[url=http://rarunach.googlepages.com/hackosphere.js.html[/url]

Revista Presei 31 ianuarie 2013

Posted by PressUpdate miercuri, 30 ianuarie 2013 10:43



Adrian Vasilescu, BNR: Ce oră arată ceasurile din turnul pieţei valutare (Ziarul Financiar)
Marţi, Banca Naţională a comunicat o rată de schimb leu-euro mai bună decât cea din ziua precedentă. O uşoară apreciere a leului produsă într-un moment în care multe voci afirmau că a început sarabanda deprecierii. Fiindcă moneda noastră pierduse pragul de 4,33 lei pentru un euro câştigat la jumătatea lui ianuarie, scrie Adrian Vasilescu în Ziarul Financiar.

Ponta: Raportul pe Justiţie e mai bun decât mă aşteptam (România Liberă)
Premierul Victor Ponta a afirmat că, după citirea draftului raportului MCV al Comisiei Europene, a ajuns la concluzia că este unul mai favorabil României decât se aştepta. Ponta a precizat că raportul menţionează că toate cele 11 angajamente pe care guvernul român şi le-a asumat în vară faţă de Comisia Europeană au fost respectate, transmite România Liberă.

Regionalizarea României: Cel târziu în decembrie trebuie să fie funcţionale regiunile, cu conducerile deja alese (Gândul)
Ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, în legătură cu proiectul de regionalizare a României, că cel târziu în decembrie 2013 ar trebui să fie funcţionale regiunile cu structurile de conducere deja alese, arătând că în septembrie va fi referendumul pentru revizuirea Constituţiei, transmite Gândul.

Victor Ponta: "Criticile din raportul MCV nu pot fi imputate Guvernului" (Jurnalul Naţional)
Victor Ponta anticipează faptul că Raportul MCV va conţine şi critici, acestea fiind însă adresate altor instituţii şi nu Guvernului, care a îndeplinit ceea ce a ţinut de activitatea sa, respectiv cele 11 puncte discutate anul trecut cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, scrie Jurnalul Naţional.

Ce a făcut Ponta cu 'Lista lui Barroso' (Adevărul)
Comisia Europeană publică azi raportul privind justiţia din România, în care un loc central îl ocupă cele 11 obiective ce trebuiau îndeplinite ca urmare a crizei politice de astă-vară. Patru au fost îndeplinite total, două parţial şi cinci nu au fost îndeplinite, notează Adevărul.

Şova: "Trebuie să se ia o decizie în legătură cu Roşia Montană!" (Evenimentul Zilei)
Proiectul minier va trece de la Ministerul Mediului în subordinea lui Dan Şova. În timp ce premierul spune că nu poate lua singur o decizie, ministrul Marilor Proiecte susţine că nu mai trebuie să se aştepte mult, notează Evenimentul Zilei.

Băsescu: România şi Peru vor încheia un parteneriat strategic (Gândul)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Lima, că România şi Peru vor încheia un parteneriat strategic, documentul urmând să fie semnat în 2013 sau 2014, cu ocazia unei vizite la Bucureşti a omologului Ollanta Moises Humala Tasso, scrie Gândul.

Bugetul celor 10.000 de amendamente. Parlamentarii au cerut 100 de milioane de euro pentru biserici: "Nu-mi vin ideile din ceruri" (Gândul)
Zece mii de amendamente, dintre care două mii numai pentru biserici. De două zile parlamentarii au luat la mână bugetul de stat, mulţi încercând să obţină bani în plus pentru propriile colegii. Pe lângă drumuri, şcoli sau grădiniţe, mulţi au cerut bani în plus pentru biserici. În total 2.043 de amendamente privind lăcaşurile de cult care ar fi însemnat peste 100 de milioane de euro (498 de milioane de lei), practic o dublare a bugetului destinat de guvern Secretariatului pentru culte, notează Gândul.

Deputaţii au votat indexarea pensiilor cu 4% (Adevărul)
Indexarea pensiilor cu 4% a fost aprobată de Parlament, după ce au avut loc dezbateri prelungite pe acest subiect. Opoziţia a cerut ca pensionarii să primească mai mult, scrie Adevărul.

Deputaţii au aprobat Legea degrevării Justiţiei (Puterea)
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat luni, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind degrevarea instanţelor judecătoreşti şi pregătirea punerii în aplicare a Codului de procedură civilă. Această lege stabileşte norme de competenţă ce conduc la eliberarea instanţelor sufocate de dosare şi la o mai bună funcţionare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceasta în ciuda faptului că, în noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii motivând că Senatul trebuie să fie Camera decizională, conform Constituţiei, notează Puterea.

Ministrul Economiei: Exportul, prioritatea numărul 1 a României (Q Magazine)
Exportul va fi o prioritate pentru noi, România fiind una dintre puţinele ţări europene care a performat în ultimii ani în acest domeniu, a declarat, marţi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, la recepţia anuală în cinstea Corpului Diplomatic acreditat la Bucureşti organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României, informează Q Magazine.

Chevron obţine certificate de urbanism pentru explorarea gazelor de şist din 3 perimetre din Vaslui (Ziarul Financiar)
Compania Chevron a obţinut certificate de urbanism de la Consiliul Judeţean Vaslui pentru explorarea gazelor de şist din trei perimetre din Vaslui, autorităţile susţinând că eliberarea acestor documente s-a făcut în conformitate cu legislaţia actuală din România, transmite Ziarul Financiar.

Transportatorii, şocaţi de taxarea resurselor (Curierul Naţional)
Asociaţia Transportatorilor Rutieri în Construcţii (ATRC), membră fondatoare a Federaţiei Operatorilor Români de Transport, si FORT au remis ieri Guvernului şi Ministerelor Finanţelor, Mediului şi Transporturilor o scrisoare deschisă în care critică graba şi necunoaşterea cu care a fost iniţiat proiectul de ordonanţă privind instituirea unei taxe speciale pentru exploatarea resurselor naturale, act normativ pe care îl consideră "o glumă nesărată", dacă n-ar fi adevărată, scrie Curierul Naţional.

Eugen Nicolăescu: Coplata va fi achitată doar la externare, o singură dată pe caz şi nu va depăşi suma de 10 lei (România Liberă)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a explicat, marţi, că sistemul de coplată va fi aplicat doar la externarea pacienţilor şi că nu va depăşi, cu siguranţă, suma de 10 lei, transmite România Liberă.

Erik de Vrijer, despre reforma în sistemul sanitar: Să se reducă risipa şi să se aloce mai multe resurse (Jurnalul Naţional)
Sectorul sanitar din România are nevoie de doi paşi în ceea ce priveşte reforma: să se reducă risipa şi să se aloce mai multe resurse, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful Misiunii Fondului Monetar Internaţional, Erik de Vrijer, transmite Jurnalul Naţional.

Ministrul Sănătăţii ameninţă cu controale în toate unităţile medicale (Adevărul)
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat marţi, într-o videoconferinţă la Guvern, că în scrisoarea de intenţie trimisă FMI s-a convenit ca în toate spitalele din România să fie făcute audituri pe baza cărora să poată fi luate decizii pentru o reformă reală, scrie Adevărul.

Fost judecător arestat pentru luare de mită, despăgubit de CEDO pentru codiţiile de detenţie (România Liberă)
Constantin Cristian Catană, fost judecător la Piatra Neamţ, condamnat în 2004 pentru luare de mită, ar urma să primească 4.900 de euro de la statul român, pentru condiţiile de detenţie în care a stat în arest preventiv şi nerespectarea dreptului la apărare, potrivit unei decizii a CEDO, informează România Liberă.

Telenovela proceselor cu băncile. Avocat: Grăbiţi judecata până nu se sinucid clienţii cu rate (Capital)
Avocaţii care apără cele câteva mii de clienţi ce se judecă cu băncile din România utilizează şi argumente de natură pur emoţională în faţa instanţelor. Într-o astfel de situaţie, sinuciderea unuia dintre clienţii nemulţumiţi s-a transformat într-o încercare de a îndupleca judecătorii, notează Capital.

Concert transmis în unsprezece ţări europene. Pe afiş: Tiberiu Soare, Ion Bogdan Ştefănescu şi Orchestra Naţională Radio (Cronica Română)
Melomanii din unsprezece ţări europene vor putea asculta pe posturile de radio publice concertul extraordinar de muzică clasică programat la Sala Radio din Bucureşti la 1 februarie, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare. Invitatul special al serii este flautistul Ion Bogdan Ştefănescu, informează Cronica Română.

CE a comunicat Bucureştiului că iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii (Curierul Naţional)
Comisarul european Viviane Reding a adresat o scrisoare autorităţilor române în care afirmă că CE iniţiază proceduri de infringement împotriva Marii Britanii pentru nerespectarea în totalitate a regulilor UE privind libertatea de circulaţie, transmite Curierul Naţional.
Sursa: Agerpres

0 Response to "Revista Presei 31 ianuarie 2013"

Trimiteți un comentariu