[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 10 februarie 2011

Posted by PressUpdate joi, 10 februarie 2011 08:57

Sumar

POLITIC - Îşi pierde Traian Băsescu influenţa în PDL?

Mânia lui Traian Băsescu, exprimată miercuri seara la TVR, împotriva PDL, nu are drept cauză votul împotriva arestării lui Păsat şi faptul că partidul a ignorat îndemnul său în privinţa luptei anti-corupţie, ci faptul ca el însuşi, Zeus, îşi pierde influenţa şi puterea asupra partidului. Mai mult, Băsescu a fost exclus de la negocierile pentru şefia partidului, purtate exclusiv de gruparea Blaga-Videanu cu şefii organizaţiilor judeţene, scrie Jurnalul Naţional.
Nemulţumirea lui Băsescu este legată în principal de modul în care negocierile pentru alegerile interne din mai conturează înfrângerea grupărilor păstorite de el. Emil Boc, vehiculat când retras din cursă, când readus drept candidat favorit al lui Băsescu, este marginalizat total în negocierile actuale pentru funcţiile de conducere în PDL. Elena Udrea însăşi, după ce a pierdut startul cu al său candidat Falcă, retras şi el din cursă, încearcă să obţină o împăcare cu Vasile Blaga, de teamă că va rămâne fără funcţie după Convenţia Naţională a PDL din luna mai.
Liderul PDL Elena Udrea susţine, pe blog, că fără Traian Băsescu, a cărui nemulţumire la adresa PDL este justificată, partidul ar fi singur în faţa mogulilor, scrie Evenimentul Zilei. 'Nemulţumirea pe care a afişat-o preşedintele aseară faţă de PDL este justificată. A girat politic pentru noi. Fără Traian Băsescu, singuri împotriva lui Vântu, Voiculescu sau Patriciu, PDL nu ar fi condus România. Suntem, deci, datori să tratăm cu maximă seriozitate semnalul preşedintelui şi să schimbăm ceva', scrie Elena Udrea pe blog.
Ofensiva pe care Traian Băsescu o întreţine la adresa unei părţi a PDL stârneşte reacţii adverse în partid. Avertizarea preşedintelui cum că va rupe relaţiile cu pedeliştii a repliat o parte a vechii gărzi. Întrebat de Gândul cum interpretează mesajul lui Băsescu, fostul ministru al transporturilor,Radu Berceanu a răspuns zâmbind: 'De dânsul depinde dacă se vor rupe punţile. Nu a fost o chestiune reciprocă, ci una unilaterală. Eu ştiu de ce o fi spus lucrul ăsta? O fi supărat! Urmează o competiţie în partid şi se fac poziţionări'.
Acuzaţiile cu care şeful statului a mitraliat marţi seară, la postul public de televiziune, tabăra democrat-liberală au stârnit fie comentarii ironice, fie regrete tardive. Radu Berceanu a fost singurul dintre 'greii PDL' care a reacţionat, ironizându-l pe Băsescu. Alţi lideri PDL s-au grăbit să-şi pună cenuşă-n cap pentru verdictul în cazul Păsat, scrie Adevărul.
- Blaga îi trage lui Zeus PDL de sub picioare (Jurnalul National)
- Udrea: Fără Băsescu, singuri în faţa lui Vîntu, Voiculescu ?i Patriciu, PDL nu ar fi la putere (Evenimentul zilei)
- Berceanu îi răspunde lui Băsescu: 'O fi supărat! De dânsul depinde dacă se rup punţile'. Cezar Preda, atac la Blaga: 'Faptul că unii îşi anunţă candidaturi nu face bine partidului' (Gandul)
- Băsescu a făcut portretul-robot al candidatului ideal la şefia PDL. Cine este 'OMUL NOU' susţinut de 'mica armată' a reformiştilor (Gandul)
- Ce spun liderii PDL despre 'supărarea' lui Traian Băsescu (Adevarul)
- Băsescu vrea să-i fure osul lui Blaga (Romania libera)
- De ce s-a supărat, de fapt, Băsescu (Ziarul National)


POLITIC - Premierul l-a demis pe şeful Vămilor, acuzat de luare de mită

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute de Emil Boc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF, scrie Jurnalul Naţional.
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în dosarul şpăgii de 430.000 de euro de la Vama Halmeu. Scandalul mitei de la Vama Halmeu, a ajuns astfel la Mărginean, un apropiat al lui Vasile Blaga şi al PDL, susţine Evenimentul Zilei.
Procurorii DNA susţin că mita din dosarul de la Vama Halmeu - în care au fost arestate trei persoane - a fost cerută 'în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie', scrie Gândul. În Încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea a trei persoane în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se menţionează că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că 'solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se fac doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului'. Stenogramele interceptărilor din dosarele DNA privind corupţia din vămi arată situaţii de-a dreptul incredibile: de la faptul că, în unele zile, şpaga era atât de mare încât nu aveau unde să o ascundă până la cum trebuiau să se abţină câteva zile pentru că aşteptau controale de la Bucureşti.
Valentin Bărăgan, coordonatorul poliţiştilor de frontieră de la Naidăş (Caraş-Severin), se interesa când sunt controale în vamă pentru a-şi anunţa subalternii corupţi. Traficul cu ţigări la graniţa dintre România şi Serbia i-a îmbogăţit pe vameşii şi pe poliţiştii de frontieră din vestul ţării. Ei plecau zilnic acasă cu şpăgi de sute de euro, scrie Adevărul.
Preşedintele Traian Băsescu ştia de problemele din vămi încă din 2005. O spune fostul său consilier şi fostul şef SIE, Claudiu Săftoiu, care a mai precizat că serviciile de informaţii aduceau tone de documente şi cereau măsuri imediate împotriva actelor de corupţie de la frontieră, scrie Cotidianul.
- Şeful Vămilor, Traian Mărginean, demis de Boc (Jurnalul National)
- Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus sub acuzare în dosarul şpăgii de 430.000 de euro de la Halmeu. Un partid, pomenit în dosar (Evenimentul zilei)
- Implicaţiile politice ale mitei de la Vama Halmeu (Evenimentul zilei)
- Şpaga, vama şi partidul - 430.000 pentru şefia unui post vamal. Unde ajung banii (Gandul)
- Stenograme din dosarul vameşilor: 'Vin aştia şi ne filmează cu pixuri şi ochelari'. PLUS: Codul secret - de la 'vegeta' la 'jambon' (Gandul)
- Şpaga, interzisă de şef zece zile: 'Nu moare nimeni aşa puţin timp' (Adevarul)
- Şeful vămilor, pus sub învinuire pentru luare de mită. Radu Mărginean, primul pion al grupării PDL Oradea, anchetat de DNA în afacerea vămilor (Puterea)
- Săftoiu: Preşedintele ştia despre problemele din vămi încă din 2005 (Cotidianul)
- Urmează Vama Albiţa! (Curentul)


POLITIC - Pedeliştii nu îl mai vor pe Păsat

Scuturaţi de preşedinte pentru prestaţia în cazul deputatului Dan Păsat, democrat-liberalii îi cer demisia colegului lor acuzat de corupţie. Raluca Turcan vorbeşte chiar de excludere. Puşi la colţ de preşedintele Traian Băsescu, iritat de 'dispreţul' cu care i-au tratat cererea de a nu-l proteja pe deputatul Dan Păsat, democrat-liberalii îşi pun acum cenuşă în cap. PDL-iştii îi cer lui Păsat să demisioneze din parlament pentru a le da mână liberă procurorilor şi-l ameninţă cu excluderea din partid dacă nu o va face, scrie Evenimentul Zilei.
Membrii aripii reformatoare a PDL au cerut ieri demisia din Parlament a colegilor săi care au probleme cu justiţia, Dan Păsat şi Monica Iacob-Ridzi. Ei consideră că aceasta este ultima soluţie pentru 'spălarea ruşinii partidului' care i-a apărat pe cei doi în Parlament împiedicând ridicarea imunităţii lor parlamentare, scrie Puterea.
- PDL-iştii vor să-l împace pe Băsescu cu demisia lui Păsat (Evenimentul zilei)
- Au pătat onoarea partidului. Reformatorii PDL îi vor demişi pe Păsat şi pe Iacob-Ridzi (Puterea)



Continua

EDITORIAL Arestări electorale. Urmează marile privatizări

POLITIC Îşi pierde Traian Băsescu influenţa în PDL?

Premierul l-a demis pe şeful Vămilor, acuzat de luare de mită

Pedeliştii nu îl mai vor pe Păsat

Geoană preşedintele României, Voiculescu premier

Legea Educaţiei atinge politicienii din universităţi

Baconschi vrea la putere în PDL

ECONOMIC Guvernatorul BNR cere stimularea activităţii IMM-urilor

Şeful delegaţiei FMI cere soluţii pentru păgubiţii FNI

Cum privatizează statul energia

SOCIAL Românii, după FMI - mai săraci, mai impozitaţi

Românii vor fi asaltaţi cu oferte de tablet PC-uri

JUSTIŢIE Fătuloiu a recunoscut relaţiile de afaceri cu Cătălin Chelu

SPORT Naţionala României a învins Cipru la penaltyuri

INTERNAŢIONAL AGERPRES Egipt: Armata ar putea interveni în caz de haos

Grecia: decesul lui Miltiades Evert, fost lider al partidului grec de dreapta

UE nu a obţinut un acord pentru aprobarea a patru noi varietăţi de porumb şi bumbac transgenice

Procurorii polonezi i-au interogat pe controlorii de trafic aerian din Smolensk

România şi Bulgaria nu pot adera în acest stadiu la spaţiul Schengen

În plin scandal 'Rubygate', guvernul Berlusconi adoptă controversate măsuri de relansare a economiei

După Rusia, şi Ucraina se gândeşte să renunţe la 'ora de iarnă'

Corupţia, brăţară de aur şi în Cehia


-- in detaliu --

EDITORIAL - Arestări electorale. Urmează marile privatizări sus


Timp de mai bine de şase ani, actualul regim s-a hârjonit prin vămi şi frontiere cu băieţii buni, generatori de sume imense, în euro, la sacoşă. S-au bucurat, au încasat, şi-au reevaluat averea din 'vânzări anterioare'. După o perioadă atât de lungă, în care negrişorii mititei numiţi în funcţie au asigurat fluxul uriaş de cash dinspre punctele vamale spre vârfurile puterii, a venit vremea sacrificării lor. Da, mulţi vameşi sunt corupţi. Da, mulţi poliţişti de frontieră sunt corupţi. Şi ei trebuie să răspundă în faţa legii. În campania de reţineri şi arestări de zilele acestea sunt însă două probleme uriaşe: de ce au fost lăsate aceste filiere să funcţioneze atât timp şi în beneficiul cui, scrie Radu Tudor în Jurnalul Naţional.
- Arestări electorale. Urmează marile privatizări (Jurnalul National)


POLITIC - Îşi pierde Traian Băsescu influenţa în PDL? sus


Mânia lui Traian Băsescu, exprimată miercuri seara la TVR, împotriva PDL, nu are drept cauză votul împotriva arestării lui Păsat şi faptul că partidul a ignorat îndemnul său în privinţa luptei anti-corupţie, ci faptul ca el însuşi, Zeus, îşi pierde influenţa şi puterea asupra partidului. Mai mult, Băsescu a fost exclus de la negocierile pentru şefia partidului, purtate exclusiv de gruparea Blaga-Videanu cu şefii organizaţiilor judeţene, scrie Jurnalul Naţional.
Nemulţumirea lui Băsescu este legată în principal de modul în care negocierile pentru alegerile interne din mai conturează înfrângerea grupărilor păstorite de el. Emil Boc, vehiculat când retras din cursă, când readus drept candidat favorit al lui Băsescu, este marginalizat total în negocierile actuale pentru funcţiile de conducere în PDL. Elena Udrea însăşi, după ce a pierdut startul cu al său candidat Falcă, retras şi el din cursă, încearcă să obţină o împăcare cu Vasile Blaga, de teamă că va rămâne fără funcţie după Convenţia Naţională a PDL din luna mai.
Liderul PDL Elena Udrea susţine, pe blog, că fără Traian Băsescu, a cărui nemulţumire la adresa PDL este justificată, partidul ar fi singur în faţa mogulilor, scrie Evenimentul Zilei. 'Nemulţumirea pe care a afişat-o preşedintele aseară faţă de PDL este justificată. A girat politic pentru noi. Fără Traian Băsescu, singuri împotriva lui Vântu, Voiculescu sau Patriciu, PDL nu ar fi condus România. Suntem, deci, datori să tratăm cu maximă seriozitate semnalul preşedintelui şi să schimbăm ceva', scrie Elena Udrea pe blog.
Ofensiva pe care Traian Băsescu o întreţine la adresa unei părţi a PDL stârneşte reacţii adverse în partid. Avertizarea preşedintelui cum că va rupe relaţiile cu pedeliştii a repliat o parte a vechii gărzi. Întrebat de Gândul cum interpretează mesajul lui Băsescu, fostul ministru al transporturilor,Radu Berceanu a răspuns zâmbind: 'De dânsul depinde dacă se vor rupe punţile. Nu a fost o chestiune reciprocă, ci una unilaterală. Eu ştiu de ce o fi spus lucrul ăsta? O fi supărat! Urmează o competiţie în partid şi se fac poziţionări'.
Acuzaţiile cu care şeful statului a mitraliat marţi seară, la postul public de televiziune, tabăra democrat-liberală au stârnit fie comentarii ironice, fie regrete tardive. Radu Berceanu a fost singurul dintre 'greii PDL' care a reacţionat, ironizându-l pe Băsescu. Alţi lideri PDL s-au grăbit să-şi pună cenuşă-n cap pentru verdictul în cazul Păsat, scrie Adevărul.
- Blaga îi trage lui Zeus PDL de sub picioare (Jurnalul National)
- Udrea: Fără Băsescu, singuri în faţa lui Vîntu, Voiculescu ?i Patriciu, PDL nu ar fi la putere (Evenimentul zilei)
- Berceanu îi răspunde lui Băsescu: 'O fi supărat! De dânsul depinde dacă se rup punţile'. Cezar Preda, atac la Blaga: 'Faptul că unii îşi anunţă candidaturi nu face bine partidului' (Gandul)
- Băsescu a făcut portretul-robot al candidatului ideal la şefia PDL. Cine este 'OMUL NOU' susţinut de 'mica armată' a reformiştilor (Gandul)
- Ce spun liderii PDL despre 'supărarea' lui Traian Băsescu (Adevarul)
- Băsescu vrea să-i fure osul lui Blaga (Romania libera)
- De ce s-a supărat, de fapt, Băsescu (Ziarul National)


POLITIC - Premierul l-a demis pe şeful Vămilor, acuzat de luare de mită sus


Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Decizia a fost luată în urma unei discuţii avute de Emil Boc cu preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar. Până la numirea unui nou şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, funcţia va fi preluată temporar de către Viorel Comăniţă, directorul Direcţiei de Supraveghere Accize şi Acţiuni Vamale din cadrul ANAF, scrie Jurnalul Naţional.
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Mărginean, a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupţie pentru luare de mită în dosarul şpăgii de 430.000 de euro de la Vama Halmeu. Scandalul mitei de la Vama Halmeu, a ajuns astfel la Mărginean, un apropiat al lui Vasile Blaga şi al PDL, susţine Evenimentul Zilei.
Procurorii DNA susţin că mita din dosarul de la Vama Halmeu - în care au fost arestate trei persoane - a fost cerută 'în numele şi pentru un partid politic şi un şef de instituţie', scrie Gândul. În Încheierea Tribunalului Satu Mare din 4 februarie, prin care s-a dispus arestarea a trei persoane în dosarul mitei de la Vama Halmeu, se menţionează că procurorul de caz a susţinut în faţa instanţei că 'solicitarea unor sume atât de mari, respectiv 130.000 de euro şi 300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic, şi un şef de instituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-o funcţie publică se fac doar pe criterii politice şi nu de competenţă, este de asemenea în măsură să provoace în rândul opiniei publice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiile statului'. Stenogramele interceptărilor din dosarele DNA privind corupţia din vămi arată situaţii de-a dreptul incredibile: de la faptul că, în unele zile, şpaga era atât de mare încât nu aveau unde să o ascundă până la cum trebuiau să se abţină câteva zile pentru că aşteptau controale de la Bucureşti.
Valentin Bărăgan, coordonatorul poliţiştilor de frontieră de la Naidăş (Caraş-Severin), se interesa când sunt controale în vamă pentru a-şi anunţa subalternii corupţi. Traficul cu ţigări la graniţa dintre România şi Serbia i-a îmbogăţit pe vameşii şi pe poliţiştii de frontieră din vestul ţării. Ei plecau zilnic acasă cu şpăgi de sute de euro, scrie Adevărul.
Preşedintele Traian Băsescu ştia de problemele din vămi încă din 2005. O spune fostul său consilier şi fostul şef SIE, Claudiu Săftoiu, care a mai precizat că serviciile de informaţii aduceau tone de documente şi cereau măsuri imediate împotriva actelor de corupţie de la frontieră, scrie Cotidianul.
- Şeful Vămilor, Traian Mărginean, demis de Boc (Jurnalul National)
- Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, pus sub acuzare în dosarul şpăgii de 430.000 de euro de la Halmeu. Un partid, pomenit în dosar (Evenimentul zilei)
- Implicaţiile politice ale mitei de la Vama Halmeu (Evenimentul zilei)
- Şpaga, vama şi partidul - 430.000 pentru şefia unui post vamal. Unde ajung banii (Gandul)
- Stenograme din dosarul vameşilor: 'Vin aştia şi ne filmează cu pixuri şi ochelari'. PLUS: Codul secret - de la 'vegeta' la 'jambon' (Gandul)
- Şpaga, interzisă de şef zece zile: 'Nu moare nimeni aşa puţin timp' (Adevarul)
- Şeful vămilor, pus sub învinuire pentru luare de mită. Radu Mărginean, primul pion al grupării PDL Oradea, anchetat de DNA în afacerea vămilor (Puterea)
- Săftoiu: Preşedintele ştia despre problemele din vămi încă din 2005 (Cotidianul)
- Urmează Vama Albiţa! (Curentul)


POLITIC - Pedeliştii nu îl mai vor pe Păsat sus


Scuturaţi de preşedinte pentru prestaţia în cazul deputatului Dan Păsat, democrat-liberalii îi cer demisia colegului lor acuzat de corupţie. Raluca Turcan vorbeşte chiar de excludere. Puşi la colţ de preşedintele Traian Băsescu, iritat de 'dispreţul' cu care i-au tratat cererea de a nu-l proteja pe deputatul Dan Păsat, democrat-liberalii îşi pun acum cenuşă în cap. PDL-iştii îi cer lui Păsat să demisioneze din parlament pentru a le da mână liberă procurorilor şi-l ameninţă cu excluderea din partid dacă nu o va face, scrie Evenimentul Zilei.
Membrii aripii reformatoare a PDL au cerut ieri demisia din Parlament a colegilor săi care au probleme cu justiţia, Dan Păsat şi Monica Iacob-Ridzi. Ei consideră că aceasta este ultima soluţie pentru 'spălarea ruşinii partidului' care i-a apărat pe cei doi în Parlament împiedicând ridicarea imunităţii lor parlamentare, scrie Puterea.
- PDL-iştii vor să-l împace pe Băsescu cu demisia lui Păsat (Evenimentul zilei)
- Au pătat onoarea partidului. Reformatorii PDL îi vor demişi pe Păsat şi pe Iacob-Ridzi (Puterea)


POLITIC - Geoană preşedintele României, Voiculescu premier sus


Sebastian Lăzăroiu susţine că în cazul în care Traian Băsescu va fi suspendat, Mircea Geoană, devenit şeful interimar al statului, îl va numi premier pe Dan Voiculescu şi nu pe Victor Ponta. Planul d-lui Voiculescu: suspendarea preşedintelui în funcţie până în luna iulie 2011, adică până la desemnarea premierului oficial al USL. Demiterea guvernului Boc. Geoană interimar. Geoană îl numeşte pe Voiculescu premier. Nu pe Ponta', scrie consilierul prezidenţial pe blogul său. Lăzăroiu îşi argumentează afirmaţia pe ideea că Voiculescu este prieten mai bun cu Geoană, în timp ce preşedintele Senatul va încerca astfel să se răzbune pe Ponta pentru marginalizarea în partid, scrie Evenimentul Zilei.
- Lăzăroiu: Geoană l-ar pune pe Voiculescu premier. Ponta: Nu mă lupt cu sluga lui Băsescu. Geoană: Lăzăroiu e bolnav de scenarită (Evenimentul zilei)


POLITIC - Legea Educaţiei atinge politicienii din universităţi sus


Abia intrată în vigoare, noua Lege a educaţiei dă naştere unor discuţii pe marginea viitorului care-i aşteaptă pe politicienii care conduc şi universităţi. Potrivit actului normativ, 'persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada îndeplinirii mandatului'.
Doi senatori şi doi deputaţi, membri ai PSD, PDL şi PNL, riscă să piardă calitatea de şefi de universităţi, potrivit noii Legi a educaţiei. Parlamentarii Ecaterina Andronescu, Florian Popa, Nicolae Robu şi Ştefan Drăgulescu sunt la ultimul mandat de rector, potrivit noii Legi a educaţiei, scrie Adevarul.
- Ministrul Funeriu le dă un ultimatum rectorilor (Adevarul)


POLITIC - Baconschi vrea la putere în PDL sus


Ministrul român de externe crede că România ar putea adera la Spaţiul Schengen până la toamnă şi sugerează că spre sfârşitul anului ar putea avea loc o o întâlnire Băsescu-Obama. În ceea ce priveşte reformarea PDL, Teodor Baconschi susţine principiile de integritate ale Monicăi Macovei, dar nu în forma lor maximalistă şi crede că alegerea sa în funcţia de primvicepreşedinte al partidului ar fi un semn clar de înnoire, scrie România Liberă.
- Teodor Baconschi: Vreau să fiu primvicepreşedinte PDL (Romania libera)


ECONOMIC - Guvernatorul BNR cere stimularea activităţii IMM-urilor sus


Autorităţile statului pot lua mai multe măsuri pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), precum reducerea birocraţiei şi a controalelor, dar şi să amelioreze clima¬tul de afaceri, a declarat ieri Mugur Isă¬rescu, guvernatorul Băncii Na¬ţio¬na¬le a României (BNR). 'Autorităţile pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocraţiei, care înăbuşe economia. Este valabilă pentru toate companiile, dar pentru IMM-uri este vitală. Birocraţia poate să coste un IMM pe săptămână câteva procente bune din cifra de afaceri', a spus Isă-rescu la un seminar pe tema între¬prin¬¬¬derilor mici şi mijlocii, scrie Jurnalul Naţional.
Statul poate incuraja firmele prin reducerea birocratiei, diminuarea controalelor si prin ameliorarea mediului de afaceri Guvernatorul BNR spune ca Romania nu va mai fi creditata din exterior daca se va dezvolta din nou pe baza consumului, notează Financiarul.
Dacă România va reveni la modelul de dezvoltare bazat pe consum, riscă să cadă în dizgraţia Europei. IMM-urile ar trebui să devină ţinta predilectă a băncilor, scrie România Liberă. Băncile ar trebui să facă eforturi pentru a-şi educa şi fideliza clienţii Întreprinderi Mici şi Mijlocii, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. 'Consumul va creşte, dar la cei care produc. Cei care vin cu creşteri de productivitate vor avea şi creşteri de salarii şi probabil, la sfârşit, va creşte şi consumul social', a declarat guvernatorul la un seminar pe teme economice.
Băncile trebuie să acorde mai multă importanţă sectorului corporatist şi IMM-urilor, pentru că dacă vor continua să se bazeze numai pe creditarea populaţiei, nu vor putea să crească şi nu vor avea de unde să acopere costurile covârşitoare cu reţelele teritoriale, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, citat de Ziarul Financiar.
- Isărescu: Reduceţi birocraţia şi controale la IMM (Jurnalul National)
- Mugur Isarescu: Strategia castigatoare pentru banci este finantarea IMM-urilor (Financiarul)
- Isărescu: Statul să lase IMM-urile să respire (Saptamana financiara)
- Cine va mai primi credite de la bănci (Romania libera)
- Băncile trebuie să-şi schimbe ţinta, dinspre populaţie spre IMM-uri (Curierul national)
- Isărescu: Băncile nu vor putea să acopere costurile cu reţelele teritoriale, dacă nu finanţează companiile (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Şeful delegaţiei FMI cere soluţii pentru păgubiţii FNI sus


Şeful delegaţiei FMI în România aşteaptă ca Executivul de la Bucureşti să se implice în deblocarea conturilor reglementatorului Bursei, pentru ca instituţia să redevină funcţională. Finanţatorii externi recunosc posibilitatea ca bugetul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, reglementatorul pieţei de capital, să fie depăşit de suma necesară despăgubirilor. Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a negat - într-un interviu în exclusivitate pentru 'Adevărul' - că ar fi cerut Guvernului să-i despăgubească pe deponenţii la FNI din bugetul de stat. Oficialul a recunoscut însă că a cerut găsirea unei soluţii, în condiţiile în care CNVM nu poate face nicio plată.
- Jeffrey Franks: Guvernul trebuie să găsească o soluţie pentru păgubiţii FNI (Adevarul)


ECONOMIC - Cum privatizează statul energia sus


Statul român încearcă anul acesta să strângă 600 mil. euro din privatizări pe Bursă, fără a avea însă un calendar asumat şi transparent al listărilor. Ce şanse are când Polonia şi Austria vin cu programe concrete de privatizări de miliarde de euro?
Polonia a strâns 8 miliarde de euro din privatizări în trei ani, onorându-şi promisiunile şi planificând din timp vânzarea de active. La Bucureşti, companiile de stat s-au listat doar la bursa zvonurilor în ultimii ani. Guvernul de la Varşovia a învăţat singur lecţia privatizărilor programând vânzările de active prin strategii multianuale, contacte directe cu investitorii străini şi folosirea diplomaţilor pentru promovarea proiectelor, scrie Ziarul Financiar.
- Guvernul privatizează energia pe Bursă doar pe vorbe, fără calendar (Ziarul financiar)


SOCIAL - Românii, după FMI - mai săraci, mai impozitaţi sus


Mai săraci şi mai impozitaţi, cu venituri mai mici şi cu un trai mai scump. Aşa arată situaţia românilor după aproape doi ani de acord cu instituţiile financiare externe, în care principalul actor şi finanţator a fost Fondul Monetar Internaţional (FMI). Prezentat românilor la început ca o sperietoare şi apoi, pe măsură ce ne adânceam în criză, ca o centură de siguranţă, acordul cu FMI a pus ordine în finanţele publice din România, din perspectiva Fondului, însă, din perspectiva oamenilor, i-a sărăcit şi pe ei, şi pe angajatorii lor, scrie Evenimentul Zilei.
La doi ani de la semnarea acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), şi aproape de sfârşitul său, acesta este un eşec pentru economie dar un succes pentru Banca Naţională a României (BNR) şi băncile comerciale, consideră analistul Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA). În plus, România şi-a prelungit singură criza luând măsuri 'disperate' precum tăierea salariilor şi majorarea TVA, care vor fi date înapoi în anul electoral 2012, scrie Jurnalul Naţional.
- Liviu Voinea: Acordul cu FMI un eşec pentru economie, bun pentru BNR şi bănci (Jurnalul National)
- România, înainte şi după ultimul acord cu Fondul Monetar (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Românii vor fi asaltaţi cu oferte de tablet PC-uri sus


2010 a fost de drept anul de start al vânzărilor de tablet PC-uri în România. Potrivit coordonatelor pieţei, anul trecut aproximativ 10.000 de unităţi au fost comercializate pe plan intern. Ca şi la nivel global, şi la nivel local piaţa a fost dominată de compania care a intrat prima pe această piaţă - Apple. 'În România, anul trecut s-au vândut 10.000 de tablet PC-uri. Producătorul de tablete care a vândut cel mai mult în România a fost Apple. Aproximativ 90% din produsele vândute pe plan local au fost iPad-uri', au declarat surse din piaţă pentru Curierul Naţional.
- 30 de tablet PC-uri se bat pentru piaţa românească (Curierul national)


JUSTIŢIE - Fătuloiu a recunoscut relaţiile de afaceri cu Cătălin Chelu sus


La o zi după ce chestorul-şef Dan Fătuloiu a fost prins cu minciuna la instanţă şi a fost nevoit să recunoască afacerile familiei sale cu firma lui Cătălin Chelu, acesta din urmă a fost eliberat. Tribunalul Bucureşti a decis ieri să înlocuiască mandatele de arestare preventivă emise pe numele lui Cătălin Chelu şi ale complicilor lui, Ştefan Badea, Antonel Bunu şi Gabriel Constantinescu, cu măsura interdicţiei de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Verdictul nu este însă definitiv. Dacă instanţa Curţii de Apel Bucureşti va menţine, în recurs, soluţia dată de Tribunal, atunci afaceristul şi amicii lui vor fi eliberaţi din arest de îndată. Ei vor fi judecaţi în stare de libertate pentru acuzaţiile privind tentativa de mituire cu un milion de euro a chestorului Dan Fătuloiu, din care flagrantul procurorilor anticorupţie din parcarea MAI s-a realizat pe suma de 212.850 de lei, echivalentul a aproximativ 50.000 de euro, scrie Jurnalul Naţional.
Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, cercetarea în stare de libertate a omului de afaceri gălăţean Cătălin Chelu, cel care ar fi încercat mituirea secretarului de stat în MAI Dan Fătuloiu, precum şi a celorlalţi trei acuzaţi din dosar. Decizia tribunalului - care vine după ce în urmă cu o zi a fost audiat chestorul Fătuloiu - poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti, scrie Puterea.
- Fătuloiu, prins cu raţa-n gură (Jurnalul National)
- Mituitorul lui Fătuloiu, eliberat de tribunal (Puterea)


SPORT - Naţionala României a învins Cipru la penaltyuri sus


Ultima dată când tricolorii învingeau se întâmpla pe seama Hondurasului, 3-0 în vara anului trecut. Dacă batem în Bosnia, se vor face nouă luni între două victorii ale naţionalei. Măcar să se nască la termen!, scrie ProSport.
'Naţionala' a jucat fără orizont în finala mică a turneului din Insula Afroditei, unde a învins heirupist o echipă clasată cu 34 de poziţii sub noi în clasamentul FIFA. Tătăruşanu a parat un penalty la loviturile de departajare, iar Râpă a tras şutul decisiv. Ciprioţii ne-au egalat în final exact pe gafa lui Dragoş Grigore, jucătorul contestat de către patronul lui Poli. A fost nevoie de 6 penaltyuri să învingem, scrie Gazeta Sporturilor.
- Impotenţi cu Afrodita: România - Cipru 1-1! (5-4 la loviturile de departajare) (Pro sport)
- Voi chiar vreţi la EURO? 'Tricolorii' au trecut chinuit de modeştii ciprioţi ť (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egipt: Armata ar putea interveni în caz de haos sus


Armata ar putea interveni în caz de haos în Egipt, unde regimul condus de preşedintele Hosni Mubarak este contestat de o mişcare populară fără precedent, potrivit unei declaraţii făcute miercuri de ministrul egiptean de externe Ahmed Abul Gheit. 'Dl. Abul Gheit a făcut apel la prezervarea Constituţiei în vederea împiedicării plonjării ţării în haos', a transmis agenţia oficială Mena, citând o declaraţie a ministrului egiptean acordată în cadrul unui interviu pentru canalul de televiziune Al-Arabiya.
Protestatarii au continuat şi miercuri să sfideze regimul de la Cairo, încercuind parlamentul şi sediul guvernului, în ciuda avertismentelor din partea guvernului care îi acuză că îşi asumă riscul de a arunca Egiptul în haos.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Grecia: decesul lui Miltiades Evert, fost lider al partidului grec de dreapta sus


Miltiades Evert, fost preşedinte al marelui partid conservator grec Noua Democraţie /1993-1997/ şi fost primar al Atenei /1986-1989/, a decedat miercuri seară într-un spital din Atena la vârsta de 72 de ani.
Ca şef al mai multor portofolii ministeriale în guvernele ND între 1974-1981 şi 1990-1991, Miltiades Evert nu a ezitat să se opună unor opţiuni ale partidului din care făcea parte şi mai ales fostului prim-ministru Constantin Mitsotakis /1990-1993/, căruia i-a succedat în 1993 după ce a fost ales în fruntea ND.
Trecerea sa prin primăria Atenei în 1986 a fost marcată de crearea primului post de radio independent în Grecia, 9.84 FM al primăriei din Atena, inaugurând epoca radiodifuziunii private în ţară.
El era spitalizat de mai multe luni după un atac cerebral. El îi lasă în urmă lui pe soţia sa, fotografa Liza Evert, şi două fiice.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - UE nu a obţinut un acord pentru aprobarea a patru noi varietăţi de porumb şi bumbac transgenice sus


Ţările din cadrul Uniunii Europene (UE) nu au reuşit miercuri să strângă o majoritate suficientă pentru a autoriza utilizarea a trei varietăţi de porumb şi a uneia de bumbac, toate transgenice, în producţia de alimente şi furaje, au informat surse comunitare.
Comitetul Permanent pentru Lanţul Alimentar şi Sănătate Animală - format din experţi ai Grupului Celor 27 - nu a putut obţine voturile necesare pentru a aproba folosirea organismelor modificate genetic (OMG): cele trei de porumb vândute de firma Syngenta, iar cel de bumbac - comercializat de Dow AgroSciences.
Deoarece nu a fost exprimată nicio opinie, Comisia Europeană (CE) va transmite dosarele de evaluare către Consiliul de Miniştri al UE.
Dacă într-un termen de trei luni miniştrii nu vor reuşi nici ei să ajungă la un consens, CE va putea aproba în mod unilateral OMG-urile menţionate.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Procurorii polonezi i-au interogat pe controlorii de trafic aerian din Smolensk sus


Procurorii polonezi au interogat cel puţin doi dintre controlorii de trafic aerian de pe aeroportul militar Severnîi de lângă Smolensk (vestul Rusiei) în cadrul anchetei privind circumstanţele prăbuşirii aeronavei Tu-154, accident în care şi-a pierdut viaţa la 10 aprilie anul trecut preşedintele Poloniei Lech Kaczynski.
Au fost supuşi unui interogatoriu dispecerii Viktor Rîjenko şi Pavel Pliusnin. Interogatoriul lui Rîjenko a durat opt ore, el urmând să mai aibă o întâlnire cu anchetatorii polonezi pentru o rundă suplimentară de întrebări.
Despre conţinutul întrebărilor nu se ştie. Pliusnin, responsabil de zbor la turnul de control de pe aeroportul Severnîi în data de 10 aprilie 2010, a fost interogat luni, 7 februarie.De asemenea, nu se comunică dacă a fost interogat dispecerul Nikolai Krasnokuţki, a cărui voce este prezentă pe transcriptul convorbirii între turnul de control rus şi echipajul aeronavei prezidenţiale poloneze.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - România şi Bulgaria nu pot adera în acest stadiu la spaţiul Schengen sus


România şi Bulgaria nu pot adera 'în acest stadiu' la spaţiul Schengen, a declarat miercuri, la Paris, ministrul olandez pentru afaceri europene, Ben Knapen, alăturându-se astfel poziţiilor exprimate mai ales de Franţa şi Germania. 'Suntem de acord cu Franţa, Germania, Finlanda şi alte state pentru a spune că România şi Bulgaria nu pot, în acest stadiu, să se alăture spaţiului Schengen', a declarat oficialul olandez, după întrevederea avută cu omologul său francez Laurent Wauquiez.
În ce-l priveşte, Laurent Wauquiez a respins ideea unui 'calendar cu date artificiale'. 'Da, România şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, au realizat eforturi uriaşe pentru a ameliora eficienţa frontierelor lor, lupta anti-corupţie, sistemul judiciar, însă criteriile nu sunt îndeplinite', a subliniat Wauquiez.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - În plin scandal 'Rubygate', guvernul Berlusconi adoptă controversate măsuri de relansare a economiei sus


Guvernul italian a adoptat miercuri o serie de măsuri menite a relansa economia, printre care modificări ale Constituţiei, a anunţat şeful guvernului italian, Silvio Berlusconi. Deşi în septembrie guvernul şi-a revizuit în scădere estimarea privind creşterea în 2011, la 1,3%, ceea ce reprezintă o estimare optimistă pentru Banca Italiei care mizează pe aproximativ 1%, Berlusconi s-a declarat convins că ţara sa ar putea ajunge la o creştere de 'minim' 1,5% anul acesta.
În acest scop, Berlusconi doreşte să reformeze articolul 41 din Constituţie pentru a afirma libertatea întreprinzătorilor şi articolul 97, pentru a garanta ca avansarea în administraţia publică să se facă pe baza meritelor.
Amendarea Constituţiei este o procedură legislativă lungă şi complicată, care presupune discuţii laborioase în cadrul celor două camere ale Parlamentului


INTERNAŢIONAL AGERPRES - După Rusia, şi Ucraina se gândeşte să renunţe la 'ora de iarnă' sus


După Rusia, şi Ucraina ar putea renunţa la 'ora de iarnă'. Ministerul ucrainean al Sănătăţii a anunţat miercuri că intenţionează să analizeze dacă o astfel de măsură se justifică din mai multe considerente, fără nicio precizare, relatează publicaţia online Ukrainskaia Pravda.
În acest context, ministrul a refuzat să comenteze decizia Rusiei de a elimina trecerea la 'ora de iarnă', menţionând ca este dreptul fiecărei ţări să ia decizii în baza specificului propriu, iar Ucraina trebuie sa ia o decizie în funcţie de propria situaţie. El a mai spus că ministerul său examinează în prezent situaţia în domeniul sănătăţii şi în viitorul apropiat va veni cu 'iniţiative proprii' în acest sens.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a anunţat marţi că, începând cu toamna acestui an, Rusia renunţă la 'ora de iarnă', pe motiv că această tranziţie reprezintă o sursă de stres şi de afecţiuni în planul sănătăţii.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Corupţia, brăţară de aur şi în Cehia sus


Aplicând şi ei motto-ul 'Numai cine ştie să ofere mită, când şi unde trebuie, are succes', politicienii de la Praga au devenit la rândul lor actori principali ai unui amplu scandal de corupţie, comentează miercuri Deutsche Welle.
Afaceristul Jiri Kubacek are toate motivele să fie supărat. El deţine două magazine de încălţăminte, iar spre sfârşitul anului trecut şi-ar fi dorit să-l deschidă şi pe al treilea, chiar în centrul oraşului. Planurile sale s-au lovit însă de corupţie, adânc pătrunsă în structurile sociale ale Cehiei. 'Totul se bazează pe mită. Numai pentru închirierea spaţiului comercial pe care îl doream administraţia a pretins 50.000 de coroane. Şi nu oricum, ci cash. Nu am acceptat să dau aceşti bani. La noi în ţară corupţia este generalizată', a explicat patronul ceh.
Potrivit DW, el nu este însă singurul ceh frustrat de mersul lucrurilor în propria ţară şi profund dezamăgit de clasa politică.

0 Response to "Revista Presei 10 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu