[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 8 februarie 2011

Posted by PressUpdate marți, 8 februarie 2011 09:16

Sumar

POLITIC - Manevre pedeliste pentru şefia partidului

Elena Udrea pierde tot mai mult teren în interiorul PDL pe măsură ce se apropie alegerile pentru şefia partidului, care vor avea loc în 14 mai. După ce favoritul ei la preşedinţia partidului, Gheorghe Falcă, a fost retras forţat din cursă, iar următorul favorit, Theodor Baconschi, nici nu şi-a mai anunţat candidatura, influenţa sa a început să scadă. Atât de mult încât Elena Udrea, potrivit unor surse din conducerea PDL, se teme că s-ar putea să nu mai prindă nicio funcţie în viitoarea schemă de conducere, mai ales dacă se va candida pe echipe, iar candidatul aripii Blaga-Videanu este în acest moment cel mai bine cotat, chiar dacă Vasile Blaga nu şi-a anunţat ferm şI public candidatura, scrie Jurnalul Naţional.
Conform unor surse din PDL, Băsescu i-a cerut primarului Sectorului 3 Liviu Negoiţă să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia ulterior şi guvernul, dacă popularitatea Cabinetului Boc nu se va redresa în prima parte a anului viitor. Preşedintele crede că Negoiţă este soluţia perfectă de compromis, dat fiind faptul că primarul este unul dintre apropiaţii lui Adriean Videanu şi are o relaţie bună atât cu vechea gardă, cât şi cu noul val de lideri pedelişti. În plus, Negoiţă ar putea aduce un suflu nou partidului şi ar crea imaginea unui nou PDL, spre deosebire de Blaga, care ar reprezenta trecutul, susţine Gândul.
Intraţi în linie dreaptă cu alegerile din partid, democrat-liberalii fac calculele pentru congres cu ochii pe Emil Boc şi Traian Băsescu. Înainte ca pionii să fie aşezaţi oficial pe tablă, garda veche a partidului a pus pe hârtie o strategie care, în opinia sa, ar duce la evitarea tensiunilor şi ar răspunde şi cererilor Palatului Cotroceni: Emil Boc să rămână la guvern, partidul să fie preluat de Vasile Blaga, care să meargă în congres cu o listă negociată, pe care să se regăsească şi reformiştii ceruţi de Băsescu. Planul ar trebui însă validat şi de şeful statului, scrie Evenimentul Zilei.
Bătălia pentru şefia PDL a început pe bune. Pe lângă atacurile pe care şi le aplică între ei favoriţii la funcţia de preşedinte al partidului, Blaga şi Boc, în ultima vreme a apărut şi trimisul preşedintelui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, care cere revoluţie în PDL, susţine Puterea.
- Elena Udrea s-a rugat de Blaga pentru împăcare (Jurnalul National)
- Şah la Blaga: Băsescu i-a cerut lui LIVIU NEGOIŢĂ SĂ CANDIDEZE LA ŞEFIA PDL. Noile planuri ale preşedintelui pentru 'Livache' (Gandul)
- Blaga ar vrea să candideze la şefia PDL cu o listă pe care să intre şi reformiştii (Evenimentul zilei)
- Preşedinţia vrea sânge pe pereţi . Lăzăroiu crede că în PDL e nevoie de 'o revoluţie' (Puterea)


POLITIC - Prigoană vrea concediu de creştere a copilului

Prigoană le cere membrilor Biroului Permanent să analizeze care sunt posibilităţile prin care poate beneficia de concediu de creştere şI îngrijire a copilului până la doi ani, precizând că fiul său s-a născut pe zece decembrie 2010., scrie Jurnalul Naţional. Dacă îi va fi aprobată solicitarea, Prigoană va beneficia de prevederile vechii legi şI va primi de la stat o indemnizaţie calculată la 85% din media veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, dar nu mai mult de 4000 de lei. Asta după ce, la sfârşitul anului trecut, când Executivul a modificat legea privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, Prigoană în frunte cu tot grupul PD-L susţinea că femeile se deprofesionalizează dacă stau doi ani acasă să-şI crească copiii.
Protagonist al unor iniţiative aparte precum legalizarea prostituţiei, folosirea termenului de ţigan în loc de rrom şi transformarea Palatului Parlamentului în cazinou, Silviu Prigoană este primul deputat care solicită concediu pentru creşterea copilului, scrie Gândul. Concediu paternal, sau nu , Prigoană va fi aşteptat la voturile importante din plen, colegii săi de partid transmiţându-i că are o responsabilitate faţă de electorat.
Premieră în Parlamentul României: pedelistul Silviu Prigoană vrea să dea deputăţia pe schimbatul scutecelor. Ca să-şi atingă ţelul, Prigoană a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să-i aprobe efectuarea concediului paterna, scrie Naţional.
- Prigoană vrea concediu de paternitate (Jurnalul National)
- Prigoană intră în concediu paternal. Turcan îl ia la rost: 'Nu poţi să dai legi dacă eşti absent'. Bahmuţeanu îl scuză: 'Suntem un pic atipici' (Gandul)
- Tăticul Prigoană a cerut concediu de paternitate (Curentul)
- Prigoană s-a băgat la pamperşi! (Ziarul National)


POLITIC - Crin Antonescu preşedinte! În Sondajele IRES

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al ţării, Crin Antonescu ar obţine 41% dintre voturile alegătorilor, Victor Ponta - 15%, în timp ce Traian Băsescu ar avea doar 13%. Conform cercetării sociologice efectuate în perioada 2 - 3 februarie, pe locurile următoare s-ar situa,, Dan Diaconescu - 12%, Corneliu Vadim Tudor - 7%, Gigi Becali, Hunor Kelemen sau alt candidat - câte 4%.
Potrivit IRES, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cei mai mulţi români ar alege PSD - 31,1%, pentru PNL+PC ar opta 26,8%, iar pentru PDL - 18,2%. Partidul Poporului ar obţine 7,9%, UDMR - 6,8%, iar PRM - 3,6%. PNG ar obţine voturile a doar 0,5% dintre cei intervievaţi, iar UNPR de 0,3%. Pentru un alt partid ar vota 4,9% dintre alegători.
- Sondaj IRES: Uniunea Social Liberală, 60% din preferinţele electoratului (Jurnalul National)
- Antonescu, în topul preferinţelor pentru fotoliul de preşedinte (Evenimentul zilei)



Continua

EDITORIAL Revoluţia din Modrogan: Monica sau Elena?

POLITIC Manevre pedeliste pentru şefia partidului

Prigoană vrea concediu de creştere a copilului

Crin Antonescu preşedinte! În Sondajele IRES

Voiculescu e singurul care ştie când şi cum va fi suspendat Băsescu

Ponta s-a supărat pe televiziunea mogulului

Cum reacţionează politicienii la mesaje misterioase

Oamenii din spatele USL

ECONOMIC Autostrăzile României - risipă de bani de la buget

Exces de bani în rezerva BNR

Isărescu a descoperit scumpirea tendenţioasă a benzinei

FMI obligă trecerea la privatizări în energie

SOCIAL Medicamentele vor lua locul alimentelor

Rusia, Franţa şi Ungaria sunt principalii duşmani ai României

România, ţara care alungă medicii

Mâncarea românilor depinde de starea vremii

Situaţia jalnică din Valea Jiului poate aduce o nouă Mineriadă

'Uzina POSDRU' a făcut 20 de mii de angajări

JUSTIŢIE Nu sunt bani şi judecători pentru aflarea adevărului în cazul Marian Cozma

Vameşii - la şpagă sunt primii, la arestări ultimii

SPORT Ucraina - primul adversar al tricolorilor în 2011

INTERNAŢIONAL AGERPRES Ungaria acceptă să-şi amendeze Legea presei

Washingtonul trebuie să facă presiuni asupra Rusiei pentru rezolvarea conflictului transnistrean

Un responsabil egiptean al Google a fost eliberat

Moscova a decis: Scutul antirachetă al SUA este îndreptat împotriva rachetelor Rusiei

România, un centru global al traficului de persoane (CNN)

Diferendul transnistrean: Ucraina se angajează să sprijine reluarea negocierilor

Egipt: Guvernul anunţă mărirea cu 15% a salariilor angajaţilor săi

Tot mai mulţi cetăţeni din UE, recrutaţi de teroriştii islamici


-- in detaliu --

EDITORIAL - Revoluţia din Modrogan: Monica sau Elena? sus


Monica sau Elena? Aceasta-i întrebarea. În funcţie de răspuns, se va şti dacă în PDL are loc o revoluţie ori o parfumată continuitate umple încăperile din Modrogan. În focul luptelor pentru putere, premergătoare congresului partidului, cuvântul 'revoluţie' - la ordinea zilei în Orientul Mijlociu - este rostit de consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu, atotcomentatorul vieţii publice româneşti. 'Părerea mea este că, pentru o victorie în 2012, trebuie să fie o revoluţie în partid', spune el, analizând evoluţiile actuale din interiorul PDL. De la cine ar putea porni marea transformare, consilierul nu spune, dar lasă să se înţeleagă că de la niciunul dintre aceia care intenţionează să obţină preşedinţia partidului, scrie Rodica Ciobanu în Gândul.
Cum europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, este pentru Traian Băsescu un etalon al integrităţii şi determinării, nu-i rămâne decât să descopere ori să fabrice trei-patru clone ale acesteia şi să le instaleze la conducerea partidului, trecând vedetele actuale în planurile îndepărtate.
- Revoluţia din Modrogan: Monica sau Elena? (Gandul)


POLITIC - Manevre pedeliste pentru şefia partidului sus


Elena Udrea pierde tot mai mult teren în interiorul PDL pe măsură ce se apropie alegerile pentru şefia partidului, care vor avea loc în 14 mai. După ce favoritul ei la preşedinţia partidului, Gheorghe Falcă, a fost retras forţat din cursă, iar următorul favorit, Theodor Baconschi, nici nu şi-a mai anunţat candidatura, influenţa sa a început să scadă. Atât de mult încât Elena Udrea, potrivit unor surse din conducerea PDL, se teme că s-ar putea să nu mai prindă nicio funcţie în viitoarea schemă de conducere, mai ales dacă se va candida pe echipe, iar candidatul aripii Blaga-Videanu este în acest moment cel mai bine cotat, chiar dacă Vasile Blaga nu şi-a anunţat ferm şI public candidatura, scrie Jurnalul Naţional.
Conform unor surse din PDL, Băsescu i-a cerut primarului Sectorului 3 Liviu Negoiţă să candideze la preşedinţia PDL, urmând să preia ulterior şi guvernul, dacă popularitatea Cabinetului Boc nu se va redresa în prima parte a anului viitor. Preşedintele crede că Negoiţă este soluţia perfectă de compromis, dat fiind faptul că primarul este unul dintre apropiaţii lui Adriean Videanu şi are o relaţie bună atât cu vechea gardă, cât şi cu noul val de lideri pedelişti. În plus, Negoiţă ar putea aduce un suflu nou partidului şi ar crea imaginea unui nou PDL, spre deosebire de Blaga, care ar reprezenta trecutul, susţine Gândul.
Intraţi în linie dreaptă cu alegerile din partid, democrat-liberalii fac calculele pentru congres cu ochii pe Emil Boc şi Traian Băsescu. Înainte ca pionii să fie aşezaţi oficial pe tablă, garda veche a partidului a pus pe hârtie o strategie care, în opinia sa, ar duce la evitarea tensiunilor şi ar răspunde şi cererilor Palatului Cotroceni: Emil Boc să rămână la guvern, partidul să fie preluat de Vasile Blaga, care să meargă în congres cu o listă negociată, pe care să se regăsească şi reformiştii ceruţi de Băsescu. Planul ar trebui însă validat şi de şeful statului, scrie Evenimentul Zilei.
Bătălia pentru şefia PDL a început pe bune. Pe lângă atacurile pe care şi le aplică între ei favoriţii la funcţia de preşedinte al partidului, Blaga şi Boc, în ultima vreme a apărut şi trimisul preşedintelui Băsescu, Sebastian Lăzăroiu, care cere revoluţie în PDL, susţine Puterea.
- Elena Udrea s-a rugat de Blaga pentru împăcare (Jurnalul National)
- Şah la Blaga: Băsescu i-a cerut lui LIVIU NEGOIŢĂ SĂ CANDIDEZE LA ŞEFIA PDL. Noile planuri ale preşedintelui pentru 'Livache' (Gandul)
- Blaga ar vrea să candideze la şefia PDL cu o listă pe care să intre şi reformiştii (Evenimentul zilei)
- Preşedinţia vrea sânge pe pereţi . Lăzăroiu crede că în PDL e nevoie de 'o revoluţie' (Puterea)


POLITIC - Prigoană vrea concediu de creştere a copilului sus


Prigoană le cere membrilor Biroului Permanent să analizeze care sunt posibilităţile prin care poate beneficia de concediu de creştere şI îngrijire a copilului până la doi ani, precizând că fiul său s-a născut pe zece decembrie 2010., scrie Jurnalul Naţional. Dacă îi va fi aprobată solicitarea, Prigoană va beneficia de prevederile vechii legi şI va primi de la stat o indemnizaţie calculată la 85% din media veniturilor realizate în ultimele douăsprezece luni anterioare naşterii copilului, dar nu mai mult de 4000 de lei. Asta după ce, la sfârşitul anului trecut, când Executivul a modificat legea privind acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, Prigoană în frunte cu tot grupul PD-L susţinea că femeile se deprofesionalizează dacă stau doi ani acasă să-şI crească copiii.
Protagonist al unor iniţiative aparte precum legalizarea prostituţiei, folosirea termenului de ţigan în loc de rrom şi transformarea Palatului Parlamentului în cazinou, Silviu Prigoană este primul deputat care solicită concediu pentru creşterea copilului, scrie Gândul. Concediu paternal, sau nu , Prigoană va fi aşteptat la voturile importante din plen, colegii săi de partid transmiţându-i că are o responsabilitate faţă de electorat.
Premieră în Parlamentul României: pedelistul Silviu Prigoană vrea să dea deputăţia pe schimbatul scutecelor. Ca să-şi atingă ţelul, Prigoană a cerut conducerii Camerei Deputaţilor să-i aprobe efectuarea concediului paterna, scrie Naţional.
- Prigoană vrea concediu de paternitate (Jurnalul National)
- Prigoană intră în concediu paternal. Turcan îl ia la rost: 'Nu poţi să dai legi dacă eşti absent'. Bahmuţeanu îl scuză: 'Suntem un pic atipici' (Gandul)
- Tăticul Prigoană a cerut concediu de paternitate (Curentul)
- Prigoană s-a băgat la pamperşi! (Ziarul National)


POLITIC - Crin Antonescu preşedinte! În Sondajele IRES sus


Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcţia de preşedinte al ţării, Crin Antonescu ar obţine 41% dintre voturile alegătorilor, Victor Ponta - 15%, în timp ce Traian Băsescu ar avea doar 13%. Conform cercetării sociologice efectuate în perioada 2 - 3 februarie, pe locurile următoare s-ar situa,, Dan Diaconescu - 12%, Corneliu Vadim Tudor - 7%, Gigi Becali, Hunor Kelemen sau alt candidat - câte 4%.
Potrivit IRES, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cei mai mulţi români ar alege PSD - 31,1%, pentru PNL+PC ar opta 26,8%, iar pentru PDL - 18,2%. Partidul Poporului ar obţine 7,9%, UDMR - 6,8%, iar PRM - 3,6%. PNG ar obţine voturile a doar 0,5% dintre cei intervievaţi, iar UNPR de 0,3%. Pentru un alt partid ar vota 4,9% dintre alegători.
- Sondaj IRES: Uniunea Social Liberală, 60% din preferinţele electoratului (Jurnalul National)
- Antonescu, în topul preferinţelor pentru fotoliul de preşedinte (Evenimentul zilei)


POLITIC - Voiculescu e singurul care ştie când şi cum va fi suspendat Băsescu sus


Dan Voiculescu a fixat deadline-ul pentru suspendarea preşedintelui Băsescu. Liderul fondator al PC a afirmat, într-un interviu acordat Agerpres, că 'sunt premise parlamentare ca, până la 25 martie, Traian Basescu sa fie suspendat'. Potrivit declaraţiilor pentru gândul, niciunul dintre cei doi copreşedinţi ai USL nu a luat în calcul o dată anume până la care Traian Băsescu ar putea fi suspendat, scrie Gândul.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe protocolul semnat de şefii PSD şi ACD, că au şi redeschis discuţia despre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, un fel de sperietoare pe care o folosesc din când în când, mai mult la intimidare decât cu şanse reale. Aritmetica parlamentară este încă în favoarea puterii, dar Dan Voiculescu, artizanul unificării opoziţiei, mizează pe trădări în PDL şi pe sprijinul UDMR, susţine România Liberă.
Liderii Uniunii Social-Liberale fac lobby pe lângă UDMR în tentativa de a forma o nouă majoritate parlamentară. Pentru a-i 'seduce' pe aleşii maghiari, liberalii sunt dispuşi să voteze statutul minorităţilor pe care UDMR îl negociază deja cu PDL. În schimb, social-democraţii sunt mai rezervaţi. Liberalii susţin că au avut 'discuţii exploratorii cu UDMR' şi că, pentru prima dată, nu ar fi primit un răspuns negativ. Surse din conducerea PNL au precizat pentru 'Adevărul' că partidul ar fi dispus să voteze legea privind statul minorităţilor, dar este posibil ca un asemenea pas să nu fie suficient, în condiţiile în care UDMR are o promisiune similară de la PDL.
Chiar dacă reprezintă cel mai mic partener din cadrul Uniunii Social-Liberale, Dan Voiculescu şi-a asumat public rolul de conducător al alianţei dintre PSD, PNL şi PC. În luna decembrie, conservatorul le-a transmis lui Crin Antonescu şi lui Victor Ponta că trebuie să bată palma până la 31 ianuarie pentru formarea unei alianţe, iar termenul a fost respectat. Voiculescu plusează acum şi le dă o nouă sarcină liderilor PSD şi PNL: suspendarea preşedintelui Traian Băsescu până la 25 martie. Planul nu este nou, liderii USL vorbind deschis despre înlăturarea preşedintelui de la Palatul Cotroceni înainte de expirarea mandatului, scrie Puterea.
- Voiculescu a băgat USL în ceaţă. Nimeni nu ştie cum a fixat data până la care va fi suspendat Băsescu (Gandul)
- Planurile lui Felix: Băsescu, suspendat în martie (Romania libera)
- Opoziţia face avansuri UDMR (Adevarul)
- Cine conduce Uniunea Social Liberală? Voiculescu le-a dat în plic lui Ponta şi lui Antonescu următoarea mişcare: suspendarea preşedintelui în luna martie (Puterea)
- Voiculescu îl vede pe Băsescu debarcat în martie (Ziarul National)


POLITIC - Ponta s-a supărat pe televiziunea mogulului sus


Probleme mari în paradisul Uniunii Social-Liberale. La nici două zile după marea unire, armonia s-a stricat exact în 'centrul nervos' al alianţei opoziţiei: Antenele lui Dan Voiculescu. Moderatorii de la trustul de presă aliat cu PSD şi PNL l-au atacat frontal pe Victor Ponta. Gabriela Firea l-a catalogat ca 'neprofesionist şi plin de frustrări' şi a refuzat să-i mai adreseze întrebări. În replică Ponta a reclamat 'un atac incorect' şi a refuzat să mai răspundă la întrebari. A plecat jurându-şi să nu mai cale în emisiunile postului lui Voiculescu, susţine Evenimentul Zilei.
- Ordinul lui Voiculescu: Gabriela, Fii-rea cu Ponta (Evenimentul zilei)


POLITIC - Cum reacţionează politicienii la mesaje misterioase sus


460 de deputaţi şi senatori s-au trezit, în acelaşi timp, cu un mesaj capcană trimis de un jurnalist România Liberă care se dădea drept un investitor străin ce le propune o afacere. Un sfert din Parlamentul României a picat testul.
Fiecărui senator şi deputat i-au fost expediate două SMS-uri, la interval de trei zile unul faţă de celălalt. În primul SMS un investitor le propunea să devină parteneri într-o afacere, iar în celălalt un alegător le cerea o audienţă pentru o problemă urgentă.
Cum au reacţionat parlamentarii? Parlamentarul cu cel mai rapid timp de răspuns la propunerea de afacere a fost deputatul PSD Robert Negoiţă, care a sunat în acelaşi minut în care a fost expediat SMS-ul către el. Campionul absolut după numărul de apelări a fost ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Valerian Vreme, care a sunat de 7 ori în decurs de numai două ore şi jumătate.
- Operaţiunea 'SMS din Emirate' : Cum am prins în capcană 118 parlamentari (Romania libera)


POLITIC - Oamenii din spatele USL sus


Duminică şi ieri au fost zilele relansării la scenă deschisă a demonicilor Saruman şi Sauron, cei doi siniştri (adică de stanga) vrăjitori boşorogi îmbătraniţi în rele, adevăraţii komisari politici ai aşa-zisei Uniuni Social Liberale (USL) mai pe scurt a Uniunii Jos Băsescu (UJB). Iliescu şi Voiculescu au căpătat în comunitatea online a puştimii isteţe aceste nick-uri, care li se potrivesc perfect, aşa cum i se potriveşte şi lui Crin Antonescu nick-ul Chucky, iar lui Ponta - Tonta. Puştimea asta este tocmai ţinta electorală a aşa-zisei Uniuni, care speră că va găsi suport în masa electorală a tineretului care nu a prins Mineriadele, care nu ştie de morţii 'revoluţiei', care nu ştie de marile jafuri patronate de securiştii lui Iliescu - SAFI, Caritas, Gerald, FNI, scrie Curentul.
- Back in URSS via USL, cântecul de sirenă al scursurilor bolşevice Iliescu şi Voiculescu (Curentul)
- Ilici şi Costache le-au trasat juniorilor sarcinile Uniunii liber-stângiste (Curentul)


ECONOMIC - Autostrăzile României - risipă de bani de la buget sus


În 2007, pentru Ministerul Transporturilor s-a deschis larg uşa către 4,5 mi¬li¬arde de euro, bani alocaţi Ro¬mâ¬niei prin Programul Operaţional Sectorial de Transport. Pentru CNADNR, oferta a venit ca de obicei târziu şi pe nepregătite. Dacă din banii eu¬ro¬peni proiectele merg ca şi unse, în ritm de melc, cu proiectele finanţate din banii noştri, lucrurile arată şi mai bine, susţine Jurnalul Naţional. Practic, în 2007, compania se lău¬da deja cu contractele de milioane de euro demarate pe bani de la stat. CNADNR se antrena încă din 2004 cu milioanele de euro, bani de la bu¬get, pentru Autostrada Transilvania. Dincolo de obligaţiile politice ale con¬tra¬ctului Bechtel, compania s-a do¬vedit mai mult decât dornică să îşi in¬ves¬tească banii în cei 400 de kilometri de autostradă. În şapte ani de contracte semnate cu sârg, din 400 de kilometri au fost inauguraţi în jur de 50.
Autostrazile Transilvania, Cernavoda - Constanta, Arad - Timisoara sau Bucuresti - Ploiesti sunt obiective care fie au fost 'conservate' (cazul Autostrazii Transil¬vania), fie se deruleaza in ritm de melc, chiar daca valoarea acestor proiecte con¬trac¬tate este de aproximativ 3,6 miliarde de euro, la care mai putem adauga si alte 81 de milioane de euro rezultate din mioriticele acte aditionale, scrie Financiarul.
- 500 de milioane de euro, 50 de kilometri de autostradă (Jurnalul National)
- Bilant la autostrazi: 1,5 miliarde de euro cheltuiti, doar 330 km in folosinta (Financiarul)


ECONOMIC - Exces de bani în rezerva BNR sus


România nu mai are nevoie de banii de la FMI, deşi statul român este într-o mare criză financiară. De ce? Pentru că banii de la FMI se duc obli¬gatoriu la banca centrală, care are, deja, un mare exces de bani. Rezerva ţării ţinută la banca centrală a ajuns la 32,68 miliarde de euro, cu circa 8 miliarde de euro mai mult decât în octombrie 2008, dată la care criza s-a manifestat deschis în România. În schimb, Ministerul Finanţelor se confruntă cu o mare criză financiară şi are nevoie, din ce în ce mai mare, de noi împrumuturi, susţine Jurnalul Naţional.
BNR va lua bani de la FMI doar în cazul unui atac împotriva leului. Pentru 2011 statul are însă nevoie de împrumuturi curente de 4 miliarde euro, dar Trezoreria este la mila investitorilor privaţi, scrie România Liberă.
Finanţatorul extern va condiţiona Guvernul român şi în viitor, chiar dacă ţara noastră nu va mai atrage niciun euro de la Fond. Preşedintele Băsescu a anunţat că România nu mai are nevoie de ultimul miliard de euro de la FMI. Cu toate acestea, politicile statului vor fi ghidate tot de instituţia internaţională, scrie Adevărul.
În sistemul bancar românesc există un exces de lichiditate, iar condiţiile de menţinere a acestuia sunt persistente, a declarat ieri guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Astfel, principala sursă de creaţie monetară o reprezintă Ministerul de Finanţe, care se împrumută din exterior şi schimbă valuta pentru emisiunile de lei. Cu toate acestea, excesul de lichiditate este segmentat, aflându-se structural doar la patru bănci comerciale, scrie Curierul Naţional.
- BNR va da drumul banilor ieftini (Jurnalul National)
- De unde se va împrumuta România? (Romania libera)
- Guvernarea FMI continuă şi fără finanţare (Adevarul)
- Unde sunt pungile cu bani? (Curierul national)


ECONOMIC - Isărescu a descoperit scumpirea tendenţioasă a benzinei sus


Ca să justifice scumpirea benzinei şi motorinei, producătorii şi distribuitorii de carburanţi s-au folosit de argumentul cursului de schimb leu-dolar într-un mod 'evident tendenţios'. Afirmaţia îi aparţine guvernatorului BNR Mugur Isărescu, care a explicat că majorarea preţului carburanţilor pe piaţa românească este eronată. Şeful BNR a ţinut să liniştească şi acele voci care vorbesc despre scumpirea produselor alimentare. Concluzia care reiese din datele oficiale ale BNR este clară: nu există motive pentru creşteri ale preţurilor 'de categoria ofertei interne'. În cazul în care românii se vor confrunta cu majorări de preţuri la produsele alimentare, cauza va fi una externă, a explicat el, citat de Gândul.
- Isărescu: Cursul de schimb leu-dolar, folosit 'evident tendenţios' în ecuaţia scumpirii carburanţilor (Gandul)


ECONOMIC - FMI obligă trecerea la privatizări în energie sus


Ministerul Economiei s-a angajat în noul acord cu FMI să elaboreze o soluţie alternativă de reorganizare a sectorului energetic de stat, pentru situaţia în care cei doi giganţi energetici nu vor fi gata în acest an. Planul alternativ va include reluarea privatizării complexurilor energetice din Oltenia şi listarea la bursă a Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, scrie Adevărul.
După doi de când se încearcă în zadar înfiinţarea celor două companii energetice-gigant, Electra şi Hidroenergetica, Ministerul Economiei admite în mod public că este timpul să elaboreze un plan alternativ de reorganizare a societăţilor de stat.
- Guvernul se întoarce la privatizările din energie (Adevarul)


SOCIAL - Medicamentele vor lua locul alimentelor sus


În curând, în toată ţările Uniunii Eu¬ro¬pene, inclusiv în România, intră în vigoare regulamentul CE 1924/2006 privitor la menţiunile nutriţionale şi de sănătate asociate alimentelor, elaborat la indicaţia faimoasei Comisii Codex Alimentrius, scrie Jurnalul Naţional.
Ceea ce înseamnă că, în curând, pâinea, usturoiul, iaurtul, plantele medicinale, produsele stupului, plantele şi ceaiurile medicinale, vitaminele, mi¬neralele, suplimentele alimentare, integrate într-o dietă echilibrată, diversificată, în cadrul unui stil de viaţă activ, pierd, în mod birocratic, virtuţi demonstrate de mii de ani şi anume că sunt primele ce pot preveni, vindeca şi trata boli.
Astfel, printr-o dispoziţie birocratică, neştiinţifică, se anulează însăşi baza medicinii preventive, potrivit căreia alimentele să fie medicamente, enunţat în urmă 2.500 de ani de Hipocrate. Adică alimentelor li se confiscă proprietatea de a preveni numeroase boli.
- Stop Codex Alimentarius! (Jurnalul National)


SOCIAL - Rusia, Franţa şi Ungaria sunt principalii duşmani ai României sus


Un sondaj de opinie IRES a relevat că Rusia, Franţa şi Ungaria sunt principalii duşmani ai României, in opinia unui eşantion intervievat la puţin timp după ce Franţa a blocat oficial aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen, notează Jurnalul Naţional.
Rusia este considerat principalul duşman al României de către 24 la sută dintre respondenţii la sondajul citat de Agerpres. Pe locul doi a urcat Franţa (18 la sută), care a devansat Ungaria (16 la sută) in topul inamicilor României.
Franta este indicată şi printre ţările cu care România nu are o relaţie foarte bună în acest moment, 41 la sută dintre români considerând că relaţia Bucureşti-Paris este proastă sau foarte proastă.
SUA ocupă prima poziţie în topul ţărilor considerate prietene (24 la sută), locurile următoare fiind ocupate de Spania (12 la sută) şi Italia (10 la sută).
După ce s-a opus aderării României la spaţiul Schengen, Franţa a reuşit să-şi atragă ostilitatea românilor şi să devanseze Ungaria în topul statelor percepute ca duşmani de către populaţie, potrivit unui sondaj IRES, preluat de Adevărul.
După ce ne-a furat cu prietenie stiloul atunci când a semnat, în februarie 2008, parteneriatul strategic cu România, liderul de la Palatul Elysée, Nicholas Sarkozy, părea să fie prietenul pe veci al ţării noastre în bunul spirit al latinităţii şi al francofoniei ce uneşte cele două popoare. Bucuroşi nevoie mare, liderii de la Bucureşti au simţit în sfârşit că se vor putea baza pe 'un frate mai mare', un adevărat motor politico-economic al Europei moderne, scrie Curnetul.
- Franţa a devenit al doilea duşman al românilor (Jurnalul National)
- Sondaj: Rusia, Franţa şi Ungaria - principalii duşmani ai României. SUA, cel mai bun prieten (Adevarul)
- Românii pun Franţa la loc de 'cinste' în 'topul duşmăniei' (Curentul)


SOCIAL - România, ţara care alungă medicii sus


10.000 de medici români sunt pregătiţi să plece să lucreze în altă ţară, în condiţiile în care personalul medical în România este deja insuficient. Nici la dotări nu stăm mai bine. Mesele se prăbuşesc cu pacienţii, iar operaţiile se fac şi la lumina lanternei, scrie Gândul. Ministerul Sănătăţii a luat, recent, decizia de a comasa şi reprofila spitalele din România, motivând că spitalele mici epuizează inutil resurse de care spitalele mari duc lipsă. Este această reformă suficientă pentru a rezolva problemele din spitale?
Spitalul AKH (Allgemeines Krankenhaus der Stadt) din Viena e prima opţiune care le vine în gând multor români dezamăgiţi de sistemul de sănătate de la noi. Cei care nu mai prind loc în spitalul de stat le pot alege pe cele private, cu tarife mai mici, la care oferă consultaţii tot medicii din AKH. Anul trecut, 600 de români au fost internaţi numai în spitalul vienez, alte sute fiind trataţi în clinici private din zonă, scrie Evenimentul Zilei.
- Reforma sănătăţii. Când va scăpa România de OPERAŢII LA LANTERNĂ SAU MESE DE CHIRURGIE DE 3 MILIOANE DE EURO CARE CAD (Gandul)
- Viena, colacul de salvare al pacientului românc (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Mâncarea românilor depinde de starea vremii sus


Presiunea pe preţurile produselor alimentare vine din exteriorul ţării şi nu din interior, spune guvernatorul BNR. Însă un an agricol prost ar scumpi mâncarea cu mult, susţin analiştii, scrie Evenimentul Zilei. Temerile privind scumpirea alimentelor curg atât de la unii producători din ţară, cât şi din afara României. Însă în ce măsură această frică este justificată pentru români?
- Scumpirea alimentelor din România depinde de vreme (Evenimentul zilei)


SOCIAL - Situaţia jalnică din Valea Jiului poate aduce o nouă Mineriadă sus


Mai mulţi lideri sindicali au declarat, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, că Valea Jiului poate exploda în câteva zile din cauza imposibilităţii plăţii salariilor, fiind posibilă o nouă mineriadă în cazul în care Guvernul nu intervine urgent, anunţă Puterea.
Liderul sindical de la Mina Livezeni, Adrian Jurcă, a declarat ieri, după întâlnirea cu FMI, că sindicaliştii au prezentat problemele atât din minerit, cât şi din alte companii cu capital de stat şi au cerut atât Fondului, cât şi Băncii Mondiale să solicite Guvernului să intervină urgent în aceste sectoare. 'Am explicat FMI că avem nevoie urgentă de un plan social de restructurare şi de reorganizare în Valea Jiului, este nevoie de intervenţia urgentă a Guvernului în problema Văii Jiului prin înfiinţarea celor două companii energetice din care să facă parte şi Compania Naţională a Huilei (CNH)', a declarat Adrian Jurcă.
- Explodează Valea Jiului. Liderul sindical de la Mina Livezeni avertizează asupra riscului unei noi mineriade (Puterea)


SOCIAL - 'Uzina POSDRU' a făcut 20 de mii de angajări sus


Dacă ar fi privit ca o 'întreprindere', POSDRU, programul UE pentru resurse umane, este cel mai mare nou angajator: 20.000 de oameni care predau, 500 de milioane de euro plăţi pentru salarii, scrie Ziarul Financiar.
Dacă ar fi privit ca o uriaşă companie, programul de finanţare din fondurile UE pentru resurse umane este un gigant furnizor de training, cu o cifră de afaceri de 4,25 mld. euro (aceasta fiind valoarea întreagă a programului până în 2013), cu peste 20.000 de angajaţi (traineri, cum este de exemplu Ruxandra Grou, care preda ieri noţiuni de IT&C, consultanţi, manageri şi asistenţi de proiect) care derulează 2.000 de programe de training. Programul are o arie largă de 'clienţi' - de la şomeri, femei, persoane cu dizabilităţi, până la bancheri de top care sunt dispuşi să urmeze cursuri de leadership sau de studiu comportamental.
- Un nou gigant pe piaţa muncii: POSDRU. A făcut 20.000 de noi angajări (Ziarul financiar)


JUSTIŢIE - Nu sunt bani şi judecători pentru aflarea adevărului în cazul Marian Cozma sus


Jurnalul Naţional vă prezintă şirul evenimentelor din noaptea de 7 spre 8 februarie 2009 în care a fost ucis handbalistul român Marian Cozma, aşa cum stau ele scrise în raportul de 17.000 de pagini al procurorului de caz.
Astăzi se împlinesc doi ani de la moartea handbalistului român Ma¬rian Cozma. Fostul internaţional, alin¬tat 'Păsărilă' de cei care l-au c¬u¬noscut, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, în timp ce petrecea, în linişte, împreu¬nă cu colegii de echipă. La Jude¬că¬to¬ria Veszprem se desfăşoară două procese în cazul 'Cozma'. Primul, în¬ce¬put în iunie 2010, vizează altercaţia din discotecă şi din stradă, iar al doilea, început în septembrie 2010, vi¬zează uciderea handbalistului Ma¬rian Cozma. În primul caz sunt puse sub acuzare 25 de persoane, în timp ce în al doilea doar 7!
- Doi ani fără 'Păsărilă'! (Jurnalul National)


JUSTIŢIE - Vameşii - la şpagă sunt primii, la arestări ultimii sus


Din cei 64 de învinuiţi, doar 4 sunt lucrători vamali, deşi poliţiştii de frontieră spun că vameşii luau mită de trei ori mai mult decât ei. Fostul şef al Vămii Siret, liderul de sindicat Ioan Tudor, a fost schimbat din funcţie în ziua în care a făcut o captură importantă de ţigări, scrie Adevărul. Din cei 64 de învinui?i, doar 4 sunt lucrători vamali, deşi poliţiştii de frontieră spun că vameşii luau mită de trei ori mai mult decât ei. Fostul şef al Vămii Siret, liderul de sindicat Ioan Tudor, a fost schimbat din funcţie în ziua în care a făcut o captură importantă de ţigări. Cu toate acestea, din cei 64 de învinuiţi de la Siret, doar patru sunt vameşi. Singura explicaţie este aceea că Ministerul Administraţiei şi Internelor a reuşit să introducă investigatori sub acoperire printre poliţiştii de frontieră, dar vameşii, care aparţin de Ministerul Finanţelor, nu au putut fi monitorizaţi.
Curtea de Apel Bucureşti a motivat deciziile de arestare a primilor 15 ofiţeri de poliţie prin faptul că luarea de mită de la PTF Siret nu este sporadică, accidentală, ci este un proces coordonat, organizat ierarhic în care fiecare îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi totodată îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei, scrie Cotidianul.
Indiscutabil, 'Operaţiunea Siret' este cea mai de succes acţiune. Dar, momentan cel puţin, una fără cap şi fără coadă. Pentru că am prins corupţii, dar nu ştim încă de unde veneau cu exactitate ţigările şi, mai ales, unde ajungeau, scrie Naţional.
Nu ştiu dacă marii beneficiari ai contrabandei vor fi deranjaţi de anchetatori. Însă, în ceea ce priveşte deconspirarea furnizorilor, nici o şansă. Omologii ucraineni colaborează atât de bine cu ofiţerii noştri de la DGA, încât i-au alergat cu automatele pe felia frontierei şi, ca s-o dreagă, ¬i-au invitat apoi la striptease!!!
- Când urmează vameşii de la Siret? (Adevarul)
- Luarea de mită la Vama Siret: activitate tipică pentru crima organizată (Cotidianul)
- Mafia ucraineană i-a momit la striptease! (Ziarul National)


SPORT - Ucraina - primul adversar al tricolorilor în 2011 sus


Lucescu jr. e frustrat încă de înfrîngerea suferită acum 9 luni, la Lvov, 2-3. Selecţionerul n-a uitat că Ucraina a învins România, pe 29 mai, cu ajutorul arbitrilor şi îşi doreşte cu orice preţ victoria diseară, la Paralimni.
Răzvan Lucescu vrea să întrerupă seria înfrîngerilor suferite de 'naţională' în ultimele trei începuturi de an: 0-1 cu Israel (2008), 1-2 cu Croaţia (2009) şi 0-2 cu Israel (2010). Selecţionerul are şi un motiv aparte: 'Îmi doresc revanşa în faţa Ucrainei, pentru înfrîngerea de la Lvov, cînd am fost dezavantajaţi într-un mod absolut aiurea, scrie Gazeta Sporturilor.
- Primul test din 2011 al 'tricolorilor', contra Ucrainei ť Ziua revanşei (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Ungaria acceptă să-şi amendeze Legea presei sus


âAutorităţile ungare au acceptat - luni, sub presiunea Comisiei Europene - să propună amendamente la controversata lege a presei, considerată prea restrictivă libertăţii media, a anunţat Jonathan Todd, purtător de cuvânt al comisarului responsabil de dosar, Neelie Kroes.
Astfel, un prim proiect de amendamente posibile la legea media va fi trimis Comisiei Europene joi, a afirmat Todd. O decizie în acest sens a fost luată luni, în cursul unei reuniuni la Bruxelles, la care au participat experţi ai Comisiei Europene şi ai guvernului ungar. Ea reprezintă 'un prim-pas în vederea asigurării deplinei conformităţi a legii ungare a presei cu toate aspeectele dreptului european, inclusiv Carta drepturilor fundamentale', a precizat purtătorul de cuvânt.
Comisia Europeană a exprimat 'rezerve serioase' faţă de această lege, iar guvernul de la Budapesta s-a declarat dispus să amendeze textul, contestând totuşi ideea că el nu s-ar conforma dreptului european.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Washingtonul trebuie să facă presiuni asupra Rusiei pentru rezolvarea conflictului transnistrean sus


Statele Unite trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru a permite reglementarea conflictului din Transnistria, care să aducă o îmbunătăţire a situaţiei securităţii în Europa de Est, se arată într-un raport al Senatului american. Documentul, de 15 pagini, ce urmează să apară marţi, dar din care agenţia franceză a obţinut o copie, se intitulează: 'Va pune Rusia capăt ultimului conflict blocat în Europa de Est?'. El a fost elaborat sub conducerea influentului senator Richard Lugar, cel mai înalt reprezentant republican al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului SUA.
Textul recomandă administraţiei americane să insiste 'pe lângă Rusia că cooperarea sa pentru negocierea unui acord în Transnistria, dar şi în alte regiuni aflate în conflict din Europa, va ilustra faptul că evoluţiile în relaţiile dintre NATO şi Rusia pot să aducă beneficii securităţii în Europa de Est'.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Un responsabil egiptean al Google a fost eliberat sus


Un responsabil din cadrul filialei egiptene a Google, Wael Ghonim, a fost eliberat luni, după aproape două săptămâni de detenţie, a anunţat o sursă a securităţii egiptene, citată de agenţiile de presă internaţionale.
Despre Wael Ghoneim, director de marketing pentru Orientul Mijlociu şi Africa în cadrul firmei americane de internet, nu se mai ştia nimic de la 28 ianuarie, după o manifestaţie maraton la Cairo, declarase pentru Wall Street Journal fratele lui Ghoneim.
Duminică, Amnesty International îşi exprimase îngrijorarea că Ghoneim ar putea fi torturat, în timpul detenţiei.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Moscova a decis: Scutul antirachetă al SUA este îndreptat împotriva rachetelor Rusiei sus


Sistemul de apărare antiracheta, proiectat de SUA să fie desfăşurat în Europa, este îndreptat împotriva rachetelor ruseşti şi ar putea submina forţele de descurajare nucleară ale Rusiei, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Moscova, ministrul adjunct al apărării, generalul Anatoli Antonov.
În acest sens, Rusia a avertizat din nou luni, prin vocea ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov, că va pune în corelaţie aplicarea noului tratat de dezarmare nucleară START de continuarea planurilor SUA privind amplasarea unui scut antirachetă în Europa.
În acest caz, Moscova va reacţiona inclusiv prin măsuri tehnico-militare, a sugerat reprezentantul diplomaţiei ruse, subliniind că interdependenţa dintre armele ofensive şi cele defensive este juridic obligatorie, în cadrul noului START.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - România, un centru global al traficului de persoane (CNN) sus


România a devenit un punct major de tranzit pentru traficul de persoane în Uniunea Europeană, 'atracţia' ţării din acest punct de vedere sporind după aderarea sa la UE, se arată într-un material de analiză postat luni pe site-ul CNN.
Victimele, care nu au uneori mai mult de 12 ani, sunt introduse în România din regiuni foarte îndepărtate precum Honduras, Afganistan, Congo sau China. Odată ajunse în România, multe din ele îşi continuă drumul spre Europa Occidentală, scrie autorul David Batstone, profesor la Universitatea din San Francisco şi preşedinte al organizaţiei Not For Sale, care luptă împotriva traficului şi sclaviei umane.
Deşi legile româneşti interzic oficial orice formă de trafic de persoane, poziţia strategică a ţării - la intersecţia dintre Est şi Vest - fac din ea o ţară de provenienţă, de tranzit şi de destinaţie pentru traficanţi.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Diferendul transnistrean: Ucraina se angajează să sprijine reluarea negocierilor sus


Ucraina a promis să susţină reluarea negocierilor în problema soluţionării diferendului transnistrean, potrivit unei declaraţii făcute luni la Kiev de către preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici.
Această declaraţie intervine în contextul întrevederii dintre şeful statului ucrainean şi ministrul de externe al Lituaniei, Audronius Azubalis, a cărui ţară exercită în prezent preşedinţia anuală a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa). Ucraina va deţine preşedinţia prin rotaţie a OSCE în 2013.
Discuţiile privind viitorul Transnistriei, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, în formatul 'cinci plus doi' (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, plus SUA şi UE, ca observatori) continuă să fie îngheţate din februarie 2006.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Egipt: Guvernul anunţă mărirea cu 15% a salariilor angajaţilor săi sus


Guvernul egiptean a decis luni să majoreze cu 15% salariile şi pensiile angajaţilor săi, în încercarea de a căuta sprijinul acestora pe fondul manifestaţiilor de masă în favoarea înlăturării regimului preşedintelui Hosni Mubarak. Decizia de luni a fost luată în prima reuniune de cabinet de la declanşarea crizei, în urmă cu două săptămâni.
Potrivit ministrului de finanţe, Samir Radwan, aproximativ 6,5 miliarde de lire egiptene vor fi alocate pentru aceste creşteri, de care ar urma să beneficieze din aprilie circa 6 milioane de salariaţi.
În acest timp, mii de demonstranţi sunt decişi să nu părăsească Piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo până când Hosni Mubarak nu va demisiona


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Tot mai mulţi cetăţeni din UE, recrutaţi de teroriştii islamici sus


Uniunea Europeană se confruntă cu o creştere a numărului persoanelor recrutate în taberele de antrenament ale teroriştilor, a avertizat, luni, coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, Gilles de Kerchove.
'Numărul acestor persoane /recrutate de islamişti, n.red/ din UE a crescut în ultimii ani. Oamenii se îndreaptă spre punctele fierbinţi de pe glob pentru a lupta. Ei sunt învăţaţi în tabere speciale cum să pregătească un atentat, după care se întorc înapoi în Europa', a afirmat Gilles de Kerchove, într-o videoconferinţă Moscova-Bruxelles.
El a ţinut să precizeze că între persoanele recrutate de islamişti figurează atât imigranţi din ţările musulmane, cât şi europeni. Gilles de Kerchove a subliniat că UE ia o serie de măsuri menite să protejeze vechiul continent de extremismul islamic.

0 Response to "Revista Presei 8 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu