[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 7 februarie 2011

Posted by PressUpdate luni, 7 februarie 2011 08:59

Sumar

POLITIC - PSD+PNL+PC = Alternativa la regimul Băsescu

PSD, PNL şi PC au parafat sâmbătă protocolul de unificare a Opoziţiei, într-o ceremonie desfăşurată la Pala¬tul Parlamentului. Anterior, în şedinţe ale conducerilor celor trei partide, a fost votat protocolul Uniunii Social-Liberale. Documentul a fost semnat în Sala Unirii din Pala¬tul Parlamentului, liderii celor trei partide spunând că acesta este momentul în care se dă un răspuns pro¬blemelor românilor. După ceremonia de semnare, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că 'schimbarea începe acum', iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că prin unirea Opoziţiei se dă un răspuns întrebărilor care i-au fost puse de cetăţeni prin ţară, susţine Jurnalul Naţional.
Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au împărţit frăţeşte România fără să dea şi lămuriri despre cum vor aborda împreună subiecte fierbinţi precum cota unică şi diferenţele doctrinare. Singura doctrină a Uniunii Social-Liberale (USL) pare să fie 'Jos Băsescu!'. Protocolul semnat de PSD şi PNL nu conţine nici o menţiune legată de impozitarea salariilor şi a profitului şi nici nu tranşează disputa impozit progresiv (măsură dorită de PSD) versus cotă unică (susţinută de PNL), scrie România Liberă.
Liderii PSD şi PNL şi-au împărţit judeţele şi oraşele în baza protocolului Uniunii. Scenariul susţinerii lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei stârneşte nemulţumiri în rândul liberalilor bucureşteni care nu au votat protocolul PSD-PNL, scrie Adevărul.
La marea unire a opoziţiei au pus umărul câteva personaje influente în zona unde afacerile se îmbină cu politica. EVZ vă prezintă suporterii din umbră ai alianţei dintre PSD, PNL şi PC. Din fotografia de familie în care Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au strâns mâinile întru înfrăţirea liberalilor şi social-democraţilor au lipsit câteva figuri influente care au pus umărul la lansarea noii construcţii politice intitulate Uniunea Social-Liberală (ULS): mogulii Voiculescu şi Patriciu, oamenii de afaceri Buzăianu şi DIP.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă că protocolul Uniunii Social-Liberale (USL) nu e făcut 'de minţi prea luminate' pentru că există în el prevederi care se bat cap în cap, scrie Gândul.
Uniunea Social-Liberală, încheiată sâmbătă la Palatul Parlamentului între PSD şi ACD, îşi propune să devină un bloc politic puternic care să anihileze forţa pe care o are PDL în teritoriu. În spatele uşilor, liderii celor trei partide fac calculele pentru cucerirea cât mai multor judeţe la alegerile locale, un test important pentru această alianţă. De asemenea, se negociază cu mai mulţi parlamentari pentru schimbarea actualei majorităţi din forul legislativ pentru a reuşi să dărâme Cabinetul Boc printr-o moţiune de cenzură. Ultima ţintă, dar cea mai importantă, este preşedintele Traian Băsescu, care poate fi anihilat după ce aceste obiective de traseu sunt îndeplinite, susţine Puterea.
La capătul opus al Uniunii Social-Liberale se găseşte o altă uniune, teoretic formată din trei partide (PDL-UDMR-UNPR), dar practic manevrată de trei persoane: Elena Udrea, Emil Boc, Traian Băsescu. Fiecare dintre componenţii acestei coaliţii se foloseşte de arme separate pentru a atrage electoratul: promit creştere economică, promit mii de euro tinerilor care şi încep o afacere şi văd explozie de bucurie în loc de huiduieli şi nemulţumire.
- USL - alianţa pentru izolarea lui Traian Băsescu (Jurnalul National)
- O alianţă care dă frisoane Co¬tro¬ce¬niului şi Palatului Victoria (Jurnalul National)
- Alianţa 'Jos Băsescu' (Romania libera)
- Tandemurile Uniunii Social-Liberale atacă alegerile locale (Adevarul)
- Cine a lipsit din fotografia Uniunii Social-Liberale (Evenimentul zilei)
- Lăzăroiu: 'Protocolul USL nu e făcut de minţi prea luminate. La Cotroceni, îl vor ruga pe preşedinte să aştepte sondajul ca să zică premierul' (Gandul)
- Noua generaţie de baroni. Uniunea Social-Liberală lansează ofensiva împotriva fiefurilor PDL (Puterea)
- La concurenţă cu Ponta şi cu Antonescu. Uniunea Udrea-Băsescu-Boc promite o viaţă mai uşoară (Puterea)
- Antonescu a strigat 'hăis' şi Ponta 'cea' (Curentul)


POLITIC - Examenul psihiatric sperie demnitarii

Guvernul susţine că persoanele candidate la Preşedinţie şi Parlament nu trebuie examinate psihologic şi psihiatric, deoarece procedura încalcă Constituţia şi confidenţialitatea datelor, şi că ar fi 'excesiv' ca şeful statului şi parlamentarii să piardă mandatul dacă nu efectuează anual acest control. Este vorba despre punctul de vedere transmis de Guvern către Senat ca răspuns la propunerea legislativă, iniţiată de cinci senatori independenţi, privind examinarea psihologică şi psihiatrică obligatorie a candidaţilor pentru funcţii de demnitate publică şi în administraţia locală sau a înalţilor funcţionari publici şi a miniştrilor, potrivit Jurnalul Naţional.
Guvernul nu este de acord nici cu dispoziţiile propuse de cei cinci senatori, potrivit cărora neefectuarea controlului anual determină pierderea funcţiei dobândite prin alegeri sau prin numire. 'Apreciem că, cel puţin în cazul funcţiilor de deputat, senator şi preşedinte al României, acestea sunt de natură să aducă atingere dispoziţiilor constituţionale care reglementează încetarea mandatului acestora. Cât priveşte funcţiile numite, apreciem că sancţiunea prevăzută este excesivă', susţine Guvernul în punctul de vedere trimis Senatului, precizează Evenimentul Zilei.
- Guvernul nu vrea ca demnitarii să fie examinaţi psihiatric (Jurnalul National)
- Guvernul nu vrea ca şeful statului şi parlamentarii să fie examinaţi psihiatric (Evenimentul zilei)
- Boc refuză obligativitatea examinării psihiatrice pentru demnitari (Cotidianul)
- Boc nu vrea la psihiatru (Ziarul National)


POLITIC - Senatorii cheltuie, că au de unde!

Deşi are salariul mai mare decât un senator român, un parlamentar din Ungaria consumă lunar din banii publici o sumă de trei ori mai mică. Cum se explică acest lucru?
Datele afişate pe site-ul Parlamentului Ungariei arată că aleşii (în număr de 386, ţara vecină având o singură Cameră) costă lunar 1.199.193 de euro, adică 3.106 euro de fiecare parlamentar. În aceşti bani sunt incluse toate cheltuielile: indemnizaţie, telefon, diurnă, benzină, cazare etc, scrie România Liberă.
Luând în calcul aceiaşi indicatori şi aplicând acelaşi raţionament ca la parlamentarii maghiari, reiese că un senator român costă, în medie, de trei ori mai mult, 9.916 euro lunar, iar un deputat, 5.333 de euro. (Trebuie făcută precizarea că preşedinţii celor două camere au costuri mai mari decât ceilalţi aleşi).
- Un senator român costă cât trei parlamentari unguri (Romania libera)



Continua

EDITORIAL Câştigătorul alegerilor este în scenă

POLITIC PSD+PNL+PC = Alternativa la regimul Băsescu

Examenul psihiatric sperie demnitarii

Senatorii cheltuie, că au de unde!

Afacerile cu statul, înfloritoare pentru parlamentari

ECONOMIC Risipă de bani pe drumuri imaginare

Mineritul în România - pagube şi morţi pe bandă rulantă

Adio FMI! România a ieşit de sub ameninţarea derapajului economic

Unde şi cum au dispărut marile uzine româneşti

Toţi vor să ia bani de la Uniunea Europeană

Urmează ieşirea din criză. Pe durată... electorală

SOCIAL Ministrul Sănătăţii dă afară medicii din spitale pentru că sunt prea mulţi

JUSTIŢIE DNA seamănă panică printre contrabandişti

Funcţiile în 'posturi-cheie' costă sute de mii de euro

Băsescu susţine lupta anticorupţie

Justiţia, tulburată de invalidarea alegerilor CSM

SPORT Un pas înainte pentru Oltchim în Liga Campionilor

Istoria blaturilor din fotbalul românesc

Poveşti adevărate cu Mircea Lucescu

INTERNAŢIONAL AGERPRES Marian Lupu doreşte continuarea parcursului european al R. Moldova şi amplificarea relaţiilor cu Rusia

Tunisia: Ministerul de Interne suspendă partidul lui Ben Ali

Ungaria susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

Încă un ziarist al Al-Jazira arestat în Egipt

Criza din Egipt reaminteşte revoluţiile din Iran, China şi România

Băncile britanice vor acorda prime de 6 miliarde lire

Spania: PP devansează PSOE în intenţiile de vot

Suspiciunile pentru atentatul de pe aeroportul din Moscova se îndreaptă spre Inguşetia

EVENIMENT Primăria Timişoara face afaceri dubioase

Se aude vocea poporului egiptean


-- in detaliu --

EDITORIAL - Câştigătorul alegerilor este în scenă sus


Revoluţia bunului-simţ propusă alegătorilor de liberalul Crin Antonescu s-a încheiat definitiv zilele trecute cu memorabila declaraţie a liderului PSD Victor Ponta: 'Uniunea Social-Liberală răspunde la întrebarea oamenilor: ŤCe faceţi ca să ne scăpaţi de Traian Băsescu, de Udrea, de Boc, de PDL?ť'.
Meritul lui Ponta este că a rezumat atât de elocvent programul noii alianţe a opoziţiei. Ce urmează după pedepsirea 'tiranului' nu contează, cu atât mai puţin pentru susţinătorii Uniunii Social-Liberale. Pentru că scopul nu este binele comun sau pacea socială, ci răzbunarea pe cel care, în imaginarul colectiv, este sau a fost impus ca vinovat pentru privaţiunile îndurate în ultimii ani. Criza nu mai are o realitate obiectivă, ci este, aşa cum ne spun televiziunile, rezultatul incompentenţei şi corupţiei guvernului Boc mânuit de Traian Băsescu, scrie Ioana Lupea în Evenimentul Zilei.
Alegerile din 2012 nu vor fi câştigate nici de Băsescu, nici de Boc, nici de Ponta, nici de Antonescu, nici de moguli, nici de mai ştiu eu ce duşman va fi inventat până atunci. Câştigătorul este deja pe scena politică, a îmbrăcat multe culori, a trecut de la un partid la altul şi a înclinat balanţa puterii. Câştigătorul este resentimentul împotriva celuilalt.
- Câştigătorul alegerilor este în scenă (Evenimentul zilei)


POLITIC - PSD+PNL+PC = Alternativa la regimul Băsescu sus


PSD, PNL şi PC au parafat sâmbătă protocolul de unificare a Opoziţiei, într-o ceremonie desfăşurată la Pala¬tul Parlamentului. Anterior, în şedinţe ale conducerilor celor trei partide, a fost votat protocolul Uniunii Social-Liberale. Documentul a fost semnat în Sala Unirii din Pala¬tul Parlamentului, liderii celor trei partide spunând că acesta este momentul în care se dă un răspuns pro¬blemelor românilor. După ceremonia de semnare, preşedintele PC, Daniel Constantin, a declarat că 'schimbarea începe acum', iar preşedintele PSD, Victor Ponta, a arătat că prin unirea Opoziţiei se dă un răspuns întrebărilor care i-au fost puse de cetăţeni prin ţară, susţine Jurnalul Naţional.
Victor Ponta şi Crin Antonescu şi-au împărţit frăţeşte România fără să dea şi lămuriri despre cum vor aborda împreună subiecte fierbinţi precum cota unică şi diferenţele doctrinare. Singura doctrină a Uniunii Social-Liberale (USL) pare să fie 'Jos Băsescu!'. Protocolul semnat de PSD şi PNL nu conţine nici o menţiune legată de impozitarea salariilor şi a profitului şi nici nu tranşează disputa impozit progresiv (măsură dorită de PSD) versus cotă unică (susţinută de PNL), scrie România Liberă.
Liderii PSD şi PNL şi-au împărţit judeţele şi oraşele în baza protocolului Uniunii. Scenariul susţinerii lui Sorin Oprescu pentru Primăria Capitalei stârneşte nemulţumiri în rândul liberalilor bucureşteni care nu au votat protocolul PSD-PNL, scrie Adevărul.
La marea unire a opoziţiei au pus umărul câteva personaje influente în zona unde afacerile se îmbină cu politica. EVZ vă prezintă suporterii din umbră ai alianţei dintre PSD, PNL şi PC. Din fotografia de familie în care Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au strâns mâinile întru înfrăţirea liberalilor şi social-democraţilor au lipsit câteva figuri influente care au pus umărul la lansarea noii construcţii politice intitulate Uniunea Social-Liberală (ULS): mogulii Voiculescu şi Patriciu, oamenii de afaceri Buzăianu şi DIP.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirmă că protocolul Uniunii Social-Liberale (USL) nu e făcut 'de minţi prea luminate' pentru că există în el prevederi care se bat cap în cap, scrie Gândul.
Uniunea Social-Liberală, încheiată sâmbătă la Palatul Parlamentului între PSD şi ACD, îşi propune să devină un bloc politic puternic care să anihileze forţa pe care o are PDL în teritoriu. În spatele uşilor, liderii celor trei partide fac calculele pentru cucerirea cât mai multor judeţe la alegerile locale, un test important pentru această alianţă. De asemenea, se negociază cu mai mulţi parlamentari pentru schimbarea actualei majorităţi din forul legislativ pentru a reuşi să dărâme Cabinetul Boc printr-o moţiune de cenzură. Ultima ţintă, dar cea mai importantă, este preşedintele Traian Băsescu, care poate fi anihilat după ce aceste obiective de traseu sunt îndeplinite, susţine Puterea.
La capătul opus al Uniunii Social-Liberale se găseşte o altă uniune, teoretic formată din trei partide (PDL-UDMR-UNPR), dar practic manevrată de trei persoane: Elena Udrea, Emil Boc, Traian Băsescu. Fiecare dintre componenţii acestei coaliţii se foloseşte de arme separate pentru a atrage electoratul: promit creştere economică, promit mii de euro tinerilor care şi încep o afacere şi văd explozie de bucurie în loc de huiduieli şi nemulţumire.
- USL - alianţa pentru izolarea lui Traian Băsescu (Jurnalul National)
- O alianţă care dă frisoane Co¬tro¬ce¬niului şi Palatului Victoria (Jurnalul National)
- Alianţa 'Jos Băsescu' (Romania libera)
- Tandemurile Uniunii Social-Liberale atacă alegerile locale (Adevarul)
- Cine a lipsit din fotografia Uniunii Social-Liberale (Evenimentul zilei)
- Lăzăroiu: 'Protocolul USL nu e făcut de minţi prea luminate. La Cotroceni, îl vor ruga pe preşedinte să aştepte sondajul ca să zică premierul' (Gandul)
- Noua generaţie de baroni. Uniunea Social-Liberală lansează ofensiva împotriva fiefurilor PDL (Puterea)
- La concurenţă cu Ponta şi cu Antonescu. Uniunea Udrea-Băsescu-Boc promite o viaţă mai uşoară (Puterea)
- Antonescu a strigat 'hăis' şi Ponta 'cea' (Curentul)


POLITIC - Examenul psihiatric sperie demnitarii sus


Guvernul susţine că persoanele candidate la Preşedinţie şi Parlament nu trebuie examinate psihologic şi psihiatric, deoarece procedura încalcă Constituţia şi confidenţialitatea datelor, şi că ar fi 'excesiv' ca şeful statului şi parlamentarii să piardă mandatul dacă nu efectuează anual acest control. Este vorba despre punctul de vedere transmis de Guvern către Senat ca răspuns la propunerea legislativă, iniţiată de cinci senatori independenţi, privind examinarea psihologică şi psihiatrică obligatorie a candidaţilor pentru funcţii de demnitate publică şi în administraţia locală sau a înalţilor funcţionari publici şi a miniştrilor, potrivit Jurnalul Naţional.
Guvernul nu este de acord nici cu dispoziţiile propuse de cei cinci senatori, potrivit cărora neefectuarea controlului anual determină pierderea funcţiei dobândite prin alegeri sau prin numire. 'Apreciem că, cel puţin în cazul funcţiilor de deputat, senator şi preşedinte al României, acestea sunt de natură să aducă atingere dispoziţiilor constituţionale care reglementează încetarea mandatului acestora. Cât priveşte funcţiile numite, apreciem că sancţiunea prevăzută este excesivă', susţine Guvernul în punctul de vedere trimis Senatului, precizează Evenimentul Zilei.
- Guvernul nu vrea ca demnitarii să fie examinaţi psihiatric (Jurnalul National)
- Guvernul nu vrea ca şeful statului şi parlamentarii să fie examinaţi psihiatric (Evenimentul zilei)
- Boc refuză obligativitatea examinării psihiatrice pentru demnitari (Cotidianul)
- Boc nu vrea la psihiatru (Ziarul National)


POLITIC - Senatorii cheltuie, că au de unde! sus


Deşi are salariul mai mare decât un senator român, un parlamentar din Ungaria consumă lunar din banii publici o sumă de trei ori mai mică. Cum se explică acest lucru?
Datele afişate pe site-ul Parlamentului Ungariei arată că aleşii (în număr de 386, ţara vecină având o singură Cameră) costă lunar 1.199.193 de euro, adică 3.106 euro de fiecare parlamentar. În aceşti bani sunt incluse toate cheltuielile: indemnizaţie, telefon, diurnă, benzină, cazare etc, scrie România Liberă.
Luând în calcul aceiaşi indicatori şi aplicând acelaşi raţionament ca la parlamentarii maghiari, reiese că un senator român costă, în medie, de trei ori mai mult, 9.916 euro lunar, iar un deputat, 5.333 de euro. (Trebuie făcută precizarea că preşedinţii celor două camere au costuri mai mari decât ceilalţi aleşi).
- Un senator român costă cât trei parlamentari unguri (Romania libera)


POLITIC - Afacerile cu statul, înfloritoare pentru parlamentari sus


Parlamentarii şi-au dublat afacerile cu statul în 2010, afacerile se 'lipesc' de Putere şi se 'dezlipesc' de Opoziţie şi doi deputaţi declară sute de milioane din afaceri cu statul - şi acestea sunt doar datele oficiale, aşa cum apar ele într-o inedită statistică a declaraţiilor de interese, scrie Gândul.
Aceste rezultate au fost obţinute prin însumarea sumelor trecute de parlamentari în declaraţiile de interese completate în ultimul trimestru al anului trecut. Este prima dată când declaraţiile de interese trebuie să conţină prevederi explicite referitoare la contractele încheiate , în ultimii ani, de firmele la care parlamentarii şi alte persoane publice sunt acţionari/asociaţi. Conform acestor documente publicate pe site-urile celor două camere parlamentare, doi deputaţi au perfectat contracte a căror valoare o depăşeşte, cu mult, pe cea din declaraţiile tuturor celorlalţi 468 de parlamentari, la un loc. Este vorba de Eduard Stelian Martin (PSD) şi Mihai Lupu (PNL). Cei doi se consideră oneşti, transparenţi, susţinând că lucrurile ar arăta cu totul altfel dacă şi colegii lor ar fi asemenea şi nu şi-ar ascunde afacerile - fie 'uitând' să le treacă în declaraţii, fie folosindu-se de rude, pe post de paravan.
- Parlamentarul PSD care şi-a declarat un contract cu statul de 280 de milioane de euro pe 25 de ani: 'Vă rog nu mă comparaţi cu asfaltangiii PDL-ului, care iau banii ăştia într-un an' (Gandul)
- VEZI AICI DRUMUL BANILOR: Afacerile cu statul înfloresc pentru parlamentarii al căror partid e la putere. Reacţia PDL, PSD şi PNL. Iliescu: 'Nu-i condamn pe cei ce o fac' (Gandul)


ECONOMIC - Risipă de bani pe drumuri imaginare sus


Încă din 2002, Ministerul Transporturilor şi CNADNR au hotărât să se pună pe construit variante ocolitoare. Lucrările trebuiau cuprinse atât în programul de modernizare, cât şi în şantiere separate. Au fost întocmite ulterior studii de fezabilitate pentru mai mult de 20 de oraşe, notează Jurnalul Naţional.
S-a obţinut o finanţare BIRD pentru Braşov, Târgu-Mureş, Bacău, Mediaş şi Re¬ghin, iar pentru alte 11 localităţi se negocia pentru finanţare ISPA şi BEI. În 2011, doar o parte din aceste centuri au fost finalizate. CNADNR a preferat să facă pe bani de la buget cele mai dificile centuri, iar lucrările pe fondurile ISPA nu au făcut decât să aducă alte costuri suplimentare la buget. Astfel că cele câteva proiecte pe care Ministerul Transporturilor a reuşit să le finalizeze pe banii de preaderare s-au cuantificat într-o factură de 46 de milioane de euro!
- Variante ocolitoare de 300 de milioane de euro (Jurnalul National)


ECONOMIC - Mineritul în România - pagube şi morţi pe bandă rulantă sus


CNH este cel mai periculos angajator din economia romaneasca Lipsa investitiilor si vanzarea carbunelui sub pretul de cost au caracterizat managementul societatii de-a lungul anilor, scrie Financiarul. Statul roman a pompat din 1990 pana astazi ajutoare de aproape 6,5 miliarde de dolari pentru sustinerea sectorului minier autohton, iar cea mai mare parte din aceasta suma a fost directionata catre exploatarea huilei din Valea Jiului. Sprijinul nu a fost indeajuns pentru ca societatile comerciale care activeaza sau au activat in industria mineritului au acumulat in perioada amintita pierderi de 2 miliarde de dolari.
Huila şi-a luat iar jertfele: cinci persoane şi-au pierdut viaţa sâmbătă, 5 februarie, în subteranul Exploatării Miniere din Uricani. O explozie a avut loc în timp ce o echipă formată din patru electricieni şi un inginer executa o serie de revizii la un transformator, într-o nişă a unei galerii principale, la 430 de metri, scrie Jurnalul Naţional.
Accidentul de la Uricani este al treilea ca gravitate din 2006 până în prezent, iar printre cauzele identificate de autorităţi s-au numărat negliŹjenţa, coroborată cu acumulările de gaz metan, scrie România Liberă.
Zeci de mineri mor şi sunt răniţi în fiecare an în subteran, cele mai multe şi mai grave accidente având loc în judeţul Hunedoara. Ultimul accident minier, cel de sâmbătă seară, de la Uricani, a adăugat încă cinci vieţi pe lista neagră a Văii Jiului. Peste 140 de morţi în 30 de ani şi încă pe atâţia răniţi. Acesta este bilanţul accidentelor din minele din România. Cele mai multe au avut loc în Valea Jiului. Explozii, surpări de teren sau alte accidente au fost cauzele care au îndoliat zeci de familii. După un an fără nicio victimă, 2011 şi-a luat însă tributul: cinci electricieni au pierit sâmbătă într-o explozie de la Uricani., scrie Adevărul.
În Valea Jiului trăiesc aproximativ 130.000 de oameni, iar munca în mină e un fel de tradiţie care se transmite din tată în fiu. De altfel, localnicii din Valea Jiului par să nu ştie să-şi câştige existenţa altfel decât coborând în măruntaiele pământului, de multe ori chiar de la vârste fragede. Şi asta în ciuda nenumăratelor accidente petrecute în mină, accidente în care aproape fiecare om din Valea Jiului a pierdut pe cineva cunoscut, scrie Evenimentul Zilei.
'În perioada 1990-2006 statul a cheltuit pentru susţinerea sectorului minier (cărbune, minereu şi nemetalifere) suma de 6,3 miliarde de dolari, structurate pe subvenţii pe produs, subvenţii pentru protecţia socială, alocaţii de capital pentru investiţii. În perioada 2007-2009 ajutorul de stat acordat doar pentru industria carboniferă (subvenţii pe produs şi subvenţii pentru protecţia socială) pentru huilă este de circa un miliard de lei şi alocaţii de capital pentru lignit în sumă de 119,3 milioane de lei', au răspuns reprezentanţii Ministerului Economiei la întrebarea Ziarului Financiar privind bilanţul restructurării în minerit.
- Management de stat in mineritul romanesc: 6,5 mld. $ subventii, 2 mld. $ pierderi, 80 de morti (Financiarul)
- Tragedie la Uricani: cinci morţi (Jurnalul National)
- Miron Cozma: Ministrul Ariton e vinovat de moartea minerilor de la Uricani (Jurnalul National)
- Minele-mormânt din Valea Jiului (Romania libera)
- Istoria neagră a minelor de pe Valea Jiului (Adevarul)
- Moartea intră în şut din când în când (Evenimentul zilei)
- CNH plăteşte 1.800.000 euro pentru o 'mică' pază (Cotidianul)
- România a cheltuit fără rezultate 6,7 mld. $ pe restructurarea minelor (Ziarul financiar)


ECONOMIC - Adio FMI! România a ieşit de sub ameninţarea derapajului economic sus


Într-o declaraţie cu ocazia încheierii evaluării comisiei FMI şi CE, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că ţara noastră a ieşit din zona riscului de derapaj economic. 'Urmează etapa de consolidare şi prefigurare a creşterii economice viitoare', a adăugat şeful statului într-o declaraţie de la palatul Cotroceni.
Totodată, preşedintele a spus că nu mai este nevoie de ultima tranşă din acordul de împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, deoarece rezervele Băncii Naţionale sunt suficiente, scrie România Liberă.
Potrivit şefului statului, principalele domenii cărora Guvernul trebuie să le acorde atenţie în perioada următoare sunt: transporturile, unde companiile de căi ferate trebuie restructurate, sectorul energtetic, sectorul IT şi absorbţia fondurilor europene, notează Adevărul.
Acordul dintre România cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială s-a încheiat cu succes, a declarat preşedintele Traian Băsescu. El a mai spus că economia a fost stabilizată şi s-au luat măsurile necesare pentru ieşirea din criză, scrie Evenimentul Zilei.
Traian Băsescu a anunţat că România nu va mai lua ultima tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de 1 miliard de euro, întrucât Fondul ar fi refuzat să mai crediteze statul român şi astfel obligă ţara noastră să ia bani de pe piaţa privată. Aceasta este ipoteza-şoc formulată de analistul economic Ilie Şerbănescu, ipoteză care contrazice flagrant explicaţia dată de Băsescu conform căreia 'România nu mai trage ultima tranşă de la Fond pentru că economia s-a stabilizat, situaţia economică nu o mai cere', susţine Cotidianul.
- Băsescu: România a ieşit din zona riscului de derapaj economic. Urmează consolidare şi creştere (Romania libera)
- Băsescu: România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, în valoare de circa un miliard de euro (Adevarul)
- Traian Băsescu: Noul acord cu FMI şi Comisia Europeană de 5 miliarde euro va fi încheiat în martie (Evenimentul zilei)
- Băsescu: 'România nu va mai trage ultima tranşă FMI'. Ce spune preşedintele despre acordul 'de precauţie' de 5 miliarde de euro (Gandul)
- Ilie Şerbănescu spune că FMI refuză să ne mai dea bani (Cotidianul)


ECONOMIC - Unde şi cum au dispărut marile uzine româneşti sus


Privatizările eşuate, dezinteresul şi tunurile imobiliare au dus la dispariţia marilor uzine româneşti . Adevărul analizează soarta marilor fabrici falimentare dintre România, văzută prin ochii celor care au lucrat în ele de la prosperitate şi până la distrugere. 'Dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine'. Aşa suna unul din sloganurile din 'Epoca de Aur'. Mai mult decât atât, cine avea în familie muncitori avea origine sănătoasă.Anul 1989 a găsit industria românească în pragul falimentului. Marile uzine trebuiau retehnologizate încă din perioada lui Ceauşescu. O parte dintre marile fabrici au fost 'cârpite' şi aveau comenzi de export în fostele state comuniste.
- Ieri fabrici şi uzine, azi vile şi ruine (Adevarul)


ECONOMIC - Toţi vor să ia bani de la Uniunea Europeană sus


'Multe firme de apartament iau bani europeni pentru recalificare profesională sau traininguri şi de fapt nu fac nimic'!
Problemele înregistrate în absorbţia fondurilor europene sunt generate şi de imposibilitatea acelor firme care 'au în proprietate doar o geantă' de a prezenta băncilor garanţiile solicitate şi a obţine credite bancare pentru cofinanţarea proiectelor UE, a declarat, vineri, premierul Emil Boc. Premierul a arătat, la finalul unei întâlniri cu oamenii de afaceri că au fost sesizate numeroase situaţii în care firme care 'au în proprietate doar o geantă' contractează proiecte UE de sute de milioane de euro, dar nu pot obţine credite bancare pentru cofinanţare deoarece nu dispun de garanţii, scrie Curierul Naţional.
- Cum vor unii să fure bani europeni? (Curierul national)


ECONOMIC - Urmează ieşirea din criză. Pe durată... electorală sus


Începe pomana electorală. Da! Aţi citit bine. În 2012, România va ieşi din criză. Economia se va relansa, consumul va creşte, iar criza va fi ceva de domeniul trecutului. Chiar aşa să fie?
Într-adevăr, în 2012 vom ieşi din criză din simplul motiv că este an electoral. Dar ce păcat că această 'ieşire' va dura doar pe perioada campanei electorale. De altfel, există mari şanse ca România să mai ia nişte bani de la FMI 'pentru a depăşi anul electoral 2012', după cum a declarat recent chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Cert este un lucru. Motoarele economiei vor dudui doar pentru că guvernul va pompa mai mulţi bani în diferite proiecte din raţiuni pur electorale. Expertul economic Niels Schnecker a explicat pentru 'Naţional' că ieşirea din criză de la anul va fi o 'senzaţie' de scurtă durată.
- Începe pomana electorală (Ziarul National)


SOCIAL - Ministrul Sănătăţii dă afară medicii din spitale pentru că sunt prea mulţi sus


Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, vrea mai puţini medici în spitale. Demnitarul este convins că, în ciuda disponibilizărilor din sistemul sanitar şi a situaţiei medicilor care pleacă pe capete să muncească în străinătate, există spitale cu prea mulţi doctori. Colegiul Medicilor atrage atenţia că Ministerul Sănătăţii nu ar trebui să se pronunţe fără date exacte. Cseke Attila recunoaşte că nu vor rezulta mari economii în urma comasărilor unităţilor medicale. În ciuda disponibilizărilor masive din sistemul sanitar şi al numărului tot mai mare de medici care aleg să părăsească ţara, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, susţine că există spitale care au prea mulţi doctori, scrie Puterea.
- Cseke Attila vede prea mulţi doctori în spitale. Ministrul Sănătăţii crede că mai e loc de comasări în unităţile medicale (Puterea)


JUSTIŢIE - DNA seamănă panică printre contrabandişti sus


Filierele moldoveneşti şi sârbeşti încearcă să se replieze după ce zeci de vameşi şi poliţişti de la Vama Siret au fost reţinuţi de autorităţi săptămâna trecută, iar informaţii neoficiale dau ca sigure noi operaţiuni de amploare ale autorităţilor judiciare la frontierele României, susţine cotidianul România Liberă.
Arestarea vameşilor din Siret, precum şi descinderile de la Vama Halmeu au produs panică pe piaţa neagră a ţigărilor de contrabandă. Culmea este însă că traficanţii din Ucraina sunt convinşi că, pentru ei, va urma o perioadă calmă, 'acum că Poliţia şi-a făcut damblaua', după cum se exprimă unul dintre traficanţi. Sunt însă extrem de neliniştiţi traficanţii de ţigări din Republica Moldova şi Serbia, pentru că în lumea contrabandiştilor au apărut informaţii potrivit cărora afacerile ilegale sunt monitorizate de SRI şi că urmează arestări pe filierele moldoveneşti şi sârbeşti.
- Cum a ieftinit DNA ţigările de contrabandă (Romania libera)


JUSTIŢIE - Funcţiile în 'posturi-cheie' costă sute de mii de euro sus


Un inspector vamal din Satu Mare a fost dispus, în 2009, să plătească sute de mii de euro pentru funcţia de director al Vămii Halmeu, instituţie aflată în subordinea ANAF şi a Ministerului de Finanţe. Un caz de corupţie fără precedent scoate la iveală că funcţiile în 'posturi-cheie' costă sute de mii de euro. DNA face verificări cu privire la o serie de înalţi demnitari ai statului, scrie Adevărul.
Milionarul clujean Liviu Florian a ajuns după gratii, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru cel puţin 29 de zile.Conform DNA, omul de afaceri a primit, la începutul lunii septembrie 2009, 130.000 de euro de la inspectorul vamal Nicoleta Dobrescu, promiţându-i acesteia că va interveni pe lângă Radu Traian Mărginean, şeful Agenţiei Naţionale a Vămilor şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea numirii sale în funcţia de şef Birou Vamal Halmeu (Satu Mare).
- Cine sunt şefii care au girat o funcţie obţinută pe şpagă (Adevarul)


JUSTIŢIE - Băsescu susţine lupta anticorupţie sus


Preşedintele Traian Băsescu a declarat că lupta anticorupţie va continua indiferent de presiunile făcute de partidele din opoziţie şi trusturile de presă conduse de Vîntu şi Voiculescu. 'Oricât vor ţipa partidele politice, indiferent care sunt ele s,i orice atmosferă vor crea trusturile de presă ale domnilor Vântu şi Voiculescu, lupta anticorupţie va continua fără menajamente' a afirmat şeful statului într-o declaraţie de presă.
Afirmaţia preşedintelui vine în replică la acuzaţiile insistente făcute de liderii opoziţiei conform cărora Traian Băsescu se află 'la comanda arestărilor politice'., scrie Evenimentul Zilei.
- Băsescu: lupta anticorupţie va continua oricât vor ţipa partidele şi trusturile mogulilor (Evenimentul zilei)


JUSTIŢIE - Justiţia, tulburată de invalidarea alegerilor CSM sus


Invalidarea alegerilor pentru CSM a produs turbare în tabăra politrucilor ce au dominat aproape 20 de ani aparatul Justiţiei, instituţia care a produs cel mai mult rău roma*nilor şi Roma*niei în ultimii 20 de ani. Rădăcinile sistemului ticăloşit sunt fixate în profunzime în reţeaua magistraţilor securişti, a pseudo juriştilor de partid şi de stat - un complex bine înşurubat prin contribuţia specială a regimului Iliescu. Personaje ca Lidia Bărbulescu, Costiniu, Rodica Stănoiu nu sunt singulare. Penetrarea la va*rf a Justiţiei de către membri ai unor reţele infracţionale - este ilustrativ cazul generalului/senator/ţucălar Cătălin Voicu, ciomăgar al clanurilor ţigăneşti - s-a produs prin aportul decisiv al Sistemului instaurat de un personaj - Ion Iliescu - care ar trebui să execute ani grei de puşcărie pentru crimele comise, scrie Curentul.
- Miza CSM şi manevrele Sistemului ticăloşit întemeiat pe dispreţul Legii (Curentul)


SPORT - Un pas înainte pentru Oltchim în Liga Campionilor sus


Încă sub vraja venirii Anjei Andersen, oraşul numărul unu al handbalului românesc a mers ieri la primul meci din grupele principale ale Ligii. Şi a asistat la o dispută îmbibată de faze inedite, emoţionante, tensionate. La final, diferenţa de pe tabelă poate nu a impresionat, doar un gol, însă campioana României a obţinut victoria în faţa echipei care e considerată principalul adversar în acest stadiu al competiţiei, scrie Gazeta Sporturilor.
Antrenoarea echipei Oltchim Râmnicu Vâlcea, Anja Andersen, a declarat, duminică, după victoria din meciul cu Buducnost, scor 21-20, că această partidă a fost cea mai bună a grupării vâlcene din punct de vedere al apărării, din câte a văzut până în prezent. Antrenoarea daneză a mai spus că în sezonul viitor Oltchim este favorită la câştigarea Ligii Campionilor: 'Să nu se înţeleagă că nu vom încerca şi în acest sezon, nici vorbă. Vă spun doar că în sezonul viitor pot garanta că vom câştiga trofeul', scrie Pro Sport.
- Anja Andersen, mândră de jucătoarele sale: 'Echipa a jucat foarte bine, fetele s-au completat excelent!' (Pro sport)
- Oltchim, victorie nebună / Talida Tolnai a apărat ieri fabulos la 21-20 cu Buducnost (GAZETA SPORTURILOR)


SPORT - Istoria blaturilor din fotbalul românesc sus


ProSport vă propune, începând de astăzi, un demers în premieră pentru presa din ţara noastră: o istorie a blaturilor din fotbalul românesc. Parcurgând aranjamentele interbelice de la restauranul 'Mercur', presiunile politice ale ministrului de Interne care patrona echipa Venus, abuzurile Miliţiei şi ale Armatei din anii comunismului, persecuţiile fotbaliştilor rebeli, circumstanţele dubioase ale celebrului România - Iugoslavia 4-6 din 1977, ciudăţeniile meciului Dinamo - FC Argeş 3-4 din 1979, care a trimis titlul la Piteşti, arestările pentru corupţie, teroarea din anii 80, şmecheriile care au dus la desfiinţarea 'Ghetei de Aur', perioada de glorie a Cooperativei şi anii din urmă, în care toate aranjamentele se fac pe bani, vom constata că acum asistăm la perpetuarea unor cutume vechi deja de aproape un secol.
- Cum au început blaturile în fotbalul românesc! Aranjamentele perioadei interbelice! Un material care nu trebuie ratat (Pro sport)


SPORT - Poveşti adevărate cu Mircea Lucescu sus


Povestea e ceva mai veche. Eram, în mai anul trecut, la Doneţk. A doua zi după ce Şahtior o bătuse pe Dinamo Kiev cu 1-0 şi îşi asigurase matematic un nou titlu de campioană a Ucrainei. În barul de zi de la 'Donbass Palace', hotelul de 5 stele al lui Rinat Ahmetov, era linişte. Ziaristul, Mircea Lucescu şi două ceşti de cafea. Între noi, revista oficială a lui Şahtior, o bijuterie editorială de 120 de pagini full-color, povesteşte Gazeta Sporturilor.
'Hai, n-o mai răsfoi atît, vouă oricum vă plac can-can-urile, aia e o revistă de fotbal! Bine, nu tu neapărat, aşa, în general'. Glumea şi nu prea. 'Nu e adevărat, Nea Mircea. Uitaţi, la Gazetă, Andrei Vochin face analize tehnico-tactice extraordinare. Sîntem abonaţi la un program, ...'. Liniştea de la 'Donbass' s-a făcut praf. 'Ha-ha-ha, nu pot să cred! Sînteţi abonaţi voi la firma asta? Păi, asta am înfiinţat-o eu, la Brescia!'.
- Mersul pe jos al lui Mircea Lucescu (GAZETA SPORTURILOR)


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Marian Lupu doreşte continuarea parcursului european al R. Moldova şi amplificarea relaţiilor cu Rusia sus


Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, se pronunţă în favoarea continuării reformelor şi parcursului European al ţării sale, ca şi pentru amplificarea relaţiilor cu Rusia.
Marian Lupu a făcut declaraţii în acest sens în cadrul discursului susţinut la o recepţie oferită şefilor misiunilor diplomatice acreditate la Chişinău, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă seara.
Lupu a menţionat succesele înregistrate de Republica Moldova în 2010 privind reformele şi relaţiile cu UE, arătând că obiectivele Chişinăului pentru perioada imediat următoare sunt negocierea creării Zonei de Liber Schimb şi asigurarea liberei circulaţii în spaţiul Uniunii Europene pentru cetăţenii moldoveni prin implementarea Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.
În acelaşi timp, el a declarat că Republica Moldova va depune toate eforturile în vederea amplificării relaţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă, în special, prin fortificarea dialogului politic şi a colaborării comercial-economice.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Tunisia: Ministerul de Interne suspendă partidul lui Ben Ali sus


Ministerul de Interne tunisian a anunţat duminică 'suspendarea' activităţii Adunării Constituţionale şi Democratice /RCD/, partid de guvernământ în timpul regimului preşedintelui Zine El-Abidine Ben Ali, şi închiderea tuturor sediilor acestei formaţiuni politice.
Decizia vizează eliminarea oricăror ameninţări la adresa securităţii ţării şi apărarea intereselor naţionale ale Tunisiei, menţionează un comunicat oficial difuzat la Tunis.
Ministrul de interne tunisian Fahrat Rajhi a luat aceste măsuri 'înaintea înaintării în justiţie a unei cereri oficiale privind dizolvarea' RCD.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Ungaria susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen sus


Ungaria susţine aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen şi sprijină admiterea Coraţiei în Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat la Ministerul Justiţiei ungar, Bence Retvari, cu ocazia unei întâlniri cu diplomaţi din ţările europene. Cu această ocazie, oficialul ungar a informat în legătură cu priorităţile preşedinţiei semestriale ungare a Uniunii Europene şi a evocat buna cooperare a troicii europene Belgia-Ungaria-Polonia.
Bence Retvari se află în SUA cu prilejul ceremoniilor de la Los Angeles marcând împlinirea a 100 de ani de la naşterea fostului preşedinte american Ronald Reagan.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Încă un ziarist al Al-Jazira arestat în Egipt sus


Încă un ziarist al Al-Jazira a fost arestat la Cairo, unde colegi ai acestuia continuă să fie reţinuţi, a anunţat duminică postul de televiziune care emite prin satelit din Qatar. Într-un comunicat publicat la Cairo, Al-Jazira, a cărui activitate a fost interzisă de la 30 ianuarie, în Egipt, precizează că Ayman Mohyeldin, de naţionalitate americană şi corespondent al postului în limba engleză, a fost 'arestat de către militarii egipteni', lângă piaţa Tahrir.
Postul TV a indicat că directorul biroului său din Cairo, Abdel Fattah Fayed, şi un alt ziarist, Mohammed Fawi, au fost eliberaţi, în timp ce un al treilea jurnalist, arestat concomitent cu directorul filialei locale, este încă reţinut de către autorităţile egiptene.
Relaţiile Al-Jazira cu autorităţile de la Cairo sunt deosebit de tensionate, activitatea postului a fost interzisă iar legătura prin satelit întreruptă, în Egipt.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Criza din Egipt reaminteşte revoluţiile din Iran, China şi România sus


Priveliştea din piaţa Tahrir din centrul capitalei egiptene Cairo reaminteşte izbitor imagini similare înregistrate în urmă cu zeci de ani la Teheran, Bejing şi Bucureşti, în contextul unor revolte populare soldate cu un eşec sau cu înlăturarea regimurilor autocratice, al şahinşahului Mohamed Reza Pahlavi Aryamehr, în Iran şi al lui Nicolae Ceuşescu, în România, relatează într-un amplu comentariu ziaristul britanic John Simpson de la BBC News.
Unele revoluţii au eşuat, deoarece un lider autocrat care nu clachează nervos şi beneficiază de sprijinul armatei şi al serviciilor secrete îşi poate reinstaura dictatura.
În Egipt, preşedintele Hosni Mubarak şi-a păstrat firea, câştigând testul de voinţă cu demonstranţii, iar curajul protestatarilor, care l-a forţat să stea de-o parte o vreme, nu l-a scos din joc.
Mândru şi încăpăţânat, preşedintele Mubarak /82 ani/ este decis să aibă ultimul cuvânt: nici nu se gândeşte să-şi facă bagajele, în timp ce protestatarii au constată că le este imposibil să-l scoată brusc din palatul prezidenţial, comentează sursa citată.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Băncile britanice vor acorda prime de 6 miliarde lire sus


Băncile din Marea Britanie le vor repartiza directorilor lor prime în valoare totală de şase miliarde lire (circa 7,11 miliarde euro), informează 'The Sunday Times'.
Se estimează că directorii generali ai HSBC, Stuart Gulliver, şi Barclays, Bob Diamond, vor primi în jur de 10 şi, respectiv, 9,5 milioane lire sub formă de prime, pentru 2010, în timp ce directorii băncilor parţial naţionalizate vor primi ceva mai puţin.
Astfel, subliniază publicaţia britanică, Stephen Hester, de la Royal Bank of Scotland, aflată în proprietatea statului în proporţie de 84%, va primi circa 2 milioane lire în acţiuni la bancă.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Spania: PP devansează PSOE în intenţiile de vot sus


Dreapta spaniolă ar câştiga în faţa socialiştilor premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero, la putere din 2004, în caz de alegeri legislative, semnalează două sondaje de opinie publicate duminică de cotidienele spaniole El Mundo şi El Pais. Partidul Popular (PP, dreapta) devansează Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) în intenţiile de vot cu o diferenţă cuprinsă între 4 şi 16 procente, potrivit acestor două sondaje de opinie publicate în contextul în care Spania întâmpină dificultăţi în ieşirea din criză, cu o rată a şomajului de peste 20%, un record printre ţările industrializate.
Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute pentru 2012.


INTERNAŢIONAL AGERPRES - Suspiciunile pentru atentatul de pe aeroportul din Moscova se îndreaptă spre Inguşetia sus


Poliţia rusă caută doi tineri inguşi pe care anchetatorii îi suspectează că ar fi coordonat atentatul sinucigaş în 24 ianuarie pe aeroportul Domodedovo din Moscova.
Autorul atentatului - soldat cu 36 de morţi şi pe care nu l-a revendicat nimeni - a fost identificat sub numele de Magomed Ievloiev şi venea din Inguşetia, au precizat responsabili ai regiunii Caucazul de Nord agenţiei Interfax. Anchetatorii ruşi declaraseră în urmă cu opt zile că acesta ar fi un bărbat de 20 de ani, originar din Caucazul de Nord, fără să furnizeze alte detalii.
Şeful rebel cecen Doku Umarov, care s-a autoproclamat emir al Caucazului, a ameninţat Rusia cu atentate într-un mesaj video postat on line vineri seara pe un site utilizat de obicei de gherila cecenă. El a mai declarat că un tânăr - pe care l-a numit Seifullah, aflat alături de el - va efectua o 'operaţiune specială'.


EVENIMENT - Primăria Timişoara face afaceri dubioase sus


Primăria Timişoara a concesionat pentru 49 de ani zece hectare în zona centrală a oraşului unei firme americane care este declarată inactivă în Statele Unite. Walco Monceau Group Inc. din Boca Raton, Florida, a primit acest cadou după ce a promis că va investi 30 de mi¬lioane de euro în trei parcări subte¬rane. Contractul de concesiune dintre firma Primăriei care se ocupă de parcări şi Walco Monceau Group Inc. este ţinut secret de mai-marii oraşului, în ciuda protestelor înaintate public de Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara şi Grupul de Iniţiativă în Promovarea Opiniei Publice, scrie Jurnalul Naţional.
Philip Wesoke i-a sfătuit pe mafioţii Marchese şi Piervinanzi cum să-şi spele banii în America şi în Insulele Cayman. Acum, pe ai cui bani îi plasează în Timişoara?
- Consilierul Mafiei, afaceri cu Primăria Timişoara (Jurnalul National)


EVENIMENT - Se aude vocea poporului egiptean sus


Viaţa începe să reintre în normal pe străzile din Cairo, însă zecile de mii de oameni strânşi în piaţa Tahrir nu se lasă impresionaţi de gesturile de pace ale lui Mubarak: ori el, ori ei. Chiar dacă Mubarak ar pleca, puterea ar rămâne tot în mâinile armatei care îi este apropiată, cred oamenii. Pe străzile şi podurile din jurul pieţei Tahrir trebuie să faci slalom printre tancuri şi sârmă ghimpată ca să avansezi. Simţi însă că soldaţii înarmaţi până în dinţi nu mai au de gând să stea cu mâinile în sân, lăsând egiptenii să se omoare între ei. Spaima că susţinătorii lui Mubarak s-ar putea infiltra printre ei îi face pe protestatari să legitimeze şi să percheziţioneze pe oricine, scrie România Liberă.
Revoluţionarii români privesc la televizor revoluţia din Egipt. Mubarak va sfârşi ca Ceauşescu dacă se va crampona de putere, 'îl aşteaptă aceeaşi soartă dură', e de părere Petre Roman, care opinează că Egiptul are nevoie acum de 'un Parlament provizoriu, un CPUN cu largă deschidere'. 'Foarte posibil ca Mubarak să aibă aceeaşi soartă, dură (ca Ceauşescu, n.n.). Pentru că cei din jurul lui îl vor susţine până la un punct. Iar în momentul în care servitorii cei mai docili îşi vor pune şi ei problema, încotro mergem, atunci va fi sfârşitul', crede Petre Roman, citat de Gândul.
Coleg de revoluţie cu Petre Roman acum 21 de ani, Ion Iliescu nu digeră similitudinile 'cu scenariul românesc': 'Situaţia este diferită faţă de ceea ce s-a întâmplat la noi. În ceea ce ne priveşte, am avut de-a face cu prăbuşire a unui sistem, care s-a compromis atât în plan politic, cât şi economic, prin igonorarea unor aspecte obiective, fundamentale - de exemplu, legile pieţei'. Singura similitudine cu România o vede în ceea ce priveşte 'agenturile străine'. Mai precis, lipsa lor.
- Ce nu s-a văzut la TV: Ce vor egiptenii din piaţa Tahrir (Romania libera)
- Sfaturile revoluţionarilor români către colegii lor egipteni. Petre Roman: 'În Egipt e nevoie acum de un CPUN de largă deschidere'. CE ZICE ILIESCU DE SPIONII STRĂINI (Gandul)

0 Response to "Revista Presei 7 februarie 2011"

Trimiteți un comentariu