[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 14 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate luni, 14 ianuarie 2013 14:13



Marile probleme din spatele datoriei publice mici (România Liberă)
Aparent, România stă bine la capitolul datorie publică. Doar 35% din PIB (51 miliarde euro), în condiţiile în care media zonei euro a ajuns la 90%, nu pare o calamitate (Italia are 126%, Portugalia 117%, Irlanda 111%, ca să nu mai vorbim de Grecia cu 150%). Premierul Ponta amintea în discursul său despre starea naţiunii despre cei 2.500 euro ce i-ar reveni fiecărui roman de plată din cei 7.000 cât reprezintă PIB-ul/locuitor, o sumă ce pare uşor de digerat chiar şi în condiţiile în care se majorează anual cu aproximativ 150 de euro (corespunzător unui deficit bugetar de 2% din PIB), scrie Cristian Dogaru în România Liberă. Optica se schimbă însă radical dacă ne uităm la dobânzile de refinanţare, tendinţele demografice, numărul de salariaţi din economie, datoria privată fără garanţii de stat. Să le luăm pe rând.

Crin Antonescu: 'Trădătorii mă dezgustă şi mă indignează. Tăriceanu este un secundant al trădătorului Chiliman'. Exclusiv (Gândul)
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat într-un interviu pentru Gândul, că primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a trădat partidul, iar "trădătorii îl dezgustă şi indignează". Liberalul l-a criticat şi pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu despre care a spus că a "procedat neinspirat" când a devenit "secundantul lui Chiliman". Antonescu a precizat că nu a fost niciodată prieten cu Andrei Chiliman şi că nu are "ce negocia cu acesta".

Validarea secretarilor de stat, pe agenda şedinţei PNL de luni (Cronica Română)
Prima şedinţă a conducerii PNL din acest an, dar şi prima după învestirea Guvernului USL în decembrie, are pe ordinea de zi validarea secretarilor de stat ce revin liberalilor, precum şi o discuţie în ceea ce priveşte posibilele excluderi din partid, Cătălin Cherecheş fiind primul vizat, informează Cronica Română.

Exclusiv. Primul lider PDL care ridică luni piatra: 'Echipa Blaga trebuie să plece' (Gândul)
Democrat-liberalii se pregătesc să tranşeze luni, în prima şedinţă a conducerii partidului, discuţiile interne privind organizarea unui congres extraordinar ca urmare a eşecului la parlamentare, notează Gândul. Dacă imediat după alegeri, lucrurile păreau lămurite, o Convenţie Naţională fiind programată pentru sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai, varianta devansării acesteia a apărut insistent în ultimele zile. Tonul l-a dat Cristian Preda care a acuzat actuala conducere că încearcă să tragă de timp. Acestuia i s-a alăturat Sever Voinescu care a primit drept răspuns un avertisment de excludere din partea prim-vicepreşedintelui Cezar Preda. În rând s-a aliniat şi Elena Udrea care a cerut organizarea rapidă a congresului pentru a "opri fierberea din partid".

Gyorgy Frunda: "Dan Voiculescu trebuie să aparţină trecutului" (România Liberă)
Gyorgy Frunda, 62 de ani, consilier al premierului Victor Ponta pe probleme juridice, spune că în Uniunea Europeană doar România, Slovacia şi Slovenia se mai declară state naţionale şi că analizele constituţionale şi politice demonstrează că această sintagmă nu mai este acoperitoare pentru România, câtă vreme multe dintre deciziile ţării se iau la Bruxelles sau Strasbourg. Frunda nu este suspendat din UDMR pe perioada în care îl consiliază pe Victor Ponta şi consideră că va fi 'o punte de legătură" între Uniune şi Guvern, deşi ar fi fost mai bine ca UDMR să fie la guvernare, notează România Liberă.

Geoană dă vina pe "criza imobiliară" pentru păstrarea casei RA-APPS: "Sunt în căutarea unei rezolvări" (Gândul)
Criza imobiliară este motivul invocat de Mircea Geoană pentru a mai rămâne o perioadă în casa de protocol din Cucu Starostescu din care ar fi trebuit să se mute încă de acum un an, transmite Gândul. După ce Gândul a scris că senatorul PSD stă încă în vila RA-APPS la care legea nu îi mai dă dreptul după demiterea de la şefia Senatului, acum un an, Mircea Geoană a explicat astăzi că este "în căutarea unei rezolvări".

Traian Băsescu face o vizită oficială la Chişinău, pe 1 februarie (România Liberă)
Deputatul PDL pentru diaspora Eugen Tomac, fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, anunţă sâmbătă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, o vizită oficială a şefului la statului la Chişinău pe data de 1 februarie, scrie România Liberă.

Dragnea: Finalul anului să găsească România cu regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale (Curierul Naţional)
Vicepremierul Liviu Dragnea afirmă că unul dintre obiectivele Guvernului este înfiinţarea regiunilor de dezvoltare, care să fie şi funcţionale până la sfârşitul acestui an, pentru ca acestea să poată beneficia de fonduri din bugetul UE, care va fi alcătuit pentru perioada 2014-2020, transmite Curierul Naţional.

Olguţa Vasilescu: Vreau să privatizăm fabrica de avioane de la Craiova (Q Magazine)
Primarul Craiovei Lia Olguţa Vasilescu a declarat că autorităţile vor face 'toate demersurile posibile' pentru privatizarea Fabricii de Avioane de la Craiova şi a precizat că există deja discuţii cu compania Alenia Aeronautica din Italia, care a fost interesată şi în anii trecuţi să preia uzina, transmite Q Magazine.

Irigaţiile - pariul guvernului Ponta cu agricultura (Capital)
Cel mai important obiectiv al noului Executiv este reabilitarea sistemului naţional de irigaţii. Necesitatea acestuia a fost resimiţită din plin în 2012, când seceta prelungită a făcut ravagii atât în producţia vegetală, cât şi în zootehnie, scrie Capital.

'Doctorul' FMI soseşte mâine (Jurnalul Naţional)
România, victimă a 'erorilor' de diagnostic: pe lângă calcularea greşită a PIB-ului, ţara noastră a trebuit să suporte o austeritate mai mare din cauza unui calcul greşit al FMI, scrie Jurnalul Naţional.

Ministrul Sănătăţii anunţă că statul nu va mai da bani pentru spitalele private: cine îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public (Ziarul Financiar)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, afirmă că prin contractul-cadru care va intra în vigoare de la 1 martie va fi sistată finanţarea din fondurile CNAS a unităţilor spitaliceşti private şi astfel spitalele publice vor avea un buget cu aproximativ 10 la sută mai mare, scrie Ziarul Financiar.

Raed Arafat explică cum vor fi folosiţi banii după ce spitalele private nu vor mai primi fonduri de la stat (Adevărul)
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că banii care vor rămâne în bugetul Sănătăţii după ca urmare a sistării alocării de fonduri vor fi folosiţi pentru finanţarea spitalelor 'strategice' care asigură peste 70% dintre cele mai grave cazuri din România, scrie Adevărul.

Blestemul melcului pe linia de tren Bucureşti-Constanţa (România Liberă)
Dacă vreţi să călătoriţi cu trenul între Constanţa şi Bucureşti, pregătiţi-vă pentru un drum de aproape cinci ore. Deşi CFR spune că drumul nu ar trebui să dureze mai mult de 2 ore şi jumătate, de obicei timpul necesar este dublu, chiar şi în condiţii normale de trafic, atunci când nu ninge sau nu exte excesiv de cald sau frig. Călători ai CFR-ului pe această rută ne-au declarat că trenurile merg "la pas", cu viteze de 10 sau 20 km/oră, şi uneori pur şi simplu opresc în câmp. În tot acest timp, nimeni din garnitură nu se oboseşte să le comunice de ce se întârzie, cât va mai dura drumul până la destinaţie sau să-i întrebe dacă au nevoie de ceva. "Mi s-a acrit. Am făcut patru ore până în Bucureşti. Am stat în câmp, fără să ne mişcăm. Cel mai greu a fost după Ciulniţa", a declarat unul dintre pasageri. Singurul semn că trenul întârzie este afişajul electronic din gări, notează România Liberă.

Elevii revin la şcoală de luni, când începe semestrul al doilea. Următoarea vacanţă va fi la primăvară, între 6 şi 14 aprilie (Adevărul)
Semestrul al doilea din acest an şcolar începe luni şi se încheie pe 21 iunie pentru majoritatea elevilor, cu excepţia celor din clasele terminale, în tot acest interval fiind programate o vacanţă de primăvară, o săptămână cu activităţi extraşcolare, evaluarea naţională şi examenul de bacalaureat, scrie Adevărul.

România, singura ţară care a prezentat dansuri populare la Târgul de Turism de la Viena (Jurnalul Naţional)
România a fost singura ţară din cele 70 participante la Târgul de Turism de la Viena (Wien Ferien-Messe) care a organizat reprezentaţii artistice în primele două zile ale târgului. Cu acest prilej dansatorii de la ansamblul "Junii Sibiului" au prezentat un spectacol artistic iar trupa "Domino" a susţinut un recital de rock la ţambal, relatează Jurnalul Naţional.

Ce măsuri prevede noul Cod de procedură civilă care intră în vigoare de la 1 februarie 2013 (Puterea)
Instanţele se pregătesc de implementarea noului Cod de procedură civilă, începând cu 1 februarie, din punct de vedere al infrastructurii, echipamente IT, mobilier, Ministerul Justiţiei precizând că s-au adoptat măsurile pentru intrarea în vigoare a Cpc, transmite Puterea.

Bulibăşeala revocării judecătorului Cristi Dănileţ din CSM (Puterea)
Cristi Vasilică Dănileţ este membru ales din partea judecătoriilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). O parte dintre colegii de breaslă au considerat însă că Dănileţ vrea mai degrabă să-şi promoveze propria imagine decât interesele judecătorilor când a participat, la începutul acestui an, la o procedură netransparentă de alegere a conducerii CSM, notează Puterea. Astfel s-a ajuns ca în acest moment votul pentru revocarea judecătorului Dănileţ să fie în plină desfăşurare. Pentru excluderea lui Dănileţ, 89 din totalul de 177 de instanţe judecătoreşti din România trebuie să fie de acord cu excluderea. Procedura prevede ca în fiecare instanţă două treimi din judecători să fie de acord cu revocarea. Până în acest moment, 43 de judecătorii sunt de acord cu revocarea.

ICCJ judecă luni contestaţia în anulare a lui Adrian Năstase în cazul "Trofeul calităţii" (România Liberă)
Instanţa supremă ia în discuţie luni contestaţia în anulare a fostului premier Adrian Năstase în cazul hotărârii definitive de condamnare la doi de închisoare în "Trofeul calităţii", după mai multe amânări din cauza faptului că la dosar nu ajunsese motivarea sentinţei, scrie România Liberă.
Sursa: Agerpres  

0 Response to "Revista Presei 14 ianuarie 2013"

Trimiteți un comentariu