[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 9 februarie 2011

Posted by PressUpdate miercuri, 9 februarie 2011 09:11

Sumar

POLITIC - Băsescu - PDL: S-a rupt lanţul de iubire?

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Vasile Blaga de 'foame de putere', punând pe seama acestui fapt declaraţia fostului ministru de Interne în care acestea Guvernului să pună capăt măsurilor de austeritate. Într-un interviu la postul public de televiziune, Băsescu a fost întrebat despre capacitatea politică a actualei coaliţii de a continua acordul cu FMI, moderatoarea dându-i exemplu declaraţia lui Blaga.
Preşedintele, care a evitat în prima parte a discuţiei să facă vreo referire la adversarul său din PDL, a răbufnit: 'Nu comentez declaraţia lui, dar fac o singură remarcă: atât a înţeles el din nevoia de a stabiliza România. Este clar că nu se poate guverna populist şi românii trebuie să înţeleagă asta. Cine se bate doar pentru putere mai bine să-şi mai amâne foamea de putere, să lase pe cei care vor să scoată România în pace, dacă tot s-au găsit câţiva politicieni care să-şi asume costul uriaş al acestei acţiuni', scrie Gândul.
Liderii PDL l-au dezamăgit, neavând anvergură de mari oameni politici, nu prea mai vrea să mai aibă de-a face cu ei, deputaţii PDL nu l-au ascultat la votul pentru deputatul Păsat, iar Coaliţia nu-i mai pare chiar competenţă, fiind dispus să se uite cu atenţie la noua alianţă USL, scrie Jurnalul Naţional. Acestea sunt dezamăgirile de ultimă oră ale lui Traian Băsescu, pe care acesta a ţinut să le exprime aseară, la TVR, în ora de emisie rezervată lunar preşedintelui jucător.
Cu Dan Păsat ţinut în braţe şi de democrat-liberalii pe care-i rugase săptămâna trecută să-l dea pe mâna procurorilor, preşedintele Traian Băsescu s-a răfuit ieri, în lipsă, de sus în jos, cu toţi PDL-iştii. Le-a transmis în direct, de la TVR, că au făcut cel mai mare rău României, că nu mai vine să-şi bată gura degeaba cu ei şi nici nu mai are nicio aşteptare de la partidul lui Emil Boc după ce a blocat în parlament cererea de arestare a lui Păsat, scrie Evenimentul Zilei.
- Băsescu, despre Blaga: 'SĂ-ŞI MAI AMÂNE FOAMEA DE PUTERE!' Preşedintele a anunţat că va rupe punţile cu PDL după mobilizarea 'penibilă' în cazul Păsat (Gandul)
- Coaliţia cu dimensiune mică (Jurnalul National)
- Traian Băsescu: Nu mai aştept nimic de la PDL după votul în cazul Păsat (Evenimentul zilei)


POLITIC - Parlamentarilor nu le-a Păsat de justiţie

Solicitarea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat a fost respinsă ieri de plenul Camerei Deputaţilor. Cei care l-au făcut scăpat pe Păsat au fost parlamentarii Coaliţiei de guvernământ care fie au lipsit fie au votat împotriva ridicări imunităţii colegului lor. Citeşte în continuare cine sunt cei care au votat pentru ca Dan Păsat să scape de justiţie, scrie Puterea. Liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, l-a asigurat încă de dimineaţă, pe colegul său de partid Dan Păsat cercetat de DNA pentru şantaj: 'Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi'. Şi aşa s-a întâmplat. PDL i-a convins şi pe colegii de Coaliţie că cel mai bine este ca o parte dintre ei fie să lipsească de la şedinţă, fie să voteze împotrivă. Potrivit unor surse democrat-liberale însuşi Dan Păsat a fost cel care, personal, a negociat şi a reuşit să-şi convingă mai mulţi colegi de partid să voteze împot riva arestării lui.
Cu opoziţia în rol de spectator, deputaţii puterii au blocat în parlament cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a colegului lor, acuzat de şantaj şi corupţie. 'Pildele' lui Traian Băsescu n-au prins la PDL-işti şi nici la colegii lor de guvernare, care l-au 'salvat', ieri, pe Dan Păsat de la arest, scrie Evenimentul Zilei.
Solicitarea DNA a primit 116 voturi favorabile, insuficiente pentru ca arestarea lui Dan Păsat să fie aprobată. Potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, cererea DNA trebuia aprobată de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167. Regulamentul Camerei prevede că o astfel de cerere este avizată cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor aflaţi în sală, adică 147 din cei 292 prezenţi în cazul lui Păsat. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, coleg de partid cu Păsat, nu a respectat însă cutuma parlamentară de a anunţa înainte de vot câţi deputaţi trebuie să-şi dea acordul pentru ca solicitarea să fie aprobată. Deşi liderul grupului PDL, Mircea Toader, anunţase că democrat-liberalii vor vota cu bilele la vedere, doar câţiva deputaţi au respectat această promisiune, scrie Adevărul.
Democrat-liberalii au jucat iarăşi la imagine. Deşi se lăudau că vor vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunităţii colegului lor, deputatul Dan Păsat, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, pedeliştii nu prea s-au ţinut de cuvânt. 'Unii au arătat bilele, alţii nu, iar câţiva nu au votat deloc. O să analizăm. Ne uităm acum pe casete şi o să vedem fiecare în parte cum a votat', a declarat pentru România Liberă, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
- Liderul deputaţilor PDL l-a asigurat pe deputatul Păsat că va scăpa de justiţie: 'Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi' (Puterea)
- PDL-istul Păsat, 'reţinut' la locul de muncă (Evenimentul zilei)
- PDL l-a scăpat pe Păsat de cătuşe (Adevarul)
- PDL a minţit, Păsat a scăpat (Romania libera)


POLITIC - Hrebenciuc îl şicanează pe aliatul Voiculescu

Viorel Hrebenciuc l-a ironizat pe liderul PC cu privire la avansarea datei la care parlamentul îl va suspenda pe preşedintele României. 'M-aş mira să se întâmple acest lucru (suspendarea lui Băsescu - n.r) până în 25 martie. Nu văd astăzi cum se poate întâmpla o asemenea chestiune. Poate ştie domnul Voiculescu mai multe decât ştiu eu... (...) Domnul Voiculescu cred că a dat în bobi, nu-mi dau seama. Personal n-am participat la nici o discuţie de acest fel, dar eu ştiu, eu nu pot participa la toate discuţiile care sunt (...)Data la care s-a semnat această alianţă nu este strict legată de ultimatumul dlui Voiculescu, să ne înţelegem foarte bine', a declarat Viorel Hrebenciuc, citat de Evenimentul Zilei.
- Hrebenciuc: Voiculescu a dat în bobi şi i-a ieşit că Băsescu va fi suspendat pe 25 martie (Evenimentul zilei)



Continua

EDITORIAL Când şpaga se organizează, cum o dezorganizăm?

POLITIC Băsescu - PDL: S-a rupt lanţul de iubire?

Parlamentarilor nu le-a Păsat de justiţie

Hrebenciuc îl şicanează pe aliatul Voiculescu

Băsescu se distrează cu cel mai nou cuplu comic, Antonescu-Ponta

Ponta, săpat de noii colegi de Alianţă

ECONOMIC Drama imobiliară de la Voluntari

Contrabanda cu ţigări, afacere cu risc mare, dar cu profit garantat

FMI a trasat Guvernului sarcini clare

Criza i-a lovit rău pe români şi greci

Preţul gazului rămâne neschimbat

SOCIAL Obezitatea, boala zilelor noastre

JUSTIŢIE Şpaga din vamă - exerciţiu de imagine al justiţiei

Cum a scăpat prefectul Iaşiului de justiţie

Adrian Năstase, semnează condica la Tribunal

SPORT Ucraina ne-a bătut iar. Dar numai la penaltyuri

INTERNAŢIONAL AGERPRES Casa Albă vrea reforme 'ireversibile' în Egipt

Juncker: 'euro va supravieţui şi Grecia va fi printre supravieţuitori'

Dosarul anchetei lui Silvio Berlusconi a fost trimis judecătorului pentru ancheta preliminară

Atentatul de la Moscova: fratele şi sora kamikaze arestaţi

Pentru lumea arabă nu a sunat ceasul european al lui 1989

Iran: atitudinea 'antireligioasă' a regimului subminează ţara

Conservatorii spanioli ar câştiga alegerile cu o diferenţă de peste 10% din voturi

EVENIMENT Reprezentantul FMI în România, între economie şi sarmale

Adrian Sârbu, cel mai influent om din România

Frăsie s-a întors la Autoritatea Aeronautică


-- in detaliu --

EDITORIAL - Când şpaga se organizează, cum o dezorganizăm? sus


E foarte bine că găsim resurse de indignare atunci când un fenomen precum cel de la vama Siret ne este prezentat public. Am uneori senzaţia că ne-am obişnuit atât de mult cu corupţia încât a devenit o normalitate. Mă pune pe gânduri cuvântul care e folosit des atunci când vorbeşti despre şpagă: dreptul. Am dat 'dreptul' la poliţist şi am scăpat. Am dat 'dreptul' la cutare şi m-am angajat. Să fie o ironie? Să fie serios? Cum a devenit şpaga un drept?
Deci,vâlva şi scandalul care au urmat arestărilor de la Siret sunt binevenite, ne arată ca o societate capabilă de reacţie. Şi tot acest caz trebuie să ne înveţe câte ceva în legătură cu politicile noastre anticorupţie, susţine Cristian Ghinea în România Liberă.
E ridicol să continuăm să scriem în diverse strategii naţionale anticorupţie că vom scoate ghiduri de etică, că vom ţine cursuri de onestitate, că vom face campanii antişpagă. Astea sunt mai mult pentru cetăţeni. Problema cu Gigel vameşul nu e că ar vrea să fie cinstit, dar nu ştie cum, problema cu el e că vrea să fie corupt şi pentru asta vine la serviciu.
- Când şpaga se organizează, cum o dezorganizăm? (Romania libera)


POLITIC - Băsescu - PDL: S-a rupt lanţul de iubire? sus


Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe Vasile Blaga de 'foame de putere', punând pe seama acestui fapt declaraţia fostului ministru de Interne în care acestea Guvernului să pună capăt măsurilor de austeritate. Într-un interviu la postul public de televiziune, Băsescu a fost întrebat despre capacitatea politică a actualei coaliţii de a continua acordul cu FMI, moderatoarea dându-i exemplu declaraţia lui Blaga.
Preşedintele, care a evitat în prima parte a discuţiei să facă vreo referire la adversarul său din PDL, a răbufnit: 'Nu comentez declaraţia lui, dar fac o singură remarcă: atât a înţeles el din nevoia de a stabiliza România. Este clar că nu se poate guverna populist şi românii trebuie să înţeleagă asta. Cine se bate doar pentru putere mai bine să-şi mai amâne foamea de putere, să lase pe cei care vor să scoată România în pace, dacă tot s-au găsit câţiva politicieni care să-şi asume costul uriaş al acestei acţiuni', scrie Gândul.
Liderii PDL l-au dezamăgit, neavând anvergură de mari oameni politici, nu prea mai vrea să mai aibă de-a face cu ei, deputaţii PDL nu l-au ascultat la votul pentru deputatul Păsat, iar Coaliţia nu-i mai pare chiar competenţă, fiind dispus să se uite cu atenţie la noua alianţă USL, scrie Jurnalul Naţional. Acestea sunt dezamăgirile de ultimă oră ale lui Traian Băsescu, pe care acesta a ţinut să le exprime aseară, la TVR, în ora de emisie rezervată lunar preşedintelui jucător.
Cu Dan Păsat ţinut în braţe şi de democrat-liberalii pe care-i rugase săptămâna trecută să-l dea pe mâna procurorilor, preşedintele Traian Băsescu s-a răfuit ieri, în lipsă, de sus în jos, cu toţi PDL-iştii. Le-a transmis în direct, de la TVR, că au făcut cel mai mare rău României, că nu mai vine să-şi bată gura degeaba cu ei şi nici nu mai are nicio aşteptare de la partidul lui Emil Boc după ce a blocat în parlament cererea de arestare a lui Păsat, scrie Evenimentul Zilei.
- Băsescu, despre Blaga: 'SĂ-ŞI MAI AMÂNE FOAMEA DE PUTERE!' Preşedintele a anunţat că va rupe punţile cu PDL după mobilizarea 'penibilă' în cazul Păsat (Gandul)
- Coaliţia cu dimensiune mică (Jurnalul National)
- Traian Băsescu: Nu mai aştept nimic de la PDL după votul în cazul Păsat (Evenimentul zilei)


POLITIC - Parlamentarilor nu le-a Păsat de justiţie sus


Solicitarea DNA privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PDL Dan Păsat a fost respinsă ieri de plenul Camerei Deputaţilor. Cei care l-au făcut scăpat pe Păsat au fost parlamentarii Coaliţiei de guvernământ care fie au lipsit fie au votat împotriva ridicări imunităţii colegului lor. Citeşte în continuare cine sunt cei care au votat pentru ca Dan Păsat să scape de justiţie, scrie Puterea. Liderul grupului PDL de la Camera Deputaţilor, Mircea Toader, l-a asigurat încă de dimineaţă, pe colegul său de partid Dan Păsat cercetat de DNA pentru şantaj: 'Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi'. Şi aşa s-a întâmplat. PDL i-a convins şi pe colegii de Coaliţie că cel mai bine este ca o parte dintre ei fie să lipsească de la şedinţă, fie să voteze împotrivă. Potrivit unor surse democrat-liberale însuşi Dan Păsat a fost cel care, personal, a negociat şi a reuşit să-şi convingă mai mulţi colegi de partid să voteze împot riva arestării lui.
Cu opoziţia în rol de spectator, deputaţii puterii au blocat în parlament cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a colegului lor, acuzat de şantaj şi corupţie. 'Pildele' lui Traian Băsescu n-au prins la PDL-işti şi nici la colegii lor de guvernare, care l-au 'salvat', ieri, pe Dan Păsat de la arest, scrie Evenimentul Zilei.
Solicitarea DNA a primit 116 voturi favorabile, insuficiente pentru ca arestarea lui Dan Păsat să fie aprobată. Potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, cererea DNA trebuia aprobată de jumătate plus unu din numărul total al deputaţilor, adică 167. Regulamentul Camerei prevede că o astfel de cerere este avizată cu jumătate plus unu din numărul deputaţilor aflaţi în sală, adică 147 din cei 292 prezenţi în cazul lui Păsat. Preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, coleg de partid cu Păsat, nu a respectat însă cutuma parlamentară de a anunţa înainte de vot câţi deputaţi trebuie să-şi dea acordul pentru ca solicitarea să fie aprobată. Deşi liderul grupului PDL, Mircea Toader, anunţase că democrat-liberalii vor vota cu bilele la vedere, doar câţiva deputaţi au respectat această promisiune, scrie Adevărul.
Democrat-liberalii au jucat iarăşi la imagine. Deşi se lăudau că vor vota cu bilele la vedere pentru ridicarea imunităţii colegului lor, deputatul Dan Păsat, acuzat de şantaj şi trafic de influenţă, pedeliştii nu prea s-au ţinut de cuvânt. 'Unii au arătat bilele, alţii nu, iar câţiva nu au votat deloc. O să analizăm. Ne uităm acum pe casete şi o să vedem fiecare în parte cum a votat', a declarat pentru România Liberă, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.
- Liderul deputaţilor PDL l-a asigurat pe deputatul Păsat că va scăpa de justiţie: 'Stai liniştit că nu ţi se întâmplă nimic. O rezolvăm astăzi' (Puterea)
- PDL-istul Păsat, 'reţinut' la locul de muncă (Evenimentul zilei)
- PDL l-a scăpat pe Păsat de cătuşe (Adevarul)
- PDL a minţit, Păsat a scăpat (Romania libera)


POLITIC - Hrebenciuc îl şicanează pe aliatul Voiculescu sus


Viorel Hrebenciuc l-a ironizat pe liderul PC cu privire la avansarea datei la care parlamentul îl va suspenda pe preşedintele României. 'M-aş mira să se întâmple acest lucru (suspendarea lui Băsescu - n.r) până în 25 martie. Nu văd astăzi cum se poate întâmpla o asemenea chestiune. Poate ştie domnul Voiculescu mai multe decât ştiu eu... (...) Domnul Voiculescu cred că a dat în bobi, nu-mi dau seama. Personal n-am participat la nici o discuţie de acest fel, dar eu ştiu, eu nu pot participa la toate discuţiile care sunt (...)Data la care s-a semnat această alianţă nu este strict legată de ultimatumul dlui Voiculescu, să ne înţelegem foarte bine', a declarat Viorel Hrebenciuc, citat de Evenimentul Zilei.
- Hrebenciuc: Voiculescu a dat în bobi şi i-a ieşit că Băsescu va fi suspendat pe 25 martie (Evenimentul zilei)


POLITIC - Băsescu se distrează cu cel mai nou cuplu comic, Antonescu-Ponta sus


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la TVR, că pentru el Crin Antonescu şi Victor Ponta sunt 'un cuplu comic', la fel ca şi 'ideologul' acestora, Dan Voiculescu, pe care l-a numit 'Felix'. După ce, într-o emisiune precedentă la postul public de televiziune, îl numise pe Crin Antonescu 'Porumbacu', sugerând că acesta ar fi fost numele său de cod de la Securitate, Băsescu l-a ironizat din nou pe liderul liberal, pe care l-a poreclit 'Antenescu' (după alianţa cu şeful Antenelor, Dan Voiculescu), scrie Gândul.
Traian Băsescu spune că îl amuză planul opoziţie de a-l suspenda din funcţie şi că nu se sperie de data de 25 martie avansată de Dan Voicuescu. Şeful statului consideră că prin formarea Uniunii Social-Liberale, s-a format cuplul comic Antenescu-Ponta. Preşedinte a râs când a făcut un calambur din numele lui Crin Antonescu şi postul tv Antena 3 din care a rezultat formula : Antenescu, notează Evenimentul Zilei.
- Băsescu le dă noi porecle 'matrioştilor' opoziţiei: 'Ponta şi Antenescu, pardon Antonescu', cuplu comic, la fel ca şi ideologul lor, Felix (Gandul)
- Băsescu: Cuplul Antenescu-Ponta are un ideolog comic, pe Felix. De la PDL nu mai astept nimic (Evenimentul zilei)
- Traian Băsescu: 'Crin Antenescu ... pardon, Antonescu şi Ponta sunt un cuplu comic' (Adevarul)


POLITIC - Ponta, săpat de noii colegi de Alianţă sus


Trei zile a durat dragostea în Uniunea Social-Liberală, după care au ieşit la iveală tensiunile acumulate de-a lungul timpului între Victor Ponta şi Dan Voiculescu. Iritat de atitudinea pe care o au Antenele faţă de el şi de termenele date de conservator, preşedintele PSD i-a transmis acestuia să stea pe tuşă, deoarece reprezintă o 'vulnerabilitate' pentru USL. De pe margine, Antonescu şi Geoană sunt de partea lui Voiculescu, scrie Puterea.
Rolul de conducător pe care şi l-a luat Dan Voiculescu prin termenele date pentru formarea Uniunii Social-Liberale şi suspendarea lui Traian Băsescu au generat o stare de nervozitate în Kiseleff. Cireaşa de pe tort a constituit-o atitudinea pe care au avut-o moderatorii Antenelor faţă de Victor Ponta, care a fost numit 'frustrat şi neprofesionist'. Din acel moment, cărţile au fost date pe faţă, iar antipatia dintre Ponta şi Voiculescu a ieşit la lumină.
- Trio Voiculescu-Geoană-Antonescu sapă la temelia lui Ponta. Luptă pentru supremaţie în Uniunea Social-Liberală (Puterea)


ECONOMIC - Drama imobiliară de la Voluntari sus


Insolvenţa ansamblului de locuinţe Terra Residence din Voluntari dezvăluie încă o dramă imobiliară trăită de oamenii care în perioada 2006-2008 visau cu ochii deschişi la o casă nouă, ca în Vest. Ei cumpărau locuinţe 'off-plan' şi nici nu-şi puneau problema că ar putea pierde atât avansul, cât şi locuinţa, scrie Ziarul Financiar.
'Erau refuzaţi oameni grei. Venise un om de afaceri care dorea să cumpere un penthouse pentru fiica lui şi a fost refuzat. Proiectul (Terra Residence - n.red.) este în cea mai frumoasă şi aerată zonă, lângă două păduri. Este linişte, mi s-a promis grădiniţă, Carrefour, Mega Image. Mi s-a spus chiar că voi fi acţionar într-un restaurant din complex. Ulterior am aflat că aceleaşi promisiuni au fost făcute şi altor clienţi', spune revoltat Gabriel Dimirule, unul dintre clienţii proiectului Terra Residence din Voluntari, al cărui dezvoltator - firma Terra Vision - se află în insolvenţă, având datorii de 33 de milioane de euro.
- Insolvenţa Terra Residence îi costă pe cumpărători zeci de mii de euro: 'Am fost naivi de bună-credinţă' (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Contrabanda cu ţigări, afacere cu risc mare, dar cu profit garantat sus


Contrabanda cu ţigări are rădăcini mult mai adânci decât corupţia funcţionarilor publici de la frontiere. Puterea de cumpărare a românului, mai ales a fumătorului, este mult scăzută, iar accizele, taxele şi impozitele percepute de stat pentru fiecare pachet de ţigări este greu de suportat. Alternativa unui pachet de ţigări mai ieftin cu 3 - 4 lei, chiar dacă este de calitate inferioară, le surâde fumătorilor. Cu alte cuvinte, contrabanda cu ţigări n-ar exista dacă nu s-ar impune atâtea 'suprataxe' costurilor de producţie, iar contrabandiştii, fie că sunt funcţionari publici, fie că sunt doar cărăuşi sau grupuri de crimă organizată doritoare de profituri imediate, n-ar mai avea pentru cine-şi risca libertatea dacă peste Prut, spre exemplu, ţigările n-ar fi chiar şi de zece ori mai ieftine decât la noi.
Potrivit datelor primite de la producătorii din industria tutunului, în preţul unui pachet de ţigări de 11,2 lei, valoarea accizelor şi a taxelor reprezintă 80%, adică 8,96 lei. La vecini, cel mai mic preţ al unui pachet de ţigări comercializat legal este 1 leu şi se vinde pe piaţa neagră din România cu 7 lei. Profitul traficantului este imens, deci merită să-i şpăguiască pe angajaţii vămilor, că tot îi rămâne destul, susţine Curierul Naţional.
- Cum a ajuns contrabanda cu ţigări o mega afacere (Curierul national)


ECONOMIC - FMI a trasat Guvernului sarcini clare sus


Companiile de stat au datorii de 5miliarde de euro şi frânează semnificativ creşterea economiei. Acestea trebuie restructurate, iar cele din sectorul energetic şi transporturi trebuie să fie privatizate, deoarece România are nevoie de mari investiţii în aceste domenii, dar nu şi le permite, scrie Jurnalul Naţional. Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, a anunţat ieri că întreprinderile de stat au arierate care au ajuns la 5% din produsul intern brut (PIB). Spre comparaţie, la finele anului trecut, acestea erau de 3% din PIB. To¬tuşi, el explică cele două miliarde de euro în plus din faptul că între timp s-a mărit baza de date cu socie¬tă¬ţi pe care instituţia abia le-a anali¬zat. FMI a trasat Guvernului linii clare în privinţa privatizărilor. Statul are întâi de toate un răgaz să îşi analizeze cele peste 150 de companii şi să decidă singur, apoi să le închidă pe cele neviabile.
Seful misiunii FMI in Romania, Je¬ffrey Franks, considera ca frana¬rea revenirii economiei in 2010 a avut drept cauze criza nefina¬lizata de la nivelul intregii regiuni, dezechilibrele specifice Romaniei si structura economiei care necesita schim¬bari pentru a deveni atractiva inves¬titorilor. Reprezentantul institutiei finan¬ciare internationale nu exclude insa sem¬ne de crestere economica inca din pri¬mul semestru al acestui an, scrie Financiarul.
Datoriile autorităţilor centrale şi locale către firmele private, dar şi cele ale companiilor de stat către buget reprezintă cea mai grea restanţă a României, după criteriile Fondului Monetar Internaţional (FMI). Delegaţia instituţiilor financiare internaţionale a prezentat, ieri, concluziile celei de-a şaptea şi ultimei misiuni de evaluare în cadrul actualului acord de finanţare stand-by cu România, care va intra în vigoare de la 1 mai 2011, scrie Evenimentul Zilei.
Nivelul arieratelor acumulate de companiile publice sunt aproape cât suma încasată de stat, în primele unsprezece luni din 2010, din impozit pe profit, salarii, venit şi câştiguri din capital. Experţii FMI spun că facturile neplătite de stat sunt o frână majoră în calea creşterii economice. Guvernul are şase luni pentru a decide ce privatizează şi ce lichidează, notează Adevărul.
FMI şi guvernanţii mizează pe creşterea economică a României în acest an. Programele de restructurare vor continua, lista cu întreprinderile de stat monitorizate urmând să fie extinsă, scrie România Liberă. Potrivit preşedintelui AOAR, Florin Pogonaru, acordul FMI nu a făcut bine mediului de afaceri, şi în loc de 'centură de siguranţă', a fost o găleată din care s-a consumat anarhic pentru pensii şi salarii.
- Creşterea economică - ţinta noului acord cu FMI (Jurnalul National)
- Cele 3 motive care au tinut Romania in recesiune, in viziunea lui Jeffrey Franks (Financiarul)
- Marile restanţe ale României, în viziunea FMI (Evenimentul zilei)
- Datoriile companiilor de stat frânează economia (Adevarul)
- Ce lasă FMI în urmă (Romania libera)
- Franks: FMI mizează pe reluarea creşterii economice în 2011 (Curentul)


ECONOMIC - Criza i-a lovit rău pe români şi greci sus


Românii, alături de greci, au simţit cel mai acut efectele crizei economice în 2010, potrivit unei analize despre tendinţele din consum realizată la nivel european de firma de cercetare GfK. Pe fondul unei scăderi a economiei cu 1,9% în 2010 şi aşteptările românilor legate de consum au fost anul trecut negative.
Pesimismul consumatorilor români a fost cauzat de măsurile de austeritate luate de Guvern, cum ar fi reducerile drastice în domeniul serviciilor sociale şi creşterile de taxe şi impozite, scrie Săptămâna Financiară.
- Românii, europenii cei mai afectaţi de criză (Saptamana financiara)


ECONOMIC - Preţul gazului rămâne neschimbat sus


Consumatorii casnici vor plăti în continuare preţuri reglementate la energie şi gaze, fiind protejaţi de directivele europene. Potrivit legislaţiei comunitare, categoria de 'consumatori vulnerabili' care va fi protejată prin preţuri reglementate poate include aproape toţi clienţii casnici, scrie Adevărul.
Guvernul şi-a asumat în noul acord cu finanţatorii externi eliminarea preţurilor reglementate la energia electrică şi la gazele naturale în următorii ani. 'Până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015', a declarat premierul Emil Boc.
- Populaţia scapă de scumpirea gazelor (Adevarul)


SOCIAL - Obezitatea, boala zilelor noastre sus


Stare de alertă pentru populaţia globului, care este ameninţată de un adevărat 'tsunami' al obezităţii, pe măsură ce rata acestei pandemii creşte.
Unul din zece adulţi este obez la ora ac¬tuală, potrivit unei statistici publicate de revista The Lancet. Există peste un miliard de persoane su¬pra¬ponderale în toată lumea, între care 300 de milioane sunt obeze din punct de vedere clinic, iar dintre acestea, 2% sunt copii. Dacă în trecut ro¬bus¬te¬ţea fizică era ca o carte de vizită a 'ti¬tularului' ei, exteriorizând, după ve¬chile concepţii, prosperitatea, succesul şi chiar un statut social supe¬rior, acum este tocmai invers, păturile mai modeste ale societăţii, 'slăbănogii' de altădată, reuşind să ia locul graşilor bogaţi de pe vremuri, scrie Jurnalul Naţional.
- O lume din ce în ce mai obeză (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Şpaga din vamă - exerciţiu de imagine al justiţiei sus


Chiar dacă ofensiva procurorilor anticorupţie asupra frontierelor a început înainte de integrarea în UE, marile dosare în care au fost acuzaţi vameşi nu şi-au găsit încă finalitatea în instanţe.
Bucureşti - Otopeni, Ploieşti, Albiţa (Iaşi), Galaţi, Sibiu, Nădlac (Arad), Bechet (Dolj), Neamţ. Toate aceste puncte vamale înscrise de procurori (prin numărul mare de acuzaţi şi prin spectacolele mediatice care au însoţit reţinerile) pe harta 'neagră' a corupţiei ar fi putut constitui 'un semnal pozitiv pentru Europa', aşa cum şi-ar fi dorit ministrul internelor Traian Igaş. Până acum însă, niciunul dintre dosare nu s-a soldat, în instanţe, cu vreo condamnare definitivă, scrie Evenimentul Zilei.
Ofiţeri sub acoperire de la DGA i-au urmărit pas cu pas pe vameşii şi poliţiştii de frontieră. Ei au fost filmaţi cu camere de supraveghere montate atât în gheretele unde avea loc controlul documentelor, în maşinile de serviciu, cât şi în mai multe încăperi ale poliţiştilor de frontieră. Microfoanele au fost montate încă de anul trecut, din momentul în care sediul a fost recondiţionat pentru a îndeplini cerinţele Schengen. De altfel, aparatura de supraveghere a surprins nu numai fapte de corupţie, ci şi întâlniri amoroase. Doi dintre oamenii legii au fost întregistraţi în timp ce întreţineau relaţii sexuale în maşina de serviciu, susţine Adevărul.
140 de vameşi şi poliţişti de frontieră de la Stamora Moraviţa, Cruceni, Severin, Deta şi Naidas, suspectaţi de luare de mită şi favorizarea traficului ilegal de ţigări la frontiera cu Serbia, au fost reţinuţi şi conduşi la DNA Bucureşti pentru audieri. Operaţiunile anticorupţie desfăşurate ieri la vămile din vest scot la iveală sumele colosale care se strângeau din şpăgile plătite de traficanţi. Numai într-o tură sumele strânse de vameşi şi poliţiştii de frontieră erau între 5.000 şi 25.000 euro, scrie România Liberă.
Dintre poliţiştii de frontieră reţinuţi, 44 sunt de la vama cu sârbii, 9 de la Sectorele Cruceni şi Deta, ale poliţiei de frontieră, iar unul dintre lucrătorii vamali a fost dat în urmărire generală pentru că nu a fost găsit de către achetatori. Şeful de tură, Gubic Ştefan Milan, a rămas la sfârşitul săptămânii trecute în concediu medical, dar a dispărut fără urmă. Gubic provenea de la Vama Nădlac, de unde a fost adus la Moraviţa de către protectorul său, Aurel Mătiuţ, care este şeful Direcţiei pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Timişoara, susţine Cotidianul.
Acţiunile actuale de la vămi sunt urmarea unui document 'de vreo 50 de pagini', care cuprindea detalii desprea averea vameşilor, venit, în vara anului 2010, de la un serviciu de informaţii direct pe masa preşedintelui Traian Băsescu. Dezvăluirea a fost făcută chiar de şeful statului, invitat special la TVR, care a precizat că imediat după primirea documentului a convocat CSAT, care a hotărât în baza acelui document să declanşeze operaţiunea 'indiferent' de impactul asupra intrării în Schenghen, scrie Jurnalul Naţional.
Acţiunile recente împotriva vameşilor şi a poliţiştilor de frontieră au la bază un raport de 50 de pagini al serviciilor secrete, trimis la jumătatea anului trecut direct preşedintelui României. Traian Băsescu a făcut această declaraţie marţi seara, într-un interviu la postul public de televiziune, notează Gândul.
Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex a lansat acuzaţii grave pe tema acţiunilor de amploare derulate, în ultimele zile, de procurorii anticorupţie la graniţele ţării. Preşedintele Pro Lex, Vasile Lincu, susţine că banii colectaţi prin şpăgi ajung, într-un final, la partide, finanţând campanii electorale. Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex afirmă, într-un comunicat de de presă, că acţiunile judiciare de la punctele Siret, Stamora-Moraviţa, Năidaş reprezintă episodul 'sacrificarea pionilor', scruie Puterea.
- Corupţia din vămi: nici o condamnare, mult show la TV (Evenimentul zilei)
- Şpaga din vămi, filmată din pereţi (Adevarul)
- A dat 400.000 ca să ajungă şef de vamă. Ce profit a scos? (Romania libera)
- Un şofer şi o dansatoare, investigatori sub acoperire la Moraviţa (Cotidianul)
- Vameşii, prinşi cu ajutorul unui serviciu special (Jurnalul National)
- Coruptia din vami a fost incoltita. Unde sunt pestii cei mari? (Financiarul)
- 'Mi-aş dori ca arestările să ajungă la politicieni sau mai sus' (Gandul)
- 140 DE VAMEŞI ŞI POLIŢIŞTI DE FRONTIERĂ RIDICAŢI- Cum strângeau 'oamenii legii' şpagă de până la 10.000 euro pe zi (Gandul)
- Pionii, caii, nebunul - tabla de şah a şpăgii în vămi. Ce partid politic e regina şi cine e regele. Plus: ministrul Igaş şi 'gurile rele' (Gandul)
- UN POLIŢIST DE FRONTIERĂ DIN PATRU ESTE CERCETAT PENTRU CORUPŢIE. Filmul arestării cu elicopterul a două puncte vamale (Gandul)
- Partidele, finanţate cu şpăgile din vămi. Sindicatul Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lex lansează acuzaţii grave (Puterea)


JUSTIŢIE - Cum a scăpat prefectul Iaşiului de justiţie sus


Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Sava Tomaşeschi, denunţat în urmă cu cateva luni pentru că ar fi cerut 100.000 de euro, printr-un complice, pentru eliberarea titlului de proprietate asupra unui teren de 3,7 ha din municipiul Iaşi, n-a fost inculpat pentru că procurorii n-au putut proba legătura dintre el şi complice, în perioada monitorizată de autorităţi. Acesta este motivul pentru care, pe 5 ianuarie a.c., avocatul şi omul de afaceri moldovean Igori Istrati ('complicele') a fost prins în flagrant în timp ce primea 37.500 de euro, ce reprezentau o parte din suma cerută de el pentru a-l influenţa pe prefectul Tomaşeschi să elibereze documentul dorit, scrie Curentul.

Prefectul a fost crezut pe cuvant cand a spus că nu are vreo legătură cu mita cerută de omul de afaceri Istrati, cu atat mai mult cu cat nici din interceptările convorbirilor telefonice ale celor doi nu rezulta că între Tomaşeschi şi Istrati ar fi fost vreo legătură. Prin urmare, prefectul a fost lăsat liber, iar 'complicele' arestat.
- Prefectul Tomaşeschi şi legătura blondă cu penalul Igori Istrati (Curentul)


JUSTIŢIE - Adrian Năstase, semnează condica la Tribunal sus


Fostul premier Adrian Năstase ar putea fi chemat la instanţa supremă săptămânal începând de luna viitoare. Anunţul a fost făcut de judecătorul Ionuţ Matei, preşedintele completului de trei magistraţi de la instanţa supremă care judecă dosarul 'Trofeul calităţii', în care Adrian Năstase şi alte persoane sunt acuzate de corupţie. Matei a precizat că motivul pentru care în această cauză se vor da termene de judecată săptămânal este ca cei aproape 900 de martori propuşi de procurorii DNA să fie audiaţi într-un termen rezonabil, scrie Jurnalul Naţional.
Dosarul 'Trofeul Calităţii', în care Adrian Năstase a fost acuzat de fapte de corupţie, va fi judecat în ritm accelerat, după ce procesul s-a tergiversat de mai bine de doi ani, scrie Evenimentul Zilei. Adrian Năstase a obiectat deciziei preşedintelui completului de judecată de la Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de a fixa, începând cu luna martie, termene săptămânale pentru a judeca dosarul ''Trofeul Calităţii'', arată Agerpres. Adrian Năstase a invocat activitatea parlamentară şi a acuzat că se încearcă blocarea activităţii sale polituice.
- Termene săptămânale într-unul din dosarele lui Adrian Năstase (Jurnalul National)
- Năstase, deranjat că va fi judecat săptămânal: Îmi blochează activitatea parlamentară (Evenimentul zilei)


SPORT - Ucraina ne-a bătut iar. Dar numai la penaltyuri sus


Am dat goluri Ucrainei, am revenit de la 0-2, dar a fost evident aseară că Răzvan Lucescu mai are încă mult de lucru până la echipa pe care promite să ne-o inventeze. Am pierdut până la urmă la penalty-uri meciul de la Paralimni şi vom juca în finala mică, azi, cu Cipru (ora 20:30, TVR 2) în aceeaşi localitate, scrie Pro Sport.
dusă cu 0-2, echipa lui Lucescu a tresărit şi a întors jocul prin golurile lui Alexa. Dar penaltyurile ne-au trimis în finala mică. Săbiile s-au încrucişat repede. Dorinţa de revanşă a 'tricolorilor' a încins meciul din primele minute. Ucrainenii nu s-au intimidat însă şi ne-au luat tare. Primul sfert de oră s-au pus capace de-o parte şi de alta, relatează Gazeta Sporturilor.
- Ne-am scos cu Alexa! Miercuri jucăm cu Cipru România - Ucraina 2-2 (2-4 d. pen.) (Pro sport)
- Încă prea mici 'Naţionala' a pierdut cu Ucraina şi joacă azi finala mică împotriva Ciprului ť (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Casa Albă vrea reforme 'ireversibile' în Egipt sus


Casa Albă a cerut marţi autorităţilor egiptene să ia măsuri pentru a ajunge la reforme 'ireversibile' în cadrul tranziţiei politice în curs de desfăşurare. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei Statelor Unite, Robert Gibbs, a declarat ca Washingtonul vrea progrese spre alegeri libere şi corecte, 'un proces ce se angajează fără întârziere şi conduce la rezultate imediate şi ireversibile'.
El a indicat totuşi că nu revine Statelor Unite să judece rapiditatea suficientă a progreselor, ci egiptenilor. 'Vom observa dacă ritmul /reformelor/ satisface aşteptările' manifestanţilor împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak, a spus el.
Marţi, vicepreşedintele Omar Suleiman a anunţat că Mubarak a format 'o comisie a cărei misiune va fi de a aduce amendamente la Constituţie' înaintea alegerilor prezidenţiale din septembrie la care liderul a promis să nu se reprezinte


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Juncker: 'euro va supravieţui şi Grecia va fi printre supravieţuitori' sus


Preşedintele Eurogrupului şi prim-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker a declarat marţi la Atena că 'euro va supravieţui şi că Grecia va fi printre supravieţuitori'. 'Euro nu este în criză, nu este în pericol... euro va supravieţui şi Grecia va fi printre supravieţuitori', a declarat Juncker la sfârşitul unei întâlniri cu primul ministru grec Georgios Papandreou.
El a subliniat 'nu s-a pus problema de a expulza o ţară din zona euro'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Dosarul anchetei lui Silvio Berlusconi a fost trimis judecătorului pentru ancheta preliminară sus


Procurorii de la Parchetul din Milano au trimis marţi dosarul în care prim-ministrul Silvio Berlusconi este anchetat pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere judecătorului pentru ancheta preliminară din cadrul aceleaşi instituţii. Procurorii au cerut judecarea imediată a prim-ministrului, fără audierea preliminară, informează marţi cotidianul Corriere della Sera.
Procurorul care se ocupă de ancheta lui Berlusconi, Edmondo Bruti Liberati, a anunţat că în urma 'dovezilor evidente', a solicitat judecătorului pentru ancheta preliminară Cristina Di Censo să demareze procesul lui Silvio Berlusconi după procedura imediată, fără o audiere preliminară. Potrivit Codului Penal italian, acest rit se aplică în cazurile în care motivele pentru care se desfăşoară procesul sunt evidente.
Prim-ministrul este anchetat de către procurorii de la Parchetul din Milano pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere. Ambele capete de acuzare au în centru o dansatoare din Maroc, 'Ruby' Karima El Mahroug, care a declarat că a frecventat petrecerile din casa lui Berlusconi înainte să împlinească 18 ani.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Atentatul de la Moscova: fratele şi sora kamikaze arestaţi sus


Fratele şi sora presupusului kamikaze ce a ucis 36 de persoane într-un atentat pe aeroportul Domodedovo din Moscova au fost arestaţi pentru rolul lor prezumtiv în atac, a anunţat o sursă rusă informată despre starea avansării anchetei. 'Fratele şi sora lui Magomed Evloev /numele kamikaze, potrivit mass-media ruse/ au fost plasaţi în detenţie şi arestarea lor a fost aprobată de un tribunal ca urmare a unor bănuieli asupra rolului lor presupus în pregătirea atacului terorist', a declarat această sursă.
Interlocutorul agenţiei Interfax a indicat că el a fost informat despre arestări în timpul unei şedinţe marţi cu uşile închise a camerei inferioare a parlamentului /Duma/, consacrată anchetei asupra atentatului sinucigaş de la 24 ianuarie.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Pentru lumea arabă nu a sunat ceasul european al lui 1989 sus


Protestele din Tunisia şi Egipt, din ianuarie 2011, diferă de revoltele populare care au schimbat geografia democraţiei în Europa, în 1989, se afirmă într-un amplu comentariu postat marţi pe site-ul ziarului britanic The Guardian.
În săptămânile ce vor urma vor fi făcute analogii între recentele revolte populare, în special din Egipt, şi evenimentele începute în 1989 şi continuate în 1990, care au adus democraţia în ţări din fostul bloc comunist est-european, sub numele generic al' treilea val' democratic, după cele de la începutul anilor 1800 şi din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Mişcarea sindicală Solindarnosc /Solidaritatea/ din Polonia a influenţat tranziţii paşnice în Estonia, Letonia şi Lituania, tranziţia la democraţie în Ungaria şi reunificarea Germaniei.
Spre deosebire de revoltele din Tunisia şi Egipt, lideri ai mişcărilor democrate din Europa învăţau unii de la alţii sau din cele auzite la posturi de radio piratate, care relatau despre succesele democratice ale altor ţări, evocând alternativa pesimistă a Pieţei Tiananmen. De asemenea, căderea Zidului Berlinului a generat un coridor de securitate fără precedent pe bătrânul continent, în timp ce actualul val de revolte ar putea crea un coridor regional de eşecuri la nivel de stat, din Republica Democrată Congo /RDC/ până la frontierele Europei în sudul Turciei.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Iran: atitudinea 'antireligioasă' a regimului subminează ţara sus


Lideri ai opoziţiei iraniene au criticat vehement marţi regimul de la Teheran, apreciind că atitudinea 'opresivă şi antireligioasă' a conducătorilor subminează Republica Islamică Iran. Principalii opozanţi Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi, care multă vreme au fost veritabili piloni ai regimului islamic, au formulat aceste critici cu trei zile înaintea ceremoniilor marcând împlinirea a 32 de ani de la victoria revoluţiei islamice în Iran.
'În prezent, regimul se ascunde în spatele ideii că, dacă el nu ar exista, religia ar dispărea şi, invocând frecvent acest risc, încearcă să se ralieze sferelor religioase ale societăţii, înregimentându-le', menţionează un comunicat al celor mai importanţi opozanţi iranieni.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Conservatorii spanioli ar câştiga alegerile cu o diferenţă de peste 10% din voturi sus


Partidul Popular (conservator, în opoziţie la nivel central) depăşeşte cu peste 10% principala formaţiune rivală, PSOE (socialişti, la putere), în intenţiile de vot ale spaniolilor. Potrivit sondajului realizat de Centrul pentru anchete sociologice (CIS), PP ar câştiga alegerile cu 44,1%, în vreme ce PSOE nu ar obţine decât 34% din voturile alegătorilor, şi astfel, primul îşi sporeşte distanţa faţă de principalii rivali, comparativ cu datele aceluiaşi centru, din luna noiembrie a anului trecut. A treia forţă politică din Spania ar fi IU (Stânga Unită), care ar câştiga 5,7% din voturi, urmată de formaţiunea naţionaliştilor catalani (CiU), care ar câştiga 3,9% din sufragii.
Cel mai apreciat ministru al actualului executiv este cel de la interne, Alfredo Pérez Rubalcaba - singurul care obţine o notă peste 5 de la cetăţeni. Aceştia consideră că ministrul sănătăţii, Leire Pajin, şi cel al culturii, Ángeles González Sinde, sunt cei mai slabi membri ai executivului şi le-au acordat note de doar peste 2. Pe de altă parte, activitatea ministrului de la mediu, Rosa Aguilar, şi a celui de la apărare, Carme Chacon, este mai apreciată, obţinând note de peste 4.


EVENIMENT - Reprezentantul FMI în România, între economie şi sarmale sus


Învaţă româna la Washington cu un profesor, savurează sarmale, îşi face cumpăraturile la supermarket şi deseori mănâncă în camera de hotel. Nu îi place inflaţia din România, crede că BNR va reuşi să o domolească, dar în acelaşi timp susţine că preţurile sunt mici faţă de restul Uniunii Europene, adecvate oarecum puterii de cumpărare a românilor. Îi plac românii pe care îi compara cu latino-americanii. Ne asigură însă că nu sunt multe asemănări între economiile României şi Argentinei, unde a lucrat în echipa care a contribuit la programul FMI în urma căreia statul latin aproape că a intrat în faliment. Jeffrey Franks a acordat un interviu în exclusivitate Jurnalului Naţional în care spune cum i-ar plăcea să arate România anului 2013.
- Franks: În România îmi plac sarmalele şi economia (Jurnalul National)


EVENIMENT - Adrian Sârbu, cel mai influent om din România sus


Sârbu (chiar dacă nu mai este patron, are totuşi cea mai mare influenţă la grup) punctează în faţa rivalului la capitolul internet graţie celor 55 de site-uri. Trustul Intact patronat de familia Voiculescu îşi ia însă revanşa la print şi radio. Şi ar mai fi o diferenţă între cei doi. Dacă pentru Sârbu vizibilă este dorinţa de a face bani, pentru Voiculescu influenţa este pusă în slujba politicului, scrie Evenimentul Zilei.
- Cine este cel mai influent om din România (Evenimentul zilei)


EVENIMENT - Frăsie s-a întors la Autoritatea Aeronautică sus


Andreea Frăsie, cea mai mare dintre surorile care au făcut furori cu salariile lor exorbitante de la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC), obţinute în mandatul fostului director Florea Geică, a fost repusă în funcţia de director de resurse umane. Sentinţa Tribunalului Bucureşti, din luna septembrie 2010, a fost pusă în aplicare, săptămâna trecută, cu executorul judecătoresc, care s-a deplasat la sediul Autorităţii din apropierea Aeroportului Aurel Vlaicu (Băneasa), scrie Gândul.
Sentinţa a fost atacată cu recurs, iar Simona Goldberger, purtător de cuvânt al AAC, ne-a comunicat că Andreea Frăsie va primi, în continuare, salariul de inspector de specialitate - post în care a activat din ianuarie 2009, până în ianuarie 2011. De asemenea, deşi decizia instanţei prevede ca Andreea Frăsie să fie repusă în funcţia de Director de Resurse Umane, începând cu data de 26 ianuarie 2009, AAC consideră că este vorba de o sentinţă pur administrativă, fără consecinţe financiare. Drept care, nu îi va achita d-nei Frăsie diferenţa dintre salariul de director de resurse umane şi cea de inspector de specialitate, aferentă celor 2 ani scurşi de la retrogradare.
- 'Salariile nesimţite' se întorc la serviciu. Andreea Frăsie, directoarea de 35.000 de lei/lună - reinstalată de Justiţie (Gandul)

0 Response to "Revista Presei 9 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu