei pentru a asigura plata pensiilor şi salariilor bugetarilor, afirmă Evenimentul Zilei.

Cum arată în realitate 'marea tăiere' a lui Ponta în cabinetele guvernamentale (Gândul)
În ton cu promisiunile electorale, guvernul a oficializat astăzi restructurarea la nivelul cabinetelor de demnitari: consilieri, secretari personali şi directori de cabinete ai miniştrilor sau secretarilor de stat. Marea tăiere anunţată entuziast de premierul Victor Ponta se dovedeşte a fi însă destul de mică: din calculele Gândul, reducerea în cabinetele guvernamentale ar fi de numai 30 de posturi, mai puţin de 7% faţă de câte au existat în guvernul Ponta 1.

Ce se ascunde în spatele reducerilor de personal din Guvern: reformă administrativă sau instaurarea clientelei de partid? (România Liberă)
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, ieri, după şedinţa de guvern, că numărul de posturi de conducere în cadrul ministerelor se va reduce, până la sfârşitul lunii martie toţi miniştrii trebuind să vină cu propuneri de reorganizare a instituţiilor pe care le conduc, scrie România Liberă. Restricţiile anunţate de Dragnea par calibrate pentru necesităţile unui buget auster în condiţiile unui Cabinet de 28 de membri, dar pot ascunde o veritabilă epurare politică.

Crin Antonescu făcut trădător şi antioccidental !!! (Cotidianul)
Andrei Chiliman reia limbajul din vară a lui Traian Băsescu într-un interviu acordat unui site cunoscut ca fiind mai mult decât apropiat Cotrocenilor. Simplă coincidenţă? Pe 7 ianuarie a apărut şi schiţa unei platforme liberal-conservatoare, susţine Cotidianul.

Deputaţii nu vor mai sta la hotel şi vor avea diurne reduse (Cronica Română)
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a întâlnit, miercuri, cu liderii de grup, la reuniune stabilindu-se o serie de propuneri de economisire, printre care eliminarea cazării la hotel, diminuarea sau tăierea diurnelor şi nedecontarea benzinei, care vor fi negociate joi cu Finanţele, scrie Cronica Română.

'Creşterile de taxe sunt imposibile. Singura posibilitate este de reducere a cheltuielilor' (Ziarul Financiar)
Noul consilier economic al lui Victor Ponta spune că a refuzat maşina cu şofer de la Guvern fiindcă el este pentru raţionalizarea cheltuielilor. Cristian Socol este conferenţiar universitar la ASE Bucureşti, catedra de economie. Socol i-a prezentat premierului un plan de zece măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare în urma experienţei observate în zece ţări astfel încât bugetul de stat să fie alocat eficient, afirmă Ziarul Financiar.

De ce nu vrea nimeni să cumpere acţiuni la companiile de stat (România Liberă)
În economia românească e greu să trăieşti, dar nici să mori nu e uşor! Lichidările, dizolvările se lungesc cu anii. Din cele 640 de companii unde Autoritatea mai deţine participaţii (în principal minoritare), mai bine de 300 sunt în lichidare, insolvenţă sau dizolvare. Nu vă gândiţi doar la efectele crizei-acum cinci ani, numărul societăţilor cu probleme se apropia de 500. Iar dacă la scheletele din dulap stăm bine, numărul firmelor viabile, privatizabile din portofoliul AVAS a scăzut cu puţin peste 100, dovadă că oferta de 'retail" din economia românească nu prea atrage, susţine România Liberă.

De ce se moare în taberele din România (Adevărul)
Eleva de 13 ani care a căzut marţi seară de la etajul 3 a murit ieri-dimineaţă. Tânăra se afla în tabără la Buşteni. În ultimii trei ani, zeci de copii au murit sau au fost răniţi în taberele din România. În ultimii ani, două eleve au murit înecate într-o tabără de la Eforie, un elev a sfârşit tot înecat într-o excursie la Băile Felix, o elevă care se întorcea dintr-o excursie de pe Valea Prahovei a murit după ce a căzut din tren, iar acestea sunt doar câteva dintre cazurile cele mai mediatizate, afirmă Adevărul.

Se întâmplă în România! Reportaj din spitalul în care medicii "şi-au cusut" buzunarele (Evenimentul Zilei)
Acum zece ani, prin saloane colcăiau gândacii, iar seringile se fierbeau şi se refoloseau. Astăzi, totul sclipeşte de curăţenie şi niciun bolnav nu e pus să-şi cumpere singur medicamentele, cu atât mai puţin să dea şpagă, relatează Evenimentul Zilei.

Cine a scris scenariul scandalului din CSM. Care sunt mizele bătăliei pentru conducerea Consiliului (Gândul)
De aproape o săptămână procurorii şi judecătorii aşteaptă deznodământul scandalului de la Consiliul Superior al Magistraturii. Alegerea noului preşedinte al CSM, în premieră un procuror, este contestată de Asociaţia Magistraţilor din România şi Uniunea Naţională a Judecătorilor. Procurorul Oana Hăineală este în schimb susţinută de procurorii de la Braşov, susţine Gândul. În paralel, câteva instanţe din ţară au demarat procedurile de revocarea din CSM a judecătorului Cristi Danileţ şi a fostului preşedinte Alina Ghica.

Vrajbă între magistraţi în urma alegerilor din CSM (Adevărul)
Scandalul declanşat în Justiţie de alegerea unui procuror în funcţia de şef al CSM nu s-a stins. Alegerea vicepreşedintelui Consiliului a fost amânată, scrie Adevărul. Şedinţa de miercuri a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, care avea pe ordinea de zi şi alegerea vicepreşedintelui CSM, s-a amânat din lipsă de cvorum.

Năstase stă să iasă (Puterea)
Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen, după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit perioada de timp după care fostul premierpoate fi eliberat. Judecătoria Sectorului 4 a înregistrat, ieri, cererea de eliberare înainte de termen şi a stabilit ca dosarul să fie judecat în 12 februarie, însă avocaţii fostului premier consideră că termenul este prea lung şi cer schimbarea acestuia, afirmă Puterea.

Document uluitor ataşat de şeful ANI la dosarul de judecată cu Mircea Badea (Jurnalul Naţional)
Jurnalul Naţional a publicat, în exclusivitate şi integral, plângerea formulată de şeful Agenţiei Naţionale de Integritate către instanţă, privind încălcarea drepturilor sale nepatrimoniale, prin ironiile repetate, făcute de Mircea Badea la Antena 3, de-a lungul timpului, în cadrul emisiunilor "În Gura Presei" şi "Sinteza Zilei". Badea a comentat acuzaţiile din dosarul intentat de către Horia Georgescu, precizând că nu l-a făcut niciodată "onanist" pe seful ANI, doar i-a spus că e ANIst, adică lucrează la ANI.

Ce şanse are "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, să fie primul film românesc nominalizat la Oscar (Gândul)
Filmul "După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, ar putea fi nominalizat la Premiile Oscar 2013, după ce a reuşit să ajungă într-o etapă preliminară a competiţiei. Filmologul Cristian Tudor Popescu, senior editor Gândul, şi criticul de film Irina Margareta Nistor arată că şansele ar putea fi de partea României în acest an.

"Nu renunţăm! Facem iad!" - Vulcan maghiar după ce FIFA a decis că Ungaria-România se joacă fără spectatori (Gazeta Sporturilor)
FIFA a anunţat marţi că Ungaria-România (Budapesta, 22 martie) din preliminariile CM 2014 se dispută fără spectatori, după scandările antisemite ale fanilor maghiari la un "amical" cu Israel (august 2012). Federaţia maghiară a făcut apel, care trebuie soluţionat în maximum 30 de zile, dar politicienii radicali şi presa pun presiune, scrie Gazeta Sporturilor.

Maghiarii au venit cu o propunere unică în istoria relaţiilor cu România: "Ce-ar fi să facem asta cu ei?" (Pro Sport)
Forţaţi de criză, conducătorii implicaţi în fotbalul european au început să caute soluţii pentru salvarea celui mai iubit sport. Olandezii şi belgienii au dat startul, cu o idee revoluţionară: contopirea celor două campionate, scrie Pro Sport. Site-ul sport.hir24.hu scrie despre ce ar însemna o eventuală ligă comună româno-maghiară.

0 Response to "Revista Presei 10 ianuarie 2013"

Trimiteți un comentariu